BÖLÜM 2. Birinci bölümde, mekaniksel, akışkan, elektriksel ve termal sistemlerde

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLÜM 2. Birinci bölümde, mekaniksel, akışkan, elektriksel ve termal sistemlerde"

Transkript

1 BÖLÜM 2 İŞ 2.1. İş ve Enerji Birinci bölümde, mekaniksel, akışkan, elektriksel ve termal sistemlerde hareketi meydana getiren kuvvet ve kuvvetle aynı işlevi gören benzerleri tanımlanmıştı. Eğer net kuvvet, net tork, basınç farkı, gerilim farkı veya sıcaklık farkı yok ise sistem dengededir ve burada sistem içerisinde bir değişiklik olmayacaktır.denge durumunda bulunan bir sistem içindeki kuvvet benzeri kavramlar, bir değişiklik meydana getirmeyecek şekilde bir yolla dengelenmişlerdir. Mekanik sistemlerde, bu denge durumu bütün kuvvetlerin ve torkların toplamının sıfır olması ile oluşur. Bunun anlamı cisimler ya hareketsizdir ya da hareketli ise bu hareketini aynı biçimde devam ettirirler. Akışkan sistemlerde, bu denge akışkan içerisinde basınç farkının sıfır olması durumunda oluşur. Bunun anlamı akış hareketinin olmadığıdır. Elektriksel sistemlerde, iki nokta arasında potansiyel farkı olmaz ise yük akışı olmaz. Termal sistemlerde ise denge sadece kapalı sistemler içinde oluşabilir. Çünkü sadece kapalı bir sistem içinde sıcaklık farkı sıfır olabilir. Bunun anlamı da sistem içinde bir ısı enerjisi hareketinin olmamasıdır. Eğer bir sistem içerisinde denge oluşmamış ise, sistemde meydana gelecek değişiklik dengelenmemiş kuvvet veya kuvvet benzeri etkilerin oranına bağlıdır. Bu etkiler sonucunda ve belirli bir zaman içinde oluşan bu değişiklikler net işi tanımlar. Yapılan işin miktarı değişikliği oluşturan etkinin şiddetine ve oluşan değişikliğin büyüklüğüne bağlıdır. Sonuç olarak; İş, sistem içinde oluşan değişikliğin bir tanımıdır ve net iş sadece dengede olmayan sistemlerde meydana gelebilir.

2 Enerji iş yapabilme yeteneğidir. Fiziksel bir sistemin dengesi herhangi bir yolla değiştiği zaman, enerji işe dönüşür ve sistemdeki değişiklik yeni bir denge şartı oluşuncaya kadar devam eder. İş ve enerji aynı birimlerle ölçülürler ve yapılan işin toplam miktarı daima kullanılan enerjinin toplamına eşittir. Herhangi bir sistem için yapılan işin mikarını tanımlayan formül, İş = Kuvvet Benzeri Etki x Yer Değiştirme Miktarı (2.1) şeklindedir. Bundan sonraki bölümlerde bu denklemin mekaniksel, akışkan ve elektriksel sistemlerdeki uygulamalarını irdeleyeceğiz. Termal sistemlerde bu genel denklemin ısı enerjisi tanımına yeterli olmadığını da göreceğiz. 2.2.Mekaniksel Sistemler: Mekaniksel sistemlerin yer değiştirmesi sonucunda ortaya çıkacak olan iş, ya öteleme hareketi sonucunda ya da dönme hareketi sonunda oluşabilir. Bu nedenle mekaniksel işi buna göre ayrı ayrı irdelemekte yarar vardır Öteleme Hareketi Sonunda Oluşan Mekaniksel İş Öteleme hareketi yapan mekaniksel bir sistemde yapılan iş denklemi, daha önce yapılan tanımdan hareketle, W = F. L (2.2) şeklinde formüle edilir. Burada; W = Kuvvetin yapmış olduğu mekanik iş, F = Hareket doğrultusunda etkiyen kuvvet bileşeninin büyüklüğü ve

3 L = kuvvet etkisiyle hareket doğrultusunda gidilen yoldur. Bu denklem, sadece bir kuvvetin yaptığı işi tanımlar. Ancak enerji değişimi sonunda oluşan son durumu açıklayamaz. Fakat bu sadece bir sistemdeki enerji durumunun değişmesinin, bir mekaniksel kuvvetin yaptığı işle bağlantılı olduğunu belirler. Bir başka deyimle bu iş tanımına göre, iş yapılabilmesi için cismin yerdeğiştirmesi (hareket etmesi) zorunludur. Aksi halde iş yapılmaz.şekil 2.1 de, halter çalışması yapan bir kişinin yaptığı mekaniksel iş gösterilmektedir. Adamın kas kuvveti, ağırlıkların belli bir yüksekliğe kaldırılabilmesinin nedenidir. Burada ağırlıkların belirli bir yüksekliğe Şekil 2.1 kaldırılıp aynı yere tekrar bırakılmasıyla bir iş yapılmış olmaz. Adam, ağırlığı kaldırabilmek için ani ve kuvvetli bir çekiş uygulayabilir. Fakat uygulanan kuvvet bu ağırlığı kaldırmaya yetmeyebilir. Bu durumda da ağırlık üzerinde bir iş yapılmamış olur. Eğer ağırlıkları başının üzerinde tutarsa, yine iş yapılmamış olur. Çünkü bir kuvvetin oluşturduğu hareket yoktur. Mekaniksel işin tanımında kişinin güç sarf etmesi veya yorulması iş yapılması anlamına gelmemektedir. Kişinin

4 kaslarında depolanan enerji ağırlıkların havada tutulmasıyla ısı enerjisine ve kimyasal enerjiye dönüşmüştür. Fakat mekaniksel bir iş yapılmamıştır. Şekil 2.1'de ağırlıkların yerden 2 m yukarıya kaldırılmasıyla, kas kuvvetinin yaptığı mekaniksel iş W = F.L W = = 2000 N.m W = 2000 joule olacaktır. SI birim sisteminde iş birimi Newton x metre = Joule'dür. Örnek 1. Şekil 2.2 de gösterildiği gibi, bir kayak yatay olarak etkiyen ve 35 Newton büyüklüğünde bir kuvvetin etkisinde 20 metre kaydırılmıştır. Yapılan işi ve bunun için kullanılan enerjiyi hesaplayınız. 35 N Şekil 2.2 Çözüm. W = F.L = 35 (N) 20 (m) W = 700 N.m(joule)

5 Kayağın hareketi sırasında yapılan iş miktarı, bir enerji kaybı olmadığı kabul edilirse, harcanan enerji miktarına eşittir. Yani 700 joule'dir. Bir kuvvetin yaptığı işin tanımında, yalnız hareket doğrultusundaki kuvvet bileşeninin gözö nüne alınacağı belirtilmişti. Şekil 2.3 (a) da bir adam çim biçmektedir. Çim biçme makinesinin tutma koluna uygulanan kuvvetin yönü ile makinenin hareket yönü aynı değildir. Şekil 2.3 (b) de bu durum vektörel olarak gösterilmiştir. uygulanan kuvvet (a) (b) Şekil 2.3 makina üzerine etki eden F kuvvetinin, yatay (F x ) ve düşey (F y ) bileşenleri vardır. Düşey kuvvet hiçbir iş yapmaz. Çünkü, düşey doğrultuda hareket yoktur. Makinenin hareketini yatay doğrultuda sağlayan F x kuvveti tarafından bir iş yapılmaktadır, Sonuç olarak, kuvvetin etki yönü ile hareket yönü aynı doğrultuda olduğu takdirde iş yapılır Rotasyon Hareketi Sonunda Oluşan Mekaniksel îş Dönme hareketi yapan bir mekanik sistemde, yapılan işin genel denklemi W = T θ (2.3) şeklindedir.

6 Burada, W=Tork tarafından yapılan mekaniksel iş, T = işi üreten torkun şiddeti ve θ = Tork uygulandığında ortaya çıkan dönme açısıdır. Açılar genellikle derece veya devir sayısı ile ölçülürler. Ancak sıkça kullanılan diğer bir birim de radyan"dır. (2.3) numaralı denklemde, açının radyan cinsinden alınması zorunludur. Bir radyanın açı cinsinden karşılığı 57.3 ' dir. Çünkü, 2 π radyan = 360 π radyan = 180 Buradan da 1 radyan = 57,3 elde edilir. Radyan gerçek bir birim gibi değil, bir orandır Akışkan Sistemler Bir akışkan sistemde iş, hareketli akışkan hacmına basınç uygulanmasıyla yapılır. İş = (Kuvvet benzeri etki x Yer değişikliği miktarı) biçiminde tanımlanan genel iş formülü dikkate alınarak akışkan sistemler için iş denklemi, W = ( p ) V (2.4) şeklindedir. Burada W = Hareketli akışkanın yaptığı iş, p = Akışkanın hareketini sağlayan basınç farkı ve V = Transfer olan akışkanın hacmidir.

7 Akışkan sistemde, kuvvet benzeri etki (akışkanın hareketliliğini sağlayan etki) basınçtır ve yer değiştirme miktarı ise hareketli akışkan hacmine transfer edilen miktardır. Sıvılarda durum değişiktir. Çünkü sıvılar sıkıştırılamaz ve verilmiş bir kütle için akışkanın hacmi aynı kalır. Bir boru içinde akmakta olan bir sıvı akışkanın hacmi, aynı zaman aralığında boruyu terk eden akışkanın hacmi ile aynıdır. Değişen tek şey akışkan sistemin basıncıdır. Örnek Problem: Bir su tankının kapasitesi 27 m 3 'dür. Suyun yoğunluğu 1000 kg/m 3 olduğuna göre; Şekil 2.4 de görüldüğü gibi, su tankını doldurabilmek için gerekli olan enerji miktarını hesaplayınız. 30 m Göl Çözüm: P= dgh Şekil 2.4 = = N/m 2 Borunun tepesi ile göl arasındaki basınç farkı P= N/m 2 olduğuna göre, yapılan iş; W= = W= 8,lxl0 6 Joule İş = Enerji eşitliği prensibine göre gerekli olan enerji de 8,lxl0 6 joule' dür.

8 Gaz halindeki akışkanlarda durum farklıdır. Gazlar istenildiği kadar sıkıştırılabilirler. Bu nedenle gazın hacmi değişir ve işin hesaplanması da buna göre düzenlenir. Daha önce belirtildiği gibi, işin yapılabilmesi için hareket zorunludur; yoksa iş yapılmaz. Örneğin, bir araba tekerleğinin içine hava basılırken basınç ve hacım sürekli değiştiğinden bir iş yapılır fakat hava basma işlemi bittikten ve basınç sabitlendikten sonra artık iş yapılmaz. Eğer tekerden atmosfere hava bırakılıyorsa, yine bir iş yapılır. Çünkü bu kez dışarıya bırakılan hava hacmi kadar teker içindeki hacım azalacak, doğal olarak hacım farklılığından oluşan basınç değişimi bir iş yapılmasına neden olacaktır. Hava basılarak doldurulmaya çalışılan tekerleğin bu yapılan iş sırasında hava moleküllerinin termal enerjileri artacak ve tekerlek içinde sıcaklığın yükselmesine neden olacaktır ve tekerlek kısmen gerilecektir. Otomobil tekerleklerinin tam olarak şişirilmesi tehlikelidir. Yukarıda izah edilen sıcaklık artması nedeniyle meydana gelen gerilme bir patlamaya neden olabilir. Bu nedenle mevsim sıcaklıkları da gözönüne alınarak istenilen denge kurulmalıdır Elektriksel Sistemler: Elektriksel sistemde iş ve enerji Joule (J) ile ölçülür. Daha önce verilen genel formülden hareketle, elektriksel iş denklemi; W = V.Q (2.5) olarak belirlenmiştir. Burada V = Yükün hareketini sağlayan potansiyel farkı ve Q = Hareket eden yük miktarıdır.

9 Potansiyel farkı Volt (V) ile ölçülür ve kuvvet benzeri etkidir. Yük ise Coulomb (C) ile ölçülür ve bir potansiyel farkı nedeniyle oluşan elektrik devrelerinde oluşur. Bir coulomb luk elektrik yükü, 6,25xl0 18 elektronun pozitif kutuptan negatif kutba hareket ettirilmesi ile elde edilir.1 Coulomb luk yükün 1 Volt'luk potansiyel farkı etkisi sonucu hareket etmesiyle yapılan işin değeri 1 Joule'dür. Elektriksel sistemler için dönüşüm faktörü 1 joule = 1 Volt x 1 coulomb 1 coulomb = 6.25 x elektron yükü Örnek: 6 volt luk bir otomobil aküsüne 8000 coulomb luk elektron yükü depolanmıştır. Bu yükü depolayabilmek için gerekli enerji ne kadardır? Çözüm: W = V.Q = (6V).(8000C) = joule = 48 KJ Elektriksel sistemlerde yükün ölçülmesi genellikle kullanılmayabilir; bunun yerine elektrik akımı ölçülür. Elektrik akımı, birim zaman yükün akış oranıdır ve tanım olarak, I = Q / t (2.6) ile gösterilir. Burada ; I = Elektrik akımı (A=Ampere), Q = Transfer edilen yük miktarı ve t= Yük transferi için gerekli süre (saniye olarak).

10 Bu denklem daha sonraki bölümde ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Ancak elektriksel işin elde edilmesinde bu denklemin çok önemli bir yeri vardır. Örnek : Doğru akımla çalışan bir elektrik motorundan 12 volt'luk bir gerilimle 2 dakikada 4 amper akım çekilmektedir. Elde edilen elektrik enerjisini hesaplayınız. Çözüm: Q = I t = 4 (A) 120 (S) = 480 C W = V.Q = 12 (V) 480 (C) W = 5760 joule Termal Sistemler: Termal sistemlerde, daha önce tanımlanan genel iş denkleminin uygulaması diğer sistemlere pek benzemez. Çünkü bu sistemlerde, kuvvet benzeri etki sıcaklık değişimine, yer değiştirme miktarı - ise ısı enerjisine arşılık gelmektedir. Bu aslında, diğer sistemleri birleştirme için yapılan bir benzetmedir. Termal sistemlerde, sıcaklık farkının ısı enerjisi akışına neden olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle kuvvet benzeri etki, ( T) sıcaklık farkıdır. Yer değiştirme benzeri nicelik ise (Q) dır.örnek olarak; Şekil 2.5'de bir pencere camı veya mantar levhadaki ısı akışı gösterilmektedir. Belirlenmiş bir levha kalınlığı için ısı akış oranı, seçilen maddenin zıt iki yüzü arasındaki sıcaklık farkı T olmak üzere,

11 Q = K A T L (2.7) Burada; T = Sıcaklık farkı, L = Düzgün kabul edilen maddenin kalınlığı, A = Bir yüzün alanı, K = Maddenin termal iletkenliğini tanımlayan karekteristik sabit Q =Sıcaklık farkının neden olduğu ısı akış oranı ( Btu / saat). T 1 ( yüksek sıcaklık ) Q / T ( ısı akış oranı ) T 2 ( düşük sıcaklık ) L A Alanı Şekil 2.5 Elektriksel sistemlerdeki V potansiyel farkı, akışkan sistemlerdeki AP basınç farkı ve termal sistemlerdeki T sıcaklık farkı (2.7) denkleminde tanımlanan" sistemler arasındaki zorunlu benzerliği gözler önüne sermektedir. Her kuvvet benzeri etki sonucunda bir şeyler hareket etmektedir. Akışkan sistemlerde kütle veya akışkanın hacmi hareket eder. Elektriksel sistemlerde yük hareketlidir ve termal sistemlerde ise ısı enerjisi miktarı hareketli olmaktadır.

