RİSK PUANI ETKİLENECEK KİŞİLER VAHİM RİSK DERHAL ÖNLEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RİSK PUANI ETKİLENECEK KİŞİLER VAHİM RİSK DERHAL ÖNLEMLERİ"

Transkript

1 NAZIM ÜNAL MERMER AĞUSTOS 1 İHTİYAÇ HALİNDE İLK YARDIM BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET İLK YARDIM TEHLİKE MALZEMESİNİN BULUNMAMASI VAHİM DERHAL ÖNLEMLERİ TÜM PERSONEL ÖLÜM PLANLAYIP *Meydana gelmesi muhtemel iş kazaları sonucu, gerekli ilk yardımı yapabilmek için her bölümde ilk yardım levazımı bulunan ecza dolabı olmalı. *Özellikle meydana gelecek kanamalı yaralanmalarda kullanılmak üzere boğma lastiği ile en az bir sedye ve battaniye her an kullanıma hazır bulundurulmalı, kontrol ve denetim yapılarak eksilen ilaç ve malzemeler derhal tamamlanmalıdır.

2 NAZIM ÜNAL MERMER AĞUSTOS 7 EĞİTİMLİ YANGIN SÖNDÜRME EKİBİNİN BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET YANGIN SÖNDÜRME TEHLİKE OLMAMASI TÜM PERSONEL YANGIN, PATLAMA, PANİK, ÖLÜM, YARALANMA BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP *Çalışanlar arasından seçilecek işçilerden bir yangın söndürme ve kurtarma ekibi kurulmalı, bu ekibe yangın halinde yapacakları görevler, kullanmaları gerekli söndürme cihazları ve yangın söndürme teknikleri öğretilmeli, ayrıca tatbikat yapılarak bilgileri pekiştirilmeli, böylece çıkması muhtemel bir yangında işçilerin panik yapmadan doğru şekilde davranarak yangını söndürmeleri sağlanmalıdır. *Ayrıca yangınla mücadele için, işyerinin tüm bölümlerine yeterli miktarda basınçlı suyu bulunan, hortum ve vanaları mahalli itfaiye normlarına uygun, hidrant şebekesi tesis edilmelidir. Hidrant sisteminin besleme enerjisi İşletmenin enerji hattından ayrı olmalıdır. Hortumların patlak olup olmadığı sık sık kontrol edilmelidir. *İşyerinin muhtelif yerlerine yangın alarm butonları konulmalıdır.

3 NAZIM ÜNAL MERMER BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET YANGINA MÜDAHALE TEHLİKE AĞUSTOS 8 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARINA ULAŞAMAMA, İHTİYAÇ HALİNDE CİHAZLARIN ÇALIŞMAMASI BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP YANGIN, TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA, ÖLÜM *İşyerinin muhtelif yerlerine yeteri sayıda seyyar yangın söndürme cihazı temin edilmeli, cihazların yeri herkes tarafından bilinmeli, cihazların en geç altı ayda bir tartılmak yılda bir ise tamamen boşaltılıp yeniden doldurulmak suretiyle kontrolları yaptırılarak her an faal durumda olmaları sağlanmalı, ihtiyaç duyulduğunda cihazın kullanılması, böylece çıkması muhtemel bir yangına ilk anda müdahale edilerek derhal söndürülmesi sağlanmalı, işçiler bu konularda uyarılmalı ve bilgilendirilmelidir. *Yangın söndürme cihazlarının önü ve çevresinde gereksiz malzeme bulundurulmamalı, acil durumda kolay müdahale için yerden en fazla 90 cm yüksekliğe asılmalı.

4 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET İLK YARDIM TEHLİKE TÜM PERSONEL ÖLÜM AĞUSTOS 2 İLK YARDIM YAPACAK PERSONEL OLMADIĞI İÇİN MÜDAHALENİN ZAMANINDA YAPILAMAMASI VAHİM DERHAL ÖNLEMLERİ PLANLAYIP *Toplam işçi sayısının % 10 u kadar işçinin ilk yardım kursuna gönderilmesi ve ilk yardım teknikleri konusunda eğitilmesine dair yasal zorunluluk gözönüne alınarak, yeterli sayıda işçinin ilk yardımcı kimliği alması, dolayısıyla ihtiyaç duyulduğunda bu personel tarafından gerekli ilk yardımın zamanında yapılması sağlanmalı, böylece iş kazası geçiren bir yaralının, ilk yardım yapılamaması sebebiyle hayatını kaybetmesi veya vücudunda çok ağır tahribat kalması önlenmelidir.

5 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET TÜM PERSONEL NAZIM ÜNAL MERMER ACİL DURUM EYLEMLERİ ACİL DURUMDA PANİK, TELAŞ AĞUSTOS 34 EKİPLER BELİRLENMEMİŞ, TEHLİKE TATBİKAT EKSİKLİĞİ ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP *Bir tehlike halinde işçilerin neleri yapacağı, hangi yollardan nasıl kaçacağı, nerede toplanacağı, kimlere nasıl haber verileceği gibi hususları belirten bir acil durum eylem planı hazırlanmalı, bu plan işçilere öğretilmeli, belirli aralıklarla uygulamalı eğitim ve tatbikat yapılmalı, ayrıca işyerinde plana uygun olarak kaçış yolları ve toplanma noktaları işaretlenmeli, böylece yangın, deprem, sabotaj vb. gibi acil hallerde tüm personelin kendilerine verilen görevleri soğukkanlılıkla yapmaları dolayısıyla acil durumun zararsız bir şekilde veya en az zararla atlatılması sağlanmalıdır.

6 NAZIM ÜNAL MERMER AĞUSTOS 35 AĞIRLIK TAŞIMA, MERDANE, ELEKTRİK, BÖLÜM YENİ BİNA FAALİYET SİLİM MAK.-KESİM MAKİNELERİ TEHLİKE EL KESİLMESİ ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP YARALANMA, TÜM PERSONEL UZUV KAYBI *Tüm makinelerin üzerine temizlik, bakım, ayar, onarım ve kullanım sırasında uyulması gerekli iş güvenliği kurallarını belirten makine çalışırken mal verilmemesi, mal vermeden önce ve bakım sırasında mutlaka makinenin durdurulması gerektiğine dair yazılı birer talimat asılmalı, etkili bir şekilde gözetim ve kontrol yapılarak işçilerin bu kurallara uymaları sağlanmalı, böylece yanlış kullanım sebebiyle doğacak kazalar önlenmeli, işçiler bu konuda uyarılmalı ve eğitilmelidir. *Bant ile tambur arasına el girmemesi için uygun koruyucu yapılmalıdır. *Çalışanlara iş elbisesi, önlük, çizme, eldiven gibi kişisel koruyucular verilmeli, makinelerde ehil kişiler çalıştırılmalıdır. *Makinenin elektrik sistemleri uygun olmalı ve şase topraklaması yapılmalıdır. *Hasarlı testere bıçağı kullanılmamalı, balans ve olası arızalar yetkililere bildirilmeli, bıçak koruyucusu sökülmemelidir. *Testereler devrini almadan kesim işine başlanılmamalıdır. *Yaslama aparatı iyi ayarlanmalıdır. Makine çalışırken müdahale ve bakım yapılmamalıdır. *Elle taşıma metodları işçilere öğretilmelidir.makinelere beslenen ağır yükler kaldırma aparatlarıyla kaldırılmalı. *Paletler makinelere en az 80 cm mesafeye koyulmalı. Silim makinesi çalışırken kapakları kapalı olmalı.

7 AĞUSTOS 36 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET ÜRETİM TEHLİKE GÜRÜLTÜ TÜM ÇALIŞANLAR İŞİTME KAYBI ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP *İşyerinin tüm bölümlerinde özellikle kesme, ebatlama,işlemlerin yapıldığı bölümde gürültü ölçümü yapılmalı.ölçülen gürültülü şiddetine göre bu bölümde çalışan işçilere, işitme kaybına maruz kalmalarını önlemek için kulaklık veya kulak tıkacı zimmet karşılığı verilmeli ve kullanmaları sağlanmalı, bu konuda gerekli iş disiplini sağlanmalıdır. *Gürültülü işlerde çalışacak işçilerin, işe alınırken genel sağlık muayeneleri yaptırılmalı, özellikle duyma durumu ve derecesi (odiyogramları) ölçülmeli, kulak ve sinir sistemi hastalığı olanlar ile bu sistemde arızası bulunanlar ve hipertansiyonlular, bu işlere alınmamalıdır. Ancak doğuştan sağır ve dilsiz olanlar başka bir kaza riski taşımayan bölümlerde çalıştırılabilir. *Gürültülü işlerde çalışan işçilerin, periyodik olarak genel sağlık muayeneleri yapılmalı, duyma durumunda azalma ve herhangi bir bozukluk görülenler ile kulak ve sinir hastalığı bulunanlar ve hipertansiyonllar çalıştıkları işlerden ayrılmalı, kontrol ve tedavi altına alınmalıdır. *Personel gürültü konusunda bilgilendirilmeli.

8 NAZIM ÜNAL MERMER AĞUSTOS 3 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM BÖLÜM TÜM İŞYERİ FAALİYET GENEL ÜRETİM TEHLİKE KULLANMAMA VAHİM DERHAL ÖNLEMLERİ PLANLAYIP ÜRETİMDE ÇALIŞANLAR YARALANMA, MESLEK HASTALIĞI *İşyerinde çalışan işçilere, yaptıkları işler kendi elbiselerini kirletecek ve yıpratacak nitelikte olduğundan, zimmet karşılığında bedenlerine ve yapacakları işe aynı zamanda mevsim şartlarrına uygun birer iş elbisesi, eldiven, baret, uygun ayakkabı, gözlük vb. kişisel koruyucu donanım verilmeli ve kullanmaları sağlanmalıdır. *Personel için alınan kişisel koruyucu donanımlar Cϵ işareti taşımalıdır.

9 NAZIM ÜNAL MERMER AĞUSTOS 22 UYULACAK İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARININ BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET MAKİNELERDE ÇALIŞMA TEHLİKE İŞÇİLERCE BİLİNMEMESİ ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA *Tüm makinelerin üzerine temizlik, bakım, ayar, onarım ve kullanım sırasında uyulması gerekli iş güvenliği kurallarını belirten makine çalışırken mal verilmemesi, mal vermeden önce ve bakım sırasında mutlaka makinenin durdurulması gerektiğine dair yazılı birer talimat asılmalı, etkili bir şekilde gözetim ve kontrol yapılarak işçilerin bu kurallara uymaları sağlanmalı, böylece yanlış kullanım sebebiyle doğacak kazalar önlenmeli, işçiler bu konuda uyarılmalı ve eğitilmelidir.

10 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET NAZIM ÜNAL MERMER GÖVDE TOPRAKLAMASI VE ELEKTRİKLİ MAKİNELERDE ÇALIŞMA TEHLİKE TÜM PERSONEL ÖLÜM AĞUSTOS 9 KAÇAK AKIMA MARUZ KALMA *İşyerinde elektrikle çalışan tüm makinelere, herhangi bir sebeple oluşacak kaçak akımı toprağa iletmek, dolayısıyla o esnada makinenin metal gövdesine dokunan işçinin elektrik akımına maruz kalarak çarpılmasını önlemek üzere gövde (şase) koruma topraklaması yapılmalı, kontrol ve denetim yapılarak işyerinde elektrikle çalışan tüm makinelerin gövde koruma topraklama hatlarının daima bağlı olması ve dış etkenlerden dolayı kopmaması sağlanmalı, yetkili elektrikçi bu konuda uyarılmalıdır. *Topraklama hatlarının yılda bir kez yetkili elektrikçiye iletkenlik kontrolü-direnç ölçümü- yaptırılmalı, direnç 5 ohm un üzerinde çıkarsa bunu 5 ohm un altına düşürecek tedbirler alınmalı, sonuç hakkında düzenlenecek fenni muayene raporu, denetime yetkili mercilerce her sorulduğunda gösterilmek üzere işyerindeki özel dosyasında saklanmalıdır. *Yerleri değişen makinelerin topraklamaları ihmal edilmemeli ve yaptırılmalı. 4 BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP

11 AĞUSTOS 23 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET SİGARA İÇİLMESİ TEHLİKE AKCİĞER HASTALIĞI, YANGIN TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA, ÖLÜM ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP *Kapalı alanlarda sigara içme yasağının yürürlüğe girdiği gözönüne alınarak, tüm kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmalı, buna dair yasaklayıcı levhalar bu bölümlere asılmalı, işçiler bu konuda bilgilendirilmeli, böylece içilen sigara dumanlarının diğer işçiler tarafından teneffüs edilmesi dolayısıyla kanser hastalığına yakalanmaları önlenmeli, bu yasak ihmal edilmeden uygulanmalıdır. *Sigara izmaritlerinden fabrika içersinde bulunan straforlar tutuşabilir, straforların yanında bulunan kasalarda tutuşabileceğinden yangına sebep olabilir.

12 TÜRKMAR MERMER SAN.TİC.LTD.ŞTİ. ANALİZİ BÖLÜM TÜM İŞYERİ FAALİYET KOMPRESÖR TEHLİKE ARALIK 4 HAVA TANKI PATLAMASI TÜM PERSONEL YARALANMA-ÖLÜM *Kompresörün etrafı kapatılmalıdır. *Kompresörün yetkili teknik elemanlarca kontrolü periyodik olarak yaptırılmalıdır. *Kompresör tankının CE ve TSE belgeleri bulunmalıdır. VAHİM DERHAL ÖNLEMLERİ PLANLAYIP

13 AĞUSTOS 10 BÖLÜM BLOK STOK SAHASI FAALİYET VİNÇ KULLANIMI TEHLİKE TAŞINAN YÜKÜN DÜŞMESİ, KAYMASI VİNÇ KULLANAN İŞÇİ VE ÇALIŞANLAR YARALANMA, ÖLÜM BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP *İşyerindeki vinçlerin, yetkili teknik elemana (Makine Müh.) en geç üç ayda bir kez periyodik kontrolü ve işletmede kaldırılan max. ağırlığın 1,5 katı ile kaldırma testi (fenni muayenesi) yaptırılmalı. Böylece zincir, fren veya diğer tüm sistemlerinde meydana gelecek malzeme yorulması, korozyon, deformasyon vb. sebeplerle zincir kopması veya freninin kaçırması sonucu yükün düşmesi sebebiyle altında kalan işçinin yaralanması veya ölmesi önlenmeli, periyodik kontroller iş yoğunluğu vb. nedenlerle ertelenmemeli veya ihmal edilmemelidir. *Gezer vinçerin hareket esnasında sesli ikaz düzeneği çalıştırılmalıdır. Vinçlerin üzerinde kaldırabileceği maksimum yük yazılmalıdır.

14 AĞUSTOS 11 BÖLÜM BLOK STOK SAHASI FAALİYET VİNÇ KULLANIMI TEHLİKE TAŞINAN YÜKÜN KAYMASI, DÜŞMESİ VİNÇ KULLANAN İŞÇİ VE ÇALIŞANLAR YARALANMA, ÖLÜM BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP *Yük kancasına ve sapanların kancasına asılı yüklerin kurtulup düşmesini önlemek üzere yaylı bir emniyet mandalı takılmalıdır. *Sapanlar kaldırılan yüke uygun olmalı, yıpranmış sapanlar kullanılmamalı, uzun yüklerin kaldırılmasında en az iki yerden sapanlar bağlanarak yük dengeli bir şekilde kaldırılmalıdır. Yükün dönme yapması durumunda yük halatlar veya uygun sopalar marifetiyle uzaktan yönlendirilmeli, kaldırılan yük altında ve etrafında güvenlik sağlanmadıkça yük kaldırılmamalıdır. Küçük parçalar birbirlerine sıkıca bağlanılarak bir bütün olarak kaldırılmalıdır. *Bakım onarım çalışmalarında yüksekten düşmeyi önlemek için vinç üzerlerinde korkuluklar olmalıdır. *Vinçlerin seviye siviçleri olmalıdır. *Vince çıkan merdivene korkuluk yapılmalı.

15 AĞUSTOS 12 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET YÜRÜME, ÇALIŞMA TEHLİKE ÜZERİ AÇIK DERENAJ KANALLARI TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA *Deşarj ve drenaj kanalları üzerleri uygun ve sağlam bir şekilde kapatılmalıdır. BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP

16 BÖLÜM TÜM İŞYERİ FAALİYET ELEKTRİK PALARINDA ÇALIŞMA TEHLİKE PADA İŞLEM YAPAN İŞÇİLER AĞUSTOS 5 ÖNÜ YALITILMAMIŞ PADA İŞLEM YAPAN İŞÇİLERİN KAÇAK AKIMA MARUZ KALMASI YARALANMA, ÖLÜM VAHİM DERHAL ÖNLEMLERİ PLANLAYIP *Tüm elektrik panolarının önleri yalıtkan malzeme (Lastik veya kauçuk paspas) ile kaplanmalı, böylece panoda işlem yaparken kaçak akıma maruz kalan işçinin üzerinden devrenin tamamlanması, dolayısıyla elektriğe çarpılıp ölmesi önlenmeli, kontrol ve denetim yapılarak paspasların devamlı surette yerlerinde kalması sağlanmalı, *Elektrik panoları kapalı ve kilitli olmalı, anahtarları yetkili elektrikçide bulunmalı, böylece yetkisiz kimselerin elektrik panolarında işlem yapmaları ve bu sırada elektrik akımına maruz kalarak çarpılmaları önlenmeli, kontrol ve denetim yapılarak bu kurala uyulması sağlanmalı, işçiler bu konuda eğitilmelidir. *Elektrik panolarının önü acil ihtiyaç hallerinde kolayca erişilmeye ve kullanılmaya müsait olmalı, kontrol ve denetim yapılarak panoların önünün daima boş kalması sağlanmalı, tüm personelin bu kurala uyması sağlanmalıdır. *Bakım sırasında pano kilitli olmalı ve üzerine Bakım Var şeklinde ikaz levhası asılmalıdır. *Bütün tali panolara kaçak akım rölesi konulmalıdır.

17 NAZIM ÜNAL MERMER AĞUSTOS 24 YERDEN GİDEN MUHAFASIZ KABLOLAR, BÖLÜM TÜM İŞYERİ FAALİYET ELEKTRİKLE ÇALIŞMA, ELEKTRİK İLETİMİ TEHLİKE EKLİ KABLOLAR ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP KABLOYA ELEKTRİK ÇARPMASI DOKUNACAK İŞÇİLER *Yerden giden kablolar muhafaza içine alınmalı. *İşletmede mümkün olduğunca ekli kablo kullanılmamalı, ekli kablolar usulüne uygun muhafaza edilmeli.

18 AĞUSTOS 25 BÖLÜM TÜM İŞYERİ FAALİYET AĞIR YÜKLERİN TAŞINMASI TEHLİKE YÜKÜN AYAĞA DÜŞMESİ YÜK TAŞIYAN İŞÇİLER YARALANMA ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP *İşyerinde ağır malzemeleri taşıyan,transpalet kullanan, ağır parça düşme ve yuvarlanma tehlikesi taşıyan işlerde çalışan tüm işçilere, örnek resimde gösterilen ve taşınan malzemelerin düşmesi sırasında ayağı koruyacak, çelik burunlu uygun iş ayakkabısı verilmeli, bunlar eskidikçe yenisi ile değiştirilmeli *İşçiler bu ayakkabıları kullanma konusunda eğitilmeli, bu konuda gerekli iş disiplini sağlanmalı, böylece dikkatsizlikle de olsa ağır cisimleri ayağına düşüren işçilerin ayak parmaklarının ezilmesi önlenmeli, kontrol ve denetim yapılarak bu kurala uyulması sağlanmalıdır. *Islak yerde çalışanlara dayanıklı lastik çizme gibi uygun iş ayakkabısı verilmelidir.

19 AĞUSTOS 6 BÖLÜM BLOK SAHASI FAALİYET SUYUN ARITILMASI TEHLİKE ÜZERİ AÇIK HAVUZLAR TÜM ÇALIŞANLAR, ÖLÜM ZİYARETÇİLER *Havuz etrafı veya üzerikapatılmalıdır. *Havuz temizlenirken gerekli önlemler alınmadan çalışılmamalı. *Havuz etrafına gerekli uyarıcı ve yasaklayıcı tabelalar asılmalı. VAHİM DERHAL ÖNLEMLERİ PLANLAYIP

20 AĞUSTOS 13 BÖLÜM ST BÖLÜMÜ FAALİYET BAŞ KESME TEHLİKE AĞIR TAŞIMA, ELEKTRİK, EL KESİLMESİ MAKİNE ÇALIŞANLARI YARALANMA, MESLEK HASTALIĞI BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP *Malzeme makineye meslek hastalıklarına karşı mutlaka vinç ile bırakılmalı. *Çalışanlara iş elbisesi, önlük, çizme, eldiven, gözlük ve kulak tıkacı gibi kişisel koruyucular verilmeli, makinelerde ehil kişiler çalıştırılmalıdır. *Makinenin elektrik sistemleri uygun olmalı ve şase topraklaması yapılmalıdır. *Bıçak koruyucuları çıkarılmamalı, Makine çalışırken müdahale ve bakım yapılmamalıdır.

21 AĞUSTOS 14 BÖLÜM WC-LAVABO FAALİYET İHTİYAÇ GİDERME TEHLİKE KİR, BAKTERİ, PİS KOKU TÜM PERSONEL BULAŞICI HASTALIK BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP *Wc'ler temiz tutulmalı, günlük temizliği yaptırılmalı, gereği gibi havalandırılmalı, koku çıkmasını önleyecek tedbirler alınmalı, yeterli ve uygun bir şekilde aydınlatılmalıdır. Helalar günde en az bir kere iyice yıkanmalı, her kullanmadan sonra temiz bir halde bulundurulması sağlanmalı, kokuları sıhhi usullere uygun bir şekilde giderilmiş olmalıdır. *Wc'lerde sifon gibi kokuya karşı alınan tedbirlerle beraber, gerektiğinde deterjan ve benzeri kimyasal maddelerden de faydalanılmalı, böylece bulaşıcı hastalık mikrobu üremesi ve yayılması önlenmelidir. *Wc kapısı sürekli kapalı tutulmalı 0

22 NAZIM ÜNAL MERMER AĞUSTOS 26 UYGUN OLMAYAN ORTAM, BÖLÜM SOYUNMA ODASI FAALİYET GİYİNİP-SOYUNMA TEHLİKE GELİŞİ GÜZEL SOYUNMA TÜM ÇALIŞANLAR BULAŞICI HASTALIK, BEL FITIĞI ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP *İş elbisesi giyme zorunluluğu olan işçiler için uygun soyunma yerleri sağlanacak, işçilerden soyunma yerleri dışındaki yerlerde üstlerini değiştirmelerine izin verilmeyecektir. Soyunma yerleri kolayca ulaşılabilir ve yeterli kapasitede olacak ve buralarda yeterli sayıda dolap ve oturma yeri bulunacaktır. *Soyunma odaları yeterli büyüklükte olacak ve her işçi için çalışma saatleri içinde elbiselerini koyabilecekleri kilitli dolaplar bulunacaktır. Nemli, tozlu, kirli ve benzeri işlerde veya tehlikeli maddelerle çalışılan yerlerde, iş elbiseleri ile harici elbiselerin ayrı yerlerde saklanabilmesi için, elbise dolapları yan yana veya alt alta iki bölmeli olacak veya iki ayrı elbise dolabı verilecektir. *Soyunma odalarının periyodik temizlik ve havalandırmaları yapılacaktır. *Personele botluk yapılarak çalışma ayakkabılarıyla soyunma odasını kirletmeleri önlenmelidir.

23 AĞUSTOS 27 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET GİRİŞ, ÇIKIŞ, ST BLOK YERLEŞTİRME TEHLİKE SÜRGÜLÜ KAPILARIN DEVRİLMESİ TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP *Sürgülü giriş kapılarının şiddetli rüzgar, araç, vagon çarpması gibi bir nedenle devrilmesini önlemek üzere, üst kısmına boylu boyunca ters L şeklinde sağlam bir koruyucu yapılmalı

24 NAZIM ÜNAL MERMER AĞUSTOS 15 BLOK DEVRİLMESİ,BLOKLAR ARASINDA BÖLÜM BLOK SAHASI FAALİYET BLOK ÇEVİRME TEHLİKE SIKIŞMA, PARÇA SIÇRAMASI BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA, ÖLÜM *Blok çevirme işlemi vinç ve halatlar ile yapılmamalıdır. *Blok çevrilmesi için blok çevirme makinaları kullanılmalıdır.bu makinanın temin edilmesi gerekmektedir.

25 NAZIM ÜNAL MERMER AĞUSTOS 16 BLOK DEVRİLMESİ,BLOKLAR ARASINDA BÖLÜM BLOK SAHASI FAALİYET BLOK İSTİFLEMESİ TEHLİKE SIKIŞMA BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA, ÖLÜM *Blok sahasının trafiği tabelalarla düzenlenmeli.blok getiren araçların blok boşaltmak için yanaşması güvenli olmalı. *Bloklar istiflenirken büyük blokların üzerine küçük blok konulmalı. *Üst üste enfazla iki blok konulmalı. *Üst üste konulan blok aralarına ahşap takoz konulmalı, bu şekilde olası blok kaymaları önlenmeli.

26 AĞUSTOS 28 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET DUVARA DAYALI PLAKALAR TEHLİKE DEVRİLME TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA *Plakalar duvara dayalı bırakılmamalı, palatlere koyularak istiflenmelidir. *Testereler göbeklerinden duvara asılmalı. ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP

27 AĞUSTOS 17 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET İMALAT TEHLİKE MAKİNE KORUYUCULARININ EKSİKLİĞİ ÇALIŞANLAR UZUV KAYBI, ÖLÜM BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP *Bütün makinaların kayış-kasnak-dişli tertibatı üzerindeki koruyucular hiçbir zaman yerinden çıkarılmamalıdır. *Koruyucular, operatör ile makina ve tezgahta görevli diğer personeli kaza, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı koruyacak, parça sıçraması, gaz, toz intişarı gibi durumları da önleyecek nitelik ve biçimde olacaktır. Koruyucular, tezgahla doğrudan ilgisi olmamakla birlikte tezgah veya makina çevresinde bulunanların da hareket eden kısımlarla temasını önleyecektir. *Eksik olan parçalar derhal tamamlanmalı ve montajları uygun şekilde yapılmalıdır. *Personel makinelerin tehlikeleri hakkında uyarılmalı ve makine koruyucuları olmadan çalışmamaları konusunda uyarılmalı *Makinelerin koruyucu eksikliğini gideririken yeni bir tehlike meydana getirmemeye dikkat edilmelidir. *Koruyucusu olmayan makina ve tezgah kullanılmayacaktır. Hiçbir işçi işçiden bahis konusu koruma düzeni olmayan bir makina veya tezgahı kullanması istenmeyecektir. İşçiler de koruyucuyu etkisiz duruma getirerek çalışamayacak veya böyle çalışmakta direnmeyeceklerdir.

28 AĞUSTOS 18 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET PERGEL VİNÇ KULLANIMI TEHLİKE TAŞINAN YÜKÜN DÜŞMESİ, ÇARPMASI ÖRNEK ÇALIŞMA ŞEKLİ TÜM PERSONEL YARALANMA, ÖLÜM BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP *Pergel vinç kullanmadan önce halatlar kanca ve kapmanın bağlantıları, kapmanın lastikleri kontrol edilmeli aksi bir durum görülürse kesinlikle kullanılmamalıdır. *Yük kaldırıldığında kesinlikle yan tarafında ve altında başka bir personel bulunmamalıdır. Yük askıda uzun süre bekletilmemelidir. *Kapma kaldırılacak plakanın tam ortasına bağlanarak yük kaldırılmalıdır. *Kaldırılan plakanın çatlak durumuna bkılmalı kopma riski varsa kaldırılmadan çatlak kısım ayrılmalı, çatlaklı yapıdaki plakalar taşınırken etrafında kimse bulunmamalıdır.

29 NİSAN 33 BÖLÜM TÜM İŞYERİ FAALİYET FABRİKA SAHASINA GİRİŞ ÇIKIŞ TEHLİKE DÜZENSİZ ARAÇ TRAFİĞİ TÜM PERSONEL VE ZİYARETÇİLER YARALANMA-ÖLÜM *Fabrika giriş-çıkış yoluna güvenli giriş çıkış için uyarı ve yönlendirme levhaları asılmalı. *Gelen misafir araçları park yeri belirlenmeli ve tabela ile gösterilmeli. *Blok getiren kamyonların manevra ve blok sahasına yanaşmaları için uyarı tabelaları kullanılmalı. ORTA DERECE UYGUN ÖNLEMLERİ PLANLAYIP

30 NİSAN 19 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET FORKLİFT KULLANIMI TEHLİKE TAŞINAN YÜKÜN KAYMASI, DÜŞMESİ TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA, ÖLÜM BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP *Forklift sadece operatör belgesi olan kişiler tarafından kullanılmalıdır. *forklift kullanırken yüksek hız ve ani manevra yapılmamalıdır. *Forklift çatallarında kimseyi taşımamalı veya kaldırmamalı. Diğer insanların forkliftin yanına binmesine izin verilememeli, Forklift sadece yük taşıma için kullanılmalı. *Güvenli olmayan dengesiz yükler kaldırılmamalı, yükler ağırlık merkezini dengeleyerek kaldırılmalı. Aşırı yükleme yapılmamalı.

31 NİSAN 20 BÖLÜM MUTFAK FAALİYET TÜP KULLANIMI TEHLİKE TÜP PATLAMASI *Mutfakta kullanılan tüpün yarı seviyesine gelecek şekilde gaz dedektörü takılmalıdır. TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA, ÖLÜM BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP

32 NİSAN 21 BÖLÜM TÜM İŞLETME FAALİYET DUVARDA BULUNAN DEMİRLER TEHLİKE DEMİRLERİN BATMASI TÜM ÇALIŞANLAR YARALANMA, ÖLÜM *İşletme genelinde bulunan duvardan ve zeminden çıkan demirler kesilmelidir. BÜYÜK ÖNLEMLERİ HIZLA PLANLAYIP

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER 1- Okul bahçe kapılarının önüne kara yolları şube şefliği ile irtibata geçilerek OKUL GEÇİDİ TABELASIkonulmalıdır. Okul önünde Okul Geçidi

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Hazırlayan Necdet DEMİR Tersane Kazaları ceza hukuk bilirkişisi Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necdet DEMİR Kimdir? 1990 Yılı Yıldız Üniversitesi Endüstri

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

RİSK DEĞERLENDİRMESİ SKORU SINIFI DEĞERLENDİRMESİ DEĞ. TARİHİ İLK DEĞ. BÖLÜM FAALİYET İLK FOTOGRAF TANIMI M-1 Kıyma makinesinde Kıyma çekilmesi Kıyma Makinesi Et Besleme Noktası El Girecek Genişlikte Olması Kıyma Makinesine

Detaylı

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ İSG UZMANI 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Programı Programın İçeriği Tanışma ve Program Hakkında Bilgilendirme Okullarımızdaki

Detaylı

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ 1 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN BİLGİSİ : 3 2. MONTAJ-SÖKME-TAŞIMA.. : 4 3. İŞLETİM VE KULLANIM. : 8 4. BAKIM. : 8 5. GÜVENLİK.. : 8 6. ÖNEMLİ

Detaylı

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ Murat EVLİCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI TEL: 0507 179 80 98 0553 293 87 62 E- POSTA: murate@kayalarosgb.com muratevlice@gmail.com BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖRNEK BİR MATBAA İŞLETMESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖRNEK BİR MATBAA İŞLETMESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖRNEK BİR MATBAA İŞLETMESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Samed Ayhan ÖZSOY*, Engin UĞUR*, Cem AYDEMİR**, Bilge Nazlı Altay ***, Cem ÖZAKHUN** *İstanbul Üniversitesi, Teknik Bilimler

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

Doç.Dr.M.Azmi AKTACİR

Doç.Dr.M.Azmi AKTACİR Doç.Dr.M.Azmi AKTACİR İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesinde çalışma ortamının gözetimi çok büyük öneme sahiptir. Çünkü çalışma ortamındaki tehlike ve riskler sürekli değişmekte ve yeni

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER

DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE DUVAR İMALATI Elle malzeme taşınması Araçla malzeme taşınması Araçtan malzeme indirilmesi Sabit İskeleler üzerinde çalışma 1 Takılıp düşme 2

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı Kimyasal Formülü Kullanım Alanı Firma Tanımı : Oksijen+Balans Azot Gaz Karışımı : O 2 + N 2 : Genel Endüstriyel. 2 2. BİLEŞİMİ / BİLEŞİM HAKKINDA

Detaylı

İNŞAAT ŞANTİYELERİNDE YAPILAN YANLIŞ VE DOĞRU UYGULAMALAR

İNŞAAT ŞANTİYELERİNDE YAPILAN YANLIŞ VE DOĞRU UYGULAMALAR İNŞAAT ŞANTİYELERİNDE YAPILAN YANLIŞ VE DOĞRU UYGULAMALAR F.ÜNAL TOKTAŞ ELEK. Y. MÜH. A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI unaltoktas.com Sayfa 1 / 17 İNŞAAT ŞANTİYELERİNDE YAPILAN YANLIŞ VE Geçitlerde dar ve

Detaylı

HİDROFOR İSG TALİMATI

HİDROFOR İSG TALİMATI HİDROFOR İSG TALİMATI 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı, ANFA işletmesinin yürütmekte olduğu Parklarda, işletmelerde bulunan HİDROFOR kullanımı, tamir, bakım ve temizlik işleminde iş sağlığı ve güvenliği açısından

Detaylı

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim:

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim: Tanımlar Küçük gerilim: Anma gerilimi 50 Volt a kadar olan gerilim değeridir. Tehlikeli gerilim: Etkin değeri Alternatif akımda 50 Volt un, doğru akımda 120 Volt un üstünde olan, yüksek gerilimde ise,

Detaylı

DEPOLAMA VE SEVKİYAT TALİMATLARI

DEPOLAMA VE SEVKİYAT TALİMATLARI - 1 - DEPOLAMA VE SEVKİYAT TALİMATLARI *Cihazlar taşınma esnasında kesinlikle sürüklenmemeli ve takla attırılmamalıdır *Kamyon ve taşıma araçları üzerine dengeli bir şekilde koyulmalıdır. Aksi taktir de

Detaylı

Makine ve Ekipmanlarla Güvenli Çalışma Prensipleri KADİR BAYRAK 145148045

Makine ve Ekipmanlarla Güvenli Çalışma Prensipleri KADİR BAYRAK 145148045 Makine ve Ekipmanlarla Güvenli Çalışma Prensipleri KADİR BAYRAK 145148045 Amaç : Makine ve ekipmanlarla yapılan çalışmalarda güvenlik sistemlerinin tanıtılması ve uygulamada dikkat edilmesi gereken önemli

Detaylı

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ EĞĠTĠM NOTLARI YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol

Detaylı

renk kodları PANTONE RENK KODU BOYA RENK KODU FOLYO RENK KODU CMYK RENK KODU Mavi Oracal 005 / mavi Mavi RAL 5005

renk kodları   PANTONE RENK KODU BOYA RENK KODU FOLYO RENK KODU CMYK RENK KODU Mavi Oracal 005 / mavi Mavi RAL 5005 kurumsal kimlik renk kodları FOLYO RENK KODU BOYA RENK KODU CMYK RENK KODU PANTONE RENK KODU Mavi Oracal 005 / mavi Mavi RAL 5005 Mavi CMYK 95-60 - 0-20 Mavi PANTONE 7686 C Sarı Oracal 020 / Sarı Sarı

Detaylı

HİDROJEN+AZOT GAZ KARIŞIMI GBF NO : 28

HİDROJEN+AZOT GAZ KARIŞIMI GBF NO : 28 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Hidrojen-Azot Gaz Karışımı Kimyasal Formülü : H 2 + N 2 Kullanım Alanı : Genel Endüstriyel Firma Tanımı : Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG 8.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2017 1.FORKLİFLER KALDIRMA ARAÇLARI İşletme içinde bir yerden bir yere taşınması gereken yükler, malzemelerin raflara

Detaylı

GENEL SAHA ÇALIŞMALARINDA TEHLİKELER

GENEL SAHA ÇALIŞMALARINDA TEHLİKELER GENEL SAHA ÇALIŞMALARINDA TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE Araç Hareketleri 1 Toz emisyonu Araç Hareketleri 2 Trafik kazası Aydınlatma Yetersizliği 3 Takılma, düşme Aydınlatma Yetersizliği 4

Detaylı

ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER

ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE ASANSÖR İMALATI Elle malzeme taşınması Araçla malzeme taşınması Araçtan malzeme indirilmesi Elektriksiz el aletlerinin kullanımı(tornavida,anahtar

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

ADA MATBAACILIK YAYINCILIK SANAYİ ve TİCARET LTD. ŞTİ. - RİSK DEĞERLENDİRMESİ

ADA MATBAACILIK YAYINCILIK SANAYİ ve TİCARET LTD. ŞTİ. - RİSK DEĞERLENDİRMESİ Küçük: Yılda bir kez : Yılda birkaç kez : Ayda bir 5 Çok : Haftada bir kez, her gün Hafif Ciddi ADA MATBAACILIK YAYINCILIK SANAYİ ve TİCARET LTD. ŞTİ. - DEĞERLENDİRMESİ /HATA Kapak takma makinesinin dönen

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARO Serisi Koruyucu Gaz 2 Kimyasal Formülü : - Kullanım Alanı gaz altı kaynağında; : Paslanmaz çelikler, düşük alaşımlı çelikler, karbonlu çeliklerin

Detaylı

PROBLEM ANALİZİ VE KARŞI ÖNLEM PROBLEM TANIMI

PROBLEM ANALİZİ VE KARŞI ÖNLEM PROBLEM TANIMI 1 Data Kabloları düzenli değil. Düşük Seviye, 2 Elektrik panosu önünde yalıtkan paspas yoktur. 3 Yangın tüpleri Üretim alanında ve depoda yerdedir, duvara asılı değildir. 4 Raf araları doludur. 5 Elektrik

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

ELEKTRİK TESİSAT İŞLERİNDE TEHLİKELER

ELEKTRİK TESİSAT İŞLERİNDE TEHLİKELER ELEKTRİK TESİSAT İŞLERİNDE TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE 1 Takılıp düşme 2 Kesik Malzeme taşınması 3 El,ayak sıkışması 4 Malzeme düşmesi 5 Ağır kaldırma ÇEVRE AYDINLATMASI Anayolda kazı yapılması

Detaylı

Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı

Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 9 1. Genel Ölçüler Kapasite: 6 TON Kapasite: 8 TON Kapasite: 10 TON www.palazoglu.com

Detaylı

ELEKTRİK. 2. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç ma dır? ( A Sınıfı 02.07.2011)

ELEKTRİK. 2. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç ma dır? ( A Sınıfı 02.07.2011) ELEKTRİK 1. Bir orta gerilim (OG) dağıtım sisteminin trafodan itibaren yüke doğru olan kısmının (sekonder tarafının) yapısı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? ( A Sınıfı 02.07.2011) A)

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ Elektrik Tesisatı cins ve hacmine göre ehliyetli elektrikçiler tarafından tesis edilerek bakım ve işletmesi sağlanmalıdır. Bu hususta Elektrik

Detaylı

Kaynak İşlerinde Güvenlik

Kaynak İşlerinde Güvenlik Kaynak İşlerinde Güvenlik 1 Kaynak İşleri İle İlgili Kazalar Kazanın oluş nedeni Kaza oranı Yangın ve patlama % 3 Gözde Yaralanma - Göze yabancı cisim kaçması - Kaynağın gözü alması Sıcak metal kıvılcım

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU A. STAJYER BİLGİLERİ B. İŞYERİ BİLGİLERİ Adı ve Soyadı:. Mesleği: Kimyager Staj süresi:5 gün(40 saat) 14-15-16-19-20 Mart 2012 Adresi:.. Telefon:0236 Faks:0236 E-posta...

Detaylı

Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler

Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 10 KAPASİTE: 3 TON KAPASİTE: 4 TON KAPASİTE: 5 TON www.palazoglu.com

Detaylı

Kaldırma yardımcısı PHEV F30 HV haznesi (BMW)

Kaldırma yardımcısı PHEV F30 HV haznesi (BMW) Kaldırma yardımcısı PHEV F30 HV haznesi (BMW) Yük kaldırıcıyı ilk kez kullanmadan önce kullanma kılavuzunu dikkatle okuyun. Kılavuz size yük kaldırıcının güvenliği, kullanımı ve bakımı hakkında önemli

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal faaliyetleri yapabileceği tesisleri tercih etmektedirler. Bu

Detaylı

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 1 İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 2 Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. 3 Koruma: Bir kimseyi veya bir şeyi dış

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. YAPI İŞLERİ TÜZÜĞÜNÜN KISIMLARI Genel Hükümler Yapı İskelelerinde ve Merdivenlerinde Alınacak Güvenlik

Detaylı

OBA CROWN RESORT SİTESİ

OBA CROWN RESORT SİTESİ TÜM SİTE ÜNİTESİ Mart -2013 1 BÖLÜM ELEKTRİK PANOLARI FAALİYET ELEKTRİK PANOLARINDA ÇALIŞMA TEHLİKE KAÇAK AKIMA MARUZ KALMA Parsel 1 Havuz Bar Uygunsuz pano Parsel 3 çocuk havuzu Panosu uygunsuz Yanına

Detaylı

ELEKTRİKLİ MAKAS TALİMATI

ELEKTRİKLİ MAKAS TALİMATI ELEKTRİKLİ MAKAS TALİMATI 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı, ANFA işletmesinin yürütmekte olduğu Parklarda, işletmelerde bulunan ELEKTRİKLİ MAKAS kullanımı, tamir, bakım, temizlik işleminde iş sağlığı ve güvenliği

Detaylı

TEHLİKE/ RİSK DEĞERLENDİRME FORMU

TEHLİKE/ RİSK DEĞERLENDİRME FORMU 1 3 4 Akenna Tekstil Çalışan Girişi Haberleşmenin sağlanamaması Güvenliği biriminin Güvenliği biriminin Fabrika içi haberleşmede telsiz kullanılmaması, yalnızca telefon kullanılması Güvenliği Uzmanının

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi Güvenli İskele Projesi 2014 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

DOĞUMHANE RİSK DEĞERLENDİRME PLANI ANALİZ RAPORU

DOĞUMHANE RİSK DEĞERLENDİRME PLANI ANALİZ RAPORU DOĞ.YD.02 11/10/2013 0 1/5 ENFEKSİYON RİSKİ Kan ve vücut sıvılarının cilde temas ile bulaş riski Fiziksel ortam kaynaklı bulaş riski Hastalardan inhalasyon yoluyla bulaşan solunum yolu hastalıkları ALINCAK

Detaylı

B. EMNİYET ÖNLEMLERİ A. MONTAJ

B. EMNİYET ÖNLEMLERİ A. MONTAJ İÇİNDEKİLER Otomatik Akü Şarj Redresörü A. MONTAJ... 3 B. EMNİYET ÖNLEMLERİ... 4 C. KULLANMA TALİMATI... 5 D. CİHAZIN ÇALIŞTIRILMASI... 6 E. CİHAZIN TAŞINMASI VE DEPOLANMASI... 7 F. GARANTİ ŞARTLARI...

Detaylı

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU TÜM İŞ EKİPMANLARI VE TESİSATLAR İÇİN YAPILMASI GEREKEN ORTAK HAZIRLIKLAR 1. Kontrolü yapılacak cihazın bakım onarım defteri 2. Firma yardımcı personel ve gerekli ekipmanların hazır bulundurulması sağlanmalıdır.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN TANIMI Çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışmaları için alınması gereken önlemler dizisidir. İşyerlerinde

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

MİKROİŞLEMCİ KONTROLLÜ Starter Tip AKÜ ŞARJ CİHAZI

MİKROİŞLEMCİ KONTROLLÜ Starter Tip AKÜ ŞARJ CİHAZI MİKROİŞLEMCİ KONTROLLÜ Starter Tip AKÜ ŞARJ CİHAZI Kullanma Talimatı Taşıma ve Nakliye Kuralları Cihazınızın uygun tasıma şekli: Streç film veya balonlu naylon ile ambalaj yapıldıktan sonra karton koli

Detaylı

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Krikolar kurtarma olaylarında KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Sabitleme Dayanak ve destek yapma Yer açma Ayırma Kaldırma çalışmalarında kullanılan malzemelerdir. Krikolar çok çeşitli modellerin yanında

Detaylı

Periyodik Teknik Kontrol

Periyodik Teknik Kontrol Periyodik Teknik Kontrol www.uzmanis.com.tr iş güvenliği, - 1 - uzmanlık ister... PERİYODİK TEKNİK KONTROL HİZMETLERİ Uzman İş Güvenliği; işletmelerde kullanılan tüm makine ve ekipmanların muayenesi konusunda

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar 1 Yüksekte çalışma 1. Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma

Detaylı

MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13

MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13 MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13 1.0- İŞİN KONUSU : Maltepe rezidans ta bulunan 7 adet 18362144/01, 18362144/02 18362144/03 18362144/04 18362144/05

Detaylı

UYARI, BİLGİLENDİRME VE İŞ GÜVENLİĞİ PANOLARI

UYARI, BİLGİLENDİRME VE İŞ GÜVENLİĞİ PANOLARI OGM Kurum Kimliğinin Özgün Bir Şekilde Korunabilmesi İçin, Bütün Birimler Tarafından Kullanılmak Üzere ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OGM KURUMSAL KİMLİK KİTABINI Hazırlayarak Yürürlüğe Koymuştur. Vakıf İktisadi

Detaylı

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi Sayfa No: 1 / 6 1. AMAÇ Başhekimliğimiz ve bağlı istasyonlarımızın hizmet verdiği her türlü yapı, binanın kullanımı aşamalarında, herhangi bir şekilde çıkan yangının, can ve mal kaybını en aza indirerek

Detaylı

ELEKTRİKLİ EL MİKSERİ

ELEKTRİKLİ EL MİKSERİ ELEKTRİKLİ EL MİKSERİ MODEL RTM394 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 1 6 3 6 2 1 5 4 2 CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA/KAPAMA ŞALTERİ 2. AÇMA /KAPAMA ŞALTER KİLİTLEYİCİ 3. HIZ AYAR DÜĞMESİ 4. VİTES AYAR DÜĞMESİ 5.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: Adresi : Plaza Yukarı Dudullu Mah. Tel : 0 216 469 46 66 Faks : 0 216 469 46 67 E-Posta : kys@szutest.com.tr Website : www.szutest.com.tr

Detaylı

ÖNCELİK SIRASI YASAL ŞART RİSK DEĞERLENDİRME -1- ALINACAK ÖNLEMLER ŞİDDET İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE ALINACAK

ÖNCELİK SIRASI YASAL ŞART RİSK DEĞERLENDİRME -1- ALINACAK ÖNLEMLER ŞİDDET İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE ALINACAK ÇOK SEYREK yılda bir veya daha seyrek KALICI HASAR YARALANMA İŞ KAYBI çevresel engel oluşturma yakın çevreden şikayet İŞYERLERİNDE HAKKINDA YÖNETMELİK MADDE 9, ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞYERLERİNDE

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

Kinesis. Enerjiden doğan güç! 60J. www.profleet.com.tr www.lassa.com.tr

Kinesis. Enerjiden doğan güç! 60J. www.profleet.com.tr www.lassa.com.tr 60J Kinesis Enerjiden doğan güç! www.profleet.com.tr www.lassa.com.tr Satış ve Pazarlama Kısıklı Caddesi Şehit Teğmen İsmail Moray Sokak No: 2/1 Altunizade 34662 İstanbul T: (0262) 544 35 00 F: (0262)

Detaylı

KONTEYNER DORSE VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

KONTEYNER DORSE VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI KONTEYNER DORSE VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN DAYANAĞI : 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ. İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir.

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ. İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir. ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ Eğitimin Amacı Çalışma ortamı gözetiminin tanımı ve kapsamı, İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir. Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma ortamı gözetimi;

Detaylı

*Cihazları vinçle kaldırırken kaldırma aparatlarının uzunluklarını toleranslı tutunuz. Kısa bağlanan durumlarda cihaz deforme olabilir.

*Cihazları vinçle kaldırırken kaldırma aparatlarının uzunluklarını toleranslı tutunuz. Kısa bağlanan durumlarda cihaz deforme olabilir. - 1 - DEPOLAMA VE SEVKİYAT TALİMATLARI *Cihazlar taşınma esnasında kesinlikle sürüklenmemeli ve takla attırılmamalıdır *Kamyon ve taşıma araçları üzerine dengeli bir şekilde koyulmalıdır. Aksi taktir de

Detaylı

İSG TALİMATI 3. TANIMLAR: : C Sınıfı İş Güvenlik Uzmanı. Teknik Yönetici Muayene Elemanı 4. UYGULAMA Genel Kurallar

İSG TALİMATI 3. TANIMLAR: : C Sınıfı İş Güvenlik Uzmanı. Teknik Yönetici Muayene Elemanı 4. UYGULAMA Genel Kurallar 1. AMAÇ VE KAPSAM: Bu talimatın amacı, AYK Teknik Muayene Hizmetleri A.Ş. bünyesinde yürütülen Muayene Hizmetleri faaliyetleri sırasında İş ve işçi güvenliği konusunda AYK Teknik Muayene Hizmetleri A.Ş.

Detaylı

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL Risk Değerlendirme No: 1 S.M.M.M AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU Tarih: 31.12.2012 İşveren: Risk Değerlendirilmesinin Geçerlilik Tarihi İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? AHMET DEMİR ÖRTÜN

Detaylı

C SINIFI İSG UZMANLIK PROGRAMI 13. DERS

C SINIFI İSG UZMANLIK PROGRAMI 13. DERS ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ C SINIFI İSG UZMANLIK PROGRAMI 13. DERS SÜRE Örgün Eğitim Uzaktan Eğitim Toplam 1 1 2 Eğitmen: Ali KOCAER Makine Mühendisi / İSG Uzmanı [A] E-mail: a.kocaer@yahoo.com.tr 1 AMAÇ:

Detaylı

SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ Dünyada Her Yıl Milyonlarca Çalışan İş Kazasına Maruz Kalmaktadır..Toplam Çalışan Sayısı : 2,8 Milyar kişi.çocuk İşçi Sayısı: 246 milyon.iş Kazası Sayısı : 270 Milyon.Meslek Hastalıklarından

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ RİSK DEĞERLENDİRME FORMU

RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ RİSK DEĞERLENDİRME FORMU Sayfa Sayfa 1 / 18 Bölüm ler 1. Bilgisayar Ergonomik bilgi yetersizliği Yanlış şekil ve pozisyonlarda bilgisayar kullanım a eğitim verilmemiştir 4 3 12 Bilgisayarla yapılan çalışmalarda; göz yorgunluğu,

Detaylı

OPERATÖRLÜK BELGESİ. www.bilgin.net

OPERATÖRLÜK BELGESİ. www.bilgin.net İŞ MAKİNALARI VE MOTORLU ARAÇLARIN KULLANIM BELGELERİ İş makinesi operatörlük belgesi hangi tip makine kullanılacak ise o makine türüne göre makinenin kullanılabilmesi için gerekli olan belgedir. İş sahası

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu

Güvenlik Bilgi Formu 1 Madde/Müstahzar ve Şirket Tanıtımı: 1.1 Madde / Müstahzarın Tanıtılması Kimyasal ismi: Formülü: Cas No: 630-08-0 Einecs No: 211-128-3 Karbonmonoksit CO 1.2 Madde / Müstahzarın kullanımı: Analizör gazı.

Detaylı

El Aletleriyle Yapılan Çalışmalarda Güvenlik Kuralları

El Aletleriyle Yapılan Çalışmalarda Güvenlik Kuralları Kaynak: http://www.isguvenligi.net/index.php?option=com_content&task=view&id=49&itemid=99999999 Mustafa Taşyürek El Aletleriyle Yapılan Çalışmalarda Güvenlik Kuralları İşimizde ve günlük yaşamımızda çeşitli

Detaylı

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ Powered by Güvenlik uyarıları Lütfen CHEMPARK a giriş yapmadan önce güvenlik uyarılarını okuyunuz - ve burada bulunduğunuz süre boyunca bu kurallara uyunuz! Teşekkürler!

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI ZEKAİ DÜZGÜN - İSG UZMANI (ÇANKAYA İŞ GÜVENLİĞİ) İBRAHİM ERTAN - İSG UZMANI (ERSA ÜRETİM MÜDÜRÜ) FÜSUN ÇELEBİ - İSG UZMANI

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü 24.2.2015 1

ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü 24.2.2015 1 ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü 24.2.2015 1 İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEKLER Ekipman, araç-gereçlerin düzenli olarak teknik bakımları yapılacak,

Detaylı

ASANSÖRLER Yapı Denetçisinin Görev Kapsamı İçine Giren Konular

ASANSÖRLER Yapı Denetçisinin Görev Kapsamı İçine Giren Konular ASANSÖRLER Yapı Denetçisinin Görev Kapsamı İçine Giren Konular ASANSÖRÜ OLUŞTURAN PARÇALAR VE İŞLEVLERİ Asansörler yüzlerce elemandan oluşmaktadır. Bu elemanların bazıları seri güvenlik elemanlarıdır;

Detaylı

TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU

TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU ELEKTRİKLİ MATKAP MODEL RTM154 TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU 6 1 2 4 5 3 CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. MANDREN 2. HAVALANDIRMA ARALIKLARI 3. GERİ/İLERİ DÖNÜŞ ŞALTERİ 4. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ 5. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ

Detaylı

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur?

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur? ÇALIŞMA SORULARI-İŞ KAZALARI-Bilal ÇOLAK 1. Aşağıda verilenlerden hangisi tehlikeli kimyasal maddelerle yapılan çalışmalarda riskin elimine edilmesi ya da azaltılması adına diğerlerine göre önceliğe sahiptir?

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ İşyerlerinde meslek hastalıklarına sebep olabilecek faktörleri her zaman tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu sebeple, meslek hastalıklarından korunmak

Detaylı

TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU PROFİL KESME MAKİNASI 5 MODEL -RTM695- TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 8 CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ 2. KORUYUCU KAPAK 3. TUTMA KOLU 4. KESME DİSKİ 5. MAKİNA TABANI 6. AKTİF KORUMA 7. TAŞ KİLİTLEME

Detaylı

Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler. Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi

Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler. Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi Ezme veya ezilme Makaslama Kesme veya koparma Dolanma veya takılma Kapma veya yakalama Daha geniş

Detaylı

KOMMAN OTOMATİK HALI YIKAMA MAKİNALARI 2500/3500/4300 MODELLERİ KULLANIM KLAVUZU

KOMMAN OTOMATİK HALI YIKAMA MAKİNALARI 2500/3500/4300 MODELLERİ KULLANIM KLAVUZU KOMMAN OTOMATİK HALI YIKAMA MAKİNALARI 2500/3500/4300 MODELLERİ KULLANIM KLAVUZU İÇİNDEKİLER 1- ÜRÜN TANITIMI VE TEKNİK ÖZELLİKLER 2- TAŞIMA VE YERLEŞİM 3- ELEKTRİK 4- MAKİNANIN DEVREYE ALINMASI 5- UYARILAR

Detaylı

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Bahadır Kılıç İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlusu Bilgi İşlem Sorumlusu 06.06.2016 NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ 1 Sunu Planı 1 2 3 4 İş Sağlığı

Detaylı

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIK VE ÖĞRETİM ELEMANLARI BİNASI VE G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DERSLİK VE LABORATUVAR

Detaylı

ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA /KAPAMA ŞALTERİ 2. İŞ PARÇASI TABLASI 3. KIVILCIM/ÇAPAK KORUYUCU 4. ZIMPARA TAŞI 5. ZIMPARA TAŞI

Detaylı

KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125

KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125 KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125 TANIM Herhangi bir yükü bulunduğu yerden kaldırıp yer değiştirerek başka bir yere indiren veya istifleyen, gerektiğinde bu yükün

Detaylı

Makina Güvenliği. Ali TURAN CMSE

Makina Güvenliği. Ali TURAN CMSE Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube 16.05.2017 Makina Güvenliği Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert Mak. Müh. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 0533 339 71 20 ali.turan@etkiisguvenligi.com Neden

Detaylı

APARTMANLAR KONTROL FORMU

APARTMANLAR KONTROL FORMU SORU E H ÖNERİ 1. Apartmanın sokak numarası gece ve gündüz görülebilecek durumda mı? 2. Apartman dairelerinin numaraları var mı? 3. Apartmana giren kişiler için geçiş kontrolü var mı? 4. Apartman, site

Detaylı