doğal boyama reçeteleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "doğal boyama reçeteleri"

Transkript

1 doğal boyama reçeteleri

2 Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü ISBN: YAPIM Geleneksel El Sanatları ve Mağazalar İşletme Müdürlüğü Yayınları No: 4 FOTOĞRAFLAR Recep KARADAĞ KAPAK VE SAYFA TASARIMI Altan ELMACI, Grafik Tasarımcı BASKI DÖSİM Basımevi İşletme Müdürlüğü Tel: (0.312) Ankara Aralık, 2008

3

4 SUNU Yeryüzünde hüküm sürmüş sayılı uygarlıkların kültürel mirasına sahip ülkemiz, aynı zamanda insanlığın ortak mirası olan bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasına da büyük önem vermektedir. Günümüzde iletişimin sağladığı hızlı gelişme ile birlikte sürdürülebilir kültürel kalkınmanın yolu, kültürel dışa açılma programlarından geçmektedir. Küreselleşme, kültürel kalkınmanın öncelikli konumunu daha da güçlendirmiştir. Kültür, sanat, edebiyat ve bilim alanındaki gelişmelerin önemini kavrayabilen, kurumlarını bu doğrultuda yenileyebilen toplumlar uygarlığın şekillenmesinde de rol oynayabileceklerdir.

5 Türk yayıncılığının evrensel düzeyde rekabet edebilir hale gelmesi; ancak değişimin gücünün kavranması ve özel yayıncılığın sektörel bir güç olması ile sağlanacaktır. Bu anlayışıyla yayın programımızı yeniden yapılandırarak yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizin zengin tarihi, kültürel ve sanatsal birikimini korumak, yaşatmak ve tanıtmak için bir yandan dışa açılma projelerini yoğun biçimde yürütürken; diğer yandan kültür, sanat ve edebiyatımıza ilişkin özgün ve nitelikli eserleri okurla buluşturmayı sürdürüyoruz. Boyar bitkiler ve böcekler bakımından dünyanın en zengin bölgelerinden biri olan Ülkemizde, yüzyıllarca doğal boyalar üretilmiş olmasına karşın boya reçeteleri, bir kitap bütünlüğünde kayıt altına alınamamış ve bir çoğu günümüze ulaşamamıştır. Halımıza, çinimize ve birçok kültür varlığımıza renk olan Doğal boyalar bu kitapla birlikte yaşatılabilecek ve içinde yer alan reçeteler sayesinde üreticilerimize yardımcı olabilecektir. Başta proje ekibi ve yazarımız olmak üzere emeği geçenleri kutluyorum. Ertuğrul GÜNAY Kültür ve Turizm Bakanı

6 ÖNSÖZ Bu kitapçığın oluşumuna T.C. Kültür Bakanlığı Geleneksel El Sanatları ve Mağazalar İşletme Müdürü Sayın Soner Yalçın vesile olmuştur. Kitapçıkta, geçmişten günümüze Anadolu da yün boyamacılıkta en çok kullanılmış olan bitki ve boya böceklerini ile oluşturulmuş boya reçeteleri ve elde edilen renkler görsel olarak verilmiştir. Kitapçıkta verilmiş olan reçetelere göre boyanmış renkler; boyamanın yapılacağı yerde kullanılacak olan suyun sertliğine, boyamada kullanılan yün ipliklerinin elde edildiği yünün cinsine, içerisindeki bileşenlerine, ipliğin büküm şekli ve sıklığına göre renklerde azda olsa değişiklik gösterebilmektedir. Doğal boya uygulayıcılarının bu kitapçıktaki

7 reçete ve renkleri temel alarak, boyamada kullanılan suya ve kullanacakları ipliklerin özelliklerine göre kendi renklerini oluşturmalarına yol göstereceği düşünülmektedir. Bu kitapçığın halı, kilim ve diğer dokumalarda doğal boyamacılığın uygulanmasının kolayca yapılabileceği inancındayım. Bu kitapçıkta geleneksel olarak uygulanan ve en çok kullanılan ve de kolay elde edilebilen bitkiler verilmiştir. Kitapçıkta yer alan standart reçeteler ve boyamalar laboratuar ortamında tarafımdan oluşturulmuştur. Recep Karadağ

8 8 doğal boyama reçeteleri Doğal boyamacılıkta renge etki eden faktörler Doğal boyamacılıkta renk tonuna çok sayıda faktör etki etmektedir. Bu faktörler sabit tutulduğunda farklı zamanlarda yapılan boyamalarda aynı renk tonu her zaman yakalanabilir. Renk tonunu etkileyebilecek faktörler aşağıda verilmiştir. 1. Mordanlama ve boyamada kullanılan suyun setliği ve içeriği. 2. Kullanılan mordan maddelerinin miktarı. 3. Kullanılan farklı mordan ve mordan karışımları. 4. Mordanlandıktan sonra ipliğin bekleme süresi. 5. Mordanlama ve boyama banyo oranları. 6. Mordanlama ve boyamada esnasında sıcaklık ve süre. 7. Kullanılan ipliğin içeriği, iplik numarası, büküm sıklığı, büküm şekli ve büküm yönü vb. 8. Kullanılan bitki veya böceğin miktarı, toplandığı bölge, kullanılan kısmı ve tanecik büyüklüğü.

9 doğal boyama reçeteleri 9 Mordanlama Yün ipliğini doğal boyarmaddelerle boyamak için bir ön işlem gerekmektedir. Bu işlemde kullanılan maddelere mordan maddeleri denilmektedir. En önemli mordan maddeleri şap [KAl(SO 4 ) 3.12H 2 O], demir şapı (FeSO 4.7H 2 O), bakır şapı (CuSO 4.5H 2 O), SnCl 2.2H 2 O ve şarap taşıdır. Boyama Doğal boyamacılıkta kullanılan yöntemler mordanlı boyama, doğrudan (direk) boyama ve küp boyama şeklinde gerçekleşir. Yün iplik boyama banyosunda boyama reçetelerine göre boyanır.

10 Boyama için gerekli malzemeler 1. Boyama kazanı 2. Termometre 3. Mordan maddeleri - Şap (potasyum alüminyum sülfat) - Saçıkıbrıs (demir şapı ) - Göztaşı (bakır şapı = bakır sülfat) - Krem tartar (şarap taşı) - Sitrik asit - Karbonat (sodyum karbonat) - Boncuk tutkal. - Kostik - Hidrosülfit 4. Boya bitkileri veya böcekleri 5. Terazi

11

12

13 MORDANLAMA REÇETELERİ

14 14 doğal boyama reçeteleri M1 Mordanlama için önce boyanacak yün miktarının % 20 si (1 kg. yün için 200 g.) kadar şap, hazırlanan 1/25 (1 kg. yün için 25 litre su) mordan banyosu içine ilave edilir. Şap banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra yün ilave edilir. 100 C de 60 dakika sürede mordanlama işlemi tamamlanır. Mordanlanan yünler mordanlama banyosundan çıkarılarak 3-4 gün açık havada kurumaya bırakılır. M2 Mordanlama için önce boyanacak yün miktarının %20 si (1kg. yün için 200 g.) kadar şap ve %10 u (1kg. yün için 100 g.) kadar krem tartar hazırlanan 1/25 (1 kg. yün için 25 litre su) mordan banyosu içine ilave edilir. Mordan maddeleri banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra yün ilave edilir. 100 C de 60 dakika sürede mordanlama işlemi tamamlanır. Mordanlanan yünler mordanlama banyosundan çıkarılarak 3-4 gün açık havada kurumaya bırakılır.

15 Şap mordan ile mordanlanmış yün.

16 M3 Mordanlama için önce boyanacak yün miktarının % 3 ü (1 kg. yün için 30 g.) kadar saçıkıbrıs (demir (II) sülfat), %5 i (1 kg. yün için 50 g.) kadar krem tartar ve %1 i (1 kg. yün için 10 g.) sitrik asid hazırlanan 1/25 (1 kg. yün için 25 litre su) mordan banyosu içine ilave edilir. Mordan maddeleri banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra yün ilave edilir. 100 C de 60 dakika sürede mordanlama işlemi tamamlanır. Mordanlanan yünler mordanlama banyosundan çıkarılarak 3-4 gün açık havada kurumaya bırakılır. Şap mordan ile mordanlanmış yün.

17 doğal boyama reçeteleri 17 M4 Mordanlama için önce boyanacak yün miktarının % 4 ü (1 kg. yün için 40 g.) kadar kalsiyum nitrat hazırlanan 1/25 (1 kg. yün için 25 litre su) mordan banyosu içine ilave edilir. Mordan maddeleri banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra yün ilave edilir. 100 C de 60 dakika sürede mordanlama işlemi tamamlanır. Mordanlanan yünler mordanlama banyosundan çıkarılarak 3-4 gün açık havada kurumaya bırakılır. M5 Mordanlama için önce boyanacak yün miktarının % 4 ü (1 kg. yün için 40 g.) kadar kalay klörür, hazırlanan 1/25 (1 kg. yün için 25 litre su) mordan banyosu içine ilave edilir. Kalay klörür banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra yün ilave edilir. 100 C de 60 dakika sürede mordanlama işlemi tamamlanır. Mordanlanan yünler mordanlama banyosundan çıkarılarak 3-4 gün açık havada kurumaya bırakılır.

18 18 doğal boyama reçeteleri M6 Mordanlama için önce boyanacak yün miktarının % 4 ü (1 kg. yün için 40 g.) kadar bakır şapı hazırlanan 1/25 (1 kg. yün için 25 litre su) mordan banyosu içine ilave edilir. Mordan maddeleri banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra yün ilave edilir. 100 C de 60 dakika sürede mordanlama işlemi tamamlanır. Mordanlanan yünler mordanlama banyosundan çıkarılarak 3-4 gün açık havada kurumaya bırakılır. M7 Mordanlama için önce boyanacak yün miktarının % 4 ü (1 kg. yün için 40 g.) kadar demir şapı hazırlanan 1/25 (1 kg. yün için 25 litre su) mordan banyosu içine ilave edilir. Mordan maddeleri banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra yün ilave edilir. 100 C de 60 dakika sürede mordanlama işlemi tamamlanır. Mordanlanan yünler mordanlama banyosundan çıkarılarak 3-4 gün açık havada kurumaya bırakılır.

19 doğal boyama reçeteleri 19 M8 Mordanlama için önce boyanacak yün miktarının % 4 ü (1 kg. yün için 40 g.) kadar nikel şapı hazırlanan 1/25 (1 kg. yün için 25 litre su) mordan banyosu içine ilave edilir. Mordan maddeleri banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra yün ilave edilir. 100 C de 60 dakika sürede mordanlama işlemi tamamlanır. Mordanlanan yünler mordanlama banyosundan çıkarılarak 3-4 gün açık havada kurumaya bırakılır. Mordanlama yapılan yün.

20

21 BOYAMA REÇETELERİ

22 22 doğal boyama reçeteleri B001 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

23 Kökboya ( Rubia tinctorum L.).

24 24 doğal boyama reçeteleri B002 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %100 ü (1 kg. yün için 1 kg.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

25 doğal boyama reçeteleri 25 B003 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %100 ü (1 kg. yün için 1 kg.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 85 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

26 26 doğal boyama reçeteleri B004 Boyama: Boya banyosundan artan su tekrar kullanılarak daha açık renk tonları elde edilebilir. Boyama için kökboyanın birinci boyama için kullanılan boya banyosundan artan suyun içine yeniden su ilave edilerek 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyo suyu hazırlanır. Banyo suyu içine M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

27 Kökboya ( Rubia tinctorum L.).

28 28 doğal boyama reçeteleri B005 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %70 i (1 kg. yün için 700 g.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

29 Kök boya ile boyanmış yün

30 30 doğal boyama reçeteleri B006 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %80 i (1 kg. yün için 800 g.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 85 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

31 Kökboyanın kök sürgünleri

32 32 doğal boyama reçeteleri B007 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 85 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

33 doğal boyama reçeteleri 33 B008 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %75 i (1 kg. yün için 750 g.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

34 34 doğal boyama reçeteleri B009 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %75 i (1 kg. yün için 750 g.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M2 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 85 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

35 doğal boyama reçeteleri 35 B010 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %100 ü (1 kg. yün için 1 kg.) kadar toz haline getirilmiş yabani kökboyanın (Rubia tenifolia) kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

36 36 doğal boyama reçeteleri B011 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %200 ü (1 kg. yün için 2 kg.) kadar toz haline getirilmiş Rubia davisyana nın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine Rubia davisianan Ehrend sürgünleri ilave edilir. Rubia davisyana banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

37 doğal boyama reçeteleri 37 B012 Boyama: Boya banyosundan artan su tekrar kullanılarak daha açık renk tonları elde edilir. B010 boyaması tamamlandıktan sonra boya banyosundan artan suyun içine yeniden su ilave edilerek 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyo suyu hazırlanır. Banyo suyu içine M2 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

38 38 doğal boyama reçeteleri B013 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %20 si (1 kg. yün için 200 g.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M2 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

39 doğal boyama reçeteleri 39 B014 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %10 u (1 kg. yün için 100 g.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M2 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

40 40 doğal boyama reçeteleri B015 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %200 ü (1 kg. yün için 2 kg.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M3 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. Isıtılmadan oda sıcaklığında 6 saat sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyama banyosundan çıkan boyanmış yünler önce % 1 lik sodalı suda 20 dakika bekletildikten sonra çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

41 doğal boyama reçeteleri 41 B016 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %100 ü (1 kg. yün için 1 kg.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M4 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

42 42 doğal boyama reçeteleri B017 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %100 ü (1 kg. yün için 1 kg.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M5 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

43 doğal boyama reçeteleri 43 B018 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %100 ü (1 kg. yün için 1 kg.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

44 44 doğal boyama reçeteleri B019 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %100 ü (1 kg. yün için 1 kg.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M7 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

45 doğal boyama reçeteleri 45 B020 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %100 ü (1 kg. yün için 1 kg.) kadar toz haline getirilmiş kökboyanın kökleri (sürgünleri), hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kökboya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M8 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

46 46 doğal boyama reçeteleri B021 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar toz haline getirilmiş ceviz kabuğu, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Ceviz kabuğu banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra mordanlanmamış yünler ilave edilir. 100 C de 60 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

47 Cevizin dış kabuğu ve meyvesi

48 48 doğal boyama reçeteleri B022 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %100 ü (1 kg. yün için 1 kg.) kadar toz haline getirilmiş ceviz kabuğu, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Ceviz kabuğu banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra mordanlanmamış yünler ilave edilir. 100 C de 60 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

49 Ceviz (Juglans regia L.)

50 50 doğal boyama reçeteleri B023 Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar toz haline getirilmiş kermes böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre su) boya banyosu içine ilave edilir. Kermes banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

51 doğal boyama reçeteleri 51 B024 Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar toz haline getirilmiş kermes böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre su) boya banyosu içine ilave edilir. Kermes banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

52 52 doğal boyama reçeteleri B025 Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar toz haline getirilmiş kermes böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre su) boya banyosu içine ilave edilir. Kermes banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M2 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

53 doğal boyama reçeteleri 53 B026 Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar toz haline getirilmiş kermes böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre su) boya banyosu içine ilave edilir. Kermes banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M5 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

54 54 doğal boyama reçeteleri B027 Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar toz haline getirilmiş Ağrıdağı kermes böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre su) boya banyosu içine ilave edilir. Ağrıdağı kermes banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile Ağrıdağı kermesi (Porphyrophora hameli Brand). Foto: H. Böhmer mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

55 doğal boyama reçeteleri 55 B028 Boyama: Boya banyosundan artan su tekrar kullanılarak daha açık renk tonları elde edilir. B027 boyaması tamamlandıktan sonra boya banyosundan artan suyun içine yeniden su ilave edilerek 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyo suyu hazırlanır. Banyo suyu içine M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

56 56 doğal boyama reçeteleri B029 Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 40 ı (1 kg. yün için 400 g.) kadar toz haline getirilmiş Ağrıdağı kermes böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre su) boya banyosu içine ilave edilir. Ağrıdağı kermes banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

57 doğal boyama reçeteleri 57 B030 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %7 si (1 kg. yün için 70 g.) kadar toz haline getirilmiş koşinil böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre su) boya banyosu içine ilave edilir. Koşinil banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır.yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

58 58 doğal boyama reçeteleri B031 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %10 u (1 kg. yün için 100 g.) kadar toz haline getirilmiş koşinil böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Koşinil banyo Koşinil (Dactylopius coccus Costa). Foto: H. Böhmer suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M2 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

59 doğal boyama reçeteleri 59 B032 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %10 u (1 kg. yün için 100 g.) kadar toz haline getirilmiş koşinil böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre su) boya banyosu içine ilave edilir. Koşinil banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M5 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

60 60 doğal boyama reçeteleri B033 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %10 u (1 kg. yün için 100 g.) kadar toz haline getirilmiş lak böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre su) boya banyosu içine ilave edilir. Lak banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 80 C de 30 Lak böceği (Kerria lacca Kerr). Foto: H. Böhmer dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

61 doğal boyama reçeteleri 61 B034 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %10 u (1 kg. yün için 100 g.) kadar toz haline getirilmiş lak böceği, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre su) boya banyosu içine ilave edilir. Lak banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M5 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 80 C de 30 Lak böceği (Kerria lacca Kerr). Foto: H. Böhmer dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

62 62 doğal boyama reçeteleri B035 Mavi renge B094 ile boyanmış olan yün ipliği daha sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanır. Boyama için önce yün miktarının % 10 u (1 kg. yün için 100 g.) kadar toz haline getirilmiş koşinil böceği, hazırlanan 1/30 (1 kilo yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Toz haline getirilmiş koşinil banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra önce boyanıp sonra mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

63 doğal boyama reçeteleri 63 B036 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %10 u (1 kg. yün için 100 g.) kadar toz haline getirilmiş cehri meyveleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Cehri banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M5 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

64 64 doğal boyama reçeteleri B037 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %10 u (1 kg. yün için 100 g.) kadar toz haline getirilmiş cehri meyveleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Cehri banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

65 Cehri (Rhamnus petiolaris Boiss). Foto: M. Genç

66 66 doğal boyama reçeteleri B038 Boyama: Boya banyosundan artan su tekrar kullanılarak farklı renk tonları elde edilir. B037 boyaması tamamlandıktan sonra boya banyosundan artan suyun içine yeniden su ilave edilerek 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyo suyu hazırlanır. Banyo suyu içine M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

67 doğal boyama reçeteleri 67

68 68 doğal boyama reçeteleri B039 Boyama: Boya banyosundan artan su tekrar kullanılarak farklı renk tonları elde edilir. B037 boyaması tamamlandıktan sonra boya banyosundan artan suyun içine yeniden su ilave edilerek 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyo suyu hazırlanır. Banyo suyu içine M4 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

69 doğal boyama reçeteleri 69 B040 Boyama: Boya banyosundan artan su tekrar kullanılarak daha açık renk tonları elde edilir. B037 boyaması tamamlandıktan sonra boya banyosundan artan suyun içine yeniden su ilave edilerek 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyo suyu hazırlanır. Banyo suyu içine M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

70 70 doğal boyama reçeteleri B041 Boyama: Boya banyosundan artan su tekrar kullanılarak farklı renk tonları elde edilebilir. B037 boyaması tamamlandıktan sonra boya banyosundan artan suyun içine yeniden su ilave edilerek 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyo suyu hazırlanır. Banyo suyu içine M7 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

71 doğal boyama reçeteleri 71 B042 Boyama: Boya banyosundan artan su tekrar kullanılarak farklı renk tonları elde edilir. B037 boyaması tamamlandıktan sonra boya banyosundan artan suyun içine yeniden su ilave edilerek 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyo suyu hazırlanır. Banyo suyu içine M8 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

72 72 doğal boyama reçeteleri B043 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş papatyanın çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Papatya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M2 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak, boyama banyosuna %3 kökboya ilave edilir, sarı renge boyanmış iplikler tekrar boyama banyosuna ilave edilerek 100 C de 5 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

73 Papatya (Anthemis sp.).

74 74 doğal boyama reçeteleri B044 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş beyaz papatyanın çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Beyaz papatya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak, boyama banyosuna %3 kökboya ilave edilir, sarı renge boyanmış iplikler tekrar boyama banyosuna ilave edilerek 100 C de 5 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

75 Papatya (Anthemis sp.).

76 76 doğal boyama reçeteleri B045 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %40 ı (1 kg. yün için 400 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş papatyanın çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) Papatya (Anthemis sp.). boya banyosu içine ilave edilir. Papatya banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

77 doğal boyama reçeteleri 77 B046 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %20 si (1 kg. yün için 200 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş muhabbet çiçeğinin gövde, yaprak ve çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Muhabbet çiçeği banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

78 78 doğal boyama reçeteleri B047 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş muhabbet çiçeğinin gövde, yaprak ve çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Muhabbet çiçeği banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

79 Muhabbet çiçeği (Reseda luteola L.)

80 80 doğal boyama reçeteleri B048 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş muhabbet çiçeğinin gövde, yaprak ve çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Muhabbet çiçeği banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M4 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

81 17.yüzyıl Dağistan tekstili (suzani). Sarı renk muhabbet çiçeği, turuncu renk muhabbet çiçeği ve kökboya ile boyanmış. (Kaitag Textile Art From Daghestan, 1993.)

82 82 doğal boyama reçeteleri B049 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş muhabbet çiçeğinin gövde, yaprak ve çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Muhabbet çiçeği banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

83 doğal boyama reçeteleri 83 B050 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş muhabbet çiçeğinin gövde, yaprak ve çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Muhabbet çiçeği banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M7 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır açık Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler havada gölgede kurumaya bırakılır.

84 84 doğal boyama reçeteleri B051 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş muhabbet çiçeğinin gövde, yaprak ve çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Muhabbet çiçeği banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M2 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

85 doğal boyama reçeteleri 85 B052 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %40 ı (1 kg. yün için 400 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş bitotunun yaprakları, çiçekleri ve gövdesi, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için Bit otu (Inula sp.). 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Bitotu banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

86 86 doğal boyama reçeteleri B053 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş bitotunun yaprakları, çiçekleri ve gövdesi, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Bitotu banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M2 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

87 Bit otu (Inula sp.).

88 88 doğal boyama reçeteleri B054 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar, küçük parçalar haline getirilmiş katırtırnağının çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Katırtırnağı banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

89 Katırtırnağı (Spartium junceum L.)

90 90 doğal boyama reçeteleri B055 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar, küçük parçalar haline getirilmiş sarı pirenin (kantronun) çiçekleri, yaprakları ve dalları hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kantron banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

91 doğal boyama reçeteleri 91 Kantron (Hypericum empetrifolium WILLD.)

92 92 doğal boyama reçeteleri B056 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar, küçük parçalar haline getirilmiş sarı pirenin (kantronun) çiçekleri, yaprakları ve dalları hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kantron banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

93 doğal boyama reçeteleri 93 Kantron (Hypericum empetrifolium WILLD.)

94 94 doğal boyama reçeteleri B057 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar, toz haline getirilmiş sumağın yaprakları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Sumak banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

95 Sumak (Rush coriaria L.) sonbahar mevsiminde.

96 96 doğal boyama reçeteleri B058 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar, küçük parçalar haline getirilmiş hayıtın yaprakları ve ince dalları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Hayıt banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

97 Hayıt (Vitex agnus castus L.)

98 98 doğal boyama reçeteleri B059 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş hayıtın yaprakları ve ince dalları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Hayıt banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

99 Hayıt (Vitex agnus castus L.)

100 100 doğal boyama reçeteleri B060 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar, küçük parçalar haline getirilmiş asmanın yaprakları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Asma banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

101 Asma (Vitis vinifera L.)

102 102 doğal boyama reçeteleri B061 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar, küçük parçalar haline getirilmiş asmanın yaprakları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Asma banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

103 Asma (Vitis vinifera L.)

104 104 doğal boyama reçeteleri B062 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %40 ı (1 kg. yün için 400 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş boyacı sumağının ince dalları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Boyacı sumağı banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M6 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede sarı renk boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

105 Boyacı sumağı (Cotinus coggygria SCOP) nın kurutulmuş ince dalları

106 106 doğal boyama reçeteleri B063 Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 0,3 ü (1 kg. yün için 3 g.) kadar toz haline getirilmiş safranın stigmaları, hazırlanan Safrannın (Crocus sativus L.) stigmaları. 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Safran banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M5 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

107 doğal boyama reçeteleri 107 B064 Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 0,3 ü (1 kg. yün için 3 g.) kadar toz haline getirilmiş safranın stigmaları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Safran banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra mordanlanmamış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

108 108 doğal boyama reçeteleri B065 Aspir (Carthamus tinctorius L.). Foto: H. Böhmer Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 10 u (1 kg. yün için 100 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş aspirin çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Aspir banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M5 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

109 doğal boyama reçeteleri 109 B066 Aspir (Carthamus tinctorius L.) in kurutulmuş çiçekleri. Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 10 u (1 kg. yün için 100 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş aspirin çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Aspir banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra mordanlanmamış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

110 110 doğal boyama reçeteleri B067 Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar civanperçeminin çiçekleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Civanperçemi banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

111 Civanperçemi (Achillea wilhelmsii L.)

112 112 doğal boyama reçeteleri B068 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş ıhlamur çiçeği ve yaprakları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Ihlamur banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

113 Gümüşi ıhlamur (Tilia argentea).

114 114 doğal boyama reçeteleri B069 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar toz haline getirilmiş kına, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kına banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M5 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır. Kına (Lawsonia inermis L.). Foto: H. Böhmer

115 doğal boyama reçeteleri 115 B070 Toz haline getirilmiş kına (Lawsonia inermis L.) Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar toz haline getirilmiş kına, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kına banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra mordanlanmamış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

116 116 doğal boyama reçeteleri B071 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %30 u (1 kg. yün için 300 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş karamuk bitkisinin kökleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Karamuk banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra mordanlanmamış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

117 Karamuk (Berberis sp.)

118 118 doğal boyama reçeteleri B072 Boyama: Boyama için önce yün miktarının % 40 ı (1 kg. yün için 400 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş efelek bitkisinin kökleri, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Efelek banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

119 Efelek (Rumex sp.) bitkisi (Sonbahar)

120 120 doğal boyama reçeteleri B073 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş kekik çiçekleri ve yaprakları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kekik banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

121 Kekik (Thymus sp.)

122 122 doğal boyama reçeteleri B074 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş kekik çiçekleri ve yaprakları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Kekik banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M5 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır.yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

123 Kekik (Thymus sp.)

124 124 doğal boyama reçeteleri B075 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş nane yaprakları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Nane banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M1 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

125 Nane (Mentha sp.)

126 126 doğal boyama reçeteleri B076 Boyama: Boyama için önce yün miktarının %50 si (1 kg. yün için 500 g.) kadar küçük parçalar haline getirilmiş nane yaprakları, hazırlanan 1/30 (1 kg. yün için 30 litre) boya banyosu içine ilave edilir. Nane banyo suyunda karıştırılarak çözündükten sonra M5 mordanlama yöntemi ile mordanlanmış yünler ilave edilir. 100 C de 30 dakika sürede boyama işlemi tamamlanır. Boyanan yünler boyama banyosundan çıkarılarak yıkanır ve durulanır. Yünler açık havada gölgede kurumaya bırakılır.

MORDAN YÖNTEMLERĠ ĠLE YÜN BOYAMA VE HASLIK DEĞERLERĠNĠN

MORDAN YÖNTEMLERĠ ĠLE YÜN BOYAMA VE HASLIK DEĞERLERĠNĠN TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyegerlik,Kimya Öğretmenliği,Kimya Mühendisliği,Biyomühendislik) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı Kimya-3 (ÇALIŞTAY 2012) KIRMIZI TOZ BİBER(Capsicum annum L.)

Detaylı

Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü. Doğal Boyamacılık. Recep Karadağ

Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü. Doğal Boyamacılık. Recep Karadağ Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü Doğal Boyamacılık Recep Karadağ Ankara, 2007 SUNU Yeryüzünde hüküm sürmüş sayılı uygarlıkların kültürel mirasına sahip ülkemiz, aynı zamanda insanlığın ortak mirası

Detaylı

BAZI BOYA BİTKİLERİNDEN KARIŞIK BOYAMA YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN RENKLER ve BU RENKLERİN IŞIK, SÜRTÜNME ve SU DAMLASI HASLIK DEĞERLERİ

BAZI BOYA BİTKİLERİNDEN KARIŞIK BOYAMA YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN RENKLER ve BU RENKLERİN IŞIK, SÜRTÜNME ve SU DAMLASI HASLIK DEĞERLERİ 1 2003Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Y.11, S.13, s.1-11 ÖZET BAZI BOYA BİTKİLERİNDEN KARIŞIK BOYAMA YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN RENKLER ve BU RENKLERİN IŞIK, SÜRTÜNME ve SU

Detaylı

Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması

Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması 1 TÜBİTAK Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi Proje Adı Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması Grup Adı EBRULÎ Hazırlayanlar Meral BENLİ Hayrunnisa KALENDER Haziran-2008 2 Projenin Adı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ İPLERİ BOYAMA

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ İPLERİ BOYAMA T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ İPLERİ BOYAMA ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

GELENEKSEL VE MODERN DOĞAL BOYALARIN ( KÖK BOYALARIN) VE BOYAMA YÖNTEMLERİNİN EKOLOJİK VE SAĞLIK BAKIMINDAN ÖNEMİ, SAĞLADIĞI AVANTAJLAR VE SENTETİK

GELENEKSEL VE MODERN DOĞAL BOYALARIN ( KÖK BOYALARIN) VE BOYAMA YÖNTEMLERİNİN EKOLOJİK VE SAĞLIK BAKIMINDAN ÖNEMİ, SAĞLADIĞI AVANTAJLAR VE SENTETİK GELENEKSEL VE MODERN DOĞAL BOYALARIN ( KÖK BOYALARIN) VE BOYAMA YÖNTEMLERİNİN EKOLOJİK VE SAĞLIK BAKIMINDAN ÖNEMİ, SAĞLADIĞI AVANTAJLAR VE SENTETİK BOYALARLA VE BOYAMA YÖNTEMLERİYLE KARŞILAŞTIRILMASI Bu

Detaylı

Doğal Boyalar ve Tuz. Natural Dyes and Salt. Iğdır University Journal of the Institute of Science and Technology

Doğal Boyalar ve Tuz. Natural Dyes and Salt. Iğdır University Journal of the Institute of Science and Technology Derleme Makalesi / Review Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 5(1): 57-63, 2015 Doğal Boyalar ve Tuz Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır

Detaylı

FETHİYE DE BİTKİSEL BOYACILIK GELENEĞİ VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU

FETHİYE DE BİTKİSEL BOYACILIK GELENEĞİ VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU 10.7816/kalemisi- 02-04- 05 FETHİYE DE BİTKİSEL BOYACILIK GELENEĞİ VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU Doç. Dr. Sema ETİKAN Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü semaetikan(at)mynet.com

Detaylı

% 100 YÜNLÜ DOKUMA KUMAŞIN BAZI DOĞAL BOYARMADDELER İLE BOYANMASI DYEİNG %100 WOOL WOVEN FABRİC WİTH SOME NATURAL DYES

% 100 YÜNLÜ DOKUMA KUMAŞIN BAZI DOĞAL BOYARMADDELER İLE BOYANMASI DYEİNG %100 WOOL WOVEN FABRİC WİTH SOME NATURAL DYES Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25 (1-2) 449-455 (2009) http://fbe.erciyes.edu.tr/ ISSN 1012-2354 % 100 YÜNLÜ DOKUMA KUMAŞIN BAZI DOĞAL BOYARMADDELER İLE BOYANMASI Mustafa TUTAK 1,

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Esat YAMAN DİYARBAKIR EKOLOJİK KOŞULLARINDA MUHABBET ÇİÇEĞİ (Resea lutea L.) NDE FARKLI BİÇİM ZAMANLARININ BAZI AGRONOMİK VE BOYAMA KALİTESİ

Detaylı

ÇİVİT OTU İLE BOYANAN İPEK, PAMUK VE YÜN KUMAŞLARIN BAZI HASLIK DEĞERLERİ

ÇİVİT OTU İLE BOYANAN İPEK, PAMUK VE YÜN KUMAŞLARIN BAZI HASLIK DEĞERLERİ DOI: 10.7816/idil-06-37-12 idil, 2017, Cilt 6, Sayı 37, Volume 6, Issue 37 ÇİVİT OTU İLE BOYANAN İPEK, PAMUK VE YÜN KUMAŞLARIN BAZI HASLIK DEĞERLERİ Ümran KAYA 1 H. Sinem ŞANLI 2 ÖZ Anadolu da yüzyıllardır

Detaylı

Bazı bitkilerden elde edilen doğal boyar maddelerin yünü boyama özelliğinin incelenmesi

Bazı bitkilerden elde edilen doğal boyar maddelerin yünü boyama özelliğinin incelenmesi BAÜ FBE Dergisi Cilt:10, Sayı:2, 53-59 Aralık 2008 Bazı bitkilerden elde edilen doğal boyar maddelerin yünü boyama özelliğinin incelenmesi Mustafa TUTAK 1, * Hüseyin BENLİ 2 1 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

İ İ Ş İ İ İ İ İ Ö İ Ö İ Ü Ü İ Ü İ Ü Ü Ü Ü Ö Ö Ö İ İ Ö Ö Ü Ü Ü İ Ö Ö Ö İ Ö Ö Ü İ Ü Ü Ş Ş Ş Ü Ş Ş Ü Ş Ö Ö Ö Ü İ İ Ö İ Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş İ Ü Ü Ü Ü Ü İ Ü İ Ş Ş Ö İ Ş İ İ İ İ İ İ İ Ş İ İ İ İ İ İ İ İ

Detaylı

ISSN : 1308-7444 hurrem@gazi.edu.tr 2010 www.newwsa.com Ankara-Turkey

ISSN : 1308-7444 hurrem@gazi.edu.tr 2010 www.newwsa.com Ankara-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 4, Article Number: 3C0086 SOCIAL SCIENCES Received: April 2011 Accepted: October 2011 Hürrem Sinem Şanlı Series : 3C Gazi

Detaylı

ş Ü Ö Ü ö Ğ ş ş ş ş ö ş ş ş ş ş ş ş ş ş ş ö ş ş ö ş ş Ğ ö ş ö ş ş ö ş ş ö ö ş ş ö ö ş ö ö ş ö ö ş ö ö ö ö ş ş ö ş ş ş ö ö ö ö ö ş ş ş ö ş ş ö ö ş ş ö ş ö ö ş ş ö ö ö ö ö ş ş ö ö ş ö ö ö ö ş ş ş ş ö ö ş

Detaylı

Mahonia aquifolium Nutt. (Berberidaceae, mahonya) Meyvesi ile Boyanmış Yün İpliklerinin Kolorimetrik Özellikleri

Mahonia aquifolium Nutt. (Berberidaceae, mahonya) Meyvesi ile Boyanmış Yün İpliklerinin Kolorimetrik Özellikleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2008, 18(1): 27-33 Araştırma Makalesi/Article Geliş Tarihi: 12.06.2007 Kabul Tarihi: 04.02.2008 Mahonia aquifolium

Detaylı

DOĞAL BOYA GELENEĞİNİN TÜRK HALI SANATINDA YERİ VE ÖNEMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

DOĞAL BOYA GELENEĞİNİN TÜRK HALI SANATINDA YERİ VE ÖNEMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME DOĞAL BOYA GELENEĞİNİN TÜRK HALI SANATINDA YERİ VE ÖNEMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Özet Doç Dr. Sema Etikan Muğla Üniversitesi. Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu Teknik Programlar Bölümü / Halıcılık

Detaylı

SİVAS TA YETİŞEN SALVİASP. (ADAÇAYI) BİTKİSİNDEN ELDE EDİLEN RENKLER VE HASLIK DEĞERLERİ

SİVAS TA YETİŞEN SALVİASP. (ADAÇAYI) BİTKİSİNDEN ELDE EDİLEN RENKLER VE HASLIK DEĞERLERİ SİVAS TA YETİŞEN SALVİASP. (ADAÇAYI) BİTKİSİNDEN ELDE EDİLEN RENKLER VE HASLIK DEĞERLERİ HÜLYA KAYNAR 1, EMİNE TONUS 2 ÖZET Yüzyıllar boyunca bilinen ve uygulanan bitkisel boyacılık, günümüzde tekrar eski

Detaylı

PROJE DANIŞMANI Prof. Dr. MEHMET AY

PROJE DANIŞMANI Prof. Dr. MEHMET AY TÜBİTAK-BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ, BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI KİMYA-3 ( Çalıştay 2012 ) GRUP ADI: SÜRPRİZ YUMURTA PROJE

Detaylı

MUHABBET ÇİÇEĞİNİN (Reseda lutea L.) BOYAMA ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

MUHABBET ÇİÇEĞİNİN (Reseda lutea L.) BOYAMA ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2005, 18(2), 195-200 MUHABBET ÇİÇEĞİNİN (Reseda lutea L.) BOYAMA ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Süleyman KIZIL 1 Nuran KAYABAŞI 2 1 Dicle

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ UYGUN RENK, IŞIK VE SÜRTÜNME HASLIĞI DEĞERLERİNE SAHİP BİTKİSEL BOYALARLA BOYANMIŞ İLMELİK YÜN HALI İPLİKLERİNDE EN AZ KOPMA MUKAVEMETİ KAYBINA

Detaylı

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin

Detaylı

AYVA (Cydonia vulgaris L.) YAPRAKLARININ BĐTKĐSEL BOYACILIKTA DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

AYVA (Cydonia vulgaris L.) YAPRAKLARININ BĐTKĐSEL BOYACILIKTA DEĞERLENDĐRĐLMESĐ ANADOLU, J. of AARI 11 (2) 2001, 136-144 MARA AYVA (Cydonia vulgaris L.) YAPRAKLARININ BĐTKĐSEL Nuran KAYABAŞI Sema ETĐKAN Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Köy El Sanatları Anabilim Dalı Ankara/TURKEY

Detaylı

ARB BOYAMA NASIL YAPILIR

ARB BOYAMA NASIL YAPILIR ARB BOYAMA NASIL YAPILIR EZN (ARB) BOYAMA = Ehrlich Ziehl Neelsen = ASİDE DİRENÇLİ BOYAMA Tüberküloz bakterileri gibi dış yüzeyidne mikolik asit içeren bakteriler gram boyama ile boyanamazlar bu bakteriler

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR 1 Yüzyıllardır doğayı ve doğadan elde edilebilecek maddeleri keşfetme arzusu içinde olan insanoğlu 1400'lü yıllarda o güne kadar bilinmeyen bir asidi, yani HCl (hidrojen klorür,

Detaylı

Derleme/Review. Genel Bir Bakış: Doğal Boyarmaddeler

Derleme/Review. Genel Bir Bakış: Doğal Boyarmaddeler Marmara Üniversitesi Derleme/Review Genel Bir Bakış: Doğal Boyarmaddeler Ozan DEVEOĞLU 1,2,*, Recep KARADAĞ 3 1 Marmara Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 34722, İstanbul 2 Çankırı Karatekin

Detaylı

Koyun Irklarından Elde Edilen Yünlerin Kökboya (Rubia tinctorum L.) ile Verdikleri Renklerin Işık Haslık Değerleri Üzerine Bir Araştırma

Koyun Irklarından Elde Edilen Yünlerin Kökboya (Rubia tinctorum L.) ile Verdikleri Renklerin Işık Haslık Değerleri Üzerine Bir Araştırma Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2004, 14(2): 79-83 Geliş Tarihi: 15.09.2003 Koyun Irklarından Elde Edilen Yünlerin Kökboya (Rubia tinctorum L.) ile

Detaylı

Doğal Ve Sentetik Elyafların Süper Kritik Karbon Dioksit Ortamında Boyanması *

Doğal Ve Sentetik Elyafların Süper Kritik Karbon Dioksit Ortamında Boyanması * Doğal Ve Sentetik Elyafların Süper Kritik Karbon Dioksit Ortamında Boyanması * Dyeing Of Natural And Synthetic Fibres İn Supercritical Carbon Dioxide Media* Kübra KAYA Kimya Anabilim Dalı Bilgehan GÜZEL

Detaylı

DERİ TABAKLAMANIN SIRLARINI SÜMERLER DEN ÖĞRENDİK

DERİ TABAKLAMANIN SIRLARINI SÜMERLER DEN ÖĞRENDİK DERİ TABAKLAMANIN SIRLARINI SÜMERLER DEN ÖĞRENDİK Derinin günlük yaşamda kullanılması M.Ö. 7000 lere kadar uzanır. İlk insanların deriyi nasıl tabakladığı Sümer kil tabletlerinde yazılıdır. Deri İlk İnsanların

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 TARİFE BEDELİ CETVELLERİ-1 GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 A 4 Kamış Adet 0,03 5 Diğer Gövde ve Dallar Ton 0,85 6 Diğer Çalılar Ton 0,55 7 Delice(Yabani

Detaylı

YUMURTA KABUĞUNDAN YARARLANARAK PASTEL BOYA ELDESİ MALATYA 29 HAZİRAN-8 TEMMUZ 2012

YUMURTA KABUĞUNDAN YARARLANARAK PASTEL BOYA ELDESİ MALATYA 29 HAZİRAN-8 TEMMUZ 2012 TÜBİTAK-BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ KIMYAGERLIK, KIMYA ÖĞRETMENLIĞI, KIMYA MÜHENDISLIĞI, BIYOMÜHENDISLIK ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI KİMYA-3 ( ÇALıŞTAY 2012 ) YUMURTA KABUĞUNDAN YARARLANARAK

Detaylı

Biberiye Eter Yağı. Biberiye Eter Yağı

Biberiye Eter Yağı. Biberiye Eter Yağı Biberiye Eter Yağı Biberiye, küçük, sürekli yeşil, açık mor, mavi çiçekli Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalılıktır. Bu bitkiyi halk tıbbında uzun yıllar boyunca kullanıyorlardı. Eski Yunanlılar ve Romalılar,

Detaylı

KELLİK. Hazırlanış ve Kullanım Şekli. *1 Avuç Deve dili otu. *1 Avuç Karaardıç otu. *1 Avuç Keçisakalı otu. *1 Avuç Su sümbülü. *1 Avuç Civanperçemi

KELLİK. Hazırlanış ve Kullanım Şekli. *1 Avuç Deve dili otu. *1 Avuç Karaardıç otu. *1 Avuç Keçisakalı otu. *1 Avuç Su sümbülü. *1 Avuç Civanperçemi KELLİK Hazırlanış ve Kullanım Şekli *1 Avuç Deve dili otu *1 Avuç Karaardıç otu *1 Avuç Keçisakalı otu *1 Avuç Su sümbülü *1 Avuç Civanperçemi *1 Çorba kaşığı Ceviz yağı 1 / 13 *1 Çorba kaşığı Mersin yağı

Detaylı

ÇİLEĞİN GÜBRELENMESİ

ÇİLEĞİN GÜBRELENMESİ Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin tam teşekküllü laboratuarlarda yapılan analiz sonuçlarına göre yapılabilmektedir.

Detaylı

Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları

Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları Editör Hakkı Acun T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YAYINLARI T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 3101 SANAT ESERLERİ DİZİSİ 466

Detaylı

KİMYA PROJE RAPORU DOĞAL SULU BOYA YAPIMI GRUP RENKLER

KİMYA PROJE RAPORU DOĞAL SULU BOYA YAPIMI GRUP RENKLER YİBO Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı KİMYA PROJE RAPORU DOĞAL SULU BOYA YAPIMI GRUP RENKLER PROJE EKİBİ; Ayşenur KAPLAN Ziya Gökalp

Detaylı

Tuğçe Suvacı 2 Sema Etikan 3

Tuğçe Suvacı 2 Sema Etikan 3 GÖRDES HALILARINDA GÖRÜLEN DEĞİŞİM VE NEDENLERİ 1 COMMON CAUSES OF CHANGE OF THE GORDES CARPETS Tuğçe Suvacı 2 Sema Etikan 3 ÖZ Manisa İline bağlı Gördes İlçesi Türk dokuma kültürünün şekillendiği ve devam

Detaylı

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir.

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Bouyoucos Hidrometre Yöntemi Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Süspansiyonun hazırlanmasından sonra topraktaki her bir fraksiyon için belirli bir süre beklendikten

Detaylı

SONBAHAR / KIŞ KOLEKSİYONU. iconhandmade.com

SONBAHAR / KIŞ KOLEKSİYONU. iconhandmade.com SONBAHAR / KIŞ KOLEKSİYONU iconhandmade.com Ürün Kodu : SI8WN17 Ürün Kodu : SI36WN17 Adaçayı bitkisi ile boyanarak üzerine okaliptus, ceviz, kestane, meşe yaprakları kullanılarak Doğal boya ile boyandıktan

Detaylı

Ğ Ğ ö Ş Ş Ğ Ş Ş Ü Ş Ğ Ğ Ğ ö ö Ğ Ş Ş Ğ Ğ ö Ğ ö ö ö ö ö ö ö ö Ü Ş Ö Ö Ö Ş Ş Ç Ü ö Ü Ü Ğ ö «ö ö ö Ğ Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ö ö ö Ö Ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ö Ö ö ö Ç Ö ö Ü ö

Detaylı

Ü Ğ Ğ Ş Ö Ü Ü Ğ Ğ ü ü ü ü ü Ö Ü ü ü ü Ş ü ü Ş Ş ü ü ü ü üü ü Ş ü ü ü ü ü ü ü Ç ü ü ü ü ü ü ü üü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü Ö ü ü ü ü ü ü ü ü Ç Ş Ç üü Ş ü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü ü Ü ü ü

Detaylı

Ğ Ğ Ü Ü Ö Ü Ö Ö Ö Ü Ö Ü Ü Ü Ü Ü İ İ Ü Ü Ö Ö Ü Ö Ü Ö Ü Ö İ Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ü Ö İ Ö Ü Ö İ Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö İ Ü İ Ü İ İ İ İ İ İ İ Ö İ Ü İ İ İ Ö İ Ö Ö İ İ Ö Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö

Detaylı

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ İ Ş Ş İ İ Ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ Ö Ö Ç ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ İ ğ ğ Ç İ ğ ğ Ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ş ğ ğ ğ Ü ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ Ö ğ ğ ğ

Detaylı

GRUP ADI: GRUP İNDİGO PROJE DANIŞMANI:YRD. DOÇ.DR. FATİH DUMAN PROJEYİ YÜRÜTENLER : GAMZE ÖZEN, İHSANİYE YURTTAŞ

GRUP ADI: GRUP İNDİGO PROJE DANIŞMANI:YRD. DOÇ.DR. FATİH DUMAN PROJEYİ YÜRÜTENLER : GAMZE ÖZEN, İHSANİYE YURTTAŞ GRUP ADI: GRUP İNDİGO PROJE DANIŞMANI:YRD. DOÇ.DR. FATİH DUMAN PROJEYİ YÜRÜTENLER : GAMZE ÖZEN, İHSANİYE YURTTAŞ GİRİŞ Kumaş boyası Su bazlı ve toz şeklinde bulunabilen tekstil boyalarıdır. Su bazlı olanı

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ ö üğü ü öğ ü ü ü ü Ö ği İ ü ö İ ğ Ğ Ü Ç ö üğü ö ü ü Ç ğ ü ğ Ş ğ ü ü ü ü ü ğ ö ü ü ü ü ü ö Ö Ş Ö ğ ö ü Ç ğ İ Ç Ü Ç ğ ğ Ü Ü ü «ü ö üğü İ Ü Ö Ü İ Ş İ Ü ü ö ü ö ğ ü İ «Ö ü ö ü İ ğ Ş ü Ş ö ö ü

Detaylı

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur.

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. OKULDA KİMYA KAĞIT Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. Selüloz bitkilerin gövde ve yapraklarında bol bulunur, bu nedenle kağıt çoğunlukla ağaç gövdelerinden üretilir. Kağıt üretimi:

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ:... III GİRİŞ:... XV BÖLÜM

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ:... III GİRİŞ:... XV BÖLÜM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ:... III GİRİŞ:... XV BÖLÜM 1: Başlarken...1 Sert Yağlar...2 Hindistan Cevizi Yağı...2 Hurma Yağı ve Don Yağı...3 Kakao Yağı...4 Yumuşak Yağlar...5 Yaygın Yağlardaki Önemli Yağ Asitleri...6

Detaylı

BOYA BİTKİLERİ. Doç.Dr.Şükran Şiraneci Kültür

BOYA BİTKİLERİ. Doç.Dr.Şükran Şiraneci Kültür BOYA BİTKİLERİ Doç.Dr.Şükran Şiraneci Kültür I.O. 3000 lere ait bir Çin kaynağında boya işliklerinden söz edilmektedir. Buna dayanarak, boyacılıkla ilgili bilgilerin daha da eski tarihlerde, Doğu da geliştirilmiş

Detaylı

ü ü ü ö ü ü Ö Ö Ö öğ öğ ü ü İ ç ö ü ü ü Ü ü ö ü ü ö ö ö ö ö ç ö ö ü ö ü İ Ö Ü ü ü ü ü ö ü ö ü ü ü ü ü ç ü ö ç Ö ü ç ö ö ö ü ü ö ö ö ç ü ç ö ç ö ö ü ö ö ç ü ç ç ö ü ü ü ü ö ü ü ö ü Ö Ö ö ü ü Ö ö ö ö ü ü

Detaylı

ü ü üğü ğ Ö ü ö üş ö İ ü ü üğü ş ğ ç İ ç Ş ç ş ğ ş ş ğ ç ö ç ğ ş ş ş ö ü ğ ş ğ ü ü üğü ü ğ ö ü ü üğü ş ğ ş ş ş ö ü ç ğ ö ü ğ ö ü ü üğü ş ö ğ ç ğ ü ü üğü ü ğ ü ü üğü ü ü ü üğ ü ğ ö ü ğ ş ö üş ü ü üğü ü

Detaylı

İ Ç Ü ş ö üü ş ş ö üü Ü ü ü ö ü ç ü ü ü Ö Ü Ü Ö ç ç ş ş ç ç ü İ ü ç Ü ç ş ö üü ö ü ü ç ş ş ü ş ş ç ş ş ü ü ü ç ü ş ü ç Ş ü Ü ç ü ü ü ç ş ş ö ş Ö ş Ö ş ö ü ç ş Ç Ü Ç ş Ç İ Ü İ Ü Ş ş ü ş ö çü ü Ç Ü ü ö ş

Detaylı

ç ç ö Ğ Ö Ş ö ü ü Ş ç ö ü ç ğ ü ç ç Ğ Ü Ü ÜĞÜ ç ö ö ü ç ü üç ç ğ ü ü Ş ğ ü ü üğü ç ö ö ü ç ü ö ç Ş Ş ü ü üğü Ğ Ğ Ş ü üğü Ğ ç ü ö ğ ü ö Ö Ü Ş ü ü ü Ğ ğ ü ö ğ ü ü üğü ğ Ö Ğ ğ ü ü ü ç ö ö ü ö ü ü ğ ç ç ö

Detaylı

ö Ü Ü ö Ö ğ ğ ğ ö Ü Ş ö Ü Ğ ö Ü ö Ü ö ğ ö ğ ö ö ğ ğ Ş Ü ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ Ş Ş ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ ö ö Ş ğ Ç ğ Ç Ş ö Ç ö ğ Ç ğ ö ğ ö ö ğ ö ğ ö Ş ğ Ç ğ Ç ğ ğ Ç Ş ö ö ö ğ Ç Ş Ç ö ö ğ ğ ğ ğ Ü Ü ö ğ «ğ ğ ğ ö ö «ö ğ ğ

Detaylı

Ç Ç ü Ş ç Ü İ İ İ İ İ Ü İ İ Ş ğ ü Ö ç ç ü ç İ Ü ç İ İ ü ç ü ç İç ö ö ö ö ü ü ü ü ü ü ö Ü İ Ö İ ç ö ğ ü ö ç ç ö ç ö ü ğ ğ Ş ç Ç Ç Ş ü ö ç ğ ç ü ü ü ö ö ü ö ü ü ü ğ ğ ç ğ ğ ü ü ü ç ö ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ç ü ü

Detaylı

ü Ğ İ Ğ ü İ ç ü ü ü ç Ç ü ü ç Ç ü ü ç ü ü Ü Ç Ü ç ü ü ü ü ü ç Ç ü ü ç İ ü Ğ Ş İ İ ü Ğ İ Ğ ü İ Ö üçü ü Ö Ö ü Ö ü İ İ Ş Ğ İ İĞİ ü ü ü Ğİ İ Ğ İ Ğ ü Ö Ö Ü İĞİ ü Ü İ İ Ğİ ü ü Ğ İ İ İ İ İ İ ç ü ç ü ç ü ü ç ü

Detaylı

İ İ İ Ğ İ İ İ İ Ğ Ğ Ş Ç Ş Ö Ş Ç İ Ç İ Ç Ş Ç Ü İ İ İ Ş Ş Ş Ş Ö Ç Ş Ş Ğ Ş Ç Ö Ş Ö Ö İ Ş Ç Ş Ş Ç Ş Ğ Ğ Ğ Ç İ Ğ Ş Ş Ç Ç Ş İ Ç Ş Ş Ş Ş İ Ğ Ö Ö Ş Ç Ş Ç Ş Ş Ş Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ç Ç Ç Ö Ş Ç Ö Ö Ş İ İ Ç Ş Ş Ğ Ü Ş İ Ö

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ Ö ö üğü Ş ü öğ ü ç Ç ü ü ü Ç Ü ç ğ ç ğ Ğ ç Ş ğ ç ö ğ ğ ü ç Ü Ç ö üğü ö ü ü İİ Ç ğ ü ğ ç ğ ü ü ü ç ü ü Ş ü ğ ç ü ü ç ü ü ç ö Ö Ş Ö ğ ö ü ç ğ İ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü İ ü ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ç Ç ç ü ç Ş

Detaylı

Ü ş ğ ğ Ü ş Ç ğ ş ş Ç ğ ş Ü ğ Ü ş ğ Ü Ç ğ ğ Ü ğ ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ş ğ ş ş ş Ç Ç Ö ş ğ ş ş ğ ş ğ ğ ş Ü Ç ğ ş ğ ş ş ğ Ü ğ ş ş ğ ş ş ş ş ş ş ğ ğ ş ş ş ş ş ş ş Ü ğ ş ş Ü Ç ğ Ç Ç ş ş ş ğ ş Ö ÇÜ Ö ş ğ Ö ş ş ğ ş

Detaylı

ç ü ü ç ç ş İ Ç Ü ş İ Ç Ü ç ş ü İ Ç Ü ş ş ç ş ü Ö ü Ö İş ş ç İ Ç Ü ş ş ç ü ç ş ş İ Ç Ü ş ç Ü İ Ç Ü İ Ç Ü ü ç ş ş ş İ Ç Ü ç ü ş İ Ç Ü İş ş ş ü ş İ Ç Ü ş ü ş üç ü ş ş ş ç ü ü ç ş ş ş ş ü ş ü ü ş ç ü ç ç

Detaylı

ç Ğ Ü ç ö Ğ «ö ç ö ç ö ç ç ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç Ç Ö Ü ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç ö ö ç ç ç ö ç ç ç ö ö ç ç ö Ç ç ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ü ö ç ç ç ç ç Ç Ç ç ç Ç

Detaylı

Ü İ İ İ İ ö İ ö ğ ğ Ü ö Ş Ç ğ İç Ş Ç ğ Ü ö İ İ ğ Ü ö ğ Ü ö İ İ Ş Ç ğ İ İ ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ö ç ç Ç Ç ö Ö ğ ğ ç ç Ş ğ ğ Üç Ç ğ ç ö Ş Ç ğ ğ Ş Ü ğ ğ Ş ğ ç ç ç ğ ö ö ğ ö ö İ ç ç ğ ğ Ü ö İ İ ğ Ş ğ

Detaylı

Ç Ü ö ö Ü ö ç Ö Ü ç ö ç ç Ğ ç ç ç ö ö ç ç Ü ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö Ö Ş Ö ö ç Ç Ü Ç Ç Ü Ü ö ç ö ç ç ç ç ö ç ç ç ö ç ö ö ö ç ö ö Ü ç çö çö Ü ç çö Ö ö ö çö ç Ü ö ç ç ç çö ç ç ç ö ç çö çö ö ö ö ç Çö çö çö ö ç

Detaylı

Ç ö Ü ğ ö Ş ç ç Ş Ü Ö Ü Ü ö Ü ğ ğ ö ö ç ç Ü ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ğ ö ö Ş ö ç ğ ö ç ç ğ ç ç ö Ş Ş ö ğ ç Ç ç ö ö ç Ç ö ğ Ü ö ğ ğ ç ö ç ğ ç ğ ö ç ö ö Üç ğ ö ç ö ç ö ç ğ ö ğ ö ç Ç ğ ç ç ğ ö ö ç ç ç ğ ğ ç ğ ç ğ ç

Detaylı

ç ğ ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ç ğ ç ç ç ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ç ğ ç ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ğ ç ğ Ü ç ğ ğ ğ ç Ü ç ç ç ç ğ ç ğ ğ

Detaylı

İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö İ İ İ İ İ Ü Ç İ Ş Ş İ İ Ü İ İ İ İ İ İÇİ Ö Ö Ç Ç Ç İ Ü Çİ İ Ü Ü İ İ İ İ İ İ İİ İ Ç Ş İ İ İ İ Ü Çİ Ö İ Ü Çİ İ İ Ü İİ İ Ç Ö İ Ö İ Ç Ç İ Ç Ö İ İ İİ İ Ç Ç Ç Ü İ Ç İ Ç İ Ş Ç İ Ğ İ İ İ İ

Detaylı

Ç Ü ğ Ç ç Ğ ç Ü ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ç ç Ö Ş Ö ğ ç ğ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü Ç Ü ğ ğ Ü ğ ç Ç ğ Ü ç ç ğ Ğ Ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ş Ş Ç Ö Ö ç Ç ğ ç ç ğ ç ğ ç ç ç ğ ç ç ç Ü ç ç ç ğ Ö Ü Ç Ş Ş ç Ö ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ

Detaylı

Ş İ İ ç İ İ İ İ ç Ş ü ü ü ü ç ü üç ü ü ü ç ü ü Ü İ Ğ Ş üç ü İ ü ü ü ç ü ç Ç ç İ ü üç ü Ç üç ü ç ç Ç ü Ç ç üç ü ç Ç ç ç ç ç Ğ Ğ ç İ ü ü ç ç ç ü ü ü Ü ç ç ü ç ç ü ü ü Ö ü ü ü ü Ü ü ü ç ü ç ç ü ü ü ü ç ü

Detaylı

İ Ç Ü ş ö ğ ş ö ğ Ü öğ ç ş Ö Ü ğ ç ö ç ş ş ğ Ğ ç ç ğ ğ ö ş İ ç Ü ç ş ö ğ ö ç ç ş ş İ ğ ş ğ ş ç ş ğ ş ç ş ğ ç ç ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ç ş ğ Ç Ü Ç ğ ş Ç ğ İ Ü İ Ü ö ş ş ş ğ ç ş ö ğ çö ğ ş ş ç ö ş ş ş ğ ç ş

Detaylı

Ç Ç ç Ğ ç Ö Ğ Ş ç Ö Ö Ğ Ğ Ö Ö Ç Ü ç Ç Ü ç Ö ç ç ç ç Ğ ç ç Ç Ç ç Ç Ü ç ç Ç ç ç ç Ö ç Ö Ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö Ş ç ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç Ü ç ç ç ç ç ç ç Ö Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö ç ç Ğ Ç Ü ç ç Ç Ü ç ç Ç

Detaylı

Ğ ü ü ç ş ş ğ ğ ğ ğ Ö ü ğ ş ğ ü ş Ç ş ş Ç ş ü ü ü ğ ç ç ş ü ş ş Ç ş ü ü ü ü ğ ş ş ü ü ş ş ş ü ü ğ ü üğü ş ç ü ü Ç ç ğ ü ü üğü ğ ü ç ş ş ş ş ğ ç ü ü ü ş ş ş Ç ş Ç ğ Ç ğ Ç Ç ü ş ş ü Öğ ü ş ş ğ ç Ç Ç ş Ç

Detaylı

Ü Ö Ö ö ö Ü Ü Ö ö ç ç ö ç ö ç ç ö ö ö ö ö ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ö ç ç ö ç» ö ö ö ö ç ö ö ö ö ç ö ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç

Detaylı

İ» Ö İ İ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ö ö ç ğ ğ ğ ğ ğ Ö Ü Ü ğ ğ ğ ö ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ İ İ İ İ ğ ğ ğ ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ ö ö ğ öğ ğ ğ ğ İ ö ç ç ğ ö ö ç ğ ç ç ğ ç ğ ö ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ Ü Ş İ ö İ ğ ğ İ İ ğ ğ ğ ç ğ ğ

Detaylı

Ü Ü Ğ Ş Ş Ş Ş Ş Ü Ğ ç Ş Ğ Ü Ü Ğ Ü Ş Ö ç ç Ğ Ğ Ü Ş Ü Ş Ş ç ç Ç Ü Ş Ç Ç Ü Ş Ş Ü Ü Ü Ü Ü Ü ç Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ş Ğ Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ş ç ç ç Ç ç ç ç ç ç ç Ç ç Ç ç ç ç

Detaylı

Ş İ İ İ ç İ İ İ İ ç ç ç Ç ç ç ç ç İ Ö İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ö Ö ç ç ç ç Ö ç Ö ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ç ç Ö ç ç ç ç Ç ç Ö Ç ç ç Ş ç ç Ç Ş ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç

Detaylı

ğ Ş ğ ş ğ İ ö ç ö ö İ ğ ş ş ç ç ğ ç ğ ş ğ İ Ş Ü İş ö Ö ğ Öğ ş ğ ğ İ ö ö Çğ ö İ ö ç İ ş ş ş ç ş öğ ş Ş ğ ö ğ ş ö ğ İ ğ ö ş ş ş ğ ğ İ ş ğ çö ğ ğ ş ö öğ ç öği İ ğ ğ ğ ğ öğ ö ş ğ İ ç ş İ İ ğ ç İ İ Ö ÖĞ İ ğ

Detaylı