GELİŞMİŞ İNTERNET UYGULAMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GELİŞMİŞ İNTERNET UYGULAMALARI"

Transkript

1 Ünite 1: HTML5 HTML nin kısa tarihçesi: GELİŞMİŞ İNTERNET UYGULAMALARI 1991 World Wide Web ve HTML 1 ortaya çıktı 1995 HTML HTML Web Standarts Project 1999 HTML XHTML HTML 5.0 için ilk çalışmaların başladığı yıl. 10 yıllık gelişim süreci 2010 dan sonra çok bilinir hale gelmeye başlandı. Günümüzde gelişim devam ediyor HTML5 kapsamlı test yılı Tam olarak standartlaşması 2020 yi bulabilir. Not: Web standartları World Wide Web Consortium(W3C) tarafından belirlenir.

2 HTML 5 Nedir? HTML5, HTML 4 ve XHTML 1 in yerine getirilen yeni bir web betimleme dilidir. HTML5 geleceğin web teknolojisidir. Günümüzde büyük oranda standartlaşmıştır. Bu yeni versiyonu çıkarmak için bazı önşartlar vardı: - yeni versiyon HTML, CSS, DOM ve Javascript tabanlı olmalı - dışardan eklenti ihtiyacını en aza indirgemeli (flash gibi) - daha iyi şekilde hata ayıklanabilmeli - daha çok etiket üretilmeli ve script'in yerini alabilmeli - HTML5 cihaz bağımsız çalışabilmeli - geliştirme aşamaları herkese açık olmalı HTML5 Genel Özellikleri Eski HTML sürümlerini destekler. Zengin kullanıcı interaktivitesi içerir. Tasarımcılara ve geliştiricilere zaman kazandırır. HTML5 destekli her tarayıcı aynı şekilde yorumluyor. Daha fazla yapısal elemana, form elemanlarına ve yeni özelliklere sahiptir. Gelişmiş multimedia desteği sunmaktadır. İçerisinde yeni teknolojiler barındırır ya da önceden var olan teknolojilerin kullanımını sağlar. JavaScript ve CSS3 teknolojilerini daha etkili bir şekilde kullanmamızı sağlar.

3 HTML5 Yeni Getirdiği Özellikler Çizim yapmaya imkan veren canvas elemanı Geniş bant ve zengin medya içeriği için video ve audio elemanları Çevirim-dışı (off-line) içerik barındırma (Offline Apps) İçeriği daha iyi tanımlayan özel elemanlar(yeni yapısal etiketler): article, footer, header, nav, section... Yeni form kontrolleri: calendar, date, time, , url, search... Masaüstünden web sitesine sürükle bırak özelliği GeoLocation API : Kullanıcının bulunduğu yerin enlem ve boylamını verir. Daha çok mobil cihazlarda kullanılır.

4 HTML5 Tarafından Desteklenmeyen Taglar: <acronym>, <applet>, <basefont>, <big>, <center>, <dir>, <font>, <frame>, <frameset>, <noframes>, <s>, <strike>, <tt>, <u>, <xmp> HTML5 Yeni Gelen Taglar: <canvas>, <audio>, <video>, <progress>, <caption>, <header>, <nav>, <footer>, <article>, <aside>, <command>, <datalist>, <details>, <embed>, <figcaption>, <figure>, <hgroup>, <keygen>, <mark>, <meter>, <nav>, <output>, <rp>, <rt>, <ruby>, <section>, <source>, <summary>, <time> HTML5 Tarafından Desteklenmeyen Tag Attribute ları(tag Özellikleri): - align - link, vlink, alink, text (<body> için) - height ve width - scrolling ( <iframe> için) - hspace ve vspace - cellpadding, cellspacing, border (<table>) - bgcolor - valign

5 HTML5 te Yenilikler: 1) Page Direktifi (Sayfa Bildirimi) sadeleştirildi. eski: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" " yeni: <!DOCTYPE html> 2) Meta karakter kodlaması sadeleştirildi. eski: <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> yeni: <meta charset= UTF-8 > 3) JavaScript ve CSS eklentileri sadeleştirldi. eski: <script type="text/javascript" src="script1.js"></script> <link href="stil_dosyasi.css" type="text/css" rel="stylesheet"/> yeni: <script src= jsfile.js ></script> <link rel= stylesheet href= style.css >

6 HTML5 ile Birlikte Gelen Yeni Yapısal Tag lar <header>, <footer>, <section>, <nav>, <aside>, <article>, <figure> Birçoğu <div> lerin yerine gelmiştir. İsimleri içerikleri hakkında bilgi verir. Bu nedenle anlamsal etiket olarak isimlendirilirler. HTML5 te <div> kullanımdadır. <header>: Sayfanın üst kısmını yada sayfanın herhangi bir yerinde başlık alanı tanımlamak için kullanılır. <footer> : Sayfanın alt kısmını tanımlar. Sitemap, copyright, sosyal media ikonları, değişik bağlantılar bu alanda yer alabilir. <section> : Sayfanın herhangi bir bölümünü oluşturmak için kullanılır. <section> içinde <article> ve <div> yer alabilir. <header>, <aside> ve <footer> etiketleri bu etiketi kapsayabilir. <nav> : İçerisinde menü ve linklerin bulunduğu alan. <article> : Haber, makale, vb. gibi metin içerikli alanlarda kullanılır.

7 <aside> : Yan alanlar tasarlamak için kullanılır. <figure>: HTML belgesinde image ları işaretlemek için kullanılır. Resim, grafik, vb. gibi görsel nesneler. Örnek)

8 Örnek: XTML1.0 ile kodlanmış sayfa

9 Aynı sayfa HTML5 ile kodlanmış

10 Örnek)

11 Uygulama: Aşağıdaki görüntüyü HTML5 standartları ile kodlayınız. HTML5 ile Gelen Yeni Tag lar (Devam ) <article> Kendi içinde bir içeriği olan, tüm sayfadan bağımsız içerikler için kullanılır. Blog anasayfalarında yer alan bağımsız her bir gönderi için kullanılır. Haber, makale, blog yazısı v.b. gibi metin içerikli alanlarda kullanılır. <command> button, radio button veya checkbox gibi form elemanlarında kullanılır. <details> bir dokümanın bir parçasının yada tamamımın detaylarını açıklamak için kullanılır.

12 <summary> <details> elemanı içinde özet veya açıklama için kullanılır. <figcaption> <figure> bölümünün alt yazısı olarak kullanılır. <hgroup> <h1> den <h6> ya kadar başlık bölümlerini içerir. En büyük değer bölüm başlığı olurken diğerleri alt başlık olarak görünür. <mark> özellikle belirtilmek istenilen metinler (highligt) için kullanılır. <meter> alt ve üst değerleri bilinen ölçümler için kullanılır. <progress> işin ilerleme durumunu göstermek için kullanılır. <ruby> uzakdoğu alfabelerinde kullanılan harflerin veya notların okunuşunu, açıklamasını göstermek için kullanılır. <rt> <ruby> elemanın bilgi notunu açıklamak için kullanılır. <rp> <ruby> elemanını desteklemeyen tarayıcıların göstermesi istenlen içerik için kullanılır. <time> saat, tarih veya her ikisinin de gösterimi için kullanılır. <wbr> (WORD BREAK). Satır boşluğu bırakmak için kullanılır.

13 YENİ ZENGİN MEDYA ELEMANLARI HTML5, zengin medya içeriklerini desteklemektedir. <audio> multimedya içeriği, ses, muzik, yada diğer ses içeriğini göstermek için kullanılır. Ör) <audio controls> <source src="horse.ogg" type="audio/ogg"> <source src="horse.mp3" type="audio/mpeg"> Your browser does not support the audio tag. </audio> <video> video içeriği için kullanılır. Ör) <video width="320" height="240" controls> <source src="movie.mp4" type="video/mp4"> <source src="movie.ogg" type="video/ogg"> Your browser does not support the video tag. </video> <source> <audio> ve <video> elemanlarının içinde, kaynak adreslemek için kullanılır. <embed> flash ve java gibi eklentileri sayfa içine yerleştirmek için kullanılır. <track> medya oynatıcılarında içerik metnini göstermek için kullanılır.

14 CANVAS ELEMANI Bir web sayfası içinde kullanıcı yada kodlama yönlü vektörel çizim yapılmasına olanak sağlanmaktadır. Canvas elemanı bunun için Javascript kullanmaktadır. <canvas> javascript ile grafik çizimi için kullanılır. Ör) <canvas id="mycanvas"></canvas> <script> var canvas=document.getelementbyid('mycanvas'); var ctx=canvas.getcontext('2d'); ctx.fillstyle='#ff0000'; ctx.fillrect(0,0,80,80); </script> Yeni FORM ELEMANLARI HTML5 daha fazla yetileri olan form elemanları sağlamaktadır. Bunlar: <datalist> girdi değerleri seçenekleri için bir liste oluşturmakta kullanılır. Ör) <input list="browsers"> <datalist id="browsers"> <option value="internet Explorer"> <option value="firefox"> <option value="chrome"> <option value="opera"> <option value="safari"> </datalist>

15 <keygen> kullanıcıyı yetkilendirmek için rumuzlar üretir. <output> farklı çıktıları göstermek için kullanılır. Örneğin bir script kullanılılarak üretilen çıktı bu eleman ile gösterilir. YENİ INPUT TYPE ve ÖZELLİKLER (New Input Types and Attributes) HTML5 daha zengin ve tarayıcı kontrollü formlar oluşturmak için yeni [input] tiplerine sahiptir. Bunlardan bazıları; color date datetime datetime-local month number range search tel time url week tel girdi değeri bir telefon numarası olduğu durumlarda kullanılır. search girdi alanı bir arama alanı olduğu durumlarda kullanılır. Destek veren tarayıcılarda kutunun sağ iç yanında, tüm metni silmek için (x) ikonu yer alacaktır. url girdi değeri bir URL olduğu durumlarda kullanılır.

16 girdi değeri eposta olduğu durumlarda kullanılır. datetime girdi değeri tarih ve/ya saat olduğu durumlarda kullanılır. date girdi değeri tarih olduğu durumlarda kullanılır. month girdi değeri ay olduğu durumlarda kullanılır. week girdi değeri hafta olduğu durumlarda kullanılır. time girdi değeri saat olduğu durumlarda kullanılır. datetime-local girdi değeri kullanıcı bilgisayarındaki tarih ve saat olduğu durumlarda kullanılır. number girdi değeri bir sayı olduğu durumlarda kullanılır. range girdi değeri sayı ile verilen bir aralık olduğu durumlarda kullanılır. color girdi değeri hexadecimal renk kodu olduğu durumlarda kullanılır. INPUT elemanı için yeni özellikler(attributes) ve kullanım şekilleri ise autofocus <input type= autofocus> Sayfa yüklendiği zaman otomatik olarak bu alan içinin aktif olmasını sağlar

17 required <input type= text required> Form gönderildiği zaman bu alanın tarayıcı tarafından boş olup olmadığı kontrol edilir. HTML5 den önce bu doğrulama için çeşitli scriptler kullanmak gerekirdi. placeholder <input type= text placeholder= Lütfen adınızı giriniz > Metin alanı içinde bu alanın hangi bilgi için kullanılacağı hakkında bilgi verir. Metin alanı içine tıklandığı zaman placeholder metni silinir ve kullanıcının kendi değerini yazması sağlanır. Kullanıcı metin alanını boş bırakarak alan dışına çıktığında, placeholder metni tekrar alan içinde ye alır. HTML den önce bu gibi bir kullanım için çeşitli scriptler kullanmak gerekirdi.tarayıcının bu özelliğe destek vermemesi halinde, metin kutusunun içi boş olarak görünecektir. list metin alanına girilebilecek önceden tanımlı içerik var ise list özelliği kullanılır. Kullanıcı bu alanı doldururken girdiği her harf sonrasında listede yer alan uygun elemanlar metin alanın altında aşağı doğru açılır ve kelimenin tamamını yazmadan seçilerek metnin kutu içine yazılması sağlanır. Kullanım şekli; <input type="text" id="illistesi" list="iller" placeholder="lütfen bir il seçiniz" > <datalist id="iller"> <option value="istanbul"> <option value="ankara"> <option value="izmir">

18 <option value="eskişehir"> <option value="erzurum"> <option value="hakkari"> </datalist> min/max <progress min="0" max="100" value="60">60%</progress> <meter max="10">9 araba</meter> pattern Posta Kodu: <input id="zip" name="postakodu" pattern="[\d]{5}(-[\d]{4})"> Girilecek olan alanın 5 haneli ve yalnızca rakam olduğunu göstermektedir. Okunaklılık konusunda HTML5 in yapısına biraz aykırı görünse de, programcılar için pattern tanıdık bir özelliktir. Tarayıcı tarafından bu kontrolün yapılması HTML5 in güzel bir özelliğidir.

Web Tasarımının Bugünü ve Geleceği

Web Tasarımının Bugünü ve Geleceği Efe ÇİFTCİ Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ocak 2011 www.efeciftci.com Dünya tarihinde yayınlanan ilk web sayfaları, olabildiğince basit tasarımlara sahipti ve ağırlıklı olarak metin

Detaylı

BTP208 İnternet Programcılığı II HTML5 ve Getirdiği Yenilikler (2. Kısım)

BTP208 İnternet Programcılığı II HTML5 ve Getirdiği Yenilikler (2. Kısım) BTP208 İnternet Programcılığı II HTML5 ve Getirdiği Yenilikler (2. Kısım) Hazırlayan Öğr. Gör. Özgür ÖZŞEN HTML5 Yeni Form Elementleri HTML5 işlevi fazla olan ve daha fazla form elemanı sunmaktadır Tarayıcı

Detaylı

Barış Öztekin, 2011 ANKARA www.barisoztekin.com

Barış Öztekin, 2011 ANKARA www.barisoztekin.com Barış Öztekin, 2011 ANKARA www.barisoztekin.com H T M L 5 1 HTML5 HTML5 NEDİR? HTML5; HTML, XHTML ve HTML DOM(Document Object Model) için belirlenmiş standartlardır. HTML in bir önceki versiyonu olan HTML4

Detaylı

HTML5. Erek Göktürk. Özgür Yazılım A.Ş. www.ozguryazilim.com.tr

HTML5. Erek Göktürk. Özgür Yazılım A.Ş. www.ozguryazilim.com.tr HTML5 Erek Göktürk Nedir? Yenir mi? Web içerik dili HTML'in yeni sürümü Daha iyi belirlenmiş işletim semantiği Yeni elemanlar (tags) ve özellikler (attributes), bazıları da çöpe Ümit: Tarayıcılar arası

Detaylı

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 202 Web Tasarımı 2016 2017 Bahar Dönemi Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 HTML 5 Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 HTML 5 Günümüzde kullanılan HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda

Detaylı

CSS3, HTML 5 ve jquery ile Web Tasarımı. Umuthan Uyan

CSS3, HTML 5 ve jquery ile Web Tasarımı. Umuthan Uyan CSS3, HTML 5 ve jquery ile Web Tasarımı Umuthan Uyan JavaScript Kütüphanesi JavaScript ile yazılan özellikle AJAX ve diger web teknolojilerini kullanarak web yazılımlarını kolaylıkla gelistirmemizi saglayan

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

Web Tasarımının Temelleri

Web Tasarımının Temelleri 1. Hafta Web Tasarımının Temelleri Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu www.artvin.edu.tr Formlar Kullanıcının da aktif olacağı dinamik web sayfaları

Detaylı

Web Site Tasarımı (Html-Css) (SD0139) Murat KARA 2017

Web Site Tasarımı (Html-Css) (SD0139) Murat KARA 2017 Web Site Tasarımı (Html-Css) (SD0139) Murat KARA 2017 1. Hafta TANIŞMA, İNTERNET, HTML İçerik (Hafta/Konu) 1. Tanışma, İnternet Nedir, Html Nedir, Temel Terim ve Kavramlar 2. İnternete erişim ve İnternet

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. FORMLAR

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. FORMLAR ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 1 Uygun ortam sağlandığında web sayfaları için formlar oluşturabileceksiniz. ARAŞTIRMA Web sayfalarında formların kullanım amaçlarını ve nasıl kullanıldığını

Detaylı

Zengin Metin İşaretleme Dili (HTML) BIM206 Web Programlama

Zengin Metin İşaretleme Dili (HTML) BIM206 Web Programlama Zengin Metin İşaretleme Dili (HTML) BIM206 Web Programlama Word Dokümanı - Yapılandırma Web Sayfası - Yapılandırma What You See Is What You Get (WYSIWYG) Zengin Metin İşaretleme Dili (HTML) HTML: Web sayfalarının

Detaylı

1 BOOTSTRAP NEDİR? 1 Bootstrap Nedir? 1 Bootstrap Dosyalarının Siteye Dahil Edilmesi 2 Bootstrap ın Sağladığı Kolaylıklar 3

1 BOOTSTRAP NEDİR? 1 Bootstrap Nedir? 1 Bootstrap Dosyalarının Siteye Dahil Edilmesi 2 Bootstrap ın Sağladığı Kolaylıklar 3 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 BOOTSTRAP NEDİR? 1 Bootstrap Nedir? 1 Bootstrap Dosyalarının Siteye Dahil Edilmesi 2 Bootstrap ın Sağladığı Kolaylıklar 3 2 BOOTSTRAP CSS DOSYASININ İNCELENMESİ 5 Bootstrap

Detaylı

BTP208 İnternet Programcılığı II HTML5 ve Getirdiği Yenilikler (1. Kısım)

BTP208 İnternet Programcılığı II HTML5 ve Getirdiği Yenilikler (1. Kısım) BTP208 İnternet Programcılığı II HTML5 ve Getirdiği Yenilikler (1. Kısım) Hazırlayan Öğr. Gör. Özgür ÖZŞEN HTML5 Nedir? HTML in bir önceki versiyonu olan HTML 4.0.1 1999 yılında çıkarılmış ve o tarihten

Detaylı

Web Programlama Kursu

Web Programlama Kursu Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir? Bilgisayar Programcısı? Web Tasarımcısı? Web Programcısı? Neler öğreneceğiz? Kurs sonunda neler yapılabileceğiz? Örnek siteler Örnek Projeler

Detaylı

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Proje: İş: Müşteri: Nosab Web Sitesi Arayüz Geliştirme Aeronorm Index 1. Sayfalar 2. Renk Paleti 3. Tipografi 4. Kutu Modeli 5. Bileşenler 6. Kod ve Sayfa Yapısı 7. Responsive

Detaylı

Ç NDEK LER KISIM I: HTML, XHTML, HTML5 1 TEMEL KAVRAMLAR 3 nternet Nedir? 3 HTML Nedir? 4 HTTP Nedir? 4 FTP Nedir? 5 WWW Nedir?

