DÜZGÜN YAYILI YÜKE MARUZ ORTOTROPİK KOMPOZİT ANKASTRE KİRİŞTE SEHİM HESABI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DÜZGÜN YAYILI YÜKE MARUZ ORTOTROPİK KOMPOZİT ANKASTRE KİRİŞTE SEHİM HESABI"

Transkript

1 PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K Bİ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 999 : 5 : : DÜZGÜN YAYILI YÜKE MARUZ ORTOTROPİK KOMPOZİT ANKASTRE KİRİŞTE SEHİM HESABI Alaattin AKTAŞ, Cemil TANIK Kırıkkale Üniversitesi, Müendislik Fakültesi, Makine Müendisliği Bölümü, Kırıkkale ÖZET Bu çalışmada T00/976 Grafit-Epoksi ve Karon-Epoksi malzemeden apılan, aılı üke maruz ir ortotropik kompozit ankastre kiriş göz önüne alınmıştır. Bu kirişin seiminin analitik ve sonlu elemanlar apılmış, u çözümler karşılaştırılmıştır. Sonlu elemanlar önteminin ugulanmasında Anss 50a programı kullanılmıştır. Hesaplamalar fier doğrultusu 0, 5, 0, 5, 60, 75, 90 için apılmıştır. Anatar Kelimeler : Seim, Ankastre kiriş, Anizotropik leva CALCULATING DEFLECTION OF THE ORTHOTROPIC COMPOSITE CANTILEVER SUBJECTED TO A UNIFORMLY DISTRIBUTED LOAD ABSTRACT In tis stud, an ortotropic composite cantilever, wic is made of T00/976 Grafit-Epo and Caron-Epo materials sujected to a uniforml distriuted load, is considered. Te deflection of tis cantilever is calculated finite element metod and calculated analticall. Tese results are compared. For finite element calculation, Anss 50a program is used. Te calculations are made for 0, 5, 0, 5, 60, 75, 90 of fier directions. Ke Words : Deflection, Cantilever, Anisotropic plate. GİRİŞ Günümüzde düşük özgül ağırlığa karşılık üksek mukavemet ve korozona daanıklılığı nedenile kompozit malzemeler; uçaklarda, uza araçlarında ve inşaat apılarında metal malzemelere nazaran daa fazla terci edilmektedir (Cang ve Ricard 98; Aktaş ve Karakuzu 998). Son zamanlarda agın olarak kullanılan kompozit kirişler kullanılma alanı nedenile üük önem kazanmıştır. Bu nedenle irçok araştırmacı kompozit kirişler üzerinde çalışmıştır. Karakuzu ve Özcan (996) ir ankastre kirişteki gerilmelerin anizotropik elastisite nü farklı ükleme durumları için ulup, kirişin elasto-plastik gerilme analizini apmıştır. Barero ve ark., (99) I profilli ir kirişin kesme-düzeltme faktörünü ve seimini sonlu elmanlar metodula kirişin kesit outlarını değiştirerek esaplamıştır. Genellikle kirişlerin kullanıldığı tüm apılarda kirişlerin çökmesi istenmeen ir durumdur. Çökmenin önlenmesi için onun seim değerinin ilinmesi gerekir. Bu öneminden dolaı, çalışmada ir ankastre kompozit kirişin seim denkleminin anizotropik elastisite apılıp, kirişin maksimum seimi farklı iki kompozit malzeme kullanılarak ulunmuştur. Elde edilen çözüm anı malzemeler kullanılarak sonlu elmanlar metodula da esaplanıp, ulunan u iki çözüm karşılaştırılmıştır. Maksimum seim fier doğrultusu 0, 5, 0, 5, 60, 75, 90 için esaplanmıştır. 879

2 Düzgün Yaılı Yüke Maruz Ortotropik Kompozit Ankastre Kirişte Seim Hesaı, A. Aktaş, C. Tanık. PROBLEMİN TANIMLANMASI VE KİRİŞİN SEHİMİNİN BULUNMASI u v ε =, ε = ve u v γ = () Bu çalışmada düzgün aılı üke maruz L uzunluğunda, üksekliğinde ve genişliğinde ir kompozit ankastre kiriş gözönüne alınmıştır (Şekil ). θ açısı eksenile fier doğrultusu arasındaki açı olup, gerilme-uzama ağıntısı aşağıdaki gii verilir (Leknitskii, 968; Jones, 975). ε q L Şekil. Yaılı üke maruz kompozit ankastre kiriş = a a a τ ε = a a a τ () γ = a Burada; a 6 6 a θ τ O O z olarak verilir. Eğer cos(θ) = m ve sin(θ) = n ile gösterilirse a ij katsaıları aşağıdaki gii tanımlanır. a = sm (s s )m n s n a = s (m n ) (s s s )m n a = sn (s s )m n s m a (s s s )m n (s s s ) mn a 6 = (s s s )n m (s s s ) nm a = (s s s s )m n s (m n ) = () Burada; ν s =,s =,s =,s = () E E E G dir. Yaılı üke maruz kompozit ankastre kirişteki gerilmeler aşağıdaki gii verilmiştir. (Leknitskii, 968; Karakuzu, 996) q q a = a a. I a a q = q qa τ = I a a a. 5 (5) (5) denklemleri () denkleminde erine konup, u u denklemler ε = denklemile eşitlenir ve e göre integre edilirse önündeki erdeğiştirme fonksionu, aq aq u = a a q 9aq aq a q aq a 0 5a 0 aq g() q aq (6) şeklinde elde edilir. Benzer düşüncele (5) denklemleri () denkleminde v erine konup, u denklemler ε = denklemile eşitlenir ve e göre integre edilirse önündeki er değiştirme fonksionu Müendislik Bilimleri Dergisi () Journal of Engineering Sciences ()

3 Düzgün Yaılı Yüke Maruz Ortotropik Kompozit Ankastre Kirişte Seim Hesaı, A. Aktaş, C. Tanık a q aaq a 6q a q a aq v = a 0a 5a a q aa a 6 q a a 0a q a q aaq a 6q aq aaq a q aa 6q aa q f () (7) a a a a a olarak ulunur. v i ulmak için f() in ulunması gereklidir. Bunun için () denklemindeki γ ile eşitlenirse γ () γ () a 6q 9aq a = 0 5a q 6a q aq 5 8aaq 6a 5a 5a q a 6q a a q 0a 8aaq 8aq a 6q 6aa q f () g () = 0 (8) a a a ulunur. Bulunan u son denklem 0 (sıfır) a eşit olduğundan e ağlı terimlerin toplamı ile e ağlı terimlerin toplamı arı arı irer sait saıa eşit olması gerekir. c ve d saitler olmak üzere A () f () = c B () g () = d (9) Burada A() li terimlerin, B() li terimlerin toplamıdır. ( ) f ( ) c A = (0) olduğuna göre, f () = [ c A() ]d () dir. Buradan; (9aa 8a aa )q aq f () = c d () 0a ulunur. f() değeri (7) denkleminde erine konursa ankastre kirişin denklemi c ve d saitlerine göre ulunmuş olur. dv = L, =0 noktasında = 0 sınır şartı seim d denklemine ugulanırsa c saiti, (9a a Lq 8a Lq aa Lq 0aL q)q c = () 0a elde edilir. () denklemi seim denkleminde erine konursa sadece d saiti ilinmien olarak kalır. Ankastre kirişte = L, = 0 noktasında v = 0 olduğundan u değerler seim denkleminde erine konursa: (9a a L q 8a L q aa L q 0aL q) d = () 0a ulunur. Bu değer de seim denkleminde erine konursa seim denklemi; 9aL q al q a L q a L q 9aLq alq 6a Lq al q 9aq v = 0 5a 5 0 5a 5 0 aq a q aq a q aaq a 6q aq aaq (5) 5a 5 a 0a 5a a q aaq a aa a 6 q a q aa 0a q aa 6q a a aa a q q aaq a a 6q, a q Müendislik Bilimleri Dergisi () Journal of Engineering Sciences ()

4 Düzgün Yaılı Yüke Maruz Ortotropik Kompozit Ankastre Kirişte Seim Hesaı, A. Aktaş, C. Tanık olarak ulunur. Ankastre kirişin simetri eksenindeki seim denklemini ulmak için u son denklemde = 0 konup, gerekli sadeleştirmeler apılırsa simetri eksenine ait seim denklemi, q 8 a aq(l L ) v = a a ( L) 0 a () olarak ulunur.. SONLU ELEMANLAR ANALİZİ Sonlu elemanlar ile analitik karşılaştırmak için L = 50mm, = 0 mm, = mm, q = N/mm ve fier doğrultusu sırala 0, 5, 0, 5, 60, 75 ve 90 olarak alınmıştır. Ankastre kirişin seim değeri T00/976 Grafit-Epoksi ve Karon-Epoksi malzemeleri için arı arı esaplanmıştır. T00/976 Grafit-epoksi malzemesinin malzeme özellikleri Larr (995) den alınmış, CYTEC Aerospace (İngiltere) den temin edilen karon epoksi malzemesinin malzeme özellikleri ise çekme ciazı ve strain gauge ardımıla ulunmuştur (Talo ). Talo. T00/976 Grafit-Epoksi ve Karon-Epoksi Malzemelerinin Malzeme Özellikleri E (GPa) E (GPa) G (GPa) ν T00/976 Grafit-Epoksi Karon-Epoksi Prolemin modellenmesi ve Anss 50a da apılıp modelde 50 eleman 75 düğüm, eleman olarak da 8 düğümlü Sell 9 elemanı kullanılmıştır (Anss User s Manual). Prolemin sonlu elemanlar er iki malzeme için Şekil. -5.'te gösterilmiştir. Sonlu eleman ve anizotropik elastisite er iki malzeme için = 0, = 0 noktasının seimi fier açısına göre Şekil ve Şekil 7'de grafik olarak verilmiştir. Şekil. T00/976 Grafit-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 5 için sonlu eleman modeli ve. Şekil 5. Karon-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ=5 için sonlu eleman modeli ve. Şekil 6. T00/976 Grafit-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ=0 için sonlu eleman modeli ve Şekil. T00/976 Grafit-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 0 için sonlu eleman modeli ve Şekil 7. Karon-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 0 için sonlu eleman modeli ve Şekil. Karon-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 0 için sonlu eleman modeli ve Şekil 8. T00/976 Grafit-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 5 için sonlu eleman modeli ve Müendislik Bilimleri Dergisi () Journal of Engineering Sciences ()

5 Düzgün Yaılı Yüke Maruz Ortotropik Kompozit Ankastre Kirişte Seim Hesaı, A. Aktaş, C. Tanık Şekil 9. Karon-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 5 için sonlu eleman modeli ve Şekil 5. Karon-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 90 için sonlu eleman modeli ve. SONUÇLAR Şekil 0. T00/976 Grafit-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 60 için sonlu eleman modeli ve Şekil. (E >E ) ve Şekil 7. (E E ) de kirişin ucundaki seim fier açısına ağlı olarak verilmiştir. Her iki durumda sonlu eleman ve anizotropik elastisite iririne akın ulunmuştur.,5 Şekil. Karon-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 60 için sonlu eleman modeli ve Maksimum Yerdeğiştirme (mm),5 0,5 Analitik Anss50a Fier Açısı Şekil. T00/976 Grafit-Epoksi kirişin analitik ve sonlu eleman nün karşılaştırılması Şekil. T00/976 Grafit-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 75 için sonlu eleman modeli ve Şekil. Karon-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ = 75 için sonlu eleman modeli ve Maksimum Yerdeğiştirme (mm,5 0,5 0 Analitik Anss50a Fier Açısı Şekil 7. Karon-Epoksi kirişin analitik ve sonlu eleman nün karşılaştırılması E > E durumunda θ = 90 de eğilme rijitliği düşük olduğundan u açıda seim maksimum olmaktadır. Şekil. T00/976 Grafit-Epoksi malzemesinden apılan ankastre kirişin θ=90 için sonlu eleman modeli ve E E olması durumunda θ = 0 ve θ = 90 lerde eğilme rijitliği aklaşık anı olduğundan kirişin seimi de aklaşık anıdır. Buna karşılık θ=5 de kirişin eğilme rijitliği en düşük seviesindedir. Bu üzden seim u açıda maksimum olmaktadır. Müendislik Bilimleri Dergisi () Journal of Engineering Sciences ()

6 Düzgün Yaılı Yüke Maruz Ortotropik Kompozit Ankastre Kirişte Seim Hesaı, A. Aktaş, C. Tanık Kompozit ankastre kiriş kullanılan apılarda seimin istenilmediği durumlarda, E > E için θ = 0 ve E = E olduğu durumlarda ise θ = 0, θ = 90 alınmalıdır. 5. KAYNAKLAR Aktaş, A. and Karakuzu, R Mecanics of Composite Materials and Structures NATO Advanced Stud ınstitute. Portugal Failure Analsis of Two dimensional Coron-Epo Composite Plate Pinned-Joint, - Jul 998 Portugal, Vol., 8-97 DeSalvo, G. J. And R. W. Gorman ANSYS User s Manual. Revision 50a Houston, PA: Swanson Analsis Sstems, Inc. Ever J. Barero, Roerto Lopez-Anido, ve Julio F. Davalos. 99. On te Mecanics of Tin-walled Laminated Composite Beams. Journal of Composite Materials Fu-Kuo Cang, Ricard A. Scott ve George S. Springer. 98. Strengt of Mecanicall Fastened Composite joints Journal of Composite Materials Jones, R. M Mecanics of Composite Materials. McGraw-Hill Kogakusa, Toko. Karakuzu, R. Ve Özcan, R Eact Solution of Elasto-Plastic Stresses in a Matel Matri Composite Beam of Aritrar Orientation Sujected to Transverse Loads. Composites Science and Tecnolog Larr, B. L., Mamood, M Two Dimensional Modeling of Composite Pinned-Joint Failure. Journal of Composite Materials. Leknitskii, S. G Anisotropic Plates. Gordon and Breac Science Pulisers. New York. Müendislik Bilimleri Dergisi () Journal of Engineering Sciences ()

DÖRTGEN DELİKLİ KOMPOZİT LEVHALARDA ELASTO- PLASTİK GERİLME ANALİZİ

DÖRTGEN DELİKLİ KOMPOZİT LEVHALARDA ELASTO- PLASTİK GERİLME ANALİZİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K Bİ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 000 : 6 : 1 : 13-19

Detaylı

UNİFORM SICAKLIK UYGULANMIŞ METAL MATRİSLİ KOMPOZİT DİSKİN ISIL GERİLME ANALİZİ

UNİFORM SICAKLIK UYGULANMIŞ METAL MATRİSLİ KOMPOZİT DİSKİN ISIL GERİLME ANALİZİ Ordu Üniv. Bil. Tek. Derg., Cilt:3, Sayı:2, 2013,1-17/Ordu Univ. J. Sci. Tech., Vol:3, No:2,2013,1-17 UNİFORM SICAKLIK UYGULANMIŞ METAL MATRİSLİ KOMPOZİT DİSKİN ISIL GERİLME ANALİZİ Faruk ŞEN 1*, Bahadır

Detaylı

Tabakalı Kompozit Plakların Sonlu Farklar Yöntemi ile Statik Analizi Static Analysis of Laminated Composite Plates by Finite Difference Method

Tabakalı Kompozit Plakların Sonlu Farklar Yöntemi ile Statik Analizi Static Analysis of Laminated Composite Plates by Finite Difference Method Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Cilt 17, Sayı 1, 2011, Sayfa 51-62 Tabakalı Kompozit Plakların Sonlu Farklar Yöntemi ile Statik Analizi Static Analysis of Laminated Composite Plates

Detaylı

PLANE LOADED COMPOSITE LAMINATE PLATES RESIDUAL STRESS ANALYSIS

PLANE LOADED COMPOSITE LAMINATE PLATES RESIDUAL STRESS ANALYSIS DÜZLEMSEL YÜKLÜ TABAKALI KOMPOZİT PLAKALARDA ARTIK GERİLME ANALİZİ * *Dicle Üniversitesi Şırnak Meslek Yüksek Okulu, 735 ŞIRNAK hadin@dicle.edu.tr ÖZET Bu çalışmada, üniform yayılı düzlemsel çekme yüklerine

Detaylı

Pirinç(MS58) ve Çelik(ST37) Malzemelerinden Yapılmış Kirişlerin Deneysel, Teorik ve Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak Çökme Analizinin Yapılması

Pirinç(MS58) ve Çelik(ST37) Malzemelerinden Yapılmış Kirişlerin Deneysel, Teorik ve Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak Çökme Analizinin Yapılması Fırat Üniv. Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 28(1),51-56, 2016 28(1),51-56, 2016 Pirinç(MS58) ve Malzemelerinden Yapılmış Kirişlerin sel, Teorik ve Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak

Detaylı

TEKİL KUVVETLE YÜKLENMİŞ ÖRGÜLÜ ÇELİK FİBER TAKVİYELİ TERMOPLASTİK KOMPOZİT ANKASTRE KİRİŞLERDE ARTIK GERİLME ANALİZİ

TEKİL KUVVETLE YÜKLENMİŞ ÖRGÜLÜ ÇELİK FİBER TAKVİYELİ TERMOPLASTİK KOMPOZİT ANKASTRE KİRİŞLERDE ARTIK GERİLME ANALİZİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K BİLİMLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 00 : 0 : : 9-5 TEKİL KUVVETLE

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

Dairesel delikli kompozit levhalarda gerilme yığılmalarının incelenmesi

Dairesel delikli kompozit levhalarda gerilme yığılmalarının incelenmesi Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mühendislik dergisi Cilt: 7, 1,113-128 3-9 Mayıs 2016 Dairesel delikli kompozit levhalarda gerilme yığılmalarının incelenmesi Serdar KARAKILÇIK 1, Mahmut ÖZBAY

Detaylı

Düzlemine Dik Doğrultuda Yüklenmiş Tabakalı Kompozit Levhalarda Elasto-Plastik Gerilme Analizi

Düzlemine Dik Doğrultuda Yüklenmiş Tabakalı Kompozit Levhalarda Elasto-Plastik Gerilme Analizi Fırat Üniv. Mühendislik Bilimleri Dergisi Fırat Univ. Journal of Enginering 21 (1), 63-70, 2009 21(1), 63-70, 2009 Düzlemine Dik Doğrultuda Yüklenmiş Tabakalı Kompozit Levhalarda Elasto-Plastik Gerilme

Detaylı

Üzerinde birden fazla yay-kütle sistemi bulunan eksenel yük etkisi altındaki kirişlerin serbest titreşim analizi

Üzerinde birden fazla yay-kütle sistemi bulunan eksenel yük etkisi altındaki kirişlerin serbest titreşim analizi Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 8, No: 3, 011 (1-11) Electronic Journal of Machine Technologies Vol: 8, No: 3, 011 (1-11) TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1304-4141

Detaylı

ENİNE DİKİŞLİ KAYNAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ

ENİNE DİKİŞLİ KAYNAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ PAMUKKALE ÜNÝVERSÝTESÝ MÜHENÝSLÝK YIL FAKÜLTESÝ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING ÝLT OLLEGE MÜHENÝSLÝK BÝLÝMLERÝ SAYI SAYFA ERGÝSÝ JOURNAL OF ENGINEERING SIENES : 1997 : 3 : 2 : 323-329 ENİNE İKİŞLİ KAYNAK

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 24/3 MESH SIZE EFFECT ON LOAD CARRYING CAPACITY OF THE REINFORCED CONCRETE BEAMS WITHOUT STIRRUPS BY USING DRUCKER-PRAGER

Detaylı

KATMANLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN GENETİK ALGORİTMA İLE OPTİMİZASYONU

KATMANLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN GENETİK ALGORİTMA İLE OPTİMİZASYONU KATMANLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN GENETİK ALGORİTMA İLE OPTİMİZASYONU Fatih Karaçam ve Taner Tımarcı Trakya Üniversitesi, MMF Makine Mühendisliği Bölümü 030 Edirne e-mail: tanert@trakya.edu.tr Bu çalışmada

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GİRİŞ Eğilme deneyi malzemenin mukavemeti hakkında tasarım

Detaylı

L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI

L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI BİTİRME PROJESİ KADİR BOZDEMİR PROJEYİ YÖNETEN PROF.

Detaylı

SONLU ELEMANLAR (FINITE ELEMENTS) YÖNTEMİ

SONLU ELEMANLAR (FINITE ELEMENTS) YÖNTEMİ SONLU ELEMANLAR (FINITE ELEMENTS) YÖNTEMİ Sonlu Elemanlar Yöntemi, çeşitli mühendislik problemlerine kabul edilebilir bir yaklaşımla çözüm arayan bir sayısal çözüm yöntemidir. Uniform yük ır Sabit sın

Detaylı

PETEK YAPILI SANDVİÇ YAPILARDA KÖPÜK DOLGUNUN KRİTİK BURKULMA YÜKÜNE ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK TESPİTİ

PETEK YAPILI SANDVİÇ YAPILARDA KÖPÜK DOLGUNUN KRİTİK BURKULMA YÜKÜNE ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK TESPİTİ 2. Ulusal Tasarım İmalat ve Analiz Kongresi 11-12 Kasım 2010- Balıkesir PETEK YAPILI SANDVİÇ YAPILARDA KÖPÜK DOLGUNUN KRİTİK BURKULMA YÜKÜNE ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK TESPİTİ Murat Yavuz SOLMAZ*, İsmail

Detaylı

ELYAF TAKVİYELİ KOMPOZİT MALZEMELER İÇİN MİKROMEKANİK ESASLI KIRIM KISTASI EMRE FIRLAR KAAN BİLGE MELİH PAPİLA 0º 90º 90º 0º

ELYAF TAKVİYELİ KOMPOZİT MALZEMELER İÇİN MİKROMEKANİK ESASLI KIRIM KISTASI EMRE FIRLAR KAAN BİLGE MELİH PAPİLA 0º 90º 90º 0º ELYAF TAKVİYELİ KOPOZİT ALZEELER İÇİN İKROEKANİK ESASLI KIRI KISTASI x z θ y 0º 90º 90º 0º ERE FIRLAR KAAN BİLGE ELİH PAPİLA UHUK-2008-074 II. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 15-17 Ekim 2008, İTÜ,

Detaylı

Paralel çift pimli ve yapıştırıcılı karma bağlantılı kompozit levhaların ısıl gerilme analizi

Paralel çift pimli ve yapıştırıcılı karma bağlantılı kompozit levhaların ısıl gerilme analizi Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mühendislik dergisi mühendislikdergisi Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Cilt: 5, 2, 119-127 3-9 Aralık 2014 Paralel çift pimli ve yapıştırıcılı karma bağlantılı

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü Department of Mechanical Engineering MAK 303 MAKİNE TASARIMI I ME 303 MACHINE DESIGN I

Makine Mühendisliği Bölümü Department of Mechanical Engineering MAK 303 MAKİNE TASARIMI I ME 303 MACHINE DESIGN I Makine Mühendisliği Bölümü Department of Mechanical Engineering MAK 303 MAKİNE TASARIMI I ME 303 MACHINE DESIGN I 2014-2015 Güz Dönemi - 2014-2015 Fall Semester Ara Sınav - Midterm Dr. Mehmet Ali Güler

Detaylı

Doç. Dr. Buket OKUTAN BABA

Doç. Dr. Buket OKUTAN BABA Doç. Dr. Buket OKUTAN BABA ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Cumhuriyet Makine Mühendisliği 987-99 Y. Lisans Cumhuriyet Makine Mühendisliği 994-996 Doktora Dokuz Eylül Makine Mühendisliği

Detaylı

([30,-30] 2 ) FĐBER TAKVĐYELĐ TABAKALI TERMOPLASTĐK KOMPOZĐT LEVHALARDA DELĐK-KENAR ARASINDA OLUŞAN ELASTO-PLASTĐK GERĐLMELER GĐRĐŞ

([30,-30] 2 ) FĐBER TAKVĐYELĐ TABAKALI TERMOPLASTĐK KOMPOZĐT LEVHALARDA DELĐK-KENAR ARASINDA OLUŞAN ELASTO-PLASTĐK GERĐLMELER GĐRĐŞ ([30,-30] 2 ) FĐBER TAKVĐYELĐ TABAKALI TERMOPLASTĐK KOMPOZĐT LEVHALARDA DELĐK-KENAR ARASINDA OLUŞAN ELASTO-PLASTĐK GERĐLMELER Ahmet YAPICI, Ömer Sinan ŞAHĐN * Bu çalışmada fiber takviyeli termoplastik

Detaylı

Geliş Tarihi/Received : 30.09.2009, Kabul Tarihi/Accepted : 09.12.2009. tabaka dizilimi için ve en düşük hasar yükü ise 467.483 N ile [60 0 ] 4

Geliş Tarihi/Received : 30.09.2009, Kabul Tarihi/Accepted : 09.12.2009. tabaka dizilimi için ve en düşük hasar yükü ise 467.483 N ile [60 0 ] 4 Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Cilt 16, Sayı 2, 2010, Sayfa 213-220 Pim Bağlantılı Tabakalı Kompozit Levhalarda Fiber Takviye Açısının Hasar Tipine Etkisi Effect of Fiber Orientation

Detaylı

DÜZLEM ELASTO-PLASTİK GERİLME ANALİZİ İÇİN BİR PAKET PROGRAM

DÜZLEM ELASTO-PLASTİK GERİLME ANALİZİ İÇİN BİR PAKET PROGRAM PAMUKKAL ÜNİ VRSİ TSİ MÜNDİ SLİ K FAKÜLTSİ PAMUKKAL UNIVRSITY NGINRING COLLG MÜNDİ SLİ K B İ L İ MLRİ DRGİ S İ JOURNAL OF NGINRING SCINCS YIL CİLT SAYI SAYFA : 1998 : 4 : 1-2 : 519-525 DÜZLM LASTO-PLASTİK

Detaylı

Karma Bağlantılı Kompozit Plaklarda Farklı Sıcaklıklar Etkisiyle Oluşan Gerilmelerin Analizi

Karma Bağlantılı Kompozit Plaklarda Farklı Sıcaklıklar Etkisiyle Oluşan Gerilmelerin Analizi KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 15(1),2012 6 KSU. Journal of Engineering Sciences, 15(1),2012 Karma Bağlantılı Kompozit Plaklarda Farklı Sıcaklıklar Etkisiyle Oluşan Gerilmelerin Analizi Kemal ALDAŞ

Detaylı

Kürleşme sıcaklığı ve süresinin cam/polyester kompozit kirişlerin serbest titreşim ve burkulma davranışına etkileri

Kürleşme sıcaklığı ve süresinin cam/polyester kompozit kirişlerin serbest titreşim ve burkulma davranışına etkileri Kürleşme sıcaklığı ve süresinin cam/polyester kompozit kirişlerin serbest titreşim ve burkulma davranışına etkileri B. Beylergil* İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İzmir Özet Bu çalışmada, kürleşme sıcaklığı

Detaylı

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan ELASTİSİTE TEORİSİ I Yrd. Doç Dr. Eray Arslan Mühendislik Tasarımı Genel Senaryo Analitik çözüm Fiziksel Problem Matematiksel model Diferansiyel Denklem Problem ile ilgili sorular:... Deformasyon ne kadar

Detaylı

Farklı Uniform Sıcaklıklar Altındaki Karma Bağlantı Yapılmış Kompozit ve Alüminyum Plakalardaki Gerilme Analizi

Farklı Uniform Sıcaklıklar Altındaki Karma Bağlantı Yapılmış Kompozit ve Alüminyum Plakalardaki Gerilme Analizi International Journal of Engineering Research and Development, Vol.4, No.1, January 2012 16 Farklı Uniform Sıcaklıklar Altındaki Karma Bağlantı Yapılmış Kompozit ve Alüminyum Plakalardaki Gerilme Analizi

Detaylı

makale ([ ] 2 ) FİBER TAKVİYELİ TABAKALI TERMOPLASTIK KOHPOZİT LEVHALARDA DEÜK-KENAR ARASİNDA OLUŞAN ELASTO-PLASTİK GERİLMELER GİRİŞ

makale ([ ] 2 ) FİBER TAKVİYELİ TABAKALI TERMOPLASTIK KOHPOZİT LEVHALARDA DEÜK-KENAR ARASİNDA OLUŞAN ELASTO-PLASTİK GERİLMELER GİRİŞ ([30 1-30] 2 ) FİBER TAKVİYELİ TABAKALI TERMOPLASTIK KOHPOZİT LEVHALARDA DEÜK-KENAR ARASİNDA OLUŞAN ELASTO-PLASTİK GERİLMELER Ahmet YAPICI, Ömer Sinan ŞAHİN ' GİRİŞ Bu çalışmada fîber takviyeli termoplastik

Detaylı

Geliş Tarihi/Received : 30.09.2009, Kabul Tarihi/Accepted : 09.12.2009. tabaka dizilimi için ve en düşük hasar yükü ise 467.483 N ile [60 0 ] 4

Geliş Tarihi/Received : 30.09.2009, Kabul Tarihi/Accepted : 09.12.2009. tabaka dizilimi için ve en düşük hasar yükü ise 467.483 N ile [60 0 ] 4 Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Cilt 16, Sayı 2, 2010, Sayfa 213-220 Pim Bağlantılı Tabakalı Kompozit Levhalarda Fiber Takviye Açısının Hasar Tipine Etkisi Effect of Fiber Orientation

Detaylı

İki eksenli gerilme altındaki kompozit plakalarda dairesel delik çevresindeki gerilme dağılımları

İki eksenli gerilme altındaki kompozit plakalarda dairesel delik çevresindeki gerilme dağılımları BÜ FBE Dergisi Cilt:10, Sayı:, 60-7 ralık 008 İki eksenli gerilme altındaki kompozit plakalarda dairesel delik çevresindeki gerilme dağılımları kın TŞ 1,, Costas SOUTIS, T.Kerem DEMİCİOĞLU 1 1 Balıkesir

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 004/ KALIN CİDARLI BORULARA SINIR ELEMAN VE SONLU ELEMAN METODLARININ UYGULANMASI M. Cüneyt FETVACI *, C. Erdem İMRAK,

Detaylı

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ Malzemelerde Elastisite ve Kayma Elastisite Modüllerinin Eğme ve Burulma Testleri ile Belirlenmesi 1/5 DENEY 4 MAZEMEERDE EASTĐSĐTE VE KAYMA EASTĐSĐTE MODÜERĐNĐN EĞME VE BURUMA TESTERĐ ĐE BEĐRENMESĐ 1.

Detaylı

MATERIALS. Basit Eğilme. Third Edition. Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf. Lecture Notes: J. Walt Oler Texas Tech University

MATERIALS. Basit Eğilme. Third Edition. Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf. Lecture Notes: J. Walt Oler Texas Tech University CHAPTER BÖLÜM MECHANICS MUKAVEMET OF I MATERIALS Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf Basit Eğilme Lecture Notes: J. Walt Oler Teas Tech Universit Düzenleen: Era Arslan 2002 The McGraw-Hill

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Laminanın Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 2 Laminanın Makromekanik

Detaylı

FİBER TAKVİYELİ TERMOPLASTİK KOMPOZİT LEVHALARDA FARKLI DELİK ÇAPLARINA GÖRE ELASTO-PLASTİK GERİLMELERİN ANALİZİ

FİBER TAKVİYELİ TERMOPLASTİK KOMPOZİT LEVHALARDA FARKLI DELİK ÇAPLARINA GÖRE ELASTO-PLASTİK GERİLMELERİN ANALİZİ Selçuk Üniversitesi ISSN 130/6178 Journal of Tecnical-Online Volume 4, Numer:-005 Cilt 4, Saı:-005 FİBER TKVİYELİ TERMOPLSTİK KOMPOZİT LEVHLRD FRKLI DELİK ÇPLRIN GÖRE ELSTO-PLSTİK GERİLMELERİN NLİZİ Gürol

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Final Sınavı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Final Sınavı KOCEİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik akültesi Makina Mühendisliği ölümü Mukavemet I inal Sınavı dı Soadı : 9 Ocak 0 Sınıfı : h No : SORU : Şekildeki ucundan ankastre, ucundan serbest olan kirişinin uzunluğu

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Laminanın Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 2 Laminanın Makromekanik

Detaylı

DÜZ DİŞLİLERDE SÜRTÜNME KUVVETİNİN HASAR OLUŞUMU ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

DÜZ DİŞLİLERDE SÜRTÜNME KUVVETİNİN HASAR OLUŞUMU ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K BİLİMLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : : 8 : 1 : 33-4 DÜZ DİŞLİLERDE

Detaylı

BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ KOMPOZĠT VE SERAMĠK MALZEMELER ĠÇĠN ÜÇ NOKTA EĞME DENEYĠ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GĠRĠġ Eğilme deneyi

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ (TEK EKSENLİ EĞİLME DENEYİ) ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR. AHMET TEMÜGAN DERS ASİSTANI ARŞ.GÖR. FATİH KAYA

Detaylı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fak. Enerji Sistemleri Mühendisliği Böl. Muğla b

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fak. Enerji Sistemleri Mühendisliği Böl. Muğla b Politeknik Dergisi Cilt:16 Sayı: 3 s.97-104, 2013 Journal of Polytechnic Vol: 16 No: 3 pp.97-104, 2013 Dönen ve Sıcaklık Etkisindeki Termoplastik Matrisli Kompozit Diskteki Isıl Gerilmeler Faruk ŞEN,a,

Detaylı

İNCE CİDARLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ

İNCE CİDARLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ İNCE CİDARLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ M. Gökhan GÜNAY YÜKSEK LİSANS TEZİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Prof. Dr. Taner TIMARCI EDİRNE 2013 TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU

SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU DENEY ADI KİRİŞLERDE SEHİM DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR. ÜMRAN ESENDEMİR

Detaylı

Elastisite Teorisi Hooke Yasası Normal Gerilme-Şekil değiştirme

Elastisite Teorisi Hooke Yasası Normal Gerilme-Şekil değiştirme Elastisite Teorisi Hooke Yasası Normal Gerilme-Şekil değiştirme Gerilme ve Şekil değiştirme bileşenlerinin lineer ilişkileri Hooke Yasası olarak bilinir. Elastisite Modülü (Young Modülü) Tek boyutlu Hooke

Detaylı

Prof.Dr. BEYTULLAH TEMEL

Prof.Dr. BEYTULLAH TEMEL Prof.Dr. BEYTULLAH TEMEL ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1964 Maraşlı T: 322 3386084 2041 F: 322 3386702

Detaylı

Stress Analysis of Different Metal Combinations Under Different Temperatures with Hybrid Joints

Stress Analysis of Different Metal Combinations Under Different Temperatures with Hybrid Joints Aksaray University Journal of Science and Engineering e-issn: 257-1277 http://dergipark.gov.tr/asujse http://asujse.aksaray.edu.tr Research Article Aksaray J. Sci. Eng. Volume 1, Issue 1, Pages 9-24 doi:

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ GİRİŞ Yapılan herhangi bir mekanik tasarımda kullanılacak malzemelerin belirlenmesi

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

Bina Türü Yapı Sistemlerinin Analizi Üzerine Rijit Döşeme ve Sınır Şartları ile İlgili Varsayımların Etkisi

Bina Türü Yapı Sistemlerinin Analizi Üzerine Rijit Döşeme ve Sınır Şartları ile İlgili Varsayımların Etkisi Bina Türü Yapı Sistemlerinin Analizi Üzerine Rijit Döşeme ve Sınır Şartları ile İlgili Varsayımların Etkisi Rasim Temür İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Sunum Planı Giriş Rijit Döşeme

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 14 Sayı: 42 sh EKİM 2012

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 14 Sayı: 42 sh EKİM 2012 EÜ MÜHENİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENİSLİK BİLİMLERİ ERGİSİ Cilt: 1 Sayı: sh. 33- EKİM 01 KOMPOZİT EĞRİ ÇUBUKLARIN OĞAL FREKANS VE BURKULMA YÜKÜ ANALİZİ (NATURAL FREUENCY AN BUCKLING ANALYSIS OF LAMINATE CURVE

Detaylı

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu BASİT MESNETLİ KİRİŞTE SEHİM DENEYİ Deneyin Amacı Farklı malzeme ve kalınlığa sahip kirişlerin uygulanan yükün kirişin eğilme miktarına oranı olan rijitlik değerin değişik olduğunun gösterilmesi. Kiriş

Detaylı

TABAKALI TERMOPLASTİK ASKI ZİNCİRLERİNDE ELASTO-PLASTİK GERİLME ANALİZİ ELASTIC-PLASTIC STRESS ANALYSIS ON THE LAMINATED THERMOPLASTIC RACK CHAINS

TABAKALI TERMOPLASTİK ASKI ZİNCİRLERİNDE ELASTO-PLASTİK GERİLME ANALİZİ ELASTIC-PLASTIC STRESS ANALYSIS ON THE LAMINATED THERMOPLASTIC RACK CHAINS 5. Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozumu (IATS 09), 13-15 Maıs 2009, Karabük, Türkie TABAKALI TERMOPLASTİK ASKI ZİNCİRLERİNDE ELASTO-PLASTİK GERİLME ANALİZİ ELASTIC-PLASTIC STRESS ANALYSIS ON THE LAMINATED

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKİLLİK İÇEREN REISSNER PLAKLARININ SONLU ELEMAN ÇÖZÜMÜNDE GEÇİŞ ELEMANLARI KULLANILARAK AĞ SIKLAŞTIRMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ İnş. Müh. Tuğrul ÇELİK

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2004 (2) 50-55 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Civata-Somun bağlantı sistemlerinde temas gerilmelerinin üç boyutlu

Detaylı

DAİRESEL DELİKLİ TABAKALI KOMPOZİT LEVHALARDA DENEYSEL VE SAYISAL HASAR ANALİZİ

DAİRESEL DELİKLİ TABAKALI KOMPOZİT LEVHALARDA DENEYSEL VE SAYISAL HASAR ANALİZİ 5. Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozyumu (IATS 09), 13-15 Mayıs 009, Karabük, Türkiye DAİRESEL DELİKLİ TABAKALI KOMPOZİT LEVHALARDA DENEYSEL VE SAYISAL HASAR ANALİZİ EXPERIMENTAL AND NUMERICAL FAILURE

Detaylı

burada: ([ K] [ S] λ (2)

burada: ([ K] [ S] λ (2) TİMAK-Tasarım İmalat Analiz Kongresi 26-28 Nisan 26 - BALIKESİR DİKDÖRTGEN KESİTLİ AÇILI TAKVİYELİ İNCE CİDARLI KOMPOZİT TÜPLERDE BURULMA BURKULMASI Hamit AKBULUT 1,,Gülşah ÖNER 2, Adnan ÖZEL 3 1 Atatürk

Detaylı

DOÇ.DR. ŞEREF DOĞUŞCAN AKBAŞ

DOÇ.DR. ŞEREF DOĞUŞCAN AKBAŞ DOÇ.DR. ŞEREF DOĞUŞCAN AKBAŞ İLETŞİM BİLGİLERİ: Adres: Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, 152 Evler Mahallesi Eğitim Caddesi 1.Damla sok. No:2/10 16330 Yıldırım/Bursa. E-Posta: serefda@yahoo.com,

Detaylı

ELİPTİK DELİKLİ TERMOPLASTİK TABAKALI KOMPOZİT LEVHALARDA PLASTİK GERİLME ANALİZİ

ELİPTİK DELİKLİ TERMOPLASTİK TABAKALI KOMPOZİT LEVHALARDA PLASTİK GERİLME ANALİZİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt 4, No 4, 667-674, 009 Vol 4, No 4, 667-674, 009 ELİPTİK DELİKLİ TERMOPLASTİK TABAKALI KOMPOZİT LEVHALARDA PLASTİK GERİLME ANALİZİ Gurbet

Detaylı

KADEMELENDİRİLMİŞ KÖPÜK MALZEMELERİN SANDVİÇ KİRİŞİN DARBE DAVRANIŞINA ETKİSİ

KADEMELENDİRİLMİŞ KÖPÜK MALZEMELERİN SANDVİÇ KİRİŞİN DARBE DAVRANIŞINA ETKİSİ KADEMELENDİRİLMİŞ KÖPÜK MALZEMELERİN SANDVİÇ KİRİŞİN DARBE DAVRANIŞINA ETKİSİ Uğur Özmen 1 ve Buket Okutan Baba 1 1 Celal Bayar University, Engineering Faculty, Mechanical Engineering Department, 45140

Detaylı

Şekil 1. DEÜ Test Asansörü kuyusu.

Şekil 1. DEÜ Test Asansörü kuyusu. DOKUZ EYLÜL ÜNĐVERSĐTESĐ TEST ASANSÖRÜ KUYUSUNUN DEPREM YÜKLERĐ ETKĐSĐ ALTINDAKĐ DĐNAMĐK DAVRANIŞININ ĐNCELENMESĐ Zeki Kıral ve Binnur Gören Kıral Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine

Detaylı

FARKLI METALLERİN KAYNAĞINDA GERİLME YIĞILMALARININ İNCELENMESİ

FARKLI METALLERİN KAYNAĞINDA GERİLME YIĞILMALARININ İNCELENMESİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 1996 : 2 : 1 : 55-60

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: EĞİLME (BÜKÜLME) DAYANIMI TANIM: Eğilme dayanımı (bükülme dayanımı veya parçalanma modülü olarak da bilinir), bir malzemenin dış fiberinin çekme dayanımının ölçüsüdür. Bu özellik, silindirik

Detaylı

HARAKETLİ YÜK PROBLEMİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ

HARAKETLİ YÜK PROBLEMİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Kıral, Malgaca ve Akdağ, UMTS27, C:1,351-36 HARAKETLİ YÜK PROBLEMİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Zeki KIRAL*, Levent MALGACA*, Murat AKDAĞ* (*) Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina

Detaylı

FİBER TAKVİYELİ KOMPOZİT DÜZ DİŞLİLERDE ÜÇ BOYUTLU SONLU ELEMANLAR METODUYLA GERİLME ANALİZİ

FİBER TAKVİYELİ KOMPOZİT DÜZ DİŞLİLERDE ÜÇ BOYUTLU SONLU ELEMANLAR METODUYLA GERİLME ANALİZİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ ESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLESİ PAMUKKALE UNIVERSIY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K BİLİMLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİL SAYI SAYFA : 3 : 9 : : 3-36 FİBER AKVİYELİ

Detaylı

34. Dörtgen plak örnek çözümleri

34. Dörtgen plak örnek çözümleri 34. Dörtgen plak örnek çözümleri Örnek 34.1: Teorik çözümü Timoshenko 1 tarafından verilen dört tarafından ankastre ve merkezinde P=100 kn tekil yükü olan kare plağın(şekil 34.1) çözümü 4 farklı model

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/MEKANİK ANABİLİM DALI

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/MEKANİK ANABİLİM DALI BUKET OKUTAN BABA PROFESÖR E-Posta Adresi obuket@gmail.com Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres 2323293535-3791 5354698167 Katip Çelebi ÜniversitesiMühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine MühendisliğiÇiğli

Detaylı

DİFERANSİYEL QUADRATURE ELEMAN METODU (DQEM) İLE YAPI ELEMANLARININ STATİK ANALİZİ

DİFERANSİYEL QUADRATURE ELEMAN METODU (DQEM) İLE YAPI ELEMANLARININ STATİK ANALİZİ PAMUKKAE ÜİVERSİTESİ MÜHEDİ SİK FAKÜTESİ PAMUKKAE UIVERSITY EGIEERIG COEGE MÜHEDİSİK B İ İ MERİ DERGİSİ JOURA OF EGIEERIG SCIECES YI CİT SAYI SAYFA : 00 : 0 : : -00 DİFERASİYE QUADRATURE EEMA METODU (DQEM)

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

KAVELALI MOBİLYA KÖŞE BİRLEŞTİRMELERİNİN SONLU ELEMANLAR ANALİZİ. Ergün Güntekin FINITE ELEMENT ANALYSIS OF DOWELED FURNITURE CORNER JOINTS

KAVELALI MOBİLYA KÖŞE BİRLEŞTİRMELERİNİN SONLU ELEMANLAR ANALİZİ. Ergün Güntekin FINITE ELEMENT ANALYSIS OF DOWELED FURNITURE CORNER JOINTS Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2004, ISSN: 1302-7085, Sayfa:159-169 KAVELALI MOBİLYA KÖŞE BİRLEŞTİRMELERİNİN SONLU ELEMANLAR ANALİZİ Ergün Güntekin SDÜ Orman

Detaylı

δ / = P L A E = [+35 kn](0.75 m)(10 ) = mm Sonuç pozitif olduğundan çubuk uzayacak ve A noktası yukarı doğru yer değiştirecektir.

δ / = P L A E = [+35 kn](0.75 m)(10 ) = mm Sonuç pozitif olduğundan çubuk uzayacak ve A noktası yukarı doğru yer değiştirecektir. A-36 malzemeden çelik çubuk, şekil a gösterildiği iki kademeli olarak üretilmiştir. AB ve BC kesitleri sırasıyla A = 600 mm ve A = 1200 mm dir. A serbest ucunun ve B nin C ye göre yer değiştirmesini belirleyiniz.

Detaylı

ÖZGEÇM. Mustafa Güle,en, Termoplastik kompozit malzeme üretimi, mekanik özelliklerin tespiti, Dumlup0nar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (2005).

ÖZGEÇM. Mustafa Güle,en, Termoplastik kompozit malzeme üretimi, mekanik özelliklerin tespiti, Dumlup0nar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (2005). ÖZGEÇM 1. Ad Soyad : Mehmet ENEL 2. Doum Tarihi :19.04.1966 3. Unvan :Yrd. Doç. Dr. 4. Örenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yl Lisans Makine Müh. stanbul Teknik Üniversitesi 1989 Yük. Lisans Makine Müh.

Detaylı

DEĞİŞKEN KESİTLİ KİRİŞLERDE ELASTİK EĞRİNİN SONLU FARKLAR YÖNTEMİ İLE HESABI DEFLECION OF BEAMS WITH VARIABLE THICKNESS BY FINITE DIFFERENCE METHOD

DEĞİŞKEN KESİTLİ KİRİŞLERDE ELASTİK EĞRİNİN SONLU FARKLAR YÖNTEMİ İLE HESABI DEFLECION OF BEAMS WITH VARIABLE THICKNESS BY FINITE DIFFERENCE METHOD DEĞİŞKEN KESİTLİ KİRİŞLERDE ELASTİK EĞRİNİN SONLU FARKLAR YÖNTEMİ İLE HESABI Mustafa Halûk SARAÇOĞLU, Mahmud Sami DÖVEN, Burak KAYMAK Dumlupınar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN:- Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 5 () 5- TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Mermer Kesme Disklerinin Sonlu Elemanlar Metodu İle Zorlanmış Titreşim Analizi

Detaylı

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar 61. y = 2 in grafiğinin büzülmesiyle de elde

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar 61. y = 2 in grafiğinin büzülmesiyle de elde DERS 4 Üstel ve Logaritmik Fonksionlar, Bileşik Faiz 4.. Üstel Fonksionlar. > 0, olmak üzere fonksiona taanında üstel fonksion denir. f = ( ) denklemi ile tanımlanan gösterimi ile ilgili olarak, okuucunun

Detaylı

Petek Yapılı Kompozit Levhaların Eğilme Davranışlarının İncelenmesi

Petek Yapılı Kompozit Levhaların Eğilme Davranışlarının İncelenmesi Fırat Üniv. Mühendislik Bilimleri Dergisi Fırat Univ. Journal of Enginering 22 (1), 1-11, 2010 22(1), 1-11, 2010 Petek Yapılı Kompozit Levhaların Eğilme Davranışlarının İncelenmesi M. Yavuz SOLMAZ, Mete

Detaylı

Karayolu Köprülerinin Modal Davranışına Kutu Kesitli Kiriş Şeklinin Etkisi Doç. Dr. Mehmet AKKÖSE

Karayolu Köprülerinin Modal Davranışına Kutu Kesitli Kiriş Şeklinin Etkisi Doç. Dr. Mehmet AKKÖSE Karayolu Köprülerinin Modal Davranışına Kutu Kesitli Kiriş Şeklinin Etkisi Doç. Dr. Mehmet AKKÖSE Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü akkose@ktu.edu.tr Giriş

Detaylı

ORTASINDA ELİPS DELİK BULUNAN ANKASTRE KİRİŞİN TEK EKSENLİ YÜKLEMEDE GERİLME YIĞILMASI FAKTÖRÜNÜN ANALİZİ

ORTASINDA ELİPS DELİK BULUNAN ANKASTRE KİRİŞİN TEK EKSENLİ YÜKLEMEDE GERİLME YIĞILMASI FAKTÖRÜNÜN ANALİZİ . Ulusal Tasarım İmalat ve Analiz Kongresi 11-1 Kasım 010- Balıkesir ORTASINDA ELİPS DELİK BULUNAN ANKASTRE KİRİŞİN TEK EKSENLİ YÜKLEMEDE GERİLME YIĞILMASI FAKTÖRÜNÜN ANALİZİ Tamer ÖZBEN*, Murat Yavuz

Detaylı

Mustafa YAĞCI, Parabol ile Eğrilerin Kesişimi

Mustafa YAĞCI, Parabol ile Eğrilerin Kesişimi www.mustafaagci.com.tr, 11 Ceir Notları Mustafa YAĞCI, agcimustafa@ahoo.com Paraol ile Eğrilerin Kesişimi P araol İle Doğrunun Birirlerine Göre Durumları. Aslında sadece paraol ve doğru çifti için değil,

Detaylı

CIVATA BAĞLANTILI KARBON/EPOKSİ KOMPOZİT PLAKALARIN KADEMELİ HASAR ANALİZİ

CIVATA BAĞLANTILI KARBON/EPOKSİ KOMPOZİT PLAKALARIN KADEMELİ HASAR ANALİZİ . Ulusal Tasarım İmalat ve Analiz Kongresi 11-1 Kasım 010- Balıkesir CIVATA BAĞLANTILI KARBON/EPOKSİ KOMPOZİT PLAKALARIN KADEMELİ HASAR ANALİZİ Akın ATAŞ *, T.Kerem DEMİRCİOĞLU **, Nurettin ARSLAN ***,

Detaylı

Kirişlerde İç Kuvvetler

Kirişlerde İç Kuvvetler Kirişlerde İç Kuvvetler B noktasındaki iç kuvvetlerin bulunması B noktasındaki iç kuvvetler sol ve sağ parça İki boyutlu problemlerde eleman kesitinde üç farklı iç kuvvet oluşur! 2D 3D Pozitif normal/eksenel

Detaylı

KAFES TİPİ YELKAPAN KULELERİNIN RÜZGAR YÜKÜ ALTINDA MUKAVEMET ANALİZLERİ

KAFES TİPİ YELKAPAN KULELERİNIN RÜZGAR YÜKÜ ALTINDA MUKAVEMET ANALİZLERİ KAFES TİPİ YELKAPAN KULELERİNIN RÜZGAR YÜKÜ ALTINDA MUKAVEMET ANALİZLERİ Ercenk AKTAY (1) 1FİGES A.Ş, Makina Mühendisi ÖZET Bu çalışmada, 4 farklı kafes tipi yelkapan kulesi tasarımının, iki farklı yük

Detaylı

alalım. O noktasına, bu eksenlerin sıfır noktası(orijin, merkez) denir. Pozitif sayılar, yatay

alalım. O noktasına, bu eksenlerin sıfır noktası(orijin, merkez) denir. Pozitif sayılar, yatay 1 DİK (KARTEZYEN) KOORDİNAT SİSTEMİ: Bir O noktasında dik olarak kesişen ata ve düşe doğrultudaki iki saı eksenini ele alalım. O noktasına, u eksenlerin sıfır noktası(orijin, merkez) denir. Pozitif saılar,

Detaylı

29. Düzlem çerçeve örnek çözümleri

29. Düzlem çerçeve örnek çözümleri 9. Düzlem çerçeve örnek çözümleri 9. Düzlem çerçeve örnek çözümleri Örnek 9.: NPI00 profili ile imal edilecek olan sağdaki düzlem çerçeveni normal, kesme ve moment diyagramları çizilecektir. Yapı çeliği

Detaylı

BASINÇ ALTINDAKİ ÇELİK ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ HESABI

BASINÇ ALTINDAKİ ÇELİK ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ HESABI BASINÇ ALTINDAKİ ÇELİK ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ HESABI Dr. O. Özgür Eğilmez Yardımcı Doçent İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Bölümü Zamanda Yolculuk İÇERİK Taşıma Gücü Hesabı ve Amaç

Detaylı

Fiber Takviyeli Polimer (FRP) Uygulanan Betonarme Kirişlerde Moment-Eğrilik İlişkisi

Fiber Takviyeli Polimer (FRP) Uygulanan Betonarme Kirişlerde Moment-Eğrilik İlişkisi Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 6, No: 2, 2010 (42-56) Electronic Journal of Construction Technologies Vol: 6, No: 2, 2010 (42-56) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1305-631x

Detaylı

ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 2, Article Number: 1A0171

ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 2, Article Number: 1A0171 ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 2, Article Number: 1A0171 Sibel Sağlayan 1 ENGINEERING SCIENCES A. Sayıl Erdoğan 2 Received: November 2010 Muhammet Karaton

Detaylı

İTÜ DERS KATALOG FORMU (COURSE CATALOGUE FORM)

İTÜ DERS KATALOG FORMU (COURSE CATALOGUE FORM) Dersin Adı Kompozit Malzemeler İTÜ DERS KATALOG FORMU (COURSE CATALOGUE FORM) Course Name Composite Materials Ders Uygulaması, Saat/Hafta (Course Implementation, Hours/Week) Kodu Yarıyılı Kredisi AKTS

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: B Blok en alt kat Mekanik Laboratuarı Laboratuar Adı: Strain Gauge Deneyi Konu:

Detaylı

ANLIK BASINÇ YÜKÜ ALTINDAKİ BASİT MESNETLİ PLAKLARIN DİNAMİK DAVRANIŞININ DİFERANSİYEL KARELEME YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ

ANLIK BASINÇ YÜKÜ ALTINDAKİ BASİT MESNETLİ PLAKLARIN DİNAMİK DAVRANIŞININ DİFERANSİYEL KARELEME YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ XV. Ulusal Mekanik Kongresi,3-7 Eylül 27,ISPARTA ANLIK BASINÇ YÜKÜ ALTINDAKİ BASİT MESNETLİ PLAKLARIN DİNAMİK DAVRANIŞININ DİFERANSİYEL KARELEME YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ Murat Tuna ve Halit S. Türkmen İstanbul

Detaylı

30. Uzay çerçeve örnek çözümleri

30. Uzay çerçeve örnek çözümleri . Ua çerçeve örnek çöümleri. Ua çerçeve örnek çöümleri Ua çerçeve eleman sonlu elemanlar metodunun en karmaşık elemanıdır. Bunun nedenleri: ) Her eleman için erel eksen takımı seçilmesi gerekir. Elemanın

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Doktora Fen Bil. Enst. (Makina) Dokuz Eylül Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Doktora Fen Bil. Enst. (Makina) Dokuz Eylül Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Ramazan KARAKUZU Doğum Yeri : Saçıkara-Konya Doğum Tarihi : 10.02.1964 İş Adresi : Dokuz Eylül Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Tınazteope Kampüsü, 35397, Buca-İzmir İş Tel

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/MEKANİK ANABİLİM DALI

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/MEKANİK ANABİLİM DALI 1991-2017 yılları arasında özgeçmiş BUKET OKUTAN BABA PROFESÖR E-Posta Adresi obuket@gmail.com Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres 2323293535-3791 5354698167 Öğrenim Bilgisi Doktora 1996-2002 Yüksek

Detaylı

Hibrit Kompozitlerde Kritik Burkulma Yüküne Oryantasyon Açısı Ve Farklı Delaminasyon Geometrisinin Etkisi

Hibrit Kompozitlerde Kritik Burkulma Yüküne Oryantasyon Açısı Ve Farklı Delaminasyon Geometrisinin Etkisi 6 th International Advanced Technologies Symposium (IATS 11), 16-18 May 211, Elazığ, Turkey Hibrit Kompozitlerde Kritik Burkulma Yüküne Oryantasyon Açısı Ve Farklı Delaminasyon Geometrisinin Etkisi M.

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 2 sh Mayıs 2002

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 2 sh Mayıs 2002 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 2 sh. 97-102 Mayıs 2002 FARKLI İKİ KOMPOZİT MALZEMEDEN OLUŞAN ANKASTRE YAPIDA, TEK BOYUTLU ISI AKIŞINDA MEYDANA GELEN ISIL GERİLMELERİN

Detaylı

KOMPOZĐT VE SANDVĐÇ KĐRĐŞLERDEKĐ HASAR ŞĐDDETĐNĐN TĐTREŞĐM BAZLI ANALĐZLER VE YAPAY SĐNĐR AĞLARI ĐLE TESPĐTĐ

KOMPOZĐT VE SANDVĐÇ KĐRĐŞLERDEKĐ HASAR ŞĐDDETĐNĐN TĐTREŞĐM BAZLI ANALĐZLER VE YAPAY SĐNĐR AĞLARI ĐLE TESPĐTĐ I. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 21-23 Eylül 2006, ODTÜ, Ankara KOMPOZĐT VE SANDVĐÇ KĐRĐŞLERDEKĐ HASAR ŞĐDDETĐNĐN TĐTREŞĐM BAZLI ANALĐZLER VE YAPAY SĐNĐR AĞLARI ĐLE TESPĐTĐ Melin ŞAHĐN * Orta Doğu

Detaylı

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması 1 Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması Arş. Gör. Murat Günaydın 1 Doç. Dr. Süleyman Adanur 2 Doç. Dr. Ahmet Can Altunışık 2 Doç. Dr. Mehmet Akköse 2 1-Gümüşhane

Detaylı

Elastik Zeminlere Oturan Plakların Sonlu Izgara Yöntemi ile Yaklaşık Çözümü *

Elastik Zeminlere Oturan Plakların Sonlu Izgara Yöntemi ile Yaklaşık Çözümü * İMO Teknik Dergi, 008 5-5, Yazı 93 Elastik Zeminlere Oturan Plakların Sonlu Izgara Yöntemi ile Yaklaşık Çözümü * A. Halim KARAŞİN* Polat GÜLKAN** ÖZ Elastik zemine oturan plaklara mühendislik mekaniğinde

Detaylı

Düzlemsel Yüklü Tabakalı Kompozit Plakalarda Elasto-Plastik Gerilme Analizi

Düzlemsel Yüklü Tabakalı Kompozit Plakalarda Elasto-Plastik Gerilme Analizi Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 2 (1), 193-23, 28 2(1), 193-23, 28 Düzlemsel Yüklü Tabakalı Kompozit Plakalarda Elasto-Plastik Gerilme Analizi Hamit ADİN 1 ve Bahattin

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Ali DOĞAN TABAKALI KOMPOZİT PLAKLARIN VE SİLİNDİRİK SIĞ KABUKLARIN SERBEST TİTREŞİM ANALİZİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI ADANA, 9 ÇUKUROVA

Detaylı