HAZİRAN GÖRÜNÜM: JEOPOLİTİK RİSKLERİN GÖLGESİNDE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAZİRAN GÖRÜNÜM: JEOPOLİTİK RİSKLERİN GÖLGESİNDE"

Transkript

1 HAZİRAN GÖRÜNÜM: JEOPOLİTİK RİSKLERİN GÖLGESİNDE

2 HAZİRAN GÖRÜNÜM: JEOPOLİTİK RİSKLERİN GÖLGESİNDE YÖNETİCİ ÖZETİ Global piyasalarda Mart sonunda başlayan ve Nisan-Mayıs aylarında da devam eden pozitif havaya önce Irak ta, son birkaç günde de Israil-Filistin ve Rusya- Ukrayna arasındaki gerginliğin gölge düşürdüğünü gördük. Musul da IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanlarının Türk konsolosluğunu basması ve 80 in üzerinde Türk vatandaşını kaçırması politik risk fiyatlamasını yeniden gündeme getirdi. Irak ile ticari ve iş ilişkilerinin oldukça yoğun olması, Irak ın son yıllarda en büyük dış ticaret fazlası verdiğimiz ülke olması gelişmelerin uzamasının makroekonomik zararlar getirmesi riskini de barındırıyor. İçerideki en büyük politik risk ise AKP nin Başbakan Erdoğan ı cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamasından sonra yeni başbakanın kim olacağı, ekonomi yönetiminden Ali Babacan gibi 3 dönem kuralına takılacak bakanların yerini kimlerin alacağı. Bu belirsizlik Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine kadar yukarı potansiyeli sınırlayan önemli bir unsur olacak. Pozitif tarafta Avrupa Merkez Bankası (AMB) nin Targeted LTRO (TLTRO) adı altında bir parasal genişlemeye gitmesi ve yeterli görülmezse varlığa dayalı menkul kıymet alımı hazırlıklarının da yapıldığı bilgisi yer alıyor. ABD nin tahvil alım programını son çeyrekte bitirecek olması gelişmekte olan piyasalar (GOP) üzerinde baskı yaratacak bir unsur olmasına rağmen AMB nin gevşek para politikasına devam edecek olması bu etkiyi bertaraf etmese de hafifletecek bir unsur. AMB nin gevşeme adımına karşılık içeride Merkez Bankası ndan faiz indiriminin devam etmesi piyasaları destekleyen en önemli unsur. Öte yandan indirimin oldukça fiyatlarda olması, önümüzdeki dönem jeopolitik risklerin artması, enflasyonun düşecek olmasına rağmen yılsonu beklentilerinin %8 in üzerinde olması yeni bir tur ralli yaşanmasını engeller vaziyette. Yılbaşından bu yana Ocak ayındaki sert satış ve ardından Mart ayında gelen sert alım sonrasında piyasalarda Haziran ayı, volatilitenin biraz daha düşük, yön arayışının biraz daha yüksek olduğu bir ay oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizi %2.5 in hafif üzerinde işlem görmeye devam ederken kur tarafında Avrupa da ekonomik aktivitede canlanmanın fiyatlanıyor olması EUR/USD paritesini güçlü tutmaya devam etti. ABD dolarının dünyada değer kazanma ve AMB nin atacağı adımın somutlaşmasıyla EUR/USD paritesinde geri çekilme yaşanacağını düşünüyoruz.

3 2014 görünümünü oluştururken baz senaryomuzu Fed in 10 milyar dolarlık indirimlere önümüzdeki aylarda da devam etmesi ve yılın geri kalanında gerçekleştireceği toplantılarla parasal genişleme programına son vermesi üzerine kurmuştuk. Ayrıca AMB den gelecek bir parasal genişleme aksiyonu da piyasaları şekillendiren ikinci ana unsur haline geldi. Bu raporumuzda ABD nin tahvil alımlarını Ekim ayında sonlandıracağı ve sonrasında faiz artışı ile ilgili tartışmaların başlayacağını varsaydık. Ayrıca Ukrayna nın ateşkese son verdiğini açıklaması ile Rusya-Ukrayna gerginliğinin yeniden alevleniyor olması, kaçırılan 3 İsrailli gencin ölü olarak bulunması sonrasında İsrail in Gazze de hava saldırısı düzenlemesi ve IŞİD in Irak ta ilerlemesi piyasaları bölgeden gelecek haberlere karşı daha da hassas hale getirdi. Şimdilik varsayımlarımızda olayların şavaş vari bir şekle bürünmesi yer almıyor. Yılın sonuna doğru ABD faizlerinin yönünü yeniden yukarı çevirmesini bekliyor; AMB nin hamlelerinin Fed in GOP larda yaratacağı negatif etkiyi hafifleteceğini düşünüyoruz.

4 ENFLASYON 2013 yılını %7,4 seviyesinde bitiren TÜFE enflasyonu Mayıs ayında tepe yaparak %9,7 ye yükseldi. Çekirdek enflasyon özellikle kur geçişkenliği kaynaklı olarak yükselişini sürdürdü. Yakından takip ettiğimiz ve TÜFE den enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın çıkartılarak hesaplanan I-endeksine göre çekirdek enflasyon geçen aya göre neredeyse yatay kalarak %9.8 olurken H endeksine göre %10,05 ten %10,16 ya yükseldi. %0,4 lük manşet enflasyona karşılık %1,5 çekirdek enflasyon kur geçişkenliğinin yanı sıra ikincil etkilerin de fiyatlar üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.

