OLAĞAN DIŞI DURUMLARDA SEKTÖRLER ARASI İLİŞKİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OLAĞAN DIŞI DURUMLARDA SEKTÖRLER ARASI İLİŞKİ"

Transkript

1 OLAĞAN DIŞI DURUMLARDA SEKTÖRLER ARASI İLİŞKİ Semra ÇELİKLİ-2005 Danışman: Prof Dr. Ali Osman KARABABA

2 SUNUM PLANI *Kavramlar Olağan Dış Durum Afet Sektör işbirliği * Giriş ODD öncesi ODD sırası ODD sonrası * ODD de Hangi sektörler iş birliği içinde olmalıdır? * Mevzuat * Bu sektörlerin katkıları? * Kriz merkezi * Sonuçlar * Örnekler

3 KAVRAMLAR Olağan Dışı Durum ( ODD ) Afet Sektör İşbirliği

4 OLAĞAN 1.Alışılmış olan, normal 2.Sık sık olan, olagelen, tabii OLAĞAN DIŞI 1.Olağan olmayan. 2.Gayritabii. AFET 1. Çeşitli doğa olaylarının sebep olduğu yıkım. 2. Kıran. *Webster: Mevcut olan kaynaklardan daha fazlasını gerektiren durum.

5 OLAĞAN DIŞI DURUM NEDİR? Yaygın biçimde ortaya çıkan ve ağır hasar, yaralanma, can ve mal kaybına yol açan; toplumun kendi olanaklarıyla baş edemeyeceği büyüklükte bir yıkıma neden olan, ulusal ve uluslar arası yardımı gerektiren olay ve duruma olağan dışı durum denilmektedir.

6 SEKTÖR 1. Bölüm, kol, dal, kesim. 2. Aynı işi yapan topluluk. İŞ BİRLİĞİ Amaç ve çıkarları bir olanların oluşturdukları çalışma ortaklığı,

7 *Dünyada ve ülkemizde meydana gelen olağan dışı durumlar (ODD) nedeniyle, -milyonlarca kişi hayatını kaybetmekte, -daha fazlası da sakat kalmaktadır.

8 *Ekonomik kayıplar ise ölçülemeyecek kadar büyük olmaktadır.

9 *Ülkemiz özelinde 1999 depreminde ve daha sonrası meydana gelen olağan dışı durumlarda çok büyük acılar yaşanmıştır. *Bu nedenle bu tarihten itibaren olağan dışı durumlara hazırlıklı olunması konusu daha sık gündeme gelmeye başlamıştır

10 Olağan Dışı Durumlar iki grupta ele alınmaktadır a-doğal -Deprem -Kasırga -Hortum -Sel b-insan Kaynaklı -Terörist hareketler -Sivil kargaşa -Tehlikeli madde kazaları

11 ODD de ORTAK ELEMENTLER *Çoğunda olay göreceli olarak beklenmedik olup, küçük bir uyarı ve hatta bazen hiçbir fırsat yoktur. *Bazıları ise yavaş gelişimlidir ve uyarıları değişik şekillerde görebiliriz. ( ormanların yok edilmesi sel, kuraklık vb.)

12 *Toplumun her kesimi etkilendiği için kişiler kendi gereksinimleri nedeniyle ODD un ilk anlarında topluma yönelik hizmetlere katkıda bulunamayabilir. Örn; * acil servisler de etkilendiği için yeni hastaların kabulünde sorunlar * acil servis çalışanlarının etkilenmeleri ( kendileri, yakınları vb.)

13 *Yaşam, sağlık çevre tehlikededir.

14 ODD nin oluştuğu an... * Toplumun her kesimi, * Tüm kurumlar etkilenir.

15 Olağan Dışı durumlar... * Etkilenenler: - müdahale için gerekli kaynaklar, - iletişim, -ulaşım -altyapı * Bir çok insanın ve bölgenin dış yardım almasını zorlaştırır

16 *Acil Durum müdahale ekiplerinin hazırlanıp organize olmaları belli bir süre istemektedir, ne yazık ki, -zarar görmüş yollar -hasarlı iletişim sistemleri bu süreyi uzatır.

17 *Böylece ODD meydana geldikten sonra geçen ilk saatlerde, -bireyler, -aileler, -mahalleler, -ilçeler, -... kendi kaynaklarıyla yetinmek zorundadır.

18 *Bu kaynaklar; -Yemek, -Su, -İlkyardım, -Barınaktır.

19 *ODD sonrası zorluklarla mücadele için; - bireylerin hazırlıklı olmaları, - planlama yapmaları, -canlı kalabilme becerileri, -komşuları ve iş arkadaşları ile karşılıklı yardımlaşmaları çok önemlidir.

20 ODD Görevlileri Kimlerdir? Meslektaşlar ve komşular Toplum Acil Müdahale Ekipleri Birey ve Aile Profesyonel Afet Yardım Görevlileri

21 *ODD ile ilişkin araştırmalar, hazırlık döneminde birlikte ODD a müdahale konusunda çalışmalar yapmasını önermektedirler.

22 * Yine bu çalışmaların sonuçlarına göre organize olan grupların, - ODD öncesi tanışması, - birlikte uygulama yapması ODD da müdahale başarısını arttırmaktadır.

23 OLAĞAN DIŞI DURUM EVRELERİ Normal durum Örgütlenme ODD ÖNCESİ Korunma Hazırlık ODD SIRASI Etki Yanıt Rehabilitasyon ODD SONRASI Yeniden yapılanma Normal durum

24 Acil Durum Yönetim Çevrimi Hazırlık Zarar Azaltma Müdahale İyileşme

25 HAZIRLIK ÇOK ÖNEMLİDİR! *Profesyonellerin eğitimi *Gönüllü çalışmalarının organizasyonu *Koruyucu hekimlik *Veri toplama *Toplumun bilgilendirilmesi ve tüm süreçlere katılması sağlanmalıdır.

26 Hazırlık Dönemi Etkinlikleri * Lider kurumun tanımlanması ( Kriz Merkezi). * Profesyonellerin yönetimi. * Uygun gönüllü kuruluşlarla temasa geçilmesi. * Gerekiyorsa yeni duruma göre mevzuata ek ler oluşturulması.

27 Toplumun ODD lara dayanıklı ve hazır hale gelmesi için; 1-Toplumsal iletişim kanallarının 2-Toplumsal örgütlenme düzeyinin 3- Toplumsal bilinç düzeyinin 4- Toplumsal kaynakların geliştirilmesi

28 ZARAR AZALTMA Can ve mal varlığını tehdit eden tehlikelerin doğurabileceği zararların azaltılması ve/veya ortadan kaldırılmasına yönelik sürekli çalışmalar.

29 Zarar Azaltmanın Amaçları (1) 1. Tehlikeleri azaltarak daha güvenli bir toplum için kendini ve diğer bireyleri motive etmek. 2. Riskleri belirleme, izleme ve etkilerini azaltmak için olanakları belirlemek. 3. Bu konuda çalışma yapan yetkin kurum, kuruluş ve profesyonel organizasyonlarla işbirliği yapmak.

30 Zarar Azaltmanın Amaçları(2) 4. Bir Zarar Azaltma Planı (ZAP) oluşturmak, uygulamaya koymak ve güncel tutmak. 5. Zarar azaltma çalışmalarını yürütebilmek için gerekli finansal kaynakları bulmak.

31 Zarar Azaltmanın Gerekliliği *ODDların... toplum üzerindeki -sağlık - ekonomik, -sosyolojik, - psikolojik etkileri çok büyüktür.

32 *Örneğin Kaybedilen binlerce insan, - geride kalan bir o kadar dul ve yetim, - psikolojisi kökten etkilenen yüz binlerce insanın varlığı düşünülecek olursa tablonun ciddiyeti ortaya çıkmaktadır.

33 Ayrıca; *1999 yılında geçirdiğimiz depremlerin ülkemize maliyeti milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir.

34 *Depremler sonunda 386,000 binanın hasar gördüğü tespit edilmiştir.

35 *Ülkemizde farklı yasalara göre, -ODD lar ve acil durumlar ortaya çıkmadan önce, zarar azaltmaya yönelik farklı kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek çabaların koordinasyonunu sağlayan yetkili makam ODD Kriz Merkezi dir.

36 *Buna rağmen ODD ların ortaya çıkışının ardından farklı kurum ve kuruluşlara bağlı acil durum yönetimi birimlerinin etkin olarak görevlerini yerine getirmelerinde sorunlar yaşanmaktadır.

37 MÜDAHALE Başarılı bir müdahale için, *Planlama *Eşgüdüm *Eğitim *Uygulama gibi ögeler önem taşır.

38 *Etkin müdahale -kamu, -gönüllü gruplar, -özel sektör, -sivil toplum kuruluşlarının iyi bir plan ile koordine edilmesine bağlıdır.

39 *Eğitim ve uygulamalar ile bireyler ve gruplar olağan dışı durumlarda etkinliklerinin bir çoğunu daha başarılı bir şekilde yerine getirebilir

40 İYİLEŞTİRME ODD sonrası oluşan zararların düzeltilme çabaları...

41 İyileştirme evresi, toplumun eskiden olduğu gibi -ekonomik, -güvenlik, -sağlık -barınma gereksinimlerinin yeniden temin edilmesi, çalışma ve ticaret olanaklarının tekrar düzene sokulmasıdır.

42 ODD lar Sonucu Oluşan Zararlar: Toplumsal kayıp Yapısal kayıplar İş, dolayısıyla yaşamın kesintiye uğraması Altyapı tesislerinin kayıpları

43 ODD ların Ekonomik ve Sosyal Bilançosu Yaşamlar sona erer İşyerleri kapanır İnsanlar işlerini kaybederler Küçük işyerlerinin büyük bir çoğunluğu bir daha açılmaz ODD bölgesinden diğer bölgelere göç olur

44 ODD Maliyetleri Devlet 1999 depremleri için milyarlarca lira harcamış bulunmaktadır. Diğer kurumlar da milyarlarca lira harcamışlardır. Belediyeler, yerel işyerleri ve kişiler de ODDlardan sonra yüksek maliyetler ödemişlerdir.

45 EŞGÜDÜM ODD larda... Nasıl bir eşgüdüm? Kimler işbirliği içinde olmalı?

46 Dernekler Tedavi Hizmetleri Ambulans Sağlık İşleri Vakıflar Arama-Kurtarma Örgütleri Sivil Toplum Kuruluşları Kızılay Jandarma Sağlık Müdürlüğü Belediye Meslek Odaları İtfaiye Tabip Odası Eczacı Odası Birleşmiş Milletler Sivil Savunma ODD Bayındırlık Müdürlüğü TMMOB Diğer Uluslar arası Örgütler ÇevreveOrman Müdürlüğü Üniversiteler Odalar, Birlikler Tarım veköyişleri Müdürlüğü Medya Sektörler arası işbirliği şeması

47 Olağan Dışı Durum ile İlişkili Sektörler *Sağlık Müdürlüğü ( 112 Ambulans, Tedavi Hizmetleri) *Belediye ( İtfaiye, AKS-110, Sağlık işleri) *Kızılay *Sivil Savunma *Bayındırlık Müdürlüğü *Tarım ve Köy İşleri Müdürlüğü *Çevre ve Orman Müdürlüğü *Jandarma *Meslek Odaları( Tabib odası, Eczacılar odası) *Sivil Toplum Kuruluşları(Arama kurtarma dernekleri, Vakıflar) *Üniversiteler *Basın *Uluslar arası Kuruluşlar ( BM, UNİCEF, vb.)

48 *ODD bir durumda bu kadar çok kuruluşun bir arada koordine çalışması başarılı sonuçlar için çok önemlidir. *Ülkemiz açısından bakıldığında böyle bir yapılanmaya çok hazır olmadığımız örneklerde görülmüştür. *Fakat hazırlık planları yapılırken yönetim sürecine katılması gereken bu yapıların görmezlikten gelinmesi etkin müdahaleyi etkileyecektir.

49 PLANLAMA SÜRECİ * Mevcut Durumun Değerlendirilmesi * Tehlikelerin Belirlenmesi ve Risk Analizi * Senaryoların Geliştirilmesi * Planın Hazırlanması * Planın Uygulanması * Planın Revizyonu

50 MEVCUT DURUMUN DEĞERLENDİRİLMESİ * Yetki alanının uygun bölümlere/sektörlere ayrılması * Olası tehlikelerin değerlendirilmesi * Sektörlere göre yetki alanı profilinin oluşturulması

51 YETKİ ALANININ SEKTÖRLERE AYRILMASI Yetki alanının sektörlere ayrılmasında göz önüne alınması gerekenler (harita kullanın): -Göreli olarak büyüklük -Yönetilebilirlik -Doğal ve insan yapısı engeller ve bölgeler -Diğer mevcut sınırlılıklar

52 TEHLİKELERİN TANIMLANMASI(1) * Tarihsel Veriler -Ulusal Afet Kurumu, -Kızılay, -Polis, -İtfaiye, -Yerel medya, -Sivil Toplum Örgütleri, -Yöre Halkı, -Üniversiteler, -Tarih Kurumları, -Uluslararası Kurumlar

53 TEHLİKELERİN TANIMLANMASI(1) * Mevcut Tehlikelerin Analizi -Ne tür bir tehlike meydana gelebilir? -Ne sıklıkta ortaya çıkabilir? -Ne kadar kötü olabilir?

54 ODD larda acil yardım ve hizmetler nasıl gruplanabilir? 1-Haberleşme, 2-Ulaşım, 3-Kurtarma ve yıkıntıları kaldırma, 4-İlkyardım ve sağlık, 5-Ön hasar tespit ve geçici iskan 6-Güvenlik, 7-Satın alma, kiralama, el koyma ve dağıtım, 8-Tarım hizmetleri, 9-Elektrik, su ve kanalizasyon.

55 MEVZUAT

56 ÜLKEMİZDE ACİL DURUM YÖNETİMİ KAPSAMINA GİREN YASALAR 7126 SAYILI SİVİL SAVUNMA KANUNU SAYILI UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER DOLAYISIYLA ALINACAK TEDBİRLERELE YAPILACAK YARDIMLARA DAİR KANUN SAYILI TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KANUNU SAYILI OLAĞANÜSTÜ HAL KANUNU BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

57 ÜLKEMİZDE ACİL DURUM YÖNETİMİ KAPSAMINA GİREN YASALAR 3194 SAYILI İMAR KANUNU /12777 SAYILI AFETLERE İLİŞKİN ACİL YARDIM TEŞKİLATI VE PLANLAMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK AFET BÖLGELERİNDE YAPILACAK YAPILAR HAKKINDA YÖNETMELİK /8716 KARAR SAYILI BAŞBAKANLIK KRİZ YÖNETİM MERKEZİ YÖNETMELİĞİ /583 SAYILI TÜRKİYET ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI (TAYB) KURULMASINA DAİR KHK

58 Kanun adı Kanun no Sorumlu Bakanlık/Kurumlar Sivil Savunma Kanunu 7126 İç İşleri Bakanlığı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun 7269 Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik 88/12777 Bakanlar Kurulu, İç İşleri Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı, İlgili Bakanlıklar, Kızılay Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi Yönetmeliği 96/8716 Bakanlar Kurulu Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü 2000/600 Bakanlar Kurulu Türkiye Atom Enerjisi Kanunu 2690 Başbakanlık, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Olağanüstü Hal Kanunu 2935 Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İmar Kanunu 3194 Bakanlar Kurulu

59 7126 SAYILI SİVİL SAVUNMA KANUNU Sorumlu Kurum İçişleri Bakanlığı Kapsamı Afetler/Acil Durumlar (Düşman Taarruzları, Tabii Afetler, Büyük Yangınlar) 1. Yukarıda belirtilen acil durumlarda halkın can ve mal kaybının en aza indirilmesi 2. Önemli tesislerin korunması/faaliyetlerinin sürdürülmesi 3. Cephe gerisi için her türlü silahsız koruyucu ve kurtarıcı faaliyetler 4. Teşkilatın yetki ve sorumluluklarını belirlemek Yasal Kısıtlar / Sorunlar / Değerlendirmeler Savaş sırası ve sonrasında kullanılacak bir yapı olarak algılandı. Gerekli alt yapı ve eğitim desteği verilemedi.

60 7269 SAYILI UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER DOLAYISIYLA ALINACAK TEDBİRLERLE YAPILACAK YARDIMLARA DAİR KANUN (1968 Md.1051) Sorumlu Kurum Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Kapsamı Afetler/Acil Durumlar Deprem, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ vb. afetlerde Amaçlar: 1. Yapılar ve kamu tesisleri 2. Genel hayata etkili olacak derecede zarar gören ya da görmesi olası olan yerlerde alınacak tedbirler. 3. Yapılacak yardımlar Yasal Kısıtlar / Sorunlar / Değerlendirmeler Bazı doğal afetlerle sınırlandırılmıştır İyileştirme evresine yönelik hükümler de içermektedir

61 2935 SAYILI OLAĞANÜSTÜ HAL KANUNU Sorumlu Kurum Bakanlar Kurulu (Süre uzatımında Milli Güvenlik Kurulu ndan görüş alınır) Kapsamı Tabi afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ekonomik kriz Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketleri, kamu düzeninin bozulması Yasal Kısıtlar / Sorunlar / Değerlendirmeler Bu tür afetlerde temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı, durdurulacağı, görevlere bağlı nasıl değişiklikler olacağı ve olağanüstü yönetimin nasıl olacağı konusunda açıklık kazanmalıdır

62 3194 SAYILI İMAR KANUNU Sorumlu Kurum Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (Uygulamaların kontrolü belediye sınırları içinde belediyeler, dışında ise bakanlığın taşra teşkilatları tarafından denetlenmektedir. Kapsamı İmar planları yapım ve yürütülmesi konusunda hükümler içermektedir. Yasal Kısıtlar / Sorunlar / Değerlendirmeler Bu kanunun revizyon çalışmaları devam etmektedir. Mevcut kanunda İnşaat denetimi konusunda kanunda boşlukların olması afetlere yönelik zararların azaltılmasında güçlükler yaratmaktadır

63 88/12777 SAYILI AFETLERE İLİŞKİN ACİL YARDIM TEŞKİLATI VE PLANLAMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Sorumlu Kurum İç İşleri Bakanlığı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Genel Kurmay Başkanlığı İlgili bakanlıklar Kızılay Kapsamı Devletin tüm güç ve kaynaklarını afetten önce planlamak Afetin meydana gelmesi halinde devlet güçlerinin afet bölgesine en hızlı bir şekilde ulaşması ile afetzede vatandaşlara en etkin ilk ve acil yardım sağlamak. Bu amaçlarla acil yardım teşkilatının kuruluş ve görevlerini düzenlemek. Yasal Kısıtlar / Sorunlar / Değerlendirmeler Farklı bakanlıklar ve bunların yerel teşkilatlanmaları arasında koordinasyon problemi bulunmaktadır. Görev ve sorumlulukların tanımı net olarak açıklanmamaktadır. Görevlerden sorumlu kurumların arasında çakışmalar, uygulamada karmaşa ve ihlallere sebep olabilmektedir.

64 AFET BÖLGELERİNDE YAPILACAK YAPILAR HAKKINDA YÖNETMELİK Sorumlu Kurum Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Kapsamı Afet riski taşıyan bölgelerde inşa edilecek yapıların malzeme ve işçilik bakımından Türk standartları ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Genel Teknik Şartnamesi ne uyguma zorunluluğu bulunmaktadır. Yasal Kısıtlar / Sorunlar / Değerlendirmeler Kontrol mekanizması ile uyumlu olmaması nedeniyle yapıların standartlara uygunluğu sağlanamamaktadır.

65 96/8716 KARAR SAYILI BAŞBAKANLIK KRİZ YÖNETİM MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Sorumlu Kurum Bakanlar Kurulu Kapsamı Acil durumlarda faaliyet gösterecek olan BAŞBAKANLIK KRİZ YÖNETİM MERKEZİ nin teşkilatlanması, çalışma usulleri, görev ve sorumluluklarının belirlenmesi. Yasal Kısıtlar / Sorunlar / Değerlendirmeler Acil durumlarda koordinasyon amaçlı olarak teşkil edilmiştir.

66 99/583 SAYILI TÜRKİYET ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI (TAYB) KURULMASINA DAİR KHK Sorumlu Kurum Bakanlar Kurulu Kapsamı Doğal, teknolojik, insan kaynaklı bütün afetler kapsama alınmış Acil durumlarla ilgili yönetimin ülke düzeyinde etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemler almak. Acil durum yönetimi gerektiren olayların ortaya çıkmasından önce alınacak önlemleri belirlemek. Olay sırasında yapılacak olan arama, kurtarma ve yardım faaliyetlerini koordine etmek. İyileştirme çalışmalarını yürüten kurum ve kuruluşlar arası koordinasyon sağlamak Yasal Kısıtlar / Sorunlar / Değerlendirmeler Bu kurum ile acil durum yönetiminin dört evresine yönelik görevler tanımlanmıştır. Bu kurumun diğer sorumlu kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlaması beklenmektedir. Bu kurumun taşraya bağlı teşkilatlanması konusunda mevzuata açıklık getirilmelidir.

67 Kriz Merkezleri -Genel Kurmay Başkanlığı, -Bakanlıklar, -İlgili kurum ve kuruluşlar -Krizin meydana geldiği il ve ilçelerin en üst düzey yöneticileri

68 İlgili bakanlıklar Başbakanlık Kriz Merkezi Genel Kurmay Başkanlığı, İlgili kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri Bölge Kriz Merkezi İllerin en üst düzey yöneticileri İlgili kurum ve kuruluşların yöneticileri İl Kriz Merkezi İlçe Kriz Merkezi Belediye temsilcileri ilçelerin en üst düzey yöneticileri

69 *Kriz merkezlerinin en önemli görevlerinden birisi birimler arası koordinasyonu sağlamaktır.

70 Yapılanma... Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi -Kriz Koordinasyon Kurulu -Kriz değerlendirme ve Takip Kurulu -Sekreterya Bölge Kriz Yönetim Merkezi -Bölge uygulamalarının takip ve kontrolü -Birimler arası koordinasyon İl Kriz Masası -Vali ve ya vali yrd. -İlgili kurum ve kuruluşlar

71 SAĞLIK?

72 BAŞBAKAN SAĞLIK BAKANI MÜSTEŞAR TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ -ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANI -AFET VE KRİZ YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ -İLKYARDIM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ -AVRUPA BİRLİĞİ UYUM VE KOORDİNASYON BİRİMİ

73 Dünya da... -Planning and Organisation in Disaster Management -The İncident Command System -Disaster Medical Direction -Medical Disaster Response

74 Olağan dışı durumlarda yönetimin en önemli amacı, - kurumlar ve birimler arasında modern teknoloji destekli bir ortaklık kurulması, ve bunun daima işler halde tutulmasıdır.

75 ODDlarda... -Standart bir yapılanma -Ortak terminoloji -Haberleşme, -Ortak işleyiş kurulmalıdır.

76 Yönetim planı; *Değişik acil durumlara ayarlanabilmelidir ( yangın, Sel vb.) *Her boyuttaki ODD a yanıt veren bir sistem olmalıdır *Yeni teknolojiye sahip olmalıdır *Aynı zamanda normal görevlerin yürütülmesi mümkün olmalıdır.

77 *ODDlarda sektörler arası ilişkinin başarısızlığının nedeni yönetimdeki aksaklıklardan kaynaklanır.

78 *Özellikle büyük kitle olaylarında birden fazla kurum ve kuruluş olayın içinde yer almaktadır. *Hepsinin kendine göre çok iyi hazırlanmış planları bulunmaktadır.

79 *Problemler planların birbiriyle ilişkilendirilmemiş olması ve bu nedenle de fonksiyonel olamamalarından kaynaklanmaktadır.

80 -Planlar masa üstü veya kağıt planı olarak işlev görmektedirler. -İlgili kurumlar yanıtlarında duruma uygun davranamamaktadırlar. -Benzer ODD lardan derslerin işleyişe geçirilememektedir. -Tehlikelerin fark edilemediği (?) toplumsal ve siyasi duyarsızlık başarısızlığı körüklemektedir.

81 *ODD larda olay yerindeki yetersizliklere bakıldığında,

82 *Ortak yapılanmanın olmaması,

83 *Olay yerindeki birimlerle organizasyonda yer olan kurumların birbirleriyle haberleşme olanaklarının (özellikle ilk saatlerde) yetersizliği,

84 *Ortak bir ODD da uygulama planının olmayışı ( kağıt üzerinde planlar var), birlikte tatbikat yapılmadığı için oluşan aksaklıklar,

85 *Olay yerindeki gelişmelerin kısa sürede tahmin edilememesinden dolayı sorunların giderilmesinde güçlükler,

86 *Kaynakların verimli kullanılamaması ve yönetiminde yetersizlikler göze çarpmaktadır.

87 *ODD larda başarının önemli bir faktörü de, olay yerinden başlayıp sağlık kurumuna kadar geçen süre ve mesafe içinde; - ilkyardım - acil sağlık yardımının uygulanmasıdır.

88 Bunu sağlayan... *Toplum eğitimi *Kurumlar arası işbirliği *Acil Sağlık Hizmetleri *Acil kurtarma hizmetleridir.

89 ODD larda... Kişi önce kendi sonra da yaşamına önem verdiği canlının yaşamı için çaba gösterecektir.

90 *Temel Yaşam Desteği ve ilkyardım uygulamaları insani ve vicdani sorumluluk gereği uygulanmalıdır. Tabii ki eğitimi alınmış olmalıdır...

91 *ODD sonrası tüm sağ kalanlar doğal bir sağlık personeli yükümlülüğü taşımaktadırlar. *Bunu hissetmek toplumsal kültür ve eğitim seviyesini gösterir.

92 *Hazırlık döneminde, - standart eğitim, - herkese ulaştırılması, önem taşır.

93 T.C. Sağlık Bakanlığının Afetlerde Sağlık Organizasyonu projesi kapsamında bu eğitimlerin yaygınlaştırılması çalışmaları sürmektedir.

94 *Bu eğitimler konusunda ilgili kurumların işbirliği çok önemlidir.

95 Ambulans Hizmetlerinde koordinasyon ve işbirliği...

96 *Ambulans hizmetlerinde de işbirliği ve koordinasyon için sistemde yer alanların, -ortak bir plan, -standart eğitim, -birlikte tatbikatlar yapılması, -ekipman standardı, -kamu-özel-asker işbirliği, -vb. gibi bileşenlere sahip olması gereklidir.

97 *ODD larda ambulans hizmetlerinin sadece il bazında bu bileşenlere sahip olması yeterli değildir. -il -bölge -ülke bazında işbirliği önemlidir.

98 *Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin özellikle bölgesel ve ülkesel bazda koordinasyonu ve ortak bir dil oluşturulması; -hizmetin sunumu, -devamlılığı, -güç birliği, açısından son derece önemlidir.

99 * Buradan yola çıkılarak, Temel Sağlık Hizmetlerinin bir pilot çalışması olarak, 1998 yılında Ege Bölge Koordinatörlüğü başlatılmıştır.

100 *Bu işbirliği ile Ege Bölgesinde olumlu bir ivme kazanılmış ve tüm ülke bazında uygulama çabaları başlatılmıştır.

101 * Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri yapısı gereği hem eğitim hem de işleyiş açısından multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. * Dolayısıyla bir çok kuruluş ve sektörle ortak çalışmalar yapılması olağan durumda da söz konusudur.

102 * Olağan durumda bu sektörel bazdaki iletişim ve birlikteliklerin sürdürülmesi aynı zamanda ODD için de hazırlık evresini oluşturacaktır.

103 İzmir ilinden örnek verilecek olursa; hastane öncesi acil bakım ile ilişik olarak işbirliği yapılan kuruluşlar, -Ege Ordu Komutanlığı, -Mevki asker Hastanesi, -Emniyet Müdürlüğü, -Sivil Savunma Müdürlüğü, -Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği -Ege Üniversitesi, -Dokuz Eylül Üniversitesi, -Ege Bölge Sahil Güvenlik Komutanlığı, -Büyükşehir Belediye Hastanesi,

104 -İzmir İtfaiye Daire Başkanlığı (AKS-110) -Karşıyaka Belediyesi, -Balçova Termal Tesisleri, -Kızılay, -AKUT, -Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti, -Organize Destek Arama Kurtarma Derneği, Türkiye Acil Tıp Derneği.

105 Bu kuruluşlarla; protokoller yapılmış, -ortak istasyon çalıştırılması, -ODD larda koordinasyon, -hızlı haberleşme, -ortak tatbikatlar vb. etkinlikler sürdürülmektedir.

106 SONUÇLAR (1) Genel olarak bakıldığında... *Birden fazla hizmet çok sayıda farklı kurumun ortak sorumluluğundadır. *Hizmetlerin tanımı ve koordine eden kurum sistemde açık olarak belirtildiği halde uygulamada sorunlar yaşanmaktadır. *Bu durum sorumluluk ve yetki karmaşası yaratmaktadır. *Müdahale ve iyileştirme aşamalarına yönelik acil durum hizmetleri birbirinden çok farklı değildir. *Sadece sorumlulukların dağılışında farklılıklar vardır.

107 SONUÇLAR (2) *Sürekli güncellenebilirlik önemlidir. *Tüm aşamalarda eşgüdümlü, otonom yapılanabilir ve planlanabilirlik. *Geliştirilmeye açıklık. *ODD larla mücadelede kesintisizlik ve süreklilik. *Önceki durumlara ilişkin eksiklik ve sorun tiplerinin saptanması ve giderilmesi gerekliliği

108 SONUÇLAR (3) *Yeniden yapılanma gerekirse kurulması gerekli kurum ve kuruluşların belirlenmesi. *Deneyimi birikimi yüksek olan kurum, kuruluşlardan yararlanılması *Entegre çalışmanın sürekliliği açısından ortak eğitim ve tatbikatların sürdürülmesi

109 İstanbul da bir bankanın bombalanması ardından... -Hazırlık -Zarar azaltma -Müdahale -İyileştirme fazlarının incelenmesi...

110 Hazırlık Evresi Artılar *Meydana gelebilecek afetlerde kullanılabilecek acil ulaşım yolları, çadırkent alanları,teknik ve sosyal donatı alanları, olası toplanma alanları (staging area) İBB tarafından belirlenmiştir. *Emniyet Genel Müdürlüğü patlamalardan önce ABD ile istihbarat paylaşımı doğrultusunda olabilecek saldırılar konusunda bilgi edinmiş ve istihbarat bilgilerini haftanın son günü olmasına rağmen İl Emniyet Müdürlükleri ne iletmiştir. *HSBC kurumsal ve bilişimsel olarak afetlere yeteri kadar hazırlıklıdır. *Psikolojik destek ile ilgili gönüllü kuruluşlar tarafından bazı çalışmalar ve planlar yapılmıştır.

111 Eksiler *İtfaiyenin personel sayısı ve ekipman imkanları şehir ölçeğine göre yetersizdir. *Emniyet Genel Müdürlüğü nün olası saldırılar ile ilgili edinmiş olduğu istihbarat bilgileri İtfaiye, Sivil Savunma v.b. kurumlarla paylaşılmamaktadır. Diğer kurumlar bu tür saldırı ihtimali olan durumlarda hazırlık seviyelerini yükseltememektedirler. *Kurumlar arasında (Sivil Savunma, İtfaiye, Emniyet Teşkilatı, Sağlık Kurumları) afet anında koordinasyonu ve eşgüdümü sağlayacak ortak tatbikatlar yetersizdir. *Olgunlaşmış bir Olay Komuta Sistemi(OKS) henüz yerleştirilememiştir. *Arama kurtarma ekiplerine, mağdurlara ve okul çağındaki çocuklara yönelik afet bilinci ve terörist saldırılarla ilgili gerekli psikolojik destek önceden verilmemiştir.

112 Öneriler *İtfaiye, personel ve ekipman açısından şehir için yeterli büyüklüğe ve teknik imkana ulaştırılmalıdır. *İl Afet Yönetim Merkezi, Belediye Afet Koordinasyon Merkezi, İl Kriz Merkezi, İl Emniyet Müdürlüğü, İtfaiye gibi kuruluşlar için komple bir Olay Komuta Sistemi yerleştirilmeli ve ortak tatbikatlarla pekiştirilmelidir. *Terörist saldırıların hedefinde bulunan büyük şehirler için, bilinen her türlü terörist grubun hedeflerini kapsayan strateji haritaları hazırlanmalıdır. Olası hedefler ve yine kullanılabilecek imkan ve kaynaklar, aynı harita üzerinde işlenmelidir. *Bütün müdahale guruplarının kendi görev ve yetki sınırları çok iyi çizilmelidir. Bunun yanında gurupların birbirlerinin müdahale imkanlarını, görev ve icraatlarını bilmeleri,işlerin aksamadan eşgüdüm içinde yürütülmesi için gereklidir. *Afete dirençli bir toplum oluşturmak için, afetler ve davranış şekilleri konusunda halkın bilgilendirilmesi yoluna gidilmelidir.

113 Zarar Azaltma Eksiler *İngiltere Konsolosluğu binası şehrin en işlek yerlerinden birinde faliyet göstermektedir. Hem çevre ulaşımı açısından hem de yapının daha güvenli bir alana taşınmamasından kaynaklanan riskler göz ardı edilmiştir. *İngiltere Konsolosluk binasında yürütülen tadilat çalışmaları sebebi ile diplomatlar girişe yakın bir müştemilatta çalışmalarına devam etmişlerdir. *Konsolosluk binasında, benzer terörist eylemler daha önce yaşanmış olmasına rağmen, bu tür bir saldırıya engel olacak yeterli güvenlik önlemleri alınmamıştır. *Neve Şalom Sinagogu geçmiş yıllarda, özellikle ayin günlerinde terör saldırılarına maruz kalmasına rağmen, saldırıyı engelleyebilecek yeterli önlemler alınmamıştır. *HSBC binası dahil İstanbul daki bir çok stratejik binada, intihar saldırılarını engelleyecek veya en azından hasar ve can kayıplarını azaltacak yapısal ve çevresel önlemler alınmamaktadır.

114 Öneriler *Saldırıya açık dini ibadet merkezlerinin bulunduğu cadde ve sokaklar, özel ibadet ve ayin günlerinde araç trafiğine kapatılmalıdır. *Terörist saldırılara uğrama ihtimali yüksek olan Konsolosluk, kamu binası, büyük ticaret merkezleri v.b. yapıların yer seçimine ve çevre düzenlemelerine özen gösterilmelidir. *Terörist bir saldırıya hedef olma ihtimali yüksek olan yapıların dizaynı, bu tür patlayıcıların etkileri göz önüne alınarak yapılmalı, olabilecek bir saldırıda yaralanma ve ölümleri azaltmak için patlamalara karşı dayanıklı cam ve yapı malzemesi kullanılmalıdır. *Patlayıcı maddelerin patlama mekanizması göz önünde tutularak, binaların güvenlik çemberi mümkün olduğunca binalardan uzak noktalarda başlamalıdır. *Eğer binaların güvenlik çemberleri yer kısıtından dolayı binalardan uzak noktalarda başlatılamıyorsa, vatandaşların özgürlüklerini kısıtlamayacak şekilde kaldırım ve caddelere taşırılmalıdır.

115 Müdahale Artılar *Ekipler çok kısa bir süre içerisinde olay yerlerine intikal edebilmişlerdir. *Müdahale ekipleri arasında ciddi bir iletişim problemi yaşanmamıştır. *Konsolosluk binasında çok sayıda pasaport ve önemli belge olması, HSBC binasının kıymetli evrak ve banka kasalarını barındırması nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınmıştır. *Tıbbi müdahale ekipleri, ambulans araçları ve kan tedariki gibi hizmetler büyük bir aksama olmadan yürütülmüştür. *Gönüllü kaynakların tam desteği sağlanmıştır. *Cesetlerin kimlikleri kısa bir süre içerisinde tamamen teşhis edilmiştir. *Olayların yakın çevresinde bulunan özel hastaneler, durumu ciddi mağdurları ücret talep etmeden tedavi etmişlerdir.

116 Eksiler *OKS, fonksiyonlarını yerine getirecek şekilde işletilememiş ve ekipler arasında kimin olay komutanı olduğu noktasında problem yaşanmıştır. *Olay yerinin aynı zamanda bir suç mahalli olduğu unutularak üst düzey resmi görevliler, beraberlerindeki heyetlerle sıfır noktasına yaklaşarak olayın aydınlatılmasında kullanılabilecek bir çok delili, istemeden de olsa karartmışlardır. *Olay yerine resmi ve gönüllü, gereğinden fazla insan yığılmış, müdahale ve delil güvenliği açısından sıkıntı yaşanmıştır. *Triaj alanı ve dekontaminasyon koridoru uygulamaları gerçekleştirilmemiş ve patlamanın kimyasal etkileri geniş çevreye dağılmıştır. *Medya çalışanlarına çalışmalarını sürdürebilecekleri uygun alanlar tahsis edilmemiştir.

117 *Yetkili bir basın sözcüsü atanarak halka ve medya kurumlarına düzenli ve doğru bilgi akışı sağlanamamıştır. *Üst düzey resmi yetkililer, halkın önünde medya ile polemiğe girmişlerdir. *Çevre güvenliği (özellikle ikincil bir saldırı veya patlama için), alınan tüm önlemlere rağmen, yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı, tam olarak sağlanamamıştır.

118 Öneriler *OKS ilgili birimlerce geliştirilmeli, görev ve yetkiler net olarak tarif edilmelidir. *Sivil toplum kuruluşları, mevcut kapasite ve insan kaynakları konusunda düzenli olarak Devletin ilgili kurumlarına bilgi vermelidir. Bu kuruluşlar da OKS nin içinde dahil edilmelidir. *Her ne kadar olayın yapısı müdahale şeklini belirlese de, triaj alanı ve dekontaminasyon koridoru uygulamaları yapılmalı, personel ve delil güvenliği dikkate alınmalıdır.

119 *Afetlerde ve özellikle terörist saldırılar gibi adli vakalarda, işi sadece kayıt tutmak olan kişiler görevlendirilmelidir. Bu kişiler diz üstü bilgisayar, sesli kayıt cihazı v.b. aletler kullanarak olay esnasında müdahale edilen yaralıların sayısı, kimlikleri, hangi hastaneye gönderildikleri v.b. bilgileri kaydetmelidirler. *Üst düzey bürokrat ve siyasiler olay yerini, gerekli tüm önlemler alınmadan ziyaret etmemelidirler. *Valilik bünyesinde, afet basın sözcülüğü müessesesi teşkil edilmelidir.!"müdahale ekipleri, olay mahalline farklı istikametlerden ulaşarak çevresel etkileri ve hasarı da gözlemlemeli ve OKS dahilinde paylaşmalıdır.

120 İyileştirme Artılar *Avrupa dan farklı olarak Türkiye de terörizm riski, işyeri ve konut sigorta poliçelerinde teminat kapsamındadır. *Türk Psikologlar Derneği yaşanan terör eylemlerinde travmayı yaşayan kişilere yardım çağrısı yapmış ve büyük bir gruba bu hizmeti sunmuştur. *Valilik, olaydan zarar gören vatandaşlara mali destek sağlamıştır. Bazı bankalar, olaydan zarar görenler için düşük faizli kredi kullanma imkanı sağlamıştır. *Soruşturma esnasında DGM rutin uygulamalardan vazgeçerek, toplanan delillerin ve hazırlanan raporların acilen DGM Başsavcılığı na iletilmesi talimatını vermiş, böylece soruşturma hız kazanmıştır.

121 Eksiler *Müdahale ekiplerine resmi herhangi bir psikolojik destek sağlanmamıştır. *Mağdurlara, ölü yakınlarına ve hastanede teşhise gelen kişilere resmi herhangi bir psikolojik destek sağlanmamıştır. Yolların çok uzun süre kapalı kalması nedeniyle hayatın normale dönmesi zaman almıştır. *Olayların olduğu bölgelerde yaşayan halk uzun süre ev ve işyerlerine alınmamıştır.

122 Öneriler *İtfaiye, Sivil Savunma ve Emniyet Birimlerine, psikolojik destek verebilecek kadrolu uzmanlar atanmalıdır. *Hastanede teşhisler mümkün olduğunca yüzleştirilmeden yaptırılmalıdır. *Özellikle işyerlerinde sigorta zorunlu hale getirilmeli, terörist saldırıların da sigorta kapsamında olması şartı aranmalıdır.

123 Yalnız Taşla Duvar Olmaz. Balzac

124 Sabrınız için teşekkürler

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü CBS & UA ile Afet Yönetimi Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş Amaçlar (1) Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve

Detaylı

Y N Ö ETĐMĐ M SĐSTEMĐ M NE GĐ G RĐŞ

Y N Ö ETĐMĐ M SĐSTEMĐ M NE GĐ G RĐŞ BÖLÜM 1 ENTEGRE ACĐL DURUM YÖNETĐMĐ SĐSTEMĐNE GĐRĐŞ AMAÇLAR Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve afet kavramlarının tanımlanması Tehlikenin topluma etkisinin analizi sürecinin tanımlanması

Detaylı

Afet Yönetimi (INM 476)

Afet Yönetimi (INM 476) Afet Yönetimi (INM 476) Prof. Dr. Murat UTKUCU Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü 15.3.2016 Murat UTKUCU 1 Türkiye de Afet yönetimi Türkiye sahip olduğu tektonik,

Detaylı

Kitlesel Olaylarda Ne Durumdayız z?

Kitlesel Olaylarda Ne Durumdayız z? Kitlesel Olaylarda Ne Durumdayız z? Dr. Turhan SOFUOĞLU İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı Acil Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı 112 ve UMKE Ege Bölge Koordinatörü turhans112@yahoo.com Kitlesel Olayların

Detaylı

ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ GÖREV TANIMLARI

ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ GÖREV TANIMLARI ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ GÖREV TANIMLARI Valilik Makamının 04/11/2015 tarih ve 1260 Sayılı Olur ları kapsamında şube müdürlüklerinin görev tanımları yeniden düzenlenmiştir. Buna göre; I- PLANLAMA VE ZARAR AZALTMA

Detaylı

Afetlerde Acil Müdahale Ekiplerinin Koordinasyonu AFŞİN EMRE KAYIPMAZ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI

Afetlerde Acil Müdahale Ekiplerinin Koordinasyonu AFŞİN EMRE KAYIPMAZ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Afetlerde Acil Müdahale Ekiplerinin Koordinasyonu AFŞİN EMRE KAYIPMAZ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Afet nedir? Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik

Detaylı

TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU. Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi

TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU. Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi AFET (Olağan Dışı Durum) l Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve

Detaylı

1 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29254

1 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29254 1 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29254 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ VE İL ÖZEL İDARELERİ TARAFINDAN AFET VE ACİL DURUMLAR İLE SİVİL SAVUNMAYA İLİŞKİN YATIRIMLARA AYRILAN BÜTÇEDEN YAPILACAK HARCAMALARA

Detaylı

AFAD GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ

AFAD GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ AFAD GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI 1 1 VİZYON Afet ve acil durum yönetiminin her aşamasında risklerin doğru yönetilmesi sürecine toplumun her bireyini dahil etmek.

Detaylı

GÜNGÖREN TERÖRİST SALDIRISI

GÜNGÖREN TERÖRİST SALDIRISI GÜNGÖREN TERÖRİST SALDIRISI 27.07.2008 O. Metin İlkışık Nilay Ö. Ergenç ve Murat T. Turk İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, AKOM Güngören Bombalamaları Tarih: 27 Temmuz 2008, Saat:

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ACİL EYLEM PROSEDÜRÜ REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 27.12.2013 FİRMA GENEL BİLGİ Konum: Bölge: Üretim kapasitesi: Personel: Erkek Kadın Toplam ACİL DURUM EYLEM

Detaylı

Konya Büyükşehir Belediyesi Afet Yönetimi Koordinasyon Merkezi (AYKOM) Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmeliği

Konya Büyükşehir Belediyesi Afet Yönetimi Koordinasyon Merkezi (AYKOM) Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmeliği Konya Büyükşehir Belediyesi Afet Yönetimi Koordinasyon Merkezi (AYKOM) Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmeliği Kabul Tarihi: 13/11/2009 Kabul Sayısı: 555 Sayılı Belediye Meclis Kararı Yayım Tarihi: 08/12/2009

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AFET KOORDİNASYON MERKEZİ (AFKOM) ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AFET KOORDİNASYON MERKEZİ (AFKOM) ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Sorumluluklar ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı; Antalya Valiliği İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ne bağlı olarak görev yapacak olan Antalya

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Acil Sağlık Hizmetleri

Detaylı

Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600

Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600 Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600 Başlarken Acil Durum Yönetim Sistemi Kendilerini acil durumlarda da çalışmaya hedeflemiş organizasyon ve kurumların komuta, kontrol ve koordinasyonunu sağlama

Detaylı

BÖLÜM 3. ÜLKEMİZDEKİ MEVZUATIN DEĞERLENDİRİLMESİ

BÖLÜM 3. ÜLKEMİZDEKİ MEVZUATIN DEĞERLENDİRİLMESİ BÖLÜM 3. ÜLKEMİZDEKİ MEVZUATIN DEĞERLENDİRİLMESİ 3.1. GİRİŞ Ülkemizde ister doğal ister teknolojik veya insan kaynaklõ olsun, büyük afetlerin zararlarõnõn önceden yapõlacak planlama ile azaltõlmasõna yönelik

Detaylı

Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik

Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik R.G. Tarihi:08.05.1988 R.G. Sayısı:19808 BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar Amaç: MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı, devletin tüm güç

Detaylı

Afet Sonrası İyileştirme Planı

Afet Sonrası İyileştirme Planı Afet Sonrası İyileştirme Planı 13 Ocak 2015 Türkiye'nin Afet Risk Yönetimi 17. Yuvarlak Masa Toplantısı ODTÜ hasan.coban@kalkinma.gov.tr 1 2 Rapor Edilen Afetlerin Sayısı Dünyada 1900-2011 yılları arasında

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYESİ Sivil Savunma Uzmanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Koordinasyon Merkezi Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmeliği

T.C. GEBZE BELEDİYESİ Sivil Savunma Uzmanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Koordinasyon Merkezi Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmeliği T.C. GEBZE BELEDİYESİ Sivil Savunma Uzmanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Koordinasyon Merkezi Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Yasal Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik,

Detaylı

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Amaç Halk sağlığı ve çevreyi korumak Can ve mal kaybını azaltmak Tehlike

Detaylı

Risk ve Afet Yönetimi ve İstanbul Depremi. Y.Doç.Dr. Levent Aksoy Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi

Risk ve Afet Yönetimi ve İstanbul Depremi. Y.Doç.Dr. Levent Aksoy Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Risk ve Afet Yönetimi ve İstanbul Depremi Y.Doç.Dr. Levent Aksoy Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Temel Tanımlar Risk Nedir? Arzu edilmeyen durum (Finansal risk belirsizlik

Detaylı

AFETE DUYARLI TOPLUM. Afet Risklerinin Azaltılması ve Toplumsal Direncin Arttırılmasına Yönelik. Türk Kızılayı Yaklaşımı

AFETE DUYARLI TOPLUM. Afet Risklerinin Azaltılması ve Toplumsal Direncin Arttırılmasına Yönelik. Türk Kızılayı Yaklaşımı AFETE DUYARLI TOPLUM Afet Risklerinin Azaltılması ve Toplumsal Direncin Arttırılmasına Yönelik Türk Kızılayı Yaklaşımı Dr. Mehmet GÜLLÜOĞLU, Ankara Doktor, Türk Kızılayı Genel Müdürü, Ankara mehmet.gulluoglu@kizilay.org.tr

Detaylı

T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI AFET KOORDİNASYON MERKEZİ ( AKOM ) ÇALIŞMA, USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI AFET KOORDİNASYON MERKEZİ ( AKOM ) ÇALIŞMA, USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI AFET KOORDİNASYON MERKEZİ ( AKOM ) ÇALIŞMA, USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK T.C MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AFET ve ACİL DURUM KOORDİNASYON MERKEZİ (AKOM)

Detaylı

FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR

FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR Öncelik 23.1 Yargının verimliliği, etkinliği ve işlevselliğinin arttırılması 1 Mevzuat Uyum Takvimi Tablo 23.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ Hazırlayanlar: Hüseyin KILIÇ MURAT NAZIM 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ KUTLAMA PROĞRAMI Sayın okul müdürüm, değerli öğretmenlerim, sevgili arkadaşlar, Bugün burada 28 Şubat Sivil

Detaylı

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır.

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır. ACİL DURUM Afet olarak değerlendirilen olaylar ve dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, kasıt ve çeşitli amaçlarla meydana getirilen olayların tümünün yol açtığı hallerdir. Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde

Detaylı

T.C. İZMİR VALİLİĞİ İL AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ AFETLER VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

T.C. İZMİR VALİLİĞİ İL AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ AFETLER VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI T.C. İZMİR VALİLİĞİ İL AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ AFETLER VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI Abdurrahman GÜLDOĞAN İzmir AFAD Şube Müdürü AFETLER VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI Afetler ve sivil toplum kuruluşları

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL Risk Değerlendirme No: 1 S.M.M.M AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU Tarih: 31.12.2012 İşveren: Risk Değerlendirilmesinin Geçerlilik Tarihi İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? AHMET DEMİR ÖRTÜN

Detaylı

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası AFET LOJİSTİĞİ LOJİSTİK Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası Kızılay Lojistik Yönetim Sistemi LOJİSTİK NEDİR? İhtiyaçları

Detaylı

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi Afet Yö netimi İnsan toplulukları için risk oluşturan afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere karşı hazırlıklı olunması, afet anında hızlı ve etkili bir kurtarma, ilk yardım, geçici barındırma

Detaylı

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ Dr. Emre BALIBEK Genel Müdür Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü E-posta: emre.balibek@hazine.gov.tr İÇERİK Hazinede

Detaylı

AFET YÖNETĠMĠNDE ÖĞRETMENLERĠN KONUMU (Geçmiş Afetlerden Çıkarılan Dersler)

AFET YÖNETĠMĠNDE ÖĞRETMENLERĠN KONUMU (Geçmiş Afetlerden Çıkarılan Dersler) MEB-JICA OKUL TABANLI AFET EĞĠTĠMĠ PROJESĠ FORMATÖR ÖĞRETMEN EĞĠTĠM PROGRAMI AFET YÖNETĠMĠNDE ÖĞRETMENLERĠN KONUMU (Geçmiş Afetlerden Çıkarılan Dersler) Gülgün Tezgider ACĠL DESTEK VAKFI Eylül 2011 Sunum

Detaylı

Is Prehospital Organisation ready? HASTANE ÖNCESİ ORGANİZASYONLARA HAZIR MIYIZ?

Is Prehospital Organisation ready? HASTANE ÖNCESİ ORGANİZASYONLARA HAZIR MIYIZ? Is Prehospital Organisation ready? HASTANE ÖNCESİ ORGANİZASYONLARA HAZIR MIYIZ? Yrd. Doç. Dr. Murat AYAN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilimdalı SUNUM PLANI Tanım Afete hazırlık

Detaylı

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER 30.06.2012 Resmi Gazete 01.01.2013 yürürlüğe girdi KAPSAM Kamu ve özel bütün işyerleri Memur ve işçi bütün çalışanlar Çırak ve stajyerler de dahil İLGİLİ MEVZUAT 6331

Detaylı

İL KURTARMA VE YARDIM KOMİTESİNİN GÖREVLERİ

İL KURTARMA VE YARDIM KOMİTESİNİN GÖREVLERİ İL KURTARMA VE YARDIM KOMİTESİNİN GÖREVLERİ İl Acil Yardım planlarının yapılmasını ve uygulanmasını sağlar. Planda öngörülen teşkilatı kurar ve burada görev yapacakları tespit ederek kendilerine duyurur.

Detaylı

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir.

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir. İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN nin Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 1 Eşleştirme projesi kapanış konuşması: Değerli Meslektaşım Sayın Macaristan İçişleri Bakanı, Sayın Büyükelçiler, Macaristan

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ACİL DURUM PLANLARI Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şubesi Müdürlüğü Ankara, 2010 Giriş Yönetmelik

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) EĞİTİM-TATBİKAT-KODLAR-FORMLAR

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) EĞİTİM-TATBİKAT-KODLAR-FORMLAR TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) EĞİTİM-TATBİKAT-KODLAR-FORMLAR EĞİTİM Hastanelerden gelen personele HAP Eğitici Eğitiminin verilmesi HAP Eğitici Eğitimi alan personelin kendi

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE Tahliye? İç veya dış etkiler nedeniyle hasta, personel ve hasta yakınları için güven vermeyen hastanelerin bir bölüm veya tamamının

Detaylı

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri A 1 B 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUMLULARININ TESPİTİ İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bağlı bulunan Okul/Kurumların işveren vekillerinin tespit edilerek, makam onayının alınması İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARI AHMET GÖKTAŞ

ACİL DURUM PLANLARI AHMET GÖKTAŞ ACİL DURUM PLANLARI AHMET GÖKTAŞ -Uzman Büyük Endüstriyel Kazalar Şubesi Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü HİZMETİÇİ EĞİTİM 30 KASIM 2012 ANTALYA İÇERİK ACİL

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ KENTSEL ARAMA KURTARMA TAKIMI YILLIK FAALİYET RAPORU

KADIKÖY BELEDİYESİ KENTSEL ARAMA KURTARMA TAKIMI YILLIK FAALİYET RAPORU KADIKÖY BELEDİYESİ KENTSEL ARAMA KURTARMA TAKIMI YILLIK FAALİYET RAPORU 2011 1. GİRİŞ Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı ( BAK-Kadıköy ) 2005 yılında tamamı belediye çalışanlarından olan

Detaylı

BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. Türkiye Afet Müdahale Planı

BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. Türkiye Afet Müdahale Planı BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Türkiye Afet Müdahale Planı Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Hizmetleri Eğitimi Limak Limra, Kiriş, Antalya 19-22.03.2015 Türkiye Afet Müdahale

Detaylı

Belediyeler ve Afet Eğitimleri: Kadıköy Belediyesi Uygulaması

Belediyeler ve Afet Eğitimleri: Kadıköy Belediyesi Uygulaması Belediyeler ve Afet Eğitimleri: Kadıköy Belediyesi Uygulaması O.D.T.Ü 12 Ocak 2007 9.Yuvarlak Masa Toplantısı afet@kadikoy-bld.gov.tr 2006-2007 Dünya Afet Zararlarını Azaltma Kampanyası: Risk Azaltma Okullarda

Detaylı

Milli Eğitim Bakanlığı ‘Okullarda Güvenlik,Kriz ve Acil Sağlık Yönetimi' Sunumu by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi / Fırat Üniversitesi / Ardahan Üniversitesi / Siirt Üniversitesi

Milli Eğitim Bakanlığı ‘Okullarda Güvenlik,Kriz ve Acil Sağlık Yönetimi' Sunumu by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi / Fırat Üniversitesi / Ardahan Üniversitesi / Siirt Üniversitesi OKULLARDA GÜVENLİK, KRİZ VE ACİL SAĞLIK YÖNETİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL UYGULAMA VE TEDBİR GEREKTİREN

Detaylı

AFETLERDE HASTANE EKİPMANLARIN PLANLANMASI. PRM. SELİN ÇAĞLAR Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi

AFETLERDE HASTANE EKİPMANLARIN PLANLANMASI. PRM. SELİN ÇAĞLAR Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi AFETLERDE HASTANE EKİPMANLARIN PLANLANMASI PRM. SELİN ÇAĞLAR Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Ülkemiz bulunduğu coğrafik konum itibari ile gerek doğa kaynaklı gerek insan kaynaklı her türlü afet ve acil durumun

Detaylı

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ÇALIŞTAYIN AMACI ALS hastalarının yaşam kalitesini geliştirmek ve korumak

Detaylı

Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4,

Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4, OKUL AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ PLANI HAZIRLAMA KILAVUZ^. Oluş Sıklığı için; Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4, Bazen (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %10-100 veya gelecek

Detaylı

AFETLERDE İLK YARDIM

AFETLERDE İLK YARDIM Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Afet durumlarında karşılaşılan güçlüklerin önlenebilmesi, afet sırasında yapılması gerekenler ile tıbbi organizasyon ve koordinasyonun ne şekilde yapılacağı anlatılacaktır.

Detaylı

BAK-KADIKÖY KADIKÖY BELEDİYESİ ARAMA-KURTARMA TAKIMI

BAK-KADIKÖY KADIKÖY BELEDİYESİ ARAMA-KURTARMA TAKIMI BAK-KADIKÖY KADIKÖY BELEDİYESİ ARAMA-KURTARMA TAKIMI 30.03.2007 BAK-Kadıköy ekibince hazırlanmıştır. 1 BAK-Kadıköy Asker Baran Olası Adaylar Cumali Hüzeyin 30.03.2007 BAK-Kadıköy ekibince hazırlanmıştır.

