İlkbahar Dönemi Çalışmaları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İlkbahar Dönemi Çalışmaları"

Transkript

1 İlkbahar Dönemi Çalışmaları

2 İlkbaharda Yapılacak İşlemler Hava sıcaklığının C üzerine çıktığı zaman kovanlarda ilk kontroller yapılır. İlk kontroller kısa ve seri bir şekilde yapılarak yavruların üşümesi engellenir.

3 İlk Kontrol

4 Yapılacak İşler Ana Arı Kontrolü Besin Kontrolü Hastalık ve Zararlı Kontrolü Teşvik Beslemesi Oğul Çalışmaları Yağmacılık Engelleme

5 Ana Arı Kontrolü

6 Ana Arı Kontrolü Ana arının varlığı ve performansı gözlenir. Genç ve sağlıklı ana arı varsa, gözlere düzgün yumurta atıyorsa sorun yok demektir.

7 Ana Arı Kontrolü

8 Yumurta Atılmış Petek

9 Sağlıklı Petek

10 Ana Arı Kontrolü Ana arı yaşlı ve dağınık yumurta atıyorsa, genç bir ana arı ile değiştirilmeli veya genç analı zayıf bir koloni ile birleştirilmelidir.

11 Ana Arı Kabullendirme (1/2) 5-6 çerçevelik orta kuvvetteki bir koloniye ana arı vermek için önce eski ana arı öldürülür. 6 gün anasız bir şekilde bekletilir. 6. gün sonunda kontrol yapılarak tüm yüksükler bozulur. Kafes içerisindeki refakatçi işçi arılar çıkarılarak peteklerin ortasına kafeste ana arı verilir. 1 gün sonra ana arı salınır. Eğer kabul etmedilerse tekrar kafese konularak bir gün daha beklenir ve sonra salınır.

12 Ana Arı Kabullendirme (2/2) Güçlü kolonilere yeni ana arı kabullendirmek ise çok zordur. Bu durumda koloni ikiye bölünerek anasız kalan kısma 6 gün sonra kafeste ana arı verilerek kabullendirilir. Daha sonra eski ana arı öldürülerek, bölünen iki koloni birleştirilir.

13 Ana Arı Verirken Dikkat! Kovanda Ana arı olmamalı Yalancı ana olmamalı Ana memesi olmamalı Günlük yumurta olmamalı Kovan oğula yatmış olmamalı

14 Ana Arı Kazandırma

15 Kafeste Ana Arı Verirken! Kek kısmı aşağı bakacak şekilde, yavrulu alanın orta kısmındaki çerçevelerin arasına ve kafes içindeki refakatçi arılar çıkarılarak konulmalıdır.

16 Kafeste Ana Arı Verilmesi

17 Kafeste Ana Arı Verilmesi

18 Kafeste Ana Arı Verilmesi

19 Yalancı Analı Koloni Koloni ana arısını kaybettiği, üç hafta veya daha fazla anasız kaldığı durumda işçi arıların yumurtalıkları gelişir ve ana arı gibi yumurta atmaya başlar. İşçi arı çiftleşmediği için atılan yumurtaların tamamı dölsüz olup hepsinden erkek arı çıkacaktır. Daha ileriki aşamalarda ise koloni tamamen yok olacaktır.

20 Yalancı Analı Koloni

21 Yalancı Analı Koloni

22 Yalancı Analı Koloniyi Kurtarma (1/3) Yalancı analı koloninin bulunduğu kovan yerinden kaldırılarak 50 metre uzaklığında bir yere götürülüp tüm arılar silkelenir. Yerine boş ve temiz bir kovan konulur. Bu kovana silkelenen arıların girişi takip edilir. Arılar kovan üst tahtasına oğul gibi asılır. 1 gün bu şekilde kalmaları sağlanır ve aç kalıp kovanı terk etmemeleri için şurup verilir.

23 Yalancı Analı Koloniyi Kurtarma (2/3) 2. gün arıların üzerlerine biraz şurup püskürtülür, yeni ana arı kovan giriş deliğinden içeri bırakılır. Ana arı bırakıldığının ertesi günü ana arının kabul edilip edilmediği kontrol edilir. Yeni örülmüş petekler koloniye verilir. Kovan; ballı petek, polenli petek ve kabarmış petek şeklinde düzenlenir.

24 Yalancı Analı Koloniyi Kurtarma (3/3) Elde ana arı yok ise; Eldeki güçlü bir koloniden pupalı bir çerçeve ve günlük yumurtalı bir çerçeve alınarak koloni bölmek suretiyle yeni bir koloni hazırlanır. Bölme yaptığımız kolonide 2 gün sonra ana arı memesi yapıldığı görülür. 3. gün yalancı analı koloniye ve yeni koloniye gülsuyu serpilir ve yalancı ana arılı koloni arılıktan biraz uzağa silkilir. Yeni hazırlanan koloni, yalancı analı koloninin yerine konur. Yalancı analı koloninin işçi arıları bu yeni koloniye dahil olur ve iki koloni birleştirilmiş olur. Şurupla beslemeye devam edilir.

25 Zayıf Koloni Varsa Arılıkta bulunan zayıf koloniler birleştirilmelidir. Birleştirme için en basit yöntem olan gazete kağıdı kullanarak birleştirme yöntemi uygulanmalıdır.

26 Gazete Kağıdı İle Arı Birleştirme Analı kovan alt kata, anasız kovan üst kata konulur. Araya da gazete kağıdı konularak kovan kapatılır. 3-4 gün sonra gazete parçacıkları atılır ve iki kovan tek kata toplanır.

27 Besin Kontrolü

28 Besin Kontrolü Kış çıkışında kolonilerde kontroller yapılarak erken ilkbaharda arıların ihtiyacı olan besin olup olmadığı kontrol edilir. Besin yetersiz ise elde olan ballı petekler ile koloni takviye edilir. Ballı petek yoksa bal ve pudra şekerinden yapılan kek hazırlanarak verilir.

29 Kek Verme Koşulları Ana arı yetiştiriciliğinde Geç sonbahar ve erken ilkbaharda Açlık tehlikesi Havanın uygun olmadığında uzun süre kovan kontrolü yapılamadığında Arının suya ihtiyacının en az olduğunda

30 Kek Yapımı 3 kg pudra şekeri, 1 kg bal hamur haline gelecek şekilde elde veya hamur yapma makinesinde karıştırılarak hamur haline getirilir. Ekmek hamuru kıvamına gelen kek naylon poşetlere sarılır. Poşet kovana temas edecek yerinden yırtılarak yemleme deliği veya petekler üzerine konur.

