Toolbox Kullanımı ve Elemanları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Toolbox Kullanımı ve Elemanları"

Transkript

1 Toolbox Kullanımı ve Elemanları Araç Çubuğunda, yani Toolbox ta, programa eklenip programlanacak nesneler bulunur. Buradan, programın amacına göre nesneler seçilip projeye dahil edilir. Amaç doğrultusunda programlanarak kullanıma hazır hale gelir. Her nesne farklı bir amaç için hazırlanmıştır. Nesne eklemek için birkaç yol vardır. 1.Yol Eklenmek istenen nesne üzerine çift tıklanır. Bu nesne aktif formun üzerine eklenecektir. 2.Yol İstenen nesne fare ile seçildikten sonra kullanılacağı formun üzerine gelinir. Formun içerisinde, farenin sol tuşu basılı tutularak sol üst taraftan sağ alt tarafa doğru çapraz bir hat takip edilip sol tuştan parmak çekilir. Bu çapraz hattın sol üst taraftan başlaması ve sürüklendiği hattın uzunluğu önemli değildir. Herhangi bir yerden başlanabilir ve hattın uzunluğu formun sınırlarına taşmayacak şekilde herhangi bir uzunlukta olabilir. Önemli olan farenin takip edeceği hattın çapraz olmasıdır. Eklenen nesneye, kenarlarındaki noktalar yardımıyla istenilen boyut kazandırılır. Toolbox ta bulunan nesnelere Kontrol Nesnesi veya Kontrol Elemanı adı verilir. Her kontrol elemanının kendisine özgü olayları ve özellikleri vardır. penceresinden seçili nesnenin özellikleri görüntülenip değiştirilebilir. Programlama mantığı formlardaki gibidir. Kontrol elemanları iki grupta incelenebilir. A- Standart Elemanlar B- Ekstra Elemanlar Standart Elemanlar, yeni bir proje açıldığında araç çubuğunda bulunan kontrol elemanlarından oluşur. Ekstra Elemanlar ise, toolbox ta bulunmazlar. Sonradan toolbox a eklenebilirler.

2 Standart Elemanlar Command Button ( Komut Düğmesi ) Komut düğmesi yani button, üzerine fare ile tıklandığında programcı tarafından daha önceden yazılmış kodların gerçekleşmesi için kullanılır. Name: Butonun ismidir. Varsayılan değeri Command(sayı) dır. Caption: Başlığın saklandığı özelliktir. Bu özellikle komut düğmesinin üzerindeki başlık değiştirilebilir. Default: True ya da False olarak iki farklı değer alabilir. True değeri atanırsa, formdaki varsayılan buton olacaktır. Varsayılan buton formun herhangi bir nesnesi seçiliyken Enter tuşuyla çalışabilme özelliğine sahiptir. Style: Standart veya Graphical olmak üzere iki farklı değer alabilir. Standart değeri verildiyse BackColor, Picture, DownPicture, DisablePicture özellikler kullanılmaz. Bu özelliklerin kullanılması için Graphical değeri seçilmelidir. BackColor: Butonun renginin ayarlandığı özelliktir. Picture: Buton üzerinde gösterilecek resim veya simge dosyası bu özellikle belirlenir. DownPicture: Bu özellikte seçilen resim veya simge dosyası, buton basılı olduğunda gösterilir. Butona tıklama işi sona erince bu resim kaybolur. DisablePicture: Butonun Enabled özelliği False ise yani buton kullanım dışı gösterilecek resmin seçildiği özelliktir. Enabled: True ya da False olmak üzere iki farklı değer alabilir. True iken buton kullanılabilir. False iken kullanılamaz. MouseIcon: Fare ile butonun üzerindeyken farenin dönüşeceği simgenin seçildiği özelliktir. Geçerli olabilmesi için MousePointer özelliğinin 99-Custom olması gerekir. MousePointer: Farenin, buton üzerinde dolaşırken işaretçisinin değişmesini sağlar. MouseIcon özelliğinden farklı olarak dosya seçimi yapılmaz. Windows un kullandığı varsayılan işaretçileri kullanır. Daha önce açıklanmış olan 17 değeri alabilir. ToolTipText: Fare ile buton üzerinde beklendiğinde gösterilecek ipucu metninin ayarlandığı özelliktir. Visible : Alacağı False veya True değeriyle butonun görünüp görünmeyeceği ayarlanır. Olaylar Click: Fare ile tıklama olayıdır. KeyDown: Klavyeden bir tuşa basılma olayıdır.

3 KeyUp: Klavyeden basılan bir tuştan parmağımızı çekme olayıdır. MouseMove : Fare ile formun üzerinde gezinme olayıdır. MouseUp: Fare ile tıklandığında parmağın bırakılma olayıdır. MouseDown: Fare tuşuna basma olayıdır. Formlardaki özellikler ve olayların bir kısmı nesnelerin özellik ve olayları ile aynıdır. Nesnelerdeki özellik ve olaylar da genelde aynıdır. BackColor, MousePointer, Click, DblClick gibi aynı olan özellikler her nesne için ayrı ayrı açıklanması gereksiz olduğundan nesneye ait ve diğerlerinden farklı olan özellik ve olaylar anlatılacaktır. TextBox ( Metin Kutusu) İçerisinde metin yazılan ve kullanıcının metin girişi yapmasını sağlayan en önemli unsurdur. Aligment: TextBox içerisine yazılacak metnin nasıl hazırlanacağının belirlendiği özelliktir. Üç farklı değer alır. 0-Left Justify: Sola dayalı 1-Right Justify: Sağa dayalı 2-Center: Ortalanmış Appearance: TextBox ın üç boyutlu ya da iki boyutlu görüntülenmesini sağlar. İki farklı değer alır. 0-Flat: İki boyutlu görünüm 1-3D : Üç boyutlu görünüm BorderStyle: Çerçevenin olup olmayacağına dair iki farklı değer almaktadır. 0-None: Çerçeve yok. 1-Fixed Single: Çerçeveli varsayılan görünüm. Font: TextBox ta yazılan ya da yazılacak metnin fontunun belirlendiği özelliktir. ForeColor: Metnin renginin belirlendiği özelliktir. BackColor: TextBox ın arka plan renginin ayarlandığı özelliktir. Locked: True ya da False olmak üzere iki farklı değer alır. Eğer aldığı değer True olursa TextBox kilitlenir ve kullanıcı bilgi girişi veya metin üzerinde bir değişiklik yapamaz. Varsayılan olarak aldığı değer False tur. Maxlength: Metin kutusuna girilebilecek maksimum karakter sayısının belirlendiği özelliktir. Eğer bu özelliğin değeri 0 ise metin girişinde sınır yoktur. Multiline: TextBox a metin girilirken TextBox ın boyutu ne olursa olsun daima en üst satır kullanılır. Yazılan ifade alt satırlara geçmez. Bu, multiline özelliğinin False olmasından kaynaklanmaktadır. True olarak değiştirildiğinde, TextBox ta satır dolduğunda bir alt satıra geçilir.

4 PassWordChar: Metin kutusu, şifre girilmesi için kullanılacaksa bu özellik kullanılarak yazılan harflerin görünmemesi sağlanır. Harfler yazılırken, yazılanlar değil bu özelliğe girileceğiniz karakter görülecektir. Windows ta bu karakter yıldızdır. ScrollBars: Girilecek metin, TextBox ın boyutunu aştığında doğal olarak metnin sığmayan kısmı gözükmeyecektir. ScrollBars yani kaydırma çubukları metin üzerinde gezinmeyi sağlar. Dört farklı değer alır. 0-None: Kaydırma çubukları yok. 1-Horizontal: Yatay kaydırma çubuğu. 2-Vertical: Dikey kaydırma çubuğu. 3-Both: Hem yatay hem dikey kaydırma çubuğu. Text: TextBox ın en önemli özelliklerinden biridir. TextBox a girilen metin bu özellikle saklanır. Bu sebeple metine ulaşmak için TextBox1.Text ifadesi kullanılır. Olaylar Change: Metnin değiştirilmesi olayıdır. Metinde herhangi bir değişiklik sonucundan çalışır. Label ( Etiket ) Programcı tarafından açıklama yazmak için kullanılır. Kullanıcı tarafından bilgi girilemez. AutoSize: True ya da False değerlerini alabilir. Bu özelliğin değeri True ise Label otomatik olarak içerdiği metnin boyutunu alır. BackStyle: Arka plan şeklinin ayarlandığı özelliktir. İki farklı değer alır. 0-Transparent: Label ın arka planı saydam olur. 1-Opaque: Label ın arka planı saydam olmaz ve BackColor ile arka plan rengi belirlenebilir. BorderStyle: Çerçeve türünün belirlendiği özelliktir. İki farklı değer alır. 0-None: Herhangi bir çerçeve söz konusu değildir. 1-Fixed Single: Üç boyutlu çerçeve görünümü. Caption: Label da yazılacak metnin saklanıp ayarlandığı özelliktir.

5 PictureBox (Resim Kutusu ) Form üzerinde resim gösterimi için kullanılan elemandır. Align: PictureBox elemanının formda herhangi bir yere yaslanmış olarak kalması için bu özellik kullanılır. Formun boyutu kullanıcı tarafından değiştirilse bile konumu korunur. Beş farklı seçeneği bulunur. 0-None: Resim kutusu herhangi bir yere yaslanmış olmaz. 1-Align Top: Formun üst kısmına yaslanmış konumunu alır. Formun boyutu değiştirildiğinde konumunu koruyacaktır. 2-Align Bottom: Formun alt kısmını kaplar. Konumu daima korunur. 3-Align Left: Formun sol tarafını kaplar. Konumu korunur. 4-Align Right: Formun sağ tarafını kaplar ve konumu korunur. AutoRedraw: Bu özellik True olduğunda nesne otomatik olarak yenilenir. Eğer False ise yenilenmeyecek ve resimde bir değişiklik yapılmışsa etkin olmayacaktır. AutoSize: PictureBox ın bu özelliğine atanan True değeri, PictureBox ın otomatik olarak yüklenen resmin boyutunu almasını sağlar. False değerinde orijinal boyutu saklanacaktır. Picture: Gösterilecek resim dosyasının seçildiği özelliktir. Bu özellik ile resim dosyası belirleneceği gibi programın çalışma esnasında kod ile de belirtilebilir. Kod ile belirtileceğinde dosyanın tam yolunu belirtmek gerekmektedir. :\Windows\Bulutlar.bmp gibi. Stretch: True ya da False değerlerini alır. Gösterilen resmin boyutu ile ilgili özelliktir. True: Resmin büyüklüğü, image nesnesinin büyüklüğünü alır. Yani PictureBox nesnesinin boyutu ne olursa olsun resmin tamamı gösterilir. False: PictureBox nesnesinin büyüklüğü resimden küçük ise, resmin bir kısmı gösterilir. LoadPicture: Sadece kod ile erişilebilen bu özellik ile verilen resim dosyası PictureBox a yüklenir. Frame ( Çerçeve ) Frame, içerisine yerleştirilecek nesneleri gruplamak için kullanılır. Örneğin birkaç nesneyi programda aynı anda görünmez yapıp aynı anda görünür hale getirmek için tek tek uğraşmak yerine, gruplandırıldıkları frame i görünmez yapmak daha kolay olur. Aynı şekilde gruplanmış nesneleri istenilen yere ayrı ayrı taşımak yerine, frame i taşıyıp tüm nesnelerin aynı anda hareket etmesi de sağlanır. Ayrıca frame ile nesneler bir çerçeve içerisinde isimlendirildiğinden kullanıcının onlara ulaşması daha kolay olur ve estetik gözükürler.

6 CheckBox ( İşaret Kutusu ) Kullanıcının seçim yapması için kullanılan seçili ya da seçili olmama durumu taşıyan kutucuktur. Caption: Seçim hakkında bilginin ayarlandığı özelliktir. Bu bilgi kutucuğun yanına yazılır. Style: Butonlardaki gibi standart veya Graphical değerlerini alır. Bu özellik değiştirilmediği sürece standart yani bir kutucuk ve yanında ilgili bilgi olan görünüme sahiptir. Graphical yani grafiksel görünümünde ise buton şeklini alır. Caption, butondaki gibi üzerine yazılır. Yine butonlardaki gibi DownPicture, DisabledPicture ve Picture özellikleri kullanılabilir. Butonlardan tek farkı ise, tıklandıktan sonra eski halini almaz ve basılı kalır. Bu durum kutucuğun işaretli olmasına eşdeğerdir. CheckBox basılı değil ise, kutucuk işaretlenmemiş görevini görür. Value : Seçili olup olmadığının saklandığı özelliktir. 0, 1 veya 2 olmak üzere üç farklı değer alır. 0-Unchecked: Seçili olmama durumudur. 1-Checked : Seçili olma durumudur. 2-Grayed : Seçili olma ile seçili olmama durumu arasıdır. Bu durumda bir işaret kutusu genelde, programların kurulumu sırasında yüklenecek ana bileşenlerin seçildiği listede kullanılır. Eğer ana seçeneğin alt seçeneklerinin bir kısmı seçili ve bir kısmı seçili değilse CheckBox lar bu durumda gösterilir. OptionButton (Seçim Düğmesi ) CheckBox gibi kullanıcının seçim yapmasına yarayan bir elemandır. Ancak, tüm seçeneklerden sadece biri seçilebilir. Caption: Seçim hakkında bilginin ayarlandığı özelliktir. Bu bilgi ufak dairenin yanına yazılır. Style : CheckBox taki gibi Standart veya Graphical değerlerini alır. Bu özellik değiştirilmediği sürece standart yani bir daire ve yanında ilgili bilgi olan görünüme sahiptir. Graphical yani grafiksel görünümünde ise buton şeklini alır. Caption, butondaki gibi üzerine yazılır. Yine butonlardaki gibi DownPicture, DisabledPicture ve Picture özellikleri kullanılabilir. Tıklandıktan sonra eski halini almaz ve basılı kalır. Bu durum dairenin işaretli olmasına eşdeğerdir. Value: Seçili olup olmadığının saklandığı özelliktir. True ya da False olmak üzere iki farklı değer alır. True: Seçili olma durumudur. False: Seçili olmama durumudur.

7 Formda bulunan option box lardan birine tıklandığında, diğer option box lar otomatik olarak seçili değil durumuna gelir. Bu sistem, option box lar arasında daima ve sadece birinin seçili olmasını sağlar. Eğer formda option box lar kullanarak birden fazla soru sormak isterseniz, her soruya ilişkin option box lar için ayrı ayrı frame eklemeniz gerekir. Çünkü option box lar form içerisinde sadece bir seçim yapılmasını sağlar. Frame ile gruplandırıldıktan sonra, her frame de bir seçim yapma hakkı doğacaktır. ComboBox ( Açılan Liste ) Açılabilir liste kutusudur. Listenin sadece seçilen elemanı görüntülenir. Diğer elemanları görebilmek için sağ taraftaki açma butonuna tıklanır. List: Listenin içeriğinin saklandığı ve görüntülendiği özelliktir. penceresinden bu özelliğe değer girilmek istendiğinde her satırda sadece bir veri bulunmasına dikkat edilmelidir. İstenilen ifade girilip alt satıra geçmek için Ctrl+Enter tuş kombinasyonu kullanılır. Style: 0, 1 ve 2 değerlerinden birini alabilir. 0-Dropdown Combo: Kullanıcı listeden seçim yapabileceği gibi, Combo Box a doğrudan doğruya veri girebilir. 1-Simple Combo: Combo Box açılamaz ve metin kutusu görünümünü alır. Kullanıcı direkt olarak veri girebilir. Listede bulunan elemanları seçebilmek için yukarı ve aşağı tuşlarına basılması gerekir. 2-Dropdown List: Dropdown Combo ile aynıdır. Fakat kullanıcı bilgi giremez. Listedeki verilerden seçim yapmak zorundadır. Text: Listeden seçilmiş olan verinin ayarlandığı ve saklandığı özelliktir. Olaylar Change: Combo Box ta bir verinin seçilmesiyle, seçilen veri Text özelliğine aktarılır yani Combo Box ın text özelliği değişmiş olur. Change olayı bu durumda işlenir. Metotlar AddItem: Combo Box a veri eklemek için kullanılır. Kullanımı: Combo1.AddItem Veri

8 Clear: Veri listesini silmek için kullanılır. Kullanımı: Combo1.Clear ListBox ( Liste Kutusu ) Liste kutusudur. Daha çok verilerin listelenmesi amacıyla kullanıldığı gibi seçim yapma amaçlı olarakta programa dahil edilebilir. Columns: ListBox ın içeriğini oluşturan veriler tek bir sıra halinde aşağı doğru gider. Bu özelliğe verilecek değer ile kolon sayısı belirlenerek kolonlar halinde listelenmesi sağlanır. List: Listenin içeriğinin değiştirilip görüntülendiği özelliktir. MultiSelect: Normalde listede bulunan verilerin bir tanesini seçebiliriz. Başka veri seçildiğinde diğer veri seçili olma durumundan çıkar. Birden fazla veriyi seçebilmek için bu özelliğe 0, 1 ve 2 değerleri aktarılır. 0-None: Birden fazla veri seçilemez. 1-Simple: Üzerine tıklanan veri seçilir ve daha önce seçilen veriler seçili durumda kalır. 2-Extended: Birden fazla veri ancak fare yardımıyla basılı tutup sürükleyerek seçilebilir. Sorted: Bu özelliğe True değeri atandığında liste alfabetik olarak listelenir. Daha sonradan eklenecek veriler bu alfabetik sıraya göre yerlerini alırlar. Style: 0 ve 1 olmak üzere iki farklı değer alır. 0-Standart: Liste kutusu normal görünümü. 1-CheckBox: Liste elemanları birer CheckBox halini alır. Sol taraflarındaki kutucuktan seçme işlemleri yapılır. ListCount: Liste içerisindeki toplam eleman sayısının saklandığı özelliktir. SelCount: O anki seçili eleman sayısının saklı olduğu özelliktir. Olaylar ItemCheck: Eğer liste kutusunun stili CheckBox ise, herhangi bir veri kutucuğuna tıklanarak işaretlendiğinde çalışan prosedürdür. Bu prosedür çalıştığında Visual BASIC tarafından tanımlanan Item adındaki değişkene seçilen verinin numarası atanır. Veri numarası, listenin en başından başlayarak sonuna kadar her veriye otomatik olarak verilen sıra numarasıdır ve 0 dan başlayarak sırayla

