T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU."

Transkript

1 T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU Nisan 2006 II. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006

2 I. Uluslararası Katılımlı Bilim, Din ve Felsefe Tarihinde Harran Okulu Sempozyumu ArĢ. Gör. Dr. Kadir PAKSOY ISBN: Dizgi ve Ġç Sayfa Tasarım Kapak Tasarım ArĢ. Gör. Dr. Hüseyin KURT Öğr. Gör. Haldun ÖZBUDUN Baskı Yeri ve Yılı ġelale Matbaası Haziran Konya Bu kitap internet sitemizde de elektronik ortamda yayımlanmıģtır. Ġnternet adresi: e-posta: ilahiyat@harran.edu.tr Adres: Harran Üniversitesi Ġlahiyat Fakültesi Mardin Yolu 20. Km. Osmanbey Kampusü / ġanliurfa Tlf: Faks: Bu kitapta yer alan bildirilerin ilmi ve hukuki sorumlulukları yazarlarına aittir. Bu kitap, TÜBĠTAK ve Türkiye Diyanet Vakfı nın katkılarıyla basılmıģtır.

3 I. Uluslararası Katılımlı Bilim, Din ve Felsefe Tarihinde Harran Okulu Sempozyumu 149 MANTIK BĠLĠMĠNĠN ĠSLAM DÜNYASINA GEÇĠġĠNDE HARRAN OKULUNUN ÖNEMĠ Nazım HASIRCI* The Place of Harran School in the Transition of the Logic Science to the Islamic World. Abstract Harran is an ancient city and is famous for the School of Harran. The School of Harran was one of the most important scientific center in the Mesopotamia region. Theodore Ebu Qurra, Thabit b. Qurra, Ibn Hailan etc. were the scientists of that school. They translated logic books from Greek and Syriac into Arabic. Also, logic was taught to the muslims by them. So Harranian scientists acted a major role in logic transition to the Islamic world. Key Words: School of Harran, Islamic world, logic, philosophy, translator. GiriĢ nsanlık tarihi boyunca kurulan bütün medeniyetler, önceki medeniyetlerin Ġ tecrübelerinden yararlanmıģlar, onların düģünce ve fikirlerini alıp geliģtirerek kendi medeniyetlerini oluģturmuģlardır. Müslümanlar da, fetih yoluyla karģılaģtıkları Yunan, Mısır, Ġran ve Mezopotamya gibi medeniyetlerin birikimlerinden faydalanarak onlardan tamamen farklı yeni bir medeniyet oluģturmuģlardır. Tebliğ konumuz olan mantık bilimi, Yunandan Mısır, Suriye, Irak ve Ġran a geçmiģ ve bu bölgelerde büyük bir etkiye sahip olmuģtur. Öyle ki, Suriye bölgesindeki Hıristiyan Süryaniler felsefe terimiyle mantığı kast etmiģlerdir. Onlar, kilisenin izin vermemesi nedeniyle, Aristoteles (M.Ö, ) in sekiz kitaptan oluģan Organon isimli eserinin ilk üç kitabını ve Porphyrios ( ) un mantığa giriģ olarak yazdığı Ġsagoji sini okumuģlardır. Bununla da mantığı, dini anlamak ve savunmak için alet olarak kullanmayı amaçlamıģlardır. Hatta Süryanilerin iki mezhebinden birisi olan Nesturiler, dini problemlerin kesinlik kazanmasını Aristoteles mantığıyla çözmekte görmüģlerdir. 1 Müslümanlar, fetih ettiği bölgelerde var olan ilimleri almakta bir sakınca görmemiģler ve tıpkı diğer bilimlerde olduğu gibi, mantık bilimine dair Yunanca ve * Dr. ArĢ. Gör. Dicle Ü. Ġlahiyat Fak., nhasrc@hotmail.com 1 Keklik, Nihat, Ġslam Mantık Tarihi, C. I. Ġstanbul, 1969, ss,

4 150 I. Uluslararası Katılımlı Bilim, Din ve Felsefe Tarihinde Harran Okulu Sempozyumu Süryanice kitapları Arapça ya tercüme ettirmiģlerdir. Müslümanların mantık bilimini almasında, Kuran ve Sünnetin akletme, düģünme ve ilim öğrenmeye yönelik emirlerinin etkili olmasının yanında, dini ve bilimsel Ģartların 1 da önemli rol oynadığını söylemek mümkündür. Mantığın Arapça ya tercümesi VIII. yüzyılda baģladı ve X yüzyıla kadar devam etti. Müslümanlar, bu yüzyıllarda felsefe terimiyle tıpkı Süryaniler gibi mantığı kast ediyorlar, 2 onların aksine mantığı bütünüyle ele alıyorlardı. Bu dönemde Müslümanlar mantık bilmeyi bir ayrıcalık olarak kabul ediyorlar, kurdukları Bağdat Okulunda mantığı, tıp ve felsefeden daha fazla öne çıkararak bu okula, bir mantık okulu denilmesine yol açıyorlardı. 3 Bu durum, mantık kitaplarının Arapça ya diğer konularla ilgili felsefi kitaplardan daha önce tercüme edildiğini 4 ve Müslümanlarca öğrenildiğini, aynı zamanda da mantığa verilen önemi göstermektedir. Mantık biliminin Müslümanlara geçiģinde, o dönemde faaliyette olan Ġskenderiye, Antakya, Urfa, Harran, Nusaybin ve CundiĢapur gibi okullar büyük rol oynamıģlardır. Biz tebliğimizde Harran Okulu hakkında kısaca bilgi vererek bu okulda yetiģen bilim adamlarının mantık çalıģmalarını ve Ġslam dünyasına etkilerini ele alacağız. 1. Harran Okulu Harran kadim bir Ģehir olup Asur, Babil, Bizans, Ġran ve Ġslam gibi bir çok medeniyete tanıklık etmiģtir. Mezopotamya nın kuzeyinde, kervanların konaklama yeri ve ticaret merkezi olan bu Ģehre, Asur ca yol, kervan durağı anlamına gelen Harranu ismi verilmiģtir. 5 Burada yaģayanlar pagan bir inanca sahiptiler, en önemli mabetleri ise Asurlularla Babillilerin aralarındaki barıģ antlaģmalarına tören yeri seçtikleri Ay tanrısı Sin adına yapılmıģ olanı idi. 6 Dolayısıyla Harran, bölgede ayrıcalıklı bir konuma sahipti. Büyük Ġskender in doğu seferiyle Bizanslıların eline geçen Harran a, Yeni Platoncu filozoflar gelerek, burayı felsefi tartıģmaların yapıldığı bir merkez haline getirdiler. Harranlılar ise, konuģtukları Süryanice nin yanında Grekçe ye de rağbet ettiler. 7 Bu durum, Harranlıların Yunan düģüncesiyle karģılaģmalarına ve Helenistik 1 Müslümanların mantığı alıģ nedenleri ile ilgili daha fazla bilgi için bkz. Emiroğlu, Ġbrahim, Ana Hatlarıyla Klasik Mantık, Ġstanbul, 1999, s ; Bayraktar, Mehmet, Ġslam Felsefesine GiriĢ, Ankara, 1988, ss ; Fahri, Macit, Ġslam Felsefesi Tarihi, çev. Kasım Turhan, Ġstanbul, 1992, s. 6, 10; Çapak, Ġbrahim, Ġslam Dünyasında Ġlk Mantık ÇalıĢmalarına Genel Bir BakıĢ, Sakarya ÜĠFD, Sakarya, 2004, C. 9., s Ülken, Hilmi Ziya, UyanıĢ Devirlerinde Tercümenin Rolü, Ġstanbul, 1997, s Kayacık, Ahmet, Bağdat Okulu, Ġstanbul, 2004, s Kayacık, a.g.e., s Gündüz, ġinasi, Anadolu da Paganizm, Ankara, 2005, s Gündüz, a.g.e., s Kumeyr, Y., Ġslam Felsefesinin Kaynakları, çev. Fahreddin Olguner, Ġstanbul, 1992, s Gündüz, ġinasi, Harraniler, Ġ. A. (DĠA), Ġstanbul, 1997, C. 16, s. 241.

