AVRUPA BİRLİĞİ 7. ÇERÇEVE PROGRAMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AVRUPA BİRLİĞİ 7. ÇERÇEVE PROGRAMI"

Transkript

1 AVRUPA BİRLİĞİ 7. ÇERÇEVE PROGRAMI S. Aybars Erdemli Uzman

2 AVRUPA BİRLİĞİ 7. ÇERÇEVE PROGRAMI 7.ÇP Nedir? AB Çerçeve Programları, Avrupa Birliği nde çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı dır. İlki 1984 yılında başlayan Çerçeve Programları (ÇP) çok yıllı programlar olup, kapsamı ve programa ayrılan bütçe miktarı her bir programda artış göstermektedir. Çerçeve Programları nın başlıca amaçları arasında, Avrupa nın bilimsel ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi, endüstriyel rekabetin desteklenmesi ve ülkeler arası işbirliğinin teşvik edilmesi sayılabilir. AB nin Mart 2000 de yapılan Zirve Toplantısı nda belirtilen ve Lizbon Stratejisi olarak adlandırılan strateji kapsamında ise, AB nin "dünyanın en dinamik rekabetçi bilgi temelli ekonomisi" olması hedeflenmiştir. Bütünleştirilmiş bir Avrupa Araştırma Alanı oluşturmayı hedefleyen ve döneminde yürürlükte olan 6. Çerçeve Programı (6.ÇP) ve yıllarında yürürlükte olacak 7. Çerçeve Programı (7.ÇP) AB nin bu hedefe ulaşması amacıyla şekillendirilmiştir. AB Çerçeve Programları Ne Değildir? AB Çerçeve Programları ülkelere tahsis edilen maddi bir yardım değildir. Çerçeve Programları, AB nin Lizbon hedeflerinin hayata geçirilmesine katkıda bulunacak ve Avrupa da ekonomik ve toplumsal katma değer yaratacak "projelere" mali destek sağlar. AB Çerçeve Programları na katılan ülkelere herhangi bir kota ayrılmamıştır. Mali destek, proje teklif çağrılarında belirtilen şartlara sahip projelerin hakemler tarafından objektif bir şekilde değerlendirilmeleri sonucunda verilir. Bu havuzdan pay almak isteyen tüzel kişiler, milliyetleri ve aday ya da asosye ülkelerde* yerleşik olmaları dikkate alınmaksızın yalnızca projelerinin başarıları temelinde desteklenirler. Diğer bir deyişle Çerçeve Programları na katılan aday veya asosye ülkeler, AB üye ülkeleriyle aynı haklara ve sorumluluklara sahiptir. 1 Ocak 2007 de başlayıp 2013 yılına dek yürürlükte olacak olan 7.ÇP, Lizbon hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla, araştırmayla ilgili tüm AB girişimlerini ortak bir çatı altında toplamayı hedeflemektedir. 7.ÇP, Avrupa Araştırma Alanı nı kurmayı hedefleyen önceki Çerçeve Programı nın başarılarını daha ileriye götürmek ve Avrupa da bilgi temelli ekonomi ve toplumu inşa etmek üzere oluşturulmuştur. 7.ÇP, İşbirliği Özel Programı, Fikirler Özel Programı, Kişiyi Destekleme Özel Programı ve Kapasiteler Özel Programı ndan oluşmaktadır. Programlarla ilgili ayrıntılı bilgiye internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Kendinden önceki Çerçeve Programları nın başarıları üzerine inşa edilmiş olsa da 7.ÇP, bir diğer Çerçeve Programı olmaktan öteye gidecektir. İçeriği, organizasyonu, uygulama yapıları ve yönetimsel araçlarıyla 7.ÇP, Lizbon stratejisinin yeniden uygulamaya sokulması için kilit rol oynayacaktır. 7.ÇP de yer alan yeni unsurlar şunlardır: Diğer Çerçeve Programlardan farklı olarak dört yıl yerine yedi yıl sürmesi "Araçlar"dan ziyade araştırma temalarına vurgu yapılması Faaliyetlerin ve uygulama araçlarının basitleştirilmesi

3 Teknoloji Platformları ve yeni Ortak Teknoloji Girişimleri nin faaliyetleri aracılığıyla Avrupa endüstrisinin ihtayaçlarını karşılayan araştırma-geliştirmeye odaklanılması Avrupa nın en iyi bilimsel faaliyetlerine destek sağlayan Avrupa Araştırma Konseyi nin kurulması 4 Özel Program da uluslararası işbirliğinin bütünleştirilmesi Bilgi Bölgeleri nin geliştirilmesi Araştırma faaliyetlerine özel sektörün katılımını artırmak amacıyla risk paylaşımını içeren bir finansal yapının oluşturulması Bunların yanısıra, 7 tematik alana sahip olan 6.ÇP den farklı olarak 7.ÇP de, İşbirliği Özel Programı nın altında 9 tematik alan bulunmaktadır. Tematik alanlarla ilgili bilgilere internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz. 7.ÇP ye Katılmak Ne Gibi Faydalar Sağlar? Oldukça büyük bir bütçeye sahip olan 7.ÇP, bilginin, yeteneklerin ve uzmanlığın ortaklaşa kullanılabileceği Avrupa çapındaki konsorsiyumlara katılma fırsatları sunmaktadır. 7.ÇP ye katılanlar, Avrupa da ve Avrupa dışında yeni ilişkiler ağı ve pazarlar kurma fırsatını yakalayıp teknolojinin en ileri noktasını hedefleyen projelere ortak olabileceklerdir. 7.ÇP ye Kimler Katılabilir? Çerçeve Programları na, ulusal/uluslararası kanunlar ve AB kanunlarına göre kurulmuş tüzel ve gerçek kişiler başvurabilirler. Bu kapsamda, üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları, sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütleri Çerçeve Programları na katılabilirler. Ayrıca, tüzel kişiliğe sahip olan veya olmayan KOBİ lerin de başvuruları teşvik edilecektir. Herhangi bir ülkeden herhangi bir tüzel kişi 7.ÇP ye katılabilmektedir. Ancak farklı ülke grupları için farklı katılım ve fonlama kuralları bulunmaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgi için Cordis sayfasını ziyaret ediniz. 7.ÇP de En Az Katılımcı Sayısı Nedir? Projelere minimum katılımcı sayısı ve aranan özellikler proje türüne göre değişmektedir. Çerçeve Programları na yapılan tüm başvurularda aranan ana koşul, işbirliğidir. Programa dahil olan Aday Ülke kuruluşları, üye ülke kuruluşları ile aynı hak ve yükümlülüklere sahiptir. Minimum katılımcı sayısı sağlandıktan sonra projelere uluslararası örgütler ve 3. ülke kuruluşları da katılabilir. Genel olarak, 7.ÇP projelerinde en az 3 farklı AB üyesi ülke veya asosye ülkeden en az 3 bağımsız kuruluşun yer alması gerekmektedir. Çalışma programında ICPC ülkelerinden** ortaklar alınması gereği belirtilmişse, 2 farklı AB üyesi ülke veya asosye ülkeden ve en az 2 farklı ICPC ülkesinden olmak üzere 4 farklı ülkeden en az 4 bağımsız kuruluşun projelerde yer alması zorunludur. Eşgüdüm ve destek eylemleri, araştırmacıların eğitimi ve kariyer gelişimlerini amaçlayan projelerde ise en az 1 tüzel kişinin bulunması gerekmektedir.

4 Ne Tür Projeler 7.ÇP için Uygundur? 7.ÇP tüm projelere destek sağlamaz. İlgili alanın Çalışma Programı nda açıkça belirtilen öncelikli alanlarda hazırlanmış, uluslararası ortaklı ve inovatif /yenilikçi) araştırma ve teknoloji geliştirme (ATG) projeleri 7.ÇP için uygundur. 7.ÇP nin hangi proje konularını kapsadığını ve sizin projelerinize uygun olup olmadığını web sayfamızdaki ilgili tematik alanm bölümlerini inceleyerek öğrenebilirsiniz. Araştırma ve Teknoloji Geliştirme (ATG) Projesinde Yer Almadan 7.ÇP den Faydalanmam Mümkün Olabilir mi? 7.ÇP de ATG projelerinin yanı sıra, ATG projelerini destekleyici nitelikte tematik alanlar kapsamında hazırlanan eşgüdüm ve destek eylemi projeleri ile araştırmacıların eğitim ve kariyer gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan projeler de desteklenmektedir. Bu programlar ile ilgili ayrıntılı bilgiye web sayfamızdan ulaşabilirsiniz. 7.ÇP Sizin için Uygun mudur? Test Edin! Projelerde dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar vardır. Aşağıda yer alan sorulara ne kadar çok "evet" cevabı verirseniz, projeniz Çerçeve Programları na sunulmak için o oranda uygun olacaktır. Projeniz Avrupa odaklı mı? Projeniz Avrupa nın hali hazırda bulunduğu bilimsel-teknolojik duruma katkıda bulunuyor mu? Proje sonuçlarının Avrupa ya faydaları olacak mı? Projeniz yenilikçi mi? Araştırma projeniz kurumunuzun öncelikleri ve çalışma alanı açısından gerçekten önemli mi? Araştırma projenizi kullanılabilir ticari bir çıktı elde etmek ya da yeni bilgi ve en iyi uygulamayı üretmek için mi yürütüyorsunuz? Projeniz çok ortaklı olmaya müsait mi ve bundan faydalanabilecek mi? Avrupa daki diğer kuruluşlarla işbirliğinden faydalar elde edebileceğinizi düşünüyor musunuz? (daha büyük pazarlara açılmak, risk paylaşımı, yeni irtibatlar ve yeni uzmanlıklar bağlamında) Büyük sorumluluk alacağınız bir konsorsiyumda çalışabilir misiniz? Fikri mülkiyet hakları da dahil olmak üzere proje çıktıları konusunda müzakereler yürütmeye hazır mısınız? Proje teklifi sunulması ve projenin yürütülmesi aşamalarında Avrupa nın dört bir yanından konsorsiyum ortakları ile görüşmeler yürütmek için gerekli yönetimsel zaman ve kaynak ayırmaya hazır mısınız?

5 Hibenin alınması halinde yönetimsel sorumlulukları yüklenmeye hazır mısınız? Kuralların karmaşık, prosedürlerin uzun ve başarı oranının oldukça düşük olduğu rekabetçi bir ortamda proje teklifinizi sunmaya hazır mısınız? 2 ila 5 yıl sürecek bir projede yer almaya hazır mısınız? Projeye kendiniz yatırım yapmaya hazır mısınız? 7.ÇP de alacağınız mali destek oranı, gerçekleştirdiğini proje tipine göre değişiklik göstermektedir. Proje tiplerinin detayına internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Diğer taraftan, aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan tüzel veya gerçek kişiler Komisyon dan mali katkı alabilirler: AB üye ülkesi veya asosye ülkede veya Topluluk kanunlarına göre kurulmuş, Avrupa ile ilgili uluslararası kuruluş, Uluslararası İşbirliği Ülkeleri nde kurulmuş tüzel kişiler. Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan masraflar, Komisyon tarafından geçerli masraflar olarak kabul edilir: İlgili alanda veya çalışma programındaki hükümlerle belirlenmişse, Projenin ilerleyebilmesi için gerekliyse, İkili bilimsel ve teknolojik anlaşma ile veya Topluluk ve kuruluşun ülkesi arasındaki anlaşma ile belirlenmişse. Komisyon tarafından geçerli kabul edilecek masraflar: Gerçek masraflar olmalıdır. Sonuç raporlarının masrafları dışında proje süresi içerisinde gerçekleşmiş olmalıdır. Ekonomik olmalıdır. Ortak kuruluşun kendi muhasebe sisteminin kuralları çerçevesinde yapılmalıdır ve muhasebe kayıtlarında bulunmalıdır. Projenin amaçlarına erişmek için yapılmış olmalıdır. Finansman konusunda daha ayrıntılı bilgiye internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Komisyon, ilgili özel program ve çalışma programlarında belirtilen öncelikler kapsamında yılda bir veya 2 defa proje teklif çağrıları açmaktadır. Çağrılar, 7.ÇP özel bilgi kanalları, internet sayfaları, üye ve aday ülkelerde bulunan ulusal irtibat noktaları aracılığı ile duyurulmaktadır. Çağrılara internet sayfamızdan ve CORDIS ten ulaşabilirsiniz.

6 Projenizin bu çağrılarda belirtilen önceliklere uyması ve çağrıda belirtilen tarihten önce Komisyon a sunulması gerekmektedir. Projelerin, 6.ÇP de kullanılan "Elektronik Proje Teklifi Sunma Sistemi EPSS" aracılığıyla sunulması 7.ÇP de bir kural olacaktır. EPSS ile ayrıntılı bilgiye CORDİS ten ve/veya internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra, projeniz bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilir ve sonucu proje koordinatörüne Komisyn tarafından iletilir. 7.ÇP de Proje Değerlendirme Süreci Ne Kadar Sürmektedir? Avrupa Komisyonu na sunmuş olduğunuz projenizin Komisyon un eline geçtiğine dair "alındı belgesi (acknowledgement of receipt)" yaklaşık 3 hafta içerisinde proje koordinatörüne iletilir. Değerlendirme süreci yaklaşık 5-8 hafta sürmektedir. Projeniz desteklenmek üzere seçildiği taktirde Komisyon ile görüşmeler başlamaktadır. Tüm Süreç Ne Kadar Sürmektedir? Projenizi hazırlamaya başladığınız zamandan kontrat imzalama aşamasına kadar geçen süre 1 yılı bulabilmektedir. Ancak süre daha kısa da olabilmektedir. 7.ÇP İle İlgili En Güncel Bilgilere Nereden Ulaşabilirim? 7.ÇP ile ilgili en güncel bilgilere CORDİS ten ve/veya internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz.bunun yanısıra, iletişim bilgilerine web sayfamızdan ulaşabileceğiniz her bir alandan sorumlu Ulusal İrtibat Noktalarıyla da irtibata geçebilirsiniz. 7.ÇP ye yönelik her türlü sorunuzu fp7@tubitak.gov.tr adresine yönlendirebilirsiniz. * Asosye Ülke: Norveç, Leichteinstein, İsrail, İsviçre ve İzlanda ** ICPC ülkeleri: (6ÇP deki adıyla INCO ülkeleri): Uluslararası İşbirliği Hedef Ülkeleri (Asya Pasifik Ülkeleri, Afrika, Batı Balkan Ülkeleri, Akdeniz Ortaklığı Ülkeleri, Doğu Avrupa ve Orta Asya, Latin Amerika) AB Çerçeve Programları AB, üye ülkelerin bilim ve araştırma alanı da dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki politika ve uygulamalarının birbirine yakınlaştırılması amacıyla birçok Topluluk Programı oluşturmuştur. Bu programlara AB ye aday ülkelerin katılımı, Katılım Öncesi Strateji nin önemli bir parçasıdır. Böylece, aday ülkeler Topluluk politikaları ve çalışma usulleri hakkında bilgi sahibi olmakta ve bunları uygulama olanağına kavuşmaktadır. Söz konusu Topluluk Programları ndan biri de araştırma ve teknoloji geliştirme (Ar-Ge) alanındaki Çerçeve Programlar dır. Çerçeve Programlar, diğer bir çok Topluluk programı gibi amaçları ve bütçesi ile belli bir dönem için tasarlanan 4-5 yıllık programlardır.

7 AB nin, araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek, bu yolla ekonomik ve sosyal gelişme sağlamak üzere 1984 yılından bu yana yürüttüğü Çerçeve Programlar ın amacı; Avrupa nın bilim ve teknoloji temelinin güçlendirilmesi; Ekonomik ve sosyal uyumun desteklenmesi; Global düzeyde endüstriyel rekabetin desteklenmesi; Üniversite-sanayi işbirliğinin teşvik edilmesi ve AB üye ülkeleri arasındaki işbirliğinin teşvik edilmesidir. Üye ülkelerin KDV yoluyla yaptıkları katkılarının yanı sıra, ortaklık anlaşması imzalamış ülkelerin GSYİH ları oranında ödedikleri katılım paylarından oluşan bir bütçeye sahip olan Çerçeve Programlar, kamu tarafından araştırma ve teknoloji geliştirmeye ayrılan bütçe dünyanın en büyük destek programlarıdır. Ülkemiz bu programa yıllarını kapsayan 6. Çerçeve Programı ndan itibaren katılım sağlamıştır. Halen devam etmekte olan ve yılları arasında sürecek olan 7. Çerçeve Programı na da aday ülke statüsü ile katılınmıştır. AB 7. Çerçeve Programı Özel Programları yılları arasında uygulanacak olan Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı nın (7ÇP) ana yapısı, "İşbirliği", "Kişiyi Destekleme", "Fikirler" ve "Kapasiteler" olmak üzere dört özel programdan oluşmaktadır. Dört özel programa ek olarak Ortak Araştırma Merkezlerinin faaliyetleri de etkinlik alanlarına dahil edilmiştir.

8 7. ÇP Fikri Mülkiyet Hakları (IPR) AB Çerçeve Programları projelerinin çıktılarından yararlanmak projelerin en önemli aşamalarından birini oluşturmaktadır. Üstelik Komisyon proje çıktılarının proje başlamadan öngörülmesini beklemekte ve proje ortaklarının çıktılardan yararlanma esaslarını konsorsiyum anlaşmasında düzenlemesinde beklemektedir. Ancak bu dokümanın içeriğine Komisyon taraf olmamaktadır. Sonuç olarak, Fikri Mülkiyet Hakları üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Ortakların, proje sonucunda ortaya çıkan bilgilerin kullanımı ve korunması konusunda stratejilerini geliştirmeleri gerekmektedir.

9 Avrupa Teknoloji Platformları Avrupa Birliği nin (AB) Amerika ve Japonya karşısında rekabet edebilirliğini arttırmak ve bir dünya lideri olabilmek amacıyla, Mart 2000 de gerçekleştirilen Lizbon Zirvesi nde belirlediği strateji kapsamındaki hedefi, "2010 yılında dünyanın bilgiye dayalı en dinamik ve rekabet gücü en yüksek ekonomisi haline gelmek"tir. Bu kapsamda, Mart 2002 de gerçekleştirilen Barselona Zirvesi nde, Avrupa nın araştırma geliştirme (Ar-Ge) performansının geliştirilmesi gereği vurgulanarak, GSYİH den araştırmaya ayrılan miktarın %3 e çıkarılması, bu oranın 2/3 ünün özel sektör tarafından sağlanması hedefi belirlenmiştir. AB nin araştırma ve teknoloji geliştirme alanında yürüttüğü başlıca program olan Çerçeve Programlar ın (ÇP) Aralık 2002 de başlayan altıncısı (6.ÇP) bu hedefe katkıda bulunacak şekilde tasarlanmıştır yılı sonunda biten 6.ÇP nin yerine başlayacak ve döneminde yürürlükte olacak 7. Çerçeve Program (7.ÇP) ise Avrupa yı bu hedefe bir adım daha yaklaştırmak amacıyla şekillendirilmiştir; zira bugün gelinen noktada özel sektörün 2/3 lük katkısı henüz gerçekleştirilememiştir. Bu noktadan hareketle 7.ÇP nin en önemli yeniliklerinden biri, sanayinin Çerçeve Programlar a katılımını arttırmak için oluşturulan "Avrupa Teknoloji Platformları (ATP)" dır. Avrupa nın rekabet edebilirliğinin, ekonomik büyümesinin ve refahının sağlanması orta ve uzun vadede gerçekleştireceği araştırmalara ve teknolojik gelişmelere bağlıdır. ATP sanayi liderliğinde paydaşları bir araya getirecek ve her alanda Stratejik Araştırma Planları nı tanımlayıp uygulanmasını sağlayacaktır. 7.ÇP nin dört özel programı içerisinde yer alan İşbirliği Özel Programı nda ortak araştırmaların sanayi ayağının daha programlı gitmesi sağlanacaktır ve Statejik Araştırma Planlarının hayata geçirilmesi için Ortak Teknoloji Girişimleri (Joint Technology Initiatives - JTI) uygulama aracı olarak devreye girecektir. Amaç hem ulusal hem de Avrupa merkezli kamu ve özel kaynaklarını bütün paydaşları (araştırma kuruluşları, sanayi, finans kuruluşları, idari birimler ve kullanıcı grupları) bir araya getirerek harekete geçirmektir. Bu sebeple kurulmuş bazı Avrupa Teknoloji Platformaları nın aynı zamanda Ortak Teknoloji Girişimleri (JTI) olarak belirlenmesi beklenmektedir. Avrupa Teknoloji Platformları kavramı, AB nin politika geliştirme mekanizmalarından biridir. Sanayinin önderliğinde, ilgili tüm aktörlerin, seçilen teknoloji alanına ilişkin stratejiler belirlemesi, belirlenen stratejilerin hayata geçirilmesi, gerekli kaynağın kamu ve özel sektör kaynaklarınca karşılanması ve böylece Avrupa nın rekabet gücünün arttırılması hedeflenmektedir. İşbirliği Özel Programı (Cooperation) AB 7. Çerçeve Programı (7.ÇP) kapsamındaki Tematik Alanları içeren İşbirliği Özel Programı nın başlıca hedefi sanayi ve araştırma kuruluşları arasındaki işbirliğini tetikleyerek kilit alanlarda Avrupa nın liderliğini sağlamaktır. İşbirliği Özel Programı Tematik Alanları aşağıdaki gibidir: 1- Sağlık 2- Gıda, Tarım ve Biyoteknoloji 3- Bilgi ve İletişim Teknolojileri 4- Nanoteknoloji 5- Enerji 6- Çevre (İklim değişikliği dahil) 7- Taşımacılık (Havacılık dahil)

10 8- Sosyo Ekonomik ve Beşeri Bilimler 9- Güvenlik 10- Uzay İşbirliği yaklaşımının alanlar arasında yayımlanması öngörülen ortak çağrılarla da desteklenmesi beklenmektedir Yılları arasında uygulanacak AB 7.ÇP dahilinde İşbirliği Özel Programı na 32,3 Milyar ayrılması öngörülmektedir. İşbirliği Özel Programı nın bütçe dağılımı (milyar değerinde) aşağıdaki tabloda dikkatinize sunulmaktadır. Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council-ERC) tarafından koordine edilen Fikirler Özel Programı, 7.Çerçeve Programı ile birlikte yürürlüğe girmiş yeni bir alan... 7.ÇP nin 4 ana unsurundan biri olan bu alana yılları için ayrılmış 7.5 Milyar luk bütçe ile

11 tamamen araştırmacı güdümlü (konusu ve kapsamı araştırmacının kendisi tarafından belirlenen) bireyler veya bireysel takımlar tafafından yürütülen mevcut bilimsel paradigmaların sınırlarında veya ötesinde mükemmeliyet odaklı projeler desteklenecektir. Böylece, herhangi bir konsorsiyum veya ortaklık şartı aranmadan ulusal programlarla fonlanması genellikle zor olan büyük bütçeli akademik araştırma projelerine kaynak sağlanması amaçlanmaktadır. Nisbeten daha riskli ve farklı araştırma disiplinlerinin kesişim noktalarındaki (interdisipliner ya da multidisipliner) fikirlerin hayata geçirilmesine de imkan sağlayan ERC desteklerinden faydalanabilmek için, sunulan projelerin ait olması gereken herhangi bir bilimsel alan veya öncelik kısıtı bulunmamaktadır. Kimler Başvurabilir? En az 3 yıllık doktora (PhD) veya tıpta uzmanlık derecesine sahip tüm araştırmacılar Destek Mekanizmaları ERC tarafından, Fikirler Özel Programı kapsamında araştırmacılara 2 tip destek sunulmaktadır: - ERC Starting Independent Researcher Grant (Başlangıç Düzeyindeki Bağımsız Araştırmacı Desteği) Kariyerinin başlangıcındaki genç bilim insanlarına, bağımsız ilk takımlarını kurma aşamalarında destek verme... Proje başına : 2,000,000 a kadar Çağrılar her sene bir kez yaz döneminde açılacaktır. - ERC Advanced Investigator Grant (İleri Düzey Araştırmacı Desteği) Oturmuş bir araştırma ekibine sahip, dünya çapında çalışmalara imza atmış mükemmel nitelikte bilim insanlarının yeni fikirlerini hayata geçirmelerine imkan sağlama... Proje başına : 2,500,000¹ a kadar Çağrılar her sene bir kez kış döneminde açılacaktır. ¹Advanced grant için proje başına öngörülen bütçe 2,500,000 a kadar olmakla birlikte bazı özel durumlarda bu miktar 3,500,000 a kadar çıkmaktadır. Başvuru Süreci Proje teklifleri elektronik ortamda EPSS (Electronic Proposal Submission Service) sistemi üzerinden online olarak yapılacaktır. Karmaşık olmayan son derece basit bir başvuru sürecine sahip olan ERC nin proje formatı 3 ana bölümden oluşmaktadır; (1) Baş Araştırmacı (2) Araştırma Projesi (3) Araştırma Ortamı Proje Süresi ERC projelerinin süresi 5 yıla kadar çıkabilmektedir.

12 Projenin Yürütüleceği Kurum Projenin yürütüleceği kurumun (üniversite, araştırma enstitüsü, özel sektör, vb.) bir AB üyesi veya Türkiye gibi aday ülkede kurulmuş olması şartı aranmaktadır. Ancak araştırmacının, projeyi sunduğu dönemde bu kurumun personeli olması gerekmemektedir. Desteklenen Harcama Kalemleri Doğrudan Maliyetler Projeyle ilgili aşağıdaki giderlerin 100% ü ERC tarafından karşılanmaktadır; Personel Makine-Teçhizat Sarf Malzemeleri Seyahat-Konaklama Yayın Giderleri Dolaylı Maliyetler (Overhead) Ayrıca buna ek olarak proje toplam bütçesinin 20% si de kuruma genel yönetim gideri şeklinde ödenir. Araştırma Takımı Projeyi sunan baş araştırmacı (principal investigator) araştırma takımını, projenin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlayacak şekilde dilediği gibi oluşturmak veya geliştirmekte serbesttir. Takım üyeleri için herhangi bir doktora derecesi, yaş, milliyet veya ülke şartı aranmamaktadır. TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Baş Araştırmacılık Özel Ödülü ERC ye proje önerisi sunan -2 aşamalı bir değerlendirme varsa ilk aşamayı geçmeyi başarmış- proje yürütücüsü baş araştırmacılara TÜBİTAK tarafından - projeleri, (varsa ikinci aşama sonundaki) değerlendirme sonucunda kriterlerin tümünden eşik puan ve üstü almış ancak fon yetersizliği nedeni ile desteklenemiyor ise 3,000 - projeleri, (varsa ikinci aşama sonundaki) değerlendirme sonucunda kriterlerin tümünden eşik puan ve üstü almış ve destekleniyor ise 6,000 nakit para ödülü verilecektir. İlgileniyor musunuz? ERC ve politikaları ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için ERC anasayfasını da ziyaret edebilirsiniz. İletişim için Fikirler Özel Programı na proje sunmayı düşünüyorsanız geçmiş çağrılar hakkında bilgi alabilmek, hakem ve değerlendirme süreçleriyle ilgili deneyimlerden istifade edebilmek ve her türlü görüş ve önerinizi iletebilmek için bizlerle temasa geçmenizde büyük fayda olacaktır.

13 MARIE-CURIE BURS ve DESTEK PROGRAMLARI Marie-Curie Burs ve Destek Programları (People Specific Programme: Marie Curie Actions) araştırmacıların, mühedislerin, sanayi kuruluşlarının, üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, kamu kurumlarının, laboratuvarların, mükemmeliyet merkezlerinin yararlanabileceği programlar için yılları arasında 4,7 milyar aktaracak. Marie-Curie Burs ve Destek Programları kapsamında sunulan fırsatlardan sizler de yararlanabilirsiniz, Programın Genel Amaçları: Nitelik ve nicelik olarak araştırma ve teknoloji alanındaki insan potansiyelini güçlendirmek Araştırmacıların kariyer gelişimi ve sürekliliği Araştırmacı mesleğinin daha çok kişi tarafından benimsenmesini teşvik etmek Avrupalı araştırmacıları Avrupa içinde kalmaya teşvik etmek Avrupa yı tüm dünyadaki araştırmacılar için bir cazibe merkezi haline getirmek Sanayi Akademi arasındaki (sektörler arası) değişimi desteklemek Sektörler ve ülkeler arasında bilgi transferi gerçekleştirmek Sunulan Fırsatlar: Araştırmacıların Avrupa içi dolaşımı Tersine beyin göçü destekleri Sanayi-Akademi işbirliği Sanayi ve Akademi nin araştırmacı istihdamı Amerika, Japonya vb gelişmiş ülkelerde araştırma imkanı Araştırma Merkezleri arasında personel değişimi Marie-Curie Burs ve Destek Programları 2009 yılı Çalışma Programına göre çağrısı açık olan programlar aşağıdaki gibidir: Araştırma Personeli Değişim Programı (IRSES): Araştırma gruplarının kısa süreli değişimi aracılığı ile Avrupa daki araştırma kuruluşlarının Avrupa dışındaki araştırma kuruluşları ile uzun süreli işbirlikleri oluşturmaları için destek Çağrı bütçesi: 30 Milyon, Kapanış tarihi: 27 Mart Başvuru dokümanları için tıklayınız. Avrupa ya Geri Dönüş Hibeleri: Teknolojik açıdan gelişmiş ülkelerdeki Türk Araştırmacıların, sanayi-akademide istihdamına teşvik desteği Çağrı bütçesi: 17 milyon, Kapanış tarihi: 2 Nisan Başvuru dokümanları için tıklayınız. Marie-Curie Bursiyerlerine Ek Fon: Daha önce Marie-Curie etkinlikleri kapsamında burs almış araştırmacılara ek destek Çağrı bütçesi: 7 milyon, Kapanış tarihi: 2 Nisan Başvuru dokümanları için tıklayınız.

14 7.Çerçeve Programı çağrılarının hepsi yıllık çalışma programı esaslarına göre uygulanmaktadır. Çağrılarla ilgili proje hazırlığı içindeyseniz mutlaka 2009 çalışma programını inceleyiniz. Marie-Curie Burs ve Destek Programları 2009 Çalışma Programı 2009 yılında burs ve destek veren programların çağrı açılış ve kapanış tarihlerini gösteren çağrı takvimine ulaşmak için tıklayınız. Programdan daha etkin bir şekilde yararlanabilmek icin adresine uye olunuz, ihtiyacınızı belirleyiniz ve bizlerle bağlantıya geçiniz... MARIE-CURIE Ekibi TÜBİTAK AB ÇP Ulusal Koordinasyon Ofisi ncpmobility@tubitak.gov.tr Kapasiteler Özel Programı (Capacities) Kapasiteler Özel Programı dahilinde Avrupa genelinde araştırma ve inovasyon yeteneklerinin geliştirilmesi ve en uygun kullanımı hedeflenmektedir. Kapasiteler Özel Programı kapsamında, araştırma altyapılarının geliştirilmesi ve en uygun kullanımının sağlanması, Avrupa genelindeki araştırma potansiyelinin değerlendirilmesi, KOBİ ler yararına olan araştırmaların teşviki, toplumun ve bilimin birbirine yakınlaştırılması, uluslararası bilim ve teknoloji işbirliklerinin oluşturulması ve bilgi bölgelerinin geliştirilmesi gibi hususların desteklenmesi planlanmaktadır. Komisyonun 4,217 milyar tutarında bütçe ayırmayı öngördüğü bu özel program, önceki çerçeve programlarındaki faaliyetlerin desteklenmesi, devamlılığının sağlanmasına yönelik hazırlanmıştır ve dahilindeki araştırma ve yenilik alanları aşağıdaki gibidir: 1.Araştırma Altyapıları 2.KOBİ Yararına Araştırmalar 3.Bilgi Bölgeleri 4.Araştırma Potansiyeli 5.Toplumda Bilim 6.Araştırma Politikalarının Gelişimi 7.Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri Araştırmaların etik, sosyal, yasal, geniş kültürel yönleri ve uygulamaları; bilimsel ve teknolojik araştırmaların sosyo-ekonomik etkileri Kapasiteler Özel Programı dahilinde gerçekleştirilmesi öngörülen olan diğer aktiviteler oluşturmaktadır. Kapasiteler Özel Programında aşağıdaki hususların sağlanması suretiyle Avrupa genelinde araştırma ve inovasyon yeteneğinin geliştirilerek etkin kullanımı planlanmaktadır: * Araştırma altyapılarının gelişim ve kullanımının en etkin hale getirilmesi, * KOBİ lerin inovasyon ve araştırmadan yararlanma kapasitelerinin güçlendirilmesi, * Bölgesel araştırma yürüten kesimlerin gelişiminin desteklenmesi, * AB araştırma potansiyelinin ortaya çıkarılması. 7.ÇP Kapasiteler Özel Programı, Avrupa Araştırma Alanının zayıf öğelerinin

15 güçlendirilmesi, böylelikle Avrupa araştırma potansiyelinden azami düzeyde faydalanılabilmesi ilkesine dayanmaktadır. Bunun gerçekleştirilmesine yönelik eylemleri belirleyen sosyo-ekonomik etkenler ise şunlardır: * AB nin genişleme süreci ve sonuçları * Avrupa nın değişik bölgelerinin Ar-Ge altyapıları arasında gelişmişlik farkı bulunması * KOBİ lerin inovasyon, araştırma ve geliştirme alanında desteğe ihtiyaç duymaları * Uluslararası işbirliği gereksinimi * Toplumun bilim konularına ilgisizliği Bu alandaki faaliyetlerle AB politikalarının geliştirilmesine destek olunması ve İşbirliği Özel Programının eşgüdüm aktivitelerini tamamlayıcı rol üstlenilmesi de hedeflenmektedir. Bu çerçevede şu hususlar planlanmaktadır: * Avrupa bilim sisteminin iyileştirilmesi * Sanayi stratejilerinin ve araştırmayla ilgili kamu politikalarının değerlendirilmesi * Araştırma politikalarının eşgüdümü AB Ortak Araştırma Merkezleri (Joint Research Centers - JRC) AB Ortak Araştırma Merkezi (JRC) Direktörlüğü, Avrupa Birliğinin AB politikalarının oluşmasına, gelişmesine, uygulanmasına ve izlenmesine bilimsel araştırmalar aracılığıyla destek sağlamak amacıyla AB nin bilim ve teknoloji referans merkezi olarak çalışır. AB müktesebatı için bilimsel ve teknolojik araştırma gerektiren konularda, Avrupa nın çeşitli ülkelerinden gelen araştırmacıların çalıştığı, Italya, Ispanya, Belçika, Almanya ve Hollanda da bulunan 7 araştırma enstitüsünden oluşur. JRC, AB araştırmacılarına; doktora ve doktora sonrası bursları, kıdemli bursiyerlik, kurumsal işbirliği, çerçeve programı projelerinde işbirliği, ulusal uzman pozisyonları, çalıştaylar ve eğitimler gibi fırsatlar sunar. JRC web sayfası: Yaklaşık 2700 araştırmacının görev yaptığı JRC nin 5 farklı ülkedeki (Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika, İspanya) 7 araştırma enstitüsünde, 2006 yılı verilerine göre; 15 Türk araştırmacı görev yapmaktadır. Buna ek olarak, JRC ile 8 kurumsal işbirliği geliştirilmiş, 8 6.ÇP projesinde ortak olarak yer alınmış ve JRC nin organize ettiği çalıştaylara 161 Türk uzmanı katılım sağlamıştır yılı için bu fırsatlar "JRC Enlargement and Integration Action 2007"de yayınlanmıştır. Lütfen tıklayınız... JRC ile ilgili her türlü sorunuz için aşağıdaki kişi ile temasa geçebilirsiniz. Meltem ÜNLÜ TOKCAER Bilimsel Programlar Uzman Yardımcısı Tel: /1220 E-posta: ncpjrc@tubitak.gov.tr

Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir?

Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir? Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir? AB Çerçeve Programları, Avrupa Birliği nde çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı dır. İlki 1984 yılında

Detaylı

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler. Betül MACİT TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler. Betül MACİT TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Betül MACİT TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Yenilik nedir? Bir ürün ya da hizmetin ilk fikrinin oluşmasını buluş (icat keşif),

Detaylı

AB 7. Çerçeve Programı

AB 7. Çerçeve Programı AB 7. Çerçeve Programı Burcu GÖĞÜŞ DOĞAN AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Sunum Planı AB 7.Çerçeve Programı (2007-2013) AB 7.Çerçeve Programı Yapısı-Özel Programlar UKO Faaliyetleri Türkiye

Detaylı

7. Çerçeve Programı Nedir?

7. Çerçeve Programı Nedir? 7. Çerçeve Programı Nedir? Aslı VURAL 7.ÇP Enerji ve Çevre Alanları Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ REW Fuarı 20 Haziran 2009, İstanbul, TÜYAP Avrupa Topluluğu

Detaylı

6/6/2007. AB Çerçeve Programları. AB Çerçeve Programları. Hangi ülkeler katılabilir? Kazanımlar. AB 7. Çerçeve Programı (2007-2013) 53,2 milyar

6/6/2007. AB Çerçeve Programları. AB Çerçeve Programları. Hangi ülkeler katılabilir? Kazanımlar. AB 7. Çerçeve Programı (2007-2013) 53,2 milyar İlki 1984 yılında başlamıştır. AB nin küresel lider olma projesi Didem ÇELİKKANAT Gıda, Tarım, Balıkçılık ve Biyoteknoloji Ulusal İrtibat Noktası Çerçeve Programları, diğer birçok topluluk programı gibi

Detaylı

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Oğuz YAPAR TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi KOBİ Yararına Araştırma Ulusal İrtibat Noktası İleri Teknoloji Ürünlerinde İhracatın

Detaylı

AB Çerçeve Programları

AB Çerçeve Programları AB Çerçeve Programları O. Gürcan Ozan 7.ÇP Takım Lideri, TÜBİTAK gurcan.ozan@tubitak.gov.tr 06.05.2010, Ankara AB Çerçeve Programları İlki 1984 yılında başlamıştır. AB nin küresel lider olma projesi Çerçeve

Detaylı

AB Çerçeve Programları nda KOBĐ ler

AB Çerçeve Programları nda KOBĐ ler AB Çerçeve Programları nda KOBĐ ler Betül MACĐT TÜBĐTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi 12 Ocak 2009 ĐMMĐB / Đstanbul AB Çerçeve Programları(2007-2013) AB 7. Çerçeve Programı (2007-2013)

Detaylı

(PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME)

(PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME) AB 7. Çerçeve eve Programı KİŞİYİ DESTEKLEME ÖZEL PROGRAMI (PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME) MELİS S YURTTAGÜL KİŞİYİ DESTEKLEME ÖZEL PROGRAMI ULUSAL İRTİBAT NOKTASI AB 6. Çerçeve eve Programı (2002-2006) 2006)

Detaylı

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler M. Burak TOPARLI TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi EUREKA Proje Sorumlusu Sanayinin Ar-Ge Harcamalarındaki Payı Bilim ve Teknoloji

Detaylı

TÜBİTAK. Horizon 2020 Programı. 29 Aralık 2014

TÜBİTAK. Horizon 2020 Programı. 29 Aralık 2014 Horizon 2020 Programı 29 Aralık 2014 Avrupa Birliği Araştırma ve Geliştirme Programları 2 AB Çerçeve Programlarının Temel Özellikleri 3-5 yıl sonra pazara sunulacak ürünler Avrupa Komisyonu na doğrudan

Detaylı

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür Sağlık Sektörü Ulusal Ekonomimiz Açısından Kritik Sağlık Harcaması/GSYİH 2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür 10 % 9 8 7 6 5,4 5,3 5,4 5,4 5,8 6,0 6,1 6,1 5,6 5,3 5,4 5 4

Detaylı

Program Kodu ve Adı: H2020- Bilimsel Mükemmeliyet Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Program Kodu ve Adı: H2020- Bilimsel Mükemmeliyet Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Destek Sağlayan Kuruluş: AB Program Kodu ve Adı: H2020- Bilimsel Mükemmeliyet Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Program Kapsamı: Marie Skłodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Detaylı

AB Çerçeve Programları, Avrupa Birliği nde çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı dır.

AB Çerçeve Programları, Avrupa Birliği nde çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı dır. AB Çerçeve Programları, Avrupa Birliği nde çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı dır. 1. ÇP (1984-88) 2. ÇP (1987-91) 3. ÇP (1990-94) 4. ÇP (1994-98)

Detaylı

AB Çerçeve Programları. TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Ulusal Koordinasyon Ofisi

AB Çerçeve Programları. TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Ulusal Koordinasyon Ofisi AB Çerçeve Programları TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Ulusal Koordinasyon Ofisi AB Çerçeve Programları AB nin Hedefi: Ekonomik güç Bilimsel ve Teknolojik güç AB Siyasi güç 1984 yılında başlayan Çerçeve

Detaylı

AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMI KOBİ LERE YÖNELİK FIRSATLAR

AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMI KOBİ LERE YÖNELİK FIRSATLAR AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMI KOBİ LERE YÖNELİK FIRSATLAR Betül MACİT Bilimsel Programlar Uzmanı 15 Ekim 2012 Başkent OSB ANKARA AB 7.ÇP Yapısı Özel Programlar İşbirliği Özel Programı (32,3 milyar 10 Tematik Alan

Detaylı

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ Ulusal fon mekanizmalarının ana kaynağı TÜBİTAK destekleridir. TÜBİTAK destek leri 4 ana grupta özetlenebilir: (1) Sanayi Ar-Ge Proje Destekleri (2) Akademik Ar-Ge Destekleri,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ HORIZON 2020 PROGRAMI

AVRUPA BİRLİĞİ HORIZON 2020 PROGRAMI HORIZON 2020 PROGRAMI AVRUPA BİRLİĞİ HORIZON 2020 PROGRAMI AB Çerçeve Programları ve Horizon 2020 Avrupa Birliği Çerçeve Programları (AB ÇP) Avrupa nın bilim ve teknoloji politika ve uygulamalarının uyumlaştırılması

Detaylı

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBĐ ler

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBĐ ler Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBĐ ler Betül MACĐT KOBĐ Etkinlikleri / EUREKA Proje Sorumlusu TÜBĐTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Sanayinin Ar-Ge Harcamalarındaki

Detaylı

HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji

HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi) Tanıtımı Dr. Olcay Özçakır 16.12.2014 HT-TTM: Yapılanma Kuruluş : 2008 Temmuz (Hacettepe Teknokent A.Ş. nin bir alt birimi) Şirketleşme (A.Ş.) :

Detaylı

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları 7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları Seda GÖKSU AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Sunum Planı 7.ÇP SSH Araştırma Alanı 7.ÇP SSH alanı projelerine nasıl ortak olabilirim?

Detaylı

AB ve ULUSLARARASI PROJELER OFİSİ ve AB HORIZON 2020 PROGRAMI

AB ve ULUSLARARASI PROJELER OFİSİ ve AB HORIZON 2020 PROGRAMI AB ve ULUSLARARASI PROJELER OFİSİ ve AB HORIZON 2020 PROGRAMI İstanbul Üniversitesi Avrupa Birliği ve Uluslararası Projeler Ofisi http://euoffice.istanbul.edu.tr http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Detaylı

Avrupa Birliği. Betül MACĐT KOBĐ Etkinlikleri / EUREKA Proje Sorumlusu AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi

Avrupa Birliği. Betül MACĐT KOBĐ Etkinlikleri / EUREKA Proje Sorumlusu AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programına Katılım Betül MACĐT KOBĐ Etkinlikleri / EUREKA Proje Sorumlusu AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi AVRUPA BĐRLĐĞĐ PROJE TEKLĐFĐNĐN HAZIRLANMASI LĐZBON STRATEJĐSĐ

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014 TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Ebru İMAMOĞLU Ekim 2014 Temel Hedefler Temel hedef, H2020 geri dönüş oranı ve başarı yüzdesini artırmak! Katılım

Detaylı

ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI TANITIM TOPLANTISI

ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI TANITIM TOPLANTISI ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI TANITIM TOPLANTISI GÜNDEM İkili İş Birlikleri COST Horizon 2020 Erasmus+ Başvuru Yolları İKİLİ İŞ BİRLİKLERİ İkili Proje Destekleri Çeşitli ülkelerle hükümetlerarası /kurumlararası

Detaylı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek, Türk sanayisinin araştırma-teknoloji

Detaylı

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Selcen Gülsüm ASLAN ÖZŞAHİN Ulusal İrtibat Noktası Hacetepe Üniversitesi, Ankara 17 Haziran 2014, Salı Sunum İçeriği Marie Skłodowska

Detaylı

AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı. Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası

AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı. Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası Kapsam AB Bölgesel Politikası ve Araştırma Politikası Etkileşimi Araştırma Politikası

Detaylı

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Selcen Gülsüm ASLAN ÖZŞAHİN Ulusal İrtibat Noktası -UME 17 Nisan 2014, Perşembe Sunum İçeriği Marie Skłodowska Curie Terminolojisi

Detaylı

KIRIKKALE YATIRIM DESTEK OFİSİ

KIRIKKALE YATIRIM DESTEK OFİSİ TÜBİTAK DESTEKLERİ KIRIKKALE YATIRIM DESTEK OFİSİ 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Özel sektör kuruluşlarının, Ar-Ge faaliyetlerini teşvik ederek, Ar-Ge yeteneğinin yükseltilmesine katkıda

Detaylı

AB 7. Çerçeve Programı. Araştırma Programları ve Bursları. Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Curie Ulusal İrtibat Noktası 28.06.2012

AB 7. Çerçeve Programı. Araştırma Programları ve Bursları. Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Curie Ulusal İrtibat Noktası 28.06.2012 AB 7. Çerçeve Programı Marie Curie Araştırma Programları ve Bursları Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Curie Ulusal İrtibat Noktası 28.06.2012 Ulusal ve Avrupa Destekli Fon Fırsatları ULUSAL AVRUPA TÜBİTAK

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı Gürsel Fırat GEDİKLİ Horizon 2020 Yasal ve Finansal Konular Ulusal İrtibat Noktası 1 Çerçeve Programlarına Katılım Çerçeve Programlarına

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014 TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Ebru İMAMOĞLU Ekim 2014 Temel Hedefler Temel hedef, H2020 geri dönüş oranı ve başarı yüzdesini artırmak! Katılım

Detaylı

AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ. AB 7. Çerçeve Programı (2007-2013)

AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ. AB 7. Çerçeve Programı (2007-2013) AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ AB 7. Çerçeve Programı (2007-2013) AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI Avrupa Birliği Çerçeve Programları (AB ÇP) Avrupa nın bilim, teknoloji politika ve uygulamalarının

Detaylı

PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1

PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1 Ankara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekler; teknik destek ve

Detaylı

Ortak Arama YöntemleriY. Aslı Vural TÜBĐTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Enerji ve Çevre Ulusal Đrtibat Noktası

Ortak Arama YöntemleriY. Aslı Vural TÜBĐTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Enerji ve Çevre Ulusal Đrtibat Noktası Ortak Arama YöntemleriY Aslı Vural TÜBĐTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Enerji ve Çevre Ulusal Đrtibat Noktası Đçerik Katılım Kuralları Ortak Arama Yöntemleri Ağlar CORDIS UĐN Ağları

Detaylı

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı Gürsel Fırat GEDİKLİ Horizon 2020 Yasal ve Finansal Konular Ulusal İrtibat Noktası 1 Çerçeve Programlarına Katılım Çerçeve Programlarına

Detaylı

Konseyi Toplantısı 29 Kasım m 2008

Konseyi Toplantısı 29 Kasım m 2008 17. Mühendislik M Dekanları Konseyi Toplantısı 29 Kasım m 2008 Yusuf Ziya AYRIM TÜBİTAKTAK AB Çerçeve eve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Araştırma rma Potansiyeli Alanı Ulusal İrtibat Noktası AB

Detaylı

AB 7. Çerçeve Programına Katılım. Ahu YÜCESOY Sağlık Ulusal İrtibat Noktası

AB 7. Çerçeve Programına Katılım. Ahu YÜCESOY Sağlık Ulusal İrtibat Noktası AB 7. Çerçeve Programına Katılım Ahu YÜCESOY Sağlık Ulusal İrtibat Noktası İÇERİK 1) Hakemlik ve Proje/Program İzleyici Nedir? 2) Avrupa Komisyonu nun Hakem ve Proje/Program İzleyici Seçimi 3) 7.ÇP de

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

Ahmet Furkan ÇİFTÇİ. HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Bilgilendirme Sunumu

Ahmet Furkan ÇİFTÇİ. HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Bilgilendirme Sunumu HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Bilgilendirme Sunumu Ahmet Furkan ÇİFTÇİ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası Marie

Detaylı

H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü. TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan

H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü. TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan Orta Gelir Tuzağı Yenilik Ekonomileri * Bilgi yoğun teknolojiye odaklanma

Detaylı

AB Ar-Ge Politikaları Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü

AB Ar-Ge Politikaları Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü AB Ar-Ge Politikaları 2003-2011 2011 Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü İçerik Avrupa Araştırma Alanı AB Ar-Ge Politikaları Araçları Avrupa Çapında Bölgesel Düzeyde Ulusal Düzeyde AB Ar-Ge

Detaylı

Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı 80 Milyar bütçe

Detaylı

Bilgi ve İletişim im Teknolojileri Ulusal İrtibat Noktası. ncpict@tubitak.gov.tr

Bilgi ve İletişim im Teknolojileri Ulusal İrtibat Noktası. ncpict@tubitak.gov.tr 7. Çerçeve eve Programı Ebru BAŞAK AK AKÖZ Bilgi ve İletişim im Teknolojileri Ulusal İrtibat Noktası ncpict@tubitak.gov.tr AB Çerçeve Programları AB nin orta vadeli ATG politikaları planlama aracıdır.

Detaylı

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V.

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. Türk Sanayii için Ufuk 2020 Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. 6 Mayıs 2015 2023 Yılı Ulusal Hedeflerimiz Ar-Ge Harcamaları / GSYİH Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri Özel Sektör Ar-Ge Harcamaları

Detaylı

TÜBİTAK 1003 ÖNCELİKLİ ALANLAR AR GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI BİLGİ NOTU

TÜBİTAK 1003 ÖNCELİKLİ ALANLAR AR GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI BİLGİ NOTU TÜBİTAK 1003 ÖNCELİKLİ ALANLAR AR GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI BİLGİ NOTU 1003 Programının Yenilikleri (Özet) Her öncelikli alana özgü Çağrı Programı Çağrı esaslı proje başvuruları İki aşamalı başvuru

Detaylı

TÜBİTAK. 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)

TÜBİTAK. 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Ahmet Rıza Balım Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu ahmet.balim@tubitak.gov.tr

Detaylı

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Ufuk 2020 Programı İlknur YILMAZ Ufuk2020 Enerji Alanı Ulusal İrtibat Noktası Sunum İçeriği Uluslararası İşbirliği Vizyonu Çerçeve Programlar U2020 Vizyonu ve Yol

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı Değerlendirme Süreci ve Hakemlik

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı Değerlendirme Süreci ve Hakemlik Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı Değerlendirme Süreci ve Hakemlik Projelerin Değerlendirilmesi Değerlendirme sürecinin en kritik kısımlarında bağımsız ve yüksek kaliteli uzmanlar rol alır. Her yıl 4500-5000

Detaylı

Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı

Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı Ufuk 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı 04.03.2016 Marie Sklodowska

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Araştırma rma Destek Programları Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Özet Genel Bilgi Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Araştırma Grupları Destek Programları İstatistikler 2 TÜBİTAKTAK

Detaylı

Avrupa Araştırma Konseyi Başlangıç Düzeyindeki Bağımsız Araştırmacı Desteği

Avrupa Araştırma Konseyi Başlangıç Düzeyindeki Bağımsız Araştırmacı Desteği Avrupa Araştırma Konseyi Başlangıç Düzeyindeki Bağımsız Araştırmacı Desteği (ERC Starting Independent Researcher Grant) Dr. Selim Eminoğlu Dr. Semiha Kızıltaş 20 Mart 2009 Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ UFUK 2020 PROGRAMI SOSYO-EKONOMİK VE BEŞERİ BİLİMLER ALANI. Burcu B. GÖĞÜŞ DOĞAN

AVRUPA BİRLİĞİ UFUK 2020 PROGRAMI SOSYO-EKONOMİK VE BEŞERİ BİLİMLER ALANI. Burcu B. GÖĞÜŞ DOĞAN AVRUPA BİRLİĞİ UFUK 2020 PROGRAMI SOSYO-EKONOMİK VE BEŞERİ BİLİMLER ALANI Burcu B. GÖĞÜŞ DOĞAN Ulusal İrtibat Noktası 30 Mayıs 2016, Kırıkkale Üniversitesi UFUK 2020 Programı 2 Ufuk 2020 Programı Ufuk

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ VE 2013 YILI ÇAĞRISI

PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ VE 2013 YILI ÇAĞRISI BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI (2007-2013) PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ VE 2013 YILI ÇAĞRISI Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Gündem İş programının yaklaşımı İş programının

Detaylı

Avrupa Birliği Çerçeve Programları

Avrupa Birliği Çerçeve Programları Akademik Bilişim 2008 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, 30 Ocak - 01 Şubat 2008 Avrupa Birliği Çerçeve Programları Özlem HANGÜN ozlem.hangun@portakalteknoloji.com Özet: Avrupa Birliği( AB)

Detaylı

Konsorsiyum yapısı. Sözleşmede yer alan görevler. Ortak3. Ortak4 Koordinatör. Ortak6. Ortak2 Ortak5 Ortak1. Ortak7. Ortak8

Konsorsiyum yapısı. Sözleşmede yer alan görevler. Ortak3. Ortak4 Koordinatör. Ortak6. Ortak2 Ortak5 Ortak1. Ortak7. Ortak8 AB 7.Çerçeve Programı Projelere Nasıl Dahil Olabilirsiniz? Oğuz YAPAR TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi KOBİ Yararına Araştırma Ulusal İrtibat Noktası Projedeki durumunuzu belirlemek...

Detaylı

COST Programı: Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği (European Cooperation in Science and Technology COST)

COST Programı: Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği (European Cooperation in Science and Technology COST) COST Programı: Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği (European Cooperation in Science and Technology COST) 21 Mart 2016 AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Eğitim İçeriği COST Nedir? Türkiye nin COST Performansı

Detaylı

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde;

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Destek Kapsamı Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi,

Detaylı

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLERİ 1501- SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Amaç: Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine %60 a varan oranlarda hibe(geri ödemesiz)

Detaylı

TÜBİTAK Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı

TÜBİTAK Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası Bilgi Günü Gündemi AB Çerçeve Programları Genel Bilgisi Marie S. Curie Bireysel

Detaylı

Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları (MSCA)

Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları (MSCA) Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları (MSCA) Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası Bilgi Günü Gündemi Marie S. Curie Alanı

Detaylı

1003 TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı

1003 TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı 1000 1001 1002 1003 TÜBİTAK 1004 Araştırma Destek Programları Başkanlığı 1005 1007 2500 1037 3501 1071 Sunum İçeriği 1 Temel Stratejiler 2 3 4 Destek Programları İstatistikler Yenilikler 5 Arayüzler 2

Detaylı

MAKİNE TASARIM VE İMALAT SEKTÖRÜNDE AR-GE DESTEKLERİ

MAKİNE TASARIM VE İMALAT SEKTÖRÜNDE AR-GE DESTEKLERİ TMMOB Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi IV. Makina Tasarım ve İmalat Teknolojileri Kongresi 24-25 Kasım 2007 MAKİNE TASARIM VE İMALAT SEKTÖRÜNDE AR-GE DESTEKLERİ Prof. Dr. Ahmet OĞUR 1, Arş. Gör.

Detaylı

HT-TTM Proje Ofisi. Gözde Akgün Proje Ofisi Koordinatörü

HT-TTM Proje Ofisi. Gözde Akgün Proje Ofisi Koordinatörü 1 HT-TTM Proje Ofisi Gözde Akgün Proje Ofisi Koordinatörü Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi bünyesinde bulundurduğu proje destek ofisi ile Hacettepe Üniversite sindeki araştırmacıların ulusal ve uluslararası

Detaylı

Avrupa Birliği. Betül MACĐT AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi. SAMSUN, 22 Şubat 2010

Avrupa Birliği. Betül MACĐT AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi. SAMSUN, 22 Şubat 2010 Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Genel Bilgi Betül MACĐT AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi AB 7.ÇP KOBĐ Alanı Ulusal Đrtibat Noktası & EUREKA Proje Sorumlusu SAMSUN, 22 Şubat 2010 AB Çerçeve

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Damla OR CEYHAN UİDB Destekleri Sorumlusu 18 Aralık 2018, Ankara Destek ve Ödül Programı Temel hedef, U2020 geri

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ... Semih ERDEN EGE MODELİ 1994 den bu yana faaliyetini sürdürmektedir. Üniversitemiz: Ar-Ge ve Sanayi ilişkilerini Türkiye için tamamen özgün bir yapısı

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

SAN-TEZ PROJE DESTEKLERİ VE SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNE KATKILARI

SAN-TEZ PROJE DESTEKLERİ VE SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNE KATKILARI SAN-TEZ PROJE DESTEKLERİ VE SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNE KATKILARI Doç. Dr. Metin TANOĞLU Makina Mühendisliği Bölümü "İnovasyon ve Ar-Ge nin önemini kavramış kendi teknolojisini üreten ve satan, rekabet

Detaylı

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014 ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Ebru İMAMOĞLU Ekim 2014 Temel Hedefler Temel hedef, H2020 geri dönüş oranı ve başarı yüzdesini artırmak! Katılım Horizon

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr

Detaylı

TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. 23 Mayıs 2018

TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. 23 Mayıs 2018 TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 23 Mayıs 2018 SUNUM ÖZETİ DÖNEMSEL BAŞVURU PROGRAMLARI 1001 1005 3501 SÜREKLİ BAŞVURUYA AÇIK PROGRAMLAR 1002 3001

Detaylı

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - )

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011 öncesi ( - 23. BTYK) 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) ANA HEDEF 2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİSİ OLMAK!!! 500 Milyar

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI EŞİK ÜSTÜ ÖDÜLLER

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI EŞİK ÜSTÜ ÖDÜLLER TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI EŞİK ÜSTÜ ÖDÜLLER 1. Ödülün Tanımı ve Kapsamı Eşik üstü ödülü, U2020

Detaylı

TÜRKİYE AB Çerçeve Programları ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ. Tuba Turan Fikirler Özel Programı

TÜRKİYE AB Çerçeve Programları ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ. Tuba Turan Fikirler Özel Programı TÜRKİYE AB Çerçeve Programları ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ Tuba Turan Fikirler Özel Programı Ulusal İrtibat Noktası Asistanı AB 6. Çerçeve eve Programı (2002-2006) 2006) AB 7. Çerçeve Programı 2007-2013

Detaylı

İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi

İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi Üniversite-sanayi işbirliğine dayanmakta olan İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi kapsamında, İhracatçı Birlikleri üyesi şirketlerde inovasyon yönetimi

Detaylı

Sunum İçeriği TÜBİTAK

Sunum İçeriği TÜBİTAK Sunum İçeriği 2 TEYDEB KURULUŞ AMACI Teknoloji veyenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 27 Şubat 2017 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe yaklaşık 100

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI

ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI HASAN ORTAÇ İL AB PROJE KOORDİNATÖRÜ UŞAK VALİLİĞİ AB KOORDİNASYON MERKEZİ ERASMUS+ ÖZEL EYLEMLER (Grundtvig, Erasmus, Comenius, Leonardo) (Bireylerin Öğrenme

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI

AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI 1. KATILIM ÖNCESİ YARDIM PROGRAMI 2001 yılı sonuna kadar Türkiye ye Avrupa Birliği nin çeşitli bütçe kalemlerinden mali ve teknik işbirliğine yönelik yardımlar gelmekteydi.

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Mayıs 2018 TÜBİTAK Destekleri 2 1995 2017 Yılları Arasında Ne Yapıldı? 34.874 Proje Başvurusu Desteklenen 18.872 Proje 7,1 Milyar TL Destek* 12,7

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI Gül Özcan Mesleki Eğitim Programı Programa dahil ülkelerin, mesleki eğitime yönelik politika ve uygulamalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir mesleki eğitim programıdır.

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı. Mayıs 2017_Antalya

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı. Mayıs 2017_Antalya TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Mayıs 2017_Antalya TÜBİTAK - TEYDEB TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji

Detaylı

Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları

Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları Gülgün ÇELİK Şube Müdürü Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen

Detaylı

TÜBİTAK Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları

TÜBİTAK Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası Bilgi Günü Gündemi Marie S. Curie Alanı Genel

Detaylı

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Devlet Planlama Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Sektörü 12 Ağustos 2010 Sabah Oturumu Araştırma Merkezlerine Đlişkin Genel Bilgilendirme

Detaylı

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR Avrupa Birliği Genel Sekreterliği AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR 1 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ABGS 9 Temmuz 2009 tarih 5916

Detaylı

Özel Sektör Ar-Ge ve Yenilik Destekleri

Özel Sektör Ar-Ge ve Yenilik Destekleri Özel Sektör Ar-Ge ve Yenilik Destekleri TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI TEYDEB TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI TEYDEB-Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Detaylı

PROGRAM KÜNYESİ PROGRAMIN ADI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM REFERANS NO TRC2/16/TD

PROGRAM KÜNYESİ PROGRAMIN ADI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM REFERANS NO TRC2/16/TD 2 3 PROGRAM KÜNYESİ PROGRAMIN ADI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM REFERANS NO TRC2/16/TD PROGRAMIN AMAÇ VE ÖNCELİKLERİ Ajans tarafından sağlanacak teknik desteğin amacı, bölgedeki yerel aktörlerin

Detaylı