Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü"

Transkript

1 İÇİNDEKİLER CHP Genel Başkanı Sn. Deniz BAYKAL Kadıköy Belediyesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezini Ziyaret Etti. -1- Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği nde Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi nden Gelen Çocuklara Ücretsiz Göz Muayenesi Yapıldı. -2- SAĞLIK BÜLTENİ İlaç ve Medikal Malzeme kampanyası -3Sarı Nokta Hastalığı ( Yaşa Bağlı Makula Dejeneransı) -4Eğitimler -5-3 CHP Genel Başkanı Sn. Deniz BAYKAL Kadıköy Belediyesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezini Ziyaret Etti. hizmette gelinen durum CHP Genel Başkan Sayın Deniz Baykal ın takdirini kazanmıştır. Tüm klinik çalışanları bu sosyal sorumluluk projesinde çalışıyor olmaktan dolayı duydukları gurur ve mutluluğu dile getirmişlerdir. Dumlupınar Ana Çocuk Sağlığı Merkezinde Kanserle İlgili Seminer Verildi Nisan Pazar Günü Yoğurtçu Parkı nın Açılışında Sağlık Taraması Yapıldı. -3- S A Y I 10 Mart 2007' de Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız Diş Sağlığı Polikliniği ve 25 Şubat 2008' de Kadıköy Belediyesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği' nin açılışının ardından CHP Genel Başkanı Sayın. Deniz BAYKAL 24 Nisan 2010' da çocuk yaşam merkezimizdeki kliniklerimize tekrar teşrif etmiştir.kendisine kurumun başhekimi Dt. Burcu Kuru tarafından Diş Sağlığı,Engelli Hastalara hizmet veren diş ameliyathanesi ve çocuk sağlığı polikliniklerimize ait ayrıntılı faaliyet raporu sunulmuştur. Kliniklerimizin hijyenik ve sterildonanımı, hizmet kalitesi, teknolojik standartları ve 3 seneyi aşkın süredir verilen Diş polikliniğine Nisan ayı içinde toplamda 29 sınıf geldi.bu 29 sınıftaki 833 öğrencinin 655 'i uzman diş hekimleri tarafından taranmış ve tedavi planları çıkartılmıştır.normal diş hekimlerine ise 1733 hasta gelmiştir.bu 1733 hastaya toplamda 5616 adet tedavi işlemi uygulanmıştır. III. Koşuyolu Sağlık Şenlliği -6- SORUMLULAR Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAMA GRUBU Sevnur YILDIRIM Gülin TEVETOĞLU İlaç ve Medikal Malzeme Kampanyası Sayfa. 3 te III. Koşuyolu Sağlık Şenliği Koşuyolu MahalleEvi de Sayfa 6 da Sarı Nokta Hastalığı Nedenleri, Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Sayfa 4 te

2 S A Y F A 2 Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği nde Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi nden Gelen Çocuklara Ücretsiz Göz Muayenesi Yapıldı. Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezinden Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği ne göz taraması için gelen 40 engelli hastaya ücretsiz olarak Göz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Ayşenur Esen tarafından göz muayenesi yapıldı.muayene sonuçlarında 40 engelli hastanın bazılarında miyop, hipermetrop astigmat, katarak gibi muayene bulgularına rastlandı.ücretsiz göz muayenesi yapılan 26 engelli hastaya da gözlük takması gerektiği belirtildi. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği nde Nisan ayında toplam 1384 hastaya muayene hizmeti verilmiştir. Laboratuar İşlem Sayısı : 2098 Radyoloji İşlem Sayısı: 336 Dumlupınar Ana Çocuk Sağlığı Merkezi nde Kanserle İlgili Seminer Verildi. Kadıköy Belediyesi Dumlupınar Ana Çocuk Sağlığı Sorumlu hekimi Deniz Erbuğ tarafından kanserle ilgili bir eğitim semineri verildi. Seminerde kanser nedir, nedenleri nelerdir,kanser tehlikesinin habercileri nelerdir, kanser neden öldürür, kanserde erken tanının önemi, en çok görülen kanser çeşitleri, kanserden korunma yolları ve kanser tedavisi yolları anlatıldı. Dumlupınar Ana Çocuk Sağlığı hekimleri sağlık ile ilgili çeşitli konularda seminerlere önümüzdeki aylarda da devam edecek. Kadıköy Belediyesi Dumlupınar Ana Çocuk Sağlığı Merkezi nde Nisan ayında;. Muayene için Başvuran Hasta Sayısı:745 Hemşirelik ve Laboratuar için Başvuran Hasta Sayısı:752 Psikolojik Danışmanlık Alan Hasta Sayısı:34 Dumlupınar Eğitim Merkezindeki kursiyerlere Dumlupınar AÇSM Hekimlerinden Dr. ilhan MAKİNACI tarafından '' ÇOCUK İSHALLERİ konusunu anlatılacak.yaz aylarında özellikle çocuklarda ishallerin çok sık görülmesi nedeniyle bu konuyu seçildiğini ifade eden Dr. MAKİNACI akut gastroenterit nedir, etkenleri ve bulaşma nedenleri nelerdir, hastalığın belirtileri, ishale zemin hazırlayan faktörler, her sulu dışkılama ishal'midir, ishale eşlik eden faktörler konularında kursiyerleri bilgilendirecek.çocuklarda görülen ishallerde yapılması gereken ilk müdahaleleri anlatacak.

3 S A Y I 3 11 Nisan Pazar Günü Yoğurtçu Parkı nın Açılışında Ücretsiz Sağlık Taraması Yapıldı. S A Y F A 3 11 Nisan Pazar Yoğurtçu Parkının açılış töreninde Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğüne bağlı; Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği,Dumlupınar Ana Çocuk Sağlığı Merkezi ve Kadıköy Belediyesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin katılımlarıyla düzenlenen ücretsiz sağlık taraması hizmeti verildi. Ücretsiz sağlık taramasında Diş muayenesi, Göz muayenesi,vücut Yağ Analiz Ölçümü, Kolesterol ve Kan şekeri ölçümü, Sigara Bağımlılık Testi ve Karbon monoksit ölçümü yapıldı.kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan ücretsiz sağlık taramasında halka toplam 643 işlem yapılmıştır.. İlaç ve Medikal Malzeme Kampanyası Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği bünyesinde yürütülen ilaç ve medikal malzeme kampanyası tarihinden beri çok efektif olarak yürütülmektedir. Belediyemize ait 16 gönüllü evi 4 kültür merkezi ve de 4 sağlık merkezimizin de katıldığı bu sosyal sorumluluk projesine, Kadıköylü vatandaşlarımız, çeşitli sivil toplum örgütleri ve derneklerden de yoğun destek verilmektedir. Toplanan ilaçlar ve medikal malzemeler, Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği kadrosundaki uzman hekim ve hemşireler tarafından büyük bir titizlikle ayrıştırılmakta, kullanılır durumdaki ilaç ve malzemeler ihtiyacı olan vatandaşlarımıza bizzat ulaştırılmakta, miyadı geçenler ise tehlikeli atık statüsünde geri dönüşüm için bekletilmektedir. Önümüzdeki günlerde projeye destek vermek isteyen bazı üniversitelerin ve derneklerin katılımıyla, vatandaşlara, belediyemize ait kültür merkezlerimizde, ilaçların doğru kullanımı, doğru saklanma koşulları ve bağışlanmasına yönelik eğitim seminerleri de düzenlenecektir. Kadıköy Belediyesi bünyesinde bu derece hassas ve toplum halk sağlığı açısından geri dönüşümü önemli bir konuda proje yürütüyor olmaktan dolayı mutluyuz.

4 S A Y F A 4 SARI NOKTA HASTALIĞI (YAŞA BAĞIMLI MAKULA DEJENERESANSI) Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Sağlık Polikliniği Göz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Ayşe Nur Esen Sarı Nokta Hastalığının önemi, belirtileri, nasıl teşhis ve tedavi edildiğini konusunda bilgi verdi. Yaşa Bağlı Makula dejenerasyonu, gözün makula kısmının yaşlanma etkisiyle bozularak merkezi görmenin kaybıdır. 55 yaş üzerinde görülebilir. Risk yaş arttıkça artar. İki Tip makula dejeneresansı vardır. 1- Kuru Tip: Drusen denilen sarı birikintiler oluşur. %90 ı kuru tiptir. Birçok hasta kuru tip şeklinde başlar. 2-Yaş Tip: Makula dejeneresanslı hastaların %10 nu oluşturur. Makula altında anormal ve kırılgan damarlar oluşur. Bu damarlar kanamaya yol açar ve makulayı bozar. Görme kaybına neden olur. Nedenleri: 55 yaşın üzerindeki bireylerde görülür. Heredite, sigara içmek, yağlı yemek, cins, (kadınlarda daha sık) beyaz ırk,obesite,ışığa maruz kalmak,, makula dejeneresansının oluşmasına neden olur. Belirtileri : Başlangıçta belirti yoktur. Hastalık ilerledikçe merkezi görme bozulur.hasta okumada ve detaylı görmede sıkıntı çekebilir,fakat yürüyebilir ve birçok rutin işlerini kendi başına yapabilir. Makula deneresansında tamamen körlük yoktur.islak makula dejeneresansının en erken belirtisi çizgileri eğri görmektir,diğer bir belirtide kör noktaların oluşmasıdır. Teşhis: Tam göz muayenesi Fluorescein anjiyografisi Optik koherens Tomografiyledir. Tedavi: Kuru makula dejeneresansı için tedavi yoktur.bununla beraber vitaminler, antioksidanlar ve çinko hastalığın ilerlemesini yavaşlatır.doktor tavsiyesine göre alınmalıdır. Yaş makula dejeneresansı için tedavi, lazer fotokoagülasyonu, fotodinamik tedavi ve göz içine damar oluşumunu engelleyen maddelerin ranibizumab,bevacizumab,pegaptanib) enjeksiyonu iledir. Görmeyi arttırmak için teleskopik mercekler ve büyüteç kullanılabilir. Makula Dejeneresansının oluşmasını engellemek için sigara içmemeli,meyve ve sebzelerden zengin hayvani yağı düşük bir diyet uygulamalı,egzersiz yapmalı,sağlıklı bir kiloda olmalı, kahverengi ultraviyole filtreli gözlük kullanmalı.,kan lipidlerine ve tansiyona dikkat etmeli,balık yemeli veya doktor tavsiyesine göre balık yağı tabletlerinden alınmalıdır.

5 S A Y I 3 S A Y F A 5 KADIKÖY BELEDİYESİ Dr. RANA BEŞE SAĞLIK POLİKLİNİĞİ EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR... Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği hizmetleri içinde toplum sağlığını önemsemek ve halkı bilinçlendirmek amacına yönelik seminerler ve ilkyardım eğitimleri planlamıştır. Bu etkinliklere,katılmak isteyen vatandaşlarımıza düzenli olarak uzman hekim ve eğitimci kadrosu tarafından eğitim verilecektir. Kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren durumlarda hayat kurtaran uygulamaları kapsayan ve toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen İlk Yardım Eğitimleri yirmi kişilik gruplar ile her ay onbeş saatten oluşacak biçimde gerçekleştirilmektedir. Adres: Fahrettin Kerim Gökay caddesi Patika Yol Sokak No:16 Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği nde Nisan ayında 11 Eğitim gerçekleştirilip 147 kişiye ulaşılmıştır. KADIKÖY BELEDİYESİ Dr. RANA BEŞE SAĞLIK POLİKLİNİĞİ MAYIS AYI ETKİNLİK PROGRAMI 4 Mayıs :30-14:30 Psikodrama Yrd.Doç.Dr.Nilüfer Feneryolu Gönüllü Evi 5 Mayıs :00-15:00 Gölgeler 6 Mayıs :30-14:30 Yaşlılıkta Meme Hastalıkları Yrd.Doç.Dr.Nilüfer Ülgener Prof.Dr.Korkmaz Altuğ Dr.Rana Beşe Sağlık Polikliniği Koşuyolu Mahalle Evi 11 Mayıs :00 15:30 FLORA,Birlikte Yaşamanın Sınırları Bio Dr.Süheyla Yazıcıoğlu Fenerbahçe Gönüllü Evi 14 Mayıs :00-11:00 Temizlik ve Sağlık Bio.Dr.Süheyla Yazıcıoğlu 29 Ekim İlköğretim Okulu 14 Mayıs :30-14:30 Sağlıklı Kilonuzu Biliyor musunuz? 18 Mayıs :30-14:30 Psikodrama Uzm.Dyt.Fatoş Özcan Yrd.Doç.Dr.Nilüfer Ülgener Fenerbahçe Gönüllü Evi Sahrayıcedit Gönüllü Evi 25 Mayıs :30-14:30 Glokom (Göz Tansiyonu) Doç.Dr.Ayşe Nur Esen Feneryolu Gönüllü Evi 26 Mayıs :00-15:00 Diyabetle Yaşam Uzm.Dr.Arslan Dağar Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği

6 Her yıl geleneksel olarak Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen Koşuyolu Sağlık Şenliği bu yılda Mayıs 2010 tarihlerinde Koşuyolu Mahalle Evinde yapılacaktır. Tüm Halkımız Davetlidir.

SAĞLIK BÜLTENİ POLİKLİNİĞİMİZ AÇILDI.

SAĞLIK BÜLTENİ POLİKLİNİĞİMİZ AÇILDI. SAĞLIKBÜLTENİ KadıköyBelediyesiSağlıkİşleriMüdürlüğü Cilt1,Sayı1 POLİKLİNİĞİMİZAÇILDI. SEVGİLİKADIKÖYLÜLER, KadıköyBelediyesivatandaşların sağlığıileilgilibiryenilikdahagerçek leştirdi.eğitimmahallesindebulunan

Detaylı

SAĞLIK BÜLTENĠ SAĞLIK BÜLTENĠ 2010 SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM

SAĞLIK BÜLTENĠ SAĞLIK BÜLTENĠ 2010 SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM SAĞLIK BÜLTENĠ 2010 SAĞLIK BÜLTENĠ 2010 SORUMLULAR Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN Sevnur YILDIRIM Sayfa 2 Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Açıldı...

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. Mahalle sağlık taramaları kapsamında toplamda 5840 işlem yaparak, 2038 kişiye hizmet verildiğini söyleyen

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. Mahalle sağlık taramaları kapsamında toplamda 5840 işlem yaparak, 2038 kişiye hizmet verildiğini söyleyen İ Ç İ N D E K İ L E R Mahalle Sağlık Taramalarına İlgi Büyüktü. -1- Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde Anne Baba Eğitim Seminerleri Devam Ediyor. -2- Polikliniğinde Muratpaşa İlköğretim Okulu Öğrencileri

Detaylı

Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER

Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER Yazar Ad 139 Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER Yaşın ilerlemesine bağlı olarak göz sağlığında değişiklikler veya bozulmalar olabilir. Bu değişikliklerin tümü hastalık anlamına gelmemektedir. Ancak diğer

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü İ Ç İ N D E K İ L E R Dr. Rana Breşe Sağlık Polikliniği nde Çocuklara Diyabet Semineri -1- Ağız Diş Sağlığı Merkezi ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Merkezi Tarafından Düzenlenen BİLİNÇLİ İLAÇ KUL- LANIMI

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı YÖNETİMİ Sağlık n Destek Sağlık n Veteriner Halk Sağlığı n Acil Sağlık ve Cankurtarma n Sağlıklı Gıda n İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ I 011 FAALİYET RAPORU Sağlık Yönetimi 14 YÖNETİMİ Stratejik Amaç 4

Detaylı

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI 1-7 NİSAN KANSER HAFTASI 1-7 nisan Kanser haftası nedeniyle Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, bir açıklama da bulundu. Bu konuda ki açıklama metni aynen şöyle: 01-07 Nisan Tüm Dünyada halkı

Detaylı

2011-Sayı / 1 SAĞLIK BÜLTENĠ SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM

2011-Sayı / 1 SAĞLIK BÜLTENĠ SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM OCAK-ġUBAT 2011-Sayı / 1 SAĞLIK BÜLTENĠ Sayı-1 Ocak-Şubat Sağlıkta Eşitsizlikler Sayfa 2 de Sezaryan mı, Normal Doğum mu? Sayfa 4 te İstanbul Diş Hekimleri Odasından Diş Polikliniğine Tam Not. Sayfa 5

Detaylı

Lions Göz Sağlığı Programı Lions Eye Health Program Görme Gücünü Sağlık Önceliği Haline Getirmek

Lions Göz Sağlığı Programı Lions Eye Health Program Görme Gücünü Sağlık Önceliği Haline Getirmek Lions Eye Health Program Görme Gücünü Sağlık Önceliği Haline Getirmek Görme Gücünüzü Yaşam Boyu Yüksek Kılın Herkesin Görüşü Yaşa Bağlı Değişebilir Bazı görme değişiklikleri, günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. ortaklaşa seminer düzenledi. Seminerde Kadıköy

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. ortaklaşa seminer düzenledi. Seminerde Kadıköy İ Ç İ N D E K İ L E R Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Başhekimi Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Uzun Yaşamanın Sırlarını anlattı. -1- Dumlupınar Sağlık Polikliniği Yenilenmiş olarak Olarak Tüm Halkımızın Hizmetinde

Detaylı

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanserinde Çığır Açan Adım Kadın Kanserleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Özel

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. İlkyardım ve Önemi. İlkyardım, herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. İlkyardım ve Önemi. İlkyardım, herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık İÇİNDEKİLER Dr. Rana Breşe Sağlık Polikliniği ilk yardım eğitimlerine devam ediyor -1 Ağız Diş Sağlığı Merkezi ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Merkezi Tarafından Başlatılan İlaç ve Medikal Malzeme Kampanyasının

Detaylı

ADANA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ

ADANA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ADANA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ İSTATİSTİK 2013 HAZIRLAYAN Şennur ERDEM Tıbbi Teknolog GİRİŞ Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın, yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin önemli bir parçasıdır. Dünya

Detaylı

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU)

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) Op.Dr. Tuncer GÜNEY Göz Hastalıkları Uzmanı GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ? Glokom=Göz Tansiyonu Hastalığı : Yüksek göz içi basıncı ile giden,görme hücrelerinin ölümüne

Detaylı

Diyabetik Retinopati Tanı, Takip ve Tedavisi

Diyabetik Retinopati Tanı, Takip ve Tedavisi Diyabetik Retinopati Tanı, Takip ve Tedavisi Diyabeti olan her hasta diyabetik retinopati riski taşır. Gözün anatomisi nedeni (resim 1a) ile iyi görüyor olmak göz sağlığının kusursuz olduğu göstermez,

Detaylı

2014 YEREL SEÇİM FAALİYET RAPORU

2014 YEREL SEÇİM FAALİYET RAPORU AK PARTİ PENDİK İLÇE KADIN KOLLARI BAŞKANLIĞI 2014 YEREL SEÇİM FAALİYET RAPORU (30 Aralık 2013 29 Mart 2014) Hazırlayan: Ayser SOY Pendik İlçe Kadın Kolları Başkanı (07 Nisan 2014) GİRİŞ Pendik İlçe Kadın

Detaylı

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ BÖLÜM UYUM EĞİTİM REHBERİ

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ BÖLÜM UYUM EĞİTİM REHBERİ 1.AMAÇ: Bu rehber; kalite bilincinin temel alındığı Merkezimizde aramıza yeni katılan çalışma arkadaşlarımızın kısa sürede hastanemize uyum sağlamaları amacıyla yürütülen uyum programına katkı amacıyla

Detaylı

29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ FAALİYET RAPORU TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ FAALİYET RAPORU TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ FAALİYET RAPORU TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 29 Eylül Dünya Kalp Günü olması sebebiyle, eşzamanlı olarak merkez ve tüm ilçelerde etkinlikler düzenlenmiştir. Yerel Medyada 29

Detaylı

2011-Sayı / 4 SAĞLIK BÜLTENĠ SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM

2011-Sayı / 4 SAĞLIK BÜLTENĠ SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM 2011-Sayı / 4 SAĞLIK BÜLTENĠ 2011- Sayı-4 Check-up larımızdan Haberdar mısınız? Sayfa-4 Çığ Gibi Büyüyen İlaç Kampanyası Her Dönemin Hastalığı Damar Sertliği Sayfa-10-11 SORUMLULAR Dr. Zeynep SÜZME Prof.

Detaylı

ULUSAL KANSER HAFTASI GÖRSEL SUNU LİSTESİ 2013

ULUSAL KANSER HAFTASI GÖRSEL SUNU LİSTESİ 2013 ULUSAL KANSER HAFTASI GÖRSEL SUNU LİSTESİ 2013 NO İLLER POSTER KONUSU PO-1 ADANA ADANA KETEM SERVİKS KANSERİ BÖLGE TABANLI TARAMA DEĞERLENDİRMESİ PO-2 ADANA ADANA AİLE SAĞLIĞI ELEMANLARI ve AİLE HEKİMLERİ

Detaylı

Van için Hep Birlikteyiz Projesi Faaliyet Raporu

Van için Hep Birlikteyiz Projesi Faaliyet Raporu Van için Hep Birlikteyiz Projesi Faaliyet Raporu Sunuş Yeryüzü Doktorları olarak 23 Ekim 2011 de ilk depremin ardından ulaştığımız Van da medikal arama kurtarma çalışmaları, sahra hastanesi kurulması,

Detaylı

BODRUM DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREVDE

BODRUM DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREVDE BODRUM DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREVDE Bodrum da sağlık çalışanları iş bıraktı. Bodrum Devlet Hastanesi önünde buluşan sağlık meslek örgütü temsilcileri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, emeklilik hakları

Detaylı

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar Tıkanıklığı Nedir? Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar tıkanıklığı özellikle ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkan ve kalp krizine kadar götüren bir hastalıktır. İleri yaşlarda ortaya

Detaylı

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir.

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir. Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser, hücrelerde DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU  71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU www.verem.org 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem, Mycobacterium Tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse

Detaylı

BUNAMA (DEMANS) NEDİR?

BUNAMA (DEMANS) NEDİR? BUNAMA (DEMANS) NEDİR? Bunama, genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, başta hafıza olmak üzere zihinsel işlevlerin zayıfladığı, uzun süreli bir sağlık sorunudur.

Detaylı

Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Sağlıklı Bir Karar! AEGON KİŞİYE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI

Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Sağlıklı Bir Karar! AEGON KİŞİYE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Sağlıklı Bir Karar! AEGON KİŞİYE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI 0850 221 15 55 Uluslararası güç Farklı plan alternatifleri Geniş medikal hizmet ağı Bütçenize uygun çözümler Aegon

Detaylı

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarından Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri, Türkiye nin yerinde sağlık ve bakım çözümleri sunan ilk ve en büyük kuruluşudur.

Detaylı

Halk Sağlığı. YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ

Halk Sağlığı. YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ Halk Sağlığı YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ Halk Sağlığı, organize edilmiş toplum çalışmaları sonunda; - çevre sağlığı koşullarını düzelterek - bireylere sağlık bilgisi vererek - bulaşıcı hastalıkları

Detaylı

SAĞLIK TARAMA RAPORU

SAĞLIK TARAMA RAPORU SAĞLIK TARAMA RAPORU Sağlık, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil kişinin bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, sadece hastalıklardan

Detaylı

İstanbul u Sağlıklı Bir Kente Dönüştürüyoruz

İstanbul u Sağlıklı Bir Kente Dönüştürüyoruz İstanbul u Sağlıklı Bir Kente Dönüştürüyoruz Ulaşımdan, çevre projelerine, sosyal hizmetlerden, eğitime kadar her alanda sağlıklı bir yapının temel taşlarını döşüyoruz. İSTANBUL U SAĞLIKLI BİR KENTE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182 İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI HASTA OKULU PLANI HASTANE ADI TARİH SAAT KONU EĞİTİM YERİ HASTA OKULU PROGRAMI İÇİN HASTA VE YAKINLARININ İLETİŞİM KURABİLECEKLERİ TELEFON NUMARASI HASEKİ 28/01/2013

Detaylı

Fethiye den 7 Kooperatif Ulaşımda Dönüşüme Katıldı

Fethiye den 7 Kooperatif Ulaşımda Dönüşüme Katıldı Fethiye den 7 Kooperatif Ulaşımda Dönüşüme Katıldı Muğla Büyükşehir Belediyesi nin il genelinde sürdürdüğü Ulaşımda Dönüşüm Projesi ne Fethiye İlçesinde faaliyet gösteren 7 kooperatif daha katıldı. Muğla

Detaylı

Diyabet ve göz sorunları

Diyabet ve göz sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 08 Diyabet ve göz sorunları Diyabet

Detaylı

Sağlık Psikolojisi-Ders11 Sağlık Hizmetlerine Erişim ve Psikoloji

Sağlık Psikolojisi-Ders11 Sağlık Hizmetlerine Erişim ve Psikoloji Sağlık Psikolojisi-Ders11 Sağlık Hizmetlerine Erişim ve Psikoloji Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Sağlık Hizmetlerine Erişim Kavramı Gelişmiş ülkelerde basamaklı sağlık sistemi bulunmaktadır. Buna göre kendisi

Detaylı

Tüm bu eğitimlerin yanı sıra bir köyü ün sağlık açısından tanıtımı yapılmış bu esnada tansiyon ölçümleri gerçekleştirilmiştir.

Tüm bu eğitimlerin yanı sıra bir köyü ün sağlık açısından tanıtımı yapılmış bu esnada tansiyon ölçümleri gerçekleştirilmiştir. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİNDE HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ DERSİNİN UYGULAMALARI KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALARI: KÖY UYGULAMASI

Detaylı

Meme Sağlığı Merkezi

Meme Sağlığı Merkezi Meme Sağlığı Merkezi BR.HLİ.100 Sevgili Hanımlar, Meme, sağlıklı neslin devamı için elzem bir organdır. Cinsel gücüyle ve süt yapma yetisiyle bu görevini yerine getirir. Biz kadınlar memelerimiz ile gurur

Detaylı

İŞİNİZİ SAĞLAMA ALALIM

İŞİNİZİ SAĞLAMA ALALIM İŞİNİZİ SAĞLAMA ALALIM TARDU MÜHENDİSLİK Ortak Sağlık Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanlığı İş Yeri Hekimliği DERMAN GRUP tarduosgb.com 24 Yıllık Deneyimli Kadro Yöneticilerimizin ve çalışanlarımızın

Detaylı

T.C İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FAALİYET RAPORU

T.C İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FAALİYET RAPORU T.C İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FAALİYET RAPORU Sağlık Hizmetleri: İstanbul Kültür Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen III. Koşuyolu Sağlık Şenliği 15-16

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen III. Koşuyolu Sağlık Şenliği 15-16 İÇİNDEKİLER III. Koşuyolu Mahalle Evi Sağlık Şenliği -1- Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği nde Kadıköy Belediyesi Yuvalarından Gelen 60 Çocuğa Göz muayenesi yapıldı. -2- SAĞLIK BÜLTENİ

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI. Dr Alparslan ŞAHİN

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI. Dr Alparslan ŞAHİN DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu Periferik retina dejenerasyonları Retina periferinde ora serrataya

Detaylı

ERKEN TANI HİZMETLERİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

ERKEN TANI HİZMETLERİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL ERKEN TANI HİZMETLERİ Prof. Dr. Ayfer TEZEL ERKEN TANI Hastalıkların, klinik bulgu ve belirtileri ortaya çıkmadan tespit edilmesine erken tanı denir. ERKEN TANI Herhangi hastalığa ait belirtilerin henüz

Detaylı

T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1-(1)

Detaylı

Çocuk Sağlığı İzlemi İlkeleri 6. PUADER Kongresi- Antalya

Çocuk Sağlığı İzlemi İlkeleri 6. PUADER Kongresi- Antalya Çocuk Sağlığı İzlemi İlkeleri 6. PUADER Kongresi- Antalya Dr. Başak TEZEL Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı İzlenmesi Gereken Gruplar 15-49 yaş kadınlar Gebeler Lohusalar 0-5 yaş çocuklar Okul çağı

Detaylı

07.10.2007 "DÜNYA GÖRME GÜNÜ" PANELİMİZ BUGÜN ANKARA'DA YAPILIYOR

07.10.2007 DÜNYA GÖRME GÜNÜ PANELİMİZ BUGÜN ANKARA'DA YAPILIYOR 07.10.2007 "DÜNYA GÖRME GÜNÜ" PANELİMİZ BUGÜN ANKARA'DA YAPILIYOR Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi olarak Türkiye'de ilk kez geçen yıl başlattığımız Dünya Görme Günü etkinliklerini bu yıl

Detaylı

6 MAYIS 2014 DÜNYA ASTIM GÜNÜ

6 MAYIS 2014 DÜNYA ASTIM GÜNÜ 6 MAYIS 2014 DÜNYA ASTIM GÜNÜ TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ETKİNLİKLERİ 6 Mayıs Dünya Astım Günü olması sebebiyle merkez ve tüm ilçelerde etkinlikler düzenlenmiştir. Yerel Medyada 6 Mayıs Dünya Astım

Detaylı

TARİH EĞİTİM YERİ EĞİTİMCİ SUNUM ŞEKLİ

TARİH EĞİTİM YERİ EĞİTİMCİ SUNUM ŞEKLİ 07.01.2014 SAYFA Sayfa 1 / 5 TARİH EĞİTİM YERİ EĞİTİMCİ SUNUM ŞEKLİ HEDEF KİTLE KONULAR Ocak Eğitim Odası Yaşlı Bireyler Yaşlılarda Ağız Ve Diş Sağlığı,Diş Kayıplarına Karşı Alınacak Önlemler,Doğru Fırçalama

Detaylı

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar Verem Haftası etkinlikleri çerçevesinde Akkuş İlçe Sağlık Grup Başkanımız Dr. Mustafa AKDOĞAN 18/01/2010 tarihinde ilçemizde çalışan din adamları ve halka yönelik verem hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler

Detaylı

KANSER TANIMA VE KORUNMA

KANSER TANIMA VE KORUNMA KANSER TANIMA VE KORUNMA Uzm. Dr Dilek Leyla MAMÇU Sunum İçeriği Genel Bilgiler Dünyada ve Ülkemizdeki son durum Kanser nasıl oluşuyor Risk faktörleri neler Tedavi seçenekleri Önleme mümkün mü Sorular/

Detaylı

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi)

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) İlk Muayenede Hiakye (Anahtar ögeler) AVD semptomları (II+, Retina dekolmanı, ilişkili genetik bozukluklar

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

UYGUN İŞE YERLEŞTİRME. Volkan Dündar

UYGUN İŞE YERLEŞTİRME. Volkan Dündar UYGUN İŞE YERLEŞTİRME Volkan Dündar UYGUN İŞE YERLEŞTİRME KAPSAMI İşe giriş muayenesi ve işe yerleştirme birbirini tamamlayan kavramlardır. İşe Giriş Muayenesi Aralıklı Kontrol Muayenesi Erken Kontrol

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

21-27.03.2015 Basın Bülteni. Tarih Aralığı: 21.03.2015-27.03.2015. Haber Sayısı: 34

21-27.03.2015 Basın Bülteni. Tarih Aralığı: 21.03.2015-27.03.2015. Haber Sayısı: 34 21-27.03.2015 Basın Bülteni Tarih Aralığı: 21.03.2015-27.03.2015 Haber Sayısı: 34 İÇİNDEKİLER No Yayın Tarihi Yayın Adı Haber Başlığı Sayfa No 1 27.03.2015 DİYARBAKIR SÖZ MİDE, BAĞIRSAK VE YEMEK BORUSU

Detaylı

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması Amaç ve İçerik Projenin temel amacı şehrin farklı bölgelerinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü nün yönlendirmesi ile gürültü

Detaylı

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI Türkiye İstatistik Kurumu ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre, ülkemizde yaklaşık 8,4 milyon

Detaylı

KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN

KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN 2005 DEN 2030 A DÜNYADA KANSER 7 milyon ölüm 17 milyon 11 milyon yeni vaka 27 milyon 25 milyon kanserli kişi

Detaylı

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU Sunum Planı Ketem Kuruluş ve Amaçları İdari ve Teknik Yapılanması Ketem Faaliyetleri Ketem Çalışma programları Hedefler KURULUŞ

Detaylı

Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor

Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor Karim in eşi Kelly altı ay sonra hamile olmak istiyor 1. Karim in eşi Kelly altı ay sonra hamile olmak istiyor Karim in eşi Kelly hamile olmak

Detaylı

Dalgıçlar Gümüşlük te denizi temizledi

Dalgıçlar Gümüşlük te denizi temizledi Dalgıçlar Gümüşlük te denizi temizledi Denize en çok MAVİ yakışır sloganıyla Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen ve Bodrum Belediyesi Dalış Ekibinin çalışmalarıyla gerçekleştirilen Bodrum Deniz Dibi

Detaylı

KATARAKT İKİ GÖZDE BİRLİKTE Mİ ORTAYA ÇIKAR?

KATARAKT İKİ GÖZDE BİRLİKTE Mİ ORTAYA ÇIKAR? Katarakt, saydam olan göz merceğinin saydamlığını kaybederek görmenin azalmasıdır. Gözün renkli tabakası irisin arkasında yer alan ve saydam bir yapı olan göz merceğinin, görme işlevinde önemli bir rolü

Detaylı

MEDİKOSOSYAL MERKEZİ

MEDİKOSOSYAL MERKEZİ MEDİKOSOSYAL MERKEZİ Medikososyal Merkezi Üniversitemizdeki Medikososyal Merkezi, sağlık ya da psikolojik ve sosyal sorunlarınız konusunda yardım alabileceğiniz bir birimdir. Medikososyal Merkezi 2 Uzman

Detaylı

YALOVA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKĐYE KRONĐK HAVA YOLU HASTALIKLARINI ÖNLEME VE KONTROL PROGRAMI ĐL EYLEM PLANI

YALOVA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKĐYE KRONĐK HAVA YOLU HASTALIKLARINI ÖNLEME VE KONTROL PROGRAMI ĐL EYLEM PLANI YALOVA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKĐYE KRONĐK HAVA YOLU HASTALIKLARINI ÖNLEME VE KONTROL PROGRAMI ĐL EYLEM PLANI AMAÇ HEDEF ETKĐNLĐKLER BAŞLAYIŞ TARĐHĐ Yalova Đli KHH Đl Eylem Planını Oluşturmak Eğitim faaliyetlerinin

Detaylı

Antalya Tıp Merkezi : Çaybaşı Mah. Ali Çetinkaya Cad. No:156 Kızıltoprak Antalya Telefon :

Antalya Tıp Merkezi : Çaybaşı Mah. Ali Çetinkaya Cad. No:156 Kızıltoprak Antalya Telefon : Antalya Tıp Merkezi Üyelerimize ve ailelerine özel tüm sağlık hizmetleri bedelleri üzerinden Ücretli Hastalarda; *Merkezde verilen tüm poliklinik hizmetlerinde %20 *Laboratuvar tetkiklerinde %15 *Radyolojik

Detaylı

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu Periferik retina dejenerasyonları Retina periferinde ora serrataya

Detaylı

Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar

Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar Dr. Nevzat Do an GİRİŞ Ülkemizde yaşlı ve yaşlılıkla ilgili toplumsal kalıplara tarihsel açıdan bakıldığında, büyüklerimizin kadın ya da erkek daima korunduğu

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2009

MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2009 MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2009 KANSER NEDİR? Kanser; Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak

Detaylı

İ.K.Ç.Ü ATATÜRK EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ DİYABET EĞİTİM HEMŞİRESİ SEVİL İŞLİ

İ.K.Ç.Ü ATATÜRK EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ DİYABET EĞİTİM HEMŞİRESİ SEVİL İŞLİ İ.K.Ç.Ü ATATÜRK EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ DİYABET EĞİTİM HEMŞİRESİ SEVİL İŞLİ İ.K.Ç.Ü ATATÜRK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ Diyabet Eğitim Hemşireleri Hem. Sevil İşli 2004 Hem. Nigar Özen 2005 Uzm. Hem.

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

04.04.2016 Pazartesi İzmir Basın Gündem

04.04.2016 Pazartesi İzmir Basın Gündem 04.04.2016 Pazartesi İzmir Basın Gündem İkçü'de Hem Eğitim, Hem Sağlık! Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yapan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, oluşturduğu üç aile sağlığı merkezinde bir taraftan

Detaylı

EĞİTİM PLANI PLANLANAN GERÇEKLEŞEN SÜRESİ YERİ YÖNTEMİ. 16 Saat Konferans Salonu. 18 Saat Konferans Salonu

EĞİTİM PLANI PLANLANAN GERÇEKLEŞEN SÜRESİ YERİ YÖNTEMİ. 16 Saat Konferans Salonu. 18 Saat Konferans Salonu Kod: YÖN. PL.07 Yayın Tarihi:01.07.2011 Revizyon Tarihi:13.12.2014 Revizyon :01 Sayfa : 1/11 1 İş Sağlığı ve Güvenliği 2 Bebek Dostu Hastane Eğitimleri 3 Test Rehberi 4 5 6 7 22.01.2014 29.01.2014 07.01.2014

Detaylı

Sağlıklı Kentler Birliği. Yıllık Değerlendirme Raporu 1 Ocak 31 Aralık 2012

Sağlıklı Kentler Birliği. Yıllık Değerlendirme Raporu 1 Ocak 31 Aralık 2012 Sağlıklı Kentler Birliği Yıllık Değerlendirme Raporu 1 Ocak 31 Aralık 2012 Genel Bilgiler Sağlıklı Kentler Birliği tarafından üye belediyelerin çalışmalarını takip etmek, üye belediyeler tarafından sürdürülen

Detaylı

Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi. Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi. Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi KALP KRİZİ Kalp krizi (miyokard

Detaylı

Tedavi Departmanlarımız

Tedavi Departmanlarımız Tedavi Departmanlarımız Katarakt Lazerle Kırma Kusurları (Miyop, Hipermetrop, Astigmat) Keratokonus Kornea Hastalıkları Glokom (Göz Tansiyonu) Retina Hastalıkları Şaşılık ve Göz Tembelliği Çocuk Göz Sağlığı

Detaylı

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI Hazırlayan : Julie A. KUENZİ, RN,MSN,CDE,CPT Medical College of Wisconsin Çeviren: Doç.Dr. Nermin OLGUN Marmara Üniversitesi Hemşirelik

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

T.C. 2014 Y I L I K U R U M S A L M A L İ D U R U M V E

T.C. 2014 Y I L I K U R U M S A L M A L İ D U R U M V E T.C. S A R I Y E R B E L EDİYE B A Ş K A N L I Ğ I 2014 Y I L I K U R U M S A L M A L İ D U R U M V E B E K L E N T İ L E R R A P O R U İÇİNDEKİLER GİRİŞ...2 I - 2013 YILI İLE 2014 YILI BAŞLANGIÇ ÖDENEKLERİ

Detaylı

ÖĞRENCİLERE ENGELLİLER İLE İLGİLİ TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMASI

ÖĞRENCİLERE ENGELLİLER İLE İLGİLİ TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMASI Faaliyet Ve Proje Bilgileri Özürlülük sadece belli bir kesimin çalışma konusu değildir, tüm toplumun her alanını ilgilendiren sosyal bir konudur. Özürlü bireyleri ihtiyaç sahibi olarak değil, eşit haklara

Detaylı

BEYKOZ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ 2013 YILI EĞİTİM PLANI

BEYKOZ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ 2013 YILI EĞİTİM PLANI BEYKOZ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ 2013 YILI EĞİTİM PLANI SIRA TARİH EĞİTİM KONUSU EĞİTİM SÜRESİ EĞİTİMCİ KATILIMCILAR EĞİTİM YERİ Yemekhane Hijyeni, El Hijyeni, Kişisel Koruyucu Ekipman 1 08.01.2013 Kullanımı,

Detaylı

Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU

Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU İlimizde 17 OCAK 2007 Tarihinde Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiştir.toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Hekimleri koordineli bir şekilde

Detaylı

SANATORYUM ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: Hastanemizin kuruluş düşüncesi 1930 lu yıllara dayanmaktadır. Toraks Bülteni 33

SANATORYUM ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: Hastanemizin kuruluş düşüncesi 1930 lu yıllara dayanmaktadır. Toraks Bülteni 33 ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: SANATORYUM Vefatından birkaç sene öncesinde Atatürk, yaverlerinden Cevat Abbas Bey in köşküne sık sık gelir ve hastanemizin şu an bulunduğu tepeden Ankara yı seyredermiş.

Detaylı

BAĞIMSIZ BİREY SAĞLIKLI TOPLUM STRATEJİK EYLEM PLANI

BAĞIMSIZ BİREY SAĞLIKLI TOPLUM STRATEJİK EYLEM PLANI AKTİF EĞİTİM -SEN Aktif Eğitimciler Sendikası BAĞIMSIZ BİREY SAĞLIKLI TOPLUM STRATEJİK EYLEM PLANI Aktif Eğitim-Sen - 2015 2 AKTİF EĞİTİM-SEN Beştepe Mahallesi 33. Sokak Nu.:13 Yenimahalle/ ANKARA Tel:

Detaylı

UÜ-SK AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1 HİZMET KAPSAMI: Aile Hekimliği Anabilim Dalı yaş, cinsiyet, yakınma, hastalık ayrımı yapmaksızın, yaşamın bütün evrelerinde ve süreklilik içinde, sağlığın

Detaylı

T.C D.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI. Konferans Salonu. Konferans Salonu. Konferans Salonu.

T.C D.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI. Konferans Salonu. Konferans Salonu. Konferans Salonu. SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİMLERİ (ZORUNLU) Revizyon No 0 09.02.205 Revizyon i 02.0.208 Sayfa No Sayfa /2 Yılı:208 in Adı/Genel / in Yer Yöntemi Grup Kodu Temel Kalite i ın Şubat 0,20,30 ların Önlenmesi

Detaylı

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hipertansiyon HT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Dilber Deryol Nacar

Detaylı

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU APHB AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ SOMADA PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ PROJESİ OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU YÖNETİCİ ÖZETİ SOMADA projesi

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Çocuk Alerji Bilim Dalı, 0-18 yaş grubu ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24

Detaylı

I. ULUSAL ÜNİVERSİTELER ÇEVRE MERKEZLERİ TOPLANTISI

I. ULUSAL ÜNİVERSİTELER ÇEVRE MERKEZLERİ TOPLANTISI I. ULUSAL ÜNİVERSİTELER ÇEVRE MERKEZLERİ TOPLANTISI 20.05.2009 tarih ve 27233 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Araştırma ve Uygulama

Detaylı

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması.

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. 10.BELEDİYE TABİPLİĞİ A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. A1.H1: Belediye tabipliği tarafından engelli bireyler için ücretsiz fizyoterapi hizmetinin verilmesi; böylece

Detaylı

KASIM 2011 FAALİYET RAPORU. Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

KASIM 2011 FAALİYET RAPORU. Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili KASIM 2011 FAALİYET RAPORU Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. CHP Genel Merkezi tarafından Bingöl ilinden sorumlu Milletvekili

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir

Detaylı

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Yazar Ad 61 Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Ülkemizde kalp damar hastalıkları erişkinlerde en önemli ölüm ve hastalık nedeni olup kanser veya trafik kazalarına bağlı ölümlerden daha sık görülmektedir. Halkımızda

Detaylı

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER Sağlık Dünya Sağlık Örgütü tanımlaması Biyolojik, ruhsal ve sosyal iyilik hali. Tıp Özgül bir kurama ve bu kuramdan biçimlenen yöntemle belirlenen uygulamalarla biyolojik,

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı