Stok Kontrolü 1 (Inventory Control)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Stok Kontrolü 1 (Inventory Control)"

Transkript

1 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Stok Kontrolü 1 (Inventory Control)

2 Amaç Ürüne olan talep bilindiğinde (yani talep tahmin hatasının sıfır olduğu durumda) stok kontrolü için kullanılan yöntemleri tanıtmak.

3 Stok tanımı Firmanın gelecekte kullanmak üzere elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul, mamul yada varlıklardır. Stoğu elde etme veya stok tutmaya ilişkin harcamalar büyük bir maliyet oluşturur. Stok yönetiminden sorumlu kişiler hem talebi karşılayacak kadar stok bulundurmaya hem de en düşük stok maliyetlerini sağlamaya çalışırlar.

4 Stok problemleri Nasıl bir stok politikası izlensin? (tasarım problemi) Ne kadar sipariş verilsin? (planlama problemi) Ne zaman sipariş verilsin? (kontrol problemi)

5 Tedarik-üretim-dağıtım sisteminde ana stok noktaları Hammadde ve yardımcı malzemelerden ne zaman ne kadar sipariş edilecek? Üretim sürecinde bir defada ne kadar ve ne sıklıkla üretilecek? Aracılar üretici firmaya ne kadar ve ne zaman sipariş verecek? Perakendeci aracıya ne kadar ve ne zaman sipariş verecek?

6 Stoğun önemi Finansal açıdan: Stoklar finansal yatırım gerektirir. Stok maliyetleri (tedarik etme, ulaştırma, depolama, elde bulundurma maliyetleri) yüksek olabilir. Bu nedenle fazla stok tutulması istenmez. Üretim açısından: Üretimin aksamaması ve darboğazların önlenmesi için stoklama yapmaya gereksinim duyulur. Çatışan bu amaçlar arasında bir denge kurmak gereklidir!

7 Stokların sınıflandırılması Hammaddeler (raw materials): Üretim için gerekli tüm kaynaklardır. Bileşenler (components): Montaj için bekleyen parçalar. Yarı işlenmiş parçalar (Work-in-Process - WIP): Üretim sürecinde olan yarı ürünlerdir. WIP miktarının düzeyi üretim çizelgeleme sisteminin etkinliğinin bir ölçüsüdür. Ne kadar az WIP o kadar etkin bir üretim çizelgeleme! Son ürünler (finished goods): Üretim sürecinin sonunda ortaya çıkan ürünlerdir. Tamamlayıcı mallar (supplementary goods): Üretim ve diğer fonksiyonlarda tamamlayıcı işlev gören ancak üründe direk olarak yer almayan parçalardır. Aletler, ofis malzemeleri gibi.

8 Neden stok bulundurulur? Satışlar ve üretim zamanındaki değişmelerin/dalgalanmaların etkisini yok etmek için. Mevsimlik talebe sahip ürünlerin, sınırlı üretim kapasitesinden ötürü ölü sezonda üretilip bekletilmesi. Üretim ve satın almada ölçek ekonomisinin avantajından yararlanmak için (fiyat indirimi). Üretimde çeşitli aşamalarda beklenmeyen durumlar ve darboğazlar için stok bulundurulur.

9 Stok sistemlerinin özellikleri (1) Mal çeşidi/kalem sayısı (Type of items): Stok kontrol modelleri genellikle tek ürün içindir. Firmaların çok çeşitli kalemler için ayrı ayrı stok politikası uygulamaları güçtür. Ürünler gruplandırılabilir (ABC analizinde olduğu gibi). Çok çeşitli mal olduğunda stok politikasını etkileyen kısıtlar olabilir, para, depo vs. Böyle durumlarda optimum stok düzeyini belirlemek güçleşir.

10 Stok sistemlerinin özellikleri (2) Talebin yapısı (Patterns of demand): Talebin yapısı ve özellikleri ile ilgili yapılacak varsayımlar kontrol modelinin karmaşıklığını belirler. Sabit talep-değişken talep: En basit stok kontol modeli talebin sabit olduğu varsayımına dayanır. Ekonomik sipariş miktarı modeli bu varsayıma dayanır. Değişken talep ise bütünleşik planlama ve malzeme ihtiyaç planlaması gibi konularda söz konusudur. Bilinen talep-rassal talep: Beklenen talebin sabit olması mümkündür ancak yine de bir miktar rassallık içerecektir. Rassal talep modelleri deterministik olanlarına göre genellikle daha gerçekçi ve daha komplekstir.

11 Stok sistemlerinin özellikleri (3) Tedarik süresi (Lead time): Eğer parçalar dışarıdan temin ediliyorsa siparişin verildiği andan gelmesine kadar geçen süre tedarik (veya temin) süresi olarak adlandırılır. Eğer bazı bileşenler firma içinde üretiliyorsa bu süre bir partiyi üretmek için gereken zaman olarak tanımlanır. Gözden geçirme zamanları (Review times): Mevcut stok seviyelerinin kontrol edildiği zaman dilimini ifade eder. Stokların seviyesi sürekli olarak veya periyotlar halinde izlenir.

12 Stok sistemlerinin özellikleri (4) Aşırı talep (Excess demand): Talebi karşılayacak bir stok elde olmadığı zaman siparişlerin geç karşılanması (backordering) yada satış kaybı (lost sale) söz konusu olur. Stok modellerinin çoğu siparişlerin geç karşılanmasına imkan verir.

13 Stok ile ilgili maliyetler (1) Stok tutma/elde bulundurma maliyeti (Holding cost): Stok bulundurmadan dolayı oluşan tüm maliyetlerdir. Stok tutma maliyetinin bileşenleri: Stok tutmak için ayrılan fiziksel alanın maliyeti Vergi ve sigorta Kırılma, dökülme, bozulma ve eskime maliyetleri Alternatif yatırımların fırsat maliyeti (belirlemek genellikle güç olduğundan birim stok değerinin belirli bir yüzdesi cinsinden ifade edilir). h=ic (I:Yıllık faiz oranı, c: bir birim stoğun parasal değeri)

14 Stok ile ilgili maliyetler (2) Sipariş verme maliyeti (Order cost): Sipariş edilen veya üretilen stok miktarına bağlı olarak oluşan maliyetlerdir. Sipariş maliyeti iki bileşenden oluşur: sabit ve değişken maliyet. Sabit maliyet siparişin miktarından bağımsız olarak uğranılan maliyeti ifade eder (Satın alınan her kalem için ısmarlama işlemi, formlar, tedarikçi seçimi, muayene etme gibi işlemlere harcanan masraflardır, satın alından kalem sayısına değil, sipariş verme sayısına bağlıdır). Değişken maliyet ise bir birim sipariş vermekle katlanmak zorunda olunan maliyeti ifade eder. Satın alınan kalem sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

15 Stok ile ilgili maliyetler (3) Stoksuzluk/yaptırım maliyeti (Penalty cost): Stok yetersizliği nedeniyle talebin karşılanamadığı durumda oluşan maliyetleri ifade eder. Stoksuzluk ya siparişin zamanında karşılanamaması ile sonuçlanır (bu durumda müşteri malı bekler) yada satış kaybı ile sonuçlanır (müşteri malı başka yerden alır). Her iki durumda gelir kaybına neden olur. Ek maliyet gerekir veya fırsat kaybı olur. Belirlenmesi güçtür.

16 ABC Analizi nedir? ABC Analizi, ürünleri sınıflandırmaya yarayan bir stok sınıflandırma metodudur. A ürünleri en değerli ürünler, C ürünleri de en az değerli ürünler olmak üzere sınıflandırılır. Bu metot, yöneticilerin dikkatini az fakat değerli olan A sınıfı ürünlerine çekmeyi amaçlar.

17 Pareto prensibi VILFREDO PARETO ( ) Nüfusun 20% si milli servetin %80 nine sahiptir. Çalışanların %20 si problemlerin %80 nine yol açar. Ürünlerin %20 si firma giderlerinin %80 nine yol açmaktadır.

18 ABC Analizi ABC Analizi, bir işletmenin ürünlerini aşağıdaki kurallar dahilinde A, B ve C olarak sınıflandırması gerektiğini söyler. A ürünleri, yıllık tüketimleri en fazla olan ürünlerdir. Toplam stok miktarının %10-20 si bu ürünlere aittir.

19 ABC Analizi B ürünleri, tüketim miktarları yıllık olarak %15-25 leri bulan ürünlerdir. Toplam stok miktarının %30 u bu ürünlere aittir. C ürünleri, yıllık tüketim oranları en az olan ürünlerdir. Buna karşılık toplam stok miktarının %50 si bu ürünlere aittir.

20 ABC Analizi

21 Yıllık tüketim değeri: ABC Analizi (Yıllık talep) x (Birim ürünün maliyeti) Bu sınıflandırma ile hangi ürünlerin daha karlı olduğu hangilerinin daha az getirisi olduğu rahatlıkla görülebilir.

22 Adımlar: ABC Analizi 1. Belirli bir dönem için birim maliyet ve kullanım miktarını bulun. 2. Net değeri elde etmek için birim maliyet ile tahmin edilen kullanım miktarını çarpın. 3. Büyükten küçüğe yıllık değerleri ürünler ile birlikte sıralayın.

23 Adımlar: ABC Analizi 4. Ürünlere ait değerleri ve yüzdelik değerleri bulun. 5. Grafiksel olarak gösterin. 6. A, B ve C sınıflarını ayırın.

24 Örnek Malzeme Kodu Yıllık Satın alma Harcaması Toplam Satın Almalar içindeki Yüzdesi Birikimli Satın Almalar (%) Birikimli Malzeme Kalemi Sayısı (%) Sınıflama (A/B/C) ,00 30,00 5 A ,33 53,33 10 A ,33 68,67 15 A ,33 80,00 20 A ,33 85,33 25 B ,33 88,67 30 B ,33 91,00 35 B ,33 93,33 40 B ,33 94,67 45 B ,67 95,33 50 C ,67 96,00 55 C ,67 96,67 60 C ,67 97,33 65 C ,50 97,83 70 C ,50 98,33 75 C ,50 98,83 80 C ,33 99,16 85 C ,33 99,50 90 C ,33 99,83 95 C ,17 100, C Toplam ,00

25 Malzemelerin Birden Fazla Ölçütlü Sınıflandırılması Çok Ölçütlü ABC Analizi Kullanım (satın alma harcaması) değeri Kullanım (harcama) miktarı Ömrü (kullanım süresi) Tedarik süresi Birim fiyatı Kritikliği (yokluğunun etkisi) İkame edilebilirliği Boyutu (hacim, alan)

26 Malzeme Kodu Kullanım Değeri (0,70) Kullanım Ömrü (0,30) 1001 A (10) B 1002 C (1) B 1003 B (3) C 1004 B A 1005 C C 1006 A A 1007 C C 1008 B B 1009 C B 1010 C C 1001 İN TOPLAM PUANI=0,70*10+0,0*3=7,9

27 Malzeme Kodu Çok Ölçütlü ABC Analizi Toplam Puan Sonuçları Birikimli Toplam Puan Sıra Sınıf (*) ,0 1 A ,9 17,9 2 A ,1 23,0 3 A ,0 4 B ,4 28,4 5 B ,6 30,0 6 B ,6 31,6 7 B ,0 32,6 8 C ,0 33,6 9 C ,0 34,6 10 C Toplam 34,6

28 Stok kontrol sistemleri Sürekli gözden geçirilen sistem (Q sistemi - sabit sipariş miktarı) Periyodik gözden geçirilen sistem (P sistemi sabit sipariş dönemi)

29 Sürekli izleme sistemi (1) Stok sürekli izlenir. Belirli bir düzeyin altına (ROP-yeniden sipariş seviyesi) düştüğünde yeniden sipariş verilir. Her zaman aynı miktarda (Q) sipariş verilir. Q ve ROP önceden belirlenir. Kontrol gözle, elle tutulan kayıtlarla veya bilgisayar yardımı ile gerçekleştirilir. A grubundaki stok kalemleri için gereklidir. Stoksuzluk minimize edilir.

30 Sürekli izleme sistemi (2)

31 Periyodik izleme sistemi (1) Stoklar belirli aralıklarla kontrol edilir. Stok düzeyi yeniden sipariş verme noktasının (ROP) altında ise belirli R düzeyine getirecek kadar sipariş verilir. ROP ve R önceden belirlenir. Daha az kontrol gerektirdikleri için B ve C grubu stok kalemleri için uygundur. Belirli aralıklarla büyük miktarda sipariş verilerek ulaşım masraflarından tasarruf edilir.

32 Periyodik izleme sistemi (2)

33 Ekonomik sipariş miktarı modeli (Economic order quantity model-eoq model) Varsayımlar: Talep bilinmekte ve sabittir (güvenlik stoğuna ihtiyaç yok). Stoksuzluğa izin verilmez (bütün talepler karşılanmaktadır). Tedarik süresi bilinmekte ve sabittir. Siparişlerin tümü aynı anda teslim edilmektedir. Stok maliyeti aşağıdaki maliyet bileşenlerini barındırmaktadır: Sipariş verme maliyetleri sabittir Değişken maliyet Elde bulundurma maliyeti

34 EOQ Model

35 Notasyon D : Yıllık talep (adet/yıl) Q : Sipariş miktarı (adet) S : Sipariş verme maliyeti (TL/sipariş) C : Bir birimin maliyeti (TL/adet) I : Taşıma maliyeti (%) H : Elde bulundurma maliyeti (TL) = I X C t : Sipariş periyodu (iki sipariş arasında geçen zaman) d : Tüketim hızı (adet/gün) L : Tedarik süresi (siparişin verilişi ile stoklara girişi arasında geçen süre) ROP: Yeniden sipariş verme noktası (reorder point) (adet)

36 EOQ Model

37 EOQ Formülünün Çıkarılışı D = Yıllık talep (adet) C = Birim adet başına maliyet (TL/adet) Q = Sipariş miktarı (adet) S = Sipariş başına maliyet (TL) I = Taşıma maliyeti (%) H = Elde bulundurma maliyeti (TL) (I x C) Sipariş sayısı = D / Q Sipariş verme maliyeti = S x (D / Q) Ortalama stok miktarı = Q / 2 Ortalama stok maliyeti = (Q / 2) x C Ortalama stok taşıma maliyeti= (Q / 2) x I x C = (Q /2) x H Toplam maliyet = (Q/2) x I x C + S x (D/Q) taşıma maliyeti sipariş maliyeti 1. Dereceden türev alındığında: d(tc)/d(q) = (I x C) / 2 - (D x S) / Q² Optimize etmek için d(tc)/d(q) = 0 DS/ Q² = IC / 2 Q²/DS = 2 / IC Q²= (DS x 2 )/ IC Q = sqrt (2DS / IC)

38 Ekonomik sipariş miktarı (EOQ) EOQ = 2 D S H D = Yıllık talep (adet) S = Sipariş başına maliyet (TL) C = Birim başına maliyet (TL/adet) I = Taşıma maliyeti (%) H = Stok bulundurma maliyeti (TL) = I x C

39 EOQ Model Denklemleri Optimal Order Quantity Expected Number Orders Expected Time Between Orders d = D Working Days / Year = Q * = = N = 2 D S H D Q * = T = Working Days / Year N ROP = d L

40 Örnek 1 Bir süpermarket yıllık 1000 adet kahve makinesi satmaktadır. Her bir kahve makinesinin maliyeti 150 TL dir. Sipariş verme maliyeti sipariş başına 200 TL dir. Taşıma maliyeti birim başına maliyetin %40 dır. Temin süresi 5 gündür. Bu süpermarket için optimum sipariş verme miktarı ve yeniden sipariş verme seviyesi nedir?

41 Çözüm D=1000 adet S=200 TL C=150 TL/adet I=%40 H=I X C= 60 TL Q=82 adet ROP=14

42 Örnek 2 Bir kırtasiye, sabit olarak haftada 60 adet dolmakalem satmaktadır. Kırtasiye kalemleri 2 cente almakta ve 15 cente satmaktadır. Sipariş verme maliyeti 12 $dır. Elde tutma maliyetlerini hesaplamak için kırtasiye %25 lik faiz oranı kullanılmaktadır. Optimum sipariş miktarı ve iki sipariş arasında geçen süreyi hesaplayınız. Yıllık elde tutma ve sipariş maliyetlerini hesaplayınız.

Stok (envanter)yönetimi

Stok (envanter)yönetimi Stok (envanter)yönetimi Stok tanımı Stok problemleri Stok noktaları Stokun önemi (finansal-üretim) Niçin stok bulundurulur? Stok problemlerini sınıflandırma Stok maliyetleri ABC analizi Bağımsız talep

Detaylı

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok Yönetimi Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok nedir? Stok, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bulundurduğu bitmiş ürün veya çeşitli düzeylerden

Detaylı

Stok Yönetimi. UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi Stok Yönetimi. UTL 510 Lojistik Yönetimi

Stok Yönetimi. UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi Stok Yönetimi. UTL 510 Lojistik Yönetimi UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi 13.11.2012 1 Stok yönetiminin amacı envanter yatırımı ile müşteri hizmet seviyesi arasındaki dengeyi sağlamaktır. 2 Stokların Önemi Toplam sermayenin 50%

Detaylı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Bu ders notları, 2013-2014 Güz yarıyılında PAÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde okutulan Stok Kontrolü

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel ÖZET Stok yönetimi İşletmelerin faaliyet alanına göre ya üretimi gerçekleştirmek için ya da müşterilerin isteğine cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel adına

Detaylı

Depo-Stok Yönetimi İçin Bilgi Sistemi, Malzeme İzleme

Depo-Stok Yönetimi İçin Bilgi Sistemi, Malzeme İzleme Depo-Stok Yönetimi İçin Bilgi Sistemi, Malzeme İzleme Depo-Stok yönetimi için bilgi sisteminde olması gereken bilgiler aşağıda verilmiştir. Hammadde Deposu Ara Ürün Stoğu Bitmiş Ürün Deposu Ara Yüzler

Detaylı

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Kürşat ÖZDEMİR Genel Bilgiler Temel Kavramlar İşletme Bilgi Sistemi Maliyet Muhasebesi - Tanımı - Amacı MALİYET NEDİR? Bir malı veya hizmeti yapmak ve satmak için, doğrudan

Detaylı

MRP Mantığı. MRP -- Proses

MRP Mantığı. MRP -- Proses MRP -- Proses 1 MRP Mantığı MRP, ana üretim çizelgesini baz alarak, tüm ürün ağaçları boyunca komponentlerin çizelgelerini oluşturmaktadır. MRP, çizelgelenen zaman ufku içerisindeki her bir zaman periyodunda

Detaylı

Stok = Envanter İşletmenin gelecekte kullanmak ya da satmak üzere elinde bulundurduğu hammadde, yarı. Gelecekteki gereksinimleri karşılamak amacıyla

Stok = Envanter İşletmenin gelecekte kullanmak ya da satmak üzere elinde bulundurduğu hammadde, yarı. Gelecekteki gereksinimleri karşılamak amacıyla Stok Yönetimi Stok Nedir? Stok = Envanter İşletmenin gelecekte kullanmak ya da satmak üzere elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul, mamul ya davarlıklardır. Gelecekteki gereksinimleri karşılamak amacıyla

Detaylı

Stok Yönetimi M. Görkem Erdoğan 10 Aralık 2015

Stok Yönetimi M. Görkem Erdoğan 10 Aralık 2015 Stok Yönetimi M. Görkem Erdoğan 10 Aralık 2015 2 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 5 2. STOKLARIN SINIFLANDIRILMASI 7 3. STOK YÖNETİMİ 9 3.1.Neden stok tutulur? 9 3.2.Fazla veya Az Stoklama 10 3.3.Stok Düzeyleri 10

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Bu ders notları, 2012-2013 ve 2013-2014 Bahar yarıyılında PAÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde

Detaylı

Stok (envanter)yönetimi

Stok (envanter)yönetimi Stok (envanter)yönetimi Stok tanımı Stok problemleri Stok noktaları Stokun önemi (finansal-üretim) Niçin stok bulundurulur? Stok problemlerini sınıflandırma Stok maliyetleri ABC analizi Bağımsız talep

Detaylı

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama Uygulamalar 1. İhtiyaç Hesaplama 2. Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama 3. Dolaşım Akış Çizelgeleme/Terminleme

Detaylı

Hastane Yönetimi-Ders 10 Hastane ve Sağlık Kurumlarında Lojistik ve Depo-Stok Yönetimi. Öğr. Gör. Hüseyin ARI

Hastane Yönetimi-Ders 10 Hastane ve Sağlık Kurumlarında Lojistik ve Depo-Stok Yönetimi. Öğr. Gör. Hüseyin ARI Hastane Yönetimi-Ders 10 Hastane ve Sağlık Kurumlarında Lojistik ve Depo-Stok Yönetimi Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Giriş Hastane hizmetlerinde ayrılmaz bir biçimde tedarik zincirine bağlıdır. Hastane satın

Detaylı

DERS 8 BELIRSIZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Karar

DERS 8 BELIRSIZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Karar DERS 8 BELIRSIZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL Zamanlama Kararları Miktar kararları Ne zaman sipariş verilecek? kararıyla birlikte verilir. Bu karar, stok yönetimindeki ana kararlardan biridir. Ne zaman

Detaylı

STOK YÖNETİMİ. Prof.Dr. Mehmet TANYAŞ

STOK YÖNETİMİ. Prof.Dr. Mehmet TANYAŞ STOK YÖNETİMİ Prof.Dr. Mehmet TANYAŞ Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı, Lojistik Derneği (LODER) Başkan Yardımcısı Kocaeli, 27.03.2015 1 SUNUM PLANI Stok ve Envanter

Detaylı

DERS 9. Belirsiz Talep Durumunda Stok Kontrol-II. Terminoloji. Describing Demand. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Kararlar

DERS 9. Belirsiz Talep Durumunda Stok Kontrol-II. Terminoloji. Describing Demand. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Kararlar 1 DES 9 lama Kararları Belirsiz Talep Durumunda Stok Kontrol-II Bir Seferlik Kararlar Sürekli Kararlar Sürekli Gözden Geçirme Sistemleri Kesikli lı Kararlar Periyodik Gözden Geçirme Sistemleri EO, EP EO

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... vii BÖLÜM I TURİZM İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ: TEMEL KAVRAMLAR GİRİŞ... 22

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... vii BÖLÜM I TURİZM İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ: TEMEL KAVRAMLAR GİRİŞ... 22 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii BÖLÜM I TURİZM İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ: TEMEL KAVRAMLAR GİRİŞ... 2 A-AĞIRLAMA VE TURİZM ENDÜSTRİSİ... 2 B-TURİZM ENDÜSTRİSİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ... 3 C-TURİZM İŞLETMELERİNDE

Detaylı

Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor?

Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor? Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor? Hazırlayan : Cengiz Pak EOQ Economic Order Quantity Nedir? EOQ Ekonomik Sipariş Miktarı

Detaylı

DERS 8 BELİRSİZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Karar

DERS 8 BELİRSİZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Karar Zamanlama Kararları DERS 8 BELİRSİZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL Miktar kararları Ne zaman sipariş verilecek? kararıyla birlikte verilir. Bu karar, stok yönetimindeki ana kararlardan biridir. Ne zaman

Detaylı

Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning)

Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning) PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 318 - Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning) Sipariş verme sistemleri Stok kontrolüne dayalı sipariş verme sistemleri

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

ÜNİTE STOK YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ. Doç. Dr. Hakan KİTAPÇI İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE STOK YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ. Doç. Dr. Hakan KİTAPÇI İÇİNDEKİLER HEDEFLER HEDEFLER İÇİNDEKİLER TOK YÖNETİMİ Giriş İşletmelerin tok Tutma Nedenleri tok Türleri tok Maliyetleri tok Yönetim Ve Denetim istemleri tok Modelleri TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Doç. Dr. Hakan KİTAPÇI Bu üniteyi

Detaylı

Eme Sistem simülasyonu. Giriş. Simulasyonun Kullanım Alanları (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş

Eme Sistem simülasyonu. Giriş. Simulasyonun Kullanım Alanları (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş Eme 3105 Giriş Sistem simülasyonu Gerçek Dünya Sureci Sistemin davranışıyla ilişkili varsayımlar seti Modelleme & Analiz Sistem Simülasyonuna Giriş Ders 1 Simülasyon, gerçek bir dünya sureci yada sistemindeki

Detaylı

9/14/2016 EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Giriş. (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş. Hafta 1. Yrd.Doç.Dr.

9/14/2016 EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Giriş. (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş. Hafta 1. Yrd.Doç.Dr. EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Hafta 1 Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan Giriş Simülasyon, gerçek bir dünya süreci yada sistemindeki işlemlerin zamana bağlı değişimlerinin taklit edilmesidir.

Detaylı

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İşletme yöneticileri belli bir dönem sonunda belli miktarda kâr elde etmeyi hedeflerler. Kâr = Gelirler - Giderler Olduğuna göre, kârı yönetmek aslında gelirler

Detaylı

Üretim Planlarında AÜP'nin Yeri

Üretim Planlarında AÜP'nin Yeri Ana Üretim Programı Ana Üretim Programı Nihai ürünlerin üretimi için yapılan programdır. Ana üretim programı, bütünleşik üretim planını detaylandırarak üretilecek ürün kalemlerine çevirir. Seçenek planları

Detaylı

EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Simülasyon Ders 1 Simülasyon, Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan

EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Simülasyon Ders 1 Simülasyon, Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Gerçek Dünya Sureci Sistemin davranışıyla ilişkili varsayımlar seti Modelleme & Analiz Ders 1 Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan Simülasyon, gerçek

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Bileşenleri Tedarik zincirlerinde üç temel bileșenden söz edilebilir: Aktörler: Tedarik zinciri

Detaylı

3. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Nakit Yönetimi Para-Zaman İlişkisi Basit-Bileşik Faiz Ekonomik Eşdeğerlilik. Yrd. Doç. Dr.

3. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Nakit Yönetimi Para-Zaman İlişkisi Basit-Bileşik Faiz Ekonomik Eşdeğerlilik. Yrd. Doç. Dr. 3. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Nakit Yönetimi Para-Zaman İlişkisi Basit-Bileşik Faiz Ekonomik Eşdeğerlilik NAKİT YÖNETİMİ Nakit Yönetimi ile işletmeler; bir yandan işletmenin

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi

Mühendislik Ekonomisi Mühendislik Ekonomisi Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Orhan TORKUL Dersi Verenler Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir HIZIROĞLU Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Dr. Halil İbrahim CEBECİ Dersin

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

Envanter: Gerekli malzeme/maddelerin biriktirilmesi, depo edilmesi

Envanter: Gerekli malzeme/maddelerin biriktirilmesi, depo edilmesi 1 Envanter: Gerekli malzeme/maddelerin biriktirilmesi, depo edilmesi 2005 yılında Arçelik: Satılan ürünlerin maliyeti = 3,814,281,000 YTL Stoktaki ortalama ürün miktarının değeri = 619,714,000 YTL Envanter

Detaylı

Üretim Nedir? Üretim Planı

Üretim Nedir? Üretim Planı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Üretim Planı Üretim Nedir? Mal ve hizmetleri bir dizi işlemden geçirerek biçim, zaman ve yer boyutuyla faydalı hale getirmek veya faydalılıklarını artırmaya yönelik her

Detaylı

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. ENM 307 Mühendislik Ekonomisi. Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. ENM 307 Mühendislik Ekonomisi. Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ENM 307 Mühendislik Ekonomisi Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR Oda No:850 Telefon: 231 74 00/2850 E-mail: zulal@mmf.gazi.edu.tr Gazi Üniversitesi Endüstri

Detaylı

OLASILIKLI ENVANTER MODELLERİ

OLASILIKLI ENVANTER MODELLERİ SAKARYA UNIVERSİTESİ ENDUSTRI MUHENDISLIĞI YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II OLASILIKLI ENVANTER MODELLERİ DERS NOTLARI KAYNAK-WINSTON OLASILIKLI STOK MODELLERİ Bir önceki dersteki bütün modellerde herhangi bir

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Temel Kavramlar

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Temel Kavramlar TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Temel Kavramlar Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik İşletmelerin ihtiyacı olan girdilerin (hammadde, malzeme,

Detaylı

Planlama Seviyelerine Bir Bakış

Planlama Seviyelerine Bir Bakış Kısa Vade Planlama Ufku Orta Vade Şimdi 2 ay 1 yıl Uzun vade Toplam planlama: Orta vadeli kapasite planlaması. Genellikle 2 ila 12 aylık dönemi kapsar. Planlama Seviyelerine Bir Bakış Kısa vadeli planlar

Detaylı

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2 1 STOKLAR TMS-2 Üretim İşletmelerinde Stoklar 2 Stoklar aynı zamanda işletme tarafından üretilen mamulleriya da üretimde olan yarı mamulleri ve üretim sürecinde kullanılmak üzere bekleyen ilk madde ve

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ Bu staj yönergesi Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencilerinin Üretim ve Yönetim stajları sırasında yapmaları gereken çalışmaları içermektedir. Staj, öğrencinin öğrenim hayatı boyunca

Detaylı

Türkiye Finansal Raporlama Standartları: İşletmeler için Karar Verme Aracı, 1nci Baskı.

Türkiye Finansal Raporlama Standartları: İşletmeler için Karar Verme Aracı, 1nci Baskı. Türkiye Finansal Raporlama Standartları: İşletmeler için Karar Verme Aracı, 1nci Baskı. 1 1 Bölüm 6 ` 2 Bölüm 6 Stok Rapor ve Analiz Bölüm 6 dan sonra aşağıdakileri öğrenmiş olacaksınız. Ticari Stok Üretim

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 STOK YÖNETİMİ Stok tutma işletmeler açısından oldukça büyük ve maliyetli bir yatırımdır.stok yönetiminin etkin bir biçimde gerçekleştirilmesi gerek nakit akış

Detaylı

Benzetim 9. Ders. Stok Yönetim Sistemlerinde Benzetim

Benzetim 9. Ders. Stok Yönetim Sistemlerinde Benzetim Benzetim 9. Ders Stok Yönetim Sistemlerinde Benzetim Giriş Stok; belirli bir yerde bulunan ve gelecekte kullanılacak olan malzemelerin tümüdür. Müşteriden bir talep geldiğinde, bu talebi karşılamak için

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2007-2008-2009-2010 ve 2011 hesap dönemlerine

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE İŞLETME VE MUHASEBE ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 161. İşletme sahibinin ya da ortaklarının işletmenin

Detaylı

EME Sistem Simülasyonu. Giriş. Ertelenmiş Talep (Backorder) / Kayıp Satış (Lost Sales) Sürekli / Periyodik Gözden Geçirme

EME Sistem Simülasyonu. Giriş. Ertelenmiş Talep (Backorder) / Kayıp Satış (Lost Sales) Sürekli / Periyodik Gözden Geçirme EME 7 Giriş Sistem Simülasyonu Simülasyon problemlerinin önemli bir bölümü stok sistemlerini içerir. Bu derste basit bir stokastik stok Simulasyon Örnekleri Ders kontrol sistemi ele alınıp, sistemin isleyişi

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

Envanter Neden Önemlidir? Envanter Neden Önemlidir? Envanter Yönetimi 10.10.2013. Bölüm II Envanter Yönetimi ve Risk Havuzu Oluşturma

Envanter Neden Önemlidir? Envanter Neden Önemlidir? Envanter Yönetimi 10.10.2013. Bölüm II Envanter Yönetimi ve Risk Havuzu Oluşturma Envanter Neden Önemlidir? Bölüm II Envanter Yönetimi ve Risk Havuzu Oluşturma Doç. Dr. Kazım Sarı Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Beykent Üniversitesi Dağıtım ve lojistik maliyetleri oldukça

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

12/27/2011. Yenileme kararları. Bu dersin amacı

12/27/2011. Yenileme kararları. Bu dersin amacı Yenileme kararları Bu dersin amacı Elimizdeki varlığı serviste tutmalı mıyız yoksa yeni bir makine ile değiştirmeli miyiz sorusuna cevap vermektir. Bu alternatifler birbirini dışlayan alternatiflerdir,

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK İNŞAAT İŞLERİ HARCAMA TUTARININ BELİRLENMESİ Yapı birim metrekare maliyetleri Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hesaplanarak yayınlanır. Bununla birlikte, özel kişilerin

Detaylı

Editörler M. Ali Mordogan /Nalan Üstüntaş ÜRETİM YÖNETİMİ

Editörler M. Ali Mordogan /Nalan Üstüntaş ÜRETİM YÖNETİMİ Editörler M. Ali Mordogan /Nalan Üstüntaş ÜRETİM YÖNETİMİ Yazarlar Abdurrahman Gümrah Ayşe Anıl Betül Şahin Ensari Şahin Gökay Civelek M. Ali Mordogan Nalan Üstüntaş Oğuz Yavuzyılmaz Özlem Akbulut Dursun

Detaylı

S: Bir dönemdeki sipariş sayısı G: Beher siparişin gideri T: Dönem içindeki toplam alım miktarı M: Beher siparişteki mal miktarı

S: Bir dönemdeki sipariş sayısı G: Beher siparişin gideri T: Dönem içindeki toplam alım miktarı M: Beher siparişteki mal miktarı STOKLARIN YÖNETİMİ Finans yöneticisi stoklara mümkün olduğunca az sermaye yatırmak ister, böylece fonları başka yerlerde kullanabilmeye çalışır. Fakat aynı zamanda işletmenin üretim ve pazarlama fonksiyonlarının

Detaylı

STOK YÖNETİMİ. Prof.Dr.Aydın Ulucan

STOK YÖNETİMİ. Prof.Dr.Aydın Ulucan STOK YÖNETİMİ Prof.Dr.Aydın Ulucan Giriş Stok işletmelerde kullanılmak üzere bir mal ve kaynağın depolanmış halidir. Daha ticari bir anlamla, gelecekteki talebi karşılamak için malın depolanması da denilebilir.

Detaylı

EME SISTEM SİMÜLASYONU. Giriş. Ertelenmiş Talep (Backorder) / Kayıp Satış (Lost Sales) Sürekli / Periyodik Gözden Geçirme

EME SISTEM SİMÜLASYONU. Giriş. Ertelenmiş Talep (Backorder) / Kayıp Satış (Lost Sales) Sürekli / Periyodik Gözden Geçirme .. Giriş EME SISTEM SİMÜLASYONU Simülasyon problemlerinin önemli bir bölümü stok sistemlerini içerir. Bu derste basit bir stokastik stok kontrol sistemi ele alınıp, sistemin isleyişi elle simule Simulasyon

Detaylı

PARA-ZAMAN İLİŞKİSİNİN UYGULAMALARI

PARA-ZAMAN İLİŞKİSİNİN UYGULAMALARI PARA-ZAMAN İLİŞKİSİNİN UYGULAMALARI KONU : 4 EMY 521 MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1 PARA ZAMAN İLİŞKİSİNİN UYGULAMALARI Para-Zaman ilişkisi düşünülecek olursa Mühendislik Ekonomisinin temel bazı metotlarının

Detaylı

PAZARLAMA DAĞITIM KANALI

PAZARLAMA DAĞITIM KANALI PAZARLAMA DAĞITIM KANALI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN Dağıtım kavramı üretilen mal ve hizmetler genellikle üretildikleri yerde zamanda uygun fiyatta ve yeterli miktarda talep edilmemektedir. Mal ve hizmetlerin

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Nedir? Hammadde temini yapan, onları ara mal ve nihai ürünlere çeviren, nihai ürünleri müşterilere dağıtan, üretici ve dağıtıcıların oluşturduğu bir ağdır. TARLADAN

Detaylı

TMS 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA

TMS 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA TMS 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA KAPSAM: Bu standart, geçerli para birimi, yüksek enflasyonlu bir ekonominin para birimi olan işletmelerin konsolide finansal tabloları da dahil

Detaylı

Amortisman (Asset Depreciation)

Amortisman (Asset Depreciation) Amortisman (Asset Depreciation) Amortisman Ülkemizde amortisman mevzuu Vergi Usul Kanunumuzun (V.U.K.) 313. maddesinde açıklanmıştır. Vergi Usul Kanununun 313. maddesine göre amortismanın konusunu; İşletmede

Detaylı

Chapter 15. Para, Faiz Oranları ve Döviz Kurları. Slides prepared by Thomas Bishop. Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved.

Chapter 15. Para, Faiz Oranları ve Döviz Kurları. Slides prepared by Thomas Bishop. Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Chapter 15 Para, Faiz Oranları ve Döviz Kurları Slides prepared by Thomas Bishop Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Önizleme Para Nedir? Para arzının kontrolü Parasal varlık tutma

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar

SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ Gülbiye Yenimahalleli Yaşar Talep ve talep fonksiyonunu etkileyen etmenler Talep: Satın alma gücü ile desteklenen istektir. Bireysel talep fonksiyonunu etkileyen etmenler: 1. Fiyat

Detaylı

VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR

VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR 3. Hafta Ders İçeriği VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR 15 Stoklar Grubu 150 İlk Madde ve Malzeme 151 Yarı Mamuller Üretim 152 Mamuller 153 Ticari Mallar 157 Diğer Stoklar 158 Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı

Detaylı

TAHIL (UN) TESİSLERİNDE YATIRIM PLANLAMASI VE ANALİZİ

TAHIL (UN) TESİSLERİNDE YATIRIM PLANLAMASI VE ANALİZİ TAHIL (UN) TESİSLERİNDE YATIRIM PLANLAMASI VE ANALİZİ Prof. Dr. Mustafa BAYRAM Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü-Gaziantep_Türkiye ProfDrMusBay@gmail.com Twitter: @ProfDrMusBay

Detaylı

ÜNİTE:1. Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2. İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3. İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2. İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3. İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2 İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3 İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4 Genel Üretim Maliyetleri ve Maliyet Dağıtımı Birinci Aşaması ÜNİTE:5 Genel Üretim Maliyetleri

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz?

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? A) İşletme bir ekonomik kuruluştur. B) İşletme bağımsız bir kuruluştur. C) İşletme sosyal

Detaylı

Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş noktası analizi Oyun kuramı

Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş noktası analizi Oyun kuramı Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2013-2014 Güz Dönemi Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş

Detaylı

Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri

Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri Y. Doç. Dr. Şevki ULAMA 1 Yatırım: Şans oyunları oynamak Eldeki fonları uzun bir süre kullanmak Fonların yatırıldığı ve kullanıldığı

Detaylı

ENM-3105 Sistem Simulasyonu Kısa Sınav 1

ENM-3105 Sistem Simulasyonu Kısa Sınav 1 ENM-3105 Sistem Simulasyonu Kısa Sınav 1 Sınav Tarihi ve Yeri: 06 Kasım 2014, Perşembe, İlk ders, B203 No lu Derslik) (Kısa Sınav 1 de aşağıda verilen sorulardan birinin benzeri sorulacaktır.) Soru 1)

Detaylı

FİNANS. işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır.

FİNANS. işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır. FİNANS 1 Finans nedir? En basit haliyle finans; işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır. temel kural, kendi cebinizle işletmenin kasasını

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi. Diğer tanımlar. Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir? Tedarik Zinciri: Hizmet Örneği. Bölüm I Tedarik Zinciri Yönetimine Giriş

Tedarik Zinciri Yönetimi. Diğer tanımlar. Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir? Tedarik Zinciri: Hizmet Örneği. Bölüm I Tedarik Zinciri Yönetimine Giriş Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm I Tedarik Zinciri Yönetimine Giriş Doç. Dr. Kazım Sarı Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Beykent Üniversitesi İşletmeler daima müşteri gereksinimlerini rakiplerinden

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI Mühendislik Ekonomisi Temel Kavramları Ekonomi: İnsan ihtiyaçlarını karşılamak, içinde bulunduğu maddi şartları düzeltmek, toplumun refahını en üst seviyeye

Detaylı

veriler elde edebilmek için bilgilerin toplanması, düzenlenmesi, değerlendirilmesi ve alternatif çözümler

veriler elde edebilmek için bilgilerin toplanması, düzenlenmesi, değerlendirilmesi ve alternatif çözümler 911-00-TA 004 10.12.22 1/5 1.Amaç Bu talimatin amacı; ürün tedarikinden başlayarak müşteri şikayetlerine kadar olan tüm aşamalarda sağlıklı veriler elde edebilmek için bilgilerin toplanması, düzenlenmesi,

Detaylı

Verimli İş Ortağınız... BAKIM PLANI SKOR YAZILIM VE BİLİŞİM POLEN YAZILIM

Verimli İş Ortağınız... BAKIM PLANI SKOR YAZILIM VE BİLİŞİM POLEN YAZILIM BAKIM PLANI İÇİNDEKİLER AMAÇ KAPSAM KULLANIM EKRANI SONUÇ AMAÇ Açıklama Üretim Tezgahları, Ölçüm Aletleri gibi bakım yapılan cihazların Periyodik bakımları ile Arıza larını takip eden bir yazılımdır. Demirbaş

Detaylı

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 5

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 5 Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi Ders 5 FİNANSIN TEMEL SORULARI: Riski nasıl tanımlarız ve ölçeriz? Farklı finansal ürünlerin riskleri birbirleri ile nasıl alakalıdır? Riski nasıl fiyatlarız? RİSK

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-4

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-4 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-4 Sağlık Kurumlarında Stok Yönetimi ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Sağlık Kurumlarında Stok Kavramı Ekonomik literatürde mali bir değeri olan ve satılmayı bekleyerek belirli

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

DERS İÇERİĞİ. Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Seçmeli DERS HEDEFİ

DERS İÇERİĞİ. Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Seçmeli DERS HEDEFİ DERS İÇERİĞİ Ders Adı Ders Türü Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Seçmeli DERS HEDEFİ Maliyet ve Yönetim Muhasebesi dersini alan öğrenciler aşağıdaki becerileri kazanacaktır: İşletme yöneticilerinin planlama,

Detaylı

STOK KONTROLÜ ve EKONOMİK SİPARİŞ MİKTARI MODELLERİNDE YENİ AÇILIMLAR: ÖDEMELERDE GECİKMEYE İZİN VERİLMESİ DURUMU ve BİR MODEL ÖNERİSİ

STOK KONTROLÜ ve EKONOMİK SİPARİŞ MİKTARI MODELLERİNDE YENİ AÇILIMLAR: ÖDEMELERDE GECİKMEYE İZİN VERİLMESİ DURUMU ve BİR MODEL ÖNERİSİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI STOK KONTROLÜ ve EKONOMİK SİPARİŞ MİKTARI MODELLERİNDE YENİ AÇILIMLAR: ÖDEMELERDE GECİKMEYE İZİN VERİLMESİ DURUMU ve BİR

Detaylı

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu EK MALİ TABLOLAR Ek mali tablolar genel olarak bilanço ve gelir tablosundan yararlanılarak hazırlanan ve onları tamamlayan, işletme analizine yardımcı olan tablolardır. Satışların Maliyeti Tablosu Fon

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 1.HAFTA Amacı:Karar vericiler işletmelerde sahip oldukları kaynakları; insan gücü makine ve techizat sermaye kullanarak belirli kararlar almak ister. Örneğin; en iyi üretim miktarı

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINA GİRİŞ 11. 1.1. Temel Kavramlar 14 1.2. Modeller 17 1.3. Diğer Kavramlar 17 Değerlendirme Soruları 19

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINA GİRİŞ 11. 1.1. Temel Kavramlar 14 1.2. Modeller 17 1.3. Diğer Kavramlar 17 Değerlendirme Soruları 19 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINA GİRİŞ 11 1.1. Temel Kavramlar 14 1.2. Modeller 17 1.3. Diğer Kavramlar 17 Değerlendirme Soruları 19 Bölüm 2 DOĞRUSAL PROGRAMLAMA 21 2.1 Doğrusal Programlamanın

Detaylı

PROJENİN TAHMİNİ FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASI Kubilay Kavak Mart-2012 A) BAŞLANGIÇ YATIRIM HARCAMALARI Proje fikrinin geliştirilebilmesi için gerekli tüm yatırım özellikleri belirlenir. Tüm yatırım

Detaylı

Stok Kontrol. Önceki Derslerin Hatırlatması. Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(2) Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(1)

Stok Kontrol. Önceki Derslerin Hatırlatması. Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(2) Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(1) Stok Kontrol Önceki Derslerin Hatırlatması Ders 7 Farklı Bir Stok Yönetimi Durumu Uzun Dönemli Stok Problemi Talep hızı sabit, biliniyor Birim ürün maliyeti sabit Sipariş maliyeti sabit Tedarik Süresi

Detaylı

ÖDEV 08: Proses Maliyet Hesabı

ÖDEV 08: Proses Maliyet Hesabı 204END 08 ÖDEV- 1 ÖDEV 08: Proses Maliyet Hesabı Yrd. Doç. Dr. Ing. Halil İbrahim KORUCA Arş. Gör. Erdal AYDEMİR S.D.Ü. Mühendislik Mimarlık Fakültesi 32260 Isparta Tel: 0 246 211 1233 1291 Faks: 0 246

Detaylı

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası AFET LOJİSTİĞİ LOJİSTİK Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası Kızılay Lojistik Yönetim Sistemi LOJİSTİK NEDİR? İhtiyaçları

Detaylı

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 1 Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve kontrolü ile ilgili temel kavram ve tekniklerin

Detaylı

ISL 418 FİNANSAL VAKALAR ANALİZİ

ISL 418 FİNANSAL VAKALAR ANALİZİ 7. HAFTA ISL 418 FİNANSAL VAKALAR ANALİZİ Sermaye Bütçelemesi Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Sermaye Bütçelemesi İşletmelerin sahip olduğu varlıklar dönen varlıklar ve duran varlıklarolmaküzereikianagruptatoplanmaktadır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ GİRİŞ... 5 1.1. GENEL KAVRAMLAR... 6 1.1.1. Gelir ve Kâr Kavramları... 6 1.1.2. Maliyet, Gider, Harcama ve

Detaylı

Ne Kadar Sipariş Edilmeli Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor?

Ne Kadar Sipariş Edilmeli Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor? >>> EOQ Formülünün Ortaya Çıkışı ve Kör Noktası Ne Kadar Sipariş Edilmeli Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor? >>> EOQ Formülünün Ortaya Çıkışı ve Kör Noktası Avcının Silahı Kullanılabilir

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK YATIRIM VE YATIRIM PROJELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK YATIRIM VE YATIRIM PROJELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK YATIRIM VE YATIRIM PROJELERİ PLANLAMA... 1 PLANLAMANIN ÖZELLİKLER... 3 YATIRIM PROJESİ... 4 YATIRIM PROJELERİNİN SINIFLANDIRILMASI... 5 Yeni Mal ve Hizmet Üretmeye

Detaylı

SAĞLIK SİGORTALARI SINAVI WEB-ARALIK 2015

SAĞLIK SİGORTALARI SINAVI WEB-ARALIK 2015 SAĞLIK SİGORTALARI SINAVI WEB-ARALIK 2015 Soru-1: Sosyal Güvenlik Kurumu altında sağlık güvencesi olan ve ayrıca AA Sigorta şirketinden 04.05.2015 başlangıç tarihli sağlık sigortası yaptıran Ali Bey, 10.05.2015

Detaylı

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM Grup Teknolojisi Ve Hücresel Üretim Kavramları Grup teknolojisi oldukça geniş bir kavramdır. Üretim ve endüstri mühendisliği alanlarında

Detaylı