BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZM DESTEK KOMİTESİ 2. TOPLANTI RAPORU (BERLİN, 13 MART 2009)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZM DESTEK KOMİTESİ 2. TOPLANTI RAPORU (BERLİN, 13 MART 2009)"

Transkript

1 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZM DESTEK KOMİTESİ 2. TOPLANTI RAPORU (BERLİN, 13 MART 2009)

2 1. Önsöz Bu raporda BMDTÖ nün 13 Mart 2009 da Berlin de ITB vasıtasıyla yapılan 2. toplantısının sonuçları ile ilerlemeler özetlenmektedir. 2. Turizm Destek Komitesi Komitenin ilk toplantısından itibaren Sekreterya, Destek Komitesi nin Ana Çalışma Grubu nun oluşumuyla ilgili olarak aşağıdaki üyelerden görüşlerini ifade eden bildirimler almış bulunuyor. İtalya Pakistan Ürdün Brezilya Toplantı ve Ziyaretçi Konfederasyonu Bürosu AMFORT Komite nin Merkez Çalışma Grubu aşağıdaki üyelerden oluşmaktadır: BMDTÖ Tam Üyeler BMDTÖ İştirakçi Üyeler Global ve bölgesel alt bileşen davetliler (bazıları BMDTÖ İştirakçi Üyeleri) : Avusturalya, Brezilya, Çin, Mısır, Etiyopya, Yunanistan, İtalya, Ürdün, Meksika, Fas, Pakistan, Güney Afrika ve İngiltere. : Accor, Amadeus, AMFORT, Brezilya Toplantı ve Ziyaretçi Konfederasyonu Bürosu, Iberia, Alman Federal Turizm Endüstrisi Birliği (BTW) ve Visa. : Avrupa Komisyonu (EC), Arap Turizm Birliği, Karayipler Turizm Organizasyonu (CTO), Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği (ICCA) Uluslararası Tur Operatörleri Federasyonu (IFTO),Uluslararası Otel ve Restoranlar Birliği (IH&RA), Japon Seyahat Acenteleri Birliği (JATA), Pasifik Asya Seyahat Birliği (PATA), Amerika Seyahat Endüstrisi Birliği(TIA), Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) ve Dünya Seyahat ve Turizm Kurulu (WTTC). BMDTÖ, Komite nin toplantılarının tamamının tüm üyelere ve yine Ana Grub un da katılmak isteyen tüm üyelere açık olduğunu belirtmek ister (trc@unwto.org ile iletişime geçiniz). Ana Grup önümüzdeki aylarda Mısır Turizm Bakanı nın nazik daveti üzerine Kahire de toplanacaktır.

3 3. Yönetici Özeti ve Sonuçlar 3.1 Panel 1 Ekonomik Durum ve Turizm üzerindeki Etkisi : Tanı ve Kısa Vadeli Beklentiler Dünya Bankası tarafından yayınlanan verilere görekomite nin, Madrid de düzenlenen 1. toplantısından bugüne kadar ekonomik durum kötüleşmeye devam etti. 2. Dünya Savaşı ndan beri ilk kez dünya ekonomisinin daralması bekleniyor, tüm kaynak pazarların durgunluğa girmesi veya giriyor olması ile birlikte çoğu ithalata dayalı olan ve ilk etapta daha dayanıklı görünen gelişmekte olan ekonomiler, gelişmiş ekonomiler durduğu için giderek artan şekilde ekonomik krizin etkisiyle yüzleşerek çarpıcı şekilde inişe geçmiş bulunuyorlar. Turizm sektöründe, BMDTÖ pazarı çok yakından takip ediyor ve eğilimlerden görüldüğü üzere 2008 yılının son aylarında uluslararası turizmde tanık olunan düşüş, beklendiği gibi 2009 yılının ilk aylarında da bir çok detinasyonda devam etti. Amadeus tarafından sağlanan ve ana bilgisayar (GDS) sistemlerine bağlı dünya üzerinde uçak rezervasyonu yapan tüm acentelerden elde edilen net hava yolları rezervasyonları (yurt içi ve yurt dışı) ile ilgili veri analizleri (200 den fazla ülke ve bölgeden tüm dünya üzerindeki destinasyonlara üretilen) tüm kaynak pazarlarda düşüş olduğunu gösteriyor: 2006 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında, Batı Avrupa nın en üretken pazarlarında Ocak 2009 da %6 lık bir düşüş görüldü (2006 senesi 2006/2008 döneminin en zayıf senesiydi). Buna karşılık 2006 yılının Ocak ayı ile kıyaslandığında Orta, Doğu ve Güney Avrupa kaynak pazarlarında %14 lük bir artış görülmesine rağmen 2007 ve 2008 seviyelerinin altında kalındı. Aynı göstergeler Orta Doğu ve Afrika için de geçerlidir. Kuzey Amerika daki kaynak pazarlar ise -%18 lik bir gerileme ile şu ana kadar en çok etkilenen pazarlar oldu. Amadeus un rakamlarına göre, Şubat-Mayıs 2009 döneminde en pozitif kaynak bölge Orta Doğu ve bu yıl Afrika olacak, diğer bölgelerin rezervasyonlarında iki basamaklı düşüşler görülmesi bekleniyor. Visa tarafından sağlanan, yurt dışı seyahatlerinde kredi kartları ile yapılan harcama verilerine göre, 2009 yılının ilk aylarında bir çok pazarda düşüş görülüyor. Yine de Amerika dan yapılan harcamaların beklenen kadar karamsar olmadığı, pazarın hala seyahat ettiği fakat yakın yerlere gittiği görülüyor.

4 Booz ve Şirketi tarafından sunulan rapora göre talep düşmeye devam ederse, hava yolları sektörü 2009 senesinde, 2001 (11 Eylül) senesinden daha kötü durumda olabilir. Aynı zamanda artan risklerden ötürü fazlalaşan düzenlemeler yüzünden de hava yolları zor zamanlar geçiriyor. Bu sebeplerle hava yolu endüstrisi bir dönüm noktasında. Karlılık ve performans gelişiminin, fiyat serbestisi ve konsolidasyonun hız kazanması ile kombine olması için bir fırsat mevcut. Fakat hala, özellikle de kriz zamanında mevcut olan risk ise kuralların fazlalığı ve kamulaştırmadır. Konaklama sektöründe, Uluslararası Otel ve Restaurantlar Birliği (IH&RA), geçen yıl oda başı gelirlerinin negatif yönde ilerlediğini ve 2009 da da hala negatif olduğunu belirtti. IHRA nın öngörüsüne göre; seyahat harcamalarındaki azalmanın sonucu olarak, tüm dünyada doluluk oranlarında ve başlıca otel zincirlerinin karlarında 2009 senesinde azalma olacak. IHRA ayrıca, halihazırda fon ayrılmış olmasına rağmen bankaların kredi sağlamak konusunda isteksiz davranmalarının ve kapital yatırımlarını daha iyi günlere saklamalarının yeni projelerin oluşumunu geciktireceğini vurguladı. 3.2 Panel 2 Önlem: İleriye Doğru- Krize Karşı Kamu ve Özel Sektör Önlemleri Tayland, Çin, Maldivler ve Bahamalar ın temsilcileri tarafından bir dizi önlem sunumu yapıldı. Devlet Politikası : Katılımcılar hükümetlerinin bu dönemde ekstra vergilendirme yapmamalarının önemini vurguladılar. Tayland, Çin, Bahamalar gibi bir çok ülke havaalanı iniş vergilerinin azaltılması ( şu anda hava yolları kapasitesi önemli bir konu olduğu için kritik bir rekabet faktörü) ve turizm işlerinde vergilerin düşürülmesi gibi teşviklerden bahsettiler; Mali Politika : Şu anda turizm girişimcileri için ana baskılardan bir tanesinin likidite ve kredi almak olduğu onaylanarak Tayland da turizm şirketleri için özel bir kredi programı tasarlandığının örneği verildi; Seyahatlerde Kolaylık : Orta ve Doğu Avrupa da amaçlanan, Bahamalar da yürürlükte olan vize uygulanmayan programlar; Pazarlama : Yakın ve iç pazarlara promosyonel aktivitelerin arttırılması ve yönlendirilmesi. (Her ülkenin önlem planıyla ilgili detaylı bilgi toplantının ilerleyen aşamasında verilecektir) Alman Turizm Endüstrisi temsilcisi, mevcut durumda alınacak önlemler içinde en önemlisinin kriz iletişimi olduğunun altını çizdi.

5 3.3 BMDTÖ İyileşmek için Yol Haritası Önceki tanılar ve analizler doğrultusunda BMDTÖ, sektörün ekonomik iyileşmeye olan potansiyel katkısının altını çizip, İyileşmek için Yol Haritası nın tanıtımını yaparak dünya liderleri ve sivil topluma bir mesaj iletiyor. İyileşmek için Yol Haritası, eşzamanlı yürütülecek olan 3 bölümlük bir programdır. a) Destek b) Teşvik c) Yeşil Ekonomi Önemli olan nokta, seyahat ; iş, altyapı, ticaret ve gelişme demektir. Dünya liderleri koordine bir ekonomik iyileşmenin içeriğinde bu konuyu konuşuyorlar. Yol Haritası 6 başlığı içeriyor: 1. İlki gerçekçi olmak : pazarı yakından takip etmek, kötü durum ve çok kötü durum senaryolarını göz önünde bulundurmak; 2. İkinci nokta, pazarda değişikliğe ihtiyaç olduğunu benimsemek; 3. Üçüncüsü; sektörün teknoloji kullanımı : pazarı, tüketici modellerini ve sosyal ağları anlamak için ICT (Bilgi ve Blişim Teknolojisi); 4. Dördüncü nokta, kamu-özel sektör ortaklıklarını arttırmak; 5. Beşincisi, seyahatin ekonomik gücünü zorlamak. Tek bir mesaj vermeye ihtiyacımız var ve bu mesaj da; seyahatin iş, altyapı, ticaret ve gelişim anlamına geldiğidir. 6. Yol Haritası nın 6. noktası ise, en çok acı çekecek olan fakir ülkelere yardım etmenin önemidir. Fakir ülkeler iklim değişimlerine adaptasyon ve gelişimleri için özellikle dönüşümsel yardıma ihtiyaç duyuyorlar. 7. Ve son nokta ise; turizm ve seyahati Yeni Yeşil Anlaşma ve Teşvik Paketleri nin merkezine koymaya ihtiyacımız vardır. Turizmin iş, ticaret, gelişme olduğu ve turizmin milli ve uluslararası teşvik paketleri ve Yeni Yeşil Anlaşma nın merkezine konulması gerektiği mesajının tüm sektör tarafından paylaşılarak yayıldığından ve dünya liderleri ile ekonomik karar mercilerine ulaştığından emin olmalıyız. 3.4 Sonuçlar Ekonomi bozulmaya devam ediyor ve kriz global bir hal almış bulunuyor. Turizme olan talep kötüye gitmeye başlamış bulunuyor ve 2009 yılı ekonomik durumdan belirgin olarak etkilenecek.

6 Bunun gibi global krizler global yaklaşım gerektirir. Sektör birlikte hareket etmelidir ve bu doğrultuda hızlı hareket edenler mevcut krizin etkilerinden daha az etkileneceklerdir. Bu aşamada seyahate engel teşkil eden vergilendirme veya seyahat kısıtlamaları kaldırılmalıdır. Sektör altyapıya yatırıma, insan kaynaklarına, promosyona, turizm zincirine katma değer katmaya devam etmeli, yeni vergilerden kaçınmalı ve medya ile çalışmalıdır. Kilit nokta; seyahatin iş, altyapı, ticaret ve kalkınma anlamına geldiğidir. Bir çok ülkenin turizmdeki krizin etkilerini azaltmak için canlandırma önlemleri geliştirdiği bilinmelidir. Komite, tüm hükümetleri İyileşmek için Yol Haritası programına katılmaya ve tanıtmaya davet etmektedir. Turizmin, ekonomik büyümeyi canlandırmak ve iyileştirmek konusunda oynayacağı rol tam olarak kavranamamıştır. Eğer sektör birlikte, yakın olarak çalışırsa turizm ekonomik iyileşme sürecinde ilk toparlanan sektörlerden birisi olacaktır. 4. Faaliyet Özeti 4.1 Gözlemler Dr. Taleb Rifai, Genel Sekreter (geçici), BMDTÖ Turizm Destek Komitesi nin ilk toplantısından bu yana yapılan çalışmalar, varlığınız ve ilerlemeler bizi çok cesaretlendiriyor. Geçen Ocak ayında Madrid deki toplantımızdan beri ekonomik durum, Dünya Bankası tarafından geçen hafta yayınlanan veriler doğrultusunda kötüleşmeye devam etti. Başlangıçta dayanıklı görünen fakat gittikçe artan şekilde mevcut global krizden etkilenen tüm kaynak marketlerin ve yeni ekonomilerin durgunluğa girmesi veya girmek üzere olmasıyla birlikte 2. Dünya Savaşı ndan beri ilk kez dünya ekonomisinin daralması bekleniyor. Dünya Bankası, gelişmekte olan 116 ülkeden 94 ünün ekonomik gelişmelerinde daralma olduğunu tahmin ediyor. Bu çok yüksek bir yüzde. Bundan dolayı, kendimizi yaklaşmakta olan kötü günlere hazırlamamız gerektiği artık bir gerçektir. Fakat diğer bir gerçek ise; endüstrinin kararlılığının, dayanışması nın ve sağduyusunun durumu daha sağlam hale getirdiğidir. IHRA, ETC, PATA, OECD, EC, CTO gibi çoğu alanlarında lider olan ortaklarımızın dayanışması ve onlardan aldığımız bilgiler bizi oldukça cesaretlendirdi... Tüm bu ortaklar birbirlerini kucaklayarak, kollektif olarak birlikte çalışıyorlar. Konunun ekonomik gerçeklerin ötesine geçtiği çok açık. Finansal kriz, likidite sorunu, emlak krizi ile başladı ve şimdi son 60 yıllık

7 global büyüme modelimizi sorgulamamız gereken bir sorun haline geldi. Görünüşe göre ekonomik ve ekolojik olarak sürdürülemez bir büyüme modeli yaratmışız. Son 60 yılda yarattığımız inanılmaz yüksek yaşam standartlarını gelecek nesillere aktaramayacağız. Probleme yaklaşmak için tamamen yeni bir kafa yapısına ihtiyaç vardır. Bizim tarafımızda, BMDTÖ, gözle görülür şekilde çok iyi işler yaptı. Son toplantımızdan beri 3 çok önemli çalışma yaptık: Pazar Gözlemi Seviyesinde: İleride daha detaylı göreceğimiz gibi, BMDTÖ eşsiz bir araç olarak, üye ülkelerin aylık bazda ülkelere giriş ve çıkış performanslarını takip edecekleri pazar izleme göstergelerini geliştiriyor. Bugün tekrar burada bizimle birlikte olan, bizlere, çeşitli marketlerde neler olduğuna dair daha belirgin bir tablo çizen Visa ve Amadeus gibi ortaklarımızla işbirliğimizi geliştirmiş bulunuyoruz. Ve son olarak ortağımız Booz tarafından sağlanan bilgiler doğrultusnuda ortaklarımızla mevcut ekonomik krizin hava yolu sektörü üzerindeki etkisini paylaşıyoruz. Booz ile işbirliği yapmaktan ve onları bu toplantıda ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Önlem Seviyesinde: Üyelerimiz arasında ekonomik krizin dünya üzerindeki destinasyonlarda etkisi ve her ülkede alınan önlemlerle ilgili bir anket yaptık. Bu bilgiyi üyelerimize sağlayacağız ve on-line olarak sık, sık güncelleyeceğiz. BMDTÖ, bu komite toplantılarının yanı sıra, ayrıca aynı bölge içerisinde devam eden bölgesel komisyon toplantılarıyla da deneyimleri paylaşmayı destekliyor. Politika seviyesinde, BMDTÖ, sektörün ekonomik iyileşmede potansiyel katkısının altını çizerek dünya liderleri ve sivil topluma bir mesaj iletmek üzere İyileşmek için Yol Haritası programının tanıtımını yapıyor. Bu programı Geoffrey Lipman ve takımı hazırladı. Bu çok önemli bir adım; yapmamız gerekenlerle ilgili düşündüğümüz bir kılavuz. Tartışmak, görüşmek ve içeriğini zenginleştirmek üzere açık olacak. Önlem seviyesi ile ilgili son nokta ise; endüstrimizi dünyadaki tüm liderlerin ve karar mercilerinin dikkatini çekecek şekilde pozisyonlandırmaktır. Turizmi, şu anda üzerinde tartışılan ve dikkate alınan canlandırma paketlerinin merkezine koymak için çok baskı yapıyoruz.

8 Mesajımız çok basit. Turizm ciddiye alınmalı; turizm iş, ticaret, kalkınma, altyapı ve sürdürülebilirlik adına çok şey yapabilir. Turizm, ulusal ve uluslararası canlandırma paketleri ile Yeni Yeşil Anlaşma nın tam merkezine konulmalıdır. Bu mesaj, dünya liderlerinin ajandalarına yerleştirilerek sürekli olarak eko yapacak. Bu mesaj 2 Nisan da Londra da G20 zirvesi de tarafımızdan açıkca ifade edilecek. İnsanlara yüksek sesle ve açıkca turizmin ne olduğunu hatırlatmak çok önemli. Bu göz önünde bulundurularak, bu dönemde hiç bir negatif uygulama, hiç bir negatif politika, hiç bir ekstra vergi yürürlüğe konamaz. Bu aşamada, ülkeler arası insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlayacak hiç bir sorun olmamalı. Bu endüstrinin daha iyi performans göstermesi için, şu anda karar mercilerinden ve dünya liderlerinden en azından bu kadarını rica etmeliyiz. Zoheir Garranah, BMDTÖ Turizm Destek Komistesi Başkanı, Mısır Turizm Bakanı BMDTÖ nün bize endüstinin global durumu ile ilgili kesin ve son verileri sağlamaya devam etmesinden ötürü Bay Rifai ve ekibine teşekkür ederek başlamak istiyorum. Zor bir 2009 ile yüzyüzeyiz. Madrid de endüstrinin durumunu tartışmamızın ve krize karşı en iyi nasıl önlem alabiliriz diye fikir alışverişinde bulunmamızın üzerinden neredeyse 1,5 ay geçti. O zamandan beri her gün küçülen ekonomi ve karşılaşacaklarımızla ilgili haber bombardımanına tutulmaya devam ediyoruz. Fakat eğer TV ekranlarımızın, gazetelerin ötesine bakar isek, orada daha büyük bir hikaye var. Bu hikaye, bankalardaki hacizlerden, Wall Street in dağılmasından ve likidite sorunundan çok daha büyük. Tuizm endüstrisinin tüm alt bileşenlerinin birlikte çalışmak için kararlı bir şekilde yeni ve yaratıcı bir yol arayışında olmaları : İşletmeler arası, hükümetler arası, işletmeler-hükümetler arası ve işletmeler-tüketici arası. Krizin üstesinden gelmek için gösterilen kararlılık herkesin yararına olacaktır. Bu bizim, turizmi bir araç olarak kullanarak, dünyada ekonomik krizi yoluna koymak için gösterdiğimiz ortak kararlılığımızdır, hatta eskisinden daha güçlü şekilde var olacağımız, bu krizin ötesine bakarak, iş yaratımında, yoksulluğun azalmasında, iklim değişimlerinde, yerel toplulukların ve Yeni Yeşil Anlaşma nın korunmasında efektif olarak, uzun vadeli mücadelelerin üstesinden nasıl geleceğimize dair araştırmalar yapacağımız bir kararlılık. Her zaman şunu hatırlamalıyız; bu krizin, diğer krizlere oranla daha çok büyüme ve daha çok güçlenme potansiyeli mevcuttur. Bunu bugün söyleyebiliriz çünkü ilerisi için önlemlerimizi almış bulunuyoruz ve bu krizin ağırlığının endüstrinin kaderini belirlemeyeceğine karar verdik.

9 Hükümetlere ve iş arkadaşlarımıza ortak çağrıda bulunarak; turizmin canlandırma paketlerine dahil edilmesini, turizmin altyapısına ve daha rekabetçi iş gücünün gelişimine yatırım yapılmasını, destinasyonlardaki pazarlama kampanyalarını kuvvetlendirmeyi, endüstride yeni vergi uygulamalarından kaçınılmasını ve global medya ile çalışılmasını önerdik. Bugün, bu bağlamda doğru politikalar uygulayan ve çabuk hareket edenler mevcut durumun üstesinden gelmek üzere daha iyi pozisyonlandılar. Kısa vadede önemli önceliklerimizden fedakarlık etmemiz gerektiği anlamına gelse dahi, gösterilen çabaları bir kenara atmamak için çok dikkatli olmalıyız. Son dakika rezervasyonları, destinasyonlar için öngörüde bulunulamaması, harcama ve kalış süresinin azalması gibi zorluklara rağmen insanların hala tatile ihtiyacı var. Gider açısından daha güvenli olduğu için bir çok pazarda paket tatiller tekrar gündeme gelmiş gözüküyor. Uzak destinasyonlara seyahatler azalırken, orta ve kısa mesafelere seyahat edenler hala devam ediyor. Fakat bu aşamada endüstride ek vergi uygulamaları seyahatleri ve finanasal iş kapasitesini azaltacak, endüstrinin iyiye gidişini etkileyecektir. Örnek olarak, bizim endüstrimiz önemli ölçüde hava yollarından gelen müşterilere bağlı, bugünlerde hava kapasitesini normal seviyelerde korumaya başlayan hava yollarında yeni hükümet vergilerinin lanse edilmesinin, turizm endüstrisini ve potansiyel hedefi cezalandıracak şekilde ekonomide belirgin bir etki ile sonuçlanmaması önemlidir. Bizler endüstriyi makul ve sorumlu şekilde idare etmek üzere taahhütte bulunduk. İnsanların dünyanın her yerine seyahat etme tutkuları bizim ilham kaynağımız olmalı. Seyahati canlı tutmak için bu tutkuyu korumalı ve bunu herkes için ulaşılabilir yapmak için de ortaklaşa çalışmalıyız. Geoffrey Lipman, Genel Sekreter Asistanı, BMDTÖ İyileşmek için Yol Haritası, eşzamanlı yürütülecek olan 3 bölümlük bir programdır. a) Destek b) Teşvik c) Yeşil Ekonomi Önemli olan nokta şudur; seyahat, iş, altyapı, ticaret ve gelişme demektir. Dünya liderleri koordine bir ekonomik iyileşmenin şartlar ve çerçevesinde bu konuyu konuşuyorlar. Çalıştığımız çerçeve Taleb Rifai nin belirtmiş olduğu çerçevedir. Belirgin olan tek şey belirsizliktir. Resmi verilere göre biliyoruz ki bu yıl en azından uluslararası turist girişlerinin hiç ilerlememesi veya

10 -%2 gibi bir gerileme göstermesi tahmin ediliyor; eğer ekonomi kötüye giderse bu rakamların negatif yönde revize edilmesi gerektiğini de biliyoruz. Eğer çerçeve de negatif yönde bir gelişme olursa gösterge -%2 nin altına inebilir. Yol Haritası ile ilgili olarak, canlanan ve yeşil ekonominin içerisinde turizm, orta ve uzun vadede sorumluluğu alınması gereken ana hedeftir. Öncelikle gerçekçi olmalıyız : Kötü ve daha kötü durum senaryolarını göz önünde bulundurmaya başlamalıyız; eğer durum iyileşirse bundan yararlanırız. Endüstriyi ileriye götürmek için maksimum seviyede işbirliği yapmalıyız. Tüm sektör alt bileşenlerini daha önce var olmayan şekilde işbirliği yapmaya çağırıyoruz. İkinci nokta pazardaki değişimi benimsemek. Henüz anlamadığımız şekilde pazarlar değişiyor. Buna uyum sağlamak için operasyonun da değişmesi gerekiyor. Üçüncüsü, teknolojiyi kullanmalıyız : pazarı, tüketici modellerini ve sosyal ağları anlamak için ICT (Bilgi ve Blişim Teknolojisi). Dördüncü nokta, kamu ve özel sektör ortaklıklarını arttırmak. Bu ortaklıkları nasıl daha üretken yapabileceğimize sözlü değil uygulamalı olarak odaklanmalıyız. Bunu büyümeye ve giderleri azaltmaya yardımcı olmak için kullanmalıyız. Bunlar 2 ana tamamlayıcı bileşen. Beşinci nokta; seyahatin ekonomik gücünü zorlamalıyız. 20 veya 5 tane bile mesaj istemeyiz. Şimdi ve yıl sonuna kadar olan dönemde tek bir mesaj vermeliyiz, bu mesaj mavi bir kartın üzerinde şöyle yazmalı : Turizm ile seyahati canlandırma paketleri ve Yeni Yeşil Anlaşma nın tam merkezine koyun. Yol Haritası nın 6. Noktası ise yoksullara yardım, çünkü daha fazla acı çekecek olanlar onlar. Özellikle yoksul ülkelerin iklim değişimine adapte olmaları ve gelişmeleri için dönüşümsel yardıma ihtiyaçları bulunmaktadır.. Bu mesajın önümüzdeki ay Londra da yapılacak G20 toplantısında gündeme geleceğinden emin olmalıyız. (Tüm sunumu linkinden indirebilirsiniz) 4.2 Panel 1 Ekonomik Durum ve Turizm Üzerindeki Etkisi. Tanı ve Kısa Vadeli Beklentiler Jurgen Ringbeck, Kıdemli Başkan Yardımcısı, Booz & Şirekti Seyahat endüstrisi bir krize giriyor. Bu her yerde. Ekonomist Araştırma Birimi ne göre iş seyahati yapanlar azalacak, daha kısa mesafelere uçacaklar ve daha az para harcayacaklar. Tatilciler ise yaz tatili rezervasyonlarını yaptırmak konusunda gönülsüz görünüyorlar. Tüketiciler veya müşteriler seyahat planlarını erteliyorlar.

11 Bu bilgiler doğrultusunda, hava yolları bir dönüm noktasında. Karlılık ve performans gelişiminin, fiyat serbestisi ve konsolidasyonun hız kazanması ile kombine olması için bir fırsat mevcut. Fakat hala, özellikle de kriz zamanında mevcut olan risk ise kuralların fazlalığı ve kamulaştırmadır. Dünyadaki pek çok hava yolu 2008 senesi boyunca finansal olarak zayıf durumdaydı: %44 ü finanasal olarak güçsüzdü, %42 si güvenilir durumdaydı, %14 ü ise çok iyi durumdaydı. IATA, 2009 senesinde dünya genelindeki trafikte %3 düşüş, endüstri kaybının ise en fazla $ 2,5 milyar a kadar çıkabileceğini tahmin ediyor. Hava yolları için 2009 senesi 2001 senesinden daha kötü olabilir. Oyuncular bu zor durumla nasıl başa çıkacaklar? Endüstrinin gelişerek sağlamlaşması için yer var. Strateji k avantajları, tüketici için tercih nedeni ve finansal olarak iyi durumda olan taşıyıcılar mevcut. Bunun tersine belirgin bir stratejisi olmayan ve finansal olarak zayıf durumda olan firmalar da mevcut. Bunlar tabi ki yara aldı. Bu açık pazarda oynayabileceğiniz bir oyun : serbest ekonomilerde bir çok birleşme faaliyetine tanık olunacaktır. Fiyat serbestisi olan Amerika ve Avuturalya gibi liberalleşmiş ekonomiler vardır. Özel rekabet unsurlarının öne sürüldüğü ve uluslararası taşıyıcılar için kurallar geliştiren dönüşüm halinde ülkeler, yanısıra hiç bir birleşmeye gitmeyen ülkeler de mevcuttur. Global birleşmelerden, genişletilmiş, çift yönlü uluslararası ortaklıkları tamamlamaları beklendiği için bir diğer önemli unsur da kıtalararası ortaklıklardır. Ve hükümetler buna nasıl dahil olurlar? Hükümetler serbestleştirmekle ilgili çabalarını kuvvetlendirmeli fakat aynı zamanda da kriz halindeki hava hizmetlerini ve güvenlik gereksinimlerini de sağlamlaştırmalıdırlar. Serbestleştirmeyi yavaşlatmak doğru yanıt değildir; bu daha çok kayba sebep olabilir. Düzenlenmiş ekonomilerde bu, kısa vadede milli taşıyıcılara daha çok nakdi yardım etmek anlamına gelebilir. Serbestleştirmek fiyat ve gelişim ağı açısından faydalıdır. Son olarak, hükümetlerin global bir ajandası mevcuttur. Serbestleştirmeyle oluşacak anlaşmaları güçlendirmeli, kamulaştırmadan kaçınmalıdırlar. Ayrıca daha etkin uluslararası iş modelleri oluşturarak hedeflerin sürdürülebilirliği ve ekonomik etkilerin dengelenmesindeki zorlukları azaltmalıdırlar. (Tüm sunumu linkinden indirebilirsiniz)

12 Dr. Taleb Rifai (soru) Beynelmilel kılma, liberalizasyon politikaları, fiyat serbestisi...kamu sektörü ile bağlantıların tamamen kesilmesi ve liberalizasyona karşı endişelerini dile getiren sesler var. Bahsettiğiniz politikaların iyileştirici olacağına dair buradaki insanlara ne şekilde güvence verebilirsiniz? Juergen Ringbeck (yanıt) Son 20 yılın deneyimleri, 70 ve 80 lerde aşırı milliyetçi olan ülkelerin hava yolu sistemlerini tüketicinin yararına olacak şekilde açmış bulunduklarını gösteriyor. Bilet fiyatları düştü. Rekabette büyük avantajlar var, daha çok hizmet alınıyor, uçuş giderleri azalmış bulunuyor ve randıman oranı büyük miktarda arttı. Maha Khatib, Eski Uygarlıklar ve Turizm Bakanı, Ürdün (soru) Zor bir durumdayız. Liberal, serbest ekonomiler dönemimizde kendi taşıyıcılarımız bile özelleştirilmeye zorlandı. Özelleştirme; daha iyi hizmet sağlanacağı anlamına geliyor. Fakat endüstrinin yüz yüze olduğu bu krizde, yerel taşıyıcılarla pazarlık yaparak milli taşıyıcımızı daha da zor bir durumda bırakmak akıllıca mı? Yerel taşıyıcıların Ürdün e veya dünyadaki her hangi bir ülkeye gelmesi ülkenin ulusal çıkarlarınadır fakat özelleştirilmiş olan aynı milli taşıyıcılar fiyatlarını aşağı çekemiyorlar ve bu da seyahat için engel oluşturuyor. Bunun için bir öneriniz var mı? Juergen Ringbeck (yanıt) Benzer durumda olan bir ülkede havacılık sisteminin serbestleştirilmesine dahil oldum. Bir ekonomik kriz yoktu fakat milli taşıyıcının ülkede tekel olması felaket bir durumdu. Milli taşıyıcı zayıftı çünkü pazarda rekabet yoktu. Milli taşıyıcının kendini iyileştrerek özelleştirilmiş taşıyıcı olarak yeniden yapılanmasında, önce milli taşıyıcılara sonra da uluslararası rakiplere bazı rotaları açmak için bir takım düzenlemeler geliştirmeye çalıştık. Rekabeti dengelemek zorundasınız, ayrıca milli taşıyıcının ertesi gün ölmeyeceğinden ve özelleşme dönüşümünde de bir şansı olduğundan emin olmalısınız. Mesela 1992 senesinde Lufthansa iflas etmek üzereydi fakat şu anda dünyanın en karlı ve en iyi yönetilen hava yollarından bir tanesi. Felipe Gonzales Abad, Kıdemli Danışman, Amadeus Ocak 2006 dan Ocak 2009 a kadar, son 3 yıl boyunca tüm rezervasyon sistemleri tarafından üretilmiş olan 3,6 milyar rezervasyon var senesi diğer yıllara nazaren oldukça zorlayıcıyken, 2006 ve 2007 senelerindeki dalgalanmalar tutarlı mevsimsel eğilimler gösteriyor.

13 Bir çok bölgede krizin etkileri 2008 Mayıs da başladı ve Ekim, Kasım ayları en zayıf aylar oldu yılında kaynak ülkelerde rezervasyonlar oldukça kuvvetli başladı. Tam tersine 2009, 2006 nın bile altında başladı. Sadece Ocak ayında endüstri 20 milyon uçak rezervasyonu kaybetti. Kaynak marketler için : En üretken bazı marketlerin bulunduğu Doğu Avrupa da, 2006 senesinin Ocak ayıyla kıyaslandığında 2009 Ocak ında %56 düşüş görüldü (2006 senesi 2006/2008arasında en zayıf dönemdi). Fransa da 2008 Ocak ve Eylül arasındaki dönem gayet iyiydi. İlaveten 2009 başlangıcı Batı Avrupa nın kalan diğer kısmı kadar kötü değildi. Almanya da üretim, 2008 Ocak ı ile kıyaslandığında 2009 Ocak ında 1 milyon daha az. Düşüş İngiltere pazarında çok daha şiddetli. Bunların tersine Orta, Doğu ve Güney Avrupa daki kaynak pazarlarda 2006 Ocak ayına kıyasla 2009 Ocak ayında %14 artış mevcut fakat hala 2007 ve 2008 seviyelerinin altında. Aynısı Orta Doğu ve Afrika için de geçerli. Kuzey Amerika daki kaynak pazarlar Ocak ayında -%18 lik gerilemeyle şimdiye kadar en çok etkilenen pazarlar. Amadeus göstergelerine göre, 2009 senesi Şubat-Mayıs arasındaki aylarda en pozitif gelişen bölge Orta Doğu ve Afrika, kalan diğer bölgelerdeki rezervasyonlarda 2 basamaklı düşüşler bekleniyor. (Tüm sunumu linkinden indirebilirsiniz) Martin Brackenbury, Başkan, Uluslararası Tur Operatörleri Federasyonu (IFTO) (yorum) IATA dan bilgi alabilirsek harika olur, mesela, önümüzdeki sene için öngördükleri kaba rakamlar nelerdir? Bu ihtiyacımız olan bilgiyi güçlendireceği gibi aynı zamanda tamamlayacaktır da. Ghassan Aidi, Başkan, Uluslararası Otel ve Restaurantlar Birliği (IHRA) Ekim 2008 de dünya ekonomisindeki dengesiz büyüme ve büyük durgunluk korkusu, endüstrimiz için iç karartıcı tahminlerde bulunulmasına sebep oldu. Oda başı gelirler negatif yönde ilerledi ve 2009 da hala negatif. IHRA nın öngörüsüne göre; seyahat harcamalarındaki azalmanın sonucu olarak, tüm dünyada doluluk oranlarında ve başlıca otel zincirlerinin karlarında 2009 senesinde azalma olacak. Fakat iş için insanların hala seyahat etmeye ve otellerde kalmaya ihtiyaç duyduklarını unutmamak gerekir.

14 Çeşitli bölgelerde çeşitli derecelerde gelişmelerle bu sektör genişlemeye devam edecektir. Bankalar kredi verme konusunda kısıtlandığı için yeni projelerin inşaatında gecikme olacaktır. Kaynak ayrılmasına rağmen kapital yatırımlar daha iyi günlere saklanacaktır. Bir çok otel işletmesi nakitlerini daha iyi günlere saklayacaktır. İşletmeler misafirlerinin ihtiyaçları konusunda daha hassas davranacaklardır yılına oranla 2009 yılında çok daha iyi bir durumdayız. Düşük fiyatlardan dolayı rezidanslar otellerin yerini alabilir; konforda sadelik lüksün yerine geçecek. Düşük maliyetli otellere ve rezidanslara yeni müşteriler çekebilmek için servisler ciddi şekilde değişecek Eylül ünün başında hemen hemen borsa kargaşası ile paralel zamanda, dünya genelinde lüks kategorisindeki 5 yıldızlı otellerin doluluk oranlarında 56 düşüş oldu, Ekim ayında bu düşüş %14 idi. Lüks pazarda oda başı gelir %17, 4 yıldızlı otellerde ise %10 düştü. Kurumsal işler de yavaşladı. Şirketler 500 kişiyi işten çıkartırken yöneticiler $500 ödeyerek artık 5 yıldızlı otellerde kalmıyorlar. Bir çok şirket bütçesini azaltmak için personeline artık 5 değil 4 yıldızlı otellerde kalmalarını öneriyor. Makul fiyatlardan ötürü, doluluk oranları ve turist girişleri bölgelere göre ortalama %10, %20 lik bir yavaşlama gösterecek. Düşük maliyetli hava yolları daha da gelişecek, milli taşıyıcılar ise düşük maliyetli hava yolları ile rekabet edebilmek için fiyatlarını indirecekler. 3, 4 yıldızlı oteller yeni müşteriler çekebilmek için servislerini geliştirecekler. First ve business class uçuşlarda ciddi şekilde azalma olacak. Aynı zamanda günümüz tüketicileri her geçen gün daha eğitimli bir hal alıyorlar ve talepleri, dünyayı korumak için sürdürülebilir uygulamalar yapan oteller yönünde artış gösteriyor. Bu, konukseverliğimizi sürdürülebilir gelişmelerin merkezine koymak ise iklim değişimi, yeni iş yaratımlarıyla ilgili gelişmeleri ilerletmek için büyük bir fırsat oluşturmaktadır. Kimsenin yapmadığı şekilde ağırlamaya yatırım yapmalıyız. Krizin sonunda büyük karlar oluşturulacak harika fırsatlar mevcut. Talep azlığından inşaat ucuzladığı için bunun, bina inşa etmek, değişim ve yatırım için ideal bir zaman olduğuna güçlü bir şekilde inanmalıyız senesinin kalan kısmı ve 2010 senesi zorlu olacak, fakat endüstrimiz için bunun üstesinden gelmek olanaksız değil. Ağırlama endüstrisi tüm yönlerden pozitif olmalı ve limitsiz fırsatları araştırmalıdır. Endüstrimizin 950 milyon çalışanı ile tarihte en fazla personele sahip endüstri olduğunu ve bizim, dünyada yoksulluğa karşı ana savaşçı ve son bariyer olduğumuzu lütfen unutmayın. (Tüm sunumu linkinden indirebilirsiniz)

15 Paul Wilke, Kıdemli İş Lideri, Global Kurumsal İlişkiler, Visa Uluslararası 1,7 milyar Visa kartı ile yapılan harcamaların karşılığı, 55 milyar adet işlem ve toplam $4,3 trilyon luk bir hacim yapıyor. Ana kaynak marketlerde Visa harcamaları göstergelerine göre: Kanada, yıllarında normal büyüme kaydetmiş fakat 2009 un ilk 2 ayında düşüş olmuş. Japonya da döviz kurları yüzünden 2009 da daha az harcama olmuş. Rusya yıllarında güçlü bir büyüme göstermiş fakat 2009 da güçlü bir düşüş sergiliyor. Kore Cumhuriyeti nde 2009 da paralarının değer kaybetmesi yüzünden çok büyük bir düşüş görülüyor. Birleşik Arap Emirlikleri nde bir hareket yok. Amerika da harcamalarda bir düşüş var fakat beklendiği kadar çok değil. Amerikalılar hala seyahat ediyorlar fakat yakın destinasyonları tercih ediyorlar. Tourism Outlook Canada ya göre Kanada pazarında henüz yayınlanmış olan Visa raporunda harcamaların yarıdan fazlası Amerikalılar tarafından yapılıyor. Rapora göre 2010 Vancouver Oyunları nın da farkında olunduğunun altı çiziliyor. İleriye bakıldığında önemli olan : Mevcut gezginlere odaklanmak, Kimlerin seyahat ettiğini anlamak, Kimlerin seyahat etmediğini ve onların nasıl geri kazanılacağını anlamak, Ortaklıklar ve birleşmelerdir. (Tüm sunumu linkinden indirebilirsiniz) Frederic Pierret, BMDTÖ Uzman, Fransız Turizm İdaresi Eski Genel Müdürü Farklı bir krizle uğraşıyoruz ve hızlı değişimlere doğru önemli bir eğilim var. İlk kriz ekonomik krizdir. Bu krizin pek çok özelliği mevcut : hiç bir ülkenin önleyemeyeceği ilk global ekonomik kriz ve finansal sistemle çok yakından bağlantılı. İkinci kriz hammadde krizidir. Ve 3. kriz çevreseldir : iklim değişikliği, deniz, hava, kirlilik, atık idaresinin yetersizliği. Bu kriz turist hareketleri dahil çok geniş çaplı unsurları etkilediği için gittikçe derinleşiyor. Bu dünya seviyesinde ele alınması gereken çevresel bir krizdir.

16 Dünya turizm ekonomisi, yeni destinasyonların belirmesi, bu pazarlardan yeni müşterilerin yeni ihtiyaçlar ve beklentilerle çoğalması, gittikçe büyüyen yerel krizler ve global etkiler, dünya turizm ekonomisindeki segmentlerdeki (pazarlama, promosyon, reklam) güçlü atılım teknolojileri gibi gittikçe daha hızlanan değişimlerle uğraşmak zorunda. Bu çok kısa tanıların sonuçları neler olabilir? Önümüzdeki 2 yıl için 4 yol öneriyorum : 1) BMDTÖ nün sorumluluğu kritiktir ve turizm alanında çok önemlidir. Organizasyon yeni çözümler, yeni toplantılar yapmak gibi yeni metodlar yaratmak, yeni projeler geliştirmek ve üye ülkelerle katılımcı üyelerin diğer uluslararası organizsayonlarla işbirliğini geliştirmesi için çaba sarf etmelidir. 2) Kesin pazar verileri ve göstergeleri ile ilgili bilgi alınabilecek mümkün olan en iyi vizyona ihtiyacımız var. BMDTÖ farklı turizm alanlarından fazla miktarda katılımcı üyeler sağlamak için bir politika başlatmalıdır. 3) Üyeler arasındaki görüşmeleri canlandırmak için internet kullanmalıdır. Anket değiş tokuşu yapılmalı, diğer BM acenteleri ile işbirliği büyütülmeli, veri toplamak geliştirilmeli, kriz ve destinasyon yönetimi ile ilgili olarak en iyi uygulamaları göstermeli ve önermelidir. 4) Zor ve çalkantılı olan bu zaman, BMDTÖ nün misyonunun temel analiz sorumluluğunu üstlenmesi için en uygun zamandır. İhtiyaçlar nedir ve BMDTÖ den ne beklenmektedir? 4.3 Panel 2 Önlem : İleriye Doğru Krizde Kamu ve Özel Sektör Önlemleri Ahmed Ali Sawad, Turizm, Sanat ve Kültür Bakanı, Maldivler Maldivler in turizminde 2007 dikkate değer bir seneydi fakat 2008 rakamları 2007 nin üzerine çıktı. Bu kriz çok farklı. Bu global bir kriz ve turizm endüstrisi üzerinde büyük bir etkisi var. Maldivler gibi önemli ölçüde turizme bağlı ülkeler için gayri safi yurt içi hasılanın 3/2 sinin turizm gelirinden kaynaklandığını tekrar söylemek isterim. Turizme böylesine bağlı olunca, kriz önlemi de turizm endüstrisinin politik düzenlemesinin bir parçası haline geliyor. İki krizle yüz yüze geldik : 11 Eylül ve sonrasında Tsunami. Maldivlerde turizm endüstrisi hemen toparlandı fakat son kriz lokal idi. Yapısal seviyede, gelecekteki kriz önlemleri ile ilgili halen gerekli geri bildirim mekanizmalarımız mevcut değil. Olanlara ve gelecek sefer neler yapılması gerektiğine dair daha çok değerlendirme almaya ihtiyacımız var. Bunun sadece finansal bir kriz olmadığını not etmekte fayda var. Prens Charles bir konuşmasında ekolojik krizin finansal krizden daha tehlikeli olduğunu söylemişti. Maldivler gibi ülkeler için, ekolojik kaygılar çok önemlidir. İklim değişimleri mücadelesi için veya başımıza geldiği zaman ekolojik kriz için ne tip önlemler alınması gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olmamız bizim için stratejiktir. Bunlar olmadan

17 önce ileriye dönük önlem alacak şekilde hareket etmeliyiz, iklim değişimlerinin etkisini azaltmamız ve doğru önlemlerle yanıt vermemiz gerek. Maldivler de balıkçılık ve turizm olmak üzere 2 ana endüstri mevcut. Fevkalade bir turizm ürünümüz var ve kriz önlemleri için de iç kaynaklı çözümlerimiz var. Fakat şu anda yüz yüze olduğumuz bu finansal krizle ilgili, gayretlerimizi birleştirmeden ve global ortaklıklardan destek almadan, global mücadeleye karşı yerel çözüm üretmemizin pek anlamı yok. Bugün bu toplantının bir parçası olduğum için mutluyum. Wang Yan, Pazarlama ve Uluslararası İşbirliği, Genel Direktör Vekili, Çin Milli Turizm İdaresi (CNTA) Turizm İdaresi ve Çin Hükümeti tarafından alınan önlemleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünya Turizm Endüstrisi, ekonomik krizin etkileriyle acı çekiyor. Aynı durum Çin için de geçerli. 16 ana kaynak pazarımızda 2 basamaklı düşüşler oldu. Bu düşüşler hem tatilciler, hem de iş seyahati yapanlarda görüldü. Çin Hükümeti, turizm endüstrisinin (altyapı gelişmeleri, endüstride hizmetlerin gelişimi, maaş zamları, vs) faydasına olacak bir dizi önlemler açıkladı. Turizm sektöründe özellikle CNTA, iç pazar ve Çin turizm endüstrisi için politik düzenlemeleri teşvik ediyor. Hem dış pazara hem de iç pazara seyahat alışkanlıklarını teşvik ediyoruz. Turizme dair, 2008 senesinde yurt dışına çıkan Çin vatandaşlarında %12 lik bir artış görülüyor (toplam 45.5 milyon). Bunlar ilerisi için güzel zamanlar. İkinci olarak, şu an zor durumda olan turizm firmalarının durumun üstesinden gelebilmeleri için CNTA, Çin deki başlıca seyahat acentelerini toplam $35 milyon bütçe ile destekliyor. Üçüncü olarak, ana bir turizm altyapı planını yürürlüğe soktuk. İlaveten CNTA, uluslararası ve bölgeler arası turizmi teşvik etmek üzere bir platform oluşturdu. Dr. Sasithara Pichaichannarong, Tayland Turizm ve Spor Bakanlığı, Daimi Sekreteri, BMDTÖ Doğu Asya ve Pasifik Kurul Başkanı Asya da, 2008 yılının ilk çeyreğinde uluslararası turist girişlerindeki büyüme %9 idi, ikinci çeyrekte %3,5 oldu, üçüncü çeyrekte %2 düşüş ve son çeyrekte de %4 düşüş gözlendi. Bu genel olarak turizmde yükselen fiyatların, özellikle havacılıkta artan yakıt ve yakıt vergilerinin sonucuydu. Bir kaç hava yolu battı ve kapasite küçültüldü; bir çok eski uçak yüksek operasyon giderleri nedeniyle parka çekildi. Azalan kapasite ve yüksek yakıt giderleri sonucu yükselen fiyatlar bölgede geçici olarak seyahati durdurdu. Turizm destinasyonları ayrıca depremler, politika gibi özel durumlardan da etkilendi.

18 2008 senesinde Asya ve Pasifik te uluslararası giriş yapan turist sayısı toplam 188 milyon idi ve global turist girişlerinin %20 sini oluşturuyordu, 2007 deki %11 lik artışın arkasından %2 lik bir artış gösteriyordu. Tayland da uluslararası giriş yapan turistlerin sayısı 2007 senesinde 14,5 milyon idi, bu rakam 2008 senesinde %1,5 düşüşle 14,2 milyon oldu. Toplam girişlerin %80 inin gerçekleştiği Suvarnabhumi havaalanında bile ekonomik durgunluk sebebiyle, Ağustos ayından başlayarak yılın 2. yarısında uluslararası turist girişlerinde düşüş oldu. 3. çeyreğin sonuçları %8 aşağıdaydı (Ekim de - %11 ve 25 Kasım-9 Aralık 2008 tarihleri arasında Suvarnabhumi havaalanındaki arızadan ötürü Aralık ayında -%39). Bu, gerileme yüzünden Tayland turizminin çektiği ilk acı değil senesinde ülkenin güneyinde Tsunami olduğu zaman da turizm %10-20 düşmüş idi. Şu bir gerçektir ki; doğru ele alındığı zaman Phuket ve civar bölgelerin eskisinden daha güçlü şekilde toparlandığı kanıtlanmıştır senesinde uluslararası turist girişleri 11,5 milyon, 2006 senesinde %20 lik bir büyüme ile 13,8 milyon idi.bu bölgeler artık güvenlik önlemleri ile donatıldı : uyarı kuleleri; plaj boyunca yapılmış otellerde yerlilere ve turistlere yönelik düzenli acil durum tatbikatları. 2 tane plaj bölgesinin önü, güvenlik maksadıyla denizden daha geriye çekilerek yeniden tasarlandı. Doğal bir tampon oluşturacak şekilde, dalgaların geri yuvarlanmasını geciktirmek için kumullar yeniden düzenlendi. Federal Almanya Cumhuriyeti nin desteğiyle BMDTÖ, biyolojik çeşitlilik açısından zengin fakat bir önceki doğal afetten etkilenmiş olan 2 pilot bölgede kalkınma planı yürütmek üzere bizimle işbirliği içerisindedir. Bu, sürdürülebilir turizm destinasyonu olarak bir vitrin oluşturacaktır, bölgelerden bir tanesi milli park bölgesi içindedir, diğeri ise mangrov (tropikal, kıyı ve bataklıkta yetişen bir bitki cinsi) bölgesindedir. Turizm endüstrisinde rekabeti arttırmak ve iş yaratmak için lokal turizm girişimcilerinin eğitimleri organize edilmiş bulunmaktadır. Kamu-özel sektör ortaklık modeli kullanılarak ve tüm alt bileşenlerin desteği alınarak, işleyiş yöntemlerine ilgli her şey dahil edilmiştir. Lokal turizm konaklamalarında enerji tasarrufuna odaklanılarak yeni projenin uygun bir şekilde tanıtılmasıyla sonuç çok tatmin edici olmuştur. Bu söylediklerim; BMDTÖ Geçici Genel Sekreteri Dr. Taleb Rifai ni söylediği Şu çok açıktır ki; turizm, eşsiz bir güçlenme, engin bir işgücü yaratımı ve sürdürülebilirlik kapasitesine sahip bir sektör olarak iyileşme sürecinde kritik bir rol oynayabilir cümlesini açıklamak içindi. Tayland şu anda yeni bir mücadele ile karşı karşıya : ekonomik darboğaz. Tüm turizm alt bileşenleri arasında farklı toplantılar, bilgi alışverişleri yapılıyor : hükümet otoriteleri, tur operatörleri, seyahat acenteleri, turizm kurulu üyeleri, hava yolları, havaalanı yetkilileri, göçmen bürosu, gümrük departmanları, ticari bankalar ve diğerleri. Aralık 2008 de alınan ilk hızlı önlem şuydu : Uluslararası havaalanı çalışmayınca kişi Bangkok ve Tayland da farklı destinasyonlarda mahsur kalmışlardı. Konaklama, yemek ve 2 hafta boyunca ülkeden çıkış yapmak için Bangkok dan 300 km uzakta bulunan yolcuları uygun alanlara taşımak amacıyla otobüs kiralama harcamalarını karşılamak üzere 54 milyon $ özel bir bütçe ayrıldı.

19 Ocak 2009 da Dışişleri Bakanlığı Ticaret Bakanlığı, Yatırım Kurulu ve Turizm ve Spor Bakanlığı ile ilgili özel sektör kuruluşları arasında yapılan 4 misli büyüklükteki işbirliği sonucunda ülkenin profilini güçlendirmek üzere promosyonel bir kampanyanın tanıtımı yapıldı. Çeşitli kaynak pazar ülkelerde road show lar düzenlendi : Japonya, Çin, Kore Cumhuriyeti ve İngiltere gibi. Hükümet, 5 Mart-4 Haziran 2009 tarihleri arasında Tayland a yapılacak tüm seyahatler için her tür turiste vize ücretini kaldırdı. Turizm sektörüne gelir yaratmak için yerel toplantı ve seminerlerin Bangkok dışında yapılması teşvik edildi. Şirketler, seminerler sırasında yaptıkları harcamaları beyan ederek vergi ödemelerini azaltabiliyorlar. Otel işletmeleri 2010 senesinde iş vergisinden muaf olacaklar. Ayrıca kayıtları düzgün olan otellere elektrik kullanımında %25 indirim yapılacak. Eylül 2009 a kadar, tüm tarifeli ve charter uçaklara Sivil Havacılık Departmanı kontrolünde, tüm havaalanlarında geçerli olmak üzere iniş ve park ücretlerinde %50, Tayland Hava Otoritesi kontrolünde ise sadece tarifeli uçaklara tüm havaalanlarında geçerli olmak üzere iniş ve park ücretlerinde %20 indirim yapılacak. %50 indirim charter uçaklara Chiang Mai, Chiang Rai, Hat Yai ve Don Muang havaalanlarında Ekim 2010 a kadar yapılacaktır. Milli destinasyonlara daha çok turist çekmek için; 16 Şubat-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında tüm milli parkları ziyaret edecek yerli, yabancı turistlere giriş ücretleri üzerinden %50 indirim yapılması onaylandı. Yeni açılan uluslararası havaalanında operasyonların daha rahat yürütülmesi için yeni uygulamalar yürürlüğe girecek. Önlemler, ayrıca havaalanı acil plan tatbikatlarının planlaması ve idaresini de içeriyor. Şubat 2009 da Bangkok da uçak değiştirecek transit yolculara Thai Seyahat Acenteleri Birliği ve Tayland Turizm Otoritesi tarafından 4-5 saatlik tur programları düzenlendi. Tayland daki tüm finansal bankalar ile küçük ve orta girişimci bankaların işbirliği ile mikrofinans ve düşük faizli kredi planları yayınlandı. Ekonomik darboğazdan gerçekten etkilenenlere ulaşmak için sektörler 4 iş grubuna ayrıldı : oteller, restoranlar, tur operatörleri ve diğerleri (tur otobüsleri, nehir gemileri, parklar, spalar, vb.) Her grup kendi ilgili birliğinden bir başkan tarafından temsil ediliyor. 4 gruptan oluşan grubun başında Tayland Turizm Kurulu nun Başkanı bulunuyor. Her grup öncelikle kendi sektöründen kredi isteyen üyelerini ve üye olmayanları seçiyor. Seçilenler 2009 yılındaki ekonomik dar boğazdan etkilendiklerini kanıtlamak zorundalar ve 2009 dan önce hiç borçları olmaması gerekiyor.tüm ticari banka ve ilgili kuruluşların düşük faizle borç vereceği Milli Teşvik Programı 17 Mart 2009 da Bangkok da devreye girdi. Düşük fazili kredi planında en iyi performansları, şeffaflığı ve verimliliği takip etmek üzere bir gözlem komitesi kuruldu.

20 Yurt içi seyahatler de ajandamızda 75 bölgenin her birinden 2,000 genç getirtilerek toplamda 153,000 kişinin Nisan-Haziran 2009 arasında Tayland ın her köşesine seyahat etmesi için ekstra 4,37 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldı. Turizm hizmetlerinden faydalanmak zorundalar, örneğin; profesyonel tur acenteleri tarafından rehberlik edilmeli, özel otobüsleri kullanmalı, otellerde konaklamalı, restaurantlarda yemeklerini yemeli ve sertifikalı rehberler kullanmalılar. Projenin amacı Tai lilerin Tayland içinde seyahatlerini teşvik etmek ve kriz döneminde gelir yaratmaktır. Tayland, 10 ülkenin katılımıyla oluşmuş olan ASEAN üyesidir. Bu ülkeler 2009 ve 2010 un Genç Gezginler Yılı olacağını ilan ediyorlar. Bu uygulanacak programlardan bir tanesidir. Dünya Turizm Örgütü ne ekonomik darboğaz sırasındaki destek rolü için müteşekkirim ve şundan eminim ki; tüm çabamız ve güçlü gayretlerimizle bu bizim için bir dürtü ve fırsat olacaktır. Tayland a ilk Tsunami felaketi olduğunda Phuket te Tayland turizm otoritelerine ilk katılanın DTÖ olduğunu hatırlıyorum. Tayland, turizm endüstrisinin iyileşmesine yardım etmek için sene başından itibaren alınan tüm önlemleri paylaşmak üzere sizleri Haziran veya Temmuz da ağırlamaktan mutluluk duyacaktır. (Tüm sunumu linkinden indirebilirsiniz) Ellison Thompson, Bahamalar Turizm Bakanlığı, Genel Direktör Vekili Karayiplerin büyük bir kısmı gibi Bahamalar da ciddi olarak A.B.D. den gelecek olan turizme bağımlı senesinde Karayipler ve Bahamalar a giriş yapan turist sayısında azalma oldu. Amerika daki soğuk kıştan ötürü oldukça memnunuz, 2009 un ilk 2 ayı beklendiği kadar kötü değildi. Pazarda imajımızı nasıl koruruz? Eğer yaşamamızı sağlayacak olan etkinlikler yapmaz isek bu belirgin krizden çıkmamız mümkün değildir. Başlıca pazarımız olan A.B.D. debulunan geleneksel turizm ofislerimizin rollerini geliştirmeliyiz. Özel sektörle işbirliği çok önemli. Personelimizi yeniden yönlendirmeliyiz. Çözülmesi gereken başlıca sorunlardan bir tanesi Bahamas.com un sürekli güncellenmesi ve içeriğinin güçlendirilmesidir. Basınla özel programların yanı sıra pazarlama üzerinde de çalışmalar yaparak, bütçeyi yükseltiyor ve başlıca pazarlarla iletişim programlarına başlıyoruz. Fiyatlar vasıtasıyla A.B.D. ye olan yakınlıktan nasıl avantaj sağlayacağımıza bakıyoruz. Hava yolları fiyatları öyle bir seviyede ki; avantajdan yararlanmamak imkansız. Daha çok herşey dahil sistemi teşvik ediyoruz. Orta ve Batı Avrupa ülkelerine özel programlar uyguluyoruz. Yeni oluşmakta olan ve eski kaynak pazarlara direkt uçuşları çoğaltıyoruz.

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre TÜRKİYE 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI YILLAR % DEĞİŞİM ORANI AYLAR 2016 2017 2018* 2017/2016 2018/2017 OCAK 1 170 333 1 055 474 1 461 570-9,81

Detaylı

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik Görünümü IMF düzenli olarak hazırladığı Küresel Ekonomi Görünümü

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

* 2012 yılında stabil kalan küresel ekonominin, 2013 yılında yüzde 3,1 lik bir büyümeye ulaşması bekleniyor.

* 2012 yılında stabil kalan küresel ekonominin, 2013 yılında yüzde 3,1 lik bir büyümeye ulaşması bekleniyor. Turizmcilere yol gösteren 'Global Trendler Raporu 2013' yayımlandı 6.11.2013-16:03:02 WTM'de açıklanan "Global Trends Report 2013"de, bir yandan küresel ekonominin durumuna ve küresel turizme dair bir

Detaylı

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Ø Bağımsız, tarafsız ve kâr amacı

Detaylı

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL 24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü «UNCTAD» ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya Yatırım

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012 KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI Erkunt Öner 2012 1 1. Kruvaziyer Endüstrisinin Gelişimi Global olarak kruvaziyer endüstrisi, son 5 yılda turizmin en fazla büyüme gösteren alanı olmuştur. Yapılan

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 15 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu İnci

Detaylı

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye 15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye geçmiş olacağız. Turizmde Üçüncü Evre İmkan, Strateji

Detaylı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı. 25 Şubat 2019

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı. 25 Şubat 2019 MECLİS TOPLANTISI Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 25 Şubat 2019 T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANI İLE ORTAK TOPLANTI SAYIN BAKANA NE İLETTİK? Batının yeniden üretime talip olması ile birlikte; bir

Detaylı

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

Aylık Dış Ticaret Analizi

Aylık Dış Ticaret Analizi EKİM YÖNETİCİ ÖZETİ Bu çalışmada, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her ayın ilk günü açıklanan ihracat rakamları temel alınarak Türkiye nin aylık dış ticaret analizi yapılmaktadır. Aşağıdaki analiz,

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 38 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM ABD Merkez Bankası FED, 18 Aralık tarihinde tahvil alım programında azaltıma giderek toplam tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi Basın Bülteni 26 Haziran 2013 YASED, UNCTAD 2013 Dünya Yatırım Raporu nu açıkladı Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi 2012 yılında dünyada yüzde 18

Detaylı

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali Piyasaların Geleceği Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 IMF Büyüme Tahminleri 12 10 8 6 4 2 0-2 -4-6 -8-10 2006Ç1 2006Ç4 2007Ç3 2008Ç2 2009Ç1 2009Ç4

Detaylı

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10 GEÇTİĞİMİZ AY TÜRKİYE İşsizlik oranı yüzde 12,6 oldu Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik oranı Şubat döneminde yüzde 12,6 olarak açıklandı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları 13 Aralık 2012 İZMİR Hizmetlerimiz 13 Aralık 2012 İZMİR KOBİ Akademi KOBİ lerin yurtiçi ve uluslararası pazarlardaki karlılıklarını ve rekabet güçlerini artırabilecekleri

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZM DESTEK KOMİTESİ 1. TOPLANTI RAPORU (MADRİD, 28 OCAK 2009)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZM DESTEK KOMİTESİ 1. TOPLANTI RAPORU (MADRİD, 28 OCAK 2009) BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZM DESTEK KOMİTESİ 1. TOPLANTI RAPORU (MADRİD, 28 OCAK 2009) 1. ÖNSÖZ Pazardaki aşırı değişkenlik ve hem tüketici, hem de iş güvenilirliğindeki düşüş sonucu

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1 SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv Otomotiv İç Satışlarda Hızlı Artış Temmuz Ayında Devam Ediyor. Beyaz Eşya Beyaz Eşya İç Satışlarda Artış Temmuz Ayında Hızlandı. İnşaat Reel Konut Fiyat Endeksinde

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm OECD 6 Mayıs ta yaptığı değerlendirmede 2014 yılı için yaptığı

Detaylı

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 08.01.2013 13.01.2013 2014 Yılı Fuar Tarihleri 07-12.01.2014 Fuarın Açık Olduğu saatler 08/09/10/12/13.01.2013 10:00-18:00

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU 2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde %5 ile beklentilerin oldukça üzerinde bir büyüme kaydetmiştir. Bu durum piyasalarda 2017

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

Kurumsal Seyahat Çözümleri

Kurumsal Seyahat Çözümleri Kurumsal Seyahat Çözümleri NİLSİN TUR TURİZM SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Kükürtlü Mah. Kükürtlü Cad. Kısa Sok. Edesen Apt. No : 5/2 Osmangazi / BURSA Tel : 0224 235 30 50 235 20 60 236 50 05 Fax : 0224 235 40 60

Detaylı

İstanbul Otellerinin 360 Derece Değerlendirmesi

İstanbul Otellerinin 360 Derece Değerlendirmesi İstanbul Otellerinin 360 Derece Değerlendirmesi Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Burçin Hatipoğlu Maria Dolores Alvarez Kıvanç İnelmen Dilek Ünalan Değerlendirme... İnsan Kaynağına Yatırım

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

Toplam Perakende 2016

Toplam Perakende 2016 www.pwc.com.tr/toplamperakende Toplam Perakende 2016 Orhan Öztürk Yusuf Bulut 20 Toplam perakende 2016 raporunda önemli noktalar Araştırmanın 6. yılı Asya nın genişlemiş katılımı: Tayland, Singapur & Malezya

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

Serbest ticaret satrancı

Serbest ticaret satrancı Serbest ticaret satrancı Türkiye nin sadece AB nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığı ülkelerle anlaşma yapabilmesi Türk dış ticaretini olumsuz etkiliyor. AB ile STA yapan bazı ülkeler Türkiye

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, 2013 yılının ilk yarısındaki zorlu ortamda iyi bir ticari performans sergiledi 26.07.2013 2013 yılı ikinci çeyreği - Satışlar 18.4 milyar Avro (%3 artış) - Özel kalemler öncesi

Detaylı

World Energy Outlook Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011

World Energy Outlook Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011 World Energy Outlook 2011 Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011 Bağlam: halihazırda yeterince kaygı verici olan eğilimlere yeni zorluklar ekleniyor Ekonomik kaygılar dikkatleri enerji

Detaylı

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI Source: Pexels Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ödeme Davranışları, Euler Hermes Ekonomik Araştırmalar YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : İspanya Krallığı Nüfus : 48.146.136 Dil :İspanyolca (resmi dil), Katalanca, Portekizce. Din :%96 Katolik Yüzölçümü

Detaylı

Finansal Krizden Bu Yana Dünya Ticaretinin En Kötü Yılı : 2015

Finansal Krizden Bu Yana Dünya Ticaretinin En Kötü Yılı : 2015 Finansal Krizden Bu Yana Dünya Ticaretinin En Kötü Yılı : 215 The Economist Intelligence Unit, Haziran 216 Küresel ticaret finansal krizden bu yana, 215 te en zayıf yılını yaşadı. Ekonomi Politikaları

Detaylı

Yaklaşık 150 ülkeden katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı.

Yaklaşık 150 ülkeden katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı. Yaklaşık 150 ülkeden 3.500 katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı. Fuara, ulusal ve uluslararası turizm ofisleri, ziyaretçi ve kongre büroları,

Detaylı

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU Strateji Geliştirme Başkanlığı Ekonomik ve Sektörel Analiz Dairesi HAFTALIK EKONOMİ RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİ IMKB 100 Endeksi haftanın ilk yüzde 0,4 oranında değer kazandı. Geçtiğimiz hafta İMKB 100 Endeksi,

Detaylı

Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor!

Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor! Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor! Çin ABD savaşı kızışıyor. AB ile TTIP görüşmelerini sürdüren ABD`nin, TPP`yi olumlu sonuçlandırarak, Çin`in bölgede artan etkinliğini dengelemek açısından

Detaylı

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Hazırlayan: Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı Türkiye Düzenli Ekonomi Notu ve Raporun İçeriği Hakkında

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

Büyüme Değerlendirmesi: 2013 4. Çeyrek

Büyüme Değerlendirmesi: 2013 4. Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi: 2013 4. Çeyrek 31.03.2014 YATIRIMSIZ BÜYÜME Seyfettin Gürsel*, Zümrüt İmamoğlu, ve Barış Soybilgen Yönetici Özeti TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlara göre Türkiye ekonomisi 2013

Detaylı

tepav Tasarruf kamudan başlar Nisan2012 N201124 DEĞERLENDİRMENOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Tasarruf kamudan başlar Nisan2012 N201124 DEĞERLENDİRMENOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Nisan2012 N201124 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Sarp KALKAN 1 Analist, Ekonomi Etütleri Tasarruf kamudan başlar Türkiye nin cari açık sorunu ve bunun altında yatan

Detaylı

Karlı ve Sürdürülebilir Sağlık Hizmet Sunumu. OHSAD Kurultayı Nisan 2018

Karlı ve Sürdürülebilir Sağlık Hizmet Sunumu. OHSAD Kurultayı Nisan 2018 Karlı ve Sürdürülebilir Sağlık Hizmet Sunumu OHSAD Kurultayı Nisan 018 Sermaye ve Finansmana Erişim Place image here with reference to guidelines EY Kurumsal Finansman Danışmanlık AŞ Sayfa 1 Şirketlerin

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? EURUSD GBPUSD ALTIN USDTRY BRENT PETROL TCMB: Sadeleşme Uygun Bir Zamanda Tamamlanacak Yurtiçinde bugün, faizlerin sabit

Detaylı

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir.

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir. Genel Görünüm 2008 yılı son çeyreğinde tüm dünya ekonomilerini ve finans piyasalarını derinden etkileyen küresel kriz, tüm ülke hükümetlerinin aldıkları mali ve para politikası önlemleri ile 2009 yılı

Detaylı

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu DÜNYA EKONOMİSİ Teknoloji, nüfus ve fikir hareketlerini içeren itici güce birinci derecede itici güç denir. Global işbirliği ağıgünümüzde küreselleşmişyeni ekonomik yapının belirleyicisidir. ASEAN ekonomik

Detaylı

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin Türkiye Enerji Piyasasına Etkileri i 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin son kullanıcılara yararları somutları çeşitli sektörlerde kanıtlanmıştır Telekom Havayolu Liberalleşme öncesi > Genellikle

Detaylı

IMF, Birleşmiş Milletlerin uzmanlaşmış kurumlarından biri olsa da, kendi tüzüğü, yönetim yapısı ve mali kaynağı vardır.

IMF, Birleşmiş Milletlerin uzmanlaşmış kurumlarından biri olsa da, kendi tüzüğü, yönetim yapısı ve mali kaynağı vardır. IMF ye Genel Bakış Biz kimiz? Uluslararası Para Fonu (IMF) parasal konularda küresel işbirliğini arttırmak, mali istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdamı ve sürdürülebilir

Detaylı

ETIK RESEARCH ETİK

ETIK RESEARCH ETİK 04.06.2015 ETIK RESEARCH 24.06.2015 ETİK ETİK ARAŞTIRMA Etik ilkelerinden ödün vermeden müşterilerine yüksek standartlarda, kaliteli hizmet vermek adına 1997 yılında kurulan Etik Araştırma, birlikte üreterek,

Detaylı

IFTM TOP RESA TURİZM FUARI RAPORU

IFTM TOP RESA TURİZM FUARI RAPORU IFTM TOP RESA TURİZM FUARI RAPORU 20 23 EYLÜL 2016 PARİS / FRANSA Aykut TERZİOĞLU Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Fuarcılık Şefi IFTM TOP RESA TURİZM FUARI RAPORU IFTM Top Resa Turizm Fuarı, 20 23 Eylül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016

TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016 TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016 KOBİ Perspektifi Gelir Tarafını Etkileyecek Makroekonomik Göstergeler Maliyet Kalemlerini Etkileyecek Ekonomik ve Finansal Gelişmeler 2010 Ç1 2010 Ç2 2010 Ç3 2010

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2018 Hazırlayan: Yağmur Özcan Uluslararası

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. 2009 YIL SONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. 2009 YIL SONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. 2009 YIL SONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI Basın Bülteni 12 Şubat 2010 2009 da Net Kâr %5 arttı Türkiye nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojisi şirketi Türk Telekom 2009

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Kasım 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

2023 e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal Çevre Politikaları ve Sektörden Beklentiler. 23 Ocak 2015, İstanbul. Sayın Bakanım,

2023 e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal Çevre Politikaları ve Sektörden Beklentiler. 23 Ocak 2015, İstanbul. Sayın Bakanım, 2023 e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal Çevre Politikaları ve Sektörden Beklentiler 23 Ocak 2015, İstanbul Sayın Bakanım, Değerli misafirler, Değerli basın mensupları, 2023 e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal

Detaylı

Kriz sonrası döneme nasıl bakmak gerekir?

Kriz sonrası döneme nasıl bakmak gerekir? tepav türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı Kriz sonrası döneme nasıl bakmak gerekir? Politikaların kalitesini arttırmaya yönelik bir çerçeve 26 Mayıs 2009 Çerçeve Türkiye deki koordinasyon tartışmalarının

Detaylı

FİNANSAL RİSKLER & KORUNMA YÖNTEMLERİ

FİNANSAL RİSKLER & KORUNMA YÖNTEMLERİ FİNANSAL RİSKLER & KORUNMA YÖNTEMLERİ Finans Önemli, Öğrenmek Heyecan Verici, Bilmek Değerlidir! DOÇ. DR. KORAY KAYALIDERE SUNUŞ İÇERİĞİ Finansal piyasalardaki riskler, Faiz - döviz kuru etkileşimi ve

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 29.05.2013

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 29.05.2013 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 29.05.2013 Küresel Turizm Sektörü Dünya daki turist sayısı 2011 yılında bir önceki yıla göre % 4,6 ve 2012 de %4 artışla 1,035 milyar

Detaylı

TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu

TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu Özet Sonuçlar *2016 yılında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 30.05 oranında düşüş gösterirken 2017 ilk 9 ayında yüzde 28 artış kaydedilmiştir. *Türkiye'ye en çok

Detaylı

BAKANLAR KURULU SUNUMU

BAKANLAR KURULU SUNUMU BAKANLAR KURULU SUNUMU Murat Çetinkaya Başkan 12 Aralık 2016 Ankara Sunum Planı Küresel Gelişmeler İktisadi Faaliyet Dış Denge Parasal ve Finansal Koşullar Enflasyon 2 Genel Değerlendirme Yılın üçüncü

Detaylı

Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara

Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Bağımsız, tarafsız ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş.

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

ODA/BORSA BAŞKANLARI. 2 Temmuz 2009, Ankara

ODA/BORSA BAŞKANLARI. 2 Temmuz 2009, Ankara ODA/BORSA YÖNETİM M KURULU BAŞKANLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 2 Temmuz 2009, Ankara Küresel Krizin Etkileri; Hem gelişmiş ülkelerin, hem de gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları düşüyor Gelişmekte

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 43 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI

KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI DÜNYA KRUVAZİYER PAZARI NEREYE GİDİYOR? Hazırlayan: Mine Güneş Kruvaziyer destinasyonlar içerisinde, son yıllara kadar

Detaylı

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5 EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5 Bu sayıda; Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan Dünya Ekonomik Görünümü Raporu tahminleri değerlendirilmiştir. i Küresel

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI Eylül 2013

TEB KOBİ BANKACILIĞI Eylül 2013 TEB KOBİ BANKACILIĞI Eylül 2013 Türkiye de KOBİ ler İşletmenin Büyüklüğü Yıllık Net Satış Hasılatı / Mali Bilançosu Çalışan Sayısı Firma Sayısı Firma Sayısı % Mikro < 1mio 1 ve 9 2.860.438 95,20% Küçük

Detaylı

KOSTA RİKA ÜLKE RAPORU

KOSTA RİKA ÜLKE RAPORU KOSTA RİKA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Kosta Rika Cumhuriyeti Başkenti :San Jose Kuruluş Tarihi :15 Eylül 1821 Nüfusu :4 milyon 814 bin Yüzölçümü :51.100 km2

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Azerbaycan Cumhuriyeti Nüfus : 9,780,780 Dil :Resmi dil Azerice dir. Rusca ve Ermenice

Detaylı

FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU

FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU FIT Arjantin Turizm Fuarı Güney Amerika nın en önemli turizm fuarlarından biri olan FIT Arjantin Turizm Fuarı bu yıl 23. Kez Buenos Aires

Detaylı

Basın Sohbet Toplantısı. 14 Temmuz 2009, İstanbul

Basın Sohbet Toplantısı. 14 Temmuz 2009, İstanbul Basın Sohbet Toplantısı 14 Temmuz 2009, İstanbul Kuruluş : 7 Ocak 2009 Internet Adresi : www.tuyid.org Posta Adresi : Nispetiye Cad. Levent İşhanı No: 6/2 34330 Levent - İstanbul Telefon : (212) 278 30

Detaylı

24-28 Mart2014 PİYASALARDA HAFTANIN ÖZETİ VE GELECEK HAFTA

24-28 Mart2014 PİYASALARDA HAFTANIN ÖZETİ VE GELECEK HAFTA PİYASALARDA HAFTANIN ÖZETİ VE GELECEK HAFTA Global piyasalarda geçen haftanın en önemli olayı FOMC kararlarıydı. FED beklendiği gibi Varlık alımlarında 10 milyar USD daha azaltım yaparak, 55 milyar dolara

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 31 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 47 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT PERFORMANSI. Genel ve Sanayi İhracatında Tekstil ve Hammaddeleri Sektörünün Payı

TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT PERFORMANSI. Genel ve Sanayi İhracatında Tekstil ve Hammaddeleri Sektörünün Payı Mart 2015 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü 2015 Yılı Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 03/2015 TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT

Detaylı

Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği

Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Gökhan Özertan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü 6 Mart 2017 Gökhan Özertan Tarımın Geleceği 6 Mart 2017 1 / 13 Dünya Tarımında Gelişmeler Tarımın fiziksel, sosyal

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA TURİZM SEKTÖRÜ Turist Sayısı ve Bölgesel Gelişmeler En Çok Ziyaret Edilen Ülkeler Turizm Gelirleri...

İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA TURİZM SEKTÖRÜ Turist Sayısı ve Bölgesel Gelişmeler En Çok Ziyaret Edilen Ülkeler Turizm Gelirleri... İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA TURİZM SEKTÖRÜ... 2 1.1.Turist Sayısı ve Bölgesel Gelişmeler... 2 1.2.En Çok Ziyaret Edilen Ülkeler... 3 1.3.Turizm Gelirleri... 4 2.TÜRKİYE TURİZM SEKTÖRÜ... 6 2.Gelen Turist Sayısı

Detaylı

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ocak 2012, No: 20

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ocak 2012, No: 20 EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ocak 2012, No: 20 Bu sayıda; Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler Raporundaki tespit ve değerlendirmelere yer verilmiştir. i Dünya Bankasından

Detaylı

RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU. Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu

RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU. Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu 11 1 13 1 * GSMH (milyar dolar) 1.9..79 1.86 1.3 1.83 1.578 1.61

Detaylı