Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6 Samsun Limanı nın Pazar Payını Arttırma Koşullarının Đncelenmesi Yrd.Doç.Dr. Soner ESMER (1) ve Yrd.Doç.Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tınaztepe Kampüsü Buca Đzmir Tel: Faks: E-posta: soneresmer@gmail.com (2) E-posta: ersel.oral@turkishseas.com Özet Kıyı kullanım talepleri içersinde önemli yer tutan limanlar sadece bulundukları kıyı bölgesine değil, hinterlandında oluşturan geniş bir alanı sosyal ve ekonomik olarak etkilemektedir. Limanlar önemli bir ulaştırma alt yapısı olarak yüklerin taşıma modlarının değiştirildiği ve aktarmalarının yapıldığı lojistik merkezlerdir. Bu anlamda iç bölgelerden limanlara taşınan yükler deniz ticareti yolu ile dünya ülkelerine ulaştırılmaktadır. Kısaca limanların etkin ve verimli çalışması sadece hizmet veren limanı değil, geniş anlamda ülke ekonomisini de doğrudan etkilemektedir. Mevcut limanların etkin ve verimli kullanılması kıyı bölgelerinde limana olan talebi doğrudan etkilemekte doğal ve ekonomik zenginliklerimiz içersinde yer alan kıyılarımızın farklı faaliyleler için kullanılmasına imkân sağlamaktadır. Ülkemizin Karadeniz e açılan en önemli kapısı olan Samsun limanın incelendiği bu araştırmada Samsun Limanı nın ülkemiz ekonomisine katkısının artırılma imkânları tartışılmıştır.

7 2008 yılında özelleştirilmesi sonrasında 2010 yılında özel sektöre devredilen ve Samsunport adını alan Samsun Limanı, yakın zamana kadar Türkiye nin en geniş hinterlandına sahip limanlarında birisi iken hinterlanttan Samsun Limanı na yük akışı son derece sınırlı kalmıştır. Đç Anadolu Bölgesinin Karadeniz yüklerinin bir bölümü dahi Marmara Bölgesi limanları üzerinden Karadeniz ülkelerindeki limanlara gönderilmektedir. Bölgede açılan iki özel terminal (Toros Samsun ve Yeşilyurt Terminali) Samsun Limanı nın elleçlediği yük miktarını azaltsa da limana son yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde Samsun Limanı nın uluslararası pazarlardaki önemi gelecekte artması beklenmektedir. Bu çalışma Samsun kentinin uluslararası yük taşımacılığındaki stratejik konumu ve sahip olduğu limanlarla birlikte lojistik potansiyelini değerlendirmektedir. Bu değerlendirmelerde ek olarak Avrupa, Kafkasya, Asya Taşıma Koridoru (TRACECA) projesi ve Ulaştırma Bakanlığı Ulaştırma Kıyı Yapıları Master Plan Çalışması göz önüne alınmıştır. Anahtar Sözcükler Samsun, kent pazarlaması, lojistik, deniz ticareti, limanlar. Giriş Karadeniz havzası ekonomik, ticari, siyasi özellikleri ile Balkanlar, Avrasya, Kafkasya gibi birbirinden farklı geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır. Bu bölge sadece Karadeniz e kıyısı olan Türkiye dahil altı ülke göz önüne alındığında toplam (satın alma paritesine göre) 3.6 trilyon dolar GSMH ile 18.8 milyon kilometre karede yaşayan 300 milyon insanın oluşturduğu bir bölgedir. Bu coğrafyaya Balkanlar ve Ukrayna üzerinden orta ve doğu Avrupa yı Hazar ve Kafkasya üzerinden ise Orta Asya yı dahil ettiğimizde Karadeniz in ticari coğrafyası ve ulaştırma coğrafyası çok daha geniş bir alanı ve çok daha fazla sayıda ülkeyi kapsamaktadır. Türkiye nin 1,700 km yakın olan Karadeniz kıyılarının uzunluğu tek başına birçok ülkenin kıyı uzunluğundan fazladır. Ancak ne bulunduğu coğrafyadan nede kıyı uzunluğundan gelen büyük ticari potansiyel henüz Karadeniz limanlarımıza yük olarak yansımamıştır. Samsun, gerek Karadeniz deki stratejik konumu gerekse bölgedeki sosyoekonomik yapısı ile Türkiye nin önemli kentlerinden birisidir. Yaklaşık 10 bin km 2 yüz ölçümüne sahip şehirde 1 milyonun üzerinde nüfus bulunmaktadır. Samsun, bölgedeki diğer illerle karşılaştırıldığında kara, hava, denizyolu ve demir yollarına sahip olması nedeni ile ulaştırma alt yapısı yönünden avantajlı olduğu söylenebilir. Karayolu açısından bakıldığında Karadeniz Bölgesi ni Đç ve Batı Anadolu ya bağlamasından dolayı Samsun önemli bir ulaşım merkezidir. Samsun TCDD nin ağına Samsun-Sivas ve Samsun-Çarşamba hatları ile bağlıdır. Đlde demiryoluyla yolcu ve yük taşımacılığı yapılmakta, Samsun Limanı ve Samsun Serbest Bölgesi içerisinde de demiryolu bağlantısı bulunmaktadır.

8 Hinterlant ile ulaşım bağlantılarının güçlü olması ve kentin Karadeniz e hakim bir noktada konuşlanması Samsun da denizcilik ve limancılık faaliyetlerinin her dönemde etkin olmasına neden olmuştur. Gelişmiş ulaştırma alt yapısının da etkisiyle Samsun önemli bir ticaret kentidir. TUĐK istatistiklerine göre Samsun da 2010 yılında 196 firma dünyanın 124 ülkesine 275 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken yine 2009 yılında 216 firma 612 milyon dolar ithalat gerçekleştirmiştir. Bu çalışmanın amacı Samsun kentinin Karadeniz deki uluslararası yük taşımacılığındaki stratejik konumu ve sahip olduğu limanlarla birlikte lojistik potansiyelinin değerlendirmektir. Samsun limanlarında elleçlenen yükün analizi Samsun limanlarının geniş bir yük hinterlandı bulunmaktadır. Hinterlandın genişliği Samsun un kara ve demir yolu bağlantılarının gelişmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bölge limanlarından elde edilen bilgilere göre Samsun limanlarının hinterlandı Çizim 1 de gösterilmiştir. Çizim 1: Samsun limanlarının yük hinterlandı Samsun limanlarından elleçlenen yükler, Sivas demiryolu hattının da etkisiyle güneyde Sivas ve Kayseri ye kadar uzanmaktadır. Etkin karayolu bağlantıları ile ayrıca doğuda Ordu, batıda Kastamonu ve güney batıda Ankara ya kadar alandan Samsun limanlarına yük akışı sağlanmaktadır. Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum illerinde yer alan OSB ler Samsun Limanı nı ve iskelelerini kullanmaktadır. Samsun ilinde yoğun olarak tarıma dayalı üretim yapılmaktadır. Bakır, azot ve sigara fabrikaları gibi büyük işletmelerinin yanında çimento, gübre, bakır, yapay jüt, oto yedek parçası, muhtelif boyutlarda pompa, mobilya ve tekstil, konfeksiyon ve tıbbi alet üretimi de yapılmaktadır. Đlde 16 küçük sanayi sitesinde yer alan 5 binin üzerinde iş yerinde kalorifer kazanı, plastik poşet, muhtelif şekerleme, reçel ve sanayi tipi mutfak eşyası ve buzdolabı üretimi yapılmaktadır.

9 Karadeniz sahil şeridinde yer alan üç büyük limandan birisi Trabzon limanı ve Ereğli limanlarıyla birlikte şüphesiz Samsun Limanıdır. Samsun limanlarında en fazla elleçlenen ilk 10 yük, aynı zamanda toplam yükün % 70 ini oluşturmaktadır. Bölge limanlarında elleçlenen yükler değerlendirildiğinde ağırlıklı olarak Taş kömürü, tahıl ve hurda demir yüklerinin elleçlendiği görülmektedir. Bahsedilen yükler bölge ihtiyacına yönelik yüklerdir ve transit taşımaya konu olmayan yüklerdir. Bu yüklerdeki değişimler Samsun Liman hinterlandındaki sosyoekonomik gelişmelere doğrudan bağlıdır. Başka bir deyişle bahsedilen yüklerin artması ve bölge limanlarının bu yüklere bağlı gelişimi bölgenin gelişim hızı ile ilgilidir. Bu gelişime paralel olarak bölge limanlarının atılım yapabilmesi için konteynerleştirilmiş yük potansiyelinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Hâlihazırda konteyner taşımacılığı bölgede yok denecek kadar azdır. Bölge potansiyelinin artması için konteyner terminal alt yapısına geliştirilmesi ve hinterlanttaki ve Karadeniz deki konteyner yükü için bir cazibe yaratılması gerekmektedir. Samsun limanlarının konteyner elleçleme potansiyeli Karadeniz bölgesinde konteyner elleçlemesi Türkiye nin diğer bölgeleri ile karşılaştırıldığında çok düşük kalmaktadır. Karadeniz bölgesinde elleçlenen konteyner, Türkiye de elleçlenen konteynerin sadece % 1 ini oluşturmaktadır. Toplamda yaklaşık 29 bin TEU miktarındaki konteynerin neredeyse tamamı Trabzon Alport limanında elleçlenmektedir. Samsun limanları ile bazı bölgelerde hinterlantları kesişen MIP, Evyap, Yılport, Mardaş, Haydarpaşa ve Gemport limanlarının Ankara, Kayseri ve Sivas illerindeki yaklaşık konteyner potansiyeli 300 bin TEU olarak hesaplanmıştır. Sadece Marmara bölgesinin toplam GSYĐH içinde % 60 ın üzerindeki payı bu rakamı doğrular niteliktedir. Bu konteynerin yaklaşık % 47 si Ankara, % 43 ü Kayseri ve yine % 10 u Sivas illerine yöneliktir (Çizim 2). Çizim 2: Samsun hinterlandındaki konteyner potansiyeli

10 Bahsedilen limanları kullanan konteyner yükünün Samsun limanlarını tercih etmesi için konteyner elleçleme alt yapısının olması ya da hat anlaşmalarının yapılması tek başına yeterli değildir. Normal şartlarda Karadeniz ülkelerine gitmeyecek konteynerin Orta Anadolu dan Samsun limanlarına gitmesi ticari olarak kabul edilebilir bir durum değildir. Mevcut ticari yapı göz önüne alındığında tespit edilen TEU konteynerin daha çok Akdeniz bağlantılı hatlar ile pazarlara ulaştırıldığı bilinmektedir. Bu durumda Samsun için Karadeniz deki transit konteyner potansiyelinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Türk limanlarında elleçlenen transit konteynerin bölgesel dağılımı incelendiğinde genellikle Karadeniz yönlü transit taşımaların Marmara bölgesi limanlarında aktarmaya tabi tutulduğu görülmektedir. Türk limanlarında elleçlenen transit konteynerin % 84 gibi ağırlıklı bölümü Marmara bölgesi limanlarında elleçlenmektedir. Karadeniz e kıyısı olan ülkelerin limanları incelendiğinde 2010 yılında Karadeniz de toplam 2 milyon TEU konteyner elleçlemesi yapıldığı tespit edilmiştir (Çizelge 1). Çizelge 1: Konteyner elleçlemesi yapan Karadeniz limanları Liman Adı Ülke Odesa Ukrayna 395, , , , ,600 Ilichevsk Ukrayna 334, , , , ,500 Poti Gürcistan 115, , , , ,797 Varna Bulgaristan 100,000 99, , , ,702 Novorossiysk Rusya 226, , , , ,400 Burgaz Bulgaristan 33,000 50,000 26,000 45,000 50,000 Köstence Romanya 1,138,168 1,411,000 1,380, , ,694 Toplam 2,342,534 3,067,065 3,405,512 1,671,890 2,059,693 Ekonomik olmamasından dolayı büyük tonajlı gemiler Karadeniz yüklerini Ege ya da Marmara denizindeki limanlarda küçük gemilere aktarma yapmaktadır. Bu nedenle Karadeniz limanlarında elleçlenen 2 milyon TEU bir anlamda Türk limanlarının yüzleşeceği aktarma potansiyelini göstermektedir yılında Türk limanlarında elleçlenen toplam 1,4 milyon TEU aktarma yükü göz önüne alındığında Karadeniz ülkelerine giden konteynerin büyük oranda Türk limanlarında aktarmaya tabi tutulduğu söylenebilir. T.C. Ulaştırma Bakanlığı, Ulaştırma Kıyı Yapıları Master Planı nda Karadeniz deki konteynerin tahmini ve Türkiye için transit konteyner pay senaryoları yapılmıştır (Çizelge 2).

11 Çizelge 2: Karadeniz Konteyner Elleçleme Tahmini ve Türkiye Đçin Pay Senaryoları Konteyner Tahmini (TEU) Yıl % 5 Pay % 10 Pay % 15 Pay ,254 1,202,509 1,803, ,274 1,418,548 2,127, ,045 1,584,091 2,376, ,046,968 2,093,935 3,140,903 Tablo 6 ya göre 2010 yılında 1,4 milyon TEU olan transit konteyner miktarının 2030 yılında iyimser bir tahminle yaklaşık 3 milyon TEU ya ulaşacağı öngörülmektedir. Bu noktada yapılması planlanan Samsun-Mersin demiryolu bağlantısının tamamlanması ile Samsun limanlarının transit taşımalarda Marmara limanlarına önemli bir alternatif olabilecektir. Benzer senaryolar DLH tarafından yapılması planlanan Filyos limanı için düşünülmektedir. Bu senaryolarda temel amaç Đstanbul Boğazı ndaki yoğun gemi trafiğini azaltmak ve yükün kara köprüsü ile Akdeniz e ulaştırılmasını sağlamaktır. Master planda yapılan bu alternatife ilişkin hesaplar Çizelge 3 de sunulmuştur yılından itibaren TRACECA kapsamına dahil edilen Samsun limanı, Orta Asya-Kafkasya-Orta Avrupa eksenli bir aktarma limanı olma potansiyeline de sahiptir. Poti limanından gelen yük aynı zamanda TRACECA koridorunu temsil etmektedir. Çizelge 3: Filyos limanına ilişkin hesaplar

12 Çizelge 3 de Karadeniz de seçilen dört limandan (Köstence, Odessa, Novvorossiysk ve Poti) konteynerlerin Filyos Limanı na taşınması ve Filyos Limanı ndan karayolu veya demiryolu ile Mersin Limanı na indirilmesi süre ve maliyet yönlü karşılaştırılmıştır. Karadeniz limanları için Filyos Limanı na denizyolu ile ulaşan yüklerin karayolu ile Mersin e indirilmesi en kısa süre, demiryolu ile indirilmesi ise en ekonomik taşıma alternatifi olarak görülmüştür 1. Ancak kısa ve orta vadede Filyos limanın ve Filyos-Mersin demiryolunun inşası öngörülmemektedir. Diğer yandan hâlihazırda (her ne kadar yersiz olsa da) Samsun da MIP limanına demiryolu bağlantılı bir liman bulunmaktadır. Samsun, Mersin e daha yakın olması ve Karadeniz deki merkezi konumu, mevcut limanı, serbest bölgesi, yakın coğrafyada bulunan OSB leri, Türkiye nin ilk lojistik köyü olan Gelemen Lojistik Köyü, demiryolu altyapısı ve yerel yük potansiyeli ile Filyos limanına göre daha avantajlı durumdadır. Mevcut demiryolu haritası incelendiğinde Samsun-Mersin arasında hâlihazırda bir demiryolu altyapınsın olduğu görülse de, bu iki il arasında doğrudan işleyen bir hat bulunmamaktadır. Ancak yükün mevcut hatları kullanarak aktarmalarla Sivas- Kayseri-Ulukışla-Yenice ve Mersin güzergâhını kullanma imkânı vardır. Tüm bu nedenlerden dolayı Samsun un Karadeniz den Akdeniz e inecek transit konteyner yükü için uygun olduğu söylenebilmektedir (Çizelge 4). Çizelge 4: Karadeniz deki konteynerin Samsun üzerinden Akdeniz e indirme senaryosu 1 T.C. Ulaştırma Bakanlığı, Ulaştırma Kıyı Yapıları Master Plan Çalışması, 2010.

13 Ancak ticari konjonktür ve mevcut durumlar detaylı incelendiğinde ilk aşamada aşağıdaki sorunlara ulaşılır: Normal şartlarda her aktarma ulaştırma maliyetlerini artırıcı bir unsurdur ve tercih edilmeyen bir durumdur. Yükün Samsun da demiryoluna aktarılması, demiryolu ile Mersin e indirilmesi ve tekrar gemiye yüklenmesi ekstra maliyetler yaratacaktır. Karadeniz ülkeleri dışındaki ülkelere gidecek olan Orta Anadolu daki yükün Samsun Limanı nı tercih etmesi gerçekçi bir senaryo değildir. Bu nedenle hedef daha çok Karadeniz ülkelerine giden gelen yükler ile Karadeniz deki transit yükler olmalıdır. 36 yıl süre ile işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilen Samsunport, her ne kadar özelleşme şartnamesi gereği bir konteyner elleçleme kapasitesi ( TEU) oluşturacak olsa da orta vadede bu kapasite yetersiz kalabilir. Mevcut demiryolu hattının iyileştirilmesi, Mersin limanına kesintisiz, hızlı ve güvenli erişimin sağlanması yönünde yatırımların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Sonuçlar Bölgesindeki diğer illere göre önemli bir ulaştırma alt yapısı potansiyeline sahip Samsun un stratejik bir öneme sahiptir. Bu önem sadece Karadeniz in merkezi bir noktasında olmasıyla değil aynı zamanda karayolu ve daha da önemlisi demiryolu bağlantısı ile Akdeniz deki diğer bir stratejik liman kenti olan Mersin e olan bağlantısı ile açıklanabilir. Samsun da önemli bir dış ticaret potansiyeli bulunmaktadır. Ancak bölge limanlarının atılım göstermesini sadece bölgedeki dış ticaret faaliyetlerine değil Karadeniz deki transit konteyner potansiyeline de dayandırmak gereklidir. Transit konteyner potansiyelinin kullanılabilmesi için ilave yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kaynaklar Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, Đller Bazında Denizyolu Taşıma Đstatistikleri, T.C. Ulaştırma Bakanlığı, Ulaştırma Kıyı Yapıları Master Plan Çalışması,

SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ

SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ Soner ESMER * Ersel Zafer ORAL ** Özet Bir kentin uluslararası pazarlarda belirleyici ve rekabetçi olabilmesi için vizyonunu

Detaylı

1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012

1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012 1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012 Atilla Yıldıztekin Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla@yildiztekin.com Lojistik? Son 5 Yılda Türkiye de hazırlanan

Detaylı

IV. ULUSAL LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ KONGRESİ Bildiriler Kitabı

IV. ULUSAL LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ KONGRESİ Bildiriler Kitabı GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ IV. ULUSAL LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ KONGRESİ Bildiriler Kitabı EDİTÖRLER Yrd. Doç. Dr. İskender PEKER Yrd. Doç. Dr. Tarhan OKAN Yrd. Doç.

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

Limanların Önemi. Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi

Limanların Önemi. Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi Limanların Önemi Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi Knidos, Efes, Bergama, Assos, Teos, Pagos (Kadifekale), Urla Knidos Knidos Marmaray.. OSMANLI DÖNEMİNDE LİMANLARIMIZ Osmanlı İmparatorluğunda

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü LİMAN Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük te liman, gemilerin barınarak yük alıp boşaltmalarına,

Detaylı

Doğu Akdeniz de Konteyner Potansiyeli: Đskenderun ve Mersin Limanlarının Rekabeti Dr. Ersel Zafer ORAL (1) ve Dr. Soner ESMER (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tınaztepe Kampüsü Buca

Detaylı

ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ

ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ Bilindiği gibi Romanya ülkemiz ticaretinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.bununla birlikte

Detaylı

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD.

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. Multi Modal İmkanlar Mart 2012 2010 yılında sadece Hamburg

Detaylı

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1. Ulaştırma Ulaştırma; sermaye, işgücü, hizmetler ve malların ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde en hızlı biçimde hareket etmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu altyapının güçlü olmasının yanı

Detaylı

2009 Küresel Finans Krizi Sonrasında Türk Limancılık Sektörünün Gelişimi Yrd.Doç.Dr. Soner ESMER (1), Yrd.Doç.Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) Yrd.Doç.Dr. Alpaslan ATEŞ (3) ve Doç.Dr. Yavuz Mazlum (4) (1) Dokuz

Detaylı

Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği

Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği 551 (1) Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği Öğr. Gör. Soner ESMER (1) ve Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Kaynaklar Yerleşkesi,

Detaylı

I. Ulusal Liman Kongresi. 1-2 Kasım 2013

I. Ulusal Liman Kongresi. 1-2 Kasım 2013 I. Ulusal Liman Kongresi Küresel Rekabette Tedarik Zinciri Etkinliği 1-2 Kasım 2013 http://web.deu.edu.tr/ulk2013/ Onursal Başkan Prof.Dr. Mehmet FÜZUN Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Bilim Kurulu Başkanı

Detaylı

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ÜLKEMİZDEKİ KIYI TESİSLERİ Uluslararası sefer yapan gemilere açık 178 kıyı tesisimiz

Detaylı

E-POSTA : bursa.ikk@tmmob.org.tr WEB: http://bursakentsempozyumu.org

E-POSTA : bursa.ikk@tmmob.org.tr WEB: http://bursakentsempozyumu.org TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi BAOB Yerleşkesi Odunluk Mah. Akademi Cad. No:8 A1 Blok Kat2-3 Nilüfer / BURSA TEL : 0 224 453 62 00 FAX : 0 224 453 62 12

Detaylı

BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER

BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER İÇİNDEKİLER BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER 1.1. Küresel Ulaştırma Pazarı ve Yatırım Harcamalarındaki Eğilimler 1.2. Küresel Lojistik Anlayışının Gelişimi ve Temel Entegrasyon Türleri

Detaylı

Uluslararası Demiryolu Taşımacılığında Türkiye nin Yeri Hacer Uyarlar UTİKAD

Uluslararası Demiryolu Taşımacılığında Türkiye nin Yeri Hacer Uyarlar UTİKAD Uluslararası Demiryolu Taşımacılığında Türkiye nin Yeri Hacer Uyarlar UTİKAD 10.09.2015 UTİKAD Türk Taşımacılık ve Lojistik Sektörünün Çatı Kuruluşu Temsil ve Organizasyonlar Eğitim ve Yayınlar Projeler

Detaylı

ULAŞIM. AFYONKARAHİSAR 2015 www.zafer.org.tr

ULAŞIM. AFYONKARAHİSAR 2015 www.zafer.org.tr ULAŞIM 2023 kara taşımacılığı hedeflerinde, büyük merkezlerin otoyollarla bağlanırken, nüfusu nispeten küçük merkezlerin bu otoyollara bölünmüş yollarla entegre edilmesi hedeflenmektedir ve Afyonkarahisar

Detaylı

Trabzon Limanı ve Hinterlandı

Trabzon Limanı ve Hinterlandı Ulaşım Coğrafyası Açısından Bir Araştırma Trabzon Limanı ve Hinterlandı Prof. Dr. Serkan Doğanay Araştırma Proje No: SOS-BAP-A-160512-16 Prof. Dr. Serkan Doğanay ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN BİR ARAŞTIRMA:

Detaylı

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI SONUÇ RAPORU-EKLER Mühendislik Anonim

Detaylı

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU Gökhan GÖMCÜ Kırşehir Yatırım Destek Ofisi 15.04.2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 1. Karayolu Taşımacılığı Karayolu taşımacılığı, başlangıç ve varış noktaları arasında aktarmasız

Detaylı

BÖLGESEL ÖLÇEKTE KARASU LİMANI

BÖLGESEL ÖLÇEKTE KARASU LİMANI 1. Giriş Doğu Marmara Bölgesi Türkiye sanayisinin yoğunlaştığı ve toplam gayrisafi yurtiçi hasılanın %11 inin üretildiği, toplam vergi tahsilatının %14 ünün gerçekleştiği bölge olarak ülkenin üretim merkezidir.

Detaylı

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş Ders - III Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ Giriş Taşıma, taşınacak eşyanın bir başlangıç noktası ile bitiş noktası arasındaki fiziksel hareketi

Detaylı

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI AÇIKLAMA RAPORU

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI AÇIKLAMA RAPORU RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI 1/5000 ÖLÇEKLİ İLAVE + REVİZYON NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU İÇİNDEKİLER 1) GENEL KAVRAMLAR... 3 1.1) Genel Tanım... 3 2) PLANLAMA ALANI... 5

Detaylı

Samsun, İş Dünyasında. Siz de Yerinizi Alın... Samsun. Samsun

Samsun, İş Dünyasında. Siz de Yerinizi Alın... Samsun. Samsun Samsun, İş Dünyasında Siz de Yerinizi Alın... Samsun Samsun 1 Yeni bir başlangıç... Hüseyin AKSOY Samsun Valisi Orta Karadeniz Bölgesi nin merkezinde yer alan Samsun, Türkiye ekonomisinin son yıllarda

Detaylı

TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY. Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü

TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY. Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü SUNUġ UTİKAD Türkiye Lojistik Sektörü 2011 Hatay : Lojistik Olanaklar 2 UTĠKAD 3 UTĠKAD Ülkemiz Lojistik Sektörünün En Büyük Temsilcisi

Detaylı

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL II. Ulusal Liman Kongresi 5-6 Kasım 2015/ İzmir Global ticarette üretimden tüketime

Detaylı

EIT Üyesi Ülkelerle Demiryolu Taşımacılığı ve Freight Forwarder

EIT Üyesi Ülkelerle Demiryolu Taşımacılığı ve Freight Forwarder EIT Üyesi Ülkelerle Demiryolu Taşımacılığı ve Freight Forwarder 1 EIT Üyesi Ülkelerle Demiryolu Taşımacılığı Demiryolu Güzergah Planlaması TCDD nin Rolü Mevzuat Problemleri Karadeniz Bölgesi ve Alternatif

Detaylı

TALEP TAHMĐNLERĐ IŞIĞINDA TÜRK LĐMANLARINA YÖNELĐK KAPASĐTE ANALĐZĐ Soner ESMER * *Doç.Dr., Adres: DEÜ Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi Bölümü, Tınaztepe/Buca/ĐZMĐR, Tel: 0532 602 32 00, Faks:0232

Detaylı

Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları. Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014

Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları. Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014 Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014 Akdeniz-Karadeniz Bölgesi nin alt-bölge taşımacılık dağılımları (1) Batı Akdeniz

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Şubat 19, 2013-2:34:27 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'na ilişkin, ''Buradan çıkan vagonlar Anadolu'ya,

Detaylı

2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak

2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak 2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak 2016 Liman Yılı Olacak. Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak.

Detaylı

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI Doç.Dr.Ersan BAŞAR, Dr.Sercan EROL ve H.İbrahim Kurt KTÜ, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü II.Ulusal Liman Kongresi, DEU-2015

Detaylı

Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları. Prof.Dr.Okan TUNA

Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları. Prof.Dr.Okan TUNA Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları Prof.Dr.Okan TUNA Limanları Etkileyen Makro Gelişmeler Küresel Ekonomi, Ticaret ve Denizyolu Ticareti Konteyner ticaret büyümesi, liman konteyner elleçlemesini

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU Şubat 2009 B.Ö. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Bulgaristan Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Avrupa

Detaylı

İZMİR İLİ, ALİAĞA İLÇESİ, ÇAKMAKLI KÖYÜ, LİMAN AMAÇLI 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DİLEK ÇAKANŞİMŞEK ŞEHİR PLANCISI

İZMİR İLİ, ALİAĞA İLÇESİ, ÇAKMAKLI KÖYÜ, LİMAN AMAÇLI 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DİLEK ÇAKANŞİMŞEK ŞEHİR PLANCISI İZMİR İLİ, ALİAĞA İLÇESİ, ÇAKMAKLI KÖYÜ, LİMAN AMAÇLI 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DİLEK ÇAKANŞİMŞEK ŞEHİR PLANCISI 1- GİRİŞ : Aliağa ve Nemrut Liman bölgelerinden başlayarak Horozgediği Liman sahasına

Detaylı

LOJİSTİK YATIRIMLARI KONFERANSI

LOJİSTİK YATIRIMLARI KONFERANSI LOJİSTİK YATIRIMLARI KONFERANSI TOPLAM KAMU YATIRIM HARCAMALARI İÇİNDEKİ BAKANLIĞIMIZ YATIRIMLARININ PAYI Cari fiyatlarla Bakanlığımız yatırımlarının toplam kamu harcamaları içindeki payı %17 den %46

Detaylı

KUZEY EGE LİMANI. Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr

KUZEY EGE LİMANI. Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr 697 KUZEY EGE LİMANI Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr GİRİŞ Dünya taşımacılığının dolayısı ile ticaretinin en önemli alt yapısını oluşturan limanlar bulundukları bölgenin gelişmesinde

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti 2012 İstatistikleri 2013 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...1 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN

Detaylı

Satılık Depolama Tesisi / Arsa. Haramidere, Avcılar, İstanbul

Satılık Depolama Tesisi / Arsa. Haramidere, Avcılar, İstanbul Haramidere, Avcılar, İstanbul İçerik Yatırım Özeti Konum & Ulaşım Bölgedeki Önemli Yatırımlar Mülkiyet & İmar Durumu Teknik Özellikler Satış İşleminin Yapısı İletişim 2 Yatırım Özeti Yatırım arsası, İstanbul

Detaylı

Kaynak: KGM, Tesisler ve Bakım Dairesi, 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi. Harita 16 - Türkiye 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi

Kaynak: KGM, Tesisler ve Bakım Dairesi, 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi. Harita 16 - Türkiye 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi ULAŞIM Kara taşımacılığı 2023 hedeflerinde büyük merkezler otoyollarla bağlanırken, nüfusu nispeten küçük merkezlerin bu otoyollara bölünmüş yollarla entegre edilmesi hedeflenmektedir. Harita 16 ve Harita

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

EGE BÖLGESĐ SANAYĐ ODASI RAKAMLARLA TÜRKĐYE VE ĐZMĐR

EGE BÖLGESĐ SANAYĐ ODASI RAKAMLARLA TÜRKĐYE VE ĐZMĐR RAKAMLARLA TÜRKĐYE VE ĐZMĐR Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi DIŞ TĐCARETTE KOBĐLERĐMĐZ KOBĐ lerimiz tarafından sağlanmaktadır. ÇALIŞAN SAYISINA GÖRE ĐHRACAT(%) 0-9

Detaylı

TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ

TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ Soner ESMER (1), Volkan ÇAĞLAR (2), Ersel Zafer ORAL (3) (1) Doç.Dr. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti İstatistikleri 2012 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...3 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN YÜK

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-1 HABER BÜLTENİ 24.2.216 Yük İstatistikleri, 216 Yük elleçlemesi %12,1 arttı Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı ayında bir önceki yılın

Detaylı

NEW DESTINATION BLACK SEA

NEW DESTINATION BLACK SEA 16-18 Nisan 2014 tarihleri arasında NEW DESTINATION BLACK SEA konferansı Trabzon da düzenlenecektir. İş bu konferans Türkiye Karadeniz bölgesinde ilk kez gerçekleştirilecektir. Karadeniz bölgesinde reel

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V TABLOLAR LİSTESİ... XI ŞEKİLLER LİSTESİ... XIII FOTOGRAFLAR LİSTESİ... XIV KISALTMALAR... XV GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V TABLOLAR LİSTESİ... XI ŞEKİLLER LİSTESİ... XIII FOTOGRAFLAR LİSTESİ... XIV KISALTMALAR... XV GİRİŞ... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V TABLOLAR LİSTESİ... XI ŞEKİLLER LİSTESİ... XIII FOTOGRAFLAR LİSTESİ... XIV KISALTMALAR... XV GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM A. DÜNYADA DEMİRYOLLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ... 10 B. DEMİRYOLLARININ

Detaylı

ULAŞIM. 1 Tablo 85 - AB 27 Ülkelerinin 1995-2008 Yılları 2 Ulaştırma ve GSMH Artış Oranları

ULAŞIM. 1 Tablo 85 - AB 27 Ülkelerinin 1995-2008 Yılları 2 Ulaştırma ve GSMH Artış Oranları ULAŞIM Günümüzde ekonomik, ticari ve sosyal ilişkilerin artması ve insanların daha uzak mesafelere daha çabuk, zamanında ve konforlu biçimde erişme isteği ulaşım sektörünün önemini arttırmıştır. AB 27

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Özet Beyan 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

İMALAT SANAYİİNİN ALT SEKTÖRLER İTİBARİYLE DAĞILIMI

İMALAT SANAYİİNİN ALT SEKTÖRLER İTİBARİYLE DAĞILIMI GENEL ARAŞTIRMALAR İSTATİSTİKİ BÖLGE BİRİMLERİ SINIFLANDIRMASI DÜZEY 2 YE GÖRE İMALAT SANAYİİNİN ALT SEKTÖRLER İTİBARİYLE DAĞILIMI (21 YILI, ISIC REVİZE 3 SINIFLAMASINA GÖRE ve İKİ RAKAMLI DÜZEYDE) GA-6-3-3

Detaylı

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 Sektörel Görünüm: Yük Taşımacılığı ve Limancılık Ağustos 2018 I İÇİNDEKİLER 1. Demiryolu... 6 2. Karayolu... 7 3. Denizyolu... 8 4. Havayolu Taşımacılığı... 11 5. Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 1.

Detaylı

MERSİN INTERNATIONAL PORT (MIP)

MERSİN INTERNATIONAL PORT (MIP) MERSİN INTERNATIONAL PORT (MIP) Mart 2015 1 1 Hedef 500 Milyar ABD Doları İhracat Türkiye Sanayi Stratejisi nin uzun dönemli stratejisi, Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya nın üretim üssü olmak,

Detaylı

TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3

TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3 III. Ulusal Liman Kongresi doi: 10.18872/DEU.df.ULK.2017.016 TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3 ÖZET Deniz taşımacılığının

Detaylı

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi: SOCAR Rakamlarla SOCAR: 51.000 Çalışan 11 ülkeden 21 uluslararası enerji şirketi ile anlaşmalar Dünyada 17 noktada faaliyet: 15

Detaylı

ÖZEL SEKTÖR DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI VE DEMİRYOLLARINDA SERBESTLEŞMENİN ÖNEMİ

ÖZEL SEKTÖR DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI VE DEMİRYOLLARINDA SERBESTLEŞMENİN ÖNEMİ ÖZEL SEKTÖR DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI VE DEMİRYOLLARINDA SERBESTLEŞMENİN ÖNEMİ İbrahim ÖZ Yönetim Kurulu Başkanı DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI DERNEĞİ RAILWAY TRANSPORT ASSOCIATION 15.10.2012 11:45 1 15.10.2012

Detaylı

Hatay İskenderun Bilgi Notu

Hatay İskenderun Bilgi Notu İskenderun Bilgi Notu Bölgemizin lokomotif sektörleri ticaret, nakliye, inşaat ve sanayi olarak ifade edilebilir. ilinde demir çelik ürünleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatay Hakkında Genel Bilgiler Hatay; gerek demografik yapısı ve kültürel mozaiği, gerek üretim

Detaylı

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı)

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) Ulaşım Coğrafyası Ulaşım Coğrafyası Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) DENĐZ ULAŞIMI Deniz Ulaşımı Deniz ulaşımının kökeni M.Ö. 3200 yıllarına kadar uzanmakta olup Mısır kıyı denizciliği ile başlamıştır

Detaylı

Çanakkale de Yatırım. Invest in Çanakkale. Gelişen Ulaşım Ağı ile Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Çanakkale ÇANAKKALE

Çanakkale de Yatırım. Invest in Çanakkale. Gelişen Ulaşım Ağı ile Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Çanakkale ÇANAKKALE Gelişen Ulaşım Ağı ile Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Çanakkale Çanakkale sahip olduğu ulaşım altyapısı ve son yıllarda hız kazanan karayolu, havayolu ve denizyolu yatırımları sayesinde lojistik açıdan yatırımcılara

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ 15.8.216 Yük İstatistikleri, Temmuz 216 Yük elleçlemesi %1, arttı Sayı:Y-7 Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı Temmuz ayında bir

Detaylı

3. TÜRKİYE ULAŞTIRMA SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ

3. TÜRKİYE ULAŞTIRMA SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ 3. TÜRKİYE ULAŞTIRMA SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ Cumhuriyetin 1950 yılına kadar olan döneminde, doğru bir ulusal politika ile demiryolu ve denizyoluna ağırlık verilmiştir. leştirilen atılım sonunda, ülkenin

Detaylı

Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi

Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi İşletmeci: SASA DUPONT SABANCI POLYESTER SANAYİİ A.Ş. İli: Hatay İlçesi/Köyü: İskenderun Niteliği: Şamandıra Coğrafi Konumu: 36 35' N - 36 10" E Erişim: Tesisin demiryolu

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİ MART 2011

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİ MART 2011 DÜNYADA VE TÜRKİYE DE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİ MART 2011 İçerik Dünyada Gemi Taşımacılığı ve Ticari LimanSektörü Türkiye deliman İşletmeciliği Sektörü Türkiye deki Liman Özelleştirmeleri Page 2

Detaylı

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018 Fiyat Analiz Raporu PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018 İşbu rapor; Sermaye Piyasası Kurulu nun VII-128.1 Pay Tebliği nin 29. Maddesi 2. Fıkrasına istinaden

Detaylı

İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI

İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 343 İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI Hüseyin CEYLAN Nesrin BAYKAN Soner HALDENBİLEN Halim CEYLAN

Detaylı

PPP KONFERANS 8 KASIM КİEV KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI

PPP KONFERANS 8 KASIM КİEV KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI 2 0 1 8 PPP KONFERANS 8 KASIM КİEV KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI UKRAYNA ALTYAPISI: YATIRIMCILAR için AÇIK Forumumuz: - Ukrayna'nın altyapı projelerinde yatırımların oluşumu ve artışını; - altyapı projelerinin çekiciliğini

Detaylı

ERZURUM YÜKSEK HIZLI TREN RAPORU

ERZURUM YÜKSEK HIZLI TREN RAPORU ERZURUM YÜKSEK HIZLI TREN RAPORU ERZURUM YÜKSEK HIZLI TREN RAPORU T.C. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Cumhuriyet Caddesi No:3 Yakutiye/ERZURUM Tel: +90 (442) 235 61 11- Faks: +90 (442) 235 61 14 www.kudaka.org.tr

Detaylı

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK YÜKLERİMİZİ YAKLAŞIK %90 ORANINDA KARAYOLU İLE NEKLEDİYORUZ. YÜK NAKLİYESİNDE DENİZLERİMİZDEN SADECE %5 ORANINDA FAYDALANABİLİYORUZ. KARAYOLUNUN YAKIT SARFİYATI ÇOK YÜKSEK DOLAYISIYLA

Detaylı

Türkiye Denizcilik ve Lojistik

Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye İki kıtayı buluşturan, coğrafi konumu ve jeopolitik yapısı sebebiyle denizcilik ve lojistik faaliyetlerinde tarihte de bugün olduğu gibi kilit öneme sahip bir ülke

Detaylı

DEMİRYOLU TAŞIMACILIK İSTASYONLARI TERMİNOLOJİSİ. Hande Baki Hasan Akkılıç Mustafa Akkulak Sertaç Altunbaş

DEMİRYOLU TAŞIMACILIK İSTASYONLARI TERMİNOLOJİSİ. Hande Baki Hasan Akkılıç Mustafa Akkulak Sertaç Altunbaş DEMİRYOLU TAŞIMACILIK İSTASYONLARI TERMİNOLOJİSİ Hande Baki Hasan Akkılıç Mustafa Akkulak Sertaç Altunbaş Demiryolu Taşımacılığı İÇERİK Demiryolu Taşımacılığının Avantajları Demiryolu Taşımacılığının Dezavantajları

Detaylı

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir.

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir. Şehirlerin Gelişimi Şehirlerin ortaya çıkış biçimleri ve ekonomik etkinlikleri farklı olduğundan, şehirlerle ilgili tek bir tanım yapabilmek güçtür. Ancak şehirleri kırsal yerleşim birimlerinden ayıran

Detaylı

Taşıma L.Yönetim Depolama Yükleme

Taşıma L.Yönetim Depolama Yükleme Yrd.Doç.Dr. Birsen KOLDEMİR Kpt. Engin KUDU İZMİR / 05-06.10.2015 *Lojistik maliyetler nihai ürünün satış fiyatının %13-35 i dolaylarındadır. Lojistik Maliyetler 15.5 12.1 51.6 Taşıma L.Yönetim Depolama

Detaylı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı 1 9 7 0 ' d e n b u y a n a NAKLİYE YÜK BORSASI D Ü N Y A ' N I N T A Ş I Y I C I G Ü C Ü! Türkiye'nin 81 ilinden 935 ilçesine yurtiçi 70.000 araç ve 8.500 temsilcilik, yurtdışı binlerce anlaşmalı şoför

Detaylı

Rus Limanlarında 20 gün Bekleme Devri Bitiyor

Rus Limanlarında 20 gün Bekleme Devri Bitiyor Rus Limanlarında 20 gün Bekleme Devri Bitiyor Novorossiysk civarındaki bir limanda başlatılacak Basitleştirilmiş Gümrük Hattı uygulamasıyla Türkiye'den denizyoluyla limana gelen ihraç ürünleri, ek kontrollere

Detaylı

İzmir Alsancak Limanı Yük Analizi

İzmir Alsancak Limanı Yük Analizi Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt: 10, Sayı:4, 2008 İzmir Alsancak Limanı Yük Analizi Soner Esmer Özet İzmir Alsancak limanında yüklenen ve boşaltılan yükün, hangi bölgelerden

Detaylı

ULAŞIM. MANİSA www.zafer.org.tr

ULAŞIM. MANİSA www.zafer.org.tr ULAŞIM Kara taşımacılığı 2023 hedeflerinde büyük merkezler otoyollarla bağlanırken, nüfusu nispeten küçük merkezlerin bu otoyollara bölünmüş yollarla entegre edilmesi hedeflenmektedir. Harita 15 ve Harita

Detaylı

ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ

ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ ĠSKENDERUN KÖRFEZĠ Demir-Çelik ve enerji sektörünün ön plana çıktığı, Türkiye Ham Sıvı Demirinin %48 nin üretildiği, BTC ve Kerkük Petrol Boru Hattının bulunduğu,

Detaylı

OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ

OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ 14.09.2017 OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ Türk Karayolu Taşımacılarının Gittiği Ülkelerin Tümü Türk İhracat Taşımalarında Yoğunluk Haritası İHRACAT TAŞIMALARI Geçen yıl Ocak-Ağustos

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA

DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA UTİKAD Türkiye de ve uluslararası alanda kara, hava, deniz, demiryolu, kombine taşımacılık ile lojistik hizmetler üreterek taşıma organizasyonunu

Detaylı

ÖMER FARUK BACANLI. DTD Genel Sekreteri 10 Eylül 2015

ÖMER FARUK BACANLI. DTD Genel Sekreteri 10 Eylül 2015 ÖMER FARUK BACANLI DTD Genel Sekreteri 10 Eylül 2015 * DTD hakkında Genel Bilgi, * Ulaştırma Sektör üne Genel Bakış, * Türkiye nin Ulaştırma Sektör ündeki Yeri, * Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi,

Detaylı

BALIKESİR. Lojistik Atlası

BALIKESİR. Lojistik Atlası BALIKESİR Lojistik Atlası Balıkesir Gelişen Ulaşım Ağı ile Yatırımların Yeni Gözdesi Kuzey-Güney ve Doğu-Batı bağlantı yollarının kesişiminde bulunan Balıkesir, Türkiye nin lojistik üssü olmaya aday. Mevcut

Detaylı

Gümrük ve 2009, Ticaret Istanbul Uzmanları Derneği SEMPOZYUM

Gümrük ve 2009, Ticaret Istanbul Uzmanları Derneği SEMPOZYUM Tamer Dinçşahin Gümrük ve 2009, Ticaret Istanbul Uzmanları Derneği SEMPOZYUM Türkiye ve Dünyada Lojistik Sektörü Çetin NUHOĞLU UND Yönetim Kurulu Başkanı & TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı Haziran

Detaylı

10. KOMBİNE TAŞIMACILIK

10. KOMBİNE TAŞIMACILIK 10. KOMBİNE TAŞIMACILIK Günümüzde bir yük, çıkış noktasından varış yerine kadar değişik ulaştırma türlerini kullanarak ulaşır. Bu nedenle taşımacılıkta malın kısa sürede, ekonomik ve güvenli olarak hedefine

Detaylı

Liman Rekabetçiliği ve Etkinlik: Türkiye deki Konteyner Limanları Üzerine Bir Analiz

Liman Rekabetçiliği ve Etkinlik: Türkiye deki Konteyner Limanları Üzerine Bir Analiz Liman Rekabetçiliği ve Etkinlik: Türkiye deki Konteyner Limanları Üzerine Bir Analiz Sunumu Yapan; E. Fırat AKGÜL 6 Kasım 2015 1 Yazarlar Ersin Fırat AKGÜL a,b Araştırma Görevlisi Doktora Öğrencisi Cemile

Detaylı

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL Title of Presentation Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL İçindekiler 1- Yeni Büyük Oyun 2- Coğrafyanın Mahkumları 3- Hazar ın Statüsü Sorunu 4- Boru Hatları Rekabeti 5- Hazar

Detaylı

Başlıca İthal Maddeleri : Petrol yağları, buğday, palm yağı, otomobil, gübre, iş makineleri

Başlıca İthal Maddeleri : Petrol yağları, buğday, palm yağı, otomobil, gübre, iş makineleri Etiyopya ve Seramik Sektörü Bilgi Notu GENEL BİLGİLER Resmi Dil : Amharikçe, Oromo, Tigrinya, Somaliae, İngilizce Başkenti : Addis Ababa Yüzölçümü : 1.127.127 km2 Nüfus : 88,4 Milyon(2013 tahmini Önemli

Detaylı

Kaynak : CIA World Factbook

Kaynak : CIA World Factbook Türk Plastik ve Mamulleri, Ambalaj Sektörü ve Plastik İşleme Makine Üreticileri İçin SIRBİSTAN Pazarının Değerlendirmesi GENEL BİLGİLER : Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV EIU tahminine göre Sırbistan

Detaylı

Ülkemiz Ulaştırma Politikalarının Doğu Karadeniz Bölgesi nin Kalkınması Üzerindeki Etkileri

Ülkemiz Ulaştırma Politikalarının Doğu Karadeniz Bölgesi nin Kalkınması Üzerindeki Etkileri Ülkemiz Ulaştırma Politikalarının Doğu Karadeniz Bölgesi nin Kalkınması Üzerindeki Etkileri Bengi Pınar Aytaç Fazıl Çelik Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

Detaylı

İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ

İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ ŞEHİRCİLİK, PLANLAMA VE İNŞAAT MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR AĞUSTOS 2014 Adres: Atatürk Caddesi No: 126 35210 Pasaport İZMİR Çağrı Merkezi: 444 92 92 Faks:

Detaylı

Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin

Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin 80 81 de taçlandırmaktadır. Nitekim Mersin Serbest Bölgesi; 9 bine yakın istihdamı ve Türkiye de faaliyet gösteren 19 Serbest Bölge içerisinde

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr 299

Ekonomik Rapor 2011. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr 299 2.8 Satın Alma Gücü Paritesi 2.8.1 Hacim Endeksleri Uluslararası Karşılaştırma Programı (UKP) esas alınarak, Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla (GSYİH) ve bileşenleri temelinde uluslararası hacim karşılaştırmalarını

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Mart 215 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

RAKAMLARLA DÜNYA, TÜRKİYE VE İZMİR KRUVAZİYER TURİZMİ

RAKAMLARLA DÜNYA, TÜRKİYE VE İZMİR KRUVAZİYER TURİZMİ DÜNYA KRUVAZİYER PAZARI NEREYE GİDİYOR? Hazırlayan: Mine Güneş / İzmir Ticaret Odası Kruvaziyer Sorumlusu Uzman RAKAMLARLA DÜNYA, VE İZMİR KRUVAZİYER TURİZMİ Kruvaziyer destinasyonlar içerisinde, Büyüme

Detaylı

TÜRKİYE 81 İL SANAYİ DURUM RAPORU

TÜRKİYE 81 İL SANAYİ DURUM RAPORU TÜRKİYE 81 İL SANAYİ DURUM RAPORU İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM 2014 / ANKARA 1 44 MALATYA 1.İLİN SANAYİ YAPISI Malatya da tarıma dayalı sanayi sektöründe; şeker fabrikası, kayısı

Detaylı

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Murat KORÇAK Kimya Yüksek Mühendisi 2. Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu ve Sergisi 1 Sunum İçeriği Denizcilik Sektörüne Temel Bakış

Detaylı

Kastamonu - Merkez İlçe

Kastamonu - Merkez İlçe Kastamonu - Merkez İlçe YATIRIM YERİ KATALOĞU Kastamonu - Merkez İlçesi uygun yatırım yerleri www.kuzka.org.tr Kastamonu OSB, şehre ve bölgeye ciddi ekonomik girdiler sağlamaktadır. OSB'de değişik sanayi

Detaylı