31 Kekle Besleme

32 Kekle Besleme

33 Kekle Besleme

34 Hastalık ve Zararlı Kontrolü

35 Hastalık ve Zararlı Kontrolü Tüm kolonilerde hastalık ve parazitlerle mücadele yapılmalıdır. Kullanılacak ilaçların bal arılarına tescilli olmasına, doğru zamanda ve dozda kullanılmasına dikkat edilmelidir.

36 Kolonilerin İlaçlanması

37 Teşvik Beslemesi

38 Teşvik Beslemesine Başlama Teşvik beslemesi, koloninin ana nektar akımına bol tarlacı arı kadrosuna sahip olarak girmesini sağlar. Teşvik beslemesine yöredeki ana nektar akımından en az 5-6 hafta önce başlanmalıdır.

39 Teşvik Beslemesini Bitirme Şuruplama, yöredeki nektar akımının başlamasından 7 gün öncesine kadar yapılabilir. Nektar akımının başladığı dönemde şuruplama yapılmamalıdır.

40 Nektar Akımı ve Koloni Besleme

41 Tarlacı İşçi Arıların Bal İçin Yetiştirilme Zamanı Tarlacı Arı Düzeyi İlkbahar Destekleme Dönemi 6 Hafta Bal Mevsimi Başlangıcı Kuluçka Üretim Düzeyi

42 Bal Akımından Yararlanacak İşçi Arıların Yaşamı Yararlanma Sonu Yaklaşık 4 Hafta Boyunca Bırakılan Yumurtalardan oluşan İşçi Arılar Bal Akımından yararlanırlar. Bal Akımından Yararlanamayan İşçi Arılar Bal Akımının 2. Haftasından Yararlanan İşçi Arılar 2 Hafta Yağmacı Bal Akımının Tümünden Yararlanan işçi Arılar 1 Hafta Yağmacı Bal Akımının 1.Haftasından Yararlanan İşçi Arılar Bal Akımından Yararlanamayan İşçi Arılar Kuluçka Dönemi Kovan içi Dönemi Tarla Dönemi Asıl Bal Akımı (3 Hafta) (3 Hafta) (2 Hafta) (2 Hafta)

43 Petek İşletme Ana nektar akımından 1 ay önce petek işletmeye başlanmalı ve ana nektar akımına hazırlıklı olunmalıdır.

44 Ana Arı Izgarası Kullanma Zamanı Ana nektar akımından gün önce ana arı ızgarası konulmalıdır.

45 Teşvik Beslemesi Koloniler 1:1 şeker şurubu (1 lt su kg şeker) veya çeşitli karışımlarla yapılan kek ile ana arı yumurtlamasını teşvik etmek için beslenmelidirler. Arılar tükettikçe ve koloni içerisinde kullanılan yemliklerle verilmelidirler.

46 Koloni Besleme

47 Koloni Besleme

48 Koloni Besleme

49 Koloni Besleme

50 Populasyon kontrolü Kuluçka Üretimi Koloni Populasyonu Kış Erken İlkbahar İlkbahar

51 Koloni Mevcudu ve Verimlilik ergin arı = 2-3 katlı koloni

52 Populasyon Düzeyi İle Bal Verimi İlişkisi Beklenen verim düzeyi Oluşan verim düzeyi Populasyon Düzeyi

53 ergin arı = 2-3 katlı koloni

54 İnvert Şeker Kullanımı ABD'de invert şuruptaki HMF ve kullanılan asitler yüzünden zehirlenmeler olmuş, toplu koloni ölümleri yaşanmıştır. Bu yüzden asitler ve ısıtılarak yapılan invert şurup risklidir. Enzimle yapılan invert şuruplarda HMF ve asit zehirlenmesi riski yoktur. Ancak pahalıdır. İnvert şeker arı beslemede kullanılmamalı ve çay şekeri kullanımına devam edilmelidir.

55

56 İnvert Şeker Hazırlama Su kaynatılır, şeker katılarak şurup hazırlanır. Hazırlanan şurup derece civarına soğutulur. Ilık 25 litre şuruba 5 gram (bir ölçek) BEE- ZYME (İnvertaz+vitamin) adlı enzim eklenir. Enzim katılan şurup 48 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakılır ve arada bir karıştırılır.

57 Güçlü Kolonide Düşük Verim!? Kovanda bol miktarda yavru olduğu durumda, ergin arılar yavru bakımına ağırlık vereceğinden dolayı tarlacı arı azalacak ve bal verimi düşecektir.

58 Oğul Çalışmaları

59 Oğul Nedir Bal arısı kolonilerinin çoğalma içgüdüsü ile yeni bir koloni oluşturmak üzere, ana arının bir kısım işçi arı ile birlikte kovanını terk etmesidir.

60 Oğul Çeşitleri Bal arısı kolonileri çoğalma içgüdüsü ile oğul verme olayını yapacakları gibi kontrollü koşullarda arıcı da oğul üretimi yapabilmektedir.

61 Oğul Verme Nedenleri Arıların çoğalma içgüdüsü. Kovan havalandırmasının yetersizliği. Kovan içerisinde yer darlığı. Ana arı feromonunun dengesiz dağılımı. Kovanın aşırı güneş altında kalması. Ana arının yumurtlayacağı alan kalmaması.

62 Oğul Verme Oğul gözü denilen ana arı yüksükleri yapılır. Bu gözlere yumurta bırakılır ve larva gelişir. Ana arı gözünün sırlandığı 9. günde eski ana arı bir miktar ergin arı ile birlikte çıkar. Yeni ana gözden çıkar ve çiftleşerek kovana hakim olur. Kapalı göz bulunan kovandan oğul çıkmıştır.

63 Oğul Verme Koloni oğul vermeye devam edecekse birinci oğul dışındaki oğullar, genç ana arılarla çıkarlar. En son çıkan oğulda kovandaki dölsüz ana arıların tamamı bulunur. Bu ana arıların sadece bir tanesi çiftleşerek ana arı görevi yapacaktır. Ancak son çıkan oğullar çok küçüktür.

64 Oğul Verme İlk çıkan oğula birinci oğul denir. Birinci oğuldan 7-8 gün sonra 2. oğul, ikinci oğuldan 3-5 gün sonra 3. ve yine 2-3 gün ara ile 4., 5. oğullar çıkabilir. Bu oğullar kovana alınınca ana arılardan bir tanesi koloni tarafından benimsenir, diğerleri öldürülür. Kabul edilen bakire ana arı çiftleşme uçuşuna çıkar ve yumurtlamaya başlar.

65 Oğul Verme

66 Oğul Yüksükleri

67 Oğul Çıkışı

68 Oğul

69 Oğulun Alınması İçerisinde başka kovanlardan arıları silkelenerek toplanmış ballı, polenli ve yavrulu 5-6 çerçeve bulunan boş kovan hazırlanır. Oğulun bulunduğu yerin altına bu kovan konularak ani bir vuruşla oğul, arada bırakılan boşluğa düşürülür ve kovan kapatılır. Bir müddet sonra temel petekli çerçeve verilerek arıların işlemesi sağlanır.

70 Oğulun Alınması

71 Oğulun Alınması

72 Oğulun Alınması

73 Oğula Engel Olmak İçin... Yaşlı ana arı değiştirilmelidir. Oğul veren koloniden ana arı yetiştirilmemelidir. Koloniler sık sık kontrol edilmelidir. Kolonilerin genetik yapısı iyileştirilmelidir. Gelişen kolonilerden yapay oğul alınmalıdır. Kuluçkalığa işlenmiş boş petek verilmelidir. Ana arı belirli bir süre kafese alınmalıdır. Kovanlar üzerinde gölgelik oluşturulmalıdır. Kapalı çerçeveler zayıf kolonilere verilmelidir.

74 Yapay Oğul Üretimi Güçlü arı kolonilerinden toplama yolu ile yapay olarak yeni bir koloni oluşturmadır. Kolonilerden alınacak birer adet ballı, arılı-yavrulu ve arılı-günlük yumurtalı çerçeveler ile oluşturulur. Bu koloniye varsa ana arı veya yüksüğü verilir.

75 Yapay Oğul Üretimi Güçlü arı kolonilerinden bölme yolu ile de yapay olarak oğul oluşturulabilir. Güçlü koloni eşit iki parçaya ayrılır ve ayrı kovanlara konulur. Koloninin birine ana arı/yüksük verilir veya kendi anasını kendisi yapması sağlanır. Tarlacı arıların eşit dağılımı için eski kovanın uçuş deliğinin hizası, yan yana konulan iki kovanın arasına getirilir.

76 Yapay Oğul Alınması

77 Oğul Arısı İle Gösteri

78 Ana Yenileme (Süpersedure) Yaşlı anaların genç bir ana arıyla değiştirilmesi amacıyla "peteklerin ortasına" bir kaç tane aynı yaşta larvalardan yapılmış memeler bulunur. Aynı zamanda çerçevelerde günlük yumurtada vardır.

79 Ana Yenileme (Süpersedure)

80 Ana Yenileme (Süpersedure)

81 Yağmacılığı Engelleme

82 Yağmacılık Ana nektar akımından önce ve yazın nektarsız geçen günler gibi nektar toplamanın olmadığı zamanlarda zayıf, anasız, hasta arı kolonilerine kuvvetli kolonilerin besinlerini almak için saldırmasıdır.

83

84 Yağmacılığa Karşı Uçma delikleri daraltılmalıdır. Şuruplama kovan içinden yapılmalıdır. Arılıkta etrafa şurup bulaştırılmamalıdır. Kovanlar uzun süre açık tutulmamalıdır. Kovanlar gölgelik yere konulmalıdır. Bal bulaşıklığı olan malzemeler açıkta tutulmamalıdır. Kovandaki çatlak ve delikler kapatılmalıdır.

85 Yağmacılığa Önlem Uçuş deliğinden uzaklaşan koloni, yağmaya yapılması gereken savunmayı yapmakta zorluklar yaşıyor ve sonuçta yağmaya karşı koyamıyor.

86 Yağmacılığa Önlem

Arı ürünleri ve Etkin Üretim Yöntemleri. Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU

Arı ürünleri ve Etkin Üretim Yöntemleri. Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU Arı ürünleri ve Etkin Üretim Yöntemleri Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU ARI ÜRÜNLERİNDE VERİMLİLİĞİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER BÜTÜN ÜRÜNLER İÇİN YAKLAŞIK OLARAK AYNI DÜZEYDE ETKİ EDER GENETİK YAPI KULUÇKA ETKİNLİĞİ

Detaylı

VETERİNER HEKİM: ABDULLAH AKIN

VETERİNER HEKİM: ABDULLAH AKIN VETERİNER HEKİM: ABDULLAH AKIN OĞUL NEDİR? Arıların çoğalma içgüdüsü ile; yeni bir arı ailesi oluşturmak için bir ana arı önderliğinde bir gurup arının kovanı terk etmesidir Koloni bireylerinin %30 - %70

Detaylı

A H M E T A L İ Y A Ğ C I V E T E R İ N E R H E K İ M

A H M E T A L İ Y A Ğ C I V E T E R İ N E R H E K İ M ARILARIN BESLENMESİ A H M E T A L İ Y A Ğ C I V E T E R İ N E R H E K İ M BAL ARILARININ DOĞAL BESİN MADDELERİ NEKTAR BAL POLEN NEKTAR Bazı bitkilerin özel yapıya sahip organları tarafından salgılanan

Detaylı

VETERİNER HEKİM:ABDULLAH AKIN

VETERİNER HEKİM:ABDULLAH AKIN VETERİNER HEKİM:ABDULLAH AKIN BAL ARILARININ DOĞAL BESİN MADDELERİ NEKTAR BAL POLEN NEKTAR Bazı bitkilerin özel yapıya sahip organları tarafından salgılanan şekerli bir sıvıdır Arılar tarafından toplandıktan

Detaylı

ARICILIK İLKELERİ. İşçi Arı

ARICILIK İLKELERİ. İşçi Arı ARICILIK İLKELERİ Arıcılık, bal arısı (Apis mellifera) kolonilerin bulundukları yörelere göre nektar akımının en bol olduğu dönemlerde ergin arı populasyonunun en üst düzeye ulaştırılması ve bu populasyonun

Detaylı

Bal Arılarının Beslenmesi. Dr. Ali KORKMAZ Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Bal Arılarının Beslenmesi. Dr. Ali KORKMAZ Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bal Arılarının Beslenmesi Dr. Ali KORKMAZ Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ölüyorum dedim, inanmadınız! Benim ölümü göremezsiniz! Siz, polen beklemeye devam edin! Biz, avuç avuç ölürüz! Soykırım

Detaylı

Arıcılıkta Yeni Yaklaşımlar

Arıcılıkta Yeni Yaklaşımlar Arıcılıkta Yeni Yaklaşımlar Yeni Yaklaşımlar? Ana Arı Genotipinin Önemi Kovan Yapısı ve Yönetimi Varroa ile Mücadele Arı Ürünleri Kestane Balı Hijyenik Bal Üretimi Polinasyon Koloni Ölümleri Arı Besleme

Detaylı

The project is funded by European Union Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. ARICILIKTA MEVSİMSEL ÇALIŞMALAR ve BAKIM İŞLERİ

The project is funded by European Union Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. ARICILIKTA MEVSİMSEL ÇALIŞMALAR ve BAKIM İŞLERİ The project is funded by European Union Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. ARICILIKTA MEVSİMSEL ÇALIŞMALAR ve BAKIM İŞLERİ Bu kitapçık BTC Şirketi maddi desteği ile üretilmiştir.

