Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü Ders İçerikleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü Ders İçerikleri"

Transkript

1 Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü Ders İçerikleri BUS 101 Introduction Business Administration Compulsory (3,0,5) İşletmeye Giriş Basic concepts of the business administration such as the evolution of management and administrative sciences, corporation and the relation between its environment, mergers and acquisitions, categorizing companies by form of law, the place corporation establishment, the functions of management, subjects and concepts of organization theory. İşletme yönetimin temel kavramları, örneğin işletme ve yönetim bilimlerinin evrimi, şirket ve çevresi ile olan ilişkileri, birleşmeler ve devralmalar, şirketlerin kanuni olarak sınıfandırılması, şirket kurulumu, yönetim fonksiyonları, organizasyon teorisinin konu ve kavramları. MAT 151 Calculus I Compulsory (3,0,5) Matematik I This course is an introduction to the concepts and methods of calculus. It covers topics including functions, limit, diferentiation rules, extrema and optimization problems, indefnite and defnite integral, applications and fundamental theorem of calculus. Bu ders öğrencilere analiz dersinin temel kavramlarını vermeyi amaçlamaktadır. Ders içeriği fonksiyonlar, limit, türev kuralları, optimizasyon problemleri, integral gibi konuları içermektedir. MAT 152 Calculus II Compulsory (3,0,5) Matematik II This course is the complementary of Calculus I. It covers topics including sequences, infnite series, power series, vectors, lines in space, Lagrange multipliers and double integrals with applications. Bu ders Matematik I dersinin tamamlayıcısı durumunda bir derstir. Ders içeriği olarak seriler, sonsuz seriler, kuvvet serileri, vector gibi konuları içermektedir.

2 ECO 101 Introduction to Economics I Compulsory (3,0,6) İktisada Giriş I This course is an introductory microeconomics course. It covers topics including demand and supply, theories of consumer behaviour and frm behaviour, market structures, efciency, distribution and optimality, and factor market. Bu ders giriş seviyesinde bir mikroekonomi dersidir. Dersin içeriği arz ve talep, tüketici teorisi, frma teorisi, piyasa yapıları, etkinlik, dağılım ve optimal denge ve factor piyasaları gibi konuları içerir. ECO 102 Introduction to Economics II Compulsory (3,0,6) İktisada Giriş II This course is an introductory macroeconomics course. It covers topics such as national income and employment, measurement of national income, infation, fscal policy, monetary policy, and balance of payments. Bu ders giriş seviyesinde bir makroekonomi dersidir. Dersin içeriği milli gelir ve istihdam, milli gelirin ölçülmesi, enfasyon, maliye politikası, para politikası ve ödemeler dengesi gibi konuları içerir. IIT 151 Introduction to Information Technologies Compulsory (2,1,5) Introduction to computers, computer history, hardware, software, operating systems, networks, internet, ubiquiotous computing, introduction to MS Word, editing and formatting texts, tables, fgures, charts, referencing,,introduction to MS Powerpoint, editing and formatting slides, tables, fgures, charts, animations, multimedia appliactions. Bu ders giriş seviyesinde bilgisayar, bilgisayar tarihi, donanım, yazılım, işletim sistemleri, ağlar, internet, MS Word, tablo, şekil, grafk yapma ve değiştirme, MS Pwerpoint slaytları yapma ve değştirme ve animasyon, multimedya uygulamalarıdır.

3 LAW 151 Introduction to Law Compulsory (3,0,5) Introduction, basic terminology and concepts of the law, foundations and sources of law, legal systems, codifcation, application of law and interpretation, classifcation of law and legal systems, national and international law, constitutional law, administrative law, personal relations, family law (of succession), legal entities, property and ownership, rights and liabilities. Bu ders giriş seviyesinde hukukun temel terminolojisi ve içeriklerini, hukukun kaynaklarını ve legal sistemlerini, uygulama ve yorumlarını, sınıfandırmasını, ulusal ve uluslararası hukuku, medeni hukuku, aile hukukunu, tüzel kişi hak ve sorumluluklarını içerir. LAW 251 Commercial Law Compulsory (3,0,5) Scope of commercial law, commercial transactions between business entities, law of business enterprise, commercial provisions and activities, commercial enterprises, commercial disputes, commercial transactions, assignment, commercial papers (drafts, checks, notes), merchants and the status of the persons assisting merchants, namely commercial representatives, brokers, commercial middleman and agents, trade mark, unfair competition, commercial notebooks,running-account Ticaret Hukuku, ticari faaliyetleri konu alan bir hukuk dalıdır. Ticari faaliyetlerle ilgili olarak üretimle tüketim arasındaki sürece konu olurken, diğer yandan da üretimin ve tüketimin kendisini de konu alır. Bu dersteki amaç ticaret hukuk alanındaki öğrencilere eğitim yaptırmak, bu yolda onların bilgi ve becerilerini arttırmaktır.

4 ECO 233 Statistics I Compulsory (3,0,5) İstatistik I This course will familiarize students with the rudiments of statistical theory and ready them for efective academic and professional practice in the process of statistical research. Primary topics include basic theorems of probability, independent and joint events, conditional probability, discrete probability distributions, and normal distributions. Bu ders öğrencilere istatistik teorisinin temel kavramlarını öğretmeyi amaçlamaktadır. Dersin içeriği temel olasılık teorileri, koşullu olasılık, bağımlı ve bağımsız olaylar, normal dağılım gibi konuları içermektedir. ECO 234 Statistics II Compulsory (3,0,5) İstatistik II This course provides further theoretical background of statistical methods, and emphasizes the importance of its real economic life examples. This course mainly covers principles of point estimation, techniques of estimation, hypothesis testing, comparison tests for independent and paired samples, regression, correlation, and analysis of variance. Bu ders öğrencilere daha ileri seviye istatistiksel metotları vermeyi amaçlayıp ekonomik uygulamalarını öğretmeyi hedefemektedir. Dersin içeriği nokta tahmini, tahmin teknikleri, hipotez testi, regresyon, korelasyon ve varyans analizi gibi konuları içermektedir.

5 BUS 203 Management and Organization Compulsory (3,0,5) Yönetim ve Organizasyon Basic concepts and theories of management, historical development of management, theories of organization, environmental relations, transition to new organization and management models, authority concept, power concept, responsibility concept, environment-technology-organization relations, various management forms, introduction to strategic management. Yönetimin temel kavramları ve teorileri, yönetimin tarihi gelişimi, organizasyon teorileri, çevresel etkileşimler, yeni organizasyon ve yönetim modellerine geçiş, otorite kavramı, güç kavramı, sorumluluk kavramı, çevre-teknolojiorganizasyon ilişkileri, çeşitli yönetim şekilleri, stratejik yönetime giriş. BUS 301 Principles of Marketing Compulsory (3,0,5) Pazarlama İlkeleri Introduction to marketing and the marketing environment. marketing tools and strategies, marketing research, sales forecasting, segmentation, targeting, positioning, consumer and organizational buyer behavior, marketing information, planning components of a marketing mix, product, price, place, promotion, Pazarlamaya giriş, pazarlama ortamı, pazarlama araçları ve stratejileri, pazarlama araştırması, şatış tahminleri, segmentasyon, hedefeme, konumlanma, tüketici ve örgütsel alıcı davranışları, pazarlama bilişimi, pazarlama karışımının bileşenlerinin palnlanması, ürün, fyat, yer ve promosyon.

6 ITF 311 International Marketing Compulsory (3,0,5) Uluslararası Pazarlama This course aims to present growing importance of international marketing, economic, political/legal, cultural aspects of international marketing, international trade environment, social and cultural environments, international marketing research, segmentation, targeting and positioning in international markets, product, price and place decisions in international markets, sourcing strategies (exporting and importing), global market entry strategies, strategic elements of competitive advantage in international markets, leading, organizing and controlling the international markets. Bu dersin amacı gelişen uluslararası pazarlamanın önemini, uluslararası pazarlamanın ekonomik, politik, legal ve kültürel yönleri, uluslararası ticaret çevresi, sosyal ve kültürel çevre, uluslararası pazar araştırmaları, segmentasyon, uluslararası pazarlarda hedef ve pozisyon belirleme, ürün, fyat, konum kararları, kaynak stratejileri (ithalat ve ihracat), global pazarlara giriş stratejileri, uluslararası pazarlarda rekabet üstünlüğü sağlayacak stratejik elemanlar, yön verme, uluslararası pazarları organize ve kontrol etme konularını sunmaktır. BUS 201 Financial Accounting I Compulsory (3,0,5) Finansal Muhasebe I Introduction to basic concepts and principles of accounting; recording business transactions and year end adjustments, preparation of trial balance, balance sheet and income statement; opening and closing the accounts; detail analysis of major accounts: cash, receivables, inventory (including inventory valuation methods). Muhasebenin temel kavram ve prensiplerine giriş, muhasebesel işlemleri kayda alma, yıl sonu düzeltmeleri, mizanın hazırlanması, bilançonun hazırlanması, gelir tablosunun hazırlanması, açılış ve kapanış hesapları, önemli muhasebe hesaplarının detayları: kasa, alacak hesapları, stok (stok değerleme yöntemleri)

7 BUS 206 Organisational Behavior Compulsory (3,0,5) Örgütsel Davranış Individual behavior, personality, perceptions, attitudes, motivation and emotions, interpersonal relationships and intergroup relations in organizational settings, leadership, team processes, communication and confict, concept of organization, organisation s climate, culture and change, conceptual tools for analyzing and understanding behavior, improvement of individual, group and organizational performance and the manager s role. Bireysel davranış, kişilik, algılar, tutumlar, motivasyon ve duygular, örgütsel düzenlemelerde bireyler arası ilişkiler ve gruplar arası ilişkiler, liderlik, takım çalışmaları, iletişim ve çatışma, örgüt kavramı, örgütün iklimi, kültür ve değişimi, davranışı anlamak ve çözümlemek için kavramsal araçlar, bireysel, grup ve örgütsel performasnın geliştirilmesi ve yöneticinin rolü. ITF 304 Trade Financing Compulsory (3,0,5) Ticaret Finansmanı Trade risk and assessment, methods of payment, bonds, guarantees and standby letters of credit, currency risk management, export credit insurance, trade fnance alternatives, terms of payment Ticaret riski ve değerlendirmesi, ödeme şekilleri, bonolar, kredi notları, risk yönetimi, ihracat kredi garantisi, ticaret fnansman alternatiferi BUS 204 Research Methodology Compulsory (3,0,5) Araştırma Yöntemleri Overview of research and its methodologies, induction and deduction, literature review, selecting and defning a research problem, conducting the research, case study, questionnaire survey, experiment design, writing research reports and thesis, writing research proposals. Araştırma ve yöntemlerine genel bir bakış, tümevarım ve tümdengelim, literatür taraması, araştırma sorusunun tesbiti ve tanımlanması, araştırmanın yürütülmesi, vaka çalışması, anket taraması, deney tasarımı, araştırma raporları ve tez yazımı, araştırma tekliferinin yazılması.