5 I. Uluslararası Katılımlı Bilim, Din ve Felsefe Tarihinde Harran Okulu Sempozyumu 151 bir yapının ortaya çıkmasına, 1 en önemlisi de Harran da dini ve felsefi konuların tartıģıldığı bir okulun kurulmasına neden oldu. Harranlılar, Bizanslıların miladi üçüncü yüzyılda bölgede resmi din olarak Hıristiyanlığı ilan etmelerine rağmen dinlerini değiģtirmemiģlerdir. 2 Harran ın bu yapısından dolayı, pagan Yunanlılar burayı sığınılacak bir yer olarak görmüģler ve M.S. VI. yüzyılda önemli bir eğitim merkezi olan Atina Akademisinin kapatılması üzerine, doğuya gelen bilim adamlarının bir bölümü Harran a yerleģmiģtir. 3 Böylece Harran Okulu, yedinci ve sekizinci yüzyıllarda bölgede bulunan Süryani ve Ġran Okullarının yanında en önemli düģünce merkezlerinden biri olmuģtur. Bu okulda, öncelikle felsefe okutulmakta, Yeni Platonculuk ve Aristoteles in mantık çalıģmalarına ayrı bir yer verilmekte, 4 yine matematik, astronomi ve tıp gibi bilim dallarında araģtırma yapılmaktaydı. 5 Harran Okulu, Müslümanların Harran ı 639 yılında fethinden 6 sonra Ömer b. Abdülaziz in burayı ilmi araģtırmaların yapıldığı bir merkez ilan etmesi 7 ve biri Harranlı diğeri de Mervli iki alimin 8 Ġskenderiye okulunun bir devamı olan Antakya Okulunu Harran a taģımalarıyla daha da güçlendi. Bu durum ilmin Harran Okulu ndan Bağdat a ulaģmasına ve burada yetiģen birçok bilim adamının Bağdat a gitmesine zemin hazırladı. 9 Bununla birlikte Harran Okulu ilmi araģtırmalar merkezi olarak ilan edildikten sonra yarım yüzyıl kadar ayakta kalabildi. 10 Harran ın, paganizm, Helenizm ve Hıristiyanlık gibi farklı kültürlerin buluģtuğu bir yer olması nedeniyle, tarihten gelen kültürel bir zenginliği vardır. Bu zengin miras, Harran Okulunun bilim merkezi olarak ön plana çıkmasını 11 ve bir çok bilim adamının yetiģmesini sağlamıģtır. 12 Burada yetiģen bilim adamları, Yunan felsefe ve mantığını Ġslam dünyasına aktarmada büyük bir fonksiyon icra ederek, 13 Ġslam felsefe ve mantık tarihinde önemli bir yere sahip olmuģlardır. Zamanın ansiklopedist anlayıģının gereği olarak, bu okulda yetiģen her bilim adamı mantıkla uğraģmasına rağmen, bazıları mantık, bazıları da tıp, astronomi gibi farklı bilim dallarıyla daha fazla ilgilenmiģler ve bu bilim dallarında meģhur 1 Gündüz, a.g.e., s. 33, Weir, T.H., Harran, Ġ.A. (MEB), Ġstanbul, 1967, C. 5-1, s Gündüz, a.g.e., s De Boer, T.J., The History of Philosophy in Ġslam, Trans. Edward R. Jones, B.D., London, 1967, ss ġeģen, Ramazan, Harran, Ġ.A. (DĠA), Ġstanbul, 1997, C. 16, s. 238; Ülken, a.g.e., s. 81; De Boer, a.g.e., s Belazuri, Futuhu l-buldan, çev. Mustafa Fayda, Ankara, 1987, s Ülken, a.g.e., s. 74; De Boer, a.g.e., s. 13; ġeģen, a.g.m., s Rosenthal, Franz, The Classical Heritage in Islam, Trans. Emile and Jenny Marınorstein, London, 1975, s. 51; Ülken, a.g.e., s Rosenthal, a.y.; Kumeyr, a.g.e., ss Kumeyr, a.g.e., s. 131; Ülken, a.g.e., s Weir, a.g.m., s Gündüz, a.g.e., ss O Leary, De Lacy, How Greek Science Passed to the Arabs, London, 1979, s. 6.

6 152 I. Uluslararası Katılımlı Bilim, Din ve Felsefe Tarihinde Harran Okulu Sempozyumu olmuģlardır. Biz tebliğimizin bundan sonraki bölümünde, Harran Okulunda mantık çalıģmalarıyla öne çıkan bilim adamlarını, çalıģmalarını ve Ġslam dünyasına etkilerini ele alacağız. 2. Harranlı Bilim Adamları ve Ġslam Dünyasına Etkileri 2.1. Theodore Ebu Qurra ( ) Bilim tarihi açısından önemli bir kiģi olan Theodore, Doğu Kilisesi nin son büyük teoloğu ġamlı Aziz John a öğrencilik yapmanın yanında tıp, felsefe ve mantık okumuģtur. YaĢadığı dönemin önde gelen ilahiyatçıları arasında bulunan ve Harran da rahiplik yapan Theodore, Süryanice, Grekçe ve Arapça yı çok iyi derecede bilmekte olup her üç dilde bir çok eser yazmıģtır. 1 Felsefe, mantık ve teoloji konularındaki baģarısı nedeniyle ona, hakîm, âlim ve filozof 2 isimleri verilmiģtir. Theodore Ebu Qurra, ünlü Huneyn b. Ġshak ( ) öncesi, birinci kuģak mütercimlerdendir ve mantıkla ilgili kitapları Süryanice den değil doğrudan Grekçe den Arapça ya tercüme etmiģtir. Onun tercümesini yaptığı kitaplar arasında Aristoteles in Birinci Analitikler isimli eseri, mantık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Ebu Qurra, Birinci Analitikler in tercümesini kontrol etmesi için Huneyn b. Ġshak a vermiģtir. 3 Bu tercüme, bazı düzeltmelerle beraber, diğer Arapça tercümelere 1Halil, Samir, Al-Machrıq El-Cedid Fi Siyreti Teodoros Ebi Qurra ve Âsârihi, MaĢrik, 1999, s. 418; Rescher, Nicholas, The Development of Arabic Logic, Pittsburgh, 1964, s Halil, a.g.e., s ÇeĢitli kaynaklarda, Birinci Analitikler in tercümanı olarak üç farklı Theodore ismi zikredilmektedir. Bu mütercim, Steinschneider e göre Karh ın Rahibi Theodore (Karh Orta Çağda Bağdatın bir bölgesidir), Baumstrak a göre Theodore Bar Koni, Kraus ve Walzer e göre ise, Theodore Ebu Qurra dır. Ancak bu üç isim hakkında da çeģitli itirazlar bulunmaktadır. Bu itirazlar Ģöyle sıralanabilir: Karh ın Rahibi Theodore, mütercim olmaktan ziyade tercüme heyetinin bir üyesi idi. Dolayısıyla o tercüme etmiģ olamaz. Theodore Bar Koni nin en verimli çağı ise, IX yüzyılın sonlarıdır. Fakat Birinci Analitikler IX yüzyılın ilk yarısında tercüme edilmiģtir. Bunun yanında Bar Koni nin Huneyn b. Ġshak la birlikte çalıģması da oldukça zayıftır. Üstelik onun Arapça ya her hangi bir tercümesi de bilinmemektedir. Theodore Ebu Qurra ya gelince, onun zamanında Huneyn b. Ġshak çok gençtir. Bu nedenle Ebu Qurra nın, yaptığı tercümeyi kontrol etmesi için Huneyn b. Ġshak a vermesi zor gözükmektedir. Ayrıca Ebu Qurra hakkında makale yazan Samir Halil, Ebu Qurra nın her hangi bir tercümesinden de bahsetmemektedir. Bkz, Lameer, Joep, Al-Farabi and Aristotelian Syllogistics, New York, 1994, s. 3; Halil, a.g.m. ss ; Rescher, a.g.e., s. 97. Bu durum, Ebu Qurra ile ilgili olarak Ģu Ģekilde izah edilebilir: Ebu Qurra öldüğü zaman, Huneyn b. Ġshak yirmi yaģlarında bulunmaktadır. Kaynaklarımız, Huneyn in 17 yaģında iken Cibrâil b. BuhtîĢu nun isteğiyle iki tercüme yaptığını, Cibrâil nin bu tercümelere hayran kaldığını ve bu olaydan sonra Huneyn in Beytülhikme ye mütercim olarak kabul edildiğini belirtmektedirler. Bkz. Katiboğlu, Hasan-Kutluer, Ġlhan, Huneyn b. Ġshak Ġ.A. (DĠA), Ġstanbul, 1998, C. 18, s Bu bilgi, Huneyn b. Ġshak ın, Ebu Qurra nın ölümünden üç yıl önce tercüme yapmaya baģlamıģ, taktir edilen bir mütercim olduğunu göstermektedir. Yine Samir Halil in onun tercümelerinden bahsetmemesi, tercüme iģiyle uğraģmadığı anlamına gelmez. Eğer böyle olsaydı, diğer kaynaklar açıkça onun mütercim olmadığını zikrederlerdi. Bunlara ilaveten Ebu Qurra nın her üç dili de eser yazacak kadar iyi bilmesi, Bağdat ta dini hususlarda Müslümanlarla tartıģmalar yapması gibi sebepleri, Kraus ve Walzer in de tercihlerini göz önünde bulundurarak, Birinci Analitikler i Ebu Qurra nın tercüme ettiği fikrinin daha isabetli olduğu sonucuna