Ç NDEK LER KISIM I: HTML, XHTML, HTML5 1 TEMEL KAVRAMLAR 3 nternet Nedir? 3 HTML Nedir? 4 HTTP Nedir? 4 FTP Nedir? 5 WWW Nedir? ++WEB TEKNOLOJI-icindekiler 5/12/11 11:49 PM Page vii Ç NDEK LER KISIM I: HTML, XHTML, HTML5 1 TEMEL KAVRAMLAR 3 nternet Nedir? 3 HTML Nedir? 4 HTTP Nedir? 4 FTP Nedir? 5 WWW Nedir? 6 Web Taray c (Browser)

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 4

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 4 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 4 Sayfalara Resim Eklemek 2 Etiketi Sayfaya resim eklemek için kullanılır. JPG, BMP, GIF, PCX, PNG, TIFF, WMF gibi resim formatlarını destekler. Sonlandırmalı

Detaylı

2-Hafta Temel İşlemler

2-Hafta Temel İşlemler 2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar * Htm Sayfasının Oluşturulması * Temel Html Komutları * Html Sayfalarının Düzenlenmesi * Html Sayfalarının İncelenmesi Html Komutlarının

Detaylı

HTML5'in Sunduğu Yenilikler ve Bir Örnek Uygulama Rafet Durgut 1, Doç. Dr. Abdülkadir Çakır 2

HTML5'in Sunduğu Yenilikler ve Bir Örnek Uygulama Rafet Durgut 1, Doç. Dr. Abdülkadir Çakır 2 HTML5'in Sunduğu Yenilikler ve Bir Örnek Uygulama Rafet Durgut 1, Doç. Dr. Abdülkadir Çakır 2 1 Süleyman Demirel Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Isparta 2 Süleyman Demirel Üniversitesi, Elektrik-Elektronik

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

Site Temizlik Projesi Kodları

Site Temizlik Projesi Kodları Site Temizlik Projesi Kodları Site Temizlik Projesi -2 nin kodları aşağıdadır. (İlgili site sayfasını önceki yazılarda bulabilirsiniz.) [crayon-5c2acf77c2a0b746634170/] İndir (DOCX, 15KB) İlk Hafta Sunumu

Detaylı

Site Tasarım Çalışması -3

Site Tasarım Çalışması -3 Site Tasarım Çalışması -3 Aşağıda adresini verdiğim çalışmayı table kullanarak yapmaya çalışınız., Örnek site div ile yapıldığından bölümler tablo aynı hizada değildir. Sizler eşit bölmeli table kullanacaksınız;

Detaylı

HTML (Hyper Text Markup Language)

HTML (Hyper Text Markup Language) HTML (Hyper Text Markup Language) Ele Alınacak Başlıklar HTML tarihçesi Bir HTML dökümanın genel görünümü HTML ve tarayıcı etkileşimi Tarihçe Internet The World Wide Web (www) HTML URI/URL HTTP Tim Berners-Lee

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com HTML-2 Tablolar Tablolar sayfaları satırlara ve sütunlara bölmek yada metin veya grafiklerin sayfada istediğimiz yerde durmasını sağlamak için kullanabileceğimiz en önemli elemanlardır. Tablolar satır

Detaylı

Temel HTML Eğitimi. Erman Yükseltürk

Temel HTML Eğitimi. Erman Yükseltürk Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk HTML Nedir? 1980 yılında CERN'de görevli olan Tim Berners-Lee, CERN araştırmacılarının bilgilerini ve dökümanlarını birbirleriyle paylaşabilmeleri için bir sistem olması

Detaylı

JavaScript Örnekleri PDF

JavaScript Örnekleri PDF 5 JavaScript örneği ve bu örneklerin çalışan uygulamaları JavaScript Örnekleri PDF www.yazilimbilisim.net.. İçindekiler Tablosu Javascript Text Kutusuna Sadece Sayı Girdirme... 2 PROGRAM KODU... 3 Javascript

Detaylı

Web Teknolojileri ve Programla

Web Teknolojileri ve Programla 12.05.2010 Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+ da örnekler Web Teknolojileri ve Programla Bölüm

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI I

İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BÖLÜM 11 11- ÇERÇEVELER (FRAME) Çerçeve tekniği, bir web sayfasını istenilen miktarda parçaya bölüp, bu sayfa üzerinde birkaç sayfa birden görüntülenmesine olanak verir. Bu tekniğin en çok kullanılan varyasyonu,

Detaylı

BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA 08.04.2011

BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA 08.04.2011 BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ HTML DERS NOTLARI 6. DERS YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA 08.04.2011 HYPERLINKS - KÖPRÜ Sayfalara link (bağlantılar) oluşturmak için kullanılır.

Detaylı

HTML & CSS. Öğr.Gör. M.Ersin AKAY

HTML & CSS. Öğr.Gör. M.Ersin AKAY HTML & CSS Öğr.Gör. M.Ersin AKAY Neler Öğreneceğiz? HTML işaretleme dili CSS stil şablonları HTML Hyper Text Markup Language HTML de Neler Öğreneceğiz? Html işaretleme dili temel yapısı ve kavramları Html

Detaylı

<html> <head> <title>sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>bu metin koyu</b> </body> </html>

<html> <head> <title>sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>bu metin koyu</b> </body> </html> HTML'e Giriş 1. HTML dosyası nedir? HTML'in açılımı Hyper Text Markup Language (Bunun tam Türkçe'si bulunmamakla beraber "çok yere açılan metin" denebilir. Bir HTML dosyası bir text dosyası olmakla beraber

Detaylı

2) <head></head> Sayfa başlık bölümüdür. Javascript vs. burda tanımlanır.

2) <head></head> Sayfa başlık bölümüdür. Javascript vs. burda tanımlanır. > 1) Tüm kodlar bunun arasında çalışır. 2) Sayfa başlık bölümüdür. Javascript vs. burda tanımlanır. 3) Sayfa gövde kısmıdır. Renkler, yazılar

Detaylı

HTML içerik oluşturmak için düşünülen bir işaret dilidir. Örnek

HTML içerik oluşturmak için düşünülen bir işaret dilidir. Örnek STİLLER CSS NEDİR? CSS (Cascading Style Sheet) Stiller, HTML elemanlarının nasıl gösterileceğini tanımlar. Stiller HTML de karşılaşılan bazı problemleri çözmek için HTML 4.0 a eklenmiştir. HTML, web

Detaylı

Web Tasarımının Temelleri

Web Tasarımının Temelleri 1. Hafta Web Tasarımının Temelleri Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu www.artvin.edu.tr Listeleme Etiketleri Sıralı liste oluşturmak için

Detaylı

11. STIL ŞABLONU (CSS) MENÜ İŞLEMLERİ

11. STIL ŞABLONU (CSS) MENÜ İŞLEMLERİ 11. STIL ŞABLONU (CSS) MENÜ İŞLEMLERİ Bu bölümü bitirdiğinizde, Sekmeli menünün nasıl yapıldığını, Dikey menünün nasıl yapıldığını, Yatay menünün nasıl yapıldığını, Dikey açılır menünün nasıl yapıldığını,

Detaylı

2 HTML5 DİLİ ETİKETLERİ

2 HTML5 DİLİ ETİKETLERİ İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 HTML5 E GİRİŞ 1 Genel Bakış 1 HTML5 in Temel Yapısı 3 DOCTYPE Bildirimi 4 Character Set Bildirimi 5 HTML5 Söz Dizimi Kuralları 6 Tarayıcı Görüntüleme Motoru (Layout Engine)

Detaylı

Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com. Hazırlayan: İdris Kahraman

Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com. Hazırlayan: İdris Kahraman 7. Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com Hazırlayan: İdris Kahraman Dreamweaver Dreamweaver en iyi web editör yazılımlarından biridir. Biz tasarım modunda çalışırken,dreamweaver

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com DREAMWEAVER DA TABLOLAR KULLANARAK İNDEX SAYFASI HAZIRLAMAK Günümüzde web siteleri Frameset yapısı ve Tablo yapısı kullanarak yapılmaktadır. Frameset (Çerçeve) yapılı web sitelerinde index sayfaları oluşturulduğunda

Detaylı

h a k a n b a b a c. n e t HTML Web Tasarımı ve Programlama

h a k a n b a b a c. n e t HTML Web Tasarımı ve Programlama HTML Web Tasarımı ve Programlama İ Ç E R İ K // HTML Internet Ortamı ve Web Tasarımı Temel HTML Etiketleri Listeleme Etiketleri Metin Düzenleme Etiketleri Bağlantı (Köprü) Oluşturma Tablolarla Çalışma

Detaylı

DIV KAVRAMI <style> position: absolute

DIV KAVRAMI <style> position: absolute DIV KAVRAMI Div tag i katman oluşturmak için kullanılır. Div ler sayfanın komple bir satırını kaplarlar, bu yüzden tag i içerisinde şekillendirilip, boyutlandırılmaları gerekir. Aşağıdaki şekilde

Detaylı

Doç.Dr. Yaşar SARI, Web Tasarımı Ders Notları 1

Doç.Dr. Yaşar SARI, Web Tasarımı Ders Notları 1 Doç.Dr. Yaşar SARI, Web Tasarımı Ders Notları 1 HTML ( Hyper Text Markup Language ) Html Nedir - Nasıl Hazırlanır? Html (Hypertext Markup Language) web sayfalarının yapımında kullanılan bir dildir. Diğer

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 11-14 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 23 May. 2016 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları yardımıyla

Detaylı

XHTML1, HTML4 ve HTML5 Farklılıkları

XHTML1, HTML4 ve HTML5 Farklılıkları XHTML1, HTML4 ve HTML5 Farklılıkları Öncelikle sayfa tanımlamasındaki farklılıklar HTML'in zamanla yetersiz kalmasından dolayı yeni versiyonları çıkmaktadır. 1. DOCTYPE Tanımlaması HTML5'ten önce sayfayı

Detaylı

Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme. BATML İnternet Programcılığı 1

Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme. BATML İnternet Programcılığı 1 Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme BATML İnternet Programcılığı 1 Bazı web sitelerinde sayfalar arasında bilgi veya değişken göndermek gerekebilir. Gönderilen bu bilgi kullanıcı adı ve şifre

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 13 World Wide Web (WWW) Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik World Wide Web (WWW) Anlık Mesajlaşma

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 26 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları yardımıyla

Detaylı

WEB TASARIMI VE PROGRAMLAMA

WEB TASARIMI VE PROGRAMLAMA WEB TASARIMI VE PROGRAMLAMA MODÜL ADI SÜRESİ TASARIMIN TEMEL İLKELERİ 40/8 HTML İLE BASİT WEB İŞLEMLERİ 40/32 HTML İLE GELİŞMİŞ WEB İŞLEMLERİ 40/32 STİL ŞABLONU (CSS) 40/32 WEB TASARIM EDİTÖRÜNE GİRİŞ

Detaylı

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1 Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1 Son Teslim Tarihi: 5 Mayıs 2014-09:00 (ÖRGÜN) - 19:00 (İKİNCİ) Ödevi Teslim Alacak Olan Asistan:

Detaylı

Html temelleri. Ders 4

Html temelleri. Ders 4 Html temelleri Ders 4 1 Giriş World Wide Web (Kısaca web) uygun protokoller kullanarak haberleşen yazılımların çalıştırıldığı internet üzerindeki sistemlerin bir koleksiyonudur. Çoğu sistem gününüzde en

Detaylı

Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama

Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama Basamaklı Stil Şablonları (CSS) CSS, bir HTML elemanının nasıl görüneceğini belirleyen kurallar tanımlamamızı sağlayar. Örneğin: Sayfanın arka planının

Detaylı

İnternet Programcılığı

İnternet Programcılığı İnternet Programcılığı 1 Öğr.Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü Kaynak H.M. Deitel, P.J. Deitel and T.R. Nieto, Internet and World Wide Web: How to Program, Prentice Hall, 2002 2 Web

Detaylı

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014 ASSAM İçindekiler Önsöz... 3 ASSAM Web Sitesinde Makale Yayınlamak... 4 ASSAM Web Sitesine Nasıl Girerim?...

Detaylı

Temel Bilgisayar Terimleri Yrd. Doç. Dr. Devkan Kaleci

Temel Bilgisayar Terimleri Yrd. Doç. Dr. Devkan Kaleci 1 2 HTML, Hyper Text Markup Language kelimelerinin kısaltılmışıdır. HTML (Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, browserlarla görebilen, internet dokümanları oluşturmaya yarayan bir çeşit dildir. HTML

Detaylı

BİLGİSAYAR 4. MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ HTML DERS NOTLARI 9. DERS Tablolar (HTML Giriş) YARD. DOÇ. DR.

BİLGİSAYAR 4. MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ HTML DERS NOTLARI 9. DERS Tablolar (HTML Giriş) YARD. DOÇ. DR. BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ HTML DERS NOTLARI 9. DERS Tablolar (HTML Giriş) YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA HTML - TABLO Genel Bilgi Tablolar, sayfaları satırlara/sütunlara bölmek

Detaylı

duralbend.com Web Sayfasının Seo Analiz Raporu

duralbend.com Web Sayfasının Seo Analiz Raporu duralbend.com Web Sayfasının Seo Analiz Raporu Seo Rapor Tarihi 19 Şubat 2019 Saat: 13:51 PM Seo Puanı 58/100 Temel SEO İçeriği Site Başlığı (Title) DuralBend Tube Processing Machines Karakter Sayısı :

Detaylı

7. Çerçeveler. Bu bölümü bitirdiğinizde,

7. Çerçeveler. Bu bölümü bitirdiğinizde, 7. Çerçeveler Bu bölümü bitirdiğinizde, Çerçevelerden oluşan bir WEB sayfası tasarlamayı, İç içe çerçeveler oluşturmayı ve Çerçeveleri isimlendirmeyi, Bağ kurulan dosyaları belirtilen çerçeve içerisinde

Detaylı

Css Stillerinin Nesneyi Etkileme Yolları Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css De Neyi İfade Eder.

Css Stillerinin Nesneyi Etkileme Yolları Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css De Neyi İfade Eder. Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css Css stillerinin nesneyi etkileme yolları ve sıraları: (#), (.), (*), (class) CSS de nasıl kullanılır bu başlık altında bulabilirsiniz. Css Nedir? HTML bize metin

Detaylı

HTML 5 ve CSS 3. Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN

HTML 5 ve CSS 3. Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN HTML 5 ve CSS 3 Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN HTML HTML web sayfalarını tanımlayan bir işaretleme dilidir. HTML (Hyper Text Markup Language) açılımı Hiper Metin İşaretleme Dili HTML dosyaları HTML etiketleri

Detaylı

Web Önyüzü Nasıl Olmalı? <Markup> : İskelet {css} : Görünüm JavaScript() : Etkileşim

Web Önyüzü Nasıl Olmalı? <Markup> : İskelet {css} : Görünüm JavaScript() : Etkileşim Web Önyüzü Nasıl Olmalı? : İskelet {css} : Görünüm JavaScript() : Etkileşim Bu üç öğe olabildiğince esnek bağlı olmalı Kötü Örnek / İyi Örnek Standartlara uygun olmalı! Standartlara uygun

Detaylı

WEB TASARIMI. c) Çeviriciler: Kullanıcının değişik biçimlerde hazırladığı belgeleri HTML biçimine dönüştürmeye sağlayan programlardır.

WEB TASARIMI. c) Çeviriciler: Kullanıcının değişik biçimlerde hazırladığı belgeleri HTML biçimine dönüştürmeye sağlayan programlardır. WEB TASARIMI 1) HTML (Hyper Text Markup Language-Hiper Metin işaretleme Dili): HTML bitr metin işaretleme dilidir. HTML kodları < ve > işaretleri arasına yazılır. Ör: : Açılış belirteci :

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI

İNTERNET PROGRAMCILIĞI İNTERNET PROGRAMCILIĞI Konular Vize Hazırlık 1 İnternet Programcılığı 1. TEMEL HTML ETİKETLERİ 1.1. HTML etiketi HTML etiketi, tarayıcınıza, dosyanın HTML kodu ile yüklenmiş bilgi içerdiğini bildirir.

Detaylı

jquery kütüphanesini sayfaya eklemek için iki yöntem vardır. 1. Direkt jquery nin sitesinden ekleme

jquery kütüphanesini sayfaya eklemek için iki yöntem vardır. 1. Direkt jquery nin sitesinden ekleme az kod, çok iş! jquery bir JavaScript kütüphanesidir 2006 yılında, John Resig adlı bir JavaScript geliştiricisi tarafından yazılmaya başlanmıştır. Javascript ile yapmak istediğimiz bir uygulama için yazmamız

Detaylı

5. Tablo İşlemleri. Bu bölümü bitirdiğinizde,

5. Tablo İşlemleri. Bu bölümü bitirdiğinizde, 5. Tablo İşlemleri Bu bölümü bitirdiğinizde, Tablonun nasıl oluşturulduğunu, Satır ve hücrelerin ne olduğunu ve nasıl oluşturulduğunu, Tablonun ve hücrelerin nasıl hizalandığını, Satır veya sütunların

Detaylı

Metin Text Kutuları. Metin kutusu oluşturmak için <input> tagı kullanılır.

Metin Text Kutuları. Metin kutusu oluşturmak için <input> tagı kullanılır. Form İşlemleri Form Nedir? Şu ana kadar öğrendiğimiz konularda hep ziyaretçilere veri göstermeye veya bilgi vermeye çalıştık. Gerek metinlerle, gerekse liste veya resimlerle ziyaretçilere bilgi sunmayı

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ HTML İLE GELİŞMİŞ WEB İŞLEMLERİ 482BK0153 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI I

İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BÖLÜM 12 12- FORMLAR HTML'in bir metin şekillendirme aracı olduğunu söylemiştik. Form'lar bu tanımın istisnasıdır, HTML kullanarak sayfanızı ziyaret edenlerle temas kurmanızı sağlarlar. Formlar yoluyla

Detaylı

Web Teknolojileri ve Programla

Web Teknolojileri ve Programla Web Teknolojileri ve Programla Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir? Bilgisayar Mühendisi? Bilgisayar Programcısı? Web Tasarımcısı? Web Programcısı? Neler öğreneceğiz? Kurs sonunda neler yapılabileceğiz?

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

MOBILEPAX SOAP PRODUCT API KULLANIM ŞEKLİ

MOBILEPAX SOAP PRODUCT API KULLANIM ŞEKLİ MOBILEPAX SOAP PRODUCT API KULLANIM ŞEKLİ Versiyon: 1.0.4 URL http://merchant.mobilepax.com/services/product.asmx Metot MobilePaxProduct fonksiyonu buton bilgisi oluşturulacak ürünün bilgilerinin Mobilepax

Detaylı

BIM 337 - CENG 307 BİRİNCİ DÖNEM 2010-11

BIM 337 - CENG 307 BİRİNCİ DÖNEM 2010-11 BIM 337 - CENG 307 BİRİNCİ DÖNEM 2010-11 Web Tabanlı Teknolojiler ve Uygulamaları (3,0) 3 Temel kavramlar. İnternet. İstemci/sunucu teknolojisi. Internet içerik sunucuları. HTML, Perl, CGI, JavaScript,

Detaylı

Web Tasarımının Temelleri

Web Tasarımının Temelleri 1. Hafta Web Tasarımının Temelleri Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu www.artvin.edu.tr HTML (HyperText Markup Language) Web sayfaları hazırlamak

Detaylı

4 Front Page Sayfası Özellikleri

4 Front Page Sayfası Özellikleri 4 Front Page Sayfası Özellikleri İsterseniz Frontpage penceresinin sağ tarafından, isterseniz araç çubuklarından faydalanarak yeni bir sayfa açın. Frontpage te çeşitli sayfa şablonları bulunmaktadır. Ancak

Detaylı

12. Tanımlama Listeleri <dl> </dl>, <dt> </dt>, <dd> </dd>

12. Tanımlama Listeleri <dl> </dl>, <dt> </dt>, <dd> </dd> 12. Tanımlama Listeleri , , Terimler ve açıklamalarını içeren listeler oluşturmakta kullanılırlar. Bir uygulamanın komut satırı seçeneklerini listelemek ve altlarında açıklamalarını

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kullanımı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

Kurulum 14 FTP ye Bağlanmak ve Dosyaları Atmak 14 Veritabanı Oluşturulması ve Bağlanıp Kurulumun Tamamlanması 15

Kurulum 14 FTP ye Bağlanmak ve Dosyaları Atmak 14 Veritabanı Oluşturulması ve Bağlanıp Kurulumun Tamamlanması 15 vii 1 İçerik Yönetim Sistemi Nedir? 2 WordPress Nedir? 2 WordPress Kısa Tarihi 3 WordPress Gücünü Nereden Alıyor? 3 WordPress ile Neler Yapabiliriz? 4 Kişisel Blog 4 Kurumsal Blog 4 Kurumsal Site 4 Tanıtım

Detaylı

Website Yorumu seoniva.com

Website Yorumu seoniva.com Website Yorumu seoniva.com Oluşturma Tarihi Ağustos 17 2015 22:08 PM Seo Skoru54/100 SEO İçeriği Başlık Profesyonel SEO Danışmanlığı - SEO'da Uzman Çözüm! Uzunluk : 55 Mükemmel, site başlığınız 10

Detaylı

HTML Etiketleri Genel Özellikler (Global Attributes)

HTML Etiketleri Genel Özellikler (Global Attributes) HTML Yorum Eklemek HTML kodunun içine tarayıcı tarafından gösterilmeyecek yorumlar şu şekilde eklenir. Hatırlatıcı notlar eklemek için de kullanılabilir. HTML Etiketleri Genel

Detaylı

MIS213T İNTERNET VE WEB PROGRAMLAMA GÜZ 2016 LAB DOKÜMANI #2. 1. Bölüm: Temel HTML Etiketleri - Resimler

MIS213T İNTERNET VE WEB PROGRAMLAMA GÜZ 2016 LAB DOKÜMANI #2. 1. Bölüm: Temel HTML Etiketleri - Resimler MIS213T İNTERNET VE WEB PROGRAMLAMA GÜZ 2016 LAB DOKÜMANI #2 Konular - Temel HTML etiketleri kullanma, - Resim, arkaplan rengi, arkaplan resmi ekleme, - Link oluşturma ve ekleme, - Maddeleme, numaralandırma,

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Internet ve Bilgi Teknolojileri (BİL 309) Dersi

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Internet ve Bilgi Teknolojileri (BİL 309) Dersi Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Internet ve Bilgi Teknolojileri (BİL 309) Dersi GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı Ofis : MUH 312 : Öğr. Gör. Dr. T.Tugay BİLGİN Ofis Saatleri : Pazartesi:

Detaylı

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Portal / Ana sayfa... 3 2.1 Sisteme Giriş Yapılması... 3 2.2 Sisteme Giriş Yapılamaması...

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage Bir web sitesi birden fazla sayfadan oluşur. Bu sayfalarda içerik değişirken her sayfada tekrarlanan ögeler ve özellikler

Detaylı

2 HTML KAYNAK KODLAMASINDA SIKLIKLA KULLANILAN KONSEPTLER

2 HTML KAYNAK KODLAMASINDA SIKLIKLA KULLANILAN KONSEPTLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 HTML Nedir ve Html Dilinin Semantik (Anlam Bilimsel) Yapısı Nasıldır? 1 İyi Web Sayfalarında Tasarıma İlişkin Ortak Özellikler Nelerdir? 2 Görünüm 2 İçerik 2 İşlevsellik

Detaylı

YZM 3215 İleri Web Programlama

YZM 3215 İleri Web Programlama YZM 3215 İleri Web Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 4 Bootstrap Bu bölümde; Responsive Web Design

Detaylı

HTML (Hyper Text Markum Language)

HTML (Hyper Text Markum Language) HTML (Hyper Text Markum Language) HTML nedir? Hyper Text Markup Language'in kısaltması olan HTML; anlamı hiper metin işaretleme dilidir, bir programlama dili değildir. Metin, resim ve diğer nesnelerin

Detaylı

AMACSEO TEMASI KULLANIM KILAVUZU. AmacSeo temasının Amacdizayn.com tarafından hazırlanmış kullanım kılavuzudur. 1

AMACSEO TEMASI KULLANIM KILAVUZU. AmacSeo temasının Amacdizayn.com tarafından hazırlanmış kullanım kılavuzudur. 1 AMACSEO TEMASI KULLANIM KILAVUZU AmacSeo temasının Amacdizayn.com tarafından hazırlanmış kullanım kılavuzudur. 1 TEMANIN ÖZELLİKLERİ - Wordpress 3.1.1 sürümü için hazırlanmıştır. - Basit kontrol paneli

Detaylı

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan MYO 2016-2017 Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU HTML Nedir? HTML, Hyper Text Markup Language sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve Web in temel dilidir. Html dökümanları

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 2

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 2 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 2 HTML 2 Hyper Text Markup Language = Yüksek/İleri Metin İşaretleme Dili Web sayfaları oluşturmak için kullanılan içerik biçimlendirme dilidir. Yüksek/ileri metin

Detaylı

Website review websitesiyazilim.com

Website review websitesiyazilim.com Website review websitesiyazilim.com Generated on March 03 2017 22:52 PM The score is 84/100 SEO Content Title Web Sitesi Yazılım Web Tasarım SEO - İstanbul Length : 49 Perfect, your title contains between

Detaylı

Note: If you want to validate a page containing frames, be sure the DTD is set to "Frameset DTD". Read more about XHTML Validation.

Note: If you want to validate a page containing frames, be sure the DTD is set to Frameset DTD. Read more about XHTML Validation. FRAME Tagı Aynı pencere içinde birden fazla sayfa görünmesini istediğimiz zaman çerçeve (frame) kullanırız. Çerçeve tekniği, bir web sayfasını istenilen miktarda parçaya bölüp, bu sayfa üzerinde birkaç

Detaylı

HTML 5 ve CSS 3. Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN

HTML 5 ve CSS 3. Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN HTML 5 ve CSS 3 Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN HTML HTML web sayfalarını tanımlayan bir işaretleme dilidir. HTML (Hyper Text Markup Language) açılımı Hiper Metin İşaretleme Dili HTML dosyaları HTML etiketleri

Detaylı

WEB TASARIMI VE PROGRAMLAMA DERSİ

WEB TASARIMI VE PROGRAMLAMA DERSİ WEB TASARIMI VE PROGRAMLAMA DERSİ Dersin Modülleri HTML 1 HTML 2 Web Tasarım Editörü 1 Web Tasarım Editörü 2 Web Tasarım Editörü 3 Web Tasarım Editörü 4 Etkileşimli Web Uygulamaları 1 Etkileşimli Web Uygulamaları

Detaylı

KBÜ. TBP107 Web Tasarımının Temelleri «H T M L E T İ K E T L E R İ - III» Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ

KBÜ. TBP107 Web Tasarımının Temelleri «H T M L E T İ K E T L E R İ - III» Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ KBÜ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TBP107 Web Tasarımının Temelleri «H T M L E T İ K E T L E R İ - III» Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN Karabük Üniversitesi T.O.B.B. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Demir Çelik Kampüsü

Detaylı

Sevdiğiniz editörü açın, Notepad, vi, pico vb. Daha sonra da aşağıdaki kodu yazın:

Sevdiğiniz editörü açın, Notepad, vi, pico vb. Daha sonra da aşağıdaki kodu yazın: HTML nedir? HTML e GİRİŞ E. Fatih Yetkin HTML Hyper Text Markup Language kısaltmasıdır. Bir HTML dosyası, çeşitli işaretleme etiketleri içeren bir metin dosyasıdır. Bu işaretleme etiketleri (markup tags)

Detaylı

Kayan Çerçeveler. Web sayfası içerisine kaydırılabilir çerçeveler yerleştirmek için

Kayan Çerçeveler. Web sayfası içerisine kaydırılabilir çerçeveler yerleştirmek için HTML Ders 8 Kayan Çerçeveler Web sayfası içerisine kaydırılabilir çerçeveler yerleştirmek için Web sayfasının bu kısmında kayan çerçeve

Detaylı

Detaylarıyla Site İçi SEO

Detaylarıyla Site İçi SEO Detaylarıyla Site İçi SEO Merhabalar, Bu E-Kitap ta Google ve ziyaretçiler tarafından üst düzey bir öneme sahip olan, bir web sitesi için kurgulanması gereken tasarımsal, içeriksel ve kodsal site içi SEO

Detaylı

Raptadmin 1.x.x Sürümleri için Kullanım Klavuzu

Raptadmin 1.x.x Sürümleri için Kullanım Klavuzu Raptadmin 1.x.x Sürümleri için Kullanım Klavuzu Ekim 2014 Ankara www.raptadmin.com info@raptadmin.com Giriş İşlemleri Raptadmin yönetim paneline www.alanadınız.com/admin adresini kullanarak gidebilirsiniz.

Detaylı

WEB TASARIM I. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu

WEB TASARIM I. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu WEB TASARIM I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta PHP Tanımı ve Sunucu Kurulumları 2. Hafta PHP Yazım Notasyonu

Detaylı