8 ITF 303 Capital Markets Compulsory (3,0,5) Sermaye Piyasaları This course examines several aspects of the global capital markets, including private and public fnancial intermediaries, domestic and global security markets, organized exchanges for stock and bond securities trading, and capitalization structure. It also pay attention to the mechanics of the buyside/sell-side, the role of investment bankers and brokers, the underwriting process, various types of fnancial securities and derivatives, and other topics that are timely to today s global markets. Bu ders global sermaye piyasalarının çok değişik tarafarını incelemeyi amaçlamaktadır. Özel ve kamu fnansal aracıları, yerel ve küresel menkul değerler piyasası, hisse senedi ve tahvil ile ilgili organize piyasalar gibi konular dersin ana kavramlarıdır. Bunun yanında yatırım bankalarının rolü, çok farklı fnansal menkul değerler ve türev ürünler dersin içerikleri arasındadır. ITF 305 Corporate Finance Compulsory (3,0,5) Kurumsal Finans introduction to fnancial management and its functions, historical evolution of fnance, time value of money, ınterest calculations, annuities, fnancial analysis, analysis techniques, breakeven analysis, fnancial planning and control, cash budget, statement of fund fows, working capital management, risk and proftability, short term fnancing, medium term fnancing, bank loans, credits from sellers, leasing, forfaiting, portfolio theory and its relevance to real investment decisions Finansal yönetime ve fonksiyonlarına giriş, fnansın tarihi gelişimi, paranın zaman olarak değeri, faiz hesapları, tahviller, fnansal analizler, analiz teknikleri, başabaş noktası analizleri, fnansal planlama ve kontrol, nakit bütçesi, fon akışlarının beyanı, işletme sermayesi yönetimi, risk ve karlılık, kısa vade fnans, orta vade fnans, banka kredileri, satıcılardan alınan kredi, leasing, ifas, portfolio teorisi ve gerçek yatırım kararları ile olan ilişkisi.

9 ITF 403 International Political Economy Compulsory (3,0,5) Uluslararası Politik İktisat The course introduces the major theoretical models of international political economy and the available empirical evidence. It covers topics including perspectives on international political economy, structures of international political economy, states and markets, and transnational problems and dilemmas. Bu ders uluslararası politik iktisada ilişkin temel teorik modelleri vermeyi amaçlamaktadır. Bunun yanında uluslararası politik iktisadın yapısı, devletler ve piyasalar, milletler üstü problemler ve ikilemler gibi konuları da içermektedir. ITF 309 Export- Import Management Compulsory (3,0,5) İthalat- İhracat Yönetimi Exporting, importing and countertrade; basic rules of international trade, types and conditions of delivery and payment, preparation and evaluation of related documents (agreements, proforma and commercial invoices, certifcate of circulation, certifcate of origins, package list, insurance policies) free zone, export and import fnancing; production, outsourcing and logistics operations; managing of international value chain; fnancial operations in international business, organization of foreign trade departments, government incentives, sample case studies. İthalat, ihracat ve karşılıklı ticaret, uluslararası ticaretin temel kuralları, teslimat ve ödeme şekilleri tipleri ve koşulları, ilgili doküman hazırlıkları, İthalat, ihracat fnasmanı,uluslararsı işletmelerde fnasal işlemler, yabancı ticaret bölümlerinin örgütlenmesi, hükümet teşvikleri, basit örnek olay çalışmaları.

10 ECO 334 Money, Banking and Financial Institutions Compulsory (3,0,5) Para, Bankacılık ve Finansal Kurumlar The course introduces alternative approaches to international money, fnance and banking. Whilst the emphasis is on policy questions, theory postulations and empirical evidence will be referred to frequently. The course is planned to cover some topical issues including i) International monetary regimes, ii) Exchange rate determination theories and evidence, iii) Alternative exchange rate regimes and policies, iv) Banking system: risks and regulation, v) The international experience with currency and banking crises, vi) Turkish fnancial system: Issues, risks and regulation, vii) Monetary policy in fnancially open economies with special reference to Turkey. Bu ders uluslararası fnans ve bankacılığa ilişkin temel kavramları vermeye amaçlamaktadır. Dersin içeriği uluslararası para rejimleri, döviz kuru belirlenmesi, farklı döviz kuru rejimleri, bankacılık sistemi, döviz ve bankacılık krizleri ile ilgili uluslararası tecrübeler, Türk fnansal sistemi, açık ekonomilerde para politikası gibi konuları içermektedir. ITF 312 International Logistics and Transportation Compulsory (3,0,5) Uluslararası Lojistik ve Ulaşım Introduction to logistics and the supply chain, the supply chain management concept, demand management, transportation management, models for design, control, operations and management of SCM systems distribution center, warehouse, and plant location, order management and customer service procurement, international logistics, logistics information systems. Bu ders, uluslararası lojistik ve arz zinciri, arz zincir işletim konsepti, talep yönetimi, ulaşım yönetimi, dizayn modelleri, kontrol, SCM sistemlerinin işletimi, ambarlar, tesis yerleşimi, sipariş yönetimi, uluslararası lojistik ve lojistik bilgi sistemleri gibi konuları içermektedir.

11 BUS 310 Strategic Management Compulsory (3,0,5) Stratejik Yönetim Introduction to strategical management, the context of managing strategically, interaction and harmony, internal and enviromental concepts, external analysis and internal analysis, functional strategies, competitive strategies, corporate strategies, international strategies, cases in strategic management Stratejik yönetime giriş, stratejik yönetimin içeriği, etkileşim ve uyum, içsel ve çevresel kavramlar, dış analizi ve iç analizi, işlevsel stratejileri, rekabet stratejileri, kurumsal stratejiler, uluslararası stratejiler, stratejik yönetime ilişkin örnek vakalar ITF 403 International Political Economy Compulsory (3,0,5) Uluslararası Politik İktisat The course introduces the major theoretical models of international political economy and the available empirical evidence. It covers topics including perspectives on international political economy, structures of international political economy, states and markets, and transnational problems and dilemmas. Bu ders uluslararası politik iktisada ilişkin temel teorik modelleri vermeyi amaçlamaktadır. Bunun yanında uluslararası politik iktisadın yapısı, devletler ve piyasalar, milletler üstü problemler ve ikilemler gibi konuları da içermektedir. ITF 405 Quantitative decision making techniques Elective (3,0,5) Kantitatif (Niceliksel) Karar Verme Teknikleri Introduction to decision making, decision making process, multiple attribute decision making, noncompensatory decision making methods, scoring methods, TOPSIS, ELECTRE, Median Ranking Method, Analytic Hierarchy Process (AHP), Analytic Network Process (ANP), Delphi Method Karar verme, karar verme süreci, birden fazla nitelige karar verme, noncompensatory karar verme yöntemleri, puanlama yöntemleri, TOPSIS, electre, Medyan Sıralama Yöntemi, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS), Analitik Ağ Süreci (ANP), Delphi Yöntemi

12 ITF 404 Business ethics Compulsory (3,0,5) İş Etiği Introduction to ethics, moral issues in business or organizational context, ethical theories and application in business environment, ethical conformance, global and local values, ethics in international business. İş Etiğine giriş, işletmelerde veya örgütsel hayatta etik konular, etik teorileri ve iş ortamında uygulamaları, etik uygunluk, küresel ve yerel değerler, uluslararası iş ortamlarında etik. ITF 409 Economic Policy Elective (3,0,5) İktisat Politikası This course will cover contemporary policy issues in economic literature. The topics will include current economic problems, and public policies, fscal policy, infation, unemployment and distribution of income. Selected reading will be given by the instructors. Bu ders iktisat literatürüne ilişkin son politika gelişmeleri incelemektedir. Dersin içeriği mevcut ekonomik problemler, maliye politikası, enfasyon, işsizlik, ve gelir dağılımı gibi konuları içermektedir. ITF 413 Portfolio analysis Elective (3,0,5) Portföy Analizi This course aims to present introduction to portfolio management process, investment policy statement, managing individual investor portfolios, managing institutional portfolios, capital markets expectations, asset allocation, fxed income portfolio management, equity portfolio management, alternative investments portfolio management, risk management in portfolio management, execution of portfolio decisions, monitoring and rebalancing, evaluation of portfolio performance, global investment performance standards. Bu ders, portföy yönetimi sürecine giriş, yatırım politikası, bireysel yatırımcıların portföy yönetimi, kurumsal portföy yönetimi, sermaye piyasaları beklentileri, varlık dağıtımı, sabit getirili portföy yönetimi, sermaye portföy yönetimi, alternatif portföy yönetimi, risk yönetimde portföy yönetimi, portföy kararlarını yerine getirme, portföy performansının ölçülmesi, dengelenmesi ve değerlendirilmesi, global portföy yatırım standartları konularını sunmayı amaçlar.

13 BUS 425 Enterprise resource planning Elective (3,0,5) Kurumsal Kaynak Planlaması Introduction to ERP, historical evolution of ERP, ERP modules, business process analysis and business process re-engineering, systems diagraming and process mapping, enterprise-wide information integration, ERP implementation models, information strategy planning, case studies Kurumsal Kaynak Planlamaya giriş, Kurumsal kaynak planlamanın tarihsel gelişimi, kurumsal kaynak planlama modülleri, iş süreçleri analizi ve iş süreçlerinin iyileştirilmesi, sistemleri diagramlama ve süreç haritalama, kurum çapında bilgi entegrasyonu, kurumsal kaynak planlama uygulama modelleri, bilgi stratejisi planlama, vaka çalışmaları ITF 417 International negotiation Elective (3,0,5) Uluslar arası müzakereler Introduction to negotiation, types of negotiations, key concepts of negotiation, preperations for negotiataion, cultural confusion, negotiaition skills, politeness and integrity, deception and coercive methods as a norm of negotiation tactical negotiation, body language; diplomacy and tact: barriers to aggrement, relationships, notice of local cultures and customs, gender diferences, blocs and alliances; electronic negotiation, mediation and arbitration. Müzakereye giriş, müzakere çeşitleri, müzakerede ana kavramlar, müzakere için hazırlık, kültürel kargaşa, müzakere becerisi, nezaket ve bütünlük, müzakere yöntemleri olarak yanıltma ve zorlama, taktik müzakere, vücut dili, diplomasi ve incelik: anlaşmada engeller, ilişkiler, yerel kültürler ve geleneklerin önemi, cinsiyet farklılıkları, bloklar ve ittifaklar, elektronik müzakere, arabuluculuk ve tahkim

14 ITF 313 Business Development & Entrepreneurship Elective (3,0,5) İş geliştirme & Girişimcilik Introduction to the concept of entrepreneurship, entrepreneurial perspective, creating and fnancing new venture; commercializing innovations derived from research and technology development, business plan organizational plan, marketing plan source of capital, opportunity analysis, informal risk; international entrepreneurship opportunities going public, ending venture Girişimcilik kavramına giriş, girişimci bakış açısı, yeni bir girişim oluşturma ve bunun fnansmanı,, araştırma ve teknoloji geliştirmeye dayalı yeniliklerin ticarileştirilmesi, iş planı, organizasyon planı, pazarlama planı, sermaye kaynağı, fırsat analizi, resmiyet harici diğer riskler, uluslararası girişimcilik fırsatları, halka arz, girişimi sonlandırma ITF 421 Consumer behavior Elective (3,0,5) Tüketici Davranışları Introduction to consumption, consumer and consumer behavior concepts, external factors (cultural, social) of consumption, internal factors (personal, psychological) of consumption, process of decision making, consumer behavior models, adoption of innovation, resistance to innovation, case studies. Tüketim, tüketici ve tüketici davranışı kavramları, tüketimi etkileyen dış faktörler (sosyal, kültürel), tüketim, tüketimi etkileyen içsel faktörler ( kişisel, psikolojik), karar verme süreci, tüketici davranışı modelleri, yeniliğin benimsenmesi, yeniliğe direnç ve örnek vaka çalişmaları

15 ITF 423 Maritime Transportation Elective (3,0,5) Deniz Taşımacılığı This course aims to present introduction to maritime transport, importance of maritime transport in global trade, applicable international laws, regulations and treaties, basic personnel security, procedures and policy, cargo screening equipment, liner service companies, freight charges, analyzing the operations of sea shippers and vessel owners, container transportation, port management. Bu dersin amacı deniz taşımacılığına giriş, deniz taşımacılığının uluslararası ticaretteki önemi, uygulanabilir uluslararası hukuk kuralları, regülasyonlar ve anlaşmalar, temel personel güvenliği, prosedür ve politikalar, kargo görüntüleme ekipmanları, lineer servis şirketleri, taşıma giderleri, deniz nakliyecileri ve gemi sahiplerinin operasyon analizleri, konteyner taşımacılığı ve liman yönetimi ile ilgili genel bilgileri sunmaktır. ITF 425 Risk management Elective (3,0,5) Risk Yönetimi Introduction to risk management concepts, risk management tools and techniques, the design and implementation of risk management practices, risk management theories and practices, loss control, loss fnancing, and intemal risk reduction mechanisms. Risk Yönetimi kavramları, risk yönetimi araçları ve teknikleri, risk yönetimi yöntemlerinin tasarımı ve uygulaması, risk yönetimi teori ve uygulamaları, kayıp kontrolü, kayıp fnansmanı ve uluslararası risk azaltma mekanizmaları,

16 ITF 306 E- commerce Compulsory (3,0,5) E- Ticaret Introduction to e-business and e-commerce, types of e-business, technological challenges of conducting e-business; innovative business models in electronic commerce; e-business strategy, e-business implementation, business process change management, digital platforms of B2C and B2B trade; guidelines for website usability; internet marketing and advertising; search engine optimization and search engine marketing for proftability; web statistics and analytics; security issues on the internet, web accessibility. E-iş ve e-ticaret, e-iş türleri, teknolojik yeniliklerin-işe uygulamaları, elektronik ticarette yenilikçi iş modelleri, e-iş stratejisi, e-iş uygulama, iş süreci değişim yönetimi, B2C ve B2B ticarette dijital platformlar, web sitesi kullanımı için ilkeler, internette pazarlama ve reklam, arama motoru optimizasyonu ve karlılık için arama motoru pazarlaması, web istatistik ve analizi; internete dair güvenlik sorunları, web erişilebilirliği. ITF 419 Auditing Elective (3,0,5) Denetim Introduction to auditing and basic terminology, auditing function, standard of auditing, auditing reports, audit risk and audit planning, performing and integrated audit, tools to gather audit evidence, auditing revenue, audit of acquisition, audit of cash and other liquid assets, audit of long term liabilities,, evidences, internal auditing system, assets, liabilities, auditing of income statement, completing the audit, case Denetimin temel kavramları, denetim raporları, denetimin işlevi, denetim standartları, denetim raporları, denetim riski ve planlama, performans ve entegre denetim, denetimde kanıt toplamak için araçlar, denetim gelirleri, satın alma denetimi, nakit denetim ve diğer likit mülklerin denetimi, uzun vadeli borçların denetimi, deliller, iç denetim sistemi, mülkler, borçlar, gelir tablosunun denetimi, denetimin tamamlanması, vaka takdimi

17 ITF 407 Project management Elective (3,0,5) Proje Yönetimi This course aims to present introduction to project management, basic leadership concepts, foundation principles of project management, the cycle of initiating, planning, executing, monitoring, and closing a project, defning the Project entities, planning process, scheduling and estimating, controlling the project, project team formation, measuring progress, solving common project problems, enterprise project management, project portfolio management, requirements engineering, case studies. Bu dersin amacı proje yönetimi, temel liderlik kavramları, proje yönetimi prensiplerinin kurulması, proje teşvik, planlama, uygulama, değerlendirme ve bitiş süreçleri, proje bileşenlerinin tanımı, planlama süreci, program ve tahmin, proje kontrolü, proje ekibi, ilerlemeyi ölçme, ortak proje problemlerinin çözümü, proje yönetim girişimciliği, proje portföy yönetimi, gereklilikler ve vaka çalışmaları ile proje yönetiminin bileşenlerini sunmaktır. ITF 408 Analysis of Financial Statements Elective (3,0,5) Finansal Tabloların Analizi This course aims to present basic topics in fnancial reporting, balance sheet, income statement, cash-fow statement, interpreting the fgures in fnancial statements, such as the balance sheet, income and cash Flow statements, short-term liquidity, forecasting and Proforma analysis, capital structure and solvency, return on invested capital, proftability analysis, earnings-based analysis and valuation, fnancial statement analysis, investments, fnancial planning and analysis Bu ders, fnansal raporlamada temel konular, bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, fnansal tablolardaki fgürleri yorumlama, kısa vadeli likidite, planlama ve proforma analizi, sermaye yapısı ve ödeme gücü, karlılık analizleri, sermaye yeterliliği, değerleme ve kar tabanlı analizler, fnansal tablo analizleri, yatırımlar, fnansal planlama ve analizleri konularını sunmayı amaçlar.

18 ITF 410 International Human Resource Management Elective (3,0,5) Uluslararası insan Kaynakları Yönetimi Introduction to personnel management, job design, employment, selection and training of personnel, career development, employee-employer relations, incentives, wage and salary administration, compensation and benefts, performance appraisal and discipline in organizations; current developments in human resources management abroad and in Turkey. Personel yönetimine giriş, iş tasarımı, işe alma, personel seçimi ve eğitimi, kariyer geliştirme, işçi-işveren ilişkileri, akları ynteşvikler, ücret ve maaş yönetimi, tazminat ve sosyal haklar, örgütlerde performans artışı ve disiplin, Türkiye de ve dünyada insan kaynakları yönetiminde son gelişmeler. ITF 412 Monetary Economics Elective (3,0,5) Para Ekonomisi This course provides an introduction to monetary theory, to the efects of monetary variables on the macroeconomic system, the role of the Central Bank and the conduct of monetary policy. Subjects covered include the nature and function of money, classical monetary theory, neutrality of money, theories of the demand for money, the transmission mechanism of monetary policy, including theories of nominal rigidities and the Phillips curve. Bu ders para teorisine giriş dersidir. Para değişkenlerinin makroekonomik sisteme etkilerini, Merkez Bankası nın rolünü ve para politikasının uygulanışını incelemektedir. Dersin içeriği paranın fonksiyonu, klasik para teorisi, para nötr olması, para talebi teorileri, para politikasnın geçiş mekanizması gibi konuları içermektedir.

19 ITF 414 Monetary Economics Elective (3,0,5) Para Ekonomisi This course provides an introduction to monetary theory, to the efects of monetary variables on the macroeconomic system, the role of the Central Bank and the conduct of monetary policy. Subjects covered include the nature and function of money, classical monetary theory, neutrality of money, theories of the demand for money, the transmission mechanism of monetary policy, including theories of nominal rigidities and the Phillips curve. Bu ders para teorisine giriş dersidir. Para değişkenlerinin makroekonomik sisteme etkilerini, Merkez Bankası nın rolünü ve para politikasının uygulanışını incelemektedir. Dersin içeriği paranın fonksiyonu, klasik para teorisi, para nötr olması, para talebi teorileri, para politikasnın geçiş mekanizması gibi konuları içermektedir. ITF 416 Career Management Elective (3,0,5) Kariyer Yönetimi This course aims to present defnition and dimension of career, career planning, traditional and contemporary perspectives on careers, factors that impact the career choice,careeer management models and application, selfrecognition, process of individual career decision, concept of career development, goals and programs of career development, stages of career development, contribution of organization in career development process, career consulting. Bu ders, kariyerin tanımı ve bölümlendirilmesi, kariyer planlama, kariyerle ilgili geleneksel ve çağdaş bakış açıları, kariyer seçimini etkileyen faktörler, kariyer yönetim modelleri ve başvuru, kendini tanıma, bireysel kariyer karar süreci, kariyer gelişimi kavramı, kariyer gelişim programı ve hedeferi, kariyer gelişimi adımları, organızasyonun kariyer gelişimine katkısı, kariyer danışmanlığı konularını içerir.

20 ITF 420 Industrial Economics Elective (3,0,5) Endüstriyel Ekonomi This course examines the structure, conduct, and performance of frms by studying analytic models of imperfect competition and strategic (game theoretic) interaction among frms, determinants of industrial structure, and the process of entry and entry deterrence. The main subjects include monopoly and price discrimination, vertical arrangements between frms, transactions costs and contract design, game theoretic models of frm behaviour, collusive arrangements, strategic entry deterrence by pricing, investment, and product diferentiation. Bu ders eksik rekabet, frmalar arasında stratejik etkileşim, endüstriyel yapının belirleyicileri gibi konuları çalışarak frmaların yapısını ve performansını incelemektedir. Ders içeriği tekel ve fyat ayrımcılığı, frmalar arası dikey anlaşmalar, kontrat dizaynı, oyun teorisi modelleri, stratejik giriş caydırmacılığı ve ürün farklılaştırması gibi konuları içermektedir. ITF 422 Financial Derivatives Elective (3,0,5) Finansal Türev Araçlar This course deals with the derivatives markets and analyzes how derivatives markets work. It also includes the pricing of various derivatives including options, forward, swaps, and forward contracts. Bu ders ile türev piyasaları tanıtma ve türev piyasaların nasıl çalıştı konusunda bilgi vermek amaçlanmıştır. Ayrıca bu ders; opsiyon, forward, swaps ve forward sözleşmelerini de içeren farklı türev araçlarının fyatlandırmasını da içerir. ITF 424 Fundamental Analysis Elective (3,0,5) Temel Analiz This course deals with the valuation of equity securities using fundamental analysis. The tools covered in this course consist of valuation models including discounted dividend, cash fow, abnormal earnings and economic proft. The emphasis is on the role of fnancial statements in equity valuation. Bu ders temel analiz yönetmiyle hisse senedi fyatlamasını öğretmeyi amaçlamaktadır. İskonto edilmiş temettü, nakit akımı, ekonomik kar gibi kavramlar dersin ana konularıdır. Dersin ana teması hisse senedi fyatlamasında fnansal tabloların rolünü incelemede olacaktır.

Revolution I TDL101 Z Türk Dili I Turkish Language I TOPLAM Tarihi II

Revolution I TDL101 Z Türk Dili I Turkish Language I TOPLAM Tarihi II (NORMAL ÖĞRETİM) I. YIL I BF101 Z Genel İşletme Introduction to Business I 3+0-3 4 BF103 Z Mikro İktisada Giriş Introduction to Microeconomics 3+0-3 3 BF105 Z Genel Muhasebe-I Financial Accounting I 3+0-3

Detaylı

Revolution I TDLİÖ101 Z Türk Dili I Turkish Language I TOPLAM Tarihi II

Revolution I TDLİÖ101 Z Türk Dili I Turkish Language I TOPLAM Tarihi II (İKİNCİ ÖĞRETİM) I. YIL I BFİÖ101 Z Genel İşletme Introduction to Business I 3+0-3 4 BFİÖ103 Z Mikro İktisada Giriş Introduction to Microeconomics 3+0-3 3 BFİÖ105 Z Genel Muhasebe-I Financial Accounting

Detaylı

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü. Dersler ve Krediler

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü. Dersler ve Krediler Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Dersler ve Krediler I. YIL I HAFTALIK DERS SAATİ UTL101 Z Genel İşletme Introduction to Business 3+0-3 5 UTL103 Z Hukukun Temel Kavramları Basic Concepts of Law

Detaylı

Tablo-1 %100 İNGİLİZCE İŞLETME BÖLÜMÜ - 8 YARIYILLIK LİSANS MÜFREDATI

Tablo-1 %100 İNGİLİZCE İŞLETME BÖLÜMÜ - 8 YARIYILLIK LİSANS MÜFREDATI Tablo-1 %100 İNGİLİZCE İŞLETME BÖLÜMÜ - 8 YARIYILLIK LİSANS MÜFREDATI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ YARIYILI: I FIRST SEMESTER ATA 101*** Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT-İ.Ö

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT-İ.Ö I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI ECTS KREDİSİ İKTİÖ-101 Z Davranış Bilimleri Introduction to Behavioral Sciences 3+0-3 3 İKTİÖ-103 Z Genel Muhasebe-I Financial Accounting

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU: 0207

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU: 0207 İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU: 0207 01.Yarıyıl Dersleri Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS IKT105 İktisada Giriş Introduction to Economics 3 0 3 4 ISL101

Detaylı

2017 ÖNCESİ NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT NÖ-İÖ BÖLÜMLERİ LİSANS ÖĞRETİM PLANI

2017 ÖNCESİ NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT NÖ-İÖ BÖLÜMLERİ LİSANS ÖĞRETİM PLANI I. YIL İKT101 Z Davranış Bilimleri Behavioral Sciences 3+0-3 3 İKT103 Z Genel Muhasebe I General Accounting I 3+0-3 5 İKT105 Z Matematik I Mathematics I 3+0-3 3 İKT107 Z Hukuka Giriş Introduction to Law

Detaylı

I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI (T + U)-KREDISI

I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI (T + U)-KREDISI NEVġEHĠR ÜNĠVERSĠTESĠ ĠKTĠSADĠ VE ĠDARĠ BĠLĠMLER FAKÜLTESĠ ĠġLETME N.Ö. BÖLÜMÜ LĠSANS ÖĞRETĠM PLANI I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI İŞL-101 Z Davranış Bilimleri-I

Detaylı

** İktisat bölümü ikinci öğretim ders kodları İKTİÖ şeklinde başlamaktadır.

** İktisat bölümü ikinci öğretim ders kodları İKTİÖ şeklinde başlamaktadır. I. YIL HAFTALIK DERS (T + U) KREDISI İKT101 Z Davranış Bilimleri Behavioral Sciences 3+0-3 3 İKT103 Z Genel Muhasebe I General Accounting I 3+0-3 5 İKT105 Z Matematik I Mathematics I 3+0-3 3 İKT107 Z Hukuka

Detaylı

Semester I. PSPA 105 Introductionto Law Hukuka Giriş C 3 5 ECON 101 Introduction to Economics İktisada Giriş I C 3 5

Semester I. PSPA 105 Introductionto Law Hukuka Giriş C 3 5 ECON 101 Introduction to Economics İktisada Giriş I C 3 5 s Offered in the Undergraduate Program Semester I PUBF 101 PSPA 103 Mathematics for Public Mali Matematik C 3 5 Finance I I Introduction to Social Sosyal Bilimlere Giriş C 3 6 Sciences PSPA 105 Introductionto

Detaylı

T.C. MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ 1. YARIYIL

T.C. MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ 1. YARIYIL 1. YARIYIL BUS 1101 Introduction to Business 3 0 3 4 BUS 1111 Micro Economics 3 0 3 4 BUS 1121 Financial Accounting I 3 0 3 5 BUS 1131 Introduction to Law 3 0 3 4 BUS 1141 Mathematics 3 0 3 4 BUS 1151

Detaylı

LOJİSTİK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ AKADEMİK YILI LİSANS (TÜRKÇE) DERS PROGRAMI

LOJİSTİK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ AKADEMİK YILI LİSANS (TÜRKÇE) DERS PROGRAMI LOJİSTİK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2014-2015 AKADEMİK YILI LİSANS (TÜRKÇE) DERS PROGRAMI BİRİNCİ YARIYIL Adı (TR) Adı (ING) ISL 131 Ekonominin Temelleri I Fundamentals of Economics I ISL 171 İşletme Yönetiminin

Detaylı

DERS KODU DERS ADI ZORUNLU TEORİ UYGULAMA LAB KREDİ AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılap AIT181 Tarihi I Zorunlu 2 0 0 2 2

DERS KODU DERS ADI ZORUNLU TEORİ UYGULAMA LAB KREDİ AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılap AIT181 Tarihi I Zorunlu 2 0 0 2 2 1.YARIYIL LERİ KODU ADI ZORUNLU TEORİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap AIT181 Tarihi I Zorunlu 2 0 0 2 2 IKT101 İktisada Giriş I Zorunlu 3 0 0 3 6 IKT103 İktisatçılar İçin Matematik I Zorunlu 3 0 0 3 6 IKT105

Detaylı

DERSLİK KAPASİTE. Öğre nci Sayıs ı. Bölü m Kodu. Grup Adı. Ders Kodu. Sınav Saati. Duru m PROG. Sınav Tarihi. Zorunlu. Ders Adı

DERSLİK KAPASİTE. Öğre nci Sayıs ı. Bölü m Kodu. Grup Adı. Ders Kodu. Sınav Saati. Duru m PROG. Sınav Tarihi. Zorunlu. Ders Adı PROG Bölü m Kodu Ders Kodu Ders Adı Grup Adı Zorunlu Duru m Öğre nci Sayıs ı Sınav Tarihi EKONOMETRİ PR. EAS 102 İktisada Giriş 2 B Zorunlu Aktif 80 11.04.2016 09:00 EKONOMETRİ PR. EC 360 Merkez Bankacılığı

Detaylı

ACADEMIC YEAR CURRICULUM OF DEPARTMENT OF LOGISTICS MANAGEMENT FIRST SEMESTER

ACADEMIC YEAR CURRICULUM OF DEPARTMENT OF LOGISTICS MANAGEMENT FIRST SEMESTER 2014-2015 ACADEMIC YEAR CURRICULUM OF DEPARTMENT OF LOGISTICS MANAGEMENT FIRST SEMESTER Code Dersin Adı (TR) Course Name (ING) ISL 131 Ekonominin Temelleri I Fundamentals of Economics I ISL 171 İşletme

Detaylı

2013-2014 ACADEMIC YEAR CURRICULUM OF DEPARTMENT OF LOGISTICS MANAGEMENT FIRST SEMESTER

2013-2014 ACADEMIC YEAR CURRICULUM OF DEPARTMENT OF LOGISTICS MANAGEMENT FIRST SEMESTER 2013-2014 ACADEMIC YEAR CURRICULUM OF DEPARTMENT OF LOGISTICS MANAGEMENT FIRST SEMESTER ENG 102 Akademik Sunum Becerileri Academic Presentation Skills 2 2 3 6 HVI 101 Sivil Havacılığa Giriş Introduction

Detaylı

I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI (T + U) KREDISI

I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI (T + U) KREDISI I. YIL HAFTALIK DERS SAATI (T + U) KREDISI İKT0 Z Davranış Bilimleri Introduction to BehavioralSciences 3+0-3 3 İKT03 Z Genel Muhasebe I Financial Accounting I 3+0-3 5 İKT05 Z Matematik I Mathematics I

Detaylı

ACADEMIC YEAR CURRICULUM OF DEPARTMENT OF LOGISTICS MANAGEMENT FIRST SEMESTER

ACADEMIC YEAR CURRICULUM OF DEPARTMENT OF LOGISTICS MANAGEMENT FIRST SEMESTER 2014-2015 ACADEMIC YEAR CURRICULUM OF DEPARTMENT OF LOGISTICS MANAGEMENT FIRST SEMESTER Code Dersin Adı (TR) Course Name (ING) MAN 131 Ekonominin Temelleri I Fundamentals of Economics I MAN 171 İşletme

Detaylı

İşletme (Türkçe) - 1. yarıyıl. Academic and Social Orientation Hukukun Temelleri Fundamentals of Law TR

İşletme (Türkçe) - 1. yarıyıl. Academic and Social Orientation Hukukun Temelleri Fundamentals of Law TR - - - - - Bölüm Seçin - - - - - Gönder İşletme (Türkçe) - 1. yarıyıl 141000000001101 Akademik ve Sosyal Oryantasyon Academic and Social Orientation 1 0 0 1 0 1 TR 380000000001101 Hukukun leri Fundamentals

Detaylı

1. Semester 1. Semester CODE COURSE CREDIT CODE COURSE CREDIT. 2. Semester 2. Semester. 3. Semester 3. Semester

1. Semester 1. Semester CODE COURSE CREDIT CODE COURSE CREDIT. 2. Semester 2. Semester. 3. Semester 3. Semester T.C. YAŞAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI TİCARET VE FİNANSMAN BÖLÜMÜ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI DEĞİŞİKLİKLERİ VE İNTİBAKLAR MEVCUT PROGRAM

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME İ.Ö

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME İ.Ö NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME İ.Ö. BÖLÜMÜ LİSANS ÖĞRETİM PLANI I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI İŞLİÖ-101 Z Davranış Bilimleri-I

Detaylı

I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI ECTS KREDİSİ

I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI ECTS KREDİSİ I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI ECTS KREDİSİ İKT-101 Z Davranış Bilimleri Introduction to Behavioral Sciences 3+0-3 3 İKT-103 Z Genel Muhasebe I Financial Accounting

Detaylı

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Bahar Dönemi) 2. SINIF (Bahar Dönemi)

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Bahar Dönemi) 2. SINIF (Bahar Dönemi) İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ İŞL.102 Davranış Bilimleri II 3 4 İŞL.202 İşletme Yönetimi İŞL.104 Genel Muhasebe II İŞL.208 Örgütsel Davranış (ÖŞ: İŞL.102 Davranış Bilimleri II) İŞL.110 Borçlar

Detaylı

I. YIL YY KODU Z/S DERSĠN ADI DERSĠN ĠNGĠLĠZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI

I. YIL YY KODU Z/S DERSĠN ADI DERSĠN ĠNGĠLĠZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI NEVġEHĠR HACI BEKTAġ VELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ ĠKTĠSADĠ VE ĠDARĠ BĠLĠMLER FAKÜLTESĠ ĠKTĠSAT NÖ-ĠÖ BÖLÜMLERĠ LĠSANS I. YIL İKT103 Z Genel Muhasebe I General Accounting I 3+0-3 4 İKT105 Z Matematik I Mathematics

Detaylı

ESKİ PROGRAM YENİ PROGRAM

ESKİ PROGRAM YENİ PROGRAM 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT NÖ- İÖ BÖLÜMLERİ LİSANS İNTİBAK PROGRAMI I.YY II.YY III. YY

Detaylı

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Bahar Dönemi) 2. SINIF (Bahar Dönemi)

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Bahar Dönemi) 2. SINIF (Bahar Dönemi) İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ İŞL.102 Davranış Bilimleri II 3 4 İŞL.202 İşletme Yönetimi İŞL.104 Genel Muhasebe II İŞL.208 Örgütsel Davranış (ÖŞ: İŞL.102 Davranış Bilimleri II) İŞL.110 Borçlar

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ OKULU EŞDEĞER YAPILACAK DERSLER FAKÜLTE : İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ BÖLÜM : İKTİSAT

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ OKULU EŞDEĞER YAPILACAK DERSLER FAKÜLTE : İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ BÖLÜM : İKTİSAT 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ OKULU FAKÜLTE : BÖLÜM : İKTİSAT Dersin Açıldığı Dersin Dersin 1301001322002-1501001152002 COMPUTER COURSE FEN BİYOLOJİ 402001732012 COMPUTER 11320201E11563- GLOBAL MARKETING

Detaylı

Ataturk's Principles and AİT181. AİT182 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II

Ataturk's Principles and AİT181. AİT182 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II DENİZ İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEKOKULU DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU BÖLÜM KODU : 1101 01.Yarıyıl Dersleri 02.Yarıyıl Dersleri Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS Ders

Detaylı

Courses Offered in the PhD Program

Courses Offered in the PhD Program Courses Offered in the PhD Program Compulsory Courses Course Code Course Title Dersin Adı PUBF 601 Advanced Topics in Public Finance Kamu Maliyesinde İleri Düzey Konular Elective Courses Course Code Course

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ NÜN İKTİSAT ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇİFT ANADAL-YANDAL MÜFREDATI

KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ NÜN İKTİSAT ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇİFT ANADAL-YANDAL MÜFREDATI İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ TOPLANTI SAYISI:22 YÖNETİM KURULU KARARLARI TOPLANTI KARAR TARİHİ:10.08.2012 KARAR: 5- İşletme, Maliye İktisat, Uluslararası Ticaret ve Finansman ve İngilizce İşletme

Detaylı

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YENİ DERS MÜFREDATI (1) FAKÜLTESİ: İŞLETME FAKÜLTESİ / BUSINESS SCHOOL

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YENİ DERS MÜFREDATI (1) FAKÜLTESİ: İŞLETME FAKÜLTESİ / BUSINESS SCHOOL (3) SINIFI: 1. Yıl Güz Dönemi MIS101 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 1 COMPUTER PROGRAMMING 1 Z 3-0 4 BUS101 BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ HISTORY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Z 3-0 4 BUS103 İŞLETMECİLER İÇİN MATEMATİK

Detaylı

Yönetim Bilişim Sistemleri (Karma) - 1. yarıyıl. 380000000001101 Hukukun Temelleri Fundamentals of Law 2 0 0 2 2 5 TR

Yönetim Bilişim Sistemleri (Karma) - 1. yarıyıl. 380000000001101 Hukukun Temelleri Fundamentals of Law 2 0 0 2 2 5 TR - - - - - Bölüm Seçin - - - - - Gönder Yönetim Bilişim Sistemleri (Karma) - 1. yarıyıl 141000000001101 Akademik ve Sosyal Oryantasyon Academic and Social Orientation 1 0 0 1 0 1 TR 380000000001101 Hukukun

Detaylı

EK: SENATO ONAYI ALMIŞ MEVCUT EKDAL PROGRAMLARI A) GENEL EKDALLAR Genel ekdallar tüm öğrencilere açıktır.

EK: SENATO ONAYI ALMIŞ MEVCUT EKDAL PROGRAMLARI A) GENEL EKDALLAR Genel ekdallar tüm öğrencilere açıktır. EK: SENATO ONAYI ALMIŞ MEVCUT EKDAL PROGRAMLARI A) GENEL EKDALLAR Genel ekdallar tüm öğrencilere açıktır. HUKUK EKDALI (Aşağıdaki derslerden 4/5 adet) LAW250 Main Concepts of Turkish Law/IR 263 Fundamental

Detaylı

İngilizce Ders Adı / English Ders Kodu Ders Adı TE PR CR ECTS Ders Kodu Ders Adı TE PR CR ECTS

İngilizce Ders Adı / English Ders Kodu Ders Adı TE PR CR ECTS Ders Kodu Ders Adı TE PR CR ECTS BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ / BULENT ECEVIT UNIVERSITY DENİZ İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEKOKULU / SCHOOL OF MARITIME BUSINESS AND MANAGEMENT DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU / DEPARTMENT

Detaylı

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Güz Dönemi) 2. SINIF (Güz Dönemi) AKTS Dersin. Kodu. veya İŞL.219

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Güz Dönemi) 2. SINIF (Güz Dönemi) AKTS Dersin. Kodu. veya İŞL.219 İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ in in İŞL.101 Davranış Bilimleri I İŞL.201 Genel İşletme İŞL.203 Introduction to Business İŞL.103 Genel Muhasebe I İŞL.207 İŞL.209 İKT.101 İktisada Giriş I İŞL.211

Detaylı

ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI

ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI İKT101 İktisada Giriş I 3+0 5 İKT102 İktisada Giriş II 3+0 5 İŞL113 Genel İşletme 4+0 5 İŞL223 İşletme Yönetimi 3+0 5 MAT179 Matematik 3+0

Detaylı

2013 MÜFREDATINA GÖRE ULUSLARARASI TİCARET VE FİNANSMAN BÖLÜMÜ NÜN İNGİLİZCE İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇİFT ANADAL -YANDAL MÜFREDATI

2013 MÜFREDATINA GÖRE ULUSLARARASI TİCARET VE FİNANSMAN BÖLÜMÜ NÜN İNGİLİZCE İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇİFT ANADAL -YANDAL MÜFREDATI 1 MÜFREDATINA GÖRE ULULARARAI TİCARET VE FİNANMAN BÖLÜMÜ NÜN İNGİLİCE İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇİFT ANADAL -YANDAL MÜFREDATI ınıfı :1 Yarıyıl :1 Adı / Teo. Uyg. Introduction to Business Introduction

Detaylı

Ders Programı Sağlık Yönetimi Bölümü

Ders Programı Sağlık Yönetimi Bölümü Ders Programı Sağlık Yönetimi Bölümü BİRİNCİ YIL 1. Dönem (Güz) 2. Dönem (Bahar) Dersin Adı T U Kredi Dersin Adı T U Kredi Akademik ve Sosyal Oryantasyon 1 0 1 Toplum ve Sağlık 0 Yönetim ve Organizasyon

Detaylı

ĠġLETME ve ĠġLETME Ġkinci Öğretim BÖLÜMLERĠ 1. SINIF (Bahar Dönemi) 2. SINIF (Bahar Dönemi) Kodu

ĠġLETME ve ĠġLETME Ġkinci Öğretim BÖLÜMLERĠ 1. SINIF (Bahar Dönemi) 2. SINIF (Bahar Dönemi) Kodu ĠġLETME ve ĠġLETME Ġkinci Öğretim BÖLÜMLERĠ İŞL.102 Davranış Bilimleri II 3 4 İŞL.202 İşletme Yönetimi İŞL.104 Genel Muhasebe II İŞL.208 Örgütsel Davranış (Öġ: İŞL.102 Davranış Bilimleri II) İŞL.110 Borçlar

Detaylı

HAVACILIK İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI AVIATION MANAGEMENT COURSE CURRICULUM

HAVACILIK İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI AVIATION MANAGEMENT COURSE CURRICULUM BİRİNCİ YARIYIL / FIRST SEMESTER AVM 103 Havacılık Yönetiminin Temelleri I Fundamentals of Aviation Management I 3 0 3 6 MAN 131 Ekonominin Temelleri I Fundamentals of Economics I 3 0 3 5 MAN 141 Matematik

Detaylı

İzmit Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı

İzmit Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı İzmit Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve ergi Uygulamaları Programı Listesi 1. YARIYIL Adı T L U 9905005 AIT105 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Zorunlu Türkçe 2 0 0 2 2 9903309 YDB103 İngilizce I Zorunlu

Detaylı

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Güz Dönemi) 2. SINIF (Güz Dönemi) AKTS Dersin. Kodu. veya İŞL.219

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Güz Dönemi) 2. SINIF (Güz Dönemi) AKTS Dersin. Kodu. veya İŞL.219 İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ in in İŞL.101 Davranış Bilimleri I İŞL.201 Genel İşletme İŞL.203 Introduction to Business İŞL.103 Genel Muhasebe I İŞL.207 İŞL.209 İKT.101 İktisada Giriş I İŞL.211

Detaylı

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Güz Dönemi) 2. SINIF (Güz Dönemi) İŞL.103 Genel Muhasebe I 3 5 SRV.211 Statistics I 3 5 İKT.

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Güz Dönemi) 2. SINIF (Güz Dönemi) İŞL.103 Genel Muhasebe I 3 5 SRV.211 Statistics I 3 5 İKT. İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ in in İŞL.101 Davranış Bilimleri I İŞL.201 Genel İşletme İŞL.203 Introduction to Business İŞL.103 Genel Muhasebe I SRV.211 Statistics I İKT.101 İktisada Giriş

Detaylı

Courses Offered in the MsC Program

Courses Offered in the MsC Program Courses Offered in the MsC Program Compulsory Courses Course Code Course Title Dersin Adı PUBF 501 Public Expenditure in Theory and Practice Teori ve Uygulamada Kamu Harcamaları PUBF 502 Public Revenue

Detaylı

Courses Offered in the MSc Program

Courses Offered in the MSc Program Courses Offered in the MSc Program Compulsory Courses Course Code Course Title Dersin Adı PUBF 501 Public Expenditure in Theory and Practice Teori ve Uygulamada Kamu Harcamaları PUBF 502 Public Revenue

Detaylı

YAZ OKULU TARİHLERİ. Yaz Okulu için yeni ders kayıtları 18-19 Temmuz 2012 tarihlerinde OASIS sistemi üzerinden yapılacaktır.

YAZ OKULU TARİHLERİ. Yaz Okulu için yeni ders kayıtları 18-19 Temmuz 2012 tarihlerinde OASIS sistemi üzerinden yapılacaktır. 27.06.2012 YAZ OKULU TARİHLERİ 2011-2012 öğretim yılı Yaz Okulu dersleri 23 Temmuz - 7 Eylül 2012 tarihleri arasında yapılacak ve 10-15 Eylül 2012 tarihleri arasında da Yaz Okulu sınavları gerçekleştirilecektir.

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI MALİYE Tezli Yüksek Lisans Programı Maliye tezli yüksek lisans programının eğitim

Detaylı

Endüstri Mühendisliği - 1. yarıyıl. Academic and Social Orientation. 441000000001101 Fizik I Physics I 3 0 1 4 4 6 TR

Endüstri Mühendisliği - 1. yarıyıl. Academic and Social Orientation. 441000000001101 Fizik I Physics I 3 0 1 4 4 6 TR - - - - - Bölüm Seçin - - - - - Gönder Endüstri Mühendisliği - 1. yarıyıl 141000000001101 Akademik ve Sosyal Oryantasyon Academic and Social Orientation 1 0 0 1 0 1 TR 441000000001101 Fizik I Physics I

Detaylı

YBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Çift Anadal Başvuru ve Kabul Koşulları*

YBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Çift Anadal Başvuru ve Kabul Koşulları* YBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Çift Anadal Başvuru ve Kabul Koşulları* Fakültemiz bölümlerinde Çift Anadal Lisans Programlarına Üniversitemizin tüm Fakülte ve bu Fakültelere bağlı tüm Bölümlerdeki öğrencilerden

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ETME BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL 1.YARIYIL DERS LİSTESİ 101 Genel Muhasebeye Giriş I Zorunlu 3+0 3 4 105 Hukukun Temel Kavramları Zorunlu 3+0 3 4 İKT 101 İktisada

Detaylı

EKONOMİ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

EKONOMİ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR? EKONOMİ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR? Ekonomi Bölümünden mezun olanların ne iş yaptıkları sorusuna çoğu zaman çok geniş bir yelpazeden söz edilerek cevap verilir. Bu yelpaze: Dünya Bankası, IMF, Uluslararası

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 ( yılı öncesinde birinci

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 ( yılı öncesinde birinci MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 (2016-17 yılı öncesinde birinci sınıfa başlayan öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Dönem CMPE113

Detaylı

DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONS FALL SEMESTER WEEKLY COURSE SCHEDULE MONDAY DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ / İşletme Fakültesi

DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONS FALL SEMESTER WEEKLY COURSE SCHEDULE MONDAY DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ / İşletme Fakültesi MONDAY FBA1301 Sociology QMT 2001 Science GÜZİN MRK 4233 Digital SUMEYRA DUMAN FIN 4233 Investment Analysis EFE ÇAĞLAR ÇAĞLI MNO 4213 Recruitment Selection and Placement MRK 4233 Digital : SUMEYRA DUMAN

Detaylı

Graduation Project Topics

Graduation Project Topics Graduation Project Topics Maintenance management Maintenance performance and measurement: o Efficiency, effectiveness, productivity; o Life Cycle Cost optimization; o Quality, risk and maintenance services;

Detaylı

INFORMATION SHEET FOR ERASMUS PERIOD

INFORMATION SHEET FOR ERASMUS PERIOD EGE UNIVERSITY Faculty of Economics and Administrative Sciences Busıness Administration Department INFORMATION SHEET FOR 2017-2018 ERASMUS PERIOD A. GENERAL INFORMATION Faculty Address International Relations

Detaylı

DERS BİLDİRİM FORMU Fakülte/Yüksekokul Bölüm Anabilim Dalı/Program Sınıf Öğretim Dönemi

DERS BİLDİRİM FORMU Fakülte/Yüksekokul Bölüm Anabilim Dalı/Program Sınıf Öğretim Dönemi DERS BİLDİRİM FORMU Fakülte/Yüksekokul Dersin kodu : 1 : Güz Dersin Adı Dersin İngilizce Adı Z/S T U L ATI ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I Principles of Ataturk and History of Revolutions I Z 0 0

Detaylı

I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI (T + U)-KREDISI

I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI (T + U)-KREDISI I. YIL YBD101 Z Foreign Language-I Foreign Language-I 3+0-3 12 TİO103 Z Turizm Tourism 2+0-2 2 TBHM105 Z Statistics Statistics 2+0-2 3 TBHM107 Z Economics Economics 3+0-3 2 I ENF101 Z Temel Bilgi Teknolojileri

Detaylı

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ / MARITIME BUSINESS ADMINISTRATION DEPARTMENT DERS PLANI / COURSE SCHEDULE

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ / MARITIME BUSINESS ADMINISTRATION DEPARTMENT DERS PLANI / COURSE SCHEDULE DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ / MARITIME BUSINESS ADMINISTRATION DEPARTMENT DERS PLANI / COURSE SCHEDULE I. YARIYIL / SEMESTER AIT1101 DG Atatürk İlkeleri ve Inkılap Tarihi I Ataturk s Principles

Detaylı

TOPLAM 23+2-25 TOPLAM 23+2-22

TOPLAM 23+2-25 TOPLAM 23+2-22 NEVġEHĠR HACI BEKTAġ VELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ ĠKTĠSADĠ VE ĠDARĠ BĠLĠMLER FAKÜLTESĠ KAMU YÖNETĠMĠ BÖLÜMÜ NÖ VE ĠÖ LĠSANS ÖĞRETĠM PLANI (2015-2016) I. YIL HAFTALIK DERS SAATI (T+U)-KREDISI KMY109 Z Hukukun Temel

Detaylı

1. YARIYIL (GÜZ) 2. YARIYIL (BAHAR)

1. YARIYIL (GÜZ) 2. YARIYIL (BAHAR) T.C. HARRAN UNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ MALİYE BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM LİSANS DERS LİSTESİ 1. YARIYIL (GÜZ) 1006120 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I* ZORUNLU 2 2 1006102 TÜRK DİLİ

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ ULUSLARARASI LOJİSTİK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI (İNTİBAK)

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ ULUSLARARASI LOJİSTİK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI (İNTİBAK) YAŞAR ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ ULUSLARARASI LOJİSTİK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2017-2018 AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI (İNTİBAK) MEVCUT PROGRAM YENİ PROGRAM 1. Semester 1. Semester ECON 101 Introduction to Economics

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı Grup Gün Ders Saatleri Başlangıç Ders Saati Bitiş Ders No Sınıf 1 ADL102 HUKUK USULÜ BİLGİSİ GR01 Perşembe 1000 1050 3.

Ders Kodu Ders Adı Grup Gün Ders Saatleri Başlangıç Ders Saati Bitiş Ders No Sınıf 1 ADL102 HUKUK USULÜ BİLGİSİ GR01 Perşembe 1000 1050 3. Ders Kodu Ders Adı Grup Gün Ders Saatleri Başlangıç Ders Saati Bitiş Ders No Sınıf 1 ADL102 HUKUK USULÜ BİLGİSİ GR01 Perşembe 1000 1050 3.DERS B123 2 ADL102 HUKUK USULÜ BİLGİSİ GR01 Perşembe 1100 1150

Detaylı

İİBF İktisat Bölümü İKT-103 GENEL MUHASEBE I İKT-107 HUKUKA GİRİŞ İKT-117 GENEL İŞLETME TDL-101 TÜRK DİLİ I

İİBF İktisat Bölümü İKT-103 GENEL MUHASEBE I İKT-107 HUKUKA GİRİŞ İKT-117 GENEL İŞLETME TDL-101 TÜRK DİLİ I İİBF İktisat Bölümü 240111002 İKT-103 GENEL MUHASEBE I 240111004 İKT-107 HUKUKA GİRİŞ 240111006 İKT-117 GENEL İŞLETME 240111008 TDL-101 TÜRK DİLİ I 240111014 AİT-101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ

Detaylı

İNGİLİZCE İŞLETME ANABİLİM DALI YÖNETİCİLER İÇİN İŞLETME YÖNETİMİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS GÖREVLENDİRMELERİ

İNGİLİZCE İŞLETME ANABİLİM DALI YÖNETİCİLER İÇİN İŞLETME YÖNETİMİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS GÖREVLENDİRMELERİ YÖNETİCİLER İÇİN İŞLETME YÖNETİMİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Dersin Adı Öğretim Üyesi Gün ve Saat Derslik Kadrosunu Bulunduğu Birim 1.Dönem MBA 7027 Research Methods and Statistics

Detaylı

- Seçmeli Ders - - - - - 8. - Seçmeli Ders - - - - - 8. - Seçmeli Ders - - - - - 8. - Seçmeli Ders - - - - - 8

- Seçmeli Ders - - - - - 8. - Seçmeli Ders - - - - - 8. - Seçmeli Ders - - - - - 8. - Seçmeli Ders - - - - - 8 Öğretim Planı Dönemi I Adı - - - - - - 8 - - - - - - 8 - - - - - - 8 - - - - - - 8 Toplam AKTS 32 Dönemi II Adı BUS797 Master Seminar Zorunlu 0 2 0 0 6 ISL797 Yüksek Lisans Seminer Zorunlu 0 2 0 0 4 ISL740

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM DERS BİLDİRİM FORMU (%100 İNGİLİZCE PROGRAM)

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM DERS BİLDİRİM FORMU (%100 İNGİLİZCE PROGRAM) T.. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM DERS BİLDİRİM FORMU (%100 İNGİLİZE PROGRAM) 1. YARIYIL MAT 101 alculus I 4 0 4 7 Faculty PHY105 Physics I 4 0 4 7 Faculty IE 105 IE

Detaylı

EK: SENATO ONAYI ALMIŞ MEVCUT EKDAL PROGRAMLARI A) GENEL EKDALLAR Genel ekdallar tüm öğrencilere açıktır.

EK: SENATO ONAYI ALMIŞ MEVCUT EKDAL PROGRAMLARI A) GENEL EKDALLAR Genel ekdallar tüm öğrencilere açıktır. EK: SENATO ONAYI ALMIŞ MEVCUT EKDAL PROGRAMLARI A) GENEL EKDALLAR Genel ekdallar tüm öğrencilere açıktır. HUKUK EKDALI (Aşağıdaki derslerden 4/5 adet) LAW250 Main Concepts of Turkish Law/IR 263 Fundamental

Detaylı

1. YARIYIL (GÜZ) 2. YARIYIL (BAHAR)

1. YARIYIL (GÜZ) 2. YARIYIL (BAHAR) T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM LİSANS DERS LİSTESİ 1. YARIYIL (GÜZ) 1004101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I ZORUNLU 2 2 1004102 TÜRK DİLİ

Detaylı

MALİYE BÖLÜMÜ 2013 VE SONRASI GİRİŞLİ ÖĞRENCİ MÜFREDATI

MALİYE BÖLÜMÜ 2013 VE SONRASI GİRİŞLİ ÖĞRENCİ MÜFREDATI MALİYE BÖLÜMÜ 2013 VE SONRASI GİRİŞLİ ÖĞRENCİ MÜFREDATI 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) 1006101 1009101 2 3 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 1 Zorunlu 1006102 1009102 2 2 TÜRK DİLİ I 1 Zorunlu 1006103 1009109

Detaylı

*) Bu dersler Güzel Sanatlar (Müzik, Resim, Görsel Sanatlar vb.) ve Spor ile ilgili olarak açılan seçimlik ders havuzundan seçilecektir.

*) Bu dersler Güzel Sanatlar (Müzik, Resim, Görsel Sanatlar vb.) ve Spor ile ilgili olarak açılan seçimlik ders havuzundan seçilecektir. NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK(N.Ö.)LİSANS DERS ÖĞRETİM PLANI I. YIL YBD101 Z Yabancı Dil-I Foreign Language-I 10+0-10 12 T103 Z Turizm Tourism

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERSLERİ

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERSLERİ YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERSLERİ 1. SINIF GÜZ DÖNEMİ DERSLERİ (saat) SHB101 Sosyal e Giriş Introduction to Social Work Z 3/0 5 SHB103

Detaylı

Kanada Sertifika Programları. Marketing Research and Business Intelligence Eylül, Ocak, Mayıs 42 Hafta 15600

Kanada Sertifika Programları. Marketing Research and Business Intelligence Eylül, Ocak, Mayıs 42 Hafta 15600 ALGONQUIN COLLEGE CAPILANO UNIVERSITY CENTENNIAL COLLEGE Kanada Sertifika Programları BÖLGE Program Başlangıç Tarihleri Süre (Ay) İngilizce Şartı Marketing Research and Business Intelligence Eylül, Ocak,

Detaylı

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ 2015-2016 NÖ ve İÖ LİSANS ÖĞRETİM PLANI

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ 2015-2016 NÖ ve İÖ LİSANS ÖĞRETİM PLANI NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ 2015-2016 NÖ ve İÖ LİSANS ÖĞRETİM PLANI I. YIL YY KODU Z/S DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI HAFTALIK DERS SAATI

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM 2.YARIYIL

NORMAL ÖĞRETİM 2.YARIYIL NORMAL ÖĞRETİM 2.YARIYIL EAS102 İKTİSADA GİRİŞ 2 3 4 A DOÇ.DR.N.ALGAN EAS102 İKTİSADA GİRİŞ 2 3 4 B PROF.DR.H.BAL EAS102 İKTİSADA GİRİŞ 2 3 4 C YRD.DOÇ.DR.M.ILDIRAR EAS102 İKTİSADA GİRİŞ 2 3 4 D YRD.DOÇ.DR.Y.TEKGÜL

Detaylı

Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları (MGMT 418) Ders Detayları

Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları (MGMT 418) Ders Detayları Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları (MGMT 418) Ders Detayları Ders Adı Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları Ders Kodu MGMT 418 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bahar 3 0

Detaylı

: Manufacturing Engineering and Management (Link) Üretim Sistemleri/Endüstri Mühendislii Bölümü ne uygun bazı dersler

: Manufacturing Engineering and Management (Link) Üretim Sistemleri/Endüstri Mühendislii Bölümü ne uygun bazı dersler : Danimarka : Technical University of Denmark (Link) : Manufacturing Engineering and (Link) Informatics and Mathematical Programming (Link) Production Technology Project System Analysis Statistical Process

Detaylı

2 Spring Semester Bahar Dönemi TRM 102 INTRODUCTION TO MANAGEMENT YÖNETİME GİRİŞ

2 Spring Semester Bahar Dönemi TRM 102 INTRODUCTION TO MANAGEMENT YÖNETİME GİRİŞ FRESHMAN 1. yıl 1 Fall Semester Güz Dönemi TRM 111 INFORMATION TECHNOLOGIES BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ECON 101 PRINCIPLES OF MICROECONOMICS MİKROEKONOMİNİN İLKELERİ ENGT 101 ADVANCED ENGLISH I İLERİ İNGİLİZCE

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü Lisans Öğretim Planı (Türkçe) - 8 YARIYILLIK LİSANS MÜFREDATI I. SEMESTER MAT111 Matematik I Calculus I 4 0 4 5 FİZ101 Fizik I Physics I 3

Detaylı

İŞLETME BÖLÜMÜ 2013 VE SONRASI GİRİŞLİ ÖĞRENCİ MÜFREDATI

İŞLETME BÖLÜMÜ 2013 VE SONRASI GİRİŞLİ ÖĞRENCİ MÜFREDATI İŞLETME BÖLÜMÜ 2013 VE SONRASI GİRİŞLİ ÖĞRENCİ MÜFREDATI 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) 1004101 1008101 2 2 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 1 Zorunlu 1004102 1008102 2 2 TÜRK DİLİ I 1 Zorunlu 1004103 1008103

Detaylı

DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONS MONDAY DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ / İşletme Fakültesi BUS2 BUS4 BUS6 BUS8. MNO2002 Human Resource Management

DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONS MONDAY DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ / İşletme Fakültesi BUS2 BUS4 BUS6 BUS8. MNO2002 Human Resource Management MONDAY MNO 1002 Organization and Management MNO2002 Human Resource Management ECO2901 Principles of International Economics PINAR NARİN EMİRHAN Z-26 MNO 1002 Organization and Management ECO1002 Economics

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. M. Arcan TUZCU

Yrd. Doç. Dr. M. Arcan TUZCU Yrd. Doç. Dr. M. Arcan TUZCU Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi EĞİTİM Doktora Yüksek Lisans Lisans Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Bölümü 1999 2003 Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme

Detaylı

MONDAY. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ / İşletme Fakültesi BUS1 BUS3 BUS5 BUS7. MRK 3001 Marketing Strategies BURCU İLTER LUNCH. FBA2201 Research Methods

MONDAY. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ / İşletme Fakültesi BUS1 BUS3 BUS5 BUS7. MRK 3001 Marketing Strategies BURCU İLTER LUNCH. FBA2201 Research Methods MONDAY MNO 1001 Principles of Business ÖMÜR NECZAN ÖZMEN FBA2201 Research Methods MRK 3001 Strategies MNO 4213 Recruitment, Selection and Placement ACC 3001 Cost and Managerial BANU ESRA ARSLANERTİK MNO

Detaylı

HİZMETLERİMİZ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MUHASEBE HİZMETLERİ / FINANCIAL CONSULTANCY AND ACCOUNTING SERVICES

HİZMETLERİMİZ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MUHASEBE HİZMETLERİ / FINANCIAL CONSULTANCY AND ACCOUNTING SERVICES HİZMETLERİMİZ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MUHASEBE HİZMETLERİ / FINANCIAL CONSULTANCY AND ACCOUNTING SERVICES DENETİM HİZMETLERİ / AUDIT SERVICES İÇ DENETİM HİZMETLERİ / INTERNAL AUDITING SERVICES VERGİ DANIŞMANLIĞI

Detaylı

Business Intelligence and Analytics Principles and Practices: Charting the Course to BI and Analytic Success

Business Intelligence and Analytics Principles and Practices: Charting the Course to BI and Analytic Success Business Intelligence and Analytics Principles and Practices: Charting the Course to BI and Analytic Success Eğitim Detayları Eğitim Süresi : 1 Gün Kontenjan : 10 Ön Koşullar : Herhangi bir önkoşul bulunmamaktadır.

Detaylı

Introduction to Public Administration (KAM 104) Course Details

Introduction to Public Administration (KAM 104) Course Details Introduction to Public Administration (KAM 104) Course Details Course Name Course Code Term Lecture Hours Application Hours Lab Credit ECTS Hours Introduction to Public Administration KAM 104 Spring 3

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS KATALOĞU

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS KATALOĞU YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS KATALOĞU BİRİNCİ SINIF 1. Yarıyıl/1. Term LAW101 Hukuk Başlangıcı / Introduction to Law 2 3 LAW103 Anayasa Hukuku Genel Teorisi /General Theory of Constitutional

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ -N

EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ -N I.YY 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ -N.Ö. BÖLÜMÜ LİSANS İNTİBAK PROGRAMI ESKİ PROGRAM

Detaylı

Ders Tanıtım Formu (Türkçe) Form 2a: Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

Ders Tanıtım Formu (Türkçe) Form 2a: Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Ders Tanıtım Formu (Türkçe) Form 2a: DERS BİLGİLERİ Müfredat Yılı Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS 2013 Mali Tablolar Analizi MYO13256 Bahar 4+0 4 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Türkçe Dersin

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ OKULU EŞDEĞER YAPILACAK DERSLER FAKÜLTE : İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ BÖLÜM : İKTİSAT

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ OKULU EŞDEĞER YAPILACAK DERSLER FAKÜLTE : İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ BÖLÜM : İKTİSAT 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ OKULU EŞDEĞER YAPILACAK DERSLER FAKÜLTE : BÖLÜM : Kodu 1301001352012-1501001352012 1301001292002-1501001192002 11320201E11677-21520201E11393 11320201E11239-1502002292011

Detaylı

GÜNCELLENMİŞ MÜFREDAT

GÜNCELLENMİŞ MÜFREDAT GÜNCELLENMİŞ MÜFREDAT BİRİNCİ SINIF 1. Yarıyıl / 1. Term LAW101 Hukuk Başlangıcı / Introduction to Law LAW10 Anayasa Hukuku Genel Teorisi / General Theory of Constitutional Law 5 LAW105 Medeni Hukuka Giriş

Detaylı

AYBÜ HUKUK FAKÜLTESİ DERS KATALOĞU

AYBÜ HUKUK FAKÜLTESİ DERS KATALOĞU AYBÜ HUKUK FAKÜLTESİ DERS KATALOĞU Birinci Sınıf Kodu/ 1. Yarıyıl (1. Term) Dersin Adı / Course Name T U LAW101 Hukuk Başlangıcı / Introduction to Law 2 3 LAW103 Anayasa Hukuku Genel Teorisi / General

Detaylı

İTÜ DERS KATALOG FORMU (COURSE CATALOGUE FORM)

İTÜ DERS KATALOG FORMU (COURSE CATALOGUE FORM) Dersin Adı Havayolu İşletmeciliği İTÜ DERS KATALOG FORMU (COURSE CATALOGUE FORM) Course Name Airline Management Ders Uygulaması, Saat/Hafta (Course Implementation, Hours/Week) Kodu Yarıyılı Kredisi AKTS

Detaylı

AYBÜ HUKUK FAKÜLTESİ DERS KATALOĞU

AYBÜ HUKUK FAKÜLTESİ DERS KATALOĞU AYBÜ HUKUK FAKÜLTESİ DERS KATALOĞU Birinci Sınıf Kodu/ 1. Yarıyıl (1. Term) Dersin Adı / Course Name T U AKTS/ LAW101 Hukuk Başlangıcı / Introduction to Law 2 3 LAW103 Anayasa Hukuku Genel Teorisi / General

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS 507004332007 MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Seçmeli 4 7 3

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS 507004332007 MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Seçmeli 4 7 3 Ders Öğretim Planı Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS 507004332007 MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Seçmeli 4 7 3 Dersin Seviyesi Lisans Dersin Amacı Projelerin ekonomik analizinin yapılması ile

Detaylı

tarih ve 580 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2-A

tarih ve 580 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2-A 8.0.208 tarih ve 580 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2-A Tablo ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Lisans Programı * GÜZ BAHAR DERSİN

Detaylı

Course Code Name Section Start Time End Time Day Classroom

Course Code Name Section Start Time End Time Day Classroom ADLM 101 ANAYASA HUKUK BİLGİSİ 1 08:30 12:20 Monday T214 ADLM 102 ANAYASA HUKUK BİLGİSİ II 1 12:30 16:20 Tuesday T416 ADLM 103 MEDENİ HUKUK BİLGİSİ I 1 12:30 16:20 Monday T214 ADLM 104 MEDENİ HUKUK BİLGİSİ

Detaylı

INDIVIDUAL COURSE DESCRIPTION

INDIVIDUAL COURSE DESCRIPTION INDIVIDUAL COURSE DESCRIPTION Course Unit Title INTERNATIONAL TRADE II Course Unit Code Type of Course Unit (Compulsory, Optional) Level of Course Unit (Short Cyle, First Cycle, Second Cycle, Third Cycle)

Detaylı

HAFTALIK DERS SAATI ECTS (T+U)-KREDISI KREDĠSĠ ĠġL101 Z DavranıĢ Bilimleri Introduction to Behavioral Sciences 3+0-3 4

HAFTALIK DERS SAATI ECTS (T+U)-KREDISI KREDĠSĠ ĠġL101 Z DavranıĢ Bilimleri Introduction to Behavioral Sciences 3+0-3 4 NEVġEHĠR HACI BEKTAġ VELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ ĠKTĠSADĠ VE ĠDARĠ BĠLĠMLER FAKÜLTESĠ ĠġLETME BÖLÜMÜ 2015-2016 NÖ ve ĠÖ LĠSANS ÖĞRETĠM PLANI (%30 ĠNGILIZCE EĞĠTĠM) I. YIL HAFTALIK DERS SAATI ECTS (T+U)-KREDISI KREDĠSĠ

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER BİRİNCİ SINIF GÜZ YARIYILI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DEĞİŞİKLİK FORMU COM101 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

Detaylı

DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) UTY751 Uluslararası İşletmelerde Yönetim ( 3 0 3-6 ) Uluslararası işletmeciliğe giriş kavramları olarak uluslararası işletme, uluslararası ticaret, teknoloji, rekabet,

Detaylı