7 I. Uluslararası Katılımlı Bilim, Din ve Felsefe Tarihinde Harran Okulu Sempozyumu 153 kaynaklık etmiģ, sonraki daha ayrıntılı ve profesyonel tercümeler onun değerini düģürememiģtir. 1 Süryanice den Arapça ya yapılan bir çok tercüme kaybolurken, onun bu tercümesi kaybolmamıģ iki nüshası, Paris (Bib. Nat. Fonds arabe 2346 fols 66r-130v) ve Ġstanbul (TSMK, III. Ahmed, Nr varaklar) kütüphanelerinde bulunmaktadır. 2 Theodore nin, Huneyn b. Ġshak öncesi Grekçe mantık kitaplarının Arapça ya tercümesi hususunda müstesna bir yeri vardır. O, ilk dönem mütercimlerden olmakla birlikte, doğrudan Grekçe den Arapça ya mantık kitaplarını tercüme etmesi ve bununla da, sonraki mütercimlere bir anlamda yol gösterici olması, onun tercüme hususundaki üstünlüğünü göstermektedir. Bu durum Ebu Qurra nın, tercüme metodu konusunda mütercimleri etkilediğini, tercümelerin daha sağlıklı yapılmasına katkıda bulunduğunu ve böylece mantığın Ġslam dünyasına doğru bir Ģekilde geçmesinde önemli rol oynadığını ortaya koymaktadır. Theodore nin tercüme ettiği, Birinci Analitikler, klasik mantığın bel kemiği sayılan kıyasla ilgilidir. Aristoteles, çeģitli kural ve Ģekilleriyle en önemli çıkarım metotlarından biri olan mantığın formel kıyas teorisini, bu kitapta oluģturmaktadır. Mantıkta ilk olarak kıyasın öğrenilmesi, felsefi kitapların daha kolay anlaģılmasını, dolayısıyla da benimsenmesini sağlamıģ olabilir. Yine bu dönemden sonra, dini konularda karģılaģılan zorluklarda kıyasa müracaat edildiğini söylemek mümkündür. Bunların dıģında Ebu Qurra, tevhid ve teslisi konu edinen Arapça kelami kitaplar yazarak, mutezile alimleriyle çeģitli tartıģmalar yaparak, bu tartıģmalarda mantığı kullanarak da Müslümanların mantığı öğrenmeye ihtiyaç duymalarına zemin hazırlamıģ ve Ġslam mantık tarihinde önemli bir yere sahip olmuģtur Sabit b. Kurra el-harrani ( ) Asıl ismi Ebu l-hasan Sabit b. Kurra olup, Harran da doğmuģ, çocukluk ve gençliğini burada geçirmiģtir. Kendisi hiçbir zaman dinini değiģtirmemiģ pagan kalmıģtır. Bir süre sarraflık yapan Sabit, Beni Musa Oğullarından Muhammed b. Musa tarafından ikna edilip, önemli bir bilim adamı olarak Ģöhrete kavuģtuğu Bağdat a götürülmüģtür. 3 Sabit, Süryanice nin yanında Arapça ve Grekçe yi de çok iyi derecede bilmekteydi. 4 O kendi zamanın en aktif mütercimlerinden 5 birisi olup Beytülhikme de Huneyn b. Ġshak la birlikte çalıģtı. 6 Bildiği diller sayesinde, bu dillerde yazılmıģ bütün bilimsel materyalleri kullanmaktaydı. Ayrıca o çok çalıģkan ulaģmak mümkündür. 1 Rescher, a.g.e., s Lameer, a.y.; Rescher, a.g.e., ss ,30. 3 Kumeyr, a.g.e., s. 137; O Leary a.g.e., s. 120; Rosenthental, a.g.e., s O Leary a.g.e., s Ülken, a.g.e., s. 84; Rosenthal, a.g.e., s Ġbn Nedim, Fihrist, Beyrut, 1997, ss ; Rescher, a.g.e., s. 30; Kumeyr, a.g.e., s. 137.

8 154 I. Uluslararası Katılımlı Bilim, Din ve Felsefe Tarihinde Harran Okulu Sempozyumu ve ilgi alanları geniģti. Sabit in, özellikle mantık, matematik, felsefe, tıp, astronomi üzerine telif, yorum ve özetten oluģan bir çok eseri vardır. 1 Mantıkla ilgili çalıģmalarında Müslümanların itimat ettiği nadir kiģilerden biri olan Sabit, tercüme ve teliflerinde Kategoriler, Önermeler, Birinci Analitikler, Ġkinci Analitikler, Sofistik Deliller, Retorik ve Poetik ten oluģan Organon un, yalnızca ilk üç kitabını değil bütününü ele almıģtır. O, mantık çalıģmalarına temel olabilecek mantık eserleri telif eden, 2 mantık konuları üzerinde çeģitli yorumlar ve özetler -Önermeler 3 kitabında olduğu gibi- yapan ilk kiģi olma durumdadır. 4 Sabit, bunlara ilaveten Beytülhikme de yapılan mantık tercümelerinde birçok mütercime yardım etmiģ ve danıģmanlık yapmıģtır. 5 Sabit in mantık dıģındaki bilim dallarıyla da uğraģtığını belirtmiģtik. O, 150 civarında Arapça, 15 civarında da Süryanice eser yazmıģtır. 6 Sabit e atfedilen eserlerden birkaç tanesi Ģunlardır: Aristoteles in Physica sı üzerine Ģerh, Yıldızların Tabiat ve Tesirleri, Ahlak ve Musiki nin Ġlkelerine Dair Risaleler, Kindi ye Reddiye, Tıpla ilgili çeģitli özet kitaplar vb. 7 Sabit, yalnızca kitap yazmamıģ öğrenciler yetiģtirerek de, Ġslam dünyasında mantık ve diğer bilimlerin geliģmesi ve gelecek kuģakları aktarılması yönünde büyük çabalar sarf etmiģtir. Ġsa b. Üseyyidi n-nasrani, Sinan b. Sabit, Yehuda b. Yusuf, 8 Sabit in yetiģtirdiği öğrencilerden bazılarıdır. O öğrencilerine, mantık, felsefe ve tıp öğretiyor, bunun yanında onları tercüme hususunda da yönlendiriyordu. Bu kadar çok yönlü olan Sabit b. Kurra nın Ġslam dünyasına etkilerini Ģöyle sıralayabiliriz: Sabit Süryanilerin yaptığı gibi Organon un bir bölümünü değil tamamını ele almıģ, çeģitli tercüme ve telifler yapmıģtır. Böylece o, Ġslam dünyasının, mantığı eksik bir Ģekilde değil de bütünüyle öğrenmesine zemin hazırlamıģtır denilebilir. Mantığın tercümesinin yanında, ilk mantık telif eserinin de Sabit b. Kurra tarafından yapıldığını görüyoruz. Bu çalıģmaların, mantığın, Müslümanların yaģam Ģartlarına, inançlarına uygun hale getirilmesinde ve mantığın terimlerinin Arapça karģılıklarını kullanarak Arapça bir mantık dilinin oluģturulmasında etkili olduğu söylenebilir. Sabit in mantık eseri telif etmesi, Müslüman bilim adamı ve mantıkçılarını, tercümeyle yetinilmemesi kendi düģünce ve yorumlarını katarak mantık telifi yapmaları hususunda yönlendirmiģtir. Onun çağdaģı ve Ġlk Ġslam filozofu olarak kabul edilen Kindi ( ) nin Müslüman filozoflardan ilk mantık eseri telif eden 1 Fahri, a.g.e., s Rescher, a.g.e., s Ġbn Nedim, a.g.e., s Rescher, a.g.e., s Rescher, a.g.e., s O Leary, a.g.e., s Sarıkavak, Kazım, DüĢünce Tarihinde Urfa ve Harran, Ankara, 1997, ss ; Fahri, a.g.e., ss Sarıkavak, a.g.e., s. 38.