5 Kur ve kuraklık en hala en önemli risk unsurları Gıda enflasyonu aylık bazda %1,35 düşüşle toplam enflasyonu 0,31 puan aşağı çekse de yıllık bazda %14,1 e yükseldi. Bu oran geçen ay %13,15 idi. Mayıs ayında aylık enflasyona asıl katkı %9,2 aylık artış gösteren giyim ve ayakkabı kaleminden geldi. Giyim ve ayakkabının katkısı 0,61 puan oldu. TCMB daha önce ilk çeyrekten sonra ikincil etki görmeyeceğimizi, kur geçişkenliğinin de yıl sonuna kadar azalarak devam edeceğini belirtmişti. Mayıs ayında da yükselecek olan enflasyonun Haziran ayında baz etkisiyle %8 in altına gerilemesini bekliyoruz. Yaz aylarında bu gevşemenin devam etmesi gıda enflasyonunun kuraklık nedeniyle geçmiş yıllar ortalamasının altında kalmasına bağlı. Enflasyonun tepe yapmış olması ve TCMB nin yılın sonuna kadar düşüşün devam edeceğine inanması para politikasında gevşeme için alan yaratıyor. Biz ise kuraklık başta olmak üzere yukarı yönlü risklerin halen ağırlığını koruduğuna inandığımız için yılsonu beklentimizi %8 de tutuyoruz. Yurtiçi ÜFE enflasyonuna baktığımızda ise %-0,52 lik aylık artış yıllık enflasyonun %13 ten %11,3 e gerilemesine neden oldu. Enerji ve dayanıklı tüketim mallarındaki %-2,6 ve %-0,6 lık düşüş kurların fiyatlar üzerindeki baskısının hafiflediğine işaret ediyor. Enerjide yıllık enflasyon %7,2 den %3,9 a keskin bir şekilde gerilerken dayanıklı tüketim malları %9,6 dan %10,5 e yükseldi. Yıllık ÜFE de yavaşlamanın başladığını görmek olumlu çünkü yüksek ÜFE enflasyonu fiyatlama gücü olmayan firmaların maliyet artışını tüketiciye yansıtması ve önümüzdeki dönemde tüketici fiyatlarında artışın devam etmesi riskini beraberinde getiriyor. Bugünün ÜFE si yarının TÜFE si

6 Beklentilerde bozulma durdu Tüketici fiyatlarında maliyet baskısının halen fiyatlar üzerinde etkisi olması, TCMB nin daha gevşek bir para politikasına geçmesi, talep koşullarının biraz gevşemekle birlikte toparlanma eğilimine gireceğinin beklenmesi uzun vadeli enflasyon beklentilerinin gevşemesinin önündeki en büyük engeller. Yılsonu enflasyon beklentisi halen %8 in üzerinde %8,29 seviyesinde iken 12- ve 24-aylık enflasyon beklentileri sınırlı bir düşüşle sırayla %7,21 den %7,19 a ve %6,66 dan %6,62 e doğru bir düzelme gösterdi. Ankete katılanlar TCMB nin faiz indirimlerine başlamış olması dolayısıyla ortalama fonlama maliyeti beklentilerini %10 dan %9,41 e düşürdü.

7 PARA POLITIKASI Merkez faiz indirimlerine devam edecek Merkez Bankası bu ayki PPK toplantısında piyasaları hafif şaşırtan bir kararla politika faizinde 75 baz puanlık bir indirime gitti. Piyasa, faiz indiriminin devamının geleceğine kesin gözüyle bakarken genele yayılmış beklenti bunun 50 baz puan olacağı yönündeydi. Böylece haftalık repo faizi %8,75 oldu. Merkez Bankası %8 gecelik borçlanma ve %12 gecelik borç verme faiz oranlarından oluşan faiz koridoruna dokunmadı. Böylelikle bankalara gevşeme için alan yaratırken sıkılaştırma gerektiğinde faiz koridorunun üst bandı olan %12 ye kadar çıkabilecek. Açıklamalarına baktığımızda indirimin ardında yatan en önemli nedenin enflasyonun Haziran ayı itibariyle düşüşe geçecek olması olduğu anlaşılıyor. Merkez Bankası, getiri eğrisinin yatay kalarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini belirtti ancak piyasada oluşan getiri eğrisi şu anda dikleşmiş vaziyette ve TCMB nin ortalama fonlama maliyetini %10 un altına düşürmüş olması para politikasında gevşeme anlamına geliyor. Enflasyon yaz aylarında düşecek olmasına rağmen düşüşün kalıcı olacağına dair sinyaller alınmadan daha fazla gevşemenin sakıncalı olacağını düşünüyoruz ancak TCMB nin bu yönde adım atmaya devam edecek gibi görünüyor. Politika faizi olan %8,75 şu an gösterge faiz olan %8,25 in üzerinde ve TCMB nin piyasa ile arasındaki fonlama farkını kapatmak için 50 baz puanlık daha alanı varmış gibi duruyor. Bu arada daha gevşek bir para politikası büyüme kompozisyonundaki yeniden dengelenme sürecinin sekteye uğramasına neden olacaktır. Bu da şu anda oldukça zayıf olan fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarın da tehlikeye girmesi demek. Sermaye girişlerinin hafif canlandığı son dönemde bu risklerin makro istikrarı tehdit eder boyuta ulaşmasını beklemek çok gerçekçi değil ancak Merkez Bankası nın temkinli duruşunu terk etmesinin olası bir tersine sermaye hareketinde Türkiye nin kırılganlıklarının daha agresif bir şekilde fiyatlanmasına neden olabileceğini düşünüyoruz.

8 Brüt rezerv milyar dolar Merkez Bankası döviz likiditesi yönetimi ile ilgili olarak önemli bir değişiklikte bulunmazken piyasada TL likiditesi ihtiyacı yaratmak için günlük döviz satım ihalelerine 20 mln $ ile devam ediyor. TCMB yılbaşından beri piyasaya döviz satım ihaleleri yoluyla 6,6 milyar dolar verdi. Ocak ayında yaptığı ve 3,15 milyar dolar olduğu açıklanan doğrudan müdahale miktarıyla birlikte toplam döviz satışı yılbaşından beri 9,7 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. TCMB nin 20 Haziran itibariyle toplam brüt rezervi 130,7 milyar dolar ve bunun 110,1 milyar doları döviz, 20,6 milyar doları altın rezervi. Merkez Bankası nın yeni yayınlamaya başladığı ihracat reeskont kredilerinin rezervlere katkısı verilerine göre buradan net rezervlere Haziran ayında 1,5 milyar dolar ek katkı sağlandı.

9 CARI AÇIK VE DIŞ FİNANSMAN TCMB tarafından yayınlanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre Nisan ayında cari denge 4,8 milyar dolar açık verdi. Böylece 12-aylık toplam açık 60,1 milyar dolardan (GSYH nin %7,3 ü) 56.8 milyar dolara (GSYH nin %6,9 u) geriledi. Altın ve enerji hariç denge ise 12-aylık bazda daha da düzelme göstererek 1,3 milyar dolar açıktan 85 milyon dolar fazlaya yükseldi. Aylık dış ticaret açık verilerinden öngördüğümüz üzere cari açıktaki gerileme bu ay da devam edecek ve 12-aylık açığı Mayıs ayında GSYH nin %6.5 inin altına düşürecek. Yılsonu için beklentimiz ise %6 seviyesinde.

10 Aylık net sermaye girişi canlandı ama geçen yılın oldukça altında Önceki raporumuzda belirttiğimiz gibi cari açık özellikle Merkez Bankası nın yaptığı agresif faiz artışından sonra beklenen ekonomik aktivitedeki yavaşlama ile 2014 yılı için daha az endişe veren bir risk unsuru haline gelmişti ancak AMB ve TCMB nin daha gevşek para politikalarına dönmesi burada biraz bozulma görmemize neden olabilir. Ayrıca sermaye hareketlerinin yönü önümüzdeki dönemde kur üzerindeki baskı açısından önemli olacak. Mart ayında net sermaye girişinin neredeyse sıfır olmasının ardından Nisan ayında toplam sermaye girişi 8,4 milyar dolar oldu. Bu miktar geçen sene aynı aydaki 16 milyar doların neredeyse yarısı. Geçen seneye göre zayıflık öncelikli olarak portföy girişleri ve kısa vadeli kredilerin azalmasından kaynaklandı. Portföy yatırımları geçen seneki 8,9 milyar dolar seviyesinden 4 milyar dolara düşerken kısa vadeli krediler 3,4 milyar dolar girişten 251 milyon dolar çıkışa döndü. Cari açığın üzerinde sermaye girişi 2,7 milyar dolarlık rezerv birikimine olanak tanıdı. Ancak geçen sene aynı ayda rezerv birikimi 7,3 milyar dolar olmuştu. 12 aylık sermaye girişine baktığımızda Mart ayındaki 45,4 milyar dolardan daha da düşüş göstererek 37,8 milyar dolara düştü. DYY ve uzun vadeli özel sektör borçlanması Nisan ayında 12,1 milyar dolar civarında sabit kalırken sıcak para girişindeki düşüş devam etti. Sıcak para olarak nitelendirdiğimiz eurobond hariç portföy girişi, kısa vadeli krediler ve yabancıların burada tuttukları mevduatın toplam sermaye girişi içindeki payının geçen seneki %83,7 seviyesinden %20,3 e gerilemesi olumlu ancak finansmanın daha sağlıklı bir yapıya kavuşması için DYY ve uzun vadeli özel sektör borçlanmasının güçlü seyretmeye devam etmesi gerekiyor.

11

12 MALİYE POLİTİKASI Zayıf performans vergi gelirlerinden Maliye Bakanlığı nın açıkladığı verilere göre Mayıs ayında merkezi yönetim bütçe dengesi geçen seneki 4,6 milyar TL lik fazlaya karşılık bu sene 1,5 milyar TL fazla verdi. Faiz dışı fazla ise 8.6 milyar TL ile geçen seneki 8,1 milyar TL lik fazlanın üzerinde gerçekleşti. Vergi gelirleri reel bazda %2,1 düşerken faiz dışı harcamalar %1,3 düşüş gösterdi; yani zayıf performans gelirlerdeki görece zayıf performanstan kaynaklandı. KDV gelirlerindeki %8,5 düşüş, ÖTV gelirlerindeki %9,8 lik düşüş ve ithalden alınan KDV deki %10,7 lik düşüş ekonomik aktivite ile ilgili çok iç açıcı sinyaller göndermiyor. Gündemdeki vergi affı önümüzdeki birkaç ay vergi gelirlerinde artışa neden olacaktır ancak bu tür uygulamalar ahlaki zaafiyet doğurduğu için gelecek yıllar vergi gelirinin toplanmasını zorlaştıracaktır. Bu da sürdürülebilir bütçe disiplini açısından oldukça olumsuz. Maliye Bakanı Şimşek in açıklamalarına göre gelirlerdeki zayıf performans projeksiyonları içinde yer alıyor ve yılsonu hedeflerini tehdit eder nitelikte değil. 12-aylık toplam bütçe dengesine baktığımızda Nisan ayındaki 22,4 milyar TL (GSYH nin 1.35 i) açığın Mayıs ayında 25,5 milyar TL ye (GSYH nin %1,5 i) çıktığını görüyoruz. Bozulmanın bir kısmı yüksek borçlanma maliyetinden kaynaklandığı için faiz dışı fazla 27,2 milyar TL den 27,6 milyar TL ye yükseldi.

13 Faiz dışı giderlerde artış sürüyor Yılın ilk beş ayına baktığımızda toplam bütçe açığı 2,8 mlr TL, faiz dışı fazla ise 22,1 mlr TL oldu. Geçen sene aynı dönemde bütçe dengesi 4,3 mlr $ fazla verirken, faiz dışı fazla ise 26 mlr TL idi. Zayıf performansın nedeni %0,2 artan vergi gelirlerine karşılık %6,1 artan faiz dışı harcamalar oldu. Bir kısmı da geçen sene Ocak ayında Hazine hesaplarına giren 4,2 milyar TL lik Halkbank özelleştirme gelirleri ile BOTAŞ ın Hazine ye olan 3,2 milyar TL lik yükümlülük ödemesinden kaynaklanıyor. Ancak geçen senenin bu bir seferlik gelirlerine rağmen bu senenin vergi dışı gelirleri 32,6 ile geçen senenin %7,6 üzerinde. Bu artış 2B satışları ile yerel yönetimlerin kapsama alanındaki değişikler dolayısıyla merkezi hükümet gelirlerine eklenen gelirlerden kaynaklanıyor. Dolayısıyla sadece geçen senenin yüksek vergi dışı gelirlerinin bu sene bütçenin zayıf görünmesine yol açtığını söylemek doğru olmaz. Faiz dışı giderlerdeki artış seçim öncesi dönemde yavaşlayan ekonomik aktiviteye karşılık uygulanan genişlemeci mali politika uygulaması beklentimize paralel. Bu nedenle de yılsonu bütçe açığı beklentimiz hükümetin %1,9 luk hedefine karşılık %3 seviyesinde. Hedeflerden sapmanın asıl nedeninin vergi gelirlerindeki düşüşten çok faiz dışı harcamalardaki artıştan kaynaklanmasını bekliyoruz.

14 BÜYÜME VE FİNANSAL GÖSTERGELER Tüm bu makroekonomik koşullar altında, yurtdışındaki gelişmelerin ve yurtiçinde alınan önlemlerin en önemli etkisini birinci çeyrek büyüme verilerinde gördük. GSYH büyümesi yılın ilk çeyreğinde %4 civarındaki piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşerek %4,3 oldu. Birinci çeyrekte sermaye girişlerinin hafif de olsa iyileşme göstermesiyle ve Merkez Bankası nın daha gevşek bir para politikasına doğru gitmesi büyüme üzerindeki baskıyı hafifletmiş görünüyor. İç talep göstergelerindeki güçlü performansın yanı sıra dış talep koşulları da büyümeye önemli katkıda bulundu. Birinci çeyrekte iç talebin büyümeye katkısı 2,8 puan olurken dış talep dört çeyrek sonra tekrar pozitife dönerek büyümeye 2,7 puan katkıda bulundu. Stoklar ise büyümeyi 1,2 puan aşağıya çekti. Hatırlatmak gerekirse daha önce büyümeye negatif katkıda bulunmasını beklediğimiz dış talebin pozitife dönmesiyle birlikte %2,5 olan 2014 büyüme tahminimizi %3,2 ye çıkartmıştık. Tüketici kredileri toparlandı, ticari/ kurumsal zayıfladı İkinci çeyrek göstergelerine baktığımızda kredi büyümesi 13 haftalık ortalamalar bazında birinci çeyrek sonundaki %15,1 seviyesinden %9,5 e geriledi ancak gerileme tüketici kredilerinden ziyade ticari kredilerde gerçekleşti. Tüketici kredileri birinci çeyrek sonundaki %0,82 seviyesinden ikinci çeyrek sonunda %7,2 ye yükselirken ticari krediler %22,5 ten %10,7 ye geriledi. TCMB nin önümüzdeki dönemde daha gevşek bir para politikası izleyecek olması kredi büyümesini de destekleyecektir. Bu sayede TCMB nin bu yıl ortası için öngördüğü %15 lik kredi büyümesinin tutturulması mümkün olabilir.

15 Yatırım hala zayıf İç talebe ilişkin diğer göstergelerden tüketici güven endeksi ikinci çeyrekte 71,4 ten 76,1 e çıkarken toplam siparişler %4,7 den %1,7 ye gerilemiş durumda. Sabit sermaye yatırımı harcamalarının hala negatif seyretmesi yatırımların ikinci çeyrekte yıllık büyümeyi %4 e taşıyacak performansı gösteremeyeceğini düşündürüyor. Yatırım harcamaları birinci çeyrekte %3 düşüş gösterirken bu oran ikinci çeyrekte %-6,4 olmuş. Pozitif tarafta ise %73,4 ten %74,7 ye çıkan kapasite kullanımı ve 104,9 dan 112,2 ye çıkan reel kesim güven endeksi yer alıyor. İhracat siparişlerinin %-1,9 dan %3,4 e yükselmesi de yeniden dengelenmenin ikinci çeyrekte de devam edeceğine dair umut veriyor. Dolayısıyla şimdilik ikinci çeyrek verileri iç talebin ciddi bir ivmelenme gösterdiğine işaret etmezken, dış talebin güçlü seyredeceğine, toplam büyümenin birinci çeyrektekinin hafif altında kalabileceğine işaret ediyor. Yukarıdaki makroekonomik çerçeveyi tamamlayan finansal piyasalar görünümüne değinecek olursak AMB kararıyla ve TCMB nin faiz indirimleriyle pozitif havaya bürünen yurtiçi politik jeopolitik risklerin su yüzüne çıkmasıyla tedirgin bir görünüm arz etmeye başladığını görüyoruz. İç politik belirsizlik AKP nin Başbakan Erdoğan ı cumhurbaşkanı adayı göstermesiyle azalmış gibi görünebilir ancak asıl şimdi parti yönetiminin başına kimin geçeceği, yeni dönemin ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği piyasalar açısından en önemli gündem maddeleri olacak. Ayrıca Merkez Bankası nın bağımsızlığı elden bırakmadan hükümet ile arasının daha da açılmasına neden olması da bir diğer risk unsuru.

16 Türkiye son bir ayda GOÜ lerin gerisinde Şu an için en büyük riski ise jeopolitik unsurlar oluşturuyor. IŞİD in Türk rehineleri kaçırmasının ardından ülke ile ticari ve iş ilişkilerinin seyri ekonomik performans açısından belirleyici olacak. Çünkü Irak son birkaç senede kurulan ilişkiler sayesinde bugün Almayan dan sonraki en büyük ihracat pazarımız ve en yüksek ticaret fazlası verdiğimiz ülke. Irak a ticaret fazlamız 12-aylık toplam bazda 12 milyar dolar civarında ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nin yayınladığı öncü ihracat verilerine göre Irak a ihracatımız Haziran ayında geçen seneye göre %20 düştü. Oradaki pazar kaybımız yukarıda bahsettiğimiz yeniden dengelenme sürecinin sekteye uğraması demek. Ayrıca bölgede tansiyonun artması petrol fiyatlarına negatif yansıdığından kalıcı bir artış hem cari açık hem de enflasyona olumsuz yansıyacaktır. Hatırlatmak gerekirse petrol fiyatlarında 10$lık artış cari açıkta yaklaşık 5 milyar dolarlık bozulma getirirken fiyatlardaki %10 luk artış enflasyona 0.4 puan ek yük getiriyor. Ağırlıklı olarak bu tansiyonun piyasada fiyatlanması nedeniyle MSCI Gelişmekte Olan Piyasa (GOP) endeksinin ilk 5 ayda %15,6 üzerinde performans gösteren MSCI Türkiye endeksi, Haziran ayı içerisinde %3,3 negatif ayrıştı. Bölgedeki tansiyon durulup rehineler serbest bırakılmadığı sürece iç politik riskin fiyatlanması ile birlikte Türkiye nin GOP lardan negatif ayrışmasının sürmesini bekliyoruz.

17 AMB kur üzerindeki baskıyı hafifletti, IŞİD artırdı. USD/ TL ve Dolar ile Euro ortalamasından oluşan döviz kuru sepeti 30 Haziran itibariyle sırayla ve seviyesinde bulunuyor ve yılbaşından bu yana %0,4 ve %0,9 değer kaybına işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde jeopolitik risklerin seyrine bağlı olarak sermaye akımları ile buna karşılık Merkez Bankası nın para politikası uygulaması kurlar üzerinde belirleyici ana unsurlar olacak. Reel sektörün açık pozisyonuna rağmen önemli ölçüde dolar talebinin olmamasını kurlarda yükseliş beklentisinin durulmuş olmasına bağlıyoruz. DTH lardaki artışın durulması da yine dolardaki ateşin durulmasında etkili. Özel sektör açık pozisyonu yılbaşından bu yana 7,8 milyar dolar gerilese de Mart sonu itibariyle halen 166,3 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. 20 Haziran itibariyle reel kesimin döviz mevduatlarının geçen seneye göre artışı %5,2 olurken hane halkınınki %4,7 düşmüş vaziyette. Kur üzerindeki çeşitli baskılar hafiflemiş olmasına rağmen Merkez Bankası nın daha gevşek bir para politikası izleyecek olması, yılsonunda Fed in tahvil alımlarına son verecek olmasıyla GOP kurlarında baskının yeniden oluşmaya başlayacak olması ve AMB nin gevşemeci adımları dolayısıyla EUR/ USD paritesinin 1,30 lara doğru gerilemesini bekliyoruz. Bu doğrultuda yılsonu USD/TL kuru beklentimizi 2,18 olarak; EUR/TL kuru beklentimizi de 2,84 seviyesinde koruyoruz.

18 Tahvil faizinde aşağı yön sınırlı Tahvil piyasasında yukarı yönlü risklerin ağırlıkta olacağına dair görüşümüz AMB den parasal genişleme beklentimizle birlikte yumuşamıştı ancak son dönemde ortaya çıkan jeopolitik riskler bono piyasasında da kendini hissettiriyor. AMB nin TLTRO kararı ve devamının gelebileceği açıklamaları son çeyrekte tamamlanacak olan stres testlerinin ardından bankacılık sisteminde bir sermaye açığı oluşsa dahi bunun negatif etkisini hafifletecektir. Ayrıca AMB nin adımları Fed in tahvil alımlarını tamamlamasının ardından gelecek faiz artışı tartışmalarını ve bu nedenle oluşacak yeniden fiyatlama döneminde GOP tahvillerinden çıkışları da sınırlayacaktır. Buna rağmen enflasyonun yılsonunda artış eğilimi içerisinde olması, jeopolitik risklerin baskı unsuru olmaya devam etmesi ve Fed in çıkış stratejisinin kalıcı hasar bırakacağı beklentisiyle yılsonunda gösterge tahvil faizinin %10 un üzerinde gerçekleşmesini beklemeye devam ediyoruz. Bu beklentimizle ilgili aşağı yönlü risk ABD nin faiz artışını ötelemesi, yukarı yönlü risk ise Irak taki tansiyonun sıcak çatışmaya dönmesi olacaktır. 30 Haziran itibariyle 2-yıllık gösterge tahvil faizi %8,25 e kadar geriledi; 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise %8,89 oldu. Bu oranlar Mayıs sonunda %8,53 ve %9,13 idi. Bu geri çekilmede kurların gevşemesiyle birlikte yabancı payının artmasının da etkisi var. Mart ın son haftasında %23.9 olan tahvil piyasasında yabancı payı 20 Haziran itibariyle %25 e yükselmiş bulunuyor.

MAYIS GÖRÜNÜM: MERKEZ İN ZOR SINAVI

MAYIS GÖRÜNÜM: MERKEZ İN ZOR SINAVI MAYIS GÖRÜNÜM: MERKEZ İN ZOR SINAVI NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE YÖNETİCİ ÖZETİ Global piyasalarda Mart sonunda başlayan iyimser havanın Nisan ve Mayıs aylarında da devam ettiğini gördük.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 8 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 24 Ekim 2016, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 24 Ekim 2016, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 41 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE

NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE YÖNETİCİ ÖZETI Oldukça hareketli bir çeyreği geride bıraktıktan sonra Nisan ayı da özellikle yurtiçi ekonomik gelişmelerin

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 03 Ağustos 2015, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 03 Ağustos 2015, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 34 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 12 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 12 Ocak 2015, Sayı: 02. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 12 Ocak 2015, Sayı: 02. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 02 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 45 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 25 Nisan 2016, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 25 Nisan 2016, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4,56 Altın (USD) 1.250 Haziran 18 EUR/TRY 5,31 Petrol (Brent) 79,4 BİST - 100 96.520 Gösterge Faiz 19,2 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7,36% 5,1% 15,4% 10,1%

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 27 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 24 Şubat 2016 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 31 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 18 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı

TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı 2013 yılı Şubat ayında, bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) %0.30 artarken üretici fiyatları

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 26 Eylül 2016, Sayı: 37. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 26 Eylül 2016, Sayı: 37. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 37 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

7.26% 9.9% 10.8% 10.8% % Mart 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

7.26% 9.9% 10.8% 10.8% % Mart 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4.04 Altın (USD) 1,313 Nisan 18 EUR/TRY 4.90 Petrol (Brent) 75.9 BİST - 100 104,283 Gösterge Faiz 14.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.26% 9.9% 10.8% 10.8%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 09 Mart 2015, Sayı: 10. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 09 Mart 2015, Sayı: 10. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 10 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran Çağlar Kuzlukluoğlu

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 3 Temmuz 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 3 Temmuz 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 3 Temmuz 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 26 Haziran 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 23 Aralık 2015 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 28 Aralık 2015, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 28 Aralık 2015, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 41 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013 İLK ÇEYREKTE BÜYÜME ZAYIF Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 13.05.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Mart

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 48 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 22 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER Fitch, Türkiye nin kredi notu ve görünümünü korudu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BBB- olarak korurken, kredi notunun Durağan olan görünümü de değiştirmedi.

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013 DÜŞÜK BÜYÜMEYE DEVAM Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 19.07.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Haziran

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( )

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( ) ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME (2014-2016) I- Dünya Ekonomisine İlişkin Öngörüler Orta Vadeli Program ın (OVP) global makroekonomik çerçevesi oluşturulurken, 2014-2016 döneminde; küresel büyümenin

Detaylı

7.36% 7.0% 15.8% 9.6% % Haziran 18 Mayıs 18 Haziran 18 Temmuz 18

7.36% 7.0% 15.8% 9.6% % Haziran 18 Mayıs 18 Haziran 18 Temmuz 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4.90 Altın (USD) 1,221 Temmuz 18 EUR/TRY 5.75 Petrol (Brent) 74.3 BİST - 100 96,952 Gösterge Faiz 20.6 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 7.0% 15.8% 9.6%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 47 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 33 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 6.56 Altın (USD) 1,202 Ağustos 18 EUR/TRY 7.65 Petrol (Brent) 77.4 BİST - 100 92,723 Gösterge Faiz 24.5 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 2.9% 17.9% 9.7%

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 27 Şubat 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 27 Şubat 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 27 Şubat 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 2 Şubat 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Mayıs 2017, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Mayıs 2017, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Makro Tahmin Güncelleme. Haziran 2017

Makro Tahmin Güncelleme. Haziran 2017 Makro Tahmin Güncelleme Haziran 2017 2017 yılına ait baz senaryomuzu güncelledik Küresel Görünüm FED ABD 10 yıllık faizi 2.4% 2017 Baz Senaryo Kademeli ve ölçülü faiz artışı FED Politika Faizi %1.00-1.25%

Detaylı

Yurtdışı Görünüm. PMI endeksleri, global büyüme görünümündeki ılımlı toparlanmanın Şubat ayında da devam ettiğine işaret ediyor.

Yurtdışı Görünüm. PMI endeksleri, global büyüme görünümündeki ılımlı toparlanmanın Şubat ayında da devam ettiğine işaret ediyor. Yurtdışı Görünüm PMI endeksleri, global büyüme görünümündeki ılımlı toparlanmanın Şubat ayında da devam ettiğine işaret ediyor. Bunun yanında, ABD de ekonomik görünümün güçlenmeye devam ediyor olması sebebiyle

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 15 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu İnci

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Mayıs 2017, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Mayıs 2017, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Makro Tahmin Güncelleme. Eylül 2017

Makro Tahmin Güncelleme. Eylül 2017 Makro Tahmin Güncelleme Eylül 2017 2017 yılına ait baz senaryomuzu güncelledik 1 Küresel Görünüm FED ABD 10 yıllık faizi 2.25% 2017 Baz Senaryo Kademeli ve ölçülü faiz artışı FED Politika Faizi %1.00-1.25%

Detaylı

5.21% 4.6% 21.6% 11.1% % Ekim 18 Eylül 18 Ekim 18 Kasım 18

5.21% 4.6% 21.6% 11.1% % Ekim 18 Eylül 18 Ekim 18 Kasım 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.16 Altın (USD) 1,218 Kasım 18 EUR/TRY 5.87 Petrol (Brent) 58.7 BİST - 100 95,416 Gösterge Faiz 20.3 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% 4.6% 21.6% 11.1%

Detaylı

Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi

Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi 2013 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) %1.65 artarken üretici

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 38 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Ağustos 2014, Sayı: 33

Ekonomi Bülteni. 18 Ağustos 2014, Sayı: 33 Ekonomi Bülteni, Sayı: 33 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Makro Ekonomi ve Strateji Ekonomik Büyüme Nasıl Seyredecek? Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan

Detaylı

13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Aralık ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -7,5 Milyar doların üzerinde -8,322 milyar dolar olarak geldi. 2013 yılı cari işlemler açığı bir önceki yıla göre

Detaylı

Makro Veri. Cari açık yeni rekorda. Tablo 1: Cari Denge (milyon $) -month,

Makro Veri. Cari açık yeni rekorda. Tablo 1: Cari Denge (milyon $) -month, Makro Veri Ödemeler Dengesi: Cari açık yeni rekorda İbrahim Aksoy Ekonomist Tel: +90 212 334 91 04 E-mail: iaksoy@sekeryatirim.com.tr Cari denge Aralık ta 7,5 milyar $ rekor açık verirken, rakam, piyasa

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Mart 2017, Sayı: 13. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Mart 2017, Sayı: 13. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 13 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER I. KÜRESEL GELİŞMELER Zayıf ücret artışları, güçlü istihdam artışını gölgede bıraktı ABD de Şubat ayında toplam tarım dışı istihdam 195 bin kişilik beklentilerin belirgin üzerinde 242 bin kişi olarak açıklandı.

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 12 Haziran 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 12 Haziran 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 12 Haziran 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 5 Haziran 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 215 BÜYÜME DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 13 Nisan 215 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 07 Eylül 2015, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 07 Eylül 2015, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 26 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ. Toplantı Tarihi: 17 Temmuz 2014

PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ. Toplantı Tarihi: 17 Temmuz 2014 PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ Enflasyon Gelişmeleri Toplantı Tarihi: 17 Temmuz 2014 1. Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 0,31 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 9,16 ya gerilemiştir.

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 25 Mayıs 2016 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 25 Mayıs 2016 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 25 Mayıs 2016 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 20 Şubat 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 20 Şubat 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 2 Şubat 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 13 Şubat 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015

HAFTALIK BÜLTEN 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015 HAFTANIN ÖZETİ Piyasalar yoğun bir haftayı geride bırakırken haftanın öne çıkan konuları; Avrupa Merkez Bankası nın (AMB) toplantısı, hafta sonu Ankara da toplanan G-20 Maliye

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 19 EKİM 2015 23 EKİM 2015

HAFTALIK BÜLTEN 19 EKİM 2015 23 EKİM 2015 19 EKİM 2015 23 EKİM 2015 HAFTANIN ÖZETİ Küresel piyasalar geçtiğimiz haftanın başında Çin den gelen veriler ışığında yön buldu. Çin de açıklanan büyüme, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri beklenildiği

Detaylı

Büyüme Değerlendirmesi : Çeyrek

Büyüme Değerlendirmesi : Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi : 2014 3. Çeyrek 10 Aralık 2014 STOKLARDAKİ AZALIŞ BÜYÜMEYİ DÜŞÜRDÜ Seyfettin Gürsel, Zümrüt İmamoğlu ve Ayşenur Acar Yönetici özeti TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlara göre Gayri

Detaylı

MART GÖRÜNÜM: ANA GÜNDEM YEREL SEÇİM

MART GÖRÜNÜM: ANA GÜNDEM YEREL SEÇİM MART GÖRÜNÜM: YÖNETİCİ ÖZETI Yurtdışı gelişmelere göbeğimizden bağlı bir şekilde geçirdiğimiz ilk iki ayın ardından yılın 3. ayı çoğunlukla iç dinamiklerle ve Rusya-Ukrayna krizi ile yön bulduğumuz bir

Detaylı

%7.26 Aralık

%7.26 Aralık ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar (Mart 2018) USD/TRY 3.95 Altın (USD) 1,324 EUR/TRY 4.87 Petrol (Brent) 69.0 BİST - 100 114,930 Gösterge Faiz 14.07 Büyüme %7.26 Aralık 2017 Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik

Detaylı

Borsa Istanbul Faiz Döviz

Borsa Istanbul Faiz Döviz Ekim 2015 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda %1,55, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,69 artış gerçekleşti. Ana

Detaylı

Makro Veri Ocak 2019 Enflasyonu

Makro Veri Ocak 2019 Enflasyonu i Makro Veri Ocak 2019 Enflasyonu Dayanıklı mal ve enerji fiyatları düşmeye devam ediyor, ancak gıda fiyatları enflasyonda ciddi baskı yaratıyor Serkan Gönençler Ekonomist sgonencler@sekeryatirim.com.tr

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak geride bıraktı.

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 13 Mart 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 13 Mart 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 13 Mart 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 6 Mart 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

-2.98% -10.0% 19.7% 13.5% % Ocak 19 Ocak 19 Şubat 19 Şubat 19 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER.

-2.98% -10.0% 19.7% 13.5% % Ocak 19 Ocak 19 Şubat 19 Şubat 19 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5,32 Altın (USD) 1.319 Şubat 19 EUR/TRY 6,06 Petrol (Brent) 66,0 BİST - 100 104.530 Gösterge Faiz 18,8 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik -2.98% -10.0% 19.7% 13.5%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Temmuz 2017, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Temmuz 2017, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Kasım 2013, Sayı: 42. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler

Ekonomi Bülteni. 18 Kasım 2013, Sayı: 42. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Ekonomi Bülteni, Sayı: 42 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 Yurt Dışı Gelişmeler Janet Yellen Güvercin duruşunu

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER Altın, Fed sonrası 3 haftanın yükseğinde ABD merkez bankası Fed'in faiz oranlarının düşük kalmaya devam edeceğini bildirmesi ile, alternatif yatırım aracı

Detaylı

İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015

İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015 İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz: B.02.2.TCM.0.00.00.00- Sayın Ali BABACAN BAŞBAKAN YARDIMCISI ANKARA Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (Merkez Bankası) Kanunu

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Ekim 2014, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Ekim 2014, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 43 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014 ILIMLI BÜYÜME DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 24 Ekim 2014 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 43 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

-2.98% -7.3% 19.7% 13.5% % Şubat 19 Ocak 19 Şubat 19 Mart 19

-2.98% -7.3% 19.7% 13.5% % Şubat 19 Ocak 19 Şubat 19 Mart 19 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.63 Altın (USD) 1,295 Mart 19 EUR/TRY 6.32 Petrol (Brent) 68.4 BİST - 100 93,784 Gösterge Faiz 22.8 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik -2.98% -7.3% 19.7% 13.5%

Detaylı

TÜRKon/HED/13-39 DEĞERLENDİRME NOTU. Faks: +90 (212) TÜRKİYE EKONOMİSİ. Sanayi üretiminde kritik gerileme.

TÜRKon/HED/13-39 DEĞERLENDİRME NOTU.  Faks: +90 (212) TÜRKİYE EKONOMİSİ. Sanayi üretiminde kritik gerileme. TÜRKİYE EKONOMİSİ İşsizlik artışa geçti. TÜİK Temmuz ayı işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı %9,3 e yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,4 puan artarak %10,1 olarak gerçekleşti.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 02 Mart 2015, Sayı: 09. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 02 Mart 2015, Sayı: 09. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 09 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran Çağlar Kuzlukluoğlu

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 6 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü TEMMUZ 17 Mayıs ayında 19, seviyesine yükselen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Haziran da 11, olarak kaydedildi. Bu dönemde RKGE kapsamındaki alt endekslerin büyük bölümünde olumlu gelişimler görüldü.

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Aralık 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Aralık 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Aralık 2013 SON ÇEYREKTE GÖRÜNÜM YATAY Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 13.12.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

Mart Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr /

Mart Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr / Mart 2016 26.02.2016 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre BNP Paribas Cardif Emeklilik katılımcı sayısı 183.233 ve fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 1.487 milyon TL'dir. Aylık arşivimize

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Mayıs 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Mayıs 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Mayıs 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 8 Mayıs 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 1 Ağustos 2016, Sayı: 30. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 1 Ağustos 2016, Sayı: 30. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 30 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Mart 2017, Sayı: 10. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Mart 2017, Sayı: 10. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 10 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKİM Tüketici Güveni Durağan Seyretti. Reel Kesim Umutlu

EKİM Tüketici Güveni Durağan Seyretti. Reel Kesim Umutlu EKİM 2016 ayında 103,6 seviyesine gerileyen Reel Ağustos Kesim Güven Endeksi (RKGE), Eylül de 106,5 düzeyine yükseldi. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, gelecek 3 aya dair istihdam beklentileri dışında

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014 11 Temmuz 2014 CARİ AÇIK HIZLA AZALIYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

Bankacılık Sektör Ağustos Raporu - 17 Eylül 2014 Sayı: 18 Sayfa: 1

Bankacılık Sektör Ağustos Raporu - 17 Eylül 2014 Sayı: 18 Sayfa: 1 Bankacılık Sektör Ağustos Raporu - 17 Eylül 2014 Sayı: 18 Sayfa: 1 Yönetici Özeti Toplam krediler, ticari kredilerdeki artışın gücünü korumasına bağlı olarak Ağustos 2014 de aylık bazda 8,2 milyar TL artış

Detaylı

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013 Bülten Temmuz 13 PİYASALAR Döviz Piyasası Çarşamba günü USD, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanırken yurtiçinde kurumsal döviz talebinin de USD/TL kurunun yükselişine destek vermesiyle

Detaylı