Dersin Kodu ve Adı. EEM501 Lineer Sistemler Teorisi (3-0) 3

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dersin Kodu ve Adı. EEM501 Lineer Sistemler Teorisi (3-0) 3"

Transkript

1 EEM501 Lineer Sistemler Teorisi (3-0) 3 Fonksiyon. Vektör uzayları. Vektör uzaylarında lineer dönüşümler. Ölçülü vektör uzayları. Yakınsama. Lineer olmayan diferansiyel denklemlerde varlık ve teklik teoremleri. Dinamik sistem modeli; özdeşlik, lineerlik ve zamanla değişmezlik. Lineer zamanla değişen diferansiyel sistem gösterimi; durum geçiş matrisi ve durum geçiş fonksiyonu. Varyasyonel ve eşlenik denklemler. EEM502 İleri Devre Teorisi (3-0) 3 Doğrusal aktif devreler teorisi. Aktif devre sentez metotları. Gerçekleştirme. Aktif RC filtreler. Doğrusal enine filtreler. Sayısal filtreler; tekrarlı ve zaman çoklamalı dağınık parametreli devreler. Dağınık parametreli RC filtreler, rezonanslı filtreler. Doğrusal çizgeler ve çizge denklemleri. Zaman domeninde ve S-domeninde devre denklemlerinin formülasyonu. Değişik devre matrislerinin özellikleri ve aralarındaki ilişkiler. Değişik devre fonksiyonlarının topolojik değerlendirilmesi. Karmaşıklık mertebesi. İdeal transformatör devreleri. Çözülebilirlik kavramı ve doğrusal, zamanla değişmeyen devrelerin terminal çözülebilirliği. EEM503 Değişken Parametreli Sistemler (3-0) 3 Değişken parametreli doğrusal-belirgin bir sistemin çıktısının tayini; durum geçiş matrisi, temel çözümler. Wronskian matrisi. Parametreleri periyodik olarak değişen sistemler. Zaman domeni analizi; Gren fonksiyonları, darbe cevap fonksiyonu. Dönüşüm alanı analizi; zamanla değişen sistem fonksiyonu. Örnekler; kontrol döngüleri, filtreler, modülatörler ve iletim hatları. EEM504 İleri Filtre Teorisi (3-0) 3 Zamanla değişen parametreler ve periyodik olarak çalışan anahtarlar içeren filtreler: n-yollu filtreler, dur-geç filtreler, rezonans aktarım prensibi ve kanal filtreleri. Monolitik kristal filtreler. Mekanik filtreler. EEM505 Sistemlerin Kararlılık Teorisi (3-0) 3 Sistemlerin kararlılık analizine giriş. Kararlılık analizi için sistem modellemeler. Lineer sistemlerde kararlılık analizi. Routh Hurwitz ve root locus metodları. Nyquist Kararlılık kriteri. Lineer sistemlerin frekans domeninde kararlılık analizi. Bode, Nyquist ve Nichols diagramlar. Kazanç payı ve faz payı. Zaman gecikmeli sistemlerde kararlılık analizi. Ayrık zamanlı sistemlerde kararlılık analizi. Sistemlerin durum uzay modelleri. Durum uzay modeli verilmiş olan sistemlerin kararlılık analizi. Nonlineer sistemlerde kararlılık analizi. Lyapunov kararlılık kriteri. Nonlineer sistemlerde absolute kararlılık problemi. Kararsız sitemlerin kararlı yapılması teknikleri.

2 EEM506 İleri Düzey Yarıiletken Elemanlar (3-0) 3 Yarıiletken fiziği,istatistik ve taşıyıcı nakil olayı, temel yarıiletken eşitlikleri. Yarıiletken bulk etkili aygıtlar, termistörler. Hall aygıtları, Fotoiletken. Gun etkisi. P-N eklem teorisi. P-N eklem diyodu; V-I, C-V, geçiş ve kırılma karekteristikleri. PIN, adım toparlanma ve varaktor diyotları. Fazla dopingin etkileri. Tünel ve tersine diyotlar. Kırılma ve transit zaman elemanı. IMPATT' lar ve BARITT'lar. JFET ve UJT. Çoklu-eklemli elemanlar. BJT; teori, dc, yüksek frekans, anahtarlama ve kırılma karakteristikleri. P-N-P-N elemanlar. EEM507 Tümleşik Devre Teknolojisi (3-0) 3 Düzlemsel teknoloji, kristal oluşturma ve doping. Epitaksi. Eklem oluşturmada katkı maddesi difüzyonu. Oksit oluşturma ve oksit kaplama. İnce film kaplama. Fotolitografi. Monolitik IC tasarım ilkeleri. Transistor fiziğinin ve yüzey etkilerinin tekrarı. Aktif ve pasif elemanların fiziksel tasarımı. Monolitik yapıdaki elemanların etkileşimi, yalıtım teknikleri. MOS ve yeni teknolojiler. IC lerin testi ve güvenirliliği. EEM508 Biyomedikal Enstrümantasyon ve Kontrol I (3-0) 3 Tıp Elektroniğinde genel tanımlar. Biyolujik işaretlerin oluşumu, ölçüm ve değerlendirilmesi. Elektromyogram (EMG), Elektronörogram (ENG), Elektrokardiyogram (EKG), geliştirilmiş mikro işlemcili EKG, Elektroensefalogram (EEG), Elektroretinogram (ERG) ve Elektrookulogram (EOG) ölçüm sistemleri ve bunların elektronik devre tasarımları. Kan basıncı, akışı ve hacminin ölçülm sistemleri. Elektrodlar ve dönüştürücüler. Görüntüleme sistemleri. Biyolojik işaretleri işleme metotları. Biyolojik işaretlerin işlenmesine örnekler. EEM509 Nonlineer Dijital Devreler (3-0) 3 Analogdan dijitala dönüştürücüler. Darbe genlik ayırtediciler. Dijital kodlama. Zamandan dijitala çeviriciler. Çakıştırıcı devreler. Temel dijital devreler. Ölçekleyiciler ve kaydediciler. Mantıksal ve aritmetiksel dijital devreler. Çok ölçekli dizgiler. Çok kanallı analizatörler, çok parametreli analizatörler. On line bilgisayar uygulamaları. EEM510 Sayısal işaret işleme I (3-0) 3 Ayrık-zaman işaret ve sistemlerin tanıtımı ve ayrık-zaman dizgeler. Ayrık-zaman doğrusal ve zamanla değişmeyen sistemler, nedensellik ve kararlılık. Sistem ve fark denklemleri. Ayrık zaman işaretlerin Fourier dönüşümü. Ters Fourier dönüşümü. Örnekleme. Ayrık-Fourier dönüşümü. Ayrık-Fourier dönüşümü ile doğrusl konvolusyon. Z-dönüşümü. Sayısal bir süzgecin sistem fonksiyonu ve tasarımı. Komplex z-düzlemi. Fourier dönüşümü ile z-dönüşümü arasındaki ilşki. Ters z- dönüşümü. Matlab kullanarak model örnekleri programlama.