9 I. Uluslararası Katılımlı Bilim, Din ve Felsefe Tarihinde Harran Okulu Sempozyumu 155 kiģi olması 1 bu duruma örnek gösterilebilir. Ayrıca Sabit, Kindi ye karģı reddiye yazarak onunla çeģitli konularda tartıģmıģtır. Bununla da Kindi nin felsefi ve mantıki düģüncesinin geliģmesine yardım etmiģtir denilebilir. Sabit, bu çalıģmalarıyla mantığın Ġslam dünyasına geçmesinde, geliģtirilmesinde ve temel eserlerin ortaya konmasında büyük rol oynamıģtır. Sabit b. Kurra, burada zikrettiğimiz ve zikredemediğimiz birçok özelliğinden dolayı, Huneyn b. Ġshak la birlikte günümüzde tanınan en meģhur mütercim ve bilim adamlarından biri olmuģtur Yuhanna b. Haylan ( ) Antakya okulunun kapanmadan önceki son öğrencilerinden biri olan Yuhanna b. Haylan, Harranlıdır. O Hıristiyan teolojisi, felsefe ve mantık üzerine eğitim görmüģtür. 2 Antakya okulunun kapanması üzerine memleketi Harran a gelen Yuhanna, burada hocalık yaptı. O, kendi devrinde yetkin, aynı zamanda da meģhur bir felsefeci ve mantıkçı idi. Yuhanna Harran da hocalık yaparken, ünlü Ġslam filozofu ve mantıkçısı Farabi buraya gelerek ondan mantık dersi aldı, özellikle de Hıristiyanlarca okunması yasaklanan Aristoteles in Ġkinci Analitikler isimli kitabını sonuna kadar okudu. 3 Böylece Farabi, Aristoteles felsefesine nüfuz etti ve mantık sanatının inceliklerini öğrendi. 4 Bazı kaynaklarda Farabi nin bu dersi Harran da değil Bağdat ta aldığı belirtilse de, 5 klasik kaynakların çoğunluğunda ders alma iģinin Harran da gerçekleģtiği yönündedir. Yuhanna Harran da Farabi nin dıģında birçok öğrenciye de hocalık yapmıģ olmasına rağmen, günümüze kadar gelen her hangi bir eseri yoktur. 6 Yuhanna Harran daki, eğitim öğretim faaliyetlerinden sonra, X. yüzyılın baģlarında birçok Harranlı hocayla birlikte Bağdat a gitmiģ, orada öğretim iģleriyle meģgul olmuģtur. Onun, Bağdat ta yetiģtirdiği öğrencileri arasında, mantık çalıģmalarıyla ünlü Ebu BiĢr Metta (öl. 940) 7 ve Ġsrail el-eskaf ve Kuvayri 8 gibi önemli isimler vardır. Yuhanna, bu çalıģmalarından dolayı Bağdat Okulu nun kurucularından biri kabul edilmiģtir. 9 O hayatının sonuna kadar Bağdat ta kalmıģ yine burada ölmüģtür. Yuhanna b. Haylan, yazılı bir eser bırakmamasına rağmen, Ģöhreti günümüze kadar ulaģmıģtır. Bu durum onun, Ġslam dünyasında yetiģtirdiği Farabi ve Ebu BiĢr 1 Rescher, a.g.e., s Ülken, a.g.e., ss O Leary, a.g.e., s. 124; Ülken, a.g.e., s.50, 71; Rosenthal, a.g.e., s. 51; Bayraktar, a.g.e., s Lameer, a.g.e., s. 21; Rescher, a.g.e., s. 116; Ülken, a.g.e., s De Boer, a.g.e., s Ülken, a.g.e., s Rescher, a.g.e., s. 30, Sarıkavak, a.g.e., s Kayacık, a.g.e., ss

10 156 I. Uluslararası Katılımlı Bilim, Din ve Felsefe Tarihinde Harran Okulu Sempozyumu Metta gibi öğrencileri sayesinde olmuģtur. Bilindiği gibi Farabi, mantık üzerine yaptığı çalıģmalardan dolayı mantık konusunda otorite kabul edilmiģ ve ona, Aristoteles ten sonra gelen en büyük mantıkçı anlamında Muallim-i Sani denilmiģtir. Ayrıca Farabi, bu çalıģmaları nedeniyle günümüz dünyasında bile herkes tarafından en çok itibar edilen, saygı duyulan filozoflardan biri olma durumundadır. Böylece Yuhanna nın, yetiģtirdiği öğrencileri aracılığı ile, mantığın Ġslam dünyasına geçiģinde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Tebliğimizi, Harran Okulunda mantık çalıģmalarıyla öne çıkan bilim adamları hakkında verdiğimiz bu bilgilerle sınırlamak istiyoruz. Biz yukarıda zikrettiğimiz bilim adamları arasına, Harranlı olduğu halde mantık ve mantıkçıları ret etmesiyle ünlü Ġbn Teymiye ( ) yi katmıyoruz. O, bu okula mensup birisi olmadığı gibi, Ġslam dünyasında mantık çalıģmalarının oldukça yaygınlaģıp geliģtiği, hatta Gazali ( ) tarafından mantık öğrenmenin farzı kifaye ilan edildiği bir dönemde yaģamıģtır. Böyle olmakla birlikte onun Harranlı olması, buradaki pagan kültürünü ve Harran Okulunun özelliklerini çok iyi derecede bilmesi, mantığa karģı çıkıģındaki temel etkenlerden birini oluģturmaktadır denilebilir. Ġbn Teymiye nin, mantığı, tevhidi ve Allah a kulluk etmeyi değil Ģirki ve yıldızlara tapmayı emrettiği 1 Ģeklinde itham etmesi bunun en açık örneklerinden biridir. Sonuç Sonuç olarak uzun bir geçmiģe sahip Harran Okulu, açık kaldığı süre içerisinde çok hareketli olup, burada bir çok bilim adamı ve filozof yetiģmiģtir. Harranlı bilim adamları, Ġslam dünyasına ilk tercüme hareketini baģlatanlar arasındadırlar. Harranlılar, mantık kitaplarını tercüme ederek, mantık hakkında telif eserler ortaya koyarak, onları Müslümanlara öğreterek, katılmadıkları konularda Müslümanlara reddiye yazarak kendi çağdaģları ve daha sonraki Müslüman bilim adamı ve filozofların yetiģmesinde etkili olmuģlardır. Bunun en güzel örneğini, Farabi ye mantık öğreterek Yuhhanna b. Haylan ortaya koymuģtur. Kısaca söylemek gerekirse Harran Okulunda yetiģen bilim adamları, mantığın Ġslam dünyasına geçmesi, geliģmesi ve bugüne kadar gelmesinde büyük pay sahibi olmuģlardır. 1 Ġbn Teymiye, Nagdu l-mantık, Kahire, 1951, s. 177.

Dr. Nazım HASIRCI** The Place of Harran School in the Transition of the Logic Science to the Islamic World Abstract

Dr. Nazım HASIRCI** The Place of Harran School in the Transition of the Logic Science to the Islamic World Abstract Dicle Üniversitesi ilahiyat F~kültesi Yayınlar No: 16 ISSN 1303-5231 DICLE UNIVERSilESI ILAHIYAT FAKULTESI DERGISI HAKEMLI DERGI ClLT: VIII SAYI: ll DIYARBAKIR-2006 MANTlK BiLİMİNİN İSLAMDÜNYASINA GEÇİŞİNDE

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU.

T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU. T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 II. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 I. Uluslararası

Detaylı

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 I. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 132 I. Uluslararası

Detaylı

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 I. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 I. Uluslararası

Detaylı

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 I. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 234 I. Uluslararası

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İSLAM FELSEFE TARİHİ I Ders No : 0070040158 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU.

T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU. T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 II. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 I. Uluslararası

Detaylı

BAYRAM DALKILIÇ, HÜSAMETTİN ERDEM,

BAYRAM DALKILIÇ, HÜSAMETTİN ERDEM, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MANTIK Ders No : 0070040047 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Ön

Detaylı

İSLAM FELSEFESİ: Tarih ve Problemler Editör: M. Cüneyt Kaya. ISBN sayfa, 45 TL.

İSLAM FELSEFESİ: Tarih ve Problemler Editör: M. Cüneyt Kaya. ISBN sayfa, 45 TL. İSLAM FELSEFESİ: Tarih ve Problemler Editör: M. Cüneyt Kaya ISBN 978-605-4829-05-7 869 sayfa, 45 TL. VII. yüzyılın başlarında kadim medeniyet havzalarında canlılığını neredeyse kaybetmiş olan felsefe,

Detaylı

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 I. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 282 I. Uluslararası

Detaylı

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu.

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu. Türk İslam Bilginleri: İslam dini insanların sadece inanç dünyalarını etkilemekle kalmamış, siyaset, ekonomi, sanat, bilim ve düşünce gibi hayatın tüm alanlarını da etkilemiş ve geliştirmiştir Tabiatı

Detaylı

EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5.

EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart 1952 3. Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Artvin Çoruh Üniversitesi Derece Alan Üniversite Yıl

Detaylı

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 I. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 200 I. Uluslararası

Detaylı

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 I. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 176 I. Uluslararası

Detaylı

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS.476-1453 Ortaçağ Batı Roma İmp. nun yıkılışı ile İstanbul un fethi ve Rönesans çağının başlangıcı arasındaki dönemi, Ortaçağ felsefesi ilkçağ felsefesinin bitiminden modern düşüncenin

Detaylı

SOSYOLOJİSİ (İLH2008)

SOSYOLOJİSİ (İLH2008) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. DİN SOSYOLOJİSİ (İLH2008) KISA ÖZET-2013

Detaylı

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran Tarihi ve bugünü ile Her an Harran Güneydoğu haritası (Urfa, Harran) İbrahim Ur dan Kenan Ülkesine giderken Harran dan geçti mi? Yakup Harran da Yakup un kuyusunun fotoğrafı Yakup un kuyusu (?) Ay Tanrısı

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU.

T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU. T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 II. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 I. Uluslararası

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU.

T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU. T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 II. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 I. Uluslararası

Detaylı

FARABİ DE BEŞ TÜMEL. Doktora Öğrencisi, Sakarya İlahiyat Fakültesi, İslam Felsefesi Bilim Dalı,

FARABİ DE BEŞ TÜMEL. Doktora Öğrencisi, Sakarya İlahiyat Fakültesi, İslam Felsefesi Bilim Dalı, FARABİ DE BEŞ TÜMEL Yakup ÖZKAN Giriş Farabi (ö. 950) ortaçağın en önemli felsefecilerinden biridir. Eserlerinin arasında Mantık Bilimi ile ilgili olanları daha fazladır. Farabi, mantıkçı olarak İslam

Detaylı

ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846

ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846 J ISSN 2146-7846 J Yayınlayan Kurum / Publishing Institution: Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi / Bozok University Revelation Faculty Dil/Language: Türkçe, İngilizce, Arapça, Almanca,

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA) BİRİNCİ YARIYIL DERSLERİ 101 Felsefeye Giriş I Z 2 2 0 2 5 103 İlkçağ Felsefesi I Z 3 3 0 3

Detaylı

abhackali@yahoo.com, abdurrahman.hackali@giresun.edu.tr Lisans : Ġlahiyat Fakültesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1992

abhackali@yahoo.com, abdurrahman.hackali@giresun.edu.tr Lisans : Ġlahiyat Fakültesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1992 Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI Kişisel Bilgiler Ünvanı : Adı Soyadı : Görevi : Birimi : Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI Dekan Ġslami Ġlimler Fakültesi Bölüm : Anabilim Dalı : Ġslâm Hukuku İletişim Bilgileri

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ (YÖK FORMATINDA)

ÖZGEÇMİŞ (YÖK FORMATINDA) ÖZGEÇMİŞ (YÖK FORMATINDA) 1) Adı, Soyadı Ġsmail Kapan 2) Doğum Tarihi 01.04.1956 3) Unvanı Yardımcı Doç. Dr. 4) Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hukuk Ġstanbul Üniversitesi 1982 Yüksek

Detaylı

HARRAN Ü. İLAHİYAT FAK AKADEMİK YILI GÜZ DÖNEMİ FİNAL VE BÜTÜNLEME SINAV TAKVİMİ

HARRAN Ü. İLAHİYAT FAK AKADEMİK YILI GÜZ DÖNEMİ FİNAL VE BÜTÜNLEME SINAV TAKVİMİ İLH1 1. Türk Dili Yabancı Dil I (İngilizce) İnkılâp Tarihi İLAHİYAT FAKÜLTESİ 1. SINIFLAR (ÖRGÜN VE İKİNCİ ÖĞRETİM) HADİS TARİHİ 301 3. DİN PSİKOLOJİSİ I 250 4. İSLAM İNANÇ ESASLARI 272 5. ARAPÇA DİLBİLGİSİ

Detaylı

Tıbb-ı Nebevi İSLAM TIBBI

Tıbb-ı Nebevi İSLAM TIBBI Tıbb-ı Nebevi İSLAM TIBBI Tıbb-ı Nebevi İslam coğrafyasında gelişen tıp tarihi üzerine çalışan bilim adamlarının bir kısmı İslam Tıbbı adını verdikleri., ayetler ve hadisler ışığında oluşan bir yapı olarak

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi Y. Lisans Sosyal Bilimler Enstitüsü ANKARA Üniversitesi 1989

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi Y. Lisans Sosyal Bilimler Enstitüsü ANKARA Üniversitesi 1989 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Nuri ADIGÜZEL Doğum Tarihi: YAHYALI 13 MART 1962 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi 1985 Y. Lisans Sosyal Bilimler

Detaylı

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders Dr. İsmail BAYTAK HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları Hristiyanlarca kutsal sayılan Hz. İsa nın doğum yeri Kudüs ve dolayları, VII. yüzyıldan beri Müslümanlar ın elinde

Detaylı

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 I. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 216 I. Uluslararası

Detaylı

TC SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ

TC SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ TC SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Sempozyumun Adı: ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASINDA DİN ANLAYIŞLARI SEMPOZYUMU THE INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON THE RELIGIOUS UNDERSTANDING IN THE TURKISH WORLD

Detaylı

İSLÂM DÜNYASINDAKİ İLK MANTIK ÇALIŞMALARINA GENEL BAKIŞ. İbrahim ÇAPAK *

İSLÂM DÜNYASINDAKİ İLK MANTIK ÇALIŞMALARINA GENEL BAKIŞ. İbrahim ÇAPAK * sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 9 / 2004 s. 25-42 mantık İSLÂM DÜNYASINDAKİ İLK MANTIK ÇALIŞMALARINA GENEL BAKIŞ İbrahim ÇAPAK * A General Survey on the Studies of Logic in Early Islam

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU.

T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU. T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 II. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 I. Uluslararası

Detaylı

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 I. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 194 I. Uluslararası

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 12 Sayı 1 Ocak-Haziran 2012 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2012 (12/1) Ocak-Haziran

Detaylı

ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ, ĠLAHĠYAT I. SINIF I. ve II. ÖĞRETĠM BAHAR DÖNEMĠ FĠNAL SINAV TAKVĠMĠ. Dersin Adı Dersin Hocası Tarih Saat Derslik / Gözetmen

ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ, ĠLAHĠYAT I. SINIF I. ve II. ÖĞRETĠM BAHAR DÖNEMĠ FĠNAL SINAV TAKVĠMĠ. Dersin Adı Dersin Hocası Tarih Saat Derslik / Gözetmen ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ, ĠLAHĠYAT I. SINIF I. ve II. ÖĞRETĠM BAHAR DÖNEMĠ FĠNAL SINAV TAKVĠMĠ Uzaktan Eğitim Dersleri UED 23.05.2016 PAZARTESĠ Ġslam Sanatları Yrd.Doç.Dr. Muharrem ġahiner Hadis Usulu ve Tarihi

Detaylı

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS MÜFREDAT PROGRAMI

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS MÜFREDAT PROGRAMI HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS MÜFREDAT PROGRAMI 1. SINIF 1. YARIYIL İLH101 KURAN OKUMA VE TECVİD I 4 0 4 4 İLH103 ARAP DİLİ VE BELAGATI I 4 0 4 4 İLH105 AKAİD ESASLARI 2 0 2 2

Detaylı

ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ, ĠLAHĠYAT HAZIRLIK SINIF I. ve II. ÖĞRETĠM BAHAR DÖNEMĠ III. VĠZE SINAV PROGRAMI. Dersin Adı Tarih Saat Derslik / Gözetmen

ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ, ĠLAHĠYAT HAZIRLIK SINIF I. ve II. ÖĞRETĠM BAHAR DÖNEMĠ III. VĠZE SINAV PROGRAMI. Dersin Adı Tarih Saat Derslik / Gözetmen ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ, ĠLAHĠYAT HAZIRLIK SINIF I. ve II. ÖĞRETĠM BAHAR DÖNEMĠ III. VĠZE SINAV PROGRAMI Dersin Adı Tarih Saat Derslik / Gözetmen 03.06.2018 PAZAR 10:00-11:00 Cümle Bilgisi ġahiner Yazılı Anlatım

Detaylı

Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı.

Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı. Adı Soyadı Ünvan Doğum Yeri Bölüm E-posta : Bülent AKOT Doç. Dr. Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı. bulentakot@hotmail.com EĞİTİM BİLGİLERİ Derece Bölüm Program Üniversite

Detaylı

MEZOPOTAMYA VE SURİYE NİN FETHİ NİN ABBASİLERDEKİ TERCÜME DEVRİNE KATKISI

MEZOPOTAMYA VE SURİYE NİN FETHİ NİN ABBASİLERDEKİ TERCÜME DEVRİNE KATKISI The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Volume 5 Issue 3, p. 229-247, June 2012 MEZOPOTAMYA VE SURİYE NİN FETHİ NİN ABBASİLERDEKİ TERCÜME DEVRİNE KATKISI

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. Prof. Dr. Yaşar AYDINLI

DERS ÖĞRETİM PLANI. Prof. Dr. Yaşar AYDINLI DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: Ortaçağ ve Rönesans ta Felsefe 2 Dersin Kodu: FLS 1012 3 Dersin Türü: Zorunlu 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7 Dersin

Detaylı

AKADEMİK YILI

AKADEMİK YILI Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 2017-2018 AKADEMİK YILI Hazırlık Sınıfı 1. Dönem Adı Z / S Teo. Uyg Toplam Arapça Zorunlu Hazırlık (Arapça Dilbilgisi (Sarf) I) Z 4 0 4 4 4 Arapça Zorunlu Hazırlık (Arapça

Detaylı

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (%30 Arapça) (2017-2018 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN 2.,3.,4. SINIF ÖĞRENCİLERİNE

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ19. KELÂM ANABĠLĠM DALLARI KORDĠSNASYON TOPLANTISIVE ĠNANÇ VE AHLÂK SEMPOZYUMU 16-17 Mayıs 2014

ÇUKUROVA ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ19. KELÂM ANABĠLĠM DALLARI KORDĠSNASYON TOPLANTISIVE ĠNANÇ VE AHLÂK SEMPOZYUMU 16-17 Mayıs 2014 BİRİNCİ DUYURU ÇUKUROVA ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ19. KELÂM ANABĠLĠM DALLARI KORDĠSNASYON TOPLANTISIVE ĠNANÇ VE AHLÂK SEMPOZYUMU 16-17 Mayıs 2014 Tertip Heyeti: Prof. Dr. ġaban Ali DÜZGÜN Prof. Dr.

Detaylı

HARRAN Ü. İLAHİYAT FAK AKADEMİK YILI GÜZ DÖNEMİ FİNAL VE BÜTÜNLEME SINAV TAKVİMİ

HARRAN Ü. İLAHİYAT FAK AKADEMİK YILI GÜZ DÖNEMİ FİNAL VE BÜTÜNLEME SINAV TAKVİMİ İLH1 1. Türk Dili Yabancı Dil I (İngilizce) İnkılâp Tarihi İLAHİYAT FAKÜLTESİ 1. SINIFLAR (ÖRGÜN VE İKİNCİ ÖĞRETİM) HADİS TARİHİ 301 3. DİN PSİKOLOJİSİ I 250 4. İSLAM İNANÇ ESASLARI 272 5. ARAPÇA DİLBİLGİSİ

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

I. ULUSLARARASI KATILIMLI

I. ULUSLARARASI KATILIMLI I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 Onursal BaĢkan Prof. Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ Harran Üniversitesi Rektörü Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL Sekreterya

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

ÖZGEÇMİŞ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ ADI SOYADI: ÖMER FARUK HABERGETİREN DOĞUM YERİ VE TARİHİ: ŞANLIURFA/03.04.1968 ÖĞRENİM DURUMU: DOKTORA DERECE ANABİLİM DALI/BİLİM DALI 1 LİSANS SELÇUK İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2 YÜKSEK LİSANS 3 DOKTORA

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT PROGRAMI 2015-YAZ OKULUNDA AÇILAN DERSLER

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT PROGRAMI 2015-YAZ OKULUNDA AÇILAN DERSLER Ġlahiyat Fakültesi Bölüm/Anabilim İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT PROGRAMI 2015-YAZ OKULUNDA AÇILAN DERSLER Dalı/Program Kodu Dersin Adı T U K S Öğretim Üyesi Gurup 105 Kuran Okuma Tecvid

Detaylı

2.SINIF (2013 Müfredatlar) 3. YARIYIL 4. YARIYIL

2.SINIF (2013 Müfredatlar) 3. YARIYIL 4. YARIYIL ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI T U Kredi AKTS İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu

Detaylı

Grek ve İslam Etkileri Işığında Süryanilerde Felsefi Düşüncenin Gelişimi 1

Grek ve İslam Etkileri Işığında Süryanilerde Felsefi Düşüncenin Gelişimi 1 123 M. Nesim DORU * Grek ve İslam Etkileri Işığında Süryanilerde Felsefi Düşüncenin Gelişimi 1 Özet Bu çalışmada, Mezopotamya nın en eski halklarından biri olan Süryanilerin felsefe alanında yaptıkları

Detaylı

MEZOPOTAMYA VE SURİYE NİN FETHİ NİN ABBASİLERDEKİ TERCÜME DEVRİNE KATKISI

MEZOPOTAMYA VE SURİYE NİN FETHİ NİN ABBASİLERDEKİ TERCÜME DEVRİNE KATKISI The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Volume 5 Issue 3, p. 243-261, June 2012 MEZOPOTAMYA VE SURİYE NİN FETHİ NİN ABBASİLERDEKİ TERCÜME DEVRİNE KATKISI

Detaylı

Batı Toplumuna İlk Kez Rakip Çıkardık

Batı Toplumuna İlk Kez Rakip Çıkardık Batı Toplumuna İlk Kez Rakip Çıkardık İslam Coğrafyasının en batısı ile en doğusunu bir araya getiren Asya- Afrika- Balkan- Ortadoğu Üniversiteler Konseyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde resmen kuruldu.

Detaylı

İletişim Yayınları SERTİFİKA NO Κρατύλος

İletişim Yayınları SERTİFİKA NO Κρατύλος PLATON Kratylos PLATON (Atina, MÖ 427/428 - MÖ 347), antik Yunan filozofu ve Batı dünyasındaki ilk yüksek öğretim kurumu olarak kabul edilen Atina Akademisi nin kurucusudur. Hocası Sokrates, en ünlü öğrencileri

Detaylı

TEMEL ĠSLAM BĠLĠMLERĠ BÖLÜMÜ

TEMEL ĠSLAM BĠLĠMLERĠ BÖLÜMÜ TEMEL ĠSLAM BĠLĠMLERĠ BÖLÜMÜ Prof. Dr. Mustafa EKĠNCĠ İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Eposta : mekinci@harran.edu.tr Telefon : 0414 318 3503 ÖĞRENĠM DURUMU Doktora: Erdebil Tekkesi nin KuruluĢu,

Detaylı

İstem, Yıl:4, Sayı:8, 2006, s I. ULUSLARARASI KATILIMLI BİLİM DİN VE FELSEFE TARİHİNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU NİSAN 2006 / ŞANLIURFA

İstem, Yıl:4, Sayı:8, 2006, s I. ULUSLARARASI KATILIMLI BİLİM DİN VE FELSEFE TARİHİNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU NİSAN 2006 / ŞANLIURFA İstem, Yıl:4, Sayı:8, 2006, s. 263-267 KONGRE-TOPLANTI I. ULUSLARARASI KATILIMLI BİLİM DİN VE FELSEFE TARİHİNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 NİSAN 2006 / ŞANLIURFA Dr. Hüseyin KURT Harran Üniversitesi

Detaylı

Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı

Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Öğrenim Durumu Alan Üniversite Yıl Lisans Tarih Ankara Üniversitesi 1976 Y.Lisans Tarih Ankara Üniversitesi 1979 Doktora Tarih Gazi Üniversitesi

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ İSLAMİ İLİMLER BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ İSLAMİ İLİMLER BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI Z/S K/ Z/S K/ EK-1 T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ İSLAMİ İLİMLER BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI PROGRAMI Hazırlık 1. Yarıyıl İİH001 Arapça Dilbilgisi

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2007 VE SONRASI MÜFREDAT PROGRAMI AKTS KODU

HİTİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2007 VE SONRASI MÜFREDAT PROGRAMI AKTS KODU HİTİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAÜLTESİ 2007 VE SONRASI MÜFREDAT PROGRAMI T U : Teorik ders saati : Uygulamalı ders saati : Dersin redisi : Avrupa redi Transfer Sistemi 1.SINIF 1.SINIF ODU I. YARIYIL/GÜZ

Detaylı

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (%30 Arapça) (2016-2017 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN KAYITLI VE PEDAGOJİK

Detaylı

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir?

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri BİLİM TARİHİ Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim tarihi hangi bileşenlerden oluşmaktadır. Ders nasıl işlenecek? Günümüzde

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI 1 DERS AKIŞI 1.ÜNİTE: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMININ GENEL YAPISI, ARADİSİPLİN, TEMATİK YAKLAŞIM 2. ÜNİTE: ÖĞRENME ALANLARI 3. ÜNİTE: BECERİLER

Detaylı

MEZHEPLER TARİHİNE GİRİŞ Prof. Dr. Sönmez Kutlu Dem, 1. Baskı, Ġstanbul, 2008, 204 s.

MEZHEPLER TARİHİNE GİRİŞ Prof. Dr. Sönmez Kutlu Dem, 1. Baskı, Ġstanbul, 2008, 204 s. e-makâlât Mezhep AraĢtırmaları, II/2 (Güz 2009), ss. 109-115. MEZHEPLER TARİHİNE GİRİŞ Prof. Dr. Sönmez Kutlu Dem, 1. Baskı, Ġstanbul, 2008, 204 s. Hz. Peygamber in ölümünden sonra meydana gelen toplumsal

Detaylı

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU

HARRAN OKULU SEMPOZYUMU T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠLAHĠYAT FAKÜLTESĠ I. ULUSLARARASI KATILIMLI BĠLĠM DĠN VE FELSEFE TARĠHĠNDE HARRAN OKULU SEMPOZYUMU 28-30 Nisan 2006 I. CĠLT Editör Prof. Dr. Ali BAKKAL ġanliurfa 2006 I. Uluslararası

Detaylı

ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ

ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ ÇUKUROVA ÜNĐVERSĐTESĐ ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 11 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2011 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN: 1303-3670 Sahibi

Detaylı

SEÇMELİ DERSLER (Öğrenci aşağıda belirtilen en az 2 (iki) dersten başarılı olmalıdır.)

SEÇMELİ DERSLER (Öğrenci aşağıda belirtilen en az 2 (iki) dersten başarılı olmalıdır.) PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ YAN DAL DERSLERİ DERSLER DERSİN KODU DERSİN ADI KREDİ PSİ 101 Psikolojiye Giriş I PSİ 10 Araştırma Teknikleri I PSİ 10 Psikoloji için İstatistik I PSİ 01 Sosyal Psikoloji I PSİ 0 Gelişim

Detaylı

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ BİLİM, HİZMET, TEŞVİK VE AKADEMİ ÖZEL ÖDÜLLERİ BAŞVURU ESASLARI VE FORMLAR

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ BİLİM, HİZMET, TEŞVİK VE AKADEMİ ÖZEL ÖDÜLLERİ BAŞVURU ESASLARI VE FORMLAR TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ BİLİM, HİZMET, TEŞVİK VE AKADEMİ ÖZEL ÖDÜLLERİ BAŞVURU ESASLARI VE FORMLAR Madde 1. TÜRK ECZACILARI BĠRLĠĞĠ ECZACILIK AKADEMĠSĠ tarafından: Bilim, Hizmet, TeĢvik

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ. SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ. SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU 2012 ĠÇĠNDEKĠLER ÜST YÖNETĠCĠ SUNUġU I- GENEL BĠLGĠLER A- Misyon ve Vizyon.. B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar... C- Ġdareye

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK)

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 01-014 Eğitim Öğretim Yılı 1.ve.Öğretim (010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI İLH001 ARAPÇA 0 Konu Başlıkları (Yıllık) T Sözlü

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI Kredi İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu Başlıkları (Yıllık) T

Detaylı

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Giriş Ana hatlarıyla İslam dini programı, temel sayılan programlardan sonra daha ileri düzeylere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu programı takip edecek ders

Detaylı

İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ

İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Editörler Prof. Dr. İsmail Erdoğan - Doç. Dr. Enver Demirpolat İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Yazarlar Prof. Dr. İsmail Erdoğan Doç.Dr. Enver Demirpolat Doç.Dr. İrfan Görkaş Dr. Öğr.Üyesi Ahmet Pirinç

Detaylı

İSMAİL TAŞ, MEHMET HARMANCI, TAHİR ULUÇ,

İSMAİL TAŞ, MEHMET HARMANCI, TAHİR ULUÇ, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Ders No : 0070040072 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI DİN KÜL-1.YY I.Ö/ 4. DERS 11:30 12:30. Grup 1 TEMEL DİNİ BİLGİLER I. Anfi IV PSİKOLOJİYE GİRİŞ

GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI DİN KÜL-1.YY I.Ö/ 4. DERS 11:30 12:30. Grup 1 TEMEL DİNİ BİLGİLER I. Anfi IV PSİKOLOJİYE GİRİŞ DİN KÜL-1.YY KUR'AN OKUMA BİLGİ VE BECERİSİ III Grup 1 M. Akif BİLİCİ D-304 KURAN OKUMA BİLGİ VE BECERİSİ I TEMEL DİNİ BİLGİLER I Grup 2 Şadiye ÇİMEN Yrd. Doç. Dr. Mustafa CAN ARAPÇA I Grup 2 Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

T.C. RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ TEMEL ĠSLAM BĠLĠMLERĠ ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LĠSANS DERSLERĠ DERSĠN KODU VE ADI

T.C. RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ TEMEL ĠSLAM BĠLĠMLERĠ ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LĠSANS DERSLERĠ DERSĠN KODU VE ADI T.C. RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ 2014-2015 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM YILI GÜZ YARIYILI NDA AÇILAN DERSLERĠN LĠSTESĠ (T. C. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Detaylı

"Medeniyet" Üsküdar'da tartışılacak

Medeniyet Üsküdar'da tartışılacak On5yirmi5.com "Medeniyet" Üsküdar'da tartışılacak Bağlarbaşı Kültür Merkezi 9-10 Şubat tarihlerinde 'Yüceltme ve Reddiye Arasında Medeniyeti Anlamak' başlıklı uluslararası bir sempozyum yapılacak. Yayın

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ DİN PSİKOLOJİSİ ÖZEL SAYISI Prof. Dr. Kerim Yavuz Armağanı Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 12 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2012 ÇUKUROVA

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI OKUTULACAK MATERYAL LİSTESİ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI OKUTULACAK MATERYAL LİSTESİ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2018-2019 BAHAR YARIYILI OKUTULACAK MATERYAL LİSTESİ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ Öğretim Bilim Okutacağı Ders ve Derste Takip Edilecek Materyaller Ali KAYA Hadis

Detaylı

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI ALANLAR ve ÖNCELİKLER AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI 1- Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı na dair araştırmaları 1. Kur an tarihi 2. Kıraat

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI Ankara, 2011 SEKTÖR Çocuk geliģimi ve eğitimi alanında sektörün ihtiyacı, okul öncesinin ve özel eğitimin öneminin anlaģılması

Detaylı

WINTER. Template EL-HAREZMİ

WINTER. Template EL-HAREZMİ WINTER Template EL-HAREZMİ 01 Hayatının büyük bir bölümü Bağdat'ta matematik, astronomi ve coğrafya konularında çalışarak geçmiştir. 02 Ebu Abdullah Muhammed bin Musa El-Hârezmî nin doğum ve ölüm tarihleri

Detaylı

Fakülte Kurulunun tarih ve 2018/02 1 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Fakülte Kurulunun tarih ve 2018/02 1 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EK.1 İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (2016-2017 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN KAYITLI VE PEDAGOJİK FORMASYON

Detaylı

erdaynur@gmail.comaynur.erdogan@gmail.com Dersin içeriği:

erdaynur@gmail.comaynur.erdogan@gmail.com Dersin içeriği: Dersin adı / kodu: TÜRK SOSYOLOJĠ TARĠHĠ I (PARALEL) / SOSY3101 Dersi veren öğretim üyesi: Yrd. Doç. Dr. Aynur ERDOĞAN E-mail adresi erdaynur@gmail.comaynur.erdogan@gmail.com Dersin içeriği: Sosyolojinin

Detaylı

1-Anlatım 2-Soru ve Cevap 3-Sunum 4-Tartışma

1-Anlatım 2-Soru ve Cevap 3-Sunum 4-Tartışma DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ARAP DİLİ VE EDEBİYATI I İLH 103 1 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara Üniversitesi 2015

ÖZGEÇMİŞ. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara Üniversitesi 2015 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı ve Soyadı: 2.Doğum Tarihi: 29 Ocak 1978 3.Ünvanı : Doç. Dr. 4.Öğrenim Durumu: Doktora DERECE ALAN ÜNİVERSİTE YIL Lisans İlahiyat Ankara 2000 Yüksek Lisans Doktora ve Din Bilimleri (İslam

Detaylı

2008 YILINDA ÜNĠVERSĠTELERĠMĠZĠN MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMLERĠNE KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCĠLERĠN ÖSS PROFĠLĠ ve ÇEġĠTLĠ BĠLGĠLER

2008 YILINDA ÜNĠVERSĠTELERĠMĠZĠN MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMLERĠNE KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCĠLERĠN ÖSS PROFĠLĠ ve ÇEġĠTLĠ BĠLGĠLER 2008 YILINDA ÜNĠVERSĠTELERĠMĠZĠN MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMLERĠNE KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCĠLERĠN ÖSS PROFĠLĠ ve ÇEġĠTLĠ BĠLGĠLER Yüksek öğretime girmek zor. Liseyi bitiren her beģ gençten dördünün daha ileri

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH 210 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin

Detaylı

FARABİ DE MANTIK GELENEĞİ

FARABİ DE MANTIK GELENEĞİ bilimname VI, 2004/3, 177-186 FARABİ DE MANTIK GELENEĞİ Nicholas Rescher Çeviren: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kayacık Erciyes Ü. İlahiyat F. akayacik@erciyes.edu.tr İslam dünyasında mantık ilminin gelişimi konusunda

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Okul adı Yıl. İlkokul Misak-ı Millî İlkokulu 1985 Lise İskilip İmam Hatip Lisesi 1991

ÖZGEÇMİŞ. Derece Okul adı Yıl. İlkokul Misak-ı Millî İlkokulu 1985 Lise İskilip İmam Hatip Lisesi 1991 ÖZGEÇMİŞ KİMLİK BİLGİLERİ Adı Soyadı Doğum yeri Doğum tarihi Görev yeri : RECEP ARDOĞAN : İskilip/Çorum : 01.09.1973 : KSÜ İlahiyat Fak. ÖĞRENİM DURUMU Derece Okul adı Yıl İlkokul Misak-ı Millî İlkokulu

Detaylı

Pa Sa Ça Pe Cu. Öğle Arası. Seminer ve Danışmanlık

Pa Sa Ça Pe Cu. Öğle Arası. Seminer ve Danışmanlık Öğr. Gör. Mehmet Selim AYDAY H-B {N} Duyma, Anlama (İstima) I, II H-E {N} Duyma, Anlama (İstima) I, II H-C {N} Duyma, Anlama (İstima) I, II H-A {N} Duyma, Anlama (İstima) I, II H-C {N} Duyma, Anlama (İstima)

Detaylı

Derece Alan Okul Üniversite Yıl İlköğretim Kahramanmaraş (Merkez) İnönü İlkokulu 1973 Ortaöğretim K.Maraş Merkez Ortaokulu

Derece Alan Okul Üniversite Yıl İlköğretim Kahramanmaraş (Merkez) İnönü İlkokulu 1973 Ortaöğretim K.Maraş Merkez Ortaokulu 1. Adı Soyadı : MUSTAFA CAN 2. Doğum Tarihi : 10.01.1963 3. Doğum Yeri : Kahramanmaraş-Merkez 4. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 5. Öğrenim Durumu: Derece Alan Okul Üniversite Yıl İlköğretim Kahramanmaraş (Merkez)

Detaylı

Atatürk Ġlkeleri ve Ġnkılâp Tarihi (Yeni Kod) Ġlgili Öğretim Elemanı

Atatürk Ġlkeleri ve Ġnkılâp Tarihi (Yeni Kod) Ġlgili Öğretim Elemanı TARĠH BÖLÜMÜ (BĠRĠNCĠ ÖĞRETĠM) 2018-2019 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM GÜZ YARIYILI DERS YÜRÜTÜCÜLERĠ DERSĠN YÜRÜTÜCÜSÜ 0806109 Osmanlıca I 3 0 3 5 Doç. Dr. Abdulvahap YILDIZ 0806122 Atatürk Ġlkeleri ve Ġnkılâp Tarihi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER. Murat DEMİRKOL. Doç. Dr. (Assoc. Prof. Dr.) Reşadiye-Tokat/1969.

ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER. Murat DEMİRKOL. Doç. Dr. (Assoc. Prof. Dr.) Reşadiye-Tokat/1969. ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER Adı-Soyadı: Unvan: Doğum Yeri ve Yılı: Bölüm: Murat DEMİRKOL Doç. Dr. (Assoc. Prof. Dr.) Reşadiye-Tokat/1969 Felsefesi) Tlf: 0312 324 15 55 Cep tlf: 0545 467 10 87 E-Posta: m.demirkol@ybu.edu.tr

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Ahmet ÖZKAN tarafından hazırlanan Ġlkokul ve Ortaokul Yöneticilerinin

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İSLAM EĞİTİM TARİHİ ILA323 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL İÇİN HAZIRLANAN ZORUNLU DERSLER

İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL İÇİN HAZIRLANAN ZORUNLU DERSLER FELSEFE BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL İÇİN HAZIRLANAN DERSLER DERS KODU DERSİN ADI ÖĞRETİM ÜYESİ /SEÇ MELİ TEORİ/UY GULAMA (SAAT) FEL 101 FELSEFEYE GİRİŞ

Detaylı

YİBO Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı MATEMATİK GRUBU GÖLGENİN ÇOKGENLE DANSI

YİBO Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı MATEMATİK GRUBU GÖLGENİN ÇOKGENLE DANSI YİBO Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı MATEMATİK GRUBU GÖLGENİN ÇOKGENLE DANSI PROJE EKİBİ ĠLKNUR USTA ASARCIK YĠBO, SAMSUN HATĠCE

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GENEL YAYIN İLKELERİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GENEL YAYIN İLKELERİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GENEL YAYIN İLKELERİ 1. Karadeniz Teknik Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi hakemli bir dergidir. Yılda iki kez yayımlanır. 2. KTÜİF Dergisi

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HUKUK DOKTORİNLERİ VE İSLAM HUKUKU

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HUKUK DOKTORİNLERİ VE İSLAM HUKUKU DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HUKUK DOKTORİNLERİ VE İSLAM HUKUKU İLH322 6 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Türkçe Lisans Dersin Türü Yüz Yüze

Detaylı

DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Alan Dersleri. I.

DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Alan Dersleri. I. 1. DİN SOSYOLOJİSİ DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Alan Dersleri 5159 Din Bilimlerinde Anlama ve Yorumlama Kuramları

Detaylı