12 Örnek : Şekil 2.6 da gösterilen mantar levhanın termal iletkenlik katsayısı 0,30 (BTU / hr.m.c 0 ) olduğuna göre; a)kuvvet benzeri etkiyi ( T), b)isı enerjisi akış oranını (Q H ) hesaplayınız C Çözüm: 0 0 a) T = 80 C - 40 C = 40 0 C b) Q = K A T 40 = 0,30 0,5 = 333,3 Btu / saat L 0, 02 Termal sistemlerle ilgili olarak verilen (2.7) denkleminde ve örnek problemde sıcaklık farkı sabit olarak kabul edilmiştir. Genellikle ısı akışının cismin sıcak tarafından soğuk tarafına doğru olduğu kabul edilir. Başka bir şekilde ifade edilirse; burada sabit sıcaklık farkının neden olduğu ısı akışı açıklanmıştır. Bazı termal sistemlerde durum böyle değildir. Örneğin; bir ısıtıcı üzerinde bulunan su dolu bir kap da ısı enerjisi sürekli olarak ısıtıcıdan suya aktarıldığından, suyun sıcaklığı sürekli değişir. Bu durumda ısıtıcı ile su arasındaki sıcaklık farkı, su içindeki ısı enerjisini hareketlendirir ve sonuçta, soğuk su alta geçer ve böylece suyun kendi içerisinde bir sıcaklık farkı oluşur.

13 Suyun sıcaklığının değişimi su içinde ısı enerjisi akışı bilgilerinden ve sudaki suya ait özelliklerden yararlanılarak açıklanabilir. Bir cismin sıcaklık değişimi için gerekli olan ısı miktarı, Q = mc T (2.8) denklemi ile verilmiştir. Burada Q = Cisimde T sıcaklığını oluşturabilmek için gerekli ısı miktarı, T =Cisimdeki sıcaklık değişimi ve c = maddelerin öz ısı olarak tanımlanan karekteristik bir sabitidir. Bu denklemde, kütle ile öz ısının çarpımı olan (mc) miktarı "ısı kapasitesi" olarak isimlendirilir. Tanım olarak ısı kapasitesi, cismin (m) kütlesinin sıcaklığını bir C değiştirmek için gerekli ısı miktarıdır. Öz ısı(c) ise, cismin bir gramının sıcaklığını bir C değiştirmek için gerekli ısı miktarıdır. Termal sistemlerde, ısı enerjisi sıcaklığı yüksek olan bölgelerden düşük sıcaklıktaki bölgelere doğru akar. Bu suretle maddeye transfer edilen ısı enerjisi, madde içindeki moleküllerin hareketini artırır. Farklı maddelerin temel özellikleri büyük oranda maddenin moleküler yapısına bağlıdır. Örnek olarak, suyun öz ısısı 1 cal/gr.c veya 1 Btu/lb.F 0 dir. Suyun öz ısısı diğer maddelerden büyük olduğundan, iklimlendirmede en ideal malzeme olarak kullanılmaktadır. SI birim sisteminde, ısı miktarı birimi Kalori(cal) veya kilokaloridir. Bir kalori bir gram suyun sıcaklığını bir C değiştirmek için gerekli olan ısı miktarıdır. Kalori küçük bir ölçü olduğundan, genellikle büyük miktarlar için kilokalori kullanılır. SI sistemi ile ingiliz birim sistemi arasındaki dönüşüm faktörleri;

14 Dönüşüm Faktörleri 1 Btu = 252 cal 1 kcal = 1000 cal 1 cal = 3,09 ft lb 1 Btu = 778 ft lb 1 cal = 4,18 joule Şeklindedir. Bazı önemli teknolojik maddelerin öz ısıları ise; Madde Hava Aliminyum Prinç Bakır Cam Çelik Taş ( ortalama ) Kalay Su Odun ( ortalama ) Öz ısı 0,24 0,22 0,091 0,093 0,21 0,115 0,192 0,055 1,00 0,42 şeklindedir.

15 Örnek 1: 250 kg su dolu bir tankın sıcaklığı 15 C dan 45 C a yükseltilmiştir. Herhangi bir ısı kaybı olmadığı kabul edilerek, bu sıcaklık değişimi için gerekli olan ısı miktarını hesaplayınız. Çözüm: Q = mc T = (45-15) = 7500 cal Örnek 2: 25 kg kütlesindeki pirinç bir top izole edilmiş bir su tankından 100 C dan 30 C'a soğutulmaktadır. Soğutulma sırasında suyun sıcaklığı da 10 C dan 30 C'a çıkmıştır. Bu durumda (ısı kaybı olmadığını kabul ederek); a) Pirinç topun bıraktığı ve suyun aldığı ısı miktarını hesaplayınız. b)tank içindeki suyun kütlesini bulunuz. Çözüm: a) Q = mc T b) m = = 25.0,09.( ) = kal = 159,3 KCal Q c T = = 7965 g = 7,965 kg 1, Hal Değiştirme: Bir maddeye ısı verildiği taktirde, iki tür değişiklik meydana gelebilir. Birinci değişiklik, cisim katı halden sıvı hale geçer; ikinci değişiklik ise cismin sıvı halden gaz haline geçmesidir. Her iki hal değiştirme sırasında cisme ısı enerjisi akışı sağlandığı halde sıcaklıklar sabit kalmaktadır. Bu durumda verilen ısı cismin hal değiştirmesine harcanmaktadır. Bu ısılara "gizil ısı" adı verilir. Erime gizil ısısı; erime noktasına kadar ısıtılan bir cismin tümü eriyinceye kadar verilen ısının toplamıdır. 0 C' daki 1 gram buzu yine 0 C'da 1 gram su

16 haline getirebilmek için 80 kaloriye gereksinim vardır. Buna buzun erime gizil ısısı denir. Buharlaşma gizil ısısı; buharlaşma noktasına kadar ısıtılan bir cismin tümü buhar (gaz) haline gelinceye kadar verilen ısının toplamıdır. 100 C' da 1 gram suyun yine aynı sıcaklıkta 1 g buhar haline gelmesi için 540 kaloriye gereksinim vardır. Buna ise suyun buharlaşma gizil ısısı denir. Sonuç olarak; gizil ısı maddelerin hal değiştirmeleri için kullanılan ısı miktarıdır. Hal değiştirme ile ilgili genel prensipler teknolojide önemli uygulama sahaları bulmuştur. İklimlendirme sistemleri, buzdolapları ve benzeri tüm soğutucu sistemler buna örnektir. 2.3.Özet Bir fiziksel sistemde yapılan iş, sistem içerisinde kuvvet benzeri etki nedeniyle meydana gelen değişiklik sonucu oluşmaktadır. Enerji iş yapabilme yeteneğidir ve kapalı bir sistem içinde enerji korunur. Sistem dengede olduğu zaman enerji tutulur ve iş yapılmaz; çünkü sistem içinde kuvvet benzeri etkinin oluşturduğu bir yer değiştirme vektörü yoktur. Sistemin dengesi bozulduğu zaman, kuvvet benzeri etkiler nedeniyle bir çeşit yer değiştirmeler oluşmaya başlar ve sistem içerisinden enerji dönüşümü sonucu bir iş yapılır. İş ve enerji eşittir ve aynı birimle ölçülürler. Aşağıdaki tabloda mekanik, akışkan ve elektriksel sistemlerdeki iş denklemleri verilmiştir. Ayrıca bir sıcaklık değişimi sonucu ortaya çıkan ısı enerjisi denklemi de tabloda gösterilmiştir.

17 Çeşitli sistemlerde iş denklemleri Enerji Sistemi İş = kuvvet benzeri etki x yerdeğiştirme miktarı Mekaniksel Öteleme Iş = kuvvet x yerdeğiştirme (kuvvet yönünde ) Dönme Iş = tork x açısal yerdeğiştirme Akışkanlar Iş = basınç farkı x hacim değişimi Elektriksel Iş = potansiyel farkı x transfer edilen yük Termal Isı enerjisi = sıcaklık farkı x ısı kapasitesi

18 2.8. Problemler l. İş ve enerjiyi tanımlayınız ve bu iki kavramın farklılıklarını, benzerliklerini belirtiniz. 2. Aşağıdaki terimleri tanımlayınız. a) Radyan b) Akım c) Öz ısı d) Isı kapasitesi N'luk bir kuvvet uygulanmasıyla bir cisim 500 m uzaklığa taşınmak istenmektedir. Bunun için ne kadarlık bir iş yapılır? 4.Bir cismi 10 m yüksekliğe kaldırmak için 500 Joule' lük bir iş yapılması gerektiğine göre, cismin ağırlığı kaç N'dur? NM' lik bir tork uygulanarak elde edilen iş 6 joule ise dönen cisim ne kadarlık açı süpürmüştür? (Radyan ve derece cinsinden) 6. Ortalama olarak 70 NM' lik tork uygulanmak suretiyle bir civata 4 1/2 devir sıkıştırabiliniyorsa, yapılan iş ne kadardır? 7. Sabit basınç altında 18 m 3 suyu pompalamak için joule1lük iş yapılıyorsa, suya uygulanan basınç ne kadardır? g kütlesinde bir bakır cismin sıcaklığını 29 C' dan 95 C a çıkarabilmek için kaç kaloriye gereksinim vardır? 9. Bir soğuk oda, 1 cm kalınlığında ve 4 m 2 alanında bir mantar tabakası ile izole edilmiştir. Normal uygulama koşullarında 20 C lik oda sıcaklığının 4 C a düşürülmesi amaçlanmaktadır. Bu sıcaklık farkı, soğutucu sistemin motorunun 1/4 zamanda çalıştırılması ile elde edilebiliniyorsa, motor çalışırken soğutma odasının içinden çekilen ısı enerjisi oranı ( Btu / hr ) ne kadardır? 10. Bir klima cihazı, 1/4 psi hava basıncında çalışabilme özelliğine sahiptir. 20 ft x 30 ft x 8 ft hacmindeki bir odayı iklimlendirebilmek için ne kadarlık bir enerji gereklidir?

19 Volt'luk doğru akımla çalışan bir soğutucu, yiyecekleri soğutmak için belirli bir zaman periyodunda 1800 joule enerji kullanmaktadır. Bu durumda transfer edilen elektrik yük miktarı ne kadardır? 12. Bir bardak su, 90 Btu ısı enerjisi kullanılmak suretiyle sıcaklığı 25 C dan 75 C' a çıkarılmaktadır. Isıtılan suyun kütlesini bulunuz? 13. Bir kişi, sürtünmesiz bir düzlem üzerinde bulunan 5 kg kütlesindeki bir cisme yatay doğrultuda bir kuvvet uygulayarak, yatay doğrultuda bir ivme kazandırmaktadır. Kişi, kütleyi 3 metre hareket ettirebilmek için 20 joule' lük bir iş yapıyor ise, cismin kazandığı ivme ne olacaktır? 14. Eğer dönmekte olan bir volanın yarıçapı 1 metre ve volanı bir tam turda durdurabilmek için 600 joule' lük enerjiye gereksinim var ise, bunun için gerekli fren kuvveti ne olmalıdır? 15. Belirli bir uzaklıktaki su deposundan pompalanan su ile bir tankı doldurabilmek için 5xl0 7 joule lük enerjiye gereksinim vardır. Eğer tankın hacmi 300 m 3 ise suyu depodan tanka pompalayabilmek için basınç farkı ne olmalıdır? dakikada ortalama 3,7 amper çekebilmek için 8000 joule enerji sarf etmesi gereken bir doğru akım elektrik motorunun uygulama gerilimi ne olmalıdır? gram kütleli bir cismin sıcaklığını 10 C artırabilmek için 1500 kalori gerekiyorsa, bu cismin öz ısısı ne kadardır? C' deki 10 gram buzun sıcaklığını 32 C' a çıkarabilmek için gerekli ısı miktarı nedir? (Isı kaybı olmadığı kabul edilecektir.) 19. Bir güç kaynağının gerilimini 0 V' dan 12 Volta çıkarabilmek için gerekli enerji joule1dür. Bataryayı yüklemek amacıyla 1 amperlik akım kullanılıyor ise, batarya ne kadar sürede dolacaktır?

20 20. 2 dev/s hızla dönen ve 1 m yarıçapında olan bir volan, dönmesini durdurmak amacıyla suya batırılmıştır. Bu şekilde su tarafından volana uygulanan kuvvet 100 N'dur, Volan tarafından kaybedilen bütün enerjinin suya transfer edildiği ve 200 gr olan suyun ilk sıcaklığının da 20 C olduğu ölçüldüğüne göre, suyun son sıcaklığı ne olacaktır? (Burada 1 kal = 4,184 joule olduğu hatırlanacaktır.) 21.Kalınlığı 5 inch ve alanı 60 ft 2 olan bir duvarın her iki tarafındaki sıcaklıklar 78 F ve 28 F dır. Isı enerjisi akış oranı 300 Btu/hr olduğuna göre, duvarın ısı iletkenliği sabiti nedir?

ENERJİ DENKLİKLERİ 1

ENERJİ DENKLİKLERİ 1 ENERJİ DENKLİKLERİ 1 Enerji ilk kez Newton tarafından ortaya konmuştur. Newton, kinetik ve potansiyel enerjileri tanımlamıştır. 2 Enerji; Potansiyel, Kinetik, Kimyasal, Mekaniki, Elektrik enerjisi gibi

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Bir otomobile lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır. Hava sıcaklığı

Detaylı

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1 Bir otomobil lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır Hava sıcaklığı 25 C iken etkin basınç 210 kpa dır Eğer lastiğin hacmi 0025

Detaylı

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Akışkanlar dinamiğinde, sürtünmesiz akışkanlar için Bernoulli prensibi akımın hız arttıkça aynı anda

Detaylı

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları 9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI MEV Koleji Özel Ankara Okulları Sevgili öğrenciler; yorucu bir çalışma döneminden sonra hepiniz tatili hak ettiniz. Fakat öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmek

Detaylı

Sıcaklık: Newton un ikinci hareket yasasına göre; Hareket eden bir cismin kinetik enerjisi, cismin kütlesi ve hızına bağlıdır.

Sıcaklık: Newton un ikinci hareket yasasına göre; Hareket eden bir cismin kinetik enerjisi, cismin kütlesi ve hızına bağlıdır. Sıcaklık: Newton un ikinci hareket yasasına göre; Hareket eden bir cismin kinetik enerjisi, cismin kütlesi ve hızına bağlıdır. Mademki bir maddedeki atom ve moleküller hareket etmektedirler, o halde harekete

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği

8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği 2007 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için

Detaylı

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j ISI VE SICAKLIK ISI Isı ve sıcaklık farklı şeylerdir. Bir maddeyi oluşturan bütün taneciklerin sahip olduğu kinetik enerjilerin toplamına ISI denir. Isı bir enerji türüdür. Isı birimleri joule ( j ) ve

Detaylı

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi Fiz 1011 - Ders 7 İş, Güç ve Enerji Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş Güç İş-Kinetik Enerji Teoremi http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Günlük yaşamda iş kavramı bir çok

Detaylı

C = F-32 = K-273 = X-A 100 180 100 B-A. ( Cx1,8)+32= F

C = F-32 = K-273 = X-A 100 180 100 B-A. ( Cx1,8)+32= F ISI VE SICAKLIK Isı;Tüm maddeler atom ya da molekül dediğimiz taneciklerden oluşmuştur. Bu taneciklerin bazı hareketleri vardır. En katı, en sert maddelerin bile tanecikleri hareketlidir. Bu hareketi katı

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç Kaldırma Kuvveti - Dünya, üzerinde bulunan bütün cisimlere kendi merkezine doğru çekim kuvveti uygular. Bu kuvvete yer çekimi kuvveti

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

Termodinamik İdeal Gazlar Isı ve Termodinamiğin 1. Yasası

Termodinamik İdeal Gazlar Isı ve Termodinamiğin 1. Yasası İdeal Gazlar Isı ve Termodinamiğin 1. Yasası İdeal Gazlar P basıncında, V hacmindeki bir kaba konulan kütlesi m ve sıcaklığı T olan bir gazın özellikleri ele alınacaktır. Bu kavramların birbirleriyle nasıl

Detaylı

Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır.

Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır. Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır. Basıncın derinlikle değişimi Aynı derinlikteki bütün noktalar aynı basınçta y yönünde toplam kuvvet

Detaylı

BÖLÜM 1. Kuvvet kavramı, herkesin günlük yaşantısında kolaylıkla saptayabildiği temel

BÖLÜM 1. Kuvvet kavramı, herkesin günlük yaşantısında kolaylıkla saptayabildiği temel BÖLÜM 1 KUVVET 1.1. Giriş Kuvvet kavramı, herkesin günlük yaşantısında kolaylıkla saptayabildiği temel bir kavramdır. Çekme ve itme kuvveti cisimlerin hareket nedenidir. Hareket nedeni olarak bu fiziksel

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET Bir Doğru Boyunca Hareket Konum ve Yer-değiştirme Ortalama Hız Ortalama Sürat Anlık Hız Ortalama ve Anlık İvme Bir Doğru Boyunca Hareket Kinematik, cisimlerin hareketini

Detaylı

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ. Bölüm 5: Kontrol Hacimleri için Kütle ve Enerji Çözümlemesi

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ. Bölüm 5: Kontrol Hacimleri için Kütle ve Enerji Çözümlemesi Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ 1 Amaçlar Kütlenin korunumu ilkesi geliştirilecektir. Kütlenin korunumu ilkesi sürekli ve sürekli olmayan akış sistemlerini içeren çeşitli sistemlere

Detaylı

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V 8.SINIF KUVVET VE HAREKET ÜNİTE ÇALIŞMA YAPRAĞI /11/2013 KALDIRMA KUVVETİ Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetini bulmak için,n nı önce havada,sonra aynı n nı düzeneği bozmadan suda ölçeriz.daha

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB) ÖĞENME ALANI : FZKSEL OLAYLA ÜNTE 3 : YAŞAMIMIZDAK ELEKTK (MEB) B ELEKTK AKIMI (5 SAAT) (ELEKTK AKIMI NED?) 1 Elektrik Akımının Oluşması 2 Elektrik Yüklerinin Hareketi ve Yönü 3 ler ve Özellikleri 4 Basit

Detaylı

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi

Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi Reynolds Transport Teoremi (RTT) Temel korunma kanunları (kütle,enerji ve momentumun korunumu) doğrudan sistem yaklaşımı ile türetilmiştir. Ancak, birçok akışkanlar

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

E = U + KE + KP = (kj) U = iç enerji, KE = kinetik enerji, KP = potansiyel enerji, m = kütle, V = hız, g = yerçekimi ivmesi, z = yükseklik

E = U + KE + KP = (kj) U = iç enerji, KE = kinetik enerji, KP = potansiyel enerji, m = kütle, V = hız, g = yerçekimi ivmesi, z = yükseklik Enerji (Energy) Enerji, iş yapabilme kabiliyetidir. Bir sistemin enerjisi, o sistemin yapabileceği azami iştir. İş, bir cisme, bir kuvvetin tesiri ile yol aldırma, yerini değiştirme şeklinde tarif edilir.

Detaylı

Video 01. Bir kuvvet, etkidiği cismin yerini değiştirebiliyorsa iş yapılıyor denir. İşin oluşabilmesi için kuvvet gerek şarttır.

Video 01. Bir kuvvet, etkidiği cismin yerini değiştirebiliyorsa iş yapılıyor denir. İşin oluşabilmesi için kuvvet gerek şarttır. Video 01 01.İŞ GÜÇ ENERJİ A) İŞİN TANIMI Bir kuvvet, etkidiği cismin yerini değiştirebiliyorsa iş yapılıyor denir. İşin oluşabilmesi için kuvvet gerek şarttır. Bir başka deyişle kuvvetin X yolu boyunca

Detaylı

BÖLÜM 3. Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı. Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

BÖLÜM 3. Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı. Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü BÖLÜM 3 Sürekli Isı iletimi Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Düzlem Duvarlarda Sürekli Isı İletimi İç ve dış yüzey sıcaklıkları farklı bir duvar düşünelim +x yönünde

Detaylı

Güç, enerji ve kuvvet kavramları, birimler, akım, gerilim, direnç, lineerlik nonlineerlik kavramları. Arş.Gör. Arda Güney

Güç, enerji ve kuvvet kavramları, birimler, akım, gerilim, direnç, lineerlik nonlineerlik kavramları. Arş.Gör. Arda Güney Güç, enerji ve kuvvet kavramları, birimler, akım, gerilim, direnç, lineerlik nonlineerlik kavramları Arş.Gör. Arda Güney İçerik Uluslararası Birim Sistemi Fiziksel Anlamda Bazı Tanımlamalar Elektriksel

Detaylı

TEOG Hazırlık Föyü Isı ve Sıcaklık

TEOG Hazırlık Föyü Isı ve Sıcaklık Isı * Bir enerji türüdür. * Kalorimetre kabı ile ölçülür. * Birimi kalori (cal) veya Joule (J) dür. * Bir maddeyi oluşturan taneciklerin toplam hareket enerjisidir. Sıcaklık * Enerji değildir. Hissedilen

Detaylı

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin titreşim hızı artar. Tanecikleri bir arada tutan kuvvetler

Detaylı

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti 1 F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU TERMODİNAMİK Öğr. Gör. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU ISI Maddenin kütlesine, cinsine ve sıcaklık farkına bağımlı olarak sıcaklığını birim oranda değiştirmek için gerekli olan veri miktarına

Detaylı

2. Basınç ve Akışkanların Statiği

2. Basınç ve Akışkanların Statiği 2. Basınç ve Akışkanların Statiği 1 Basınç, bir akışkan tarafından birim alana uygulanan normal kuvvet olarak tanımlanır. Basıncın birimi pascal (Pa) adı verilen metrekare başına newton (N/m 2 ) birimine

Detaylı

(p = osmotik basınç)

(p = osmotik basınç) EK II RAOULT KANUNU OSMOTİK BASINÇ Şek- 1 Bir cam kap içine oturtulmuş gözenekli bir kabın içinde şekerli su, cam kapla da saf su bulunsun ve her iki kapta düzeyler aynı olsun (şek. 1). Bu koşullar altında

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

TERMAL ve ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ. Rıdvan YAKUT

TERMAL ve ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ. Rıdvan YAKUT TERMAL ve ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ Rıdvan YAKUT Termal ve Enerji Mühendisliği Bu bölümde, içten yanmalı motorlar, uçak itki sistemleri, ısıtma ve soğutma sistemleri, yenilenebilir enerji kaynakları, yenilenemez

Detaylı

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir 1. Bir öğrenci sıvının kaldırma kuvveti ile ilgili aşağıdaki deney düzeneğini kurarak K cismi bağlanmış dinamometrenin havada 100N, suda 60N gösterdiğini gözlemliyor. 3. Taşma seviyesine kadar su dolu

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEMEL KAVRAMLAR. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN KÜTLE: Yeryüzünde hacim kaplayan cisimlerin değişmez madde miktarıdır. ( sıcaklığa, basınca, çekim ivmesine bağlı olarak değişmez. ) Terazi ile ölçülür. Kütle birimi SI birim sisteminde Kg dır. Herhangi

Detaylı

ENERJİ. Konu Başlıkları. İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu

ENERJİ. Konu Başlıkları. İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu ENERJİ Konu Başlıkları İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu İş Bir cisme uygulanan kuvvet o cismin konumunu değiştirebiliyorsa, kuvvet iş yapmış denir. İş yapan bir kuvvet cismin

Detaylı

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz?

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? Temel Kavramlar Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 1 Elektriksel Yük Elektrik yükü bu dış yörüngede dolanan elektron sayısının çekirdekteki proton

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ YOĞUNLUK ÇALIŞMA SORULARI

KALDIRMA KUVVETİ YOĞUNLUK ÇALIŞMA SORULARI ADIRA UVVETİ OĞUNU ÇAIŞA SORUARI 1. 4. oğunluk(g/cm 3 ) 3 2 1 Z, ve cisimlerinin yoğunluklarını gösteren tablo şekildeki gibidir. Bu cisimler yoğunluğu 2g/cm 3 olan bir sıvıya bırakıldıklarında aşağıdaki

Detaylı

Termal Genleşme İdeal Gazlar Isı Termodinamiğin 1. Yasası Entropi ve Termodinamiğin 2. Yasası

Termal Genleşme İdeal Gazlar Isı Termodinamiğin 1. Yasası Entropi ve Termodinamiğin 2. Yasası Termal Genleşme İdeal Gazlar Isı Termodinamiğin 1. Yasası Entropi ve Termodinamiğin 2. Yasası Sıcaklık, bir gaz molekülünün kütle merkezi hareketinin ortalama kinetic enerjisinin bir ölçüsüdür. Sıcaklık,

Detaylı

BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ

BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ Faraday Kanunları Elektroliz olayı ile ilgili Michael Faraday iki kanun ortaya konulmuştur. Birinci Faraday kanunu, elektroliz sırasında

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

FİZK Ders 1. Termodinamik: Sıcaklık ve Isı. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 1. Termodinamik: Sıcaklık ve Isı. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 104-202 Ders 1 Termodinamik: Sıcaklık ve Isı Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü www.aovgun.com http://fizk104.aovgun.com 1 Dersin İçeriği Bölüm A: Termodinamik 1.Sıcaklık 2.Isı ve Termodinamiğin 1. Kanunu

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Katı Bir Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Katı Bir Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi -Fizik I 2013-2014 Katı Bir Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel: 2924332 İçerik Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği Açısal ve Doğrusal Nicelikler

Detaylı

Maddelerin ortak özellikleri

Maddelerin ortak özellikleri On5yirmi5.com Maddelerin ortak özellikleri Maddelerin ortak özellikleri, ayırt edici özelliklerinin incelenip hallerine göre sınıflandırılmasının yapılması... Yayın Tarihi : 30 Ekim 2012 Salı (oluşturma

Detaylı

İŞ Bir F kuvveti uygulandığı cismin yer değiştirmesini sağlıyor ise bu kuvvet cisim üzerine iş yapıyor demektir. İş W sembolü ile gösterilir.

İŞ Bir F kuvveti uygulandığı cismin yer değiştirmesini sağlıyor ise bu kuvvet cisim üzerine iş yapıyor demektir. İş W sembolü ile gösterilir. İŞ Bir F kuvveti uygulandığı cismin yer değiştirmesini sağlıyor ise bu kuvvet cisim üzerine iş yapıyor demektir. İş W sembolü ile gösterilir. W = F. Δr =!F! Δr cosθ Yola paralel bir F! kuvveti cismin yatay

Detaylı

SORULAR - ÇÖZÜMLER. NOT: Toplam 5 (beş) soru çözünüz. Sınav süresi 90 dakikadır. 1. Aşağıdaki çizelgede boş bırakılan yerleri doldurunuz. Çözüm.1.

SORULAR - ÇÖZÜMLER. NOT: Toplam 5 (beş) soru çözünüz. Sınav süresi 90 dakikadır. 1. Aşağıdaki çizelgede boş bırakılan yerleri doldurunuz. Çözüm.1. SORULAR - ÇÖZÜMLER 1. Aşağıdaki çizelgede boş bırakılan yerleri doldurunuz. Çözüm.1. Gıda Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0216-Akışkanlar Mekaniği Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru

Detaylı

FİZİK II - Final UYGULAMA

FİZİK II - Final UYGULAMA FİZİK II - Final UYGULAMA Problem 1 /Ders 1 (Elektrik Alan ve Kuvvet) Şekildeki gibi 1.00 g lık yüklü bir mantar top ince bir iplikle düzgün bir elektrik alanının bulunduğu bölgede asılıyor. İpin yatayla

Detaylı

Fizik 203. Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün

Fizik 203. Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün Fizik 203 Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com Kepler Yasaları Güneş sistemindeki

Detaylı

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI Bir soğutma tesisinin yapılandırılmasında ilk iş tesisin soğutma gereksiniminin hesaplanmasıdır. Bu nedenle, soğuk kayıplarının ya da ısı kazançlarının iyi belirlenmesi

Detaylı

O )molekül ağırlığı 18 g/mol ve 1g suyun kapladığı hacimde

O )molekül ağırlığı 18 g/mol ve 1g suyun kapladığı hacimde 1) Suyun ( H 2 O )molekül ağırlığı 18 g/mol ve 1g suyun kapladığı hacimde 10 6 m 3 olduğuna göre, birbirine komşu su moleküllerinin arasındaki uzaklığı Avagadro sayısını kullanarak hesap ediniz. Moleküllerin

Detaylı

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir?

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir? ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ( ) a) Termometreler genleşme ilkesine göre çalışır. ( ) b) Isı ve sıcaklık eş anlamlı kavramlardır. ( ) c) Fahrenheit ve Celsius termometrelerinin

Detaylı

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız.

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız. 1. Tost makinesinin ısınması 2. Hızlı giden arabanın fren yapmasıyla lastiklerin ısınması 3. Yazın güneşte kalan suyun ısınması 4. Odunun yanması 5. Ütünün ısınması 6. Koşu bandında tempolu yürüyen adam

Detaylı

1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar

1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar 1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar TERMODİNAMİK VE ISI TRANSFERİ Isı: Sıcaklık farkının bir sonucu olarak bir sistemden diğerine transfer edilebilen bir enerji türüdür. Termodinamik: Bir sistem bir denge

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

KYM 101 KİMYA MÜHENDİSLĞİNE GİRİŞ PROBLEM SETİ

KYM 101 KİMYA MÜHENDİSLĞİNE GİRİŞ PROBLEM SETİ KYM 101 KİMYA MÜHENDİSLĞİNE GİRİŞ PROBLEM SETİ 1. Aşağıda verilen birim çevirme işlemlerini yapınız. a) 554 m 4 day. kg cm 4 min. g (38472.2 cm4 min. g ) b) 5.37x10 3 kj min hp (120 hp) c) 760 miles h

Detaylı

Birimler. Giriş. - Ölçmenin tanımı. - Birim nedir? - Birim sistemleri. - Uluslararası (SI) birim sistemi

Birimler. Giriş. - Ölçmenin tanımı. - Birim nedir? - Birim sistemleri. - Uluslararası (SI) birim sistemi Birimler Giriş - Ölçmenin tanımı - Birim nedir? - Birim sistemleri - Uluslararası (SI) birim sistemi 1 Ölçme: Değeri bilinmeyen bir büyüklüğün birim olarak isimlendirilen ve özelliği bilinen başka bir

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti KALDIRMA KUVVETİ Her cisim, dünyanın merkezine doğru bir çekim kuvvetinin etkisindedir. Buna rağmen su yüzeyine bırakılan, tahta takozun ve gemilerin batmadığını, bazı balonların da havada, yukarı doğru

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü Isı Transferi Ara Sınav Soruları. Notlar ve tablolar kapalıdır. Sorular eşit puanlıdır. Süre 90 dakikadır.

Makine Mühendisliği Bölümü Isı Transferi Ara Sınav Soruları. Notlar ve tablolar kapalıdır. Sorular eşit puanlıdır. Süre 90 dakikadır. Makine Mühendisliği Bölümü Isı Transferi Ara Sınav Soruları Notlar ve tablolar kapalıdır. Sorular eşit puanlıdır. Süre 90 dakikadır. 28.11.2011 S.1) Bir evin duvarı 3 m yükseklikte, 10 m uzunluğunda 30

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 5 : MADDENĐN HALLERĐ VE ISI

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 5 : MADDENĐN HALLERĐ VE ISI ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 5 : MADDENĐN HALLERĐ VE ISI G- ISINMA SOĞUMA EĞRĐLERĐ (2 SAAT) 1- Suyun Isınma (Buzun Hal Değişim) Grafiği (Buzun Su Buharı Haline Geçmesi) 2- Suyun Soğuma (Su Buharının

Detaylı

ISI TRANSFER MEKANİZMALARI

ISI TRANSFER MEKANİZMALARI ISI TRANSFER MEKANİZMALARI ISI; sıcaklık farkından dolayı sistemden diğerine transfer olan bir enerji türüdür. Termodinamik bir sistemin hal değiştirirken geçen ısı transfer miktarıyla ilgilenir. Isı transferi

Detaylı

Elektrik Müh. Temelleri

Elektrik Müh. Temelleri Elektrik Müh. Temelleri ELK184 2 @ysevim61 https://www.facebook.com/groups/ktuemt/ 1 Akım, Gerilim, Direnç Anahtar Pil (Enerji kaynağı) V (Akımın yönü) R (Ampül) (e hareket yönü) Şekildeki devrede yük

Detaylı

Isı ve sıcaklık arasındaki fark : Isı ve sıcaklık birbiriyle bağlantılı fakat aynı olmayan iki kavramdır.

Isı ve sıcaklık arasındaki fark : Isı ve sıcaklık birbiriyle bağlantılı fakat aynı olmayan iki kavramdır. MADDE VE ISI Madde : Belli bir kütlesi, hacmi ve tanecikli yapısı olan her şeye madde denir. Maddeler ısıtıldıkları zaman tanecikleri arasındaki mesafe, hacmi ve hareket enerjisi artar, soğutulduklarında

Detaylı

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar v hızıyla hareket eden m kütleli bir parçacığın doğrusal momentumu kütle ve hızın çarpımına eşittir; p = mv Momentum vektörel bir niceliktir, yönü hız vektörü

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

TERMODİNAMİK / HAL DEĞİŞİMİ

TERMODİNAMİK / HAL DEĞİŞİMİ TRMOİNMİK / HL ĞİŞİMİ Maddenin Isı İletkenliği / Isı Sıcaklık Farkı / asıncın rime Noktasına tkisi / Nem Sorular TRMOİNMİK Isıl denge; sıcaklıkları farklı cisimler birbirine değerek ortak bir sıcaklığa

Detaylı

Uçlarındaki gerilim U volt ve içinden t saniye süresince Q coulomb luk elektrik yükü geçen bir alıcıda görülen iş:

Uçlarındaki gerilim U volt ve içinden t saniye süresince Q coulomb luk elektrik yükü geçen bir alıcıda görülen iş: Etrafımızda oluşan değişmeleri iş, bu işi oluşturan yetenekleri de enerji olarak tanımlarız. Örneğin bir elektrik motorunun dönmesi ile bir iş yapılır ve bu işi yaparken de motor bir enerji kullanır. Mekanikte

Detaylı

SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE ÇALIŞMA İLKELERİ (Devamı)

SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE ÇALIŞMA İLKELERİ (Devamı) SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE ÇALIŞMA İLKELERİ (Devamı) Soğutma devresine ilişkin bazı parametrelerin hesaplanması "Doymuş sıvı - doymuş buhar" aralığında çalışma Basınç-entalpi grafiğinde genel bir soğutma devresi

Detaylı

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ELEKTRİKSEL POTANSİYEL Elektriksel Potansiyel Enerji Elektriksel potansiyel enerji kavramına geçmeden önce Fizik-1 dersinizde görmüş olduğunuz iş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu kavramları ile

Detaylı

11.1 11.2. Tanım Akışkanların Statiği (Hidrostatik) Örnekler Kaldırma Kuvveti. 11.3 Örnek Eylemsizlik Momenti. 11.4 Eylemsizlik Yarıçapı

11.1 11.2. Tanım Akışkanların Statiği (Hidrostatik) Örnekler Kaldırma Kuvveti. 11.3 Örnek Eylemsizlik Momenti. 11.4 Eylemsizlik Yarıçapı 11.1 11. Tanım Akışkanların Statiği (Hidrostatik) Örnekler Kaldırma Kuvveti 11.3 Örnek Eylemsizlik Momenti 11.4 Eylemsizlik Yarıçapı 11.5 Eksen Takımının Değiştirilmesi 11.6 Asal Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi. Makine Mühendisliği Bölümü. MENG 219 Deney Föyü

Pamukkale Üniversitesi. Makine Mühendisliği Bölümü. MENG 219 Deney Föyü Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü MENG 219 Deney Föyü Deney No: Deney Adı: Deney Sorumluları: Deneyin Amacı: X Basınç Ölçümü Doç. Dr. Kadir Kavaklıoğlu ve Araş. Gör. Y Bu deneyin amacı

Detaylı

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu Fiz 1011 - Ders 8 Potansiyel Enerji Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi Esneklik Potansiyel Enerjisi Mekanik Enerjinin Korunumu Korunumlu ve Korunumsuz Kuvvetler Enerji Diyagramları, Sistemlerin Dengesi

Detaylı

VİSKOZİTE SIVILARIN VİSKOZİTESİ

VİSKOZİTE SIVILARIN VİSKOZİTESİ VİSKOZİTE Katı, sıvı veya gaz halinde bütün cisimler, kitlelerinin bir bölümünün birbirine göre şekil ya da göreceli yer değiştirmelerine karşı bir mukavemet arz ederler. Bu mukavemet değişik türlerde

Detaylı

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2 On5yirmi5.com Madde ve özellikleri Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir. Yayın Tarihi : 21 Ocak 2014 Salı (oluşturma : 2/9/2016) Kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir.çevremizde

Detaylı

Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz?

Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 30.09.2011 Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 1 Elektriksel Yük Elektrik yükü bu dış yörüngede dolanan elektron sayısının çekirdekteki proton sayısından

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Statik Denge ve Esneklik

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Statik Denge ve Esneklik 1 -Fizik I 2013-2014 Statik Denge ve Esneklik Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 2 İçerik Denge Şartları Ağırlık Merkezi Statik Dengedeki Katı Cisimlere ler Katıların Esneklik Özellikleri 1

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008 Makina * Prof. Dr. İrfan AY Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU * Balıkesir - 008 1 HİDROLİK VE PNÖMATİK 1.BÖLÜM HİDROLİK VE PNÖMATİĞE GİRİŞ TARİHÇESİ: Modern hidroliğin temelleri 1650 yılında Pascal ın kendi

Detaylı

7. Bölüm: Termokimya

7. Bölüm: Termokimya 7. Bölüm: Termokimya Termokimya: Fiziksel ve kimyasal değişimler sürecindeki enerji (ısı ve iş) değişimlerini inceler. sistem + çevre evren Enerji: İş yapabilme kapasitesi. İş(w): Bir kuvvetin bir cismi

Detaylı

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER Adı- Soyadı: Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2015/2016 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru ve Çözümleri 07.01.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20)

Detaylı

Enerji var veya yok edilemez sadece biçim değiştirebilir (1.yasa)

Enerji var veya yok edilemez sadece biçim değiştirebilir (1.yasa) Termodinamik: Enerjinin bilimi. Enerji: Değişikliklere sebep olma yeteneği. Termodinamik sözcüğü, Latince therme (ısı) ile dynamis (güç) sözcüklerinden türemiştir. Enerjinin korunumu prensibi: Bir etkileşim

Detaylı

SICAK SU HAZIRLAYICISI (BOYLER)

SICAK SU HAZIRLAYICISI (BOYLER) SICAK SU HAZIRLAYICISI (BOYLER) Sıcak su hazırlayıcısı ; sıcak su, kaynar su veya buhardan faydalanarak sıcak su hazırlayan cihazdır.bu cihazlar soğuk ve sıcak ortamların akış yönlerine, cidar sayısına

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR)

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) 1. Hava 2. Su (deniz, göl, nehir, dere, yeraltı suyu-jeotermal enerji) 3. Toprak

Detaylı

TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4

TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4 Kapalı Sistem Enerji Analizi TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4 4-27 0.5 m 3 hacmindeki bir tank başlangıçta 160 kpa basınç ve %40 kuruluk derecesinde soğutucu akışkan-134a içermektedir. Daha

Detaylı

5. SINIF KİMYA KONULARI

5. SINIF KİMYA KONULARI 5. SINIF KİMYA KONULARI ISI VE SICAKLIK ISI Sıcaklıkları farklı olan maddeler bir araya konulduğunda aralarında enerji alış verişi olur. Alınan ya da verilen enerji ısı enerjisi denir. Isı ve sıcaklık

Detaylı

BÖLÜM 7. BİRİM SİSTEMLERİ VE BİRİM DÖNÜŞÜMLERİ

BÖLÜM 7. BİRİM SİSTEMLERİ VE BİRİM DÖNÜŞÜMLERİ BÖLÜM 7. BİRİM SİSTEMLERİ VE BİRİM DÖNÜŞÜMLERİ 7.1. Birim Sistemleri Genel Kimya, Akışkanlar Mekaniği, Termodinamik, Reaksiyon Mühendisliği gibi birçok temel ve mühendislik derslerinde karşılaşılan problemlerde,

Detaylı

Özgül ısı : Q C p = m (Δ T)

Özgül ısı : Q C p = m (Δ T) Özgül ısı : Bir maddenin faz değişimine uğramaksızın belli bir sıcaklığa ulaşması için, bu maddenin birim kütlesi tarafından kazanılan veya kaybedilen ısı miktarıdır. Q C p = m (Δ T) 1 Gıdaların Özgül

Detaylı

f = 1 0.013809 = 0.986191

f = 1 0.013809 = 0.986191 MAKİNA MÜHNDİSLİĞİ BÖLÜMÜ-00-008 BAHAR DÖNMİ MK ISI TRANSFRİ II (+) DRSİ YIL İÇİ SINAVI SORULARI ÇÖZÜMLRİ Soruların çözümlerinde Yunus A. Çengel, Heat and Mass Transfer: A Practical Approach, SI, /, 00,

Detaylı

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERSĐ GAZLAR KONU ANLATIMI

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERSĐ GAZLAR KONU ANLATIMI 2008 ANKARA ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERSĐ GAZLAR KONU ANLATIMI DERS SORUMLUSU:Prof. Dr. Đnci MORGĐL HAZIRLAYAN:Derya ÇAKICI 20338451 GAZLAR Maddeler tabiatta katı, sıvı ve gaz olmak

Detaylı

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI Sıvıların Kaldırma Kuvveti SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ (ARŞİMET PRENSİBİ) F K Sıvı içerisine batırılan bir cisim sıvı tarafından yukarı doğru itilir. Bu itme kuvvetine sıvıların

Detaylı

Isı ve Sıcaklık. Test 1'in Çözümleri

Isı ve Sıcaklık. Test 1'in Çözümleri 1 Isı ve Sıcaklık 1 Test 1'in Çözümleri 1. Sıcaklığın SI sistemindeki birimi Kelvin'dir. 6. Madde moleküllerinin ortalama kinetik enerjileri maddenin sıcaklığı ile ilgilidir. Cisimlerin sıcaklıkları sırasıyla

Detaylı

1. AKIŞKANLARIN TEMEL ÖZELLİKLERİ

1. AKIŞKANLARIN TEMEL ÖZELLİKLERİ 1. AKIŞKANLARIN TEMEL ÖZELLİKLERİ 1.8. Ses Hızı ve Mach Sayısı Ses hızı basınçtaki ve özgül kütledeki değişimle ifade edilmektedir (Giles 1980). C dp d Ev Burada; C: Ses hızı (m/s), dp: Basınçtaki değişim

Detaylı

HR. Ü. Müh. Fak. Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik I Bütünleme Sınavı (02/02/2012) Adı ve Soyadı: No: İmza:

HR. Ü. Müh. Fak. Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik I Bütünleme Sınavı (02/02/2012) Adı ve Soyadı: No: İmza: HR. Ü. Müh. Fak. Makina Mühendisliği Bölümü 050304-0506304-Termodinamik I Bütünleme Sınavı (0/0/0) Adı ve Soyadı: No: İmza: Alınan uanlar:..3.4.5.6.. Sınav sonucu. Süre: 90 dak. Not: erilmediği düşünülen

Detaylı

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir.

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı