Kozmetik Endüstrisinde Kullanılan Kimyasallar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kozmetik Endüstrisinde Kullanılan Kimyasallar"

Transkript

1 Kozmetik Endüstrisinde Kullanılan Kimyasallar

2 1. Emülsifiye edici (=emülgatör) 2. UV filtre 3. Stabilizatör (Antioksidan+iyon tutucu) 4. Koruyucu ve dezenfektan 5. Renklendirici 6. Kıvam arttırıcı 7. Asitlik düzenleyici 8. Yüzey aktif maddeler (Anyonik, noniyonik, amfoterik) 9. Vitamin 10. Taşıyıcı ve çözücüler 11. Aktif hammadde 12. Diğer özel ürünler

3 10. Kozmetik Ürünlerde Kullanılan Taşıyıcı ve Çözücüler

4 Taşıyıcı sistem nedir? Taşıyıcı sistemler ürünlerde etkin madde/maddeleri içinde bulunduran kısımdır. Kozmetik formülasyonların hazırlanmasında değişik taşıyıcı sistemler kullanılmaktadır.

5 Kozmetik Taşıyıcı Sistemlerin Sınıflandırılması I. Klasik kozmetik taşıyıcı sistemler 1. Emülsiyonlar 2. Kremler 3. Jeller 4. Aeresoller II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler 1. Çoklu emülsiyonlar 2. Mikroemülsiyonlar 3. Veziküler sistemler a. Lipozomlar b. Niozomlar c. Benzer patentli sistemler 4. Partiküler sistemler a. Mikro/Nano kapsüller b. Mikro/Nano partiküller c. Mikrosüngerler d. Moleküler baskılı polimerik sistemler e. Siklodekstrinler

6 I. Klasik kozmetik taşıyıcı sistemler 1. Emülsiyonlar: Birbiri ile karışmayan iki sıvıdan birinin diğeri içinde homojen olarak dağıldığı iki fazlı sistemlerdir. 2. Kremler: Yarı katı emülsiyonlardır. Kremler kendileri bir kozmetik ürün olup, temizleyici, yumuşatıcı, el ve vü- cut kremleri gibi değişik amaçlarla kullanılırlar. Aynı zamanda lipozom, mikroküre, mikrosünger v.b. modern kozmetik taşıyıcı sistemler için de taşıyıcı olarak kullanılırlar. Tüm deri kremleri, el ve vücut kremleri, temizleyici kremler, traş kremleri, deodoran ve antiperspiran kremler ve güneş kremleri örnek verilebilir.

7 I. Klasik kozmetik taşıyıcı sistemler 3. Jeller: Yapılarına su alarak şişebilen organik moleküllü maddelerin oluşturduğu yarı katı sistemlerdir. Kil gibi anorganik maddelerin sudaki dispersiyonları da benzer şekilde kullanılabilir. Kozmetik ürünlerde jel tipi sıvağlar hazırlanırken çoğunlukla selüloz türevleri yada karbomerler kullanılır. Jeller hem klasik kozmetik ürünlerin formülasyonunda yer alırlar, hem de yeni taşıyıcı sistemler bir jel içinde formüle edilebilirler. Yüz temizleme jelleri, jel tarzında hazırlanmış traş preparatları, saç jöleleri ve diş macunları örnek verilebilir. 4. Aeresoller: Aeresoller sıvı yada katı partiküllerin bir itici gaz içinde dağıtıldığı kolloidal sistemlerdir. Basınçlı ambalajlar olarak da tanımlanırlar. Kozmetik endüstrisinde içeriği sıvı, toz ve köpük olan aeresol şeklinde hazırlanmış çeşitli ürünler mevcuttur.

8 II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler Bu sistemler ile Formülasyondaki etkin maddenin kontrollü salımı sağlanabilir Aynı sistem içinde geçimsiz maddeler birarada verilebilir Etkin maddelerin stabiliteleri artırılabilir Bitmiş ürünün raf ömrü uzatılabilir Etkin maddelerin iritan özellikleri azaltılabilir Ürünün estetik özellikleri geliştirilebilir.

9 II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler 1. Çoklu emülsiyonlar: "Emülsiyonların emülsiyonu" da denilen bu sistemler Y/S/Y veya S/Y/S tipinde olabilir. Geçimsiz maddeler tek ürün içinde birarada verilebilir. Uzatılmış etki sağlanabilir. Hassas maddeler iç fazda korunabilir. 2. Mikro emülsiyonlar: Emülsiyonların özel bir tipidir. Dağılan fazın damlacık büyüklüğü 100 nm'nin altında olup, şeffaf ve stabil emülsiyonlardır. Klasik emülsiyonlar gibi Y/S ve S/Y tipinde olabilirler. Hazırlama esnasında kendiliklerinden oluşurlar. Alkolsüz kolonyaların hazırlanmasında parfümün mikroemülsiyon içinde formüle edilmesi ve yağda çözünen vitaminlerin mikroemülsiyonlarının hazırlanarak sulu ortamda formüle edilmeleri örnek olarak verilebilir.

10 II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler 3. Veziküler sistemler a. Lipozomlar: Aralarında sulu faz bulunan bir veya çok sayıda biyolojik membrana benzer yapıdaki çift lipit tabakaların oluşturduğu küresel veziküllerdir.

11 Lipozomlar deri üzerinde su ile yıkanmaya dayanıklı bir film tabakası oluştururlar. Oluşan film ancak deterjan ile deriden uzaklaştırılabilir. Keratine çok iyi bir şekilde bağlanırlar. Yaralı, hasarlı ve çok kuru derilerde nemlendirici etkilerine bağlı olarak onarıcı etki de gösterirler. İritasyon yapıcı maddelerin lipozom içinde verilmeleri bu etkilerini azaltır ve deride toksik etki görülmez. Kontrollü salım sistemi gibi davranırlar ve derinin nem içeriğini kontrol ederler. Toksik olmayan ve biyolojik olarak bozunabilen maddelerdir. Lipozom içinde taşınarak deriye verilen maddeler deriden penetre olmalarına karşın, klasik taşıyıcılara göre emilimleri çok daha az olduğu için sistemik dolaşıma geçen miktarları da daha azdır.

12 Lipozomlu krem, deri ile temas ettiğinde deri bariyeri ile karşı karşıya gelir. Lipozom, deri bariyerini aşarak içeri girer. Lipozom, bariyeri geçtikten sonra çözünür ve içerisinde bulunan aktif maddeyi salar.

13 Boş lipozomlar deriyi nemlendirici olarak kullanılırken, farklı kozmesötik maddelerin yüklü olduğu lipozomlu pek çok ticari ürün mevcuttur. Yaşlanmayı önleyici lipozomlu kremler ve jeller bunlardandır. İlk kozmetik lipozom kremi; 1986 da Capture (Christian Dior)

14 II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler 3. Veziküler sistemler b. Niozomlar: Lipozoma benzer yapıdadır. Esas yapı taşını noniyonik yüzey aktif maddeler oluşturur. Lancome'un piyasada bulunan Niosome Krem ürünü örnek olarak verilebilir.

15 Niozomlar, lipozomlara göre daha uzun raf ömrüne sahip, kimyasal olarak daha kararlı yapılardır. Fonksiyonel grupları hidrofilik baş kısmında yer aldığında üzerinde modifikasyon yapmak oldukça kolaydır. Biyolojik sistemler ile oldukça uyumludur ve noniyonik yapısından ötürü toksik değildir. İmmün sistemi etkilemez ve biyoçözünürdür. Lipofilik maddeleri veziküler çift tabaka membran arasında, hidrofilik maddeleri ise sulu bölgee tutuklama özelliğine sahiptir. Hammaddelerinin temini kolaydır ve lipozomlara göre daha ucuzdur.

16 II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler 3. Veziküler sistemler c. Benzer patentli sistemler, TRANSFERZOM: Alman firması IDEA AG tarafından patentli, taşıyıcı sistem teknolojisidir.

17 II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler 4. Partiküler sistemler a. Mikro/Nano kapsüller: Bir çekirdeğin çeperle kaplanması sonucu oluşan dozaj şekilleridir.

18 Kozmetik avantajları, Etkin maddenin stabilitesinin sağlanması Uçucu bileşiklerin buharlaşmasının önlenmesi Sıvıların toz forma dönüştürülmesi Toksisitenin azaltılması Etkin maddenin kontrollü salınımının sağlanması Enkapsüle edilen Parfüm Pigmentler Yağlar Antioksidanlar Ürün Şampuan ve temizleyiciler Ruj Ruj, krem ve losyonlar Deri beyazlatıcı kremler

19 Lancôme tarafından üretilen "PRIMORDIALE" vitamin E nanokapsülleri içerir. Çekirdekte yağda çözünen veya dağılan etkin maddenin yer aldığı depo tipi sistemlerdir.

20 II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler 4. Partiküler sistemler b. Mikro/Nano partiküller, Katı lipit nanopartiküller 1991 yılında emülsiyonlar, lipozomlar ve polimerik partiküler sistemlere alternatif bir taşıyıcı sistem olarak ortaya çıkan katı lipit nanopartiküller (SLN), son yıllarda giderek artan bir ilgi görmektedir. Katı lipit nanopartiküller, oda ve vücut sıcaklığında katı halde bulunan lipidler ile hazırlanan ve emülgatörler ile stabilize edilen, nanometre boyutundaki partiküllerdir.

21 SLN ler genel olarak katı lipitler, emülgatörler ve sudan oluşmaktadır. Yağ/su emülsiyonları kolaylıkla üretilebilen, temel kozmetik formülasyonlardır. Katı lipit partiküller de formülasyon açısından y/s emülsiyonları ile benzerdir. Nanopartikül üretilmesinin nedeni; günümüzde nanoteknolojiye duyulan ilginin artmasının yanısıra, katı lipit nanopartiküllerin derinin daha alt tabakalarına kadar aktid maddeyi taşıyabilmeleridir. Kullanılan katı lipitler Yağ asitleri Trigliseritler Mumlar Kullanılan yüzey aktif maddeler Lesitin Plantacare 2000UP(Decyl Glucoside) Poloxamer 188 SDC (Sodium deoxycholate) Tween80 Setil alkol Tego Care 450 (Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate)

22 Kozmetikte kullanım avantajları, Retinol ve α-tokoferol gibi stabilite sorunu olan bileşenleri korurlar Kozmetik aktif bileşenlerin kontrollü salınımını sağlarlar. Kimyasal UV filtreleri için taşıyıcı olarak kullanılabilirler. Böylece UV bloke edici etkinin artmasına ve formülasyondaki güneşten koruyucu madde konsantrasyonunun azaltılmasına imkan verirler. Katı lipit nanopartiküllerin UV bloke edici özellikleri vardır. Partiküler özellikleri nedeniyle UV ışığını etkin bir şekilde yansıtarak, fiziksel güneş filtresi olarak rol oynarlar.

23 Cutanova cream nanorepair Q10 (Dr. Rimpler) Regenerations creme (Scholl) SURMER Créme légére (Isabelle Lancray)

24 II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler 4. Partiküler sistemler c. Mikrosüngerler: Çok sayıda aktif maddenin hapsedilebildiği, poröz yapıda mikrokürelerden oluşan patentli polimerik taşıyıcı sistemlerdir. 1992'de Advanced Polymer Systems Inc. tarafından geliştirilmiştir. Ağırlığının % 50-60'ı kadar aktif madde taşıyabilir.

25 Lokal olarak uygulanan nemlendiriciler, koku vericiler, yağlar ve çeşitli aktif maddeler için kullanılabilir. Mikrosünger sistemler ile; Kontrollü salım sağlanabilir. Deri uzun süreli nemlendirilebilir. Deri yağının absorplanması sağlanabilir. Maddelerin hoş olmayan kokuları (kepek önleyici şampuanlar v.b.) maskelenebilir.

26 Avantajları Biyolojik olarak inerttir Toksik değildir, allerjik reaksiyon yapmaz ve iritasyona neden olmaz. Vücutta başka bir maddeye dönüşmez. Sterildir Por çapı bakterilerden çok küçük olduğu için bakteri giremez. Dayanıklıdır ph ve 130 C 'ye kadar stabildir. Etki süresi uzundur Mikrosüngerler stratum corneumdan geçemeyecek kadar büyüktür. Böylece deri yüzeyinde kalıp, etkin maddeyi zamanla salarlar. Bu sayede aktif maddenin etki süresi uzar, deride aşırı birikimi önlenir ve iritasyon engellenir.

27 Deriye uygulandığında difüzyon, mekanik etmenler, ısı ve ph değişimleri ile etkin madde salınımı başlar. Deri aktif maddeyi taşıyıcıdan alıp tükettikçe mikrosünger taşıyıcıdaki aktif maddenin dengesini tekrar sağlamak üzere yeni aktif maddeyi salar. Mikrokapsüller etkin madde çıkışını kapsül duvarı ile kontrol ettiklerinden bu duvarın zedelenmesiyle içerikteki etkin maddenin tamamı denetimsiz salınabilir, oysa mikrosünger sistemlerde polimerik yapının gözenekleri arasından etkin madde salınır ve sistem iskeleti bozulmadan kalır.

28 Mikrosüngerlerin yer aldığı ürünler, Güneşten koruyucular Akne preparatları (benzoil peroksit) Derinin rengini açan ürünler (hidrokinon) Kepek önleyici maddeler (çinko pirition ve selenyum sülfit) Nemlendirici - yumuşatıcılar (gliserin ve sıvı parafin)

29 II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler 4. Partiküler sistemler d. Moleküler baskılı polimerik sistemler: Moleküler baskılama kavramı ilk defa 1972 de Günter Wulff ve çalışma grubu tarafından tanımlanmıştır. Üç adımda oluşturulur; Fonksiyonel grup içeren uygun monomerler, kalıp (hedef) moleküle kovalent veya non-kovalent etkileşimlerle bağlanarak bir ön kompleks oluşur. Monomer-kalıp ön kompleksi, uygun bir çapraz bağlayıcının da kullanılmasıyla fonksiyonel monomer üzerinden polimerleştirilir. Yapıdaki kalıp molekülünün uzaklaştırılması için, baskılanmış polimer uygun bir çözücü sistemi ile yıkanır. Uygun koşullar altında, yapıda meydana gelen bu boşluklar kalıp molekülün boyutunu, yapısını ve fizikokimyasal özelliklerini tanır, seçici ve etkin olarak kalıp molekülün tekrar yapıya bağlanması sağlar.

30 Alfa-tokoferol yüklü moleküler baskılı mikrojel küreler (anti-aging) Template molekül: alfa-tokoferol Polimer: beta-siklodekstrin Çapraz bağlayıcı: Hekzametilen diizosiyanat Çözücü: DMSO

31 Avantajları; Kısa sürede hazırlanırlar. Moleküler tanımaya elverişlidirler. Maliyetleri düşüktür. Yüksek sıcaklık, basınç ve geniş ph aralığında fiziksel ve kimyasal faktörlere karşı oldukça dayanıklıdır. Stabiliteleri yüksektir. Birkaç yıl boyunca saklanabilir ve tekrar tekrar kullanılabilirler.

32 II. Yeni kozmetik taşıyıcı sistemler 4. Partiküler sistemler e. Siklodekstrinler: Nişastanın enzimatik parçalanması sonucu oluşan oligosakkaritlerdir. Geometrik olarak 3 boyutlu konik silindir biçiminde olan siklodekstrinlerin kavite denen iç kısımları hidrofobik, dış yüzeyleri ise hidrofilik özellik gösterir. Bu özel konfigürasyonları sayesinde, pek çok lipofilik molekül ile inklüzyon kompleksleri oluşturabilmektedirler.

33 6 adet D-Glukoz Birimi 7 adet D-Glukoz Birimi 8 adet D-Glukoz Birimi

34 Siklodekstrinlerin avantajları, Taşıdığı molekülü ışık ve ısı kaynaklı bozunma reaksiyonlarına, oksidasyona ve hidrolize karşı korur. Buharlaşmayı önler. Taşıdığı suda çözünebilir molekülün çözünürlüğünü ve çözünme hızını arttırır. Nem çekme sorunu yoktur. İstenmeyen tat ve koku oluşumunu engeller. Sıvı ya da yağlı maddeleri toz şekline getirerek ürünü iyileştirir. Emülsiyonların stabilitesini arttırır.

35 Dihidroksiaseton bronzlaştırıcı bir ajandır ve sulu çözeltide kararsızdır. Aynı zamanda parfüm ile maskelenemeyen kötü bir kokusu vardır. Bu koku siklodekstrin kompleksleri ile ortadan kaldırılır. Dihidroksiasetonun kompleksten yavaşça salınımı, ürünün kullanıldığı bölgelerde aynı rengin oluşmasını da sağlar. Ultrasun Selftan (Estée Lauder) Self-Action Super Tan For Face (Estée Lauder) Parfüm ya da parfüm bileşeni gibi uçucu bileşikler buharlaşmaya karşı siklodekstrin kompleksleri ile stabilize edilirler. Kompleksler toz ya da sıvı formülasyonda olabilirler. Katı formda dahi olsalar dahi parfümlarda kullanılabilirler. Bu süspansiyonların deriye uygulanması parfümün yavaşça salınımını sağlayarak parfümün etkisini uzatır. Vivace (Shiseido Co.)

36 Salisilik asit deriyi temizlemede kullanılır. Antibakteriyel ve keratolitik etkisi vardır. Asit ve türevlerinin sudaki çözünürlükleri düşüktür. Siklodekstrin ile hazırlanan kompleksler ise daha çözünürdür. Bu nedenle, serbest asitlerle oluşabilecek iritasyonlar da önlenmiş olur. Siklodekstrin ile yapılan komplekslerin bakteriyostatik keratolitik ve enfeksiyon önleyici özellikleri de artar. Salisilik asidin siklodekstrin kompleksleri ticari olarak pek çok üründe bulunmaktadır. Sebo Care Impure Skin Cream (Bioclin) Siklodekstrinler aynı zamanda deriden salınan maddelerin de çözünürlüğünü arttırır. Bu nedenle deri temizleyici ürünlerde kullanılır. Deride bulunan yağlar ile kompleks oluşturma ve onları çözme yeteneğine sahiptirler. Oluşan yağ-siklodekstrin kompleksleri deriden kolaylıkla uzaklaşabilir. Mischhaut Gesichtstonic (Annemarie Börlind)

37 Çözücü nedir? Çözünürleşmeyi sağlayan ajanlar (çözücüler) yağlı maddelerin formülasyona daha kolay entegre edilmesini sağlayan maddelerdir. Polisorbat 20/Polisorbat 80 Polietilen glikoller Stearetler Kaprol mikro ekspres Kromoliyen SCE Kaprilil/Kapril glukozitler

38 Polisorbatlar ( vs) Polisorbatlar (Tween bileşikleri), etilen oksit ile poli-ollerin ve sorbitolün reaksiyonu sonucu oluşurlar. Bir mol sorbitol ile reaksiyona giren etilen dioksidin ortalama mol sayısı, polisorbatın isminde yer alan numarayı gösterir. Karakteristik hidrofilik özelliklerinden dolayı çözünürleştirici olarak kullanılır. Aynı zamanda yüzey aktif madde, ıslatıcı ajan, viskozite düzenleyici, antistatik ajan, stabilize edici gibi özellikleri de vardır. % 1-3 Uygulama alanları Oda spreyleri Çamaşır spreyleri Cilt temizleyiciler Cilt bakım ürünleri Makyaj bazları ve fondötenler Temizleyici yağlar Şampuanlar Rujlar Maskaralar

39 Polietilen glikoller (PEG) PEG-4, PEG-6, PEG-7, PEG-8, PEG-9, PEG-10, PEG-12, PEG-14, PEG-16, PEG-18, PEG-20, PEG-32, PEG-33, PEG-40, PEG-45, PEG-55, PEG-60, PEG-75, PEG-80, PEG-90, PEG-100, PEG-135, PEG-150, PEG-180, PEG-200, PEG-220, PEG-240, PEG-350, PEG-400, PEG-450, PEG-500 Etilen glikol birimlerinden oluşmuş polimerlerdir. PEG-400, 400 etilen glikol biriminden oluştuğunu belirtmektedir. Uygulama alanları Banyo ürünleri Traş ürünleri Cilt bakım ve cilt temizleme ürünleri Makyaj ürünleri Şampuan ve saç kremleri Deodorantlar PEG Kastor yağı ve PEG Hidrojenle doyurulmuş Kastor yağı da çözünürleştirici olarak kullanılmaktadır.

40 Stearetler (20-21-vs) Stearetler, stearik asidin polietilen glikol eterleridir. Yapışkan bileşiklerdir. Diğer sıvıların kendi aralarındaki moleküler kuvvetleri azaltarak çözünürlüğü arttırırlar. Uygulama alanları Kişisel temizleme ürünleri Deodorantlar Bronzlaştırıcı Parfüm Cilt, göz ve saç bakım ürünleri

KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963

KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963 KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963 6. HAFTA Ön formülasyon çalışmaları ve uygun kozmetik taşıyıcı sistem seçim kriterleri Kozmetik Taşıyıcı Sistemler Taşıyıcı

Detaylı

EMÜLSİYONLAR. 8. hafta

EMÜLSİYONLAR. 8. hafta EMÜLSİYONLAR 8. hafta Tanım: Birbiriyle karışmayan en az iki sıvıdan birinin diğeri içinde bir emülgatör yardımıyla damlacıklar halinde dağılması ile oluşan, homojen görünümlü heterojen sistemlerdir. Damlacıklardan

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNLER VE YENİ TAŞIYICI SİSTEMLER

KOZMETİK ÜRÜNLER VE YENİ TAŞIYICI SİSTEMLER KOZMETİK ÜRÜNLER VE YENİ TAŞIYICI SİSTEMLER Prof.Dr.Özgen Özer Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Kozmetoloji Bilim Dalı 2012 KOZMETİK/KOZMESÖTİK ÜRÜNLERİN TANIMI Kozmetikler

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Deri en geniş ve en ağır organ (9 kg) tüm vücut ağırlığının ~ % 16 sını kaplar ve alanı yetişkinlerde ~ 1.8 m²- 2 m 2, bebeklerde ~ 0.25 m²dir

Detaylı

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta Deriye Uygulanan Ürünler 9. Hafta Cilt bakım ürünlerinin temel amaçları: Cildin sağlıklı ve iyi durumda kalmasını sağlamak, Derinin temizlenmesi Derinin nem dengesinin korunması Derinin yaşlanması belirtilerinin

Detaylı

Deriye Uygulanan Ürünler. 7. Hafta

Deriye Uygulanan Ürünler. 7. Hafta Deriye Uygulanan Ürünler 7. Hafta Deriye uygulanan preparatlar Günlük deri bakım preparatları Yaşlanmayı önleyici preparatlar Dekoratif kozmetik ürünler Deodorant ve antiperspiranlar Güneş preparatları

Detaylı

YARI KATI İLAÇ ŞEKİLLERİ;

YARI KATI İLAÇ ŞEKİLLERİ; 11. Hafta YARI KATI İLAÇ ŞEKİLLERİ; Haricen deriye veya mukozaya uygulanan, belli bir viskoziteye sahip preparatlardır. Avrupa Farmakopesi ne (EP5) göre yarı katı preparatların tanımı; Etkin maddelerin

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 3.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 3.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 3.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Cilt Nemlendirici Ürünler Amaç; Cildin nem dengesini korumak, kuru cildi önlemek Çevresel faktörlerin cilt üzerinde yarattığı hasarları önlemek

Detaylı

12.Hafta YARI KATI İLAÇ ŞEKİLLERİ

12.Hafta YARI KATI İLAÇ ŞEKİLLERİ 12.Hafta YARI KATI İLAÇ ŞEKİLLERİ Deriden geçişin artırılması 1- Fiziksel yöntemler Sonoforez / Fonoforez (Sonophoresis / Phonophoresis) İyontoforez (Iontophoresis) Elektrodelme (Electroporation) Mikro

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 10. Hafta

İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 10. Hafta İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 10. Hafta 1 Genel giriş - İlaç şekilleri Farmakopeler, Reçete bilgisi Ölçü ve Birimler İlaç Şekillerinde Kullanılan Su ve Özellikleri Çözelti Formundaki İlaç

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER»

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» Çözeltiler sıvı dozaj şekilleridir. Bir katı, sıvı veya gazın bir başka katı, sıvı veya gaz içinde tektür bir şekilde dağılması ile hazırlanır. Eczacılıkta çok sık tercih

Detaylı

Kozmetik Taşıyıcı Sistemler Olarak Katı Lipit Partiküller

Kozmetik Taşıyıcı Sistemler Olarak Katı Lipit Partiküller Kozmetik Taşıyıcı Sistemler Olarak Katı Lipit Partiküller Prof. Dr. Süeda Hekimoğlu Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Kozmetoloji Bilim Dalı 4. Kozmetik Kimyası,

Detaylı

6-Maddelerin daha az çözünür tuz ve esterleri kullanılabilir. 7-Isı, ışık ve metaller gibi katalizörlerin etkisi önlenebilir.

6-Maddelerin daha az çözünür tuz ve esterleri kullanılabilir. 7-Isı, ışık ve metaller gibi katalizörlerin etkisi önlenebilir. Hidrolize engel olmak veya hidroliz hızını yavaşlatmak için alınabilecek önlemler nelerdir? 1-pH ayarlanabilir. 2-Çözücü tipi değiştirilebilir. 3-Kompleks oluşturulabilir. 4-Yüzey aktif maddeler ilave

Detaylı

Göz Preparatları birkaç gruba ayrılır (EP)

Göz Preparatları birkaç gruba ayrılır (EP) Göz Preparatları Göz preparatları : Göz küresi üzerine ve/veya konjonktivaya veya konjonktiva kesesine yerleştirmek için tasarlanan steril sıvı, yarı katı veya katı preparatlardır. İlaçlar, göze başlıca

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder

Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder www.dermadolin.com.tr www.minidolin.com.tr www.seranem.com.tr Büyükler de kullanabilir 1- Hodan Yağı (Borago Officinalis) 2- Bal Özütü (Ekstraktı) 3-

Detaylı

İlaç Taşıyıcı Sistemler. 9. Hafta

İlaç Taşıyıcı Sistemler. 9. Hafta İlaç Taşıyıcı Sistemler 9. Hafta İlaç Taşıyıcı Sistemler Mikron ya da mikron altı boyutta koloidal çapta preparatlardır 1. Veziküler sistemler Lipozomlar Niozomlar Eritrosit 2. Katı partiküler sistemler

Detaylı

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM SAĞLIK VE HİJYEN NEDİR? Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal

Detaylı

YENİ! Profesyonel Cilt Bakımı

YENİ! Profesyonel Cilt Bakımı Menalind professional Yaşlı ve hassas cilt için profesyonel cilt bakım serisi YENİ! Profesyonel Cilt Bakımı Cildin koruyuculuğuna mükemmel destek: Nutriskin Protection Complex Yeni Nutriskin Protection

Detaylı

Dermakozmetik Cilt bakım Ürünlerinin Formül Tasarımı

Dermakozmetik Cilt bakım Ürünlerinin Formül Tasarımı Dermakozmetik Cilt bakım Ürünlerinin Formül Tasarımı Prof.Dr.ÖZGEN ÖZER Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Kozmetoloji Bilim Dalı Cilt bakım ürünleri, En çok tartışılan

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNLERİNİN İTHALATINDA BİLDİRİM ESASLARINI DÜZENLEYEN DIŞ. Dış Ticaret Müsteşarlığından: 31.12.2008 tarih ve 27097 sayılı 4. Mükerrer R.G.

KOZMETİK ÜRÜNLERİNİN İTHALATINDA BİLDİRİM ESASLARINI DÜZENLEYEN DIŞ. Dış Ticaret Müsteşarlığından: 31.12.2008 tarih ve 27097 sayılı 4. Mükerrer R.G. KOZMETİK ÜRÜNLERİNİN İTHALATINDA BİLDİRİM ESASLARINI DÜZENLEYEN DIŞ TİCARETTE STANDARDİZASYON TEBLİĞİ (2009/12) Dış Ticaret Müsteşarlığından: 31.12.2008 tarih ve 27097 sayılı 4. Mükerrer R.G. G.G.T.(Serbest

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN Enkapsülasyon katı, sıvı ve gaz malzemelerin kaplanarak kapsüller içinde tutulması ile çok küçük bir maddeyi veya tüm

Detaylı

Kişisel Temizlik ve Hijyen

Kişisel Temizlik ve Hijyen Kişisel Temizlik ve Hijyen KATEGORİ ÜRÜN AİLESİ ÜRÜN TANIMI ÜRÜN KODU ÜRÜN ADI CİNSİ L KG Kişisel Temizlik ve Hijyen Hijyenmax Sıvı Sabunlar ve El Dezenfektanları 9225375 Hijyenmax Antibakteriyel Köpük

Detaylı

Dis Hekimi Dr. Remzi ULGEN. Diş Macunları. kozmetik olduğu u kabul edilmektedir. ndandır. olmasındand. www.remziulgen.com 1

Dis Hekimi Dr. Remzi ULGEN. Diş Macunları. kozmetik olduğu u kabul edilmektedir. ndandır. olmasındand. www.remziulgen.com 1 Diş Macunları Diş fırçalamada ilk amacın kozmetik olduğu u kabul edilmektedir. Ön n dişlerin arka dişlerden daha dikkatli fırçalanmasf alanması,, bu dişlerin kolay fırçalanmasf alanmasından ndan değil,

Detaylı

ARC - RELAXTIVE OIL. Gelismis, Güvenilir, Kimyasallar YAĞLAYICI VE GEVŞETİCİ

ARC - RELAXTIVE OIL. Gelismis, Güvenilir, Kimyasallar YAĞLAYICI VE GEVŞETİCİ ARC - RELAXTIVE OIL YAĞLAYICI VE GEVŞETİCİ RELAXTIVE OIL HANGİ AMAÇLA GELİŞTİRİLDİ? RELAXTIVE OIL sıkışmış, paslanmış cıvataları, somunları, bağlantı elemanlarını, uzun süre kullanılmadığı için paslanarak

Detaylı

KOZMETİK FORMÜLASYONLARINDA KOKU VE UYGULAMA SÜRECİ. KİMYAGER Nail GÜLEN. KimyaKongreleri.org

KOZMETİK FORMÜLASYONLARINDA KOKU VE UYGULAMA SÜRECİ. KİMYAGER Nail GÜLEN. KimyaKongreleri.org KOZMETİK FORMÜLASYONLARINDA KOKU VE UYGULAMA SÜRECİ KİMYAGER Nail GÜLEN FROMA KİMYA, başta kozmetik ürün çeşitlerinde olmak üzere, kokunun olduğu ve kokunun olması istenilen her ürün için geniş seçeneklere

Detaylı

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici 1. II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici tam olarak nedir ve nasıl çalışılır? TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici bir temizleme ürünü olup, gerçek hayata

Detaylı

Derinin Temizlenmesi

Derinin Temizlenmesi Derinin Temizlenmesi Deri üzerindeki kirler 1. Suda çözünebilir (ter) 2. Yağda çözünebilir (sebum, yağ) 3. Çözünmeyen (kum, deri pulları) Su ve sabun ile 3 ü de uzaklaştırılabilir. Cildi temizlemek: Su

Detaylı

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir.

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir. Kazan Kimyasalları FINEAMIN 06 Demineralize su kullanlan, yüksek basınçlı buhar sistemleri için korozyon ve kireçlenmeyi önleyici kimyasal Kullanıcı ve Çevre Dostu: FINEAMIN 06, doğada hemen hemen tümüyle

Detaylı

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur.

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. OKULDA KİMYA KAĞIT Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. Selüloz bitkilerin gövde ve yapraklarında bol bulunur, bu nedenle kağıt çoğunlukla ağaç gövdelerinden üretilir. Kağıt üretimi:

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir, benzersiz, olağanüstü bir bitkidir. Geleneksel olarak kenevir, yelkenli gemi halatlarının imalatında kullanılır. Yakın geçmişte moda tasarımcıları,

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

FINAWAX-E: Erucamid yapıda doymamış primary amid tir ve tamamen bitkisel bazlıdır. PE/PP dolgu, renkli masterbatch & kompound

FINAWAX-E: Erucamid yapıda doymamış primary amid tir ve tamamen bitkisel bazlıdır. PE/PP dolgu, renkli masterbatch & kompound SLIP & ANTIBLOK (FINAWAX) FINAWAX-O: Oleamid yapıda doymamış primary amid tir ve tamamen bitkisel bazlıdır. PE/PP dolgulu kompound FINAWAX-OK: Oleamid yapıda doymamış primary amid tir ve tamamen bitkisel

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

KIMYA HER YERDE. Evde Kimya

KIMYA HER YERDE. Evde Kimya KIMYA HER YERDE Evde Kimya Hazır Gıdalar İnsan nüfusu arttıkça besin ihtiyacı da artmaktadır. Özellikle Sanayi Devrimi sonrası köylerdeki nüfusun azalıp kentlerdekinin artması, hazır gıdaların artmasına

Detaylı

DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR

DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR Derinin en üst tabakasını oluşturan stratum korneumun yaklaşık %10-13 ünü su oluşturur. Bu tabakadaki su içeriğinin azalması deride kuruluk, çatlama ve kaşıntıya yol

Detaylı

HÜCRE ZARINDA TAŞINIM

HÜCRE ZARINDA TAŞINIM HÜCRE ZARINDA TAŞINIM Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ YDÜ TIP FAKÜLTESİ BİYOFİZİK AD Küçük moleküllerin zardan geçişi Lipid çift tabaka Polar moleküller için geçirgen olmayan bir bariyerdir Hücre içindeki suda

Detaylı

Diş fırçalamada ilk amacın kozmetik olduğu kabul edilmektedir. Ön dişlerin arka dişlerden daha dikkatli fırçalanması, bu dişlerin kolay

Diş fırçalamada ilk amacın kozmetik olduğu kabul edilmektedir. Ön dişlerin arka dişlerden daha dikkatli fırçalanması, bu dişlerin kolay Diş Macunları Diş fırçalamada ilk amacın kozmetik olduğu kabul edilmektedir. Ön dişlerin arka dişlerden daha dikkatli fırçalanması, bu dişlerin kolay fırçalanmasından değil, ayrıca görünen dişler olmasındandır.

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

Yenilikçi Nano Teknolojisi ile Tam Koruma

Yenilikçi Nano Teknolojisi ile Tam Koruma Yenilikçi Nano Teknolojisi ile Tam Koruma Würth Nano Teknolojisi Geleceği bugün yaşayınız! Yunanca nanos öneki, cüce anlamına gelir ve nanoteknolojinin 100 nanometreden (1 nanometre (nm) = milimetrenin

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 15.Hafta Ders Notları Traş Kozmetikleri Ambalaj Yan etkiler

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 15.Hafta Ders Notları Traş Kozmetikleri Ambalaj Yan etkiler ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 15.Hafta Ders Notları Traş Kozmetikleri Ambalaj Yan etkiler 1 TRAŞ KOZMETİKLERİ Erkekler traş olarak günde 20bin-25bin sakal kılını cildinden uzaklaştırır. Kıl günde 0,25-0,5 mm

Detaylı

KULLANMA TALİMATI ÜREDERM

KULLANMA TALİMATI ÜREDERM KULLANMA TALİMATI ÜREDERM %20 krem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram kremde 200 mg Üre (Karbamid) içerir. Yardımcı maddeler: Beyaz yumuşak vazelin, Setostearil alkol, İzopropilmiristat, Gliserinmonostearat,

Detaylı

Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 12.06.2006 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: TASKI TAPI EXTRACT C1b Ürünün uygulama alanı: Profesyonel genel temizlik/bakım ürünü Üretici/Tedarikçi:

Detaylı

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR Deodorantlar ve antiperspirantlar en fazla kullanılan kozmetik ürünlerindendir. Her gün milyonlarca kişi tarafında koltuk altına uygulanmaktadırlar.

Detaylı

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ Hijyenmax Sıvı Sabunlar ve El Dezenfektanları 9225375 Hijyenmax Antibakteriyel Köpük Sabun SIVI 5,00 5,27 4 117,02 TL 22,23 TL 468,08

Detaylı

DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR

DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR Cilt Bakım Ürünleri Cilt bakımında temel amaç, cildin sağlıklı ve iyi durumda kalmasını sağlamak, deri yaşlanmasına bağlı olarak oluşan belirtileri azaltmak ve bazı

Detaylı

LİPOZOMLAR GİRİŞ FOSFATİDİLKOLİN

LİPOZOMLAR GİRİŞ FOSFATİDİLKOLİN LİPOZOMLAR GİRİŞ Farklı bileşenleri, hazırlanma ve kullanım şekilleri ile lipozomların patentleri ve lipozomlar hakındaki yayınlar sık sık gözden geçirilmekte incelenmektedir. Gözden geçirme çalışmaları

Detaylı

YENİ İLAÇ TAŞIYICI SİSTEMLER VE İLAÇLARIN HEDEFLENDİRİLMESİ

YENİ İLAÇ TAŞIYICI SİSTEMLER VE İLAÇLARIN HEDEFLENDİRİLMESİ YENİ İLAÇ TAŞIYICI SİSTEMLER VE İLAÇLARIN HEDEFLENDİRİLMESİ İlaç Taşıyıcı Sistemler Kolloidal ilaç taşıyıcı sistemler -Veziküler sistemler -Mikro-/Nano-partiküler sistemler Hücresel ilaç taşıyıcı sistemler

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 05.10.2009 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: MAGIC STAR Yağ Tutucu ve Drenaj Hattı için Biyolojik Yağ Giderme Ürünü Ürünün uygulama alanı: Bıo Chem

Detaylı

Doğadan Cildimize. Çağrı AVAN Sinop-Boyabat Cumhuriyet YİBO Adile ŞEKER Sinop-Dikmen Kadı YİBO. YİBO-Çalıştayları Gebze-TÜSSİDE

Doğadan Cildimize. Çağrı AVAN Sinop-Boyabat Cumhuriyet YİBO Adile ŞEKER Sinop-Dikmen Kadı YİBO. YİBO-Çalıştayları Gebze-TÜSSİDE Doğadan Cildimize Çağrı AVAN Sinop-Boyabat Cumhuriyet YİBO Adile ŞEKER Sinop-Dikmen Kadı YİBO YİBO-Çalıştayları 2010-1 Gebze-TÜSSİDE Bu proje çalışmasında, mikroplara karşı antiseptik etki gösteren doğal

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

Hiçbir katkı maddesi içermez. Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar. Doğal nem dengesine kavuşturur

Hiçbir katkı maddesi içermez. Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar. Doğal nem dengesine kavuşturur G İ R İ Ş %100 Doğal Hiçbir katkı maddesi içermez Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar Cildi nemlendirir Doğal nem dengesine kavuşturur Cilde taze ve duru bir görünüm

Detaylı

Trend pazarında erkek akımı

Trend pazarında erkek akımı Care Line Man Trend pazarında erkek akımı İçerik: Mineraller ve doğal ekstreler Saç güçlendirici ajanlar Saçlı deri için onarıcı ürünler Şekillendirici ürünlerde destekleyici ajanlar Trend pazarında erkek

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

Aerosol Ürün Uygulamaları

Aerosol Ürün Uygulamaları Aerosol Ürün Uygulamaları Tempo Kozmetik San. ve Tic. Ltd. Şti. Kimyager Emiş HAS TANIŞ 12.07.2012-Muğla AEROSOLLER Aerosoller; itici gaz, çözücü ve aerosol kabından oluşur. Aerosol kaplarının içinde formülü

Detaylı

Kişisel Temizlik ve Bakım Ürünleri

Kişisel Temizlik ve Bakım Ürünleri Kişisel Temizlik ve Bakım Ürünleri KİŞİSEL TEMİZLİK ve HİJYEN ÜRÜNLERİ M101 El Yıkama Ürünü - Sedefli Beyaz M101 El Yıkama Ürünü - Sedefli Pembe El temizliği için idealdir. Yumuşak formülü sayesinde

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI

ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI ATIK KODU ATIK AÇIKLAMASI 16 01 03 Ömrünü tamamlamış lastikler 08 03 19* Dağıtıcı yağ 08 04 17* Reçine yağı KULLANILMIŞ LASTİKLER

Detaylı

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-8

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-8 GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-8 Yüzey gerilimi Yüzey gerilimi, birim yüzey alanındaki serbest enerji ya da yüzey alanını izotermal olarak arttırmak için gerekli iş olarak tanımlanabilir. Yüzey gerilimi

Detaylı

Ürün, 648/2004/EC Deterjanlar Direktifinde belirtilen gerekliliklere uygun olarak hazırlanmıştır.

Ürün, 648/2004/EC Deterjanlar Direktifinde belirtilen gerekliliklere uygun olarak hazırlanmıştır. 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün adı: Maratem 332 Hassas Yüzeyler İçin Bulaşık Deterjanı Maddenin / Preparatın Kullanımı: Profesyonel sanayii ve ticarette temizleme uygulamalarında

Detaylı

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler.

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler. SAF MADDE: Aynı cins atom ya da moleküllerden oluşmuş maddelere, saf medde ÖR. Elementler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı cins atomlardan oluşmuşlardır. Bileşikler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2014 2015 2.Not Doç.Dr. Gül ÖZHAN Absorbsiyon Kan hücreleri Dağılım Dokularda depolanma Eliminasyon Kimyasal Serum proteinleri Kan veya plazma Etki bölgesi Metabolizma Eliminasyon

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 24.04.2010 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: VITRO ROOM WC Tuvalet Temizleme Ürünü Ürünün uygulama alanı: Genel temizlik/bakım/hijyen Ürünü Tedarikçi

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3.FARMASÖTİK FORM Krem Beyaz, homojen, hemen,hemen kokusuz krem (yağ içinde su emülsiyonu).

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3.FARMASÖTİK FORM Krem Beyaz, homojen, hemen,hemen kokusuz krem (yağ içinde su emülsiyonu). KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NUTRAPLUS KREM %10 2.KALİTATİF ve KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her 1g krem içerisinde: Üre 100 mg Yardımcı maddeler: Metil parahidroksibenzoat (E218) 1.8

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 5 Form No: MSDS1977 Sayfa No: 1 / 7

Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 5 Form No: MSDS1977 Sayfa No: 1 / 7 Form No: MSDS1977 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: SUMA CRYSTAL A8 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

6. hafta. Katı İlaç Şekilleri

6. hafta. Katı İlaç Şekilleri 6. hafta Katı İlaç Şekilleri TABLETLER Etkin maddenin yanı sıra basıma yardımcı olmak üzere seçilen belirli yardımcı maddeleri de içeren bir formülasyonun, kompakt hale getirilmesi ve sıkıştırılması ile

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU 91/155/ /EEC, 93/112/EC, 2001/58/EC ye göre Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: NX 402 Hijyenik Genel Temizlik Ürünü Ürünün uygulama alanı:

Detaylı

Ürünlerimiz paraben içermez

Ürünlerimiz paraben içermez Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder Ürünlerimiz paraben içermez www.dermadolin.com.tr www.minidolin.com.tr SLES, SLS, Sabun, Boyar Madde, Fenoksietanol, Paraben içermez Nemlendirici bileşenler

Detaylı

Tornado inanılmaz derecede güçlü, süper sessiz

Tornado inanılmaz derecede güçlü, süper sessiz Tornado inanılmaz derecede güçlü, süper sessiz En yüksek beklentiler için dental basınçlı hava Basınçlı hava Aspirasyon Görüntüleme DİşçİLİK Hİjyen Performans ve hava kalitesi Yarım asrı aşkın süredir...

Detaylı

L(+)Laktik asit ve Laktatlar Kozmetikteki Doğal Nemlendiriciler

L(+)Laktik asit ve Laktatlar Kozmetikteki Doğal Nemlendiriciler J.M van Rijbergen* L(+)Laktik asit ve Laktatlar Kozmetikteki Doğal Nemlendiriciler Anahtar kelimeler: Nemlendirme, rinse-off, laktatlar, kozmetik Özet Cildin sağlığını korumak için nemlendirmenin çok büyük

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 07.04.2010 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: FLOOR PREPP Sert Polimer Cila Ürünün uygulama alanı:genel Temizlik/Bakım/Hijyen Ürünü Tedarikçi Firma

Detaylı

GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU. 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı

GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU. 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Form No: MSDS0855 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: CLAX SPOTLESS BOYA VE YAĞ ÇÖZÜCÜ Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

2.Hafta GÖZ,KULAK, BURUN PREPARATLARI

2.Hafta GÖZ,KULAK, BURUN PREPARATLARI 2.Hafta GÖZ,KULAK, BURUN PREPARATLARI Göze uygulanan başlıca dozaj şekilleri; -Göz damlaları -Çözeltiler -Jel oluşturan çözeltiler -Süspansiyonlar -Kullanılacağı zaman sulandırılan tozlar -Yarı-katı dozaj

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1. TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.0 Amaç MADDE 1- (1) Kozmetik ürünlerin üreticileri tarafından raf ömürleri

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 15.05.2010 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: FLOOR B 22 Ahşap ve Mobilya Temizleme Ürünü Ürünün uygulama alanı: Genel temizlik/bakım/hijyen ürünü

Detaylı

GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON

GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR ÜZERİNDE BUZ OLUŞUMUNU VE KARIN ZEMİN YÜZEYİNE YAPIŞMASINI ENGELLEYEN KİMYASAL BİR SIVIDIR. Perpa

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE GÜVENLİK VE KALİTE

KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE GÜVENLİK VE KALİTE KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE GÜVENLİK VE KALİTE DENEME AŞAMASINDAKİ KOZMETİK ÜRÜNLERİ Kozmetik ürünleri, günlük yaşantımızın bir parçasıdır. Temizlik ve bakım açısından katkı sağlamalarının yanısıra görüntümüzü

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Termal Sular ve Cildimiz

Termal Sular ve Cildimiz Termal Sular ve Cildimiz Termal su nedir? Termal su, doğal mineral içeriklere ve iyileştirici etkilere sahiptir. Tedavi amaçlı kullanıma uygundur. Birçok karakteristik özelliği sayesinde, sağlık alanında

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı maddeler: Polietilen glikol g Polietilen glikol g. Setil alkol g.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı maddeler: Polietilen glikol g Polietilen glikol g. Setil alkol g. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DERİVERİN Merhem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 25 gram kremde; Aluminyum hidroksid jel (kuru)...2.50 g. Çinko oksid...1.25 g. Borik asid...1.25

Detaylı

DETERJAN VE KOZMETİK HAMMADDELERİ EMD

DETERJAN VE KOZMETİK HAMMADDELERİ EMD 1/6 ADI INCI NAME İŞLEVİ ARAPHEN K 100 Coconut amine ethoxylate Islatıcı, temizleyici, emülsifiye edici bir ajandır. Sprey ve daldırma şeklindeki yağ çözücü ortamlarda ve yağ çözücü ürünlerde yüzey aktif

Detaylı

YAĞ MODİFİKASYON TEKNİKLERİ

YAĞ MODİFİKASYON TEKNİKLERİ YAĞ MODİFİKASYON TEKNİKLERİ Neden Modifikasyon? Yağlara belirli fiziksel özellikler kazandırmak Değişik amaçlarla kullanıma uygun yağlar üretmek Oksidatif stabiliteyi yükseltmek Fonksiyonel yağlar üretmek

Detaylı

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ Yüzey Teknikleri Hakkında Genel Bilgiler Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek malzemelerden istenen ve beklenen özellikler de her geçen gün artmaktadır.

Detaylı

ÖNFORMÜLASYON 5. hafta

ÖNFORMÜLASYON 5. hafta ÖNFORMÜLASYON 5. hafta Partisyon katsayısı (P y/s ): Bir etkin maddenin yağ/su bölümlerindeki dağılımıdır. Lipofilik/hidrofilik özelliklerinin tayin edilmesidir. Oktanol içinde tayin edilir Partisyon katsayısının

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 05.10.2009 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: SEWER LINE Biyolojik Atık Su Arıtma Sistemleri İçin Ön Arıtma ve Koku Giderme Ürünün uygulama alanı:

Detaylı

00220 Gıda Biyokimyası

00220 Gıda Biyokimyası 00220 Gıda Biyokimyası Hazırlayan: Doç.Gökhan DURMAZ 00220 Gıda Biyokimyası-Şubat 2013 1 Bu notların hazırlanmasında aşağıdaki eserlerden yararlanılmıştır; Biyokimya, Engin Gözükara, Nobel Tip Kitabevi,

Detaylı

Hücre Transfeksiyonu

Hücre Transfeksiyonu 1 Hücre Transfeksiyonu Tanımlar Transformasyon: Bakteri ve bitkilere gene/k materyal aktarılması işlemidir. Transdüksiyon: Ökaryo/k hücrelere gene/k materyallerin viral yöntemlerle aktarılması işlemidir.

Detaylı

%98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN

%98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN %98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN SPF30 Mineral güneş koruyucu Temel olarak cildin tüm dokularına oksijen geçirgenliği sağlayan üçlü silika retiküler taşıyıcı sistem. FDA nın cilt iyileştirici

Detaylı

DERĐ BAKIMI. Prof. Dr. Seher Bostancı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı

DERĐ BAKIMI. Prof. Dr. Seher Bostancı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı DERĐ BAKIMI Prof. Dr. Seher Bostancı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı DERĐ TEMĐZLĐĞĐ NEMLENDĐRME GÜNEŞTEN KORUMA Normal Deri Yağlı Deri Kuru Deri DERĐ TĐPLERĐ Akkiz kuru deri

Detaylı

Sıvılardan ekstraksiyon:

Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvı haldeki bir karışımdan bir maddenin, bu maddenin içinde bulunduğu çözücü ile karışmayan ve bu maddeyi çözen bir başka çözücü ile çalkalanarak ilgili maddenin ikinci çözücüye

Detaylı

TEKSTİL ÜRÜNLERİ ANTİBAKTERİYEL HİJYEN UYGULAMASI

TEKSTİL ÜRÜNLERİ ANTİBAKTERİYEL HİJYEN UYGULAMASI TEKSTİL ÜRÜNLERİ ANTİBAKTERİYEL HİJYEN UYGULAMASI Oh hijyende ile TEKSTİL ÜRÜNLERİNE ANTİBAKTERİYEL UYGULAMA TEKSTİLDE HİJYENİN ÖNEMİ Kullanıcıyı korumak; Patojen (hastalık yapıcı) veya kötü koku oluşturan

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER VEYA HAMMADDELERİ İLE YAPILAN PERKÜTAN ABSORPSİYON/PENETRASYON TESTLERİNE İLİŞKİN KILAVUZ

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER VEYA HAMMADDELERİ İLE YAPILAN PERKÜTAN ABSORPSİYON/PENETRASYON TESTLERİNE İLİŞKİN KILAVUZ TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER VEYA HAMMADDELERİ İLE YAPILAN PERKÜTAN ABSORPSİYON/PENETRASYON TESTLERİNE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- Bu kılavuz, kozmetik ürünler veya hammaddeleri

Detaylı