Insulatard HM Penfill 100 IU/ml, 3 ml

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Insulatard HM Penfill 100 IU/ml, 3 ml"

Transkript

1 Insulatard HM Penfill 100 IU/ml, 3 ml 100 IU/ml, 5 x 3 ml. Orta etki süreli izofan-nph biyosentetik insan insülini Farmasötik şekli Deri altı enjeksiyon için izofan - NPH insülin süspansiyonu Formülü Aktif madde: Biyosentetik insan insülini(saccharomyces cereviase içinde üretilen rekombinant DNA orjinli) IU/ml Diğer maddeler: Protamin sülfat...y.m. ( 0.35 mg) Çinko klorür...y.m.(18 µg) Gliserol...16 mg /ml Metakrezol mg /ml Fenol mg/ml Disodyum fosfat, dihidrat mg/ml Sodyum hidroksit... y.m. Hidroklorik asit... y.m. Enjeksiyonluk su...1 ml içerir. Bir ünite (İnternasyonel Ünite) mg anhidröz insan insülinine karşılık gelmektedir. Farmakolojik Özellikleri Insulatard HM Penfill biyosentetik insan insülininin izofan insülin içeren nötral süspansiyonudur. Biyosentetik insan insülini ekmek mayası hücreleri kullanılarak, rekombinant DNA teknolojisiyle üretilir. Monokomponent saflıkta olup, doğal insan insülinine eşdeğerdedir. İnsülin, kan şekerini düşürücü etkisini, kas ve yağ hücrelerindeki reseptörlere bağlanarak glukozun hücre içine girişini kolaylaştırarak ve eş zamanlı olarak karaciğerden glukoz açığa çıkmasını inhibe ederek gösterir. Kan dolaşımı içindeki insülinin yarı-ömrü birkaç dakikadır. Bu nedenle insülin preparatlarının zaman-etki profilleri sadece absorpsiyon özelliklerine göre belirlenebilir. Absorpsiyon hastanın kendisinden kaynaklanan ya da hastadan hastaya değişebilen birçok faktörden etkilenir. Preparatın deri altı enjeksiyonu takiben yaklaşık olarak etki profili : Etki Başlangıcı : 1.5 saat Maksimum etki : 4-12 saat Etki süresi : 24 saat tir.

2 Endikasyonları Diabetes Mellitus Kontrendikasyonları Hipoglisemi durumunda insülin kesinlikle kullanılmamalıdır. İnsan insülinine veya içeriğindeki yardımcı maddelerin herhangi birine aşırı duyarlılık durumunda kontrendikedir. Uyarılar / Önlemler Gereğinden fazla insülin enjekte edildiğinde, öğün atlandığında ya da herzamankinden daha yoğun egzersiz yapıldığında (hipoglisemi) denen bir insülin reaksiyonu gelişebilir. İnsülin reaksiyonu ilk olarak soğuk terleme, çarpıntı, sinirlilik, titreme gibi belirtilerle birden bire başlayabilir. Bu belirtiler hemen şeker veya şekerli bir gıda alınmasıyla giderilebilir. Bu nedenle diyabetli hastaların yanlarında birkaç adet kesme şeker yada şekerli gıda taşımaları gereklidir. Bazı hastalarda insan insülinine transfer edildikten sonra hipogliseminin erken uyaranlarının hayvan insülinleriyle olana kıyasla daha hafif olduğu bildirilmiştir. Diyabetli bir hastanın yakınları, çalışma yerindeki arkadaşları diyabetli olduğunu bilmeli ve hasta ciddi bir insülin reaksiyonu geçirdiğinde nasıl müdahale yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir. Muhtemel bir boğulma riskine karşı bilinci kapalı olan bir diyabetliye kesinlikle ağızdan bir şey yedirilip içirilmemelidir. Hasta böyle bir durumdayken yan yatırılmalı ve acil tıbbi yardım aranmalıdır. Bilinçsizlik durumu glukagon enjeksiyonu ile de giderilebilir. Kullanımı konusunda bilgi sahibi olan bir kişi glukagon enjeksiyonu yapabilir. Glukagon kullanıldığında, hastanın bilinci yerine gelir gelmez ağızdan şeker veya şekerli gıda verilebilir. İnsülin dozaşımında ise glukagona ek olarak bir doktor tarafından damar içine glukoz verilebilir. Tekrarlayan insülin reaksiyonları gelişen ya da bilinç kaybı görülen hastalar insülin dozunda değişiklik gerekebileceği için doktora danışmalıdır. Ciddi hipoglisemi tedavi edilmezse; geçici veya kalıcı beyin hasarına ve ölüme yol açabilir. Diyabetik ketoasidoz ise genellikle kan şekerinin aşırı yükselmesi durumudur. Bu çok ciddi bir durum olup, gereğinden daha az insülin kullanılmasına bağlı olabilir. Hastalık ya da enfeksiyon sırasında insülin gereksiniminin artması, diyete uyulmaması, insülin enjeksiyonlarının atlanması ya da doktor tarafından reçete edilenden daha az dozda kullanılması da bu duruma yol açabilir. İdrar testlerinde gelişmekte olan bir ketoasidoz durumu idrarda aşırı miktarda şeker ve keton bulunmasıyla kendini gösterir. Semptomları ise susama, aşırı idrara çıkma, iştahsızlık, halsizlik, bulantı, kusma, deri ve ağız kuruluğu, derin ve hızlı soluma ve nefesteki aseton kokusudur. Bu semptomlar birkaç saat veya gün içinde giderek yerleşir.bu gibi semptomlar görüldüğünde hemen doktora danışılmalıdır. Bu semptomlar tedavi edilmezse; diyabetik koma ve ölüme yol açabilir.

3 Karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluklarında insülin ihtiyacında azalma oluşabilir. Hastaların insan insülinine transfer edilmesi glisemik kontrolde değişiklikler yaratabilir. Ayarlamalar bir doktor denetiminde yapılmalıdır. Aşağıdaki genel kurallar önerilebilir : Halen insan veya yüksek oranda saflaştırılmış porsin insülin kullanmakta olan ve kontrol altındaki hastalar bu insüline transfer edilirken stabil bir diyabet kontrolu için gereken rutin ayarlamalar dışında doz değişikliği gerekmez. Halen karışık türlerde insülin veya sığır insüliniyle kontrol altına alınmış hastalar transfer edilirken, kullanılan insülin preparatının saflığı, türü ve formülasyonu dikkate alınarak doz ayarlaması yapılması gerekebilir. Kan glukoz kontrolü büyük ölçüde iyileşen; örneğin, intensif insülin tedavisi uygulanan hastalarda, alıştıkları uyarıcı semptomlarda değişiklik olabileceği kendilerine uygun biçimde anlatılmalıdır. Eğer bir doz ayarlamasına gerek duyuluyorsa bu ilk dozda veya ilk haftalar veya aylar içerisinde yapılmalıdır. İnsülin süspansiyonları insülin infüzyon pompalarında kullanılmamalıdır. Gebelik ve Laktasyonda Kullanımı İnsülin plasenta engelinden geçmez. Emzirmenin bebek için hiçbir riski yoktur. İnsüline bağımlı diyabeti olan gebelerin intensif kontrolu önerilir. İlk trimesterde insülin gereksinimi genellikle düşerken, iki ve üçüncü trimesterde artar. Doğum sonrası, insülin ihtiyacı hızlı bir şekilde hamilelik öncesi değerlere döner. Araç ve makine kullanmaya etkisi Araç ve makine kullanma becerisi hipoglisemi atağı geçirme eğilimine bağlı olarak bozulabilir. Bu durum, becerilerin özel önem gösterdiği durumda risk oluşturabilir. (ör. Araba veya araç kullanımı) Hastalara araç kullanırken hipoglisemik atak geçirmemeleri için önlemler alması konusunda tavsiyelerde bulunulmalıdır. Bu durum özellikle uyarıcı semptomların azaldığı ve az hissedildiği veya sık hipoglisemi atağı geçiren hastalarda önem kazanmaktadır. Araç kullanmanın tavsiye edilebilirliği bu koşullarda dikkate alınmalıdır. Yan Etkiler / Advers Etkiler İnsülin tedavisinin başlangıç döneminde ödem ve gözde refraksiyon anomalileri görülebilir. Bu semptomlar genellikle geçicidir. Aynı şekilde lokal aşırı duyarlılık reaksiyonları (enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişme, kaşıntı) da tedavi sürdürüldükçe kaybolur. Direngen alerjik reaksiyonlar ve lipoatrofi bu tip insan insülinleriyle çok nadir görülür. Genel aşırı duyarlılık reaksiyonları nadiren oluşur. Bu tip reaksiyonlar oldukça ciddidir; yaygın cilt döküntüleri, kaşıntı, terleme, gastroenterolojik bozukluklar, anjiyonörotik ödem, soluma zorluğu, çarpıntı ve kan basıncında düşme ile ortaya çıkar. Genel aşırı duyarlılık reaksiyonları hayatı tehdit edici potansiyel taşımaktadır.

4 Lipodistrofi aynı alana, rotasyon uygulanmadan sık enjeksiyon yapılması neticesinde görülebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ. İlaç Etkileşimleri ve Diğer Etkileşimler Öğün atlanması, planlanmamış aşırı egzersiz yapılması hipoglisemiye yol açabilir. Başka ilaçlarla beraber kullanılması insülin gereksinimini etkileyebilir. Aşağıdaki maddeler insülinin hipoglisemik etkisini artırabilir : * Oral hipoglisemik ajanlar, monoaminoksidaz inhibitörleri ( MAOI), nonselektif beta blokerler, ACE inhibitörleri, salisilat, alkol, anabolik steroidler. İnsülinin etkisini azaltabilen ilaçlar : * Oral kontraseptifler, tiyazidler, kortikosteroidler, tirod hormonları ve sempatomimetikler. Beta blokerler hipoglisemi semptomlarını maskeleyebilirler. Alkol insülinin hipoglisemik etkisini artırıp, süresini uzatabilir. İnsülin dışında başka ilaçlarla da tedavi edilen diyabetli hastalara reçete yazan doktorlar olası etkileşimler konusunda bilgi vermelidir. Kullanım Şekli ve Dozu Kullanılacak insülinin tipi, dozu ve enjeksiyon zamanları doktor tarafından hastanın bireysel özelliklerine göre belirlenir. Herzaman doktor tarafından reçete edilen insülinin kullanıldığı kontrol edilmelidir. Tip I diyabetik hastaların insülin ihtiyaçlarını karşılayacak tedavide günlük total doz aralığı ortalama 0.5 ve 1.0 IU/kg arasındadır. Buna rağmen puberte öncesi çocuklarda bu değerler genellikle 0.7 ila 1.0 IU/kg arasında değişmektedir, fakat parsiyel remisyon sırasında bu değer çok daha düşüktür. İnsülin direncinin arttığı durumlarda ; örneğin. Puberte veya obesite durumunda günlük insülin ihtiyacı belirgin olarak artabilir. Tip 2 diyabetikler için başlangıç dozları genellikle daha düşüktür. Örneğin IU/kg/gün. Diabetes Mellitus lu hastalarda en iyi şekilde ayarlanmış metabolik kontrol, geç diyabetik komplikasyonların başlangıcını ve ilerlemesini geciktirir. Metabolik kontrolün en iyi şekilde ayarlanmasında kan glukozunun takip edilmesi önerilir. Tedavinin yaşlılardaki ilk amacı semptomların hafifletilmesi ve hipoglisemik olayların önlenmesidir. Doktor tavsiyesi olmadan insülin dozajı ve preparatı değiştirilmemelidir. Insulatard HM Penfill tedavisi başka tip insülinlerle desteklenebilir.

5 Kullanmadan önce Penfill kartuşunda kırık, çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir.herhangi bir hasarı olan kartuş kullanılmamalıdır. Beyaz renkli barkod bantının genişliğine eşit olan lastik pistonun fazlası görülüyorsa kartuş kullanılmamalıdır. Kullanılırken NovoPen 3 insülin enjeksiyon kalemi kullanım talimatlarına uyulmalıdır. Insulatard HM Penfill deri altı enjeksiyon içindir. Olası bir hastalık bulaşmasının engellenmesi açısından Penfill tek kişi tarafından kullanılmalıdır. Doz bireye özgüdür. Hastanın gereksinimlerine göre doktor tarafından belirlenir. Eşlik eden başka hastalık varsa; özellikle ateşli bir hastalık insülin gereksinimini artırır. Kan glukozunun takip edilmesi önerilir. Çalkalandıktan sonra homojen olarak bulanık hale gelmeyen Insulatard HM Penfill kullanılmamalıdır. Insulatard HM Penfill genellikle deri altına ve tercihen uyluk bölgesine enjekte edilerek kullanılır. Eğer elverişli ise karın duvarı, gluteal veya deltoid bölge kullanılabilir. Uyluk bölgesine yapılan enjeksiyon diğer bölgelere yapılan enjeksiyonlara kıyasla daha yavaş ve az değişkenlik gösteren bir emilime uğrayacaktır. İnsülin süspansiyonları kesinlikle intravenöz olarak kullanılmamalıdır. Gerekli olan günlük enjeksiyon sayısı doktor tarafından belirlenmelidir. Derinin parmaklar arasında sıkıştırılmasıyla oluşturulan bir deri kıvrımına enjeksiyonun yapılması kas içi enjeksiyonu riskini azaltır. Lipodistrofiyi engellemek için insülin preparatlarının enjeksiyonu, aynı anatomik bölgede farklı noktalara değiştirilerek uygulanmalıdır. Enjeksiyondan sonra iğne ucu en az 6 saniye deri altında bırakılmalıdır. İğne ucu deri altından çıkarılana kadar itme düğmesi sonuna kadar basılı tutulmalıdır. Bu sayede doğru dozda insülin verilmesi ve iğne içine ya da insülin rezervuarının içine kan veya vücut sıvılarının kaçması engellenir. 100 IU/ml. konsantrasyonda Penfill 3 ml. insülin preparatları NovoPen 3 insülin enjeksiyon kalemi ve NovoFine iğne uçlarıyla kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Penfill 3 ml. preparatlarının NovoPen 3 insülin enjeksiyon kalemi spesifikasyonlarına veya kalite standartlarına sahip olmayan başka insülin enjeksiyon sistemleri veya NovoFine dışındaki iğne uçlarıyla kullanımından doğabilecek fonksiyon bozukluklarından Novo Nordisk A/S sorumlu tutulamaz. Insulatard, NovoPen, Penfill,NovoFine ; Danimarka Novo Nordisk A/S adına tescilli ticari markalardır. Insulatard HM Penfill NovoPen 3 insülin enjeksiyon kalemi ve NovoFine iğne uçlarıyla kullanıma mahsustur. Kartuş boşaldığında atılmalıdır, yeniden doldurulmamalıdır. Preparat tek başına veya kısa etkili insülinlerle (ör. Actrapid) karıştırılarak kullanılabilir. Yoğun insülin tedavilerinde süspansiyonlar bazal insülin seviyesini sağlamak amacıyla (akşam ve/veya sabah enjeksiyonu) yemeklerden önce verilen insülin solüsyonları ile kombine kullanılabilir.

6 Oral hipoglisemik ajanlar tek başlarına kan glukoz regulasyonunda tatmin edici sonuçlar vermediğinde, Insulatard oral hipoglisemik ajanlarla (OHA), kombine edilerek kullanılabilir. Insulatard HM Penfill 'in yanısıra başka bir Penfill insülin de kullanılıyorsa her insülin tipi için ayrı NovoPen 3 kullanımı önerilmektedir. Penfill 3 ml. kartuşlarının üstünde insülin tipine özel renk kodu bulunur. Penfill kartuş NovoPen 3 içine takıldığında da bu özel renk kalemdeki kartuş tutucudan görülebilir. Her enjeksiyondan önce bu renk kodu kontrol edilerek doğru insülinin kullanılması sağlanabilir. Enjeksiyon tekniği : Kullanmadan önce Penfill kartuşunun sağlam olup olmadığını ( örneğin; çatlak, kırık olmamalıdır) kontrol ediniz. Herhangi bir zarar görmüşse ya da lastik piston beyaz renkteki barkod bantının üstüne doğru ilerlemişse; bu Penfill kartuşu kullanmayınız. Kartuş NovoPen 'in içine yerleştirilmeden önce, içindeki ufak cam topun bir uçtan diğer uca hareketini sağlamak için şekil 1 'de gösterildiği gibi insülin beyaz ve bulanık bir görünüm alana kadar kartuş en az 10 kere A ve B noktaları arasında başaşağı çevrilmelidir. Her enjeksiyondan önce Penfill kartuşun içinde, cam topun süspansiyonu karıştırabilmesi için yeterince insülin kaldığından emin olunuz. ( NovoPen 3 kullanma talimatına bakınız.) Eğer Penfill enjeksiyon kaleminin içine önceden yerleştirilmişse, her yeni enjeksiyonu yapmadan önce kalem yukarı aşağı çevrilmelidir. Bu hareket insülin homojen biçimde beyaz ve bulanık hale gelene kadar en az 10 kere tekrarlanmalıdır. Her enjeksiyondan sonra kaleme takılan iğne ucu hemen çıkarılmalıdır. Eğer iğne ucu kalemin üstünde bırakılırsa, ısı değişiklikleri yüzünden kartuş içinden sıvının akmasına ve Penfill insülin konsantrasyonunun değişmesine yol açabilir. Doz Aşımı İnsülin tedavisinde en sık karşılaşılan durum hipoglisemidir. Hipoglisemi öldürücü potansiyel taşıyan bir durumdur. Hipoglisemiye yol açan bir doz aşımı durumunda ; hastanın bilinci yerindeyse hemen şeker veya karbonhidrattan zengin bir gıda yedirilmelidir. Eğer hastanın bilinci yerinde değilse; mg. Glukagon deri altı, kas içi veya damar içi yoluyla enjekte edilmelidir. Enjeksiyonu takiben hastanın bilinci yerine geldiğinde oral yolla karbonhidrat verilmelidir. Glukagona alternatif damar içi glukoz uygulanmasıdır. Glukagon enjeksiyonuna dakika içinde yanıt alınmazsa, damar içine glukoz verilmelidir. Bilincin açılması sonrası oral karbonhidrat uygulanması relapsın önlenmesi amacıyla tavsiye edilmelidir.

7 Saklama Koşulları Kullanılmayan Insulatard HM Penfill 2-8 o C'de, buzdolabında dondurucu kısımdan uzakta saklanmalıdır. Insulatard HM Penfill NovoPen 3 ile kullanılmaya başlandıktan sonra 1 ay süreyle tek başına saklanabilir. NovoPen 3 ile kullanılmaya başlanan bir Penfill buzdolabında saklanmamalıdır. Direkt güneş ışığına ve yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdır. Insulatard HM Penfill çalkalandıktan sonra homojen olarak beyaz ve bulanık hale gelmezse kullanılmamalıdır. Kutu üstünde belirtilen son kullanma tarihi geçmiş ise, kullanılmamalıdır. 2-8 o C 'de buzdolabında saklandığında preparatın raf ömrü 30 aydır. Ticari Takdim Şekli ve Ambalaj Muhtevası Insulatard HM Penfill 100 IU/ml, 5 adet 3 ml.lik Penfill kartuş Piyasada mevcut diğer farmasötik dozaj şekilleri Actrapid HM Penfill 100 IU/ml, 5 adet 3 ml'lik kartuş Mixtard 10 HM Penfill 100 IU/ml, 5 adet 3 ml'lik kartuş Mixtard 20 HM Penfill 100 IU/ml, 5 adet 3 ml'lik kartuş Mixtard 30 HM Penfill 100 IU/ml, 5 adet 3 ml'lik kartuş Mixtard 40 HM Penfill 100 IU/ml, 5 adet 3 ml'lik kartuş Mixtard 50 HM Penfill 100 IU/ml, 5 adet 3 ml'lik kartuş Insulatard HM Penfill 'i kullanmaya başlamadan önce NovoPen 3 insülin enjeksiyon kalemi kullanma talimatlarını dikkatle okuyunuz. Ruhsat Sahibinin İsmi ve Adresi Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic.Ltd.Şti. Nispetiye Cad. Akmerkez E3 Blok Kat Etiler - İstanbul Türkiye Ruhsat Tarihi ve Numarası Ruhsat tarihi: Ruhsat no:107/94 Üretim Yeri isim ve Adresi Novo Nordisk A/S DK Bagsvaerd Danimarka Reçete ile satılır.

Mixtard 30 HM Penfill 100 IU/ml, 3 ml

Mixtard 30 HM Penfill 100 IU/ml, 3 ml Mixtard 30 HM Penfill 100 IU/ml, 3 ml 100 IU/ml, 5 x 3 ml. kartuş Biyosentetik insan insülini Farmasötik şekli Deri altı enjeksiyon için bifazik izofan insülin süspansiyonu (%30 çözünmüş-regüler ve % 70

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ (KÜB)

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ (KÜB) KISA ÜRÜN BİLGİLERİ (KÜB) 1. TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI Actrapid HM Penfill 100 IU/ml, 3 ml Biyosentetik insan insülini 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ Aktif madde: Biyosentetik insan insülini (Saccharomyces

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Etkin madde: İnsan insülini, rdna (rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak Saccharomyces cerevisiae içinde üretilmiştir).

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Etkin madde: İnsan insülini, rdna (rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak Saccharomyces cerevisiae içinde üretilmiştir). 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI KISA ÜRÜN BİLGİSİ MIXTARD 30 HM Penfill 100 IU/ml, 3 ml kartuş içinde enjeksiyonluk süspansiyon 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: İnsan insülini, rdna (rekombinant

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Etkin madde: İnsan insülini, rdna (rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak Saccharomyces cerevisiae içinde üretilmiştir)

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Etkin madde: İnsan insülini, rdna (rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak Saccharomyces cerevisiae içinde üretilmiştir) 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI KISA ÜRÜN BİLGİSİ INSULATARD HM 100 IU/ml, 10 ml flakon içinde enjeksiyonluk süspansiyon 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: İnsan insülini, rdna (rekombinant DNA

Detaylı

Deri altı uygulama sonrası farmakodinamik yanıtta (maksimum etki, etki süresi, toplam etki) doz orantısallığı gözlenmiştir.

Deri altı uygulama sonrası farmakodinamik yanıtta (maksimum etki, etki süresi, toplam etki) doz orantısallığı gözlenmiştir. Prospektüs Bilgisi Levemir FlexPen 100 U/ml, 3 ml Levemir FlexPen 100 U/ml, 3ml kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi içinde enjeksiyonluk çözelti. Farmasötik Ģekli Kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Etkin madde Çözünür insülin aspart*/protamin-kristalize insülin aspart*, 70/30 oranında, 100 U/ml

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Etkin madde Çözünür insülin aspart*/protamin-kristalize insülin aspart*, 70/30 oranında, 100 U/ml KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NovoMix 70 FlexPen 3 ml, 100 U/ml, s.c. kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi içinde süspansiyon. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde Çözünür insülin

Detaylı

NovoMix 30 FlexPen 3 ml 100 U/ml

NovoMix 30 FlexPen 3 ml 100 U/ml NovoMix 30 FlexPen 3 ml 100 U/ml NovoMix 30 FlexPen insülin aspart (hızlı etkili insan insülin analogu) ve insülin aspart protaminin (orta etkili insan insülin analogu) bifazik süspansiyonunu içeren kullanıma

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NovoRapid Flakon 10 ml, 100 U/ml Enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. NovoRapid Flakon 10 ml, 100 U/ml Enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Deri altına uygulanır. NovoRapid Flakon 10 ml, 100 U/ml Enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: İnsülin aspart, rdna. Saccharomyces cerevisiae kullanılarak rekombinant DNA teknolojisi

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Etkin madde: İnsan insülini, rdna (rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak Saccharomyces cerevisiae içinde üretilmiştir).

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Etkin madde: İnsan insülini, rdna (rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak Saccharomyces cerevisiae içinde üretilmiştir). 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI KISA ÜRÜN BİLGİSİ ACTRAPID HM 100 IU/ml, 10 ml deri altı ve IV kullanım için enjeksiyonluk çözelti içeren flakon 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: İnsan insülini,

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

Toujeo verilen kişi olarak siz

Toujeo verilen kişi olarak siz H A S TA B İ LG İ L E R İ Toujeo verilen kişi olarak siz Bu broşür, diyabeti olan ve doktor tarafından Toujeo (insülin glarjin) verilen kişi olarak size yönelik hazırlanmıştır. Tüm diyabet tedavilerinin

Detaylı

Hasta bilgileri. Lantus

Hasta bilgileri. Lantus Hasta bilgileri Lantus Bu kitapçığı diyabet hastaları ve doktor tarafından Lantus teşhisi koyulan kişiler için hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı kan glikoz seviyesini olabildiğince normal

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NovoRapid Penfill 3 ml, 100 U/ml Kartuş içinde enjeksiyonluk çözelti Deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. NovoRapid Penfill 3 ml, 100 U/ml Kartuş içinde enjeksiyonluk çözelti Deri altına uygulanır. NovoRapid Penfill 3 ml, 100 U/ml Kartuş içinde enjeksiyonluk çözelti Deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: İnsülin aspart, rdna. Saccharomyces cerevisiae kullanılarak rekombinant DNA teknolojisi

Detaylı

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Hipoglisemi-Hiperglisemi Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Diabetin Acil Sorunları Hipoglisemi Diabetik Ketoz ( veya Ketoasidoz) Hiperosmolar Nonketotik Durum Laktik Asidoz Hipoglisemi

Detaylı

HUMULİN-R SC Flakon 100 IU/10 ml

HUMULİN-R SC Flakon 100 IU/10 ml HUMULİN-R SC Flakon 100 IU/10 ml FORMÜLÜ Her 1 ml'de 100 ünite insan insülini (rekombinant DNA kökenli) içerir. Diğer maddeler; Gliserin 16.0 mg, m-krezol 2.5 mg, enjeksiyonluk su, ph ayarı için HCI ve

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

HUMULİN-N İM/SC Kartuş 300 IU/3 ml

HUMULİN-N İM/SC Kartuş 300 IU/3 ml HUMULİN-N İM/SC Kartuş 300 IU/3 ml FORMÜLÜ Her 1 ml'de 100 ünite insan insülini (rekombinant DNA kökenli) içerir. Diğer maddeler; Gliserin 16.0 mg, protamin baz 0.27 mg, m-krezol 1.6 mg, fenol 0.65 mg,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

KULLANMA TALİMATI. Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız. KULLANMA TALİMATI DİAMİCRON 80 mg Tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her draje 80 mg Gliklazid içermektedir. Yardımcı maddeler: 45 mg laktoz, mısır nişastası, kurutulmuş nişasta macunu, talk, magnezyum

Detaylı

İNSÜLİN UYGULAMALARI

İNSÜLİN UYGULAMALARI İNSÜLİN UYGULAMALARI İnsülinin Fizyolojik Özellikleri İnsülin; pankreasın langerhans adacıklarındaki beta hücrelerinden salgılanan ve kan glikozunu düşüren bir hormondur. Sağlıklı bireylerde (gebe ve obez

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Etkin madde: Çözünür insülin aspart*/protamin-kristalize insülin aspart*.30/70 oranında 100 U/ml

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Etkin madde: Çözünür insülin aspart*/protamin-kristalize insülin aspart*.30/70 oranında 100 U/ml 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI KISA ÜRÜN BİLGİSİ NovoMix 30 FlexPen 3 ml, 100 U/ml kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi içinde süspansiyon 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Çözünür insülin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NovoMix 70 Penfill 3 ml, 100 U/ml s.c. Enjeksiyon İçin Kartuş İçinde Süspansiyon Deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. NovoMix 70 Penfill 3 ml, 100 U/ml s.c. Enjeksiyon İçin Kartuş İçinde Süspansiyon Deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI NovoMix 70 Penfill 3 ml, 100 U/ml s.c. Enjeksiyon İçin Kartuş İçinde Süspansiyon Deri altına uygulanır. Etkin madde: İnsülin aspart, rdna. Saccharomyces cerevisiae da rekombinant DNA

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. GlucaGen HypoKit 1 mg Enjeksiyonluk çözelti halinde uygulamak için toz ve çözücü

KULLANMA TALİMATI. GlucaGen HypoKit 1 mg Enjeksiyonluk çözelti halinde uygulamak için toz ve çözücü KULLANMA TALİMATI GlucaGen HypoKit 1 mg Enjeksiyonluk çözelti halinde uygulamak için toz ve çözücü Deri altına veya kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Etkin madde: Glukagon 1 mg (1 IU) hidroklorür

Detaylı

A S T A B I L G I L E R I. Apidra ara insülin verilen kişiler için

A S T A B I L G I L E R I. Apidra ara insülin verilen kişiler için A S T A B I L G I L E R I Apidra ara insülin verilen kişiler için Doktorunuz tarafından saptanan diyabetli hastalar için bu broşürü hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı iyi hissetmek, ayrıca

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. LEVEMIR FlexPen 100 U/ml, 3 ml Kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi içerisinde enjeksiyonluk çözelti.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. LEVEMIR FlexPen 100 U/ml, 3 ml Kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi içerisinde enjeksiyonluk çözelti. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI LEVEMIR FlexPen 100 U/ml, 3 ml Kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi içerisinde enjeksiyonluk çözelti. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: İnsülin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

TİP 2 DİYABET Tresiba (insulin degludec) kullananlar için

TİP 2 DİYABET Tresiba (insulin degludec) kullananlar için Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi TİP 2 DİYABET Tresiba (insulin degludec) kullananlar için Tresiba ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz insulin insülin degludek degludec Giriş Bu kılavuz size

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GRİZİNC 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat bulunur. Yardımcı maddeler: Şeker (sükroz), gliserin, nipajin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ORİZİNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. ORİZİNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI ORİZİNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat bulunur. Yardımcı maddeler: Ksantan gum, gliserol, sodyum sitrat,

Detaylı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU DÜŞÜK KAN ŞEKERİ HİPOGLİSEMİ Diyabetli olmak ve diyabetle beraber

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN oral damla Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Propil paraben

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI LEVOPRONT öksürük şurubu Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml de 6 mg Levodropropizin içerir. Yardımcı maddeler: Metil paraben, propil paraben, sakkaroz, kiraz aroması, monohidrat sitrik

Detaylı

NovoRapid FlexPen 3 ml,100 U/ml Kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi içerisinde enjeksiyonluk çözelti. Etkin madde: İnsülin aspart*...

NovoRapid FlexPen 3 ml,100 U/ml Kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi içerisinde enjeksiyonluk çözelti. Etkin madde: İnsülin aspart*... 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NovoRapid FlexPen 3 ml,100 U/ml Kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi içerisinde enjeksiyonluk çözelti 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: İnsülin aspart*...100

Detaylı

Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant)

Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) 1 Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) 2 Prospektüs 3 Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) Steril,apirojen Formülü Beher Zoladex LA Subkütan implant, enjektör içinde, uygulamaya hazır, beyaz

Detaylı

HASTA BİLGİLERİ. Suliqua kullananlar için

HASTA BİLGİLERİ. Suliqua kullananlar için Turkiska HASTA BİLGİLERİ Suliqua kullananlar için Bu broşür, diyabeti olan ve doktor tarafından Suliqua (insülin glarjin + liksisenatid) verilen kişi olarak size yönelik hazırlanmıştır. Tüm diyabet tedavilerinin

Detaylı

ayfer.aktas@acibadem.com.tr

ayfer.aktas@acibadem.com.tr ayfer.aktas@acibadem.com.tr İnsülin Nedir? İnsülin Çeşitleri Uygulamada Dikkat Edilecekler Moleküler ağırlığı 5.8 kilodalton (kda) olan, polipeptit yapılı ve vücuttaki karbonhidrat özüştürmesinin düzenlenmesinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VOTRON 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. VOTRON 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI VOTRON 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Damar içine uygulanır. Etkin madde: 5 ml çözelti 250 µg Palonosetrona eşdeğer Palonosetron hidroklorür içermektedir. (Her

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LEVOSOL 30 mg/5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml de 6 mg levodropropizin içerir. Yardımcı maddeler: Sakkaroz, metil parahidroksi benzoat, propil parahidroksi benzoat, sodyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN 1 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, mısır nişastası,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NovoMix 50 FlexPen 3 ml, 100 U/ml s.c. Kullanıma Hazır Dolu Enjeksiyon Kalemi İçinde Süspansiyon Deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. NovoMix 50 FlexPen 3 ml, 100 U/ml s.c. Kullanıma Hazır Dolu Enjeksiyon Kalemi İçinde Süspansiyon Deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI NovoMix 50 FlexPen 3 ml, 100 U/ml s.c. Kullanıma Hazır Dolu Enjeksiyon Kalemi İçinde Süspansiyon Deri altına uygulanır. Etkin madde: İnsülin aspart, rdna. Saccharomyces cerevisiae da

Detaylı

Yardımcı maddeler: Titanyum dioksit, sarı demir oksit, hipromelloz, hidroksipropilselüloz, magnezyum stearat, makrogol 4000, talk.

Yardımcı maddeler: Titanyum dioksit, sarı demir oksit, hipromelloz, hidroksipropilselüloz, magnezyum stearat, makrogol 4000, talk. KULLANMA TALİMATI GALIPTIN MET 50 / 1000 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır. Etkin maddeler: 50 mg vildagliptin ve 1000 mg metformin hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Titanyum dioksit, sarı demir

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ZĐNCOBEST 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Metil paraben sodyum, sükroz, portakal

Detaylı

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet BR.HLİ.046 www.hisarhospital.com İNSÜLİN UYGULAMA Diyabette temel amaç kan şekeri düzeyini hedef aralıklarda tutmaktır. Bu amaçla beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaç tedavisi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PRESLON 1000 mg/4 ml İ.M./İ.V. Ampul Kas içine veya damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PRESLON 1000 mg/4 ml İ.M./İ.V. Ampul Kas içine veya damar içine uygulanır. PRESLON 1000 mg/4 ml İ.M./İ.V. Ampul Kas içine veya damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampul 1000 mg sitikoline eşdeğer 1045.05 mg sitikolin sodyum içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MYODİN 4mg/2ml IM ampul Kas üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, sitrik asit monohidrat, susuz sodyum

Detaylı

Ercefuryl Oral Süspansiyon

Ercefuryl Oral Süspansiyon Ercefuryl Oral Süspansiyon FORMÜLÜ Bir ölçekte (5 ml): Nifuroksazid 200 mg (Nipajin M, şeker, alkol ve portakal aroması içerir.) FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik Özellikleri: Bir nitrofuran türevi

Detaylı

İnsülinin keşfi ve insülin tedavisinin uygulamaya geçmesi diyabet tedavisinde dönüm noktası olmuştur

İnsülinin keşfi ve insülin tedavisinin uygulamaya geçmesi diyabet tedavisinde dönüm noktası olmuştur İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Diyabet Eğitim Hemşiresi Saliha Yılmaz İNSÜLİNLER İnsülinin keşfi ve insülin tedavisinin uygulamaya geçmesi diyabet

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MIXTARD 30 HM Penfill 100 IU/ml, 3 ml kartuş içinde enjeksiyonluk süspansiyon Deri altına uygulanır. Etkin madde: İnsan insülini (rdna; rekombinant biyoteknoloji ile üretilen) (%30 çözünmüş

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ampulde (5ml); 100.0 mg (20 mg/ml) demir (III) e eşdeğer demir hidroksit sükroz kompleksi içerir

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ampulde (5ml); 100.0 mg (20 mg/ml) demir (III) e eşdeğer demir hidroksit sükroz kompleksi içerir EMFER 100 mg/5 ml i.v. Ampul Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampulde (5ml); 100.0 mg (20 mg/ml) demir (III) e eşdeğer demir hidroksit sükroz kompleksi içerir Yardımcı maddeler:

Detaylı

Hipoglisemi Tedavisi. Dr. Ömer Salt. Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye

Hipoglisemi Tedavisi. Dr. Ömer Salt. Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye Hipoglisemi Tedavisi Dr. Ömer Salt Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye Hipoglisemi sınıflaması Hafif hipoglisemi adrenerjik bulgular kan şekeri

Detaylı

İnsülin Pompa Tedavisi Başlangıç, Temel Bilgiler, İzlem

İnsülin Pompa Tedavisi Başlangıç, Temel Bilgiler, İzlem İnsülin Pompa Tedavisi Başlangıç, Temel Bilgiler, İzlem Doç. Dr. Özlem ÜSTAY TARÇIN Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları BD DÜNYADA TİP 1 DM POMPA KULLANIMI 25

Detaylı

PROCTOLOG hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir.

PROCTOLOG hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir. KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI PROCTOLOG rektal krem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 100 g. kremde, Etkin madde: Ruskogenin Trimebutin Yardımcı maddeler: Setostearil alkol Propilen glikol

Detaylı

İNSÜLİN KULLANAN DİYABETLİDE EGZERSİZ YÖNETİMİ

İNSÜLİN KULLANAN DİYABETLİDE EGZERSİZ YÖNETİMİ İNSÜLİN KULLANAN DİYABETLİDE EGZERSİZ YÖNETİMİ BELGİN BEKTAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Diyabet Eğitim Merkezi Diyabet Hemşireliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi EGZERSİZ NEDİR? İskelet kaslarını

Detaylı

1000 ml sulu çözeltide 667 gram laktüloz

1000 ml sulu çözeltide 667 gram laktüloz Duphalac 670 mg/ml şurup Ağız yolundan uygulanır. Etkin madde: 1000 ml sulu çözeltide 667 gram laktüloz Yardımcı Maddeler: Duphalac Şurup hiçbir yardımcı madde içermemektedir. Duphalac Şurup, laktuloz

Detaylı

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ) Tedavi planınız kan şekerinizi hedef değerler arasında tutmada daha etkili hale geldikçe, arada sırada hipoglisemi (düşük

Detaylı

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Silver Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 1000 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 50 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.65 mg 150 B2 Vitamini 2.1 mg 150 Niasinamid 24

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 7.5 mg Butamirat sitrat Yardımcı maddeler: Sorbitol % 70, sakarin sodyum, benzoik asit, etanol, vanilin, sükroz,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MIOSTAT %0.01 steril intraoküler solüsyon Göz içine (intraoküler) enjeksiyon olarak uygulanır. Etkin madde: 0.10 mg/ml karbakol içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, potasyum klorür

Detaylı

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su KULLANMA TALİMATI KEPLERON 4 mg / 2 ml IM Enjektabl Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk

Detaylı

RECBUTİN hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir.

RECBUTİN hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI RECBUTİN rektal krem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 1 g kremde; Etkin madde: Trimebutin baz Ruskogenin 58.00 mg 5.00 mg Yardımcı maddeler: Setostearil alkol

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI ACTRAPID HM Penfill 100 IU/ml, 3 ml kartuş içinde enjeksiyonluk çözelti Deri altına uygulanır. Etkin madde: İnsan insülini (rdna; rekombinant biyoteknoloji ile üretilen). 1 ml si 100

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. BĐOZĐNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır.

KULLANMA TALĐMATI. BĐOZĐNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALĐMATI BĐOZĐNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat bulunur. Yardımcı maddeler: Ksantan gum, gliserol, sodyum sitrat,

Detaylı

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba KULLANMA TALİMATI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat,

Detaylı

Şeker düşürücü ilaçlar

Şeker düşürücü ilaçlar TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES 05 MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ Şeker düşürücü ilaçlar Şeker düşürücü

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RESCUE FLOW 250 ml enfüzyon çözeltisi Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. RESCUE FLOW 250 ml enfüzyon çözeltisi Damar içine uygulanır. RESCUE FLOW 250 ml enfüzyon çözeltisi Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 1000 ml çözelti; 60 g enjeksiyonluk dekstran 70, 75 g sodyum klorür içerir. Yardımcı maddeler: Hidroklorik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NovoMix 30 Penfill 3 ml, 100 U/ml Enjeksiyon için kartuş içinde süspansiyon. Deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. NovoMix 30 Penfill 3 ml, 100 U/ml Enjeksiyon için kartuş içinde süspansiyon. Deri altına uygulanır. NovoMix 30 Penfill 3 ml, 100 U/ml Enjeksiyon için kartuş içinde süspansiyon Deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: İnsülin aspart, rdna. Saccharomyces cerevisiae da rekombinant DNA teknolojisi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Palivizumab (Her bir flakon 50 mg palivizumab içerir).

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Palivizumab (Her bir flakon 50 mg palivizumab içerir). KULLANMA TALİMATI SYNAGIS 50 mg I.M. Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon İntramüsküler yoldan alınır. Etkin madde: Palivizumab (Her bir flakon 50 mg palivizumab içerir). Yardımcı maddeler: Histidin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MYDFRIN 5 ml oftalmik çözelti ihtiva eden plastik şişe içerisinde sunulmaktadır.

KULLANMA TALİMATI. MYDFRIN 5 ml oftalmik çözelti ihtiva eden plastik şişe içerisinde sunulmaktadır. MYDFRIN Steril Göz Damlası, 5ml Göze damlatılarak uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 25 mg/ml fenilefrin hidroklorür Yardımcı maddeler: Benzalkonyum klorür solüsyonu, sodyum bisülfat, disodyum edetat

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK % 0.9 5 ml Ampul Damar içine uygulanır. - Etkin madde: 1 ml si 9 mg sodyum klorür içerir. - Yardımcı madde (ler): Enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

DİABETES MELLİTUS YRD. DOÇ.DR. KADRİ KULUALP

DİABETES MELLİTUS YRD. DOÇ.DR. KADRİ KULUALP DİABETES MELLİTUS YRD. DOÇ.DR. KADRİ KULUALP Diabetes mellitus; pankreastaki insülin yapımının yetersiz oluşu nedeniyle, özellikle karbonhidrat metabolizmasında olmak üzere lipid ve protein metabolizmalarında

Detaylı

Tip I. Tip II. Semptomlar. Vücut yapısı Zayıf Sıklıkla fazla kilolu. Tedavi İNSÜLİN Diyet, egzersiz; oral antidiyabetik ± insülin

Tip I. Tip II. Semptomlar. Vücut yapısı Zayıf Sıklıkla fazla kilolu. Tedavi İNSÜLİN Diyet, egzersiz; oral antidiyabetik ± insülin Diabetes mellitus Tip I Tip II Tedavi İNSÜLİN Diyet, egzersiz; oral antidiyabetik ± insülin Semptomlar Polidipsi, polifaji, Asemptomatik olabilir poliüri Vücut yapısı Zayıf Sıklıkla fazla kilolu Tip I

Detaylı

0.5 mg Tablet. NovoNorm. Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti. NovoNorm 0.5 mg Tablet. Formülü Her bir tablet: Repaglinide... 0.5 mg içerir.

0.5 mg Tablet. NovoNorm. Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti. NovoNorm 0.5 mg Tablet. Formülü Her bir tablet: Repaglinide... 0.5 mg içerir. NovoNorm 0.5 mg Tablet Formülü Her bir tablet: Repaglinide... 0.5 mg içerir. Farmakolojik özellikleri Farmakodinamik özellikleri: Repaglinide, yeni bir kısa etki süreli oral salgılattırıcıdır. Repaglinide,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI DRYEX % 0.15 göz damlası Göze uygulanır. Etkin madde: 1.5 mg/ml Sodyum Hiyalüronat içerir. Yardımcı maddeler: Benzalkonyum klorür %50, disodyum hidrojen fosfat dodekahidrat, sodyum dihidrojen

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tek dozluk (0.4 ml) flakon, 5.60 mg polivinil alkol ve 2.40 mg povidon içerir.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tek dozluk (0.4 ml) flakon, 5.60 mg polivinil alkol ve 2.40 mg povidon içerir. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NOVAQUA tek dozluk göz damlası KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tek dozluk (0.4 ml) flakon, 5.60 mg polivinil alkol ve 2.40 mg povidon içerir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir poşet 282.5 mg Liyofilize Saccharomyces boulardii içerir. Yardımcı maddeler: Fruktoz, karışık meyve aroması.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır. Etkin Madde : Her bir tablet 250 mg kalsiyuma eşdeğer 1000 mg kalsiyum asetat içerir. Yardımcı Maddeler : Sodyum nişasta glikolat, Poliletilen

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ölçek (5 ml) şurup 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Propil parahidroksibenzoat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FLUORESCITE %10 Enjektabl Solüsyon Damar içine uygulanır. Etkin madde: 100 mg/ml fluoresein (113,2 mg fluoresein sodyum) içerir (yaklaşık 11.25 mmol sodyum). Yardımcı maddeler: sodyum

Detaylı

DİYABETES MELLİTUS. Dr. Aslıhan Güven Mert

DİYABETES MELLİTUS. Dr. Aslıhan Güven Mert DİYABETES MELLİTUS Dr. Aslıhan Güven Mert DİYABET YÖNETİMİ Kan şekeri ayarını sağlamaktır. Diyabet tedavisinde hedef glukoz değerleri NORMAL HEDEF AKŞ (mg/dl)

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. JANUVIA 50 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. JANUVIA 50 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır. JANUVIA 50 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir film kaplı tablette 50 mg sitagliptin (64.25 mg sitagliptin fosfat monohidrat olarak). Yardımcı maddeler: Mikrokristalin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK

KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK % 3 sodyum klorür sudaki çözeltisi 50 ml, 100 ml, 150 ml ve 250 ml Damar içine (intravenöz) uygulanır. Etkin madde : Her 100 ml çözelti 3.0 gr sodyum klorür Yardımcı

Detaylı

Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi.

Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Kullanım bilgileri: Kullanıcılar için bilgiler Medivitan iv Ampul 5 mg, 1 mg, 1,05 mg enjeksiyon çözeltisi Etken maddeler: Piridoksin hidroklorür

Detaylı

Sağlıklı gönüllülerde plazma konsantrasyonu grafiğinden hesaplanmış nispi dağılım hacmi 0.32 L/kg dır ( i.v. dozu, 0.4 mg/ kg vücut ağırlığı).

Sağlıklı gönüllülerde plazma konsantrasyonu grafiğinden hesaplanmış nispi dağılım hacmi 0.32 L/kg dır ( i.v. dozu, 0.4 mg/ kg vücut ağırlığı). Glucobay 100 Tablet Akarboz Formülü : 1 tablet Glucobay 100, 100 mg akarboz içerir. Farmakolojik Özellikleri Farmakodinamik özellikler: Glucobay ın aktif maddesi olan akarboz bir alfa - glukozidaz inhibitörüdür.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. MUSCOFLEX 8 mg kapsül Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir kapsülde 8 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mısır nişastası, magnezyum stearat, jelatin, sodyum

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI 1/7

KULLANMA TALĐMATI 1/7 KULLANMA TALĐMATI GLĐMETON 500 mg/5 ml oral çözelti Ağızdan alınır. Etkin madde : Her 5 ml de 500 mg metformin içerir. Yardımcı maddeler : Maltitol sıvısı (E965), asesülfam potasyum (E950), di- sodyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir.

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. KULLANMA TALİMATI ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: DL-alfa tokoferol, mikrokristalin selüloz, laktoz monohidrat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 ml oral çözeltide 0.5 mg levosetirizin dihidroklorür

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 ml oral çözeltide 0.5 mg levosetirizin dihidroklorür KULLANMA TALİMATI XYZAL 0.5 mg/ml oral çözelti Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml oral çözeltide 0.5 mg levosetirizin dihidroklorür Yardımcı maddeler: Maltitol, gliserol, metil parahidroksibenzoat, propil

Detaylı

İNSÜLİN / GLP 1 KULLANANLAR İÇİN ENJEKSİYON REHBERİ

İNSÜLİN / GLP 1 KULLANANLAR İÇİN ENJEKSİYON REHBERİ İNSÜLİN / GLP 1 KULLANANLAR İÇİN ENJEKSİYON REHBERİ İnsülin enjeksiyonu nereye yapılmalıdır? İnsulin enjeksiyonunun deri altı yağ dokuya (subkutan) yapılması gerekir. Yağ dokusu içine yapılan enjeksiyonda

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: 10 mg rupatadin (fumarat şeklinde). Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, prejelatinize nişasta, mikrokristalin selüloz, kırmızı demir

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Pozoloji: Doz, hastanın gereksinimine göre doktor tarafından belirlenmelidir.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Pozoloji: Doz, hastanın gereksinimine göre doktor tarafından belirlenmelidir. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI HUMALOG 100 IU/ml 3 ml kartuş 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de, 100 ünite (3.5 mg a eşdeğer) rekombinant DNA orijinli, E.coli de

Detaylı

İNSÜLİN TEDAVİSİNİN YÖNETİMİ. Prof. Dr. Nermin OLGUN Acıbadem Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü

İNSÜLİN TEDAVİSİNİN YÖNETİMİ. Prof. Dr. Nermin OLGUN Acıbadem Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü İNSÜLİN TEDAVİSİNİN YÖNETİMİ Prof. Dr. Nermin OLGUN Acıbadem Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü AMAÇ: Diyabetli ve yakınlarına insülin uygulamaları konusunda temel bilgi, beceri tutum kazandırmaktır. Bilgi

Detaylı

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. Kuru göz sendromunun semptomatik tedavisinde kullanılır.

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. Kuru göz sendromunun semptomatik tedavisinde kullanılır. KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI EYESTIL 10 ml göz damlası 2. KALĐTATĐF VE KANTĐTATĐF BĐLEŞĐM Etkin madde : 100 ml de : 0.150 g hiyalüronik asit sodyum tuzu içerir. Yardımcı maddeler : Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BELOGENT merhem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram merhemde dipropiyonat formunda 0,5 mg a eşdeğer betametazon ve sülfat formunda 1,0 mg a eşdeğer gentamisin bulunmaktadır.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RANİSİT oral süspansiyon Ağız yoluyla alınır. Her 1 ml süspansiyon;

KULLANMA TALİMATI. RANİSİT oral süspansiyon Ağız yoluyla alınır. Her 1 ml süspansiyon; KULLANMA TALİMATI RANİSİT oral süspansiyon Ağız yoluyla alınır. Her 1 ml süspansiyon; Etkin madde: 100.00 mg sodyum aljinat ve 20.00 mg potasyum hidrojen karbonat Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol.

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. KULLANMA TALİMATI STİDERM jel Cilde uygulanır. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum klorür, mentol kristali, karbomer 980, disodyum EDTA, sodyum

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ALOXĐ 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti Đçeren Flakon Steril, apirojen Damar içine uygulanır. Etkin madde: Palonosetron (hidroklorür olarak). 5 ml lik flakon 250 mikrogram Palonosetron

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. Etkin madde: Her 1 g krem %5 a/a 50 mg asiklovir içerir. Yardımcı madde(ler): Poloksamer, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, beyaz yumuşak parafin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Uygulanmadan önce uygun infüzyon çözeltisi içinde seyreltilen bir konsantredir.

KULLANMA TALİMATI. Uygulanmadan önce uygun infüzyon çözeltisi içinde seyreltilen bir konsantredir. KULLANMA TALİMATI TRACUTİL Konsantre infüzyon çözeltisi Damar içine uygulanır. Etkin madde: 10 ml lik herbir ampul Demir (II) klorür tetrahidrat 6.958 mg, Çinko klorür 6.815 mg, Mangan (II) klorür tetrahidrat

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

Netilmisin sülfat. Her tek dozluk kap (0.3 ml) mg netilmisin sülfat (0.900 mg Netilmisin e eşdeğer) içerir.

Netilmisin sülfat. Her tek dozluk kap (0.3 ml) mg netilmisin sülfat (0.900 mg Netilmisin e eşdeğer) içerir. KULLANMA TALİMATI NETİRA tek doz göz damlası Göze uygulanır. Etkin madde : Netilmisin sülfat. Her tek dozluk kap (0.3 ml) 1.365 mg netilmisin sülfat (0.900 mg Netilmisin e eşdeğer) içerir. Yardımcı Maddeler

Detaylı