GLOBAL ISSUES. Virginia L. Farris. Kara Breissinger Rhobyn Costen-Sykes Eileen Kane Cynthia LaCovey Cheryl Pellerin Gerri Williams. Joan R.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GLOBAL ISSUES. Virginia L. Farris. Kara Breissinger Rhobyn Costen-Sykes Eileen Kane Cynthia LaCovey Cheryl Pellerin Gerri Williams. Joan R."

Transkript

1

2 GLOBAL ISSUES Editör Yazı İşleri Müdürü Katkıda Bulunanlar Editör Yardımcısı Danışma Kurulu Sanat Yönetmeni Fotoğraf Seçimi Yayımcı Kıdemli Editör Genel Yayın Yönetmeni Üretim Müdürü Üretim Müdür Yardımcısı Yazı Kurulu Virginia L. Farris Charlene Porter Jenifer Bochner Kara Breissinger Rhobyn Costen-Sykes Eileen Kane Cynthia LaCovey Cheryl Pellerin Gerri Williams Rosalie Targonski Lynne Scheib Joan R. Taylor Tim Brown Maggie Johnson Sliker Judith S. Siegel George Clack Richard W. Huckaby Christian Larson Chloe D. Ellis Alexander C. Feldman Jeremy F. Curtin Kathleen R. Davis Kara Galles ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enformasyon Programları Dairesi, ejournal USA logosu altında, Amerika Birleşik Devletleri ve dünya halkının karşı karşıya olduğu temel sorunlar, ABD toplumu, değerleri, düşünceleri ve kurumlarını ele alan beş elektronik dergi Economic Perspectives, Global Issues, Issues of Democracy, Foreign Policy Agenda, ve Society & Values yayınlamaktadır. Yeni sayıları her ay İngilizce olarak hazırlanan dergilerimiz, daha sonra Fransızca, Portekizce, Rusça ve İspanyolca olarak da yayınlanmaktadır. Özel baskılarımızın Arapça ve Çince seçenekleri mevcuttur. Her yayın cilt (baskıda kaçıncı yıl) ve sayıya (yıl içinde kaçıncı sayı) göre kataloglanır. Dergilerde ifade edilen fikirler,her zaman ABD hükümetinin görüşlerini ve politikalarını yansıtmaz. ABD Dışişleri Bakanlığı, dergilerin link verdiği İnternet sitelerinin içeriği ve sürekli erişimi ile ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmez; bu sorumluluk tamamen bu sitelerin yayımcılarına aittir. Dergilerdeki yazılar ve resimler, dergide belirtilen telif hakkı sahiplerinin izninin alınmasını gerektiren özel telif hakları taşımadıkları takdirde, Amerika Birleşik Devletleri sınırları dışında çoğaltılabilir ve başka dillere çevrilebilir. Uluslararası Enformasyon Programları Dairesi adresinde güncel ve geçmiş konuları çeşitli elektronik formatlarda kaydetmekte ve ayrıca sonraki sayıların içeriğinin listesini sunmaktadır. Görüşlerinizi ülkenizdeki ABD Büyükelçiliği ne veya editör masalarına iletebilirsiniz: Kapak: Bütün fotoğraflar AP/Wide World Photos dan alınmıştır. Editör, ejournal USA IIP/T/GIC ABD Dışişleri Bakanlığı 301 4th Street SW Washington, DC Amerika Birleşik Devletleri E-posta: GLOBAL ISSUES / MART 2006 edergi ABD

3 Bu Sayıda Bilgi teknolojilerinde kaydedilen yenilikler dünyayı, zamanın ve coğrafyanın geleneksel sınırlarından bağımsız olarak insanların haber ve bilgiye erişebildiği bir demokratik medya çağına itmiştir. Yenilikler, yeni bilgi dağıtımı, tüketimi ve kullanımı modelleri yoluyla yeni medya formatları yaratıyor. Dünya halkları, bilgiye giden yolu uzun yıllardır elinde tutan medya kuruluşları ve devletleri aradan çıkararak kendi fikirlerini ifade edebildikleri platformlara erişim sağladıkça, izleyiciler ile medya kuruluşları arasındaki sınırlar ortadan kalkmaktadır. Medya tüketicileri bir çeşit katılımcı gazetecilik modeli oluşturmak üzere bilgi dünyasında kendi alanlarını oluştururken, köklü medya kuruluşları gazeteler ve yayıncılar bu yeni iklime alışmak için çaba sarf ediyor. Bu değişen teknolojilerin uzmanları ve öncüleri konu hakkındaki fikirlerini bu sayfalarda bizimle paylaşacak, ve gelecekte bizi nelerin bekleyebileceğine dair öngörülerini sunarak bu yenilikleri anlatmaya çalışacaklar. Amerikan Basın Enstitüsü Medya Merkezi nden (American Press Institute s Media Center) Dale Peskin ve Andrew Nachison We Media (Medya Biz iz) adını verdikleri bir modelle, ortak bir bilgi toplumu tasarlıyor. Web günlüklerinin öncüsü Dan Gillmor yeni bir gazetecilik tarzının toplumsal olayları nasıl etkilediğini anlatıyor. Televizyon duayeni Jeff Gralnick bir sonraki yeniliği dört gözle bekliyor. Gelişen medya ve teknolojik yenilikler ile birlikte, İnternet suçları da yükselişe geçti. Daniel Larkin, ABD hükümeti İnternet Suçları Şikâyet Merkezi nin, kendilerine ulaşan İnternet suçlarına dair ihbarları nasıl ele aldığını anlatıyor. Yukarıda adı geçenlerle birlikte başka uzmanlar da görüşlerini Gelişen Medya ile paylaştı. Fotoğraflar: İnternet teknolojisinin gelişimi ve diğer elektronik yenilikler; gazeteler, radyo ve televizyon sinema ve müzik sektörlerini ve kütüphaneleri kapsayan bir medya devrimine zemin hazırladı. (Bütün fotoğraflar AP/Wide World Photos dan alınmıştır.)

4 GELİŞEN MEDYA ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI / MART 2006 / CİLT 11 / SAYI Gelişen Basın Küresel Toplumu Yeniden Şekillendiriyor Amerikan Basın Enstitüsü Medya Merkezi Müdür Yardımcısı Dale Peskin, ve Müdür Andrew Nachison, Yeni teknolojiler bilginin dağıtımını, tüketimini ve kullanımını değiştirip toplumsal bilgi tüketiminde devrim yaparak yeni bir basın yaratıyor. 7 Gazeteler Kendi İletişim Araçlarını Yeniden Yaratıyor Ulusal Gazeteler Birliği Murahhas Üyesi Brian L. Steffens Gazeteler genç okuyucuları ve İnternet okuyucu kitlesini çekmek amacıyla ürünlerinin dağıtımı için multimedya platformları oluşturuyor. 10 Gazeteler Yeni Teknolojiye Nasıl Adapte Oluyor? Yeni teknoloji gazetelerin avantajlı içerik, üretim ve dağıtım değişiklikleri yapmalarına olanak tanıyor. 11 Radyo-TV ciler Artık İnternet te Canlı Yayında Michael Murrie, Telekomünikasyon Profesörü, Pepperdine Üniversitesi, Malibu, California Radyo-TV sektörü programlama dağıtımı ve üretimini değişen pazarda hayatta kalacak şekilde değiştirdi. 15 İnternet Çağında Halk Kütüphaneleri Maurice J. (Mitch) Freedman, Amerikan Kütüphaneler Birliği Eski Başkanı; New York, Westchester Kütüphane Sistemi emekli Müdürü Kütüphane profesyonelleri İnternet i kullanarak, okurlara bilgi hizmeti sunmak için kütüphane duvarlarını aşıyor. 18 Kültürleri İnternet te Buluşturmak Amerikan Kongre Kütüphanesi sanatsal, tarihi ve edebi önemi olan değerli nesneleri İnternet te sergilemek için uluslararası bir girişim başlattı. 19 Okuyucular Kendi Gazetelerini Yaratıyor Kuzey Carolina, Greensboro, Toplum Gazeteciliği Koordinatörü Lex Alexander ile röportaj, NEWS & RECORD Bir kent gazetesi İnternet üzerinde Kent Merkezi (Town Square) konseptini yaşatarak okuyucularına daha fazla etkileşim, toplumsal gazetecilik ve katılım imkânı sunuyor Dolar lık Dizüstü Bilgisayar Her Çocuğa Bir Dizüstü, yoksul ülkelerdeki çocukların ileri teknolojinin nimetlerinden daha fazla yararlanabilmesini sağlamak için bir bilgisayar geliştiriyor.

5 24 Web Günlükçüleri (Blogger) İletişimde Çığır Açtı Toplumsal Medya Merkezi nin Kurucusu, Yöneticisi ve We the Media: Grassroots Journalism by the PeoPle, for the PeoPle Yazarı, Dan Gillmor Web günlükleri medyanın demokratikleşmesini destekleyen ortak bir iletişim alanı. 27 İnternet Albümleri Fotoğraf Günlükçüleri (photoblogger) hayatlarını ve fikirlerini fotoğraflar aracılığıyla paylaşıyor. 33 Dünyanın Diğer Ucuyla İletişime Geçmek Çoğu insan ilgilerini ve deneyimlerini paylaşmak için kendi toplumunun çok uzağındaki yeni insanlarla iletişime geçebiliyor. Bu bölümde bu konudaki üç İnternet projesini ele alacağız. Wikipedia İnternet üzerinde İngilizce olmayan materyaller sunma yolunda büyük bir başarı elde etti. Native Youth Magazine.com Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada da kabile hayatı süren izole toplulukların kültürlerini ve dillerini paylaşmalarına ve bu değerleri yeni nesillere de aktarmalarına fırsat tanıyor. Youth Radio medya olanaklarını akıllıca kullanabilen gençlere programlama üretimi deneyimi yaşatıyor. 36 İnternet2 Yarının İnternet ini Yaratmak İnternet2 Uluslararası İlişkiler Müdürü Heather Boyles 200 ün üzerinde üniversite, yarının İnternet inin oluşumunu hızlandırmak amacıyla ileri uygulamalar ve teknolojiler geliştirmek ve yaygınlaştırmak için sanayi ve devlet ile birlikte çalışıyor. 44 İşte Bir Sonraki Yenilik Burada NBC Haber, İnternet ve yeni medya teknolojileri Özel Danışmanı; Columbia Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Lisans Programı Yeni Medya Yardımcı Profesörü Jeff Gralnick, Kablosuz cihazların sunduğu olanakların gittikçe artması, onları görüntüyü her formatta (oyun, haber, eğlence) sunabilecek en yeni platformlar haline getirecek. 47 Kaynakça Yeni ve gelişen medya hakkında daha fazla bilgi alabileceğiniz kaynaklar. 49 İnternet Kaynakları Çevrimiçi kaynaklar. İnternet Video Günlükleri (videoblog) Family de Michael McIntee babasının hayatı ve hikâyelerini hatırlarken, aile tarihinin önemini de keşfeder. Bu cümle, ziyaretçilerini online izleyicilerle hayatlarını paylaşmaya davet eden ve böylece yerel toplumsal medya için gelişen bir vitrin yaratan videoblog sitesi Minnesota Stories [ dan alınmış ve sitenin izniyle kullanılmıştır. [ ijge0306.htm] 39 İnternet Suçlarıyla Mücadele FBI İnternet Suçları Şikâyet Merkezi (IC) Birim Şefi Daniel Larkin IC3; İnternet te sahtecilik, dolandırıcılık ve İnternet suçları hakkında artan şikâyetleri araştırıyor. 43 Her e-tüketicinin Bilmesi Gerekenler ABD deki bir grup tüketici hakları savunucusu, İnternet sahtecilik ve dolandırıcılıklarını önlemek için yol gösteriyor.

6 Gelişen Basın Küresel Toplumu Yeniden Şekillendiriyor Dale Peskin ve Andrew Nachison Geleneksel basın ile toplum arasındaki ilişki değişiyor ve bilgi uzmanları bu trend e Medya Biziz (We Media) adını veriyor. Yayıncılık alanındaki bu gelişme, Web in sosyal ağının, hiçbir coğrafi bağlantısı olmayan ancak teknolojik olarak ilişkili insanlara haber ve bilgi üretimi, analizi ve erişimi fırsatı sunmasına imkân tanıyor. Dale Peskin ve Andrew Nachison Virginia nın Reston şehrindeki Medya Merkezi nin müdür yardımcısı ve müdürü. Amerikan Basın Enstitüsü nün bir bölümü olan Merkez, etkileşim halindeki dünyamızda bilgiye daha iyi erişebilen bir toplum inşa etmeyi hedefleyen bir düşünce takımını barındırıyor. Fotoğraflar: Bilgi teknolojileri, nesiller ve kültürleri kapsayan trendlerle, insanların şimdiye kadarki en iyi iletişimi kurmalarına olanak tanıyor. We Media devriminin katılımcıları fotoğraf ve görüntü kaydetmek ve göndermek için cep telefonu kullanıyor; özel ihtiyaçlarına göre hazırlanmış bilgiler elde etmek için güçlü arama motorlarından faydalanıyor; başka oyunculardan oluşan ağlarla karmaşık oyunlar oynuyor; ve küresel bir izleyici kitlesine ulaşan El Cezire gibi uydu kanalları izliyor. Anaokulundan üniversiteye kadar her noktada bu teknolojiler temel eğitimin araçları, sınırsız bilgiye giden bir yol ve geleceğin becerilerini edinmek için bir fırsat sunuyor. (Bütün fotoğraflar AP/Wide World Photos dan alınmıştır.) Bilgi teknolojilerindeki yenilikler insanlığı, neredeyse herkesin haber ve bilgiye anında erişim sağlayabildiği ve bilgi ve haber sektörünün üreticileri ve destekçileri olabildiği demokratik bir medya çağına götürdü. Sonuç olarak haber artık sıra dışı yollardan ve öngörülemeyen sonuçlarla iletiliyor. Ortak bir dijital medya deneyimi bildiklerimizi ve onları öğrenme biçimimizi nasıl etkiliyor? Eğer herkes gazeteci, yayıncı veya arşivci olabiliyorsa, gerçek hikâye yaratıcıları ve sahipleri ne yapıyor? Bütün bunların küresel dünyamız üzerindeki etkileri ne? Toplumu etkileyen haber ve bilgilerde katılıma ve toplumsal sorumluluğa yer vererek sınırsız kaynaktan yayılan içeriğe küresel erişim sağlama olgusunu tanımlamak üzere dört yıl önce yaratılan ismiyle We Media nın temelinde bu sorular yatmaktadır.

7 Bu ifade şekillerinden biri Google. Dünyanın bilgisini organize etmeyi hedefleyen İnternet arama motoru, bireylere kendi dünyalarını kontrol etme olanağı sunuyor. İnsanlar kendi kişisel tercihlerini yansıtan bilgiye erişme gücünü elde ederek harekete geçiyor. Haber ve bilgiye kişisel erişimin koşulları artık, bilgi dağıtımı üzerinde iktidar kuran otorite ve para sahibi güçlü kurumlar tarafından belirlenmiyor. Diğer bir ifade şekli ise bloglar, yani web günlükleri. Bu İnternet günlükleri tüm dünyadaki insanları ve bu insanların fikirlerini buluşturuyor. Global Voices [ ] gibi siteler sıradan insanların hikâyelerini ve görüşlerini bir araya getiriyor: benzersiz koşullardan ve kültürlerden otantik sesleriyle hikâyelerini anlatan insanlar. Blogların gücü o kadar etkili ki, sayıları 25 milyonu aşan (blogosferdeki e- günlüklerin yaklaşık yüzde 25 i) blog sitelerini takip etmek için gibi web siteleri yaratıldı. Üçüncü bir ifade şekli ise uluslararası uydu kanallarındaki artış oldu. Medyadaki demokratikleşme hava dalgalarını (radyo-tv dalgaları) bütün kültürlerin erişimine açtı. 70 in üzerinde uluslararası kanal düşük maliyetli dijital teknolojilerini ve uydu yayınını kullanarak, her türlü bakış açısına hitap eden haberleriyle dünyanın diğer ucuna ulaşarak sınırları aşıyor. Devlet destekli BBC, dünya çapında 100 milyon insana ulaşan ve 43 dile çevrilmiş yüzlerce kanalı ve İnternet siteleri ile yeni bir Britanya imparatorluğu kurdu. El-Cezire fırtınalı ve çalkantılı bir bölgede özgür medyayı savunuyor ve Arap dünyasının düşüncesini şekillendiriyor. El-Cezire 2006 nın sonlarına doğru yayına sokacağı bir İngilizce haber kanalı ile etkisini arttırmayı hedefliyor. We Media, en güçlü medya iletişimi olan konuşma yı destekleyen kişisel medya cihazlarının yaygınlığını da kapsamaktadır in sonunda 2 milyardan fazla insanın (dünya nüfusunun neredeyse üçte birinin) cep telefonu vardı. Tüm dünya genelinde her yıl yaklaşık 800 milyon yeni cep telefonu satılıyor itibariyle yaklaşık 600 milyon kişi herhangi bir olayı, çoğunluğu cep telefonlarının bir özelliği olan gelişmiş dijital kameralarla kaydedebiliyor olacak. Öyle ki, bu cihazlar hayatın içinde eşi görülmemiş bir yaratma, üretme, paylaşma ve katılma gücüne sahip bir küresel içerik nesli yaratıyor. Küresel ağlar insanların istedikleri yer ve zamanda haber, fikir, görüş ve görüntü göndermesine imkân tanımakta. Ortaya çıkan şey We Media nın en güçlü ifadesidir: katılım. Herkes hikâyenin bir parçası. Herkesin kendine göre bir etkisi var. We Media, geleneksel kurumlar arasında değişen ilişkide özellikle belirgindir. We Media, editöryal kontrolün veya resmi iş akışının çalışanların kararlarını etkilemediği veya çok az etkilediği, tabandan gelen yeni bir süreçtir. Aslında, We Media Web in sosyal ağında gelişen ya da çabucak sona eren eşzamanlı ve çok merkezli diyalogların sonucudur. Haber ve bilgi toplama, iletme, analiz etme ve dağıtma sürecinde etkisi olan bir vatandaş veya vatandaşlar, denetlenen kuruluşlara ve onlar için çalışan gazetecilere rakip oluyor. Ancak amaç aynı olabilir: demokraside ihtiyaç duyulan bağımsız, güvenilir, doğru, geniş kapsamlı ve uygun bilgiyi sağlamak. Bir zamanlar geleneksel gazeteciliğin kıyısında yer alan We Media, artık göz ardı edilemeyecek bir olgu haline geldi. Topluluklar, şirketler, devlet kuruluşları, aydınlar, bağımsız gazeteciler, köşe yazarları, gazetecilik okulları ve hatta haber ajansları da bu harekete katılıyor. Ana akım medyada filizlenen projeler, tek bir konunun bile siyasal gündemi uzun süre meşgul ettiği teknoloji meraklısı bir ülke olan Güney Kore de, halktan on binlerce kişinin gazetecilik yapmasını sağlayan şaşırtıcı Oh My News [ deneyiminden etkileniyorlar. Oh My News kuruluşundan üç yıl sonra bir hükümeti devirecek ve Kore nin medya patronlarının etkisini azaltacak kadar güç kazandı. Fotoğraflar: Yahoo!, MSN, ve Google gibi iletişim devleri dünya halkının bilgi kaynaklarına erişmesini sağlarken, bugünün iletişim toplumunda, medyanın çeşitliliği hiçbir kurumun haber ve fikir akışını kontrol edememesine neden oluyor. (Bütün fotoğraflar AP/Wide World Photos dan alınmıştır.))

8 Kutsal gazetecilik mesleğinin haber kollayıcı vasfıyla sürdüğü hegemonya yeni teknoloji, rakipler ve hizmet ettiği kitle tarafından ilk defa tehdit edildiğinde tarihsel bir an yaşandı. Eğilimler gazeteciliğin temel değerleri hakkında önemli tartışmalara yol açmış durumda. Gazeteciliğin kendini yeniden tanımlama ve yıkıcı güçlere karşı adapte etme sürecinde olduğu çok açık. Tartışmaların merkezinde ise kontrol, güvenilirlik ve kârlılık gibi kritik meseleler yatıyor. Herkes gazeteci olabilir mi? Birçok geleneksel gazeteci katılımcı gazetecilere, özellikle de blogculara karşı dışlayıcı bir tutum sergiliyor ve onları uluslararası araştırmacılık, dürüstlük, denge ve tarafsızlık standartlarını kabul etmeyen benmerkezci ve yetersiz amatörler olarak görüyor. Diğer yandan birçok blogcu da, ana akım medyanın kendi çıkarlarını ve ekonomik kurtuluşunu özgür basının toplumsal sorumluluklarından önde tutan küstah ve dışlayıcı bir grup olduğunu düşünüyor. Birçok geleneksel gazetecinin anlamakta güçlük çektiği şey şu; bir katılımcı, gazetecilik becerisi veya eğitimi açısında yetersiz olsa da, İnternet in kendisi zaten bir kontrol mekanizması işlevi üstlenmektedir. Ancak oradaki editöryal karar uçlarda ve genelde veri sunulmadan önce değil, sunulduktan sonra uygulanır. Bu bilgi ekosisteminde vatandaşlar, bir hikâyenin gerektiği gibi rapor edilmesi, dağıtılması ve düzeltilmesi konusunda birbirine güvenir. O hikâye artık teslim tarihleri ve dağıtım takvimlerine göre şekillendirilmeyecektir. Bunun yerine birçok medya formu içinden geçecek ve böylece organik olarak şekillenecektir. Hikâye okuyucular dışında hiç kimseye ait değildir. Bu yaklaşımın esnekliği ile vurgu, haberin filtrelenmesinden çok haberin yayınlanması üzerindedir. Görüşmeler herkesin görebilmesi için toplum önünde yapılır. Oysa geleneksel haber kuruluşları haberi yayınlamadan önce filtrelemek için kurulmuştur. Editörler ve gazeteciler işbirliği halindedir ancak aralarındaki tartışmalar kamuoyunun incelemesine ve katılımına açık değildir. Katılımcı gazetecilik ile geleneksel gazetecilik arasındaki en belirgin farklar onları üreten yapılar ve kurumlardır. Geleneksel medyayı yaratanlar ticari amaçlı hiyerarşik kurumlardır. Çalışma modelleri reklamlardan elde edilecek kâra odaklıdır. Dakik iş akışı, kârlılık ve bütünlüğe önem verirler. Kâr yerine diyalog, işbirliği ve eşitliğe önem veren sivil ağlar ise katılımcı gazetecilik kanadını oluşturur. Katılımcı gazetecilik modelinde klasik olarak eğitim görmüş bir gazetecinin aracı veya kolaylaştırıcı olmasına ihtiyaç yoktur. Birçok weblog, forum ve çevrimiçi grup bu tür bir uygulama olmadan etkin bir şekilde çalışır. Bazılarına göre dijital medyanın geleneksel bilgi tüketim ve dağıtım modellerini bozmasının, medya şirketlerinin kısa vadeli zararlarından fayda sağlamayı amaçlayan bir silkeleme hareketinden ve yeni nesil iletişim devleri için yeni iş olanakları yaratmaktan pek de farkı yoktur. Bu senaryoya göre Google, MSN, ve Yahoo! gibi şirketler yerel gazeteler, televizyon, radyo ve dergicilerin yerine geçerek medya deneyimlerimizin egemen sahipleri haline gelecektir. Ancak egemenlik, iletişim toplumu için fazla eski bir kavram. Bireyler bilgiye nasıl ve ne zaman erişecekleri ve kiminle paylaşacakları konusunda eşi görülmemiş bir çaba sarf etmekteler. Bu anlamda dijital medya güç ve kontrol üzerine kurulu her türlü kuruluşun çıkarları için yıkıcı bir etkiye sahiptir. Hangi bilgiye erişebildiğimiz bir zamanlar nerede yaşadığımıza bağlıydı. Küresel göçebelerin iletişim toplumunda sosyal başkentimiz yaygın kişisel ağlar aracılığıyla genişleyerek bütün dünyayı kapsayabiliyor. We Media çok yakında haber ve bilgi akışını kontrol eden kurumların etkisini aşacak bir güçtür. We Media, medya sanatında yükselen değerin ses bireyin otantik ve kültürel ifadesi olduğunu savunmaktadır.n Bu makalede ifade edilen görüşlerin ABD hükümetinin görüşleri veya politikaları ile bağlantısı yoktur.

9 Gazeteler İletişim Araçlarını Yeniden Yaratıyor Brian L. Steffens İrili ufaklı bütün gazeteler teknolojik değişimler ve pazar değişimlerine uyum sağlamaya çalışmakla geçirdikleri uzun bir geçmişe sahiptir. Küçük ilçe ve toplulukların gazeteleri, kendilerine yerel olayları daha önce şahit olmadıkları kadar hızlı ve detaylı bir şekilde sunma şansı tanıyan yeni bir teknolojik çağda güç kazanıyor. Brian L. Steffens Ulusal Gazeteler Birliği nin (NNA) murahhas üyesi yılında kurulan ve Amerika daki en eski ve en büyük gazete birliği olan NNA, 2,600 gazeteyi temsil etmektedir. Steffens ayrıca Missouri Gazetecilik Okulu nda geçici yardımcı profesör olarak çalışmaktadır. Fotoğraflar: Geleneksel basılı gazeteler halen okuyucularına düşük maliyetli, taşınabilir ve kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyor. İnternet gazetelerin hatta haftalık gazetelerin yedi gün yirmi dört saat en yeni haberleri web sitelerinden, çoğunlukla gazetenin kendisinde olduğundan daha fazla içerik ve fotoğrafla yayınlamasına olanak tanıdı. (Bütün fotoğraflar AP/Wide World Photos dan alınmıştır.) Gazeteler 21. yüzyılda değişen çevrelerine uyum sağlayan bukalemunlar haline geldi. Aslında bugüne kadar olup biten de buydu: yaprak besleme baskı makinelerinden rotatif matbaalara, linotip makinelerden masaüstü yayıncılığına, siyah-beyazdan renkliye, ve şimdi de kağıttan elektronlara. Gazeteler yeni sunum ve dağıtım formlarını kapsayacak şekilde değişiyor olsa da, daha uzun bir süre bizimle birlikte olmalarını garantileyen benzersiz olanaklar sunmaya devam ediyor. Gazeteler hâla, öncelikle haber; yani genelde güvenilir, doğru, dürüst ve gerçeğin peşindeki bilgiyi sunan tek araç olma özelliğini sürdürüyor. Radyo öncelikle bir müzik ve konuşma aracı. Televizyonun asıl alanı eğlence. İnternet, içeriğin kalitesi ve doğruluğu hakkında hiçbir güvence vermeden her türlü bilgiye erişim sunan bir araştırma aracı. Yerel gazeteler ve topluluk gazeteleri ise okuyucuların çok değer verdiği bir şey sunuyor: yerel haberler.

10 Televizyon istasyonları ve büyükşehir gazeteleri; büyük kentler, gittikçe yayılan varoşlar ve milyonlarla ölçülen nüfuslara sahip topluluklar dâhilindeki bölgesel kitlelere hizmet sunar. Kablolu TV kanalları ve İnternet, ulusal ve uluslararası kitlelere hizmet verir. Yukarıda sayılanların hiçbiri tam anlamıyla yerel veya mahalli olan haberleri kapsamlı ve tutarlı bir şekilde ele almaya yetecek zamana, yere veya sayfaya sahip değildir. Onlar, yerel gazetelerin ayırıcı özelliği olan gündelik hayatı, yani yerel hükümetleri, okulları, yerel sağlık hizmetleri ve tıbbi kaynakları, mahalli sporları, sosyal etkinlikleri, hizmet kulüpleri ve kilise etkinliklerini değil; daha büyük hikâyeleri ve çatışmaları haber yapar. Bu durum, Amerika daki ulusal gazetelerin ve abonelerinin sayısı azalırken, günlük olarak yayınlanmayan yerel gazetelerin sayısının 5,500 den 7,000 e çıkmasının ardında yatan nedeni açıklıyor. Günlük olarak yayınlanmayan gazetelerin okunma oranı neredeyse üç katına çıkarak haftada 70 milyona ulaştı. Yeni teknolojiler geleneksel gazetecilik sektörü için bir tehdit yeni bir öğrenme eğilimi ve denenmemiş iş modelleri oluşturuyor ama bu yeni teknolojiler yerel haber kuruluşları için yeni olanaklar ve fırsatlar da yaratıyor. Yerel Gazeteler Rekabete Katıldı Haftalık yerel gazeteler artık, yerel radyo istasyonlarına son dakika haberleri veya spor haberleri sağlamak zorunda değil. İnternet yokken, yerel hükümet veya okul yönetim kurulu toplantıları hakkında Perşembe gecesi ulaşan haberler veya Cuma gecesi yapılan lise spor müsabakaları bir sonraki haftaya kadar baskıya giremezdi. İnternet haftalık yerel gazetelere son dakika haberleri ve spor haberleri konusunda günlük gazeteler, radyolar ve televizyonlar ile başa baş rekabet şansı tanımıştır. Ancak artık web haberleri bile eskiyebiliyor. Örneğin benim yerel gazetem son dakika haberleri, spor gelişmeleri ve maç boyunca değişen skorları, cep telefonuma gönderdiği mesajlarla anında ulaştırıyor. Mahalli takımın teknik direktörü beklenmedik bir şekilde istifa ettiğinde, bu haberi ilk duyanlardan biri bendim ve ayrıntıları öğrenme arzum beni bilgisayarımı açıp yerel gazetenin sitesine girmeye itti (başka bir eyalette seyahat ediyordum ve gazetenin baskısını alma imkânım yoktu). Eve döndüğümde, gazetenin bir sonraki sayısını edinmek ve son gelişmeler ve röportajlar hakkında bilgi edinmek için sabırsızlanıyordum. Biz Amerikalılar gazetelerimiz ve bilgisayarlarımızı her yere taşımayız ama cep telefonlarımızı her yere götürürüz. Artık gazeteler okuyucularına neredeyse her zaman ve her yerde erişebiliyor. Gazeteler artık televizyonlara renk, video ve fotoğraf teslim etmek zorunda değil. Yerel gazeteler artık yerel hikâyeler için, bölgesel televizyonlardan daha fazla görsel öğe sağlayabiliyor. Bir TV istasyonu en büyük iki lise arasındaki Cuma gecesi maçı hakkında beş saniyelik bir görüntü yayınlayabilir ancak bir yerel gazetenin web sitesi, bölgedeki bütün liseler ve ortaokullardaki spor müsabakaları ve mahalli maçlar hakkında sınırsız sayıda renkli fotoğraf veya video klip yayınlayabilir. Daha da iyisi yerel gazeteler, web sitelerine daha fazla resim koyarak, daha fazla tekrar basım talebi alacaklarını ve böylece artan bir gelir akışı sağlayacaklarını öğrendi. Gazete bir gün bir olay hakkında bir fotoğraf basmışsa ve orada Johnny varsa, onun annebabası ve akrabaları bu gazeteden birkaç kopya satın alabilir. Ama eğer Johnny ve bütün takım arkadaşlarının fotoğrafı web sitesinde yayınlanmışsa, daha fazla ailenin gazeteyi satın alma olasılığı kat kat artacaktır. Gazeteler, yerel gazetelerin hâlâ dikkat çekici olan baskıları ile bu gazetelerin web siteleri ve kısa mesaj servislerinin artan kitlesini birleştirerek reklamcılar için daha geniş bir erişim alanı sunuyor. Birçok gazetenin web sitesi veya elektronik versiyonlarına artık kâr getiren alanlar gözüyle bakılıyor olsa da, basılı ürünler de %20 oranlarına ulaşan kâr marjları sağlamaya devam ediyor. Olumlu tarafı böyle. Gelişen teknoloji tabii ki bütçeyi de etkiliyor. Ulusal çaplı Christian Science Monitor ün basılı versiyonları, elektronik edisyonunun neredeyse iki katına mal oluyor. Genel varsayım şöyleydi: gazete baskıları daha fazla satıldıkça, şirket daha yüksek gelir ve kâr elde edecekti. Daha fazla satış geliri, daha fazla kâr getirecekti. YANLIŞ. Gazete baskıları daha fazla gelir getirdi ama bu baskıların üretimi ve dağıtımına çok daha fazla para harcandı. Satılan her gazete baskısından elde edilen kâr, tek bir elektronik kopyanın üretimi ve dağıtımı ile sağlanan kârın neredeyse yarısıydı. Elektronik basım, daha fazla haber baskısına, mürekkebe ve pahalı dağıtım kanallarına başvurmadan daha ucuza satılırken daha fazla kâr getirebiliyordu. Gazete şirketleri elektronik dağıtımın, özellikle de ana pazar dışındaki alanlarda, geleneksel baskı edisyonlara karşı makul bir alternatif olduğunu öğrenmeye başladı. Tatildeki okuyuculara, evinden taşınmış emekli okuyuculara ya da yeni bir bölgeye taşınmış ama eski şehrindeki ailesi ve arkadaşları hakkında haber almaya devam etmek isteyen okuyuculara gönderilen gazeteler genellikle haftalar sonra ve hasarlı bir şekilde ulaşır. Dijital edisyonlar ise aynı gün içinde hiçbir yırtık veya hasar olmadan ulaşır. Doğum ve ölüm haberleri, veya mahalli bir spor yıldızı hakkındaki haberler, bir tebrik veya teselli mesajı gönderecek süre içinde yakındaki veya uzaktaki arkadaşlar, aileler, tatilciler ve emeklilere iletilir.

11 Sonuç olarak, yeni teknolojiler haber şirketlerinin müşteri hizmetlerini geliştirmesini ve maliyetlerini kontrol etmesini sağlar. Önümüzdeki yıllarda milyonlarca Amerikalı basılı bir gazetenin ucuzluğu, erişilebilirliği (bir bilgisayara ihtiyaçları olmayacak) ve taşınabilirliğine (güç kablosu veya pile ihtiyaç duymadan) değer verecektir. Ancak, acil mesajlar ve güncellemelere (cep telefonları) ve basılı bir gazetenin verebileceğinden daha fazla derinlik ve bağlama (İnternet) değer verenler de olacaktır. Eğer bir okuyucu jogging yapıyorsa, bir gazete baskısını okuyamaz ama ipod una kaydedilen haberleri (podcast) dinleyebilir. Hiçbir güç kaynağının olmadığı bir trende veya otobüste seyahat halindeki bir okuyucu için basılı gazeteler (ya da iyi bir laptop pili) daha değerli olacaktır. Eğer okuyucu ana metropol sahasının dışındaysa, laptopu için kablosuz İnternet e veya, cep telefonu için yeterince güçlü bir sinyale erişemeyebilir. Gazeteler, haber tüketicilerinin olduğu yerde olmalı ve okuyucuların her yerde ve her şekilde kullanabileceği bir araç ile iletilmelidir. Yakın dönemde bu araçlar kâğıt, bilgisayar, cep telefonu ve ipodlar olacaktır. Gelecek ise, kesinlikle bize daha farklı bilgi paylaşım yöntemleri sunacaktır. Bu canlılığı yakalayan ve haberleri, okuyucu kitlesine uygun zamanda, mekânda ve yöntemde sunan gazeteler uzun ve zengin bir geleceğin keyfini sürecektir. Bir Toplumu Bir Arada Tutan Bağlar Medyadaki güncel tema, vatandaşların kentsel etkinliğe nasıl dâhil edileceği konusunda yürütülen araştırmalardır. Gazeteler editörler, yerel ve kişisel bloglar, İnternet forumları ve birey temelli çeşitli içerik formlarına gönderdikleri genişletilmiş çevrimiçi mektuplar ile denemeler yapıyor. Bazıları yerel gazetelerin ait oldukları topluluklar ile bağlarını hiçbir zaman koparmadığını ve yeni teknolojilere yanlış bir önem atfedildiğini savunuyor. Küçük kentlerdeki okuyucular her zaman editörlere, muhabirlere ve hatta yayıncılara bile erişme imkânına sahip oldular. Süpermarket sırasında beklerken, hizmet kulübü toplantılarında, kilise etkinliklerinde ve berber salonunda rast geldiklerinde sohbet edebiliyorlar. Küçük şehirlerde okuyucu ve gazete arasındaki uzaklık, büyük şehirler ve metropollerdeki uzaklıktan daha az. Yeni teknolojinin yerel gazetelere sunacağı pek fark edilmeyen avantajlardan biri de eski moda muhabir ağlarının genişlemesidir. Az sayıdaki çalışanı ve muhabirinin aynı anda birçok yerde olmak zorunda kalması; özellikle de okul yönetimi, belediye başkanlığı, mahalli spor müsabakaları ve kilise etkinlikleri aynı akşama denk geldiğinde, küçük gazeteler için hep bir sorun teşkil etmiştir. Yerel gazeteler uzun zamandan beri, kendi çalışanlarının yetişemediği toplantılar veya etkinliklerin haber yapılması konusunda destek veren, veya mahalli konuların üzerine köşe yazıları yazan yarı zamanlı veya geçici gönüllere ihtiyaç duymuştur. Kablosuz dizüstü bilgisayarlar ve dijital fotoğraf makineleri hemen hemen herkesin kendi yerel gazetesi için muhabirlik ve fotoğrafçılık yapmasını mümkün kılmıştır. Bu olanaklar sadece toplum ve gazetesi arasındaki bağı kuvvetlendirmekle kalmamış, aynı zamanda toplumun kendi içindeki bağları da güçlendirmiştir. Amerika da birçok gazete, küçük şehirlerde yaşayan vatandaşların sağladığı içeriklerle zenginleştirilen konuları ele almaktadır. Columbia nın Missouri şehrindeki vatandaşların yarattığı MyMissourian.com [ da, yerel haberler ve (geleneksel) gazete sitesi şemsiyesi altında toplanmış hikâyeler, köşe yazıları, yorumlar ve fotoğraflar çevrimiçi olarak yayınlanıyor. Bu site gazete veya gazetenin İnternet sitesi yerine geçmiyor, sadece onları tamamlıyor. Basılı gazetenin yer düzenine veya gazete web sitesinin haber anlayışına uygun olmayan haber ve bilgiler bu sitede yer alıyor. Site, gururlu anne-babalar ve büyükanne-büyükbabalar tarafından gönderilen yeni doğan ve üniversite mezunu fotoğrafları; sosyal etkinlikler, hatta kasabada yetiştirilen en büyük sebze ve en sevilen hayvanların fotoğrafları ile doludur. Ayrıca yerel tarifeler, köşe yazıları, yorumlar ve editör mektuplarında yer almayan kişisel hikâyeler, anılar, muhabirlerin katılamadığı toplantılar ve etkinliklerden haberler, kilise ve okul yönetimi hakkında tutulan notlar da burada yer alır. Fotoğraf: MyMissourian.com, topluluklarındaki hayat hakkındaki hikâyelerini paylaşmak isteyen Columbia ve Missouri bölgesi sakinlerinin çevrimiçi yazılarını ve fotoğraflarını yayınlıyor. Gönderilen materyallerin en iyileri Columbia Missourian gazetesinin haftalık edisyonunda yayınlanıyor. (MyMissourian.com un izniyle) GLOBAL ISSUES / MARCH 2006

12 Gönderilen bu materyallerin en iyileri haftalık yayınlanan gazetede toplanıyor: komşunuzun haberleri ve komşunuz hakkında haberler. Teknoloji iyi bir şey ve ona en erken adapte olanlar, ekonomik büyümenin büyük bir bölümünü kontrol ediyor. Ancak bazen teknoloji, sadece insanlar ve toplulukların zaten yaptıkları bir şeyi yapmalarına, yani iletişim kurmalarına, yardım etmekte kullanılan bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Bu makalede ifade edilen görüşlerin ABD hükümetinin görüşleri veya politikaları ile bağlantısı yoktur. Yerel Gazeteler Yeni Teknolojiye Nasıl Uyum Sağlıyor? Haberler Çok düşük bir maliyet artışıyla haftalık gazeteler günlük gazete işlevi görebilir. Gazeteler artık 12, 24 veya 48 sayfa olmak zorunda değil. Fotoğraflar ve renk artık baskı konumu ve yer olanaklarına bağlı değil. İnternet sitesi linkleri okuyuculara daha fazla derinlik ve içerik sunuyor. Gazeteler ve gazete arşivleri incelenebiliyor. Yerel gazeteler eski sayılarını dijital ortama aktardığında gazete çalışanları ve okuyucular istedikleri anahtar kelimeyle, eski yöntemlerden çok daha kolay ve hızlı bir şekilde eski yerel gazeteleri araştırabiliyor. Benzer sistemlerin çoğu ücretli olarak sunulduğu için, gazete başka bir gelir kaynağı daha yaratmış oluyor. Daha küçük yerel gazeteler de halen bu çalışma modelini araştırma aşamasında. Gazeteler cep telefonu mesajları aracılığıyla son dakika haberleri konusunda radyo ile yarışarak her yerde ve her zaman haber sağlayabilir. Tanıtım Gazeteler, İnternet ve kısa mesaj okuyucularına kadar ulaşabilir. Gazeteler, görsel ve işitsel reklam mesajları sağlayabilir. Reklamcılar gazetenin İnternet sitesi veya kısa mesaj servisi aracılığıyla beklenmedik stoklara daha kolay ulaşarak, sonraki haftanın baskısını beklemeden satışları destekleyebilir. Yeni bir ürün geldiğinde veya depoda bekleyen ürünlerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğinde reklamcıların sonraki haftanın baskısını bekleyecek zamanları olmaz ama gazetenin İnternet sitesi veya kısa mesaj servisini kullanarak bir satışı hemen arttırabilirler. Gazete siteleri, aynı ziyaretçi siteye her girdiğinde, aynı reklamcının verdiği farklı mesajları gösterecek şekilde programlanabilir. Okuyucular çevrimiçi bir reklamdaki bir linke tıklayarak ürün ve uygun hizmet hakkında daha fazla bilgi ve görüşe ulaşabilir. Gazete sitelerindeki birçok kupon artık evdeki bir bilgisayar ile yazdırılabilir. Okuyuculardan toplanan bilgiye bağlı olarak bu tür kuponlar bazı temel tüketici gruplarına göre özel olarak şekillendirilebilir. Kısa mesajlar cep telefonları üzerinde kaydedilebilir ve satıcılar ve reklamcılara gösterilebilir. Bunlar da bazı temel tüketici gruplarına göre özel olarak şekillendirilebilir. Radyo, televizyon veya gazete baskılarının aksine, kullanıcılar gazete siteleri aracılığıyla başka alanlara tıklayıp alışveriş yapabilir. Üretim ve Dağıtım Gazeteler çok fazla masraf yapmadan İnternet veya elektronik baskılarını istedikleri sıklıkta yayınlayabilir. Ekstra baskıya, mürekkep veya kâğıt stoklarının arttırılmasına gerek yoktur. Genişletilmiş dağıtım daha fazla kâğıt veya mürekkep gerektirmez. Elektronik baskılar ana pazarın dışında, hatta dünya çapında, aynı gün hiçbir gecikme olmadan dağıtılabilir. Kâğıt kaybı veya hasarı olmaz, fazladan dağıtım aracına veya personeline ihtiyaç duyulmaz. Brian L. Steffens ejournal USA

13 Radyo-TV ciler Artık İnternet te Canlı Yayında Michael Murrie Hızla artan teknolojik gelişmeler radyo-televizyon yayıncılarını ardı arkası kesilmeyen değişim dalgalarına uyum sağlamak zorunda bıraktı. Sektör neredeyse bütün çalışma sistemlerini (yayıncıların programlarını sunuş ve üretme şekli, izleyici ve dinleyici kitlesinin talepleri ve bu taleplerin zamanını) değiştirdi. Michael Murrie California nın Malibu şehrindeki Pepperdine Üniversitesi nde telekomünikasyon profesörü olarak görev yapıyor. Kendisi aynı zamanda profesyonel ve akademik yayınlar için elektronik medya hakkında yazılar yazıyor. Fotoğraflar: Sektör teknolojiye ayak uydurmak ve izleyici kitlesini kaybetmemek için değişirken, Radyo-Tv sektöründeki oyunun adı yeniden üretim. Kablolu televizyon kanalları New York tan Yeni Delhi ye kadar uzanırken, uydu kanalları da yayın akışlarını tüm dünyaya tanıtıyor. İzleyici ve dinleyiciler TiVo, ipod, vedvd gibi ürünlerle kendi haberleri ve eğlence tercihlerini şekillendirme özgürlüklerinin tadını çıkarıyorlar. (Bütün fotoğraflar AP/Wide World Photos dan alınmıştır.) Amerikan radyo-tv sektörü kurtuluş ve başarı hikâyeleriyle doludur. Yarım yüzyıl önce radyo, taşınabilir bir araç haline gelerek ve hareket halindeki insanlar için ağırlığı dramadan müziğe kaydırarak televizyonun tehdidi karşısında başarılı oldu. FM radyonun tehdidi ile karşı karşıya kalan AM radyo, haber ve provokatif tartışma programları geliştirerek hayatta kaldı. Televizyon yarım yüzyıl önce bütün bir ulusun her akşam karşısına oturarak vakit geçirdiği bir araç oldu. Amerikalılar en sevilen kahramanları, spor etkinliklerini, haberleri ve tarihi olayları izlemek üzere bir araya geldi. Televizyon Amerikalılar için hâlâ birincil haber kaynağı ve en çok dikkat çeken reklam aracı olma özelliğini sürdürüyor. Ancak bugünlerde teknoloji, izleyici davranışları ve iş modelleri anlamında şahit olduğumuz değişimler geleneksel radyo-televizyon anlayışını bir kez daha temelinden sarsacağa benziyor. GLOBAL ISSUES / MARCH 2006

14 Eski Rakipler Kaliteli müzik CD lerine rağmen, radyo 1990 larda ABD hükümetinin kanunlarda yaptığı değişiklikler sonrasında daha önce hiç olmadığı kadar kazançlı hale geldi. Bu değişiklikler bir metropolde veya birçok bölge arasında çok sayıda istasyondan yapılan programların birleştirilmesine ve aynı anda yayınlanabilmesine olanak tanıdı. Ancak ortaya çıkan sonuç, lokal içerik bakımından zayıf ve üstünkörü bir programcılıktı. Federal İletişim Komisyonu nun 2003 yılında 13,450 radyo istasyonuna ruhsat vermesi ile lisanslı radyoların sayısı 1970 e göre iki katına çıktı. Amerika Birleşik Devletleri, 10,000 radyo istasyonu ile ticari radyoların devlet radyolarına egemen olduğu sayılı ülkelerden biridir. Televizyon ilk rakibiyle yerel anten veya kablo sistemleri diğer istasyonlardan sinyal almaya başladığında ve daha sonra CNN ve MTV gibi belirli bir alana odaklanan kanallar eklendiğinde karşılaştı. Kablonun 1980lerde metropollere girmeye başlaması ile küçük ve kişisel girişimler gruplar halinde birleşmeye başladı. Televizyon istasyonları, federal yasalar gereği kablo sistemlerinin yerel istasyonları aktarmak zorunda olduğunu savunarak izleyici kitlelerini korumaya çalıştı larda doğrudan uydu yayınları, yani dijital sinyallerle sağlanan ilk hizmet ile rekabet daha da arttı. Kablo da dijital hizmet vermeye başladı ve kanal sayısını kat kat arttırarak birkaç düzineden yüzlere yükseldi. Zaman geçtikçe ve özellikle mülkiyet kuralları gevşedikçe radyo-televizyoncular, rekabet ve programcılık çıkış noktalarında pay edinerek rekabetle başa çıkmaya çalıştı. Günümüzde, ABD deki en büyük beş medya holdinginin hepsi kendi kablolu televizyon kanallarına sahiptir ve en azından bazı türden televizyon programları üretmektedir. Bunların dördünün kendi kablo dağıtım sistemleri, yine dördünün kendi televizyon yayın ağları ve istasyonları, ikisinin yüzlerce radyo istasyonu varken; üçü de kendi sinema filmlerini üretmektedir. Bu ve diğer medya büyükleri arasındaki karmaşık ilişkileri takip etmek pek de kolay değildir. Bu arada hem radyo hem de televizyonlar, programları ses veya görüntü kasetlerine kaydetme ve başka zamanlarda tekrar çalma konusundaki yayın takvimini saf dışı bırakabilen izleyici ve dinleyici kitleleri ile karşılaştı. Kayıt teknolojisi yıllarca önemli bir faktör olamayacak kadar acemi ve karmaşıktı. TiVo nun (kişisel televizyonlar için set üstü bir dijital video kayıt cihazı) ve yayın akışlarını içeren benzer cihazların piyasaya sürülmesiyle kayıt alma işlemi kolaylaştı ve reklamlar aradan çıktı. Bu program akışlarının öneminin düşüşü ve izleyici kontrolü trendinin yükselişinin başlangıcıydı. Daha sonra 1990 larda, muhtemelen insanlar televizyona vakit ayıramayacak kadar meşgul olmaya başladığı için televizyon izlenen evlerin sayısı azaldı. Diğer yandan DVD filmler, İnternet, video oyunları ve diğer yeni medya formları da rekabet halindeydi. Medya yatırım bankası Veronis Shuler e göre, televizyon ile harcanan zamanın İnternet te harcanan zamana oranı 2000 yılında 8 e 1 iken, bu oran 2005 te sadece 4 e 1 di. İnternet büyük bir rakip olarak ortaya çıktı ancak bir yandan da radyo-televizyoncular için yeni fırsatlar yarattı. Araştırma sonuçlarına göre bazı insanlar aynı anda hem İnternet i kullanıp hem de televizyon izliyordu. Televizyon, çevrimiçi haberler ve yayın akışı bilgileri ile programlarını tanıtma olanağı buldu. Herhangi bir yerel radyo istasyonu İnternet bağlantısı sayesinde programlarını neredeyse dünyanın her köşesinde sunabildi. Radyo-Televizyoncular izleyici ve dinleyicilerini daha fazla bilgi edinmek üzere ilgili web sitelerine yönlendirebiliyordu ancak web ziyaretçilerini haber programlarına yönlendirmek çok daha zordu. Toplamda haber izleme oranı artmış olsa da, haberciler kararsız ve bölünmüş bir izleyici kitlesi ile karşılaştı. CNN ve benzeri kanallar izleyicilere istedikleri anda haber, hava durumu ve spor haberleri sunuyordu. Onları çeşitli bölgesel haber kanalları izledi. Yerel haberler ve ajans haberleri özellikle sabah saatlerindeki programların kapsamını genişletti. Teslim tarihleri ortadan kayboldu. Haberler her zaman erişilebilir ve günceldi. Muhabirler sürekli yeni canlı yayınları sunmak zorunda oldukları için haber peşine düşecek zaman bulamamaktan şikâyet ediyordu. Özellikle bütün haber kanalları her dakika yeni bir canlı uydu bağlantısıyla o andaki krizi kışkırtmakla meşgulken, 24 saatlik haberler ve son dakika İnternet mesajlarının hızlı yayılımı, politikacılar ve halkla ilişkiler uzmanları gibi haber kaynaklarına, tepki göstermek veya görüş bildirmek için çok az vakit bırakıyordu. Birçok izleyici haberler, hava durumu, spor haberleri ve eğlence programları arasında sürekli gidip geliyordu. Hatta bazı haber programları, başka kanala geçen izleyicileri geri getirmek için sıradaki haberin tanıtımını yapıyordu. ABD ajans haberlerine ve akşam haberlerine daha fazla içerik ve açıklama eklenerek alternatifsiz bir hale getirilmeye çalışılsa da, yıllar geçtikçe izleyicilerini yavaş yavaş kaybetti yılında üç kanal, yıllardır önemli kişilikler olarak yer etmiş ana haber sunucularını emeklilik veya vefat nedeniyle kaybetti.

15 Radyo-Televizyoncular yine de haberciliğin içinde bulunduğu durumu düzeltebilecek yeni teknolojiler buldu. Haber programları yeni ve gerçekçi grafikler, özellikle de yaklaşmakta olan fırtınaların rotasını gösteren hava durumu animasyonları kullanmaya başladı. Uydular aracılığıyla her yerden, örneğin çölde ilerleyen bir uçak gemisinden veya bir askeri konvoydan bile canlı yayın yapılabiliyordu. Sıradan vatandaşlar ilk defa denizaşırı savaşla karşılaştı. Son Irak savaşında çalışmış olan muhabirler, normal haber yayınlarının dışında, İnternet teki kişisel bloglarından da bilgi vermeye başladı. Haberler hâlâ dikkat çekici ve kazançlıydı. Sonuç olarak, radyo gelirleri (19,3 milyar dolar) ve televizyon gelirleri (44,8 milyar dolar) 2000 yılında zirveye tırmanıp sonraki yıl dibe vurdu. Televizyon daha sonra toparlandı ancak radyo aynı düzeyde kaldı. Kablolu yayıncılık istikrarlı yükselişini sürdürdü ve 2005 yılları arasında dinleyici sayısında yüzde 13 lük bir düşüş yaşayan radyonun sorunları daha derindi. Düşen reklam gelirleri ve dolayısıyla istasyon değerleri bazı holding sahiplerinin çok büyük kayıplar yaşamasına neden oldu. Örneğin en büyük radyo şirketi olan Clear Channel 2002 de 17 milyar dolar, 2005 te 4,9 milyar dolar zarara uğradı yılında Clear Channel, çok fazla reklam alınması nedeniyle rahatsız olan dinleyicileri elde tutmak için promosyonlar ve reklamlar için ayrılan zamanı %20 oranında azalttı. Bu strateji fiyatları arttırdı ve daha kısa reklamları özendirdi. Bu yıl, bu stratejinin işe yaradığını gösteren bazı işaretler görülüyor, ancak radyo hâlâ, son zamanlarda gündeme gelen gizli ödeme (payola) (bir şarkının radyoda yayınlanması için nakit veya hediye vermek) incelemeleri gibi farklı sorunlarla karşı karşıya. Ticari radyolara alternatif olarak uydu radyoları gelişmeye devam ediyor, ayrıca müziği taşınabilir ve erişilebilir kılan ipod ve benzeri cihazlar rekabeti daha da ileriye taşıyor. ipod ve kuzenleri radyo içeriklerini kaydedip sonra tekrar çalabiliyor. Podcasting (pod yayıncılığı) adı verilen işlem radyonun TiVo su gibi. İçerikler, ulusal radyo kanallarından blog tarzı ev yapımı prodüksiyonlara, geniş bir yelpaze oluşturuyor. Dinleyiciler uzun zamandır radyo yayınlarını kaydedip, taşınabilir cihazlarda tekrar dinleme olanağına sahipti; ancak hiçbir zaman bu kadar fazla içerik, çeşitlilik, kalite ve kontrole sahip olmamış, içeriği kolayca yönetme ve kullanma olanağı bulamamıştı. Televizyon sektörü yüksek kalite yolunda bir sonraki adım için yıllarca high definition televizyon u (HDTV) bekledi. Nihayet, yıllardan sonra, bu aşama gerçekleşiyor. CD kalitesinde müzik ve yüksek nitelikte sinyal alım gücü vaat eden dijital radyo yayını da yıllardır gelişme sürecindeydi, ancak sektörde bu kadar geniş kapsamlı bir iyileştirmenin gerektireceği büyük yatırımı yapmaya yetecek heves yoktu. Bu teknolojiyle radyo istasyonları yeni çoklu dijital sinyallerin yanı sıra normal analog sinyalleri de göndermeye devam edebiliyor. Yeni Rakipler Televizyon ve radyo yayıncıları, 1990 lardaki teknolojik devrimler erişilebilir genişbant İnternet hizmeti ve video sıkıştırma olmasaydı, 21. yüzyıla HDTV ve yeni kanallar dışında pek bir değişiklik olmadan girecekti. Genişbant hizmetleri telefon şirketlerinin geliştirdiği DSL (digital subscriber loop), ve kablolu TV sektörünün geliştirdiği kablolu modemlerdi. Bu hizmetler evler ve küçük işletmelere hızlı ve ekonomik İnternet hizmeti sundu. Dijital video sıkıştırma, bir videodaki bütün verileri sayısal olarak tanımlar, artık veya insanların algılayamayacağı verileri bulup bunları düzenler ve gereksiz olanları atar. Sonuçta ortaya çıkan biçimlendirilmiş bilgi, bilgisayar sabit disklerine sığar ve hatta İnternet yoluyla da gönderilebilir. Eskiden ancak bir video taşıyabilen elektronik hatlara ve yollara, bu sıkıştırılmış sinyallerden düzinelerce sığabilir. Daha fazla depolama kapasitesi, işlemci gücü ve veri işleme kabiliyeti ile masaüstü bilgisayarlar, kolayca video oynatabilir ve hatta düzenleyebilir. Böylece küçük ve bağımsız video üreticilerinin önündeki engeller büyük oranda azalmıştır Fotoğraflar: Uydu radyosu, interaktif televizyon ve dijital video, yayıncılık teknolojisindeki en son yeniliklerden sadece birkaçı. (Bütün fotoğraflar AP/Wide World Photos dan alınmıştır.)

16 Dijital video sıkıştırma teknolojisi federal hükümet tarafından da onaylanan ve televizyon istasyonlarının 2009 yılına kadar analog kanallar ve sinyallerden dijital kanallar ve sinyallere geçmesini gerektiren yeni dijital televizyon standartlarının önünü açtı. Dijital dönüşüm yatırımlarına yıllarca direnen TV istasyonlarının çoğu artık HDTV de dâhil olmak üzere, bir ya da daha fazla dijital standarda göre yayın yapıyor. Tüketiciler, fiyatları makul düzeye inen dijital televizyonları artık satın alabiliyorlar. Televizyon ekranı bireysel izleyici için daha küçük ve taşınabilir hale geliyor olsa da, HDTV nin büyük ekranları bütün aileyi televizyon izlemek için yeniden oturma odasında toplayabilir. Ticari radyolar ipod tehdidi altındayken, Apple video oynatabilen yeni bir ipod ürettiğinde yayıncılar 1,99 dolara mal olan prime time programları hazırlama şansına kavuştu. İlk sonuçlar bu hamlenin reytingleri arttırabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte yeni medya, kâr oranı yüksek geleneksel televizyon reklamcılığı modelinin geleceğini tehdit ediyor. Alternatif finansman yöntemlerinden ikisi izle-ve-öde (pay-per-view) ve abonelik. Herkes ücretsiz dağıtım veya satış amacıyla Google a video yükleyebilir. İzle-ve- Öde sinema filmleri gibi, izle-ve-öde network programları da kablolu ve doğrudan yayın yapan uydu televizyonlarında kullanıma sunuluyor. Şimdi prodüksiyon şirketleri, yazarlar, oyuncular, TV kanalları ve ilgili diğer kişiler bu gelirlerin nasıl paylaşılması gerektiğini tartışıyor. İnternet daha fazla video sunabildiği için yayıncılar irili ufaklı daha fazla rakibin tehdidi ile karşılaşabilir. Telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri sektöründeki şirketler IPTV yi (İnternet protokol televizyon) çoktan piyasaya sürdü bile. Yeni şirketler ve bağımsız prodüktörlerden hangi yeni İnternet videosunun geleceğini kim bilebilir ki? Ancak geleneksel yayıncıların hemen hepsinin hiç de azımsanmayacak kaynakları, deneyimleri ve bir kurtuluş ve başarı mirası ile mücadeleye katılacağı kesin gibi görünüyor. Bu makalede ifade edilen fikirlerin ABD hükümetinin görüşleri veya politikaları ile ilgisi yoktur.

17 İnternet Çağında Halk Kütüphaneleri Maurice J. (Mitch) Freedman Halk kütüphaneleri ve buralarda görevli profesyoneller, İnternet in sunduğu bilgi denizinde yolumuzu bulmamızda hâlâ önemli bir rol oynamaktalar. Maurice J. (Mitch) Freedman, Amerikan Kütüphane Birliği nin başkanlığını yapmış ve New York, Westchester Belediyesi kütüphane sisteminin müdürlüğünden emekli olmuştur. Fotoğraflar: İnternet e 24 saat erişim sağlanabilmesiyle halk kütüphaneleri bugüne kadar görülmemiş bir yoğunluk yaşamaya başladı. Müşteriler evlerindeki bilgisayarı kullanarak kitap ve videokaset ayırtabilir, kamusal koleksiyonlardan sesli kitaplar ödünç alabilir hatta indirebilir. Kütüphaneler kamu kullanımına daha fazla bilgisayar sundukça, birçok kişi araştırma yapmak, İnternet te sörf yapmak ve e-posta göndermek için kütüphaneye gelmeyi tercih etmeye başladı. (Bütün fotoğraflar AP/Wide World Photos dan alınmıştır.) Fütüristler, başyazarlar ve sayısız insan, İnternet in gelişiyle kütüphanelere hatta kitaplara bile ihtiyaç kalmadığı iddiasıyla halk kütüphaneleri için bir cenaze töreni düzenlemeye yıllardır hazır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri nde bir kütüphaneye yolunuz düşerse, kütüphane kullanımının her yıl biraz daha arttığını fark edebilirsiniz. İnternet kütüphanedeki bütün bilgi hizmetlerine taş duvarların ötesinden de ulaşılabilmesini sağlayarak, bu hizmetlerin dolaşımında büyük artışlar olmasına imkân tanıdı. Halk kütüphaneleri, 150 yıl önce ilk defa ortaya çıkan yeni teknolojileri ve medyayı başından beri benimsedi, kullandı veya destekledi. İnternet ve onun bilgi dünyasına sağladığı erişim halk kütüphanelerine, İnternet öncesindekinden niteliksel olarak farklı bir teknoloji ve ortam sunuyor. İnternet aracılığıyla erişilebilen bilgi miktarı o kadar fazla ki halk kütüphanelerinin bilgi hizmetlerinde de niteliksel değişikliklere yol açması kaçınılmaz.

18 Öncelikle, İnternet halk kütüphanelerinin haftada 7 gün, günde 24 saat (7/24) bilgi hizmeti vermesine ve materyallere erişim sağlamasına olanak tanır. Evinde veya başka bir yerde İnternet erişimi olanlar, kütüphanelerin çevrimiçi kataloglarını inceleyebilir, ödünç almak istedikleri materyalleri ayırtabilir veya teslim tarihi gelen ya da geçen materyallerin teslim tarihini uzatabilir. Yani entegre kütüphane sistemlerindeki bütün hizmetlere İnternet aracılığıyla 7 gün 24 saat erişilebilir. İnternet ten kitap ayırtma olanağı özellikle çevrimiçi müşterilere hitap ediyor. Çoğu kütüphane, önceden elle doldurulan formlara kıyasla, çevrimiçi rezervasyonların iki-üç kat artışına şahit oldu. New York dolaylarındaki dış mahallelerde hizmet sunan New York Westchester County müşterek halk kütüphanesi sisteminde yılında ayda 4,000 rezervasyon yapılırken, bu sayı 2005 te aylık 93,000 e fırladı. Bu artışın sebebi, evlerinde bilgisayar olan ilçe halkının çevrimiçi katalog sistemine istedikleri zaman girebilmeleriydi. Günümüzün çevrimiçi katalogları halkın koleksiyonlara erişimini sağlayarak arama ve bulma işlemlerini daha da kolaylaştırdı. Kitapların ve diğer basılı materyallerin sonunun geldiği yönündeki tahminlere rağmen Westchester, rezerve edilen kitapların yüzde 30 unun 1990 öncesi basılan kitaplar olduğunu ortaya çıkardı 2. Kütüphaneciler daha önce yerinden pek oynamamış kitapların, İnternet kullanıcılarının çevrimiçi katalogları tarayıp, başka şekilde bulamayacakları eski edebiyat hazinelerine erişmesi ile raflardan çıkmaya başladığını kaydediyor. İşte bütün bunlar yeni teknolojinin geleneksel kütüphane sistemlerine nasıl önemli destekler sağladığının ve onların yeni teknoloji çağındaki geçerliliğini nasıl arttırdığının özeti. Bu yeni teknolojilerin ve medyanın kullanıldığı birçok uygulama geleneksel hizmetlerin geliştirilmesine katkı sunmuş ve elektronik ortama has başka hizmetler geliştirmiştir. Sunulan ilk hizmet İnternet erişimidir. ABD kütüphanelerinin yüzde 90 ından fazlası vatandaşlara İnternet erişimi sağlamaktadır. Evlerin ve işyerlerinin çoğunda İnternet erişimi olsa da, insanlar İnternet e girmek, e-posta göndermek ya da okumak ve, izin verilen yerlerde, çevrimiçi sohbet etmek için çeşitli nedenlerle kütüphaneye gelmeyi tercih ediyor. Bu durum, halk kütüphanelerinin vergi mükelleflerince sürekli olarak desteklenmesini sağlayan vazgeçilmez bir hizmete dönüştü. Özellikle çocukların İnternet kullanımı hakkındaki güvenlik kaygıları nedeniyle halk kütüphaneleri ebeveynler, çocuklar ve diğerleri için güvenli İnternet kullanımı kursları vermektedir. Ayrıca birçok halk kütüphanesi ebeveynler ve çocukları, çocuklar için uygun olan sitelere yönlendirmek amacıyla kendi web sitesini kullanmaktadır. Halk kütüphaneleri güvenlik sorunları ile başa çıkmak için filtreler, diğer kısıtlama ve sansür uygulamaları yerine, ebeveynler ve çocukları aktif bir şekilde eğitmeyi tercih etmiştir. Teknoloji ve İnternet in 7/24 sunduğu imkânları değerlendiren birçok kütüphane e-posta ve çevrimiçi sohbet aracılığıyla referans hizmetler sunmaktadır. Birçok kullanıcı uzun süre beklemeyi gerektirebilecek bir telefon görüşmesi yapmak yerine, e-posta ile sorgulama yapmayı tercih ediyor. Halk kütüphaneleri ayrıca harika ve etkili bir hizmet olan Webliyografiler sunmaktadır. Kütüphaneler her ilgi alanından ve her yaştan kullanıcılar için konuya göre düzenlenmiş değerli link listeleri de sağlamaktadır. Profesyonel kütüphaneciler, güncelleyip listeledikleri bu linklerin uygunluğunu, doğruluğunu ve geçerliliğini garanti ederler. Ticari arama motorlarının sağladığı sonuçlar bu konularda hiçbir teminat veremez. Fotoğraflar: Kütüphaneler bilgisayar teknolojisi ile akademik araştırmaları birleştirme konusunda hep en önemli rolü oynamıştır. Tarihi belgelerin dijital ortama aktarılması konusunda da önderlik etmişlerdir. En gelişmiş teknoloji ürünü bilgisayar olanakları ile donatılmış kütüphaneler, ortak ilgi alanları hakkında danışılabilecek uzmanları bir araya getirmiştir. (Bütün fotoğraflar AP/Wide World Photos dan alınmıştır.)

19 Bronx, Manhattan ve Staten Island a hizmet veren New York Halk Kütüphanesi (NYPL), yüz yıldan fazla bir süredir, çocuk çalışmaları konusunda önder olmuştur. NYPL çocuklara yönelik ana sayfası On-Lion for Kids te [ Herkesin Bilmesi Gereken Resimli Kitaplar (yeniden gözden geçirilmiş) ve Çocuklar için En İyi 100 Kitap başlıklarına erişim sunmaktadır. Bu çevrimiçi listeler, basılı listelerin ulaşabildiğinden çok daha fazla insana ulaşabilmektedir. Bilgi kaynağı uzmanları web sitelerinde uygun materyalleri arayan ebeveynler ve çocuklar için daha fazla rehberlik imkânı sunar. Çocuk sayfasının en üstündeki açılır menüler bilim ve teknoloji, sanat ve oyunlar, şube kütüphanelerindeki olaylar, okuma ve kitaplar, insanlar ve mekânlar, spor, tatil ve kutlamalar ve daha fazlası hakkında kaynaklar içerir. Halk kütüphanesi kullanıcıları ticari tam metin veritabanlarına da erişim sağlayabilir. Bu araçlarla, örneğin NYPL, ev kullanıcılarına binlerce süreli yayın ve milyonlarca makale [ sunmaktadır. Hem büyük hem de küçük kütüphanelerdeki veritabanları, süreli yayınlara ve kütüphanenin diğer koşullarda kullanıcıları için satın almak zorunda kalacağı diğer yayınlara erişimi mümkün kılmaktadır. Birçok eyalet yönetimi kendi bölgelerindeki vatandaşların veritabanlarına erişebilmesini sağlayacak lisanslar satın almıştır. Yani kiralanan 3,000 başlıklı bir süreli yayınlar veritabanı, kütüphanesi yalnızca 50 basılı kopyayı satın alabilecek küçük bir topluluğun kullanımına da ücretsiz olarak sunulabilir. Şimdi New York taki bütün halk kütüphaneleri ve diğer birçok eyalet binlerce süreli yayının elektronik versiyonuna erişim sağlayarak, bütün halk kütüphanesi kullanıcılarının 7 gün 24 saat ücretsiz olarak erişebildiği bilgi miktarını katlayarak arttırmaktadır. Yukarıda sözü edilen bütün hizmetler, halk kütüphanelerinin kullanıcılarına sunduğu yararları ve kamusal kütüphane hizmetlerinin kullanımını İnternet in nasıl arttırdığını belgelemektedir. Halk kütüphaneleri İnternet sayesinde gelişmekte ve kullanıcılarının bilgi ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayabilmektedir. Erişim: Herkesin evinde bir bilgisayarı ve İnternet erişimi olduğuna dair yaygın kanıya rağmen insanlar halk kütüphanelerine doluşarak kütüphanelerin İnternet bilgisayarlarına akın etmektedir. İş çıkışlarında ve diğer zamanlarda hiçbir zaman yeterli sayıda makine sağlanamamıştır. Yaşlılar: İnternet i yoğun olarak kullanan gruplardan biri de yaşlılardır. Yaşlıların değişime ayak uyduramayacaklarına ve bilgisayardan korktuklarına dair inanç; çocukları, torunları, akrabaları ve arkadaşlarına e-posta göndermek ve onlarınkileri okumak; sosyal hizmet programları hakkında bilgi edinmek ve ilgilerini çeken konularda araştırma yapmak için yerel halk kütüphanelerinde İnternet kullanan yaşlılara hizmet edenler için pek de geçerli değil. Ev Ödevi: Birçok halk kütüphanesi, halk kütüphaneleri birlikleri ve hatta eyaletler, öğrencilere okul projelerinde çevrimiçi ödev yardımı ve desteği sağlamak için: Tutor.com [ ile anlaşma yapmıştır. Çevrimiçi eğitmenlerin gerçekten okul öğretmenleri olması, bu hizmeti daha da değerli kılmaktadır. Dizüstü Bilgisayarlar: Bronx Kütüphane Merkezi, kütüphane içi kullanım için kullanıcılarına dizüstü bilgisayar sağlayan birçok kütüphaneden sadece biri. Bütün bilgisayarlarda, insanların gerektiğinde çeşitli uygulamalar için Web i kullanmasına olanak tanıyan kütüphane içi kablosuz ağ bağlantısı ve ayrıca mikrobilgisayar programları var. Görüntüleme: Kütüphanelerin çevrimiçi katalogları kullanıcıların binlerce kitabın kapağına, içindekiler kısmına, ilk veya örnek bölümlerine ve kitap hakkındaki görüşlere ulaşma imkânı sunar. Artık kullanıcılar fiziksel olarak kütüphanede olmak veya kitaplara fiziksel olarak dokunmak zorunda kalmadan ödünç almak istedikleri kitaplar hakkında birçok bilgiye ulaşabilirler. Çevrimiçi Eleştiriler: Bazı kütüphaneler çevrimiçi kitap eleştirileri de sunmaktadır. Örneğin Ossining, New York, Halk Kütüphanesi, önemli yerel yazar ve eleştirmenlerin de katılımıyla oluşturulan bir çevrimiçi modern edebiyat rehberini, Ossining Review of Books(Ossining Kitap Eleştirileri) [ u sitesine eklemiştir. Bu site Ossining ile bağlantılı yazarların tavsiyelerini de içermektedir ve Ossining sakinlerine kendi görüşlerini ve kitap eleştirilerini de yayınlama şansı verecektir. Bugün halk kütüphaneleri evinde yeni teknolojiler ve araçları barındıracak kadar şanslı olan insanlara hiç olmadığı kadar fazla avantaj sunmaktadır. Bu şansa sahip olmayanları ise kütüphanede bilgisayarlar ve başka birçok hizmet beklemektedir. Yeni yüzyılın iletişim araçlarını kullanan halk kütüphanesi geleneksel ortak alan ve toplanma yeri kimliğini sürdürmekte ve bilgi kullanımı ve paylaşımı için güzel bir ortam olmaya devam etmektedir. 1 Westchester County nin nüfusu sistemindeki 38 bağımsız halk kütüphanesi ile toplam 923,000 dir. Westchester, ABD nin büyük şehirlerine komşu olan birçok zengin banliyö şehri ile benzer özellikler taşımaktadır. 2 Westchester ın rezervasyon formları bütün materyalleri; kitaplar, DVD ler, CD ler ve kütüphanelerde sunulan bütün materyalleri içeriyordu. Bu makalede ifade edilen fikirlerin ABD hükümetinin görüşleri veya politikaları ile ilgisi yoktur.

20 Kültürleri İnternet te Buluşturmak Sanat ve edebiyat küresel kütüphanede online oluyor ABD Kongre Kütüphanesi geçtiğimiz günlerde tüm dünyadaki tarihsel, sanatsal ve edebi çalışmaları içeren bir Dijital Dünya Kütüphanesi kurmak için girişim başlattı. Projenin amacı ABD ve Batı kurumlarında tutulan nadir ve benzersiz materyaller ile Doğu ve Güney Asya ve Endonezya dan Orta ve Batı Asya ile Afrika ya kadar uzanan İslam kültürleri gibi diğer büyük kültürlere ait materyalleri bir araya getirmek. Kongre Kütüphanesi başkanı James H. Billington konu hakkında şöyle konuştu: Dijital Dünya Kütüphanesi İnternet erişimi olan herkesin bu koleksiyonlara ücretsiz olarak erişmesini sağlayacak ve belki de, tekil ve küresel bir girişimde farklı kültürlerin derinliği ve benzersizliğinin değerini hissederek insanları bir araya getirmek gibi faydalı bir sonuç da yaratacaktır. Billington Dijital Dünya Kütüphanesi fikrini 2005 yılının Haziran ayında Amerika Birleşik Devletleri Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatına yaptığı bir konuşmada ilk kez açıklamıştı. Projenin, İnternet arama şirketi Google dan gelen 3 milyon dolarlık bağış ile Kasım ayında başlatılacağını da o gün belirtmişti. Kongre Kütüphanesi bu parayı teknik ve organizasyonel ayrıntıları hazırlamak ve bu uluslararası girişimde yer almaları için tüm dünyadaki uluslar ve kuruluşlara ulaşmak için kullanacak. Finansman ve bilirkişi hizmeti almak için başka özel sektör ortakları da aranacak. Dijital Dünya Kütüphanesi Kongre Kütüphanesindeki ana dijital belgesel projeleri üzerine kurulmuştur. Geçtiğimiz on yıl içinde kütüphane ABD yazmaları, haritaları, görsel ve işitsel kayıtlar, fotoğraflar, müzik ve diğer materyalleri kapsayan 10 milyondan fazla parçayı American Memory Projesi için dijital ortama aktarmıştır yılında başlamış ikinci bir proje olan Global Gateway Brezilya, Fransa, Hollanda, Rusya ve İspanya ulusal kütüphaneleri ile ortak başlatılan bir girişimdir. İki dilli mültimedya sunumları Amerika Birleşik Devletleri ve projeye katkıda bulunan diğer devletler arasındaki tarihsel bağlantılara odaklanmıştır. Ancak Dijital Dünya Kütüphanesi katkıda bulunan ulusların kendi kültürleri ve tarihlerine odaklanacaktır. Sanal kütüphane sadece kamusal alanda var olan veya özel olarak izni alınmış materyalleri içerecektir. Dünyanın yaratıcı kültürel çeşitliliğine hak ettiği değeri vermek için yeni İnternet teknolojilerinden yararlanan bir kamusal-özel ortaklık oluşturmak bizim bir ulus olarak hem fırsatımız hem de görevimizdir şeklinde görüş belirten Billington sözlerini şöyle noktaladı: Hayalimiz bu girişimin, özellikle de multimedya çağında büyümüş çocuklar için faydalı olmasıdır. Dijital Dünya Kütüphanesi hakkında daha fazla bilgi almak için adresini ziyaret edebilirsiniz

TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR?

TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR? Haziran 2010 SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR? Proje Koordinatörleri: İndeks Araştırma Ekibi Simge Şahin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Giriş:

Detaylı

Dijital Pazarlama Ajansı

Dijital Pazarlama Ajansı Ocak 2018 Strateji ve Hizmetler Dijital Pazarlama Ajansı Eda Kara Marketing Director Reklam taktikleri ve dijital çözümler İçindekiler 4 01 Hakkımızda Naapsak Sosyal Medya Ajansı hakkında merak 04 Müşteriler

Detaylı

herkesin bir reklamı olmalı

herkesin bir reklamı olmalı bilgi@herkesinreklami.com www.herkesinreklami.com herkesin bir reklamı olmalı herkesin bir reklamı olmalı Günümüzde reklam ve tanıtım gibi faaliyetlerin öneminin herkes farkında. Ancak çok zaman bu işler

Detaylı

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri Gelişmiş Öğrenci ve Öğretmen Sınıf Yönetim Yazılımı GELIŞMIŞ ÖĞRENCI VE ÖĞRETMEN ETKILEŞIMI

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 2 Kullanıcıların site içeriğini belirlemede rol oynadığı, Dinamik, Teknik bilgi gerektirmeyen, Çok yönlü etkileşim sağlayan,

Detaylı

Makul bütçelerle, maksimum verim sağlamak bizim işimiz değil, hobimiz.

Makul bütçelerle, maksimum verim sağlamak bizim işimiz değil, hobimiz. TANITIM DOSYASI Makul bütçelerle, maksimum verim sağlamak bizim işimiz değil, hobimiz. TANITIM DOSYASI BİZ KİMİZ? Başarı Bilişim, web sitesi tasarımı ve dijital pazarlama konularında 18 yılı aşan tecrübe

Detaylı

YouTube Türkiye Verileri

YouTube Türkiye Verileri YouTube REKLAMLARI YouTube Türkiye Verileri Aralık 2013 verilerine göre; Türkiye de YouTube tekil kullanıcı sayısı 24.9 milyon kişi İzlenen video sayısı 3,5 milyar video İzleyici başına video 142,4 adet

Detaylı

DİJİTAL PAZARLAMA &SOSYAL MEDYANIN FAYDALI ve ŞAŞIRTICI GERÇEKLERİ

DİJİTAL PAZARLAMA &SOSYAL MEDYANIN FAYDALI ve ŞAŞIRTICI GERÇEKLERİ DİJİTAL PAZARLAMA &SOSYAL MEDYANIN FAYDALI ve ŞAŞIRTICI GERÇEKLERİ Sadece E-mail Abonelerine Özel BİLİYOR MUYDUN? Tüketicilerin %90 ı satın alma kararlarında internetteki yorumların etkili olduğunu düşünüyor.

Detaylı

OverDrive Formatları. İçerik Genç erişkin ve çocuklar için heyecan verici yeni içerik

OverDrive Formatları. İçerik Genç erişkin ve çocuklar için heyecan verici yeni içerik OverDrive Nedir? OverDrive, 1.000.000 + fazla E-kitap,sesli kitap ve videoları sağlayan, milyonlarca son kullanıcıya hizmet eden 2.000+ fazla yayınevi (Penguen, Blackstone, Wiley,Taylor&Francis vb. önemli

Detaylı

Neden Sosyal Medyanın Geleceği Reklam Değil, Yayıncılık?

Neden Sosyal Medyanın Geleceği Reklam Değil, Yayıncılık? Neden Sosyal Medyanın Geleceği Reklam Değil, Yayıncılık? Bu pazarlamacılar, sosyal medya 'uzmanları' ve PR uzmanlarının her gün konuştuğu konu; Sosyal medyanın geleceği nasıl gözüküyor? 1. Geleneksel medya,

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Tanıtım Faaliyetleri Standartları Standardı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Tanıtım Faaliyetleri Standartları Standardı Dök. No: AUZEF-SS-2.1-10 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 8 1. AMAÇ... 3 2. KAPSAM... 3 3. SORUMLULAR... 3 4. TANIMLAR... 3 5. AUZEF Tanıtım Faaliyetlerin Standartları... 3 5.1.

Detaylı

HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor

HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor Yayınlanan Mayıs ayı 2016 Konular Video Reklâm HP artık dijital video ile tek bir platform üzerinden tüm Y kuşağı kitlesine ulaşabiliyor.

Detaylı

0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com

0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com 0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com Adını aldığı Ph1 gezegenin sahip olduğu 4 güneşi Kalite, Uzmanlık, Güven ve Yenilikçi olarak yörüngesine koyarak, markanızı 4 koldan saracak ve sizi gezegen savaşlarına

Detaylı

İşimizi aşımızı müşterimizi Sosyal Medyayla BÜYÜTÜYORUZ.

İşimizi aşımızı müşterimizi Sosyal Medyayla BÜYÜTÜYORUZ. Yeni nesil dijital liderlik ajansı İşimizi aşımızı müşterimizi Sosyal Medyayla BÜYÜTÜYORUZ. Dijital yolculukta, 48 milyon sabit internet kullanıcısı, 45.3 milyon mobil internet kullanıcısı 8 milyon aktif

Detaylı

Blog Nedir? Blog un Tarihçesi Türkiye de Blog Eğitimde Blog Neden Blog Blog Türleri

Blog Nedir? Blog un Tarihçesi Türkiye de Blog Eğitimde Blog Neden Blog Blog Türleri BLOG BLOG 1 2 3 4 5 6 Blog Nedir? Blog un Tarihçesi Türkiye de Blog Eğitimde Blog Neden Blog Blog Türleri Blog Nedir? Blog, teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU. MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA IV. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER timurosmangezer@plato.edu.

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU. MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA IV. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER timurosmangezer@plato.edu. T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA IV. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER timurosmangezer@plato.edu.tr İÇERİK Yeni Medyanın Özellikleri YENİ MEDYANIN ÖZELLİKLERİ Etkileşim

Detaylı

İnternetin Gerçekleştirdiği Dönüşümün Sonucunda Şeffaflık ve Bilgi Kirliliği Arasında: Yurttaş Gazeteciliği

İnternetin Gerçekleştirdiği Dönüşümün Sonucunda Şeffaflık ve Bilgi Kirliliği Arasında: Yurttaş Gazeteciliği İnternetin Gerçekleştirdiği Dönüşümün Sonucunda Şeffaflık ve Bilgi Kirliliği Arasında: Yurttaş Gazeteciliği Özet: F. Çağdaş İslim* Cansu İslim * İnternet yaşadığımız çağın şüphesiz en temel gerçeklerinden

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1... Teknik veriler 2... Dergi profili 3... ½ milyon okuyucu 4... Erişim alanı : Ülke geneli

İÇİNDEKİLER. 1... Teknik veriler 2... Dergi profili 3... ½ milyon okuyucu 4... Erişim alanı : Ülke geneli MEDYA VERİLERİ 2015 İÇİNDEKİLER 1... Teknik veriler 2... Dergi profili 3... ½ milyon okuyucu 4... Erişim alanı : Ülke geneli 5... Hedef kitle : Türk okuyucu 6... Almanya da yaşayan Türk nüfusu 7... Sayıca

Detaylı

Ericsson Consumer Lab - 2008 / Türkiye Sonuçları

Ericsson Consumer Lab - 2008 / Türkiye Sonuçları Ericsson Consumer Lab Türkiye Raporu 2008 Yiğit Kulabaş Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ericsson Consumer Lab Pazar Araştırması ve Tahminleri 2008 Araştırmaları Ülke: Görüşme Sayısı: Seçki: Arjantin

Detaylı

2011 yılında yeni konsepti ve büyüyen ekibiyle şu anki yüzüne kavuşmuştur.

2011 yılında yeni konsepti ve büyüyen ekibiyle şu anki yüzüne kavuşmuştur. 2002 2005 2008 2011 2014 2016 Adjans Kimdir Dijital reklam ajansı olan Adjans, 2002 yılında dijital dünya sektörüne giriş yapmış ve sektörde hızla yükselerek adını duyurmuş prestijli bir kuruluştur. Markanızı

Detaylı

DİJİTAL KİMYA TEKNOLOJİLERİ GAZETESİ medyakit 2017 / 2018

DİJİTAL KİMYA TEKNOLOJİLERİ GAZETESİ medyakit 2017 / 2018 www.chemlife.com.tr DİJİTAL KİMYA TEKNOLOJİLERİ GAZETESİ medyakit 2017 / ChemLife Kimya Teknolojileri Gazetesi nin amacı; kimya bilimi, sanayisi ve bağlı alt sektörlerin gelişmesine katkıda bulunarak,

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi-NACE Kodları-J

İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi-NACE Kodları-J www.isvesosyalguvenlik.com Mevzuat Bilgi Kültür - Haber Platformu İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi-NACE Kodları-J İŞYERİ TEHLİKE SINIFLARI LİSTESİ 18 Nisan 2014 Tarihli

Detaylı

Video Reklamcılığında, Daha Uzun Videolar Daha Güçlü Videolar mıdır?

Video Reklamcılığında, Daha Uzun Videolar Daha Güçlü Videolar mıdır? Video Reklamcılığında, Daha Uzun Videolar Daha Güçlü Videolar mıdır? Yayınlanan Aralık 2015 Konular Video Çekirdek kitlenizde kaç oyun meraklısı olduğunu biliyor musunuz? MediaVest te Grup Kıdemli Başkan

Detaylı

MediaKit. www.defaultmagazine.com

MediaKit. www.defaultmagazine.com MediaKit www.defaultmagazine.com .Sayılar #01 #02 #03 #04 #05 #06 #07 #09 #10 #11 #12 #13 #14 #15 #16 #17 #18 .istatistikler Dünyada 62 ülkeden takip edilen.default magazine her ay ortalama 125.000 kişi

Detaylı

Bilgi Çağında Kütüphane

Bilgi Çağında Kütüphane Bilgi Çağında Kütüphane Gürcan Banger 27 Mart 2006 Yunus Emre Kültür Merkezi Değişen Dünya 1950 li yıllara kadar üretim için sermaye, işgücü, enerji ve hammadde önemli girdiler olarak kabul ediliyordu.

Detaylı

İnönü Üniversitesi Kütüphanesi Müzik Veritabanları

İnönü Üniversitesi Kütüphanesi Müzik Veritabanları İnönü Üniversitesi Kütüphanesi Müzik Veritabanları Prof. Server Acim (Besteci ve Devlet Konservatuvarı Müdürü) 18 Nisan 2013 - Perşembe - 12.15 İnönü Üniversitesi GSTF ve Devlet Konservatuvarı Konser Salonu

Detaylı

SOSYAL MEDYA NEDEN? NASIL? Murat Güner SSUK Medya Yöneticisi

SOSYAL MEDYA NEDEN? NASIL? Murat Güner SSUK Medya Yöneticisi SOSYAL MEDYA NEDEN? NASIL? Murat Güner SSUK Medya Yöneticisi SOSYAL MEDYA Web 2.0'ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, teknolojiyi ve sosyal girişimciliği tek yönlü bilgi paylaşımından, kelimeler,

Detaylı

Birinci Medya Reklam. Markanıza Değer KATALIM. Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399

Birinci Medya Reklam. Markanıza Değer KATALIM. Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399 HABER PORTALINIZ www.kibrisgenctv.com Kıbrıs ta Birinci, Akdeniz de bir inci 90.0* 96.6 Mağusa Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399 Birinci Medya Reklam Markanıza

Detaylı

Basit Kılavuzu Eliberato bir Kitap Yayıncılık www.eliberato.com. Eylül 2010 50'den fazla dile çevrildi

Basit Kılavuzu Eliberato bir Kitap Yayıncılık www.eliberato.com. Eylül 2010 50'den fazla dile çevrildi Basit Kılavuzu Eliberato bir Kitap Yayıncılık www.eliberato.com Eylül 2010 50'den fazla dile çevrildi Içindekiler 1. Ne Eliberato olduğunu 2. Will Eliberato benim kitap yayınlayabilir miyim? 3. Ne malzeme

Detaylı

GAZETECİLİK ALANI. Bu faaliyet sonucunda gazetecilik alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz.

GAZETECİLİK ALANI. Bu faaliyet sonucunda gazetecilik alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. GAZETECİLİK ALANI AMAÇ Bu faaliyet sonucunda gazetecilik alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Gazetecilik alanı, kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların

Detaylı

Sanal dünyada sağlıklı çözümler için...

Sanal dünyada sağlıklı çözümler için... Sanal dünyada sağlıklı çözümler için... http://www.okaynet.net MERHABA OkayNet Bilişim Hizmetleri olarak iş yerinizi yeniden inşa ediyoruz. Duvarlarınızı yıkıyor, çerçevelerinizi değiştiriyor ve masalarınızı

Detaylı

DESKPORT. Bilișim Hizmetleri. 2014 Yılı Hizmet Tanıtım Kataloğu

DESKPORT. Bilișim Hizmetleri. 2014 Yılı Hizmet Tanıtım Kataloğu 2014 Yılı Hizmet Tanıtım Kataloğu info@deskport.net BİZ KİMİZ? Biz Kimiz? Deskport Bilişim ekibinin karakteristik özellikleri olan; özgüven, çalısma azmi, tecrübe ve liderlik vasıflarımızla amacımız, müşterilerimizi

Detaylı

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane E-kitaplar Sesli Kitaplar Video OverDrive hakkında E-kitap avantajları Neden OverDrive? Eşsiz katalog Video filmler Çeşitli erişim kanalları Referanslar

Detaylı

Açık e-öğrenme. Açıköğretim Fakültesinde e-öğrenme Uygulamaları. M. Emin Mutlu. İnternet Haftası Etkinlikleri 2004 Anadolu Üniversitesi 20 Nisan 2004

Açık e-öğrenme. Açıköğretim Fakültesinde e-öğrenme Uygulamaları. M. Emin Mutlu. İnternet Haftası Etkinlikleri 2004 Anadolu Üniversitesi 20 Nisan 2004 Açık e-öğrenme Açıköğretim Fakültesinde e-öğrenme Uygulamaları M. Emin Mutlu İnternet Haftası Etkinlikleri 2004 Anadolu Üniversitesi 20 Nisan 2004 e-öğrenme Öğretimde elektronik teknolojilerin kullanıldığı

Detaylı

İŞ AVANTAJI. TripAdvisor Danışma

İŞ AVANTAJI. TripAdvisor Danışma İŞ AVANTAJI TripAdvisor Danışma Neden TripAdvisor la çalışmalısınız? Konaklama işletmelerinin gelişmesine yardımcı oluyoruz. Dünya çapından konaklama işletmeleriyle işbirliği yapıyoruz Onları yenilikçi

Detaylı

İstanbul TV Forum ve Fuarı 2016

İstanbul TV Forum ve Fuarı 2016 İstanbul TV Forum ve Fuarı 2016 2013 yılında ilki düzenlenen İstanbul TV Forum ve Fuarı (itvf), medya sektörünün Türkiye ve Avrasya bölgesinde artan önemi ve dijital yayıncılık ile birlikte değişen, hareketli

Detaylı

SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ VE BARACK OBAMA ÖRNEĞİ

SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ VE BARACK OBAMA ÖRNEĞİ SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ VE BARACK OBAMA ÖRNEĞİ Sosyal medya zaman ve mekan sınırlaması olmadan (mobil tabanlı), paylaşımın, tartışmanın esas olduğu bir iletişim şeklidir. Wikipedia sosyal medyanın özelliklerini

Detaylı

İnteraktif Pazarlama Stratejimiz. www.grafiketinteractive.com

İnteraktif Pazarlama Stratejimiz. www.grafiketinteractive.com İnteraktif Pazarlama Stratejimiz amaç Neden İnteraktif Pazarlama? Günümüz Dünyasında internet, hızlı bilgi paylaşımı ve iletişimin yanısıra, pazarlama ve satış alanında çok ciddi avantajlar geliştirmiştir.

Detaylı

Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz?

Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Günümüzde tüketiciler ihtiyaç duydukları ya da istedikleri bir şey olduğunda refleks olarak Yayınlandı Nisan 2015 telefonlarına uzanıyor.

Detaylı

PINGPONG. Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım

PINGPONG. Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım PINGPONG Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım 1 Sunum İçeriği Biz Kimiz? Kuruluş amacımız ve gelişim sürecimiz. PINGPONG Sistem ve İşleyiş Çalışma modeli, aplikasyon işleyişi ve sistemimiz. PINGPONG Nedir?

Detaylı

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi 1 2 Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi toplumu ve e- devlet hedeflerinin gerçekleştirilmesi

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ NE HOŞGELDİNİZ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ NE HOŞGELDİNİZ NE HOŞGELDİNİZ Sevgili Öğrencilerimiz; 2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesi nin dünyaya açılan penceresi sloganıyla kısa sürede büyük gelişim sağlayan Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi,

Detaylı

İşletme Sonuçları Elde Etmek için Daha İyi Bir Çağrı Merkezi Deneyimi Sunma

İşletme Sonuçları Elde Etmek için Daha İyi Bir Çağrı Merkezi Deneyimi Sunma İşletme Sonuçları Elde Etmek için Daha İyi Bir Çağrı Merkezi Deneyimi Sunma Yayınlanan Temmuz 2016 Konular Hareketli Arama Tüketicilerin aklına takılan soruları yanıtlamanın en kolay yolu bazen gerçek

Detaylı

DİJİTAL KİMYA TEKNOLOJİLERİ GAZETESİ medyakit / 2018

DİJİTAL KİMYA TEKNOLOJİLERİ GAZETESİ medyakit / 2018 www.chemlife.com.tr DİJİTAL KİMYA TEKNOLOJİLERİ GAZETESİ medyakit / WEB ONLINE 25.000 ÜZERİ KULLANICI E-MAİL 30.000 ÜZERİ ABONE UYGULAMA 5.000 ÜZERİ KULLANICI TUMBLR GÖRSEL İÇERİK VE HABER PAYLAŞIMLARI

Detaylı

Çocukların Medya Tüketimleri ve Yaşam Tarzları. Nobody s Unpredictable

Çocukların Medya Tüketimleri ve Yaşam Tarzları. Nobody s Unpredictable Çocukların Medya Tüketimleri ve Yaşam Tarzları 1 Nobody s Unpredictable Çocukluk Affan Dede ye para saydım,. Havuzda su şırıl şırıldır Zıpzıplarım pırıl pırıldır. Ne güzel güzel dönüyor çemberim; Hiç bitmese

Detaylı

Standart Eurobarometer 76. AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2011 ULUSAL RAPOR TÜRKİYE

Standart Eurobarometer 76. AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2011 ULUSAL RAPOR TÜRKİYE Standart Eurobarometer 76 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2011 ULUSAL RAPOR TÜRKİYE Bu araştırma Avrupa Komisyonu Basın ve İletişim Genel Müdürlüğü tarafından talep ve koordine edilmiştir. Bu rapor

Detaylı

SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI

SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI Sosyal medya yönetimine artık diğer pazarlama aktivasyonları gibi stratejik bir bakış

Detaylı

L Oréal in Dijital Dönüşümü

L Oréal in Dijital Dönüşümü L Oréal in Dijital Dönüşümü Yazan: Marie Gulin-Merle Yayınlanma tarihi: Nisan 2017 Konular Reklamcılık, Perakende, Mobil, Önemli Anlar Dijital dünyada, özellikle de mobil platformda tüketicilere gitgide

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

Eğitimde Yeni Teknolojiler

Eğitimde Yeni Teknolojiler Eğitimde Yeni Teknolojiler Yrd. Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi ERZURUM www.yukselgoktas.com 2 3 4 5 6 7

Detaylı

Kütüphan-e Türkiye Projesi

Kütüphan-e Türkiye Projesi Kütüphan-e Türkiye Projesi Sunum Planı Haziran dan bu yana yapılan çalışmalar Tanıtım Çalışma Grubu Eğitim Çalışma Grubu BİT Çalışma Grubu Etki Değerlendirme Çalışma Grubu Aralık ayı bölge toplantıları

Detaylı

13. yıl. Reklam. Kiti 10

13. yıl. Reklam. Kiti 10 13. yıl Reklam Kiti 10.. içindekiler Hakkımızda 1 Cinsiyet Dağılımı 2 Yaş Grubu 2 Eğitim Durumu 3 Çalışılan Departman 3 Ünvan Dağılımı 4 Çalışılan Bölüm 4 Çalışan Sayısı Ortalaması 5 Sektörel Dağılım 5

Detaylı

TELEVIDYON.COM. Medya Kiti

TELEVIDYON.COM. Medya Kiti TELEVIDYON.COM Medya Kiti MYK MEDYA HAKKINDA Televidyon.com adresinde şu ana kadar 9 kategorideki 27 programda 2000'in üstünde yapımın hazırlanması, çekimi, montajı, yayını ve yönetimini gerçekleştirdik.

Detaylı

GIDA ZİNCİR MARKETLER SEKTÖRÜ

GIDA ZİNCİR MARKETLER SEKTÖRÜ Native Media iletişim bültenidir. GIDA ZİNCİR MARKETLER SEKTÖRÜ Native Media bu ay Gıda Zincir Marketler sektörünün medya iletişimlerini mercek altına aldı. Bu raporda, pazarda yer alan markaların medya

Detaylı

yılları arasında Yeni Şafak Gazetesinin İnternet Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi.

yılları arasında Yeni Şafak Gazetesinin İnternet Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi. Ertuğrul Acar KISA ÖZGEÇMİŞ İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2000 yılında mezun oldu. Medyanın çeşitli kademelerinde muhabirlik, editörlük, köşe yazarlığı ve yöneticilik

Detaylı

KAMU DİPLOMASİSİNDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ VE MEDYANIN ROLÜ

KAMU DİPLOMASİSİNDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ VE MEDYANIN ROLÜ KAMU DİPLOMASİSİNDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ VE MEDYANIN ROLÜ Doç. Dr. O. Can ÜNVER 15 Nisan 2017 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ KAMU DİPLOMASİSİ SERTİFİKA PROGRAMI İletişim Nedir? İletişim, bireyler, insan grupları,

Detaylı

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN ( )

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN ( ) KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN (2014 2016) MİSYON Kayseri nin geçmişini doğru anlayarak, bugünü verimli/iyi değerlendirerek ve geleceğini akıllı planlayarak, Kayseri nin

Detaylı

Demografive Öykü Anlatma Tarzının, Video Reklam Etkinliğini Etkileme Biçimi

Demografive Öykü Anlatma Tarzının, Video Reklam Etkinliğini Etkileme Biçimi Demografive Öykü Anlatma Tarzının, Video Reklam Etkinliğini Etkileme Biçimi Demografive Öykü Anlatma Tarzının, Video Reklam Etkinliğini Etkileme Biçimi Yazan: Ben Jones Yayınlanma Tarihi: Ocak 2016 Konular

Detaylı

İnternet Nedir? 1. İnternet Teknolojileri. İçerik. İnternet Nedir? 2. Ders 1

İnternet Nedir? 1. İnternet Teknolojileri. İçerik. İnternet Nedir? 2. Ders 1 İnternet Nedir? 1 İnternet Teknolojileri Ders 1 Internet, teknik olarak, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında (170den fazla ülke arasında) yaygın olan ve

Detaylı

İnternet Teknolojileri. Ders 1

İnternet Teknolojileri. Ders 1 İnternet Teknolojileri Ders 1 İçerik İnternet nedir? İnternet in kısa tarihi Türkiye de internetin gelişimi World Wide Web İnternet Nedir? 1 Internet, teknik olarak, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin

Detaylı

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir.

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital Pazarlama, rekabet avantajı için yeni kaynaklara ulaşımı

Detaylı

Dijital Pazarlamada. Trendleri ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik.

Dijital Pazarlamada. Trendleri ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik. Dijital Pazarlamada 2016 Trendleri 2017 ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik. Dijital pazarlamanın 2016 daki trendlerini sizler için bir araya getirdik. Böylece

Detaylı

Değişen ve Gelişen Türkiye nin, Yenilikçi ve Atılımcı Elektronik Üreticisi

Değişen ve Gelişen Türkiye nin, Yenilikçi ve Atılımcı Elektronik Üreticisi Değişen ve Gelişen Türkiye nin, Yenilikçi ve Atılımcı Elektronik Üreticisi IPTV'nin Tarihçesi IPTV IPTV'nin Gelişimi IPTV Nedir? IPTV'nin Sunduğu Servisler VoD (Video on Demand Talep Üzerine Görüntü) IPTV

Detaylı

EYLÜL 2011 YIL: 15 SAYI: 10 KDV DAHİL 10 TL. Medya Kit 11

EYLÜL 2011 YIL: 15 SAYI: 10 KDV DAHİL 10 TL. Medya Kit 11 EYLÜL 2011 10 YIL: 15 SAYI: 10 KDV DAHİL 10 TL Medya Kit 11 içindekiler Hakkımızda 1 Cinsiyet Dağılımı 2 Yaş Grubu 2 Eğitim Durumu 3 Çalışılan Departman 3 Ünvan Dağılımı 4 Çalışılan Bölüm 4 Çalışan Sayısı

Detaylı

Operatör Çözümleri. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri

Operatör Çözümleri. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri Operatör Çözümleri Operatör ve servis sağlayıcı gibi sorunsuz altyapı üzerinden müşterilerine hizmet sunma ihtiyacı duyan müşterilerimize Mobil TV için altyapılar, Sinyal İşleme merkezleri ile sorunsuz

Detaylı

Eğitimde Yeni Teknolojiler

Eğitimde Yeni Teknolojiler Eğitimde Yeni Teknolojiler Yard. Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi ERZURUM www.yukselgoktas.com Fiziksel Arayüz

Detaylı

Prof.Dr.Çiler DURSUN. A.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Tezsiz Uzaktan Eğitim YL Programı /Haberi Anlamak/ Prof.Dr.

Prof.Dr.Çiler DURSUN. A.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Tezsiz Uzaktan Eğitim YL Programı /Haberi Anlamak/ Prof.Dr. Prof.Dr.Çiler DURSUN 1 Modüler Senkronize Otomasyona dayalı Hızlı Multimedya Etkileşimli Hipermetinsel Arşivsel 2 Yeni bir teknoloji ve metin biçimini ifade eder. İlk kez terim, 1945 yılında ABD Bilimsel

Detaylı

Emekliler her gün 1 4 saatlerini internette geçiriyor. Emekliler günde 1 4 saat bilgisayar başında. Emekliler bilgisayar ve interneti seviyor

Emekliler her gün 1 4 saatlerini internette geçiriyor. Emekliler günde 1 4 saat bilgisayar başında. Emekliler bilgisayar ve interneti seviyor Basın Bülteni Banu Sürüel, Capitol Halkla İlişkiler Gaye Kökten, Intel Türkiye Tel: 212 339 83 83 Tel: 212 349 15 00 banu.suruel@ogilvy.com Gaye.Kokten@intel.com Emekliler her gün 1 4 saatlerini internette

Detaylı

Yükselen Yıldız: Anlık İleti Uygulamaları

Yükselen Yıldız: Anlık İleti Uygulamaları DIGINEWS 2015 Yükselen Yıldız: Anlık İleti Uygulamaları Anlık İleti Uygulamaları Anlık mesajlaşma, internet üzerinden gerçek zamanlı olarak ileti transferi sağlayan bir online mesajlaşma şeklidir. Mart

Detaylı

Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam

Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam Sayı: 20 Bu Ay... Dünya nın en küçük ve hafifi çok havalı Taşınabilir High Definition İhtişamı BRAVIA D3000 Serisi ile Tanışın Cyber-shot ile su altı keyfi Anılarınızı

Detaylı

EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) Sosyal Eğitim Platformu. Hazırlayan Caner YACAN

EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) Sosyal Eğitim Platformu. Hazırlayan Caner YACAN EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) Sosyal Eğitim Platformu Hazırlayan Caner YACAN Değineceklerimiz: EBA Nedir? EBA nın Amacı Nedir? EBA yı Önemli Kılan Özellikleri Nelerdir? Niçin EBA yı Kullanmalıyız? EBA da Neler

Detaylı

2014 Ericsson ConsumerLab

2014 Ericsson ConsumerLab 2014 Ericsson ConsumerLab TÜRKİYE MOBİL GENİŞBANT KULLANICI ARAŞTIRMASI Ericsson ConsumerLab 2014 Türkiye Mobil Genişbant Çalışması 19.09.2014 Page 1 ARAŞTIRMA METOD VE KAPSAMI Örneklem 3G mobil interneti

Detaylı

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret www.maviperde.com 1995 li yıllardan sonra Dünyada ve Türkiye'de elektronik ticaretin ön plana çıkmasıyla ve gelecek yıllarda mekanik perde sistemi pazarının çoğunu elektronik ticaretle olacağı varsayımı

Detaylı

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILIN 10 KÜRESEL MAKRO TRENDİ. Kaynak: Euromonitor International

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILIN 10 KÜRESEL MAKRO TRENDİ. Kaynak: Euromonitor International ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILIN 10 KÜRESEL MAKRO TRENDİ Kaynak: Euromonitor International #1 Alışverişte Belirsiz Bir Gelecek Tüketiciler para harcama konusunda, özellikle yüksek ücretli ürünlere karşı, biraz daha

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR - 2. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR - 2. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ HALKLA İLİŞKİLER HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR - 2 Yüzyüze İlişkiler Yüzyüze ilişkilerde, kararların verilmesinde halktan gelen geri bildirimlerin önemli bir işlevi vardır. Bu tür ilişkilerde

Detaylı

SANAL GERÇEKLİK. Reklamcılık için ne ifade ediyor? Kaynak: thinkwithgoogle

SANAL GERÇEKLİK. Reklamcılık için ne ifade ediyor? Kaynak: thinkwithgoogle SANAL GERÇEKLİK Reklamcılık için ne ifade ediyor? Kaynak: thinkwithgoogle Sanal gerçeklik içeren bir gelecek reklamcılık, yaratıcılık ve hikaye anlatıcılığı için ne anlama geliyor? Sanal gerçekliğe olan

Detaylı

TABLET MENÜ RESTORANLAR/KAFELER İÇİN TABLET MENÜLER

TABLET MENÜ RESTORANLAR/KAFELER İÇİN TABLET MENÜLER TABLET MENÜ RESTORANLAR/KAFELER İÇİN TABLET MENÜLER TABLET MENÜ NEDİR? Tablet bilgisayar üzerinde çalışan dokunmatik ve etkileşimli bir menüdür. Müşterilerinize sunduğunuz klasik karton menülerin yerini

Detaylı

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir?

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir? İnternet Teknolojisi Öğrt. Gör. Alper Aslan ENF102 Bilgisayar - II İnternet Teknolojisi İnternet Nedir? İnternet Kime Aittir İnternet in Türkiye deki Gelişimi İnternet in Türkiye de Kullanımı Yakın Gelecekte

Detaylı

ORGANİK HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ

ORGANİK HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ Mobil pazarlama nedir? Mobil pazarlama, tüke4cide sa7n alma isteği yaratma amacıyla, mobil mecra üzerinden ve/ veya mobil ürünler kullanılarak yapılan faaliyetler olarak tanımlanmaktadır. Bir başka ifadeyle;

Detaylı

Data fiyatlarının ucuzlaması ve 3G destekli modemlerin artması ile beraber; 2010 yılında mobil internet kullanımı, sabit internet kullanımını

Data fiyatlarının ucuzlaması ve 3G destekli modemlerin artması ile beraber; 2010 yılında mobil internet kullanımı, sabit internet kullanımını 3G THIRD GENERATION 3G, mevcut 2G şebekelerden çok daha hızlı data bağlantısı sunulabilen ve kullanıcıların video uygulamalarını kullanabildiği yeni nesil şebekedir. 3G tam olarak 3. nesil GSM hizmetleri

Detaylı

IRMAK HANDAN iarslanoglu@boomads.com. : @irmakhandan

IRMAK HANDAN iarslanoglu@boomads.com. : @irmakhandan IRMAK HANDAN iarslanoglu@boomads.com : @irmakhandan What s yours? Bulunduğumuz çağın ekosisteminin özünde «paylaşmak» ve «konuşmak» yer alıyor. TÜKETİCİ HİKAYELERİ HİKAYELERİN GÜCÜ NEREDEN GELİYOR? EĞLENCELİ

Detaylı

Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor

Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor BASIN BÜLTENİ Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor Datagate Bilgisayar, Türkiye distribütörü olduğu Belkin International ın N serisi kablosuz ağ iletişim ürünlerini Türk tüketici ile

Detaylı

Avm Çözümleri. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri

Avm Çözümleri. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri Avm Çözümleri Yaşam konforunu arttırmada önemli rol oynayan alışveriş ve yaşam merkezleri, müşterilerine sundukları ek hizmet ve konforla rakiplerinden ayrılıyorlar. Alışveriş merkezlerinin altyapı ihtyaçları

Detaylı

Mobil İnternet Kullanımı ve 3G Araştırması Temmuz 2009

Mobil İnternet Kullanımı ve 3G Araştırması Temmuz 2009 Mobil İnternet Kullanımı ve 3G Araştırması Temmuz 2009 www.webrazzi.com 2/16 Rapor Hakkında Bu araştırma Türkiyeʼde mobil internet kullanımı ve 3Gʼnin bilinirliğini ölçmek amacıyla Webrazzi okuyucuları

Detaylı

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda!

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! SUNUMUMUZA HOŞGELDİNİZ Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! Haber ve bilgi verme amacı başta olmak

Detaylı

NComputing Erişim Cihazları. Maksimum Esneklik ve Tasarruf. Eylül Copyright 2010 dojop Teknoloji Hizmetleri Tic. Ltd. Şti

NComputing Erişim Cihazları. Maksimum Esneklik ve Tasarruf. Eylül Copyright 2010 dojop Teknoloji Hizmetleri Tic. Ltd. Şti NComputing Erişim Cihazları Maksimum Esneklik ve Tasarruf Eylül 2010 Copyright 2010 dojop Teknoloji Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Bilgi Teknolojilerinizde Devrim Yapın NComputing Erişim cihazları kişisel çalışma

Detaylı

Rafine. 360 Hizmet Özünde tutku var. Hızlı Güçlü Sanatsal Yenilikçi. İşi bilen yapar! Farabians Strategy #araştır. Rafine Video #derinleş

Rafine. 360 Hizmet Özünde tutku var. Hızlı Güçlü Sanatsal Yenilikçi. İşi bilen yapar! Farabians Strategy #araştır. Rafine Video #derinleş Rafine Hızlı Güçlü Sanatsal Yenilikçi Sektörel Reklam Ajansı Rafine; mobilya sektöründe uzmanlaşan kadrosuyla, sektörel hizmet veren bir reklam ajansıdır. 20 yıllık Mobilya Sektörü tecrübemize güveniriz.

Detaylı

Yakın Tarihsel Teknolojik Gelişim Kronolojisi

Yakın Tarihsel Teknolojik Gelişim Kronolojisi Yakın Tarihsel Teknolojik Gelişim Kronolojisi 1900 lerden sonra öğretim teknolojileri alanının tarihsel kronolojisini ise Reiser in çalısmasını takip ederek, akım, öğretim tasarımı, katkıda bulunanlar

Detaylı

TIP SÜRELİ YAYINCILIĞINDA BİR ELEKTRONİK DERGİ : KBB-Forum (www.kbb-forum.net)

TIP SÜRELİ YAYINCILIĞINDA BİR ELEKTRONİK DERGİ : KBB-Forum (www.kbb-forum.net) TIP SÜRELİ YAYINCILIĞINDA BİR ELEKTRONİK DERGİ : KBB-Forum (www.kbb-forum.net) Doç. Dr. İrfan YORULMAZ < yorulmaz@dialup.ankara.edu.tr > Doç. Dr. Orhan YILMAZ < orhan@kbb-bbc.org > KBB-Forum Editörleri

Detaylı

İŞ YERİNDE GELİŞİM. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma

İŞ YERİNDE GELİŞİM. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İŞ YERİNDE GELİŞİM Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İş gücünüz, müşterileriniz, ortaklarınız ve tedarikçileriniz, farklı konumlara dağılmış durumda ve hareketli. Akıllı telefonlar ve

Detaylı

ABD, İngiltere, İrlanda, Kanada, Hollanda, Avustralya, Yeni Zelanda.

ABD, İngiltere, İrlanda, Kanada, Hollanda, Avustralya, Yeni Zelanda. VerdeTaks dünya çapında vergi iadeleri hizmeti veren yeni kurulmuş bir şirkettir. Şirketimiz finansal, müşteri hizmetleri, pazarlama ve satış alanlarında 14 yıldan fazla bir deneyime sahiptir. Uzmanlarımızın

Detaylı

İnteraktif Türkler 2009 İnteraktif Mecra Kullanım Araştırması

İnteraktif Türkler 2009 İnteraktif Mecra Kullanım Araştırması İnteraktif Türkler 2009 İnteraktif Mecra Kullanım Araştırması Türkiye nin ilk ve öncü dijital ajansı adinteractive in Türk internet kullanıcısının davranış alışkanlıklarına ışık tuttuğu araştırması İnteraktif

Detaylı

13. yıl. Reklam. Kiti 10

13. yıl. Reklam. Kiti 10 13. yıl Reklam Kiti 10 içindekiler Hakkımızda 1 Cinsiyet Dağılımı 2 Yaş Grubu 2 Eğitim Durumu 3 Çalışılan Departman 3 Ünvan Dağılımı 4 Çalışılan Bölüm 4 Çalışan Sayısı Ortalaması 5 Sektörel Dağılım 5 Mesken

Detaylı

Birinci Medya Reklam. Markanıza Değer KATALIM. Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399

Birinci Medya Reklam. Markanıza Değer KATALIM. Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399 HABER PORTALINIZ www.kibrisgenctv.com Kıbrıs ta Birinci, Akdeniz de bir inci 90.0* 96.6 Mağusa Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399 Birinci Medya Reklam Birinci Medya

Detaylı

«Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain

«Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain Video Reklamlar «Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain 1 2 3 4 Türkiye deki Arama Türkiye Pazarında Arama Hacmi Türkiye de Beyazperde Nerede? Rakip Analizi, Yıllık Analiz YouTube

Detaylı

2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ

2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ 2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ AMAÇ 1- Ayrı bir merkez kütüphane binası yapılarak, kütüphane hizmetlerinin bu alandan yürütülmesini sağlamak. Hedef 1- Çağdaş bir kütüphane binasında bilgi/kültür

Detaylı

info@ph1istanbul.com

info@ph1istanbul.com 0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com DİJİTAL DÜNYA YA DAİR NE VARSA.. Mevcut Durum Analizi Algı Yönetimi Sürdürülebilir İlişkiler Hedef Kitle Analizi Dijital Strateji Kurulumu Marka Konumlandırma Rakip

Detaylı

Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek

Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek Tarih: 19.01.2013 Sayı: 2014/01 İSMMMO dan Türkiye nin Yaratıcı Geleceği / Y Kuşağı Raporu Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek İSMMMO nun Türkiye nin Yaratıcı Geleceği / Y Kuşağı adlı

Detaylı

AdWords Kitle Çözümleri Önemli anlarda alakalı bağlantılar sunar

AdWords Kitle Çözümleri Önemli anlarda alakalı bağlantılar sunar Önemli anlarda alakalı bağlantılar sunar Değineceğimiz konular Mobil ağa geçiş Mikro anlar önemlidir Mikro anlarla dolu bir dünyada başarılı olma Müşteri Eşleştirme Tanımadığınız kullanıcıları hedefleme

Detaylı