Bu kitabı okuduğunuz zaman, NLP yalnızca orta yaşın ilk dönemlerinde olmuş olacak.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bu kitabı okuduğunuz zaman, NLP yalnızca orta yaşın ilk dönemlerinde olmuş olacak."

Transkript

1 21 günde N L P

2 1 Önsöz Yıllar önce NLP (Sinir Dili Programı)'nın sertifikalı eğitmeni olmak için NLP eğitmenliği eğitimine katıldık. Eğitimin kendisi insana meydan okuyordu, heyecan vericiydi ve biraz da ruhunuzu harekete geçmesi için kışkırtıyordu. En unutulmaz olaylardan biri, Richard Bandler'in NLP'yi tanımlamamızı ve açıklamamızı istemesiydi. Eğitmenlerin büründüğü sessizlik görülmeye değerdi. NLP, öylesine geniş bir alandı ki basit tanımlarla, anlatılamıyordu. Dr. Harry Alder ve Beryl Heather NLP pratisyenlerinin Duygularını sentezlediler ve alana yeni bir netlik kazandırdılar. her birimiz çok özel yeteneklere sahip bireyleriz. Harry ve Beryl ött. eleştiricileri olmamakla birlikte, onların NLP'yi bir adım ileri götürmek konusunda çok büyük rolleri vardır. Onların ça-küdı r" Konuyu geniş katılımcılar için açık, net ve ulaşılabilir " büyük bir başarıdır. Geçmişte NLP çok sınırlı bir kitlenin özellikle terapistlerin kullandığı bir şeydi. 21 Günde NLP'nin yayınlanmasıyla, şimdi perde açıldı ve halk bu heyecan verici ve sınırları ortadan kaldırıcı teknolojiyi paylaşmaya davet edildi. Bu kitabı okuduğunuz zaman, NLP yalnızca orta yaşın ilk dönemlerinde olmuş olacak. NLP terimi, Richard Bandler ve John Grinder tarafından çalışmalarını kodlamak için yetmişlerin ortalarında kullanıldı. Richard ve John, Santa Cruz da California Üniversitesinde tanıştılar. Richard öğrenciydi ve John da orada ders veriyordu. Biraz para kazanmak için (Efsane böyle başlıyor!) Richard Geştalt Terapi kopyalarını yayına hazırlamaya başladı. O bir dahi olduğundan, terapistin başarılı değişiklikler oluşturmak için yaptığı şeylerin yapısını hızla kavradı. Bu noktaya kadar, terapist bilinçli bir şekilde bundan haberdar bile değildi. Bu ilk deneyimlerden, Richard ve John bütün NLP'nin üzerine kurulduğu temel metodu geliştirdiler: Örnek alma. Sonra çok büyük bir şey üzerinde çalıştıklarını fark ettiler. Çünkü ticaret, terapi, spor gibi herhangi bir alana girebilirlerdi ve bu alanda onların başarmalarını sağlayacak olan esas yapıyı bulmuşlardı. Amerikan ordusuyla, büyük spor takımlarıyla, Amerikan hükümetiyle ve büyük şirketlerle çalıştılar.

3 2 Genel olarak, yeni bir şeyin geniş kitlelerde kabul görmesi için yaklaşık olarak iki nesil geçmesi gerekiyor. İlk fax sistemi 1947'lere kadar dayanırken, evlerde ve işyerlerinde kişisel bilgisayarların kullanılmaya başlanması için ne kadar uzun bir süre geçmesi gerektiğini biliyorsunuz. Bu kitabı okuduğunuz zaman, toplumun doğal akışından yıl daha ileride olacaksınız! İşte bu sebeple bu kitabın hayati önemi var. O, John ve Richard'ı vazgeçmek noktasına geldikleri yerde tutup kaldırdı ve NLP ilerleyerek bu günlere geldi; yani toplumun bütün kesimlerinde kabul göreceği bugünlere... Siz de NLP'nin gelişimine yardımcı olacak bir role sahipsiniz. Onu çevrenizde gözlemlediğiniz dünyaya, mükemmeli örnek olarak göstermek için kullanabilirsiniz. Onu eşinizle daha iyi iletişim kurabilmek, çocuklarınızın daha iyi notlar alabilmesi, kendinize gerçekten istediğiniz bir hayatı kurabilmek ve sizden daha fazla ihtiyacı olanlara hizmet için kullanabilirsiniz. Ona hayatınızın herhangi bir aşamasında katılabilir ve hayatınızı istediğiniz seviyeye çıkarabilirsiniz. Seçim sizin. Bunu yaptığınız zaman NLP alanı; yaratıcı, yetenekli ve ahlâklı yeni bir şeyler öğrettiği insanları gerçekten önemseyen eğitimciler vasıtasıyla kendi kendini dönüştürmeye devam edecektir Bu kitabın yazarlarının ikisi de böyle insanlardır. Beryl Heather yirmi yıldır oldukça saygın bir eğitmendir. NLP'nin sınırlarını araştırmak için derinlemesine çalışmaktadır ve yeni modeller ve yeni eğitim programları oluşturmak için geçmişi bir tarafa atmaktadır. Birleşik Krallıkta ve bütün dünyada iş sahasına yaptığı katkılardan, NLP ve eğitiminden dolayı oldukça saygı gösterilen bir kimsedir. Başarıları sebebiyle alanımızı en iyi anlayan kişi olduğundan en iyi NLP eğitimcisi seçilmiştir.. Dr. Harry Alder, bir NLP örneği olarak en ideal olandır. Klasik NLP alanında bir dizi veya daha fazla kitap yazmıştır. Harry girdiği herhangi bir alanda anlaşılmaz bir yeteneğe sahiptir, çok değerli bilgiler ortaya çıkarabilir ve onları bir şekilde bizim kolayca kullanabileceğimiz bilgilere çevirir. NLP ruhuyla tamamen bütünleşmiş olan en iyi örnektir. O, hem herkes gibi bir insandır hem de bir Rönesans adamıdır! Onu tanımak ve onu bir iş arkadaşınız saymak büyük bir zevktir. Yeni bin yılı yaşadığımız şu günlerde, bu kitap gelecek için kişisel bir global dönüşümde hayati önemi olan anahtarlar içermektedir. Kim düşünebilirdi ki bundan altmış beş yıl önce, genel semantiğin kurucusu Alfred Korzybski "Science and Sanity" (Bilim ve Makul Düşünüş) adlı eserinde "Harita, vatan değildir." dediğinde, bu kadar doğru anlaşılacaktı. Harita, vatan değildir ve bunu siz daha ilk ünitede

4 3 anlayacaksınız. Harita sadece bizim bir ülkeyi, bir toprak parçasını yorumlamamızdır ve dünyadaki altı milyar insan içinde bunun farkına varmış olmamız önemlidir. Bu NLP'nin değerliliğini gösterir. Kendi halindeki bu üç kelime (Harita vatan değildir.) bizim alanımızın tüm felsefesini yansıtmaktadır. Böyle bir öncül olmaksızın, NLP anlamsızdır, insanlık için hiçbir ümit kapısı yoktur çünkü bizim haritalarımız gerçek olmayanlara karşın gerçek olduğunu düşündüğümüz, mümkün olmayanlara karşı mümkün olan şeyleri, kim olmadığımızdan ziyade kim olduğumuzu açıklar. Hepimiz "hayat" olarak adlandırdığımız kendi haftalarımızın taslağını çıkaran insanlarız. Sonuç olarak, bütün bu haritalar aynı ülkeye dönmektedir: Kaynağa, yani size.

5 4 21 GÜNDE NLP Burada çerçevesi oluşturulmuş olan 21 günlük program hızlı ve son değişiklikleri yapabilmek için size zaman ayarlı bir harita sunar. Aynı zamanda, NLP pratisyeni için gerekli olan pek bilinmeyen incelikleri (meslek sırlarını!) da bu kitapta bulabileceksiniz. NLP alanında ilerlemek isteyenlere ve onu araştıranların hayatlarına bu kitabı değerli bir katkı olarak tüm kalbimizle tavsiye ediyoruz. Onu okurken zihninizin manzarasını araştırıyor olmaktan zevk alın. Onun derinliğini ve zenginliğini keşfedin. Onun rüyalarını fark edin. Gerçekte kim olduğunuzu ve kim olabildiğinizi öğrenin. Ve zamanı geldiğinde bunu paylaşın! John Overdurf, CAC, Julie Silverthom, MS. Certifikalı NLP Uzman Eğitmen ve İnsani Sinir Dili Psikolojisi geliştiricilerinden. Ocean City, MB, USA Giriş ve NLP, Sinir Dili Programını simgelemektedir ve insanlar arası diyalog ve kişisel gelişime devrimci bir yaklaşım olarak görü-veya "öfm, T onu "bireysel mükemmelliğin bilimi ve sanatı y(tm) Çalışması" olarak adlandırmaktadır. Bireysel K etme Ve davranma şekli de- Şeklinde Sunar' Milyonlarca güven "viyelerine ulaşmak için NLP nın bazı Prensiplerini ve tekniklerini uyguladı. sonuçlarını öğrenebilir ^ onun uzun süreli Y* hayatını h/htö öğrendiğiniz şeyleri işte, evde veyahutta önce hayatın her, bir anında başarılı olabilmek için uygulayabilirsiniz. Bu konu hakkında sertifikalı pratisyen olmak gerekmiyor Bîraz u fs' - Bu kitap, kadar NLP nin İçin bütünüyle bir el kitabı olduğu için kullanımı kolay, bir rehber kitap olma şaşırtıcı neuro-psikolojik sisteminize duyduğunuz güvendir. Bir kere sisteme güvendiğiniz zaman -bir bilgisayar veya yazarkasa gibi- ondan en iyi şekilde faydalanmaya başlayacaksınız. Kontrolü sağlayacaksınız. Size bir şey yapma potansiyeli veren, insanı hayrete düşüren zihin - vücud sisteminizin isteklerini gerçekten yapabilmeniz NLP ile mümkün olur. O, hedeflerinizi gerçekleştirebilme alışkanlığınız için de bilinçaltınızı eğitmenizi sağlayacak bir yapı oluşturur.

6 5 Kendinize Özel El kitabı Bu kitabın iki temel amacı var. Birincisi, sizi NLP ile tanıştırması olup bunun için ön bilgiye ihtiyacınız yok. Konu hakkında çok az veya hiç bilginiz yokken NLP konuyu diğer dokümanlarda bulamayacağınız şekilde detaylarıyla ele alır. İkincisi, NLP pratisyen sertifikası için tam bir eğitim el kitabıdır ve tamamıyla uluslararası genel sertifika standartlarına uygundur (Pratisyen Aşaması). Aynı zamanda ek olarak bir özet de verildi. NLP pratisyenlik eğitimi birkaç saatlik bir iştir ve farklı program çeşitleri arasından birini seçebilirsiniz. Örneğin biri, birkaç aya yayılmış bir programda iki güne yayılmış seminerler şeklinde olabilir. Diğeri birkaç hafta içinde yoğun bir çalışmayla tam gün ayırarak yapılabilir fakat ders saati ve içerik değişmemektedir. Uluslararası özet konuları kısaca tanıtır ve eğitimin formunu ve stilini sertifikalı eğitimcilerin insiyatifine bırakır. Böylece farklı eğitimciler kendilerine özel olan bir karaktere ve farklı bir stile sahiptirler. "21 Günde NLP" "Realisation at Stenhouse"un yoğun programını uygulamakla birlikte herhangi bir kılavuz eğitim programına eşlik etmesi için kapsamlı bir el kitabı da sunmaktadır. Yaşadığımız seminerleri kolayca okunabilen bir kitap şekline çevirmeye çalıştık ve kendi kendine uygulanabilen bir el kitabı oluşturduk. Eğer sertifikalı bir NLP pratisyeni olmak istiyorsanız bu kitabı eğitim el kitabı ve referans kılavuzunuz olarak kullanabilirsiniz. Eğer işinizin veya kişisel hayatınızın seviyesini yükseltmek için NLP hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız sadece kitaba çalışın ve egzersizleri yapın. E-Prime Bu kitabı E-Prime olarak bilinen stilde yazdık. İngiliz dilinde bu deyim "olmak" fiili olmayan demektir. Dilin en çok kullanılan fiillerinden biri olmasına rağmen birçok belirsizliklere sebep olur. Örneğin, bürokratlar tarafından çok sevilirken modern yazarların hışmına uğramaktan kurtulamayan edilgen yapı bu küçük fiile bağlıdır. 8. günde "Dilin Gücü" bölümünde "olmak" fiilini kullanmanın gizli tehlikelerinden bahsediyoruz ve hem konuşma hem de yazı dilinde E-Prime kullanmanın sayısız faydalarını anlatıyoruz. Onun iletişim üzerindeki alışılmadık etkisi sebebiyle, hatta bu etkinin düşünme şeklimizi de kapsamasıyla, E-Prime NLP ile popüler olmuştur. Bütün NLP tekstleri boyunca onun kullanılıyor olması onu bir adım daha ileri taşımıştır ve kendi kendinize bunun sonuçlarını değerlendirebilirsiniz. En azından bu şekildeki bir kullanımı; bizi görüşlerimizi farklı, belki daha açık bir

7 6 şekilde ifade etmek konusunda cesaretlendirir. 8. günden sonra bu kullanımı deneyerek biraz eğlenebilirsiniz. Sözler (Varsayımlar) Yıllardır NLP bazı görüşleri ve kavramları genel prensipleri olarak benimsedi, bazen de bunlarla varsayımları kastetti. Bunlar bilimsel veya matematiğe ait kanunlarla aynı geçerliliğe sahip değillerdir ve bunları çok sert ve sabit kurallarla ele almanız da gerekmiyor. Bununla birlikte, onlar öğreneceğiniz şeyler için estetik temeller oluşturuyor. Onları kesin doğrular olarak değerlendirmekten ziyade "faydalı" sıfatıyla tanımlayabilirsiniz, ve h. insanların nasıl düşündüğü ve iletişim kurduğu ile ilgilidir. Onların anlamını anladığınızda muhtemelen size sağlıklı bir şey olarak görünmeyecektir. Bununla önemli bir temel oluşmasını sağlayacak. Bunun için öğreneceğiniz NLP tekniklerinden birçoğu gerekecektir. Bu varsayımlar, sözler için herhangi bir otorite kural yoktur. Bunlar yarım düzine, iki veya daha fazla düzine de olabilir farklı versiyonları ve NLP düşünce okullarını kapsarlar. Bir giriş veya pratisyen seviyesinde eğitim için gerekli olan ihtiyacı karşılayacağını düşündüğümüz 21 tanesini seçtik ve bunun için de 21 günlük kurs süresinin uygun olacağını düşündük. Bilginizi genişletmek ve doğru temeller üzerinde başlamak için her gün bir söz (varsayım) ile tanışacaksınız. Bunların günün konusuyla ilgisi olması gerekmez. Birçok durumda bunlar sayısız alana uyarlayabileceğiniz evrensel anlamlara sahiptirler. Bazen bu öngörülerin çok net olduğunu göreceksiniz bazen ; de onları bir parça gizemli bulacaksınız. İlk NLP yazılarından bazı günlere ait olanların tamamıyla NLP'nin temel düşüncesini yansıttıklarını göreceksiniz. Bu arada bazılarının seviyesi daha düşüktür ve size diğer ünitelerin kopyası gibi gelebilir. Bir kısmında konuya kısaca değinilirken bazılarında konu uzun uzun açıklanır. Biz de onları buna göre ele aldık. Onları hafızanızda tutmanız iyi olur fakat asıl önemli olan size verilenlerin arkasında var olan anlamı yakalamanız ve bunu pratiğe geçirebilmenizdir. Bu Kitaptan En iyi Nasıl Faydalanabilirsiniz Kitabı tamamlamayı istemek koşuluyla ve zamanın elverdiği kadarıyla kendi tarzınıza göre her günün konusuna çalışarak bu kitaptan bir şeyler alabilirsiniz. Alternatif olarak eğer isterseniz, günlük öğrendiğiniz şeylere ve pratik egzersizlere kesinlikle uyarak 21 günde bu kitap üzerinde çalışabilirsiniz. Kitabı kolay anlaşılabilecek bir giriş şeklinde yazdık. Aynı zamanda bir

8 7 pratisyenin ihtiyacı olacak olan bütün konuları içermektedir ve sizin için gerekli olacağı kadar da derindir. I.gün, NLP'yi bir bütün olarak size tanıtacak ve bundan,: sonraki her yeni günde, yeni bir konuyla karşılaşacaksınız. Bazı konular tek başına anlaşılıyor olmasına rağmen size tavsiyemi? kitabı size verilmiş olan sıraya göre okumanız. NLP'nin doğrudan deneyimden daha iyi olduğu gibi oldukça fazla pratik konusu öğreneceksiniz. Basit "Uygulama" alıştırmaları her gün ihtiyaç duyacağınız gerekli pratikleri yapmanızı sağlayacaktır. Egzersizin yapısına bağlı olarak sizinle çalışması için birisini isteyebilirsiniz. Aksi taktirde, kendiniz bir sertifika programına katılırken kitabı da temel el kitabı olarak kullanabilirsiniz. Fakat kitabın hazırlanış tarzı isterseniz kendi başınıza da çalışmanıza imkan verecektir. İdeal olan, bir ünite okumalısınız ve sonra öğrendiğiniz şeyleri hemen uygulamaya başlamalısınız. Bunu yapmadan da diğer üniteye geçmemelisiniz. Örneğin, eğer kitabı akşam okuduysanız "Uygulama" egzersizini sabah kalkınca yapabilirsiniz. Egzersizleri günlük hayata uyacak şekilde düşündüğümüz için, alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmez. Evinizde, işyerinizde veya dışarıda olmanız pek bir şeyi değiştirmez. Alternatif olarak, konunun lezzetine varabilmek için kitabı hızla okumaya başlamayı isteyebilirsiniz. Sonra tekrar geri dönebilir ve programa derinlemesine çalışabilirsiniz. Bu şekilde, gerekli olan zamanı daha doğru tahmin edebilirsiniz ve daha metotlu program yapabilirsiniz. Fakat şunu asla unutmayın: NLP'den faydalanmak için onu sadece "bilmek" değil "uygulamak" gerekir. Bu sebeple pratik egzersizlere çalışmak için kendinizi yerine göre buna zorlamanız gerekecektir. NLP'ye sağlam bir giriş için, samimi bir şekilde kitabı okuyun ve günlük hayatınızda prensipleri ve teknikleri uygulayın. Bu şekilde daha başlangıçta önemli bilgiler ve yetenekler kazanacaksınız. Kişisel keşfinizin ve potansiyelinizi kullanmaktan doğan memnuniyetinizin tadını çıkarın.

9 8 I. GÜN İnsanlar Nasıl Çalışır Bu ünitenin içerdiği konular: Sübjektif (Öznel) Deneyim Düşünmek ve Yapmak Kişisel Mükemmellik Örnek Başarı NLP Modeli Taşınabilir herhangi bir nesne seçin ve onu masanın üstüne koyun. Şimdi rahatlayın ve nesneye odaklanın. Onun sizin için ne ifade ettiğini anlamak için zihninizin onunla bağlantı kurmasını sağlayın. Örneğin, nesnenin rengi sizi çocukluğunuzdaki bazı hatıralara götürüyor olabilir veya şekli hayal dünyanızın kapılarını açar ve bulutlar üzerinde bir şeyler görüyor gibi ya da ateşe bakıyor gibi olabilirsiniz. Nesneyi objektif yani bilinçli olarak görmeyi bırakır bırakmaz gördüğünüz şeyi bilinçaltınızın yorumlamaya başlamasına izin verin. Böylece bazı anlamlar ortaya çıkacaktır. Nesneyi gözlemlemenizin harekete geçirdiği bazı şeyler "zihninize dolacaktır." İsterseniz gözlerinizi kapatın ve nesneye hayalinizde bakın. Bazı olaylarda nesne ve onun size düşündürdüğü şey arasındaki bağlantıyı fark edeceksiniz. Böyle durumlarda görülen bağlantı dolaylı veya belirsiz de olsa "mantıklı" bir açıklamasını yapabileceksiniz. Diğer durumlarda, bazı bilinmeyen yöntemlerle nesne tarafından net bir şekilde harekete geçirilmiş bile olsa zihninize bunun mantığa ters düştüğü gibi bir düşünce gelebilir. Bu tarz olaylar genellikle hayal kurduğumuz veya düşüncelerimizi başıboş bıraktığımız zamanlarda olur. Örneğin, araba kullandığımızda geçmişte araba kullandığımız zamanki şeylerle genellikle böyle zihinsel bağlantılar kurarız. Eğer 100 kişi aynı nesneye bakarsa ne olur? Seminerlerde sürekli karşılaştığımız tecrübelerimize dayanarak, en ilgincinden en tuhafına kadar 100 farklı "anlamın" ortaya çıkacağını biliyoruz. Bu bize sözde objektif ve somut olan çevremizdeki dünyaya bakarken, onu işitirken veya hissederken aslında ne kadar sübjektif olabildiğimizi gösteriyor.

10 9 "Duygularımıza" veya algılarımıza karşı gösterdiğimiz reaksiyonlar davranışımızı yapacağımız şeyi belirler. Her insanın kendine özel olan, gizemli, gizli ve tamamıyla sübjektif olan dış dünyayı yorumlayışları o kişinin kişisel davranışını şekillendirir. Aynı şekilde görürken ve hissederken de farklı hareket edebiliriz. Örneğin, yukarıdaki örnekte verdiğimiz aynı nesne, birey olarak nesneyle özel bağlantıları sebebiyle bir kişiyi üzerken öbürünü çok mutlu edebilir. Davranışlarımızın, bunun sonucu : olarak da elde ettiğimiz şeylerin hepsi sübjektif deneyimlerimize bağlıdır. Bugün, 1. gün, bu önemli görüşlerin bazıları üzerinde düşüneceğiz. İlk olarak NLP için temel olacak olan bazı bilgilerden ve tanımlardan bahsedeceğiz. NLP, antropolog, Gregory Bateson'ın görüşleri üzerine inşa edildi ve 1970'lerde John Grinder ve Richard Bandler tarafından geliştirildi. Grinder, dilbilimde uzmanlaşırken Bandler'in özel alanı matematik, bilgi teknolojisi ve psikolojiye duyduğu ilgiydi. Temelde ilgilendiği konu insanlararası ( iletişim, "tecrübe" ve mükemmeli gerçekleştirmeye çalışmaktı, Bu konu, insanların nasıl düşündükleri ve davrandıkları konusunda düzenli bir yaklaşım sunuyor. Bu insanlar bunu insan deneyiminin yapısı olarak adlandırıyorlar. Böylece konunun gizemini dağıtırlar ve insanları anlamadaki belirsizliği ve rastlantıyı azaltır. NLP'yi giriş bölümünde "kişisel mükemmelliğin bilimi ve sanatı" ya da "sübjektif deneyim çalışması" olarak tanımlamıştık. Konuşma diliyle ifade edecek olursak "insanların nasıl çalıştığını öğrenmek" olarak tanımlayabiliriz. NLP etkileyici bir akademik soy ağacına sahip olmaktan gurur duymaktadır. Bununla birlikte, elde ettiği sürekli artan ilginin sebebi daha ziyade davranışlarda ve de bunun sonucunda elde edilen başarılarda gerçekleştirdiği hızlı değişikliktir yani sistemin işe yarıyor oluşudur. O her yerde uygulanabilmektedir. Spor, terapi, eğitim- öğretim, kişisel gelişim ve satış, görüşme, insan kaynakları yönetim, müşteri hizmetleri gibi bir dizi iş alanında kullanılabilmektedir. Her olayda fazlasıyla pratik olması ve sonuç vermesiyle NLP diğer metodolojilerden ayrılmaktadır. Bu kitapta size NLP'nin işinizde, kariyerinizde, evinizde, sosyal hayatınızda ve kişisel gelişiminizde pratik yollarla size nasıl yardım edebildiğini göstereceğiz.

11 10 Başlangıçta NLP'yi size "kişisel mükemmelliğin bilimi ve sanatı" olarak tarif ettik. Peki ona niçin sanat diyoruz? Bunun sebebi, sübjektif düşünmenin ve bunun uygulanmasının fiziksel bilimlerin kullanmakta olduğu objektif bilimsel metotlara tam olarak uygun olmamasıdır. Aynı zamanda bireyler arasındaki iletişim yeteneklerinin bazı incelikleri bilimden ziyade sanata yakışmaktadır. Çünkü, imkan dahilinde NLP deneyimlere belli bir yapı vermeye çalışmaktadır ve sağlam prensipler, örnekler ve "dil" oluşturmuştur. Kısacası, oldukça sübjektif bir çalışma alanının sınırları içerisinde, aynı zamanda, mümkün olan bilimsel dikkatten de kaçınmamıştır. Sübjektif (Öznel) Deneyim Sübjektif deneyim", dış dünyada olduğu kadar zihninizden geçen şeyleri de kapsamaktadır. Hiç kimse gerçekte birisinin nasıl düşündüğünü bilmez; izin verildiği kadarıyla ne düşündüğünü bilebilir. Her birimiz "gerçeği" bildiğimizi düşünürüz. Bundan dolayı "deneyim" (veya hayat) olarak adlandırdığımız şey kişiden kişiye bu kadar büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Her birimiz, kendimize özel ve sübjektif olarak yaşadığımız dünyayı algılarız. Eşyaları farklı görürüz. Hepimiz kendi davranışlarımıza, inançlarımıza ve değerlerimize sahibiz ve bunlar hep birlikte bizim "dünya görüşümüzü" oluştururlar. Belki bizim dünya görüşümüz başka- ' insan- için hiçbir şey ifade etmez ve bazı insanların düşünme ve davranma şekilleri de genellikle bizim 'için mantıklı değildir. Bununla birlikte hiçbirimiz bilim adamlarının "objektif gerçeklik" olarak adlandırabilecekleri tarzda bir tekele sahip değiliz. Maalesef, dış olaylardan farklı olarak, kendimize özel, sübjektif deneyimlerimizi laboratuvarlarda inceleyemeyiz. NLP bunu kabul eder ve bireylerin yaptıkları şeyi daha iyi yapmalarına yardım etmek için sübjektif deneyimi basitçe anlamamızı sağlar. Düşündüğümüz şeylerin yaptığımız şeyleri nasıl etkilediği ve bizim nasıl düşündüğümüz konusundaki deneyimleri anlaşılabilir örnekler kullanarak açıklar. Özel olarak, beş duyumuzla algıladığımız şeyleri nasıl anlamlandırdığımızı gösterir. NLP, beş duyumuzla içinde yaşadığımız dünyayı nasıl anlama, algılamaya ve uygulamaya (deneyime) dönüştürdüğümüzü belirler. Bu bizim oldukça sübjektif olan şeyler hakkında daha objektif bağlantılar kurmamızı mümkün kılar. Bu şekilde diğer insanları daha iyi anlayabiliriz, daha etkili bir iletişim geliştirebiliriz ve hayatımızın kontrolünü daha fazla elimizde tutabiliriz.

12 11 Düşünmek ve Yapmak Çoğunlukla düşündüğümüz şeyleri yapma eğilimindeyizdir. Sinir Dili Programının, "sinir" (N) kısmını ilgilendirmekte olan düşünme şeklimizi değiştirmemize yardım etmek için NLP bize basit teknikler sunmaktadır. Sonra da davranışlarımız kaçınılmaz olarak değişmektedir. Descartes'in dediği gibi: "Düşünüyorum öyleyse varım. Farklı düşünerek farklı davranacaksınız ve farklı sonuçlar elde edeceksiniz. " İncil'de de şöyle söyleniyor: "Bir kimse her ne düşünüyorsa odur." Düşündüğümüz şeyler çoğunlukla değişime sebep olan aksiyonlara dönüşürler. Düşünceler; sonuçlar, ödüller, başarılar veya başarısızlıklar olurlar. Filozoflar yüzyıllardır insan zihninin gizemlerini araştırdılar. Bununla birlikte, bizim sübjektif deneyim olarak adlandırdığımız şeye genellikle hepsi ulaştı fakat bu deneye dayalı ilimlerin sonuçları bilimadamlarını şaşırttı. Evlerinde, insan zihninin labora-tuvarında olduklarını hissedemediler. Diğer yandan NLP özümüze ait olan bu sübjektifliği kabul ediyor. Görülmeyeni veya mistik olanı inkar etmekten ziyade NLP bilinçli olarak oldukça sübjektif olan bu alanı yapılandırmaya ve belli bir metot haline getirmeye çalışıyor. Birçoğumuzun sezgisel olarak kabul ettiklerimizi kabul eder. Bunlar, zihnimizin, bilincimizin, dış sebepler ve onların sonuçları arasında bir yerlerde olan düşünme "karakutu"muzun varlığıdır. Kişisel Mükemmelliğe Doğru Hepimiz mükemmele ulaşabiliriz. Çoğu zaman yaratılıştan yeteneksiz olduğumuzdan yakınır bunu yaparken de kendimizden daha iyi konumda olan başkalarına bakarak karşılaştırma yaparız. Fakat potansiyelimizin sınırsız öğrenme ve gelişim için daha az veya daha fazla olması açısından hepimiz oyun alanı seviyesinden başlıyoruz. Herbirimizin, çok basit şeylerin içinde akıllıca gizlenmiş olan neredeyse elde edilmesi imkansız yüce istekleri var. başarıyı Örnek almak

13 12 Başarıyı "örnek" alabilirsiniz. NLP'yi kullanarak, başka insanların üstünlüklerini gözlemleyebilir en iyiyi bulabilirsiniz ve onların başarılı stratejilerini ve becerilerini kendi hayatınıza uyarlayabilirsiniz. Onların sözde "doğal yeteneklerini" ve becerilerini kullanmaya başlayarak öğrenim sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Bazen onların uzun yıllarını alan tecrübelerinden ve yaptıkları yanlışlardan da yararlanırsınız. Bu tecrübeleri kendi içinizde var olan doğal kaynaklarınızla birleştirdiğiniz zaman her şeyin üstesinden gelebilirsiniz. "Doğal Yetenek" Bazen diğer insanların, sosyal, mesleki, sporcu ve sanatçı özelliklerine bakarak onların "doğal yeteneklerini" kıskanırız. Halbuki hepimizin bunlara benzer kabiliyetleri vardır. Örneğin, (NLP'nin bilinçsiz yetenek olarak adlandırdığı) birçok şeyi "düşünmeksizin" yapabilirsiniz ve diğer insanlar size yaptığınız bu şeyden dolayı hayran olur veya sizi kıskanır. Belki yüzmeye, motorsiklet binmeye, zihninizden matematik işlemleri yapmaya, sufle yapmaya, ebru yapmaya veya kolayca arkadaş edinmeye yeteneklisiniz. Bunlar size çok sıradan gelebilir. Fakat birileri de sizin için aynı şeyi düşünebilir: "Onlar bunu nasıl yapıyorlar? Onu çok kolay yapıyor görünüyorlar." Hepimiz dostlarımızın veya iş arkadaşlarımızın kolayca yaptıklarını gördüğümüz şeyleri yapmak isteriz. Fakat insanlar genellikle kendilerinin çok iyi yaptıkları şeyleri nasıl yaptıklarını görmezler veya çoğu zaman kendi "üstünlüklerini" kabul etmezler bile. NLP ile bu yetenekleri -alışılmadık bir boyuttauygulayabilir ve bunları kendi hayatınıza uyarlayabilirsiniz. Mükemmellik Stratejileri NLP insanın mükemmelliği fikrinden mistik yönü çıkarmaya ve bu fikri daha ulaşılabilir kılmaya çalışıyor. Herhangi bir] "üstün" yetenek ve davranışta "stratejiyi keşfedebiliriz. O yeteneği sergilemek şahıs tarafından bilinmediği zaman bile bu strateji sürekli başarıya götüren düşünce ve aksiyon serisini kapsar. 16. ve 18. günlerde örnek alma ve stratejiler konusunda daha derin bilgiler öğreneceksiniz. Bu örnek alma tekniklerini kullanarak, ulaşmak istediğiniz mükemmellik seviyesine erişmiş insanların düşünme ve davranma stratejilerine ulaşmış olacaksınız.

14 13 Orijinalinde NLP'nin kurucuları, alışılmadık iletişim yetenekleriyle ünlü olan meşhur terapistlerin model olma görüşlerini uyguladılar. Bugün, insanlar onu kişisel veya mesleki hayatlarının her alanında kullanıyorlar. Özelde, NLP sözlü veya sözlü olmayan insanlar arası iletişim yeteneklerini yeni bir teknolojik seviyeye yükseltti. NLP Modeli Keşfettiğimiz gibi, deneyim dışarıdan gözlenebilen davranışların ötesine geçiyor ve zihnimizin kara kutusunda olmakta olan şeyleri de içeriyor. Bu sebeple NLP'nin kişisel deneyimlere mekanistik bakan sebep-sonuç yaklaşımları veya "davranışçılar" olarak adlandırılan yaklaşımla bir parça bilgi alışverişi vardır. (Davranışçı yaklaşım, somut bilimlere daha kolay uygulanabilen çok titiz zaman ve hareket çalışmalarına ve metotlarına bağlıdır.) "İnsanların nasıl çalıştığı" üzerinde dururlar ve bunu yaparken söz konusu olan; bir tür olarak insanlık değil kendine özgü bir birey olarak insandır. Hepimiz eşyaları farklı görür, işitir ve hissederiz. Duygularımızdan gelen bilgiler, hatıralarımız, hatıralarımızın hatıraları, duygularımız ve daha önceki algılarımız tarafından şekillendirilen duyumsal gidiler sayısız zihinsel "filtreler"den geçer. Bu benzeri olmayan filtrelerde, sadece kendimize ait olanı, kendi "doğrumuz", gerçeğimiz olarak adlandırdığımız dünyanın sınırlı yorumunu yaşarız. Şekil 1.1.'de gösterilen NLP modeli, bir metot veya sistem olarak deneyimi gösterir. Bildiğimiz beş duyumuzu içermektedir. Fakat bunları maddi olarak olduğu kadar manevi olarak da düşünme şeklimize göre adapte eder. Vücudun ve zihnin birliğini örneklendirir. Buzdağı örneğini kullanırsak NLP modeli sadece güzeyin üzerindeki" deneyimi değil içerideki, sübjektif olan, yüzeyin altındaki" deneyimi de yansıtır. İnsanların kendilerine öz değerlere, duygulara, inançlara, arzulara ve motivasyonlara göre hareket ettiğini kabul eder. Sizin "deneyiminiz" (yaşantınız) sadece benimkinden farklı değil herkesinkinden farklıdır. NLP, bize anlamak ve zavallı gerçekliğin şartlarıyla yüzleş-, mek için yardım eder. Özelde, eşyayı nasıl yorumladığımızı, onu nasıl temsil ettiğimizi süreç içerisinde elde edilen bilgilerin birço-; ğunu nasıl genellediğimizi, nasıl anlam kaybına ve anlam kaymasına uğrattığımızı anlamamıza yardım eder. Daha da önemlisi, bütün bu algılamaların davranışlarımızı her açıdan nasıl etkilediğini ve bundan sonra da ne elde ettiğimizi anlamaya başlarız.

15 14 Deneyim Oluşturmak Zihin-vücut "sistemi" dış uyarılardan daha fazlasını kullanır.' NLP modelinden görebileceğiniz gibi, aynı zamanda kendi içimizde de işittiğimizi ve hissettiğimizi görüyoruz (hatıralarımız ve görselleştirme deneyimlerimiz). Şekil 1.1. NLP Modeli Görsel İşitsel Görme işitme Kinaestetik Dokunma/Hissetme Koku Tad Koklama Tatma Dış uyarıcılar sonucu sahip olduğunuz belirli deneyimleri yeni deneyimler oluşturmak için ustaca kullanabilirsiniz. Örneğin, hafızanızdaki geçmişinize ait bir şeyi hatırlayabilir bilinçli veya bilinçsiz olarak onu değiştirebilirsiniz. Bir "gerçeği" hatırlamak için basit bir hareket, daha önceki bir bükülmenin veya "filtrelenmiş" deneyimin tekrar bükülmesini gerektirebilir. Uygun bir deneyimi hafızanın hafızasının hafızası ile bitirebilirsiniz ki bu da gözünüze ulaşan orijinal ışık dalgaları veya kulağınıza gelen ses dalgalarının ilk bağlantısıyla ilgilidir. Bu deneyimleri ustaca kullanma yeteneği kişisel değişime kolayca yön verir. Örneğin, kendinizi nasıl hissettiğinizi ve ruh halinizi sizi rahatsız eden düşünce ve hatıralarınızı daha pozitif bir şekilde ifade ederek değiştirebilirsiniz. Sadece farklı sonuçlar hayal ederek zihninizin yapısını nasıl değiştirebileceğinizi 7. günde öğreneceksiniz. Hatta, eğer isterseniz uzun süredir etkisi altında olduğunuz inançları, değerleri ve davranışları da değiştirebilirsiniz. Fiziksel gözünüz, kulağınız, dokunma hissiniz olmaksızın kendi deneyiminizi oluşturabilir veya zihninizi ve görüşlerinizi yeni bir şekilde karıştırarak deneyiminizi sentezleyebilirsiniz. Diğer bir deyişle, hayal kurabilirsiniz. Dahası, gelecekteki bir deneyiminizi veya tüm dünyada geçerli olacak bir şeyi hayal edebilirsiniz ve bu anılarınızı hatırlayabilmek kadar kolay olur. Canlı hayallerde ve rüyalarda olduğu gibi bazı olaylarda içinizde yaşadığınız deneyimin gerçek hayattaki kadar gerçek olduğunu görürsünüz. Düşünceleri oluşturma ve ustaca kullanma yeteneği herhangi bir

16 15 fiziksel beceri gibi pratik yapmayı gerektirir. Fakat çoğu zaman çabaların karşılığını fazlasıyla verir. NLP vasıtasıyla, sübjektif deneyimleri anlamaya başlayabilirsiniz ve gerektiği yerde daha iyisiyle değiştirebilirsiniz. Bu şekilde deneyimler oluşturabilir ve farklı bir gelecek yaratabilirsiniz. Kendinizi ve Başkalarını Tanımak Bunu bir örnekle açıklayacak olursak kastettiğimiz şey geçmişinizden gelen şartlara veya dışarıdaki olaylara tepki göstermenizden ziyade deneyimler oluşturabilmenizdir. Böylece hayatınızı kontrol etmek ve kendi geleceğinizi kendinizin oluşturması gibi konularda daha fazla seçeneğe sahip olabileceksiniz. Bilinçli olarak ve olumlu bir şekilde istediğiniz şeyi elde etmek için sisteme çalışabilirsiniz. Kendinizi bu şekilde tanıyarak, diğer insanları daha iyi anlayabilirsiniz. Öncelikle, tabiatları gereği onların algılarının sizinkinden farklı olduğunu kabul edeceksiniz. Şimdi de onların algı filtrelerini tanıyabilirsiniz ve bunun o kişinin olayları yorumlayışını nasıl etkilemiş olduğunu değerlendirebilirsiniz. Daha sonra bu zengin ve çeşitli algılama filtrelerini veya zihinsel "haritaları" karşılaştırabilirsiniz. Daha da iyisi, o şeyleri kendiniz için farklı şekillerde deneyebilir ve yeni perspektifler ekleyerek kullanabilirsiniz. Kendinizin zaten var olan muhteşem zihinsel kaynaklarınızı bu şekilde çok fazla geliştirebilirsiniz. Hepimiz kişisel mükemmelliğe ulaşabiliriz. Anladığımız ve deneyimlerimizi gerçek sonuçlara yöneltebildiğimiz zaman bu gerçek olacaktır. Günün Sözü Harita vatan değildir. Hepimizin kendimize ait sübjektif dünya "haritamız" vardır, Çevremizde neler olduğunu, eşyanın bizim için anlamını ve onlar hakkında ne hissettiğimizi, neye inandığımızı, algılarımızı ve gerçekten ya da deneyimden ne anladığımızı gösterir. Yaşadığımız dünyayı anlamaya çalıştığımız sürece zihnimizdeki bu tüm harita çizim işlemleri devam eder. Ve böylesine "derli toplu" biri zihinde, deneyimin en küçük bir parçası için bile bir yer; bir göz veya sınıf olmak zorundadır. Herşey anlamlı olmalıdır.

17 16 Kişisel haritanız hayatınız boyunca elektro-kimyasal olarak 1 biçimlendirilmiş olan beyin sinir ağını da içerir. Bu sebeple her insanın haritası farklıdır. Kendinize özel olan kişisel tarihiniz anbean karşılaştığınız binlerce duyumsal deneyim üzerinde bir filtre gibi hareket eder. Ve bütün bunlar otomatik olarak ya da bilinçsizce gerçekleşir. Bir süre sonra, zihinsel filtrelerinize bir şeyler ekleyebilir veya değiştirebilirsiniz; yani zihninizi gerçekten değiştirebilirsiniz. NLP size bu değişiklikleri bilinçli olarak, istediğiniz sonucu elde etmek için yapma şansı verir. Peki, "vatan"? Çünkü hepimiz dünyayı kendi algı filtrelerimizden görürüz; hiç birimiz etrafımızdaki şeyleri gerçekte olduğu gibi göremeyiz. Bunun için "Harita (bizim sübjektif, sınırlı algımız) vatan (gerçeklik) değildir." Bazı insanlar bu fikri oldukça şaşırtıcı bulabilir. Diğer insanların deneyimlerini keşfettiğinizde ve dünyayı farklı yorumladığınızda bu görüş öğrenme sürecinizi zenginleştirebilir. Bu bilinç düzeyinde aksiyona geçmek bir insanın tüm hayatını zenginleştirebilir. Şimdi bu sözün sizin için ne anlama gelebileceğini düşünün. Daha önce, başka bir insanın mükemmel olma stratejisini örnek alarak bir şeyi daha iyi yapabileceğinizi gördük. Onların stratejileri bir yetenekle, bir işle veya ruh haliyle motivasyonlarını koruma, sakin veya güvenli olmakla bağlantılı olabilir. Veya onlar basit bir şekilde dünyaya farklı bir perspektiften bakıyor olabilirler; eşyaları farklı açılardan görebilirler. Aynı zamanda, öyle ya da böyle hepimiz üstün olduğumuzdan, kendi mükemmellik stratejilerinizi de başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Başka insanların gerçeklik haritalarını keşfederek kendi deneyimlerinizi genişletebilir ve zenginleştirebilirsiniz, gerçeklik vatanında daha iyi bir anlayışa yükselebilirsiniz. Kendinizi hangi durumda gördüğünüzü tespit etmek için bu söz üzerinde düşünmeye başlayın. & İnsanların genellikle kendi görüşlerini değiştirmek yerine "karaya ak" dediklerine dikkat et. & Optimist bir insanın bardağın yarısını dolu görürken pesimist birisinin bardağın yarısını nasıl boş gördüğüne dikkat et. Bu insanların, kendilerine özel bakış açılarından çevreye nasıl baktıklarının evrensel bir örneğidir. "Güzellik (yarısının dolu veya boş olması) seyircinin bakışındadır (gerçekte zihnindedir)."

18 17 & Sigorta raporlarında kazalara şahit olan insanların genellikle gördükleri olayları birbirlerinden çok farklı anlattıkları görülür. Bunlar, gayet tabi, şahitlerin sübjektif bakış açılarını yansıtır ve "gerçek deneyimin" ne kadar farklı olabileceğini doğrular. Bu şekilde farklı yorumları günlük hayatınızda gözlemleyin ve eğer bir davranışa, deneyime veya olaya! şahit olduysanız kendi halinize dikkat edin ve farklı bir "bakış" geliştirin. Diğer "gerçeklik haritalarını" düşünün, dış Görünüşe göre aynı veriye dayanmasına rağmen tamamen farklı sonuçlara nasıl ulaşabildiğimize dikkat edin. Bunu iş toplantılarında, sosyal diyaloglarda hatta haberler veya yeni' bilgiler karşısında aile üyelerinin davranışlarında görebilirsiniz. Görünüşe göre oldukça objektif olan "gerçekleri" bile nasıl sübjektif yorumlayabildiğimize dikkat edin. Bütün bu farklılıklar, elbette, kendi zihinlerimizde olmaktadır. Her insanın hayatında kişisel deneyimleri; gördükleri, işittikleri ve hissettikleri şeyler konusunda bilinçsiz bir filtre görevim yaparlar. Bu kişi ile "vatan" (gerçeklik) arasında geçilemez ve sürekli artan bir engel oluşturur. O bazen deneyimlerinizi saptırır veya küçültür ve elde etmek istediğiniz şey konusunda sizi sınırlar. Kendi kendinize oluşturduğunuz bu sınırlamaları farkettiğinizde, daha önce hiç sahip olmadığınız seçenekleriniz olduğunu fark edeceksiniz. Ve seçeneklerinizin olması başarı şansınızı büyük oranda arttıracaktır. Bir anlığına burada geçen örnekleri hayata geçirdiğinizi düşünün. İş yerinizdeki konuşmaları dinleyin. Gazetelerdeki, TV'lerdeki ülkeler, takımlar ve siyasi partiler arasındaki, aileler ve ergenler arasındaki büyük çaplı görüş ayrılıklarına dikkat edin. Bütün haritalara, onlardaki farklılıklara orijinalliğe ve benzersizliklere bakın, kendi haritanız dışındaki gerçeklikleri de arayın. Farklı perspektiflerden bakarak kendi deneyiminizi zenginleştirin. Günün Uygulamaları Günün sözünü ezberleyin ve bunu uygulayabileceğiniz üç veya daha fazla olay bulun. Her ne zaman bir şey hatırlasanız hayal gücünüzü tümüyle kullanın. Hatırlamanıza yardımcı olacak şeyler, zihninizde resmetme veya hatırlamanıza yardım edebilecek başka şeyler kullanmayı düşünün.

19 18 Çoğu zaman aynı fikirde olmadığınız veya pek anlaşamadığınız birisini düşünün. "Gerçekler" konusunda genellikle, müracaat ettiğiniz her birinize ait filtrelerin listesini yapın. Örneğin, değerleriniz ve inançlarınız; arkadaşlarınızın veya akrabalarınızın etkisi, aldığınız eğitim ve yetişme tarzınız, o anda kendinizi nasıl hissettiğiniz ve buna benzer şeyler. Mantıklı olarak nasıl farklı gerçeklik haritaları oluşturabileceğinize dikkat edin. Sonra, şu anda o insan hakkında neler hissettiğinizi düşünün. Yarına hazırlanırken, elde etmek istediğiniz değişik kişisel hedefler düşünün. Özel hedefler seçebileceğiniz gibi bunlar sadece arzularınız, istekleriniz veya hayalleriniz de olabilir. Bunları yazın. Yarın isteklerinize ulaşma şansınızı nasıl yükseltebileceğinizi öğreneceksiniz. II. GÜN hekimhan İsteklerinize Ulaşmak Bu ünitenin içerdiği konular: Hedef Gerçekleştirme Teknolojisi Dört Aşamalı Başarı Modeli İyi Tasarlanmış Bir Sonucun Unsurları NLP hakkındaki kısa bir tanıtımdan sonra, NLP'nin amaçlar konusundaki temel prensiplerini tanıyoruz. Hepimiz hiçbir Şey gerçekleştirememiş insanlar tanırız ve bunun sebebi onların hedeflerinin net olmayışıdır. Aynı zamanda çoğumuz kendilerine günlük, haftalık, aylık hedefler belirleyen ve göze çarpıcı sonuçlar elde ettiği görülen insanlar da tanırız. Onların başarılarını izah eden şey net ve somut hedefler üzerine odaklanabilme yetenekleridir. Hayatınızı şöyle bir gözden geçirdiğiniz zaman siz de muhtemelen kendi başarılarınızı ve yenilgilerinizi net ve pozitif hedeflerinizin olup olmamasıyla bağlantılandırabilirsiniz. Hedef belirleme ve gerçekleştirme (bunu rüya, arzu, istek gibi ne şekilde tanımlamış olursanız olun) insan hayatının kalbini oluşturur. Zevk verdiği kadar, pozitif hedefler hayatınızı gerçekten değiştirebilirler.

20 19 İş dünyasındaki birçok lider ve girişimcinin bir hırs veya rüya tarafından bu konumlarına çekildikleri görülür. Motive edici hedefler onların başarılarının mihenk taşıdır. TMBO (hedefler tarafından yönetim) gibi organizasyonların, birleşik planlama ve bütçeyle ilgili kontrol sistemlerinin de kendi versiyonlarına göre hedefleri ve elde ettikleri sonuçlar vardır. Fakat şirket yöneticileri ve liderleri genellikle organizasyonun uyuşukluğuna rağmen yaptıkları şeyi tek başlarına gerçekleştirmişlerdir. Bireyler iyice tasarlanmış hedeflerini motivasyon, kendine inanma, ısrar ve nihai sonucu getirecek olan tüm insani karakterlere çevirirler. Sizin için sürpriz olmayacağı gibi, anahtar konumundaki birkaç birey genellikle bir organizasyonun başarı sebebidirler. Harry Alder'in "Lider Gibi Düşün" isimli kitabında değişik örnekler vardır. Örneğin okuldan zorla mezun olan bir genç adam bayağı bir işle üretim işine başlar ve 25 yaşında kendisini üretim yöneticisi olarak görür. Bu imaj ve duyguyu zihninde sabırla ve dikkatle besleyip büyüttü ve son olarak yönetici koltuğuna oturduğu zaman hissedeceği kıvancı tanımladı ve zihninde yaşamış olduğu bütün bu şeyleri gerçek hayatta da yaşamış oldu. Daha sonra da aynı görselleştirme sistemini kullanmaya devam etti ve nihayetinde önder şirketlerden olan CEO'nun koltuğuna oturdu. Birçok durumda tutku şirketle ve onun nasıl görüleceği ve hissedileceği ile bağlantılı olabilir. Asda'da Ardie Norman, kitapçılıkta Timotty Waterstone, Wixons'ta Stanley Kalms, Lunn Poly'de Jan Smith, Marks'da Keith Dates ve The Body Shop'ta Anita Roddick gibi insanların hepsi sıkı çalışma kararlılığının yanında görselleştirerek, hayal kurarak ve zihinlerinde bir şeyler canlandırarak bu başarıları elde ettiler. Kişisel hedeflerinin yanında büyük şirketlerin de amaçlarını gerçekleştirdiler. Hayalinizi esnetmek veya arzu gücünüzü geliştirmek çalışma saatinizi uzatmaktan çok daha net ve çok daha sınırsız başarılar getirecektir. Hedef Gerçekleştirme Teknolojisi Amaçlarına ulaşmak için çalışma fikri insan tabiatının bir parçası gibi görülür. Hedefleri gerçekleştirmek içgüdüsüne sahibiz ve bu bir şekilde evrensel bir eğilim olan zevk ve neşeyi arama, acı ve sıkıntıları uzaklaştırma arzusuyla bağlantılanmıştır. Bu şekilde davranmanın onlar için daha faydalı olacağına inandıkları için insanlar genellikle belli bir şekilde davranırlar. Diğer bir deyişle, bizler bir şeyleri bir sebep veya bir amaç için yapma eğilimindeyizdir. Bunu kabul edelim ya da etmeyelim zihnimizde bir sonuç elde ettiğimiz bir şey vardır.

Günün sorusu: Kişisel gelişim nedir?

Günün sorusu: Kişisel gelişim nedir? Günün sorusu: Kişisel gelişim nedir? İnsanlar potansiyel ile doğar. Ancak dünyada bir iyiler ve bir de, daha da iyiler vardır. Yani insan fiziksel olduğu kadar nitelik olarakta gelişebilir. Kişinin herhangi

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

Seviye 2 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 2 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 2 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 6-7 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

Yaptığım şey çok acayip bir sır da değildi aslında. Çok basit ama çoğu kişinin ihmal ettiği bir şeyi yaptım: Kitap okudum.

Yaptığım şey çok acayip bir sır da değildi aslında. Çok basit ama çoğu kişinin ihmal ettiği bir şeyi yaptım: Kitap okudum. Türkiye deki en büyük emek israflarından birisi İngilizce öğreniminde gerçekleşiyor. Çevremde çok insan biliyorum, yıllarca İngilizce öğrenmek için vakit harcamış, ama hep yanlış yerlerde harcamış. Bu

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

NLP TANIMI Sinir Dili Programlama

NLP TANIMI Sinir Dili Programlama NLP NİN DOĞUŞU NLP 1972 de California Üniversitesi nde dilbilimci ve öğretim üyesi olan John Grinder ile aynı üniversitenin psikoloji bölümünde okuyan Richard Bandler tarafından kurulmuştur. NLP TANIMI

Detaylı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

İngilizce de duygu anlamına gelen "emotion" kelimesinin üstünde biraz durursak, motivasyon kavramını daha iyi anlayabiliriz.

İngilizce de duygu anlamına gelen emotion kelimesinin üstünde biraz durursak, motivasyon kavramını daha iyi anlayabiliriz. İngilizce de duygu anlamına gelen "emotion" kelimesinin üstünde biraz durursak, motivasyon kavramını daha iyi anlayabiliriz. "Emotion" kelimesinin ikinci bölümündeki "motion" hareket anlamına gelir; "e"

Detaylı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

Seviye 1 Ünite 6 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 6 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 6 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

Beynin Temelleri BEYNİN TEMELLERİ 1: BEYNİN İÇİNDE NE VAR?

Beynin Temelleri BEYNİN TEMELLERİ 1: BEYNİN İÇİNDE NE VAR? Beynin Temelleri Kitabın geri kalanının bir anlam ifade etmesi için beyinle ve beynin nasıl işlediğiyle ilgili bazı temel bilgilere ihtiyacınız var. Böylece, ileriki sayfalarda nöron gibi bir sözcük kullandığımda

Detaylı

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici Bu çalışma kâğıdını şimdiye kadar çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerin özelliklerini değerlendirmek için tek başınıza veya bir grupla birlikte kullanın. Nasıl

Detaylı

Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası

Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası Sınav kaygısı, öğrenilen bilgilerin, sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasına engel olarak başarısızlığa yol açıyor. Sınavın bir ölüm-kalım olayı olarak

Detaylı

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE Eğitim Koçluğu Sertifika programı öğrencilerin okul, aile ve özel yaşamındaki

Detaylı

NLP de Başarının Dört Adımı. Başarının dört adımını uygulayarak satış kariyerinizde istediğiniz sonuçlara ulaşmak için etkili bir adım atabilirsiniz.

NLP de Başarının Dört Adımı. Başarının dört adımını uygulayarak satış kariyerinizde istediğiniz sonuçlara ulaşmak için etkili bir adım atabilirsiniz. NLP, en başarılı satışçıların elde ettikleri sonuçlara nasıl ulaştıklarını araştırıp, bu teknikleri modeller haline getirmiş ve diğer satışçılara aktarmıştır. NLP beynimizin nasıl çalıştığını, sözcüklerin

Detaylı

Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte gelecek iki haftanın çalışma planı! Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 6-7 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri

Detaylı

BAŞARIYA GİDEN 20 ADIM

BAŞARIYA GİDEN 20 ADIM BAŞARIYA GİDEN 20 ADIM 1. Herbalife Başvurunuzu Tamamlayın Herbalife Üye Paketi (HMP) Üye Başvuru Formu Kullanılacak Ürünler Basılı Malzeme & DVD %25 Başlangıç İndirimi* 2. Ürün Broşürünü İnceleyin Herbalife

Detaylı

Büyük düşün... İstanbul da Yaklaşan Etkinlik Büyük düşün ve Pazarını Küresel Olarak Genişlet! 195 ülke potansiyel pazarınızdır

Büyük düşün... İstanbul da Yaklaşan Etkinlik Büyük düşün ve Pazarını Küresel Olarak Genişlet! 195 ülke potansiyel pazarınızdır Büyük düşün... David Avrin Bugün dünyada en çok talep gören İş Dünyası Pazarlama/Markalaştırma Konuşmacısı olan DAVİD AVRİN, Görünürlük Koçu olarak tanınır. Şaşırtıcı derecede eğlenceli bir tarzı olan

Detaylı

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

Verimli Çalışma. Edinilmiş çalışma alışkanlıkları

Verimli Çalışma. Edinilmiş çalışma alışkanlıkları Verimli Çalışma Edinilmiş çalışma alışkanlıkları Bir üniversite öğrencisi olarak sizden beklenilen, bağımsız bir öğrenci olmanızdır. Kimse nasıl çalışmanız gerektiğini sizden daha iyi bilemez, ancak size

Detaylı

BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber

BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber Bireysel Eğitim Planı nedir? Bireysel Eğitim Planı yazılı bir plandır. Tek bir özel öğrencinin güçlü yanlarını ve ihtiyaçlarını, bu öğrencinin ihtiyaçlarını

Detaylı

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler.

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler. 0212 542 80 29 Uz. Psk. SEMRA EVRİM 0533 552 94 82 DUYGUSAL ZEKA Son yıllarda yapılan pek çok çalışma zeka tanımının genişletilmesi ve klasik olarak kabul edilen IQ yani entelektüel zekanın yanı sıra EQ

Detaylı

www.rehberlikservisi.org

www.rehberlikservisi.org www.rehberlikservisi.org 1 BAŞLARKEN Çocuklarımız bizim için ne kadar önemli? TEOG öncesinde onlar için neler yapıyoruz? Gelecekleri için planlarınız var mı? Çocuklarınızı yeterince anlıyor musunuz? Neden

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program...

Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program... Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program... DeGiSen DUnyada GeliSmek Her Cocuk Fark yaratabilir Empati, Yaratıcılık, Liderlik, Ekip CalıSması Ashoka

Detaylı

1.Aşama (Cüzdanını doldurmaya başla) Para kazanmanın birçok yolu var. Bu yolların hepsi birer altın kaynağıdır ve işçiler bu kaynaktan

1.Aşama (Cüzdanını doldurmaya başla) Para kazanmanın birçok yolu var. Bu yolların hepsi birer altın kaynağıdır ve işçiler bu kaynaktan Nasıl daha çok para kazanabiliriz? Nasıl para sorunlarımızı çözeriz. Bunun herkes için yöntemi farklıdır. Gelin George S.Clason Babil in en zengin adamı adlı kitabında para kazanmak için önerdiği yedi

Detaylı

Seviye 1 Ünite 1 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 1 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 1 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

VERİMLİ ÇALIŞMA VE MOTİVASYON

VERİMLİ ÇALIŞMA VE MOTİVASYON VERİMLİ ÇALIŞMA VE MOTİVASYON Verimli çalışan? Verimli çalışan bireyin, motivasyonu yüksektir. Motivasyonun Kelime Anlamı Bu kavram İngilizce ve Fransızca motive kelimesinden türetilmiştir. Temelde kişinin

Detaylı

BÜYÜYÜN BÜYÜMEYE PROGRAMI PY 2012/2013

BÜYÜYÜN BÜYÜMEYE PROGRAMI PY 2012/2013 BÜYÜYÜN ve Kazanın PY 2012 / 2013 : Büyüme Yılı! Büyümeye Odaklanın YENİ PERFORMANS YILI İÇİN HEDEFİNİZ BÜYÜME OLMALI Amway Serbest Girişimcileri (ASG ler) olarak bu inanılmaz fırsatı değerlendirmek için

Detaylı

ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ

ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ İÇİNDEKİLER Kişilik Testleri 3-22 Öğrenme Modeli Testleri 23-32 Dikkat Testleri 33-42 Düşünme Becerileri Testleri 43-48 Dikkat Setleri 49-54 Oyunlar 55-60 YÜKSEK BAŞARI İÇİN; Benego

Detaylı

Zaman Çizgisi. Venn Şeması

Zaman Çizgisi. Venn Şeması Zaman Çizgisi Zaman çizgisi, bir değerlendirme planını göstermenin ve öğrenme döngüsü boyunca çeşitli değerlendirme yöntemlerinin ortaya çıkışını incelemenin basit bir yoludur. Venn Şeması Venn şeması

Detaylı

VİZYONERLİK. Ali Özel

VİZYONERLİK. Ali Özel VİZYONERLİK Ali Özel http://ozelali.net Copyright, Masters Training International 1968 SUMMER OLYMPICS IN MEXİCO CITY John Stephen Akhwari Copyright, Masters Training International John Stephen Akhwari

Detaylı

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN 21400752 MAKİNENİN ARKASI Fotoğraf uzun süre düşünülerek başlanılan bir uğraş değil. Aslında nasıl başladığımı pek hatırlamıyorum, sanırım belli bir noktadan sonra etrafa

Detaylı

İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı. 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak

İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı. 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak Bana göre insani merkezli olmak, davranış ve anlayışın işbirliği içinde olduğu, insan yapımı her şeyin kullanıcıların kavradığı

Detaylı

Ders: Görsel senaryo taslağının önemi

Ders: Görsel senaryo taslağının önemi Ders: Görsel senaryo taslağının önemi İletişim, harika bir prodüksiyonun anahtarıdır. Fikirlerinizi görselleştirmek için görsel senaryo taslakları kullanın ve etkili bir çekim planlayın. Çizilecek içerik

Detaylı

12. Araştırmacılar Zirvesi nin açılış konuşmasını yapmak için beni davet etmenizden, bana bu fırsatı vermenizden dolayı sizlere teşekkür ederim.

12. Araştırmacılar Zirvesi nin açılış konuşmasını yapmak için beni davet etmenizden, bana bu fırsatı vermenizden dolayı sizlere teşekkür ederim. 1 GÜLER SABANCI KONUŞMA METNİ 12. ARAŞTIRMACILAR ZİRVESİ 12. Araştırmacılar Zirvesi nin açılış konuşmasını yapmak için beni davet etmenizden, bana bu fırsatı vermenizden dolayı sizlere teşekkür ederim.

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli Velimiz; Meslek seçiminin öneminin anlatıldığı ve siz değerli velilerimize yönelik önerileri

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir?

Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir? Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir? BU KİTABI OKUYUN VE İLİŞKİLERİNİZDE GÜÇLÜ, BAŞARILI VE SEVGİ DOLU OLUN İşte size NLP Lideri Mustafa KILINÇ tan sayfalarını peşpeşe çevireceğiniz bir kitap daha. İster

Detaylı

WORLD OF LANGUAGE ACADEMY IELTS SINAVI ÖNEMLİ TAVSIYELER. www.wola.com.tr

WORLD OF LANGUAGE ACADEMY IELTS SINAVI ÖNEMLİ TAVSIYELER. www.wola.com.tr IELTS SINAVI ÖNEMLİ TAVSIYELER IELTS TAVSİYE : Genel Okuma-Araştırma Bir konu hakkında daha fazla bir şey öğrenmek için araştırma yapmak anlamına gelir. İnternet arama motorları bu konuyu oldukça kolay

Detaylı

YÖNETİCİNİN BİREYSEL GELİŞİMİ

YÖNETİCİNİN BİREYSEL GELİŞİMİ YÖNETİCİNİN BİREYSEL GELİŞİMİ 1 2 nedir? Okulda öğrendiğimiz bilgiler hayatımız boyunca yeterlimidir? bize hangi faydaları sağlar? Kişisel gelişim kitapları okuyarak gelişim sağlanabilirmi? 3 bireyin iş

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ I- Açıklama Sizi tam olarak tanımladığına inandığınız her cümlenin yanına 1 yazın. Eğer ifade size uygun değilse, boş bırakın. Sonra her bölümdeki sayıları toplayın. Bölüm 1 Nesneleri

Detaylı

2011$ Çocuklu'Yaşam'Merkezi'' İlkiz&Özcan&Sönmez&

2011$ Çocuklu'Yaşam'Merkezi'' İlkiz&Özcan&Sönmez& Çocuklu'Yaşam'Merkezi'' İlkiz&Özcan&Sönmez& 2011$ Sahip&olduğunuz&ebeveynlik&değerlerinize&uygun,&size&özgü& koçluk& alın,& hayalini& kurduğunuz& mutlu& aile& hayatının& tadına&çıkarın&&& $ ÇOCUKLU$YAŞAM$MERKEZİ$

Detaylı

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com KOÇLUK HİZMETLERİMİZ Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com Gelişim Koçluğu Gelişim Koçluğu, bireyin isteği doğrultusunda, mevcut durumundan arzu ettiği duruma gerçekçi hedeflerle ulaşmasını sağlayan

Detaylı

YÖNETİM VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRME PROGRAMLARI

YÖNETİM VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRME PROGRAMLARI YÖNETİM VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRME PROGRAMLARI YÖNETİM VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRME PROGRAMLARI 01 02 03 YÖNETİM VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK YÖNETİCİLER İÇİN KOÇLUK BECERİLERİ

Detaylı

Bağımsız Dil Öğrencisi Kimdir?

Bağımsız Dil Öğrencisi Kimdir? Bağımsız Dil Öğrencisi Kimdir? 2012 2013 Öğretim-Öğrenim Yılı Öğrenci Kılavuzu 1 BAĞIMSIZ DİL ÖĞRENCİSİ KİMDİR?* (1) KENDİNİ İYİ TANIR: Dil öğrenimiyle ilgili olarak kendi davranıştutum-yaklaşım-düşünce

Detaylı

TEOG ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİMİZE VE VELİLERİMİZE KÜÇÜK TAVSİYELER

TEOG ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİMİZE VE VELİLERİMİZE KÜÇÜK TAVSİYELER TEOG ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİMİZE VE VELİLERİMİZE KÜÇÜK TAVSİYELER Sınava sayılı günlerin kaldığı bu süreçte öğrencilerimizde ve velilerimizde kaygıyla heyecanın iç içe olduğunu biliyoruz.bu nedenle TEOG öncesinde

Detaylı

Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28

Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28 Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28 Beş önemli kritik nokta 1. Bir kez, hedef çizim NUMARASINI yazdığınızda, hemen ardından, AŞAMA 1 deki, sağ üst köşedeki

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

ATBÖ Sürecinde Ölçme-Değerlendirmeye Hazırlık: ATBÖ Yaklaşımı Nasıl Bir Ölçme Değerlendirme Anlayışını Öngörüyor?

ATBÖ Sürecinde Ölçme-Değerlendirmeye Hazırlık: ATBÖ Yaklaşımı Nasıl Bir Ölçme Değerlendirme Anlayışını Öngörüyor? Not: Bu doküman, TÜBİTAK tarafından desteklenen ATBÖ (Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme) Projesi kapsamında hazırlanan öğretmenlerin 3 yıl boyunca yaşadıkları sınıf tecrübelerini paylaştıkları ATBÖ Öğretmen

Detaylı

Takdim. Bu, Türkiye nüfusu göz önüne alındığından her 90 kişiden birinin aday olması anlamına geliyor (TV, 17.00 Haberleri, 20.10.2013).

Takdim. Bu, Türkiye nüfusu göz önüne alındığından her 90 kişiden birinin aday olması anlamına geliyor (TV, 17.00 Haberleri, 20.10.2013). Takdim Biliyor musunuz? Bir televizyon haberine göre Türkiye de 2014 yerel seçimlerinde muhtar adaylarıyla birlikte 830 bin kişinin aday olması bekleniyordu. Bu, Türkiye de yaklaşık her 90 kişiden birinin

Detaylı

Kızlarla Konuşma Sırları KENDİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIR MISIN?

Kızlarla Konuşma Sırları KENDİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIR MISIN? Kızlarla Konuşma Sırları KENDİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIR MISIN? ARTIK NE KONUŞAYIM DERDİNE SON! Kızlarla konuşmak, kızlarla rahat bir şekilde konuşabilmek çok önemli bir karakter özelliğidir. Kendinizi bu alanda

Detaylı

Ünitemi Planlama. Modül 2

Ünitemi Planlama. Modül 2 Modül 2 Ünitemi Planlama Bu Defter Intel Öğretmen Programı Çevrimiçi Temel Kursu kapsamında kullanılacaktır. Tüm kurs boyunca, düşüncelerinizi çevrimiçi araçlara ya da bu deftere kayıt edebilirsiniz. Bu

Detaylı

KARİYER GELİŞİMİ VE MESLEKİ REHBERLİK

KARİYER GELİŞİMİ VE MESLEKİ REHBERLİK KARİYER GELİŞİMİ VE MESLEKİ REHBERLİK Kariyer gelişimi ve mesleki rehberlik bir süreçtir. Çünkü meslek seçimi insan hayatında ömür boyu sürecek tesirleri ile kendini hissettirir. İnsanlar Mesleklerini

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

Etkinlik Temelli Öğrenme

Etkinlik Temelli Öğrenme Etkinlik Temelli Öğrenme Bir sınıf düşünün. Okulun ilk gününde, en az 20 kişiyle dolu bir oda ve hepsi de öğretmeni izliyor. Odanın içinde kitaplar, sıralar, kağıt ve kalem, tepegöz ve yazı tahtası, bilgisayarlar

Detaylı

Kolektif zekayı oluşturmak ve kullanmak isteyen yöneticiler için pratik bir program

Kolektif zekayı oluşturmak ve kullanmak isteyen yöneticiler için pratik bir program Sorunlara farklı açılardan bakıp, değer katarak çözüm üretmek ve akıllıca konuşarak avantaj sağlamak Kolektif zekayı oluşturmak ve kullanmak isteyen yöneticiler için pratik bir program Konuşarak Fark Yaratma

Detaylı

*Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz.

*Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. *Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. Aktif öğrenme bunu sağlamaktadır. 2 ÖĞRENME NEDEN AKTİF OLMALIDIR?

Detaylı

Serkan Ertem. www.serkanertem.com

Serkan Ertem. www.serkanertem.com Serkan Ertem www.serkanertem.com Her insanda iki dil vardır. Bu da ne demek dediğinizi duyar gibiyim. Aslında ilk bakışta kulağa biraz garip geliyor, yani sözlü iletişimi sağladığımız dilimizden başka

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

DEĞERLİ İŞ ORTAĞIMIZ,

DEĞERLİ İŞ ORTAĞIMIZ, SAFEPLAN DEĞERLİ İŞ ORTAĞIMIZ, FİLO YÖNETİMİ KONUSUNDA HİZMET SAĞLAYICI MARKA OLARAK HEDEFİMİZ, KİRALIK ARAÇLARINIZI MAKSİMUM FAYDAYLA KULLANMANIZDIR. BU SEBEPLE FİLONUZUN BAKIM VE ONARIM İHTİYAÇLARINI

Detaylı

Power BI. Neler Öğreneceksiniz?

Power BI. Neler Öğreneceksiniz? Power BI Kendi kendinize iş zekasını keşfedin. Verilerinizi analiz edin, etkileşimli raporlar oluşturun ve bulgularınızı firmanız genelinde paylaşın. Neler Öğreneceksiniz? Bu iki günlük eğitim, güçlü görseller

Detaylı

ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÖĞRENME VE BAŞARI

ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÖĞRENME VE BAŞARI ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÖĞRENME VE BAŞARI Anlamlı ve kalıcı öğrenme ancak bireyin(kişinin) kendi isteği, çabası ve bilinçli bir şekilde bilgileri işlemesi ile

Detaylı

Wellness El Kitabı. Wellness El Kitabı na Giriş

Wellness El Kitabı. Wellness El Kitabı na Giriş Wellness El Kitabı na Giriş Wellness ile ilgili konuşma başlatın Müşteri ile ilişki kurmaya başlayın Sağladığımız bilgileri değerlendirin Wellness nedir? Wellness kavramının çeşitli tanımlarına değinin

Detaylı

Seviye 2 Ünite 1 Çalışma Planı

Seviye 2 Ünite 1 Çalışma Planı Seviye 2 Ünite 1 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:4 Bilişsel Psikoloji 1 ÜNİTE:5 Çocuklukta Sosyal Gelişim ÜNİTE:6 Sosyal

Detaylı

Yeni Yöneticinin 8 Sıra Dışı İnancı (Özelliği)

Yeni Yöneticinin 8 Sıra Dışı İnancı (Özelliği) Presentation title Yeni Yöneticinin 8 Sıra Dışı İnancı (Özelliği) Akın Aksekili Temmuz 2012 Presentation title Geoffrey James En iyi yöneticilerin işyeri, şirket ve takım dinamikleri hakkında temelde farklı

Detaylı

ZAMAN YÖNETİMİ. Gürcan Banger

ZAMAN YÖNETİMİ. Gürcan Banger ZAMAN YÖNETİMİ Gürcan Banger Zamanım m yok!... Herkes, zamanının yetersizliğinden şikâyet ediyor. Bu şikâyete hak vermek mümkün mü? Muhtemelen hayır!... Çünkü zaman sabit. Hepimizin sahip olduğu zaman

Detaylı

MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU

MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU 1.Eğitimin/Kursun Amacı: Bu program ile kursiyerlerin; 1. Paritmetik (parmakla aritmetik) ve Soroban (Japon Abaküsü) Sistemi nde sayıları

Detaylı

Yeni Başlayanlar İçin: NLP - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Cemal KONDU 1 / 9

Yeni Başlayanlar İçin: NLP - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Cemal KONDU 1 / 9 Cemal KONDU 1 / 9 cemalkondu@hotmail.com Başarı nedir? Sözlük anlamıyla, başarma işi veya başarılan iş, muvaffakiyettir. İnsanlar başarıyı tanımlamakta zorlanırlar. Başarı tanımınız yoksa başarılı olma

Detaylı

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR..

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. ÖĞRENCİLERDE PERFORMANS, MOTİVASYON VE BAŞARI GELİŞTİRME TEKNİKLERİ Skeçler, Testler, Video çekimleri Başarıya Ulaşmak İçin HEDEF BELİRLEMEK PLAN OLUŞTURMAK

Detaylı

KARANLIĞIN ALIŞILMADIK DENEYİMİ

KARANLIĞIN ALIŞILMADIK DENEYİMİ KARANLIĞIN ALIŞILMADIK DENEYİMİ DÜNYANIN EN BÜYÜK MARKALARI, GÖRMENİN ÖTESİNE GEÇTİLER. Onlara Katılın, Bugün. GÖRMENİN ÖTESİNDE GELİŞMEK Karanlıkta Diyalog Nedir? Karanlıkta Diyalog atölye çalışmaları

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Davranış Bilimleri I. Fizyobiyolojik Sistem A Biyolojik Yaklaşım II. Psikolojik Sistem B. Davranışçı Yaklaşım C. Gestalt

Detaylı

Proje Yetkinliği Yönetim ve Organizasyon Kültürü

Proje Yetkinliği Yönetim ve Organizasyon Kültürü Proje Yetkinliği Proje Yönetimi Temel Bilgileri Projelerde Risk Yönetimi Proje Yönetimi Ofisinin Kuruluşu ve İşleyişi Proje İyileştirme Çalışmaları ve Kriz Yönetimi Projelerde İletişim ve Başarılı Ekip

Detaylı

Üniversite Üzerine. Eğitim adı verilen şeyin aslında sadece ders kitaplarından, ezberlenmesi gereken

Üniversite Üzerine. Eğitim adı verilen şeyin aslında sadece ders kitaplarından, ezberlenmesi gereken Engin Deniz İpek 21301292 Üniversite Üzerine Eğitim adı verilen şeyin aslında sadece ders kitaplarından, ezberlenmesi gereken formüllerden ya da analitik zekayı çalıştırma bahanesiyle öğrencilerin önüne

Detaylı

İleriye doğru açık bir yol

İleriye doğru açık bir yol Broşür İleriye doğru açık bir yol Bir HP PartnerOne İş Ortağı ile çalışmanın avantajlarını keşfedin HP portföyünün eşsiz zenginliği, yetkili HP PartnerOne İş Ortağı nın becerileriyle birlikte size piyasada

Detaylı

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN EĞİTİM PSİKOLOJİSİ GİRİŞ En küçüğünden en büyüğüne kadar bütün işyerleri belirli bir örgütlenme ile meydana gelip çalışmaktadır. bu örgütlenmenin temel unsuru olan insan o işyerinde yönetici, iş gören,

Detaylı

Düşünce Özellikleri Ölçeği

Düşünce Özellikleri Ölçeği Düşünce Özellikleri Ölçeği Yönerge: Bu ankette sizin kullandığınız farklı düşünce tarzlarını tespit etmeye çalışıyoruz. Bu anket boyunca 10 değişik tarzda düşünce tarzı göreceksiniz. Öncelikle her düşünce

Detaylı

Liderlik nedir ki? Dünya lideri, eğitim lideri, İzci lideri, Toplum lideri... Liderlik taraftar edinebilme sanatıdır John C.

Liderlik nedir ki? Dünya lideri, eğitim lideri, İzci lideri, Toplum lideri... Liderlik taraftar edinebilme sanatıdır John C. Liderlik nedir ki? Dünya lideri, eğitim lideri, İzci lideri, Toplum lideri... Liderlik taraftar edinebilme sanatıdır John C. Maxwell Etki Liderliğin seviyeleri Pozisyon İzin Üretim İnsan gelişimi Kişilik

Detaylı

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar).

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Hedef Davranışlar Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Bu nitelikler bilişsel, duyuşsal ve psikomotordur. 2 aşamada ele alınmaktadır.

Detaylı

BİZ, MELEKLER - DRUNVALO

BİZ, MELEKLER - DRUNVALO BİZ, MELEKLER - DRUNVALO http://www.kosulsuz-sevgi.com/ruhu-yukselten-yazilar/biz-melekler-drunvalo-2/ Drunvalo Melchizedek En azından, Sümer de 6000 yıl önce uygarlık başladığından beri, melekler insan

Detaylı

İçindekiler. Giriş. Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15

İçindekiler. Giriş. Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15 İçindekiler Giriş Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15 Kafamızın içindeki bariyer Hiçbir şeyi hak etmediğini sanan kadın Yanlış bir hayata çakılıp kalan adam

Detaylı

MOTİVASYON. Nilüfer ALÇALAR. 24. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi Ekim 2014, Antalya

MOTİVASYON. Nilüfer ALÇALAR. 24. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi Ekim 2014, Antalya MOTİVASYON Nilüfer ALÇALAR 24. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi Ekim 2014, Antalya Motivayon nedir? Motivasyon kaynaklarımız Motivasyon engelleri İşimizde motivasyon

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (16 Şubat 2015 27 Mart 2015)

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (16 Şubat 2015 27 Mart 2015) 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (16 Şubat 2015 27 Mart 2015) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temaları ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler İŞ PLANI Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler 1 İş Planı Nedir? İşletmenin l i başarılı olması, en azından ekonomik anlamda varlığını ğ sürdürebilmesi için neler

Detaylı

Economic Policy. Opening Lecture

Economic Policy. Opening Lecture Economic Policy Opening Lecture Neden buradasın? economic policy iktisat üniversite Neden buradasın? iktisat öğrenmek (varsayalım!) geleceğin için üniversite diploma bilgi Neden buradasın? bilgi bilmek

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I

İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I Eleştirel Düşünme Nedir?... 1 Bazı Eleştirel Düşünme Tanımları... 1 Eleştirel Düşünmenin Bazı Göze Çarpan Özellikleri... 3 Eleştirel Düşünme Yansıtıcıdır... 3 Eleştirel Düşünme Standartları

Detaylı

Yeni ilkokullar. - reformla ilgili kısa rehber. Yeni ilkokullar - reformla ilgili kısa rehber 1

Yeni ilkokullar. - reformla ilgili kısa rehber. Yeni ilkokullar - reformla ilgili kısa rehber 1 Yeni ilkokullar - reformla ilgili kısa rehber Yeni ilkokullar - reformla ilgili kısa rehber 1 Yeni ilkokullar - reformla ilgili kısa rehber İlkokullarda profesyonel yenilikler Danimarka'da gerçekten çok

Detaylı

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır.

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Katılımcı broşürü Depresyonda Metabiliş Çalışması (D-MCT) Sevgili Hastamız, Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Bu broşür Depresyonda

Detaylı

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci Neden Koçluk? İnsanların günlük koşuşturma içinde hayatlarının bazı yönlerinde dengenin kaçtığını fark edemez. (iş, aile, dostlar ve kendimiz

Detaylı