Detaylı

ARICILIK ANASIZ KOLONİLERİN ANALANDIRILMASI

ARICILIK ANASIZ KOLONİLERİN ANALANDIRILMASI ARICILIK ANASIZ KOLONİLERİN ANALANDIRILMASI Analandırmak amacıyla kovana yumurtlayan ana arı vermede esas kural koloni ile ana arının karşılıklı olarak birbirini kabul etmelerini sağlamaktır. Bunun için

Detaylı

TEKNİK ARICILIK KOŞULLARI VE İLKBAHAR BAKIMI

TEKNİK ARICILIK KOŞULLARI VE İLKBAHAR BAKIMI TEKNİK ARICILIK KOŞULLARI VE İLKBAHAR BAKIMI Hasad Hayvancılık Dergisi,2009 Sayı 287 yayınlanmıştır. Mustafa KÖSOĞLU Giriş Arıcılıkta başarı, her üretim dalın olduğu gibi üretim materyalini iyi tanımak

Detaylı

ELAZIĞ ARICILIK İŞLETMELERİNDE KOLONİLERİN EK BESLENME ŞEKİLLERİNİN TESPİTİ

ELAZIĞ ARICILIK İŞLETMELERİNDE KOLONİLERİN EK BESLENME ŞEKİLLERİNİN TESPİTİ F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 006, 0(), -6 ELAZIĞ ARICILIK İŞLETMELERİNDE KOLONİLERİN EK BESLENME ŞEKİLLERİNİN TESPİTİ İsmail SEVEN Pınar TATLI SEVEN Fırat Üniversitesi, Sivrice Meslek Yüksekokulu, Elazığ TÜRKİYE

Detaylı

A R I C I L I K MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZIRAATTIR. KEMAL ATATÜRK

A R I C I L I K MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZIRAATTIR. KEMAL ATATÜRK A R I C I L I K MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZIRAATTIR. KEMAL ATATÜRK ARILARIN BİYOLOJİK EVRELERİ: Yumurta : Petek üzerinde işçi arılar için yapılmış gözler küçük, döllenmemiş yumurtadan oluşan erkek arıların

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi. Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT

Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi. Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT Amaç Türkiye arıcılığının yapısı ve sorunlarını ortaya koymak Doğal kaynaklardan

Detaylı

Arıcılığa Başlarken... Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü

Arıcılığa Başlarken... Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü Arıcılığa Başlarken... Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü Her şeyden önce... Kovan Seçimi Arı Irkı Seçimi Arıcılık Yapılacak Bölge Seçimi Arılık Seçimi» çok önemlidir. Ancak...

Detaylı

İLKBAHAR BAKIM VE BESLEMESİ

İLKBAHAR BAKIM VE BESLEMESİ İLKBAHAR BAKIM VE BESLEMESİ KOVAN SİCİL DEFTERİ Önce yağlı boyayla her kovana bir numara verilir. Bu deftere her kovan için bir sayfa ayrılır. Hangi mevsimde kovana ne gibi işler yapılacağı Kovanın durumu

Detaylı

Kek ve Şurup (Sakkaroz) Yemlemesinin Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkileri

Kek ve Şurup (Sakkaroz) Yemlemesinin Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkileri Hayvansal Üretim 41: 65-75 (2000) Kek ve Şurup (Sakkaroz) Yemlemesinin Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkileri Ahmet Güler O.M.Ü. Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü. SAMSUN

Detaylı

Veteriner Hekim ; Abdullah AKIN

Veteriner Hekim ; Abdullah AKIN Veteriner Hekim ; Abdullah AKIN 1-İşçi ARI 2-Kraliçe ( Ana ) Arı 3-Erkek Arı 1-İşçi Arı 1-İşçi Arılar İşçi arılar, bir arı kolonisinde çiftleşme kapasitesine sahip olmayan dişi arılar. Pek çok arı

Detaylı

Arıcılığın Tanımı. Arı Yetiştirme Ürünler. Ürünler. Ürünler. Ürünler. Hayvan Yetiştirme ve Besleme Dersi

Arıcılığın Tanımı. Arı Yetiştirme Ürünler. Ürünler. Ürünler. Ürünler. Hayvan Yetiştirme ve Besleme Dersi Hayvan Yetiştirme ve Besleme Dersi Arıcılığın Tanımı Arı Yetiştirme Arıcılık; bitkisel kaynakları, arıyı ve emeği bir arada kullanarak, bal, polen, arısütü, balmumu, propolis, arı zehiri gibi ürünler ile

Detaylı

ZİRAAT MÜHENDİSİ SİMGEUÇGUN ARICILIK KURSU

ZİRAAT MÜHENDİSİ SİMGEUÇGUN ARICILIK KURSU ZİRAAT MÜHENDİSİ SİMGEUÇGUN ARICILIK KURSU ARICILIĞIN ÖNEMİ Az sermayeli tarımsal ekonomik faaliyet sağlar Çiftçiye ek gelir kaynağı sağlaması Polinasyona katkı sağlaması Yüksek besin içerikli gıda üretimine

Detaylı

ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİM

ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİM ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİM İNCİ AKGÜL ZİRAAT MÜHENDİSİ ORGANİK TARIM PROJELER KOORDİNATÖRÜ Giriş Arıcılık; arı kolonilerini ve bitkisel kaynakları birlikte kullanarak arı sütü, bal ve polen gibi çeşitli

Detaylı

ARICILIKTAN ELDE EDİLEN ÜRÜNLERİN ORGANİK OLABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

ARICILIKTAN ELDE EDİLEN ÜRÜNLERİN ORGANİK OLABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR ORGANİK ARICILIK Doğada bulunan nektar, polen, su ve propolisin arılar tarafından toplanarak, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda suni besleme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, organik tarım alanlarında

Detaylı

Arı. 1-Arı Taksonomisi:

Arı. 1-Arı Taksonomisi: Arı 1-Arı Taksonomisi: Dünyada 100.000 dolayında böcek türü taksonomik olarak sınıflandırılmıştır. Bu 100.000 tür içinde 23.000 dolayında arı türü bulunmaktadır. Bal arıları evrimleri süresince diğer böcek

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

HAYVAN YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ VE SAĞLIĞI

HAYVAN YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ VE SAĞLIĞI T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI HAYVAN YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ VE SAĞLIĞI ARI BAKIMI Ankara, 2015 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul / kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ Araş. Gör. Emre UĞURLUTEPE Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, KIRŞEHİR emre.ugurlutepe@ahievran.edu.tr (Yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarlarına

Detaylı

TEKNİK ARICILIK. Bal Hasadı Çalışmaları

TEKNİK ARICILIK. Bal Hasadı Çalışmaları TEKNİK ARICILIK Arıda Çalışma Tekniği İlkbahar Çalışmaları Bal Hasadı Çalışmaları Sonbahar Çalışmaları Kışlatma Arıcılıkta çalışılan materyal canlı olduğundan bu alanda başarılı olmanın yolu öncelikle

Detaylı

ANA ARIYLA İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

ANA ARIYLA İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER ANA ARIYLA İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER Yumurtlayan ana arı, işçi arılardan daha uzun yapıda olup iri ve gösterişlidir. Kanatları karnının 2/3 ünü kaplar. Göğsü, işçilerinkinden daha geniş olduğundan ana

Detaylı

VETERİNER HEKİMİ HARUN KULOĞLU

VETERİNER HEKİMİ HARUN KULOĞLU VETERİNER HEKİMİ HARUN KULOĞLU TÜRKİYE DE YAPILAN BİR ANKET ÇALIŞMASINDA: Arıcılar; % 34 ü yaşlı, zayıf kovan ve kraliçeyi, % 26 sı varroosisi, % 20 si aşırı soğuk ve rutubeti, %12 si açlığı, % 4 ü kireç

Detaylı

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir. MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA Prof. Dr. Ali ÜNAL E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çiftçi Broşürü : 28 Meyve Ağaçları Neden Budanır? Meyve

Detaylı

ARICILARIN KENDİ ANA ARILARINI ÜRETME TEKNİĞİ

ARICILARIN KENDİ ANA ARILARINI ÜRETME TEKNİĞİ ARICILARIN KENDİ İHTİYAÇLARI ANA ARILARI ÜRETME TEKNİĞİ ÜRETECEĞİNİZ YÜKSEK VERİMLİ IRKLARIN GENÇ ANA ARILARI İLE; Ana arıları ölen kolonilerinizin sönmesini önleyebilirsiniz. Yaşlı ana arıları gençlerle

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Bordo

Detaylı

ORGANİK ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

ORGANİK ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü ORGANİK ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ Mehmet Ali YETGİN Ziraat Mühendisi Samsun / 2010 Kapak Tasarımı Dr. Ali KORKMAZ Dizgi/Baskı Refik YILMAZ Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şube

Detaylı

SONBAHAR BAKIM VE BESLEME ABDULLAH AKİN

SONBAHAR BAKIM VE BESLEME ABDULLAH AKİN SONBAHAR BAKIM VE BESLEME ABDULLAH AKİN Arılarda sonbahar bakımı bir bakıma kışa hazırlıktır Sonbahar bakımı arıların kış ihtiyacı için kolonide yeterli besinin bulundurulması için yapılır. Arılar sonbaharda

Detaylı

PROJENİN ADI VE KONUSU

PROJENİN ADI VE KONUSU 1 PROJENİN ADI VE KONUSU 100 ADET ARILI - 50 ADET BOŞ KOVANLIK ARICILIK PROJESİ Arıcılık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda önemli gelişme kaydeden bir sektör haline gelmiştir. Ülke ekonomisine

Detaylı

Veteriner Hekim : Abdullah AKIN

Veteriner Hekim : Abdullah AKIN Veteriner Hekim : Abdullah AKIN Langsroth Kovanı 1-Kovan Kapağı, 2-örtü Tahtası, 3-Ballık Kuluçkalık, 4-Dip Tablası 5-Uçuş Tahtası Langsroth Kovan Ekipmanları Kovan Dip Tahtası Kovanın en altında bulunan

Detaylı

KOYUNLARIN BESLENMESİ

KOYUNLARIN BESLENMESİ KOYUNLARIN BESLENMESİ Dr. Ahmet Hamdi AKTAŞ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, KONYA Buğday ile koyun gerisi oyun Mera ile koyun gerisi oyun Biz de koyunlarımızı böyle kaliteli meralarda

Detaylı

ARI SÜTÜ ÜRETİMİ. Dr. Ali KORKMAZ & Doç. Dr. Ethem AKYOL

ARI SÜTÜ ÜRETİMİ. Dr. Ali KORKMAZ & Doç. Dr. Ethem AKYOL ARI SÜTÜ ÜRETİMİ Dr. Ali KORKMAZ & Doç. Dr. Ethem AKYOL Dizgi/Baskı Ceylan Ofset Matbaacılık 1. Baskı (1.000 adet) Samsun, Mart 2015 ISBN : 978-605-65564-0-1 İÇİNDEKİLER Önsöz 1. Giriş 1 2. Arı Sütünün

Detaylı

Dünyada ve Türkiye'de A R I C I L I K

Dünyada ve Türkiye'de A R I C I L I K Dünyada ve Türkiye'de A R I C I L I K Arıcılık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda önemli gelişme kaydeden bir sektör haline gelmiştir. Ülke ekonomisine önemli katkısı olan arıcılık dünyanın

Detaylı

AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM

AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM ARILI KOVANLARININ KONULDUĞU VE ARICININ ÇALIŞTIĞI YERE ARILIK DENİR GEZGİNCİ? SABİT? Arıcılık büyük ölçüde doğa koşullarına bağlıdır! DOĞA KOŞULLARI? İKLİM BİTKİ ÖRTÜSÜ

Detaylı

PAKET ARI ÜRETİM SİSTEMİ VE TÜRKİYE ARICILIĞI AÇISINDAN KULLANILMA OLANAKLARI

PAKET ARI ÜRETİM SİSTEMİ VE TÜRKİYE ARICILIĞI AÇISINDAN KULLANILMA OLANAKLARI PAKET ARI ÜRETİM SİSTEMİ VE TÜRKİYE ARICILIĞI AÇISINDAN KULLANILMA OLANAKLARI Doç. Dr. Ulviye KUMOVA Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ADANA Ali KORKMAZ Alata Bahçe Kültürleri Araştırma

Detaylı

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Neden Önemli??? Yer yumurtası nedir? Temiz görünüşlü yer yumurtası nedir? Sanitasyon ne işe yarar? Yer yumurtasına nasıl

Detaylı

ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ T.C. SAMSUN VALİLİĞİ Tarım İl Müdürlüğü ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü Cahit ÖZTÜRK Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü A R I C I L I K. Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi

T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü A R I C I L I K. Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü A R I C I L I K Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun / 2010 Kapak Tasarımı Dizgi/Baskı Refik YILMAZ Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şube Müdürlüğü Samsun İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi

Detaylı

Baumit DuoContact. Yapıştırma ve Sıva Harcı

Baumit DuoContact. Yapıştırma ve Sıva Harcı Baumit DuoContact Yapıştırma ve Sıva Harcı Ürün Baumit EPS Isı Yalıtım Sistemleri, taşyünü ve XPS ürünleri için uygun, mineral esaslı toz formda hazır yapıştırma ve sıva harcıdır. Bileşimi Çimento, organik

Detaylı

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE A. GENEL RODENT KONTROLÜ Kemirgenler olarak tabir edilen rodentler, üreme ve canlı kalma gücü çok yüksek, depo, ambar, tarla vb gibi uygun yerlerde

Detaylı

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUN IRKLARI Koyunları verimlerine göre 3 grupta toplayabiliriz. Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar, Bir işletmede yetiştirilecek koyun ırkı seçilirken şu hususları dikkate

Detaylı

Arılarda sonbahar bakımı bir bakıma kışa hazırlıktır Sonbahar bakımı arıların kış ihtiyacı için kolonide yeterli besinin bulundurulması için yapılır.

Arılarda sonbahar bakımı bir bakıma kışa hazırlıktır Sonbahar bakımı arıların kış ihtiyacı için kolonide yeterli besinin bulundurulması için yapılır. Arılarda sonbahar bakımı bir bakıma kışa hazırlıktır Sonbahar bakımı arıların kış ihtiyacı için kolonide yeterli besinin bulundurulması için yapılır. Arılar sonbaharda daha çok polen tüketirler. Arıların

Detaylı

Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.

Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Organik Arıcılık Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular 16.000 yıl öncesine dayanır. 4.000 yıl önce Mısır da gezginci arıcılık yapılmaktaydı. 3.200 yıllık Firavun mezarında kurumuş bal bulunmuştur.

Detaylı

Saten Perdah Alçısı SATENTEK

Saten Perdah Alçısı SATENTEK Saten Perdah Alçısı SATENTEK Genel Tanım Yüksek yapışma özelliğine sahip, boya altı son kat perdah alçısıdır. Ana Özellikler Her türlü duvar ve COREX yüzeyinin boyaya hazır hale getirilmesinde kullanılır.

Detaylı

Arı Yetiştiriciliği ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ. 1. Giriş

Arı Yetiştiriciliği ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ. 1. Giriş Arı Yetiştiriciliği ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ 1. Giriş Arıcılık, Anadolu insanının bir geleneği olarak Ülkemizde çok eski dönemlerden beri yapıla gelmektedir. Çok eski bir geçmişe sahip olmasına karşın arıcılığın

Detaylı

Bal Arılarında Bazı Kimyasal İlaçların Varroosise Karşı Etkileri

Bal Arılarında Bazı Kimyasal İlaçların Varroosise Karşı Etkileri Bal Arılarında Bazı Kimyasal İlaçların Varroosise Karşı Etkileri Onur Girişgin, Mehmet Özüiçli, Levent Aydın Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Anabilim Dalı, Bursa - TÜRKİYE VARROOSİS

Detaylı

GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ

GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ yazımda hamur işi yapalım dedim. Mis gibi sıcacık bir poğaça ve lezzetli mi lezzetli bir kek. İkisini de beğeneceğinize

Detaylı

Bıologıcal Methods to Control of the Varroa destructor Ethem AKYOL 1, Ali KORKMAZ 2

Bıologıcal Methods to Control of the Varroa destructor Ethem AKYOL 1, Ali KORKMAZ 2 Varroa destructor un BİYOLOJİK KONTROL YÖNTEMLERİ Bıologıcal Methods to Control of the Varroa destructor Ethem AKYOL 1, Ali KORKMAZ 2 1 Niğde Üniversitesi Çamardı Meslek Yüksekokulu, Niğde 2 Tarım İl Müdürlüğü

Detaylı

Bal Arisi Kolonilerini (Apis mellifera L.) Ek Yemlerle Beslemenin Koloni Performansi Üzerine Etkileri

Bal Arisi Kolonilerini (Apis mellifera L.) Ek Yemlerle Beslemenin Koloni Performansi Üzerine Etkileri Bal Arisi Kolonilerini (Apis mellifera L.) Ek Yemlerle Beslemenin Koloni Performansi Üzerine Etkileri Nuray SAHINLER ve Serafettin KAYA Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bolümü, ANTAKYA

Detaylı

Erasmus Let Bee Projesi için Makedonya Arıcılığı Üzerine bir Rapor. 1. İklim

Erasmus Let Bee Projesi için Makedonya Arıcılığı Üzerine bir Rapor. 1. İklim Erasmus Let Bee Projesi için Makedonya Arıcılığı Üzerine bir Rapor 1. İklim Makedonya'nın coğrafi konumu ve yükseltileri nedeniyle ülkedeki iklim kısmen Akdeniz ve Karasaldır ve doruk noktaları 2000 metreyi

Detaylı

2. KAYNAK ÖZETLERİ. 2. 1. Damızlık ve Yetiştirme Kolonileri

2. KAYNAK ÖZETLERİ. 2. 1. Damızlık ve Yetiştirme Kolonileri 1. GİRİŞ Türkiye, arılı kovan varlığı, yıllık bal ve balmumu üretimi ve arıcılık için son derece uygun iklim ve bitki örtüsü koşullarıyla dünya arıcılığında önemli bir konuma sahiptir. Dünya ülkeleri arasında

Detaylı

Türkiye de Arıcılık, Sorunlar ve «İyi Üretim Uygulamaları» ile Ekolojik Çözümler

Türkiye de Arıcılık, Sorunlar ve «İyi Üretim Uygulamaları» ile Ekolojik Çözümler Türkiye de Arıcılık, Sorunlar ve «İyi Üretim Uygulamaları» ile Ekolojik Çözümler Prof.Dr. Banu YÜCEL Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Bornova/İzmir Türkiye de 7.900.364 adet koloniyle,

Detaylı

"ARI ÜRÜNLERİNDE ÜRETİM ve TÜKETİMİNDE GIDA GÜVENLİĞİ "

ARI ÜRÜNLERİNDE ÜRETİM ve TÜKETİMİNDE GIDA GÜVENLİĞİ "ARI ÜRÜNLERİNDE ÜRETİM ve TÜKETİMİNDE GIDA GÜVENLİĞİ " 5 Temmuz 2012 İstanbul Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlık Yaşam Platformu Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam

Detaylı

Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir.

Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir. Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir. Uyarı: İç ya da dış ortamda meydana gelen ve canlıda tepki oluşturabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişikliklerdir.

