YAPI MALZEMESİ VE LABARATUVARI A H Ş A P

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YAPI MALZEMESİ VE LABARATUVARI A H Ş A P"

Transkript

1 YAPI MALZEMESİ VE LABARATUVARI A H Ş A P Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi

2 AHŞAP Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen, ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir. Ahşap en eski yapı malzemesidir. İnsan oğlunun eski çağlardan beri barınma ve korunma amaçlı olarak ahşabı kullandığı bilinmektedir.

3 AHŞAP Özellikle son yıllarda geliştirilen sentetik tutkalın birleşim aracı olarak kullanılmasıyla, köprü, spor salonu vb. büyük yapı sistemlerinin ahşap ile yapılabilmesine olanak sağlamıştır.

4 AHŞAP Çağımızda ahşap yerine plastik, metal, alüminyum, beton ve çimento gibi malzemelerin kullanılmasına rağmen ahşap, görünüş, izolâsyon ve istenilen şeklin kolayca verilmesinden dolayı yine tercih edilen bir malzemedir. Fakat çatı dışında binalarda ve köprülerde taşıyıcı malzeme olarak ahşap kullanımı azalmıştır.

5 AHŞAP ÇEŞİTLERİ 1. Doğal Ahşap 2. Suni Ahşap Doğal ahşabın kesilerek standart boyutlara getirilmiş haline ise, kereste denir.

6 AHŞAP ÇEŞİTLERİ Ahşap atıklarının değişik şekil ve isimler altında üretilmesi ile suni ahşaplar üretilmektedir. Bu mamuller çeşitli isim altında anılmaktadır. Bunlar; sunta, kontrplâk, MDF, OSB, kontra tabla vb. malzemelerdir.

7 DOĞAL AHŞAP Ahşabın yaş ve canlı olanına ağaç denir. Ağaçlar dal, gövde ve kök gibi kısımlarından oluşur ve bu kısımların özellikleri birbirinden farklıdır. Ahşap heterojen ve izotrop bir yapıya sahiptir. Buna rağmen ağaçların ortak özelliklerine bakarak, bunları gruplara ayırmak, tanınmalarını kolaylaştırmak, kullanım yerlerini belirlemek mümkündür.

8 Ağacın İç Yapısı Ağaç; boy doğrultusundaki molekül bağları çok kuvvetli, yanal doğrultuda zayıf molekül bağlantılı, karbonlu, hidrojen esaslı, molekülleri arasına su alarak kristalleşmeyen bir pelte oluşturarak, moleküllerin arasının açılmasıyla kütlesi şişen, jelin kurumasıyla büzülen ve rötre oluşturan bir hammaddedir.

9 Ağacın İç Yapısı Ahşabın yapısını selüloz jeli tarafından birbirine yapıştırılmış boru şeklindeki hücreler oluşturur. Lif adı verilen ve içleri boş borucuklar şeklinde olan bu hücrelerin kenarları mikroskobik büyüklükteki selüloz iplikçikler tarafından spiral bir şekilde örülmüştür. Ahşabı mekanik ve kimyasal yollarla parçalayıp lifleri ayırmak sonradan bunları tekrar daha uygun bir şekilde birbirlerine yapıştırmak da mümkündür.

10 Ağacın İç Yapısı Hücrelerin çoğu boyuna doğrultuda yani lif doğrultusunda büyürler. Bazıları da öz ışınları adı verilen şeritler şeklinde büyürler. Yeni lifler kabuk ile eski odun arasında ürerler. İlkbaharda üreyenler, yazın üreyenlere göre daha az yoğun, daha yumuşak ve daha zayıftırlar. İç yapı farkları ağaç çeşitlerinin tanınmasına yardımcı olurlar. Öz ışınlarının genişliği, iletken boruların demet halinde veya dağınık halde oluşu, yıllık halkaların karakteristikleri, renk, koku ve ağırlıkları birbirlerinden ayrılmalarını sağlayan özellikleridir.

11 DOĞAL AHŞABIN İÇERİĞİ Ağaçlarda şu kimyasal maddeler mevcuttur. Bunlar, selüloz, lignin ve hemiselüloz dur. Bunların dışında reçine, kül bileşikleri albümin, mum ve bazı boyalı maddeler de sayılabilir.

12 Ağaçlarda Mevcut Kimyasal Maddeler 1-Selüloz: Ağaç içerisindeki selüloz; beyaz, güneşte renk değişikliği olmayan ağaca eğilme kabiliyeti veren bir maddedir. Ağaç içerisinde ağırlık olarak oranı, kuru ağaç ağırlığının % kadardır.

13 Ağaçlarda Mevcut Kimyasal Maddeler 2-Lignin: Lignin, ağaca gevrek yapı kazandıran bir maddedir. Otsu bitkilerden farklılığını kazandıran sertliği verir. Ağacın dik durmasını sağlar. Basınca karşı dayanımı arttırır. Lignin, esmer kırmızımtırak renkte olup güneş ışınlarının etkisiyle solar ve sararır. Ağacın yapısındaki lignin miktarı %14-23 oranındadır.

14 Ağaçlarda Mevcut Kimyasal Maddeler 3-Hemiselüloz: Hidrolize oldukları zaman basit şekere dönüşürler. Ağaç içerisindeki miktarı %15-25 oranındadır. Hemiselülozlar genel olarak demir, silisyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, potasyumdan meydana gelir. Bunların dışında bazı ağaç türlerine göre şu maddelerde bulunur: Reçine, albumin (protein), nişasta, şeker, dekstirin (nişasta türü karbonhidrat), silikat asidi vb. gibi.

15 Enine Kesilen Ağacın Kısımları 1. Kabuk: Ağaç gövdesini dış etkilerden koruyan, en dışta ince bir zar, ortada mantar, altta kitabe tabakasından oluşan kısımdır. 2. Doğurucu Tabaka-Kambiyum: Kabuk ile dış odun arasındaki sulu ve kaygan tabaka olup her yıl ilkbahar ve sonbaharda iki defa halkalar oluşturarak ağacın kalınlaşmasını ve büyümesini sağlayan kısımdır.

16 Enine Kesilen Ağacın Kısımları 3. Odun: Özün etrafında ağaç kalınlığının yarısı çapında koyu, iç odun diye adlandırılan ve iç odunun etrafında kabuk dibine kadar olan ve dış odun diye adlandırılan iki kısımdan oluşmuştur. 4. Öz: Ağacın fidan halindeki gövdesi olup, zamanla çürüyen kısımdır. Dolayısı ile kereste olarak kullanılması tavsiye edilmez.

17 Enine Kesilen Ağacın Kısımları 5. Öz Işınları: Özden kabuğa doğru uzanan ince ve parlak çizgilerdir. Ağacın dayanıklılığını azaltır. Çok fazla bulunması ağacın yaşlılığını gösterir ve ağaç kurutulurken buralardan çatlar. 6. Yaş Halkaları: Kesit kenarlarına paralel daireler olup; açık, geniş ve yumuşak olanlara ilkbahar halkaları; koyu renkli, sert ve ince olanlara ise, sonbahar halkaları denir. Halkaların sayılmasıyla ağacın yaşı hesaplanabilir.

18 Ahşap Su İlişkisi Bir ağaç C o de fırınlanırsa bünyedeki su tamamen gider, geriye ağaç kitlesi ve hava kalır. Bu haline tam kuru ağaç denir. Ağaç tamamen su içinde uzun süre bekletilirse, bünyedeki hava çıkar, yerini su işgal eder. Bu haline tam yaş ağaç denir. Ağaçlar hücrelerden oluşmuştur. Ağaç içerisinde bulunan öz suyunda çeşitli tuzlar vardır. Bu tuzlar ağaç bünyesine su çeker. Ağaç hücre zarları miseller vasıtasıyla bu suyu tutarlar. Misellerin birbirini çekme kuvveti ile suyun çekme kuvveti birbirini dengeleyinceye kadar havadaki rutubeti bünyesine alırlar. Bu işlem sonunda boşluklar tamamen suya doygun hale gelir. Buna lif doygunluğu denir.

19 Ahşap Su İlişkisi Yaş ağaç açık havada bırakılırsa havadaki rutubet oranına kadar ağaç su kaybederek kuru ağaç, açık havada bırakılırsa havadaki rutubeti bünyesine alır. Bu işlem rutubet dengesi sağlanıncaya kadar devam eder. Ağacın bu haline hava kurusu denir. Ağaçlar fırınlandıktan sonra bünyelerine havadan şekil değiştirecek kadar rutubet almaz. Eğer alırsa su ile direkt teması var demektir. Genel olarak ahşap doğrama ve mobilya yapımında fırınlanmış ağaç kullanılması bundan dolayı çok önemlidir.

20 Ahşap Su İlişkisi Ahşaplar rutubet oranlarına göre bulundurdukları su miktarları şu şekildedir : Tam kuru rutubet oranı %0 dır. Hava kurusu %5-20 Lif doygunluğu %30-33 Taze ağaç % Tam yaş % Ağaçlarda göbek odunu yalancı oduna göre daha az su bulundururlar.