3 EEM511 Sayısal işaret işleme II (3-0) 3 Sayısal filtrelerin temel yapıları. Filtre kategorileri. Ayrık formda I ve II filtre yapıları. Filtre parçalarının kaskad ve parallel bağlantıları. Sonsuz impuls tepkili filtre (IIR) ve Sonlu impuls tepkili filtre (FIR) tasarım teknikleri. Lineer-faz FIR filtreleri ve bunların tasarımı. Filtre seçimi ve uygulamaları. Pencereleme ve yöntemleri. Ters filtreleme. Minimum faz sistemleri. Ters filtreleme için problemi formülize etme. FIR filtre ve Hilbert dönüşümü uygulamaları. Gürültü. Sayısal işaret işlemede yenilikler. Matlab kullanarak model örnekleri programlama. EEM512 İleri Düzey Statik Güç Çevirimi (3-0) 3 Yarıiletken güç elemanlarının kullanım ve korunması. Geçici termal empedans. Aşırı akım ve aşırı gerilim koruma metotları. Sigorta-eleman koordinasyonu. AC/DC çeviricilerde reaktif güç ve harmonikler. Evirici ve kıyıcılarda zorunlu aktarım devrelerinin tasarımı. Eviricilerde gerilim kontrolü ve harmonik eleme. EEM513 Elektrik Makinelerinin Tasarımı (3-0) 3 Elektrik Makinelerinin tasarımının temelleri. Elektrik Makinelerinin tasarımında kullanılan malzemeler. Elektrik makinelerinin ısı ve soğutulması hesabı. Elektrik makinelerinin bilgisayar destekli optimal tasarımının temelleri. Asenkron makinelerin tasarımı. Senkron makinelerin tasarımı. DC elektrik makinelerinin tasarımı EEM514 Yari-iletken Kontrollü Elektrik Makineleri (3-0) 3 Elektrik Makineleri Sürücülerine Giriş. Elektrik Makineleri Sürücülerinde kullanılan Güç Elektroniği çeviricilerinin temelleri. DC makinelerinin hız kontrolü. Faz Kontrollü DC motor sürücüleri. Kıyıcı kontrollü DC motor sürücüleri. AC Makinelerde hız kontrolü. Anahtarlamalı eviriciler. Faz ve Frekans kontrollü Endüksiyon motor Sürücüleri. Sabit Mıknatıslı DC ve Senkron Motor Sürücüleri. EEM515 İleri Anten Teorisi (3-0) 3 Tel, yarık, boynuz, mikroşerit ve reflektör tipi antenler ve bunların çeşitli frekans bantlarında uygulamalarının önemi. Frekans bağımsız antenler ve kutuplayıcılar. Anten donanım tasarımı. Yüzey dalga ve sızıntı dalga antenler. EEM516 Lazer Teknolojisi (3-0) 3 Optik bir sistemde ışın izleme ve Gaussian ışını. Optik rezonatörler. Atomik radyasyon. Lazer osilasyonu ve amplisikasyonu. Lazerlerin genel karakteristikleri. Lazerle uyartım. Yarıiletken lazerler. Lazer elektromanyetiğinde önemli başlıklar. Lazerlerin kuantum teorisi.

4 EEM517 Sayısal Görüntü İşleme ve Kodlama (3-0) 3 Sayısal görüntülemenin temelleri. Görüntü dönüşümleri. Sayısal görüntüyü süzme; görüntü kuvvetlendirme ve düzeltme. Sayısal görüntü kodlama ve bastırma. Temel ilkeler. Sınır algılama algoritmaları. Görüntü bölme, temsil etme ve şekil tanımlama. EEM518 Anahtarlama ve Otomasyon Teorisi (3-0) 3 Kombinasyonel devreler. Minimizasyon teorisi. Ardışık makine teorisi. Senkron ve Asenkron makinalar. Düzenli ifadeler. Çoğunluk elemanları kullanarak lojik tasarımı. Ayırışım teorisi. Lineer ardışık makineler. Olasılı otomasyon. Hata belirleme deneyleri. Bilgi kayıpsız makineler. Kodlar. Tek kod çözülürlük. Format dillere giriş. İçerik bağımsız ve İçerik duyarlı diller. Tur makineleri. Hesaplanabilirlik, karar verilebilirlik ve çözümsüzlük. EEM519 Bilgisayar Sistemleri (3-0) 3 Bilgisayar organizasyonuna giriş. Adresleme, giriş-çıkış birimleri. I / O kanalları. Genel tasarım ilkeleri. Hız ve verimliliğin organizasyonu. Zaman paylaşımlı sistemler. Sayfalama ve bölüntüleme (mevcut bir kaç sistem başlıca özelliklerinin önemi ile birlikte tartışılacak) EEM520 Bilgisayar Ağları (3-0) 3 Ağ yapısı ve mimarisi. Ağ Topolojisi. Data haberleşmesi için teorik temeller. Basit data iletişim protokolleri. Ağ tabakası I: Noktadan noktaya ağlar. Ağ tabakası II: Uydu ve paket radyo ağları. Ağ tabakası III: Yerel ağlar. Transmisyon protokol tasarım sorunları. Cep anahtarlama ağları. Ağ emniyeti ve gizliliği. Dosya transfer protokolleri. Dağıtılmış veritabanı sistemi. Ağ ve dağıtılmış veritabanı sistemleri. EEM521 Assembly Dilinde Programlama (3-0) 3 Debug programı ve özellikleri, CPU kaydedicileri, Adresleme Modları, Veri Taşıyan Komutlar, Aritmetic ve Lojik Komutlar, Program Kontrol Komutları, Assembly komutları ve örnek programlar, Kesme istekleri, Bilgisayar yazılım kesmeleri ile ilgili örnekler. EEM522 Mikroişlemcilerin Uygulamaları (3-0) 3 Mikroişlemciye giriş, Adresleme modları, Komutlar, Mikroişlemcinin donanım özellikleri, Bellek arabirimi, Giriş/Çıkış (I/O) arabirimleri ve uygulama örnekleri, Analog-Dijital (ADC) ve Dijital-Analog (DAC) Dönüştürücüler ve uyg., Senkron seri haberleşme ve uygulamaları, I 2 C seri haberleşmesi ve uygulamaları, Mikroişlemci ile kontrol ve diğer uygulamalar.

5 EEM523 Modern Kontrole Giriş (3-0) 3 Çok girişli çok çıkışlı(multi-input Multi-Output(MIMO)) kontrol sistemlerinin tanıtımı. MIMO kontrol sistemlerinin durum uzay modelleri. Kontroledilebilirlik ve gözlemlenebilirlik. MIMO sistemlerinin transfer fonksiyonları. MIMO kontrol sistemlerinin frekans cevabı analizi. Çok değişkenli sistemlerin kontrolü. Çok değişkenli kontrol sistemlerinde RHP-sıfırlar. MIMO kontrol sistemlerinin performans analizi. MIMO kontrol sistemlerinde belirsizlik ve robust kararlılık analizi. MIMO kontrol sistemlerinde kontrolör tasarımı. LQG kontrol ve kontrol. Optimizasyon. Durum numaraları ve RGA. Hierarşi ve kısmi kontrol. Decentralized geribeslemeli kontrol. Model indirgeme. Balanced gerçekleştirme. Optimal Hankel norm yaklaşımı. EEM524 Optimum Kontrol Teorisi (3-0) 3 Optimum kontrola giriş. Dinamik sistemlerin modellenmesi. Optimal kontrolün amacı. Kontrol ve estimasyon. Dinamik sistemlerin özellikleri. Dinamik sistemlerin frekans domeni modellenmesi ve analizi. Optimal çözümler. Cost fonksiyonları. Parametrik optimizasyon. Optimal durum hesabı. Ayrık zamanlı optimal filtreler. Adaptive filtreleme. Stokastik optimal kontrol. Optimal lineer smoothing. Nonlineer estimasyon. Filtre tasarımı ve duyarlılık analizi. Lineer sistemlerin optimal kontrolü EEM525 İleri Dijital Kontrol Teorisi (3-0) 3 Dijital kontrol sistemlerin tanıtılması. Z-dönüşümü. Fark denklemleri. Örnekleme ve tutma. Açık ve kapalı ayrık zamanlı kontrol sistemleri. Ayrık zamanlı kontrol sistemlerin kararlılık analizi. Dijital kontrolör tasarımı. Dijital kontrol sistemlerinin durum uzay gösterimleri ve tasarım. Kutup yerleştirme tasarımı ve durum estimasyonu. LQR kontrol. Dijital filtre yapıları. EEM526 Model Bağımlı Kontrol Tasarımı (3-0) 3 Kontrol tasarımına giriş. Proseslerin matematiksel modellenmesi. Fiziksel prensipler ile modelleme. Deneysel modelleme. Tanım fonksiyonları ile modelleme. A-Fonksiyon ile modelleme. Kontrolör tasarımı. Kaskad kontrol tasarımı. Zaman gecikmeli sistemler. Smith predictor konfigürasyonu. IMC tasarımı. Ratio ve Selective Kontrol. Çok-girişli çok çıkışlı kontrol sistemleri. Kontrol döngülerin etkileşimi. Decoupler tasarımı. Çok girişli çok çıkışlı kontrol sistemler için PID tasarımı.

