Girişimciliğin Temelleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Girişimciliğin Temelleri"

Transkript

1 Girişimciliğin Temelleri Fırat Tekno Girişim Akademisi Girişimcilik Eğitimi Doç. Dr. Erkan Turan DEMİREL ELAZIĞ

2 HAYATI ÇARESİZLİKLERLE DOLU BİR ADAMIN ÖYKÜSÜ! 7 yaşındayken babasını kaybetti ve yetim kaldı. Annesi ve kardeşi ile birlikte açlık ve yoksulluk girdabına girdi. Yalnız ve içine kapanık biri olarak yaşamaya ve oradan oraya sürüklenmeye başladı. 8 yaşında, öğretmeni bu geri zekalı, adam olmaz dedi ve okuldan alınarak köye götürüldü. Zamanını tarlalarda geçirmeye başladı. Annesi yeniden evlendi ve üvey babasıyla yıldızı hiç barışmadı. 9 yaşında okula geri döndü. 2

3 10 yaşında yüzü kanlar içinde kalacak şekilde, yeni okuldaki hocasından feci bir dayak yedi. Tekrar okuldan alındı. Sinirden ve korkudan üç gün evden çıkamadı. 16 yaşında komşu ailenin kızına sevdalandı. İki aile de evlenmelerine karşı çıktı. Bu yüzden şiddet gördü ve zorla sevdiğinden ayrıldı. Yeniden evlenmiş olması ve sevdiğinden ayrılmasında pay sahibi olduğu için ömür boyu annesine kırgınlık hissetti. 17 yaşında uzun yıllardır hayalini kurduğu ve çok istediği tıp fakültesi sınavlarına girdi ve kazanamadı. Bu nedenle büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntü yaşadı. 3

4 24 yaşında tutuklandı, günlerce sorguya çekildi ve işkence gördü. İki ay tek başına bir hücrede hapis yattı. 25 yaşında sürgüne gönderildi. 27 yaşında kendisinden 1 yaş büyük meslektaşı kendisinin de üyesi bulunduğu derneğin çalışmaları sonunda kahraman ilan edilirken kendisini hiç kimse önemsemiyordu. Rakibi, doğduğu şehrin merkezinde törenlerle karşılanırken, o kalabalık içinde tek başına onları izliyordu. 30 yaşında kendisi bir başka şehrin kurtuluşu için savaşırken, doğduğu şehir işgal edildi. 4

5 37 yaşında ağır bir böbrek hastalığına tutuldu. Tedavi için yattığı hastanede 2 ay yalnız kaldı. 37 yaşında komutan olarak atandığı ordu dağıtıldı. 38 yaşında görevden alındı. 38 yaşında, üzerine giyebileceği bir tane bile sivil elbisesi yoktu ve beş parasız kalmıştı. 38 yaşında tutuklanması için karar alındı. 38 yaşında en yakın 5 arkadaşından 3 ü tarafından ihanete uğradı. 39 yaşında idam cezasına çarptırıldı. SONRA NE Mİ OLDU??? 5

6 42 YAŞINDA ÜLKESİNİN İLK CUMHURBAŞKANI OLDU!!! 6

7 7

8 BRN ULUSLARARASI DAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. BERNA İLTER YILI TÜRKİYE NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ YARIŞMASI BİRİNCİSİ Berna İlter, 1996 yılında 9 Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme bölümünden mezun olduktan sonra 1997 yılında Londra Metal Borsası nda uluslararası finans, metal ticareti, futures, options konusunda eğitim aldı ve 2000 yılından itibaren de özel bir şirkette çalıştıktan sonra kendi işini kurmaya karar verdi. Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği'nin ilk kadın üyesi olan Berna İlter, 2001 yılında dışarı açılmamış firmaların yurt dışı tanıtım ve pazarlamasını üstlenmek üzere kurduğu BRN Uluslararası Danışmanlık ve Dış Ticaret Ltd. Şirketi bünyesinde 2 ofis çalışanı ile iş hayatına başladı. İlter, doğu ve batı Afrika ülkelerine tek başına seyahat etti. Tanzanya, Kenya, Nijerya ve Nijer gibi ülkelerde Türk ürünlerini tanıttı, ticareti sadece Dubai üzerinden yapılır sanan Afrikalılara Türk ürünlerinin, Uzak Doğu mallarından çok daha kaliteli ve üstün olduğuna ikna etti ve ilk yıl sonunda Tanzanya'ya mobilya, Nijerya'ya çelik kapı satmayı başardı. 8

9 de %150 artan ihracat rakamını 2006 sonunda yaklaşık dolara ulaştırdı yılında Avustralya ya yatak kumaşı satmaya başlayarak bugün üretimini yaptığı yatak sektörüne ilk adımını atmıştır. Yatak üretiminde en büyük darboğaz olan Navlun sorununu çözmek için özel press paketlemeler geliştirdi, böylece yurt dışı satışlarda müşteriye maliyet avantajı yarattı. Kısa sürede ABD'de önemli bir yer edinen İlter, ABD merkezli Uluslararası Uyku Ürünleri Birliği (ISPA) tarafından onaylı üretici olarak kabul edildi. Şu an yatak sektöründe 60 işçiyle devam eden üretimde, hedefi 10 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmak.

10 1 Görünmez bisiklet kaskı, İsveç Kent sakinlerinin bir kısmı bisiklete binmekten hoşlanır. İsveç teki bütün insanlar seyahatlerine bisikletle çıkarken Pekin deki hava kirliliği ve otomobil trafiğinin artması insanların kabusu olmuştur. İşte bu yüzden bu etkileyici çözümün İsveçli yenilikçiler tarafından bulunması hiç şaşırtıcı değildir. Geleneksel kasklar rahatsızdır ve kullanıcıları koruyup korumadığı hala tartışma konusudur. Aslına bakacak olursanız Hövding adı verilen bu kask bütün boynu saran bir hava yastığıdır. Çarpma esnasında hava yastığı devreye giriyor ve diğer kasklara göre daha geniş bir alanı koruyor. Şehirli bisikletçiler arasında popülerliği hızla artan Hövding bir taraftan muhteşem bir rahatlık ve koruma sağlarken bir taraftan da çevrenin korunmasına yardımcı oluyor.

11 1 Küreselleşen dünyada baş döndürücü bir hızla ilerleme kaydeden teknoloji ile acımasızca hüküm süren rekabet ortamına uyum gösterebilmek ve avantajlı bir şekilde ayakta durabilmek ekonomik gelişmişliğin derecesine bağlıdır. Ekonomileri ayakta tutan önemli ve dinamik unsurlardan biri ise toplumların sahip oldukları girişimcilerdir. Fırsat ve yenilik kovalayan, yakaladıklarında ilgili riskleri de hesap ederek üretim yapmak üzere üretim faktörlerini birleştiren dinamik bireyler bir toplumda ne kadar fazla ise toplumun gelişmişlik seviyesi de o kadar yüksektir. Girişimcilik sayesinde, üretim faktörlerinin bir araya getirilerek üretim olayının gerçekleştirildiği teknik birimler olan işletmeler vücuda gelmektedir. İşletmeler, bireylerin içlerinde bulunan girişimcilik kıpırtılarının harekete geçmesiyle oluşurlar fakat bu kıpırtı başarı için yeterli olamaz. Şöyle ki; girişimcilik, dipsiz kuyularda çıkış aramak ya da gözü kapalı her işe girmek demek değildir.

12 2 Girişimci Kimdir? Değerli insan, üretebilen ama üretirken değer yaratabilen, yarattığı değerlerle insanları mutlu edebilen, insan yaşamına güzellikler katabilen kişidir.

13 3 Girişimci Kimdir? O insandan eğer sokakları süpürmesi istenirse, Michaelangelo nun resim yaptığı gibi, Sheakspeare in şiir yazdığı gibi ve Koca Sinan ın mimarlığı işlediği gibi süpürür sokakları. Herkes o sokağa bakarken Burada işini çok iyi yapan bir çöpçü yaşıyormuş der ve onu saygı ve sevgiyle anar. İşte girişimci böyle bir insan olmalıdır.

14 4 «Girişimci» kavramının tanımı Bilindiği gibi insan ihtiyaçlarını giderecek mal ve hizmetlerin oluşması için üretim faaliyeti gerçekleşmelidir. Üretimin gerçekleşmesi için üretim faktörleri bir araya getirilmelidir. Bunların düzensiz olarak bir araya getirilmesi ile işletme kurulmuş olmaz. Neyin üretileceğine, kimlere satılacağına, gerekli işlerin kimler tarafından yapılacağına, gelir ve giderin yönetimine, birileri karar vermeli üretim faktörlerini bir araya getirmelidir. Bunları yapmak girişimcinin ya da yöneticinin görevidir. Buradan hareketle girişimci için; İşletmeyi kuran, bunun için üretim faktörlerini bir araya getirip ürün ve hizmet üreten, kâr hedefleyen ve riske katlanan kişidir. denebilir. Dinçer ve Fidan a göre, girişimci, ürün veya hizmet üretmek amacıyla yatırım yapar. Bunun sağlanması için gerekli olan üretim faktörlerini toplar ve harekete geçirir. Faaliyetlerini sermayeye bağlar ve kâr bekler. İşletmesini kendi yönetebileceği gibi görevini profesyonel yöneticilere de devredebilir.

15 5 «Girişimci» kavramının tanımı Günümüzde girişimci, ekonomi biliminin geleneksel üretim faktörleri olarak kabul ettiği emek, sermaye ve doğanın yanında dördüncü bir üretim faktörü olarak yer almaktadır. Bu durumda da girişimci, üretimin gerçekleşebilmesi için üretim faktörlerini en iyi koşullar altında bir araya getiren kişi olmaktadır. Bir başka tanıma göre girişimci, insanların ihtiyaç duyduğu dolayısıyla talep edilebilecek ürün ve hizmetleri bulan, üretmeye çalışan ve yaratıcılığıyla buna öncülük eden kişidir. Ekonomik gördüğü bir iş için emeği ve sermayesi ile risk alır ve piyasaya girer. Girişimci; işgücü, sermaye ve doğa olarak belirtilen üretim faktörlerini insan ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmetleri üretmek üzere bulan ve uygun şekilde bir araya getiren kimsedir. Genellikle amacı kârdır ve riske de katlanır. Kendisi de dördüncü üretim faktörüdür.

16 6 «Girişimci» kavramının tanımı Girişimci kavramı; fırsatlardan yararlanma, yeni fırsatlar yaratabilmek için üretim girdilerini örgütleme ve risk alma özellikleri ile bağdaştırılır. Buna göre girişimci; henüz öngörmediği bir bedel üzerinden satmak üzere üretim faktörlerini satın alan ve üretimi gerçekleştiren kişidir. Günümüzde girişimci, fırsatları sezen ve elde eden, bu fırsatları uygulanabilir ve pazarlanabilir fikirler haline getiren; buna zamanı, çabası ve yetenekleri ile değer ekleyen; bunun için piyasadaki riskleri üstlenen ve bu çabalardan gelecek kazancı sezebilen gelişimci ve yenilikçi kişidir.

17 7 «Girişimci» kavramının tanımı Günlük hayatta, girişim (enterprise); bir işi yapmak için harekete geçme, başlama, kalkışma durumunu ifade etmekte, girişimci (entrepreneur) ise; böyle bir durum içinde yer alan girişken kişi anlamında kullanılmaktadır. Bu kavramlar esasta, iktisadi bir çerçeve içinde ele alınmaktadır. Girişimci, arz ve talebi yönlendiren, pazar arayan kişi, girişimcilik ise, daha çok kaynakları ekonomik olarak seferber etme, harekete geçirme faaliyeti olarak görülmektedir. Girişimcilik (entrepreneurship) kavramının bugünkü anlamda kullanılması, kapitalist üretim tarzının egemen hale gelmesiyle ilişkilidir.

18 8 «Girişimcilik» nedir? Girişimcilikle ilgili araştırmaların temel dayanakları; bazı insanlar fırsatları tespit etme ya da oluşturma yeteneğine sahipken diğerleri neden sahip değildir? Bazı insanlar fikirlerini yada hayallerini gerçeğe dönüştürebildikleri halde diğerleri neden dönüştürememektedirler?

19 9 «Girişimcilik» nedir? Girişimcilik kavramı Fransızca entreprendre kelimesinden türetilmiştir ve Türkçe karşılığı, üstlenmek tir. İleride de görüleceği üzere girişimciler gerçekten iş ve iş yeri organize etme, yönetme, riske girme gibi sorumlulukları üstlenmektedirler. Entreprendre kavramından başka kavramlar da türetilmiştir. Bunlar; entrepreneurship yani girişimcilik, entrepreneurial yani girişimsel ve entrepreneurial process yani girişimsel süreç kavramlarıdır. Girişimcilik, girişimcinin yaptığı işi, girişimsel, girişimcinin savunduğu yaklaşımı ve girişimsel süreç ise kullandığı yöntemleri ifade eder. Bu kavramlar arasına belirgin sınırlar koymak tam olarak mümkün değildir. Çünkü bu kavramlar birbirleri ile sıkı bir şekilde ilişkilidir.

20 0 «Girişimcilik» nedir? Genel olarak girişimcilik, çevresel etkilerin oluşturduğu fırsatlardan yararlanmak ya da yeni fırsatlar yaratmak amacıyla, ürün ve hizmet üretmek için üretim faktörlerine sahip olma, bunları örgütleme ve risk alma yeteneği ile ilişkilidir. Bu ilişkinin hedefi, bir işletme kurmak ve onu işletmektir. Başka bir ifade ile ekonomik ürün ve hizmet üretmeyi tasarlamak, bununla ilgili bir organizasyon kurmak ve böylece elde edilecek parasal fayda ile yaşamaya çalışmaktır.

21 1 «Girişimcilik» nedir? Girişimcilik; ekonomik, psikolojik ve sosyal riskler üstlenmeyi göze alıp zaman ve gayret harcayarak farklı bir değer yaratma sürecidir. Bu süreç sonunda kişisel doyuma ulaşılır. Başka bir ifade ile yeni ve bilinmeyen bilginin yaratılması sürecidir. Girişimcilik; piyasa sürecinin bir elemanı olarak kabul edilmektedir. Piyasa sürecinde karar verme mekanizmaları incelendiğinde karşılaşılan kavramlardan biri de girişimciliktir. Girişimcilik, piyasada daha önce kimsenin görmediği alternatiflerin görülmesi yada yeni alternatiflerin ortaya çıkarılması şeklinde ortaya çıkabilir. Buna; girişimcilik, var olan fırsatların görülmesi ya da fırsatların yaratılmasıdır, denilebilir Yani girişimcilik; yeni bir gelecek anlayışının yaratılması ve diğer bireylerin beklentilerinin değiştirilmesini içerir.

22 2 «Girişimcilik» nedir? Ölçülebilen bir değer ifade eden yenilikçi bir fikrin peşinde, risk almak, üretmek, uygulamak için bir süreç dahilinde çalışmak anlamına gelen girişimcilik; risk ve belirsizlik altında, kâr elde etme, büyüme amaçları ile yenilikçi ve ekonomik işletmeler kurulmasıdır. Fırsatları öne çıkaran, planlı davranış ve düşünceler bütünü şeklinde de tanımlanan girişimcilik; fırsatları tespit etmek, yakalamak ve başarı için veri haline dönüştürmek için kaynakları bir araya getiren bir değer sürecidir. Hedef, kaynak, sınır ve değişim faktörlerini davranışlara ve süreçlere yönelik olarak yeni değerler ve birliktelikler yaratma işi olan girişimcilik; bilinen, kullanılan ve rutinleşmiş iş süreçleriyle ilgili daha önce yapılmamış farklı şeyler yapabilmektir.

23 3 «Girişimcilik» nedir? Buraya kadar olan kısımda yapılan girişimcilik tanımlarında işletmecilik ve yönetim bilimleri ile ilgili literatür esas alınmıştır. Aslında girişimcilik sadece bu kapsamda düşünülebilecek bir kavram değildir. Konuyla sosyoloji ve psikoloji gibi bilimlerde ilgilenmektedir.

24 4 «Girişimcilik» nedir? Bu bilim dallarının bakış açılarına göz atıldığında; üzerlerindeki ataleti kırabilen kişilerin ve de kuruluşların girişimci olarak kabul edildikleri anlaşılmaktadır. Atalet; durgunluk, tepkisizlik, kararsızlık, hareketsizlik, isteksizlik, işsizlik gibi anlamlara gelmektedir. Aile hayatında çocuklarla ilgilenmemek, okul hayatında öğrenmek için çaba göstermemek, toplum hayatında neme lazımcılığı benimsemek birer atalet örneğidir. Atak, enerjik, heyecanlı, istekli, akılcı, fırsatçı vs. çerçeve içerisinde hareket ederek; bir öğrencinin öğrenmek için didinmesi bu yolda öğretmenlerini zorlaması ve araştırmalar yapması onun girişimci tutumuna işarettir. Bu öğrenci üzerinde oluşan öğrenme ataletini kırabilmiştir. Toplumun üzerindeki ataleti kırarak girişimci tutum benimsemesine örnek olarak da hükümet politikalarını benimsemeyen vatandaşların demokratik yöntemlerle baskı mekanizmaları oluşturmak için eylem yapmaları verilebilir.

25 5 «Girişimcilik» nedir? İşte türü ve boyutu ne olursa olsun bireysel ya da toplumsal tatmin için ataletten harekete sevk eden her davranış ve tutum, en genel anlamda girişimcilik demektir.

26 6 GİRİŞİMCİLİK VE GİRİŞİMCİ BİREY Kişilik kuramları içerisinde, psikodinamik ve sosyal psikolojik yaklaşımlar, girişimci bireyi, sahip olduğu tutum ve tavır kombinasyonu, bakış ve yenilikçi/değişimci performansı ile farklı/ayırıcı bir karaktere sahip kişi olarak resmederler Girişimcinin, kendi vizyonunu ve hırslarını yansıtan bir macera/risk yaratmak için motive olduğu ve kendisini, toplusal çevresini gözden geçirip yeniden örgütlemeye hazırladığı düşünülür

27 7 GİRİŞİMCİLİK VE GİRİŞİMCİ BİREY Kişilik; bireyin kendi açısından, fiziksel, zihinsel ve ruhsal özellikleri hakkındaki bilgisidir. Başka bir ifade ile, insanın kendisinde olup bitenleri değerlemesi ve kendisine tatmin sağlayacak bir duruma geçmeyi istemesidir. Başkaları açısından bireyin kişiliği ise onun toplum içinde belirli özelliklere ve rollere (görevlere) sahip olmasıdır.

28 8 GİRİŞİMCİLİK VE GİRİŞİMCİ BİREY Kişilik kavramının, insan ve insanın iş yaşamı üzerindeki etkisi düşünülürse; kavramın girişimcilik üzerinde ne denli önemli etkilerinin olduğu anlaşılacaktır. Girişimci kişilik tutkularla dolu olan bir yaşam biçiminin göstergesidir. Bu tutkular, ilerde bahsedilecek özelliklerle desteklenerek girişimciyi ayakta tutan güç odakları olarak kabul edilebilir. Girişimci kişilik özelliklerinin bir değer oluşturabilmesi ise bu özellikleri kullanabilecek yeteneğin var olması ile mümkün olabilir. Başka bir ifade ile girişimcilik nosyonunda bulunan kişisel özelliklerin yetenekle birleşmesi halinde başarılı girişimler meydana gelecektir.

29 9 GİRİŞİMCİLİK VE GİRİŞİMCİ BİREY Girişimci kişiliğe sahip insanlar, hayatları boyunca çok önemsiz durumları bile çok önemli duruma çevirebilirler. Girişimciler, toplumun vizyon sahibi üyeleridir. Geçmişte değil, gelecekte yaşarlar. Girişimci kişilik özellikleri denilince çoğunlukla; yaratıcılık, yenilik, risk alma, karar verme, farklı düşünme, mevcut durumdan rahatsız olma, ileri görüşlülük, fırsatçılık, enerjiklik, bağımsızlık isteği, başarı isteği, esneklik, iç denetim odaklılık gibi özelliklerin çağrıştığı görülmektedir. Girişimcilerde; güçlü bir şekilde kendilerine değer verme ve fikirlerine inançla bağlılık görülmektedir. Dolayısıyla girişimciler; bir organizasyonun başarı ya da başarısızlığının şansa bağlı olduğuna, güçlü dış odaklar veya şahıslarca idare edildiğine inanmazlar. Girişimci kişiliğin nüvesi hayal ve yaratıcılıkla oluşur. Hayal, bir nevi girişimcinin ekmeğidir. Ulaşılabilenden daha fazlasını içeren, temelini geleceğin belirsizlikleri üzerine oturtan özgün düşünceleri ifade etmektedir.

30 0 Girişimcilerin de, çoğu zaman, kurulu/yerleşik değerlerle ters düşen bir kişilik yapısına sahip oldukları ileri sürülmektedir. Girişimcilerin kişisel nitelikler arasında, girişimcilerin, proaktif, dinamik, amaçlı, pozitif ve inisiyatif alabilme, işbirliğine açık olma, hataları hızlı ve etkili biçimde telafi edebilme yetenekleri ön plana çıkmaktadır. Ayrıca, kimliği tanımlayıcı nitelikler olarak, yenilikçi, imajinatif, yaratıcı, esnek vb. hususlara vurgu yapmaktadırlar. Bundan başka, uyumlu olma, güven duygusuna sahip olma, ölçülü risk alma, kararlı olma, inatçı (direngen) olma, sonuç almaya yönelik fikri kapasite, sorumluluk ve kendine güven de dile getirilen hususlar arasındadır.

31 1 Girişimci davranışları kâr dışı motivelerle açıklayan kuramcılar arasında Schumpeter (l934) de, girişimciliğin, kişisel önemsenme, sosyal kabul görme vb. ihtiyaçlardan da yüksek oranda etkilendiğini ileri sürmektedir.

32 2 Davranışsal yaklaşımlar ise, kişiliğin, girişimciliği etkileyen önemli bir faktör olduğu, ancak tek başına yeterli olmadığı, diğer faktörlerle birlikte düşünüldüğünde anlaşılabileceğini ileri sürmektedirler. Buna göre, girişimcilik, kişiliğin dışında çok sayıda faktörün etkileşiminden oluşan davranışsal bir süreçtir.

33 3 Girişimcilere atfedilen bazı kişilik özellikleri 1. Gelişmiş hayal gücü 2. Yaratıcılık 3. Fırsatçılık 4. Yenilikçilik 5. Cesaret 6. Enerjiklik 7. Çalışkanlık 8. Sonuç odaklılık 9. Problem çözebilme 10. Başarısız olmaktan korkmama 11. Risk alabilme 12. Hatalardan ders çıkarabilme 13. Hızla ve kolayca öğrenebilme 14. Güçlü ön sezi 15. Planlama 16. Esneklik 17. Güçlü bağımsızlık güdüsü 18. Başarılı olma ihtiyacı 19. İçten gelen sorumluluk güdüsü 20. İletişim kurabilme yeteneği 21. İkna edebilme yeteneği 22. İleri görüşlülük 23. Strese dayanıklılık 24. Yönetim becerisi

34

35 DİPLOMALAR İŞE GİRMEK İÇİN DEĞİLDİR. İŞE GİRMENİN GARANTİLİ YOLU, KENDİ İŞİNİ KURMAKTIR.. İŞTEN ÇIKARILMAMANIN GARANTİLİ YOLU, KENDİ İŞİNDE ÇALIŞMAKTIR.. MODERN OFİSİN LÜKS ORTAMI, UYUŞTURUCU GİBİ BAĞIMLILIK YAPAR. ONDAN KURTULMAK ZORDUR.. HİÇBİR ŞEYİ OLMAYANIN KAYBEDECEĞİ BİR ŞEY YOKTUR VE HER TÜRLÜ RİSKE GİREBİLİR; AMA BİRÇOK ŞEYİ OLAN HER ŞEYİNİ KAYBEDEBİLİR VE RİSK ALAMAZ.. KENDİ İŞİNİ KURANLAR DAHA AZ MACERA FİLMİ İZLERLER; ÇÜNKÜ ONLAR KENDİ MACERALARINI YAŞARLAR.. EKONOMİK CANLILIK, BİR ÜLKEDEKİ YENİ GİRİŞİM SAYISIYLA ORANTILIDIR.. BAŞKASI İÇİN BİR ŞEY YARATMAKTAN DAHA ZEVKLİ OLAN, KENDİMİZ İÇİN BİR ŞEY YARATMAKTIR. BU YAŞAMA ANLAM KATAR.. ÖĞRENCİLER, GİRİŞİMCİ OLARAK DEĞİL, ÇALIŞAN ADAYI OLARAK YETİŞTİRİLİYOR.

36 GİRİŞİMCİ KİMDİR? GİRİŞİMCİ, TOPLUMUN GEREKSİNİM DUYDUĞU ÜRÜNLER ÜRETEREK, HİZMETLER SUNARAK, YA DA TİCARET YAPARAK, MADDİ MANEVİ KAZANÇ SAĞLAMAYI HEDEFLEYEN, BU AMAÇLA KENDİ İŞİNİ KURMAK İÇİN HAREKETE GEÇEN VE İŞ FİKRİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ARAŞTIRMA, PLANLAMA, ÖRGÜTLENME, VE KOORDİNASYON ÇALIŞMALARI YAPAN, SONUÇTA GEREKLİ BİLGİ-BECERİ, İŞYERİ, ELEMAN, MAKİNE-EKİPMAN V.B. İŞLETME GİRDİLERİ İLE FİNANSMAN KAYNAKLARINI BİRARAYAGETİREREK, KENDİ İŞİNİ KURAN KİŞİDİR.

37 GİRİŞİMCİLİĞİ SEÇME NEDENLERİ ZORUNLULUKLARLA İLGİLİNEDENLER AİLE İŞLERİNİ DEVAM ETTİRME ZORUNLULUĞU ÜCRETLİ İŞ BULMA OLANAĞININ KISITLILIĞI PRATİK NEDENLER GEREKLİ GELİRİ KAZANMANIN BİR YOLU EMEKLİLİK DÖNEMİNİ DOLDURACAK FAALİYETLER EK BİR GELİR İHTİYACI BOŞ ZAMANLARI DEĞERLENDİRME ÇABASI AİLEYE GELECEKTE BİR İŞ ALANI BIRAKMA İSTEĞİ

38 GİRİŞİMCİLİĞİ SEÇME NEDENLERİ KİŞİSEL YAPIYLAİLGİLİ NEDENLER BAŞKALARI İÇİN ÇALIŞMAMA İSTEĞİ BAĞIMSIZ BİR ÇALIŞMA ORTAMI VE SÜRELERE SAHİP OLMA ARZUSU EMİR ALTINDA ÇALIŞMAMA İSTEĞİ KENDİ GELECEĞİNE KENDİ KARAR VE ÇABALARI İLE ŞEKİL VERME İSTEĞİ KİŞİSEL TATMİN, YARATICILIĞI GELİŞTİRME ÇABASI HEDEFLENEN FARKLI BİR SOSYAL STATÜYE ULAŞMA ÇABASI

39 GİRİŞİMCİLİĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ GİRİŞİMCİ KAR AMACI GÜDER, ANCAK ZARAR RİSKİNİN DE SAHİBİDİR. GİRİŞİMCİ İŞİNİN PATRONUDUR, ANCAK İŞİNİ YAPARKEN HEM ÇALIŞAN HEM PATRON OLMAK ZORUNDADIR. GİRİŞİMCİNİN HEDEFLEYECEĞİ GELİR, İŞİNİN SERMAYE YAPISINA BAĞLIDIR. İŞİN KURULUŞ VE AYAKTA DURMA DÖNEMLERİNDE GİRİŞİMCİ ÖNCE İŞİNİ DEVAM ETTİRMEK ZORUNDADIR. KENDİ KAZANCI SONRA GELİR. HER GİRİŞİM, İŞİN ÖLÇEĞİNDEN BAĞIMSIZ OLARAK İŞ HAYATINDA ÖNEMLİ BİR YER TUTAR. HANGİ ÖLÇEKTE OLURSA OLSUN İŞ KURAN GİRİŞİMCİ ÖZEL VE KAMU SEKTÖRÜNDE BİR ÇOK İLİŞKİYE GİRER. GİRİŞİMCİ KENDİ İŞİNİ KURARKEN BELİRLİ DÜZEYDE BİLGİ VE DENEYİM SAHİBİ OLMALIDIR. SAHİP OLUNAN BİLGİ VE DENEYİMLER KENDİ İŞİN İ YÜRÜTÜRKEN HIZLA ARTAR. GİRİŞİMCİ İÇİN KENDİNE GÜVEN BÜYÜK BİR SİLAHTIR. İŞ HAYATININ İÇİNDE BU GÜVEN GİDEREK ARTAR. GİRİŞİMCİ KENDİ İŞİNİ KURMA SÜRECİNE GİRDİĞİNDE AYNI ZAMANDA BİRÇOK FARKLI ALANDA OLUP BİTENİ İZLEYEN ETKİLİ BİR VATANDAŞ OLUR. GİRİŞİMCİLİK SÜREKLİ BİR ÖZELLİKTİR. İŞ KURMAK GİRİŞİMCİLİK ÖZELLİKLERİNİN SÜREKLİ KULLANILMASINI GEREKTİREN BİR BAŞLANGIÇTIR.

40 GİRİŞİMCİLİĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ GİRİŞİMCİ KENDİ İŞİNİ KURARKEN TÜM ÖN HAZIRLIK VE PROGRAMLARDAN ÖNCELİ KLEKENDİNİ SORUMLU HİSSETMELİDİR. GİRİŞİMCİ KİMLERDEN HANGİ ALANLARDA YARARLANACAĞINI PLANLAMALIDIR. GİRİŞİMCİ BELİRLEDİĞİ İŞ FİKRİNİN UYGULANABİLİRLİĞİNE ÖNCE KENDİSİ İNANMALI, GEREKTİĞİNDE DİĞER KİŞİLERİ (AİLE, ORTAK, FİNANSÖR V.B) İKNA EDEBİLMELİDİR. GİRİŞİMCİ İŞ FİKRİNE İNANMALI, BU İŞİ KURMAK İÇİN YOĞUN BİR ZAMAN VE PARA HARCAMAYA YETECEK MOTİVASYONA SAHİP OLMALIDIR. GİRİŞİMCİ KENDİ İŞİNİ KURMANIN GETİRECEĞİ AVANTAJLARI İSTERKEN, ZORLUKLARINI DEĞERLENDİRMELİ VE HAZIRLIKLI OLMALIDIR.

41 KENDİ İŞİNİN SAHİBİ OLMA ZORLUKLARI AVANTAJLARI İZLEMEK YERİNE LİDERLİK YAPMAK FİKİRLERİNİZİ UYGULAMA ŞANSI YARATICILIĞA AÇIK YÜKSEK KAZANÇ BEKLENTİSİ BAĞIMSIZ ÇALIŞMAK İŞ ORTAMINI KONTROL ALTINDA TUTMAK EMİRLER VEREBİLMEK UZUNVEDÜZENSİZ ÇALIŞMASAATLERİ GENİŞ SORUMLULUKLAR RİSK ALMAK GELİRİN DÜZENSİZLİĞİ DAİMA FİNANSMANLA UĞRAŞMA ZORUNLULUĞU ZAMAN KISITI SÜREKLİ ÖĞRENME GEREĞİ İŞLERİ DELEGE EDEMEME İDARİ VE BÜROKRATİK İŞLER BAŞARININ ÇALIŞANLARA DA BAĞLI OLMASI

42 ÜCRETLİ ÇALIŞMAK AVANTAJLARI BELİRLENMİŞ SINIRLI SORUMLULUKLAR DÜZENLİ GELİR DÜZENLİ VE BELİRLİ ÇALIŞMA SAATLERİ DAHA BELİRLİ BİR GELECEK AZ RİSK SINIRLI KONTROL GÖREVİ ZORLUKLARI EMİRLERİ UYGULAMA ZORUNLULUĞU YETENEKLERİN KOLAYCA ANLAŞILMAMASI SABİT ÜCRET SINIRLI SORUMLULUK/SINIRLI YETKİ YENİ FİKİRLERİ KOLAYLIKLA UYGULAYAMAMA İŞVERENE BAĞIMLILIK

43 GİRİŞİMCİNİN İŞ KURMAK İÇİN 4 TEMEL UNSURA İHTİYACI VARDIR: İŞ FİKRİ - GİRİŞİMCİNİN PİYASADA, KENDİ BİLGİ VE DENEYİMİNE YA DA KAYNAKLARINA UYGUN BİR KONUYU İŞ FIRSATI OLARAK TANIMLAMASI GEREKİR. GİRİŞİMCİLİK NİTELİKLERİ - İŞ FİKRİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN GİRİŞİMCİLİK ÖZELLİKLERİNE VE EN ÖNEMLİSİ KENDİNE GÜVENE VE İŞİN GEREKTİRDİĞİ UĞRAŞI VERMEK İÇİN MOTİVASYONA SAHİP OLMASI GEREKİR. YÖNETİM BİLGİ VE BECERİLERİ - İŞİN GEREKTİRDİĞİ TEKNİK VE İŞLEVSEL YÖNETİCİLİK BECERİLERİNİ KAZANMASI, GELİŞTİRMESİ YA DA BU ÖZELLİKLERE SAHİP KİŞİLERİ ÖRGÜTLEMESİ GEREKİR. KAYNAKLAR - İŞİN KURULMASI İÇİN GEREKLİ İNSAN, BİLGİ, ÜRÜN VE HİZMETİN SAĞLANMASI İÇİN GİRDİ OLARAK GEREKLİ TÜM KAYNAKLARA ULAŞMASI GEREKİR.(FİNANSMAN, BİLGİ-BECERİ, İŞYERİ, İŞGÜCÜ, MAKİNE-EKİPMAN, MALZEME, ZAMAN)

44 GİRİŞİMCİLERİN İŞİ YÜRÜTME AŞAMASINDA KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN NEDENLERİ DÖRT AŞAMADA ORTAYA ÇIKABİLİR: İŞİN KURULUŞ AŞAMASI ÖNCESİNDE YETERSİZ ARAŞTIRMA VE HAZIRLIKLARDAN KAYNAKLANAN SORUNLAR, HAZIRLIK VE KURULUŞ AŞAMALARINDA ÖNGÖRÜLMEYEN SORUNLAR, KURULAN İŞ SİSTEMİNİN YETERSİZLİĞİNDEN KAYNAKLANAN SORUNLAR, ZOR KOŞULLAR VE ZAMAN DARLIĞI NEDENİYLE DOĞRU İŞ KARARLARININ ALINAMAMASINDAN KAYNAKLANAN SORUNLAR,

45 GİRİŞİMCİ İŞLETMECİNİN ŞAPKALARI GİRİŞİMCİKİŞİLİK TEKNİSYEN KİŞİLİK YÖNETİCİ KİŞİLİK

46 BİR GİRİŞİMCİNİN KENDİ İŞİNİ KURABİLMESİ İÇİN GEREKLİ BİLGİLER TEKNİK VE İŞLEVSEL BİLGİLER PLANLAMA BİLGİLERİ YÖNETİM BİLGİLERİ

47 TEKNİK VE İŞLEVSEL BİLGİLER ÜRÜN TASARIMI MAKİNE EKİPMAN İHTİYACI MALZEME YÖNETİMİ PROJE PLANLAMA VE KONTROL PAZARLAMA SATIŞ PERSONEL YÖNETİMİ İDARİ İŞLER FİNANSMAN YÖNETİMİ

48 PLANLAMA BİLGİLERİ İŞ HACMİNİN TAHMİN EDİLMESİ FIRSATLARIN VE OLASI SORUNLARIN BELİRLENMESİ İŞİN GELİŞME EĞİLİMİNİN TAHMİN EDİLMESİ İŞİN GENEL STRATEJİSİNİN BELİRLENMESİ HEDEFLERİN BELİRLENMESİ GERÇEKLEŞEN SONUÇLARIN İZLENMESİ PLANLANAN İLE GERÇEKLEŞENLERİN KARŞILAŞTIRILMASI PLANLANAN GELİR-GİDER İLE GERÇEKLEŞEN GELİR-GİDERİN KARŞILAŞTIRILMASI

49 YÖNETİM BİLGİLERİ LİDERLİK İLETİŞİM MÜŞAVİRLİK GÖRÜŞME-PAZARLIK-TOPLANTI ELEMAN ALMA PERSONEL YETİŞTİRME PERSONEL DEĞERLENDİRME, YÖNLENDİRME, ÖDÜLLENDİRME TEŞVİK KATILIM SORUN ÇÖZME FIRSATLARIN YAKALANMASI KRİZLERLE BAŞA ÇIKMA ZAMAN YÖNETİMİ KARAR VERME İŞ KURMA SÜREÇLERİ

50 GİRİŞİMCİNİN İŞ KURMA SÜRECİNDEKİ TEMEL ADIMLARI MOTİVASYON İŞ FİKRİ ÇALIŞMA PROGRAMI ÖN DEĞERLENDİRME YAPILABİLİRLİK ARAŞTIRMASI İŞ PLANI İŞİ KURMAK İŞİ GELİŞTİRMEK

51 1.MOTİVASYONA SAHİP OLMAK KENDİ KENDİNİN PATRONUOLMA, BAŞKALARINDAN EMİRALARAK ÇALIŞMAMA İSTEĞİ, MEVCUT İŞ SEÇENEKLERİNİN VERDİĞİ MADDİ-MANEVİ KAZANIMLARDAN DAHA FAZLASINA ULAŞMA İSTEĞİ, KENDİ GELECEĞİNİ KENDİ KARAR VE ÇABALARI İLE ŞEKİLLENDİRME İSTEĞİ, KENDİ İŞİNİ KURMAK DIŞINDA HAYATINI KAZANMA SEÇENEKLERİNİN SINIRLI OLMASI, EMEKLİ V.B GRUPLARDA OLDUĞU GİBİ İŞ KURARAK DAHA ÇOK MANEVİ TATMİN SAĞLAMA ÇABASI, BAĞIMSIZ YA DA ESNEK BİR İŞ ORTAMINA SAHİP OLMAK İŞ FIRSATLARINI DEĞERLENDİRME İSTEĞİ,

52 2. BAŞARILI BİR İŞ FİKRİ BELİRLEMEK İŞ FİKİRLERİ 3 TEMEL KAYNAKTAN ORTAYA ÇIKAR: GEÇMİŞDENEYİM, BİLGİ VE BECERİLER PİYASADAKİ FIRSATLAR

53 3. ÇALIŞMA PROGRAMI YAPMAK İŞ FİKRİNİN BELİRLENMESİNDEN, İŞİN KURULMASI, ÜRÜN VE HİZMETLERİN İLK MÜŞTERİLERE ULAŞTIRILMASINA KADAR GEÇEN TÜM SÜREÇTE YER ALAN ARAŞTIRMALAR, PLANLAMALAR VE UYGULAMALAR EKSİKSİZ VE GEREKTİĞİ KAPSAMDA YAPILMALIDIR. GİRİŞİMCİNİNBUNU BAŞARABİLMESİ İÇİNİŞ KURMASÜRECİNİNTAMAMI NI İÇEREN BİR ÇALIŞMA PROGRAMI YAPMASI VE SÜREÇ BOYUNCA BU PR OGRAMIGELİŞTİRMESİ GEREKLİDİR.

54 4. İŞFİKRİNİN ÖNDEĞERLENDİRMESİNİ YAPMAK İŞ FİKİRLERİNİN YAPILABİLİRLİĞİNİ ARAŞTIRMAK UZUN SÜRELİ VE YOĞUN KAPSAMLI BİR ÇALIŞMADIR. GİRİŞİMCİLER İŞ FİKİRLERİNİ, YAPILABİLİRLİK ARAŞTIRMASI DETAYINDA İNCELEMEYE ALMADAN ÖNCE, GENEL ÖZELLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE KURULMALARINA ENGEL BİR FAKTÖR OLUP OLMADIĞINI ARAŞTIRMALIDIRLAR. İŞ KURMA SÜRECİNDE ÖN DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI DOĞRU BİR SEÇİME DAYANMAYAN İŞ FİKİRLERİ İÇİN GİRİŞİMCİNİN DETAYLI YAPILABİLİRLİK ARAŞTIRMASI SÜRECİNDE ZAMAN KAYBETMESİNİ ENGELLER. AYRICA BİRDEN FAZLA İŞ FİKRİNİN HANGİSİNİN UYGULANACAĞININ BELİRLENMESİ AMACIYLA DA ÖN DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI YAPILIR VE İŞ FİKRİNİ TEKE İNDİRİR. GİRİŞİMCİNİNSAHİP OLDUĞU İŞ FİKRİNİN/FİKİRLERİNİN UYGULANMASINDA YERİNE GETİRİLMESİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR YASAL GEREKLİLİK, İZİN YA DA RUHSAT VAR MI? İŞ FİKRİNİN UYGULANMASI VE BAŞARILI BİR İŞLETMENİN KURULMASI İÇİN ZORUNLU OLAN VE GİRİŞİMCİ TARAFINDAN TEMİNİ OLANAKLI OLMAYAN ÖZEL BİLGİ, BECERİ, USTALIK VE İŞGÜCÜ GİRDİLERİ VAR MI? KURMAKİSTEDİĞİ İŞİN GENELÇALIŞMA ŞEKLİ VE KENDİSİNDEN TALEPEDECEĞİ ÇABALARDAN GİRİŞİMCİNİN YERİNE GETİRMEKTE ZORLANACAĞI NOKTALAR VAR MI?

55 4. İŞFİKRİNİN ÖNDEĞERLENDİRMESİNİ YAPMAK İŞ FİKRİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ FİNANSMANIN YAKLAŞIK BÜYÜKLÜĞÜ NEDİR? GİRİŞİMCİNİN ULAŞABİLECEĞİ POTANSİYEL KAYNAKLAR AÇISINDAN GEREKLİ FİNANSMAN MİKTARI KARŞILANMASI OLANAKSIZ BİR DÜZEYDE MİDİR? HEDEFLENEN ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNDE GEREKLİOLAN TEKNİK VE İDARİ SÜREÇLERİN OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI GİRİŞİMCİ İÇİN OLANAKSIZ MI? GİRİŞİMCİNİN İŞ FİKRİNİN TEMEL BAŞARI KRİTERİ NEDİR? GİRİŞİMCİNİN KURACAĞI İŞİN BAŞARI ŞANSINA YÖNELİK GENEL DEĞERLENDİRMESİ NEDİR?

56 5. İŞ FİKRİNİN YAPILABİLİRLİK ARAŞTIRMASINI YAPMAK GİRİŞİMCİ İŞ KURMA SÜRECİNİN BAŞINDA, ÖNCELİKLE KURMAK İSTEDİĞİ İŞİN, SEKTÖR İŞ FİKRİ ÖLÇEK ZAMAN DOĞRU ORTAKLAR YER MÜŞTERİLER MAKİNELER V.B. FAKTÖRLERİNE SAHİP OLDUĞUNDAN EMİN OLMALIDIR. GİRİŞİMCİGEREKLİ ÖZELLİKLERE SAHİPMİ? SEÇENEKLERİN BELİRLEMESİ İŞ MODELİ

57 6. İŞ KURMA SÜRECİNİN İŞ PLANINI HAZIRLAMAK NELER, NEZAMAN YAPILACAK? AKTİVİTELER ARASI İLİŞKİLER VE ZAMANLAMA İŞ KURMA SÜRECİNDE REHBER

58 7. İŞİ KURMAK İŞ KURMA SÜRECİ DETAYLI AKTİVİTE PLANI İŞİN FİİLEN KURULMASI: İŞYERİNİ KİRALAMA, MAKİNE-EKİPMAN VE MALZEME SATIN ALINMASI YASAL KURULUŞ İŞLEMLERİ, KREDİ İŞLEMLERİ PERSONEL TEMİNİ, DENEME ÜRETİMİ, VB.

59 8. İŞLETMEYİ GELİŞTİRMEK KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURUR HALE GELİR GELİŞME BAŞLAR VE KULLANILAN KAPASİTE YÜKSELİR İŞLETMEYE YENİ KAPASİTELER EKLENİR

60 ÜLKEMİZDE ŞEHİRLER İTİBARİYLE GİRİŞİMCİLİK AÇISINDAN FARKLILIKLAR GAZİANTEPLİ GİRİŞİMCİ YENİLİKLERE KARŞI DAHA AÇIK İKEN, KARADENİZLİ GİRİŞİMCİLER İŞ BİRİLİĞİNE VE ORTAK YATIRIMLARA KARŞI DAHA İSTEKLİDİRLER. KONYALI GİRİŞİMCİ KREDİ İLE YATIRIM KONUSUNDA İSTEKSİZ İKEN, DENİZLİLİ GİRİŞİMCİ BORÇLANARAK YATIRIM YAPMA HUSUSUNDA DAHA CESUR DAVRANMAKTADIR.

61 GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARI İŞ OLANAĞININ BULUNMASI İŞE BAŞLAMAK İÇİN UYGUN ZAMANIN SEÇİLMESİ YÖNETİM YETENEĞİ VE TECRÜBESİ ÖZSERMAYE VE KREDİ İMKÂNLARI RİSKE KARŞI SİGORTA

62 GİRİŞİMCİLERİ BAŞARISIZLIĞA GÖTÜREN TEMEL HATALAR BİRİNCİ NESİLDEN İKİNCİ NESİLE GEÇİŞ BİR İŞLETMEYİ DEDE KURAR; BABA BÜYÜTÜR; OĞUL TUTAR; TORUN SANAT TARİHİ OKUR. FAKİRİ KURU İNADI, MEMURU SÜSLÜ AVRADI, ZENGİNİ ŞIMARIK EVLADI BATIRIR.

63 GİRİŞİMCİLERİ BAŞARISIZLIĞA GÖTÜREN TEMEL HATALAR PAZARLAMA MI YOKSA ÜRETİM Mİ DAHA ÖNEMLİ? DERİSİNİ DEĞİŞTİRMEYİ BİLMEYEN YILAN ÖLÜR. İLK LERİ YAPANLAR ONLARI İCAT EDENLER DEĞİL, ONLARI BAŞARIYLA TİCARİLEŞTİRENLERDİR. DİKİŞ MAKİNASINI İCAT EDEN KİMDİR? YANITINIZ, ISAAC SİNGER İSE, DİKİŞ MAKİNASINI İCAT EDEN VE ONA ADINI VEREN KİŞİ DEĞİLDİR. DİKİŞ MAKİNASININ İCAT EDEN KİŞİ; ELİAS HOWE (1846 YILINDA)DUR. ANCAK SİNGER BU İCATI İNNOVASYONA DÖNÜŞTÜREREK TİCARİLEŞTİRMİŞ VE DÜNYACA TANINAN İSMİNİ VERMİŞTİR.

64 GİRİŞİMCİLERİ BAŞARISIZLIĞA GÖTÜREN TEMEL HATALAR İYİ DOST VE ARKADAŞLARIN KÖTÜ İŞ ORTAĞI OLABİLDİKLERİ GERÇEĞİNİN GÖZARDI EDİLMESİDİR. ÇÜNKÜ DOSTLUKLAR HİSSİ İLİŞKİLERE BAĞLI OLARAK GELİŞİRKEN, TİCARİ DİSİPLİN BU TÜR TOLERANSLARI AFFEDEBİLME HOŞGÖRÜSÜNE SAHİP DEĞİLDİR. İYİ BİR ORTAK YETENEKLERİNİZİ DENGELEYEN, ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARLA ÇALIŞMA DENEYİMİ OLAN VE GÜVENEBİLECEĞİNİZ BİR KİŞİ OLMALIDIR.

65 GİRİŞİMCİLERİ BAŞARISIZLIĞA GÖTÜREN TEMEL HATALAR YETERSİZ YÖNETİM VE SERMAYE İŞ BUNALIMLARI ALACAKLARIN TAHSİL EDİLMESİNDEKİ SORUNLAR EKONOMİK KRİZ VARLIKLARIN DEĞERİNİN DÜŞMESİ İŞLETME SAHİPLERİNİN TEKNİK KÖKENLİ OLMASI PİYASA ARAŞTIRMASI

66 GİRİŞİMCİLERİ BAŞARISIZLIĞA GÖTÜREN TEMEL HATALAR KURULUŞ YERİNİN İYİ SEÇİLEMEMİŞ OLMASI REKABET FAKTÖRLERİNİN DİKKATE ALINMAMASI SERMAYE YETERSİZLİĞİ KİŞİSEL FAKTÖRLER TİCARET BİLGİSİNİN YETERSİZLİĞİ HAZIRLIKLI OLMADAN İŞE BAŞLAMAK ZAMANLAMA SORUNU

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları MOTİVASYON İŞ FİKRİ ÇALIŞMA PROGRAMI ÖN DEĞERLENDİRME

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA SÜREÇLERİ

GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA SÜREÇLERİ GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA SÜREÇLERİ KOBİ ler KOBİ ler, işletmelerin çalıştırdıkları işçi, ciro ya da sabit sermaye gibi faktörlere göre gruplandırılmaktadır. KOSGEB'e göre; 1-49 : Küçük 50-149 : Orta 150

Detaylı

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları MOTİVASYON İŞ FİKRİ ÇALIŞMA PROGRAMI ÖN DEĞERLENDİRME

Detaylı

Giriş Bölüm 1. Giriş

Giriş Bölüm 1. Giriş GİRİŞİMCİLİK Bölüm 1. Giriş scebi@ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr Giriş İşletme Kurma Düşüncesi ÖN ARAŞTIRMA Ekonomik Teknik Mali Yasal Araştırma Araştırma Araştırma Araştırma Ön Proje Yatırım Kararı

Detaylı

BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK

BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK Kaynaklar: Harun Büber vd. (2016), Girişimcilik Tutum ve Algısı İle Altyapı Algısı

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK. Nedir? Nasıl Girişimci olunur?

GİRİŞİMCİLİK. Nedir? Nasıl Girişimci olunur? GİRİŞİMCİLİK Nedir? Nasıl Girişimci olunur? 1 GİRİŞİMCİ KİMDİR? GİRİŞİMCİ; Başkalarının baktığı ama göremediği fırsatları görüp, bunları bir iş fikrine dönüştürebilen, risk almaya yatkın olan kişidir 2

Detaylı

Uygulamalı Girişimcilik. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi

Uygulamalı Girişimcilik. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Uygulamalı Girişimcilik Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi KİŞİNİN GİRİŞİMCİLİK PROFİLİ Her insanın vücut yapısı nasıl ki her spora uygun değilse, her insanın çeşitli özellikleri de onun

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 01. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 01. ŞENYURT     / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 01 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Başlamak için mükemmel olmak zorunda değilsin; Fakat mükemmel olmak için başlamak zorundasın www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 GİRİŞİMCİLİK

Detaylı

29.04.2013. Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR?

29.04.2013. Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR? Tanışalım, Kaynaşalım CİLİK Arzu Akalın CİLİK? NEDİR? İŞ 1 GİR GİRİŞ GİRİŞMEK GİRİŞMEK GİDİŞMEK İŞ, GİR, GİRİŞ, GİRİŞMEK GİDİŞMEK 2 CİLİK NEDİR? GERÇEK CİLİK NEDİR? SEZMEK, GÖRMEK EYLEME GEÇMEK GERÇEK

Detaylı

Uygulamalı Girişimcilik. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi

Uygulamalı Girişimcilik. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Uygulamalı Girişimcilik Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Herkes girişimci olabilir mi? KİŞİNİN GİRİŞİMCİLİK PROFİLİ Her insanın vücut yapısı nasıl ki her spora uygun değilse, her insanın

Detaylı

Girişimciliğin Temelleri

Girişimciliğin Temelleri Girişimciliğin Temelleri Fırat Tekno Girişim Akademisi Girişimcilik Eğitimi Doç. Dr. Erkan Turan DEMİREL ELAZIĞ - 2015 HAYATI ÇARESİZLİKLERLE DOLU BİR ADAMIN ÖYKÜSÜ! 7 yaşındayken babasını kaybetti ve

Detaylı

TEB KOBİ Akademi Teknogirişimci Destekleme Eğitim Programı. Girişimcilik ve Girişimci İşletmeler

TEB KOBİ Akademi Teknogirişimci Destekleme Eğitim Programı. Girişimcilik ve Girişimci İşletmeler TEB KOBİ Akademi Teknogirişimci Destekleme Eğitim Programı Girişimcilik ve Girişimci İşletmeler KOBİ ler KOBİ ler, işletmelerin çalıştırdıkları işçi, ciro ya da sabit sermaye gibi faktörlere göre gruplandırılmaktadır.

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA SÜREÇLERİ

GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA SÜREÇLERİ GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA SÜREÇLERİ Türkiye de Girişimcilik Toplam nüfusumuzu, 12 yaş ve altındakiler, işgücüne dahil olmayanlar, işgücüne dahil olanlar olarak üç gruba ayırırsak: 2 Türkiye de Girişimcilik

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK İÇİNDEKİLER Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK 1. Girişim... 3 2. Girişimcilik Kavramı... 4 3. Girişimcilik ile İlgili Diğer Kavramlar... 5 4. Dünyada Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi...

Detaylı

H1. GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Girişimcilik

H1. GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Girişimcilik H1. GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Girişimcilik 1. Girişimcilik nedir? a) Yaşanan çevrenin yarattığı fırsatları sezmek b) Sezgilerden düşler üretmek c) Düşleri projelere dönüştürmek d) Projeleri yaşama

Detaylı

EIS526-H02-1 GİRİŞİMCİLİK (EIS526) Yazar: Doç.Dr. Serkan BAYRAKTAR

EIS526-H02-1 GİRİŞİMCİLİK (EIS526) Yazar: Doç.Dr. Serkan BAYRAKTAR GİRİŞİMCİLİK (EIS526) Yazar: Doç.Dr. Serkan BAYRAKTAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine

Detaylı

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI KOBİ EĞİTİMLERİ Yaşanan ekonomik gelişmeler sonrasında büyük işletmeler uyum sorunu yaşarken, küçük ve orta ölçekli işletmeler

Detaylı

Girişimcilik. Arzu GÖZEL. Ocak 2016. Aydın DSYB Kuşadası

Girişimcilik. Arzu GÖZEL. Ocak 2016. Aydın DSYB Kuşadası Girişimcilik Arzu GÖZEL Ocak 2016 Aydın DSYB Kuşadası Merhaba Arzu GÖZEL Kimdir? Son 10 Yılda Dünyada En Çok Hakkında Konuşulan Kelime Nedir? DEĞİŞİM Teknolojinin İnsanlara Ulaşma Hızı Neler Oluyor? 75

Detaylı

Meslek seçmek;hayat biçimini seçmek demektir.bu nedenle doğru ve gerçekçi seçim yapılması önemlidir.

Meslek seçmek;hayat biçimini seçmek demektir.bu nedenle doğru ve gerçekçi seçim yapılması önemlidir. MESLEK SEÇİMİ Kişinin gelecekteki yaşam tarzını belirlenmesinde dönüm noktası olan mesleğini seçmesi; doğru ve isabetli karar vermesi tüm hayatının kalitesini ve mutluluğunu etkiler. Kişinin mutluluğunda

Detaylı

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com KOÇLUK HİZMETLERİMİZ Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com Gelişim Koçluğu Gelişim Koçluğu, bireyin isteği doğrultusunda, mevcut durumundan arzu ettiği duruma gerçekçi hedeflerle ulaşmasını sağlayan

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir.

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Değerli Anne ve Babalar, Anne-baba olarak ders seçimi aşamasında etkimiz ne kadar olmalı?, Çocuğumun ilgi ve yeteneklerini nasıl belirlerim?, Çocuğuma uygun meslek grupları nelerdir?, ve Ders seçimi sürecinde

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK (HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ) DERS NOTLARI. Doç. Dr. Volkan YILDIRIM yvolkan@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon

GİRİŞİMCİLİK (HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ) DERS NOTLARI. Doç. Dr. Volkan YILDIRIM yvolkan@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon (HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ) DERS NOTLARI Doç. Dr. Volkan YILDIRIM yvolkan@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr Ülkelerin Girişimcilik Performansı David Mc Clelland

Detaylı

PricewaterhouseCoopers CEO Araştõrmasõ

PricewaterhouseCoopers CEO Araştõrmasõ PricewaterhouseCoopers CEO Araştõrmasõ Yönetici Özeti Giriş PricewaterhouseCoopers õn 7. Yõllõk Global CEO Araştõrmasõ Riski Yönetmek: CEO larõn Hazõrlõk Düzeyinin Değerlendirilmesi, mevcut iş ortamõ ve

Detaylı

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu. İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.tr 1 HEDEFLER.Sağlığı, koruma ve geliştirme kavramlarını bilme İşyerlerinde

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

Girişimciliğin Temel Özellikleri

Girişimciliğin Temel Özellikleri Girişimcilik Nedir? İlk kez ortaçağda kullanılan bu kelimenin entreprendere kökünden geldiği yani iş yapan anlamına geldiği görülüyor. Bu tanım zaman içinde değişti, gelişti ve özellikle 20. yüzyılda daha

Detaylı

VİZYON VİZYON VE DEĞERLER DEĞERLER

VİZYON VİZYON VE DEĞERLER DEĞERLER VİZYON VİZYON VE DEĞERLER DEĞERLER Önsöz Sevgili Çalışma Arkadaşlarım, Şirketimiz için net stratejik öncelikler ve iddialı hedef ler belirledik. Henkel de iş performansımızı arttırmamızda, önceliklerimizi

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI 2010 Faaliyet Programı İçindekiler 1- Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu 2010 Yılı Faaliyet 1-2 Programı 2- EBSO Üyelerine Yönelik Faaliyetler 3-4 3- EBSO Dışı Kuruluşlarla

Detaylı

1: EKONOMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER...

1: EKONOMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: EKONOMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER... 1 1.1. Ekonomi, İhtiyaç, Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. Mal, Hizmet ve Fayda... 3 1.3. Üretim Faktörleri... 3 1.3.1. Emek... 4 1.3.2. Doğa... 4 1.3.3.

Detaylı

kâr amacıyla riski üzerine alan kişi olarak tanımlanabilir.

kâr amacıyla riski üzerine alan kişi olarak tanımlanabilir. A. GİRİŞİMCİ KİMDİR? Girişimci, kâr amacıyla riski üzerine alan kişi olarak tanımlanabilir. Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapabilmek için üretim ögelerini en iyi koşullar altında bir araya getiren kişidir.

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN BİLGİSAYARLI MUHASEBE ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN BİLGİSAYARLI MUHASEBE ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN BİLGİSAYARLI MUHASEBE ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

ZA5439. Flash Eurobarometer 283 (Entrepreneurship in the EU and Beyond) Country Specific Questionnaire Turkey

ZA5439. Flash Eurobarometer 283 (Entrepreneurship in the EU and Beyond) Country Specific Questionnaire Turkey ZA5439 Flash Eurobarometer 283 (Entrepreneurship in the EU and Beyond) Country Specific Questionnaire Turkey FLASH 283 ENTREPRENEURSHIP D1. Görüşülen kişinin cinsiyeti [SORMAYIN UYGUN OLAN ŞIKKI İŞARETLEYİN]

Detaylı

PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK DANIŞMANLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK DANIŞMANLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK DANIŞMANLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

Editörler Prof.Dr. H.Mustafa Paksoy & Yrd.Doç.Dr. Ayşe Özgöz GİRİŞİMCİLİK

Editörler Prof.Dr. H.Mustafa Paksoy & Yrd.Doç.Dr. Ayşe Özgöz GİRİŞİMCİLİK Editörler Prof.Dr. H.Mustafa Paksoy & Yrd.Doç.Dr. Ayşe Özgöz GİRİŞİMCİLİK Yazarlar Doç.Dr.Abdullah Soysal Doç.Dr.Özlem Çetinkaya Bozkurt Yrd.Doç.Dr.Aydın Şenol Yrd.Doç.Dr.Ezgi Cevher Yrd.Doç.Dr.Mevlüde

Detaylı

Delme patlatmanın önemli bir aşaması olan rok kaya delici makinelerle ilgili şirketimiz kiralama ve satış

Delme patlatmanın önemli bir aşaması olan rok kaya delici makinelerle ilgili şirketimiz kiralama ve satış DELPA GRUP Maden Müşavirlik - Delme Patlatma Hizmetleri Ürün ve Hizmetin Mükemmel Uyumu www.delpagrup.com DELPA GRUP Delme patlatma sektörünün bütün unsurlarının bir birleşimi olarak doğmuş ve sektörde

Detaylı

Sales For Success. Satış, sadece satış ekiplerinin değil bütün şirketin ana misyonu olmalıdır.

Sales For Success. Satış, sadece satış ekiplerinin değil bütün şirketin ana misyonu olmalıdır. Sales For Success Satışı seven, firmasına tutkuyla bağlı, müşterilerinin her daim yanında olan, neşeli, canlı, yaratıcı ve yılmayan satış profesyonelleri yetiştirmek için; satış ve pazarlama duayeni Sinan

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

YÖNETİCİLER İÇİN LİDERLİK EĞİTİMİ

YÖNETİCİLER İÇİN LİDERLİK EĞİTİMİ SİRKÜLER (G-2014) YÖNETİCİLER İÇİN LİDERLİK EĞİTİMİ Sayın Üyemiz, OAİB bünyesinde Dale Carnegie Training aracılığıyla Yöneticiler için Liderlik eğitimi düzenlenmesi planlanmaktadır. Söz konusu eğitim için

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA 1 ÖN SÖZ

Detaylı

METAL TEKNOLOJİSİ GENEL ELEKTRİK ARK KAYNAĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

METAL TEKNOLOJİSİ GENEL ELEKTRİK ARK KAYNAĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü METAL TEKNOLOJİSİ GENEL ELEKTRİK ARK KAYNAĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖNSÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

FATİH PROJESİ OKUL TEKNOLOJİ PLANI

FATİH PROJESİ OKUL TEKNOLOJİ PLANI OKUL TEKNOLOJİ PLANI 1-Liderlik ve Vizyon 2-Öğrenme ve Öğretme 3-Üretkenlik ve Üstlenilen Görevler 4-Destek Yönetim ve İşlemler 5-Değerlendirme 6-Sosyal Yasal ve Etik Konular Kısa Vade Orta Vade Uzun Vade

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TÜRK BAYRAĞI DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI )

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TÜRK BAYRAĞI DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TÜRK BAYRAĞI DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI ) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği, İş planı

Detaylı

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI ÖN SÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI 11 1.1 İş 12 1.2 İşgören 12 1.3 İşveren 13 1.4 Yönetim ve Yönetici 13 1.5 İhtiyaç 14 1.6 Tüketim ve Tüketici 14 1.7 Bir Sistem Olarak İşletme

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI SEKRETERLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI SEKRETERLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI SEKRETERLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde l - Bu Yönergenin amacı, Devlet Malzeme Ofisi Merkez, Taşra Teşkilâtı ve

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ TRAFİK VE ÇEVRE ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ TRAFİK VE ÇEVRE ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ TRAFİK VE ÇEVRE ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI

KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI AMAÇ KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI Bu öğrenme faaliyeti ile konaklama ve seyahat hizmetleri alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Günümüzde turizm sektörünün

Detaylı

Satış Reklam Dağıtım İkna etme İnsanları kandırma becerisi Satış kolaylaştırıcı faaliyetler 9/28/2015

Satış Reklam Dağıtım İkna etme İnsanları kandırma becerisi Satış kolaylaştırıcı faaliyetler 9/28/2015 Pazarlamanın Konusu ve Kapsamı Pazarlamanın Gelişimi, Pazarlama Anlayışı ve Toplumsal Pazarlama Anlayışı Pazarlama İle İlgili Son Gelişmeler Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri.

Detaylı

Girişimcilik. Doç.Dr. Hasan AYYILDIZ Karadeniz Teknik Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü

Girişimcilik. Doç.Dr. Hasan AYYILDIZ Karadeniz Teknik Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Girişimcilik Doç.Dr. Hasan AYYILDIZ Karadeniz Teknik Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Girişimci Olmanın Şartları Nelerdir? Genç olmak? Girişken olmak? Sizce yeterli mi? Başarılı Olmak Öğrenilebilir! Girişimcilik

Detaylı

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Pazar Araştırması PAZAR NERESİDİR? Pazar mal ve hizmetlerin satışa sunuldukları ve alıcılar ile satıcıların bir araya geldikleri her yerdir. Mağaza, hal, manav, restoran,

Detaylı

PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK KOMİSYONCUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK KOMİSYONCUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK KOMİSYONCUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

ERDOĞAN YÜKSEL KOSGEB Çanakkale Müdürü

ERDOĞAN YÜKSEL KOSGEB Çanakkale Müdürü ERDOĞAN YÜKSEL KOSGEB Çanakkale Müdürü 2011 Şubat 2012 Şubat Sayı % Sayı % Toplam 22.802 100,0 23.338 100,0 Ücretli veya yevmiyeli 14.001 61,4 14.668 62,9 İşveren 1.192 5,2 1.228 5,3 Kendi hesabına 4.685

Detaylı

PAZARLAMA VE PERAKENDE ALANI

PAZARLAMA VE PERAKENDE ALANI PAZARLAMA VE PERAKENDE ALANI AMAÇ Bu faaliyette verilecek bilgiler sonucunda pazarlama ve perakende alanındaki meslekleri ve meslek elemanlarını tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBEDE WEB TABANLI PROGRAM KULLANMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAM (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBEDE WEB TABANLI PROGRAM KULLANMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAM (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBEDE WEB TABANLI PROGRAM KULLANMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAM (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA 1

Detaylı

Sayfa 1 / 6 D.I.S.C. Kişilik Envanteri Detay Profili ( 1/4 ) Doğal Karakter Profili Ortama Uyarlanmış Karakter Profili Yanıtların Tutarlılığı : %81 Myers Briggs Faktörleri : ESTP Stres Seviyesi Yüksek

Detaylı

Planlama Nedir? Planlama Ne Değildir? Başarılı Bir Plan. www.eminkaya.net 1. Pazarlama Planlaması

Planlama Nedir? Planlama Ne Değildir? Başarılı Bir Plan. www.eminkaya.net 1. Pazarlama Planlaması 2 Pazarlama Planlaması Planlama Nedir? Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Planlama ise, bir yöneticinin ileriye bakmasına ve kendine açık olan seçenekleri bulmasına yardım

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ-1 (DÜZ DAR ETEK-TEMEL ETEKLER-MODEL UYGULAMALI ETEK-SPOR ETEK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ-1 (DÜZ DAR ETEK-TEMEL ETEKLER-MODEL UYGULAMALI ETEK-SPOR ETEK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ- (DÜZ DAR ETEK-TEMEL ETEKLER-MODEL UYGULAMALI ETEK-SPOR ETEK) MODÜLER PROGRAMI

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ I-II

İŞLETME YÖNETİMİ I-II Editörler Doç.Dr.Ali Erbaşı & Yrd. Doç. Dr. Sezar Karaca İŞLETME YÖNETİMİ I-II Yazarlar Doç.Dr.Ali Erbaşı Yrd.Doç.Dr.Yağmur Özyer Yrd.Doç.Dr.Tolga Gök Dr.Müge Aksu Canan Şeker Eylem Bayrakçı Hakan Kırbaş

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DOÇ.DR. ZEHRA ALTINAY SINIF YONETIMI Bu derste, Sınıf ortamı ve grup etkileşimi Grup türleri Grup ve lider Liderlik türleri Grup içi etkileşimin hedefleri

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KUMAŞ ABAJUR YAPMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KUMAŞ ABAJUR YAPMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KUMAŞ ABAJUR YAPMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders)

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dersin Kodu Dersin Adı T U/L Kredi ECTS EYD-504 Eğitim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr. İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Onur KÖPRÜLÜ Giriş... 1 1.1. Güdü, İhtiyaçlar ve Maslow un İhtiyaçlar

Detaylı

22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ

22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ 22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ Eğitimde Rehberlik Hizmetleri kitabına gösterilen ilgi, akademik yaşamımda bana psikolojik doyumların en büyüğünü yaşattı. 2000 yılının Eylül ayında umut ve heyecanla

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not I Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Çağdaş Eğitim *Toplumların ihtiyaç ve beklentileri durmadan değişmiş, eğitim de değişen bu

Detaylı

2012 YILI BALIKESİR İŞLETMELERİNİN SOSYO-EKONOMİK DURUM VE 2013 YILI BEKLENTİ ARAŞTIRMASI BALIKESİR TİCARET ODASI

2012 YILI BALIKESİR İŞLETMELERİNİN SOSYO-EKONOMİK DURUM VE 2013 YILI BEKLENTİ ARAŞTIRMASI BALIKESİR TİCARET ODASI 1 12 YILI BALIKESİR İŞLETMELERİNİN SOSYO-EKONOMİK DURUM VE 13 YILI BEKLENTİ ARAŞTIRMASI Şubat 13 2 ÖNSÖZ Değişen yerel ve ulusal ekonomik gündem paralelinde hazırlanan ve tamamen bilimsel esaslara göre

Detaylı

EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bu ders kapsamında Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Alanında kullanılan nicel ve nitel araştırma

Detaylı

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler İŞ PLANI Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler 1 İş Planı Nedir? İşletmenin l i başarılı olması, en azından ekonomik anlamda varlığını ğ sürdürebilmesi için neler

Detaylı

Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye yer verilmiştir.

Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye yer verilmiştir. Kadın Girişimcilerin Yeterliliklerinin Artırılması ve İş Dünyasına Entegrasyonu AB Projesi (W2LAB) 2013-1-TR1-LEO05-47596 İhtiyaç Analizi Anketi Raporu Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK HUKUK SEKRETERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK HUKUK SEKRETERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK HUKUK SEKRETERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN FİNANS VE BORSA HİZMETLERİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN FİNANS VE BORSA HİZMETLERİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN FİNANS VE BORSA HİZMETLERİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE İŞ MAKİNELERİ BAKIM ONARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE İŞ MAKİNELERİ BAKIM ONARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE İŞ MAKİNELERİ BAKIM ONARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA

Detaylı

Yöneticiye Rapor Osman Şahin

Yöneticiye Rapor Osman Şahin Yöneticiye Rapor Osman Şahin Focus Styles 22-May-203'de Hazırlanmıştır Sayfa 2 2005-2009 Saville Consulting. Tüm hakları saklıdır. Bu Rapor Hakkında Bu Rapor, bir kişinin önemli çalışma alanlarındaki motivasyonlarını,

Detaylı

İTFAİYECİLİK VE YANGIN GÜVENLİĞİ ORMAN VE KIRSAL ALAN YANGINLARINA MÜDAHALE MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

İTFAİYECİLİK VE YANGIN GÜVENLİĞİ ORMAN VE KIRSAL ALAN YANGINLARINA MÜDAHALE MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İTFAİYECİLİK VE YANGIN GÜVENLİĞİ ORMAN VE KIRSAL ALAN YANGINLARINA MÜDAHALE MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DRAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DRAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DRAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI YÖNETİCİ ASİSTANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI YÖNETİCİ ASİSTANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI YÖNETİCİ ASİSTANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI. HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI. HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI Sayfa 1 CASUS OYUNU FİLMİ ABD nin merkezi haber alma ve haber verme teşkilatı. İngilizce

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA C# GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA C# GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA C# GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

İş Fikri. Ön Değerlendirme

İş Fikri. Ön Değerlendirme GİRİŞİMCİLİK Bölüm 3. İş Fikri scebi@ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr/notlar.html İş Fikri İş fikri, piyasadaki fırsatlar, iş deneyimleri, ustalıkları ve becerilerini göz önünde

Detaylı

Liderler Forumu: Yeni Liderlik Arayışı

Liderler Forumu: Yeni Liderlik Arayışı Liderler Forumu: Yeni Liderlik Arayışı Ari Sihvola HAUS Finnish Institute of Public Management Kamuda Liderlik Paradigmasında Değişikliğin Gerekçelerine İlişkin Tez Kurallara dayalı yönetimden performans

Detaylı

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) Sosyal Psikoloji Uygulamaları HUKUK SAĞLIK DAVRANIŞI KLİNİK PSİKOLOJİ TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE PAZARLAMA POLİTİKA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ SOSYAL

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Çalışma becerileri zaman kullanımı, algılama, bilgiyi düzenleme, motive olma ve sorumluluk alma gibi geniş davranış alanı ve tutumları içerir. Okul başarısı, doğuştan sahip

Detaylı

Performans ve Kariyer Yönetimi

Performans ve Kariyer Yönetimi Performans ve Kariyer Yönetimi Doç.Dr. İbrahim Sani MERT (13üncü Hafta) (Kariyer Planlama) KARİYER PLANLAMA Kariyer planlama, bir kişinin bireysel yetenekleri ilgileri, bilgisi ve motivasyon ve diğer özelliklerinin

Detaylı

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Proje Hazırlama Prof. Dr. Hasan Efeoğlu Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü PROJE Kısa Orta ve Uzun vadede planlanaması olan Bilimsel / Endüstriyel manada AR-GE (Araştırma-Geliştirme ) faaliyetleri birer

Detaylı

İŞ PLANI KISA ÖZET KOLAYAOF

İŞ PLANI KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İŞ PLANI KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ LAZER KESİMİ İLE APLİKE MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ LAZER KESİMİ İLE APLİKE MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ LAZER KESİMİ İLE APLİKE MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

Yükseköğretim Kalite Kurulu. 13 Nisan 2016- ANKARA

Yükseköğretim Kalite Kurulu. 13 Nisan 2016- ANKARA 13 Nisan 2016- ANKARA KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) İÇERİĞİ Kurum Kalite Güvence Sistemi Eğitim ve Öğretim Araştırma ve Geliştirme Yönetim Sistemi Kurum Hakkında Bilgiler KİDR Sonuç ve Değerlendirme

Detaylı

TÜBİTAK. 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı

TÜBİTAK. 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı 06/01/2016 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Programın amacı: İş fikrinden pazara kadar destek Bireysel girişimcilerin teknoloji ve yenilik

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MANKEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MANKEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MANKEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

Geçen haftanın ödevi

Geçen haftanın ödevi Geçen haftanın ödevi Girişimci Kimdir? Temel üretim faktörlerinin bir araya getirilmesi Kişilerin veya örgütlerin istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmet üretiminde bulunmak üzere, üretim araçlarını

Detaylı

İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır.

İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. İNOVASYON İNOVASYON NEDİR İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Daha önce çözülmemiş sorunları çözmeyi, Daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermeyi, Var olan

Detaylı

Girişimciliğin Fonksiyonları

Girişimciliğin Fonksiyonları Girişimciliğin Fonksiyonları 1-Yeni üretim yöntemleri geliştirmek ve uygulamak, üretimi organize etme fonksiyonu: Girişimciler mevcut ürün ve hizmetler ile yetinmeyip, sürekli olarak farklı ve tüketici

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ÖZEL GÜN VE NİKÂH ŞEKERİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ÖZEL GÜN VE NİKÂH ŞEKERİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ÖZEL GÜN VE NİKÂH ŞEKERİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 KRİZ YÖNETİMİ 11

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 KRİZ YÖNETİMİ 11 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 KRİZ YÖNETİMİ 11 1.1.Krizin Tanımı ve Özellikleri 13 1.2.Kriz Dönemleri 15 1.2.1.Krizin Gelişme Dönemi 15 1.2.1.1. İç ve Dış Değişiklikleri Fark Etmeme ( Körlük) 15 1.2.1.2.

Detaylı