9 bir artarak devam eder. Örneğin beş elemanlı bir listede en başta yer alan verinin numarası 0, ikincinin 1,, sonuncunun ise 4 tür. Private Sub List1_ItemCheck( Item As Integer ) Print Item ItemCheck prosedürüne yazılan bu kod ile, seçilen verinin numarası forma yazılır. Metotlar AddItem: Veri eklemek için kullanılır. Kullanımı: List1.AddItem Veri RemoveItem: Numarası verilen verinin listeden silinmesini sağlar. Bu metot ComboBox ta da kullanılabilir. Kullanımı: List1.RemoveItem Numara Clear: Veri listesini silmek için kullanılır. Kullanımı: List1.Clear HscrollBar-VscrollBar ( Yatay ve Dikey Kaydırma Çubukları ) HscrollBar, yani horizantal scroll bar yatay kaydırma çubuğudur. VscrollBar nesnesi ise Vertical, yani dikey kaydırma çubuğudur. Kaydırma çubuklarını hareket ettirmenin üç farklı yolu vardır: Yukarı ve aşağı düğmeleriyle, yer belirtecini fare ile sürükleyerek ya da çubuğa tıklayarak. Kaydırma çubuklarına maksimum ve minimum değerler atanır. Kaydırma çubuklarındaki yer belirteci bu değerler arasında hareket eder. Value: Kaydırma çubuğunun o anki pozisyonunun aldığı tamsayı değerdir. Bu değer, belirlenen maksimum ve minimum değerleri arasındadır. Max: Kaydırma çubuğunun alabileceği maksimum değerin saklandığı özelliktir. Min: Kaydırma çubuğunun alabileceği minimum değerin saklandığı özelliktir. LargeChange: Çubuğun üzerine tıklandığında yer belirtecinin ne kadar yer atlayacağının belirlendiği özelliktir. SmallChange: Aşağı ve yukarı oklarla hareket ettirilecek yer belirtecinin her tıklamada ne kadar değer atlayacağının belirlendiği özelliktir. Olaylar Change: yer belirtecinin yerinin değiştirilmesi olayıdır. Private Sub HScroll1_Change() Print HScroll1.Value

10 Scroll: Yer belirtecinin fare ile sürüklenmesi olayıdır. Timer ( Zamanlayıcı ) Timer nesnesi istenilen zaman aralıklarında belirli komutların işlenmesini sağlar. Bu zaman aralığı programcının seçimine göre yarım saniye olabileceği gibi 1 saat de olabilir. Bu nesne ile formlarda yanıp sönen yazılar, ışıklar yapılabilir ve bir çok efekt hazırlanabilir. Ayrıca bu nesne kapsamlı projelerin olmazsa olmaz elemanlarındandır. Timer, daha önce anlatılan elemanlar gibi görsel değildir. Yani kullanıcı bu nesneyi formda görmez, üzerinde işlem yapamaz. Forma bir simge olarak eklenir ve istenen komutlar Timer ın Timer olayına yazılır. Private Sub Timer1_Timer( ) MsgBox Merhaba Nasılsınız? Interval: Timer ın çalışacağı zaman periyodunun milisaniye cinsinden belirlendiği özelliktir. Örneğin interval özelliğine 500 girilen Timer, 500 milisaniyede bir aktif hale geçerek ilgili komutları çalıştıracaktır. Enabled: True ya da False değerini alır. Bu özellik False değeri aldığında Timer ın çalışması durur. Olaylar Timer: Bu olaya, Timer ın zamanı gelince işleyeceği komutlar yazılır. Örnek: Interval i 200 olan Timer ın Timer olayına Print Merhaba komutu girildiğinde her 200 milisaniyede bir forma merhaba yazacaktır. Private Sub Timer1_Timer( ) Print Merhaba Drive ListBox ( Sürücü Liste Kutusu ) Bilgisayarda bulunan disket sürücü, hard disk, CD-ROM gibi sürücülerin listelendiği liste kutusudur. Drive: Sürücü liste kutusunda seçili sürücünün saklandığı ve değiştirilebildiği özelliktir. Seçili sürücü saklanırken, sürücü harfiyle beraber o sürücünün etiketi de saklanır. Yani bu özellikten alacağımız bilgi, sadece sürücü harfi olmayacaktır. ListCount: Sürücü liste kutusunda kaç adet sürücünün olduğunu öğrenebileceğimiz özelliktir. ListIndex:Seçili sürücünün listedeki sıra numarasını verir. Hatırlayacağınız gibi,visual BASIC te sıra numaraları 0 dan başlar.

11 Olaylar Change: DriveListBox ta görüntülenen sürücünün değiştirilmesi olayıdır. Metotlar Refresh: Sürücü listesinin yenilenmesini sağlar. Kullanımı: Drive1.Refresh Directory ListBox ( Dizin Liste Kutusu ) Belirtilen kök dizin içerisindeki dizinlerin listelendiği kutudur. Aktif Dizin: İçeriği görüntülenen dizindir. Dizin liste kutusunda herhangi bir dizini aktif hale getirmek, yani içeriğini görüntülemek için üzerine fare ile çift tıklanır. Path: Dizin liste kutusunda aktif dizinin yolunun saklandığı ve değiştirilebildiği özelliktir. ListCount: Aktif dizin içerisindeki dizin sayısını verir. Buradaki önemli nokta, görüntülenen dizin sayısı değil sadece aktif dizinin alt dizin sayısı verilir. Olaylar Change: Aktif dizinin değiştirilmesi olayıdır. Metotlar Refresh: Dizin listesinin yenilenmesini sağlar. Kullanımı: Dir1.Refresh File ListBox ( Dosya Liste Kutusu ) Belirtilen yol içerisindeki dosyaların listelendiği liste kutusudur. Herhangi bir yol belirtilmediğinde programın çalıştığı dizin esas alınır. Path: Listelenen dosyaların yolunun saklandığı ve ayarlandığı özelliktir. Archive: True veya False değerlerini alır. True değerinde aktif dizinde bulunan arşiv dosyaları listede gösterilir. Hidden: True veya False değerlerini alır. True değerinde aktif dizinde bulunan gizli dosyaları listede gösterilir. System: True veya False değerlerini alır. True değerinde aktif dizinde bulunan sistem dosyaları listede gösterilir. ReadOnly: True veya False değerlerini alır. True değerinde aktif dizinde bulunan salt okunur dosyaları listede gösterilir.

12 Pattern: Listede gösterilecek dosyaların filtrelendirildiği özelliktir. Filtreleme * ve? olan joker karakterleri ile yapılır. * karakteri bir veya daha fazla karakterin yerine geçer. Kullanımını örnekleyecek olursak: *.* tüm dosyalar *.exe sadece exe uzantılı dosyalar Rundll.* Rundll ismindeki dosylar A*.* A ile başlayan tüm dosyalar A?b.exe ilk harfi A, ikinci karakteri önemli olmayan, üçüncü karakteri ise b olan ve uzantısı olan dosyalar. MultiSelect: Normalde listede bulunan dosyaların bir tanesini seçebiliriz. Başka bir dosya seçildiğinde diğer dosya seçili olma durumundan çıkar. Birden fazla dosyayı seçebilmek için bu özelliğe 0, 1 veya 2 değerleri aktarılır. 0-None: Birden fazla dosya seçilemez. 1-Simple: Üzerine tıklanan dosya seçilir ve daha önce seçilen dosyalar seçili durumda kalır. 2-Extended: Birden fazla dosya ancak fare yardımıyla basılı tutup sürükleyerek seçilebilir. ListCount: Dosya liste kutusunda görüntülenen dosyaların sayısını veren özelliktir. ListIndex: Seçili dosyanın sıra numarasını verir. Olaylar Click: Liste üzerinde tıklama olayıdır. PathChange: Yol değişim olayıdır. PatterChange: Filtreleme değiştirilmesi olayıdır. Metotlar Refresh: Dosya listesinin yenilenmesini sağlar. Kullanımı: File1.Refresh Shape ( Şekil Çizimi ) Formlarda kare, dikdörtgen, elips, daire gibi şekillerin çizimi shape nesnesi ile yapılır. BackStyle: Arkaplan stilinin değiştirildiği özelliktir. 0-Transparent: Arka plan yok. 1-Opaque: Arka plan var. BorderColor: Çerçeve renginin değiştirildiği özelliktir. 0-Transparent: Çerçeve yok. 1-Solid: Düz bir çizgi. 2-Dash : Uzun kesik çizgiler. 3-Dot: Kısa kesik çizgiler. 4-Dash-Dot: Bir kısa bir uzun çizgiler. 5-Dash-Dot-Dot: Bir uzun, iki kısa çizgiler. 6-Inside Solid: Çerçeve shape in içinde ve düz bir çizgi. BorderWidth: Çerçeve kalınlığının belirlendiği özelliktir. 1 ile 8192 arasında tamsayı değer alabilir. FillColor: Dolgu renginin belirlendiği özelliktir.

13 FillStyle: Dolgu stilinin belirlendiği özelliktir. 0-Solid: Tam dolgu 1-Transparent: Dolgu yok 2-Horizontal Line: Yatay çizgiler 3-Vertical Line: Dikey çizgiler 4-Upward Diagonal: Sol üstten sağ alt köşeye çapraz çizgiler 5-Downward Diagonal: Sağ üstten sol alt köşeye çapraz çizgiler 6-Cross: Yatay ve dikey çizgiler üst üste 7-Diagonal Cross: Upward ve Downward çizgiler üst üste Shape: Şeklin belirlendiği özelliktir. 0-Rectangle: Dikdörtgen 1-Square: Kare 2-Oval: Elips 3-Circle: Daire 4-Rounded Rectangle: Kenarları yuvarlak dikdörtgen 5-Rounded Square: Kenarları yuvarlak kare Line ( Çizgi Çizimi ) Çizgi çiziminin yapıldığı nesnedir. BorderColor: Çizgi renginin seçildiği özelliktir. BorderStyle: Çizgi stilinin seçildiği özelliktir. 0-Transparent: Çizgi gözükmez. 1-Solid: Düz bir çizgi. 2-Dash: Uzun kesik çizgiler. 3-Dot: Kısa kesik çizgiler. 4-Dash-Dot: Bir uzun bir kısa çizgiler. 5-Dash-Dot-Dot: Bir uzun, iki kısa çizgiler. 6-Inside Solid: Çerçeve shape in içinde ve düz bir çizgi. BorderWidth: Çizgi kalınlığının belirlendiği özelliktir. X1:Yatay koordinatta çizginin başladığı noktadır. Y1: Dikey koordinatta çizginin başladığı noktadır. X2: Yatay koordinatta çizginin bittiği noktadır. Y2: Dikey koordinatta çizginin bittiği noktadır. Image ( Resim Gösterim ) Form üzerinde resim gösterimi için kullanılan elemandır. Bazı işlevleriyle PictureBox tan farklıdır. Resim, program çalışma esnasında dosyadan yüklenemez. Tasarım esnasında bir resim eklenir ve bu resim dosyası otomatik olarak programın içerisine dahil olur. Resim dosyasının yeri değiştirilebilir veya silinebilir fakat resim daima image nesnesinde gösterilir. Bu nesneyle eklenen resim programa dahil olduğundan, programın diskte kapladığı alan resmin büyüklüğüne göre artar.

14 BorderStyle: Çerçeve stilinin belirlendiği özelliktir. 0 ve 1 olmak üzere iki farklı değer alır. 0-None: Çerçeve yok. 1-Fixed Single: Üç boyutlu çerçeve. Stretch:True ya da False değerlerini alır. Gösterilen resmin boyutu ile ilgili özelliktir. True: Resmin büyüklüğü image nesnesinin büyüklüğünü alır. Yani image nesnesinin boyutu ne olursa olsun resmin tamamı gösterilir. False: Image nesnesinin büyüklüğü resimden küçük ise, resmin bir kısmı gösterilir. Picture: Görüntülenecek resmin seçildiği özelliktir. Olaylar Click: Image üzerine tıklama olayıdır. Ekstra Elemanlar Yeni bir proje ile çalışmaya başladığınızda ekstra elemanlar ToolBox ta görünmezler. Burada görünen elemanlar standart elemanlardır. Ekstra elemanlar diskte bulunan ocx uzantılı dosyalardır. Bu elemanları projeye eklemek için üç yol kullanılabilir: 1.Yol Project menüsünden Components tıklanarak, 2.Yol Ctrl+T tuş kombinasyonlarıyla 3.Yol Araç çubuğunun sağ tuş menüsünden Components tıklanarak Bu üç farklı yoldan biri yapıldığında Windows System dizininde bulunan elemanların listesi çıkacaktır. Bu listeden istenen eleman seçilerek araç çubuğuna eklenir. Liste formunda bulunan Browse seçilerek başka bir dizindeki ocx dosyası da seçilebilir. UYGULAMALAR 1) 1 den başlayıp Textbox ta belirtilen sayıya kadar olan sayıları yazdıran bir program yazalım. Bunun için formumuzun tasarımı şu şekilde olacaktır.

15 Programımı çalıştırmak için gerekli kodları yazalım. Private Sub Command1_Click() Form1.Cls a = Text1 For b = 1 To a Print b Next b Private Sub Form_Load() Text1.Text = "" Private Sub Text1_Click() Text1.Text = "" Programımızın çalışır haldeki görünümü ise şöyle olacaktır: 2) Bu örnekle hem checkbox ların ne amaçla kullanıldığını aşağı yukarı anlamış olacağız hem de frame lerin birbirlerinden nasıl bağımsız olduklarını göreceğiz. 4 frame ekleyin ve bu frame in içine birer tane checkbox koyun. Programda frame lerin içinde bulunan checkbox lar frame lerin renklerini değiştirmek için kullanılmıştır. Gerekli kodlar aşağıdaki gibidir:

16 Private Sub Check1_Click() If Frame1.BackColor = vbbuttonface Then Frame1.BackColor = vbred Else Frame1.BackColor = vbbuttonface End If Private Sub Check2_Click() If Frame3.BackColor = &H F Then Frame3.BackColor = &H D Else Frame3.BackColor = &H F End If Private Sub Check3_Click() If Frame2.BackColor = vbbuttonface Then Frame2.BackColor = vbgreen Else Frame2.BackColor = &H F End If Private Sub Check4_Click() If Frame4.BackColor = &H F Then Frame4.BackColor = &HC000C0 Else Frame4.BackColor = &H F End If Programın çalışır haldeki görünümü şöyledir:

17 3) DriveListBox kontrol nesnesinin özellikleri kullanılarak toplam sürücü sayısını, aktif sürücü numarasını, aktif sürücünün adını gösteren bir program yapalım. Tasarım aşaması aşağıdaki gibi oluşturulmuştur. Gerekli kodlar şöyle olacaktır: Private Sub Command1_Click() Label1.Caption = "Toplam sürücü sayısı : " & Drive1.ListCount Label2.Caption = "Aktif sürücü numarası : " & Drive1.ListIndex Label3.Caption = "Aktif sürücünün adı : " & Drive1.Drive Programın çalışır şekli aşağıdaki gibidir: 4) Bu programda DriveListBox, DirectoryListBox ve bir FileListBox arasında ilişkilendirme yapılıyor. DriveListBox ta seçtiğimiz sürücünün alt dizinleri DirectoryListBox ta listeleniyor. DirectoryListBox ta seçtiğimiz dizinin içinde bulunan dosyalar FileListBox ta listelenmektedir. FileListBox a bir kere tıklandığında FileListBox ta seçili olan dosya label üzerine yazılmaktadır.

18 Gereken kodlar aşağıdadır: Private Sub Dir1_Change() File1.Path = Dir1.Path ChDir Dir1.Path Private Sub Drive1_Change() Dir1.Path = Drive1.Drive ChDrive Drive1.Drive Private Sub File1_Click() label1 = File1.FileName Çalışır haldeki görünüm şöyle olacaktır.

Kontroller program ara birimi (user interface) oluşturmada kullanılan nesnelerdir.

Kontroller program ara birimi (user interface) oluşturmada kullanılan nesnelerdir. Kontroller Kontroller program ara birimi (user interface) oluşturmada kullanılan nesnelerdir. Standart kontrol İşlevi Simge PictureBox Resim kutusu. Bitmap, Icon, GIF resimlerin gösterilmesini sağlar.

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Yrd.Doç.Dr. Serdar YILMAZ Kaynak: Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Kursu Ders Notları, Kasım 2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Başlat Düğmesi Bilgisayarınızı

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: VISUAL BASIC E İLK ADIM

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: VISUAL BASIC E İLK ADIM İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: VISUAL BASIC E İLK ADIM 1.1 Visual Basic Hakkında... 14 Visual Basic Nedir?...14 Grafiksel Arabirim...15 Nesne ve Olay kavramı...15 1.2 Çalışma Alanı... 16 Proje Seçimi...16 Çalışma

Detaylı

Evrak Ekle. Kurum İçi Giden Evrak Ekleme. Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır.

Evrak Ekle. Kurum İçi Giden Evrak Ekleme. Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır. Evrak Ekle Kurum İçi Giden Evrak Ekleme Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır. İçyazı No sistem tarafından otomatik verilmekte, müdahale

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6. 6. NESNE ĠġLEMLERĠ

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6. 6. NESNE ĠġLEMLERĠ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 Bu faaliyette verilen bilgiler ile belgeye uygun nesne iģlemlerini (Ģekil, resim, grafik, metin kutusu vb.) planlı ve hatasız yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Kelime

Detaylı

Digifresh Kullanım Kılavuzu

Digifresh Kullanım Kılavuzu DigiFresh programını çalıştırmadan önce bilgisayarınıza Net Framework kütüphanesinin yüklü olması gerekmektedir. Aşağıdaki linkten indirelebilir. http://www.microsoft.com/tr-tr/download/confirmation.aspx?id=17851

Detaylı

https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/html/excelgondermehakkinda_tevkifatlifatura_tr.h...

https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/html/excelgondermehakkinda_tevkifatlifatura_tr.h... Page 1 of 7 Tevkifatlı Satış Faturası listesinin excel dosyası olarak oluşturulması için gerekli açıklamalar Oluşturulan excel dosyasının yüklenmesinde karşılaşılan sorunların çözümü (Teknik açıklamalar)

Detaylı

AIMCO AIMCO. Kullanım Kılavuzu. Mayıs 2016

AIMCO AIMCO. Kullanım Kılavuzu. Mayıs 2016 AIMCO AIMCO Kullanım Kılavuzu Mayıs 2016 MB Akademi Küçükbakkalköy Mah. Dudullu Cd. Brandium Rezidans R2 Blok No:23-25 No:126 Ataşehir / İSTANBUL Tel: 0216 692 01 91 Web: www.mbakademi.com.tr 2 AIMCO Mobil

Detaylı

Braille Star 40 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin.

Braille Star 40 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin. Braille Star 40 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin. Cihazın ön tarafında orta kısımda 2 adet aralık tuşu yer

Detaylı

Bölgeler kullanarak yer çekimini kaldırabilir, sisli ortamlar yaratabilirsiniz.

Bölgeler kullanarak yer çekimini kaldırabilir, sisli ortamlar yaratabilirsiniz. Bölge (Zone) Bölge nesnesi kullanılarak tapınak çevresinde gölgeli, ürpertici bir ortam yaratılmış. Yine bölge nesnesi kullanılarak mağara ortamının karanlık olması sağlanmış. Bu da ortamının gerçekliği

Detaylı

1. Mesaj Tipi ve Mesaj Fonksiyonu Bazında Bildirim Mail Adresi Tanımlama Đşlemleri

1. Mesaj Tipi ve Mesaj Fonksiyonu Bazında Bildirim Mail Adresi Tanımlama Đşlemleri MERKEZĐ KAYDĐ SĐSTEM KULLANICI KILAVUZU MESAJ TĐPĐ VE MESAJ FONKSĐYONU BAZINDA BĐLDĐRĐM MAIL ADRESĐ TANIMLAMA Đçindekiler Đçindekiler... 2 1. Mesaj Tipi ve Mesaj Fonksiyonu Bazında Bildirim Mail Adresi

Detaylı

Temel JavaFX Bileşenleri (1) Labeled, Label, Button, ToggleButton, RadioButton, ToggleGroup, CheckBox, ComboBox, Slider, ListView ve SelectionModel

Temel JavaFX Bileşenleri (1) Labeled, Label, Button, ToggleButton, RadioButton, ToggleGroup, CheckBox, ComboBox, Slider, ListView ve SelectionModel Temel JavaFX Bileşenleri (1) Labeled, Label, Button, ToggleButton, RadioButton, ToggleGroup, CheckBox, ComboBox, Slider, ListView ve SelectionModel JavaFX Nodları javafx.scene.node: sahneye eklenebilen

Detaylı

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları İÇERİK 2 Dosya ve Klasör İşlemleri 3 Giriş BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Windows 7 - Devam ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK http://www.hasanakyurek.com Sürümler Sürüm Karşılaştırmaları Masaüstü Görev

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

Şekil 1. Sistem Açılış Sayfası

Şekil 1. Sistem Açılış Sayfası Sistemin Kullanım Amacı E-Tedarik, Türkiye Petrolleri nin doğrudan alım süreci sırasında firmalardan teklif alma kısmının elektronik ortama aktarılması amacıyla oluşturulmuş bir web tabanlı sistemdir.

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ

KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ İçindekiler Tablosu... 1 KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ KULLANICI KLAVUZU(OKUL)... 3 1.ETS (Evrak Takip Sistemi )Nedir?... 3

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation şirketinin tescilli ticari markalarıdır. Bu belgede yer

Detaylı

Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri

Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri derslerle ilgili yoklama, not girişi yapabildikleri ve öğrencilerin aldıkları derslerle ilgili bilgileri görebildikleri sistemdir.

Detaylı

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ANA EKRAN Makinenin şalteri açıldığında 5 sn boyunca açılış ekranı gelir. Daha sonra ana ekrana geçilir. Bu ekranda

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Java - AWT JAVA AWT AWT Abstract Windowing Toolkit (Soyut Pencereleme Araçtakımı)

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 İÇİNDEKİLER 1. EK ÜCRETLERDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER... 2 a. Tarife ve Kademe Ayarları (F4) Ekranında Yapılan

Detaylı

Eğitim No/Eğitim Adı: 14-E30-002 Tedarikçi Barkod Uygulaması

Eğitim No/Eğitim Adı: 14-E30-002 Tedarikçi Barkod Uygulaması Amaç: Tedarikçi Firmaların Barkod basabilmesi için Kullanacakları Uygulamanın Tanıtımı ve Kullanılması Eğitim İçeriği 1. Uygulamanın Teknik Özellikleri 2. Uygulamanın Çalıştırılması 3. Kullanıcı Girişi

Detaylı

ve Menüleri Özelleştirmek, Sistem Ayarlarını Değiştirmek

ve Menüleri Özelleştirmek, Sistem Ayarlarını Değiştirmek Masaüstünü ve Menüleri Özelleştirmek ve Sistem Ayarlarnıı Değiştirmek 36 4 Masaüstünü ve Menüleri Özelleştirmek, Sistem Ayarlarını Değiştirmek Bu bölümde Görev Çubuğu Özelliklerini kullanarak, Görev Çubuğu

Detaylı

Q-BIZ VIEWER KULLANIM KILAVUZU

Q-BIZ VIEWER KULLANIM KILAVUZU Q-BIZ VIEWER KULLANIM KILAVUZU 1 İçindekiler 1. Q-BIZ VIEWER NEDİR?... 3 2. Q-Biz Viewer a Giriş... 3 3. Q-Biz Viewer Ayarları... 3 3.1. Yerleşim... 4 3.1.1. Pencere Yönetimi... 4 3.1.2. Paylaş... 5 3.1.3.

Detaylı

SÜRE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE 1: : BİLGİ VE TEKNOLOJİ DERS SAATİ: 7

SÜRE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE 1: : BİLGİ VE TEKNOLOJİ DERS SAATİ: 7 7. 30Ekim - 2Kasım 202 6. AFTA 22-23Ekim 202 5. 5-9 Ekim 202 4. 8-2 Ekim 202 3. -5 Ekim 202 EYLÜL 2. 24-28 Eylül 202 EYLÜL. 7-2 Eylül 202 202 203 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE : : BİLGİ VE TEKNOLOJİ

Detaylı

UYGULAMALAR. İkinci liste kutusu (List 2) Birinci liste Kutusu (List 1) Metin Kutusu

UYGULAMALAR. İkinci liste kutusu (List 2) Birinci liste Kutusu (List 1) Metin Kutusu UYGULAMALAR Uygulama 1:Komut butonu, metin kutusu ve liste kutusu kullanarak bir program oluşturacağız. Programda, bir metin kutusuna girilen sayılardan pozitif olanlar bir listeye, negatif olanlar başka

Detaylı

BÖLÜM 9. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde C ile gösterilir. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde: Yukarı sayıcı (Counter up CTU ),

BÖLÜM 9. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde C ile gösterilir. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde: Yukarı sayıcı (Counter up CTU ), BÖLÜM 9 SAYICILA ( Counters) ( C ) Sayıcılar, girişine verilen ve 0 sinyalinin belirli sayısından sonra çıkışını yapan elemanlardır Sayma işlemi yukarı olabildiği gibi aşağı da olabilir Sayıcılar, batarya

Detaylı

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 LABORATUVARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Laboratuvara kesinlikle YİYECEK VE İÇECEK getirilmemelidir.

Detaylı

İŞLEM BASAMAKLARI, KARŞILAŞILABİLECEK HATALAR ve ÇÖZÜM YOLLARI

İŞLEM BASAMAKLARI, KARŞILAŞILABİLECEK HATALAR ve ÇÖZÜM YOLLARI İŞLEM BASAMAKLARI, KARŞILAŞILABİLECEK HATALAR ve ÇÖZÜM YOLLARI Yapılacak işlemleri 4 basamak halinde inceleyelim. 1. (Bilgi aktarımı) İdarenin yapması gereken bilgi güncelleme işlemleri 2. (Bilgi aktarımı)

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Görünüşler - 1

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Görünüşler - 1 TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/25 Görünüşler Birinci İzdüşüm Metodu Üçüncüİzdüşüm Metodu İzdüşüm Sembolü Görünüşlerin Çizilmesi Görünüş Çıkarma Kuralları Tek Görünüşle

Detaylı

BULUŞ BİLDİRİM FORMU / APARAT

BULUŞ BİLDİRİM FORMU / APARAT Sayfa 1/ 6 / APARAT Bu forma uygun olarak yapacağınız çalışma, Buluşunuzun tarafımızdan en iyi şekilde tanımlanabilmesi ve İleride hukuk önünde istenen korumanın elde edebilmesi için temel teşkil edecektir.

Detaylı

Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta

Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta VISUAL BASIC 6.0 Visual Basic 6.0 la çalışmaya başlama için; Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 Yeni Bir proje başlatır.

Detaylı

Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta

Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta VISUAL BASIC 6.0 Visual Basic 6.0 la çalışmaya başlama için; Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta ĐNŞAAT MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ 1 Yeni Bir proje başlatır.

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 1 Bu faaliyette verilen bilgiler ile kelime işlemci programının arayüzünü kullanarak temel belge işlemlerini hatasız yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Kelime işlemci

Detaylı

AĞ ÜZERİNDEN YAZICI ve TARAYICI TANIMLAMA KLAVUZU

AĞ ÜZERİNDEN YAZICI ve TARAYICI TANIMLAMA KLAVUZU AĞ ÜZERİNDEN YAZICI ve TARAYICI TANIMLAMA KLAVUZU A-) DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR: 1-) Cihazınızın panelinden Sistem Yöneticisi menüsünden ağ ayarlarınızın yapılandırılmış olması gerekmektedir. Kurulumu yapan

Detaylı

C# Programlama. Visual Studio 2010 Arayüzü. Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

C# Programlama. Visual Studio 2010 Arayüzü. Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ C# Programlama Visual Studio 2010 Arayüzü Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun

Detaylı

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler BÖLÜM 4. OPERATÖRLER 4.1 Giriş Turbo Pascal programlama dilinde de diğer programlama dillerinde olduğu gibi operatörler, yapılan işlem türüne göre aritmetik, mantıksal ve karşılaştırma operatörleri olmak

Detaylı

DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIMI GELEN EVRAK

DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIMI GELEN EVRAK DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIMI GELEN EVRAK 1. DYS (Doküman Yönetim Sistemi) nin kullanımı için 3. parti bir programa ihtiyaç yoktur. Tamamen WEB tabanlı çalışmaktadır. 2. Sisteme http://dys.akdeniz.edu.tr

Detaylı

Yandaki resimlerde Excel Pazartesi den başlayarak günleri otomatik olarak doldurmuştur.

Yandaki resimlerde Excel Pazartesi den başlayarak günleri otomatik olarak doldurmuştur. Otomatik Doldurma; Hızlı veri girişi için Microsoft Excel'in otomatik olarak verileri tekrarlamasını sağlayabilir veya verileri otomatik olarak girebilirsiniz. Excel'in sayı, sayı ve metin birleşimi, tarih

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 01.02.2016 Sayı: 2016/01. Konu: E-DEFTER GÖRÜNTÜLEYİCİ PROGRAMI İLE SÖZ KONUSU PROGRAMA İLİŞKİN KULLANIM KILAVUZU YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, 01.02.2016 Sayı: 2016/01. Konu: E-DEFTER GÖRÜNTÜLEYİCİ PROGRAMI İLE SÖZ KONUSU PROGRAMA İLİŞKİN KULLANIM KILAVUZU YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 01.02.2016 Sayı: 2016/01 Konu: E-DEFTER GÖRÜNTÜLEYİCİ PROGRAMI İLE SÖZ KONUSU PROGRAMA İLİŞKİN KULLANIM KILAVUZU YAYINLANMIŞTIR Gelir İdaresi Başkanlığı nın www.edefter.gov.tr internet

Detaylı

BQTEK SMS Asistan. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 09.05.2016 BQTEK

BQTEK SMS Asistan. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 09.05.2016 BQTEK Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 09.05.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 Genel Bilgi... 3 Uygulamanın İndirilmesi... 3 iphone için... 3 Android için... 3 Windows ve Mac için... 3 Uygulamanın

Detaylı

ShapeReg Geri döndürdüğü değere göre shape nesnesini aşağıdaki tabloda belirtilen şekle çevirir.

ShapeReg Geri döndürdüğü değere göre shape nesnesini aşağıdaki tabloda belirtilen şekle çevirir. ShapeReg Geri döndürdüğü değere göre shape nesnesini aşağıdaki tabloda belirtilen şekle çevirir. 1. strectangle (Dikdörtgen) 2. stsquare (Kare) 3. stroundrectangle (Köşeleri yuvarlak dikdörtgen) 4. stroundsquare

Detaylı

YATIRIM FONU ALIM SATIM İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

YATIRIM FONU ALIM SATIM İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU YATIRIM FONU ALIM SATIM İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU İÇERİK A. YATIRIM FONLARI ALIM SATIM İŞLEMLERİ KILAVUZU... 3 B. YATIRIM FONU ALIM/SATIM YETKİ TANIMLAMA GİRİŞ VE SİLME... 3 C. YATIRIM FONU ALIM/SATIM

Detaylı

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA A. DENEYİN AMACI : Protoboard kullanımını öğrenmek ve protoboard üzerinde basit direnç devreleri kurmak. B. KULLANILACAK ARAÇ VE MALZEMELER : 1. DC güç kaynağı, 2. Multimetre, 3. Protoboard, 4. Değişik

Detaylı

HUZURSOFT GÖRÜŞME TAKİP PROGRAMI

HUZURSOFT GÖRÜŞME TAKİP PROGRAMI HUZURSOFT GÖRÜŞME TAKİP PROGRAMI 1.YENİ MÜŞTERİ EKLE Müşteri bilgilerini bu bölümde gireriz. Müşterilerinizi gruplamak isterseniz sağ tarafta bulunan butona tıklayarak açılan pencere grup ekle diyerek

Detaylı

C# Form Uygulamaları. Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu. S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY

C# Form Uygulamaları. Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu. S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY C# Form Uygulamaları C# da yeni bir uygulama açmak için File>New>Project seçilir. Daha sonra açılan pencerede

Detaylı

BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal

BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal müzeler vb.) Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgiye

Detaylı

EBYS Eğitimi. Sisteme erişim adresi: http://ebys.trakya.edu.tr/

EBYS Eğitimi. Sisteme erişim adresi: http://ebys.trakya.edu.tr/ EBYS Eğitimi Sisteme erişim adresi: http://ebys.trakya.edu.tr/ Sistem Java üzerinden çalışmaktadır. Eylül 2015 itibari ile Chrome / Java destek vermeyi kestiğinden Chrome ile çalışmamaktadır. 1 den fazla

Detaylı

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi TEOG SINAVLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Yeni sınav sistemi TEOG, yani Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavlarında öğrenciler, 6 dersten sınav olacaktır. Öğrencilere Türkçe, Matematik, T.C. İnkılap Tarihi

Detaylı

Uzaktan Kumanda Kullanım Kılavuzu Model Bilgileri

Uzaktan Kumanda Kullanım Kılavuzu Model Bilgileri Uzaktan Kumanda Kullanım Kılavuzu Model Bilgileri RG36F3/BGEF İÇİNDEKİLER Uzaktan kumanda... 1 Uzaktan Kumandanın Özellikleri... 2 Fonksiyon düğmeleri... 3 LCD göstergeleri... 4 Düğmelerin kullanımı...

Detaylı

KAPSAMLI İÇERİK SADELEŞTİRİLMİŞ ARAMA MOTORU YENİLİKÇİ BİLGİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ PRATİK GÖRÜNTÜLEME ARAÇLARI MOBİL ERİŞİM

KAPSAMLI İÇERİK SADELEŞTİRİLMİŞ ARAMA MOTORU YENİLİKÇİ BİLGİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ PRATİK GÖRÜNTÜLEME ARAÇLARI MOBİL ERİŞİM BAŞLANGIÇ REHBERİ KAPSAMLI İÇERİK SADELEŞTİRİLMİŞ ARAMA MOTORU YENİLİKÇİ BİLGİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ PRATİK GÖRÜNTÜLEME ARAÇLARI MOBİL ERİŞİM LEXPERA Yeni Nesil Hukuk Bilgi Sistemi, hukuki araştırmalarınızı

Detaylı

Ö RENME FAAL YET 9 Ö RENME FAAL YET 9

Ö RENME FAAL YET 9 Ö RENME FAAL YET 9 Ö RENME FAAL YET 9 Ö RENME FAAL YET 9 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yaz l m ile çal ma esnas nda zaman iyi kullanmak için makro haz rlayabileceksiniz. ARA TIRMA Sürekli tekrar n yapt n zi lemlere

Detaylı

KolayOfis Başlangıç Rehberi Kısa Mesaj Yönetimi

KolayOfis Başlangıç Rehberi Kısa Mesaj Yönetimi 1 İçindekiler KolayOfis e Hoş Geldiniz Sözleşme İmza İşleminin Tamamlanması Kullanıcı Bilgilerinin Hazırlanması Destek Hizmeti Kısa Mesaj Yönetimi Duruşma, Ara Karar ve İş Planı Bilgilendirmesi Duruşma,

Detaylı

TÜMOSAN Satış Sonrası Hizmetler Portalı Eğitim Dokümanı TÜMOSAN SATIŞ SONRASI HİZMETLER PORTALI. Eğitim Dokümanı

TÜMOSAN Satış Sonrası Hizmetler Portalı Eğitim Dokümanı TÜMOSAN SATIŞ SONRASI HİZMETLER PORTALI. Eğitim Dokümanı TÜMOSAN SATIŞ SONRASI HİZMETLER PORTALI Eğitim Dokümanı 1 İçindekiler 1. Giriş Ve Genel Özellikler... 3 1.1. Giriş Ekranı... 3 1.2. Genel Özellikler... 5 2. İş Emirleri Menüsü... 7 2.1. İş Emirleri Ekranı...

Detaylı

TOHUMLUK VERİ YÖNETİM SİSTEMİ. KULLANIM ve YARDIM KILAVUZU

TOHUMLUK VERİ YÖNETİM SİSTEMİ. KULLANIM ve YARDIM KILAVUZU TOHUMLUK VERİ YÖNETİM SİSTEMİ ÜRETİCİLER İÇİN KULLANIM ve YARDIM KILAVUZU Tohumluk Veri Yönetim Sisteminin Erişim (TVYS)) Kullanımı https://tohum.tarim.gov.tr https://seed.tarim.gov.tr http://www.ttsm.gov.tr/tohum

Detaylı

Setup Yardımcı Programı

Setup Yardımcı Programı Setup Yardımcı Programı Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth, sahibinin ticari markasıdır ve Hewlett-Packard Company tarafından lisanslı olarak kullanılmaktadır.

Detaylı

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK BÖLÜM 10 11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK Powerpoint programında hazır bulunan bir dizi renk ve metin özelliğine sahip sunu dosyalarına Tasarım şablonu ismi verilir. Kullanıcı bu dosyaları

Detaylı

in Kullanımı tamamlamış gerçekleştirmiş

in Kullanımı tamamlamış gerçekleştirmiş in Kullanımı u doküman MasteringPhysics sitesine kayıt işlemlerini tamamlamış ve derse kayıt işlemini gerçekleştirmiş olan öğrencilere MasteringPhysics i nasıl kullanacaklarını ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

Detaylı

BULUġ BĠLDĠRĠM FORMU/ GIDA

BULUġ BĠLDĠRĠM FORMU/ GIDA Sayfa 1/ 7 / GIDA Bu forma uygun olarak yapacağınız çalışma, Buluşunuzun tarafımızdan en iyi şekilde tanımlanabilmesi ve İleride hukuk önünde istenen korumanın elde edebilmesi için temel teşkil edecektir.

Detaylı

SU ÜRÜNLER B LG S STEM (SUB S)

SU ÜRÜNLER B LG S STEM (SUB S) Tar m ve Köyi leri Bakanl Koruma ve Kontrol Genel Müdürlü ü SU ÜRÜNLER B LG S STEM (SUB S) SEY R DEFTER LK ALICI VE SATI B LD R MLER N N SUB S E KAYDED LMES NE L K N B LG NOTU ANKARA-2008 13 A ustos Per

Detaylı

HESAPLAMA TABLOSU PROGRAMINA GİRİŞ

HESAPLAMA TABLOSU PROGRAMINA GİRİŞ HESAPLAMA TABLOSU PROGRAMINA GİRİŞ Büyük bir matris olarak tanımlanan, hücrelerden oluşan ve hücreler arası işlem yapmaya, formül tanımlamaya olanak sağlayan programlardır. Kişisel bilgisayarlarda en çok

Detaylı

Dosya sistemi (File system), dosyaların hard disk üzerinde nasıl yerleşeceğini ayarlayan bir sistemdir. Diğer bir tanıma göre dosya sistemi, bir

Dosya sistemi (File system), dosyaların hard disk üzerinde nasıl yerleşeceğini ayarlayan bir sistemdir. Diğer bir tanıma göre dosya sistemi, bir Dosya Sistemleri DOSYA NEDİR? Dosya;disk üzerinde depolanmışverilerin bütününe verilen isimlendirmedir. İşletim sistemi tipik olarak iki çeşit dosya içerir. Birincisi; bir sistem görevi yerine getirirken

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ Orman Endüstri Makinaları ve İşletme Anabilim Dalı 1. Proje Konusunun

Detaylı

TOLERANSLAR VE YÜZEY İŞLEME İŞARETLERİ

TOLERANSLAR VE YÜZEY İŞLEME İŞARETLERİ TOLERANSLAR VE YÜZEY İŞLEME İŞARETLERİ I-DEAS' ta boyutsal ve şekil - konum toleranslarının gösterimi DESIGN ve DRAFTING Uygulamasında gerçekleştirilir. BOYUTSAL TOLERANSLAR: Bir parçaya ilişkin boyutsal

Detaylı

VEGAWINA5 2016 VERSION

VEGAWINA5 2016 VERSION VEGAWINA5 2016 VERSION Bundan Böyle Her Yıla Ait Hazırlanan Setup İçin Login Ekranında Version Yılı Yazacaktır Program Kurulumunda Ana Sayfa ( Boss ) Modülü Kurulumu Zorunlu Hale Getirilmiştir Hizmet\Firma\Kullanıcı

Detaylı

Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde)

Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari

Detaylı

DÖNER SERMAYE MALİ YÖNETİM SİSTEMİ

DÖNER SERMAYE MALİ YÖNETİM SİSTEMİ TAŞINIR MODÜLÜ ENVANTER AKTARMA İŞLEMLERİ 1. ENVANTER AKTARMA İŞLEMİ İÇİN EXCEL DOSYASININ İNDİRİLMESİ VE EXCEL FORMATI Envanter aktarma işleminin gerçekleştirilebilmesi için http://www.dmisproje.muhasebat.gov.tr/download.html

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları CheckBox Onay Kutusu, kullanıcının mantıksal bir ifade hakkında seçim yapmasına imkân verir. Kullanıcıya seçenekler sunmayı sağlar. Birçok seçenek seçilebilir. CheckBox Özellikleri Özellik Değer Tipi Açıklama

Detaylı

ACENTE PORTAL QUICKRES/TROYA ACENTE BAŞVURU KILAVUZU

ACENTE PORTAL QUICKRES/TROYA ACENTE BAŞVURU KILAVUZU ACENTE PORTAL QUICKRES/TROYA ACENTE BAŞVURU KILAVUZU İÇERİK ACENTE PORTAL HAKKINDA GENEL BİLGİ... 3 QUİCKRES/TROYA ACENTESİNİN THY ACENTA PORTALINA BAŞVURU SÜRECİ... 4 BAŞVURU TAKİP NO HATIRLATMA... 19

Detaylı

EPKAS (ELEKTRONİK PROJE KONTROL ARŞİVLEME SİSTEMİ) WEB KULLANIM KILAVUZU

EPKAS (ELEKTRONİK PROJE KONTROL ARŞİVLEME SİSTEMİ) WEB KULLANIM KILAVUZU EPKAS (ELEKTRONİK PROJE KONTROL ARŞİVLEME SİSTEMİ) WEB KULLANIM KILAVUZU Elektronik Proje Kontrol Arşivleme Sistemi, Belediye hizmetleri içerisinde yer alan Yapı Ruhsatı Verilmesi, Tadilatının Yapılması

Detaylı

ONLİNE KATALOG TARAMA (YORDAM KÜTÜPHANE OTOMASYON PROGRAMI)

ONLİNE KATALOG TARAMA (YORDAM KÜTÜPHANE OTOMASYON PROGRAMI) ONLİNE KATALOG TARAMA (YORDAM KÜTÜPHANE OTOMASYON PROGRAMI) Toplu tarama yapmak için; sol menüden tarama yapmak istediğiniz ilgili fakülteyi seçerek Ara demeniz gerekmektedir. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

İçindekiler. Kısaltmalar Dizini

İçindekiler. Kısaltmalar Dizini 1 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 2 2. Başvuru İşlemleri... 6 2.1 Ürün Başvuru Kriter Kodu A ise:... 7 2.2 Ürün Başvuru Kriter Kodu B ise:... 8 2.3 Ürün Başvuru Kriter Kodu C ise:... 9 2.4 Ürün Başvuru

Detaylı

Anonim Verilerin Lenovo ile Paylaşılması. İçindekiler. Harmony

Anonim Verilerin Lenovo ile Paylaşılması. İçindekiler. Harmony Anonim Verilerin Lenovo ile Paylaşılması İçindekiler Anonim Verilerin Lenovo ile Paylaşılması... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion 3.0... 2 Lenovo Customer Engagement Service... 3 Lenovo Experience Improvement

Detaylı

Muhasebe LOGO Kasım 2009

Muhasebe LOGO Kasım 2009 Muhasebe LOGO Kasım 2009 İçindekiler LOGO - GO Muhasebe...6 Hesap Planı...7 Hesap Kartı Bilgileri...8 Bağlantılar/Kontroller...10 Finansal Tablolar...11 Hesap Kartı Bütçe Bilgileri...12 Hesap Kartı İzleme

Detaylı

Tan mlar: Ürün tan mlar, Kategori tan mlar, Ödeme seçenekleri, Salon yerle im düzeni tan mlar n n yap lmas n sa lar.

Tan mlar: Ürün tan mlar, Kategori tan mlar, Ödeme seçenekleri, Salon yerle im düzeni tan mlar n n yap lmas n sa lar. BiberPOS Ana Menüsü: Sipari Al: Sipari alma ve ödeme i lemleri yap l r Kapat: Program kapat r. Tan mlar: Ürün tan mlar, Kategori tan mlar, Ödeme seçenekleri, Salon yerle im düzeni tan mlar n n yap lmas

Detaylı

K.S.Ü. MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ / BİTİRME PROJESİ DERSLERİ İLE İLGİLİ İLKELER

K.S.Ü. MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ / BİTİRME PROJESİ DERSLERİ İLE İLGİLİ İLKELER K.S.Ü. MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ / BİTİRME PROJESİ DERSLERİ İLE İLGİLİ İLKELER 1- TANIM K.S.Ü. Müh. Mim. Fakültesinin Tekstil Mühendisliği Bölümünde Bitirme

Detaylı

DUYURU. www.agcevre.com.tr 1

DUYURU. www.agcevre.com.tr 1 DUYURU Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ in, Tehlikeli madde güvenlik danışmanının görev ve yükümlülükleri başlıklı 23 üncü maddesinin 2 inci fıkrasının (c) bendi kapsamında, işletmelerde

Detaylı

BÖL-1B. Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept.

BÖL-1B. Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept. SAYISAL DEVRE TASARIMI EEM122 Ref. Morris MANO & Michael D. CILETTI SAYISAL TASARIM 4. Baskı BÖL-1B Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept. İŞARETLİ SAYILAR Bilgisayar gibi

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 02.11.2015 Rev No: 02 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: Ferşad DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

MSSQL Server 2000 Kurulumu

MSSQL Server 2000 Kurulumu MSSQL Server 2000 Kurulumu MSSQL Server 2000 Kurulumu ile ilgili işlem adımları Kurulum hazırlıkları : SQL Server 2000 in sistem ihtiyaçları gözden geçirilmelidir. Aşağıdaki tablo bu ürünün standart donanım

Detaylı

4. Numaralandırdığımız her boru parçasının üzerine taşıdıkları ısı yükleri yazılır.

4. Numaralandırdığımız her boru parçasının üzerine taşıdıkları ısı yükleri yazılır. 4. KOLON ŞEMASI VE BORU ÇAPI HESABI Tesisatı oluşturan kazan, kollektörler, borular,,vanalar, ısıtıcılar,genleşme deposu ile diğer donanım ve armatürlerin tümünün düşey görünüşünü iki boyutlu olarak gösteren

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi :22.02.2011 Karar No :2011/DK-10/91 Gündem Konusu :İnternetin Güvenli Kullanımı. KARAR : 5809 sayılı Kanunun 4 üncü 6 ncı ve 50 inci maddeleri

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: BİL 1007

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: BİL 1007 Dersi Veren Birim: Mühendislik Fakültesi Dersin Adı: BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Dersin Kodu: BİL 007 Dersin Öğretim Dili: Türkçe Formun Düzenleme

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

Uzem Eğitmen Girişi. Şekil 1. Sisteme girdikten sonra Şekil 2 deki ekran karşımıza çıkacak. Bu ekrandaki adımları kısaca tanıyalım.

Uzem Eğitmen Girişi. Şekil 1. Sisteme girdikten sonra Şekil 2 deki ekran karşımıza çıkacak. Bu ekrandaki adımları kısaca tanıyalım. Uzem Eğitmen Girişi Sisteme eğitmen olarak giriş yapabilmek için http://uzem.uskudar.edu.tr adresini internet tarayıcımızın adres satırına yazdıktan sonra Şekil 1 deki ekranda ilgili alanlara kullanıcı

Detaylı

WEB SAP (ORION) STAJ BAŞVURU KULLANICI DÖKÜMANTASYONU. Süheyla GÜVEN

WEB SAP (ORION) STAJ BAŞVURU KULLANICI DÖKÜMANTASYONU. Süheyla GÜVEN WEB SAP (ORION) STAJ BAŞVURU KULLANICI DÖKÜMANTASYONU Süheyla GÜVEN İÇİNDEKİLER 1. İÇERİK 1 2. WEB VE SAP (ORION) KULLANICI YAPISI.. 2 3. 1. AŞAMA ÖĞRENCİ GİRİŞİ.3 4. 2. AŞAMA DANIŞMAN ONAYI..6 5. 3. AŞAMA

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Projenin Amacı... 2. 2. Proje Yönetimi... 2. 3. Projenin Değerlendirilmesi... 2. 4. Projenin Süresi... 2. 5. Projenin Kapsamı...

İÇİNDEKİLER. 1. Projenin Amacı... 2. 2. Proje Yönetimi... 2. 3. Projenin Değerlendirilmesi... 2. 4. Projenin Süresi... 2. 5. Projenin Kapsamı... 0 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı...... 2 2. Proje Yönetimi... 2 3. Projenin Değerlendirilmesi... 2 4. Projenin Süresi... 2 5. Projenin Kapsamı... 2 6. Projenin Saklanması... 3 7. Proje ve Raporlama... 3

Detaylı

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 2. Aşama

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 2. Aşama SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 2. Aşama Bölüm 1:Araç çubuğu Yan sekmeler Yandaki araç çubuğu üzerinde dört adet sekme vardır. Sayfa Düzenleyiciye basarak oluşturduğunuz/oluşturacağınız sayfaları küçük

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL HÜCRELERİNDE # İŞARETİNİN ANLAMI Sayılar ve tarihler söz konusu olduğunda sütun genişliği daha büyük önem kazanır.

Detaylı

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ TASARIM STÜDYOSU YER: ESKİ BAHÇE KAFE YERLEŞKESİ /KAMPÜS 1.

Detaylı

Ekders Uygulamaları Modülü Kullanım Kılavuzu

Ekders Uygulamaları Modülü Kullanım Kılavuzu KAYNARCA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ (Muhasebe Birimi) Ekders Uygulamaları Modülü Kullanım Kılavuzu Bu Kılavuz Müdürlüğümüze bağlı ilk ve ortaokulların Ekders hesaplama işlemleri sırasında yaşayabilecekleri

Detaylı

VER TABANI VE STANDART DOSYA PLANI KURULUM KLAVUZU 23.04.2011

VER TABANI VE STANDART DOSYA PLANI KURULUM KLAVUZU 23.04.2011 VER TABANI VE STANDART DOSYA PLANI KURULUM KLAVUZU Saydam Yaz m 23.04.2011 www.saydamyazilim.com Tel : 0232 369 54 64 66 Fax : 0232 369 71 69 Sayfa 1 Birinci bölümde s r kurulum yap lmas için öncelikle

Detaylı

RTX6_LRN Kod öğrenmeli Uzaktan kumanda

RTX6_LRN Kod öğrenmeli Uzaktan kumanda RTX6_LRN Kod öğrenmeli Uzaktan kumanda delab Deniz Elektronik Laboratuvarı Tel:026-348 65 2 Genel amaçlı, 6 Röle çıkışlı toggle (buton tip) geçici hafızalı (momentary) ve latch olarak çalışabilen alıcı,verici

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Nisan 0 SALI Resmî Gazete Sayı : 97 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE () Bu Tebliğin

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı