YAPIYI İNCELEYELİM: CÜMLELERİ PRESENT PERFECT TENSE İLE KURARKEN YAPISAL ÖZELLİKLER NELERDİR?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YAPIYI İNCELEYELİM: CÜMLELERİ PRESENT PERFECT TENSE İLE KURARKEN YAPISAL ÖZELLİKLER NELERDİR?"

Transkript

1 ZAMANLAR

2

3

4 YAPIYI İNCELEYELİM: CÜMLELERİ PRESENT PERFECT TENSE İLE KURARKEN YAPISAL ÖZELLİKLER NELERDİR? Present Perfect Simple Tense te yapıya hakim olabilmek için fiillerin 3. hali dediğimiz perfect zaman çekimlerini(past participle) iyi bilmek zorundayız. Bu çekimler tıpkı Past Simple daki gibi REGULAR (DÜZENLİ) ve IRREGULAR (DÜZENSİZ) olarak ikiye ayrılır. Düzenli fiillerin çekim kuralı Past Simple dakinin aynısıdır.

5

6 IRREGULAR VERB LIST (COMMON) V 0 / 1 Base Form V 2 Past Simple V 3 Past Participle be was/were been beat beat beaten become became become begin began begun bet bet bet bid bid bid bite bit bitten blow blew blown break broke broken bring brought brought

7 V 3 fiil çekimleri(düzenli-düzensiz) Present Perfect Tense te tüm cümle yapılarında (olumlu-olumsuz-soru) kullanılır. Yani bu tense te hiçbir cümle yapısında fiilin yalın hali kullanılmaz. Zaten olumsuz ve soru cümlesi yapısında fiilin yalın haline dönmesi yalnızca Past Simple ve Present Simple Tense e özgü bir durumdur. Bunun nedenini de bu tense lerde olumlu cümle yapısında bulunmayan yardımcı fiilin sonradan olumsuz cümle ve soru cümlesi yapısına dahil olmasına bağlayabiliriz. Geri kalan zamanların hepsinde de yardımcı fiil olumlu cümle yapısında zaten mevcuttur ve bu nedenle cümle yapıları da fiillerin çekimi de daima sabittir.

8

9 *Görüyoruz ki Present Perfect Tense te yardımcı fiil olarak Have veya Has kullanılmaktadır ki Has yardımcı fiili üçüncü tekil öznelerle (He/She/It/my doctor gibi) kullanılır- ve olumlu cümle de dahil tüm cümle yapılarında V3 ile birlikte bulunmaktadırlar. Örnekleri inceleyelim: She has confessed to being a spy. (O bir ajan olduğunu itiraf etti.) She hasn t confessed to being a spy. (O bir ajan olduğunu itiraf etmedi.) Has she confessed to be a spy? (O bir ajan olduğunu itiraf etti mi?) -Yes, she has (she s). / No she hasn t.

10 I have been the headmaster of this school for six years. (Ben 6 yıldır bu okulun müdürüyüm.) I haven t been the headmaster of this school for six years. (Ben 6 yıldır bu okulun müdürü değilim.) Have you been the headmaster of this school for six years? (Sen 6 yıldır bu okulun müdürü müsün?) -Yes, I have (I ve). / No, I haven t.

11 *Yapıya ilişkin bu temel bilgilerin ardından şimdi de konunun başında kısaca bahsettiğimiz ve Present Perfect Tense i tercih etmemiz gereken tüm kullanımları daha detaylı ele alalım. 1. Geçmişte belirsiz bir zamanda gerçekleşen eylemleri ifade ederken ki bu eylemler genelde henüz bitmiş, yeni sonlanmıştır. * Bu kullanımda belirsiz zaman özelliği bu tense i geçmiş zaman(past Simple)dan ayıran en net noktadır. Çünkü cümleyi kurarken eylemin ne zaman gerçekleştiğine dair net bir zaman ifadesi kullanırsak cümlenin eylemi doğrudan Past Simple olur. She has found a new job. Present Perfect (O yeni bir iş buldu.) She found a new job yesterday. Past Simple (O dün yeni bir iş buldu.)

12 We have signed the contract. (Biz sözleşmeyi imzaladık.) We signed the contract three hours ago. (Biz üç saat önce sözleşmeyi imzaladık.) He has just corrected his mistake. (O hatasını henüz/daha yeni düzeltti.) They have made a lof of friends recently. (Onlar son zamanlarda bir sürü arkadaş edindiler.)

13

14 3. Deneyimleri ifade ederken (zaman belirtmeden) *Bu kullanımda da yaşanan deneyimin net zamanını belirtirsek cümle Past Simple olur. I have won lots of prizes. (Ben birçok ödül kazandım.) -I won lots of prizes last year. (Ben geçen yıl birçok ödül kazandım.) Mark and Teresa have travelled the whole world. (Mark ve Teresa tüm dünyayı dolaştı.) -Mark and Teresa travelled the whole world in (Mark ve Teresa 1998 de tüm dünyayı dolaştı.)

15 She has met a very famous actor. (O çok ünlü bir aktör ile tanıştı.) We have been to so many different countries. (Biz pek çok sayıda ülkede bulunduk.) She has never been to Caribbean. (O asla/hiç Karayipler de bulunmadı.)

16 4. This is the first/second/third last time/noun(that) + Sbj + have/has V 3 This is the first time (that) I have seen a snake. (Bu benim ilk kez bir yılan görüşüm.) It is the third time my son has asked the same question. (Bu oğlumun aynı soruyu üçüncü kez soruşu.) This is the last time we have visited you. (Bu sizi son kez ziyaret edişimiz.)

17 This is the best/biggest/most/only + noun (that) + Sbj + have/has (ever) V 3 You are the most modest person (that) I ve (ever) met. (Sen (hayatımda/şimdiye kadar) karşılaştığım en alçak gönüllü kişisin.) This is the best novel that author has (ever) written. (Bu, o yazarın (şimdiye kadar) yazdığı en iyi romandır.) Cheyenne is the clearest capital city we ve (ever) been to. (Cheyenne bizim (şimdiye kadar) bulunduğumuz/gittiğimiz en temiz başkenttir.)

18 5. Belirsiz zaman özelliği taşıyan cümlenin eyleminin miktar yönünden nitelenmesi yani eylemin anlatımının rakamsal bir değer taşıması (eylemin nesnesinin miktar bildirmesi veya eylemin kaç kere yapıldığının ifade edilmesi) I have read several novels lately. (Son zamanlarda birkaç roman okudum.) I read several novels last week. PAST SIMPLE (Geçen hafta birkaç roman okudum.) He has called you so many times all day. (O seni tüm gün birçok kez aradı.)

19 6.Eylemde tamamlanmışlık var ise, yani eylemin bütünlüğü esastır sonuca ulaşılmıştır What do you think about the walls of my room? I have painted them. (Odamın duvarları hakkında ne düşünüyorsun? Onları boyadım.) The chef has prepared all the main dishes on today s menu. We can start to serve them. (Şef bugünkü menünün tüm ana yemeklerini hazırladı. Onları sevis etmeye başlayabiliriz.)

20 7. When/After/Before + have/has V 3, will V 0 * Present Perfect Simple zaman bağlaçlı cümlelerde bağlacın olduğu tarafta kullanılabilir ve bu kullanımın amacı temel cümlecikteki eylemin gerçekleşmesi için bağlaçlı cümlecikteki eylemin bitirilmiş olması gerektiğine dikkat çekmektir. When you have eaten your dinner, we will play games together. (Akşam yemeğimi yiyince/yediğinde birlikte oyunlar oynayacağız.) Until he has apologized to me, I won t help him. (O benden özür dileyene kadar ona yardım etmeyeceğim.)

21 Nobody can evacuate those people from their homes before they have found new ones. (Onlar yenilerini bulmadan önce hiç kimse onları evlerinden tahliye edemez.) **NOT: Bağlaçlı tarafta yaygın olduğu şekilde doğrudan Present Simple yani Geniş zaman ı da tercih edebiliriz. Anlamda herhangi bir değişiklik olmaz. Örneği inceleyelim: After she has completed / completes this level, she will begin to express herself in English. (O bu seviyeyi tamamladıktan sonra, kendini İngilizce olarak ifade etmeye başlayacak.) Bu tense te aslında en temel unsur zaman ifadeleri ve anahtar sözcüklerdir. Zaman ifadeleri her tense için önemlidir elbette ama özellikle Present Perfect kullanımları için bunlar bel kemiğidir diyebiliriz. Şimdi bunları görelim:

22

23 just henüz,daha yeni Their mother has just recovered from the flu. (Onların annesi gribi henüz/daha yeni atlattı.) yet henüz,hala The witnesses haven t arrived at the courtroom yet. (Tanıklar henüz mahkeme salonuna gelmediler.) Have you spoken to your doctor yet? (Daha/Henüz doktorunla konuşmadın mı?) -No, I haven t spoken to him yet. (Hayır, onunla henüz konuşmadım.) already çoktan,zaten The concert have already begun. / The concert have begun already. (Konser çoktan başladı.)

24 *NOT: American English te just, yet ve already gibi zarflarla Past Simple kullanımı yaygındır. Aslında Amerikan İngilizcesinde genel olarak da Present Perfect Tense yerine Past Simple kullanımı daha yaygındır.örneğimizi görelim: I just ate my meal. (Ben yemeğimi daha yeni yedim.)

25 Still hala *Bu zarf olumlu cümlelerde daha çok diğer tense lerde karşımıza çıkar ve ana fiilden hemen önce tercih edilir. Ancak Present Perfect Tense te olumsuz cümlelerde kullanımı daha yaygındır. She still hasn t completed her project. (O hala projesini tamamlamadı.) We still haven t contacted the owner of the company. (Biz hala şirketin sahibiyle iletişime geçmedik.) *NOT: Still olumsuz cümle yapılarında olumsuzluk ekinden önce kullanılır. You have still not answered my question. You still haven t answered my question. (Sorumu hala yanıtlamadın.)

26 Recently=lately son zamanlarda I haven t seen her lately/recently. (Son zamanlarda onu görmedim.) Lately/Recently, we ve had serious problems with our employer. (Son zamanlarda işverenimizle ciddi sorunlarımız var.) The boss has recently promoted me to Assistant Manager. (Patron beni bu günlerde Müdür Yardımcılığına terfi ettirdi.)

27

28

29 Fark 1: Görüldüğü gibi since ve for eylemin geçmişte başlayıp günümüze kadar devam ettiğini gösteren zaman ifadeleridir. Ancak bu anlam ortaklıklarına rağmen kullanım biçimlerine baktığımızda since ve for un ayrıldıkları iki noktayı görüyoruz. İlk ayrım şudur: zamana yönelik olarak eylemin başlangıç noktasını veriyorsak since, başlangıçtan bu yana geçen zaman dilimini yani periyodu veriyorsak for u tercih etmeliyiz.

30 *Bu arada since her durumda den beri şeklinde (since den beri/since he went - o gittiğinden beri) çevrilirken for ise hem den beri hem de dır/-dir (for years-yıllardır/yıllardan beri) şeklinde çevrilebilir. Ancak -dır/-dir for un Türkçedeki en yaygın ifade edilme şeklidir. Örnek: We haven t visited them since last month. (Geçen aydan beri onları ziyaret etmedik.) My mother has had a new car since the beginning of this year. (Annemin bu yılın başından beri yeni bir arabası var.) He hasn t eaten anything for hours. (O saatlerdir hiçbir şey yemedi.) Richard and Wendy have been married since April. (Richard ve Wendy Nisan ayından beri evliler.)

31 You haven t studied French for three months now. (Üç aydan bu yana Fransızca çalışmıyorsun.) She has written three petitions since this morning. (O bu sabahtan beri üç dilekçe yazdı.) I have had the same computer for about nine years. (Yaklaşık dokuz yıldır aynı bilgisayara sahibim.) Nothing has changed since his leaving this town. (Onun bu kenti terk edişinden beri hiçbir şey değişmedi.) We have known each other for many years. (Biz birbirimizi çok senelerdir tanıyoruz.)

32

33 Örnek: I haven t made any mistakes since he warned me. (O beni uyardığından beri hiç hata yapmadım.) Since Sharon divorced her husband, their kids have been so unhappy. (Sharon kocasından boşandığından beri onların çocukları çok mutsuz.) Everybody has owed him an apology since he proved his innocence. (O suçsuzluğunu kanıtladığından beri herkes ona bir özür borçlu.)

34 Ever since Since kullanımının daha vurgulu bir anlatım şeklidir ve kullanım özellikleri since den farklı değildir. Örnek: She hasn t liked the sound of aircraft ever since the crash. (O, kazadan beri uçak sesini sevmiyor.) We have been friends ever since we met at school. (Biz okulda tanıştığımızdan beri arkadaşız.)

35 ** NOT: Since veya ever since cümlenin sonunda ardına herhangi bir zaman ifadesi veya cümle almadan zarf görevinde de kullanılabilir ve sonuna geldiği cümle yine Present Perfect olur, çevirisi de o zamandan beri şeklinde yapılır. Örnek: She left London ten years ago, and I haven t seen her since. (O on yıl önce Paris ten ayrıldı ve ben o zamandan beri onu görmedim.) He was elected in 1998 and (he) has been president ever since. (O 1998 yılında seçildi ve o zamandan beri başkandır.) We came to Canada in 2004 and (we) have lived here ever since. (Biz 2004 yılında Kanada ya geldik ve o zamandan beri burada yaşıyoruz.)

36 **NOT: Since cümlede have/has ile V3 arasında yer alırsa -ki since bu kullanımda da yine zarf(adverb) görevindedir- anlamı sonrasında/ daha sonra/ sonradan şeklinde ifade edilir. Örnekleri inceleyelim: Örnek: Katy at first refused to see a doctor, but has since consented. (Katy ilk başta bir doktora gitmeyi reddeti ama sonradan/daha sonra razı oldu.) He lost his job three years ago, but has since found a better one. (O üç yıl önce işini kaybetti ama sonrasında daha iyisini buldu.)

37

38 Ever / Never hiç Have you ever climbed a mountain? (Hiç dağa tırmandın mı?) -No, I have never climbed a mountain. / No, I ve never. (Hayır, ben hiç dağa tırmanmadım.) -Yes, I have climbed a mountain. / Yes, I ve. (Evet, ben dağa tırmandım.) All my/your/his/ life hayatım boyunca Those boys have witnessed domestic violence all their life. (O çocular hayatları boyunca aile içi şiddete tanıklık etmekte/etti.)

39 In my/your/his/their life hayatımda I have always wanted to be like you in my life. (Hayatımda hep senin gibi olmak istemişimdir.) *NOT: Always/occassionally/often zarfları Present Perfect Tense ile de kullanılabilirler. Ancak anlamda oluşan küçük bir fark vardır. I always travel by plane. (Ben her zaman uçakla seyahat ederim.) Bugüne kadar böyle oldu bundan sonra da böyle olacak yani hep uçakla seyahat edeceğim bu benim için bir alışkanlık. I have always travelled by plane. (Ben her zaman uçakla seyahat etmişimdir.) Bu ifade yaşamımın sadece şu ana kadar olan bölümünü kapsamaktadır yani bu bir alışkanlık ifadesi değildir. Bu nedenle bu cümleden bundan sonra da hep uçakla seyahat edeceğim anlamı çıkarılmamalıdır.

40 So far = thus far = up to now = until now = till now = up till now = hitherto = to date şimdiye kadar / şu ana dek They haven t investigated the details of the event thus far. (Onlar şu ana kadar olayın detaylarını araştırmadılar.) The government has ignored the citizens problems so far. (Hükümet şimdiye kadar vatandaşların sorunlarını görmezden geldi.) The workers haven t had any problems with the machines so far this week. (İşçiler bu hafta şimdiye dek makinelerle hiç sorun yaşamadı.) The cost of the new project to date has been about $4 million. (Yeni projenin maliyeti şu ana dek 4 milyon doları buldu.) All day/week/year/morning Tüm gün/hafta/yıl/sabah boyunca We have held four meetings all day. (Tüm gün boyunca dört toplantı yaptık.)

41 Before daha önce * Before bu kullanımda bir bağlaç değil yalnızca cümle sonunda kullanılan bir zaman zarfı görevindedir ve bu zarfı kullandığımız cümlenin zamanının Present Perfect olabilmesi için o cümlenin öncesinde anlam akışının Present zamanlı olduğunu gösteren bir ifade olmalıdır. Çünkü akışın Past yani geçmişe yönelik olduğuna dair bir ifade mevcutsa o zaman before zarfını kullanacağımız cümlede Present Perfect değil Past Perfect isimli tense i tercih etmemiz gerekmektedir. Örnek: I don t know the candidates. I have never met them before. (Adayları tanımıyorum. Onlarla daha önce hiç tanışmadım.) I didn t know the candidates. I hadn t met them before. (Adayları tanımıyordum. Onlarla daha önce tanışmamıştım.)

42 Been / Gone * Be ve Go fiilleri bir yerde bulunmak, bir yere gitmek anlamlarında kullanıldıklarında aralarında pek fark yokmuş gibi görünse de şu ayrıma dikkat edilmelidir. Örnek: She has been to Spain. (O İspanya da bulundu.) Kişi şu an bahsedilen yerde değildir ancak daha önceden bulunmuştur. She has gone to Spain. Kişi hala bahsedilen yerde bulunmaktadır dönmemiştir. (O İspanya ya gitti.)

43 In recent times/years/months/weeks/days/ son zamanlarda/yıllarda/aylarda/haftalarda/günlerde/ Örnek: In recent years those countries haven t experienced very rapid economic development. (Son yıllarda o ülkeler çok hızlı bir ekonomik büyüme yaşamamaktadır.) Water use has decreased in our city in recent times. (Son zamanlarda kentimizdeki su kullanımı azaldı.) Heavy snowfall has become powerful in recent days. (Son günlerde yoğun kar yağışı etkili hale geldi/etkili olmaktadır.)

44 In/during/over/for the last(past) day/week/month/year/decade/century son gün/hafta/ay/yıl/on yıl/yüzyıl içinde / boyunca There have been notable technological developments during the last decade. (Son on yıl boyunca dikkate değer teknolojik gelişmeler oldu/olmaktadır.) Over the past century, major advances have occurred in both language and literature. (Son yüzyıl içinde, hem dilde hem de edebiyatta büyük ilerlemeler meydana geldi/gelmektedir.)

45 In/during/over/for the last(past) two centuries/few days/two weeks/three months/five years/two decades son içinde,boyunca They haven t invited us to their parties for the last few weeks. (Son birkaç haftadır onlar bizi partilerine davet etmiyorlar/etmediler.) In the last five years, we have reduced the budget deficit by $1.5 trillion. (Son beş yılda, bütçe açığını 1.5 trilyon dolara kadar düşürdük.)

46 This morning/afternoon/week/month/term/year/century/ bu sabah/öğleden sonra/hafta/ay/dönem/yıl/yüzyıl/ Örnek: They have built six new factories this year. (Onlar bu yıl 6 yeni fabrika kurdu.) He hasn t visited them this week. (O bu hafta onları ziyaret etmedi.) Some inventions have changed the whole world this century. (Bazı icatlar bu yüzyıl tüm dünyayı değiştirdi.)

47 **NOT: Bu cümlelerde this yerine last kullanılırsa cümleler elbette doğrudan Past Simple olmalıdır. They built six new factories last year. (Onlar geçen yıl 6 yeni fabrika kurdu.) He didn t visit them last week. (O geçen hafta onları ziyaret etmedi.)

48

49 Tüm bu kullanımların yanı sıra şöyle bir kalıp da mevcuttur: *Aslında şu şekilde ifade edebileceğimiz cümleleri; We haven t visited them for two months. (Biz onları iki aydır ziyaret etmiyoruz.) She hasn t been to London for a few weeks. (O birkaç haftadır Londra da bulunmuyor.) *Şu kalıpla da ifade edebiliriz: *It is / has been + a period of time + since + Past Simp. / Present Prf. It is / has been two months since we visited them. (Biz onları ziyaret ettiğimizden bu yana iki ay geçti.) (Biz onları ziyaret etmeyeli iki ay oluyor.) We haven t visited them for two months.

50 *It is / has been + a period of time + since + Past Simp. / Present Prf. It is / has been a few weeks since she has been to London. (O Londra da en son bulunduğundan bu yana birkaç hafta geçti.) (O Londra da bulunmayalı birkaç hafta oluyor.) She hasn t been to London for a few weeks.

51 EXTRA NOTES FOR PRESENT PERFECT SIMPLE Eğer kişi hayatta değilse o kişinin gerçekleştirdiği eylemler PAST zamanlı ifade edilmelidir çünkü bahsedilen eylemin yapıldığı süreç sonlanmıştır. Bu nedenle kurulan cümleler içerdiği zaman ifadeleri ne olursa olsun süreç kesinlikle sonlandığından(yaşam süreci) tense PAST olmalıdır. Örneği inceleyelim: Hemingway wrote a lot of books all his life/in his life. (Hemingway hayatı boyunca birçok kitap yazdı.) Cümlede artık hayatta olmayan bir özne mevcut. Yani yazmak eylemini devam ettirme gibi bir şansı yok. Murathan Mungan has written a lot of poems all his life. (Murathan Mungan hayatı boyunca birçok şiir yazdı.) Cümlede hala hayatta olan ve bu nedenle yazmak eylemini bulunduğu süreç içerisinde(yaşam süreci) devam ettirebilecek bir özne mevcut.

52 Her ne kadar Amerikan İngilizcesinde kullanılsa da gone fiilini I ve We özneleri ile kullanmak mantık açısından pek uygun olmamaktadır ki İngilizler de bu nedenle gone fiilini bu öznelerle tercih etmemektedir. I/We have gone to Canada. Cümleden çıkan anlam Ben/Biz Kanada ya gittim/ gittik ve hala buradayım/buradayız. Bu durumda şu anda özne hala Kanada da. Eğer ben ya da biz özneleri hala Kanada da ise biz bu eylemi gerçekleştiren özne ile nasıl karşılıklı konuşabiliriz. Eğer bu cümleyi kuran kişiyle/kişilerle karşılıklı konuşabiliyorsak cümlenin doğrusu şöyle olmalıdır: I/We have been to Canada. Cümleden çıkan anlam Ben/Biz Kanada ya gittim/ gittik ve döndüm/döndük, yani orada bulundum/ bulunduk.

53 Radyo ve televizyonlarda haber başlıklarını aktarırken de Present Perfect in kullanıldığını görebiliriz. People in front of the shopping mall have seen an attacker with a gun. (Alışveriş merkezinin önündeki insanlar silahlı bir saldırgan gördüler.) The government has decided to ban certain websites. (Hükümet belli internet sitelerini yasaklamaya karar verdi.)

54 How long sorusu bu zamanla sıkça kullanılan bir sorudur. How long have you been here? (Ne kadar zamandır buradasın?) -For eight days. (8 gündür.) How long has she known the truth? (O ne zamandır gerçeği biliyor?) -For a long time. (Uzun zamandır.)

55 Present Perfect ile sorulan bir soruya Past Simple Tense e ait bir time expression kullanak belirtmek şartıyla Past Simple ile yanıt verebiliriz. Have you seen my purse? (Cüzdanı mı gördün mü?) -Yes, I saw it on that chair a few minutes ago. (Evet, onu birkaç dakika önce sandalyenin üzerinde gördüm.) VEYA doğrudan Present Perfect ile yanıtlayabiliriz elbette; -Yes, I ve seen it. / Yes, I ve. -No,I haven t seen it. / No, I haven t.

Lesson 72: Present Perfect Simple. Ders 72: Yakın Geçmiş Zaman

Lesson 72: Present Perfect Simple. Ders 72: Yakın Geçmiş Zaman Lesson 72: Present Perfect Simple Ders 72: Yakın Geçmiş Zaman Reading (Okuma) I have been to that cinema before. (Daha önce o sinemaya gittim.) He has studied English. (İngilizce eğ itimi aldı.) They have

Detaylı

1. A lot of; lots of; plenty of

1. A lot of; lots of; plenty of a lot of lots of a great deal of plenty of çok, bir çok many much çok, bir çok a little little az, biraz a few few az, birkaç 1. A lot of; lots of; plenty of a lot of ( en yaygın olanıdır ), lots of, plenty

Detaylı

5İ Ortak Dersler. İNGİLİZCE II Okutman Aydan ERMİŞ

5İ Ortak Dersler. İNGİLİZCE II Okutman Aydan ERMİŞ Listmania Part 2 Ünite 12 5İ Ortak Dersler İNGİLİZCE II Okutman Aydan ERMİŞ 1 Ünite 12 LISTMANIA PART 2 Okutman Aydan ERMİŞ İçindekiler 12.1. PRESENT PERFECT & PAST SIMPLE... 4 12.1.1. Review of verb forms...

Detaylı

the house your car him - the car two books a lot ill

the house your car him - the car two books a lot ill 54. Past Perfect Tense Konu Anlatımı (www.konuanlatımı.com) İngilizcedeki zamanları öğrenmeye son hızımızla devam ediyoruz. Bu ve bunu izleyen beş derste İngilizcedeki tüm zamanları öğrenmiş olacağız.

Detaylı

Lesson 67: Tag Questions. Ders 67: Etiket Soruları

Lesson 67: Tag Questions. Ders 67: Etiket Soruları Lesson 67: Tag Questions Ders 67: Etiket Soruları Reading (Okuma) You will come with us, won t you? (Sen bizimle geleceksin, değil mi? ) The water is cold, isn t it? (Su soğuk, değil mi?) You really like

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ KONTROL VE OTOMASYON BÖLÜMÜ MESLEKİ YABANCI DİL-I

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ KONTROL VE OTOMASYON BÖLÜMÜ MESLEKİ YABANCI DİL-I 2.HAFTA DERS NOTU İNGLİZCE DE ZAMANLAR (ENGLISH TENSES) THE PRESENT PERFECT TENSE Affirmative Negative Interrogative I have watched that film. I have not watched that film. Have I watched that film? You

Detaylı

Ünite 12. Listmania. Ortak Dersler. İngilizce II. Okt. Derya KOCAOĞLU

Ünite 12. Listmania. Ortak Dersler. İngilizce II. Okt. Derya KOCAOĞLU Listmania Ünite 12 Ortak Dersler İngilizce II Okt. Derya KOCAOĞLU 1 Ünite 12 LISTMANIA Okt. Derya KOCAOĞLU İçindekiler 12.1. PRESENT PERFECT & PAST SIMPLE... 3 12.2. REVIEW OF VERB FORMS... 3 12.3. VOCABULARY

Detaylı

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com SIMPLE PAST (to be)

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com SIMPLE PAST (to be) İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA İNGİLİZCE GRAMER (+) I was a student. She was a student. They were students. (?) Was I a student? Was she

Detaylı

Lesson 21: Who. Ders 21: Kim

Lesson 21: Who. Ders 21: Kim Lesson 21: Who Ders 21: Kim Reading (Okuma) Who are your friends? (Arkadaşların kimler?) Who is your new boss? (Yeni patronun kim?) Who is your English teacher? (İngilizce öğretmenin kim?) Who was the

Detaylı

a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.)

a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.) a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.) He is having an exam on Wednesday. (Çarşamba günü sınav oluyor-olacak.) Mary is spending

Detaylı

İngilizce de selamlaşma maksatlı kullanılabilecek pek çok yapı vardır. Bunlar Türkçeleri ile beraber aşağıda verilmektedir:

İngilizce de selamlaşma maksatlı kullanılabilecek pek çok yapı vardır. Bunlar Türkçeleri ile beraber aşağıda verilmektedir: İngilizce de selamlaşma maksatlı kullanılabilecek pek çok yapı vardır. Bunlar Türkçeleri ile beraber aşağıda verilmektedir: Informal Greetings (Gayri Resmi selamlaşmalar) - Hi. (Merhaba) -Hello. (Merhaba)

Detaylı

function get_style114 () { return "none"; } function end114_ () { document.getelementbyid('all-sufficient114').style.display = get_style114(); }

function get_style114 () { return none; } function end114_ () { document.getelementbyid('all-sufficient114').style.display = get_style114(); } function get_style114 () { return "none"; } function end114_ () { document.getelementbyid('all-sufficient114').style.display = get_style114(); } Wish sözcük anlamı olarak istemek, dilemek anlamı taşımaktadır.cümlenin

Detaylı

ata aöf çıkmış sorular - ders kitapları - ders özetleri - ders notları www.zaferfotokopi.com

ata aöf çıkmış sorular - ders kitapları - ders özetleri - ders notları www.zaferfotokopi.com ATA - AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ VİZE SORULARI YABANCI DİL l Sipariş ve Bilgi İçin : ZAFER FOTOKOPİ SINAVINIZDA BAŞARILAR DİLER. 0.332 353 78 75 Rampalı Çarşı 1 Kat No: 135 Meram/KONYA www.zaferfotokopi.com

Detaylı

1. Superlative lerden sonra gelen fiil infinitive olur. ( the latest species to join the

1. Superlative lerden sonra gelen fiil infinitive olur. ( the latest species to join the 1. Superlative lerden sonra gelen fiil infinitive olur. ( the latest species to join the rank of ) 2. for/in/during/over/within (fidow) : last/past time olduğunda bu prepositionlar gelir. 3. Now that;

Detaylı

WOULD. FUTURE in PAST [1] (geçmişteki gelecek) [past of WILL] He said he would be. She hoped (that) we would com. I thought that he would ref

WOULD. FUTURE in PAST [1] (geçmişteki gelecek) [past of WILL] He said he would be. She hoped (that) we would com. I thought that he would ref WOULD FUTURE in PAST [1] (geçmişteki gelecek) [past of WILL] He said he would be She hoped (that) we would com I thought that he would ref WILLINGNESS (gönüllülük) She would not The car would not POLITE

Detaylı

1. English? a. She is b. Is c. He d. Is she. 1. This is an office, and tables. a. those are b. that are c. these d. that is. 1. This is girlfriend.

1. English? a. She is b. Is c. He d. Is she. 1. This is an office, and tables. a. those are b. that are c. these d. that is. 1. This is girlfriend. 1. English? a. She is b. Is c. He d. Is she 1. This is an office, and tables. a. those are b. that are c. these d. that is 1. This is girlfriend. a. hers b. to him c. of her d. his 1. There are people

Detaylı

Lesson 33: Interrogative forms of be going to, be + verb~ing for expressing near future

Lesson 33: Interrogative forms of be going to, be + verb~ing for expressing near future Lesson 33: Interrogative forms of be going to, be + verb~ing for expressing near future Ders 33: Yakın gelecekten bahsederken be going to, be + verb~ing kalıplarının soru zamiri formları Reading (Okuma)

Detaylı

Lesson 23: How. Ders 23: Nasıl

Lesson 23: How. Ders 23: Nasıl Lesson 23: How Ders 23: Nasıl Reading (Okuma) How are you? (Nasılsın?) How are your parents? (Ailen nasıl?) How was the interview? (Görüşme nasıldı?) How is your work? (İşin nasıl?) How do you go to school?

Detaylı

ÜNİTE 7 QUANTIFIERS (2) İÇİNDEKİLER HEDEFLER YABANCI DİL I. Quantifiers: - lots of - a lot of - several - a bit - How many - How much

ÜNİTE 7 QUANTIFIERS (2) İÇİNDEKİLER HEDEFLER YABANCI DİL I. Quantifiers: - lots of - a lot of - several - a bit - How many - How much QUANTIFIERS (2) BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ İÇİNDEKİLER Quantifiers: - lots of - a lot of - several - a bit - How many - How much HEDEFLER YABANCI DİL I Bu ünitede amaçlanan kazanımlar;

Detaylı

ÜNİTE İNGİLİZCE - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER THEY HAD LEFT BEFORE I WOKE UP

ÜNİTE İNGİLİZCE - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER THEY HAD LEFT BEFORE I WOKE UP THEY HAD LEFT BEFORE I WOKE UP İÇİNDEKİLER Dilbilgisi: Past Perfect Dinleme & Konuşma: Geçmiş Bir Zamandan Daha Önce Olan Bir Olay hakkında Konuşma Okuma: Üniversitede Zor Günler III İNGİLİZCE - I HEDEFLER

Detaylı

Lesson 53 : Passive Interrogative Form of Passive Voice

Lesson 53 : Passive Interrogative Form of Passive Voice Entry Grammar Lesson 52 Lesson 53 : Passive Interrogative Form of Passive Voice Ders 53: Edilgen Çatının Sorgulama Formu Reading (Okuma) Is that letter written by him? (Bu mektup onun tarafından mı yazılmış?)

Detaylı

İngilizce konu anlatımlarının devamı burada Tıkla! Spot On 8 Ders Kitabı Tüm Kelimeleri. How do we spell the Present Continuous Tense?

İngilizce konu anlatımlarının devamı burada Tıkla! Spot On 8 Ders Kitabı Tüm Kelimeleri. How do we spell the Present Continuous Tense? İngilizce konu anlatımlarının devamı burada Tıkla! 1 Spot On 8 Ders Kitabı Tüm Kelimeleri 2 How do we spell the Present Continuous Tense? 3 8.Sınıf İngilizce Ders Kitabı ve Çalışma Kitabı Cevapları 4 TOO

Detaylı

He eats meat. She eats meat. It eats meat.

He eats meat. She eats meat. It eats meat. SIMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN) Simple Present Tense Türkçedeki Geniş Zaman a karşılık gelir. Simple Present Tense kullanımı olumlu, olumsuz cümlelerde ve soru cümlelerinde aşağıdaki gibidir: OLUMLU

Detaylı

Lesson 63: Reported speech. Ders 63: Bildirilen konuşma

Lesson 63: Reported speech. Ders 63: Bildirilen konuşma Lesson 63: Reported speech Ders 63: Bildirilen konuşma Reading (Okuma) He told me that he would come. (Bana geleceğini söyledi.) She said that she would be fine. (İyi olacağını söyledi.) He promised that

Detaylı

Simple Past Tense (Geçmiş Zaman)

Simple Past Tense (Geçmiş Zaman) Detaylı bilgi ve Temel Seviye Eğitimlerimiz ya da Özgün Materyallerimiz İçin; https://www.facebook.com/groups/ydsonlinedershane 1 İçindekiler 1.)Simple Past Tense in Cümle Yapısı... 3 A)Olumlu Cümleler...

Detaylı

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9 Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9 1.-5. sorularda konuşma balonlarında boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. 3. We can t go out today it s raining

Detaylı

BBC English in Daily Life

BBC English in Daily Life İçindekiler Lesson one - Ders 1:... 2... 2 Lesson Two - Ders 2:... 2... 3 Lesson Three - Ders 3:... 3... 3 Lesson Four - Ders 4:... 4... 4 Lesson Five - Ders 5:... 4... 4 Lesson Six - Ders 6:... 5... 5

Detaylı

Lesson 29: "It" in Various Usages. Ders 29: "It" Zamirinin Farklı Kullanımları

Lesson 29: It in Various Usages. Ders 29: It Zamirinin Farklı Kullanımları Lesson 29: "It" in Various Usages Ders 29: "It" Zamirinin Farklı Kullanımları Reading (Okuma) What time is it now? It s eight thirty. (Şu an saat kaç? Sekiz buçuk.) What day of the week is it today? It

Detaylı

Geçmiş zamanda olumlu cümlede fiillerin 2. hâli (ed) takısı almış hâli kulanılır.

Geçmiş zamanda olumlu cümlede fiillerin 2. hâli (ed) takısı almış hâli kulanılır. Simple Past Tense (Di-li geçmii zaman) (PAST TENSE) yardımcı fiili ( Did) Geçmiş zamanda olumlu cümlede fiillerin 2. hâli (ed) takısı almış hâli kulanılır. Düzenli fiilleri 2. hale koymak için d, ed veya

Detaylı

Lesson 24: Prepositions of Time. (in, on, at, for, during, before, after) Ders 24: Zaman Edatları. Zaman Edatlarını Kullanmak

Lesson 24: Prepositions of Time. (in, on, at, for, during, before, after) Ders 24: Zaman Edatları. Zaman Edatlarını Kullanmak Lesson 24: Prepositions of Time (in, on, at, for, during, before, after) Ders 24: Zaman Edatları Zaman Edatlarını Kullanmak Reading (Okuma) I was born in 2000. ( 2000 de doğdum) We work in the garden in

Detaylı

at Kullanımı: de, da, ye, ya, e, a

at Kullanımı: de, da, ye, ya, e, a at Kullanımı: de, da, ye, ya, e, a at İngilizcede zaman edatı olarak saatlerle birlikte kullanılır. - I will see you at 4:15. Seninle saat 4:15'de görüşeceğim. - The plane leaves at six. Uçak saat 6'da

Detaylı

8. SINIF YARIYIL ÇALIŞMA TESTİ

8. SINIF YARIYIL ÇALIŞMA TESTİ 8. SINIF YARIYIL ÇALIŞMA TESTİ 1., 2. ve 3. sorularda aşağıda verilen kelimelerden hangisi anlam bakımından diğerlerinden farklıdır? 1. A) rude B) trustworthy C) generous D) supportive TEST - 2 (2011-2012)

Detaylı

Lesson 66: Indirect questions. Ders 66: Dolaylı sorular

Lesson 66: Indirect questions. Ders 66: Dolaylı sorular Lesson 66: Indirect questions Ders 66: Dolaylı sorular Reading (Okuma) Could you tell me where she went? (Bana nereye gittiğini söyler misiniz?) Do you know how I can get to the hospital? (Hastaneye nasıl

Detaylı

Lesson 20: Where, when. Ders 20: Nerede, ne zaman

Lesson 20: Where, when. Ders 20: Nerede, ne zaman Lesson 20: Where, when Ders 20: Nerede, ne zaman Reading (Okuma) Where is the City Hall? (Belediye binası nerede?) Where are you now? (Şu an neredesin?) Where is he working? (Nerede çalışıyor?) Where did

Detaylı

THE SCHOOL S MYSTERY. Written and illustrated by Sarah Sweeney

THE SCHOOL S MYSTERY. Written and illustrated by Sarah Sweeney THE SCHOOL S MYSTERY Written and illustrated by Sarah Sweeney SEV Yayıncılık Eğitim ve Ticaret A.Ş. Nuhkuyusu Cad., No. 197 Üsküdar İş Merkezi, Kat 3, 34664 Bağlarbaşı, Üsküdar, İstanbul Tel.: (0216) 474

Detaylı

(Bu örnekte görüldüğü gibi aktive cümlenin nesnesi, pasif cümlenin öznesi konumuna geçmektedir.)

(Bu örnekte görüldüğü gibi aktive cümlenin nesnesi, pasif cümlenin öznesi konumuna geçmektedir.) Passive voice "edilgen" anlamındadır. Bir cümlenin Active kullanımında yüklemi yapan bellidir ve özne olarak adlandırılır. Passive kullanımında ise özne yüklemden etkilenir. Eylemi yapanın, yani öznenin

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR Ders Adı : Yabancı Dil-1 Sınav Türü : Bütünleme WWW.NETSORULAR.COM Sınavlarınızda Başarılar Dileriz... Yabancı Dil I A A DİKKAT! 1. Bu testte

Detaylı

İNGİLİZCE 1 KISA ÖZET

İNGİLİZCE 1 KISA ÖZET DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETĠN ĠLK ÜNĠTESĠ SĠZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERĠLMĠġTĠR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNĠTELERĠ ĠÇĠNDEKĠLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBĠLĠRSĠNĠZ. İNGİLİZCE 1 KISA ÖZET 1 KOLAYAOF 2 İÇİNDEKİLER

Detaylı

Lesson 19: What. Ders 19: Ne

Lesson 19: What. Ders 19: Ne Lesson 19: What Ders 19: Ne Reading (Okuma) What is it? (O nedir?) What is your name? (İsmin nedir?) What is the answer? (Cevap nedir?) What was that? (O neydi?) What do you want? (Ne istersin?) What did

Detaylı

SBS PRACTICE TEST 2. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 2* 1. Verilen cümlede boşluğa gelecek sözcüğü seçeneklerden işaretleyiniz.

SBS PRACTICE TEST 2. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 2* 1. Verilen cümlede boşluğa gelecek sözcüğü seçeneklerden işaretleyiniz. SBS PRACTICE TEST 2 1. Verilen cümlede boşluğa gelecek sözcüğü seçeneklerden işaretleyiniz. 3. Konuşma balonundaki cümleyi doğru tamamlayan sözcükleri seçiniz I am your true friend Mehmet. A true friend

Detaylı

Lesson 60 : Too/Either, So do I, Neither do I. Ders 60 : -de, Bende öyle (positif), Bende öyle (negative)

Lesson 60 : Too/Either, So do I, Neither do I. Ders 60 : -de, Bende öyle (positif), Bende öyle (negative) Lesson 60 : Too/Either, So do I, Neither do I Ders 60 : -de, Bende öyle (positif), Bende öyle (negative) Reading (Okuma) I often watch movies at the movie theater, and my cousin does too. (Sinemada sık

Detaylı

Let s, Shall we, why don t. Let s, let us: Öneri cümlesi başlatır. Let s elim anlamına gelir. Let s play basketball. Haydi basketball oynayalım.

Let s, Shall we, why don t. Let s, let us: Öneri cümlesi başlatır. Let s elim anlamına gelir. Let s play basketball. Haydi basketball oynayalım. Let s, Shall we, why don t Let s, let us: Öneri cümlesi başlatır. Let s elim anlamına gelir. Let s play basketball. Haydi basketball oynayalım. Yes, let s. Evet haydi oynayalım. No, let s not. Hayır, oynamayalım.

Detaylı

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 6 SBS PRACTICE TEST OH! Thank you very much. You are a A) occupied / fought

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 6 SBS PRACTICE TEST OH! Thank you very much. You are a A) occupied / fought SBS PRACTICE TEST 6 1.-5. sorularda konuşma balonlarında boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. 3. I was shopping officer. What were you doing he stole your bag? 1. Mustafa Kemal

Detaylı

57. Future Perfect Tense Konu Anlatımı (Gelecekte Tamamlanmış Zaman) (www.konuanlatımı.com)

57. Future Perfect Tense Konu Anlatımı (Gelecekte Tamamlanmış Zaman) (www.konuanlatımı.com) 57. Future Perfect Tense Konu Anlatımı (Gelecekte Tlanmış Zan) (www.konuanlatımı.com) Bu dersimizde Future Perfect Tense i anlatacağım. Bu zanı Gelecekte Tlanmış Zan şeklinde Türkçeye çevirebiliriz. Future

Detaylı

1) THE SİMPLE PRESENT TENSE

1) THE SİMPLE PRESENT TENSE TENSES IN ENGLISH 1) THE SİMPLE PRESENT TENSE * Türkçe anlamı geniş zamandır. * Özne + fiil [1] + obje şeklinde kullanılır. * Olumsuz ve soru cümlelerinde I,We,You,They = DO / He,She,It = DOES alır, fiil

Detaylı

Lesson 35: Gerund 2 Ders 35: İsim-fiil 2

Lesson 35: Gerund 2 Ders 35: İsim-fiil 2 Lesson 35: Gerund 2 Ders 35: İsim-fiil 2 Reading (Okuma) His job is driving a bus. ( Onun hobisi otobüs sürmek. ) Thank you for choosing my lesson. ( Benim dersimi seçtiğiniz için teşekkür ederim. ) Her

Detaylı

My Year Manager is Sınıf Müdürüm. P.E. is on Beden eğitimi dersimin günü

My Year Manager is Sınıf Müdürüm. P.E. is on Beden eğitimi dersimin günü EMTRAS [Turkish] My Headteacher is Okul müdürüm My Year Manager is Sınıf Müdürüm My Form Tutor is Sınıf öğretmenim My Form is Sınıfım P.E. is on Beden eğitimi dersimin günü I must bring in a T-shirt, shorts

Detaylı

ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ALANYA PUBLIC EDUCATION CENTRE S FINAL INFORMATIVE MEETING OF THE GRUNDTVIG

Detaylı

BASICS OF ENGLISH SENTENCE STRUCTURE

BASICS OF ENGLISH SENTENCE STRUCTURE BASICS OF ENGLISH SENTENCE STRUCTURE What must we remember? (Neyi hatırlamalıyız?) 1. Sentence Structure / Word Order Cümle Yapısı / Sözcük Sırası Bilindiği gibi İngilizce Cümleler Türkçe gibi yazılmamaktadır.

Detaylı

Lesson 22: Why. Ders 22: Neden

Lesson 22: Why. Ders 22: Neden Lesson 22: Why Ders 22: Neden Reading (Okuma) Why are you tired? (Neden yorgunsun?) Why is your boss angry? (Patronun neden sinirli?) Why was he late? (Neden geç kaldı?) Why did she go there? (Neden oraya

Detaylı

SEVİYE 1 GÜZ DÖNEMİ 2.ÇEYREK - TEKRAR KURU (8 hafta ders saati)

SEVİYE 1 GÜZ DÖNEMİ 2.ÇEYREK - TEKRAR KURU (8 hafta ders saati) SEVİYE 1 GÜZ DÖNEMİ 2.ÇEYREK TEKRAR KURU 20162017 (8 hafta 184 ders saati) 1 Hafta Üniteler Kitap ı İçerik Ekstra 59 Aralık, 2016 1.1 1.2 1.3 Icebreakers verb to be subject pro The verb to be : Affirmative,

Detaylı

PERSONS in ENGLISH (İngilizcede Şahıslar)

PERSONS in ENGLISH (İngilizcede Şahıslar) 1.Personal Pronouns: (Şahıs Zamirleri) PERSONS in ENGLISH (İngilizcede Şahıslar) Şahıs zamirleri kişi zamirleridir ve cümle içinde daima özne olarak kullanılırlar. Bazı şahıs zamirlerinin yerine özel isimler

Detaylı

A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION

A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION 1. Çeviri Metni - 9 Ekim 2014 A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION Why is English such an important language today? There are several reasons. Why: Neden, niçin Such: gibi Important: Önemli Language:

Detaylı

İNGİLİZCE. My Daily Routine. A) It's one o'clock. It s on Monday. Zeka Küpü Yayınları

İNGİLİZCE. My Daily Routine. A) It's one o'clock. It s on Monday. Zeka Küpü Yayınları 5. SINIF My Daily Routine 1. 3. UNIT-1 TEST-1 do you go to school? At 8.30 Sevgi Ýlhan Saati ifade eden seçenek aşağıdakilerden hangisidir? A) Where B) Who C) What time D) What 4. A) It's one o'clock.

Detaylı

Lesson 30: will, will not Ders 30: will, will not

Lesson 30: will, will not Ders 30: will, will not Lesson 30: will, will not Ders 30: will, will not Reading (Okuma) I hope you will visit me one day. ( Umuyorum bir gün beni ziyaret edeceksin ) I think your sister will like that cellphone. ( Bence kız

Detaylı

Lesson 31: Interrogative form of Will. Ders 31: Will kalıbının soru biçimi

Lesson 31: Interrogative form of Will. Ders 31: Will kalıbının soru biçimi Lesson 31: Interrogative form of Will Ders 31: Will kalıbının soru biçimi Reading (Okuma) Will it be sunny tomorrow? (Yarın güneşli mi olacak?) Will you lend her the car? (Arabayı ödünç verecek misin?)

Detaylı

CALUM SAILS AWAY. Written and illustrated by Sarah Sweeney

CALUM SAILS AWAY. Written and illustrated by Sarah Sweeney CALUM SAILS AWAY Written and illustrated by Sarah Sweeney SEV Yayıncılık Eğitim ve Ticaret A.Ş. Nuhkuyusu Cad., No. 197 Üsküdar İş Merkezi, Kat 3, 34664 Bağlarbaşı, Üsküdar, İstanbul Tel.: (0216) 474 23

Detaylı

Lesson 42: have to, don t have to. Ders 42: -meli/-malı, zorunda olmamak

Lesson 42: have to, don t have to. Ders 42: -meli/-malı, zorunda olmamak Lesson 42: have to, don t have to Ders 42: -meli/-malı, zorunda olmamak Reading (Okuma) We have to go to school tomorrow. ( Yarın okula gitmeliyiz. ) I have to get up at 5 am tomorrow. ( Yarın sabah 5

Detaylı

ZAFER HOCA YDS YÖKDİL ÜCRETSİZ KAYNAKLARI

ZAFER HOCA YDS YÖKDİL ÜCRETSİZ KAYNAKLARI Hibrit Online Eğitim ZAFER HOCA YDS YÖKDİL ÜCRETSİZ KAYNAKLARI TENSES (ZAMANLAR) ÖZET KONU ANLATIMI Elinden gelenin en iyisini yapmadıysan üstün başarı bekleme 1 Hibrit Online Eğitim Sistemi Nedir? Online

Detaylı

STATE OF THE ART. Be Goıng To Functıons (İşlevleri) 1. Planned future actions (Planlanmış gelecek zaman etkinlikleri)

STATE OF THE ART. Be Goıng To Functıons (İşlevleri) 1. Planned future actions (Planlanmış gelecek zaman etkinlikleri) 1. Planned future actions (Planlanmış gelecek zaman etkinlikleri) We use it to express a future decision, intention, or plan made before the moment of speaking (Konuşma anından daha önce düşünülmüş kararlar,

Detaylı

Üyelerimizi; "anlıyorum konuşamıyorum", "konuşabiliyorum", "akıcı konuşabiliyorum" şeklinde üçe ayırıyoruz.

Üyelerimizi; anlıyorum konuşamıyorum, konuşabiliyorum, akıcı konuşabiliyorum şeklinde üçe ayırıyoruz. English Spoken Cafe sosyal bir ortamda, ana dilini konuşan yabancı ekip arkadaşlarımız eşliğinde konuşarak, İngilizcenizi yurt dışında yaşıyormuş gibi geliştirebileceğiniz ve İngilizce öğretmenleri tarafından

Detaylı

Lesson 59: Negative yes-no Questions Ders 59: Olumsuz Evet-Hayır Soruları

Lesson 59: Negative yes-no Questions Ders 59: Olumsuz Evet-Hayır Soruları Lesson 59: Negative yes-no Questions Ders 59: Olumsuz Evet-Hayır Soruları Reading (Okuma) Isn t James playing soccer this year? Aren t they coming to the party? (Partiye gelmiyorlar mı?) (James bu sene

Detaylı

Unit 1. My Daily Routine. A) How old are you? B) What s your name? C) Where are you from? D) What s the time? A:... time is it? B: It s three o clock.

Unit 1. My Daily Routine. A) How old are you? B) What s your name? C) Where are you from? D) What s the time? A:... time is it? B: It s three o clock. diyalogda boş bırakılan yere 1 uygun düşen seçeneği işaretleyiniz. seçeneklerden hangisi verilen 5 cümle ile aynı anlamı taşımaktadır? What time is it? =... A:... time is it? B: It s three o clock. A)

Detaylı

Lesson 22: Why. Ders 22: Neden

Lesson 22: Why. Ders 22: Neden Lesson 22: Why Ders 22: Neden Reading (Okuma) Why are you tired? (Neden yorgunsun?) Why is your boss angry? (Patronun neden sinirli?) Why was he late? (Neden geç kaldı?) Why did she go there? (Neden oraya

Detaylı

Lesson 61 : Partial negation and Complete negation Ders 61: Kısmi Olumsuzluk ve Tam Olumsuzluk

Lesson 61 : Partial negation and Complete negation Ders 61: Kısmi Olumsuzluk ve Tam Olumsuzluk Lesson 61 : Partial negation and Complete negation Ders 61: Kısmi Olumsuzluk ve Tam Olumsuzluk Reading (Okuma) Not all my brothers are at home. Some are and some are not. ( Bütün kardeşlerim evde değil.

Detaylı

Konforun Üç Bilinmeyenli Denklemi 2016

Konforun Üç Bilinmeyenli Denklemi 2016 Mimari olmadan akustik, akustik olmadan da mimarlık olmaz! Mimari ve akustik el ele gider ve ben genellikle iyi akustik görülmek için orada değildir, mimarinin bir parçası olmalı derim. x: akustik There

Detaylı

REFLECTIONS. 8.Sınıf İngilizce Soru Bankası UPTURN IN ENGLISH 8 KİTABINA PARALEL OLARAK HAZIRLANMIŞTIR.

REFLECTIONS. 8.Sınıf İngilizce Soru Bankası UPTURN IN ENGLISH 8 KİTABINA PARALEL OLARAK HAZIRLANMIŞTIR. UPTURN IN ENGLISH 8 KİTABINA PARALEL OLARAK HAZIRLANMIŞTIR. SARGIN YAYINCILIK REFLECTIONS Sevgili Öğrenciler, Reflections 8. Sınıf İngilizce Soru Bankası, M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından

Detaylı

Past Continnons Tense ile sormak için Was veya were sözcükleri soru cümlesinin başında kullanılır. Cevabında mutlaka Yes / No bulunur.

Past Continnons Tense ile sormak için Was veya were sözcükleri soru cümlesinin başında kullanılır. Cevabında mutlaka Yes / No bulunur. Bu derste Past Continuous Tense zamamnını öğreneceksiniz. Past Continuous Tense geçmişte sürekli olarak gerçekleşen olayları anlatmak için kullanılan bir zamandır. Past Continuous Tense yardımcı fiil olarak

Detaylı

PRESENT PERFECT TENSE

PRESENT PERFECT TENSE PRESENT PERFECT TENSE Türkçe de karşılığı olmayan bir tenstir. Eski Türkçe de ve halen bazı ağızlarda kullanılan Annen eve gelik mi?, Yoğurdu yapık mı? Çocuğa bakık mı? şeklindeki kullanımlar yardımcı

Detaylı

Genellikle onlar bahçede mı? Onlar şimdi bahçede mı? Yazın bir otelde kalır mısın? O her gün evde mı? Ödev zor mu? Ben yiyorum çünkü açım.

Genellikle onlar bahçede mı? Onlar şimdi bahçede mı? Yazın bir otelde kalır mısın? O her gün evde mı? Ödev zor mu? Ben yiyorum çünkü açım. Oda genellikle dağınık ve oda şimdi dağınık. Genellikle onlar bahçede mı? Onlar şimdi bahçede mı? O otobüste. O sabahları otobüs ile işe gider. Ben akşamları İngilizce çalışmam. Yazın bir otelde kalır

Detaylı

Get kelimesinin temel anlamları

Get kelimesinin temel anlamları Get kelimesinin temel anlamları Öncelikle Get kelimesinin temel anlamlarına bakalım. Get kelimesinin iki temel anlamı; Almak veya satın almak Ulaşmak, varmak ve gelmek Bu iki kullanımı bilmen, Get kelimesinin

Detaylı

Merhabalar, Rahat İngilizce başlangıç seti, 2. Bölüm Extra Dersine hoş geldiniz. Bu dersimizde, mini hikayemizdeki cümlelerin Türkçe anlamlarını öğreneceğiz. Haydi başlayalım. There is a woman. Her name

Detaylı

Mart Ayı Değerler Eğitimi. Samimiyet

Mart Ayı Değerler Eğitimi. Samimiyet Mart Ayı Değerler Eğitimi Samimiyet Darüşşafaka Orta Okulu Mart Ayı değeri olan Samimiyet değeri kapsamında etkinlik ve paylaşımlar düzenlemiştir. Yabancı diller bölümü; Samimiyet konusuyla ilgili olarak

Detaylı

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition)

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) Hakan Cora Click here if your download doesn"t start automatically AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri

Detaylı

can herhangi bir şeyi yapabilmeye yetenekli olduğumuzu belirtmek için

can herhangi bir şeyi yapabilmeye yetenekli olduğumuzu belirtmek için Can, could, would like to, may. a) can: e bilir, a bilir. can herhangi bir şeyi yapabilmeye yetenekli olduğumuzu belirtmek için kullanırız. Olumlu cümle (can olumlu) cümlede yetenek bildirir. I can speak

Detaylı

53. Present Perfect Continuous Tense Konu Anlatımı (Geçmişte başlayıp devam eden zaman) (www.konuanlatımı.com)

53. Present Perfect Continuous Tense Konu Anlatımı (Geçmişte başlayıp devam eden zaman) (www.konuanlatımı.com) 53. Present Perfect Continuous Tense Konu Anlatımı (Geçmişte başlayıp devam eden zaman) (www.konuanlatımı.com) Bugün size Devam eden yakın geçmiş zaman ya da Geçmişte başlayıp devam eden zaman olarak Türkçeleştirebileceğimiz

Detaylı

İNGİLİZCE II Yrd. Doç. Dr. Emrah EKMEKÇİ

İNGİLİZCE II Yrd. Doç. Dr. Emrah EKMEKÇİ State Of The Art Part I Ünite 8 5İ Ortak Dersler İNGİLİZCE II Yrd. Doç. Dr. Emrah EKMEKÇİ 1 Ünite 8 STATE OF THE ART PART I Yrd. Doç. Dr. Emrah EKMEKÇİ İçindekiler 8.1. BE GOING TO... 3 8.1.1. FUNCTIONS

Detaylı

Lesson 38: Infinitive 3. (how, what, where, when + infinitive) Ders 38: Mastar 3. (nasıl, ne, nerede, ne zaman + mastar)

Lesson 38: Infinitive 3. (how, what, where, when + infinitive) Ders 38: Mastar 3. (nasıl, ne, nerede, ne zaman + mastar) Lesson 38: Infinitive 3 (how, what, where, when + infinitive) Ders 38: Mastar 3 (nasıl, ne, nerede, ne zaman + mastar) Reading (Okuma) He knows how to cook spaghetti. ( O spagettinin nasıl pişirileceğini

Detaylı

Lesson 58 : everything, anything. each, every Ders 58: her şey, herhangi bir şey. Her biri, her

Lesson 58 : everything, anything. each, every Ders 58: her şey, herhangi bir şey. Her biri, her Lesson 58 : everything, anything each, every Ders 58: her şey, herhangi bir şey Her biri, her Reading (Okuma) Is everything okay? (Her şey yolunda mı?) Don t worry, everything will be fine. (Endişelenme,

Detaylı

25. İngilizce Geniş Zaman Konu Anlatımı (Simple Present) (www.konuanlatımı.com)

25. İngilizce Geniş Zaman Konu Anlatımı (Simple Present) (www.konuanlatımı.com) 25. İngilizce Geniş Zaman Konu Anlatımı (Simple Present) (www.konuanlatımı.com) Merhaba. Bugünkü konumuz simple present tense; yani namı değer geniş zaman. İngilizcedeki zamanların içinde en çok kuralları

Detaylı

Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers

Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers Size iş imkanı sağlayacak bir sertifikaya mı ihtiyacınız var? Dünyanın önde gelen İngilizce sınavı TOLES, Hukuk İngilizcesi becerilerinin

Detaylı

SİMPLE GRAMMAR LECTURE

SİMPLE GRAMMAR LECTURE SİMPLE GRAMMAR LECTURE How many tenses has the use of the English language? 1) Simple present tense 2) Simple present continues tense 3) Present perfect tense 4) Present perfect continues tense 5) Simple

Detaylı

Exercise 2 Dialogue(Diyalog)

Exercise 2 Dialogue(Diyalog) Going Home 02: At a Duty-free Shop Hi! How are you today? Today s lesson is about At a Duty-free Shop. Let s make learning English fun! Eve Dönüş 02: Duty-free Satış Mağazasında Exercise 1 Vocabulary and

Detaylı

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR ANABİLİM DALI ADI SOYADI DANIŞMANI TARİHİ :TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI : Yasemin YABUZ : Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL : 16.06.2003 (1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR Kökeni Antik Yunan

Detaylı

6. Sınıf İngilizce 1. Ünite After School Konu Anlatımı. Kelime Bilgisi. after school activities : okul sonrası etkinlikler

6. Sınıf İngilizce 1. Ünite After School Konu Anlatımı. Kelime Bilgisi. after school activities : okul sonrası etkinlikler 6. Sınıf İngilizce 1. Ünite After School Konu Anlatımı Kelime Bilgisi activities : etkinlikler activity : etkinlik after dinner : akşam yemeğinden sonra after school : okuldan sonra after school activities

Detaylı

HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU

HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU BOLU HALKIN EGITIMINI GELISTIRME VE DESTEKLEME DERNEGI TARAFINDAN ORGANİZE EDİLEN YAYGINLAŞTIRMA FAALİYETLERİ - TURKİYE Bolu Halkın Egitimini Gelistirme ve Destekleme

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İNGİLİZCE-2 Ders No : 0010070014 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

Argumentative Essay Nasıl Yazılır?

Argumentative Essay Nasıl Yazılır? Argumentative Essay Nasıl Yazılır? Hüseyin Demirtaş Dersimiz: o Argumentative Essay o Format o Thesis o Örnek yazı Military service Outline Many countries have a professional army yet there is compulsory

Detaylı

Lesson 49: hardly, rarely, never. Ders 49: hemen hemen, nadiren, asla/hiç

Lesson 49: hardly, rarely, never. Ders 49: hemen hemen, nadiren, asla/hiç Lesson 49: hardly, rarely, never Ders 49: hemen hemen, nadiren, asla/hiç Reading (Okuma) I rarely drink alcohol. ( Nadiren alkol içerim. ) My father rarely listens to classical music. ( Babam nadiren klasik

Detaylı

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE (Dİ Lİ GEÇMİŞ ZAMAN) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com Simple Past Tense Verbs

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE (Dİ Lİ GEÇMİŞ ZAMAN) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com Simple Past Tense Verbs İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE (Dİ Lİ GEÇMİŞ ZAMAN) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA SIMPLE PAST TENSE (+) I went to school yesterday. She made the beds last night. They liked coffee. (?) Did you go to school?

Detaylı

Lesson 07: Verb + not, Verb +? Ders 07: Fiil + olumsuzluk eki, Fiil +?

Lesson 07: Verb + not, Verb +? Ders 07: Fiil + olumsuzluk eki, Fiil +? Lesson 07: Verb + not, Verb +? Ders 07: Fiil + olumsuzluk eki, Fiil +? Reading (Okuma) I do not run. (Koşmam.) We do not go to the park. (Parka gitmeyiz.) You do not dance. (Dans etmezsin.) They do not

Detaylı

Lesson 64: Modal verbs Ders 64: Yardımcı fiiler

Lesson 64: Modal verbs Ders 64: Yardımcı fiiler Lesson 64: Modal verbs Ders 64: Yardımcı fiiler Reading (Okuma) He can cook almost any dish. (Neredeyse her yemeği pişirebilir.) You must solve your problems. (Sorunlarını çözmen gerekir.) He could be

Detaylı

Lesson 51: before, after, while, since Ders 51: önce, sonra, -iken, -den beri

Lesson 51: before, after, while, since Ders 51: önce, sonra, -iken, -den beri Lesson 51: before, after, while, since Ders 51: önce, sonra, -iken, -den beri Reading (Okuma) Before you go to the beach, call your mother. ( Sahile gitmeden önce anneni ara. ) We traveled to Japan before

Detaylı

a) Must: meli malı. Bir eylemin yapılmasının zorunluluğunu belirten must ile ifade edilen kişinin kendi isteğinden kaynaklanmaktadır.

a) Must: meli malı. Bir eylemin yapılmasının zorunluluğunu belirten must ile ifade edilen kişinin kendi isteğinden kaynaklanmaktadır. a) Must: meli malı. Bir eylemin yapılmasının zorunluluğunu belirten must ile ifade edilen kişinin kendi isteğinden kaynaklanmaktadır. Olumlu cümle I must go: Gitmeliyim. (Ben böyle istemiyorum) He must

Detaylı

amerika birleşimiş devletleri

amerika birleşimiş devletleri İngilizce Lesson 15 place Where you want go Türkçe 15 ders yer, mekan nereye istiyorsun git Where do you want to go? nereye gitmek istersin? Countries Country Turkey Turkey is a country America America

Detaylı

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 1.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK MEHMET BOZKURT

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 1.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK MEHMET BOZKURT 8. SINIF ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KAZANIM TESTLERİ TÜRKÇE MATEMATİK T.C İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK FEN VE TEKNOLOJİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ İNGİLİZCE Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır 1.SAYI

Detaylı

«Sık kullanılan slang ifadeleri»

«Sık kullanılan slang ifadeleri» «Sık kullanılan slang ifadeleri» Slang, İngilizce de günlük hayatta kullanılan resmi olmayan ve kitaplarda bulamayacağın ifadeler. Slang ile ilgili en zor şey, kullanıldığı durumları iyi bilmek. Burada

Detaylı

YABANCI DİL I Zorunlu 1 1 4

YABANCI DİL I Zorunlu 1 1 4 Ders Öğretim Planı Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS 200001212010 YABANCI DİL I Zorunlu 1 1 4 Dersin Seviyesi Lisans Dersin Amacı After attending the Foreign Language I, students will

Detaylı

Lesson 69: Articles. Ders 69: Tanımlıklar

Lesson 69: Articles. Ders 69: Tanımlıklar Lesson 69: Articles Ders 69: Tanımlıklar Reading (Okuma) Could you open the window? (Pencereyi açar mısın? The Sun is shining. (Güneş parlıyor.) I go out only twice a month. (Ayda sadece iki kere dışarı

Detaylı

MUST SHOULD OUGHT TO. Tom must speak English. Tom must not speak English. Tom must be speaking English at the moment.

MUST SHOULD OUGHT TO. Tom must speak English. Tom must not speak English. Tom must be speaking English at the moment. LI STOFMODALS www. si s t emdi l. c om 201 7TEMMUZ YÖKDİ L Sağl ı k-sos yal-fen MUST Tom must speak English. Tom must not speak English. Tom must be speaking English at the moment. Tom must not be speaking

Detaylı