10. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "10. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali"

Transkript

1 10. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali Hz. Mevlâna n n 806. Do um Y ldönümü Etkinlikleri çerçevesinde, Konya Valili i l Kültür ve Turizm Müdürlü ü taraf ndan, Eylül 2013 tarihleri aras nda 10. su düzenlenecek olan Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali, dünyan n mistik ve geleneksel müzikler alan ndaki en sayg n festivallerinden biri olarak gösterilmektedir. Festival ile Hz. Mevlâna'n n sözle ifâdesi mümkün olmayan s n rs z aflk na, bütün insanl kucaklayan tevâzû ve hoflgörüsüne lây k bir anma program hedeflenmektedir. Dünyan n çeflitli yerlerinden mistik müziklerin buluflma noktas hâline gelen Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali, tüm dünyada izlenirli i her geçen gün artan mistik müzikleri tan tmay ve müzi in etkili gücü sayesinde toplumlararas etkileflimi artt rmay amaçlamaktad r. 10. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali için genifl bir ön çal flma yap lm fl, bu çal flmada dünyan n çeflitli bölgelerinde icrâ edilen mistik müzikler inceleme ve de erlendirmeye al nm fl; gruplar n seçimi ile hem çeflitlilik ve renklilik hem de birbirleriyle ifâde yönünden bütünlük sa lanmaya çal fl lm flt r. Festivalin Düzenleme Kurulunda, Dr. Sefa Çetin (Vali Yard mc s ) Dr. Mustafa Ç pan ( l Kültür ve Turizm Müdürü) Mehmet Yünden ( l Kültür ve Turizm Müdür Yard mc s ) Dr. Timuçin Çeviko lu (Kültür Bakanl Sanatç s, Festival Sanat Yönetmeni) yer almaktad r.

2 Festivalin Sanat Yönetmenli ini Dr. Timuçin Çeviko lu, Yönetmen Yard mc l klar n Feridun Gündefl, Burak Kaynarca ve Emre Soylu üstlenmifllerdir. Gruplarla iletiflim, Festivalin Küratörlü ünü de yürüten Feridun Gündefl taraf ndan gerçeklefltirilmifltir. Seslendirme, kay t, kurgu ve montaj ile ilgili teknik ekibin yönetimini Burak Kaynarca ve Emre Soylu üstlenmifltir. Festivalin web sitesi Muammer Ero lu, logo ve görsel materyalleri Enes Evren ve Bahad r Uysal taraf ndan tasarlanm fl; görsel uygulamalar smet Filizfidano lu taraf ndan yap lm flt r. Festivalin yaz l ve görsel eserlerinin (Kitap, Web Sitesi ve DVD) Yay n Yönetmenli ini yürüten Dr. Mustafa Ç pan, Feridun Gündefl ve Gevher E. Çeviko lu taraf ndan derlenerek ngilizceden Türkçeye çevrilen metinleri düzenleyip yay na haz rlam flt r. Sanatç larla iletiflim ve tan t m materyallerinin temini konular nda Amir Kaufmann, MBIRA yöneticisi Erica Azim, Arts Nomades yöneticisi Pierre-Alain Baud, Agha Khan Music Initiative çal flanlar Rebecca Guillaume ve Fairouz Nishanova, Anmaro Asia Arts yöneticileri Robert van den Bos ve Maria Theresa Butarelli büyük katk sa lam fllard r tesi Sal Çarflamba Perflembe Cuma Cumartesi tesi Festival Program (22-30 Eylül 2013) H ND STAN Sangat: Hint Klâsik Müzi i Ritimleri - Zakir Hussain FRANSA Oksitanca lâhîler - Lo Còr de la Plana Gürciyev'in Mistik Müzik ve Danslar Gurdjieff Movements Foundation GÜNEY KORE Kore Mistik Müzik ve Danslar - Palsandae Z MBABVE Mbira Müzi i - Tichakunda Mbira & Caution Shonhai FAS fiafflavan Bakkâlî Zikri - Rhoum El Bakkali Toplulu u AZERBAYCAN Âzerî Mugam Müzi i - Alim Qasimov PAK STAN fiah-jo-raag: fiâh Lâtif Bittai Zikri - Bit fiâh Dervîflleri TÜRK YE Semâ Töreni - Konya Türk Tasavvuf Müzi i Toplulu u

3 22 Sangat: Hint Klâsik Müzi i Ritimleri Zakir Hussain (Zâkir Hüseyin) Hint yar madas nda klâsik müzi in kökenleri 5000 y l öncesine, ndus Vadisi Uygarl na kadar uzan r. Bugün Pakistan n Sindh kenti s n rlar içerisinde kalan Harappa ve Mohenjo Daro gibi ndus Vadisi antik kentlerinde yap lan kaz larda; arp, flüt ve bir tak m vurmal sazlara rastlanm flt r. Hindistan müzi inin bilinen en eski hâli Hindu tap naklar nda okunan Vedik Dönem ilâhîleridir. Yaz tlarda yer alan ve Hinduizm kültürünce kutsal kabul edilen yaz l eserler olan veda larda, bu ilâhîlere yer verilmifltir. Vedik dönemde icrâ edilen müzik, do as gere i yal nd r ancak bugün de hâlen varl n sürdüren sistematik bir yönü vard r. Bu sistem, kutsal metinlerin do ru ve eksiksiz ezberine dayand ndan, kapsaml ritim temelleri üzerinde flekillenmifltir. Tala ad verilen kal plar üzerine inflâ edilen ileri düzeyde geliflmifl ritmik sistem, ritim sazlar n tasar m ndaki yarat c l k ve çal nmas ndaki ustal k, belki de Hint müzi inin en ay rt edici özelli idir. Hem kuzey (Hindustan Müzi i) hem de güney (Karnatik Müzik) Hindistan klâsik müzi inde karmafl k ritim kal plar ve bunlar n kullan m n düzenleyen ayr nt l kurallar bulunur. Bu kal plar n bir k sm baz icrâlarda yayg n olarak kullan lsa da, bir k sm nâdiren kullan l r. Kuzey Hindistan bölgesinde tabla; Güney Hindistan bölgesinde ise mridangam en çok kullan lan vurmal sazlard r. Zakir Hussain, yakalad uluslararas baflar ile vurmal sazlar alan nda günümüzün en iyi müzisyenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Kendi ülkesi Hindistan'da sergiledi i performanslar ile Hindistan' n kültür ataflesi unvan n kazanan Zakir Hussain, Hindistan' n en tan nm fl klâsik tabla icrâc s d r. Kendisi gibi büyük bir tabla icrâc s olan merhûm Üstâd Allarakha'n n o ludur. Tablan n önce Hindistan'da, daha sonra da dünyada tan nmas nda çok büyük bir rol oynam flt r. Zakir Hussain, esrarengiz sezgileri ve do açlama yetene i ile ön plana ç kar. Dünyada ismi çok büyük bir övgü ile an lan ve birçok kez ödüller alan Hussain, 1991 y l nda, Hindistan Cumhurbaflkan taraf ndan Sangeet Natak Akademi Ödülü'ne lây k görülmüfltür. Bu ödül, Hindistan'da kültür alan nda verilen en sayg n ödüldür. Ayr ca Hint Hükümeti taraf ndan; 1998 y l nda Padma Shri, 2002 y l nda Padma Bhushan niflânlar verilmifltir. Zakir Hussain, birçok kez Grammy ödülüne lây k görülmüfl, ayr ca 1996 y l nda Atlanta'da düzenlenen Yaz Olimpiyatlar n n Aç l fl Müzi inin bestecilerinden biri olma flerefine nâil olmufltur.

4 23 tesi Oksitanca lâhîler Bu dili konuflanlarca Lenga d òc olarak da adland r lan Oksitanca, gayri resmî kaynaklarda Oksitanya olarak bilinen Güney Fransa, talya n n Oksitan Vadisi, Monako ve Katalonya n n Val d Aran bölgesinde konuflulan bir dildir. Oksitanca müzikler, gezgin halk ozanlar ndan gelmektedir. Orta Ça n sonlar nda Oksitan bölgesinde bafllayan bu gelenek önce Akdeniz k y lar na daha sonra da Orta Avrupa ya yay lm flt r. K tan n dört bir yan ndaki halk ozanlar, çald klar saz eflli inde lirik fliirler okurlar. Bu co rafyada ozanl k gelene ine ilâveten aflk, kahramanl k ve çoban flark lar ndan oluflan zengin bir halk gelene i de bulunur. Bu gelene in önemli unsurlar ndan biri Hristiyanl k öncesi putperestlik inan fl n n var oldu u dönemin izlerinin de görülebildi i Azîzlerin hikâyeleridir. Dînî günlerde icrâ edilen bu eserler, bölgede ortaya ç kan di er birçok eser gibi hâkim güce karfl durma temas n da ifller. Geçmifle ait izlerin bütün tazeli iyle yaflad bu topraklarda bugün hâlen putperest dönemin canavarlar ile tek tanr l düzenin Azîzleri aras ndaki savafllar n duman tütmektedir. Bölgede söylenen ilâhîlerde, tarihe gömülü bu savafllar ile yoksul insanlar n koruyucusu olan, sefil giyimli sa Peygamber in, efle i ile flehir flehir gezindi i dönemler anlat l r. Bu ilâhîler genellikle aile içinde ya da yak n çevre içinde yap lan dînî flenliklerde söylenir. Kimileri bu ilâhîlerin sözlerinde, kilise taraf ndan do rulu u kabul edilmeyen di er ncillerden esinlenildi ine inan r. Oksitanca günümüzde yayg n bir flekilde konuflulmad ndan, dînî flenliklerde bu dil ve kültüre dair izlere rastlamak art k pek mümkün olmamaktad r. Lo Còr de la Plana Manu Théron taraf ndan 2001 y l nda Marsilya n n La Plaine bölgesinde kurulan topluluk, Oksitan diliyle yap lan müzi i yeniden ortaya koyarken bugün pek dinleme imkân bulamad m z Akdeniz müzi inin bazen yal n bazen de h rç n dilini kullan r. Programlar nda geleneksel repertuara yer veren Lo Còr de la Plana, Oksitan miras n yeniden canland rmaya çal flmaktad r. Grup, müzik yaparken sadece insan sesi ve vurmal sazlar kullanmakta ayr ca eller ve ayaklar ile de ritim tutarak efllik etmektedir. Lo Còr de la Plana n n ilk albümü Es lo titre 2003 y l nda Charles Cros Akademisi taraf ndan büyük ödüle, 2005 y l nda ise SACEM Dünya Müzikleri ödülüne lay k görülmüfltür.

5 24 Sal Gürciyev'in Mistik Müzik ve Danslar George Ivanovich Gurdjieff ( ), Rum bir baba ile Ermeni bir annenin çocu u olarak Gümrü de do mufl, çocuklu u Kars da geçmifltir. Küçük yafllardan itibaren, mistik ö retilere karfl büyük ilgi duyarak insan hayat n n amac n sorgulam fl ve yan tlar eski geleneklerin içinde bulaca düflüncesiyle, gerçe e ulaflmak için Hindistan, Tibet, Orta Asya, Anadolu ve M s r'da yirmi y l kadar gezgin olarak dolaflm fl, bu esnâda mensubu olmayanlara kapal birçok kültürel ve dînî de eri tan ma f rsat bulmufltur. Gürciyev, 20 y l süren araflt rmalar esnâs nda dervîfllerin beden kontrolü, râhiplerin duygu kontrolü ve yogilerin düflünce kontrolü nü temel alan ö retilerini kavray p özümleme imkân bulmufltur. Yolculu unun sonunda kendisi, bu üç yoldan farkl olarak beden, duygu ve düflünce dengesi kurmay temel alan Dördüncü Yol ad n verdi i günlük hayat içinde uygulanabilir yeni bir ö reti ortaya koymufltur. Gürciyev in ilk besteleri, mistik danslar na efllik etme amac yla ortaya ç km flt r. Daha sonra yaklafl k iki y l gibi k sa bir sürede Thomas de Hartmann taraf ndan notaya al nan 250 civar nda solo piyano eseri bestelemifltir. Gürciyev'in eserlerinde, 20 y l süren seyahatlerinin etkisi görülmektedir. Gürciyev in ö rencilerinin kendilerini gözleme ve incelemeleri için oluflturdu u danslar sadece birer koreografi ya da beden hareketleri de ildir. Bu danslar dünyan n hemen her yerindeki mistik ö retilere mensûb kiflilerin kuflaktan kufla a aktard klar derin bir bilgelik bar nd r rlar. Her durufl ve hareket, konuyu bilenlerin bir kitap gibi okuyabilecekleri semâî bilgiler içerir. Movements Foundation (Mistik Danslar Vakf ) Gürciyev'in mistik danslar, genel olarak sahnede icrâ edilmemektedir. Movements Foundation, Christiane Macketanz ve Wim van Dullemen in yönetmenli inde bu danslar n en seçkin örneklerini, asl na en yak n hâliyle izleyicilere sunmaktad r.

6 25 mba Çarfla Kore Mistik Müzik ve Danslar Palsandae Kore Mistik Müzik ve Dans kültürünün temelleri, eski topluluklar n ibâdetleri, tar m için edilen dualar ve fiamanizm?in etkileri ile oluflmufltur. Daha sonra, Orta Asya toplumlar n n kulland bir tak m sazlar n tan nmas ve var olan ilkel sazlar n gelifltirilmesi ile Kore müzi i kendine has özellikler kazanm flt r. Kraliyet otoritesinin ortaya ç kmas ile üç mparatorluk döneminde kraliyete ba l müzik e itim merkezleri kurulmufl, aristokrat kesimin ve kraliyet hanedanl klar n n kültürel bir kimlik kazanmas sa lanm fl, bu e itim merkezlerinin de deste iyle birçok dansç ve müzisyen yetifltirilmifltir. Bu kültürün üzerinde Konfüçyanizm ve Budizm in etkileri de aç kça görülebilir. Joseon Hanedanl döneminde, sandae sözcü ü sarayda Kral ve sefirler gibi önemli kifliler için yap lan gösteriler anlam nda kullan l rd. Kral ve sefirlerin saraya teflrîfinden sonra, ülkenin en yetenekli sanatç lar, sandae gösterisi için bir araya gelirdi. Günümüzde, Palsandae sözcü ü, sekiz ya da bütünlük anlam na gelen pal sözcü ünün sandae sözcü üne eklenmesi ile elde edilmifltir. Palsandea grubu, tarihî de ere sahip Sandae Gösterisini sahnelemekte ve Kore geleneksel müzik ve danslar n n en önemlilerini icrâ etmektedir. Palsandae nin oldukça genifl repertuar içinde fiaman Dualar, Pansori (geleneksel hikâye anlat c l ), do açlamalara dayal fiinavi müzi i ve Üstad Kim Woon Tae nin Chaesang Sogo Dans n da içeren pangut icrâs yer almaktad r.

7 26 mbe Perfle Mbira Müzi i Zimbabve de fiona halk n n en önemli saz olan mbira (mbira, hem saz n hem de bu sazla yap lan müzi in ad d r), 1000 y ldan fazla süredir âyinler, dînî kutlamalar, kraliyet törenleri ve di er önemli günlerde çal nmaktad r. Sa lam bir ahflap malzemeden elde edilen ses tablas n n üzerine 22 ila 28 adet metal tufl sabitlenmifltir. Sesin fliddetini art rmak için genellikle su kaba ndan yap lan genifl bir oyu un içerisine yerlefltirilir ve metal tufllara sa ve sol elin baflparmaklar ile bas larak ve sa el iflaret parma ile yukar ya do ru çekilerek çal n r. Mbira Müzi i, iç içe girmifl ve farkl ritim özelliklerine sahip çok say da na meden oluflan basit ve tekrarlanan ölçülerden oluflur. Her eser, ritim ve na meleri aç s ndan özgündür. ki Mbira ayn anda çal n rsa, ritmik aç dan çok zengin ve çok sesli bir müzik ortaya ç kar. Mbira repertuar nda, nesilden nesile aktar lm fl yüzlerce geleneksel eser vard r. Günümüzde bilinen bu eserlerin hemen tamam n n geçmifli 700 y l öncesine dayanmaktad r. Mbira Müzi i büyük ço unlu u Zimbabve de ve bir k sm komflu Mozambik'te yaflayan fiona halk na mensup baz kabilelerce binlerce y ld r icrâ edilmektedir. En önemli ifllevi atalar n ruhlar ya da kabilenin koruyucu ruhlar ile ba lant sa lamak olan bu saz ve müzik, fiona kültürünün, dînî ve dind fl bütün etkinliklerinde yer almaktad r. Kurakl k zamanlar na ya mur ya mas, taflk n zamanlar nda ya murun durmas, zararl ruhlar kovmak, hastal klar iyilefltirmek için bu saz ile âyinler yap l r. Ayn zamanda her türlü kutlamada ve cenâzelerde de yer al r. Tichakunda Mbira & Caution Shonhai Üstad Caution Shonhai, Zimbabve nin Nyamveda bölgesinde yaflamaktad r ve asl nda N anga ad verilen bir fiona flifâc s ve bitkilerle tedâvi uzman d r. Babas n n ve a abeylerinin vefât ile ailenin sorumlulu unu üstlenen Shonnai, Mbira çalmaya 11 yafl nda bafllam flt r. Saz çalmaya bafllamadan önce, y llarca Mbira eserleri söyledi. Ses aral oldukça genifl olan Shonhai, genellikle eserleri tîz seslerle söylemektedir. Erken yaflta kaybetti i büyük a abeyiyle birlikte, fiona âyinlerinde flark lar söyledi. O dönemde kaybolmaya yüz tutan bu gelene e büyük ilgi duydu. Daha sonra, kendisi de bir Mbira virtüözü olan dördüncü kuflaktan büyük dedesinin rûhu ile iletiflime geçip, O na arac l k ederek kabilesine flifa da tmak için, 1000 y l aflk n süredir var olan fiona tarz ile Mbira çalmaya bafllad.

8 27 Cuma fiafflavan Bakkâlî Zikri Fas n kuzeyinde, Rif Da lar yamaçlar nda yer alan fiafflavan (Chefchaouen) flehri, zengin müzik ve fliir geleneklerinin merkezidir. Bunlardan biri de Hadra ad verilen gelenektir. Mevcûdiyet anlam na gelen hadra mutasavv f topluluklar n yapt klar bir çeflit zikirdir. fiükür ve dualardan oluflan bu zikrin amac vecd hâline eriflerek ilâhî mevcûdiyete kavuflmakt r. Günümüzde bu gelenek özellikle Mevlîd Kandili baflta olmak üzere dînî günlerde sürdürülmektedir. Geçmifli XVI. yüzy la kadar uzanan fiafflavan Hadras, Bakkâliye ad yla tan nan tasavvuf gelene inin devâm niteli indedir. Bakkâlî ailesinden gelen mürflîdlerin yol göstericili inde geliflen bu önemli ö reti, fliirler, besteler ve zikirler meydana getirmifltir. Bu yol göstericilerin en önemlilerinden biri olan Mübârek fierîf Lalla Hibâ Bakkâliyâ d r. Ghzaoua kabilesi topraklar üzerinde yer alan Douar Haraik flehrinde do up büyüyen bu mürflîde, fiafflavan Bakkâlî Zikrinin temellerini atm flt r. Günümüze kadar kesintisiz ulaflan bu zikir, sadece han mlardan oluflan bir grupla icrâ edilir. Zikire kat lan han mlar Rif bölgesine özgü geleneksel k yafetler giyerler. Han mlar n bir k sm yar m daire fleklinde yere oturup bendîr, darbuka, tabl, tar ve ta rica gibi vurmal sazlar çalarlar. Di erleri ise vecd hâline eriflebilmek için zaman sa a sola veya ileriye geriye sal n p el ç rparak ayakta ilâhî söylerler. Münflîde olarak an lan solist, ilâhî okuyan han mlar n na melerini sesiyle süsler. Yavafl ve dura an tempoda bafllayan fiafflavan Hadras, tören ilerledikçe h zlan r ve han mlar n z lg tlar ve vurmal sazlardan gelen seslerle coflar. Zikirde icrâ edilen eserlerin sözleri Bakkâlî aile gelene inden veya Ali el-halâbî, Ebû Muhammed elharrâk, el-fiushatrî gibi Arap-Endülüs klâsik fliir gelene inden gelir. fiiirleri, na meleri ve koreografik görsel güzelli iyle hadra, izleyenleri mest eder. Rhoum el-bakkali Toplulu u Genç bir anne olan Rhoum el-bakkâlî, aile gelene inin günümüzdeki temsilcisidir. Bir fleyh k z olan Rhoum, Arap-Endülüs müzi i alan nda solist ve ûdî olarak e itimini tamamlam fl, ald e itimin de etkisiyle, bu zikri estetik aç dan gelifltirmifltir. Topluluk, bu kadîm sûfî gelene ini kendilerine has bir üslûpla sergilemektedirler.

9 28 rtesi Cuma Âzerî Mugam Müzi i Alim Qasimov (Âlim Kâs mov) Azerbaycan müzi i, Kafkas Da lar n n güneyi, Karadeniz ve Hazar Denizi aras ndaki Transkafkasya bölgesinde yer alan ran ve Orta Asya halklar n n süregelen kültürel etkileflimlerini yans t r. lk ça larda farkl ran mparatorluklar na ait olan bugünkü Azerbaycan topraklar, sonralar do udan göç etmifl, anadili Türkçe olan topluluklar taraf ndan sahiplenilmifltir. Bu ba lamda, Mugam ad yla bilinen Azerbaycan klâsik müzi inin ran müzi inin etkisiyle geliflip flekillendi i söylenebilir. Çiftçi bir ailenin çocu u olarak 1957 y l nda dünyaya gelen Alim Qasimov, Mugam gelene inin en önemli sanatç lar ndan biri hâline gelmifl ve Azerbaycan müzi inin yaflayan hazînesi olarak ün yapm flt r. Ünlü Mugam üstâd Aghakhan (A ahan) Abdullayev in ö rencisi olan Qasimov, 1988 y l ndan beri Azerbaycan Mugam müzi ini yaymak için dünyan n her yerinde birçok festivale kat lm fl ve önemli konser salonlar nda icrâda bulunmufltur. Azerbaycan Mugam müzi i ve benzer di er müzikler, bölgesel özelliklerinin yan s ra di er Mugam müzikleri ile ortak özellikler tafl rlar. Azerbaycan mugam, fleflmakâm (alt makâm) olarak bilinen Orta Asya sanat müzi ine mahsus fas llar n müzikal flekil ve yap özelliklerine sahiptir. Ancak icrâ flekli, kullan lan sazlar ve makâmlarla ilgili baz özellikler bak m ndan Klâsik ran repertuar n n destgâh lar na da yak nl k gösterir. Alim Qasimov, 1999 y l nda, dünya bar fl na müzikal aç dan verdi i katk lardan dolay Uluslararas Müzik Konseyi taraf ndan UNESCO Müzik Ödülüne lay k görülmüfltür. Qasimov, 1995 y l ndan beri hem ö rencisi hem de k z olan Fergana Qasimova ile birlikte sahneye ç kmaktad r. Fergana Qasimova, Mugam gelene inin yaflayan en iyi kad n ses sanatç s olarak tan n r. crâ edilen eserlerin güfteleri, Fuzûlî, Nizâmî-yi Gencevî ve Hâkân- fiirvânî gibi büyük flâirlerin dîvânlar ndan al n r. Böylece bölgenin süregelen tasavvuf gelene i de eserlere yans r.

10 29 fiah-jo-Raag: fiâh Lâtif Bittai Zikri ve Bit fiâh Dervîflleri fiâh Lâtif Bittâi hakk nda bilinenlerin hemen tamam günümüze sözlü aktar m yoluyla ulaflt ndan birçok somut olmayan bilgi içermektedir. Hicri 1100 (m.1690) y l nda Haydarabad flehri yak nlar ndaki Hala Haveli köyünde dünyaya geldi i rivâyet edilen fiâh Lâtif, 63 yafl nda vefât etmifltir. fiâh Lâtif in, yaflad köyde yerleflik bir e itim kurumu olmad hâlde, fliirlerinde kulland dilden, Arapça ve Farsça'ya hâkim oldu u görülmektedir. Eserlerinde Kur an, Hadis, Hz. Mevlânâ n n Mesnevî si ve fiâh Kerim in fliirlerinin etkileri görülür. fiâh Lâtif çok küçük yafllarda tasavvufa, tefekküre ve gayb âlemine ilgi duymufltur. Destânlarda, köylerde iflçilerle beraber çal flt, da lar ve vâdilerde dolaflt ve bu esnâda riyâzet ve mücâhade ile meflgûl oldu u ve çevresindekilere dînî ö ütler verdi i anlat l r. fiâh Lâtif, birçok alanda izler b rakm flt r. 20 yafllar ndayken, riyâzet hâli ve dervîflâne tav rlar yla birçok insan n dikkatini çekmifltir. Mürîdleri, ona daha yak n olabilmek için çölün ortas nda, bir su kayna n n yak n nda, Bit fiâh ad verilen bir yerleflim yeri kurmufltur. fiâh Lâtif, fliirlerinin ve eserlerinin önemli bir k sm n durmadan geniflleyen bu dervîfl toplulu unun içerisinde vermifltir. fiâh Lâtif, Sind gelene inden esinlendi i say s 30 u bulan bestelerinde Sind köylerinde yaflayan halk ozanlar n n efsâneleri ve kofluklardan esinlenmifl, klâsik ve folklorik unsurlar ustal kla bir araya getirmifltir. Bestelerinin icrâs için, ran da yayg n bir flekilde kullan lan ve sonra Pakistan da da tan nmaya bafllayan dört telli m zrapl bir saza, beflinci bir tel ekleyerek, befl telli dambûr ad verilen bir saz îcâd etmifltir. Zubân olarak adland r lan bu tel, oluflan melodinin temelini oluflturdu undan saz n dili olarak kabul edilir (zubân sözcü ü, Farsça da dil anlam na gelen zebân dan gelmektedir). fiâh Lâtif, dambûru, def ve bendir gibi bir vurmal saz olarak da kullanm flt r. Cumhûr icrây benimseyen fiâh Lâtif, dambûr için efline rastlanmayan bir ses tekni i ve müzik biçimi gelifltirmifltir. fiâh-jo-Raag ad verdi i bu müzik biçiminde, pest ve tîz sesleri bir arada kullan l r. Farkl oktavlardaki sesler, dambûrun sesi ve ortaya ç kan âhenk bir araya gelince dinleyicileri de vecd hâline yaklaflt r r. Bu zikir, bu hâliyle, fiâh Lâtif in vefât ndan beri türbesinde her gün tekrarlanmaktad r.

11 30 tesi Semâ Töreni Yusuf Kayya Semâ, sözcük olarak iflitmek anlam ndad r. Mevlevîler aras nda ise, mûsikî na melerini dinlerken vecde gelip hareket etmek, kendinden geçip dönmek anlam na gelir. Sembolik olarak kâinât n oluflumunu, insan n âlemde diriliflini, Yüce Yarat c ya olan aflk ile harekete geçiflini ve kullu unun idrâkine vararak, nsan Kâmil yani Olgunlaflm fl nsan olmaya yöneliflini anlat r. Semâ ayakta, sessizce ve dönerek yap lan bir zikirdir. Semâzenler her dönüflte içlerinden sessizce Allah diyerek zikrederler. Toplulu un yönetmeni Yusuf Kayya Kütahya da do mufl, erken yafllardan itibaren gelene in günümüzdeki son temsilcilerinden neyzen Ahmed Yakubo lu dan ney meflk etmifltir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Co rafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyat Bölümü nden mezun olduktan sonra TRT ye sanatç olarak girmifl, Ankara Radyosu nda neyzen ve Müzik Dairesi nde uzman olarak görev yapm flt r y l nda Kültür ve Turizm Bakanl Konya Türk Tasavvuf Müzi i Toplulu u na neyzen olarak nakleden Kayya, 2004 y l ndan beri topluluk genel yönetmenli i görevini yürütmektedir. Konya Türk Tasavvuf Müzi i Toplulu u Kültür ve Turizm Bakanl n n 1990 y l nda kurdu u Konya Türk Tasavvuf Müzi i Toplulu u, bu müzi in tek resmî toplulu udur. Topluluk, Konya da her y l düzenlenen Hz. Mevlânâ y Anma Haftas ndaki programlar d fl nda, Mevlâna Kültür Merkezi nde gerçeklefltirdi i periyodik konserlerde Tasavvuf Müzi i örnekleri sunmakta ve Semâ Âyini icrâ etmektedir. Ayr ca yurtiçi ve d fl nda yapt programlarla Türk Tasavvuf Müzi i gelene ini tan tmaktad r. Dr. Timuçin Çeviko lu Sanat Yönetmeni Feridun Gündefl Küratör bilgi@mistikmuzikfest.com

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS GÜNÜMÜZ MÜSLÜMAN TOPLUMLAR İLH 340 6 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli

Detaylı

2.000 SOSYOLOG İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA DAİR DEĞERLENDİRMEMİZ. Anayasa nın 49. Maddesi :

2.000 SOSYOLOG İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA DAİR DEĞERLENDİRMEMİZ. Anayasa nın 49. Maddesi : 2.000 SOSYOLOG İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA DAİR DEĞERLENDİRMEMİZ Anayasa nın 49. Maddesi : A. Çalışma Hakkı ve Ödevi Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek,

Detaylı

SORUMLULUK PROJELERİ

SORUMLULUK PROJELERİ YAŞAR ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ Sosyal Sorumluluk Projesi, Yaşar Üniversitesi nin kurumsal bilim iddiasının unsurlarından biridir; bu iddianın, akademik ve idari

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

KİM OLDUĞUMUZ. Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal sağlık, aileleri,

KİM OLDUĞUMUZ. Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal sağlık, aileleri, 3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (09 Eylül 2013 25 Ekim 2013 ) Sayın Velimiz, Sizlerle daha önce paylaştığımız gibi okulumuzda PYP çalışmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda; PYP disiplinler üstü temaları ile

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği

Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği Dursun Yıldız SPD Başkanı 2 Nisan 2016 Giriş Gelişmenin ve karşı duruşun, doğuya karşı batının, kuzey kıyısına karşı güney kıyısının, Afrika ya karşı

Detaylı

Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri

Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri Prof.Dr. Cevat NAL Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarl k Fakültesi Dekan Y.Doç.Dr. Esra YEL Fakülte Akreditasyon Koordinatörü

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

Halkla İlişkiler ve Organizasyon

Halkla İlişkiler ve Organizasyon Halkla İlişkiler ve Organizasyon A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak varlığını hissettirmektedir.

Detaylı

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir.

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Sıkça Sorulan Sorular Başvuru Başvuru ne zaman bitiyor? 25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Bursluluğun

Detaylı

YÖNETMELİK KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARICILIĞI GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARICILIĞI GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 22 Mayıs 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28300 Kafkas Üniversitesinden: YÖNETMELİK KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARICILIĞI GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

VERGİ DENETMENİ TANIM

VERGİ DENETMENİ TANIM TANIM Vergi vermekle yükümlü şahıs ve tüzel kişilerin (vergi mükelleflerinin) vergilerini yasalara uygun olarak verip vermediklerini denetleyen kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Vergi

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK 2009 8.SINIF SBS SINAV SORUSU 6. Yukarıdaki tablo 1906 yılında Osman Hamdi Bey tarafından yapılmıştır. Tablonun adı Kaplumbağa Terbiyecisi dir. Bu tabloyla ilgili aşağıdaki

Detaylı

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 1995 yılından bu yana, hazırladığı ve titizlikle uygulamaya çalıştığı Stratejik

Detaylı

Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi

Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi Ünite Planı Öğretmenin Adı, Soyadı Okulunun Adı Okulunun Bulunduğu Mahalle Okulun Bulunduğu İl Emine ÇELİKCİ Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi Koyunbaba mahallesi ÇORUM Ünit Bilgisi Ünite Başlığı

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

AİLE DİNİ REHBERLİK BÜROSU

AİLE DİNİ REHBERLİK BÜROSU DİN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TİREBOLU MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU MUTLULUĞUNUZA REHBERLİK EDER Yüce Allah ın aileye bahşettiği sevgi ve rahmetin çeşitli unsurlarla beslenmesi gerekir. Bunların

Detaylı

YÖKAKADEMİK (Yükseköğretim Akademik Arama Sistemi)

YÖKAKADEMİK (Yükseköğretim Akademik Arama Sistemi) YÖKAKADEMİK (Yükseköğretim Akademik Arama Sistemi) YÖKAKADEMİK (Yükseköğretim Akademik Arama), Türk yükseköğretiminde görev yapan akademisyenlere ait kişisel akademik bilgilerin ve bilimsel / akademik

Detaylı

Tablo 45 - Turizm İşletme Belgeli Tesislerde Konaklama ve Belediye Sayıları

Tablo 45 - Turizm İşletme Belgeli Tesislerde Konaklama ve Belediye Sayıları TURİZM Kütahya ya gelen yabancı turistler Merkez ve Tavşanlı ilçelerinde; yerli turistler ise Merkez, Emet, Simav ve Tavşanlı ilçelerinde yoğun olarak konaklamaktadırlar. 2012 yılı içerisinde ildeki işletme

Detaylı

ÇEVRE KORUMA KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK

ÇEVRE KORUMA KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ÇEVRE KORUMA VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK Çevre neden bu kadar önemli? Sera etkisi artıyor Doğal kaynaklar bitiyor Maliyetler yükseliyor Gelir eşitsizliği uçurumu büyüyor 2002 yılında Johannesburg da

Detaylı

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor?

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Doç.Dr. Nilgün GÖRER TAMER (Şehir Plancısı) Her fakülte içerdiği bölümlerin bilim alanına bağlı olarak farklılaşan öznel

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 05 Kasım 2009 04:07 - Son Güncelleme Perşembe, 05 Kasım 2009 04:29

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 05 Kasım 2009 04:07 - Son Güncelleme Perşembe, 05 Kasım 2009 04:29 Dünyanın Derdi Depresyon Dünyada 120 milyon kişi depresyonda. 185 ülkenin verilerine göre 2020 yılında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada depresyon olacak. İSTANBUL - Türkiye psikiyatri Derneği'nin

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar,

Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar, Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sn. Veysel Eroğlu nun katılımları ile gerçekleştiriyor olacağımız toplantımıza katılımlarınız için teşekkür ediyor,

Detaylı

ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA

ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA KENDİMİZİ İFADE ETME BİÇİMİMİZ: Düşünceleri duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade etme yollarını

Detaylı

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Kontenjan : 45 Puan türü : MF-4 Eğitim dili : Türkçe Hazırlık : İsteğe Bağlı Yerleşke : Konuralp Yerleşkesi Eğitim süresi : 4 Yıl Yüksek lisans/doktora

Detaylı

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ Savaş AYBERK, Bilge ALYÜZ*, Şenay ÇETİN Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Kocaeli *İletişim kurulacak yazar bilge.alyuz@kou.edu.tr, Tel: 262

Detaylı

Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Meslek Lisesi Koçları Programı. Okul Şirket Buluşması 23 Şubat 2016

Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Meslek Lisesi Koçları Programı. Okul Şirket Buluşması 23 Şubat 2016 Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Meslek Lisesi Koçları Programı Okul Şirket Buluşması 23 Şubat 2016 Meslek Lisesi Koçları Programı Okul & Şirket Buluşması, 23 Şubat 2016, 09:00 16:30 Koç Holding, Nakkaştepe

Detaylı

HAM PUAN: Üniversite Sınavlarına giren adayların sadece netler üzerinden hesaplanan puanlarına hem puan denir.

HAM PUAN: Üniversite Sınavlarına giren adayların sadece netler üzerinden hesaplanan puanlarına hem puan denir. YGS / LYS SÖZLÜĞÜ OBP (ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI): Öğrencinin diploma notunun diğer öğrencilerin diploma notlarına oranıdır. En az 100 en çok 500 puan arasında değişen bu değer, öğrencinin başarısı okulun

Detaylı

JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2016-2017 AKADEMİK YILI FARKINDALIK ARTIRMA TOPLANTILARI

JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2016-2017 AKADEMİK YILI FARKINDALIK ARTIRMA TOPLANTILARI Burs Programı Türkiye nin Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektöre, sivil toplum örgütlerinden üniversitelere önemli görevler düşüyor. Bu sebeple, toplumun her

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 07/07/2014 Toplantı Sayısı : 392 Karar Sayısı : 3304 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3304- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Burs Yönergesi taslağının

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1. (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinin önlisans, lisans ve lisansüstü

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu 3.Klinik Farmakoloji Sempozyumu-TRABZON 24.10.2007 Klinik ilaç araştırmalarına

Detaylı

GRAFİK TASARIMCISI TANIM

GRAFİK TASARIMCISI TANIM TANIM Bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla logo, afiş, büyük boy sokak afişi yani billboard, basın ilanı, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi iletişim

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir.

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir. İZMİR ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge; İzmir Üniversitesi nin Fakülteleri, Meslek Yüksekokulu ve bölümlerinde ÖSYM ve Üniversite tarafından

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu yönergenin amacı Gazi Üniversitesi öğretim elemanlarının yurt içi ve

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM YÖNERGESİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM YÖNERGESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM YÖNERGESİ Afyonkarahisar 2012 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK ve TANIMLAR... 1 Amaç... 1 Kapsam... 1 Dayanak... 1 Tanımlar...

Detaylı

DENKLİK İŞLEMLERİ. A-Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliğine Göre; Meslekî ve Teknik Eğitimde Belge, Sertifika ve Diplomaların Denkliği

DENKLİK İŞLEMLERİ. A-Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliğine Göre; Meslekî ve Teknik Eğitimde Belge, Sertifika ve Diplomaların Denkliği DENKLİK İŞLEMLERİ 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunun 35.maddesi ile verilen denklik yetkisi çerçevesinde; A-Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliğine Göre; Meslekî ve Teknik Eğitimde Belge, Sertifika ve Diplomaların

Detaylı

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 15 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL

Detaylı

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını,

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Niğde Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI 2014 ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI 2014 EDİTÖRLER Dr.Ünal HÜLÜR Turgut ALTUN Fatma İPEK Sibel ŞANLI İl Sağlık Müdürü Sağlık

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 Ekim 2014 İÇİNDEKİLER Giriş... 2 Dünya da Uluslararası Doğrudan Yatırım Trendi... 3 Yıllar

Detaylı

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Yönergenin Amacı, Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Müsteşarlığı. Sayı : B.O8.0.MÜB.O.37.02.00/ 1174 11/06/2007

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Müsteşarlığı. Sayı : B.O8.0.MÜB.O.37.02.00/ 1174 11/06/2007 1 GENELGE 2007 / 54 İlgi : a) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumlarında Burs, Parasız Yatılılık ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği, b) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları

Detaylı

YÜKSEK ÖĞRENĐM KREDĐ VE YURTLAR KURUMU (YURTKUR) HAKKINDA GENEL BĐLGĐLER

YÜKSEK ÖĞRENĐM KREDĐ VE YURTLAR KURUMU (YURTKUR) HAKKINDA GENEL BĐLGĐLER YÜKSEK ÖĞRENĐM KREDĐ VE YURTLAR KURUMU (YURTKUR) HAKKINDA GENEL BĐLGĐLER Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR), yüksek öğrenim gören öğrencilere burs ve kredi vermek, yurtlar yaptırmak ve yurt

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması 23 Aralık 2008 Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması Son günlerde akaryakıt fiyatları ile ilgili olarak kamuoyunda bir bilgi kirliliği gözlemlenmekte olup, bu durum Sektörü ve Şirketimizi itham altında

Detaylı

12. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali

12. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali 12. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali Konya Valili i l Kültür ve Turizm Müdürlü ü taraf ndan Konya'da 2004 y l ndan beri her y l düzenlenen Uluslararas Mistik Müzik Festivali'nin 12. si 22-30 tarihlerinde

Detaylı

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 24 Aralık 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27795 YÖNETMELİK Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından: YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

13. HAFTA PFS105 TÜRK EĞİTİM TARİHİ. Prof. Dr. Zeki TEKİN. ztekin@karabuk.edu.tr

13. HAFTA PFS105 TÜRK EĞİTİM TARİHİ. Prof. Dr. Zeki TEKİN. ztekin@karabuk.edu.tr 13. HAFTA PFS105 TÜRK EĞİTİM TARİHİ Prof. Dr. Zeki TEKİN ztekin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler CUMHURİYET DÖNEMİNDE MESLEKÎ TEKNİK EĞİTİMDE

Detaylı

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU Hazırlayan Sosyolog Kenan TURAN Veteriner Hekimi Volkan İSKENDER Ağustos-Eylül 2015 İÇİNDEKİLER Araştırma Konusu

Detaylı

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KURULUŞ, ÖRGÜTLEME ve İŞLEYİŞ YÖNETMELİĞİ

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KURULUŞ, ÖRGÜTLEME ve İŞLEYİŞ YÖNETMELİĞİ İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KURULUŞ, ÖRGÜTLEME ve İŞLEYİŞ YÖNETMELİĞİ KURULUŞ: Madde 1 İstanbul Kültür Üniversitesi, Anayasa, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ile Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları Yönetmeliği

Detaylı

MÜDEK 01 Mayıs 2014-30 Eyl 2016

MÜDEK 01 Mayıs 2014-30 Eyl 2016 MÜDEK Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Lisans Eğitim Programı, 01 Mayıs 2014-30 Eylül 2016 tarihleri arası geçerli olmak üzere MÜDEK tarafından akredite edilmiştir.

Detaylı

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Doç.Dr. Hakan Güler Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Karlsruhe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Almanya

Detaylı

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Rapor No:01 Rapor Tarihi: 10.03.2011 muz İl Genel Meclisimizin 01.03.2011 tarih ve 2011/33 sayılı kararı doğrultusunda 08-09-10 Mart 2011 tarihlerinde toplanmıştır. İdaremiz araç parkında bulunan makine

Detaylı

ÜNİBİLGİ 01 ÜNİ-BİLGİ

ÜNİBİLGİ 01 ÜNİ-BİLGİ ÜNİBİLGİ 01 Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Bülteni Temmuz 2001 Sayı:1 Ankara Üniversitesi adına sahibi: Prof. Dr. Nusret ARAS Genel Yayın Yönetmeni: Yrd. Doç.Dr. Doğan

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 24 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29663 YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder.

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. 8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. Soru : Din nedir? Din, Allah tarafından gönderilmiştir. Peygamberler

Detaylı

Temel Kaynak 4. Ülkeler

Temel Kaynak 4. Ülkeler SOSYAL B LG LER Temel Kaynak 4 Uzaktaki Arkadafl m Ülkeler Dünya n n 1/4 i karalarla kapl d r. Karalar, büyük parçalar hâlinde de bulunmaktad r. Buna k ta denir. Dünya da 6 k ta vard r. Bunlar, Asya Amerika

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN Lisansüstü Programlarımıza 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenci alınacaktır. Başvuru ile ilgili detay bilgiler aşağıda verilmiştir.

Detaylı

MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ A- GÖREVLER

MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ A- GÖREVLER TANIM Şirketleri müşterilere ve müşterileri şirketlere tanıtan, müşterilerle olumlu ilişkiler geliştirilmesini ve sürdürülmesini sağlamak için gerekli çalışmaları yürüten kişidir. A- GÖREVLER - Halkla

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ İLANI

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ İLANI GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ İLANI Sosyal Bilimler Enstitüsü üstü Programlarına 2012-2013 Öğretim yılı birinci yarıyılında öğrenci alınacaktır. BAŞVURU TARİHİ VE YERİ Adayların

Detaylı

10. Performans yönetimi ve bütçeleme bağlantıları

10. Performans yönetimi ve bütçeleme bağlantıları 10. Performans yönetimi ve bütçeleme bağlantıları girdi süreç çıktı etki, sonuç Üretkenlik,verimlilik, etkinlik Kaynaklar Nihai Hedefler 4.10.2006 1 Yönetim anlaşması en azından aşağıdakileri içermelidir

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin

Detaylı

İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı

İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı Ocak 15, 2013-3:55:02 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın himayesinde kurulan ''İşte Eşitlik Platformu'' tanıtıldı. Toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikle mücadele

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz?

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Şebnem BORAN 1.Dünya Hububat Pazarı Günümüzde dünyanın stratejik ürün grubunu oluşturan hububat pazarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Dünya toplam hububat üretimine

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ OREM(ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ KULÜBÜ) SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ KALEMİMİ VER, GELECEĞİMİ YAZAYIM 2015 06-09 Mayıs 2015 tarihleri arasında, İ.Ü. Orman Fakültesi,

Detaylı

İçindekiler Şekiller Listesi

İçindekiler Şekiller Listesi 1 İçindekiler 1.GĠRĠġ 3 2. Mekânsal Sentez ve Analiz ÇalıĢmaları... 4 3. Konsept....5 4. Stratejiler.....6 5.1/1000 Koruma Amaçlı Ġmar Planı.....7 6.1/500 Vaziyet Planı Sokak Tasarımı....7 7.1/200 Özel

Detaylı

TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI

TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI Aralık 1 Giriş Kurumumuz taraf ndan üretilen istatistikler kullan c lara çeşitli kanallar yoluyla sunulmakta, hizmet kalitesini artt rmak ve kullan c ihtiyaçlar n karş lamak

Detaylı

Bu doğrultuda ve 2104 sayılı Tebliğler dergisine göre Türkçe dersinde şu işlemlerin yapılması öğretmenden beklenir.

Bu doğrultuda ve 2104 sayılı Tebliğler dergisine göre Türkçe dersinde şu işlemlerin yapılması öğretmenden beklenir. Kök Kavramı Örneklerle Konu Anlatımı 1 TÜRKÇE DERSİNDE ATATÜRKÇÜLÜK 2104 sayılı Tebliğler dergisinde yayımlanan Temel Eğitim ve Orta Öğretim Kurumlarında Atatürk İlke ve İnkılaplarının Öğretim Esasları

Detaylı

Destekli Proje İşletme Prosedürü

Destekli Proje İşletme Prosedürü Destekli Proje İşletme Prosedürü Teknoloji Transfer Ofisi 2015 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer Ceran Genel Sekreter V. Prof. Dr. Sabahattin Aydın Rektör

Detaylı

Sunum Akışı. EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar Sayılarla EBA Soru Cevap Kapanış

Sunum Akışı. EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar Sayılarla EBA Soru Cevap Kapanış Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar Sayılarla EBA Soru Cevap Kapanış EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş. Jane M. Fraser. Bölüm 2. Sık sık duyacağınız büyük fikirler

Endüstri Mühendisliğine Giriş. Jane M. Fraser. Bölüm 2. Sık sık duyacağınız büyük fikirler Endüstri Mühendisliğine Giriş Jane M. Fraser Bölüm 2 Sık sık duyacağınız büyük fikirler Bu kitabı okurken, büyük olasılıkla öğreneceğiniz şeylere hayret edecek ve varolan bilgileriniz ve belirli yeni becerilerle

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİDEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULUMÜZİK BÖLÜMÜ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖN KAYIT ESASLARI

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİDEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULUMÜZİK BÖLÜMÜ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖN KAYIT ESASLARI ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİDEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULUMÜZİK BÖLÜMÜ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖN KAYIT ESASLARI 1- Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü ne 2016-2017 eğitim-öğretim

Detaylı

OKULUN BULUNDUGU SEMT

OKULUN BULUNDUGU SEMT MERYEM. MUSTAFA EGE ĠLKÖĞRETĠM OKULUNU YAPTIRANLARIN ÖZGEÇMĠġĠ MERYEM EGE 1928 YILINDA Serik-Denizyaka da dünyaya geldi. 1944 yılında Serik eģrafından Mehmet EGE 'nin oğlu Mustafa EGE ile evlenerek Serik

Detaylı

DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 TÜRK MİTOLOJİSİNDE ÖNEMLİ RENKLER DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 RENKLER Türk mitolojisinde renklerin sembolik anlamları ilk olarak batılı Türkologların dikkatini çekmiş ve çalışmalarında bu hususa işaret etmişlerdir.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI KAMUDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PANELİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI Uzm. Yusuf DUMAN İSG Koordinatörü / İş Güvenliği Uzmanı Mayıs/2016 (1/55) 6331 SAYILI İSG KANUNU İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

Türk İşaret Dili sistemi oluşturuluyor

Türk İşaret Dili sistemi oluşturuluyor Türk İşaret Dili sistemi oluşturuluyor Ekim 14, 2011-2:43:35 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Bedensel, işitme ve görme özürlüler kendi içinde sınava tabi tutulacak. 2012 yılının ilk çeyreğinde

Detaylı

Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber

Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber Sağlıklı, güçlü kuvvetli bir erkeksiniz ama çocuğunuz olmuyorsa bu önemli sorunun sebebi yediklerinizle ilgili olabilir. Erkekler üzerinde yapılan bilimsel

Detaylı

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU I-) GENEL BİLGİLER A-) Raporun İlgili Olduğu Hesap Dönemi: 01.01.2012-31.12.2012 B-) Şirkete Ait Bilgiler: a-) Şirketin ticaret unvanı: GÖKTAŞ

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi. Ek İsterler

Türk-Alman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi. Ek İsterler Türk-Alman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç 14 üncü maddesi ve 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Detaylı

METEOROLOJİ SEMİNERİ

METEOROLOJİ SEMİNERİ METEOROLOJİ SEMİNERİ Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı nın ortak düzenlediği meteorolojik faaliyetler ve ürünlerinin tanıtımına ilişkin 5. ve 6. sınıf öğrenci ve öğretmenlerimize

Detaylı

BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR

BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR BODTO Turizm Altyapı Projelerine Devam Ediyor Bodrum Ticaret Odası nın, 2014-2017 Stratejik Planı amaç ve hedefleri kapsamında, Bodrum da turizm sezonunun uzatılması, sektörün

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde yaz okulunda uygulanacak olan

Detaylı

F Klâvye Standart Türk Klâvyesi

F Klâvye Standart Türk Klâvyesi F Klâvye Standart Türk Klâvyesi TSE 2117 Alfasayısal Türkçe Klavyelerin Temel Yerleşim Düzeni (F Klavye) Standardı Standart Türk Klâvyesi F Klâvye * 1 Kasım 1928 tarihinde Türk Harf İnkılâbından sonra;

Detaylı

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE-1: Bu yönetmeliğin amacı ; 5393 sayılı Belediye Kanunu un 48. ve 49. maddesi gereği

Detaylı