Hareket. Test 1 in Çözümleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hareket. Test 1 in Çözümleri"

Transkript

1 1 Hareke 1 Tes 1 in Çözümleri 1. I. erde yuarlanarak ilerleyen op hem dönme hem de öeleme harekeini birlike yapar. 4. Harekelinin yapığı yer değişirme e nokalarını birleşiren en kısa uzaklıkır. Bu uzaklığın büyüklüğü pisagor bağınısı ile bulunur. II. Böceklerin kana çırpışları ireşim harekeidir. III. Saa yelkoanının harekei dönme harekeidir. r r = 1 m r D = 1 m bulunur. anı B dir.. kuzey B 8 m A 6 m doğu er değişirme, başlangıç ile biişi birleşiren en kısa uzaklıkır. Şekildeki D ekörünün büyüklüğü pisagor bağınısından; Niha Bilgin ayıncılık D = ( 6) + ( 8) D = 1 m bulunur. anı C dir Başlangıç nokası ile biiş nokası arasındaki en kısa mesafe yer değişirme ekörüdür. A B A Şekilde görüldüğü gibi D (+) yönde m dir. (m) er değişirme iki şehir arasındaki en kısa mesafedir. bu nedenle hangi yoldan gidilirse gidilsin yapılan yer değişirmeler eşiir. D 1 = D = D olur anı D dir.

2 . Ünie: ue e Hareke konum (1) 5 () onum- grafiklerinde eğim ı erir. Eğer yön dikkae alınmazsa şekildeki (1) e () nolu doğruların eğimi sürai erir. Buna göre; Bir harekelinin oplam yer değişirmesinin geçen süreye oranına oralama denir. Oralama yer değişirmenin hareke boyunca geçen süreye bölünmesiyle bulunur. 1 5 = = 5 bulunur. anı B dir. 7. D or = D şehrinden şehrine giden araçların yapığı yer değişirmeler eşi olduğundan araçların oralama ları eşiir. Z O M Şekil I anı B dir. (m) Niha Bilgin ayıncılık 9. (m/s) 1 4 m m 4 6 (s) = km Şekil II Hız- grafiklerinde doğrunun alındaki alan yapılan yer değişirmeyi erir. Harekeli - saniye aralığında m yol alarak Z den nokasına arır. Harekeli -4. saniyeler arasında durgundur. Harekeli 4-6. saniyeler arasında 4 m yer değişirmişir. ani nokasının 4 m doğusundaki M nokasındadır. Oralama, yapılan yer değişirmenin geçen oplam a oranıdır. Buna göre oralama ; or = kmh / 5 = 6 bulunur. Oralama süra ise alınan büün yolun geçen a oranıdır. Buna göre oralama süra; 4 or = 8 kmh / bulunur. 5 = anı C dir. anı E dir.

3 HAREET 1. er değişirme e ekörel büyüklüklerdir. Alınan yol ise skaler büyüklükür. 1. konum okul M onum- grafiklerinde eğim ı erir. e Öğrenci eden okula giderken yapılan yer değişirme şekil üzerinde göserilen D ir. Öğrenci okuldan ee dönerken yapığı yer değişirme D olur. Bu nedenle yapılan yer değişirmeler e lar eşi değildir. Verilen grafike eğim sabi olup aracının eğimi en büyük M aracının eğimi en küçükür. Buna göre araçların ları arasındaki ilişki > > M olur. Eden okula e okuldan ee giden öğrenci aynı mikarda yol alır. anı B dir. 1. konum (m) Niha Bilgin ayıncılık Grafiklere göre aracı poziif yönde kadar yer değişirmişir. aracı ise doğrunun alındaki alan kadar yer değişirmişir. Bu alanın büyüklüğünü bilmediğimizden araçların anında yan yana olup olmadığını e larının eşi olup olmadığını bilemeyiz. anı B dir (s) = 4 m (m) Verilen - grafiğine göre araç +4. mereden 4. mereye giiken sonra. mereye dönmüşür. Buna göre; D = 4 m dir. anı C dir.

4 4. Ünie: ue e Hareke Tes nin Çözümleri I. Giar elinin harekei ireşim harekeidir. II. Rüzgâr gülünün harekei dönme harekeidir. III. Virajı dönen renin harekei dönme harekeidir. anı E dir. Arabalardaki gösergeler yön gösermediği için anlık sürai göserir. anı B dir.. Verilenlerden sadece süra skaler bir büyüklükür. anı C dir.. Buluan düşen dolu anesi için yer sabi kabul edilirse dolunun harekeli olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre I. öncül doğrudur. Niha Bilgin ayıncılık Trenlerden birisi için diğeri sabi kabul edilirse renler içindeki yolcularla birlike birbirine göre harekesiz olur. II. öncül doğrudur. Oobüs ile okula giden öğrenci sürücüyü referans nokası alırsa sürücüye göre harekesiz olur. III. öncül de doğrudur. anı E dir. 6. Z 4 5 = 4 m m 4. km 1 m 7 7 = 7 = h 6 s 6, ms / = ms / olduğuna göre araba 1 saniyede mere yol alır. anı B dir. Doğrusal yol üzerinde harekee başlayan çocuk nokasından Z nokasına sonra Z nokasından nokasına hareke ediyor. er değişirme başlangıç ile biiş arasındaki en kısa uzaklıkır. Buna göre ile arasındaki uzaklık doğrudan yer değişirme mikarını erir. anı D dir.

5 HAREET d 6 d 6 d R = 5 m m Verilen yörünge eşkenar üçgen biçimlidir. Üçgenin kenarlarından biri d olarak alınırsa diğer kenarlar da d olur. er değişirme R arasındaki uzaklık olup d dir. Alınan yol ise d dir. d bulunur. D = d = anı B dir. 4 m e nokaları arasındaki en kısa yönlü uzaklık yer değişirmedir. er değişirmenin büyüklüğü pisagor bağınısından; (D) = (4) + () D = 5 m olarak bulunur. Harekelinin ı ise; Niha Bilgin ayıncılık 5 = = 1 5 m/ s bulunur. anı E dir m 1. 1 m 1 m apılan yer değişirme ile arasındaki en kısa uzaklıkır. Dik üçgen biçimli yolun bir kenarı 1 m, öeki kenarı 1 m olduğundan arasındaki uzaklık pisagor bağınısından 5 m bulunur. (1) = (1) + (D) 169 = (D) D = 5 m bulunur. anı D dir. Oralama süra = 8 m 4 m Toplam yol Toplam bağınısı ile bulunur. Süra de gibi sembol olarak ile göserilir. Buna göre; 1 or = or = m/ s bulunur, anı D dir.

6 6. Ünie: ue e Hareke (m/s) 1 m/s m/s 18 m (s) e araçları arasındaki farkı 1 m/s dir. ani 1 saniyede iki araç arasındaki uzaklık 1 m olur. 1 s sonra aralarındaki uzaklık 1 m olur. Araç saniyede aralı üçgenin alanı kadar yol alır. buna göre alınan yol; 1 = = 18 m bulunur. Niha Bilgin ayıncılık (m/s) 5 r = 6 m (s) = r = 1 m 15 Grafiğe göre aracı poziif yönde, aracı negaif yönde hareke emekedir. Araçlar 1 saniyede birbirinden = m uzaklaşır. 5 saniye sonra aralarındaki uzaklık 5 = 1 m olur. anı D dir. apılan yer değişirmenin geçen a oranı oralama ı erir. Bu olaydaki yer değişirme arasındaki en kısa uzaklıkır. 1 or = 15 m bulunur. 8 =

7 HAREET 7 Tes ün Çözümleri. m/s 15 m/s R A 1. konum M m R aracı bulunduğu konumdan A nokasına; = = s 15 de arır. aracı ise s de = 4 m yol alır. O hâlde uzaklığı; = 4 = 1 m dir. onum- grafiklerinde doğrunun eğimi harekelinin ını erir. doğrusunun eğimi en fazla, M doğrusunun eğimi en azdır. Bu nedenle araçların ları arasında > > M ilişkisi ardır. anı C dir. 4. konum reni Niha Bilgin ayıncılık 1 reni reni hem hareke emiş hem de bazı aralıklarında durmuşur. Bu nedenle iki ren anına kadar eşi süre hareke yapmamışır. anı E dir.. konum konum 5. reni reni Verilen konum- grafiklerine göre; aracı, - aralığında sabi la kadar yer değişirmiş, ile arasında durmuşur. aracı ise - aralığında ile aynı yönde sabi la giderken kadar yer değişirmişir. aracı - aralığında sabi la başlangıç nokasına geri dönmüşür. Buna göre, I e III. önermeler doğrudur. Trenler sabi la hareke eikleri için, konum- grafikleri sabi eğimli olmalıdır. reni poziif yönde hareke ederken reni negaif yönde hareke eder. konum anı D dir. anı D dir.

8 8. Ünie: ue e Hareke 6. R S 8. 5 m R S D Oralama ; or = bağınısıyla bulunur. D D, yapılan yer değişirme olup ile S arasındaki en kısa mesafedir. Buna göre; 5 or = 1ms / + = bulunur. anı C dir. anında, R, S araçlarının grafikleri kesişiklerine göre, bu andaki ları eşiir. Hız- grafiklerinde doğrunun alındaki alanlar yapılan yer değişirmeyi erir. anında aracı en önde, S aracı en geride olup araçlar aynı konumda değildir. Her üç araç da poziif yönde hareke eiğinden hareke yönleri aynıdır. anı D dir. Niha Bilgin ayıncılık Hız- grafiklerinde doğrunun eğimi imeyi erir. Buna göre; a 9 a = = bulunur. anı E dir. Oralama ; 5 8 D = = or D bağınısı ile bulunur. Hız- grafiklerinde doğrunun alında kalan alan yapılan yer değişirmeyi erir or = + + = anı B dir.

9 HAREET 9 1. Hız- grafiklerinde doğrunun alındaki alan yapılan yer değişirmeyi erir. oziif bölgede kalan alan poziif yöndeki yer değişirmeyi, negaif bölgede kalan alan ise negaif yöndeki yer değişirmeyi erir. a d c b R Grafikeki a e b alanları ile c e d alanları birbirini göürür. İki araç arasındaki uzaklık hem anında hem de anında ir. 1. Uçak sabi ime ile landığına göre, harekein grafiği şekildeki gibi olur. Taralı alanların oranından; RS = R + 5 = = 5 4 bulunur. Niha Bilgin ayıncılık 1. a ime a 11. / Trenler sabi ime ile hareke emekedir. reninin ı anında olmakadır. ( - ) aralığında iki ren arasındaki uzaklık ise ( - ) aralığında kadar daha ararak olur. anı C dir. İme- grafiklerinde doğrunun alındaki alan daki değişimi erir. oziif bölgedeki alan daki arışa karşılık ise, negaif bölgedeki alan daki azalmayı erir. a Harekelinin - grafiği şekildeki gibi olur. - aralığında yapılan yer değişirme, üçgenin alanı olup kadar olsun. Diğer aralıklarında yapılan yer değişirmeler şekil üzerindeki gibidir. 4 = alınırsa, - aralığındaki oralama 4 = olur. anı B dir.

10 1. Ünie: ue e Hareke 14. Şekil I R S T O Şekil II 4 5 (m) anında grafik doğrusu ile doğrusu arasında birim karelik bir alan ardır. Bu alana karşılık harekeli cismin negaif bölgede m de olduğu söylenmiş. Harekeli cisim anından iibaren düzgün yaaşlayarak anında durmuşur. Harekeli - arasında negaif bölgede 1 birim daha yol aldığı için, anında nokasında olduğunu söyleyebiliriz. 16. M = hizasından ıyla poziif yönde hareke eden reni, = anında yaaşlamaya başlıyor. M hizasından sabi ime ile lanmaya başlayan reni ise negaif yönde hareke ediyor. e nin - grafiği E seçeneğindeki gibidir. anı E dir. Harekeli cisim bu andan iibaren yön değişirerek poziif bölgeye doğru düzgün lanmışır. - 5 aralığında birim karelik yol alan cismin m yer değişirdiğini e 5 anında S de olduğunu söyleyebiliriz. anı E dir. Niha Bilgin ayıncılık 15. Moosiklelinin hem lanırken hem de yaaşlarken imesinin eşi olabilmesi için, - grafiğinin şekildeki gibi olması gerekir. - aralığında alınan yol ise - aralığında alınan yol olur. anı C dir.

11 HAREET 11 Tes 4 ün Çözümleri 1.. İki araç önce farklı imelerle, sonra eşi ime ile yaaşlamakadır. Bu iki aracın - grafiği aşağıdaki gibi olur. anı B dir. Hız- grafiklerinde doğrunun alında kalan alan, aracın aldığı yolu erir. Doğrunun alındaki alanlar şekildeki gibi olup oplam alan 7 ir. anı D dir. Niha Bilgin ayıncılık. 4. konum 5 θ θ R θ Soruda konum- grafiği erilmişir. Bu grafiğe göre araçların aldığı yol şekildeki gibidir. M R Hız- grafiklerinde doğrunun eğimi imenin büyüklüğünü erir. Soruda imenin işarei değil, yalnızca büyüklük isendiği için a = a M > a dır. anı C dir. 5 Buna göre, araçlar arasındaki uzaklık; + 5 = 8 dir. anı E dir.

12 1. Ünie: ue e Hareke 5. (m/s) 1 R 4 8 (s) 7. Hız- grafiklerinde doğrunun alındaki alan aracın yapığı yer değişirmeyi erir. Araçlar başlangıça yan yana olduğundan, şekildeki aralı üçgenin alanı araçlar arasındaki uzaklığı erir. O hâlde 8. saniyede araçlar arasındaki uzaklık; 41 = m dir. Hız- grafiklerinde doğrunun alındaki alan yapılan yer değişirmeyi erir. Oralama ; yapılan üm yer değişirmelerin, geçen üm a oranıdır. aracının yapığı yer değişirme; D = + = D = + = = = bulunur. anı D dir. Niha Bilgin ayıncılık konum Hız- grafiklerinde doğrunun eğimi imeyi erir. Verilen grafike - aralığındaki eğim a 1, - aralığındaki eğim a olsun. ime a1 = a = ise a a = a = dır. a anı B dir. Soruda erilen konum- grafiğine göre araç - aralığında a imesiyle düzgün lanarak kadar yer değişiriyor. Araç - aralığında yine a büyüklüğündeki bir ime ile düzgün yaaşlayarak duruyor. Bu sırada kadar daha yer değişiriyor. Eşi büyüklükeki ime ile önce lanan sonra yaaşlayarak duran - grafiği doğru ceapır.

13 HAREET ( ) (+) = = e araçlarının imelerinin eşi olması için in, nin de sürede durması gerekir. Bu durumda son süresi içinde yapıkları yer değişirmeler eşi olur. İçi sarı boyalı üçgenlerin alanı eşiir. aracı poziif yönde sabi la giderken, aracı negaif yönde düzgün lanan hareke yapar. e doğruları ile ekseni arasında kalan alanlar eşi olmalıdır. anı B dir. Niha Bilgin ayıncılık d d Şekil I 1 M Şekil II Doğrusal yolda = M olabilmesi için; aracın yolunu sürede, M yolunu da sürede alması gerekir. D1 d 1 1 = = = bulunur. D d aralığında yapılan yer değişirme olduğundan; 1 = = bulunur. - aralığında yapılan yer değişirme olduğundan; = = bulunur. - 4 aralığında yapılan yer değişirme olduğundan; = = olup > > 1 dir. anı B dir.

14 14. Ünie: ue e Hareke 1. Şekil I R Şekil II anında iki araç arasındaki uzaklık Şekil I deki aralı alan kadardır. anında R aracı başlangıç nokasına geri dönmüşür. aracı ise başlangıç nokasından Şekil II deki aralı alan kadar uzaklaşmışır. Bu aralı alan, önceki alanın kaıdır. O hâlde anında araçlar arasındaki uzaklık ir (m) 4 8 (s) (m) Verilen grafik, konum- grafiğidir. aracı başlangıç nokası olan nokasından, aracı da. mereden birbirlerine doğru hareke ediyorlar. Bu araçlar 4. saniyede yan yana gelmişlerdir. anı D dir. 14. Niha Bilgin ayıncılık 16. konum I. e araçları = anında yan yanadır. anında doğrusunun alındaki alan birim kare iken, doğrusu alındaki alan birim karedir. O hâlde anında, nin önündedir. II. e doğruları alındaki alanlar anında eşi olmadığından bu önerme yanlışır. III. anında doğrusu alında 6 birim kare arken, doğrusu alında 5 birim kare ardır. O hâlde anında, nın önündedir. anı E dir. onum- grafiklerinde eğim ı erir. - aralığındaki ; 1 = = = dir. - 4 aralığındaki oralama ; or = or = olur. oplam yer değişirme oplam 4 4 =

15 HAREET 15 Tes 5'in Çözümleri 1. konum 5 = +1 m/s armışır. (-) s aralığında ime sıfır olduğundan cisim sabi la gimişir. Cismin 1. s deki ı 1 m/s dır.. s deki ı 1 m/s,. s deki ı 1 m/s olur. Cisim; I II III IV Buna göre, - grafiği Şekil II deki gibidir. (m/s) (s) I. aralıka poziif yönde düzgün lanan hareke yapmışır. II. aralıka poziif yönde düzgün yaaşlayan hareke yapmışır. Şekil II anı B dir. III. aralıka durmuşur. IV. aralıka negaif yönde sabi lı hareke yapmışır. Niha Bilgin ayıncılık. a (m/s ) (s) Şekil I Şekil I deki ime- grafiğinde alan daki değişme mikarını erir. (-1) s aralığında cismin ı; 1 1 = 1 m/s armışır. (1-15) s aralığında cismin ı; 5 = 1 m/s azalmışır. (15-) s aralığında cismin ı;. 1 4 Hız- grafiğinin alındaki alan araçların yer değişirmesine eşiir. e 4 anlarına kadar araçlar aynı yönde aynı mikar yer değişiriyor. Araçlar bu anlarda ekrar yan yana gelir. anı C dir.

16 16. Ünie: ue e Hareke 4. ime (m/s ) (s) + (+) ( ) Şekildeki - grafiğinde yapılan yer değişirme sıfırdır. Bu nedenle araç anında başlangıçaki yerindedir. İme- grafiğinin alında kalan alan daki değişimi erir. 4 = = 14 m/s bulunur. anı B dir. Niha Bilgin ayıncılık 7. (m/s) 5. (m/s) (s) Taralı alan (1-) saniyeleri arasındaki aracının aracından daha fazla aldığı yolu göserir. Bu alan 1 = 1 m dir. arabası, 1. saniyede 1 m önünde olan arabasını. saniyede yakalar (s) Şekildeki aralı alan e araçları arasındaki uzaklığı erir. Taralı alan = = 45 m anı D dir.

17 HAREET e araçlarının - grafiğini, şekildeki gibi çizebiliriz. Araçların imelerinin eşi olması için; = olur. = birim = 1 birim = bulunur. anı D dir Arabaların süresinde aldıkları yollar aynıdır. anında arabalar yan yanadır. -8 süreleri içinde arabaların yapığı yer değişirmeler sıfırdır. Bu iki araba e 8 anlarında yan yanadır. anı D dir. Niha Bilgin ayıncılık 11. ime a a Durgun hâlden harekee geçen cismin ime- grafiğinin alında kalan alan bulunarak - grafiği çizilir. 9. = = m/s a 1 m m a Cisimler yan yana gelinceye kadar geçen süre ikisi için de aynıdır. nokasından geçen cismin ye ulaşma süresi; 4 4 = = 1 s dir. 1 saniyede gerideki cismin a imesiyle alması gereken yol m dir. = 1 a = 1 a 1 a = 6 m/s anı B dir. Hız- grafiğinin alında kalan alan cismin yer değişirme mikarını erir. - arasında yapılan yer değişirme 1 = - arasında yapılan yer değişirme = 4 - arasında yapılan yer değişirme = 5 > > 1 bulunur. anı C dir.

18 18. Ünie: ue e Hareke 1. konum (m) 14. ime = 1 a = a 1 = 5 (s) Şekil I Cismin 1 e konumları arasındaki oralama ı; D or = = D 15 = = 5 s bulunur. Durgun hâlden harekee geçen cismin (-) aralığındaki yer değişirme denkleminden imesi bulunur. 1 = 1 a 5 = 1 a 5 a = m/s Sabi imeli hareke yapan cismin 1 konumundaki anlık ı, = a = 5 Niha Bilgin ayıncılık İme- grafiğinin alındaki alan daki değişimi erir. a Hız- grafiğinde aralı alan süresi sonundaki yer değişirmeyi erir. a = + a = 4a anı B dir. = 1 m/s olarak bulunur. anı B dir. 15. Aynı yerden, aynı anda, aynı yöne doğru harekee başlayan e oomobillerinin - grafiği çizilir. (km/saa) Cismin aldığı oplam yol, grafikeki alanların oplamından 6 kadardır. Cisim yolun ilk yarısını sürede son yarısını da sürede almışır. anı B dir. -1 saa 1 1- saa saa -4 saa 4-5 saa 5-6 saa (saa) km km 6. saae araçlar ilk kez yan yana gelirler. anı B dir.

19 HAREET kuzey m ba 6 m doğu m güney Doğrusal yolda aynı yerden = anında harekee başlayan e araçlarının - grafiği incelendiğinde, aracı (+) yönde düzgün yaaşlayan, aracı (+) yönde düzgün lanan hareke yapmakadır. Bu nedenle I. yargı yanlışır. e nin yer değişirme büyüklükleri eşi olduğu için oralama ları birbirine eşiir. II. yargı doğrudur. e doğrularının eğimi eşi olduğundan e araçlarının imelerinin büyüklüğü eşi olur. III. yargı doğrudur. 17. O F 1 m anı D dir. yer (yaay) F = m a bağınısına göre cisminin imesi 4 m/s olmalıdır. Her iki cismin - grafiğini çizelim. 4 Niha Bilgin ayıncılık Şekil I Hız, birim içinde yapılan yer değişirmedir. er değişirme ekörel büyüklük olduğundan da ekörel büyüklükür. O hâlde önce yer değişirmesini hesaplayalım. Sporcunun ı; D 1 = = = 5 8 m ms / bulunur. Süra, birim içinde alınan yoldur. Süra skaler büyüklük olduğundan harekelinin yönü dikkae alınmaz. Sporcunun oplamda aldığı yol; ol = = 1 6 m = 1 m Şekil II ol 1 Süra = = = 15, m/s bulunur. Zaman anı D dir. 19. Hız, birim içindeki yer değişirme olup ekörel büyüklükür. Süra ise birim içinde alınan yol olup skaler bir büyüklükür. 1 + = = 1 = 5 s olur. = = 5 = 5 m bulunur. Oomobillerin ön panellerindeki gösergeler 9 km/h değerini göserdiğine göre, iki oomobilin süraleri kesinlikle eşiir. Oomobiller aynı doğruluda e aynı yönde hareke ediyorsa ları da eşiir diyebiliriz. Soruda kesinlik isediği için e yön konusunda yorum yapamayız.. Ahme, alınan oplam yolu geçen oplam a bölerek Selin'in süraini hesaplamışır. anı: süra anı D dir.

Ünite. Kuvvet ve Hareket. 1. Bir Boyutta Hareket 2. Kuvvet ve Newton Hareket Yasaları 3. İş, Enerji ve Güç 4. Basit Makineler 5.

Ünite. Kuvvet ve Hareket. 1. Bir Boyutta Hareket 2. Kuvvet ve Newton Hareket Yasaları 3. İş, Enerji ve Güç 4. Basit Makineler 5. 2 Ünie ue e Hareke 1. Bir Boyua Hareke 2. ue e Newon Hareke Yasaları 3. İş, Enerji e Güç 4. Basi Makineler. Dünya e Uzay 1 Bir Boyua Hareke Tes Çözümleri 3 Tes 1'in Çözümleri 3. 1. Süra skaler, hız ekörel

Detaylı

3. Ünite 1. Konu Hareket

3. Ünite 1. Konu Hareket HAREET 1 A nın Yanıları 3. Ünie 1. onu Hareke. 1. M nokasından hare- N kee başlayan bir harekeli... nokasına ardığında yapığı yer değişirme en büyük olur. M Şekil I 3 Şekil II Şekil I deki - grafiğindeki,

Detaylı

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri 13 Hareke 1 Tes 1 in Çözümleri 3. X Y 1. cisminin siseme er- diği döndürme ekisi 3mgr olup yönü saa ibresinin ersinedir. cisminin siseme erdiği döndürme ekisi mgr olup yönü saa ibresi yönündedir. 3mgr

Detaylı

Ünite. Kuvvet ve Hareket. 1. Bir Boyutta Hareket 2. Kuvvet ve Newton Hareket Yasaları 3. İş, Enerji ve Güç 4. Basit Makineler 5.

Ünite. Kuvvet ve Hareket. 1. Bir Boyutta Hareket 2. Kuvvet ve Newton Hareket Yasaları 3. İş, Enerji ve Güç 4. Basit Makineler 5. 2 Ünie ue e Hareke 1. Bir Boyua Hareke 2. ue e Newon Hareke Yasaları 3. İş, Enerji e Güç 4. Basi Makineler. Dünya e Uzay 1 Bir Boyua Hareke Tes Çözümleri 3 Tes 1'in Çözümleri 3. 1. Süra skaler, hız ekörel

Detaylı

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri. 4. Konum-zaman grafiklerinde eğim hızı verir. v1 t

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri. 4. Konum-zaman grafiklerinde eğim hızı verir. v1 t 3 Hareke Tes in Çözümleri X Y. cisminin siseme er- diği döndürme ekisi 3mgr olup yönü saa ibresinin ersinedir. cisminin siseme erdiği döndürme ekisi mgr olup yönü saa ibresi yönündedir. 3mgr daha büyük

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 4. Konu SABİT İVMELİ HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 4. Konu SABİT İVMELİ HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF ONU ANLATIMLI. ÜNİTE: UVVET VE HAREET. onu SABİT İVMELİ HAREET ETİNLİ VE TEST ÇÖZÜMLERİ Sabi İmeli Hareke. Ünie. onu (Sabi İmeli Hareke). (m/s) A nın Çözümleri. İme- grafiklerinde doğru ile ekseni

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER DOĞRUSAL HAREKET

TEST 1 ÇÖZÜMLER DOĞRUSAL HAREKET TEST ÇÖZÜER DOĞRUSA HAREET 3 3 a a 3 3 Hız- grafiğinin eğimi ivmeyi verir Bu durumda nin ivmesi; 3 a ana nin ivmesi a ana Bu durumda a a Hız- grafiğinin alında kalan alan yolu verir nin aldığı yol ( +

Detaylı

Hareket (Hız - Ortalama Hız - Sürat)

Hareket (Hız - Ortalama Hız - Sürat) .. Alışırmalar 3m 3 M m D 3 a) or 5 m/s D 3 b) süra 5 m/s D D c) or D + d) süra R + R + A a) I. yol: or.süra 5m/s 4m/s + + + + (m) 8 m/s + 5 + + 5 4 9 4 m/s 9 II. yol:.. or. süra + 54.. 5 + 4 4 ms / 9

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ . BÖÜM HAREET.. 3. MODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ 3 Araç, (-) aralığında + yönünde hızlanmaka, (-) aralığında + yönünde yavaşlamaka, (-3) aralığında ise - yönünde hızlanmakadır. Aracın hız- grafiği

Detaylı

HAREKET (Grafikler) Konum-zaman grafiğinde doğrunun eğimi hızı verir. 20 = 10 m/s. (0-2) s aralığında: V 1 = 2 = 0. (2-4) s aralığında: V 2

HAREKET (Grafikler) Konum-zaman grafiğinde doğrunun eğimi hızı verir. 20 = 10 m/s. (0-2) s aralığında: V 1 = 2 = 0. (2-4) s aralığında: V 2 AIŞTIRMAAR - 4. BÖÜM HAREET ÇÖZÜMER HAREET (Grafikler).. a) a) 4 6 onum-zaman grafiğinde doğrunun eğimi hızı verir. (-) s aralığında: m/s (-4) s aralığında: 6 4 (4-6) s aralığında: 3 m/s 6 4 Cismin hız-zaman

Detaylı

Yeryüzünde Hareket. Test 1 in Çözümleri. 3. I. yol. K noktasından 30 m/s. hızla düşen cismin L 50 noktasındaki hızı m/s, M noktasındaki 30

Yeryüzünde Hareket. Test 1 in Çözümleri. 3. I. yol. K noktasından 30 m/s. hızla düşen cismin L 50 noktasındaki hızı m/s, M noktasındaki 30 4 eryüzünde Hareke es in Çözümleri. nokasından serbes bırakılan cisim, 4 lik yolu e 3 olmak üzere iki eşi zamanda alır. Cismin 4 yolu sonundaki ızının büyüklüğü ise yolu sonundaki ızının büyüklüğü olur..

Detaylı

= t. v ort. x = dx dt

= t. v ort. x = dx dt BÖLÜM.4 DOĞRUSAL HAREKET 4. Mekanik Mekanik konusu, kinemaik ve dinamik olarak ikiye ayırmak mümkündür. Kinemaik cisimlerin yalnızca harekei ile ilgilenir. Burada cismin hareke ederken izlediği yol önemlidir.

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF KONU ANLATIMLI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 5 Aış Harekeleri. Ünie 5. Konu (Aış Harekeleri) A nın Çözümleri. a. K cismi bulunduğu konumdan serbes

Detaylı

KUVVET VE HAREKET Bölüm - 3

KUVVET VE HAREKET Bölüm - 3 UVVET VE HAREET Bölüm - 3 HAREET: Bir cismin seçilen bir nokaya göre zamanla yer değişirmesine hareke denir. Yer değiģirme: Bir harekelinin, son konumu ile ilk konumu arasındaki en kısa mesafesidir. Alınan

Detaylı

v.t dir. x =t olup 2x =2t dir.

v.t dir. x =t olup 2x =2t dir. ) m/s hızla düşe olarak ükselen balondan, balona göre m/s hızla aa aılan cisim aıldığı nokanın düşeinden 5 m uzaka ere çarpıor. Buna göre cisim ere çarpığı anda balon erden kaç m üksekedir? A)5 B)5 C)6

Detaylı

DAİRESEL HAREKET Katı Cisimlerin Dairesel Hareketi

DAİRESEL HAREKET Katı Cisimlerin Dairesel Hareketi BÖLÜM 1 DAİRESEL HAREKET 1. DAİRESEL HAREKET 1.1. Kaı Cisimlerin Dairesel Harekei Açısal Yer Değişim: Bir eksen erafında dönmeke olan bir cismin (eker ezgah mili, volan vb.) dönme ekisi ile bir iş yapılır.

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-10 DAİRESEL HAREKETTE HIZ, İVME VE AÇISAL YOL

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-10 DAİRESEL HAREKETTE HIZ, İVME VE AÇISAL YOL Bölüm-10 DAİRESEL HAREKETTE HIZ, İVME VE AÇISAL YOL 10.1. Düzgün Dairesel Hareke Bir eksen erafında harekeli bir nokanın düzenli olarak dönmesi düzgün dairesel hareke olarak anımlanır. Mesela bir ornanın

Detaylı

Kuvvet ve Hareket 96

Kuvvet ve Hareket 96 96 uvve ve Hareke uvve ve Hareke MODE SORU DE SORUARIN ÇÖZÜMER MODE SORU DE SORUARIN ÇÖZÜMER. a) b) Oobüü s n sü rai 9 km/ h Oobüsün 8 km/h. oflucu O dan P ye s de geliyor. OP m/ s oflucu P den R ye s

Detaylı

1)Aşağıdaki konum-zaman grafiğine göre bu hareketlinin 0-30 saniyeleri arasındaki ortalama hızı nedir?

1)Aşağıdaki konum-zaman grafiğine göre bu hareketlinin 0-30 saniyeleri arasındaki ortalama hızı nedir? 1)Aşağıdaki konum-zaman grafiğine göre bu hareketlinin 0-30 saniyeleri arasındaki ortalama hızı nedir? A) -1/6 B) 1 C) 1/2 D) 1/5 E) 3 2) Durgun halden harekete geçen bir cismin konum-zaman grafiği şekildeki

Detaylı

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 6

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 6 ĞI HREET ÖÜ 6 1 ODE SORU 1 DE SORURI ÇÖZÜER ( ) (+) 4 ve araçlarının birbi- rine göre hızları en küçük olur P 2 yaay yol CEP 3 2 5 olur aracındaki gözlemciye göre aracının hızı; 5 6 olur 2 Şekildeki konum-

Detaylı

1. Saf X maddesinin öz kütlesi, saf Y maddesinin öz kütlesinden büyüktür.

1. Saf X maddesinin öz kütlesi, saf Y maddesinin öz kütlesinden büyüktür. 1. af maddesinin öz külesi, saf maddesinin öz külesinden büyükür. Buna göre; ve maddelerinin aynı koşullardaki küle - hacim grafiği aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) üle B) C) D) üle Hacim üle üle Hacim

Detaylı

2.DENEY. ... sabit. Araç kalem, silgi, hesap. makinası. olduğundan, cisim. e 1. ivme her zaman sabittir (1) (2)

2.DENEY. ... sabit. Araç kalem, silgi, hesap. makinası. olduğundan, cisim. e 1. ivme her zaman sabittir (1) (2) NEWTON HAREKET YASALARI.DENEY. Aaç: Haa rayı düzeneği ile Newon hareke yasalarının leşirilesi. Araç e Gereçler: Haa rayı, haa üfleyici, elekronik süre ölçer, opik kapılar, farklı küleli lar, kefe, 0g lık

Detaylı

2. Her bir bölme uzunlu u d olsun. t 1 TEST - 1 DO RUSAL HAREKET. Atletler 1. kez O noktas nda, 2. kez K noktas nda yan yana gelirler.

2. Her bir bölme uzunlu u d olsun. t 1 TEST - 1 DO RUSAL HAREKET. Atletler 1. kez O noktas nda, 2. kez K noktas nda yan yana gelirler. DO RUSA HAREET TEST - 1 1 X 3 N O P R X Y Y Y X N I II Aeer 1 kez O nokas na, kez nokas na yan yana geirer CEAP A Z Z Araçar n boyar efi ou una göre, X Z > Y Z X X Y Y Z Z ou una göre, X Z > Y CEAP C ESEN

Detaylı

ATIŞLAR BÖLÜM 5. Alıştırmalar. Atışlar ÇÖZÜMLER. 3. a) I. Yol Ci sim t sa ni ye de ye re düş sün. 1. a) Cismin serbest bırakıldığı yükseklik,

ATIŞLAR BÖLÜM 5. Alıştırmalar. Atışlar ÇÖZÜMLER. 3. a) I. Yol Ci sim t sa ni ye de ye re düş sün. 1. a) Cismin serbest bırakıldığı yükseklik, ATIŞAR BÖÜM 5 Alışırmalar ÇÖZÜMER Aışlar a) Cismin serbes bırakıldığı yükseklik, 0 6 80 m olur b) Cis min 5 sa ni ye de al dı ğı yol, 0 ( 5 ) 5 m olur Cis min son sa ni ye de al dı ğı yol, 5 80 5 55 m

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü A Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet Aysuhan Ozansoy

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü A Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet Aysuhan Ozansoy FİZ101 FİZİK-I Ankara Üniersitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü A Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet Aysuhan Ozansoy Bir şeyi basitçe açıklayamıyorsan onu tam olarak anlamamışsın demektir. Albert Einstein

Detaylı

HAREKET VE GRAFİKLERİ

HAREKET VE GRAFİKLERİ HAREKET VE GRAFİKLERİ Soru: K ve L harekelileri aynı yönde sırasıyla 0 m/s ve 5 m/s hızlarla düzgün doğrusal hareke emekedir. K ve L yan yana geldiken 5 s sonra aralarındaki uzaklık kaç m dir? A)5 B)0

Detaylı

Hız. t 1 2t 1 3t 1 4t 1. Zaman 1-4- P. Suya göre hızları şekildeki gibi olan K ve L motorlarında, K motoru X noktasında karşı kıyıya çıkmıştır.

Hız. t 1 2t 1 3t 1 4t 1. Zaman 1-4- P. Suya göre hızları şekildeki gibi olan K ve L motorlarında, K motoru X noktasında karşı kıyıya çıkmıştır. 1-4- P A M Suya göre hızları şekildeki gibi olan ve motorlarında, motoru X noktasında karşı kıyıya çıkmıştır. Akıntı hızı sabit, bölmeler eşit aralıklı olduğuna göre motoru hangi noktada karşı kıyıya çıkar?

Detaylı

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ Sabit kabul edilen bir noktaya göre bir cismin konumundaki değişikliğe hareket denir. Bu sabit noktaya referans noktası denir. Fizikte hareket üçe ayrılır Ötelenme Hareketi:

Detaylı

TEST - 1. L arac n n 4. saniyedeki. 5. 0 - t aral nda K. 3. I. K arac h zlanmakta, L arac ise sabit h zla gitmektedir. BA IL HAREKET = - =-2V.

TEST - 1. L arac n n 4. saniyedeki. 5. 0 - t aral nda K. 3. I. K arac h zlanmakta, L arac ise sabit h zla gitmektedir. BA IL HAREKET = - =-2V. 1 arac n n saniyeeki : 8 m/ s 16 arac n n saniyeeki : BA I HAREET ( 3) 1 m/s arac n n sürücüsüne göre arac n n - 3 z : 1 16 8 m/s olur m yolunu, yolunu, N yolunu, N yolunu, y 5m/s 3m/s m/s 1 s 1 3 s 1

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 4. Konu SABİT İVMELİ HAREKET TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 4. Konu SABİT İVMELİ HAREKET TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SNF SORU BANAS 1. ÜNİTE: UVVET VE HAREET 4. onu SABİT İVMEİ HAREET TEST ÇÖZÜMERİ 4 Sbi İmeli Hreke Tes 1 in Çözümleri 1. Arcın ypığı hrekein - grfiğini çizelim. 14 1 1 (m/s) 3. Duruşn hrekee geçen

Detaylı

Bağıl Hareket. Test 1 in Çözümleri 3. O. Helikopterler; OT yönünde hareket edince Z den çıkıyor.

Bağıl Hareket. Test 1 in Çözümleri 3. O. Helikopterler; OT yönünde hareket edince Z den çıkıyor. 12 Bağıl Hareket 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. x batı doğu my m d Y Z T α mx Helikopterler; T yönünde hareket edince Z den çıkıyor. noktasından harekete geçen motor hızının my dik bileşeni ile karşı kıyıya

Detaylı

Su Yapıları II Aktif Hacim

Su Yapıları II Aktif Hacim 215-216 Bahar Su Yapıları II Akif Hacim Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversiesi Mühendislik Mimarlık Fakülesi İnşaa Mühendisliği Bölümü Yozga Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversiesi n aa Mühendisli

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 2. Konu BAĞIL HAREKET TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 2. Konu BAĞIL HAREKET TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SRU BANASI 1. ÜNİTE UVVET VE HAREET 2. onu BAĞIL HAREET TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Bağıl Hareket Test 1 in Çözümleri 1. t = 0 anında =, L = 0 olduğundan nın L ye göre hızı dir. t 1 anında; = L = 2 3. X

Detaylı

Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket

Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket Bölüm : Bir Boyua Hareke Kavrama Soruları 1- Harekeli bir cimin yer değişirmei ile aldığı yol aynımıdır? - Hız ile üra araındaki fark nedir? 3- Oralama ve ani hız araındaki fark nedir? 4- Ne zaman oralama

Detaylı

ELASTİK DALGA YAYINIMI

ELASTİK DALGA YAYINIMI ELASTİK DALGA YAYINIMI 8. ders - 016 Prof.Dr. Eşref YALÇINKAYA Geçiğimiz ders; Elasisie eorisi Gerilme ve bileşenleri Deformasyon ve bileşenleri Bu derse; Gerilme-deformasyon bağınıları Elasik sabiler

Detaylı

BÖLÜM 5 ATIŞLAR. 3. Cis min su yun yü ze yi ne çarp ma hı zı, V 2 = 2g. h V 2 = ,8 V 2 = K nin yere düşme süresi, h =. g. t.

BÖLÜM 5 ATIŞLAR. 3. Cis min su yun yü ze yi ne çarp ma hı zı, V 2 = 2g. h V 2 = ,8 V 2 = K nin yere düşme süresi, h =. g. t. BÖÜ 5 AIŞAR DE SRU - DEİ SRUARIN ÇÖZÜERİ. I. yl: Cisim sn iki saniyede 80 m yl aldığına göre, plam aldığı yl,. saniyede. saniyede. saniyede 4. saniyede + 5. saniyede plam yl : 5 m 5 m 5 m 5 m 45 m 80 m

Detaylı

6. Sınıf Fen ve Teknoloji

6. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Sürati Hesaplayalım Hareket Çevremize baktığımızda birçok varlığın hareket ettiğini görürüz. Bir bisikletlinin yanımızdan geçip gitmesi, yada bir koşucunun maratonda yarışması harekettir. Cisimlerin

Detaylı

Bölüm 2. Bir boyutta hareket

Bölüm 2. Bir boyutta hareket Bölüm 2 Bir boyutta hareket Kinematik Dış etkenlere maruz kalması durumunda bir cismin hareketindeki değişimleri tanımlar Bir boyutta hareketten kasıt, cismin bir doğru boyunca hareket ettiği durumların

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 2. Konu BAĞIL HAREKET TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 2. Konu BAĞIL HAREKET TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SRU BANASI 1. ÜNİTE UVVET VE HAREET 2. onu BAĞI HAREET TEST ÇÖZÜERİ 2 Bağıl Hareket Test 1 in Çözümleri 1. h z 2 3. e Z araçlarının hızları deki gibi olsun. Z = = 2 0 t 1 t 2 zaman t = 0 anında

Detaylı

Kinematik. Bir Boyutlu Hareket. İki ve Üç Boyutta Hareket. Fiz 1011 Ders 3. Yerdeğiştirme, Hız ve Sürat Serbest Düşen Cisimler

Kinematik. Bir Boyutlu Hareket. İki ve Üç Boyutta Hareket. Fiz 1011 Ders 3. Yerdeğiştirme, Hız ve Sürat Serbest Düşen Cisimler Fiz 1011 Ders 3 Kinematik Bir Boyutlu Hareket Yerdeğiştirme, Hız e Sürat Serbest Düşen Cisimler İki e Üç Boyutta Hareket Yerdeğiştirme, Hız e İme Vektörleri Teğetsel e Radyal İme Eğik Atış Hareketi Düzgün

Detaylı

Bir cismin iki konumu arasındaki vektörel uzaklıktır. Başka bir ifadeyle son konum (x 2 ) ile ilk konum

Bir cismin iki konumu arasındaki vektörel uzaklıktır. Başka bir ifadeyle son konum (x 2 ) ile ilk konum DOĞRUSAL ve BAĞIL HAREKET Hareket Maddelerin zamanla yer değiştirmesine hareket denir. Fakat cisimlerin nereye göre yer değiştirdiği ve nereye göre hareket ettiği belirtilmelidir. Örneğin at üstünde giden

Detaylı

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir.

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir. HAREKET Bir cismin zamanla çevresindeki diğer cisimlere göre yer değiştirmesine hareket denir. Hareket konumuzu daha iyi anlamamız için öğrenmemiz gereken diğer kavramlar: 1. Yörünge 2. Konum 3. Yer değiştirme

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI

10. SINIF KONU ANLATIMLI IŞIĞIN ANSIMASI VE DÜZEM ANAAR 1 10. SINIF ONU ANATIMI 4. ÜNİTE: OTİ 2. onu IŞIĞIN ANSIMASI VE DÜZEM ANAAR ETİNİ ve TEST ÇÖZÜMERİ 2 Ünite 4 Optik 4. Ünite 2. onu (ansıma) A nın Çözümleri 5. II 1. (2) I

Detaylı

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT:

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT: Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir. Daha önceki

Detaylı

Sistem Dinamiği ve Modellemesi

Sistem Dinamiği ve Modellemesi Sisem inamiği e oellemesi inamik Sisemlerin oellenmesi e Analizi inamik sisemler nasıl moellenir? inamik sisemlerin moellenmesinen kası, sisemlerin maemaik moelinin oluşurulmasıır inamik bir sisemin maemaik

Detaylı

ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243

ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243 ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243 1.Bir cisim, sabit hızla gideceği yolun 1/3 ünü 40km/h hızla 1/2. sini 50km/h hızla, geri kalan yolu ise 100km/h hızla gidiyor. Bu cismin ortalama hızı kaç km/h tır? A)40 B)45 C)50

Detaylı

( ) ( ) m = DERS 10. Türevin Uygulamaları: Kapalı Türev, Değişim Oranları Kapalı Türev(İmplicit Differentiation).

( ) ( ) m = DERS 10. Türevin Uygulamaları: Kapalı Türev, Değişim Oranları Kapalı Türev(İmplicit Differentiation). DERS Türevin Ugulamaları: Kapalı Türev, Değişim Oranları.. Kapalı Türev(İmplici Differeniaion). Eğer f (), denkleminde olduğu gibi kapalı(implici olarak verilmişse, ü bulmak için zincir kuralı kullanılabilir:

Detaylı

Örnek olarak kapı kolunun döndürülmesi, direksiyonun çevrilmesi, tornavidanın döndürülmesi verilebilir.

Örnek olarak kapı kolunun döndürülmesi, direksiyonun çevrilmesi, tornavidanın döndürülmesi verilebilir. MMEN Bir kuvvetin döndürücü etkisine o kuvvetin momenti denir. Bir kuvvetin momenti, kuvvetin büyüklüğü ile kuvvetin dönme noktasına olan dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment vektörel bir büyüklüktür.

Detaylı

Düzlem Aynalar. Test 1 in Çözümleri. Şekilde görüldüğü gibi düzlem aynadan yansıyan K ve M ışınları A noktasal ışık kaynağından gelmektedir.

Düzlem Aynalar. Test 1 in Çözümleri. Şekilde görüldüğü gibi düzlem aynadan yansıyan K ve M ışınları A noktasal ışık kaynağından gelmektedir. 29 Düzlem Aynalar 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. A N N Şekilde görüldüğü gibi düzlem aynadan yansıyan e ışınları A noktasal ışık kaynağından gelmektedir. anıt D dir. N e N ışınları şekillerdeki yolları izleyerek

Detaylı

VEKTÖRLER SORULAR 1.) 3.) 4.) 2.)

VEKTÖRLER SORULAR 1.) 3.) 4.) 2.) VETÖRER SORUR 1.) 3.) ynı düzlemde bulunan, ve vektörleri için verilen; I. = II. II = II III. = 2 Şekildeki aynı düzlemli vektörlerle tanımlanmış + + = D işleminin sonucunda elde edilen D vektörünün büyüklüğü

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu İKİ BOYUTTA HAREKET (ATIŞ HAREKETLERİ) TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu İKİ BOYUTTA HAREKET (ATIŞ HAREKETLERİ) TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANASI. ÜNİTE: UVVET VE HAREET. onu İİ BOYUTTA HAREET (ATIŞ HAREETERİ) TEST ÇÖZÜERİ İki Boyutta Hareket (Atış Hareketleri) Test in Çözümleri 3. cismi 80 m yük- seklikten serbest bı-. Aşağıdan

Detaylı

Dalgalar Sorularının Çözümleri

Dalgalar Sorularının Çözümleri Ünite 3 Dalgalar Sorularının Çözümleri 1- ay Dalgaları 2- Su Dalgaları 3- Ses Dalgaları 1 ay Dalgaları Testlerinin Çözümleri 3 Test 1 in Çözümleri 1. a) b) c) gelen atma B M dan yansıyan B den yansıyan

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 2. Konu BAĞIL HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 2. Konu BAĞIL HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF ONU ANATIMI 1. ÜNİTE: UVVET VE HAREET 2. onu BAĞI HAREET ETİNİ VE TEST ÇÖZÜMERİ 2 Bağıl Hareket 1. Ünite 2. onu (Bağıl Hareket) A nın Çözümleri 1. do u 2 ektörünü 2 nin ucuna ekleyip bileşke

Detaylı

Metrik sistemde uzaklık ve yol ölçü birimi olarak metre (m) kullanılır.

Metrik sistemde uzaklık ve yol ölçü birimi olarak metre (m) kullanılır. LİNEAR (DÜZGÜN DOĞRUSAL) BİOKİNEMATİK ÖZELLİKLER Düzgün doğrusal hareket bir cismin düz bir doğrultuda ilerlemesi, yer değiştirmesidir. Uzunluk, hız, ivmelenme bu bölümde incelenir. Yol-Uzaklık kavramları:

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

Q4.1. Motor. Kablo. Asansör

Q4.1. Motor. Kablo. Asansör Q4.1 Şekilde çelik bir kablo ile yukarı doğru sabi hızla çekilen asansör görülmekedir. Büün sürünmeleri ihmal eiğimizde; Çelik kablonun asansöre uyguladığı kuvve için ne söylenebilir? Kablo Moor v Asansör

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANASI. ÜNİTE: UVVET VE HAREET. onu ATIŞ HAREETERİ TEST ÇÖZÜERİ Atış Hareketleri Test in Çözümleri II. e cisimleri düzün yaaşlayarak duran sonra düzün ızlanarak başlanıç noktasına. Aşağıdan

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM TEST ÇÖZÜMLERİ 7 İtme e Çizgisel Momentum Test in Çözümleri. Patlamadan önceki momentum +x yönünde; P 5 4 0 kg.m/s. Cismin

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI

10. SINIF KONU ANLATIMLI A DAGAARI 1 10. SINIF ONU ANATII 3. ÜNİTE: DAGAAR 1. onu A DAGAARI ETİNİ ve TEST ÇÖZÜERİ 2 Ünie 3 Dalgalar 3. Ünie 1. onu (ay Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Soruda ve dalgalarının hızı eşi verilmiş. Ayrıca

Detaylı

C L A S S N O T E S SİNYALLER. Sinyaller & Sistemler Sinyaller Dr.Aşkın Demirkol

C L A S S N O T E S SİNYALLER. Sinyaller & Sistemler Sinyaller Dr.Aşkın Demirkol Sinyaller & Sisemler Sinyaller Dr.Aşkın Demirkol SİNYALLER Elekriki açıdan enerjisi ve frekansı olan dalga işare olarak anımlanır. Alernaif olarak kodlanmış sinyal/işare de uygun bir anım olabilir. s (

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 5. BÖÜ AIŞAR DE SRU - DEİ SRUARIN ÇÖZÜERİ. I. yl: Cisim sn iki saniyede 8 m yl aldığına öre, plam aldığı yl,. saniyede. saniyede. saniyede 4. saniyede + 5. saniyede plam yl : 5 m 5 m 5 m 5 m 45 m 8 m 5

Detaylı

6.2. Güç Denklemleri: Güç, tanım olarak transfer edilen enerji veya yapılan işin oranıdır. Matematiksel olarak, W P = (6.1) t

6.2. Güç Denklemleri: Güç, tanım olarak transfer edilen enerji veya yapılan işin oranıdır. Matematiksel olarak, W P = (6.1) t BÖLÜM 6 GÜÇ 6.1.Giriş: Günümüz dünyasının karşı karşıya olduğu önemli sorunlardan birisi de enerji krizleridir. Perolden üreilen enerji hızla ükeildiğinden dolayı yeni enerji kaynakları bulunması zorunluluk

Detaylı

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLER

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLER Karadeniz Teknik Üniversiesi Mühendislik Fakülesi * Elekrik-Elekronik Mühendisliği Bölümü Elekronik Anabilim Dalı * Elekronik Laborauarı I 1. Deneyin Amacı TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLER Transisörlerin yükseleç

Detaylı

Alınan Yol Geçen Zaman Sürat. m (metre) s (saniye) m/s (metre/saniye) km (kilometre) h (saat) km/h(kilometre/ saat

Alınan Yol Geçen Zaman Sürat. m (metre) s (saniye) m/s (metre/saniye) km (kilometre) h (saat) km/h(kilometre/ saat Hareket Bir cismin sabit kabul edilen bir noktaya göre zamanla yer değiştirmesine hareket denir. Bir cisim çevresindeki varlıklara göre sürekli yer değiştiriyorsa o cisim hareketlidir diyebiliriz. Bir

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemesi İstatistiksel Mekanik II: Alanların İstatistiksel Fiziği 2008 Bahar

MIT Açık Ders Malzemesi İstatistiksel Mekanik II: Alanların İstatistiksel Fiziği 2008 Bahar MIT Açık Ders Malzemesi hp://ocw.mi.edu 8.334 İsaisiksel Mekanik II: Alanların İsaisiksel Fiziği 8 Bahar Bu malzemeye aıfa bulunmak ve Kullanım Şarlarımızla ilgili bilgi almak için hp://ocw.mi.edu/erms

Detaylı

KAVRAMA TESTÝ. Vektörler (SAY) Aynı düzlemde bulunan ve sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan ÂK, ÁL ve ÂM vektörleri şekildeki gibidir.

KAVRAMA TESTÝ. Vektörler (SAY) Aynı düzlemde bulunan ve sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan ÂK, ÁL ve ÂM vektörleri şekildeki gibidir. 1 11. SINIF AVRAA TESTÝ Vektörler FİZİ 1.  _ Á 3. = 3br = 4br  = 5br  + Á +  Aynı düzlemde bulunan e sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan Â, Á e  ektörleri şekildeki gibidir. Eşit bölmeli düzlemde

Detaylı

FIZ Uygulama Vektörler

FIZ Uygulama Vektörler Vektörler Problem 1 - Serway 61/75 Bir dikdörtgenler prizmasının boyutları şekildeki gibi a=10,0 cm, b=20,0 cm ve c=15,0 cm dir. a) Yüz köşegen vektörü R 1 nedir? b) Cisim köşegen vektörü R 2 nedir? c)

Detaylı

Dinamik. Fatih ALİBEYOĞLU -10-

Dinamik. Fatih ALİBEYOĞLU -10- 1 Dinamik Fatih ALİBEYOĞLU -10- Giriş & Hareketler 2 Rijit cismi oluşturan çeşitli parçacıkların zaman, konum, hız ve ivmeleri arasında olan ilişkiler incelenecektir. Rijit Cisimlerin hareketleri Ötelenme(Doğrusal,

Detaylı

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ DİNAMİK MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ DİNAMİK MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ İÇİNDEKİLER. GİRİŞ - Konu, Hız ve İve - Newon Kanunları. MADDESEL NOKTALARIN KİNEMATİĞİ - Doğrusal Hareke

Detaylı

KUVVET VE HAREKET. Doğrusal Hareket Eğrisel Hareket Dairesel Hareket

KUVVET VE HAREKET. Doğrusal Hareket Eğrisel Hareket Dairesel Hareket KUET E HAREKET YAŞAMIMIZDAKİ SÜRAT 1- Hareket 2- Yörünge 3- Sürat 4- Hareket Çeşitleri 5- Hareket Enerjisi A-YAŞAMIMIZDAKİ SÜRAT: 1-Hareket: Bir cismin sabit kabul edilen bir noktaya göre zamanla yer değiştirmesine

Detaylı

Kafes Kiriş yük idealleştirmesinin perspektif üzerinde gösterimi. Aşık. P m

Kafes Kiriş yük idealleştirmesinin perspektif üzerinde gösterimi. Aşık. P m 3. KAFES KİRİŞİN TASARIMI 3.1 Kafes Kiriş Yüklerinin İdealleşirilmesi Kafes kirişler (makaslar), aşıkları, çaı örüsünü ve çaı örüsü üzerine ekiyen dış yükleri (rüzgar, kar) aşırlar ve bu yükleri aşıklar

Detaylı

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5 BÖLÜM 2 UVVET MODEL SORU - 1 DEİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. F net =5N 1. = 30N =20N =10N = 40N yatay düzlem = 30N yatay düzlem yatay düzlem I = 40N uvvetler cisme aynı yönde uygulandığında bileşke kuvvet maksimum,

Detaylı

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamik, kuvvet ile hareket arasındaki ilişkiyi inceler. Kuvvet Hareketsiz bir cismi harekete ettiren ve ya hareketini değiştiren etkiye kuvvet denir. Dinamiğin, Newton

Detaylı

G = mg bağıntısı ile bulunur.

G = mg bağıntısı ile bulunur. ATIŞLAR Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir.

Detaylı

ÇÖZÜMLER İSABET YAYINLARI. Ders 09. Bileşke Kuvvet. Derse Hazırlık BİLEŞKE KUVVET. A. Kuvvet Nedir?

ÇÖZÜMLER İSABET YAYINLARI. Ders 09. Bileşke Kuvvet. Derse Hazırlık BİLEŞKE KUVVET. A. Kuvvet Nedir? Ders 09 Derse Hazırlık Kuvvet ile güç arasında fark var mıdır? Cisimler neden hızlanır, yavaşlar ya da durur? Halat çekme oyunu oynadınız mı? Nasıl sonuçlandı? Neden? A. Kuvvet Nedir? BİLEŞKE KUVVET Duran

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ MUTLAK GENEL DÜZLEMSEL HAREKET: Genel düzlemsel hareket yapan bir karı cisim öteleme ve dönme hareketini eşzamanlı yapar. Eğer cisim ince bir levha olarak gösterilirse,

Detaylı

Bir boyutta sabit ivmeli hareket..

Bir boyutta sabit ivmeli hareket.. Bir boyutta sabit ivmeli hareket.. İvme sabit olduğunda, ortalama ivme ani ivmeye eşit olur. Hız hareketin başından sonuna kadar aynı oranda artar veya azalır. a x = v xf v xi t ; t i = 0 ve t f = t alınmıştır

Detaylı

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS MTEMTĐK ĐM YILLR 00 003 00 005 006 007 008 009 00 0 ÖSS-YGS - - - HREKET PROLEMLERĐ Hız msaa verildiğinden süre de saa olmalıdır lınan yol : x Hız: Zaman : ir araç x yolunu hızıyla sürede alır Yol Hız

Detaylı

Fizik Dr. Murat Aydemir

Fizik Dr. Murat Aydemir Fizik-1 2017-2018 Dr. Murat Aydemir Ankara University, Physics Engineering, Bsc Durham University, Physics, PhD University of Oxford, Researcher, Post-Doc Ofis No: 35 Merkezi Derslikler Binasi murat.aydemir@erzurum.edu.tr

Detaylı

FİZİK II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

FİZİK II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ ELAL BAYA ÜNİESİTESİ / FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ / FİZİK BÖLÜMÜ FİZİK LOATUA DENEY FÖYÜ. DİENÇ E ELEKTOMOTO KUETİNİN ÖLÇÜLMESİ. OHM YASAS. KHHOFF YASALA 4. ELEKTİK YÜKLEİNİN DEPOLANŞ E AKŞ AD SOYAD: NUMAA:

Detaylı

Özel Görelilik Teorisi. Test 1 in Çözümleri. 3. 0,5c

Özel Görelilik Teorisi. Test 1 in Çözümleri. 3. 0,5c 8 Özel Görelilik Teorisi ÖZEL GÖRELİLİK TEORİSİ 1 Test 1 in Çözümleri 1. Bir isim durgun hâldeyken durgun kütle enerjisine sahiptir. Durgun kütle enerjisini eren bağıntı E 0 m. dir. Cisim ışık hızıyla

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN334 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY 1: TRANZİSTÖRLÜ KUVVETLENDİRİCİLERDE GERİBESLEME I. EĞİTİM II.

Detaylı

DİNAMİK MEKANİK. Şekil Değiştiren Cisimler Mekaniği. Mukavemet Elastisite Teorisi Sonlu Elemanlar Analizi PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ

DİNAMİK MEKANİK. Şekil Değiştiren Cisimler Mekaniği. Mukavemet Elastisite Teorisi Sonlu Elemanlar Analizi PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ DİNAMİK Dinamik mühendislik mekaniği alanının bir alt grubudur: Mekanik: Cisimlerin dış yükler altındaki davranışını inceleyen mühendislik alanıdır. Aşağıdaki alt gruplara ayrılır: MEKANİK Rijit-Cisim

Detaylı

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ DİNAMİK MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ DİNAMİK MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ - Konum, Hız ve İvme - Newton Kanunları 2. MADDESEL NOKTALARIN KİNEMATİĞİ - Doğrusal

Detaylı

ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu. Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:...

ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu. Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ADIĞI NOT:.... Boşluk doldura a) uetin büyüklüğünü ölçek için... kullanılır. b) Uyduların gezegen etrafında dolanasını sağlayan kuet... c) Cisilerin hareket

Detaylı

Çözüm : Genel formül : Yol = Hız. Zaman. Açıklama : Çözüm : x = v. t. Buna göre verilenler, x = 200, t = 5 ise V =? V = 200 / 5. Çözüm : x = V.

Çözüm : Genel formül : Yol = Hız. Zaman. Açıklama : Çözüm : x = v. t. Buna göre verilenler, x = 200, t = 5 ise V =? V = 200 / 5. Çözüm : x = V. HAREKET PROBLEMLERİ ÇÖZÜMLÜ SORULAR 1) Saatte 50 km hızla giden bir araç 3 saatte kaç km yol alır? Genel formül : Yol = Hız. Zaman YOL = 50. 3 = 150 km yol gider. Açıklama : Bir saatte 50 km hızla gitmek

Detaylı

Eğrisel harekette çok sık kullanılan tanımlardan biri de yörünge değişkenlerini içerir. Bunlar, hareketin her bir anı için ele alınan biri yörüngeye

Eğrisel harekette çok sık kullanılan tanımlardan biri de yörünge değişkenlerini içerir. Bunlar, hareketin her bir anı için ele alınan biri yörüngeye Eğisel haekee çok sık kullanılan anımladan bii de yöünge değişkenleini içei. Bunla, haekein he bi anı için ele alınan bii yöüngeye eğe, diğei ona dik iki koodina eksenidi. Eğisel haekein doğal bi anımıdıla

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. DÖNEL YÜZEYLER a Üreteç Eğrisi Parametrik Değilse b Üreteç Eğrisi Parametrik Olarak Verilmişse... 4

İÇİNDEKİLER. 1. DÖNEL YÜZEYLER a Üreteç Eğrisi Parametrik Değilse b Üreteç Eğrisi Parametrik Olarak Verilmişse... 4 İÇİNDEKİLER 1. DÖNEL YÜZEYLER... 1 1.a Üreeç Eğrisi Paramerik Değilse... 1 1.b Üreeç Eğrisi Paramerik Olarak Verilmişse.... DÖNEL YÜZEYLERLE İLGİLİ ÖRNEKLER... 5.a α f,,0 Eğrisinin Dönel Yüzeyleri... 5.b

Detaylı

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey BAĞI HAREET BÖÜ Alıştırmalar ÇÖZÜER Bağıl Hareket 1 4 batı =v =0 doğu Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) aracı

Detaylı

FİZİK II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

FİZİK II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ MANİSA ELAL BAYA ÜNİESİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ FİZİK LOATUA DENEY FÖYÜ. OHM YASAS. DİENÇ E ELEKTOMOTO KUETİNİN ÖLÇÜLMESİ. KHHOFF YASALA 4. ELEKTİK YÜKLEİNİN DEPOLANŞ E AKŞ MANİSA - 9 Deney.

Detaylı

BÖLÜM-9 TAŞKIN ÖTELENMESİ (FLOOD ROUTING)

BÖLÜM-9 TAŞKIN ÖTELENMESİ (FLOOD ROUTING) BÖLÜM-9 TAŞKIN ÖTELENMEİ (FLD RUTING) 9. GİRİŞ Tarih göseriyor ki pek çok medeniye kurulurken, insanlar için suyun vazgeçilmez öneminden dolayı akarsu kenarları ercih edilmişir. Bunun içme ve sulama suyunu

Detaylı

EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Özgür EKER EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Eğim: ETKİNLİK : Bir bisiklet arışındaki iki farklı parkur aşağıdaki gibidir. I. parkurda KL 00 metre ve II. parkurda AB 00 metre olduğuna

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 3. Konu Küresel Aynalar. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 3. Konu Küresel Aynalar. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sını Soru itabı 4. Ünite Optik 3. onu üresel ynalar est Çözümleri azer Işınının Elde Edilmesi 4. Ünite Optik est 1 in Çözümleri 3. Güneş ışınlarının toplandığı 1. N B deki noktası nın odak noktasıdır.

Detaylı

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 6 Mercekler Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri cisim düzlem ayna görüntü g 1 1. çukur ayna perde M N P ayna mercek mercek sarı mavi g 1 Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler. Mavi ışık kaynağının

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DAĞHAN MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve ektörler - Newton Kanunları 2. KUET SİSTEMLEİ - İki Boyutlu

Detaylı

İtme ve Çizgisel Momentum. Test 1 in Çözümleri

İtme ve Çizgisel Momentum. Test 1 in Çözümleri İte e Çizgisel Moentu Test in Çözüleri. kuzey. oentu bat doğu 0 I II III zaan Bir cise sabit bir kuet uygulanırsa cisin ızı düzgün olarak artar. I. bölgede ız parabolik olarak arttığına göre, uygulanan

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sını Soru itabı 4. Ünite Optik 5. onu Mercekler Test Çözümleri azer Işınının Elde Edilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümleri 1. çukur ayna sarı mavi perde ayna Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler.

Detaylı

Ters Perspektif Dönüşüm ile Doku Kaplama

Ters Perspektif Dönüşüm ile Doku Kaplama KRDENİZ EKNİK ÜNİERSİESİ BİLGİSR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSR GRFİKLERİ LBORURI ers Perspekif Dönüşüm ile Doku Kaplama 1. Giriş Bu deneyde, genel haları ile paralel ve perspekif izdüşüm eknikleri, ers perspekif

Detaylı

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT FİZİK Tamamı Çözümlü DENEME

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT FİZİK Tamamı Çözümlü DENEME Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 50 Soruda 32 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT FİZİ Tamamı Çözümlü 15 DENEME omisyon ÖABT FİZİ TAMAMI ÇÖZÜMÜ 15 DENEME ISBN 978-605-318-901-5 iapa yer alan bölümlerin üm sorumluluğu

Detaylı

2 TEK BOYUTTA HAREKET

2 TEK BOYUTTA HAREKET 2 TEK BOYUTTA HAREKET 2.1 Konum, hız ve sürat 2.2 Anlık hız ve sürat 2.3 İvme 2.4 Hareket diyagramları 2.5 Tek boyutta sabit ivmeli hareket 2.6 Serbest düşen cisimler 2.7 Kinematik denklemlerin türetilmesi

Detaylı