21 Yaprak Durumuna Göre Ağaç Türleri 1. Geniş Yapraklı Ağaçlar 2. İğne Yapraklı Ağaçlar

22 İğne Yapraklı

23 Geniş Yapraklı

24 Geniş Yapraklı Ağaçlar ve Kullanım Alanları Meşe: Ak, kara, tüylü, mantar ve kızıl meşe gibi çeşitleri vardır. Parke, kiriş, döşeme, kapı, pencere, duvar kaplaması, mobilya, kazma ve kürek sapı yapımı gibi yerlerde kullanılırlar. Akçaağaç: Mobilyacılık, parke, alet kolları, rende gövdesi, takım sapları, oymacılık ve tornacılıkta kullanılırlar. Dışbudak: Araba, fıçı yapımı, doğrama, kaplama ve merdiven küpeştesi yapımında kullanılırlar.

25 Geniş Yapraklı Ağaçlar ve Kullanım Alanları Ceviz: Mobilyacılık, merdiven kaplaması, parke, lambri ve model yapımında kullanılıp, yapıcılıkta fazla kullanılmazlar. Ihlamur: Resim aletleri, oymacılık, tornacılık, heykelcilik, modelcilikte kullanılıp, yapıcılıkta fazla kullanılmazlar. Kızılağaç: Su inşaatlarında, geçici işlerde ve meyve sandığı yapımında kullanılırlar.

26 Geniş Yapraklı Ağaçlar ve Kullanım Alanları Gürgen: Mobilyacılık, doğramacılık, makine parçaları, torna ve marangoz tezgahları, işkence, takım sapı, rende gövdesi yapımında ayrıca fırınlanarak parke üretiminde kullanılırlar. Kavak: Resim masaları, plançete, bavul, sandık, kağıt ham maddesi ve tavan kaplaması olarak kullanılırlar. Karaağaç: Mobilyacılık, doğramacılık, lambri, parke ve merdiven kaplaması olarak kullanılırlar.

27 Geniş Yapraklı Ağaçlar ve Kullanım Alanları Kayın: Mobilyacılık, merdiven basamağı ve parke yapımında kullanılırlar. Diğerleri: Diğer ağaçlar huş, kiraz, armut, dut, elma, kestane, akasya, erik, zeytin, fındık, limon, şimşir vb. gibi ağaçlardır. Pek çoğu meyve ağacıdır. Kereste elde edilmek amacıyla yetiştirilmezler. Üretim elde edildiği sürece, yaşlanmadan kesilmezler. Meyve üretiminde mümkün olduğunca fazla verim elde etmek amacıyla çok geniş bir şekilde dallanıp budaklanmasına çalışıldığı için yapı alanında fazlaca kullanılmazlar.

28 İğne Yapraklı Ağaçlar ve Kullanım Alanları Sarı (Adi) Çam: Mobilyacılık ve her türlü yapı işlerinde kullanılırlar. Kara Çam: Ambalaj sandığı yapımı ve yapının kaba işlerinde kullanılırlar. Kızıl Çam: Ambalaj sandığı yapımında kullanılırlar. Fıstık Çamı: Devamlı su içinde, devamlı kuru yerlerde ve özellikle yetiştiği yerlerde kullanılırlar.

29 İğne Yapraklı Ağaçlar ve Kullanım Alanları KARA ÇAM SARI ÇAM SELVİ LADİN SELVİ

30 İğne Yapraklı Ağaçlar ve Kullanım Alanları FISTIKÇAM KIZILÇAM LADİN SELVİ

31 İğne Yapraklı Ağaçlar ve Kullanım Alanları Beyaz (Köknar) Çam: Direk, kiriş yapımı ve kalıp işlerinde kullanılırlar. Ladin: Her türlü yapı işleri, doğrama, merdiven, döşeme, lambri, mobilya ve müzik aletleriyle kontraplak yapımında kullanılırlar. Selvi: Her türlü doğrama yapımında kullanılırlar.

32 Lif Durumuna Göre Ağaç Türleri İnce lifli ağaçlar: Akçaağaç, söğüt, v.b ; Kalın lifli ağaçlar: Dış budak, karaağaç, meşe v.b; Uzun lifli ağaçlar: Karaağaç, yabanî çam ve diğer çam türleri; Kısa lifli ağaçlar: Akçaağaç, beyaz kayın v.b; Eğri lifli ağaçlar: Ceviz vb. ağaçlar şeklinde gruplandırılabilirler.

33 Yapıcılıkta Kullanılan Ağaç Türleri Sert Ağaçlar : Meşe, gürgen, kestane, kayın, akçaağaç, karaağaç, dışbudak vb. Beyaz Ağaçlar : Kavak, ıhlamur, köknar, çınar vb. Sakızlı ( Çıralı ) Ağaçlar : Bütün çam türleri. İnce Dokulu ve Kıymetli Ağaçlar : Ceviz, armut, şimşir, maun, abanoz vb. ağaçlar diye gruplandırılabilirler.

34 Ağaç Zararlıları A- Hayvanlar: Kıl keçileri, geyik, karaca, sincap, orman fareleri, ağaç kakanlar, kunduzlar, ağaç kurtları vb. B- Böcekler: Çam, çalgıcı böcekler, çürük çam, meşe, ev kurtları, ağaç arıları, ağaç karıncaları, ağaç delen kelebekler, termitler vb. C- Mantar Hastalıkları: Delikli çürük, ardaklanma, morarma, kızıl, yeşil ak ve boğum çürükler ile ev ve bodrum mantar hastalıkları vb. D- Yangın.

35 Ağacın Kesilmesi Ağaçlar sonbaharda veya kışın içinde besin suyunun en az olduğu zaman kesilir. Dalları budanıp, soyularak tomruk haline getirilir. Orta yaşlı ağaçlar kesilince kalın kolları üzerine düşmemelerine dikkat edilmeli ve mümkün olduğunca kısa zamanda ormandan çıkarılmalıdır.

36 Ahşap Bozulmaları Renk değişimi: Çoğunlukla mantar etkisiyle meydana gelen renk değişimidir. Reçinelerde yaş halkalarında mavileşme, kayınlarda sarı lekelerin oluşması olarak göze çarparlar. Aynı zamanda bu lekeli yerlerde yumuşama söz konusudur. Çürüme: Genellikle çürümeler mantar etkisiyle ortaya çıkar. Çürüme olan yerler yumuşar, tozlaşır ve zamanla kovuk haline dönüşür. Bu çürümeler genellikle rutubetli ışıksız ve hava akımının olmadığı yerlerde depolanan ahşaplarda rastlanır. Bu ortamlar mantarlaşmayı kolaylaştırır. Ahşabın mekanik ve fiziksel özelliklerini olumsuz yönde etkiler.

37 Ahşap Bozulmaları Böcekler: Ahşabın diğer bir düşmanı da odunu yiyerek beslenen bazı böceklerdir.bu böceklerin faaliyeti ile ahşabın içinde birtakım boşluk ve kanalcıklar şeklinde böcek ve kurt yenikleri oluşur. Kesitin azalması nedeni ile dayanım düşüklüğüne sebep olan bu gibi yeyintiler de ahşap için kusur sayılır. Ahşap bu zararlılardan civabiklorür, kreozot bakır sülfat, çinko klorür, krom, arsenik, bor veya flor tuzları yada bezir yağı ile korunmalıdır.

38 Ağacın Korunması 1) Besinli Suyun Giderilmesi Fırınlarda veya açık havada kurutmak, Besin suyunun kısmen de olsa çıkmasını sağlamak için temiz suya sokularak beklemek, Ahşabın kazanlara konulup, buhar gönderilerek buharlanması,

39 Ağacın Korunması 2) Yüzeyin Koruyucu Maddelerle Kaplanması Yüzeyin hafifçe yakılarak kömürleştirilmesi, Eritilmiş zift, asfalt, maden vb. maddeler sürülerek kaplanması, Kurutulduktan sonra bezir, neft, vernik, boya sürmek,

40 Ağacın Korunması 3) İçerisine Koruyucu Şırınga Edilmesi Ağaç gövdesine açılan yarıklara çanaklar ile akıtılarak, Kesik ağaç başlarından basınç ile sokularak,

41 Ağacın Korunması 4) Diğer Metotlar Ağaç eriyiğe daldırılarak, daldırma usulü ile, Basınçla ağaca eriyik içirilerek, tam doldurma usulü ile, Basınçla önce hava sonra eriyik içirilerek, basınçlı hava ile korunması mümkündür.

42 Ağacın Kurutulması % 80 kadar olan su miktarının % arası değere kadar indirilmesine ağacın kurutulması denir. Kurutma iki metotla yapılır. 1. Tabii Kurutma 2. Sunii Kurutma

43

44 İSTİFLENME ŞEKİLLERİ

45 Tabii Kurutma Tabii kurutmanın sakıncaları : Kurutma süresi uzundur, İstenilen rutubet derecesine kadar kurutulamaz, Kurutmanın uzun süre almasından dolayı mantar ve böcekler zarar verir, Kurutmanın uzun süre almasından dolayı sermaye bağlı kalır ve ticari açıdan ekonomik olmaz.

46 Tabii Kurutma Tabii kurutmanın yararları : Büyük bir tesise ihtiyaç göstermez, Ağaç tabii rengini muhafaza eder, Kullanım alanında rutubet alış-verişi yapmamasından dolayı eşyada veya elemanda deformasyon olmaz.

47 Suni Kurutma Suni kurutma kereste istifi çevresinden sıcak hava dolaştırılmasıyla kereste bünyesindeki suyun sıcak hava yardımıyla uzaklaştırılması işlemidir. Bu işlem değişik metotlarla yapılır. Suni kurutma metotları: Kurutma odasında kurutma, Kurutma kanalında kurutma, Yüksek frekansla kurutma, Mor ötesi ışınlarla ( radyasyon ) kurutma, Vakumla kurutma, Kimyasal kurutma, Çözücü buharla kurutma.

48 Suni Kurutmanın Faydaları Kurutma süresi tabii kurutmaya göre çok kısadır. Bundan dolayı herhangi bir mantar ve böcek keresteye zarar veremez, Sermaye bağlı kalmaz, Kereste istenilen rutubet derecesine kadar kurutulur, Daha kuru kereste elde edilir.

49 Suni Kurutmanın Mahsurları Ayrı bir tesis gerektirir, Kerestede renk değişikliği olabilir, Kullanıldığı yerde ortam nemine yakın rutubet alır. Buda eşyanın ve elemanın rahat çalışmasını engeller.

50 Ağacın Buharlanması Günlük yaşantıda fırınlanmış veya fırınlanmamış kereste ifadesi kerestenin (ağacın) buharlanıp buharlanmadığının karşılığıdır. Bunun kanatmayla ilgisi yoktur. Buharlanma 35 m3 hacmindeki bir odada yapılır. Bu odaya 4 atm. basıncında 100 o C de buhar verilerek içindeki kerestenin kullanım alanlarında doğal renginden biraz daha koyu renk alması ve rutubetten daha az etkilenmesi için yapılır. Ayrıca kerestenin işlenmesi daha kolay olur.

51 Ağacın Emprenye Edilmesi Emprenye ; sıvı, katı ve gaz halindeki bulunan maddeleri ahşabın bünyesinden geçirilmesi işlemine denir ( T.S. 343 ). Emprenye Metotları 1- Fırça ile sürme veya püskürtme metodu, 2- Kısa süreli ( 3-4 dak. ) daldırma, 3- Daldırma ( 0,5-3 saate kadar ), 4- Uzun süreli daldırma, 5- Kazanda basınçla emdirme.

52 Ahşabın (Tomruğun) Biçilmesi Yuvarlak kesitli ahşabın birleşmesi ve gereğinden fazla kesitli kereste kullanılmasından dolayı ekonomik ve kullanım yönünden uygun değildir. Bu nedenlerden dolayı yuvarlak ahşapları dikdörtgen veya kare kesitli hale sokmak daha uygundur. Tomruğu biçerken hem en fazla kereste almayı, hem de elde edilecek kerestenin özelliklerine göre nerelerde kullanılacağını hesaba katmak gerekir. Tomruklar, katraklar ve şerit testerelerle biçilir. Ayrıca yer alma, baş alma, ve boylara ayırma için çeşitli testereler kullanılır.

53 Belli Başlı Biçme Şekilleri a) Basit biçme: Tomruğu olduğu gibi katrağa vererek tamamiyle biçmedir. b) Prizmatik biçme: Tomruğun iki tarafında iki kalın kapak alınarak, çevrildikten sonra katrağa vermedir. c) Çeyrek biçme (ayna biçmesi): Tomruğun önce dört parçaya ayırıp bunları merkezi olarak biçmedir. d) Diyagram biçmeleri: Değerli ağaç tomrukları en iyi desen elde edilecek şekilde çeşitli doğrultularda çevrilerek ustalıkla biçilir. İhtiyaca göre kereste hazırlanırken en ekonomik olanı tercih edilmeli, fazla zayiattan kaçınılmalıdır.

54 Tahtaların Biçilmesi ve Çalışma Şekli Biçilecek tomruklardan tahta veya kalaslardan nispeten ince kereste elde edilmek isteniyorsa ve tomruklar büyük çaplı ise, biçme işine özel itina göstermek gerekir. Bu tomruklar elde edilecek tahta ve kalasların genişlikleri fazla olacağından biçildikten sonra kerestenin büküldüğü görülür. Buna mani olmak için tomruklar biçilmeden önce iyice kurutulmalıdır. Tomruklar ne kadar yaş ve tahta ve kalasların genişlikleri de ne kadar fazla olursa bükülme de o kadar fazla olacaktır. Kuruyan tahtalar göbek veya sırt tahta oluşana ve senelik halkaların durumuna göre çeşitli şekiller alabilir. Burada senelik halkaların kenara dik olmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü böyle tahtalar kurudukları zaman şekillerini daha az değiştirirler.

55 Ahşabın Faydaları Hafif olup küçük kesitlerle yapımı mümkündür, Montajı kolay ve çabuktur. Beton ve betonarmedeki gibi donatının döşenmesi ve kalıbın yapılması beklenmediğinden kullanım daha süratle gerçekleşir. Şantiyeye taşınması kolaydır, İşçiliği kolay imalatı hızlı olur, Montajdan sonra tam yükle yüklenmesi mahsurlu değildir, Yerinden söküldükten sonra az bir zayiatla tekrar kullanılabilir, Şekil vermek kolay olup, sıcak malzemedir ve buda tercihini artırır, Asit, baz, tuz ve dumanlı gazlara karşı çok dayanıklıdır.

56 Ahşabın Sakıncaları Sıcakta çeker, rutubette şişer. Bu durumda çatlaklar meydana gelir, Homojen bir malzeme değildir, anizotrop bir malzemedir, mukavemeti lif doğrultularına göre değişir. Rutubete maruz kalması mantarların çoğalmasını sağlar, Yanıcıdır ve yanan artığının kullanımı mümkün değildir, Dayanımı düşüktür. Boyama ve cila gibi sürekli bakım gerektirir, Küçük yapı yapılmasını gerektirir. Emniyet gerilmesi küçük olduğundan büyük açıklıklarda kullanılmaları mümkün değildir.

57 Ağacın Kusurları 1.Buruk Ağaçlar: Rüzgârın sadece bir yönden esmesi veya ağacın bir yönden güneş görmesinden kaynaklanır. 2.Kaçık Merkezli Ağaçlar: Özün ortada oluşmamasından kaynaklanır. Keresteleri çatlar, çok çalışır ve çarpılırlar. 3.Çok Budaklı Ağaçlar: Dal ve kolların kesilmesi veya kırılmasından çok budak oluşur. 4.Ağaçta Oluklar: Tahtaları dalgalı olur. 5.Ağaçta Urlar: Gövdeden dışarıya doğru olan şişkinliklerdir. Kerestesindeki elyaflar düzgün olmayacağından farklı çalışma yapar.

58 Ağacın Kusurları 6.Eğri Gövdeli Ağaçlar : Yeterli uzunlukta düzgün kereste elde edilemez. 7.Senelik Halka Yapraklanması: Dairesel çatlaklar oluşur. 8.Don Çatlaklı Ağaçlar: Don şiddetine bağlı değişik miktarlardaki çatlakları bulunan ağaçlardır. Belirli miktardan fazla çatlakların inşaat sektöründe kullanılmaları mümkün değildir. 9.Yıldırım Çarpmış Ağaçlar: Çatlayıp kıymıklandıklarından işlenebilme zorlukları vardır. 10.Çatlak Ağaçlar: Rüzgâr, don ve hava etkisiyle gövde boyunca meydana gelen kusurlardır. Büyüklükleri oranında yapıda kullanılmazlar.

59 Kerestenin Kusurları Budaklar: Ağaç gövdesinden dışarıya doğru büyüyen dalların en kesitleridir. Parçanın lifleri budak etrafından geçerek dönükleştiği için bir kesiklik meydana gelir. Eğik lifler ( Burukluk ): Ağacın eksenine paralel olmayan liflerdir. Büyüme şekli veya kesim metodundan kaynaklanır. Yarıklar: Büyüme sırasındaki zararlar veya çeşitli doğrultudaki rötrelerin eşit olmamasından doğan çatlaklardır. Peşlenme: Eşit olmayan hacim değişmeleri ve farklı su miktarından (su miktarı değişikliklerinden) doğar.

60 Kerestenin Kusurları Reçine keseleri: Ağaç yaşken meydana gelen yaralar ve böceklerin meydana getirdiği delikleri kapatmak için reçine üreterek bu delik ve yaralı kısımlarda reçine keselerinin oluşmasına neden olur. Yıllık halka kalınlığı: İğne yapraklı ağaçlarda yıllık halka kalınlığının mekanik dayanımları azaltır. Sulama (Yalpaklık): Ahşabın dikdörtgen veya kare kesitli hale getirildikten sonra kesit üzerinde kalan kabuk veya çalağın düşmesidir. Çarpılmalar: Kurutma ve istifleme hatalarından doğan bir kusur olup parça yüzeylerinin düzlemlilikten uzaklaşmıştır. Çarpılma çeşitleri: a- Oluklaşma, b Eğilme, c Burulma, d - Kılıcına eğilme veya bunların bileşiğidir.

61 Ahşap İmalat Kusurları Biçme sırasında meydana gelen kusurlardır. Çap kaçıklığı : Kalınlıkta meydana gelen eşitsizlikle yani fazlalık veya eksikliklerdir. En kaçıklığı : Bir veya iki yanın eksenden kaçmasıdır. Sakal : Parça yanlarının çok pürüzlü olması. Ondüle : Parça yüzeyinin dalgalı biçilmesi. Testere yanığı : Kör testere ile hızlı şekilde kesmeye çalışma esnasında meydana gelen yanmadır.

62 Yapı Kerestesinin Korunması Ahşap açıkta kalınca üzeri esmerleşir. Havanın rutubeti de ahşabı çürütür. Bu etkilerden korunması ve güzel görünmesi için boyanır. Ahşap önce kurutulmalı zımpara ve perdah edilmeli, macun ile delikler tıkanıp tekrar perdah yapılmalı 1. kat bezir ile gözenekler doldurulup ilk kat astar ve iki kat yağlı boya ile sülyenlenmelidir. Tabiî görünüşünün bozulmaması gerekiyor ise, dış tesirlerin etkisindeki yerlerde vernik, iç kısımlarda cila kullanılmalıdır.

63 Ahşap Emniyet Gerilmeleri Ahşap elemanların emniyet gerilmeleri, ahşap türlerine ve sınıflarına bağlı olarak TS 647 de verilmiştir.

64 İnşaat Sektöründe Kullanılan Keresteler (TS 51) Keresteler yapıda kullanılacakları yere ve ağacın cinsine göre çeşitli boyutlarda ve özel isimler altında piyasaya sürülür. Çam ile kayın kerestelerinin bazı standart boyutları vardır. Diğer ağaçların keresteleri gövdenin durumuna göre değişik boyutlarda olabilir. Piyasada bulunan kerestelerin ölçü ve isimleri aşağıya çıkartılmıştır. Kerestenin boyları ise 3-4,5 m. arasında değişir, bunlara normal boy denir. Normal boy keresteleri her yerde bulmak mümkündür. 3m. den küçük, 5 m. den büyük boylara normal boy denmez ve bunları her yerde bulmak mümkün değildir.

65 İnşaat Sektöründe Kullanılan Keresteler (TS 51) 1. Kapak tahtası : Tomrukların biçilmesi esnasında artan, bir yüzü kavisli dış ağaç kısmıdır. Ucuz temin edilebilmeleri dolayısıyla tahta perdelerde, geçici şantiye barakalarında, döşeme arası dolgularında kullanılır. 2. Çıta : Kalınlığı,1,5-3 cm, genişliği 2-5 cm. ve uzunluğu 0,5-4 m. dir. Kalıp klapalarında, bağdadi sıva yapımında, kagir kısımların ek yerlerini örtmede, çatılarda kiremit altı çıtası vb.. yerlerde kullanılır. 3. Kadron: Kare kesitli kerestelerdir. Kesitleri 4x4 ile 12x12, uzunlukları ise 3-5m. arasındadır. Genellikle kalıplarda dikme olarak, beton üzerine ahşap döşemede yastık olarak, çatılarda aşık, toprak iksalarında destekleyici dikme olarak kullanılır.

66 İnşaat Sektöründe Kullanılan Keresteler (TS 51) 4. Lata: Dikdörtgen kesitli kerestelerdir. Kalınlığı 2.5 x 6cm. genişliği 8x12 cm. uzunlukları ise 2,5-4 m. arasındadır. Genellikle çatıda mertek ve, tavan kirişi, betonarme kalıplarda ızgara kirişi olarak kullanılır. 5. Direk : Yuvarlak ve kare kesitli kerestelerdir. Kalınlık ve genişlik 12x12 cm. ve daha büyük, uzunluğu 3-5 m.dir. Çatılarda dikme, toprak iksalarında dayanak olarak kullanılır. 6. Kiriş : Dikdörtgen kesitli kerestelerdir. Kalınlıkları 8-28 cm. yüksekliği cm. ve uzunluğu 2,5-4 m. dir. Ağır döşeme kirişi olarak, kemer, köprü kalıplarında ve tahkimat işlerinde kullanılır.

67 İnşaat Sektöründe Kullanılan Keresteler (TS 51) 7. Tahta : Kalınlığı cm, genişliği cm, uzunluğu 3-6 m. dir. Çatılarda kiremit altında, kalıplarda, tavan, döşeme ve duvar kaplamalarında, kapı ve pencere doğramalarında, iskelelerde, köprü döşemelerinde ve toprak iksalarında kullanılırlar. 8. Kalas : mm. kalınlığında, cm. genişliğinde, 50 şer cm. artarak 3-6 m. uzunluğunda olurlar. Doğrama, iskele, iksa ve köprü döşemelerinde kullanılırlar. 9. Azman : cm. kalınlığında, cm. genişliğinde, 50 şer cm. artarak 2,5-4 m. uzunlukta olurlar. Çatı, iksa, köprü ve tahkimatlarda kullanılırlar.

68 İnşaat Sektöründe Kullanılan Keresteler (TS 51) 10. Döşemelik : mm. kalınlığında, 8-15 cm. genişliğinde,50 şer cm. artarak 3-4 m. uzunluğunda olurlar. Kaplama ve döşemelerde kullanılırlar. 11. Yuvarlak sanayi odunu : Kabuksuz orta çapı 5-8 cm, boyu cm arasında değişen yuvarlak odundur. 12. Sırık : Kabuklu orta çapı 4-7 cm boyu yaklaşık olarak 200 cm olan yuvarlak ağaçlardır. 13. Çubuk : Kabuklu orta çapı 4 cm den az, boyu 100 cm veya daha fazla olan yuvarlak ağaçtır. 14. Kereste : Yuvarlak tomruklardan testere ile biçilerek elde edilen parçalara kereste denir. 15. Parça : Standart boyutlardaki kerestelerden bir tanesidir.

69 İnşaat Sektöründe Kullanılan Keresteler (TS 51) 16. Yanları alınmış bir kereste : Tomruk ve yuvarlak ağaçların yanları alınarak dikdörtgen veya kare kesitli hale getirilmiş kerestedir. Yan yüzler birine dik ve paraleldir. 17. Bul : Bir tomruktan biçilen, iki yanı da alınmadan ve tomruk içerisindeki sırası bozulmadan blok halinde istif edilmiş parçalardır. 18. Yüz : Parçanın uzun ekseni doğrultusundaki geniş iki yüzeyidir. Kare kesitli parçaların uzun eksen doğrultusundaki yüzeylerin dördüde yüz sayılır. Tomruğun özünden en uzak yüzeye dış yüzey en yakın yüzeye de iç yüzey denir. 19. Yan (Cumba) : Uzun eksen doğrultusundaki iki dar yüzeye denir. 20. Baş : Ağacın en kesit yüzeyidir. 21. Boy : İki baş arasındaki en uzak mesafedir. 22. Genişlik : Yanlar arasındaki en uzak mesafeye denir. 23. Kalınlık : İki yüz arasındaki uzaklıktır

70 Yapı Kerestesinde Aranılan Özellikler Hangi cins olursa olsun yeni olmalıdır, İnce dokulu ve sert olmalıdır, Çatlak, yırtık, kurt yenikli ve çürük olmamalıdır, Elyaf yönünde biçilmiş olmalıdır, Kadron, kiriş ve kalasların 1m. boyunda ikiden fazla, döşeme tahtalarının 1m 2 sinde üçten fazla budak bulunmamalıdır, Budak çapları 3 cm. yi geçmemeli ve budaklar kenarda olmamalıdır, İşlenmesi kolay olmalıdır, Kullanıldığı yerdeki tesirlere dayanabilmelidir.

71 Ahşabın Kalite Yönünden Sınıflandırılması Bir yapı elemanına gelen kuvvetlere göre, bu elemanda kullanılacak kerestede lif, budak ve imalat hususları göz önünde tutularak bir kalite aranır. Bu bakımdan ahşap, kalitesine göre: I. sınıf, II. sınıf ve III sınıf olmak üzere üç sınıfa ayrılır. Taşıyıcı iskelet malzemesi olarak kullanılabilecek ahşap, emniyet gerilmesi ve kalitesine göre 3 sınıfa ayrılmıştır. I. sınıf ahşap yüksek mukavemetli, II. sınıf ahşap normal mukavemetli, III. sınıf ahşap ise, zayıf mukavemetli ahşaptır.

72 Ahşabın Sınıflandırılması I. sınıf kerestede ; Kırmızı veya beyaz çürükler, kahverengi şeritler, ayrık halkalar, halka yıldırım ve don çatlakları, kurt ve haşere yeniği, oluklar veya delikler bulunmamalıdır. Ancak ahşap kuruda kullanılacaksa mavilik ve kırmızı sert şeritler bulunabilir.

73 Ahşabın Sınıflandırılması II. ve III. sınıf kerestelerde ; Kahverengi şeritler halkavari kabuklanmalar bulunmayacaktır. Aşırı uzunlukta olmamak şartıyla yıldırım ve don çatlakları bulunabilir. Kuru yerde kullanılacak kuru ahşapta (nem oranı % 20 den az) bu sınıflar için müsaade edilen en büyük budak çapından büyük olmamak şartıyla kırmızı veya beyaz çürükler ve satıhta kurt ve haşere delikleri bulunabilir. Tekil haşere oyuklarına müsaade vardır.

74 Ahşapta Emniyet Katsayılarını Etkileyen Faktörler Kusurlar, Yükleme karakterleri, Yükleme süreleri, Sıcaklık, Su miktarı. Bu hususlarda kesin bilgilerin olmayışı nedeniyle emniyet katsayıları 5-10 gibi yüksek bir değer olarak alınır.

75 Ahşaba Uygulanan Mekanik Deneyler Statik eğilme deneyi, Liflere paralel basınç deneyi, Liflere dik basınç deneyi, Birim ağırlık deneyi, Rutubet miktarı deneyi, Rötre ve şişme deneyi, Sertlik deneyi, Yarılma deneyi, Liflere paralel çekme deneyi, Darbe deneyi,

76 AHŞABIN YAPIDAKİ KULLANIMI Rutubet, toprak ve mikroorganizma etkilerinden fazlasıyla etkilenen doğal ahşap, diğer yapı malzemelerine oranla daha çok korunmaya ve devamlı bakıma muhtaçtır. Suni ahşap malzemelerde de özellikle üretimlerinde plastik esaslı tutkal kullanılmadığı hallerde suda erime söz konusu olacağı için gerekli korunmanın yapılması ve özellikle birleşim noktalarında sert ağaç veya metal kullanılması yararlıdır. Ahşap malzemeler yapıya taşıyıcı, kaplama, doğrama, pano yalıtım ve kalıp elemanları olarak yer almaktadır. Ayrıca mobilya elemanı olarak da geniş bir uygulama olanı vardır.

77 Ahşap Taşıyıcı Elemanlar Yapıya açıklık geçmek için kullanılan kirişler, kafes kiriş, kutu kesitli veya tutkallı lamine kiriş elemanları ve kabukları bu guruptadır. Ahşap günümüzde taşıyıcı eleman olarak karkas duvar ve çatı kuruluşunda geleneksel yapı sistemlerine benzer yöntemlerle uygulanmaktadır. Kullanılan ağaç türleri genellikle çam, köknar, ladin, kayın, meşe ve kestanedir.

78 Ahşap Taşıyıcı Elemanlar Ahşap genellikle karkas sistemlerde dikme, köşe dikmesi, taban, payanda, ana kiriş, döşeme kirişi, yavru kiriş, boyunduruk, çatı sisteminde ise tavan kirişi, asma kiriş, yastık, gergi, göğüsleme, kuşak, yalama, baba, damlalık aşığı, mahya aşığı ve mertek adlarında ve çeşitli boyutlarda yer almaktadır. Yapıdaki uygulaması geçme, çivi, bulon veya tutkal gibi elemanlar kullanılarak yapılır.

79 Ahşap Kaplama Elemanları Döşeme, çatı örtüsü, tavan, iç ve dış duvar kaplaması olarak yapıya giren doğal ahşap yanında günümüzde ince kaplama levhalar, kontrplak, lif ve yonga levhalarda geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Kullanılan ağaç türleri genellikle çam, köknar, kayın, meşe, dişbudak, gürgen, karaağaç ve cevizdir. Doğal ahşap kaplamalar geçmeli, bindirmeli, yalı baskısı, lambri, parke, mozaik parke gibi çeşitli adlar olmaktadır. Kaplamalar genellikle kör döşemeye ve kadranlara çakılmak veya şap üzerine yapıştırılmak suretiyle yapıdaki yerine uygulanmaktadır.

80 Ahşap Doğrama Elemanları Pencere ve kapı kuruluşlarında yer alan ahşap günümüzde de geniş bir uygulama alanına sahiptir. Ahşap pencerelerde, kasa, kanat, kayıt, damlalık gibi, kapılarda da başlık, seren, kayıt ve tabla gibi adlar alan ahşap parçalar genellikle çıralı çam, köknar, meşe, kayın gibi ağaçlardan, tabla kısmı ise kontrplak, kaplama lif veya yonga levha gibi ahşap türleri kullanılarak üretilir. Ayrıca çıtalı, petek veya kafes dolgu üzerine iki yüzlü kontrplak veya lif levha yapıştırılarak preslenmiş şekline prese kapı adı verilmektedir. Masif kapı ise ahşap kaplama elemanların yan yana birleştirilmesi ile yapılan bir kapı türüdür. Kapı ve pencere doğramalarında birleşme, geçme ve kavala ile yapılmaktadır.

81 Ahşap Pano Hazır duvar, döşeme ve çatı panoları şeklinde yapıya giren bu tür elemanlarda genellikle suni ahşap kullanılmaktadır. Dolu, boşluklu ve petek sistem adı bilinen ahşap pano sistemler, yapı fiziği açısından her türlü gereksinmeyi karşılayan, günümüzün gelişmiş yapı malzemeleridir. Kalite kontrolü, hız ve ekonomi sağlayıcı nitelikleri ile özellikle konut üretiminde ülkemizde de kullanılması yarar sağlayacak ahşap pano sisteminin çelik, beton veya ahşap karkas arasında metal kenetler kullanılarak uygulaması yapılmaktadır.

82 Ahşap Pano Yapıda özellikle suni ahşap malzemelerden talaş ve lif levhaların diğer bir kullanılma alanı da ısı ve ses yalıtımlarıdır. Ayrıca doğal ahşap ülkemizde beton kalıp malzemesi olarak kullanılmaktadır. Doğal ahşap, yapıya merdiven, star gibi elemanlar olarak girmektedir.

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

AHŞAP YAPı MALZEMELERI

AHŞAP YAPı MALZEMELERI AHŞAP YAPı MALZEMELERI AHŞAP Ahşap en eski yapı malzemesidir. İnsan oğlunun eski çağlardan beri barınma ve korunma amaçlı olarak ahşabı kullandığı bilinmektedir. Günümüzde ormanların çeşitli nedenlerle

Detaylı

Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen, ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir.

Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen, ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir. AHŞAP MALZEMELER Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen, ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir. Ahşap, en eski yapı malzemelerinden birisidir.

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2023 YAPI MALZEMESİ I AHŞAP Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter Canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli,

Detaylı

Ahşap. İnsanlığın ilk yapı malzemelerinden. olan ahşap, canlı bir organizma olan. ağaçtan elde edilen lifli, heterojen

Ahşap. İnsanlığın ilk yapı malzemelerinden. olan ahşap, canlı bir organizma olan. ağaçtan elde edilen lifli, heterojen BÖLÜM 11 AHŞAP Ahşap İnsanlığın ilk yapı malzemelerinden olan ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen ve anizotrop bir yapı malzemesidir. Ahşap 2 Ahşabın Yapıda Kullanım Alanları

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN AHŞAP Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen, ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir. Ahşap, en eski yapı malzemelerinden

Detaylı

BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI. 3. Bölüm. Öğr. Gör. Mustafa KAVAL Afyon Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı

BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI. 3. Bölüm. Öğr. Gör. Mustafa KAVAL Afyon Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI 3. Bölüm 1 BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI Kalıp Malzemeleri Bir kalıp sistemini meydana getiren kısımlar kaplama ve kalıp iskelesi olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

Birim Fiyat Analizleri

Birim Fiyat Analizleri 3000 Ahşap kirişleme ve karkas kısımlarda değişmesi gerekli elemanların sökülmesi m² 01.017 Dülger ustası Saat 1,5 10,10 15,15 01.501 Düz işçi Saat 1 7,40 7,4 Kâr ve genel giderler hariç toplam 22,55 Kâr

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

İSKELELER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

İSKELELER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi İSKELELER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi İSKELE Yapılar inşa edilirken işçilerin, normal çalışma yüksekliğini

Detaylı

Kereste ile ilgili yürürlükteki Standardlar

Kereste ile ilgili yürürlükteki Standardlar Sıra No 1 2 3 4 5 TS EN 13556 Kereste ile ilgili yürürlükteki Standardlar 27.03.2017 TS No Açıklamalar Yuvarlak ve biçilmiş yapacak odun (kereste) - Avrupa da keresteleri kullanılan ağaçların terminolojisi

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

AHŞAP KAPILAR 12.10.2011. Öğr. Grv. Mustafa KAVAL

AHŞAP KAPILAR 12.10.2011. Öğr. Grv. Mustafa KAVAL AHŞAP KAPILAR Öğr. Grv. Mustafa KAVAL KAPI KASASI Kapı Kasa Doğrama Elemanlarını Birleştirme Kapı elemanlarının duvara bağlantısını sağlayan, duvardaki boşluk içinde çerçeve şeklinde yapılan kısma kapı

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUARLARINDA YAPILABİLEN ANALİZ VE TESTLER ORMAN ÜRÜNLERİ KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUARLARINDA YAPILABİLEN ANALİZ VE TESTLER ORMAN ÜRÜNLERİ KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUARLARINDA YAPILABİLEN ANALİZ VE TESTLER ORMAN ÜRÜNLERİ KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI Lignoselülozik Materyallerin Kimyasal Analizleri AÇIKLAMA YÖNTEM ÜNİVERSİTE

Detaylı

DOĞRAMA ÜRÜNLERİ. DOĞRAMA YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER ve ÖZELLİKLERİ MALZEME TÜRÜ OLUMLU ÖZELLİKLER OLUMSUZ ÖZELLİKLER

DOĞRAMA ÜRÜNLERİ. DOĞRAMA YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER ve ÖZELLİKLERİ MALZEME TÜRÜ OLUMLU ÖZELLİKLER OLUMSUZ ÖZELLİKLER DOĞRAMA ÜRÜNLERİ AHŞAP METAL PLASTİK CAM BETON ALÇI DOĞRAMA YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER ve ÖZELLİKLERİ MALZEME TÜRÜ OLUMLU ÖZELLİKLER OLUMSUZ ÖZELLİKLER AHŞAP Masif ahşap Lamine ahşap Yapay ahşap levha

Detaylı

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat YALITIM Yapı ve yapının içindekileri (eşya, insan, hayvan v.b) dış ortamın olumsuz etkilerinden (su, rutubet, ses, ısı ve yangın) korumak için alınan önlemlere yalıtım denir. Yalıtım Çeşitleri Şunlardır:

Detaylı

06.03.2009 İÇİNDEKİLER

06.03.2009 İÇİNDEKİLER 06.03.2009 1. DUVARLAR İÇİNDEKİLER 1.1 Duvarların Sınıflandırılması 1.2 Duvarların Görevleri 1.3 Kagir Duvarlar 1.4 Cam Tuğla Duvarlar 1.5 Modüler Duvarlar 06.03.2009 DUVARLAR Duvarlar, yapılarda mekanları

Detaylı

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama PVC PANEL KİREMİT 2 3 4 1 6 5 1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama ÜRÜN BİLGİSİ ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle

Detaylı

AHŞAP KAPLAMALAR DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. 5. Aşağıdakilerden hangisi ayak ve başlık birleştirme yöntemlerindendir? a. Yabancı çıtalı. b.

AHŞAP KAPLAMALAR DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. 5. Aşağıdakilerden hangisi ayak ve başlık birleştirme yöntemlerindendir? a. Yabancı çıtalı. b. AHŞAP KAPLAMALAR DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi bulundukları yerlere göre uygulanan sütun çeşitlerindendir? a. Taşıyıcı sütun b. Döşeme sütunu c. Tavan sütunu d. Kapı sütunu 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

DUVAR TEKNİKLERİ İÇİNDEKİLER

DUVAR TEKNİKLERİ İÇİNDEKİLER T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAPI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ DUVAR TEKNİKLERİ DERS NOTU Öğr.Grv.Gökhan GÖRHAN 1 1. DUVARLAR İÇİNDEKİLER 1.1 Duvarların Sınıflandırılması 1.2 Duvarların Görevleri

Detaylı

04.K21 Normal beyaz afyon mermer. 85,00 TL/m2 (2 cm kalınlıkta) 04.K22 Normal beyaz afyon mermer

04.K21 Normal beyaz afyon mermer. 85,00 TL/m2 (2 cm kalınlıkta) 04.K22 Normal beyaz afyon mermer 01.K01 Mütehassıs usta 13,09 TL/sa 01.K02 Mütehassıs usta yardımcısı 6,16 TL/sa 04.K01 Çam kereste 1.sınıf 875,00 TL/m3 04.K02 Çam kereste 2.sınıf 700,00 TL/m3 04.K03 Çam kereste 3.sınıf 435,00 TL/m3 04.K04

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

ÇATILARDA ISI YALITIMI

ÇATILARDA ISI YALITIMI ÇATILARDA ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILARDA ISI YALITIMI Çatılarda ısı yalıtımı için; cam

Detaylı

Dış mekan oturma ve dinlenme olanakları teraslar, avlular, küçük oturma köşeleri, bir ağaç gölgesi ya da güneş ve yağmurdan korunmuş bir çatı

Dış mekan oturma ve dinlenme olanakları teraslar, avlular, küçük oturma köşeleri, bir ağaç gölgesi ya da güneş ve yağmurdan korunmuş bir çatı Dış mekan oturma ve dinlenme olanakları teraslar, avlular, küçük oturma köşeleri, bir ağaç gölgesi ya da güneş ve yağmurdan korunmuş bir çatı olabilir. Çünkü insanlar sığınma ve korunma isteği içindedirler.

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: EĞİLME (BÜKÜLME) DAYANIMI TANIM: Eğilme dayanımı (bükülme dayanımı veya parçalanma modülü olarak da bilinir), bir malzemenin dış fiberinin çekme dayanımının ölçüsüdür. Bu özellik, silindirik

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Dal Alma Kalın dallarda motorlu testere, ince dallarda balta kullanılır. Özellikle ergonomik ve ekonomik

Detaylı

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

Aquapanel ve Sistem Aksesuarları. Aquapanel 10/2015

Aquapanel ve Sistem Aksesuarları. Aquapanel 10/2015 Aquapanel ve Sistem Aksesuarları Aquapanel 10/2015 Aquapanel Matkap Uçlu Vida Aquapanel İç ve Dış Cephe Plakalarının 0,8-2,00 mm arası sac kalınlığında metal konstrüksiyonlara tespit edilmesinde kullanılan

Detaylı

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²)

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²) Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Yapı Malzemesi İbreli Ağaç Türleri Yapraklı Ağaç Türleri Birim Ağırlık (kg/m³) Elastisite

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

Baumit ArtlinePutz. Kaplama

Baumit ArtlinePutz. Kaplama Baumit ArtlinePutz Kaplama Ürün Cephelerin dekoratif tasarımında kullanılan, kullanıma hazır, kıvamlı, organik bağlayıcılı, ince kat örtücü bir kaplamadır. Dış ve iç cepheler için tane dokuya sahip bir

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ TANIM Yapıların en üstüne inşa edilen, yapıyı kar, yağmur, sıcak, soğuk ve rüzgar gibi dış tesirlere karşı koruyan, lüzumu halinde çatıdan bina içinin

Detaylı

AHŞAP DOĞRAMALAR. Aşağıdaki cümlelerin başında boş bırakılan parantezlere, cümlelerde verilen bilgiler doğru ise D, yanlış ise Y yazınız.

AHŞAP DOĞRAMALAR. Aşağıdaki cümlelerin başında boş bırakılan parantezlere, cümlelerde verilen bilgiler doğru ise D, yanlış ise Y yazınız. AHŞAP DOĞRAMALAR 1. Menteşeler markalanırken üstten ortalama olarak kaç cm mesafe bırakılır? A) 15 cm B) 20 cm C) 25 cm D) 23 cm 2. Lambalı menteşelerde binme boşluğu olarak ne kadar tolerans bırakılır?

Detaylı

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeler Taş, tuğla, briket vb. gibi malzemelerle değişik şekillerde, taşıyıcı veya bölme amaçlı olarak düşey şekilde örülen elemanlara duvar denir. Duvarlar

Detaylı

1. Tabakalı Ağaç Malzeme Üretimi. Öğr.Gör. Emre BİRİNCİ - Orman Ürünlerinden Faydalanma

1. Tabakalı Ağaç Malzeme Üretimi. Öğr.Gör. Emre BİRİNCİ - Orman Ürünlerinden Faydalanma 1. Tabakalı Ağaç Malzeme Üretimi 1 Öğr.Gör. Emre BİRİNCİ - Orman Ürünlerinden Faydalanma Kaplama, ağacın belirli kısımlarından elde edilmiş prizmalardan biçme, kesme ve soyma yöntemleri ile elde edilen,

Detaylı

İÇ MEKAN KURU DUVAR MALZEMELERİ

İÇ MEKAN KURU DUVAR MALZEMELERİ İÇ MEKAN KURU DUVAR MALZEMELERİ Herkese Kazandırır BEYAZ COREX, iç mekanlarda bölme duvar, giydirme duvar ve asma tavan yapımında kullanılan standart alçı levhadır. Ürün Kodu Uzunluk Ağırlık Ambalaj Ankara

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI STANDARTLARINA UYGUN OKUL SIRALARI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI STANDARTLARINA UYGUN OKUL SIRALARI ÜRÜNE AİT TEKNİK ÖZELLİK FORMU (EK4) Sıra No: 115 Tarihi: KATAGORİ KIRILIMI 16 1 2 2 4 DMO KATALOG KOD NO ÜRÜN ADI ORJİNAL ÜRÜN KODU (P/N) 335.808.011 Okul Sıraları ÜRÜNÜN MARKASI / MODELİ ÜRÜNE AİT RESİM

Detaylı

Ahşap Malzeme Bilgisi

Ahşap Malzeme Bilgisi Ahşap Malzeme Bilgisi 2. Ağaç Mazlemenin Fiziksel Özellikleri Ahşap Malzeme Bilgisi - Öğr.Gör. Emre BİRİNCİ 1 Odunun Fiziksel Özellikleri 1. Odun Su İlişkileri 2. Ağırlık Hacim İlişkileri 3. Termik, Elektriksel

Detaylı

Baumit ArtlineFarbe. Dekoratif Tasarım Boyası. Bileşimi Organik bağlayıcılar, mineral esaslı dolgu maddeleri, elyaflar, katkı maddeleri, su.

Baumit ArtlineFarbe. Dekoratif Tasarım Boyası. Bileşimi Organik bağlayıcılar, mineral esaslı dolgu maddeleri, elyaflar, katkı maddeleri, su. Baumit ArtlineFarbe Dekoratif Tasarım Boyası Ürün Dış ve iç cepheler için, organik bağlayıcılı, kullanıma hazır bir boyadır. Bileşimi Organik bağlayıcılar, mineral esaslı dolgu maddeleri, elyaflar, katkı

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Şevket ATEŞ Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Şevket ATEŞ Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket ATEŞ Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ahşap, insanlar tarafından kullanılan en eski yapı malzemelerinden biridir. Modern anlamda

Detaylı

CEPHE KAPLAMA MALZEMESİ OLARAK AHŞAPTA ORTAM NEMİNİN ETKİSİ

CEPHE KAPLAMA MALZEMESİ OLARAK AHŞAPTA ORTAM NEMİNİN ETKİSİ CEPHE KAPLAMA MALZEMESİ OLARAK AHŞAPTA ORTAM NEMİNİN ETKİSİ Öğr. Gör. Hakan ÜNALAN (Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu) Yrd. Doç. Dr. Emrah GÖKALTUN (Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü)

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal elemanlara

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Şerifali Çiftliği Hendem cad. No:58 Kat:1 Yukarıdudullu Ümraniye 34775 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 420 47 52 Faks : 0 216 466 31

Detaylı

Durusu Park Çatı Strüktürü. Yapısal Lamine Ahşap...

Durusu Park Çatı Strüktürü. Yapısal Lamine Ahşap... Durusu Park Çatı Strüktürü Yapısal Lamine Ahşap... Ahşap Kubbe - Türkmenistan Tarihi Eser - Sultantepe, Üsküdar Yapısal Lamine Ahşap Yüksek teknoloji ürünü Yapısal lamine ahşap, büyük budaklar, reçine

Detaylı

Aquapanel ve Sistem Aksesuarları. Aquapanel 02/2016

Aquapanel ve Sistem Aksesuarları. Aquapanel 02/2016 Aquapanel ve Sistem Aksesuarları Aquapanel 02/2016 İçindekiler Aquapanel Dış Cephe Plakası... 2 Aquapanel İç Cephe Plakası... 2 Aquapanel Tavan Plakası SkyLite... 3 Aquapanel Universal... 3 Aquapanel

Detaylı

DUVARLAR. İç mekan iç mekan İç mekan dış mekan Dış mekan dış mekan. arasında ayırıcı elemandır.

DUVARLAR. İç mekan iç mekan İç mekan dış mekan Dış mekan dış mekan. arasında ayırıcı elemandır. DUVARLAR Bir yapının düşey bölücü ve/veya taşıyıcı yüzeysel elamanları olarak mekanları ayırır ve/veya sınırlar ve yapıyı çevreleyerek dış etkenlere karşı koruma oluşturur. İç mekan iç mekan İç mekan dış

Detaylı

P. 356 P. 376. Sertifikalı Yapısal Ahşap Ürünler

P. 356 P. 376. Sertifikalı Yapısal Ahşap Ürünler P. 356 P. 376 Sertifikalı Yapısal Ahşap Ürünler Yapısal Ahşap KVH ASMAZ Ahşap A.Ş. Temmuz 2015 de, EN normlarında sertifikalı ve mukavemet sınıfları belli, yapısal ahşap ürünlerin, ithalatını ve yurtiçi

Detaylı

üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir.

üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir. üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir. ULTRALAM LVL ağaçlardan tabakalar halinde soyularak yapıştırılmış

Detaylı

İTİCİLİK ÖZELLİĞİNE SAHİP MALZEME

İTİCİLİK ÖZELLİĞİNE SAHİP MALZEME THERMOMEX ISI,SES YALITIMI ile SU İTİCİLİK ÖZELLİĞİNE SAHİP MALZEME TEMEL ÖZELLİKLER TANIM Yapısında bulunan özel hafif agregalar ve polimerler sayesinde her koşulda kolayca hazırlanıp rahatlıkla uygulanabilen

Detaylı

MTD 27A AHŞAP ÇOCUK OYUN GRUBUNA AİT TEKNİK ŞARTNAME

MTD 27A AHŞAP ÇOCUK OYUN GRUBUNA AİT TEKNİK ŞARTNAME MTD 27A AHŞAP ÇOCUK OYUN GRUBUNA AİT TEKNİK ŞARTNAME 1) GENEL BİLGİLER MTD 27A AHŞAP ÇOCUK OYUN GRUBU PERSPEKTİF GÖRÜNÜŞ PLAN OYUN GRUBU MALZEME LİSTESİ Kare Ahşap platform 3 Adet Merdiven 1 Adet Köprü

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 1 Bölüm 5.1 GAZBETON 2 Giriş Gazbeton; silisli kum ( kuvarsit ), çimento,

Detaylı

ALÇI ALÇI Tabiatta bazen anhidrit (susuz kalsiyum sülfat) bazen de jips (%21 kadar su taşıyan kalsiyum sülfat) minerali olarak karşımıza çıkan alçıtaşı en fazla ihmal edilen hammadde kaynaklarımızdandır.

Detaylı

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802)

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802) 1 5.5 Beton Karışım Hesapları 1 m 3 yerine yerleşmiş betonun içine girecek çimento, su, agrega ve çoğu zaman da ilave mineral ve/veya kimyasal katkı miktarlarının hesaplanması problemi pek çok kişi tarafından

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Kolon Türleri ve Eksenel Yük Etkisi Altında Kolon Davranışı Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Kolonlar; bütün yapılarda temel ile diğer yapı elemanları arasındaki bağı sağlayan ana

Detaylı

) = 2.5 ve R a (T 1 1 2 2, 3 3 4 4

) = 2.5 ve R a (T 1 1 2 2, 3 3 4 4 BÖLÜM 5 YIĞMA BİNALAR İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 5.. KAPSAM Deprem bölgelerinde yapılacak olan, hem düşey hem yatay yükler için tüm taşıyıcı sistemi doğal veya yapay malzemeli taşıyıcı duvarlar

Detaylı

İnşaat Nakliye iş kalemleri/iş grupları için Örnek Analiz Formatı

İnşaat Nakliye iş kalemleri/iş grupları için Örnek Analiz Formatı Format 1 grubu 15.001/2B Örnek Formatı in Adı: Makine ile her derinlikte yumuşak ve sert toprağın kazılması (gevşek ve bitkisel toprak, gevşek silt, kum, kil, siltli kil, kumlu kil, gevşek kil, killi kum

Detaylı

Ağaç ve Ahşap ile ilgili diğer yürürlükteki Standardlar

Ağaç ve Ahşap ile ilgili diğer yürürlükteki Standardlar Ağaç ve Ahşap ile ilgili diğer yürürlükteki Standardlar 27.03.2017 Sıra No 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 TS EN 1870-14+A2 TS No ve Açıklamalar Ağaç işleme nda güvenlik - Dairesel testere - Bölüm 14: Düşey panel

Detaylı

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma ÇATI ELEMANLARI Dersi Dış mekan içinde yapılan ve daha çok dinlenme ihtiyacını karşılayan yapay çatı elemanları Pergola Kameriye Çardaklar Sığınma ve Korunma Işık ve Gölge Yoğunluğu Yağış durumu Çatı elemanlarının

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Şerifali Mah. Hendem cad. No:58 Kat:1 Yukarıdudullu Ümraniye 34775 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 420 47 52 Faks : 0 216 466 31 52 E-Posta

Detaylı

Baumit SilikatColor. (SilikatFarbe) Boya

Baumit SilikatColor. (SilikatFarbe) Boya Baumit SilikatColor (SilikatFarbe) Boya Ürün Dış ve iç cephelere el veya makine ile uygulanabilen, sodyum silikat bazlı, kullanıma hazır mineral esaslı bir boyadır. Bileşimi Mineral esaslı dolgu maddeleri

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR DUVARLAR Duvarlar mekanlarımızı sınırlayan düşey elemanlardır. Çok çeşitli şekillerde sınıflandırılabilirler.

Detaylı

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar;

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar; DUVARLAR Yapılarda bulunduğu yere göre, aldığı yükleri temele nakleden, bina bölümlerini birbirinden ayıran, bölümleri çevreleyen ve yapıyı dış tesirlere karşı koruyan düşey yapı elemanlarına duvar denir.

Detaylı

Havalı Matkaplar, Kılavuz Çekmeler, Hava Motorları KILAVUZ

Havalı Matkaplar, Kılavuz Çekmeler, Hava Motorları KILAVUZ 2016 Havalı Matkaplar, Kılavuz Çekmeler, Hava Motorları 1. Çalışma Prensibi Matkaplar, kılavuz çekmeler ve paletli tip hava motorları aynı çalışma prensibine sahiptir. Rotorlu (vane) motor ve dişli kutusu

Detaylı

Baumit GranoporTop. (GranoporPutz) Kaplama

Baumit GranoporTop. (GranoporPutz) Kaplama Baumit GranoporTop (GranoporPutz) Kaplama Ürün Kullanıma hazır, macun kıvamında, yapay reçine bazlı ince kat kaplama (son kat kaplama). Dış ve iç cepheler için, tane veya çizgi sıva dokularına sahip bir

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EXPANDE POLİSTREN KÖPÜK (EPS)

Detaylı

ÇATILAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ÇATILAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILAR Bir yapıyı üstünden etkileyen yağmur, kar, rüzgar, sıcak ve soğuk

Detaylı

YIĞMA YAPI TASARIMI DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YIĞMA YAPI TASARIMI DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİK 11.04.2012 1 DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİK 2 Genel Kurallar: Deprem yükleri : S(T1) = 2.5 ve R = 2.5 alınarak bulanacak duvar gerilmelerinin sınır değerleri aşmaması sağlanmalıdır.

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

C38SS ÇELİK ÇELİK YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

C38SS ÇELİK ÇELİK YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ C38SS ÇELİK ÇELİK YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. KAPSAM Projede belirtilen yerlerde aşağıda teknik özellikleri verilen Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri kullanılacaktır. 2. GENEL ÖZELLİKLER

Detaylı

Ülkeye özgü el sanatları teknikleri ve malzemeleri vaka çalışmaları

Ülkeye özgü el sanatları teknikleri ve malzemeleri vaka çalışmaları Ülkeye özgü el sanatları teknikleri ve malzemeleri vaka çalışmaları ARCHE - Mesleki Eğitimde Yapısal Kültürel Değerler Project No. LLP-LdV-TOI-2010-DE-147 327 Bu çalışma sadece yazarın görüşlerini yansıtır

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta : kayserilab@tse.org.tr

Detaylı

Çatı Kaplamaları. 6. Güncellenmİş Baskı

Çatı Kaplamaları. 6. Güncellenmİş Baskı ALTYAPI TASARIM ÖNERİLERİ Çatı Kaplamaları 6. Güncellenmİş Baskı Havalandırmalı veya havalandırmasız çatıların inşası doğruluk kriterlerine bağlı değildir. Her iki tasarımın da planlama ve uygulama şartlarına

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER Yrd. Doç. Dr. Banu Yağcı Kaynaklar G. Kıymaz, İstanbul Kültür Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders Notları, 2009 http://web.sakarya.edu.tr/~cacur/ins/resim/kopruler.htm

Detaylı

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar Giydirme Sisteminde Metal Konstrüksiyon, Duvar U (DU) ve sadece 75mm ve 100mm Duvar U ve Duvar C profiller

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Kesim İşlerinde Kullanılan Bazı Alet ve Makineler Baltalar Kesim baltaları Yarma baltaları Geniş

Detaylı

Baumit SilikatTop. (SilikatPutz) Kaplama

Baumit SilikatTop. (SilikatPutz) Kaplama Baumit SilikatTop (SilikatPutz) Kaplama Ürün Kullanıma hazır, macun kıvamında, mineral esaslı, silikat ince son kat dekoratif kaplamadır. Dış ve iç cepheler için, Tane veya Çizgi dokuya sahip sıva dokulu

Detaylı

Kayın Panel. Kalınlıklar : 15 mm - 50 mm. Enler : 1250 mm ve altı. Boylar : 4500 mm ve altı

Kayın Panel. Kalınlıklar : 15 mm - 50 mm. Enler : 1250 mm ve altı. Boylar : 4500 mm ve altı Kayın Panel Genellikle mobilya yapımında kullanılan bir ağaç türüdür. İstimlenerek ( buhar işlemine tabi tutularak ) kullanımı önerilir. Özü ağacın dikili iken korunmasını sağlayan hafif asitli bir yapıya

Detaylı

ÇATI KAPLAMASI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ÇATI KAPLAMASI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATI KAPLAMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATI KAPLAMASI Çatı kaplaması için kullanılan malzemeler şunlardır.

Detaylı

Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W623 Duvar Giydirme Sisteminde, Metal Konstrüksiyon tavan U (TU) ve tavan C (TC) profillerden oluşturulur. Duvarın şakülünde ve terazisinde

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır.

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır. TALAŞLI İMALAT Şekillendirilecek parça üzerinden sert takımlar yardımıyla küçük parçacıklar halinde malzeme koparılarak yapılan malzeme üretimi talaşlı imalat olarak adlandırılır. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek

Detaylı

Tavan. 4 Kenarı Pahlı COREX

Tavan. 4 Kenarı Pahlı COREX Tavan 4 Kenarı Pahlı COREX Tavan 4 Kenarı Pahlı COREX Teknik Özellikler Asma Tavan Uygulamaları Bölme Duvar Uygulamaları Derz Dolgu İşlemi Teknik Özellikler 2 3 6 6 7 4 Kenarı Pahlı COREX İzsiz birleşim

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802)

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) Beton karışım hesabı Önceden belirlenen özellik ve dayanımda beton üretebilmek için; istenilen kıvam ve işlenebilme özelliğine sahip; yeterli dayanım ve dayanıklılıkta olan,

Detaylı

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MEVKİİ : YAPI NİZAMI : BLOK : KAT : DAİRE : ARSA ALANI : Projedeki ölçülere uygun olarak inşaat yapılacaktır. TAŞIYICI SİSTEM : Betonarme karkas sistemi ile yapılacaktır.

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

Elde tutulan bir kağıt bir kenarından düz olarak tutulduğunda kolayca eğilir ve kendi ağırlığını bile taşıyamaz. Aynı kağıt kıvrılarak, hafifçe

Elde tutulan bir kağıt bir kenarından düz olarak tutulduğunda kolayca eğilir ve kendi ağırlığını bile taşıyamaz. Aynı kağıt kıvrılarak, hafifçe KATLANMIŞ PLAKLAR Katlanmış plaklar Katlanmış plak kalınlığı diğer boyutlarına göre küçük olan düzlemsel elemanların katlanmış olarak birbirlerine mesnetlenmesi ile elde edilen yüzeysel bir taşıyıcı sistemdir.

Detaylı

YAPI MALZEMESİ VE LABARATUVARI S U N İ A H Ş A P

YAPI MALZEMESİ VE LABARATUVARI S U N İ A H Ş A P YAPI MALZEMESİ VE LABARATUVARI S U N İ A H Ş A P Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi SUNİ AHŞAP Basit olarak talaş ile kimyasal bağlayıcılarla (tutkal ve diğer kimyasallar) üretilen ve pres makineleri

Detaylı

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi,

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi, KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ Sakarya Üniversitesi, Tanım Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait

Detaylı

Kuru Yapı Sistemleri 10/2015. Kuru Yapı ve Toz Alçı Ürünleri & Sistem Tamamlayıcıları Sistem Aksesuarları

Kuru Yapı Sistemleri 10/2015. Kuru Yapı ve Toz Alçı Ürünleri & Sistem Tamamlayıcıları Sistem Aksesuarları Kuru Yapı Sistemleri 10/2015 Kuru Yapı ve Toz Alçı Ürünleri & Sistem Tamamlayıcıları Sistem Aksesuarları Agraf Tavan C Profillerini tavana ve duvara bağlayan askı elemanıdır. Duvar giydirme sistemleri

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Deney Laboratuvarı Adresi : Tümsan 2 Sitesi B Blok No:5 İkitelli İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 486 29 53 Faks : 0 212 486 29 52 E-Posta : info@cevkak.org Website

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER Yapım amacına göre bina sınıflandırması Meskenler-konutlar :Ev,apartman ve villalar Konaklama Binaları: Otel,motel,kamp ve mokamplar Kültür Binaları: Okullar,müzeler,kütüphaneler

Detaylı

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER YAPI MARKET SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Formlandırılmış alüminyum kompozit panel kaplamalarının alt taşıyıcı strüktürlerinin yardımı ile mimarinize farklı yenilikler katması, sadece formları

Detaylı