Detaylı

Acil servisler depremlere hazır mı? Uz.Dr. Recep DURSUN Van bölge eğitim ve araştırma hastanesi. Acil tıp uzmanı

Acil servisler depremlere hazır mı? Uz.Dr. Recep DURSUN Van bölge eğitim ve araştırma hastanesi. Acil tıp uzmanı Acil servisler depremlere hazır mı? Uz.Dr. Recep DURSUN Van bölge eğitim ve araştırma hastanesi Acil tıp uzmanı Sunum programı Van depreminde ne yaşadık Acil servisler depremlere hazır mı Hazır değilse

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN TEŞKİLAT VE GÖREVLERİNE DAİR YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN TEŞKİLAT VE GÖREVLERİNE DAİR YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN TEŞKİLAT VE GÖREVLERİNE DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Acil Sağlık Hizmetleri

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ Yön. No: 18 Yür.Tarihi: 01.01.2007 Değ.Tarihi: / /200. Değ.No: 0. Sayfa:0/11 DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 SAYI : B.11.2.DHM.0.10.04.00/ KONU : Ambulans Kullanma

Detaylı

İL AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM SİSTEMİ

İL AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM SİSTEMİ İL AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM SİSTEMİ Türkiye Büyük Millet Meclisinde 29.05.2009 tarihinde kabul edilen ve 17.06.2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5902 sayılı Afet ve Acil Durum

Detaylı

ACİL DURUM (TAHLİYE)

ACİL DURUM (TAHLİYE) ACİL DURUM (TAHLİYE) a) Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele,

Detaylı

HASTANE AFET VE ACİL DURUM PLANLARI (HAP) UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

HASTANE AFET VE ACİL DURUM PLANLARI (HAP) UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 20 Mart 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29301 HASTANE AFET VE ACİL DURUM PLANLARI (HAP) UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ

TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ YALÇIN ÜN Meteoroloji Mühendisi Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı Çevre Şube Müdür V. Nisan 2013 - İstanbul SUNUM

Detaylı

T.C. ALANYA BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ALANYA BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ALANYA BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ALANYA BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU 2013 İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ İtfaiye hizmetlerimiz, günün 24 saati kesintisiz olarak etkin bir şekilde yürütülerek halkın canını-

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) VE TESİS GÜVENLİĞİ

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) VE TESİS GÜVENLİĞİ TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) VE TESİS GÜVENLİĞİ Tesis Güvenliği Nedir? Hastalar, hasta yakınları, ziyaretçiler ve çalışanlar için güvenli ve işlevsel sağlık tesisinin

Detaylı

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sevilay ARMAĞAN Mimar. Şb. Md. Tel:0312 4102355 KAPSAM

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sevilay ARMAĞAN Mimar. Şb. Md. Tel:0312 4102355 KAPSAM BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİMARLAR ODASI İZMİR ŞUBESİ PLANLAMA VE YAPILAŞMAYA İLİŞKİN MEVZUAT VE UYGULAMA Sevilay ARMAĞAN Mimar Şb. Md. Tel:0312 4102355

Detaylı

AR&GE BÜLTEN 2010 ġubat SEKTÖREL DEPREM GERÇEĞĠ

AR&GE BÜLTEN 2010 ġubat SEKTÖREL DEPREM GERÇEĞĠ DEPREM GERÇEĞĠ Övgü PINAR Nurel KILIÇ Dünyada ve ülkemizde sık sık meydana gelen deprem, heyelan, çığ, sel baskını vb. olaylar sonucunda can ve mal kaybında büyük artışlar gözlenmekte olup ülkemizde son

Detaylı

2015-1 ARAMA VE KURTARMA BİLGİSİ ARA SINAV SORULARI VE CEVAPLARI

2015-1 ARAMA VE KURTARMA BİLGİSİ ARA SINAV SORULARI VE CEVAPLARI 2015-1 ARAMA VE KURTARMA BİLGİSİ ARA SINAV SORULARI VE CEVAPLARI 1. 7126 sayılı Sivil Savunma Yasası çerçevesinde kurulacak servislerdeki görevlilerin yaş aralığı kaç olmalıdır? A) 16-65 B) 17-70 C) 18-65

Detaylı

5.1.14 ACĐL SAĞLIK HĐZMETLERĐ ŞUBE MÜDÜRÜNÜN GÖREV TANIMI

5.1.14 ACĐL SAĞLIK HĐZMETLERĐ ŞUBE MÜDÜRÜNÜN GÖREV TANIMI Sayfa No 1/5 5.1.14 ACĐL SAĞLIK HĐZMETLERĐ ŞUBE MÜDÜRÜNÜN GÖREV TANIMI Görev Unvanı: Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Bağlı Bulunduğu Üst Makam: Đlgili Sağlık Müdür Yardımcısı Vekâleti: Diğer şube müdürü

Detaylı

BELGE YÖNETİMİNDE AFET PLANLAMASI Disaster Planning in Records Management

BELGE YÖNETİMİNDE AFET PLANLAMASI Disaster Planning in Records Management BELGE YÖNETİMİNDE AFET PLANLAMASI Disaster Planning in Records Management Dr. Hüseyin ODABAŞ Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Z. Yonca ODABAŞ Ankara Üniversitesi

Detaylı

ÜNİTE-3. Afetlerde Acil Sağlık Hizmetleri

ÜNİTE-3. Afetlerde Acil Sağlık Hizmetleri 1 ÜNİTE-3 Afetlerde Acil Sağlık Hizmetleri KONU BAŞLIKLARI 2 Giriş Afetler/Olağan Dışı Durumlar Afetlerin Sınıflandırılması Türkiye'de Afet ve Önemi Afet Yönetimi ve Planlanması Afet Yönetimi Sistemi Türkiye'de

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Sayı : 24301423-918-E.251760 08.01.2016 Konu: İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri DAĞITIM YERLERİNE İlgi a)

Detaylı

ÖZEL NESLİN DEĞİŞEN SESİ ANAOKULU 2015-2016 ACİL DURUM EYLEM PLANI

ÖZEL NESLİN DEĞİŞEN SESİ ANAOKULU 2015-2016 ACİL DURUM EYLEM PLANI ÖZEL NESLİN DEĞİŞEN SESİ ANAOKULU 2015-2016 ACİL DURUM EYLEM PLANI 1) AMAÇ : İnsanların önemli bir bölümünü etkileyebilecek nitelikte ve bireysel müdahalenin yanı sıra toplu müdahaleyi de gerektiren deprem

Detaylı

ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin amacı; Espiye Belediyesi İtfaiye teşkilatının kuruluş,

Detaylı

Belediyelerde Afet Yönetimi

Belediyelerde Afet Yönetimi İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ AFET YÖNETİM MERKEZİ Belediyelerde Afet Yönetimi Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU kadioglu@itu.edu.tr ADP 3 1 4 2 Belediyelerin Afetler İçin Yasal Sorumlukları 0. Giriş 1. Afet Zarar

Detaylı

SEDAŞ Şebeke Operasyon İl Yöneticisi İbrahim Açıkalın, tatbikatta, Yerel Enerji Hizmet Grubu Planının amacının; ulusal çapta ve yerel düzeyde meydana

SEDAŞ Şebeke Operasyon İl Yöneticisi İbrahim Açıkalın, tatbikatta, Yerel Enerji Hizmet Grubu Planının amacının; ulusal çapta ve yerel düzeyde meydana SEDAŞ Enerji Hizmet Grubu İle Tatbikata Katıldı TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) Sakarya İçin '2018 Yılı Bölgesel Saha Uzantılı Masabaşı Tatbikatı' 293 Kamu Personeli ve 60 AFAD Gönüllüsü olmak üzere

Detaylı

Afet Yönetimi ve. Sel Risk Değerlendirmesi

Afet Yönetimi ve. Sel Risk Değerlendirmesi Afet Yönetimi ve Sel Risk Değerlendirmesi KAPSAM - Afetlerin Genel Durumu - Kriz Yönetiminden Risk Yönetimine Geçiş - Risk Kavramı ve Risk Değerlendirmesi Risk Nedir? Nasıl Belirlenir? Nasıl Yönetilir?

Detaylı

Yrd.Doç.dr. Orhan CERİT

Yrd.Doç.dr. Orhan CERİT Yrd.Doç.dr. Orhan CERİT JEOLOJİK OLAYLAR SONUCU OLUŞAN DOĞAL AFETLER DEPREMLER VOLKANLAR HEYELANLAR (KÜTLE HAREKETLERĠ) METEOROLOJİK OLAYLAR SONUCU OLUŞAN DOĞAL AFETLER SEL BASKINLARI KASIRGA VE TAYFUNLAR

Detaylı

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ Meclis Karar Numarası : 2014/029 Meclis Karar Tarihi : 12.06.2014 Yürürlüğe Girdiği Tarih : 19.06.2014 Amaç ve

Detaylı

Doç. Dr. Pir Ali KAYA

Doç. Dr. Pir Ali KAYA 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nda İşverenin Yükümlülükleri Doç. Dr. Pir Ali KAYA Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 1 I. 6331 Sayılı Kanuna Göre İşverenin

Detaylı

İş Sürekliliği Yönetimi ve İşe Etki Analizi için bir uygulama örneği

İş Sürekliliği Yönetimi ve İşe Etki Analizi için bir uygulama örneği İş Sürekliliği Yönetimi ve İşe Etki Analizi için bir uygulama örneği Zeki Yazar, Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa 1 Bir uygulama örneği olarak Siemens İş Sürekliliği Yönetimi İşe Etki Analizi Sayfa

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) OPERASYON

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) OPERASYON TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) OPERASYON Olay Komuta Sistemi HAP Başkanı Operasyon Şefi Alan Yönetimi Tıbbı Bakım Sorumlusu Tehlikeli Madde Direktörü Hastane Ünitesi Acil

Detaylı

MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik. Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 18.06.2013 28681.

MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik. Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 18.06.2013 28681. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 18.06.2013 28681 İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Amaç Madde 1 Kapsam Madde 3 Dayanak Madde 3

Detaylı

AFETLERDE SAĞLIK HİZMETLERİNİN YÖNETİMİ

AFETLERDE SAĞLIK HİZMETLERİNİN YÖNETİMİ 18.Halk sağlığı Kongresi 5-9 Ekim 2015 Konya AFETLERDE SAĞLIK HİZMETLERİNİN YÖNETİMİ Prof.Dr. Recep AKDUR 02 Aralık 1984 BHOPAL; 800.000 nüfuslu kentin 1/3 etkilendi, 100.000 kişi hastaneye başvurdu, 50.000

Detaylı

İTFAİYE NASIL OLMALIDIR

İTFAİYE NASIL OLMALIDIR İTFAİYE NASIL OLMALIDIR Gözsüze fısıldadım sağır sözüm işitmiş, Dilsiz çağırıp söyler dilimdeki sözümü... Yunus Emre Ülkemiz itfaiyeleri halen, sahipsiz ve yetimdir. Sosyal bir tesisi, bir hastanesi yok;

Detaylı

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri İSG Yönetim Sistemi Prensipleri Taahhüt ve politika Planlama Uygulama ve Çalıştırma Kontrol ve Düzeltici Faaliyet Yönetimin Gözden Geçirmesi ISO 18001 Awareness Training Ders 4 İSG ve OHSAS 18001 1 4.1

Detaylı

5902 SAYILI YASA, AFAD ve AFET RİSKLERİNİ AZALTMA ULUSAL PLATFORMU

5902 SAYILI YASA, AFAD ve AFET RİSKLERİNİ AZALTMA ULUSAL PLATFORMU 5902 SAYILI YASA, AFAD ve AFET RİSKLERİNİ AZALTMA ULUSAL PLATFORMU ÖMER MURAT YAVAŞ GRUP BAġKANI PLANLAMA VE ZARAR AZALTMA DAĠRESĠ BAġKANLIĞI RĠSK BELĠRLEME VE STRATEJĠ GRUP BAġKANLIĞI YERİNDEN YÖNETİM

Detaylı

VAN ERCiŞ DEPREMi FAALiYET RAPORU 23 EKiM 24 KASIM 2011 ARASI

VAN ERCiŞ DEPREMi FAALiYET RAPORU 23 EKiM 24 KASIM 2011 ARASI FAALiYET RAPORU 23 EKiM 24 KASIM 2011 ARASI VAN DEPREMi 23 Ekim de Van da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde şehir merkezinde ve çevre yerleşimlerde çok sayıda bina yerle bir oldu. Başbakanlık ve

Detaylı

ÖZET 2011 YILI FAALİYET RAPORU

ÖZET 2011 YILI FAALİYET RAPORU İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI YANGIN ÖNLEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÖZET 2011 YILI FAALİYET RAPORU İtfaiye Dairesi Bşk. Orhan DOĞAN Yangın Önlem Şb. Md. V. Abuzer DEMİRCİ 1- Faaliyet ve Proje Bilgileri Yangın Önlem

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2 KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 Mayıs 2011 tarihinde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. TAMP ve Kurumlarda Uygulaması Antalya 2016

T.C. BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. TAMP ve Kurumlarda Uygulaması Antalya 2016 T.C. BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı TAMP ve Kurumlarda Uygulaması Antalya 2016 1 Afet Yönetiminde Süreç Döngüsü Risk Yönetimi Risk Azaltma Ortaya Çıkışı Hayatını kaybeden kişi sayısı

Detaylı

AFETLE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI KURULUŞLAR

AFETLE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI KURULUŞLAR AFETLE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI KURULUŞLAR AFETLE İLGİLİ ULUSAL KURUM VE KURULUŞLAR Acil Durum Yönetimini Gerektiren Hallerde Sorumlu Kurumlar Dış Tehdit MGK Gn. Sek. İltica ve Büyük Nüfus Hareketleri

Detaylı

KANUNA HIZLI BAKIŞ. - İş yerleri, yapılan işin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrılıyor.

KANUNA HIZLI BAKIŞ. - İş yerleri, yapılan işin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrılıyor. 1 KANUNA HIZLI BAKIŞ - İş sağlığı ve güvenliği konusu ilk kez müstakil bir kanunda ele alındı. - Kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamına alındı. - İş yerleri, yapılan işin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI Konu Başlıkları 1. Temel Kavramlar ve Tanımlar 2. İlgili Mevzuat 3. Risklerden Korunma Yöntemleri

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü GENELGE 2001/23

T.C. B A Ş B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü GENELGE 2001/23 GENELGE 2001/23 İLGİ : 09.08.1994 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-383-12761 (1994/32) sayılı genelge. Genel bütçeye dahil dairelerle katma ve özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler,

Detaylı

Afetlerde Gönüllü Katılım ve Mahalle Afet Gönüllüleri

Afetlerde Gönüllü Katılım ve Mahalle Afet Gönüllüleri Afetlerde Gönüllü Katılım ve Mahalle Afet Gönüllüleri Bahri SOYYİĞİT Kocaeli Mahalle Afet Gönüllüleri Dernek Başkanı Nisan 2014 İçerik Gönüllü katılım Yerel gönüllü yapılanmalar Mahalle Afet Gönüllüleri

Detaylı

T.C. BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE MECLİSİ İMAR KOMİSYONU RAPORU

T.C. BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE MECLİSİ İMAR KOMİSYONU RAPORU T.C. BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE MECLİSİ İMAR KOMİSYONU RAPORU Rapor : 2016/08 Tarih : 29.02.2016 KONUNUN ÖZÜ: Beylikdüzü ilçesi Kavaklı Mahallesi 351 ada 23 parsel komşuluğunda bulunan Belediyemiz mülkiyetindeki

Detaylı

Doğal Afetler ve Kent Planlama

Doğal Afetler ve Kent Planlama Doğal Afetler ve Kent Planlama Yer Bilimleri ilişkisi TMMOB Şehir Plancıları Odası GİRİŞ Tsunami Türkiye tektonik oluşumu, jeolojik yapısı, topografyası, meteorolojik özellikleri nedeniyle afet tehlike

Detaylı

Gönüllü İtfaiyecilerin Görevleri MADDE 6

Gönüllü İtfaiyecilerin Görevleri MADDE 6 1 T.C YUSUFELİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI İTFAİYE MEMURLUĞU GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu yönetmeliğin amacı; İtfaiyecilik mesleğini kamuoyuna tanıtmak,

Detaylı

On Adımda Okul Afet ve Acil Durum. Yönetimi Planı. Hazırlama Kılavuzu

On Adımda Okul Afet ve Acil Durum. Yönetimi Planı. Hazırlama Kılavuzu On Adımda Okul Afet ve Acil Durum Yönetimi Planı Hazırlama Kılavuzu AFETE HAZIR OKUL Bu kitap, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Afete Hazır Türkiye - Afete Hazır Okul Bilinçlendirme

Detaylı

Acil Durum ve Afet Yönetiminde İlk Yardımın Önemine İlişkin Küresel Yaklaşım

Acil Durum ve Afet Yönetiminde İlk Yardımın Önemine İlişkin Küresel Yaklaşım Acil Durum ve Afet Yönetiminde İlk Yardımın Önemine İlişkin Küresel Yaklaşım www.kizilay.org.tr www.ilkyardim.org.tr AFETİN TANIMI İnsanlar için fiziksel, ekonomik, sosyal ve çevresel kayıplar doğuran,

Detaylı

ACİL VE BEKLENMEDİK DURUM PLANI BİZİM PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.

ACİL VE BEKLENMEDİK DURUM PLANI BİZİM PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. ACİL VE BEKLENMEDİK DURUM PLANI BİZİM PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. İçindekiler BİRİNCİ BÖLÜM... 2 Amaç, Tanımlar, Kapsam, Dayanak, Komite... 2 1.1. AMAÇ... 2 1.2. TANIMLAR:... 2 Kanun: Sermaye Piyasası Kanunu,...

Detaylı

BS25999 İŞ SÜREKLİLİĞİ İĞİ YÖNETİM M SİSTEMİSTEMİ STANDARDI

BS25999 İŞ SÜREKLİLİĞİ İĞİ YÖNETİM M SİSTEMİSTEMİ STANDARDI BS25999 İŞ SÜREKLİLİĞİ İĞİ YÖNETİM M SİSTEMİSTEMİ STANDARDI Ali Dinçkan, CISA dinckan@uekae.tubitak.gov.tr 6 HAZİRAN 2008 SUNU PLANI İş Sürekliliği Amacı Niçin Endişelenmeliyiz En Sık yapılan Hatalar İş

Detaylı

YOL, YAPI, ALTYAPI, BAYINDIRLIK VE TAPU KADASTRO KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI

YOL, YAPI, ALTYAPI, BAYINDIRLIK VE TAPU KADASTRO KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI YAPI-YOL SEN YOL, YAPI, ALTYAPI, BAYINDIRLIK VE TAPU KADASTRO KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI Sayı : 2010-311/ 18.06.2010 Konu : Çalışanların sorunları ve talepler. AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞINA Sendikamız

Detaylı