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(6): 365-370, 2015 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Bal Arısı Şurubuna Katılan Bitki Ekstraktı

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

DERLEME. Teknik Arıcılıkta Kritik Bakım ve Besleme Uygulamaları. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2018; 32 (2):

DERLEME. Teknik Arıcılıkta Kritik Bakım ve Besleme Uygulamaları. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2018; 32 (2): DERLEME F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2018; 32 (2): 147-154 http://www.fusabil.org İsmail SEVEN 1, a Pınar TATLI SEVEN 2, b 1 Fırat Üniversitesi, Sivrice Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü,

Detaylı

ZENON PANEL YAPI TEKNOLOJİSİ SIVA UYGULAMA KILAVUZU

ZENON PANEL YAPI TEKNOLOJİSİ SIVA UYGULAMA KILAVUZU ZENON PANEL YAPI TEKNOLOJİSİ SIVA UYGULAMA KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. SIVA İMALATI... 3 1.1. Sıva harcının hazırlanması... 3 1.2. Sıva harcının tatbik edilmesi... 3 1.3. Sıvamada yardımcı makine ve aletler...

Detaylı

Ek - 2 TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER. 2 Sabunlaşma sayısı 198-206. 3 Pamuk yağı ve diğer bitkisel yağ testleri Negatif

Ek - 2 TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER. 2 Sabunlaşma sayısı 198-206. 3 Pamuk yağı ve diğer bitkisel yağ testleri Negatif Ek - 2 TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER No GTİP Madde İsmi Ürün Adı Ürün Özellikleri Defne Yağının Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Çizelgesi Sıra No Özellikler Değerler 1 İyot sayısı 73-83

Detaylı

SÜTLÜ TATLILAR. FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) KEŞKÜL (2 kişilik)

SÜTLÜ TATLILAR. FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) KEŞKÜL (2 kişilik) SÜTLÜ TATLILAR FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) 1/3 su bardağı un (100 gr) 1,5 su bardağı tatlandırıcı Yarım çay kaşığı tuz 2 limon kabuğu rendesi 1/4 su bardağı limon suyu (30 ml) 3 yumurta 1,5 su bardağı

Detaylı

ARILAR. Arıların yaşadıkları yere arı kovanı denir. Her kovanda yaklaşık 50.000 (elli bin) arıdan oluşan bir arı kolonisi yaşar.

ARILAR. Arıların yaşadıkları yere arı kovanı denir. Her kovanda yaklaşık 50.000 (elli bin) arıdan oluşan bir arı kolonisi yaşar. ARILAR Arıların yaşadıkları yere arı kovanı denir. Her kovanda yaklaşık 50.000 (elli bin) arıdan oluşan bir arı kolonisi yaşar. Böyle bir kovan içinde farklı arılar farklı görevleri yerine getirmek zorundadır.

Detaylı

MADDE ve ÖZELLİKLERİ

MADDE ve ÖZELLİKLERİ MADDE ve ÖZELLİKLERİ 1 1. Aşağıdaki birimleri arasındaki birim çevirmelerini yapınız. 200 mg =.. cg ; 200 mg =... dg ; 200 mg =...... g 0,4 g =.. kg ; 5 kg =... g ; 5 kg =...... mg t =...... kg ; 8 t =......

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

BAL ARILARININ VARROOSİS İNE KARŞI KORUNMA VE MÜCADELE TALİMATI

BAL ARILARININ VARROOSİS İNE KARŞI KORUNMA VE MÜCADELE TALİMATI BAL ARILARININ VARROOSİS İNE KARŞI KORUNMA VE MÜCADELE TALİMATI Hukuki Dayanak 12.11.2001 tarih ve HSHD-HHM-10474-029963 Sayılı Koruma ve Kont Gn. Md. Yazısı 1-GİRİŞ Varroosis denen arı akarının neden

Detaylı

Farklı Şekillerde Yemlenen Ahşap ve Strafor Kovanlardaki Balarısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinin Bazı Fizyolojik ve Davranış Özellikleri *

Farklı Şekillerde Yemlenen Ahşap ve Strafor Kovanlardaki Balarısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinin Bazı Fizyolojik ve Davranış Özellikleri * Atütürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 34 (1), 57-62, 2003 Farklı Şekillerde Yemlenen Ahşap ve Strafor Kovanlardaki Balarısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinin Bazı Fizyolojik ve Davranış Özellikleri * Cemal DÜLGER

Detaylı

Sütlü tatlıların ana malzemesi olan sütün temizliği son derece önemlidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Sektörde kullanılan açık sütler süzülerek kaynatılır. Sütlü tatlılar

Detaylı

Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu. www.zeelandiadoruk.com

Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu. www.zeelandiadoruk.com Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu facebook.com/zeedor twitter.com/zeedor www.zeelandiadoruk.com FRAMBUAZLI GATEAUX FRAMBUAZLI GATEAUX Kakaolu Pandispanya için: 1000 g Quattro Kakaolu Pandispanya

Detaylı

OCAK. YAPILACAK FAALİYETLER TARLA, BAĞ-BAHÇE ve ZİRAİ MÜCADELE FAALİYETLERİ

OCAK. YAPILACAK FAALİYETLER TARLA, BAĞ-BAHÇE ve ZİRAİ MÜCADELE FAALİYETLERİ AY YAPILACAK FAALİYETLER TARLA, BAĞ-BAHÇE ve ZİRAİ MÜCADELE FAALİYETLERİ OCAK Ambarlarda gerekli koruma ve mücadele işleri yapılır. Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli mücadele yapılır. Hububatta

Detaylı

ORGANĐK ARICILIK KURALLARI VE HASTALIKLARLA MÜCADELE

ORGANĐK ARICILIK KURALLARI VE HASTALIKLARLA MÜCADELE ORGANĐK ARICILIK KURALLARI VE HASTALIKLARLA MÜCADELE Mitat KURT Uzman Veteriner Hekim Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 2007 Son yıllarda artan çevre kirliliği ve tarım ve hayvancılıkta

Detaylı

* Gündüz kapalı bir havada odamızda yönümüzü pusulasız nasıl bulabiliriz?

* Gündüz kapalı bir havada odamızda yönümüzü pusulasız nasıl bulabiliriz? ÖRNEK ETKİNLİKLER 1- Durgun Elektrik * Televizyon ekranına kolumuzu yaklaştırdığımızda ne olur? * Vander graft jeneratörü nedir? Gerekli Malzemeler: Balon, karabiber, ince yemeklik tuz, ince ip, A-4 kağıt

Detaylı

KREDİLENDİRME KONULARI ve TEKNİK KRİTERLER (HAYVANCILIK ve SU ÜRÜNLERİ)

KREDİLENDİRME KONULARI ve TEKNİK KRİTERLER (HAYVANCILIK ve SU ÜRÜNLERİ) MADDE 4 Damızlık süt sığırı On baş ve üzerinde manda veya damızlık süt sığırı işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini on baş ve üzerine çıkarmaları gerekir. Manda veya holstein (siyah alaca/kırmızı

Detaylı

Kağıdın geri dönüşümü sayesinde ağaç kesimi azalacak ve ormanların yok olması engellenmiş olacaktır. Bunun sonucunda doğal kaynaklarımız korunmuş

Kağıdın geri dönüşümü sayesinde ağaç kesimi azalacak ve ormanların yok olması engellenmiş olacaktır. Bunun sonucunda doğal kaynaklarımız korunmuş Kağıdın geri dönüşümü sayesinde ağaç kesimi azalacak ve ormanların yok olması engellenmiş olacaktır. Bunun sonucunda doğal kaynaklarımız korunmuş olacak ve küresel ısınmanın etkilerini azaltma yönünde

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE KÜMES ISI POMPALARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE KÜMES ISI POMPALARI YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE M A KÜMES ISI POMPALARI ENERJİ SİSTEMLERİ A.Ş. İsmindeki (Can-inovate) inovasyon ruhu ile hareket eden şirketimiz, 1965 yılından beri elektronik, IT, haberleşme, enerji, inşaat,

Detaylı

Anlaşılabilir Arıcılık

Anlaşılabilir Arıcılık Anlaşılabilir Arıcılık Dr. Ali KORKMAZ ANLAŞILABİLİR ARICILIK Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Baskı Yeri Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Yayınıdır. Samsun GTH İl Müdürlüğü Kılıçdede

Detaylı

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak,

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak, BT2K PU ELAST Bitüm-Poliüretan Esaslı Çift Komponentli Su Yalıtım Malzemesi Ürün Tanımı Bitüm-Poliüretan esaslı, çift bileşenli, hızlı kürlenen, kalıcı ve yüksek esnekliğe sahip, soğuk uygulanan su yalıtım

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R Bölüm 1 1-1 Projenin Adı 1-2 Projenin Uygulama Yeri 1-3 Projenin Uygulama Şekli 1-4 Projenin Yatırım Tutarı 1-5 Üretim Rakamları 1-6 Finansman Planı 1-7 Projenin Faydalı Ömrü 1-8

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI DOĞU AKDENİZ BÖLGESİNDE FARKLI YÜKSELTİLERDE KIŞLATILAN BAL ARISI (Apis mellifera L.) KOLONİLERİNDE KIŞLAMA KABİLİYETİ

Detaylı

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeler Taş, tuğla, briket vb. gibi malzemelerle değişik şekillerde, taşıyıcı veya bölme amaçlı olarak düşey şekilde örülen elemanlara duvar denir. Duvarlar

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Aykut BURĞUT ÇUKUROVA BÖLGESİNE VE GEZGİNCİ ARICILIĞA UYGUN BİR KOVAN TİPİNİN GELİŞTİRİLMESİ, KOVAN TİPİ İLE KOLONİ GÜCÜNÜN KIŞLATMA, KOLONİ

Detaylı

Diyarbakır İli Arıcılığın Yapısı ve Sorunları

Diyarbakır İli Arıcılığın Yapısı ve Sorunları Tralleis Elektronik Dergisi http://dergi.adu.edu.tr/tralleis e-tralleis 4 (2015) 8-17 ADÜ Diyarbakır İli Arıcılığın Yapısı ve Sorunları Hasan DEMEN 1 Mete KARACAOĞLU 2 Aytül UÇAK KOÇ 3 1. Diyarbakır İl

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI SAMSUN TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ ARICILIK Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun, 2003 İÇİNDEKİLER Sayfa No 1. Giriş... 1 2. Tarihsel Gelişim İçersinde Arıcılık... 1 3. Arıcılığın Yeri

Detaylı

ENDÜSTRİYEL GÜÇ DAĞITIM AŞ

ENDÜSTRİYEL GÜÇ DAĞITIM AŞ YILDIRIMDAN KORUMA VE TOPRAKLAMA SİSTEMLERİ T E R M İT K A Y N A K U YG U LA M A S I Hazırlayan HÜSEYİN ALÇIOĞLU Elektrik Mühendisi REV00 10 Aralık 2010 SOKAK NO:19/A BEKİRPAŞA-İZMİT / KOCAELİ Termit kaynak

Detaylı

KISIM 2: Kendi Maceranıza Başlamak KISIM 3: Dikiz Zamanı KISIM 4: Yaygın Sorunlar ve Basit Çözümler KISIM 5: Tatlı Ödül...

KISIM 2: Kendi Maceranıza Başlamak KISIM 3: Dikiz Zamanı KISIM 4: Yaygın Sorunlar ve Basit Çözümler KISIM 5: Tatlı Ödül... Kısa İçerik Ön Söz...v Giriş...1 KISIM 1: Arı Yetiştiriciliği İçin Uçuşa Geçmek...7 1. BÖLÜM: Bir Arı Olmak ya da Olmamak?... 9 2. BÖLÜM: Bal Arılarınızı Tanımaya Başlamak... 23 KISIM 2: Kendi Maceranıza

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

SATENTEK GENEL TANIM TANIM KULLANIM ALANI ANA ÖZELLİKLER. Saten Perdah Alçısı. İç Mekanlarda

SATENTEK GENEL TANIM TANIM KULLANIM ALANI ANA ÖZELLİKLER. Saten Perdah Alçısı. İç Mekanlarda GENEL TANIM TANIM Yüksek yapışma özelliğine sahip, boya altı son kat perdah alçısıdır. KULLANIM ALANI İç Mekanlarda n Konutlar n Ofis ve yönetim binaları n İş ve alışveriş merkezleri n Oteller n Hastaneler

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ TALİMATNAMESİ

ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ TALİMATNAMESİ ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ TALİMATNAMESİ 1. AMAÇ Bu talimatnamenin amacı, ana arı yetiştiriciliğini denetim altına alarak kamu, özel ve tüzel kuruluşlarca üstün vasıflı ana arı üretimi ve satış denetimini

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Sofralık zeytin Sofralık Zeytin; kültüre alınmış zeytin meyvelerinin belirli teknik usullerle acılığının giderilmesinden

Detaylı

ALMAN PASTASI TARİFİ VE PİDE TARİFİ

ALMAN PASTASI TARİFİ VE PİDE TARİFİ ALMAN PASTASI TARİFİ VE PİDE TARİFİ Bugün sizler için tatlı ve tuzlu olmak üzere iki farklı tarif hazırladım. İlk olarak tuzlu tarifimiz olan PİDEYİ sonrada tatlı olan tarifimiz ALMAN PASTASINI yazacağım.

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı