ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI"

Transkript

1 ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI 2012 FAALİYET RAPORU

2 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU (EYLÜL EKİM 2012) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gerçekleştirmekte olduğu uygulamalarında, Çalışma hayatının ve Sosyal yaşamın her alanında çağdaş, gelişmeye yönelik,sosyal barışı sağlayıcı, kalıcı ve sürdürülebilir politikalar üretme ve bu politikaları uygulama yönündeki temel prensiplerden hareket etmektedir. Çağdaş, adil, ülkenin ekonomik ve sosyal şartları ile uyumlu bir Sosyal Güvenlik Sistemi oluşturulması gerektiği gerçeğinden hareket eden Bakanlığımız, gelecek nesillere sağlam temelleri olan, sürdürülebilir bir Sosyal Güvenlik Sistemi bırakabilmek amacıyla, "Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasası ve Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasası" nı 1 Şubat 2012 de yürürlüğe koymuştur. Sözkonusu yasalar ile, kadın sigortalılara ve özürlülere önemli kazanımlar sağlanmıştır. Özürlü Sigortalılarımız,yaş haddine bakılmaksızın, 25 fiili hizmet yılını doldurarak emekliye ayrılma hakkını kazanmıştır. Kadın Sigortalılarımız,,eski yasada doğum öncesi ve sonrası 6şar haftalık sürede doğum iznini kullanıyordu. Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile, kadın sigortalılarımız, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede iznini kullanma imkanına kavuşmuştur. Çeşitli sebeplerle kayıt dışı duruma düşmüş çalışanların ve prim borçlarını ödeyemeyen sigortalıların kayıt altına alınabilmesi ve sosyal güvenlik sistemine dahil olarak yasal güvenceyle korunması için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Gecikmiş Sosyal Sigorta ve Sosyal Güvenlik Prim borçlarının ödenebilmesine yönelik Af Yasası" ; 3 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe girmiş; 30 Mart 2012 tarihinde sona ermiştir. Aftan, 6014 kişi faydalanmış, Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından toplam 34,529,458 TL tahsilat yapılmıştır.

3 Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak kayıt dışılık sorunu ile mücadele etmek ve var olan cezaları çok daha caydırıcı hale getirmek amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; "kaçak işçi çalıştıran işverenlere brüt 5 asgari ücret idari para cezası" uygulanmasını öngören Yabancıların Çalışma İzinleri Değişiklik Yasası nı yürürlüğe koymuştur. Yapılan yasal değişiklikle, Bakanlıkça görevlendirilecek müfettişler tarafından çalışma izinsiz ve iş kurma izinsiz çalıştığı tespit edilen her yabancı uyruklu kişi için, işverene tespitin yapıldığı tarihteki aylık brüt asgari ücretin beş katı ceza uygulanması hayata geçirilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İle Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Arasında Turizm Ara Elemanı Yetiştirilmesi Konusunda 15 Aralık 2011 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü ile, 50 Ön Büro Ve 80 Yiyecek - İçecek Servis Elemanının yetiştirilmesi ve yerli işgücü istihdamının desteklenerek sektörün ihtiyacı olan nitelikli işgücünün ülke turizmine kazandırılması hedeflenmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim, Gençlik, Spor ve Kültür Bakanlığı işbirliği ile 2011 yılı boyunca ön büro elemanı, house keeping ve garson yetiştirilmesi amacıyla teorik ve pratik yöntemlerle kısa süreli meslek edindirme kursları düzenlemiştir. Perekende ticaret sektöründe ihtiyaç duyulan satış elemanı sıkıntısının giderilmesi için, Mayıs 2012 tarihleri arasında 30 kişiye, K.T. Ticaret Odası işbirliğiyle, LAÜ Yaşamboyu Öğrenme Merkezi nde, "Perekende Satış Danışmanlığı" eğitimi verilmiş ve işsiz gençlere kısa süreli nitelikli eleman yetiştirme kursu düzenlenmiştir. İş arayanlarla işverenleri buluşturmak amacıyla Nisan 2012 de KKTC de ilk kez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından "1.İş Bulma Fırsat Günleri" düzenlenmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile üniversiteler, iş dünyasının temsilcisi odalar ve YAGA tarafından organize edilen 1. İş Bulma Fırsat Günleri nde, işverenlerin eleman ihtiyacını karşılamalarına yönelik bir havuz oluşturmuş, üniversitelerce işsiz gençlere eğitimler verilmiş ve yaklaşık 550 kişinin cv başvurusu alınmış; eğitimlere katılan 160 kişiye sertifika verilmiştir.

4 Gazi Mağusa ve civarında ikamet eden 18 yaşüstü engelli gençlere hizmet veren " İrfan Nadir 18 Yaşüstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi" 2 Aralık 2011 tarihinde faaliyete başlamıştır. 18 Yaşüstü Rehabilitasyon Merkezlerinin açılışı, engellilerin sosyal hayata katılımı için önemli bir adım olmuştur. Şu anda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı na bağlı; Girne, Mağusa ve Güzelyurt ilçelerinde 18 yaşüstü engellilere rehabilitasyon hizmeti sunan 3 merkez vardır.3 Merkezden, toplam 70 engelli gencimiz yararlanmaktadır yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nın en önemli projelerinden biri yaşlılarımıza yönelik, çağdaş ve donanımlı bir huzurevi binasının yapım çalışmalarının başlatılmasıdır yılında çalışmalarına başlanan "Sosyal Yardımlar Tüzüğü Değişikliği" çalışmaları başta olmak üzere Sosyal Hizmetler Dairesi nce uygulanan mevcut yasaların günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenerek 2012 yılında tamamlanıp uygulanması hedeflenmektedir. Kadın haklarını korumak, geliştirmek; kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi yaşamdaki işlevlerini güçlendirmek; kadının sağlık, sosyal ve hukuki güvenliğini sağlamak; eşit haklara sahip bireyler olarak kadınların toplumsal yaşamda yer almalarını ve kalkınma sürecine etkin katılımlarını gerçekleştirmek amacıyla "Kadın Çalışmaları Dairesi", Hükümetimiz döneminde aktifleştirilerek faaliyetlerine başlamıştır. 12/2002 Kadın Çalışmaları Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası ile kurulan Kadın Çalışmaları Dairesi 7 Mart 2012 tarihinde faaliyette geçmiş bulunmaktadır. Kadın Çalışmaları Dairesi nin verdiği hizmetler ve yürüttüğü faaliyetlerin başında: psikolojik ve hukuksal anlamda desteğe ihtiyacı olan kadınlara psikolojik ve hukuksal danışmanlık hizmeti vermek, ekonomik sıkıntı yaşan kadınların ve ailelerin ihtiyaçlarını gidermeye yönelik yardımlar yapmak,(nakdi yardıma ihtiyacı olanları Sosyal Hizmetler Dairesi ne yönlendirmek.), çeşitli kurum ve kuruluşlarla temasa geçerek iş arayan kadınların iş bulmalarına yardımcı olmak, Sosyal Hizmetler Dairesi ile kadın,çocuk ve aile temeli üzerine ortak çalışmalar yapmak ve projeler üretmek gelmektedir. Kadın Çalışmaları Dairesi, aile yapısını korumak ve güçlendirmegörevini yerine getirme yükümlülüğü ile, ilk etapta pilot bölge olarak belirlenen en yoğun sorunların yaşandığı 22 mahallenin Muhtarları ile görüşerek; işbirliği ve yardımlaşma talebinde bulunmuştur.bu yardımlaşma talebi ile problemli aileler tespit edilerek bu sorunların çözümüne ilişkin çalışmalar yapılması öngörülmektedir. Sosyal Hizmetler Dairesi ile yürütülen ortak çalışma kapsamında önceden belirlenen bölgelerde toplumsal farkındalığı arttırmak amacıyla; Kadın Çalışmaları Dairesinin tanıtılması ve Sosyal Hizmetler Dairesi nin işleyişi konusunda bilgilendirme yapılması, Kadın hakları, cocuk hakları, hukuksal haklar ve aile içi şiddet konularında bilgilendirme yapılması,toplantıda bulunan katılımcıların istek, görüş ve soruları dinlenerek bunlara çözüm bulunması hedeflenmektedir.

5 7 Mart- 31 Ekim 2012 tarihleri arasında Kadın Çalışmaları Dairesi ne, İşsizlik ve ekonomik sıkıntı nedeniyle 118 kişi, Boşanma ve şiddet nedeniyle 19 kişi, Psikolojik danışmanlık hizmeti talebi ile 14 kişi, Hukuksal danışmanlık hizmeti talebi ile 13 kişi, Diğer nedenlerle ( vakıf evi talebi, sığınma evi talebi,sağlık,vb.) 44 kişi; Toplamda 208 kişi başvuruda bulunmuştur. İşsizlik ve ekonomik sıkıntı nedeniyle başvuranlar için, Daire tarafından gerekli kurum ve kuruluşlar ile temasa geçilmiş ve bu kişiler, ilgili yerlere iş için yönlendirilmiştir. Çalışmaya engeli bulunanlara sosyal yardım bağlanmış ve ihtiyaçlı ailelere gıda yardımı yapılmıştır. Boşanma ve şiddet nedeniyle başvuranlara ise, Daire tarafından hukuksal ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilmiştir. Zamanının büyük bölümünü sokakta geçiren çocukları olumsuz etkileyecek risklerin ortadan kaldırılması amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı na bağlı GADEM ( Gençlik Aile Destek Eğitim Merkezi) ile KKTC Telsim arasında, 28 Mayıs 2012 de, "Sokak Çocukları Umudumuz Olsun Projesi" işbirliği protokolü imzlanmış; Proje ile vaktinin çoğunu sokakta geçiren ve sokakta çalışan çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, çocukları sokağa iten etmenler konusunda ailelerin bilinçlendirilmesi ve eğitimini yarıda bırakan çocukların eğitime ve meslek edindirme kurslarına yönlendirilmesi hedeflenmiştir. 20 Kasım 2011 tarihinde, GADEM ile Telsim işbirliğinde, KKTC de ilk kez "Çocuk Hakları Çalıştayı " yapılmış, Özel Çocukların Özel Hakları, Haklar ve Çocuk, Ergenlerde Riskli Davranışlar, Okullarda Çocuğun İhmal, İstismar ve Şiddetten Korunması, Çocuk İhmal ve İstismarının Önlenmesinde PDR Servislerinin Önemi gibi konular çalıştayda ele alınmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Gençlik, Aile Destek ve Eğitim Merkezi (GADEM) tarafından, "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla 25 Kasım 2011 tarihinde, acil servislerde görevli sağlık personeli, başhekimler ve hastane amirleri ile Polis Genel Müdürlüğü yetkililerine "Kadına yönelik ve aile içi şiddet Bildirim Formu" bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir. 29 Nisan 2012 tarihinde, GADEM tarafından hazırlanan "Çocuklar İçin Boşanmaya Uyum Programı" ndan faydalanmak isteyen, ilkokul çağında çocuğu olan anne ve babalara, bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.

6 Günümüzde büyüyen internet dünyasında, vatandaşa daha hızlı ve kolay hizmet verilmesinin gerekliliğini dikkate alan Bakanlığımız, adresinde hizmet vermeye başlamıştır. Yeni teknoloji kullanılarak değiştirilen Çalışma Dairesi web sitesi adresinde hizmet vermektedir. İş arayanlara, Çalışma Dairesi ve İş Bulma Merkezi nde açılan münhalleri güncel olarak siteden takip edebilme, çalışma izni çıkarmak isteyenlere Daire ye başvuru yaparken kullanılan formları siteden indirebilme imkanı tanınmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nın kurumsal yapısına uygun ve daha fonksiyonel hizmet vermesi için, Bakanlığa bağlı diğer dairelerin web sitelerinin hazırlık çalışmaları da hızla devam etmektedir. DIŞ İLİŞKİLER Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Kasım 2011 tarihinde Nevşehir de düzenlenen "Kadın Sığınakları ve Danışma Dayanışma Merkezleri Kurultayı"na katılmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nın organizasyonuyla, 23 Aralık 2011 tarihinde İstanbul da düzenlenen Değişen Müslüman Toplumlarında Kadının Rolü başlıklı konferansa katılmıştır. Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ve bera TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik berindeki heyet, 18 Ocak 2012 de i ziyaret etmiştir. Ziyarette sosyal güvenlik reformu ele alınmış ve iki ülkenin işbirliği içinde çalışmaya devam etmesi kararı alınmıştır. Bakan Ünverdi, TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile de temaslarda bulunmuş, iki ülke arasında sosyal hizmet alanı başta olmak üzere, kadının statüsünün güçlendirilmesi, çocukların ve yaşlıların devlet güvencesi ile korunması konularında görüş alışverişinde bulunmuştur.

7 Şerife Ünverdi, Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Erçin Tekakpınar ile birlikte, 21 Mayıs tarihinde Konya da gerçekleştirilen "3 üncü Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu"na katılmış; konferansta Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Erçin Tekakpınar tarafından KKTC deki Primsiz ve Primli Sigorta Sistemi ile 1 Şubat 2012 den itibaren yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasası hakkında sunum yapılmıştır. 16 Mart 2012 tarihinde,, YÖRSİAD ve Akdeniz Üniversitesi nin davetlisi olarak Antalya da"5. Uluslararası Akdeniz Girişimcilik ve İş Fırsatları Fuarı" yapılmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi de bu fuara katılmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, 12 Eylül 2011 tarihinde İstanbul da gerçekleşen "19. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi" ne katılmıştır. Sağlıklı ve Güvenli Bir Gelecek İçin Güvenlik Kültürünü Oluşturalım sloganı ile gerçekleştirilen kongreye, 14 ülkeden 30 bakan, uzman ve sektör temsilcileri katılmış ve iş sağlığı ile güvenliğinin geleceği, sorunları masaya yatırılmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, farklı ülkelerle çalışma yaşamında iş sağlığı ve güvenliğine dair bilgi ve tecrübeleri paylaşma imkanına sahip olmuştur.

8 ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU

9 ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ Dairenin görev ve sorumlulukları 35/2000 Sayılı Çalışma Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasasında belirtilmektedir. Buna göre amaç ve görevlerinin başlıcaları şunlardır. İlgili Yasaların uygulanmasını sağlamak, izlemek ve denetlemek; İş Teftişi ve denetimi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek; Yabancı uyruklulara verilecek çalışma izinleri ile ilgili araştırma yapmak ve gerekli kayıtları tutmak; İlgili yasaların çıraklık, hizmet akdi, ücret, çalışma saatleri, yıllık izinler, asgari ücret, iş düzenlemesi, iş ve çalışma koşulları ile ilgili kuralların uygulanması yönünde gerekli önlemleri almak; İşyerlerini ve işyerlerinde kullanılan her türlü makine, alet araç-gereç, madde ve korunma aygıtlarını, iş sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlemek; bunların işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından yeterliliklerini, etkilerini ve tehlike derecelerini saptamak ve tehlike hallerini azaltmak yönünde gerekli önlemleri almak, gerekli araştırma ve düzenlemeleri yapmak; İlgili Yasalar gereğince, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içindeki işyerlerinde mevcut makine, buhar kazanı, buhar ihtiva eden kap, basınçlı hava deposu, asansör, kaldıraç, zincir, halat, vinç ve benzeri araç-gereci denetlemek ve bunların kaydını yapmak; İş kazaları ile meslek hastalıklarını araştırmak, saptamak ve bu tür kaza ve hastalıkların önlenmesı yönünde gerekli önlemleri almak ve bu amaçla kurs, seminer ve benzeri etkinlikleri düzenlemek; İş gücü, tam çalışma, iş ve meslek eğitimi, niteliksiz işçilere meslek kazandırma, nitelikli işgücünü artırma ve nitelikli işçileri iş başında yetiştirme, işgücü kabulü ve ihracı konularında gerekli planlama, programlama ve uygulama hizmetlerini düzenlemek ve yürütmek; yerli ve yabancı kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile mesleki kuruluş, birlik ve derneklerin tesis, kaynak, personel ve araç-gereç gereksinimlerini saptamak ve gerektiğinde bu kuruluşlar ile plan program uygulamaları bakımından işbirliği yapmak, Özürlüleri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası gereğince özürlülere uygun iş sağlama ve özürlülerin istihdamı konusunda gerekli önlemleri almak; Dairenin görev alanına giren konularda gerekli istatistikleri hazırlamak ve istatistiki bilgileri derlemek, gerekli bültenlerin basım ve dağıtımını sağlamak ve derlenen istatistiki bilgiler ışığında gerekli raporları hazırlamak; Çalışma yaşamı ile ilgili yasa, tüzük, yönetmelik ve diğer düzenleyici işlemleri hazırlamak veya hazırlananları inceleyip bunlar hakkında Bakanlığa görüş bildirmek; Çalışma yaşamıyla ilgili mevzuatla, Anayasa, temel insan hak ve özgürlükleri ve uluslararası normlara uygun olarak çalışma ve sosyal güvenlik konularında Devletçe üretilecek çözüm yolları ve verilecek hizmetlerin tespiti ve buna bağlı olarak danışmanlık yapacak kurulların oluşturulması için gerekli yasa ve tütükleri hazırlamak; Daire, bu görevlerini Merkezde bulunan dört Şube Amirliği vasıtasıyla koordine edip, organize etmekte, politikaları belirlemekte ve Bölge Amirlikleri vasıtasıyla yürütmektedir. Şube Amirliklerinin görev dağılımı şöyledir;

10 İş ve İşçi Bulma Şube Amirliği Ülkemizdeki işsizlikle ilgili kayıtların tutulması, Daireye müracaat eden işsizlere uygun iş bulunması, işverenlerin münhal müracaatlarının karşılanması, ihtiyaç duyulan iş kollarında meslek edindirme kursları düzenlenmesi için gerekli çalışmaları yapar. Mevsimlik işlerde kontraktör olarak çalışan kişilerin izin işlemlerini yürütür. Yabancı uyruklu işçilerle ilgili çalışma izni işlemlerini yürütür. İşyerleri Teftiş Şube Amirliği İşyerlerinin Çalışma Yasaları ve kayıt dışı işgücü açısından denetlenmesi, iş kazalarının önlenmesi ve güvenli bir çalışma ortamının yaratılması için gerekli çalışmaları yapar. Bu amaçla işyerlerinin denetlenmesi, yasalara aykırı durumların tesbiti halinde gerekli uyarıların yapılması, gerekmesi halinde para cezası uygulaması ve dava dosyası düzenlenmesi faaliyetlerini planlar ve organize edilmesini sağlar. Cihaz Teftişleri Şube Amirliği Kullanılması izne tabii olan cihazların (Asansör, Kaldırma Cihazları, Basınçlı Hava Deposu, Buhar Kazanı) denetlenmesi bunların emniyetli bir şekilde çalıştırılması için gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalar yapar. Özel İstihdam Şube Amirliği Ülkemizde bulunan özürlüler, şehit ve hadise kurbanı aileleri ve benzeri yardıma muhtaç kişilere yardım amacıyla özür tesbitlerinin yapılması, çalışabilecek olanların uygun işlere istihdam edilmesi, çalışamayacak olanlara nakdi yardım bağlanması ve bu kişileri topluma kazandırmak için gerekli çalışmaları yapar. Yukarıda sayılan şubelerce organize edilen ve belirlenen görevler Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele Bölge Amirlikleri ve Lefke Bürosu tarafından yürütülmektedir. İş Bulma Merkezi (İş-Bul) İş Bulma Merkezi Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulanan Aktif İşgücü Piyasası Önlemlerinin iş arayanlara yönelik çalışmalarının bir örneğidir. İş Bulma Merkezi nde iş arayanlara mevcut iş münhallerine erişebilmeleri için her türlü bilgi ve teknik destek verilmektedir. İş Bulma Merkezi nde iş arayanlarla ilgili herhangi bir kayıt tutulmaz. Münhaller merkezde bulunan panolara asılır. Merkeze gelen kişiler ilgilendikleri meslek dallarındaki münhaller hakkında bu panolardan bilgi alırlar ve isterlerse CV lerini de burdaki bigisayarlardan hazırlayabilirler. Verilen hizmetler ücretsizdir. ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ NÜN UYGULANMASINDAN SORUMLU OLDUĞU YASA, TÜZÜK VE YÖNETMELİKLER

11 I-Çalışma Dairesi nin Uygulanmasından Doğrudan Sorumlu Olduğu Yasa, Tüzük ve Yönetmelikler: Çalışma Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası (35/2000) İş Yasası (22/1992) Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası (64/1993) Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İşgücü Andlaşması (Onay) Yasası (25/1987) Basın İş Yasası (44/2007) İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası (35/2008) İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü (A.E: ) Asansörler Denetim Tüzüğü (A.E.: ) Basınçlı Kaplar Denetim Tüzüğü (A.E.: ) Kaldırma Cihazları ve Aksamları Denetim Tüzüğü (A.E.: ) Kamuda Çalışan Özürlülerin Hak ve Ödevleri Tüzüğü (A.E.: ) Özürlüleri İstihdam, İşyeri Koşulları ve Özürlülere Yapılacak Yardımlar Tüzüğü (A.E.: ) Genç Kişilerin İstihdamı Tüzüğü (A.E.: ) İşgücü Planlama ve Geliştirme Merkezi Tüzüğü (A.E.: ) İşverenlerin İşçi İstemlerini Çalışma Dairesi ne Bildirmeleri Tüzüğü (A.E.: ) İşyerlerinde Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü (A.E.: ) Çalışanlar Tarafından Kullanılan İş Ekipmanlarının Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü (A.E.: ) Kişisel Koruyucu Donanımın İşyerinde Kullanımı Tüzüğü (A.E.: ) Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Tüzüğü(A.E.: ) Yüklerin Elle Taşınmasında Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü (A.E.: ) Çalışanların Maruz Kaldıkları Gürültü Riskine Karşı Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü(A.E.: ) İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Veren Kişilerin Sertifikalandırılması ve Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tüzüğü (A.E: ) İşyerlerinde Risk Değerlendirmesi Esasları Tüzüğü (A.E: ) İstihdam Danışma Kurulu Toplantısı ile Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği (A.E.: ) Özürlüler Komitesi Toplantısı ile Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği (A.E.: ) Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Komitesi Toplantısı ile Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği (A.E.: ) II-Çalışma Dairesi nin Uygulanmasından Dolaylı Sorumlu Olduğu Yasa, Tüzük ve Yönetmelikler: Asgari Ücretler Yasası (22/1975) Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası (63/2006) Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü (A.E.: )

12 PERSONEL DURUMU ( 30 EYLÜL, 2012 İTİBARİYLE): Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasası na göre Çalışma Dairesi Müdürlüğü nün Kadro Durumu; Kadro Sayısı 106 Kadrolu 57 Münhal Kadro Sayısı 49 Personel Sayısı Kadrolu Personel 57 (4 ü başka kurumda görevli) Ek Kadro 2 (1 i başka kurumdan görevli, 1 i başka kurumdan görevli) Özürlü İstihdamı 28 (2 si başka kurumda görevli, 3 ü başka kurumdan görevli) İPGM 16 İşçi (03) 1 (başka kurumdan görevli) Geçici İşçi 3 Başka Kurumdan Görevli 5 Geçici Memur 6 (2 si başka kurumda görevli, 1 i başka kurumdan görevli) Bilgisayar Operatörü 2 Formen 1 Yarı Kalifiye İşçi 1 Geçici Memur (Özelleştirme Yasası) Yukarıda sayılan personelin Müdürlük ve Bölge Amirliklerine göre dağılımı şöyledir; Müdürlük Lefkoşa Bölge Amirliği Gazimağusa Bölge Amirliği 1 Bölge Amiri 8 Çalışma Müfettişi (2 si başka Kurumda görevli) 4 Çalışma Memuru (2 si başka Kurumda görevli) 5 İPGM Personeli 7 Özürlü (1 i başka kurumda görevli) (1 i başka kurumdan görevli) 1 Geçici İşçi 1 Kıdemli Sosyal Sigortalar Müfettişi 1 Geçici Memur (Özelleştirme Yasası) 1 Müdür 1 Müdür Muavini 1 Şube Amiri 1 Hukukçu 5 Kıdemli Çalışma Memuru 2 Kıdemli Teknik Müfettiş 2 Kıdemli Çalışma Müfettişi 2 Teknik Müfettiş 3 Çalışma Memuru 4 Kitabet Personeli (1 i başka kurumdan görevli) 5 İPGM Personeli 1 Ek Kadro (Başka Kurumda görevli) 1 İşçi 03 (başka kurumdan görevli) 1 Odacı 3 Özürlü (1 i başka kurumda görevli) 5 Geçici Memur (Özelleştirme Yasası) 1 Bölge Amiri 2 Kıdemli Çalışma Müfettişi 1 Kıdemli Çalışma Memuru 1 Çalışma Müfettişi 2 Çalışma Memuru 1 Teknik Müfettiş 4 Özürlü (1 i başka kurumda görevli) 3 İPGM Personeli 1 Ek Kadro (başka kurumdan görevli) 4 Geçici Memur (1 I başka kurumda görevli 2 İşçi (başka kurumdan görevli) 1 Geçici İşçi 5 Geçici Memur (Özelleştirme Yasası) 1 Bilgisayar Operatörü TOPLAM Girne Bölge Amirliği Güzelyurt Bölge Amirliği İskele Bölge Amirliği Lefke Bürosu 1 Bölge Amiri 4 Çalışma Müfettişi 1 Teknik Müfettiş 1 Formen 1 Geçici İşçi 6 Özürlü(1 I başka kurumdan görevli) 1 Bilgisayar Operatörü 8 Geçici Memur (Özelleştirme Yasası) 1 Yarı Kalifiye İşçi 1 İPGM 2 Kıdemli Müfetişi 1 Çalışma Müfettişi 1 Çalışma Memuru 1 Teknik Müfettiş 1 Başkatip 1 Kitabet Personeli 4 Özürlü 2 Geçici Memur (1 I Başka Kurumda Görevli)(1 I Başka Kurumdan Görevli) 1 Geçici Memur (Özelleştirme Yasası) 1 İPGM 1 Bölge Amiri 4 Özürlü 1 Kitabet Personeli 1 İPGM TOPLAM

13 1/10/ /9/2012 TARİHLERİ ARASINDA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER: İş ve İşçi Bulma Faaliyetleri: 1984 ü erkek, 2535 i kadın olmak üzere toplam 4519 işsiz kaydı yapılmıştır. İşverenler tarafından Dairemizde açılan (*) 1787 iş münhaline, (*) 2735 işsiz sevki yapılmış 617 kişinin işyerlerine istihdamı sağlanmıştır. *(Bir işsiz birden fazla münhale sevk edilebildiğinden sevk sayısı işveren münhal sayısından fazla olabilmektedir.) 1/10/ /9/2012 tarihi itibarıyle kamu ihalelerine katılmak isteyen müteaahhitler için 827 adet katılım belgesi verilmiştir. Sosyal Sigortalar işsizlik menfaatinden faydalanmak üzere 801 erkek, 1262 kadın, toplam 2063 kişinin Sosyal Sigortalar Dairesi ne sevk işlemi yapılmıştır. İşyerleri Teftiş Faaliyetleri 1/10/ /9/2012 tarihleri arasında 6654 işyeri teftişi gerçekleştirilmiştir. Bu teftişler işyerlerinde genel olarak çalışma yasa ve tüzüklerinin uygulanmasını ve kayıt dışı işçi çalıştırılmasını denetlemek amacıyla yapılan teftişlerdir. 1/10/ /9/2012 tarihleri arasında ücret, ek mesai, ihbar tazminatı, izin hakkı, haksız fesih gibi çalışanlar tarafından yapılan 1246 şikayet in 738 i sonuçlandırılmıştır. 1/10/ /9/2012 tarihleri arasında yapılan denetimlerde çalışma izinsiz olarak çalışan 525 işçi tespit edilmiştir. Bu kişileri çalıştıran işverenlere 2,044,900.- TL para cezası kesilmiştir. Ayni dönem içinde tahsil edilen para cezası miktarı 605,322.-TL dir. İş Yasasına aykırı diğer suçlardan işverenlere 305,420.-TL para cezası kesilmiştir. Ayni dönem içinde 36,889.- TL tahsil edimiştir. Dairemizce uygulanmakta olan Yasalara aykırı davranan 10 işveren hakkında dava dosyası hazırlanmıştır. 1/10/ /9/2012 tarihleri arasında 251 iş kazası tahkikatı yapılmıştır. Bu iş Kazalarında 244 kişi yaralanmış, 7 kişi de ölmüştür. Yaralanma ile sonuçlanan 244 iş kazasında toplam işgücü kaybı 9509 gündür.

14 Cihaz Teftiş Faaliyetleri: 1/10/ /9/2012 tarihleri arasında 1329 Adet Cihaz Teftişi yapılmıştır: Bu teftişler özel olarak asansör, vinç, buhar kazanı v.b tehlikeli cihazların denetlenmesi amacıyla yapılan teftişlerdir. Aynı dönem içinde 254 adet asansör, 361 adet Basınçlı Hava Deposu, 72 adet Buhar Kazanı, 502 adet Kaldırma Cihazı İşletme İzni olmak üzere toplam 1189 adet cihaz işletme izni ve 137 adet Asansör Ön İzni hazırlanmıştır. Ayrıca 84 adet Asansör Montaj İzni ve 8 adet buhar kazanı montaj izni, 1 adet Kaldırma Cihazı Montaj İzni ve 1 Asansör Tadilat İzni verilmiştir. Özel İstihdam Faaliyetleri: Özürlüleri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası nın uygulamasına devam edilmiştir. 30/9/2012 tarihi itibarıyle Yasa kapsamındaki özürlü sayısı 4710 dur. 1/1/2012 tarihi itibariyle nakdi yardım bağlanan 3704 özürlüye ilaveten 30/9/2012 sonu itibarı ile 209 özürlüye daha nakdi yardım bağlanmıştır. Vefat veya haksahipliliğinin düşmesi sonucunda 109 kişinin nakdi yadım ödeneği durdurulmuştur. 30/9/2012 sonu itibarıyle Dairemizden nakdi yardım alan özürlü sayısı 3804 e yükselmiştir. 1/10/ /9/2012 dönemi içerisinde özürlülere yapılan nakdi yardım tutarı 40,199, TL dir. 1/10/ /9/2012 tarihi itibarıyle kamuda özürlü istihdam edilmemiştir. 30/9/2012 tarihi itibarıyle toplam çalışan özürlü sayısı 563 dür. Eylül 2012 sonu itibariyle iş isteğiyle bekleyen özürlü sayısı 598 dir. (Tablo 16) İş Bulma Merkezi (İş-Bul): İş Bulma Merkezi (İş-Bul) kişi tarafından ziyaret edilmiştir. İş Bulma Merkezi (İş-Bul) a 828 iş münhali açılmış ve yine ayni dönemde 905 iş münhali iptal edilmiştir. Bu münhallere başvuran 172 kişinin plasmanı gerçekleşmiştir.. (İş Bulma Merkezi (İş_Bul) tarafından gerçekleştirilen faaliyetler Çalışma Dairesi İş ve İşçi Bulma İstatistiki bilgilerine dahil değildir.)

15 Yasal Mevzuat Çalışmaları: Basınçlı Kaplar Denetim Tüzüğü nde değişklik çalışması tamamlanmış ve tarih ve K(II) sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nın talimatı uyarınca değişen ve gelişen koşullara uyumlu Avrupa standartlarında çağdaş bir çalışma yaşamının sağlanabilmesi, sağlanan sosyal menfaatler açısından Kamu ve Özel sektör arasındaki farkın ortadan kaldırılabilmesi amacıyla, K.K.T.C. mevzuatının AB mevzuatıyla uyumlu hale getirilmesine de özen göstererek günlük dinlenmelerin, hafta tatilinin ve yıllık izinlerinin asgari sürelerine, verilen ara dinlenmelerine, haftalık azami çalışma sürelerine ve gece çalışmasının, vardiya usulü çalışmanın ve çalışma düzenlerinin belli başlı cephelerine uygulanacak hükümleri Çalışma süresinin düzenlenmesi ile ilgili 4 Kasım 2003 tarih ve 2003/88/EC Sayılı direktifle uyumlu şekilde İş (Değişiklik) yasa çalışması tamamlanmış olup hukuki mütalaa alınması için Hukuk Dairesi ne (Başsavcılık) ve Merkezi Mevzuat Dairesi ne gönderilmiştir. Hukuk Dairesi nden (Başsavcılık) alınan hukuki mütalaa ile birlikte Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezine gönderilmiştir. İşverenlerin çalışanları iş akdi veya iş ilişkisinde çalışanları temel unsurlar hakkında tam anlamıyla bilgilendirmesi için, işverenin sözleşme yada istihdam ilişkisine uygulanabilecek koşulların çalışanlara bildirilmesi yükümlülüğü hakkındaki 14 Ocak 1991 tarih ve 91/533/EEC Sayılı direktifle uyumlu şekilde İş (Değişiklik) yasa çalışması tamamlanmış olup hukuki mütalaa alınması için Hukuk Dairesi ne (Başsavcılık) ve Merkezi Mevzuat Dairesi ne gönderilmiştir. Hukuk Dairesi nden (Başsavcılık) alınan hukuki mütalaa ile birlikte Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezine gönderilmiştir. Toplu İşten Çıkarma tanımını ve toplu işten çıkarma durumunda çalışanların haklarının korunması ile ilgili kuralların belirlenmesi, bir devir veya birleşme sonucu bir işletmenin, bir işin tamamının veya bir kısmının başka bir işverene her türden devrinde çalışanların haklarının korunmasının düzenlenmesi amacıyla Toplu İşten Çıkarmalarla ilgili mevzuat yakınlaştırmak hakkındaki 20 Temmuz 1998 tarih ve 98/59/EC Sayılı Direktif ve İşletmenin veya İş Yerinin Tamamının veya Bir Kısmının El Değiştirmesi Halinde Çalışanların Haklarının Korunması ile ilgili mevzuat yakınlaştırmak hakkındaki 12 Mart 2001 tarih ve 2001/23/AT sayılı direktiflerle uyumlu şekilde İş (Değişiklik) yasa çalışması tamamlanış olup hukuki mütalaa alınması için Hukuk Dairesi ne (Başsavcılık) ve Merkezi Mevzuat Dairesi ne gönderilmiştir. Hukuk Dairesi nden (Başsavcılık) alınan hukuki mütalaa ile birlikte Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezine gönderilmiştir. Süreli çalışma biçiminin niteliğini geliştirmek ve birbiri peşi sıra defalarca süreli iş sözleşmesi yapılması veya istihdam ilişkisi kurulmasından kaynaklanan istismarı önlemek amacıyla genel bir çerçeve oluşturması için, Süreli Çalışma hakkında bağıtlanan çerçeve sözleşmesi ile ilgili 28 Haziran 1999 tarih ve 1999 /70/EC Sayılı direktifle uyumlu olacak şekilde, 22/1992 Sayılı İş Yasası ile ilgili olarak İş (Değişiklik) yasa çalışması tamamlanmış olup hukuki mütalaa alınması için Hukuk Dairesi ne (Başsavcılık) ve Merkezi Mevzuat Dairesi ne gönderilmiştir. Hukuk Dairesi nden (Başsavcılık) alınan hukuki mütalaa ile birlikte Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezine gönderilmiştir. Kısmi zamanlı çalışan işçilere yönelik ayrımcılık yapılmamasını ve kısmi zamanlı çalışmanın niteliğini geliştirmek, kısmi zamanlı çalışmanın geliştirilmesini gönüllülük temelinde kolaylaştırmak ve işverenlerle işçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çalışma zamanlarının esnek bir şekilde düzenlenmesine katkıda bulunmak amacıyla Kısmi Zamanlı Çalışma hakkında 15 Aralık 1997 tarih ve 97/81/EC sayılı direktifle uyumlu şekilde, 22/1992 sayılı İş Yasası ile ilgili olarak İş (Değişiklik) yasa çalışması tamamlanmış olup hukuki mütalaa alınması için Hukuk Dairesi ne (Başsavcılık) ve Merkezi Mevzuat Dairesi ne gönderilmiştir. Hukuk Dairesi nden (Başsavcılık) alınan hukuki mütalaa ile birlikte Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezine gönderilmiştir. Kazanç amacıyla faaliyet göstersin ya da göstermesin iktisadi faaliyetle iştigal eden kamusal ve özel işletmelere uygulanan ve bir devir veya birleşme sonucu bir işletmenin, bir işin tamamının veya bir kısmının başka bir işverene her türden devrinde çalışanların haklarının korunmasını düzenleyen, 2001/23/EC sayılı İşletmenin veya İşyerinin Tamamının veya Bir Kısmının El Değiştirmesi Halinde Çalışanların Haklarının Korunması Hakkında Üye Devletlerin Yasalarının Yakınlaştırılmasına Dair Konsey Direktifiyle uymlu şekilde, 22/1992 sayılı İş Yasası ile ilgili olarak İş (Değişiklik) yasa çalışması tamamlanmış olup hukuki mütalaa alınması için Hukuk

16 Dairesi ne (Başsavcılık) ve Merkezi Mevzuat Dairesi ne gönderilmiştir. Hukuk Dairesi nden (Başsavcılık) alınan hukuki mütalaa ile birlikte Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezine gönderilmiştir. Yeni Doğum Yapmış, Emziren veya Hamile Çalışanların İşyerlerinde Sağlık ve Güvenliklerinin Korunmasına ilişkin 92/85/EEC sayılı Avrupa Birliği Direktifinin hamilelik ve emzirme izni ile ilgili kurallarının 22/1992 sayılı İş Yasasına aktarılması ve ayrıca da 73/2007 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası nın bu husulardaki ilgili kurallarına uyum sağlanması amacıyla, 22/1992 sayılı İş Yasası ile ilgili olarak İş (Değişiklik) yasa çalışması tamamlanmış olup hukuki mütalaa alınması için Hukuk Dairesi ne (Başsavcılık) ve Merkezi Mevzuat Dairesi ne gönderilmiştir. Hukuk Dairesi nden (Başsavcılık) alınan hukuki mütalaa ile birlikte Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezine gönderilmiştir. Patlayıcı ortamlardan kaynaklanan potansiyel risklerden çalışanların sağlık ve güvenliklerinin korunması için alınması gerekli asgari önlemleri düzenlemek amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası (35/2008) tahtında çıkarılacak Patlayıcı Ortamların Mevcut Risklerinden Çalışanların Korunması ile Sağlık ve Güvenliklerinin Geliştirilmesi için asgari Koşullar Hakkında 16 Aralık 1999 tarih ve 99/92/AT Sayılı direktifiyle uyumlu Patlayıcı Ortamlar Yüzünden Risk altında Olan Çalışanların Sağlığının ve Güvenliğinin Korunması Koşullarına İlişkin Tüzük adı altında oluşturulan yeni tüzük çalışması tamamlanmış ve Hukuk Dairesi (Başsavcılk) ile Merkezi Mevzuat Dairesi nden uygunluk görüşü alınarak Bakanlar Kurulu nun onayına sunulmak üzere Avrupa birliği Koordinasyon Merkezine gönderilmiştir. Avrupa Biriliğinin 19 Ocak 1992 tarih ve 92/85/AET sayılı Hamile, Loğusa veya Emzikli Kadın Çalışanların İş Yerinde Sağlık ve Güvenliklerinin İyileştirilmesine ilşkin Asgari Önlemlerin Belirlenmesi konusundaki konsey Direktifi Hamile, Yeni Doğum Yapmış veya emziren Çalışanların İşyerinde sağlık ve Güvenliklerinin, Korunması Tüzüğü adı altında tamamlanarak hukuk Dairesi (Başsavcılık) ve Merkezi Mevzuat Dairesi nden uygunluk görüşü alınarak Bakanlar Kurulu nun onayına sunulmak üzere Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezine gönderilmiştir. Hedeflerimiz: Çalışmaları tamamlanma ve Merkezi Mevzuat ve Hukuk Dairesi ne gönderilme aşamasına gelenler; Çalışanların mekanik titreşime maruz kalmaları sonucu ortaya çıkabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden korunmalarını sağlamak için alınması gerekli önlemleri düzenlemek amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası altında çıkarılacak Çalışanların İşyerlerinde Aşırı Titreşime Maruz Kalmalarının Önlenmesi İçin Asgari Sağlık ve Güvenlik Gerekleri Hakkında 22 Haziran 2002 tarih ve 2002/44/AT sayılı direktifle uyumlu yeni Tüzük çalışması tamamlanmak üzere olup son şekli verilerek gerekli yasal prosedürlerin tamamlanması aşamasındadır. Çalışan gençlerin iş ortamında yeterli olarak korunmasını temin etmek, gençlerin yaşlarına uygun nitelikteki işlerde çalışmalarını temin etmek ve sağlık ve güvenliklerini, fiziksel gelişmelerini ve eğitimlerini olumsuz yönde etkileyecek işlerde çalışmalarına ve ekonomik sömürüye maruz kalmalarına yönelik yeterli korunmanın sağlanmasına yönelik hükümleri düzenlemek amacıyla Genç Kişilerin İşte Korunması Hakkında 22 Haziran 1994 Tarih ve 94/33/AT Sayılı direktifle uyumlu olarak Genç Kişilerin İstihamı Tüzüğümüz de değişilik çalışması tamamlanmak üzere olup son şekli verilerek gerekli yasal prosedürlerin tamamlanması aşamasındadır. Çalışanların iş yerlerinde biyolojik etkenlere maruziyetten kaynaklanan veya kaynaklanabilecek risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunmasına yönelik hükümleri düzenlemek amacıyla Çalışanların İşyerlerinde Biyolojik Ajanlara Maruziyetleriyle ilgili Risklerden Korunmasına İlişkin 18 Ekim 2000 tarih ve 200/54/AT sayılı direktifle uyumlu yeni Tüzük çalışması tamamlanmak üzere olup son şekli verilerek gerekli yasal prosedürlerin tamamlanması aşamasındadır. İş yerlerinde ekranlı cihazları kullanan işçilerin sağlık ve güvenliklerini sağlamak ve Meslek Hastalıklarını önlemek için alınması gerekli önlemleri düzenlemek amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası altında Ekranlı Araçlar ile Çalışmalarda Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Hakkında 29 Mayıs 1990 tarih ve 90/270/270/AET sayılı direktifle uyumlu yeni bir tüzük çalışması, Avrupa Birliğinin ilgili direktif üzerinde kapsamlı bir güncelleme çalışması başlatması nedeniyle, yapılan direktif değişikliklerine paralel düzeltmelerin yansıtılmasının ardından tamamlanma ve sonrasında gerekli yasal prosedürlerin tamamlanması aşamasındadır.

17 Çalışmasına başlanmış veya başlanacak olanlar; 23 Eylül 2001 tarih ve 2002/74/AT sayılı İşverenlerin İflası Durumunda Çalışanların Korunması ile Bağlantılı Olarak Üye Devlet Yasalarının Yakınlaştırılmasına ilişkin 80/987/AET Sayılı Konsey Direktifini Tadil Eden Avrupa Parlementoso ve konsey Direktifi nin yasal mevzuatımıza aktarımı ile ilgili İşverenlerin Ödeme Güçlüğü İçine Düşmesi Halinde Çalışanların Haklarının Korunması Tüzüğü adı altında yeni tüzük çalışmasına başlanmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda Avrupa Birliği İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarının görüş ve tavsiyeleri doğrultusunda uygulamada kolaylık sağlamak ve yaşanan ufak çaptaki aksaklıkları düzeltebilmek için 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasında değişiklik çalışması başlatımıştır. İşçi ve işveren arasındaki bireysel iş uyuşmazlıklarının uzlaşmacı bir şekilde çözümünü sağlayabilmek için Bireysel İş Uyuşmazlıkları Çözümleme Yasası adı altında yeni bir yasa yapım çalışması başlamıştır. Çalışma Dairesi Cihaz Teftiş Şubesinin Avrupa Birliği tarafından görevlendirilmiş iş sağlığı ve güvenliği uzmanları eşliğinde Kaldırma Cihazları konusunda yürütülmekte olan uyum ve/veya mevzuat yakınlaştırma çalışmaları devam etmektedir. 24 Haziran 1992 tarih ve 92/57/AET sayılı Geçici ve Taşınabilir İnşaat Alanlarında Asgari Güvenlik ve Sağlık Koşulları Hakkında Konsey Direktifi nin yasal mevzuatımıza aktarımı ile ilgili tüzük çalışması başlatılacaktır. 29 Nisan 2004 tarih ve 2004/37/AT sayılı Çalışanların İş yerlerinde kanserojen ve Mutajenlerle ilgili risklerden Korunmasına ilişkin Konsey Direktifinin yasal mevzuatımıza aktarımı ile ilgili tüzük çalışması başlatılacaktır. Avrupa Birliği Direktiflerinin 22/1992 sayılı İş Yasasına yapılan değişiklil çalışması ile uyumlaştırılmasının ardından ilgili konularda aynı değişiklik çalışması 44/2007 sayılı Basın İş Yasası için de hazırlanacaktır. Bir çocuğun doğması veya evlat edinilmesi halinde çocuğun bakımı için kadın ve erkek çalışanların münferit olarak en az 3 aylık bir izin hakları olduğunu belirlemek ve bu izin hakkının kullanılmasının zamanı, bu iznin azami kullanılabilinecek yaş sınırının düzenlenmesi konularını düzenleyen 96/34AT sayılı UNICE,CRRP ve ETUC tarafından ebeveyn izni konusunda bağıtlanan çerçeve sözleşme hakkında Konsey Direktifinin yasal mevzuatımıza aktarımı için, İş Yasası altında yeni bir tüzük çalışmasına başlanılacaktır. Eşit muamele ilkesinin uygulanması maksadıyla işe alınma ve mesleki açıdan din,inanç,özgürlük,yaş ve cinsel yönelime dayalı nedenlerle ayrımcılık yapılmasına karşı mücadele için bir genel çerçeve getirmek amacıyla hazırlanan 2000/78/AT sayılı İstihdamda ve Meslekte eşit muamele için genel çerçevenin oluşturulması hakkındaki konsey direktifinin yasal mevzuatımıza aktarımı için yeni bir yasa hazırlama çalışmasına veya İş Yasası üzerinde değişiklik çalışmasına başlanacaktır. Eşit muamele ilkesini geçerli kılmak amacıyla ırk veya etnik kökene dayalı ayrımcılıkla mücadele için birçerçeve getirmek amacıyla kabul edilen 2000/43/AT sayılı Irk ve etnik Kökene Bakılşmaksızın Kişilere Eşit Muamele Edilmesi İlkesinin Uygulamaya Konmasına ilişkin konsey direktifinin yasal mevzuatımıza aktarımı için yeni bir yasa çalışmasına başlanacaktır.

18 İş ve İşçi Bulma Şube Amirliği TABLOLAR Tablo-1: İş İsteğiyle Müracaatların Yıllara Göre Dökümü. ( ) Toplam Erkek 3599 (%59) Kadın 2505 (%41) 2621 (%53) 2359 (%47) 3397 (%47) 3779 (%53) 1767 (%43) 2328 (%57) 1486 (%38) 2447 (%62) 2077 (%39) 3287 (%61) 2378 (%42) 3353 (%58) 3069 (%47) 3497 (%53) 2443 (%44) 3155 (%56) 2021 (%41) 2902 (%59) 1459 (%43) 1956 (%57) Tablo-2: İşveren Münhallerinin Yıllara Göre Dökümü. ( ) Toplam Erkek 446 (%49) Kadın 463 (%51) 411 (%56) 322 (%44) 612 (%55) 494 (%45) 1139 (%63) 662 (%37) 770 (%55) 634 (%45) 1271 (%47) 1412 (%53) 903 (%51) 870 (%49) 1116 (%55) 913 (%45) 1625 (%64) 905 (%36) 901 (% (% (%62) 583 (%38) Tablo-3: İşveren Münhallerine Yapılan İşçi Sevklerinin Dökümü. ( ) Toplam Erkek (%43) (%52) (%55) (%52) (%43) (%39) (%45) (%48) (%46) Kadın (%57) (%48) (%45) (%48) (%57) (%61) (%55) (%52) (%54) *(Bir işsiz birden fazla mühale sevk edilebildiğinden sevk sayısı işveren münhal sayısından fazla olabilmektedir.) 1119 (%48) 1229 (% 50) 1134 (%52) 1059 (%48) Tablo-4: Plasmanların (İşe Yerleştirme) Yıllara Göre Dökümü. ( ) Toplam Erkek 216 (%45) Kadın 265 (%55) 125 (%49) 131 (%51) 154 (%34) 298 (%66) 106 (%43) 138 (%57) 79 (%33) 159 (%67) 166 (%26) 469 (%74) 304 (%42) 422 (%58) 321 (%51) 311 (%49) 211 (%53) 184 (%47) 279 (%53) 250 (%47) 260 (%50) 260 (%50) Not: Çalışma Dairesi İş ve İşçi Bulma Servisleri ile İş Bulma Merkezi tarihleri arasında toplam 665 plasman yapmıştır.

19 İşyerleri Teftiş Şube Amirliği Tablo-5: Çalışma Dairesi Tarafından Yapılan İş Teftişlerinin Dökümü.( ) Toplam İş Teftişi Tablo-6: Çalışma Dairesi Tarafından İşyerlerinde Yapılan Meslek Hastalığı Taramalarının Dökümü.( ) İşyeri Sayısı *1 -*1 -*1 -*1 -* Sağlık Kontrolünden Geçirilen İşçi Sayısı *1 -*1 -*1 -*1 -* *1: Sağlık Bakanlığı tarafından Meslek Hastalığı Uzmanı doktor tahsis edilemediğinden yapılamamıştır. Tablo-7: Çalışma Dairesi Tarafından Tesbit Edilen Çalışma İzinsiz İşçilerin Dökümü.( ) Toplam Kimlik 75 5 * (%81) (%71) Pasaport 18 2 (%19) (%29) * 2004 yılına ait veri mevcut değildir. (%69) * 246 (%31) (%13) 918 (%87) (%23) 608 (%77) (%29) 312 (%71) (%28) 137 (%72) (%53) 127 (%47) (%64) 170 (%36) Tablo-8: Çalışma İzinsiz İşçi Çalıştıran İşverenlere Kesilen ve Tahsil Edilen Para Cezalarının Dökümü. ( ) (%55) 203 (%45) Kesilen 29,100,000,000 3,120,000, ,819,000, ,008.- ytl 790,300.- ytl 814,340.-ytl 536, , , , ,942,200.- Tahsil Edilen 10,180,000, ,000,000 99,307,000, ,461.- ytl 341,660.- ytl 521,750.-ytl 271, , , , ,222.- Tablo-9: 22/1992 Sayılı İş Yasasına Aykırı Diğer Suçlardan İşverenlere Kesilen ve Tahsil Edilen Para Cezalarının Dökümü.( ) Kesilen 4,392,000, ,670,000 1,212,330,000 5,811.- ytl 31,082.-ytl 412,906.-ytl 866, , , , ,007.- Tahsil Edilen 2,100,000, ,670,000 1,117,000,000 5,326.-ytl 19,088.-ytl 29,929.-ytl 72, , , , ,722.-

20 Tablo 10: Tahkikatı yapılan İş Kazalarının faaliyet Sahalarına Göre Dökümü ( ) Kod Ekonomik Faaliyet Ana Grupları İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı A Tarım, Avcılık ve Ormancılık B Balıkçılık C Madencilik ve Taşocakcılığı D İmalat E Elektrik, Gaz, Buhar Su Üretimi Dağıtımı F İnşaat G Toptan ve Perakente Ticaret, Motorlu Taşıt, Ev Eşyaları Tamiri H Oteller ve Lokantalar I Ulaştırma, Depolama ve Haberleşme J Mali Aracı Kuruluşların Faaliyetleri K Gayrimenkul, Kiralama, İş Faaliyetleri L Kamu Yönetimi, Savunma, Sosyal Güvenlik M Eğitim N Sağlık İşleri ve Sosyal Hizmetler O Diğer Toplumsal Sosyal ve Kişisel Hizmetler P Ev İçi Personel Çalıştıranlar Z İlk Defa İş Arayanlar GENEL TOPLAM

21 Tablo 11: Tahkikatı Yapılan İş Kazalarının İş Kazası Türüne Göre Dökümü( ) İş Kazası Türü İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı Düşen Cismin Çarpması Trafik Kazası Yüksek Yerden Düşme Sabit Cisimlerin Üzerine Vurma Aşırı Isıya, Elektriğe,Kimyasal Maddeye Kesici Alete Temas Cisimlerin Arasına Kıstırılma Aynı Seviyeden Yere Düşme Fazla Güç Harcanması Hareketli Cismin Çarpması Kayma ve Çökmeler Darp Doğal Nedenler (İşyerinde Ölü Bulundu) 1 1 GENEL TOPLAM

22 Tablo 12: İş Yasası ve Diğer Çalışma Yasaları İle İlgili Çalışma Dairesine Yapılan Şikayetlerin Dökümü: ( ) Sonuçlar Şikayet Konusu Ücret Ek Mesai vb. İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı İzin Hakkı Haksız Fesih İşçi Sağ.ığı İş Güvenliği Diğer TOPLAM Ücret Ek Mesai vb. İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı İzin Hakkı Haksız Fesih İşçi Sağ.ığı İş Güv.enliği Diğer TOPLAM Ücret Ek Mesai vb. İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı İzin Hakkı Haksız Fesih İşçi Sağ.ığı İş Güv.enliği Diğer TOPLAM Ücret Ek Mesai vb. İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı İzin Hakkı Haksız Fesih İşçi Sağ.ığı İş Güv.enliği Diğer TOPLAM Ücret Ek Mesai vb. İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı İzin Hakkı Haksız Fesih İşçi Sağ.ığı İş Güv.enliği Diğer TOPLAM Şikayet Sayısı Şikayetlerle İlgili Yapılan İşlem Toplamı Yapılan İşlemler Sonuçlandırıldı Mahkemeye Sevkedildi Daha İleri Götürülmedi Diğer Ertesi Yıla Devreden

23 Tablo 12: İş Yasası ve Diğer Çalışma Yasaları İle İlgili Çalışma Dairesine Yapılan Şikayetlerin Dökümü: ( ) Sonuçlar Şikayet Konusu Ücret Ek Mesai vb. İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı İzin Hakkı Haksız Fesih İşçi Sağ.ığı İş Güvenliği Diğer TOPLAM Ücret Ek Mesai vb. İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı İzin Hakkı Haksız Fesih İşçi Sağ.ığı İş Güvenliği Diğer TOPLAM Şikayet Sayısı Şikayetlerle İlgili Yapılan İşlem Toplamı Yapılan İşlemler Sonuçlandırıldı Mahkemeye Sevkedildi Daha İleri Götürülmedi Diğer Ertesi Yıla Devreden

24 Cihaz Teftişleri Şube Amirliği Tablo-13: Çalışma Dairesi Tarafından Yapılan Cihaz Teftişlerinin Dökümü.( ) Asansör Basınçlı Hava Deposu Buhar Kazanı Kaldırma Cihazı Toplam Tablo-14: Çalışma Dairesi Tarafından Verilen Cihaz İşletme İzinlerinin Dökümü.( ) Asansör Basınçlı Hava Deposu Buhar Kazanı Kaldırma Cihazı Toplam

25 Özel İstihdam Şube Amirliği Tablo 15: Belgelenen Özürlülerin Genel Görünümü ) Nakdi Yardım Alan Özürlü Sayısı Nakdi Yardım Almayan Özürlü Sayısı (Yasa Kapsamına Girmeyen) TOPLAM Tablo 16: İş İsteğiyle Bekleyen Özürlüler ( ) İş İsteğiyle Bekleyen Özürlüler İş Bulma Merkezi (İş-Bul) (İş Bulma Merkezi (İş-Bul) tarafından gerçekleştirilen faaliyetler Çalışma Dairesi İş ve İşçi Bulma İstatistiki bilgilerine dahil değildir.) Tablo 17: İş Bulma Merkezi Ziyaretçi Sayısı: ( ) Tablo 18: İş Bulma Merkezi Münhal Dökümü: ( ) Tablo 19: İş Bulma Merkezi İptal Edilen Münhal Dökümü: ( ) Tablo 20: İş Bulma Merkezi Plasman Dökümü: ( )

2010 YILI FAALİYET RAPORU

2010 YILI FAALİYET RAPORU 2010 YILI FAALİYET RAPORU 1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU (EYLÜL 2009- EKİM 2010) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gerçekleştirmekte olduğu icraatlarında,

Detaylı

2009 YILI FAALİYET RAPORU

2009 YILI FAALİYET RAPORU 2009 YILI FAALİYET RAPORU 1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU (EKİM 2008 - EYLÜL 2009) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma hayatı ile ilgili tüm

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI EKİM 2012 EYLÜL 2013 FAALİYET RAPORU

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI EKİM 2012 EYLÜL 2013 FAALİYET RAPORU KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI EKİM 2012 EYLÜL 2013 FAALİYET RAPORU Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çağdaş bir çalışma yaşamı oluşturmayı, işsizliği azaltmayı,

Detaylı

HAZİRAN 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU

HAZİRAN 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-10 İŞ BULMA MERKEZİ 11-13 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

TEMMUZ 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU

TEMMUZ 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ TEMMUZ 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-10 İŞ BULMA MERKEZİ 12-13 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU

Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU İş Hukuku Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU İş Akdi İşçinin Borçları ve Sorumluluğu İşverenin Borçları ve Sorumluluğu İş Akdinin Feshi Çalışma Süreleri Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Dinlenme Süresi İş

Detaylı

AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞININ TEġKĠLAT VE GÖREVLERĠ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (1)

AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞININ TEġKĠLAT VE GÖREVLERĠ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (1) AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞININ TEġKĠLAT VE GÖREVLERĠ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (1) Kanun Hük. Kar. nin Tarihi : 3/6/2011, No : 633 Yetki Kanununun Tarihi : 6/4/2011, No : 6223 Yayımlandığı

Detaylı

FASIL 19: SOSYAL POLİTİKALAR VE İSTİHDAM

FASIL 19: SOSYAL POLİTİKALAR VE İSTİHDAM FASIL 19: SOSYAL POLİTİKALAR VE İSTİHDAM 19.A. Avrupa Birliği ndeki Genel Sektörel Durum Analizi AB istihdam ve sosyal politikasının amacı, aktif, katılımcı ve sağlıklı bir topluma ulaşmak amacıyla yaşam

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU. (Ekim 2007- Eylül 2008)

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU. (Ekim 2007- Eylül 2008) KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU (Ekim 2007- Eylül 2008) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çağdaş bir çalışma yaşamı oluşturmayı, işsizliği azaltmayı,

Detaylı

İŞVERENLERİN İŞÇİ İSTEMLERİNİ ÇALIŞMA DAİRESİ NE BİLDİRMELERİ TÜZÜĞÜ

İŞVERENLERİN İŞÇİ İSTEMLERİNİ ÇALIŞMA DAİRESİ NE BİLDİRMELERİ TÜZÜĞÜ İŞVERENLERİN İŞÇİ İSTEMLERİNİ ÇALIŞMA DAİRESİ NE BİLDİRMELERİ TÜZÜĞÜ [(15.2.1995 R.G. 25 EK III A.E. 143 Sayılı Tüzüğün), (6.7.2000 R.G. 84 EK III A.E. 425) Sayılı Tüzükle Birleştirilmiş Şekli.] İŞ YASASI

Detaylı

MAYIS 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU

MAYIS 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-10 İŞ BULMA MERKEZİ 11-13 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 11.01.2016 Sayı: 2016/016 Ref: 4/016

SİRKÜLER İstanbul, 11.01.2016 Sayı: 2016/016 Ref: 4/016 SİRKÜLER İstanbul, 11.01.2016 Sayı: 2016/016 Ref: 4/016 Konu: 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU NA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş

Detaylı

EK. 1 İş denetimlerinin yasal dayanakları ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığının görevleri

EK. 1 İş denetimlerinin yasal dayanakları ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığının görevleri EK. 1 İş denetimlerinin yasal dayanakları ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığının görevleri İş denetiminin bir dayanağında ILO nun 19.06.1947 tarihli ve 81 nolu Sanayi ve Ticarette İş Teftişi Hakkındaki Milletlerarası

Detaylı

Doç. Dr. Pir Ali KAYA

Doç. Dr. Pir Ali KAYA 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nda İşverenin Yükümlülükleri Doç. Dr. Pir Ali KAYA Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 1 I. 6331 Sayılı Kanuna Göre İşverenin

Detaylı

MART 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU

MART 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ MART 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-10 İŞ BULMA MERKEZİ 11-13 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

ŞUBAT 2016 AYLIK FAALİYET RAPORU

ŞUBAT 2016 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBAT 2016 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1 11 İŞ BULMA MERKEZİ 11-13 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler Amaç; İSG alanında mevcut uluslararası ve ulusal kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim

Detaylı

Sanayigazetesi.com.tr-ÖZEL HABER

Sanayigazetesi.com.tr-ÖZEL HABER RİSK MED, sektörde otuz beş yılı geride bırakan deneyimli kadrosu ile sektörünün en köklü firmalarından. 1977 yılında Ankara da bir grup iş güvenliği uzmanı tarafından temelleri atılan Risk MED, Türkiye

Detaylı

TEMEL İSG Kaynakça.

TEMEL İSG Kaynakça. TEMEL İSG Kaynakça www.ustadlar.com.tr KAYNAKÇA ÜSTADLAR Eğitim Danışmanlık Mühendislik Teknik Hizmetler Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimlerinde katılımcılara

Detaylı

İşçi sağlığı ve güvenliği için AB mevzuatı Tim Tregenza İş Güvenliği ve Sağlığı Ajansı

İşçi sağlığı ve güvenliği için AB mevzuatı Tim Tregenza İş Güvenliği ve Sağlığı Ajansı İşçi sağlığı ve güvenliği için AB mevzuatı Tim Tregenza İş Güvenliği ve Sağlığı Ajansı Safety and health at work is everyone s concern. It s good for you. It s good for business. AB-İSG Avrupa Birliği

Detaylı

İş Sağlığı Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü Güvenlik, yapılan işin ve/veya çalışma şartlarının zarar ve/veya tehlike içermeme durumudur. Güvenliği sağlamanın üç ana kuralı vardır; 1- Güvenliği

Detaylı

AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak) TEHLİKELİ (%25 artırılarak)

AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak) TEHLİKELİ (%25 artırılarak) 6645 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN İLE 6331 SAYILI İSG KANUNUNDAKİ İDARİ PARA CEZALARININ TEHLİKE SINIFI VE ÇALIŞAN

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri Açıklamalar 4/1-a MADDE

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin

Detaylı

İşbaşı Eğitim Programı

İşbaşı Eğitim Programı TÜRKİYE İŞ KURUMU İşbaşı Eğitim Programı Fahri ACAR Şube Müdürü İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü TUZLA HİZMET MERKEZİ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? İşbaşı Eğitim Programı, işsizlerimiz ve öğrencilerimizin

Detaylı

MÜLTECİLER İÇİN ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK

MÜLTECİLER İÇİN ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK Mülteci Merkezi Refugee Rights Turkey Geçici Koruma Uygulaması ve İşgücü Piyasasına Erişim SORULAR ve YANITLAR MÜLTECİLER İÇİN ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK Suriye den Türkiye ye sığındım. Yasal olarak çalışabilir

Detaylı

ÖZEL MESLEKİ REHABİLİTASYON MERKEZLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÖZEL MESLEKİ REHABİLİTASYON MERKEZLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÖZEL MESLEKİ REHABİLİTASYON MERKEZLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmî Gazete : 2.5.2006/26156 Ek ve Değişiklikler: 1) 31.07.2009/27305 RG BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ } Türkiye İş Kurumu 2003 tarihinde 4904 sayılı kanun ile kurulmuştur. } 665 sayılı KHK ile Bölge Çalışma Müdürlükleri

Detaylı

İSTİHDAM FAALİYETLERİ

İSTİHDAM FAALİYETLERİ İSTİHDAM FAALİYETLERİ Aktif İstihdam Politikaları Pasif İstihdam Politikaları Girişimcilik Programları İşsizlik Sigortası İşbaşı Eğitim Programları Ücret Garanti Fonu Toplum Yararına Çalışma Programları

Detaylı

DSİ İSG UYGULAMALARI

DSİ İSG UYGULAMALARI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ İSG UYGULAMALARI Şahin KUMBAROĞLU Personel ve Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı A Sınıfı iş Güvenliği Uzmanı Devlet Su İşleri Genel

Detaylı

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II-

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II- 1 / 10 Yusuf DOĞAN Mali Müşavirlik 4. İşverenin Risk Değerlendirmesi Yükümlülüğü İşveren, güvenlik tedbirleri ve koruyucu ekipmanlar ile

Detaylı

Prof. Dr. Murat ŞEN. Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi İŞ HUKUKU MEVZUATI

Prof. Dr. Murat ŞEN. Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi İŞ HUKUKU MEVZUATI Prof. Dr. Murat ŞEN Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi İŞ HUKUKU MEVZUATI Prof. Dr. Murat ŞEN Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik

Detaylı

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ 1. TARAFLAR İŞVEREN: Aşağıda bilgileri yazılı olan şirket bu sözleşmenin bir tarafı olup bundan sonra işveren olarak adlandırılacaktır. Belirtilen adres ve elektronik posta adresi

Detaylı

İŞKUR DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

İŞKUR DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI İŞKUR DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI İŞKUR DESTEKLERİ A. AKTİF İSTİHDAM POLİTİKALARI Aktif İstihdam Politikaları İş Birliği Yapılan Kurum/Kuruluşlar: Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMİ GAZETE Sayı: 96 EK I 24 Eylül, 1993

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMİ GAZETE Sayı: 96 EK I 24 Eylül, 1993 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMİ GAZETE Sayı: 96 EK I 24 Eylül, 1993 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisinin 16 Eylül, 1993 tarihli birleşiminde kabul olunan "Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi

Detaylı

YÖNETMELİK. Gazi Üniversitesinden: GAZİ ÜNİVERSİTESİ ŞİDDET VE SUÇLA MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Gazi Üniversitesinden: GAZİ ÜNİVERSİTESİ ŞİDDET VE SUÇLA MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 19 Aralık 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28856 Gazi Üniversitesinden: YÖNETMELİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ ŞİDDET VE SUÇLA MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ (SURİYELİLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI)

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ (SURİYELİLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI) GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ (SURİYELİLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI) Amaç Ülkemiz savaş nedeniyle ülkesinden ayrılmaya zorlanmış ve kitlesel olarak gelen yaklaşık 2,5 milyon Suriyeliyi

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HOŞGELDİNİZ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 24.10.2013 İÇERİK İSG Açısından Devletin Sorumlulukları 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşverenlerin Yükümlülükleri

Detaylı

YENİ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ BİLGİ NOTU

YENİ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ BİLGİ NOTU YENİ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ BİLGİ NOTU REKABETİ GELİŞTİRME KOORDİNATÖRLÜĞÜ TEŞVİK BİLGİ VE PLANLAMA BİRİMİ ARALIK 2017 0 Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ın himayelerinde 14 Aralık 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2 KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 Mayıs 2011 tarihinde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa

Detaylı

1) İŞKUR ÖSDP-2 YENİDEN İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ

1) İŞKUR ÖSDP-2 YENİDEN İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ 1) İŞKUR ÖSDP-2 YENİDEN İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ Finansmanı Dünya Bankası ve Türk Hükümeti katkısıyla sağlanan Birinci Özelleştirme Sosyal Destek Projesi kapsamında İŞKUR tarafından 2002-2005 yılları

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Maliye Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı ASPB SGK KOSGEB. Maliye Bakanlığı SGK KOSGEB

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Maliye Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı ASPB SGK KOSGEB. Maliye Bakanlığı SGK KOSGEB TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ 1. Sektörde mevcut istihdam imkanları geliştirilecektir. 1.1 Kadın istihdamı (İstihdam Hizmetleri Dairesi Başkanlığı) Hazine Müsteşarlığı ASPB Kadın istihdamını geliştirmeye

Detaylı

27.09.2012 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Çok Ciddi Yükümlülükleri ve Büyük Cezalar Geliyor Pazartesi, 12 Kasım 2012 18:55

27.09.2012 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Çok Ciddi Yükümlülükleri ve Büyük Cezalar Geliyor Pazartesi, 12 Kasım 2012 18:55 I- GİRİŞ: Bilindiği gibi, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30.06.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak, bir kısım maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girdiği halde, diğer bir kısım maddeleri

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı. Kurulan ve Kapanan Şirketler

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı. Kurulan ve Kapanan Şirketler T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Kısa Rapor Şirketler: 78/1 19 Kasım 2005 Kurulan ve Kapanan Şirketler DİE verilerine göre; 2005 Ekim ayında 2.966, Ocak-Ekim

Detaylı

HAZİRAN 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU

HAZİRAN 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-11 İŞ BULMA MERKEZİ 12-14 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR

FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR Öncelik 23.1 Yargının verimliliği, etkinliği ve işlevselliğinin arttırılması 1 Mevzuat Uyum Takvimi Tablo 23.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu

Detaylı

AĞUSTOS 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU

AĞUSTOS 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-11 İŞ BULMA MERKEZİ 12-14 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

FASIL 1: MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI

FASIL 1: MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI FASIL 1: MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI 1.A. Avrupa Birliği ndeki Genel Sektörel Durum Analizi Malların Serbest Dolaşımı, Avrupa Birliği ni oluşturan ilkelerin dört temel serbestisinden bir tanesidir. Bu çerçevede

Detaylı

Gıda ve Yem Şube Müdürü

Gıda ve Yem Şube Müdürü Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü; Gıda Yem, Hayvan Sağlığı İl Müdür Yardımcılığı İŞİN KISA TANIMI: İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü üst yönetimi tarafından belirlenen amaç, ilke ve talimatlara

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDE KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA PROGRAMI UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNERGE

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDE KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA PROGRAMI UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNERGE T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDE KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA PROGRAMI UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNERGE AMAÇ MADDE 1- Bu esaslar, Üniversitemizde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine

Detaylı

İHBAR TAZMİNATI İHTİYATİ HACİZ İHTİYATİ TAHAKKUK İŞ KANUNU NA GÖRE KESİLECEK PARA CEZALARI İŞ KUR TARAFINDAN UYGULANACAK İDARİ PARA CEZASI (İPC)

İHBAR TAZMİNATI İHTİYATİ HACİZ İHTİYATİ TAHAKKUK İŞ KANUNU NA GÖRE KESİLECEK PARA CEZALARI İŞ KUR TARAFINDAN UYGULANACAK İDARİ PARA CEZASI (İPC) Iİ İHBAR TAZMİNATI İHTİYATİ HACİZ İHTİYATİ TAHAKKUK İŞ U NA GÖRE KESİLECEK PARA LARI İŞ KUR TARAFINDAN UYGULANACAK İDARİ PARA SI (İPC) MİKTARLARI Iİ 88 q İHBAR TAZMİNATI Hizmet Süresi Bildirim Süresi Tazminat

Detaylı

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi : 4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi www.uzmanglobal.com UZMAN GLOBAL; iş hukuku, sosyal güvenlik, SGK işlemleri, teşvik ve destekler, denetim, stratejik planlama ve eğitim alanlarında çözüm ortağınız. BİRİNCİ

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1 SUNUM PLANI İşe Yerleştirme Hizmetleri İstihdam Teşvikleri Kısa Çalışma Ödeneği 2 İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ 3 İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ İş arayanların kayıtlarının

Detaylı

ET VE SÜT KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM İDARİ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI EKİM 2014

ET VE SÜT KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM İDARİ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI EKİM 2014 ET VE SÜT KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM İDARİ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI EKİM 2014 TOPLANTI TARİHİ : 14.10.2014 TOPLANTI SAATİ : 10.00 TOPLANTI YERİ : Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Et ve Süt Kurumu Genel

Detaylı

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE MUAMELE EŞİTLİĞİ CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE Ayşegül Yeşildağlar Ankara, 08.10.2010 HUKUKİ KAYNAKLAR Md. 2 EC : temel prensip -kadın erkek eşitliğini sağlamak, Topluluğun özel bir yükümlülüğüdür,

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ

SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ (25.02.2011 tarih ve 27857 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 13.02.2011

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TEŞKİLÂTI KANUNU. BİRİNCİ KISIM Sosyal Güvenlik Kurumu Teşkilâtının Kuruluş ve Görevleri

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TEŞKİLÂTI KANUNU. BİRİNCİ KISIM Sosyal Güvenlik Kurumu Teşkilâtının Kuruluş ve Görevleri SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TEŞKİLÂTI KANUNU Kanun No : 4947 Kabul Tarihi : 16.7.2003 Yayımlandığı R.Gazete Tarihi : 24.07.2003 Sayı :25178 BİRİNCİ KISIM Sosyal Güvenlik Kurumu Teşkilâtının Kuruluş ve Görevleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Sayı : 24301423-918-E.251760 08.01.2016 Konu: İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri DAĞITIM YERLERİNE İlgi a)

Detaylı

Mevzuat ve İzleme Mekanizması Uygulaması

Mevzuat ve İzleme Mekanizması Uygulaması Konferans Öngörülen birleşik Kıbrısta işyerinde işçi sağlığı ve güvenliği 18 Eylül 2015, Lefkoşa Mevzuat ve İzleme Mekanizması Uygulaması Leandros Nicolaides İçerik 1. Mevzuat 2. Uygulama 3. Politika 4.

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (01.01.2013-31.12.2013)

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (01.01.2013-31.12.2013) 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (01.01.2013-31.12.2013) Yükümlülüğü Getiren Madde Ceza Maddesi Yerine Getirilmeyen Yükümlülük Uygulanacak İdari Para Cezası

Detaylı

Deniz Kartal Uzman - İŞKUR

Deniz Kartal Uzman - İŞKUR Deniz Kartal Uzman - İŞKUR 1- YASAL DAYANAKLAR (1) 4857 Sayılı İş Kanunu (Madde 90) 4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu (Madde 17-18-19-20) Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği (19/02/2004 tarih ve 25378

Detaylı

T.C. KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler Amaç MADDE 1-(1) Bu yönetmeliğin amacı; Konak Belediyesi,

Detaylı

SPOR HUKUKU. 3.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPOR HUKUKU. 3.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPOR HUKUKU 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Gençlik ve Spor Bakanlığı 03.06.2011 tarihinde çıkarılan 638 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. 638 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı, Gençlik

Detaylı

Türkiye de Cinsiyet Çeşitliliğinin Hukuki Altyapısı. Etik ve İtibar Derneği TEİD. 28 Eylül 2018 Av. Okan Demirkan

Türkiye de Cinsiyet Çeşitliliğinin Hukuki Altyapısı. Etik ve İtibar Derneği TEİD. 28 Eylül 2018 Av. Okan Demirkan nin Hukuki Altyapısı Etik ve İtibar Derneği TEİD 28 Eylül 208 Av. Okan Demirkan İlgili Mevzuat Anayasa (982) Devlet Memurları Kanunu (965) Asgari Ücret Yönetmeliği (2004) İş Kanunu (2003) Kadın İşçilerin

Detaylı

SAYI: 2015/10 Ankara, 12.01.2015 KONU: 6331 S. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa Göre Uygulanacak Para Cezaları (01.01.2015 Tarihinden İtibaren)

SAYI: 2015/10 Ankara, 12.01.2015 KONU: 6331 S. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa Göre Uygulanacak Para Cezaları (01.01.2015 Tarihinden İtibaren) 1 SAYI: 2015/10 Ankara, 12.01.2015 KONU: 6331 S. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa Göre Uygulanacak Para Cezaları (01.01.2015 Tarihinden İtibaren) 6331 S. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK

Detaylı

YÖNETMELİK. Ardahan Üniversitesinden: ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Ardahan Üniversitesinden: ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 17 Nisan 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28975 Ardahan Üniversitesinden: YÖNETMELİK ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

İSG PROFESYONELLERİNİN STATÜSÜ ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ İŞ GÜVENCESİ

İSG PROFESYONELLERİNİN STATÜSÜ ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ İŞ GÜVENCESİ İSG PROFESYONELLERİNİN STATÜSÜ ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ İŞ GÜVENCESİ DOÇ.DR.SAİM OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ . İSG PROFESYONELLERİNİN DURUMU İSG PROFESYONELLERİNİN DURUMU İSG Hizmetlerinin Yerine

Detaylı

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Mevlana Üniversitesinde öğrenim gören engelli öğrencilerin

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI Sayfa No 1 / 5 1.BİRİM:İş Sağlığı ve Güvenliği 2. GÖREV ADI: İşyeri Hekimi 3. AMİR VE ÜST AMİRLER: Başhekim Yrd., Başhekim 4.YATAY İLİŞKİLER:Hastane Tüm Birim ve Bölümleri, İSG kurulu 5. GÖREV DEVRİ:Diğer

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İDARİ PARA CEZALARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İDARİ PARA CEZALARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK ĠDARĠ PARA CEZALARI (01.01.2013-31.12.2013) Yükümlülüğü Getiren Madde MADDE 4 İşverenin

Detaylı

İŞ BAŞI EĞİTİM KURSLARI VE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ ERSİN UMDU E. SGK MÜFETTİŞİ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI

İŞ BAŞI EĞİTİM KURSLARI VE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ ERSİN UMDU E. SGK MÜFETTİŞİ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI İŞ BAŞI EĞİTİM KURSLARI VE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ ERSİN UMDU E. SGK MÜFETTİŞİ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI ersinumdu@gmail.com İşbaşı Eğitim Programı Nedir? Kurumumuz tarafından işsizliğin azaltılmasına

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN İLİ 2008 YILI İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN İLİ 2008 YILI İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN İLİ 2008 YILI İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU ARAŞTIRMANIN KAPSAM VE AMACI İşgücü piyasasında ihtiyaç duyulan meslekleri

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) (Yeniden nde Sözü Edilen Fiil 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri

Detaylı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1: Bu yönetmeliğin amacı, Kadın Danışma Merkezindeki hizmetin tür ve niteliğini, işleyişini, işleyişine

Detaylı

TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ

TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ Yrd.Doç.Dr. Soner METE Ders Hakkında Çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehdit eden etmenleri, bu etmenlerin önlenmesine ilişkin yürütülen politikalar, işverenlerin

Detaylı

İŞGÜCÜ PİYASASINDA GÜVENCE VE ESNEKLİĞİN SAĞLANMASI İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ SÜRE SGK. Sosyal Taraflar

İŞGÜCÜ PİYASASINDA GÜVENCE VE ESNEKLİĞİN SAĞLANMASI İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ SÜRE SGK. Sosyal Taraflar 1. Yasal düzenlemesi bulunan ancak yeterli uygulama alanı olmayan esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilirliği artırılacaktır. 1.1 Belirli süreli iş sözleşmeleri için belirlenen süre içerisinde tekrarlanma

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve KADIN Avrupa Birliği Bakanlığı Sunum İçeriği AB nin kadın-erkek eşitliği ile ilgili temel ilkeleri AB nin kadın istihdamı hedefi AB de toplumsal cinsiyete duyarlı

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU. İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu

TÜRKİYE İŞ KURUMU. İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu TÜRKİYE İŞ KURUMU İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI GELMİŞ GEÇMİŞ EN KOLAY, EN PRATİK, EN KAPSAMLI, EN AZ PROSEDÜR İÇEREN, UYGULAMASI EN KOLAY, İSTİHDAM

Detaylı

Aktif İşgücü Hizmetleri İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI

Aktif İşgücü Hizmetleri İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI Aktif İşgücü Hizmetleri İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI Aktif işgücü hizmetleri, İstihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel

Detaylı

6331 SAYILI KANUN SONRASI İŞ KAZALARININ BİLDİRİLECEĞİ SÜRELER VE BİLDİRİM YAPILACAK KURUMLAR

6331 SAYILI KANUN SONRASI İŞ KAZALARININ BİLDİRİLECEĞİ SÜRELER VE BİLDİRİM YAPILACAK KURUMLAR 6331 SAYILI KANUN SONRASI İŞ KAZALARININ BİLDİRİLECEĞİ SÜRELER VE BİLDİRİM YAPILACAK KURUMLAR Mustafa BAŞTAŞ * I-GİRİŞ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nun (Resmi, 2012, 28339) yürürlüğe girmesi

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Ceza Miktarı (TL) (Yeniden Değerleme Oranı %3,83) Kanun Maddesi Ceza Mad. Kanun Maddesinde Sözü Edilen

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI Yükümlülük Maddesi Ceza Maddesi 4/1-a 26/1-a 4/1-b 26/1-a 6/1-a 6/1-b 6/1-c 6/1-ç 6/1-d Yerine Getirilmeyen

Detaylı

ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU

ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU 26.05.2008 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN İŞ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA 5763 SAYILI KANUN

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK FAALİYETLERİMİZ ARALIK 2018

SAĞLIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK FAALİYETLERİMİZ ARALIK 2018 SAĞLIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK FAALİYETLERİMİZ ARALIK 2018 SUNUM PLANI İşbaşı Eğitim Programları Mesleki Eğitim Kursları 2 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI PROGRAMIN AMAÇLARI Programın temel amacı; mesleki deneyimi veya

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU. İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu

TÜRKİYE İŞ KURUMU. İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu TÜRKİYE İŞ KURUMU İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu 2018 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? İşbaşı Eğitim Programı, işsizlerimiz ve öğrencilerimizin mesleki deneyim ve tecrübe

Detaylı

31/2000 TALİM VE TERBİYE DAİRESİ (KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI) YASASI

31/2000 TALİM VE TERBİYE DAİRESİ (KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI) YASASI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 24 Mayıs, 2000 tarihli birleşiminde kabul olunan Talim ve Terbiye Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasası Anayasa nın 94(1) maddesi gereğince,

Detaylı

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri A 1 B 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUMLULARININ TESPİTİ İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bağlı bulunan Okul/Kurumların işveren vekillerinin tespit edilerek, makam onayının alınması İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ

Detaylı

64. HÜKÜMET 2016 YILI EYLEM PLANININDA TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİNİN KATKI SAĞLAYACAĞI KONULAR

64. HÜKÜMET 2016 YILI EYLEM PLANININDA TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİNİN KATKI SAĞLAYACAĞI KONULAR 64. HÜKÜMET 2016 YILI EYLEM PLANININDA TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİNİN KATKI SAĞLAYACAĞI KONULAR Şeffaflık 5 İmar planı değişiklikleri sonucunda ortaya çıkan değer artışlarından kamuya pay alınması sağlanacak.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI Konu Başlıkları 1. Temel Kavramlar ve Tanımlar 2. İlgili Mevzuat 3. Risklerden Korunma Yöntemleri

Detaylı

ÇALIŞMA VE İŞKURUMU SİNOP İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

ÇALIŞMA VE İŞKURUMU SİNOP İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI ÇALIŞMA VE İŞKURUMU SİNOP İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Vatandaşların,şikayet, bilgi ve belge talepleri (Bilgi Edinme

Detaylı

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak)

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak) 6645 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN İLE 6331 SAYILI İSG KANUNUNDAKİ İDARİ PARA CEZALARININ TEHLİKE SINIFI VE ÇALIŞAN

Detaylı

Değişen Maddeler Ders Kredileri Merkezi Sınav Uzaktan Öğretim Danışma kurulları Ders Ücretleri Katkı Payları Özgelir ve Harcanması

Değişen Maddeler Ders Kredileri Merkezi Sınav Uzaktan Öğretim Danışma kurulları Ders Ücretleri Katkı Payları Özgelir ve Harcanması 44. Madde yeniden düzenlenmiştir. 46. Madde yeniden düzenlenmiştir. Geçici 58. Madde eklenmiştir. Eski hali : öğretim süreleri İçerik Yeni Hali Diploma alma Ders kredilerinin hesaplanması Öğrencilik haklarından

Detaylı

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ Meclis Karar Numarası : 2014/029 Meclis Karar Tarihi : 12.06.2014 Yürürlüğe Girdiği Tarih : 19.06.2014 Amaç ve

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun No: 4691 Kabul Tarihi : 26/06/2001 Resmi Gazete Tarihi: 06/07/2001 Resmi Gazete Sayısı: 24454 AMAÇ Madde 1 - Bu Kanunun amacı, üniversiteler, araştırma kurum

Detaylı

SİGORTA TAHKİM TÜZÜĞÜ

SİGORTA TAHKİM TÜZÜĞÜ SİGORTA TAHKİM TÜZÜĞÜ (28.02.2013 - R.G. 34 - EK III - A.E 111 Sayılı Tüzük) SİGORTA HİZMETLERİ (DÜZENLEME VE DENETİM) YASASI (60/2010 Sayılı Yasa) Madde 67 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Detaylı

FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU

FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU 6.A. Avrupa Birliği ndeki Genel Sektörel Durum Analizi Şirketler hukuku mevzuatı, şirketler ile muhasebe ve denetim konularını kapsamaktadır. Şirketler konusuna ilişkin kurallar,

Detaylı

: Konya Büyükşehir Belediyesini, Destek Hizmetler Dairesi Başkanlığı Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği

: Konya Büyükşehir Belediyesini, Destek Hizmetler Dairesi Başkanlığı Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği Konya Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetler Dairesi Başkanlığı Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği Kabul Tarihi: 12/02/2010 Kabul Sayısı: 65 Sayılı Belediye Meclis Kararı Yayım Tarihi: 06/03/2010 Tarihli

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) (Yeniden nde Sözü Edilen 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU NDA YER VERİLEN İDARİ PARA CEZALARININ 2016 YILINDA UYGULANACAK TUTARLARI

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU NDA YER VERİLEN İDARİ PARA CEZALARININ 2016 YILINDA UYGULANACAK TUTARLARI 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU NDA YER VERİLEN İDARİ PARA CEZALARININ 2016 YILINDA UYGULANACAK TUTARLARI 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nda yer verilen muhtelif idari para cezalarının

Detaylı