PROTOTİPLEME TEKNİKLERİ. Tanıl YILDIR Aziz SARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROTOTİPLEME TEKNİKLERİ. Tanıl YILDIR -2009638057 Aziz SARI -2009638007"

Transkript

1 PROTOTİPLEME TEKNİKLERİ Tanıl YILDIR Aziz SARI

2 Genel Bakış Prototipleme ve Üretim i. Düşük Uygunluk ii. Orta Uygunluk iii. Yüksek Uygunluk Kavramsal Tasarım

3 Prototip nedir? Prototip Nedir? Prototipleme Neden Yapılır? Prototipleme Türleri i. Düşük Uygunluk ii. Orta Uygunluk iii. Yüksek Uygunluk Prototiplemedeki Hatalar Üretim

4 Prototip nedir? Prototipleme, teknik anlamda imalatı yapılacak ürünün imal edilmeden önce elle tutulur en ilkel şeklinin oluşturulması olarak tanımlanabilir. Bu şekle de o ürünün prototipi denir.

5 Prototip nedir? Prototipleme başka tasarım alanlarında küçük ölçekli model anlamına da gelebilir. Örn: Minyatür araba, Minyatür ev ya da şehirler..

6 Prototip nedir? Prototipleme etkileşimli tasarımda aşağıdaki şekillerde olabilir: Sketches (Ekran taslakları) Storyboard, Sprites PowerPoint sunuları Pictive Kartondan yapılmış birebir modeller mock-uplar(yazılım mock-up ı çalışmalar bitince yazılımın nasıl görüneceğini müşteriye göstermek için kullanılır. Sadece kullanıcı arayüzünden oluşur) Yazılımın sadece belirli kısımlarının yapılmasıyla

7 Neden prototip? Etkileşimli tasarımın merkezinde Değerlendirme ve feedback(geribesleme) bulunur. Kullanıcılar bir prototiple etkileşime daha kolay geçebilirler. Çizim ve dökümanların aksine onu tutabilir görebilir ve çalışan fonksiyonları varsa test edebilirler. Ekipte çalışanlar dertlerini birbirlerine daha kolay anlatabilirler. Kendi fikirlerimizi test edebiliriz. Prototipler yapımcıların sorularına cevaplar verirler.hatta onlara alternatifler arasında seçim yapmalarında yardımcı olurlar.

8 Prototipleme Teknikleri Düşük Uygunluk Orta Uygunluk Yüksek Uygunluk

9 DÜŞÜK UYGUNLUKLU PROTOTİPLER Bazı tasarım planlarının el çizimleri ile yapılması ODAKLAN: Beyin fırtınası yaparak olabilecek tüm fikirleri düşün(kullanılabilirlik önemli değil). Anlaşılabilecek kadar düzgün bir şekilde hazırla ODAKLANMA: Güzelleştirmeye çalışma. Bilgisayarla oluşturulmuş resimler değiller. Hiçbir çizim programı kullanma. Bu çizimler belki kullanıcıdan feedback almak için kullanılabilir.

10 Düşük Uygunluklu Prototipler Sketches Storyboards Pictives

11 Düşük Uygunluklu Prototipler 1. Sketches: Tasarlanmış bir sistemin dış görünüşünün ana hatlarıyla çizimidir. Sistemin genel bir halini temsil ettiğinden ana hatlara odaklanmaya yarar Çizimler basit sembollerle yapılabilir

12 Düşük Uygunluklu Prototipler 1. Sketches: Başlangıç sipariş ekranı

13 Düşük Uygunluklu Prototipler 1. Sketches: Ödeme

14 Düşük Uygunluklu Prototipler 1. Sketches: Sipariş onaylama ekranı

15 Düşük Uygunluklu Prototipler 1. Sketches: Sipariş onaylandı

16 Düşük Uygunluklu Prototipler 1. Sketches: Zaman aşımı ekranı

17 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: İlk olarak film yapımında kullanılmıştır. Storyboard anahtar framelerden oluşan bir dizidir. Kareler net bir şekilde neyi anlattığını ortaya koyabilmelidir. Arayüzler için kullanıcıya tasarımın ne yönde ilerlediğini kolayca gösterir.

18 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Genellikle senaryolarla birlikte kullanılırlar ve daha fazla detayın gösterilmesini sağlarlar. Aslında kullanıcıya bir görevi yerine getirmek için aygıtı nasıl kullanacağını gösteren sketchler topluluğudur diyebiliriz. Tasarımın ilk aşamalarında kullanılır.

19 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek:1 Başlangıç sipariş ekranı

20 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek:1 Ecstatic burger siparişi

21 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek:1 Sipariş verildi ekranı

22 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek:1 Ödeme ekranı geldi

23 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek:1 Kullanıcı ödemeyi nakit yaptı

24 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek:1 Sipariş onay ekranı geldi

25 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek:1 Sipariş onay ekranı

26 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek:1 Sipariş verildi

27 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek 2: Sipariş başlangıç ekranı

28 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek 2: Basic Merry Burger siparişi

29 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek 2: Smirkin small fries siparişi

30 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek 2: Gigle sized pop

31 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek 2: Sipariş verildi ekranı

32 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek 2: Ödeme ekranı

33 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek 2: Ödeme veresiye yapıldı

34 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek 2: Ödeme onaylama ekranı açıldı

35 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek 2: Sipariş onaylandı ekranı

36 Düşük Uygunluklu Prototipler 2. Storyboards: Örnek 2: Sipariş verildi

37 Düşük Uygunluklu Prototipler 3. Pictives: Pictive bir sistemin ekran görüntülerinin renkli yazılar, yapışkan kağıtlar vb. ile her ekran için ayrı ayrı hazırlanıp sistemin simüle edilmesidir. Bu canlandırma videoya kaydedilip tekrar tekrar kullanılabilir ve iş yükünü büyük ölçüde azaltmış olur.

38 Düşük Uygunluklu Prototipler 3. Pictives: Örnek 1:Ödeme seçenekleri

39 Düşük Uygunluklu Prototipler 3. Pictives: Örnek 1:

40 Orta Uygunluklu Prototipler Farklı tipleri vardır. Bu tipler bilgisayarla hazırlanmış çizimler de olabilir sistemin çalışan bir parçası da olabilir. Düşük uygunluklu prototipleme tiplerine göre bunları oluşturmak ve ya değiştirmek daha uzun sürer ve yorucudur.

41 Orta Uygunluklu Prototipler AVANTAJLARI -Tamamlanmış bir sistem gibi göründükleri için sistemin nasıl çalışacağına neye benzeyeceğine dair kullanıcıya net bilgiler verir. -Orta uygunluklu prototipleme tipine göre belki kullanıcıya sistemin bir bölümünü test etme imkanı sunabilir. DEZAVANTAJLARI -Kullanıcı tasarımı değiştirmek istemeyecektir.çünkü değiştirmek ekstra iş gücüne ve maliyete sebep olacaktır. Düşük seviyeli olsa kağıt üzerinde değişiklik yapılarak hemen müdahale edilebilirdi.ayrıca bu seviyede hazırlanmış bir prototipin hazırlayan tarafından kusursuz olduğu düşünülebilir. -Üstler bunun gerçek sistem olduğunu düşünüp yorum yapabilir!

42 Orta Uygunluklu Prototipler Tutorials ve Manuals Sistemin geliştirilme sürecinde yazılması gerekir. Tutorials: Bir sistemin yönlendirmelerle adım adım tanımlanmasıdır. Manuals: Önemli kaynaklar için referanstır. Hazırlanırken dediğimiz gibi görselliklerin olması kullanıcıya daha net bir bilgi verir ancak her zaman bu şekilde olmasını istemeyiz. Örneğin bir kodun ne işe yaradığını genelde tutorial izlemek yerine manual lere bakarak anlarız.

43 Orta Uygunluklu Prototipler 1. Tutorials: Football Manager

44 Orta Uygunluklu Prototipler 1. Tutorials: Roma Total War

45 Orta Uygunluklu Prototipler 1. Tutorials: Angry Birds

46 Orta Uygunluklu Prototipler 2. Manuals: The Sims

47 Orta Uygunluklu Prototipler 2. Manuals: The Sims

48 Orta Uygunluklu Prototipler 2. Manuals: The Sims

49 Orta Uygunluklu Prototipler Prototipleme Yaklaşımları(İşlevlerine Göre) Dikey Prototipleme Bu tip prototipleme sistemin sadece belirli bir özelliği ya da işlevi üzerinde yoğunlaşıp onunla ilgili ayrıntılı çalışma yapar. Yatay Prototipleme Bu ise tüm sistemin yüzeysel olarak işlendiği bir prototipleme türüdür. Çok fazla ayrıntıya yer verilmez.

50 Orta Uygunluklu Prototipler Prototipleme Yaklaşımları(Ürünlerine Göre) 1. Tek kullanımlık 2. Artımlı 3. Evrimsel

51 Orta Uygunluklu Prototipler Prototipleme Yaklaşımları(Ürünlerine Göre) 1. Tek kullanımlık Bu prototip sadece feedback(geribesleme) almak için kullanılır. Bu prototip yapılır test edilir ve ardından atılır.

52 Orta Uygunluklu Prototipler Prototipleme Yaklaşımları(Ürünlerine Göre) 2. Artımlı Sistem birbirden ayrı modüllerden(bileşenlerden) oluşur. Her bölüm ayrı ayrı tasarlanır prototiplenir ve tamamlanıp sisteme yine ayrı ayrı eklenir. Bu işlemlerin sonucunda tüm bileşenler eklenince ortaya sistemin tamamı çıkar.

53 Orta Uygunluklu Prototipler Prototipleme Yaklaşımları(Ürünlerine Göre) 3. Evrimsel Gelen değişikliklere bağlı olarak mevcut prototipin tekrar değiştirilmesiyle oluşan yaklaşımdır. Bütün değişiklikler tamamlandığında ortaya çıkan işlenmiş prototip sistemin son halini temsil edecektir.

54 Yüksek Uygunluklu Prototipler Sistemde kullanılacak(son ürün) olan materyaller kullanılır. Prototip son ürüne oldukça benzer. Buradaki sıkıntı kullanıcılar sistemin tamamlanmış olduğunu düşünebilirler.

55 Yüksek Uygunluklu Prototipler

56 Prototiplemenin Eksiklikleri Tüm prototiplerin eksiklikleri vardır. Yazılım için bu sistemin yavaş cevap vermesi, kullanılan simgelerin taslaklardan oluşması ya da kısıtlı işlevsellik olabilir. Prototiplerdeki eksikler göz ardı edilemez. Bunlar daha sonraki aşamalarda gözden geçirilip düzeltilmelidir.

57 Kavramsal Tasarım Kullanıcı istekleri kavramsal bir model haline gelir. Ürünün ana özelliklerinin belirlenmesidir. Eğer üretilebilirlik tartışmalıysa, bu konular kavramsal tasarım aşamasında değil ondan sonra gelen ayrıntılı tasarım aşamasına bırakılmalıdır. Kısaca ortaya çıkmasını istediğimiz şeyi belirler ve ayrıntılarla daha sonra ilgileniriz. Sistemin belirlenen bir koşulda ne yapması gerektiği ne gibi görüneceği nasıl tepki vereceğinin kullanıcı için anlaşılır olan tanımıdır. Alternatifleri düşünmeliyiz. Prototiplemeden yardım alabiliriz..

58 Kavramsal Tasarım Kavramsal Tasarım İçin İki Önemli Konu Hangi etkileşim modeli kullanılacak? Hareket Tabanlı Nesne Tabanlı

59 Kavramsal Tasarım Kavramsal Tasarım İçin İki Önemli Konu Hangi ortam kullanılacak? Giyilebilir bilgisayarlar Desktop bilgisayarlar Mobil cihazlar

60 Kavramsal Tasarım Kavramsal Tasarımın Geliştirilmesi Ürün ne gibi işlevleri yerine getirecek? Ürün ne yapacak insan ne yapacak İşlevlerin birbiriyle olan ilişkileri nasıldır? Hangi bilgiler erişilebilir olmalıdır? İşlemi yerine getirebilmek için ne gibi verilerin verilmesi gerekiyor? Bu veri sistem tarafından nasıl değiştiriliyor?

61 Kavramsal Tasarım Kavramsal Tasarımda Prototiplerin Kullanılması Üzerinde çalışılan fikirlerin gelişmesine olanak tanır. Başlarda düşük uygunluklu prototipleme sistemin tamamlanmasına doğru ise yüksek uygunluklu prototipleme kullanılır.

62 Ekran Tasarımı İki yönü vardır: Ekranları nasıl ayırırız? Ekranlar içinde ya da arasında geçiş yaparak Kişisel ekran tasarımı Beyaz ağırlıklı kullanım bize daha temiz bir alan bırakacaktır. Bilgilerin daha net bir şekilde anlaşılması için. Maddelere ayırmak ya da gruplamak kutularla çizgilerle nesneleri birbirinden ayırmak faydalıdır

63 Ekran Tasarımı Ekranları Ayırma Görev analizi başlangıç noktamızdır. Her ekran yalnızca bir adımdan oluşmalı Ancak çok fazla ekran oluşumunu engellememiz gerekmektedir. Bilgiyi erişilebilir tutmak önemlidir. Aynı anda birden çok ekran görüntülenebilmelidir.

64 Ekran Tasarımı Bireysel Tasarım Kullanıcının dikkatini belirlenmiş bir alana çekmeyi hedefler. Bunun için renklendirme kutu içine alma vs teknikler kullanılır. Animasyon çok güçlü olabilir ancak rahatsız edici de olabilir. İyi organize olmak yararlıdır : Gruplama, fiziksel yakınlık Ekran çok boş ya da çok dolu olmamalı

65 Bilgi Gösterimi Amaca uygun bilgiler her zaman ulaşılabilir olmalı. Farklı tip bilgiler farklı tip ekranlarla gösterilmelidir. Kağıttaki gösterim ile ekrandaki gösterim tutarlı olmalıdır.

66 Özet Farklı tiplerde prototiplemeler farklı amaçlar ve farklı aşamalarda kullanılır. Prototipler soruları yanıtlayabilir. Son ürün mutlaka isteklere uygun olarak elde edilmeli Kavramsal Tasarım tasarımın ilk adımıdır. Fiziksel Tasarım:menüler,iconlar,ekran tasarımı,bilgi gösterimi örnek olarak gösterilebilir Tasarım boyunca prototipler kullanılmalıdır.

67 Kaynaklar r%c4%b1m

68 Teşekkürler

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Bir makineyi meydana getiren çeşitli parçaların nasıl bir araya getirileceğini gösteren toplu olarak görünüşleri ve çalışma sistemi hakkında bize bilgi

Detaylı

Ders: Görsel senaryo taslağının önemi

Ders: Görsel senaryo taslağının önemi Ders: Görsel senaryo taslağının önemi İletişim, harika bir prodüksiyonun anahtarıdır. Fikirlerinizi görselleştirmek için görsel senaryo taslakları kullanın ve etkili bir çekim planlayın. Çizilecek içerik

Detaylı

TEKNİK DOSYA UYGUNLUK YAZISI BAŞVURU

TEKNİK DOSYA UYGUNLUK YAZISI BAŞVURU TEKNİK DOSYA UYGUNLUK YAZISI BAŞVURU 1 TEKNİK DOSYA UYGUNLUK YAZISI BAŞVURUSU Başvuru için «https://basvuru.tse.org.tr/uye/» adresinden TSE 360 sistemine kayıt olunması ve kullanıcı adı ve şifre ile giriş

Detaylı

Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları)

Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları) Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları) Analiz aşaması projeler için hayati önem taşır. İyi bir analizden geçmemiş projelerin başarı şansı azdır. Analiz ile birlikte kendimize Ne? sorusunu

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI 1. Powerpoint ne tür bir programdır? a) Sunu Tasarım Programıdır b) Tablo - Grafik Programıdır c) Kelime

Detaylı

TS EN ISO 9241-151 EŞLEŞTİRME LİSTESİ

TS EN ISO 9241-151 EŞLEŞTİRME LİSTESİ Kriter No Kriter Başlığı Rehber İlke Başlığı A 6. Üst Düzey Tasarım Kararları ve Tasarım Stratejisi 6.1 Genel özellikler 6.2 Web uygulamasının amacının belirginliği 3.10.1. Kurumsal Bilgiler 1.3.2. Kullanıcıların

Detaylı

Bilgisayar Grafiği. Volkan KAVADARLI

Bilgisayar Grafiği. Volkan KAVADARLI Bilgisayar Grafiği Volkan KAVADARLI 11011032 Bilgisayar Grafiği? Özel bir grafik donanımı ve yazılımının yardımıyla bir bilgisayar tarafından görüntü verisinin temsilini kullanarak oluşturulmuş görüntüler.

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ Ders 10 LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ LINUX de Programlama LINUX işletim sistemi zengin bir programlama ortamı sağlar. Kullanıcılara sistemi geliştirme olanağı sağlar.

Detaylı

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Başvuru

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Başvuru AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Başvuru 1 AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Başvurusu Başvuru için «https://basvuru.tse.org.tr/uye/» adresinden TSE 360 sistemine kayıt olunması

Detaylı

Etkileşimli Tasarım Temelleri. Etkileşimler ve Müdahaleler. Tasarım Nedir? Tasarımın Altın Kuralları. Tasarımın Altın Kuralları.

Etkileşimli Tasarım Temelleri. Etkileşimler ve Müdahaleler. Tasarım Nedir? Tasarımın Altın Kuralları. Tasarımın Altın Kuralları. ETKİLEŞİMLİ TASARIM TEMELLERİ 2009638019 Ezgi Başar 2008638029 Numan Kızılırmak Etkileşimli Tasarım Temelleri Tasarım Tasarım süreci Kullanıcılar Senaryolar Navigasyon Tekrarlama ve Ön ürünler Etkileşimler

Detaylı

TS EN ISO KONTROL LİSTESİ ŞABLONU

TS EN ISO KONTROL LİSTESİ ŞABLONU ŞABLONU C 6. No. Rehber Uygulanabilirlik luk Üst Düzey Tasarım Kararları ve Tasarım Stratejisi 6.1 Genel özellikler 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 6.7 6.8 6.9 6.10 6.11 6.12 Web uygulamasının amacının belirginliği

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının

Detaylı

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (İMALAT) Başvuru

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (İMALAT) Başvuru AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (İMALAT) Başvuru 1 AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (İMALAT) Başvurusu Başvuru için «https://basvuru.tse.org.tr/uye/» adresinden TSE 360 sistemine kayıt olunması

Detaylı

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ İ İ 5. ÜNİTE GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri yönetimidir. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen veriler amaca uygun veri formlarında tutulur.

Detaylı

1.Yazılım Geliştirme Metotları 1

1.Yazılım Geliştirme Metotları 1 1.Yazılım Geliştirme Metotları 1 1.1 Klasik Çevrim(Waterfall) 1.2 V Modeli 1.3 Prototipleme/Örnekleme 1.4 Spiral Model 1.5 Evrimsel Geliştirme 1.6 Evrimsel Prototipleme 1.7 Artımlı Geliştirme 1.8 Araştırmaya

Detaylı

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 İZDÜŞÜM C A 0.14 B PRENSİPLERİ 44.60 44.45 B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 Prof. Dr. 34 Selim

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma Programcılık, program çözme ve algoritma Program: Bilgisayara bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya

Detaylı

Bilgisayar II. Öğretim Tasarımı: ADDIE Modeli. Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK

Bilgisayar II. Öğretim Tasarımı: ADDIE Modeli. Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK Bilgisayar II Öğretim Tasarımı: ADDIE Modeli Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK ADDIE Modeli: Analiz Uygulama Değerlendirme Tasarım Geliştirme Analiz Aşaması Hedef grup kimlerdir? Giriş yeterlilikleri Öğrenme stilleri

Detaylı

RPMNET WOLVOX REPORTER

RPMNET WOLVOX REPORTER RPMNET WOLVOX REPORTER TANITIM : EFAR YAZILIM LTD.STI Tarafından Geliştirilen EFAR Wolvox Reporter AKINSOFT Wolvox Kullanıcılarının Android İşletim Sistemi Yüklü Cep Telefonlarından Online Olarak Kullandıkları

Detaylı

GÜMRÜKLERDE İTHAL ARAÇ İNCELEMESİ BAŞVURU

GÜMRÜKLERDE İTHAL ARAÇ İNCELEMESİ BAŞVURU GÜMRÜKLERDE İTHAL ARAÇ İNCELEMESİ BAŞVURU 1 GÜMRÜKLERDE İTHAL ARAÇ İNCELEMESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Gümrüklerde İthal Araç İncelemesi başvurusu yapabilmek için TSE 360 sistemine kayıt olunması ve başvuruda

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 2 Kullanıcıların site içeriğini belirlemede rol oynadığı, Dinamik, Teknik bilgi gerektirmeyen, Çok yönlü etkileşim sağlayan,

Detaylı

Cost Modülü Ay sonu İşlemleri

Cost Modülü Ay sonu İşlemleri Cost Modülü Ay sonu İşlemleri - Stokta devir işlemi yapıldığında, devir tarihinden önceki dönemlere işlem yapılamadığından ve modüller arası tam entegrasyon olduğundan, stok ve cost programından da sağlıklı

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI

DESTEK DOKÜMANI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI Kayıt numaralama özelliği; firmaya ait işlemlerde kullanılan belgelerin, firmaya özel numaralar ile kaydedilip izlenmesine imkan tanır. Ticari sistemde fiş ve faturalara ait

Detaylı

YAZILIM MODELLEME VE TASARIM

YAZILIM MODELLEME VE TASARIM YAZILIM MODELLEME VE TASARIM «Kullanım Senaryoları» Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Kullanım Senaryoları (Use-Case Model) İsteklerin anlaşılmasını ve ifade edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Özellikle

Detaylı

İNTERNET ŞUBE FONKSİYONLARI

İNTERNET ŞUBE FONKSİYONLARI İNTERNET ŞUBE FONKSİYONLARI Ana Sayfa Ana Sayfada yer alan sekmelerden Alıcı Başvurusu Yapılan Firmaları Eksik Kalan Bildirimlerinizi ve Alıcı Analiz ve Prim Borcunuzu izleyebilirsiniz. ANA SAYFA Poliçe

Detaylı

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Nedir? Movie Maker ile, bilgisayarınızda yer alan fotoğraf ve videolarınızı kullanarak, bunlar üzerinde düzenlemeler, değişiklikler yapabilir, müzik dosyaları ekleyebilir, mikrofon

Detaylı

Ticimax Versiyon Yenilikleri!

Ticimax Versiyon Yenilikleri! Ticimax 8.8.7.534.181850 Versiyon Yenilikleri! Bu versiyonda kendi yaptığımız geliştirmeler, performans iyileştirmeleri ve sizlerden gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucunda Ar-Ge birimimiz tarafından

Detaylı

23.05.2014. Genel özellikleri: YAZI VE GÖSTERİM TAHTALARI. Dezavantajları İletişim Doğru Kullanım Görsellik Okunabilirlik

23.05.2014. Genel özellikleri: YAZI VE GÖSTERİM TAHTALARI. Dezavantajları İletişim Doğru Kullanım Görsellik Okunabilirlik YAZI VE GÖSTERİM TAHTALARI Kara/Beyaz/Yeşil tahta Elektronik tahtalar Askı/kanca tahtası Pazen tahta Manyetik tahta Dosya tahta (Flip charts) Bülten tahtası Genel özellikleri: Avantajları Erişilebilirlik

Detaylı

Ticimax Versiyon Yenilikleri! Bu versiyonda kendi yaptığımız geliştirmeler, performans iyileştirmeleri ve sizlerden gelen taleplerin

Ticimax Versiyon Yenilikleri! Bu versiyonda kendi yaptığımız geliştirmeler, performans iyileştirmeleri ve sizlerden gelen taleplerin Ticimax 8.8.7.534.181850 Versiyon Yenilikleri! Bu versiyonda kendi yaptığımız geliştirmeler, performans iyileştirmeleri ve sizlerden gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucunda Ar-Ge birimimiz tarafından

Detaylı

InnGenius. InnGenius Ana Ekran...2. Rezervasyon İşlemleri...4. Grup Rezervasyon İşlemleri...8. Housekeeping...10

InnGenius. InnGenius Ana Ekran...2. Rezervasyon İşlemleri...4. Grup Rezervasyon İşlemleri...8. Housekeeping...10 InnGenius Vega Yazılım ın en son ürünü InnGenius PMS küçük ve orta ölçekli otel,motel, pansiyon gibi misafir ağırlayan işletmelerin oda kontrolü, satış kanallarının yönetimi ve perakende satışlarını kontrol

Detaylı

KTS (Kolay Ticari Set) yazılımınızı bilgisayarınıza kurmak son derece kolaydır. Tek yapmanız gereken indirdiğiniz kurulum programını çalıştırmaktır.

KTS (Kolay Ticari Set) yazılımınızı bilgisayarınıza kurmak son derece kolaydır. Tek yapmanız gereken indirdiğiniz kurulum programını çalıştırmaktır. KTS Kurulumu KTS (Kolay Ticari Set) yazılımınızı bilgisayarınıza kurmak son derece kolaydır. Tek yapmanız gereken indirdiğiniz kurulum programını çalıştırmaktır. Kurulum programı çalışınca aşağıdakine

Detaylı

Programa girerken bir kullanıcı ismi ve şifre gerekmektedir. Böylece çok kullanıcılı sistemde kullanıcı bazında yetkilendirme yapılabilir.

Programa girerken bir kullanıcı ismi ve şifre gerekmektedir. Böylece çok kullanıcılı sistemde kullanıcı bazında yetkilendirme yapılabilir. WinTime Modüler bir yapıya sahiptir. Zaman Takip Modülü (Time & Attendance) Kapı Kontrol Modülü (Access Control) Yemekhane Modülü Üretim Takip Modülü WinTime-SAP Modülü Soft Terminal Modülü WinTime Windows

Detaylı

NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler

NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler Genel Bilgi Makro Nasıl Eklenir? NB Ekranlarda Genel Makro Mantığı Makro Nasıl Çağrılır? Örnek Makro Projesi Genel Bilgi Makro, gelişmiş bir HMI kontrol metodudur.

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK ÇÖZÜMLEME SÜRECİ

NESNEYE YÖNELİK ÇÖZÜMLEME SÜRECİ NESNEYE YÖNELİK ÇÖZÜMLEMENİN TEMELLERİ Çözümleme: Bir şeyi anlayabilmek için parçalarına ayırmak. Sistemi anlamaya yönelik çalışmalardan ve üst düzey planlama eylemlerinden oluşur. Uygulama/problem alanının

Detaylı

Automata (Özdevinim): Sınıftaki hareketli oyuncaklar Öğretmen kılavuzu

Automata (Özdevinim): Sınıftaki hareketli oyuncaklar Öğretmen kılavuzu Automata (Özdevinim): Sınıftaki hareketli oyuncaklar Öğretmen kılavuzu 1. Giriş Bu kılavuz, sınıflarında eğitimi destekleyip, geliştirmek amacıyla hareketli oyuncaklar atölye çalışması yapmak isteyen tüm

Detaylı

UYUMSOFT BAĞIMSIZ E-DEFTER PLATFORMU / PROBAR KONNEKTÖRÜ PROBLEM ÇÖZÜMLERİ

UYUMSOFT BAĞIMSIZ E-DEFTER PLATFORMU / PROBAR KONNEKTÖRÜ PROBLEM ÇÖZÜMLERİ UYUMSOFT BAĞIMSIZ E-DEFTER PLATFORMU / PROBAR KONNEKTÖRÜ PROBLEM ÇÖZÜMLERİ İçindekiler 1. eadaptör ürününde Seçili Kayıtlarını İptal Et işlemi yaptım. Bu ne demektir?:... 3 2. Yevmiye Fişleri Hiç Gelmiyor?

Detaylı

AKARYAKIT VARDİYA ALIMINDA, İLGİLİ VARDİYA TARİHİNDEKİ SATIŞ DETAY LİSTESİ EKRANINDA OTOMASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI YAPILIR.

AKARYAKIT VARDİYA ALIMINDA, İLGİLİ VARDİYA TARİHİNDEKİ SATIŞ DETAY LİSTESİ EKRANINDA OTOMASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI YAPILIR. Market Modülü Akaryakıt Modülü Market Modülü Otomasyon Modülü Merkezi Sistem Veresiye Takip Promosyon E-Fatura E-Defter Cep Rapor Online Orion ays AKARYAKIT VARDİYA ALIMINDA, İLGİLİ VARDİYA TARİHİNDEKİ

Detaylı

Marketler, yedek parçacılar, kırtasiyeler ve barkod & karekod ile satış yapan diğer tüm işletmeler için daha fazla kâr etmeyi sağlar.

Marketler, yedek parçacılar, kırtasiyeler ve barkod & karekod ile satış yapan diğer tüm işletmeler için daha fazla kâr etmeyi sağlar. SKTBBarkod Programı Marketler, yedek parçacılar, kırtasiyeler ve barkod & karekod ile satış yapan diğer tüm işletmeler için daha fazla kâr etmeyi sağlar. Cironuzu takip eder, kârınızı görürsünüz En çok

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application)

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI İş planı: Kurulması düşünülen işletmenin detaylarını içeren yazılı belgeye

Detaylı

Veri Tabanı ve Yönetim Sistemleri Final Projesi Kuru Temizleme Takip Sistemi. Hazırlayanlar : Fatma Çiftçi Zeynep Doğru

Veri Tabanı ve Yönetim Sistemleri Final Projesi Kuru Temizleme Takip Sistemi. Hazırlayanlar : Fatma Çiftçi Zeynep Doğru Veri Tabanı ve Yönetim Sistemleri Final Projesi Kuru Temizleme Takip Sistemi Hazırlayanlar : 140805023 Fatma Çiftçi 140805014 Zeynep Doğru KURU TEMİZLEME TAKİP SİSTEMİ MANTIKSAL MODEL FIS_NO INT PRIMARY

Detaylı

Altan ÇOLAK Hoşgeldiniz

Altan ÇOLAK Hoşgeldiniz Altan ÇOLAK Hoşgeldiniz E-Ticaretinizden edineceğiniz dönüşümlerinizi etkileyebilecek 12 Madde ve Adwords de işinizi kolaylaştıracak yenilikler. E-ticaret Sitelerinde Dönüşümü Arttırabilen Bazı Tavsiyeler

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu -2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Sayfa Görünümünün Değiştirilmesi: Belgenin normal, anahat, taslak, tam okuma sayfası ve web görünümlerinde gösterilmesini

Detaylı

Resimli Taslaklar Kağıt üzerinde ön model (prototip)- Maketler Storyboards Paper Prototypes- Mockups

Resimli Taslaklar Kağıt üzerinde ön model (prototip)- Maketler Storyboards Paper Prototypes- Mockups Resimli Taslaklar Kağıt üzerinde ön model (prototip)- Maketler Storyboards Paper Prototypes- Mockups User Interface Design, Prototyping, & Evaluation 2 Constructing the Model (Landay, 2013) 3 Storyboards

Detaylı

11.DERS Yazılım Testi

11.DERS Yazılım Testi 11.DERS Yazılım Testi 1 Yazılım Testi Bir programda hata bulma amacıyla icra edilen bir süreçtir. İyi bir test koşulu henüz ortaya çıkarılmamış bir hatayı tespit eden test koşuludur. Yazılım testinin önemi

Detaylı

Mobil Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi Eğitimi

Mobil Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi Eğitimi Mobil Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi Eğitimi Kullanıcı Dostu Arayüzler Oluşturun www.userspots.com 1 Mobil Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi Eğitimi Nedir? Mobil kullanılabilirlik ve kullanıcı

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Ders İçeriği Hazırlama Kılavuzu

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Ders İçeriği Hazırlama Kılavuzu BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Ders İçeriği Hazırlama Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1. Eğitmenlerin Görev ve Sorumlulukları.. 3 1.1. Canlı Ders için Eğitmenlerin Görev ve Sorumlulukları..

Detaylı

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Yazılım (Software)

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Yazılım (Software) Temel Bilgisayar (Basic Computer) Yazılım (Software) Yazılım (Software) Eğitim TV - egitimtv.biz - facebook.com/egitimtv 2 Yazılım Daha önce de bahsettiğimiz gibi; yazılım, bilgisayar üzerinde çalışan

Detaylı

Yaz.Müh.Ders Notları #4 1

Yaz.Müh.Ders Notları #4 1 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Şubat 2012 Yrd.Doç.Dr. Yunus Emre SELÇUK 1 NESNEYE YÖNELİK ÇÖZÜMLEMENİN TEMELLERİ Çözümleme (Analiz): Bir şeyi anlayabilmek için parçalarına ayırmak. Sistemi anlamaya yönelik çalışmalardan

Detaylı

WEB KULLANILABİLİRLİĞİ

WEB KULLANILABİLİRLİĞİ WEB KULLANILABİLİRLİĞİ FATMA BODUR 2008638500 *(8) Kullanılabilirlik Nedir? Bir ürünün potansiyel kullanıcıları tarafından, belirli bir kullanım bağlamı içinde, amaçlanan kullanım hedeflerine ulaşmak için,

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER

İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER Proje Referans No: 2015-1-TR01-KA201-021424 Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union Elektronik Tablo Görevi Öğrenme Sayfaları İstihdam ve

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR Bilgisayar Destekli Tasarım Nedir? CAD (Computer Aided Design) Bütün mühendislik alanlarında olduğu gibi makine mühendislerinin

Detaylı

Çıktı ve Çıkış Aygıtları

Çıktı ve Çıkış Aygıtları Çıktı ve Çıkış Aygıtları 1 Çıktı nedir? Çıktı, kullanıma uygun hale getirilecek şekilde işlenmiş veridir. 2 Çıktı nedir? Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşeni tipidir.

Detaylı

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (KARAYOLU UYGUNLUK) Başvuru

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (KARAYOLU UYGUNLUK) Başvuru AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (KARAYOLU UYGUNLUK) Başvuru 1 AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (KARAYOLU UYGUNLUK) Başvurusu Başvuru için «https://basvuru.tse.org.tr/uye/» adresinden TSE 360 sistemine

Detaylı

MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme

MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme Versiyon : 1.00 Yayınlama Tarihi : 16.09.2007 23:00 Sayfa Aralığı : 1-19 MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme MEDULA Sistemi ile E-Fatura gönderme işleminde ilk adım gönderilecek faturaların GSS** icmallerinin

Detaylı

rst yazılım E-RAPOR V

rst yazılım E-RAPOR V E-rapor; BA/BS, bakiye mutabakatı ve işverenlerin ihtiyaç duyacağı raporların bulunduğu, logo yazılımları ile online çalışan ve işletmenizi anlık olarak takip etmenizi veya kolayca müşterilerin mali süreçlerini

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU MERSİN, 2018 MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU ANA SAYFASI TANITIMI Mersin Meslek Yüksekokulu resmi web sitesine http://uzak4.mersin.edu.tr/index.php

Detaylı

ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA

ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA Instructional Technology Support Office ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA Orta Doğu Teknik Üniversitesi Middle East Technical University Đletişim Bilgileri: Web adresi: http://its.metu.edu.tr Adres:

Detaylı

rst yazılım E-RAPOR V

rst yazılım E-RAPOR V E-rapor; BA/BS, bakiye mutabakatı ve işverenlerin ihtiyaç duyacağı raporların bulunduğu, logo yazılımları ile online çalışan ve işletmenizi anlık olarak takip etmenizi veya kolayca müşterilerin mali süreçlerini

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

Autodesk Inventor Publisher 2012 Teknik Tasarımlarınızı Kolayca Anlatın ve Açıklayın AB CAD CAM SİSTEMLERİ

Autodesk Inventor Publisher 2012 Teknik Tasarımlarınızı Kolayca Anlatın ve Açıklayın AB CAD CAM SİSTEMLERİ Autodesk Inventor Publisher 2012 Teknik Tasarımlarınızı Kolayca Anlatın ve Açıklayın AB CAD CAM SİSTEMLERİ Teknik Ürünlerin Açıklanmaya İhtiyacı Vardır Montaj Açıklamaları Yükleme Rehberleri Kullanım Kılavuzları

Detaylı

Excel Ürün Veri Yükleme Modülü

Excel Ürün Veri Yükleme Modülü Excel Ürün Veri Yükleme Modülü Exel Ürün Veri Yükleme Modülü bir Excel dosyası aracılığı ile neticaret sistemine yeni ürün yüklemesi ve/veya mevcut ürünlerin güncellenmesi işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla

Detaylı

BDE nin Amacı. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları ve Dezavantajları

BDE nin Amacı. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları ve Dezavantajları BDE nin Amacı BDE nin Avantajları ve Dezavantajları Bayburt Üniversitesi, Egitim Fakültesi www.sakipkahraman.wordpress.com Bilgisayar Destekli Eğitimde genel amaç, öğrencinin bilgiyi en etkin bir biçimde

Detaylı

Planlı veya Plansız Bakım Emirleri Tek Ekrandan Yönetiliyor

Planlı veya Plansız Bakım Emirleri Tek Ekrandan Yönetiliyor 1 Planlı veya Plansız Bakım Emirleri Tek Ekrandan Yönetiliyor NONSTOP Bakım Yönetimi içinde hem Plansız yapılan işlemler hem de 3 farklı yaklaşım ile Planlı yapılan eylemler yer almaktadır. Bütün emirler

Detaylı

NovaFortis Yazılım Danışmanlık. E-fatura adaptörü

NovaFortis Yazılım Danışmanlık. E-fatura adaptörü NovaFortis Yazılım Danışmanlık E-fatura adaptörü ANA EKRAN Adaptör ekranı tüm işlevleri yapabileceğiniz şekilde tek bir ekran olarak tasarlanmıştır. İşlevlere gerek menüler gerekse de simgeler üzerinden

Detaylı

Türk Telekom Güvenlik Güvenli Aile(Safe Family) Ürünü Kurulum Kılavuzu

Türk Telekom Güvenlik Güvenli Aile(Safe Family) Ürünü Kurulum Kılavuzu Türk Telekom Güvenlik Güvenli Aile(Safe Family) Ürünü Kurulum Kılavuzu Kurulum tamamlandıktan sonra çocukların cihazlarına Safe Family uygulamasının kurulması gerekmektedir. PC için http://family.mcafee.com/

Detaylı

USB 2.0 DAN HDMI A VİDEO ADAPTÖRÜ. Hızlı Kurulum Kılavuzu DA-70851

USB 2.0 DAN HDMI A VİDEO ADAPTÖRÜ. Hızlı Kurulum Kılavuzu DA-70851 USB 2.0 DAN HDMI A VİDEO ADAPTÖRÜ Hızlı Kurulum Kılavuzu DA-70851 1. Sürücüyü Yükleme İkaz: Verilen sürücüyü bağlamadan adaptörü bilgisayarınıza BAĞLAMAYIN. Verilen CD yi disk sürücünüze yerleştirin ve

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

E-FATURA SÜRECİ VE IFS ADAPTÖR YAZILIMI KULLANIMI

E-FATURA SÜRECİ VE IFS ADAPTÖR YAZILIMI KULLANIMI E-FATURA SÜRECİ VE IFS ADAPTÖR YAZILIMI KULLANIMI 1. Hangi faturalar e-fatura olarak gönderilecek? Vergi Usül Kanuna göre, e-fatura sistemine kayıtlı olan tüm firmalara gönderilecek her türlü ticari fatura

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

1. Müşteriler Bölümü: 2. Ticket Bölümü: 3. Dosya Yöneticisi:

1. Müşteriler Bölümü: 2. Ticket Bölümü: 3. Dosya Yöneticisi: MÜŞTERİ TAKİP 1. Müşteriler Bölümü: Tüm müşterilerinizin listelendiği bölümdür. Bu bölümü kullanarak müşterileriniz ile ilgili notlar alabilir, müşterilerinizin tüm bilgilerini saklayabilir, onlara mail

Detaylı

AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Yeni Başvuru)

AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Yeni Başvuru) AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Yeni Başvuru) 1 AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu Başvuru için «https://basvuru.tse.org.tr/uye/» adresinden TSE 360 sistemine kayıt olunması ve

Detaylı

NovaFortis Yazılım Danışmanlık. E-dönüşüm adaptörü

NovaFortis Yazılım Danışmanlık. E-dönüşüm adaptörü NovaFortis Yazılım Danışmanlık E-dönüşüm adaptörü E-DÖNÜŞÜM ADAPTÖRÜ E-dönüşüm adaptörü e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter ve e-ihracat süreçlerini yönetmek üzere tasarlanmış bir masaüstü uygulamasıdır.

Detaylı

Berqnet SATINALMA SİSTEMİ İŞ ORTAĞI KULLANMA REHBERİ

Berqnet SATINALMA SİSTEMİ İŞ ORTAĞI KULLANMA REHBERİ Berqnet SATINALMA SİSTEMİ İŞ ORTAĞI KULLANMA REHBERİ Sayfa : 2 / 6 1. TANIM İş Ortakları tarafından, ürün siparişlerinin oluşturulmasını ve sevkiyatlarının takip edilmesini sağlayan sistemdir. 2. KULLANIM

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER

TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER 1 TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER 2 Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler

Detaylı

o Önceden programlanamaz. o Bireysel kullanılamaz. o Hazırlık için süre gereklidir. o Görüntü yüksekliği faktörü

o Önceden programlanamaz. o Bireysel kullanılamaz. o Hazırlık için süre gereklidir. o Görüntü yüksekliği faktörü Tepegöz ÖĞRETĠM ARAÇLARI VE ETKĠLĠ KULLANIMI Bayburt Üniversitesi, Egitim Fakültesi www.sakipkahraman.wordpress.com o Üzerinde hareketli bir parça taşıyan büyük bir kutu olan tepegöz basit bir araçtır.

Detaylı

Kılavuz içerisinde TalksPBX kurulumu anlatılmakta olup, yapacağınız konfigürasyonlar satın aldığınız lisans ile sınırlıdır.

Kılavuz içerisinde TalksPBX kurulumu anlatılmakta olup, yapacağınız konfigürasyonlar satın aldığınız lisans ile sınırlıdır. HAKKIMIZDA Aktiftelecom, 1994 yılından bu yana deneyimli kadrosu ile telekomünikasyon sektöründe hizmet vermektedir. Satış sonrası hizmetler konusunda uzmanlaşmış teknik destek ekibi ve yurt çapında yayılmış

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

1. VERİ TABANI ARAÇLARI

1. VERİ TABANI ARAÇLARI 1.1. Veri Tabanı Yazılımı 1. VERİ TABANI ARAÇLARI Veri tabanı yazılımı veri tabanının bilgiyi verimli bir şekilde düzenleyebilmesini, gerektiği zaman bilgiye ulaşılabilmesini sağlayan, birden çok kullanıcıya

Detaylı

e-fatura Portalı Kullanım Kılavuzu

e-fatura Portalı Kullanım Kılavuzu e-fatura Portalı Kullanım Kılavuzu İçindekiler 1. Giriş... 2 1.1 DocPlace e-fatura Portalı Nedir?... 3 1.2 Sistem Gereksinimleri... 4 2. Başlarken... 5 2.1 Uygulamanın Başlatılması... 6 2.2 DocPlace e-fatura

Detaylı

Yaşanmış Tecrübe Paylaşımı Önce Test Et Sonra Kodla XP Pratiği

Yaşanmış Tecrübe Paylaşımı Önce Test Et Sonra Kodla XP Pratiği TBD 21. Ulusal Bilişim Kurultayı Sunumu Yaşanmış Tecrübe Paylaşımı Önce Test Et Sonra Kodla XP Pratiği Hasan ÖZKESER Bimar Bilgi İşlem Hizmetleri Aş. 5 Ekim 2004 ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Ankara 2004

Detaylı

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Teknik Yönetici İnceleme İşlemleri

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Teknik Yönetici İnceleme İşlemleri AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Teknik Yönetici İnceleme İşlemleri 1 AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Teknik Yönetici İnceleme İşlemleri AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (Tadilat)

Detaylı

RESTORANINIZDA HIZ VAR, HATA YOK

RESTORANINIZDA HIZ VAR, HATA YOK RESTORANINIZDA HIZ VAR, HATA YOK Oteller, Restoranlar, Pastaneler, Fast Food Zincirleri, Barlar, Cafeler Konuk Ağırlama Sektöründeki Tüm İşletmeler İçin En Uygun Çözüm Donanım Bağımsız 7/24 Destek Opsiyonel

Detaylı

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri...

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 1 İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 5 Cihazdan Sayım İşlemleri... 8 Sayım Dosyasının Hitit e Okutulması...

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Kullanıcı Deneyimi ve Kullanılabilirlik Değerlendirmesi Standardı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Kullanıcı Deneyimi ve Kullanılabilirlik Değerlendirmesi Standardı Dök. No: AUZEF-SS-2.4-07 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00Rev Tarihi:Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. SORUMLULAR... 2 4. TANIMLAR... 2 5. STANDARIN DETAYLARI... 2 Dök. No: AUZEF-SS-2.4-07 Yayın

Detaylı

bayi.obaperdesan.com.tr Kullanıcı Dokumanı

bayi.obaperdesan.com.tr Kullanıcı Dokumanı bayi.obaperdesan.com.tr Kullanıcı Dokumanı Bayi siparişlerinin giriş ve ekstre takibini yapmak üzere geliştirdiğimiz web sitemiz bayi.obaperdesan.com.tr nin kullanımı bu dokumanda açıklanmıştır. Siteye

Detaylı

Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi. Burcu Örentürk Aybat & Cara Keyman

Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi. Burcu Örentürk Aybat & Cara Keyman Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi Büyük Altı Yöntemi 1. Görev Tanımı 2. Bilgi Arama Stratejileri 3. Yer ve Erişim 4. Bilginin Kullanımı 5. Sentez 6. Değerlendirme Görev Tanımı 1.1. Bilgi probleminin

Detaylı

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Başvuru

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Başvuru AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Başvuru 1 AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Başvurusu Başvuru için «https://basvuru.tse.org.tr/uye/» adresinden TSE 360 sistemine kayıt olunması

Detaylı

Tasarım Araçlarının Tasarlanması. Hazırlayan Bulut Sayıner

Tasarım Araçlarının Tasarlanması. Hazırlayan Bulut Sayıner Tasarım Araçlarının Tasarlanması Hazırlayan Bulut Sayıner Genel Bakış İçerik, iyi bir oyun yaratmanın en önemli temellerinden birisidir. Başarılı bir içerik yaratmak için, tasarım ekibinin başarılı bir

Detaylı

VEGA WEB SİPARİŞ PROGRAMI (Bu adres den giriş yaparak programı inceleyebilirsiniz )

VEGA WEB SİPARİŞ PROGRAMI (Bu adres den giriş yaparak programı inceleyebilirsiniz ) VEGA WEB SİPARİŞ PROGRAMI (Bu adres den giriş yaparak programı inceleyebilirsiniz ) Admin ile giriş yaparak tüm kullanıcı ayarlarını yapmalısınız Ayarlar İşletme Bilgileri Sayfa Girişine Firmanıza ait

Detaylı

TASARIMIN TEMEL İLKELERİ

TASARIMIN TEMEL İLKELERİ TASARIMIN TEMEL İLKELERİ Web Tasarımı ve Programlama İçerik Hedef Kitle Beklentileri Tasarım Renk Dengesi İşlevsellik Okunabilirlik Kullanılabilirlik Hizalama Uyumluluk Ses ve Görüntü Dosyaları 2 İçerik

Detaylı

WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER

WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER Bu yazımızda Windows 7 işletim sisteminin kurulumunu anlatacağım.ancak kurulumdan önce bilmemiz gereken kurulum gereksinimleri,windows 7 sürümleri konularına

Detaylı

LOGO 3 SERİSİ: KULLANICI DENEYİMİNİN BİTMEYEN YOLCULUĞU

LOGO 3 SERİSİ: KULLANICI DENEYİMİNİN BİTMEYEN YOLCULUĞU MART 2018 www.bilser.net LOGO 3 SERİSİ: KULLANICI DENEYİMİNİN BİTMEYEN YOLCULUĞU NETSIS 3 ENTEGRE NETSIS 3 STANDARD NETSIS 3 ENTERPRISE GO 3 TIGER 3 TIGER 3 ENTERPRISE Sayfa : 1 / 8 LOGO 3 SERİSİ: KULLANICI

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Grafik Tasarım Standartı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Grafik Tasarım Standartı Dök. No: AUZEF-SS-2.4-09 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 10 1. Amaç... 2 2. Kapsam... 2 3. Sorumlular... 2 4. Tanımlar... 2 5. Standartların Detayları... 2 Dök. No: AUZEF-SS-2.4-09

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI. 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının uzantısıdır?

ÇALIŞMA SORULARI. 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının uzantısıdır? ÇALIŞMA SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının uzantısıdır? a) Xls b) Doc

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ Kullanım Kılavuzu Değişiklik Numarası: 1.0 25/08/2015 DEĞİŞİKLİK TARİHÇESİ Değişiklik No Yayın Tarihi Yayın Nedeni Hazırlayan 1.0 25.08.2015 E-İmza Başvuru Kullanım Kılavuzu 2 / 20 HİZMETE ÖZEL İÇİNDEKİLER

Detaylı