Internet alan adı sistemi global bir adresleme sistemidir. Aslında geri planda bir numaradan oluşan ve bu sisteme göre adreslenen domain name

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Internet alan adı sistemi global bir adresleme sistemidir. Aslında geri planda bir numaradan oluşan ve bu sisteme göre adreslenen domain name"

Transkript

1 Internet alan adı sistemi global bir adresleme sistemidir. Aslında geri planda bir numaradan oluşan ve bu sisteme göre adreslenen domain name (internet alan adı) uluslar arası alanda kullanılan bazı ikincil adları alır. Bu ikincil adlar gtld - generic top level domain dir.

2 1980 den itibaren;.com,.net,.org (açık) ;.edu,.gov,.int,.mil (sınırlı) 2000 yılında+7: aero,.biz,.coop,.info,.museum,.name,.pro 2003/2004 yıllarında+6: asia,.cat,.jobs,.mobi,.tel,.travel 13 Haziran 2012 de 1930 yeni gtlds nin 2013 yılında internet dünyasına katılacağı ICANN tarafından açıklanmıştır.

3 International (Multilingual) Domain Names- Uluslar arası Alan Adları (IDNs): ASCII (Amerikan Standard Code for Information Interchange) olmayan, lokal dil karakterlerini içeren alan adlarıdır (örneğin Türkçe, Çince, Norveçce vb gibi).

4 貿 發 網.com (Çince)-BQ--3CGL65T4PWZA.COM fortunéo.com(fransızca) jägermeister.net( Almanca) 三 共.com (Japonca) 삼성그룹.net(Korece) kværner.net(norveçce) süreyyaciliv.com (Türkçe)-XN--SREYYACILIV-THB.COM

5 Türkiye de de ODTÜ DNS Çalışma Grubu'nun 19 Ekim 2006 tarihinde aldığı karar uyarınca, gerçek veya tüzel kişiler, Türkçe karakterler (ğ, ı, ü, ş, ö, ç) içeren alan adları kayıt ettirilebilmektedir. Söz konusu uygulama 04 Aralık 2006 tarihinden itibaren başlamıştır.

6 cctlds alan adları yaklaşık 252 ülkenin ülke kodunu içeren alan adı sistemini ifade eder. Örneğin Türkiye için cc TLD.tr dir. Bununla birlikte şimdilik ikinci düzey alt alan adı modeli com.tr, net.tr vb. benimsenmiştir..tr ile ilgili çalışmalar ise son aşamasındadır. Bu adlar her ülkenin internet otoriteleri tarafından yönetilir ve dağıtılırlar.

7 Temmuz 2011 tarihi itibariyle toplam alan adı tescili-kaynak Verisign Domain Name Industry Brief 215 Milyon İnternet Alan Adı Bu rakamın 84.6 Milyonu cctlds Ülke kodlu alan adlarında ilk sıra.de ile Almanya da, bu ülkeyi daha sonra sırasıyla.uk,.nl,.cn,.eu ve.ru izliyor.

8 Bir domain name-internet alan adı politikasının yaratılarak kuruluş için markaların ve kurumsal kimliğin on-line ortamda güvenli ve korunur şekilde kullanılması sağlanmalıdır.

9 1) Amaçların belirlenmesi: Kuruluşun iş alanında stratejik amaçlarını anlaması, daha önce alan adı ve marka yönetimi konusunda yaşanılan sıkıntı yaratan ya da iyi sonuçlar doğurmuş tecrübelerin değerlendirilmesi ve bir alan adı politikası için ilk üç sırada yer alan hedeflerin konuşulması ve saptanması

10 2) Rollerin ve sorumlulukların net bir şekilde belirlenmiş ve anlaşılmış olması. Alan adlarının gün be gün takibinden sorumlu olmamız durumunda, merkez alan adı yöneticisi bizler mi olacağız, tüm portföyü biz mi yöneteceğiz? Alan adı yönetiminin asal sorumlusu olacaktır? Üçüncü kişilerin alan adlarına veya web site varlıklarına olası tecavüzlerini önlemek konusunda hangi kontrol mekanizmaları kullanılacaktır? Bunu kim belirleyecektir? Bir sorumlu ve sorumluluklar listesi oluşturmak ve sorumluluk alanlarını departmanlar ve kişiler organizasyon şeması haline getirmek gerekmektedir.

11 3) Stratejinin belirlenmesi: Şirketin web ortamında neyi başarmak ve elde etmek istediğidir. Markanın korunması, markanın promosyonu ve marka bilinirliğinin arttırılması, gelir elde etme, bilginin yayılması gibi. Hedef marka ve kurumsal kimliğin korunması ise, şu andaki domain name portföyü ile marka portföyünün karşılaştırılması ve şirket ünvanlarının listelenmesi, tecavüz durumlarının saptanması ve koruma amaçlı tescillerin ya da tescili düşürülecek alan adlarının saptanması gerekir. Eğer marka promosyonu ve bilinirliğinin arttırılması, gelir elde etme ve/veya bilgi yayma hedef ise internet kullanıcılarının kuruluşunuzu nasıl aradığı ve markalarınızın web ortamındaki keyword-anahtar kelime analizi önem kazanır ve bu alan adı tescil stratejisini etkiler.

12 4) Günlük uygulamaların ana hatlarının belirlenmesi: domain name tescil stratejisinin nerede ve ne zaman şirketin markalaşma politikası, yeni marka yaratma, yeni iş varlıklarının yaratılması veya birleşme ve devralma gibi önemli süreçlere uyması gerektiği saptanmalıdır. domain name araştırma, tescil talebinde bulunma, yenileme, transfer, ve degişikliklerin yapılması konusunda bu işlerin nasıl ve kimler tarafından yapılacağına ilişkin iş akış tablosu yapılmalıdır.

13 Bir adın ya da markanın herhangi bir şekilde kamuya sunulacağı, korumak üzere bir başvurunun yapılacağı veya yapılmasının düşünüldüğü durumlarda konunun kamuya açılmadan önce domain name başvurularının da aynı anda yapılması gerekmektedir. Tabii ki aynı zamanda bu başvuruların herhangi bir üçüncü kişiye ait hak ihlali durumu yaratmayacağı da tespit edilmiş olmalıdır.

14 5) İzleme ve taklitle mücadele mekanizmaları: Alan adlarını izleme programının yaratılmasında öncelikle izlenmesi gereken anahtar markalar saptanmalı ve çoklukla rastlanılan tecavüz tipleri belirlenmelidir. Aylık izleme raporları yerine öncelikli ve kategorize edilmiş raporlar daha kolay incelenebilir ve müdahale edilebilir olmaktadır. Tecavüzler bakımından; her tip olası tecavüz tipini listelemek ve önerilen mücadele mekanizmalarını belirlemek gerekmektedir. Örnegin; izlemeye devam etmek, ihtarname göndermek, UDRP Tahkim prosedürlerini işletmek ve bu konudaki yetkili kuruluşlara başvurmak, mahkemeye başvurmak, sitenin kapatılması kararı almak vb.

15 6) Bütçenin belirlenmesi: Oluşturulan domain name politikasının sadece kağıt üzerinde kalmaması için kuruluş, tescilden izlemeye, izlemeden yasal mücadeleye kadar politikanın nasıl bütçeleneceğini belirlemelidir.

16 7) Standartların yaratılması: Ölçülebilir, transfer edilebilir ve sürdürülebilir bir alan adı politikası sağlayabilmek için iletişim, bilgi ve kaynakları standart hale getirmek gerekmektedir. Örnegin who is altında yer alan bilgilerin tümü standart olmalı ve bu şirketin bütün alan adları bilgilerinde aynı şekilde kullanılmalıdır ki hiçbir gerçek kişinin alan adları iş sözleşmesi şirketle sona erdiğinde bile elinde tutması vb. gibi olumsuz sonuçlar doğurmamalıdır.

17 7) Standartların yaratılması: Bir yetkililer listesi hazırlanmalı ve tescil şirketlerinden uyuşmazlıkların çözümüne yetkili kuruluşlar ve avukatların hepsinin bu liste ile iletişimde olması sağlanmalıdır. Ayrıca; içerisinde who is look-ups, global araştırma databaseleri, tescil talep kalıpları, alan adı başvuru formları ve şirket alan adı politikasının bir kopyasının bulunduğu bir merkez bilgi deposu yaratılmalı ve kullanılmalıdır. Bu bilgi deposuna daha önce görev ve sorumluluk tanımları yapılmış tüm şirket bileşenlerinin ulaşması mümkün kılınmalıdır.

18 8) DNS kontrol sistemi kurulması: Bunun için öncelikle tip adların belirlenmesi gerekir. Örneğin, aktif siteler, sadece için kullanılan siteler, yönlendirilmiş siteler gibi. Bu hem şirket içinde host edilen hem de üçüncü parti kanalıyla host edilen DNS ler için geçerlidir.

19 9) Raporlamanın belirlenmesi: Domain name politikasında sorumlu her birimin anlayacağı şekilde düzenlenen üç aylık raporlar, yenilemeler ve süresi dolup sona eren alan adlarını tespit etmek bakımından kullanışlı olacaktır.

20 10) Hazırlanan alana adı politikasının, uygulanmasının ve organizasyonun uyumunun periyodik olarak gözden geçirilmesi de şirket açısından önemli unsurdur.

21 ICANN 13 Haziran 2012 tarihinde 1930 yeni Jenerik Üst Düzey Alan Adı için başvuru yapıldığını açıkladı. Bunlardan 66 sının coğrafi yer adı içeren alan adları için olduğu, 116 sının uluslar arası alan adı veya Latin harf karakteri içermeyen alan adı olduğu bilgisi verildi. Ayrıca başvuruların 60 değişik ülkeden, bölge olarak ise; 911 Kuzey Amerika, 675 Avrupa, 303 Asya-Pasifik Bölgesi, 24 Latin Amerika ve Karayipler, 17 sinin ise Afrika dan yapıldığı açıklandı. Başvurularla ilgili detaylı bilgiye newgtlds.icann.org sitesinden ulaşılabilir.

22 LRO-Legal Rights Objection-Yasal Hak İtirazı Yayınlanan 1930 yeni alan adı uzantısından birisi için başvuruda bulunmadınız ise ve herhangi birisinin yasal olarak hak sahibi olduğunuz bir ad veya Markanıza yönelik ihlal oluşturduğunu düşünüyorsanız 13 Haziran 2012 tarihinden itibaren 7 aylık süre içerisinde itirazda bulunabilirsiniz. Bu itirazın yapılabileceği tek yetkili kuruluş WIPO (World Intellectual Property Organization) dur.

23 PDDRP-Post-Delegation Dispute Resolution Procedure Kullanıma açılmış bir alan adı söz konusu olsa dahi, marka haklarının ihlal edildiğini düşünen hak sahiplerinin başvurabileceği yine idari yollardan birisidir.

24 The Trademark Clearinghouse- ICANN tarafından belirlenen ve markaları depolama merkezi olarak görev yapacak bu sistemde hak sahipleri markalarını kayıt altına alarak ileride doğabilecek ihlalleri önleyebileceklerdir.

25 Sunrise Registrations ve Sunrise Dispute Resolution Policies hakkında bilgi sahibi olmak ve konunun düzenli olarak takibi gerekmektedir.

26 URS (The Uniform Rapid Suspension System) Bütün yeni jenerik üst düzey alan adları bu sisteme konu olabilir. Bu sistemde marka hakkına tecavüz ve kötüye kullanma durumları ele alınarak, haklı bulunan talepler doğrultusunda alan adı tescili askıya alınmaktadır.

27 İkincil Düzeylerde PDDRP Sisteminin Kullanılması Bu sistem hak sahiplerine ; tescil otoritelerinin, çıkar sağlamaya yönelik ve kötü niyetli sistematik tescillerine karşı şikayette bulunma olanağı tanımaktadır.

28 İnternet alan adları uyuşmazlıklarının çözümü Bilinen anlamda TAHKİM prosedüründen farklı olarak Her iki tarafın iradesi (registration agreement?) ve katılımı aranmaksızın ICANN tarafından 1999 yılında yayınlanan ve tüm gtld internet alan adı uyuşmazlıklarının tabi olduğu kurallar (UDRP) çerçevesinde gerçekleştirilen tek taraflı bir şikayet (başvuru) ile konunun çözümü ICANN tarafından yetkilendirilmiş mercii önüne getirilebilmektedir.

29 UDRP konusunda çözüm mercileri ICANN tarafından belirlenmiş aşağıda belirtilen dört kuruluştur: The National Arbitration Forum [NAF] Merkezi ABD olan bu kuruluş 23 Aralık 1999 tarihinden bu yana UDRP uyuşmazlıklarının çözümü konusunda hizmet vermektedir. World Intellectual Property Organization [WIPO] 1 Aralık 1999 yılından bu yana UDRP uyuşmazlıklarının çözümü konusunda çalışan ve bugüne dek bu konuda en çok başvurulan ve uyuşmazlık çözümleyen kuruluştur. Asian Domain Name Dispute Resolution Centre [ADNDRC] 28 Şubat 2002 tarihinden bu yana UDRP uyuşmazlıklarının çözümünde yetkili olan bu kuruluşun Beijing, Honk Kong ve Seul olmak üzere üç ofisi bulunmaktadır. The Czech Arbitration Court (CAC) Aslen.eu konusundaki uyuşmazlıkların çözümü konusunda tek olarak yetkilendirilmiş olan bu kuruluş Ocak 2009 tarihinden itibaren UDRP uyuşmazlıklarını içeren şikayetleri de kabul etmeye başlamıştır.

30 UDRP sisteminden faydalanabilmek ve sonuç alabilmek için hak sahipleri ICANN tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan herhangi birisine başvurarak; Karşı tarafça tescil ettirilen alan adının kendisine ait bir marka ile aynı ya da karıştırılacak derecede benzer olduğunu, Karşı tarafın bu ad ile herhangi bir yasal bağlantısının bulunmadığını Alan adının kötü niyetli olarak tescil edildiğini ve kullanıldığını ispatlamak zorundadır.

31 gtlds :.aero,.asia,.biz,.cat,.com,.coop,.info,.jobs,. mobi,.museum,.name,.net,.org,.pro,.tel ve.travel. CentralNic Third-Level Domain Name Registrations (üçüncü seviye) :".ae.org", ".ar.com", ".br.com", ".cn.com", ".de.com", ".eu.com", ".gb.com", ".gb.net", ".hu.com", ".jpn.com", ".kr.com", ".no.com", ".qc.com", ".ru.com", ".sa.com", ".se.com", ".se.net", ".uk.com", ".uk.net", ".us.com", ".uy.com", and ".za.com". cctlds: 65 ülkenin ülke kodu taşıyan alan adı uyuşmazlıkları Yeni nesil alan adı uyuşmazlıkları

32 Teşekkürler!!! Istanbul Patent & Marka Danışmanlık Ltd.Şti. Copyright 2012-Avukat Dilek USTUN

Internet alan adı sistemi global bir adresleme sistemidir. Aslında geri planda bir numaradan oluşan ve bu sisteme göre adreslenen domain name

Internet alan adı sistemi global bir adresleme sistemidir. Aslında geri planda bir numaradan oluşan ve bu sisteme göre adreslenen domain name Internet alan adı sistemi global bir adresleme sistemidir. Aslında geri planda bir numaradan oluşan ve bu sisteme göre adreslenen domain name (internet alan adı) uluslar arası alanda kullanılan bazı ikincil

Detaylı

İNTERNET ALAN ADLARINDA UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM SİSTEMİ

İNTERNET ALAN ADLARINDA UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM SİSTEMİ İNTERNET ALAN ADLARINDA UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM SİSTEMİ Mustafa Dalkıran Marka Uzmanı Türk Patent Enstitüsü mustafa.dalkiran@tpe.gov.tr İstanbul 22.06.2010 İçindekiler Alan adlarının tescili Marka-alan adı ilişkisi

Detaylı

Yeni gtld Tescil Sistemi

Yeni gtld Tescil Sistemi Yeni gtld Tescil Sistemi ICANN, 1998 yılından beri DNS politikalarının geliştirilmesinden sorumlu bir kurum olarak yeni genel üst seviye alanlarının geliştirilmesini hedeflemiştir. 2010 yılı itibarı ile

Detaylı

Arçelik A.Ş. Patent Stratejileri

Arçelik A.Ş. Patent Stratejileri Arçelik A.Ş. Patent Stratejileri Sertaç Köksaldı, Arçelik A.Ş. Rekabet Gücü ve Fikri Haklar Semineri İstanbul Sanayi Odası, Odakule 16 Ekim 2008 Akış Arçelik A.Ş. Ar-Ge ve patent geçmişi Mevcut durum Uygulanan

Detaylı

Marka İşlem Ücretleri

Marka İşlem Ücretleri TÜRK PATENT MARKA PATENT FAYDALI MODEL TASARIM TESCİL RESMİ ÜCRETLER Marka İşlem Ücretleri Hesap Kodları Hizmet Adları Fiziki Evrak ile Yapılan Taleplere İlişkin Ücretler Online Yapılan Taleplere İlişkin

Detaylı

FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI YÖNETİMİ

FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI YÖNETİMİ AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI YÖNETİMİ ARÇELİK A.Ş. SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2. UYGULAMANIN

Detaylı

Arçelik A.Ş. Patent Stratejileri

Arçelik A.Ş. Patent Stratejileri Arçelik A.Ş. Patent Stratejileri Sertaç Köksaldı Arçelik A.Ş. Fikri Haklar Yöneticisi Rekabette Yeni Bir Boyut: Patent ile Bir Adım Önde Semineri İstanbul 3 Aralık 2004 Akış Arçelik A.Ş. Ar-Ge ve patent

Detaylı

Fraunhofer IOA Fikri Haklar Yönetimi Ödülü 2012. Güler Ayyıldız Dalma Arçelik A.Ş. Fikri Haklar Yöneticiliği 14.06.2012

Fraunhofer IOA Fikri Haklar Yönetimi Ödülü 2012. Güler Ayyıldız Dalma Arçelik A.Ş. Fikri Haklar Yöneticiliği 14.06.2012 Fraunhofer IOA Fikri Haklar Yönetimi Ödülü 2012 Güler Ayyıldız Dalma Arçelik A.Ş. Fikri Haklar Yöneticiliği 14.06.2012 Fikri Haklar Yönetimi Ödülü (IP Management Award) 2008 den beri Fraunhofer IOA Enstitüsü

Detaylı

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar.

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar. İnternet Nedir? Internet Nedir? Internet, bilgisayar ağlarını kapsayan uluslararası bir ağdır. Farklı büyüklükteki ve tipteki birbirinden bağımsız binlerce bilgisayar ağından oluşur. Bu ağların her birinde

Detaylı

T.C. ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ NĐC.TR (.tr ALAN ADLARI) YÖNETĐMĐ

T.C. ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ NĐC.TR (.tr ALAN ADLARI) YÖNETĐMĐ T.C. ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ NĐC.TR (.tr ALAN ADLARI) YÖNETĐMĐ ÇOK SAYIDA.tr UZANTILI ALAN ADLARI SATIŞI FĐRMA ÖN YETERLĐLĐK KRĐTERLERĐ (MART 2008) 1. GĐRĐŞ: 1.1 Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi,

Detaylı

Borç Yapılandırma Hizmetleri

Borç Yapılandırma Hizmetleri www.pwc.com.tr Borç Yapılandırma Hizmetleri Hedeflerinize uygun olarak, stratejiden uygulamaya kadar tamamen entegre borç yapılandırma hizmetleri Hüsnü Dinçsoy Danışmanlık Hizmetleri Lideri PwC Türkiye

Detaylı

DAHA İTİBARLI BİR MESLEK İÇİN GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ ETİK STANDARTLARI

DAHA İTİBARLI BİR MESLEK İÇİN GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ ETİK STANDARTLARI DAHA İTİBARLI BİR MESLEK İÇİN GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ ETİK STANDARTLARI GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ: Türkiye nin uluslararası ticaretindeki en etkin bileşen Dolaylı temsil suretiyle gümrük müşavirleri tarafından yapılan

Detaylı

CORPORATE PRESENTATION

CORPORATE PRESENTATION CORPORATE PRESENTATION NBB Advisors Turkey Şirket NBB M&A Advisors, 22 ülkede işletmelere şirket değerleme, şirket alım, satımı ve birleşmeleri, halka arz ve şirket yönetimlerine strateji hizmeti sunan

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2 Kalite Yönetim Sistemi Prensipleri 1. Müşteri odaklılık 2. Liderlik 3. Çalışanların katılımı 4. Proses yaklaşımı 5. Yönetimde sistem yaklaşımı 6. Sürekli iyileştirme

Detaylı

Ulusal Fikri ve Sınai Mülkiyet Stratejisi (UFSMS) 2014-2018. 2014 Yılı Eylem Önerisi Formu

Ulusal Fikri ve Sınai Mülkiyet Stratejisi (UFSMS) 2014-2018. 2014 Yılı Eylem Önerisi Formu Ulusal Fikri ve Sınai Mülkiyet Stratejisi (UFSMS) 2014-2018 2014 Yılı Eylem Önerisi Formu 1.Stratejik Amaç Amaç 1.2: Vekillik sisteminin doğru ve etkin çalışmasının sağlanması Vekillik sınavlarının düzenlenmesi

Detaylı

Borç Yapılandırma Hizmetleri

Borç Yapılandırma Hizmetleri www.pwc.com.tr Borç Yapılandırma Hizmetleri Hedeflerinize uygun olarak, stratejiden uygulamaya kadar tamamen entegre borç yapılandırma hizmetleri Hüsnü Dinçsoy Danışmanlık Hizmetleri Lideri PwC Turkey

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANI 1- KONTROL ORTAMI. Öngörülen Eylem veya Eylemler

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANI 1- KONTROL ORTAMI. Öngörülen Eylem veya Eylemler KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANI 1- KONTROL ORTAMI Standart Öngörülen veya ler veya KOS1 Etik Değerler ve Dürüstlük: Personel davranışlarını belirleyen kuralların personel tarafından bilinmesi

Detaylı

Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri

Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri Av. İdil Buse Kök Hazer/Birim Yöneticisi Yusuf Dudu/Uzman Fikri Sınai Haklar ve Sözleşmeler Birimi ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisi ORTA DOĞU TEKNİK

Detaylı

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇORLU CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY EĞİTİMLER BAŞLIYOR 2018 OCAK - ŞUBAT - MART EĞİTİM PROGRAMI

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇORLU CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY EĞİTİMLER BAŞLIYOR 2018 OCAK - ŞUBAT - MART EĞİTİM PROGRAMI ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇORLU CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY EĞİTİMLER BAŞLIYOR OCAK - ŞUBAT - MART EĞİTİM PROGRAMI OCAK PROGRAMI Marka/Patent Eğitimi (Ezel ŞAHİN & Hüseyin CAN) Marka; Marka Tanımı

Detaylı

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI «LİTERATÜR TARAMASI SIRASINDA PATENT TARAMASI» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr İçerik 1. Bölüm: Fikri

Detaylı

Halka Arz ve Borsa İstanbul un Sunduğu Fırsatlar. Click. Alper Yüksel Borsa İstanbul A.Ş. Yurt İçi Kotasyon Pazarlama Sorumlusu

Halka Arz ve Borsa İstanbul un Sunduğu Fırsatlar. Click. Alper Yüksel Borsa İstanbul A.Ş. Yurt İçi Kotasyon Pazarlama Sorumlusu Halka Arz ve Borsa İstanbul un Sunduğu Fırsatlar Click Alper Yüksel Borsa İstanbul A.Ş. Yurt İçi Kotasyon Pazarlama Sorumlusu 12 Mayıs 2015 BORSA İSTANBUL PİYASALARI Pay Piyasası (399) Gelişen İşletmeler

Detaylı

Giriş RFC (Yorumlar için talep) DNS IPv6 IPv6 ve DNS Örnekler. 13 Ocak 2011 IPv6 Konferansı

Giriş RFC (Yorumlar için talep) DNS IPv6 IPv6 ve DNS Örnekler. 13 Ocak 2011 IPv6 Konferansı Giriş RFC (Yorumlar için talep) DNS IPv6 IPv6 ve DNS Örnekler Hemen hemen her TCP / IP trafiğinin akışı en az bir DNS işlemi ile başlar. DNS Internet'te kullanıcıların dolaşım yeteneklerini kolaylaştıran

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK. Eylül 2014

YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK. Eylül 2014 YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK Eylül 2014 İÇİNDEKİLER Şirketlerin Karşılaşabileceği Finansal Problemler Yeniden Yapılandırma Kavramı ve Yöntemleri Yeniden Yapılandırma Süreci ve

Detaylı

YÖNETMELİK. Marka: Ortak markalar ve garanti markaları dahil olmak üzere ticaret veya hizmet markalarını,

YÖNETMELİK. Marka: Ortak markalar ve garanti markaları dahil olmak üzere ticaret veya hizmet markalarını, 30 Mart 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28603 Türk Patent Enstitüsünden: YÖNETMELİK 556 SAYILI MARKALARIN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN UYGULAMASINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

Yerel ve Global İhtiyaçları Karşılamak

Yerel ve Global İhtiyaçları Karşılamak Yerel ve Global İhtiyaçları Karşılamak PRECISE.PROVEN.PER FORMANCE. Yerel ve Global İhtiyaçları Karşılamak Profesyonel hizmetlerin dünyasında, en başarılı firmalar, işlerini küresel piyasalarda en iyi

Detaylı

İç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde

İç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde İç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI KAMU İÇ KONTROL KONTROL ORTAMI İç kontrolün temel unsurlarına temel teşkil eden genel bir çerçeve olup, kişisel ve mesleki dürüstlük, yönetim ve personelin etik değerleri, iç kontrole yönelik destekleyici

Detaylı

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi «Outsourcing the work but not the risks» XVIII. Türkiye İç Denetim Kongresi 20 Ekim 2014 Pelin Altındal Kıdemli Müdür, CRMA EY Risk Danışmanlık Hizmetleri Ajanda Üçüncü

Detaylı

Alan Adı / Domain Kayıt Tescil Sözleşmesi. etmek, yenilemek, transfer etmek veya toplu transfer etmek veya sözleşme konusu diğer

Alan Adı / Domain Kayıt Tescil Sözleşmesi. etmek, yenilemek, transfer etmek veya toplu transfer etmek veya sözleşme konusu diğer Alan Adı / Domain Kayıt Tescil Sözleşmesi 1. SÖZLEŞMENİN TARAFLARI Bu alanadı sözleşmesi (bundan sonra kısaca sözleşme" olarak anılacaktır), bir taraftan, alanadı tahsis etmek, yenilemek, transfer etmek

Detaylı

HAKKARİ DEFTERDARLIĞI İÇ KONTROL EYLEM PLANI 1- KONTROL ORTAMI

HAKKARİ DEFTERDARLIĞI İÇ KONTROL EYLEM PLANI 1- KONTROL ORTAMI EK:1 HAKKARİ DEFTERDARLIĞI İÇ KONTROL EYLEM PLANI 1- KONTROL ORTAMI Standart Kamu İç Kontrol Standardı ve Genel Şartı Sorumlu KOS1 KOS 1.1 KOS 1.3 Etik Değerler ve Dürüstlük: Personel davranışlarını belirleyen

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) Çölleşme; kurak, yarı-kurak ve yarı nemli alanlarda, iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dahil olmak üzere

Detaylı

Sanal ortamda. şirket. itibarının. korunması. Kurumsal İtibar: Farklı Bakış Açıları (II) Oturumu Ceyda CİMİLLİ AKAYDIN

Sanal ortamda. şirket. itibarının. korunması. Kurumsal İtibar: Farklı Bakış Açıları (II) Oturumu Ceyda CİMİLLİ AKAYDIN Kurumsal İtibar: Farklı Bakış Açıları (II) Oturumu Ceyda CİMİLLİ AKAYDIN Avukat Ceyda Cimilli Akaydın 1/20 HOŞGELDİNİZ Avukat Ceyda Cimilli Akaydın 2/20 ŞİRKET KİMLİĞİ OLUŞTURMANIN HUKUKİ BOYUTU Avukat

Detaylı

12UY İSKELE KURULUM ELEMANI SEVİYE 3 SINAV ŞARTNAMESİ

12UY İSKELE KURULUM ELEMANI SEVİYE 3 SINAV ŞARTNAMESİ 1.0. AMAÇ Bu şartname, 12UY0056-3 İskele Kurulum Elemanı Seviye 3 adayının; niteliklerinin belirlenmesi ve belgelendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu bakımdan iskele kurulum elemanı bilgi, beceri ve

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

Fikri Haklar Yönetimi

Fikri Haklar Yönetimi Fikri Haklar Yönetimi Fikri Haklar ve Stratejik Ar-Ge Yönetim Süreçleri Konferansı Koç Üniversitesi İstanbul 28 Haziran 2013 Samir Deliormanlı Fikri Haklar ve Lisanslama Yöneticisi Koç Holding A.Ş. Fikri

Detaylı

BİLİŞİM HUKUKU, 2005 İ Ç İ N D E K İ L E R

BİLİŞİM HUKUKU, 2005 İ Ç İ N D E K İ L E R BİLİŞİM HUKUKU, 2005 İ Ç İ N D E K İ L E R I- İÇİNDEKİLER II- KISALTMALAR 1.Bilgisayar ve Bilgisayar Programları Teknolojisi 1.1. Bilgisayarın Tanımı 1.2. Bilgisayarların Tarihi Gelişimi 1.3. Donanım (Hardware)

Detaylı

İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi

İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi kapsamında, İhracatçı Birlikleri üyesi 100 şirkette, inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması ve uluslararası

Detaylı

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır.

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır. escarus hakkında Nisan 2011 de faaliyetine başlayan Escarus Sürdürülebilir Danışmanlık A.Ş., deneyimli ve profesyonel kadrosuyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştirerek, danışmanlık hizmetleri vermek

Detaylı

Telif Hakları ve Lisans Anlaşmaları

Telif Hakları ve Lisans Anlaşmaları Telif Hakları ve Lisans Anlaşmaları BBY 166 - Bilimsel İletişim Dr. Gülten ALIR Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü galir@ybu.edu.tr Plan Telif Hakları Yasal Düzenlemeler Bilimsel

Detaylı

Uyum Risk Yönetimi. KPMG İstanbul. Ekim 2014

Uyum Risk Yönetimi. KPMG İstanbul. Ekim 2014 Uyum Risk Yönetimi KPMG İstanbul Ekim 2014 Uyum Yönetimi Uyum Yönetimi, bir kurumun tüm paydaşları (müşteriler, tedarikçiler, kamu kurumları, çalışan ve hissedarlar) tarafından talep edilen ve her geçen

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği

Detaylı

BELGE, MARKA ve LOGO KULLANIMI PROSEDÜRÜ

BELGE, MARKA ve LOGO KULLANIMI PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 5 1. REFERANSLAR TS EN ISO/IEC 17024:2012 Uygunluk değerlendirmesi - Personel belgelendiren kuruluşlar için genel şartlar standardı Madde 9.1. Mesleki Yeterlilik Kurumu Markasının Kullanımına

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL EYLEM PLANI (2011)

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL EYLEM PLANI (2011) KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL EYLEM PLANI (2011) Standart Kod No KOS1 Etik Değerler ve Dürüstlük: Personel davranışlarını belirleyen kuralların personel tarafından bilinmesi sağlanmalıdır. KOS

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLER ALANINDA AB TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ UMUT İLKAY KAVLAK AB DELEGASYONU FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU SEKTÖR SORUMLUSU

COĞRAFİ İŞARETLER ALANINDA AB TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ UMUT İLKAY KAVLAK AB DELEGASYONU FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU SEKTÖR SORUMLUSU COĞRAFİ İŞARETLER ALANINDA AB TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ UMUT İLKAY KAVLAK AB DELEGASYONU FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU SEKTÖR SORUMLUSU 1 Sunum İçeriği I. Coğrafi işaretleri neden bu kadar önemsiyoruz? II. Coğrafi işaretleri

Detaylı

Bilgi Güvenliği Hizmetleri Siber güvenliği ciddiye alın!

Bilgi Güvenliği Hizmetleri Siber güvenliği ciddiye alın! Bilgi Güvenliği Hizmetleri Siber güvenliği ciddiye alın! 2 Securitas ile Bir adım Önde Olun Bir kurumda çalışanlarla ilgili kişisel bilgilerin internette yayınlanması, interaktif bankacılık sistemi kullanıcısının

Detaylı

TANITIM DOSYASI. bagatur.com. bagaturlaw

TANITIM DOSYASI. bagatur.com. bagaturlaw TANITIM DOSYASI bagatur.com bagaturlaw Deneyimli İşinizi anlayan, gereksinimlerinize uygun çözüm üreten Deneyimiyle risklerinizi yönetmenizi, önlemenizi sağlayan Kurumsal ve Güvenilir Dürüst, güvenilir,

Detaylı

Plan. Kalite ve Kalite Güvence Sistemi. ISO ve Temel Kavramlar. ISO ve Kalite El Kitabı. ODTÜ Kalite Yönetim Sistemi

Plan. Kalite ve Kalite Güvence Sistemi. ISO ve Temel Kavramlar. ISO ve Kalite El Kitabı. ODTÜ Kalite Yönetim Sistemi ODTÜ Kütüphanesi Plan Kalite ve Kalite Güvence Sistemi ISO ve Temel Kavramlar ISO ve Kalite El Kitabı ODTÜ Kalite Yönetim Sistemi Kalite Yönetim Sistemi Kapsamı ve Örnek Dokümanlar Kalite Günlük kullanım?

Detaylı

DESTEKLENECEK FAALİYET

DESTEKLENECEK FAALİYET LENECEK FAALİYETLER I.TASARIMCI ŞİRKETLERİNİN LENMESİ Tasarımcı şirketlerin yurt dışında tanınmaları ve markalaşmaları amacıyla aşağıdaki faaliyetler belirtilen tutarda desteklenmektedir. LENECEK FAALİYET

Detaylı

Merkezi İşlem. Birimi

Merkezi İşlem. Birimi VERİ: Kullanıcı veya bilgisayar tarafından sağlanırlar. Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır.. Veriler bilgisayarın giriş birimleri tarafından toplanırlar. Giriş İşlem Çıkış Önbellek

Detaylı

BSH de Fikri Haklar Portföy Yönetimi

BSH de Fikri Haklar Portföy Yönetimi BSH de Fikri Haklar Portföy Yönetimi Fikri Haklar Portföy Bakımı&Yönetimi 3 Mayıs 2011 Ekrem Soylu Departman Müdürü Bölgesel Teknoloji Direktörlüğü Fikri Haklar Departmanı (RTG) Bir Bakışta BSH 14 markasıyla,

Detaylı

Güven Kurumları ve İtibar Yönetimi Oturumu Can ORHUN

Güven Kurumları ve İtibar Yönetimi Oturumu Can ORHUN Güven Kurumları ve İtibar Yönetimi Oturumu Can ORHUN E-GÜVEN Bilgi güvenliği alanında Türkiye nin en güçlü ve güvenilir kurumu olmayı hedefleyen E-GÜVEN Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş., Eczacıbaşı ve Türkiye

Detaylı

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET SEKTÖRLERİ MARKALAŞMA DESTEKLERİ HAKKINDA KARAR (2015/9 sayılı KARAR)

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET SEKTÖRLERİ MARKALAŞMA DESTEKLERİ HAKKINDA KARAR (2015/9 sayılı KARAR) DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET SEKTÖRLERİ MARKALAŞMA DESTEKLERİ HAKKINDA KARAR (2015/9 sayılı KARAR) SERBEST BÖLGELER, YURTDIŞI YATIRIM VE HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hizmet Sektörüne Yönelik Destek Programları

Detaylı

GLOBAL MARKA İÇİN GLOBAL PERAKENDE SİSTEMİ

GLOBAL MARKA İÇİN GLOBAL PERAKENDE SİSTEMİ GLOBAL MARKA İÇİN GLOBAL PERAKENDE SİSTEMİ Modern Yönetim Yaklaşımları İle Bir Dünya Markasının Modern Yönetim ve Global Perakende Yapısını Kurmaya Yönelik Değişim Projesi Dr. Abdurrahman Baş www.abdurrahmanbas.com

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBAT 2012 İklim Değişikliği ve Türkiye Türkiye, 24 Mayıs 2004 tarihinde Birleşmiş

Detaylı

DNS Nedir? HİKMET TÜYSÜZ

DNS Nedir? HİKMET TÜYSÜZ DNS Nedir? 14545568 HİKMET TÜYSÜZ DNS DNS, Domain Name System in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir. DNS, 256 karaktere kadar büyüyebilen host isimlerini

Detaylı

İNTERNET ALAN ADLARI VE İNTERNET ALAN ADI UYUŞMAZLIKLARININ TAHKİM YOLUYLA ÇÖZÜMLENMESİ

İNTERNET ALAN ADLARI VE İNTERNET ALAN ADI UYUŞMAZLIKLARININ TAHKİM YOLUYLA ÇÖZÜMLENMESİ İNTERNET ALAN ADLARI VE İNTERNET ALAN ADI UYUŞMAZLIKLARININ TAHKİM YOLUYLA ÇÖZÜMLENMESİ Nurullah BAL * ÖZET Özellikle son yirmi yılda telekomünikasyon ve internet alanında büyük gelişmeler olmaktadır.

Detaylı

ELİT BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş YILI ŞEFFAFLIK RAPORU

ELİT BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş YILI ŞEFFAFLIK RAPORU ELİT BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. 2013 YILI ŞEFFAFLIK RAPORU 1 İÇİNDEKİLER LGENEL BİLGİ: II- AÇIKLAMA VE DEĞERLENDİRMELER 1- HUKUKİ YAPI VE ORTAKLAR 2-YURT İÇİ VE YURT DIŞI BİR GRUBA

Detaylı

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur?

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? BAŞVURU ÖNCESİ Ön Koşul: Müracaat eden markanın Türkiye de tescilinin yapılmış olması, yurtdışında da ibraz edeceği İş Planında belirtilecek hedef pazarlarının en

Detaylı

Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN

Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN PH Bağımsız Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN İşletmelerin devamı ve gelişmeleri için, diğer işletmelerle rekabet edebilme güç ve yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. İşletme kültürünün

Detaylı

Türkiye İnternet Raporu 2005

Türkiye İnternet Raporu 2005 Türkiye İnternet Raporu 2005 Aytaç MESTÇİ İş Geliştirme Direktörü Aytac.Mestci@TiMNET.com.tr Şubat, 2006 İçerik Türkiye de İnternet Kullanıcısı Çoğalıyor Avrupa da İnternet Türkiye deki Bilgisayar & İnternet

Detaylı

İÇ KONTROL EYLEM PLANI KAPSAMINDA PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAPILACAK EYLEMLER. Eylemler Birim Tamamlanma Tarihi

İÇ KONTROL EYLEM PLANI KAPSAMINDA PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAPILACAK EYLEMLER. Eylemler Birim Tamamlanma Tarihi İÇ KONTROL EYLEM PLANI KAPSAMINDA PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAPILACAK EYLEMLER Eylemler Birim Tamamlanma Tarihi Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı onaylandıktan sonra iç kontrol

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri MerSis Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri risklerinize karşı aldığınız önlemler yeterli mi? Bilgi Teknolojileri Yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz, Kuruluşunuzun Bilgi

Detaylı

KYK BELGEM YAYIN / DEĞİŞİKLİK DURUMU T.ERDEM Dr.Arda SÜRMELİ. Öneri/ memnuniyet tanımları eklendi.

KYK BELGEM YAYIN / DEĞİŞİKLİK DURUMU T.ERDEM Dr.Arda SÜRMELİ. Öneri/ memnuniyet tanımları eklendi. YAYIN / DEĞİŞİKLİK DURUMU Revizyon No Değişiklik No Değişiklik Tarihi Değişikliği Yapan Onaylayan 1 1 10.4.2017 T.ERDEM Dr.Arda SÜRMELİ Değişiklik Notu Öneri/ memnuniyet tanımları eklendi. anketi İlgili

Detaylı

Uluslararası Rekabette Fikri Mülkiyetin Önemi: Türkiye'de yaşanan gelişmeler. Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı

Uluslararası Rekabette Fikri Mülkiyetin Önemi: Türkiye'de yaşanan gelişmeler. Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı Uluslararası Rekabette Fikri Mülkiyetin Önemi: Türkiye'de yaşanan gelişmeler Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı Sunum içeriği: 1. SM-Ekonomi ilişkisi 2. 2023 Hedeflerinin SM Boyutu ile irdelenmesi 3.Daha

Detaylı

BSH de Fikri Haklar Portföy Yönetimi

BSH de Fikri Haklar Portföy Yönetimi BSH de Fikri Haklar Portföy Yönetimi Fikri Haklar Portföy Bakımı&Yönetimi 3 Mayıs 11 Ekrem Soylu Departman Müdürü Bölgesel Teknoloji Direktörlüğü Fikri Haklar Departmanı (RTG) Bir Bakışta BSH 14 markasıyla,

Detaylı

3- KONTROL FAALİYETLERİ

3- KONTROL FAALİYETLERİ 3- KONTROL FAALİYETLERİ Standart Kod No Kamu İç Kontrol Standardı ve Genel Şartı Mevcut Durum Eylem Kod No Öngörülen Eylem veya Eylemler Sorumlu Birim veya Çalışma grubu üyeleri İşbirliği Yapılacak Birim

Detaylı

DOKÜMAN KOTROLÜ. Çeviri: Elif KILIÇ, Gıda Müh. Düzenleme: Fırat ÖZEL, Gıda Müh.

DOKÜMAN KOTROLÜ. Çeviri: Elif KILIÇ, Gıda Müh. Düzenleme: Fırat ÖZEL, Gıda Müh. BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi Sayın ELİF KILIÇ tarafından

Detaylı

MARKA GENEL BİLGİLER

MARKA GENEL BİLGİLER MARKA GENEL BİLGİLER 1 Sunum İçeriği Markanın tanımı ve çeşitleri Mutlak ve nispi red nedenleri Başvuru şartları ve şekli Başvurunun incelenmesi ve tescil süreci 2 MARKA NEDİR? Bir işletme tarafından üretilen

Detaylı

Kurumsal Kullanılabilirlik Eğitimi

Kurumsal Kullanılabilirlik Eğitimi Kurumsal Kullanılabilirlik Eğitimi Kullanıcı Dostu Arayüzler Oluşturun www.userspots.com 1 Kurumsal Kullanılabilirlik Eğitimi Nedir? Kurumsal Kullanıcı Deneyimi Eğitimleri ile markanızın tasarım süreçlerinize

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YILI UYGULAMA REHBERİ KALİTE YÖNETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ SUNUŞ Üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemi, 2017 yılı içerisinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Kurumsal

Detaylı

ÜNİVERSİTEMİZ İÇ KONTROL EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN EYLEMLER İLE İLGİLİ

ÜNİVERSİTEMİZ İÇ KONTROL EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN EYLEMLER İLE İLGİLİ PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM FAKÜLTESİ ÜNİVERSİTEMİZ İÇ KONTROL EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN EYLEMLER İLE İLGİLİ Sorumlu Birim Eylem Kod No SORUMLU BİRİMLER VE TAMAMLANMA TARİHLERİ Tamamlanma Tarihi

Detaylı

DANIŞMANLIĞI LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA

DANIŞMANLIĞI LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA AVRASKA İŞ GELİŞTİRME ve YÖNETİM DANIŞMANLIĞI LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA İstanbul, 2017 «Farklı olmak iş hayatınızın en önemli felsefesi olmalıdır. Bunun için de müşterilerinizi çok iyi tanımanız gerekir. Amacınız,

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKÂYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKÂYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı DŞ.001 TS EN ISO/IEC 17024:2012 Standardına uygun olarak kalite yönetim sistemini kuran MD Uluslararası Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri Ltd. Şti nin tüm faaliyetlerinde,

Detaylı

1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir.

1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir. Sayfa No 1/5 1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu Prosedür, Aksaray Üniversitesi

Detaylı

BİZ KİMİZ? ANADOLU PATENT

BİZ KİMİZ? ANADOLU PATENT TURQUALITY PROGRAMI 2 BİZ KİMİZ? ANADOLU PATENT ; 1976 yılında kurucusu Mustafa YÜCEEL tarafından fiilen faaliyete başlamış olup 1986 yılında ANADOLU MÜŞAVİRLİK çatısı altında Ankara'da faaliyet göstermeye

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İnternetin Tanımı: İnternet, belirli bir amaç için bilgi alıp vermek üzere birbirine bağlanmış bilgisayarların oluşturduğu uluslararası bilgisayar

Detaylı

BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ TEBLİĞİ

BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ TEBLİĞİ BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ TEBLİĞİ Dr. Emre ERDİL Bilgi İşlem, İstatistik ve Enformasyon Dairesi İstanbul Nisan 2018 1/15 Gündem Giriş Tarihçe Düzenlemenin Niteliği Tebliğin Bölümleri 2/15 Giriş 5 Ocak

Detaylı

Türkiye, Osmanlı Devleti döneminde Patent Kanunu nu kabul eden ilk 8 ülke arasında yer almıştır.

Türkiye, Osmanlı Devleti döneminde Patent Kanunu nu kabul eden ilk 8 ülke arasında yer almıştır. TÜRKİYE DE PATENT SİSTEMİ M. Kaan DERİCİOĞLU 14.02.2012 Patent Kanunu ve Türkiye Amacı, kişileri buluş yapmaya özendirmek ve teknik gelişmeyi sağlamak olan patent, yeni buluşlara verilen ve buluşu belirli

Detaylı

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI Sayfa : 1/5 1. AMAÇ Bu politikanın amacı, Doğan Grubu olarak sosyal sorumluluk ilkelerimizi belirtmek ve sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmaların Grubumuz için

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/30

Mali Bülten No: 2015/30 ` Mali Bülten No: 2015/0 Vergi/ 27 Şubat 2015 Araştırma Geliştirme Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik Yayımlanmıştır kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 27 Şubat 2015 tarih ve 29280 sayılı Resmi

Detaylı

PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ

PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ Ümit Yerli Patent Vekili Program Süre: 120 DK Fikri haklar Patent, kriterler, sağladığı haklar. Telif Tarifname, örnek başvurular Başvuru süreci, yurt dışında patent tescili

Detaylı

KAMU İDARELERİNDE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Burhanetin AKTAŞ Müsteşar Yardımcısı

KAMU İDARELERİNDE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Burhanetin AKTAŞ Müsteşar Yardımcısı KAMU İDARELERİNDE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ Burhanetin AKTAŞ Müsteşar Yardımcısı 1 Sunum Planı I. Kamu İdarelerinde Risk Yönetimi II. Uluslararası Tecrübeler İngiltere ABD III. Hazine Müsteşarlığı Deneyimi

Detaylı

İstanbul Ticaret Odası Websphere Portal Çözümü ile İstanbul Trafiğini Nasıl Hafifletti?

İstanbul Ticaret Odası Websphere Portal Çözümü ile İstanbul Trafiğini Nasıl Hafifletti? Ali Beklen Yazılım Mimarı 15/10/2009 İstanbul Ticaret Odası Websphere Portal Çözümü ile İstanbul Trafiğini Nasıl Hafifletti? Gündem İstanbul Ticaret Odası e-ito Proje Kapsamı ve Ekibi Çözüm Gündem İstanbul

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1- (1) Bu Yönerge, Çukurova Üniversitesi nin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri

Detaylı

AUTM İLE İŞBİRLİĞİ 2

AUTM İLE İŞBİRLİĞİ 2 AUTM İLE İŞBİRLİĞİ 2 AMAÇ Teknoloji transferi ve uygulamaları konusunda bilgi alışverişi sağlamak, Teknoloji transferi, SMH ve lisanslama konularında seminer ve eğitimler düzenlemek, Personel değişimi

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYET PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYET PROSEDÜRÜ PR.08 15.07.2010 3/11.06.2014 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; itiraz ve şikayetlerin alınması ve değerlendirilmesi için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir. 2. TANIMLAR İtiraz: Şikayetlerin itiraza

Detaylı

MIS 325T Bilişim Sistemleri için Strateji, Yönetim ve Kazanım Hafta 3

MIS 325T Bilişim Sistemleri için Strateji, Yönetim ve Kazanım Hafta 3 MIS 325T Bilişim Sistemleri için Strateji, Yönetim ve Kazanım Hafta 3 Teknoloji Yol Haritasının Oluşturulması: Portföy yönetimi, kurum mimarisi, iş servisleri, BT servisleri, Servis Yönelimli Mimari, Servis

Detaylı

Siber Güvenlik Risklerinin Tanımlanması / Siber Güvenlik Yönetişimi

Siber Güvenlik Risklerinin Tanımlanması / Siber Güvenlik Yönetişimi KURUMLAR İÇİN SİBER GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ÖLÇME TESTİ DOKÜMANI Kurumlar İçin Siber Güvenlik Önlemlerini Ölçme Testi Dokümanı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinin siber güvenlik adına

Detaylı

2018 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Bilgilendirme Sunumu

2018 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Bilgilendirme Sunumu 2018 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Bilgilendirme Sunumu KAYS Üzerinden Son Başvuru: 24.12.2018 Saat:23:59 Taahhütname Son Teslim: 31.12.2018 Saat:17:00 TEKNİK DESTEK (TD) AMAÇ & ÖNCELİKLİ PROJELER PROGRAM

Detaylı

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/29

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/29 İŞLETME RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/29 Risk İzleme Süreci 2/29 Risk izleme süreci, planlanan bütün risk yönetim faaliyetlerinin etkin olarak gerçekleştirildiğini güvence altına almak

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE SUNUM PLANI 1. RİSK VE RİSK YÖNETİMİ: TANIMLAR 2. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ 3. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Detaylı

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından MYK YETKİLENDİRMESİ MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. Yetkilendirilmiş

Detaylı

Entelektüel Varlık Yönetimi

Entelektüel Varlık Yönetimi Entelektüel Varlık Yönetimi USĐMP 5. Ulusal Kongresi Sabancı Üniversitesi Đstanbul 21-22 Haziran 2012 Samir Deliormanlı Yönetim Kurulu Üyesi Licensing Executives Society (LES) - Türkiye LESI (Licensing

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ VE RAPORU BİLGİ YÖNETİMİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu Yayın

Detaylı

Ön İnceleme Çalışması Gizlilik Sözleşmesi

Ön İnceleme Çalışması Gizlilik Sözleşmesi EK 14 Ön İnceleme Çalışması Gizlilik Sözleşmesi 1) Taraflar İşbu Sözleşme, merkezi..., Türkiye adresinde bulunan. (bundan sonra Şirket olarak anılacaktır) ile merkezi., Türkiye adresinde bulunan Turquality

Detaylı