6 EEM527 Robotik Mühendisliği (3-0) 3 Robotiğe giriş; robot benzeri araçlar, robotların sınıflandırılması, robotların temel parçaları, robotik uygulamalar. Robot sistemi; sisteme genel bakış ve temel parçaları, etkileyiciler ve işleticiler. Robotik mekanizmalarda hareket ettiricilerin kontrolü; kapalı çevrim kontrolü, yer çekimi ve sürtünme etkisi, robotik eklemin kontrolü; adım motorları ve diğer hareket ettiriciler. Robotik algılayıcı cihazlar; optik sensor ve artımlı kodlayıcı; hız, yakınlık, dokunma ve kayma, arkkaynaklama, kuvvet ve moment algılayıcıları. Robotik sistemler için bilgisayarla görme; fonksiyonel yaklaşım; görüntü elemanları ve görüntü gösterimi; resim kodlama, nesneyi tanımlama ve tanıma, donanım ve yazılım problemleri; gerçek zamanlı uygulamaları ve robot programlama. Koordinat çerçevelerin transformasyonu ve işleticiler; ileri ve geri çözümler. Kontrolör mimarisi. Tasarım örneği. EEM528 Fuzzy Lojik Denetleyiciler (3-0) 3 Fuzzy kümeler,klasik ve Fuzzy Bağıntılar, Kompozisyon, Fuzzy Lojik,, Çıkarım İşlemi, Kural Tabanlı Sistemler, Üyelik Fonksiyonları, Bulanıklaştırma, Fuzzy Çıkarım Fonksiyonları, Çıkarım Modelleri, Netleştirme, Fuzzy Denetleyici, Fuzzy Denetleyici Tasarımı, Projeler ve Uygulamalar EEM529 Yapay Sinir Ağları ve Uygulamaları (3-0) 3 Yapay Sinir Ağları Tanımı, Delta Kuralı, Geri Yayılım Algoritması, Yapay Sinir Ağları (YSA) ile Kontrol, Yapay Sinir Ağlarında Fuzzy Kavramlar, Neural-Fuzzy Sistemlerinin Temel Prensipleri, Neuro- Fuzzy Kontrol, ANFIS öğrenme algoritması, Kwan ve Cai Sinirsel Bulanık Mantık Ağı, Proje ve Uygulamalar EEM530 Robust Kontrol (3-0) 3 Klasik kontrol teorisinde anlatılan konuların tekrar edilmesi. Robust kontrolün tanımı ve avantajları. Kontrol sistemlerinde robust kararlılığın önemi. Kontrol sistemlerinde affine lineer, interval, multilineer ve nonlineer parametre belirsizlik yapıları. Hermite-Biehler teoremi, segment lemma, vertex lemma ve Rantzer teoremi. Kharitonov, kenar ve mapping teoremleri ve uygulamar. Belirsiz sitemlerin Nyquist, Nichols ve Bode zarfları. Parametre belirsizliği içeren sistemler için kontrolör tasarımı teknikleri. Robust performans. Parametre belirsizliği içeren nonlineer kontrol sistemlerinin kararlılık analizi. Lur e, Popov ve Circle kriterleri. Describing Function metodu. Quantative geribesleme kuramı(qft) ve kontrol teorisi.

7 EEM531 İleri Elektromanyetik Dalga Teorisi (3-0) 3 Elektromanyetiğin temel teoremleri. Dalga denklemleri ve bunların karmaşık dalgalar ve homojen olmayan ortamlar için çözümleri. Dalga kılavuzları ve dielektrik fiber optik ileticiler. İsotropik olmayan ortamlarda (manyetoionik ve ferromanyetik) dalga yayılımının özellikleri ve dalga denklemlerinin çözülmesi. Dalga ve sinyal dağılması (dispersiyon). Dielektrik ortamlarda değişik boyutlardaki kutuplanmanın incelenmesi. Homojen ortamlar için skaler ve vektörel Green işlevlerinin bulunması. Açıklıklardan ışıma. Huygen ve Kirchhoff teorileri. Hüzme dalgaları. Antenlerin temel prensipleri ve çeşitleri. Anten dizileri. İletken ve dielektrik cisimlerden saçılma. Silindir, küre ve karmaşık cisimlerden saçılmanın modellenmesi ve çözüm teknikleri. EEM532 İleri Mikrodalga Teorisi (3-0) 3 İletim hatları. Silindirik dalga kılavuzlarında yayınım. Homojen olmayacak şekilde doldurulmuş dalga kılavuzları. Dalga kılavuzunun tahriki. Dalga kılavuzlarında çatal anten teorisi, dalga kılavuzunda süreksizlik. Yüzey dalga kılavuzları. EEM533 Güç Sistemleri I (3-0) 3 Enerji kaynakları ve santraller, enerjinin depolanması, güç sistemleri elemanları, jeneratörler, iletim hatları ve yeraltı kabloları, transformatörler, baralar ve bara sistemleri, doğrultucu ve inverterler, şalt tesislerinin yapısı, iletim hattının parametreleri, tek fazlı iletim hatları, çok fazlı iletim hatları, modal analiz tekniği, iletim hatlarının modellenmesi ve analizi, transformatörlerin modellenmesi ve analizi, transformatörlerin paralel bağlanması, ölçü transformatörleri, güç sistemlerinde geçici rejimler, geçici rejimlerin analizi için kullanılan yöntemler, Fourier ve Laplace dönüşümleri, EMTP ve MATLAB-Simulink uygulamaları. EEM534 Yalıtım Koordinasyonu (3-0)3 Giriş, temel kavramlar, geçici aşırı gerilimler, jeneratör yükünün kalkması, Ferranti olayı, toprak arızaları, simetrili bileşenler, manevra aşırı gerilimleri ve kısa devrenin açılması, geçici toparlanma gerilimi, dirençli açma-kapama, yük akımlarının kesilmesi, anormal geçici olaylar, akım koparma, kapasitif devrenin açılması, küçük endüktif akımların kesilmesi ve ferrorezonans, dış aşırı gerilimler, yürüyen dalgalar, atlama ve dayanma gerilimleri, yüksek gerilim güç sistemlerinde yalıtım koordinasyonu, aşırı gerilimlere karşı koruma, koruma aygıtları.

8 EEM535 İleri Yüksek Gerilim Tekniği (3-0) 3 Korona boşalması ve kayıplar, yüksek gerilim sistemlerince üretilen radyo ve televizyon parazitleri. Yıldırım boşalmaları, yıldırım ve anahtarlama aşırı gerilimleri. Aşırı gerilim sınırlama elemanları, atlama aralığı, tard tüpleri, lineer olmayan direnç tipi durdurucu. Yüksek gerilim yalıtkanları, geçit izolatörleri ve devre kesicileri. Yüksek gerilim kablolarının, transformatörlerinin ve kondansatörlerinin yalıtımları. EEM536 Yüksek Gerilim Ölçüm Teknikleri (3-0) 3 Yüksek gerilim katot-ışın osiloskobu, karışma problemleri. Rezistif, kapasitif ve karışık yüksek gerilim bölücüleri. Yüksek frekans karakteristikleri. Yansıtıcı tip zayıflatıcılar ve Kerr-cell ölçüm sistemleri. Yüksek omajlı seri dirençler. Elektrostatik voltmetreler. Rezonans kapasitörlü transformatörler ve gerilim transformatörleri. Küresel aralıklar. Tepe değer ve darbe akım ölçümleri. Dielektrik ölçümler için köprü devreler. Kısmi boşalmanın algılanması ve ölçümü. EEM537 Güç Sistemleri II (3-0) 3 Simetrik bileşenler tekniği, simetrik olmayan arızalar, güç sitemlerinde koruma, mesafe koruma, diferansiyel koruma, iletim hatları ve jeneratörlerin korunması, transformatörlerin korunması, röleler ve devre kesiciler, parafudurlar, ölçü transformatörleri, otomatik güç ve frekans kontrolü, yük frekans kontrolü, hız ayar sisteminin modeli, türbin modeli, otomatik gerilim kontrolü, güç sistemlerinde karalılık, rotor dinamiği ve salınım denklemleri, güç katsayılarının senkronizasyonu, çok makineli sistemlerde kararlılık, kararlılığı etkileyen faktörler, güç sistemlerinde harmonikler ve harmonik kaynakları. EEM538 Dielektrik Fiziği (3-0) 3 Bir yük grubunun potansiyeli, uygulanan bir alanda endüklenen dipoller ve istatistiksel teorileri. Moleküler büyüklüklerle mikroskobik büyüklükler arasındaki bağıntıları inceleyen teoriler. Karmaşık geçirgenlik, gevşeme, rezonans. Yalıtkanlar ve geniş aralıklı yarıiletkenler. Hacimsel-yük sınırları ve enjeksiyon kontrollü iletim. Alan tesirli iç iletim, dielektrik mukavemeti. EEM539 E.E. Mühendisliğinde Nümerik Analiz ve Uygulamaları (3-0) 3 Nümerik işlemlerde hata ve hata kaynakları, Lineer denklem takımlarının çözüm yöntemleri, Lineer olmayan denklemlerin çözümü, nümerik entegral ve türev, Fourier ve Laplace dönüşümleri, nümerik Fourier ve Laplace dönüşümleri, ayrık Fourier dönüşümü (DFT), hızlı Fourier dönüşümü (FFT), eğri uydurma ve interpolasyon, matris özdeğer ve özvektör hesapları, bilgisayar algoritmaları, MATLAB paket programı.

9 EEM540 Olasılık ve Stokastik Prosesler (3-0) 3 Giriş: Rastlantı değişkenleri, olasılık dağılımları ve yoğunlukları, çok boyutlu rastlantı değişkenleri, rastlantı değişkenlerinin fonksiyonları, koşullu dağılımlar, beklenen değer ve momentler, çeşitli dağılım fonksiyonları. Moment üreten fonksiyonlar, karakteristik fonksiyonlar, büyük sayılar yasası ve merkezi limit kuramı. Rastlantı süreçleri, sınıflandırılması, temel tanımlar, durağan süreçler ve ergodiklik kavramı. Markov, Poisson, Wiener süreçleri. Raslantısal türev ve integral. Güç spektrumu kavramları. EEM541 Optimizasyon (3-0) 3 Matrisler ve fonksiyonlar. Bazı önemli sonuçlar: Seperation teoremi, Intermediate ve orta değer teoremleri. R n uzayında optimizasyon. Weierstnass teoremi. Unconstraint optima. Equality constraint ve Langrage teoremi. Equality constraint ve Kuhn-Tucker teoremi. Optimizasyon teorisinde Konvex yapılar. Quasiconvexity ve optimizasyon. Parametric continuity: maximum teoremi. Supermodularity ve parametric monotonicity. Finite-horizon dinamik programlama. Station discounted dinamik programlama. EEM542 PC Tabanlı Kontrol (3-0) 3 Kontrol problemleri ve sistemleri. Uygulamalı kontrol sistem tasarımı. Lineer olmayan kontrol sistem dinamiklerinin PC yardımıyla proseslerinin tanımlanması. Uygulamalı programlama dilleri. Lineer olmayan AC sürücü sistemleri için kontrol stratejileri. Bilgisayar destekli hiyerarşik kontrol sistemleri.

Dersin Kodu ve Adı. EEM601 Wigner-Ville ve Zaman-Frekans İşaret Analizi (3-0) 3

Dersin Kodu ve Adı. EEM601 Wigner-Ville ve Zaman-Frekans İşaret Analizi (3-0) 3 EEM601 Wigner-Ville ve Zaman-Frekans İşaret Analizi (3-0) 3 Analog sistemlerde güç ve enerji. Doğrusal olmayan ve zamanla değişen sistemler. Durağan olmayan çok bileşenli işaretlerin yapıları ve model

Detaylı

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS DERS PROGRAMI (Tezli Program)

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS DERS PROGRAMI (Tezli Program) ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS DERS PROGRAMI (Tezli Program) HAZIRLIK PROGRAMI CEE 201 Elektrik Devreleri 4 6 CEE 202 Kontrol Sistemlerine Giriş 2+2 5 CEE 20 Elek. Müh. Sayısal Yöntemler

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SİVİL HAVACILIK ANABİLİM DALI YENİ DERS ÖNERİSİ/ DERS GÜNCELLEME

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SİVİL HAVACILIK ANABİLİM DALI YENİ DERS ÖNERİSİ/ DERS GÜNCELLEME / DERS GÜNCELLEME Dersin Kodu SHA 615 Dersin Adı İSTATİSTİKSEL SİNYAL İŞLEME Yarıyılı GÜZ Dersin İçeriği: Olasılık ve olasılıksal süreçlerin gözden geçirilmesi. Bayes kestirim kuramı. Büyük olabilirlik

Detaylı

SHA 606 Kimyasal Reaksiyon Akışları-II (3 0 3)

SHA 606 Kimyasal Reaksiyon Akışları-II (3 0 3) Doktora Programı Ders İçerikleri: SHA 600 Seminer (0 2 0) Öğrencilerin ders aşamasında; tez danışmanı ve seminer dersi sorumlusu öğretim elemanının ortak görüşü ile tespit edilen bir konuyu hazırlayarak

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Döneminden İtibaren Uygulanacak LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI 2018 2019 Eğitim Öğretim Döneminden

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

1. YIL - 1. DÖNEM DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA AKTS

1. YIL - 1. DÖNEM DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA AKTS 1. YIL - 1. DÖNEM ADI TEORİK UYGULAMA AKTS MAT175 Matematik I ** 4 0 5 FIZ 115 Genel Fizik I 3 1 5 KIM 115 Genel Kimya 3 1 5 ING 185 İngilizce I 2 0 2 TDI 195 Türk Dili I 2 0 2 EEM 101 Elek.-Elektronik

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS III.YARI II.YARI I.YARI 1. SINIF GÜZ YARII ADI Z/S T U L KREDİ AKTS UNV13101 TÜRK DİLİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13103 ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13105 İNGİLİZCE-I Z 4 0 0 4 4 4 MUF16101

Detaylı

(20/07/2017 tarih, 82 sayılı Senato toplantısının 18 nolu karar ekidir.)

(20/07/2017 tarih, 82 sayılı Senato toplantısının 18 nolu karar ekidir.) (20/07/2017 tarih, 82 sayılı Senato toplantısının 18 nolu karar ekidir.) KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ÖRGÜN ÖĞRETİM DERS PLANI (2017-2018 eğitim-öğretim

Detaylı

1.SINIF 1. YARIYIL Matematik I Fizik I Yabancı Dil I Türk Dili I

1.SINIF 1. YARIYIL Matematik I Fizik I Yabancı Dil I Türk Dili I 1.SINIF 1. YARIYIL 0507101 Matematik I 4 0 0 4 6 0507102 Fizik I 4 0 0 4 6 0507103 Yabancı Dil I 2 0 0 2 2 0507104 Türk Dili I 2 0 0 2 2 0507105 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 0 0 2 2 0507106 Bilgisayar

Detaylı

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans programının eğitim dili İngilizce olup, tezli ve tezsiz iki programdan oluşmaktadır. Tezli programda öğrencilerin; -

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI 1. YARIYIL Adı Z/S T U L K AKTS 1 0500101 Fizik I Z 4 2 0 5 6 2 0500102 Kimya I Z 3 2 0 4 6 3 0500103 Matematik I Z

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS 1. SINIF GÜZ YARII I.YARI ADI Z/S T U L KREDİ AKTS UNV13101 TÜRK DİLİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13103 ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13105 İNGİLİZCE-I Z 4 0 0 4 4 4 UNV13107 TEMEL BİLGİ

Detaylı

Kre di. Ders Kodu BIL-107. Açıklama Eşdeğer Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I. MAT-151 Matematik I MAT-152 Matematik II

Kre di. Ders Kodu BIL-107. Açıklama Eşdeğer Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I. MAT-151 Matematik I MAT-152 Matematik II 1. Yarıyıl Adı Kre di AK TS EHB-105 Algoritma ve Programlama 2+2 5 BIL-107 Bilgisayar Mühendisliği in Adı Algoritma ve Programlama 3+1 7 Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I 1+1 2 FIZ-145 Fizik I 3+0

Detaylı

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI İşaret akış diyagramları blok diyagramlara bir alternatiftir. Fonksiyonel bloklar, işaretler, toplama noktaları

Detaylı

Şekil 1.1 Genliği kuvantalanmamış sürekli zamanlı işaret. İşaretin genliği sürekli değerler alır. Buna analog işaret de denir.

Şekil 1.1 Genliği kuvantalanmamış sürekli zamanlı işaret. İşaretin genliği sürekli değerler alır. Buna analog işaret de denir. İŞARETLER Sayısal işaret işleme, işaretlerin sayısal bilgisayar ya da özel amaçlı donanımda bir sayılar dizisi olarak gösterilmesi ve bu işaret dizisi üzerinde çeşitli işlemler yaparak, istenen bir bilgi

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS GÜZ YARIYILI İÇERİKLERİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS GÜZ YARIYILI İÇERİKLERİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS GÜZ YARIYILI İÇERİKLERİ EE 501 DOĞRUSAL SİSTEMLER-I Doğrusal Uzaylar: Alanlar, doğrusal bağımsızlık, temel, doğrudan toplam dekompozisyonu, ölçülendirilmiş

Detaylı

(08/06/2016 tarih, 75 sayılı Senato toplantısının 5 nolu karar ekidir.) EK: 8

(08/06/2016 tarih, 75 sayılı Senato toplantısının 5 nolu karar ekidir.) EK: 8 II.YARI I.YARI (08/06/2016 tarih, 75 sayılı Senato toplantısının 5 nolu karar ekidir.) EK: 8 KIRKLARELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK-ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETĠM DERS PLANI

Detaylı

İÇİNDEKİLER CİLT I ELEKTROMANYETİK GEÇİT SÜREÇLERİ

İÇİNDEKİLER CİLT I ELEKTROMANYETİK GEÇİT SÜREÇLERİ İÇİNDEKİLER CİLT I ELEKTROMANYETİK GEÇİT SÜREÇLERİ Bölüm 1: ENERJİ SİSTEMLERİNDE KISA DEVRE OLAYLARI... 3 1.1. Kısa Devre Hesaplarında İzlenen Genel Yol... 5 1.2. Birime İndirgenmiş Genlikler Sistemi (

Detaylı

Sayılar, cebir, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, komplerks sayılar, logaritma

Sayılar, cebir, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, komplerks sayılar, logaritma KONTROL ve OTOMASYON TEKNOLOJİSİ DERS İÇERİKLERİ I. Yarıyıl Matematik - I Sayılar, cebir, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, komplerks sayılar, logaritma Bilgisayar - I Wındows işletim

Detaylı

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LİSANSÜSTÜ DERSLERİ KISA İÇERİKLERİ 2015

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LİSANSÜSTÜ DERSLERİ KISA İÇERİKLERİ 2015 ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LİSANSÜSTÜ DERSLERİ KISA İÇERİKLERİ 2015 DERS İÇERİKLERİ EST501 Yüksek Lisans Semineri - - - Bu ders, Enerji Sistemleri Mühendisliği alanında güncel konular ve sorunların

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER

İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER 1.1. Fiziksel Kanunlar ve Diferensiyel Denklemler Arasındaki İlişki... 1 1.2. Diferensiyel Denklemlerin Sınıflandırılması ve Terminoloji...

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHİSLİK FAKÜLTESİ 2017-2018 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI (Eğitim planı toplamda 138 ve 240 den oluşmaktadır. Yarıyıllara göre alınması

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN UYGULANACAK YENİ DERS PROGRAMI 1. SINIF GÜZ YARIYILI u in Adı T U L K AKTS Ön Şart 1501 EEM-101 EEM ne Giriş 1 0 0 1 2

Detaylı

Anlatım-sunum-laboratuar

Anlatım-sunum-laboratuar MM 301 ÜRETİM YÖNTEMLERİ - I 2+1/2,5 AKTS Kredisi:3 -laboratuar 1 saat laboratuar Talaşlı imalat ve takım tezgahları. Modeller, maçalar, kalıp tasarımı, döküm yöntemleri, ergitme ve döküm, döküm malzemeleri.

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1-1 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL MAT11 GENEL MATEMATİK I 6 6 FİZ11 FİZİK I 1 6 6 KİM11 KİMYA 1 5 5 EM11 BİLGİSAYAR

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1-13 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL MAT11 GENEL MATEMATİK I 6 FİZ11 FİZİK I 3 1 6 KİM11 KİMYA 3 1 6 EM11 BİLGİSAYAR

Detaylı

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Elektrik gücünü yüksek verimli bir biçimde kontrol etmek ve formunu değiştirmek (dönüştürmek) için oluşturlan devrelere denir. Şekil 1 de güç girişi 1 veya 3 fazlı AA

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Lineer Sistem Teorisi EEM Ön Koşul. Yok. Türkçe. Yüksek Lisans. Zorunlu

DERS BİLGİLERİ. Lineer Sistem Teorisi EEM Ön Koşul. Yok. Türkçe. Yüksek Lisans. Zorunlu DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Saat/Hafta T U L Yerel Kredi Lineer Sistem Teorisi EEM0 0 0 7. Ön Koşul Yok AKTS Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Yüksek Lisans Zorunlu Dersi Veren Öğretim

Detaylı

I. YARIYIL DERSLER KODU ADI TEORİK UYG./LAB. TOPLAM KREDİ AKTS

I. YARIYIL DERSLER KODU ADI TEORİK UYG./LAB. TOPLAM KREDİ AKTS GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS DAĞILIMI - KASIM 2018 TAR ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ-I TD TÜRK DİLİ-I ENG-101 İNGİLİZCE 1 4 0 4 3 2 FİZ-103

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ALİAĞA MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ALİAĞA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2013 / 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ 1. SINIF 1. YARIYIL 107 Matematik-I 3 0 3 3 Sayılar,olasılık ile ilgili temel esasları uygulamak, cebir çözümlerini yapmak, geometri

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS İÇERİKLERİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS İÇERİKLERİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS İÇERİKLERİ EEM 601 DOĞRUSAL DİZGE KURAMI 4 0 4 Vektör uzayları doğrusal cebir ve diferansiyel denklemlere genel bakış, devingen dizge tanımları

Detaylı

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI Program: Uçak Teknolojisi (Mekanik Dalı) MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ Teori Uygulama I. Teori Uygulama 1306300 Fizik-II Z 2 1 1 2 2 1507602 İngilizce-II Z 8 6 2 7 7 II. 1868901 Havacılık İngilizcesi-I Z

Detaylı

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı. http://fbe.ieu.edu.tr

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı. http://fbe.ieu.edu.tr Elektrik-Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı http://fbe.ieu.edu.tr Vizyonumuz; Yürütülmekte olan lisansüstü eğitim programları, bilimsel araştırma ve etkinlikleri ile ulusal ve uluslararası

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERİSTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1993 ÖNCESİ TÜRKÇE ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERİSTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1993 ÖNCESİ TÜRKÇE ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERİSTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1993 ÖNCESİ TÜRKÇE ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ (Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Bölümümüz 19 Ağustos 1993 tarihinde yeni

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI 11-İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 1. SINIF SINAV PROGRAMI 09.06.14 Pazartesi 12.00 901 1 Beden Eğitimi ve Spor 10.06.14 Salı 10.30 310 1 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 10.06.14 Salı 12.00 D1-D2 1 Matematik

Detaylı

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GÜÇ SİSTEMLERİNDE HARMONİKLER VE FİLTRELEMELERİN İNCELENMESİ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GÜÇ SİSTEMLERİNDE HARMONİKLER VE FİLTRELEMELERİN İNCELENMESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EMO ANKARA ŞUBESİ İÇ ANADOLU ENERJİ FORUMU GÜÇ SİSTEMLERİNDE HARMONİKLER VE FİLTRELEMELERİN İNCELENMESİ EMO ŞUBE : KIRIKKALE ÜYE : Caner FİLİZ HARMONİK NEDİR? Sinüs formundaki

Detaylı

Sistem nedir? Başlıca Fiziksel Sistemler: Bir matematiksel teori;

Sistem nedir? Başlıca Fiziksel Sistemler: Bir matematiksel teori; Sistem nedir? Birbirleriyle ilişkide olan elemanlar topluluğuna sistem denir. Yrd. Doç. Dr. Fatih KELEŞ Fiziksel sistemler, belirli bir görevi gerçekleştirmek üzere birbirlerine bağlanmış fiziksel eleman

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D KODU DERSLER T U KR AKTS D KODU DERSLER T U KR AKTS EEM206

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D KODU DERSLER T U KR AKTS D KODU DERSLER T U KR AKTS EEM206 EK-1 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D.KODU DERSLER T U KR AKTS D. KODU DERSLER T U KR AKTS FİZ101 FİZİK-1 3 1 4 5 FİZ102 FİZİK-2 3 1 4 5 MAT101 MATEMATİK-1

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2011-2012 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL MAT101 GENEL MATEMATİK I 4 0 4 6 FİZ101 FİZİK I 4 0 4 6 KİM101 KİMYA 4

Detaylı

OTOMATİK KONTROL 18.10.2015

OTOMATİK KONTROL 18.10.2015 18.10.2015 OTOMATİK KONTROL Giriş, Motivasyon, Tarihi gelişim - Tanım ve kavramlar, Lineer Sistemler, Geri Besleme Kavramı, Sistem Modellenmesi, Transfer Fonksiyonları - Durum Değişkenleri Modelleri Elektriksel

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS İÇERİKLERİ GÜZ YARIYILI

ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS İÇERİKLERİ GÜZ YARIYILI ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS İÇERİKLERİ GÜZ YARIYILI 9011101 DOĞRUSAL SİSTEMLER-I Doğrusal Uzaylar: Alanlar, doğrusal bağımsızlık, temel, doğrudan toplam dekompozisyonu, ölçülendirilmiş

Detaylı

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA DERS İÇERİKLERİ

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA DERS İÇERİKLERİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA DERS İÇERİKLERİ ELN5100 Gelişmiş Mikroişlemciler ELN5200 Optoelektronik Devreler ELN5201 Optoelektronik Dönüştürücüler ELN5300 Karmaşık Değişkenli Fonksiyonlar Kuramı Karmaşık

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi ) GÜÇ ELEKTRONİĞİ (0860120203-0860170113) VE ENERJİ Zorunlu Meslek i Seçmeli (Proje, Ödev, Araştırma, İş Yeri ) 4 56 44 100 Kredisi 3+1 4 Bu derste; yarı iletken anahtarlama elemanları, doğrultucu ve kıyıcı

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL SONU SINAV PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL SONU SINAV PROGRAMI 11-İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 1. SINIF SINAV PROGRAMI 22.05.14 Perşembe 10.30 D3-D4 1 Matematik II 23.05.14 Cuma 13.30 901 1 Beden Eğitimi ve Spor 23.05.14 Cuma 15.30 110-112 1 Beton Teknolojisi 27.05.14

Detaylı

MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL

MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL EEM101 Elektrik Elektronik Mühendisliğine Giriş 2+2 (AKTS 4) Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması.

Detaylı

ÖN SÖZ... İİİ İÇİNDEKİLER... V BÖLÜM 1: DİJİTAL ÖLÇME TEKNİKLERİ... 1

ÖN SÖZ... İİİ İÇİNDEKİLER... V BÖLÜM 1: DİJİTAL ÖLÇME TEKNİKLERİ... 1 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İİİ İÇİNDEKİLER... V BÖLÜM 1: DİJİTAL ÖLÇME TEKNİKLERİ... 1 GENEL AÇIKLAMALAR TEMEL KARAKTERİSTİKLER... 1 1. GİRİŞ... 1 2. DİJİTAL ÖLÇME CİHAZLARINI FARKLANDIRAN TEMEL BELİRTİLER...

Detaylı

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir.

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir. 1.1.3. Scada Yazılımından Beklenenler Hızlı ve kolay uygulama tasarımı Dinamik grafik çizim araçları Çizim kütüphaneleri Alarm yönetimi Tarih bilgilerinin toplanması Rapor üretimi 1.1.4. Scada Sistemleri

Detaylı

İŞARET ve SİSTEMLER (SIGNALS and SYSTEMS) Dr. Akif AKGÜL oda no: 303 (T4 / EEM)

İŞARET ve SİSTEMLER (SIGNALS and SYSTEMS) Dr. Akif AKGÜL oda no: 303 (T4 / EEM) İşaret ve Sistemler İŞARET ve SİSTEMLER (SIGNALS and SYSTEMS) Dr. Akif AKGÜL aakgul@sakarya.edu.tr oda no: 303 (T4 / EEM) Kaynaklar: 1. Signals and Systems, Oppenheim. (Türkçe versiyonu: Akademi Yayıncılık)

Detaylı

İçindekiler Jeofizikte Modellemenin Amaç ve Kapsamı Geneleştirilmiş Ters Kuram ve Jeofizikte Ters Problem Çözümleri

İçindekiler Jeofizikte Modellemenin Amaç ve Kapsamı Geneleştirilmiş Ters Kuram ve Jeofizikte Ters Problem Çözümleri İçindekiler Jeofizikte Modellemenin Amaç ve Kapsamı 1 Giriş 1 Tanımsal ve Stokastik Taklaşımlarla Problem Çözümlerinin Temel İlkeleri 2 Tanımsal Yaklaşımda Düz Problem Çözümlerinde Modelleme ilkeleri 4

Detaylı

ýçindekiler Ön Söz xiii Antenler 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 Temel Anten Parametreleri 27 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9 2.10 2.11 2.12 2.13 2.

ýçindekiler Ön Söz xiii Antenler 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 Temel Anten Parametreleri 27 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9 2.10 2.11 2.12 2.13 2. çindekiler Ön Söz xiii 1 Antenler 1 1.1 Giri 1 1.2 Anten Tipleri 4 1.3 I ma Mekanizmas 7 1.4 nce Tel Antende Ak m Da l m 17 1.5 Tarihsel Geli meler 20 1.6 Multimedya 24 Kaynakça 24 2 Temel Anten Parametreleri

Detaylı

DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI

DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI AMAÇ: DTMF işaretlerin yapısının, üretim ve algılanmasının incelenmesi. MALZEMELER TP5088 ya da KS58015 M8870-01 ya da M8870-02 (diğer eşdeğer entegreler

Detaylı

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir.

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir. 4. Bölüm Eviriciler ve Eviricilerin Sınıflandırılması Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Giriş Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta

Detaylı

Modelleme bir sanattan çok bir Bilim olarak tanımlanabilir. Bir model kurucu için en önemli karar model seçiminde ilişkileri belirlemektir.

Modelleme bir sanattan çok bir Bilim olarak tanımlanabilir. Bir model kurucu için en önemli karar model seçiminde ilişkileri belirlemektir. MODELLEME MODELLEME Matematik modelleme yaklaşımı sistemlerin daha iyi anlaşılması, analiz edilmesi ve tasarımının etkin ve ekonomik bir yoludur. Modelleme karmaşık parametrelerin belirlenmesi için iyi

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ I: Haftalık ders 1 saattir (T-0 ) (U-l) (K-0).

BEDEN EĞİTİMİ I: Haftalık ders 1 saattir (T-0 ) (U-l) (K-0). I.SINIF-1.YARIYIL TÜRK DİLİ I : Haftalık ders 2 saattir (T-2 ) (U-0) (K-2). Ders İçeriği; % 10 Dil, Diller ve Türk Dili, % 15 Dil Bilgisi, Sözcük ve Cümle % 25 Kelime Türleri % 25 Anlatım Öğeleri ve Anlatım

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu POLİMER MÜHENDİSLİĞİ EABD LİSANSÜSTÜ DERSLERİ PLM501 Polimer Mühendisliği (3+0) 3 6 Zorunlu PLM502 Polimerlerin Şekillendirilmesi (3+0) 3 6 Zorunlu PLM503 Polimerizasyon Yöntemleri PLM504 İletken Polimerler

Detaylı

EEM HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

EEM HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM3006 - HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM3006 - HABERLEŞME TEORİSİ Dersin Öğretim Elemanı: Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI Ders Görüşme

Detaylı

RF ve Mikrodalga Mühendisliği (EE 310*) Ders Detayları

RF ve Mikrodalga Mühendisliği (EE 310*) Ders Detayları RF ve Mikrodalga Mühendisliği (EE 310*) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati RF ve Mikrodalga Mühendisliği EE 310* Bahar 3 2 0 4 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Süleyman ADAK Mardin Artuklu Üniversitesi. İstasyon Yerleşkesi / Mardin Tel. + 90482 215 19 37 Faks.: + 90 482 215 33 55

Yrd. Doç. Dr. Süleyman ADAK Mardin Artuklu Üniversitesi. İstasyon Yerleşkesi / Mardin Tel. + 90482 215 19 37 Faks.: + 90 482 215 33 55 1 Yrd. Doç. Dr. Süleyman ADAK Mardin Artuklu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İstasyon Yerleşkesi / Mardin Tel. + 90482 215 19 37 Faks.: + 90 482 215 33 55 Kişisel Bilgiler: Adi-Soyadı Süleyman ADAK Statüsü

Detaylı

DEVRE VE SİSTEM ANALİZİ ÇALIŞMA SORULARI

DEVRE VE SİSTEM ANALİZİ ÇALIŞMA SORULARI DEVRE VE SİSTEM ANALİZİ 01.1.015 ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıda verilen devrede anahtar uzun süre konumunda kalmış ve t=0 anında a) v 5 ( geriliminin tam çözümünü diferansiyel denklemlerden faydalanarak bulunuz.

Detaylı

Sistem Dinamiği. Bölüm 2- Dinamik Cevap ve Laplace Dönüşümü. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN

Sistem Dinamiği. Bölüm 2- Dinamik Cevap ve Laplace Dönüşümü. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN Sistem Dinamiği - Dinamik Cevap ve Laplace Dönüşümü Doç. Sunumlarda kullanılan semboller: El notlarına bkz. Yorum Soru MATLAB Bolum No.Alt Başlık No.Denklem Sıra No Denklem numarası Şekil No Şekil numarası

Detaylı

Güç Elektroniği. Yüke verilen enerjinin kontrolü, enerjinin açılması ve kapanması ile ayarlanmasını içerir.

Güç Elektroniği. Yüke verilen enerjinin kontrolü, enerjinin açılması ve kapanması ile ayarlanmasını içerir. Güç Elektroniği GÜÇ ELEKTRONİĞİNİN TANIMI Güç Elektroniği, temel olarak yüke verilen enerjinin kontrol edilmesi ve enerji şekillerinin birbirine dönüştürülmesini inceleyen bilim dalıdır. Güç Elektroniği,

Detaylı

Endüstriyel Sensörler ve Uygulama Alanları Kalite kontrol amaçlı ölçme sistemleri, üretim ve montaj hatlarında imalat sürecinin en önemli aşamalarındandır. Günümüz teknolojisi mükemmelliği ve üretimdeki

Detaylı

ELK101 - ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELK101 - ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ ELK101 - Dr. Hilmi ZENK Elektrik-Elektronik Mühendisi Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL İÇİ SINAV PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL İÇİ SINAV PROGRAMI 11-İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 1. SINIF SINAV PROGRAMI 07.04.14 Pazartesi 10.30 D3-D4 1 Matematik II 07.04.14 Pazartesi 15.30 OD1 1 Mukavemet 08.04.14 Salı 15.30 OD1 1 Beton Teknolojisi 09.04.14 Çarşamba

Detaylı

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi 2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 0 2 2 ZORUNLU MM 101 GENEL MATEMATİK-I 3 0 3 5 ZORUNLU MM 103 LİNEER

Detaylı

1. YIL 1. DÖNEM DERS KODU DERS ADI T+U+L KREDİ AKTS. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

1. YIL 1. DÖNEM DERS KODU DERS ADI T+U+L KREDİ AKTS. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I SEYDİŞEHİR AHMET CENGİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI VE AKTS (ECTS) KREDİLERİ NORMAL ÖĞRETİM 1. YIL 1. DÖNEM 0370060001 Algoritma ve

Detaylı

KISIM 1 ELEKTRONİK DEVRELER (ANALİZ TASARIM - PROBLEM)

KISIM 1 ELEKTRONİK DEVRELER (ANALİZ TASARIM - PROBLEM) İÇİNDEKİLER KISIM 1 ELEKTRONİK DEVRELER (ANALİZ TASARIM - PROBLEM) 1. BÖLÜM GERİBESLEMELİ AMPLİFİKATÖRLER... 3 1.1. Giriş...3 1.2. Geribeselemeli Devrenin Transfer Fonksiyonu...4 1.3. Gerilim - Seri Geribeslemesi...5

Detaylı

Yazılım Çözümleri Elektrik Motor Tasarım Yazılımları

Yazılım Çözümleri Elektrik Motor Tasarım Yazılımları Yazılım Çözümleri Elektrik Motor Tasarım Yazılımları 1 SPEED Yazılımın Özellikleri SPEED, elektrik motor ve generatörlerinin tasarımı ve analizinde kullanılan manyetik eşdeğer devre tabanlı, hızlı, güvenilir

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İLETİŞİM LABORATUARI SAYISAL FİLTRELER

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İLETİŞİM LABORATUARI SAYISAL FİLTRELER SAYISAL FİLTRELER Deney Amacı Sayısal filtre tasarımının ve kullanılmasının öğrenilmesi. Kapsam Ayrık zamanlı bir sistem transfer fonksiyonunun elde edilmesi. Filtren frekans tepkes elde edilmesi. Direct

Detaylı

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308 İNDEKS A AC Bileşen, 186 AC Gerilim Ayarlayıcı, 8, 131, 161 AC Kıyıcı, 8, 43, 50, 51, 54, 62, 131, 132, 133, 138, 139, 140, 141, 142, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157,

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ MEKATRONİĞİN TEMELLERİ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı Yrd. Doç. Dr. İlker ÜNAL Vize %30 Dersin Koşulları Final %60 Ödev %10 Dersin Konuları Mekatronik Sistemler Birimler ve Ölçme

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVESİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Elektrik Müh. Projesi I ve Bitirme Çalışması Konuları

KOCAELİ ÜNİVESİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Elektrik Müh. Projesi I ve Bitirme Çalışması Konuları KOCAELİ ÜNİVESİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016-2017 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Elektrik Müh. Projesi I ve Bitirme Çalışması Konuları 1. Prof. Dr. Nurettin ABUT 1. Güç yarıiletkenleri özellikleri

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Lab/Uyg Akts. MAT-115 Matematik 3,0 0,0 0,0 4,0

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Lab/Uyg Akts. MAT-115 Matematik 3,0 0,0 0,0 4,0 SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ULUBORLU SELAHATTİN KARASOY MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1.SINIF GÜZ YARIYILI MAT-115 Matematik

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I. YARIYIL MM 101 GENEL MATEMATİK-I- 3 0 4 4 MM 103 LİNEER CEBİR 2 0 4 4 MM 105 FİZİK-I

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1: KRİSTALLERDE ATOMLAR...

İÇİNDEKİLER 1: KRİSTALLERDE ATOMLAR... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: KRİSTALLERDE ATOMLAR... 1 1.1 Katıhal... 1 1.1.1 Kristal Katılar... 1 1.1.2 Çoklu Kristal Katılar... 2 1.1.3 Kristal Olmayan (Amorf) Katılar... 2 1.2 Kristallerde Periyodiklik... 2

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Güç Elektroniği ELM-1E / VII +0+0 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER (2008-2011)

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER (2008-2011) 08.401.001 08.401.002 08.401.003 Dikkat Seviyesindeki Değişimlerin Elektrofizyolojik Ölçümler İle İzlenmesi PFO(Patent Foramen Ovale) Teşhisinin Bilgisayar Yardımı İle Otomatik Olarak Gerçeklenmesi ve

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I. YARIYIL MM 101 GENEL MATEMATİK-I- 3 0 4 4 MM 103 LİNEER CEBİR 2 0 4 4 13 MM 105

Detaylı

BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL

BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL Matematik I Sayılar. Cebir. Denklemler ve Eşitsizlikler. Fonksiyonlar. Logaritma. Trigonometri. Geometri. Teknolojinin Bilimsel İlk. Malzeme

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YIL İÇİ SINAV PROGRAMI

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YIL İÇİ SINAV PROGRAMI METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) Pazartesi 17.00 Fizik I Salı 09.00 Metalürji ve Malzeme Müh. Girişi (A/B) Çarşamba 15.00 Kimya Perşembe 17.00 Matematik I Cuma 09.00 Cumartesi 15.00

Detaylı

Optik Haberleşme (EE 539) Ders Detayları

Optik Haberleşme (EE 539) Ders Detayları Optik Haberleşme (EE 539) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Optik Haberleşme EE 539 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili

Detaylı

Bölüm 1: Lagrange Kuramı... 1

Bölüm 1: Lagrange Kuramı... 1 İÇİNDEKİLER Bölüm 1: Lagrange Kuramı... 1 1.1. Giriş... 1 1.2. Genelleştirilmiş Koordinatlar... 2 1.3. Koordinat Dönüşüm Denklemleri... 3 1.4. Mekanik Dizgelerin Bağ Koşulları... 4 1.5. Mekanik Dizgelerin

Detaylı

LİSANS DERS İÇERİKLERİ

LİSANS DERS İÇERİKLERİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL FIZ-125 Fizik I (Zorunlu) T=2 P=1 U=0 AKTS=3 Fiziksel Büyüklükler, Standartlar, Birimler. Vektörler.

Detaylı

Michael Faraday 1831 Ampere ve Bio Savart Elektrik Mekanik Enerjiler arasýndaki ilişki Elektrik Magnetik Alan arasındaki ilişki

Michael Faraday 1831 Ampere ve Bio Savart Elektrik Mekanik Enerjiler arasýndaki ilişki Elektrik Magnetik Alan arasındaki ilişki ELEKTRİK MAKİNALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ GELECEKTEKİ DURUMU Mekanik Enerji Michael Faraday 1831 Ampere ve Bio Savart Elektrik Mekanik Enerjiler arasýndaki ilişki Elektrik Magnetik Alan arasındaki ilişki Elektrik

Detaylı

Sponsorlar için detaylı bilgi, ekte sunulan Sponsor Başvuru Dosyası nda yer almaktadır.

Sponsorlar için detaylı bilgi, ekte sunulan Sponsor Başvuru Dosyası nda yer almaktadır. TOK 2014 OTOMATİK KONTROL ULUSAL TOPLANTISI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İZMİT Sayın Yetkili, Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi nin kararıyla Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı ve Sergisi 2014 (TOK 2014), Kocaeli

Detaylı

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI 1. BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları Programlama Dilleri Veri Yapıları Veritabanı

Detaylı

Esnek Hesaplamaya Giriş

Esnek Hesaplamaya Giriş Esnek Hesaplamaya Giriş J E O L O J İ M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ A. B. D. E S N E K H E S A P L A M A Y Ö N T E M L E R İ - I DOÇ. DR. ERSAN KABALCI Esnek Hesaplama Nedir? Esnek hesaplamanın temelinde yatan

Detaylı

Bekleme Hattı Teorisi

Bekleme Hattı Teorisi Bekleme Hattı Teorisi Sürekli Parametreli Markov Zincirleri Tanım 1. * +, durum uzayı * +olan sürekli parametreli bir süreç olsun. Aşağıdaki özellik geçerli olduğunda bu sürece sürekli parametreli Markov

Detaylı

1.Yarıyıl. 2.Yarıyıl

1.Yarıyıl. 2.Yarıyıl 1.Yarıyıl 1 ENG 101 YABANCI DİL 1 4 0 0 2 Zorunlu 2 FİZ-103 FİZİK-I 4 0 0 6 Zorunlu 3 FİZ-156 FİZİK LABORATUVARI 0 0 2 2 Zorunlu 4 İMM-151 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM 3 1 0 4 Zorunlu 5 İMM-153 ÖLÇME

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

KZ MEKATRONİK. Temel Elektrik Elektronik Eğitim Seti Ana Ünite

KZ MEKATRONİK. Temel Elektrik Elektronik Eğitim Seti Ana Ünite Ana Ünite ana ünitesi, analog uygulamalar, dijital uygulamalar ve temel devre analizi uygulamalarının yapılabileceği şekilde çantalı ve masa üstü kullanıma uygun yapıda tasarlanmıştır. İsteğe bağlı olarak

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* MKM-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MKM-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* MKM-5502 UZMANLIK

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHİSLİK FAKÜLTESİ 2017-2018 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI (Eğitim planı toplamda 138 ve 240 den oluşmaktadır. Yarıyıllara göre alınması

Detaylı

32 SAAT 32 SAAT . EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

32 SAAT 32 SAAT . EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ... EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA.. TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK TESİSATÇISI 1256 SAAT BİTİŞ TARİHİ

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YIL İÇİ SINAV PROGRAMI

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YIL İÇİ SINAV PROGRAMI METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) Pazartesi 17.00 Kimya (A/B) Salı 13.00 Malzeme Bilimi (A/B) Çarşamba 17.00 Fizik I (A/B/C) (C Grubu) T2 Perşembe 17.00 Metalurji ve Malz. Müh. Giriş

Detaylı

Alçak Gerilimde Aktif Filtre ile Akım Harmoniklerinin Etkisinin Azaltılması

Alçak Gerilimde Aktif Filtre ile Akım Harmoniklerinin Etkisinin Azaltılması 618 Alçak Gerilimde Aktif Filtre ile Akım Harmoniklerinin Etkisinin Azaltılması 1 Latif TUĞ ve * 2 Cenk YAVUZ 1 Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Böl., Sakarya,

Detaylı