Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı"

Transkript

1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 8.HAFTA Ms Word (Biçimlendirme (Metin, Paragraf, Belge)) Öğr.Gör. Mustafa YILMAZ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan izin almadan ders içeriğinin tümü ya da bölümleri mekanik, elektronik, fotokopi, manyetik kayıt veya başka şekillerde çoğaltılamaz, basılamaz ve dağıtılamaz. Her hakkı saklıdır 2011 Sakarya Üniversitesi

2 3.3. Biçimlendirme Word belgeleri oluşturmak sadece metin özel simge ya da karakter ilave etmekle sınırlı değildir. Bazen bitirme çalışmalarında olduğu gibi hazırlamamız gereken belgeyi hazırlarken uymamızz gereken kurallar vardır veya bu kuralları kendimiz hoşumuza gittiği için belirleyebiliriz. Örneğin hazırladığımız belgeninn yazısının ne kadar büyük, hangi yazı büyüklüğünde, paragrafın girintili mi yoksa girintisiz mi olacağı veya sayfada bırakacağımız kenar boşluklarınınn ne kadar olacağına karar vermemiz veya hazırlanan kurallara uygun olarak düzenlememiz gerekebilir. Yapılacak olan tümm bu düzenlemelere biçimlendirme denilmektedir Metin Biçimlendirme Word belgesi hazırlanırken kullanılan enn yaygın biçimlendirmelerden biri belgedeki metnin biçimlendirilmesidir. Yazı tipi, yazı büyüklüğü, yazı rengi, kalınlığı veyaa italik olması gibi biçimlendirmeleri kapsamaktadır. Word'de bir belgenin biçimlendirilmesi, Windows terimiyle Yazı Tipi seçimiyle başlar. Word 2010 da yazı tipini belirlemek için Giriş sekmesinde bulunan Yazı Tipi komut grubundan faydalanırız. Yazı tipi ya da eskiden kullanıldığı gibi harf türü veya hurufat (harfler) metnin görselliği okunabilirliği açısından önemlidir. "A" harfi elle de yazsanız, daktilo ile de yazsanız, bilgisayarla da yazsanız, "A" olarak kalır. Ama matbaacılıkta,, çeşitli harf karakterleri bulunur. Eskiden kil veya seramik kalıplara kurşun dökülerek harf üretilen yerlere Foundry dendiği için, bu isminn kısaltılmışı olarak harf tipine de Font denilmesi, dünyanın her tarafında t matbaacılar arasında yaygındı. Günümüzde bilgisayarların elektronik olarak elde ettikleri harf karakterlerine de font denildiğini görüyoruz. Harf karakterleri, harflerin uzantılarının ucunda düz bir çizgi olup olmamasına bakılarak, Serif (çizgili) ve Sans serif (çizgisiz) olarak ikiye ayrılır. Ayrıca süsleme veya başlık harf türleri de vardır.

3 Harflerin büyüklüğü, punto adı verilen, bir nçin 72'de biri olan birimle ölçülür. InkJet veya Laser türü yazıcı ile dosya kâğıdına basılacak belgelerde, genellikle, 8 punto ile 14 punto arasındaki büyüklükler kullanılır. Word, Windows ortamının yüklenmiş harf türlerini kullanır; Ofis ailesi kurulurken, dillerle uyumlu birçok harf ailesini de Windows'a yükleyecektir. seçtiğiniz Metnin görünümünü değiştirmek: yazı karakteri türü veya büyüklüğünü. Diğer birçok işte olduğu gibi Word'de harf seçmenin de birçok yolu vardır. Herhangi bir metin yazarken yazdığımız paragrafın ya da kelimenin harf türünü değiştirmek için Yazı Tipi komut grubunda bulunan harf seçme okunu tıklayarak açılacak listeden ihtiyaca ve zevkinize uygun harf türünü seçebilirsiniz. ya da Komut Grubunun sağ alt köşesine yer alan İletişimm Başlatıcı düğmesine tıkladıktan sonra açılan Yazı Tipi iletişim penceresinden değiştirebilir riz.

4 Açılan Yazı Tipi iletişim penceresinde bulunan Yazı Tipi sekmesinden harf türü ile birlikte, harfin büyüklüğü, normal, kalın, italik, kalın italik gibi, temel niteliği, harfin rengi, kabartma, oyma, gölge vs. gibi özel etkileri de belirleyebilirsiniz: Bu etkilerle birlikte, seçtiğiniz harfin nasıl görüneceğini de önizleme penceresindep e görebilirsiniz. Word'ün mevcut bir yazıyı olduğundan farklı şekilde biçimlendirebilmesi için önce biçimlendirilmek istenen bölümün seçilmesi gerekir. Seçilmişş bir yazınınn biçimlendirilmesi için seçilmiş yerin üzerini gidince minyatür, yarı saydam olarak beliren

5 Mini araç çubuğunu kullanarak veya seçili metnin üzerinde sağ tıkladığımızda açılan kısayol menüsünden Yazı Tipi öğesini seçerek, Yazı Tipi seçme diyalog kutusuna gitmek mümkündür. Belgenin niteliğine uygun yazı türü seçmenin öneminden söz ederken, hemen harf büyüklüğünün de ne kadar önemli olduğunu vurgulamamız gerekir. Harf büyüklüğü ise, beraberinde satır aralığı ölçüsünü getirir. Gerçi Word belgelerinizin çoğunun sizin bilgisayarınızdan çıktığı gibi basılmak üzere matbaaya gitmeyeceği bir gerçek olmakla birlikte, günümüzde lazerli ve mürekkep püskürtmeli (ink jet) yazıcılardan çıkan baskılar da matbaa işini aratmıyor ve Word belgelerinin önemli bir bölümü iş dünyasında tıpkı basılmış bir eser gibi işlem görüyor. Bu nedenle harf ölçüsü ile satır aralığı ilişkisine kısaca değinelim.

6 Büro veya okul işlerinde dosya kâğıdına basılacak yazılarda, genellikle, 6 punto ile 14 punto arasında harf büyüklüğü kullanılır. Ancak Word 2010, kâğıdınızın boyunun elverdiği ölçüde puntoya kadar çıkmanıza izin verir: Herhangi bir yazı tipinde, yazılan karakterlerin ve sözcüklerin büyüklükleri ayarlanabilir. komut grubunda bulunan Yazı Tipi Boyutu liste kutusu bulunur. Yazı Tipi Boyut liste kutusu da sağında yerr alan ok düğmesine fare ile tıklanarak açılabilir. Buradan istediğiniz büyüklüğü, fare ile üzerine tıklayarak seçin. Eğer açılan liste içinde istediğiniz sayıyı bulamazsanız, istediğiniz sayıyı doğrudan kutu içine yazın ve ÜstKrkt tuşunaa basın Metni koyu, italik veya altı çizgili yapmak. Belge içerisinde gövde metinle başlıkları birbirinden ayırmak için kullanılan k yöntem başlıkları daha vurgulayıcı ve ön plana çıkaracak biçimlendirme kullanmaktır. Bu B amaçla başlıklar veya metin içerisinde vurgulamak istediğimiz metni kalın, italik veya altı çizgili yapılır. Bununn için Yazı Tipi komut grubunda bulunan komutlar kullanılır. Seçtiğiniz bu bölümüü sadece italik yapacaksınız, biçimlendirme araç çubuğunda ç sağa yatık T harfiyle gösterilen İtalik simgesini tıklamanız yeterli olur. Aynı şekilde bu yazıyı kalın harflere dönüştürecekseniz, çubuktan K harfiyle gösterilen Kalın simgesini; altını çizdirecek iseniz, altı çizgili A harfi şeklindeki Altını çiz simgesini tıklamanız gerekir. Kalın harflerle, italik veya altı çizgili yazılmış bir yazıyı düz harflere çevirmek için de bu yazıyı seçerek ve aynı simgeyi tıklayarak verilmiş etkileri kaldırmanız mümkündür. Bu üç etki simgesinin, metin imleci etkinin uygulandığı bir bölüme

7 geldiğinde, basılmış düğme görünümü aldığına dikkat edin. Bu etkinin kaldırılması için, bir anlamda düğmeyee tekrar basarak, normal hale getirmiş oluyorsunuz. Daha önce değindiğimiz gibi bu işlemleri Yazı Tipi iletişim penceresinden gerçekleştire ebiliriz Metne üst indis veya alt indis özelliğini uygulamak. Hazırlanacak olan Word belgesinde bazen kimyasal formül (örneğin su H 2 O) ) veya matematiksel formül (örneğin y=x 3 ) girmemiz gerekebilir. Bu formüllerde bulunan alt a ve üst indisleri girmek için Yazı Tipi komut grubunda bulunan altt ve üst indiss komutları kullanılır. Metin girerken indis girmeye sıra gelince alt veya üs indis komutu seçili hale getirilir ve indise yazmak istediğimiz karakterleri yazarız. Sonra tekrarr aynı indis komutuna tıklayarak normal yazmaya devam ederiz Büyük/küçük harf özelliğini metne veya parçasına uygulanması. Yazı Tipi komut grubundan Büyük/Küçük Harf Değiştir Seçeneği değiştirilebilir. seçilerek karakterlerininn yapıları Metin içerisinde seçilen kelimelerin ilk harfleri büyültülebilir, küçük harfler h büyükk harfe, büyük harfler küçük harfe çevrilir.

8 Tümce Kullanımı Bir cümle içinde, ilk kelimenin ilk harfi küçükse büyük harfe çevrilmesi için işaretlenir. küçük harf İşaretlendirilmişse, büyük harflerr küçük harfee çevrilir. BÜYÜK HARF İşaretlendirilerek küçük harfler büyük harfe çevrilir. Her Sözcüğü Büyük Harfe Çevir Cümle içindeki kelimelerin ilk harflerini büyük harfe çevrilir. büyük küçük dönüştür Işıklandı sağlar. rılan bölgedeki tüm büyük harfleri küçük harflere, küçük harfleri büyük harflere çevrilmesini Farklı renkleri metne uygulamak. Word belgesine girdiğimiz metnin rengini farklı yazmak istediğimizde Yazı Tipi komut grubunda bulunan Yazı Tipi Rengi komutuna tıklayarak varsayılan rengi (aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi kırmızı) seçeriz veya komutun hemen yanında bulunan açılır oka o tıklayarak açılan menüden istediğimiz rengi seçeriz. Seçimi yaptıktan sonra yazacağımız yazının rengi seçilmiş olan renkte olacaktır.

9 Var olan bir metnin yazı rengini değiştirmekk için rengini değiştireceğimiz metni seçip yukarıdaki renk seçme işlemini yapmamı gerekir Geçerli biçimlendirmeyi metnin bir parçasından diğer bir parçasına kopyalamak. Oluşturmuş Word belgesinde metni biçimlendirdiktenn sonra, aynı biçimleri başka metinlere de uygulamak isteyebiliriz. Bu işlemi elle tekk tek yapabileceğimiz gibi g bunun için biçim boyacısını kullanabiliriz. Biçim boyacısını kullanmak çok kolaydır. Giriş sekmesinde Pano komut k grubundan Biçim Boyacısı komutuna tıklayabiliriz. Biçim Boyacısını kullanmak için şu adımları izleyin:

10 1. Biçimini kopyalamak istediğiniz metni seçin. 2. Biçim Boyacısı düğmesine tıklayın. 3. Biçimlendirmek istediğiniz metni seçin. Biçim Boyacısını kullanarak metnin birden çok kopyasını biçimlendirmek için, biçimini kopyalamak istediğiniz metni seçin ve Biçim Boyacısını çift tıklayın. Bu işlem siz kapayana kadar Biçim Boyacısını açık tutacaktır. Biçim Boyacısı açıkken seçtiğiniz tüm metin yenidenn biçimlendirilir. Biçim Boyacısını kapatmak için Biçim Boyacısı düğmesine tıklayın. Biçimlendirilmiş herhangi bir metninin biçimini silmek istersek bunun için Yazı Tipi komut grubunda bulunan Biçimlendirmeyi Temizlee düğmesini kullanırız. Biçimlendirmeyi kaldıracağımız metni seçtikten sonra Biçimlendirmeyi temizle komutu tıklandığında seçili metnin biçimi kalkar ve gövde metin olur Var olan stilin sözcük, satır veyaa paragrafa uygulanması. Stil, bir paragrafın kenar boşlukları, birinci satırın ne kadar içerden başlayacağı, harf türü, harf büyüklüğü, satırlarının aralığı, alttaki paragrafla arasındaki açıklık, vs. v gibi birçok tipografik özelliğini belirleyen bir grup biçimlendirme komutunu ifade eden ölçüler demetidir. Bazı harflerin eni ile boyununn oranı gibi özellikleri, satır s aralığının belirli bir ölçünün altına inmemesini gerektirir; bazı harflerin metinde, bazı harflerin başlıkta kullanılması uygun olur. Word'ün stilleri, bu gibi tipografik t incelikler ve kurallar göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Word 2010 da Stiller Komut Grubu Giriş sekmesinin altında bulunur. Microsoft Office Word 2010 uygulamasındaki Hızlı Stiller, profesyonel görünümlü ve çekici belgeler oluşturmak üzeree birlikte çalışacak şekilde tasarlanmış stil kümeleridir.. Stiller, harf türü, büyüklüğü, satır genişliği,, satır aralığı, hizalanması, girintisi,, sekme durakları ve Word'ün verebileceği biçimlendirme özelliklerinin hemen hepsi düşünülmüş, uygulanmış ve tasarım sorunları çözülmüş toplu biçimlendirme komutları demetidir.

11 Yeni Belgeye Stil Uygulamak Yeni bir belge üzerinde çalışmaya başladığınızda, Stiller Komut Grubunda bulunan varsayılan stillerin yanında Stilleri Değiştir düğmesinden ulaştığımız Stil Kümesinden Modern gibi önceden tanımlanmış birkaç Hızlı Stil kümesi arasından seçim yapabilirsiniz. Her Hızlı Stil kümesi tek bir belgede birkaç başlık düzeyi, gövde metni, alıntılar ve başlıklar için birlikte çalışmak üzere tasarlanmış stiller içerebilir. Hızlı Stiller galerisi tıklattığınız Hızlı Stili yansıtacak şekilde değişir. Ardından, belgenizi oluşturmak için galerideki stillerin tümünü kullanabilirsiniz.

12 Bu Hızlı Stillerin üzerine geldiğinizde ön izlemesini metin üzerinde görebiliriz. Bu stillerden herhangi birini seçerek belgeye metin girmeye başlayabiliriz. Gireceğimiz metin bu stilin biçimlerini alacaktır. Var Olan Metne Stil Uygulamak Microsoft Office Word 2010 uygulamasında bir metin seçimine stil uygulamak Hızlı Stiller galerisinde düğme tıklatmak kadar kolaydır. Bunun için stil uygulamak istediğiniz metni seçeriz. Örneğin, başlık yapmak istediğiniz metni seçebilirsiniz. Tüm paragrafın stilini değiştirmek istersek paragrafta herhangi bir yeri tıklatırız. Daha sonra Stiller grubunda bulunan stillerden birini seçerek üzerine tıklarız. Orada istediğiniz stili göremezseniz Hızlı Stiller galerisini genişletmek için Diğer düğmesini tıklatın. Açılan galeriden istediğiniz stili seçebilirsiniz.

13 Heceleme yaptırılması. Belgeye veri girerken satır sonuna geldiğimizde sözcük satıra sığmadığı zaman otomatik olarak bir alt satıra geçtiğini belirtmiştik. Ancak satırdaki son kelime çok uzunsa oluşacak k boşluk ve uzun bir metindee kalacak boşluklar düşünülürse çıktı olarak kullanılacak kâğıt miktarı artacağı bir gerçektir. Bunun önüne geçmek için kelimelere heceleme yaptırmak uygun olacaktır. Bu amaçla Word 2010 da Sayfa Düzeni sekmesinde bulunan Sayfa Yapısı komut grubundaki Heceleme komutu kullanılır. Hecelemeyi otomatik olarak yaptırmak istediğimizde Otomatik seçeneğini seçili hale getirmemiz gerekir. Diğer bir seçenekte bu işlemi elle yapmaktır. Ancak buu seçenekte her bir sözcük için hecelemenin nereden yapılacağını tek tek belirlememiz gerekmekted dir Paragraf Biçimlendirmee Bir belgenin okunurluğunu arttıran en önemli biçim unsuru, yazı türü, harff büyüklüğü ve satır aralığından sonra, girintileri ve paragrafların hizalanmasıdır. Yani paragrafların biçimlendirilmesidir Paragraf işretlerini (mark) koymak veya kaldırmak. Daha önce veri girmeyi anlatırken de belirtiğimiz gibi yazacağımız paragraf bitip yeni paragrafa geçmek istediğimizde Enter tuşuna basıyorduk. Word de Enter tuşuna basmak aslında bir paragrafı sonlandırıp imleci bir sonraki paragrafın ilk satırına geçmesidir. Gizlee Göster komutuna tıkladığımızda her paragrafın sonunda paragraf işaretinin olduğunu göreceksiniz. Dolayısıyla her Enter tuşuna bastığımızda aslında biz paragrafın sonuna bir paragraf işareti koymuş oluyoruz.

14 Koymuş olduğumuz paragraf işaretini kaldırmak metin içerisinde herhangi bir karakteri silmeyle aynıdır. Delete veya Baskspace tuşlarını t kullanarak silebiliriz. Bir farkla paragraf işaretini kaldırınca iki paragraf birleşerek tek paragraf haline gelir Satır kesme işaretlerini koymak veya kaldırmak. Daha önce anlattığımız gibi Word belgesine metin girerken satır sonuna geldiğimizde imleç kendiliğinden bir alt satıra geçer ve metinn girişi oradan devam eder. e Paragraf sonlanınca da bir sonraki paragrafa geçmek için Enter tuşunu kullanıyoruz. Peki, bir sonraki paragrafa geçmeden bir alt satıra geçmek istersek ne yapmalıyız. Bu durumda Elle Satır Sonu işareti tuşuna bastığımızda satırın sonunda satır sonu işareti koymuş oluruz.. kullanılır. ÜstKrkt+Enter Satır sonu işaretini silmek paragraf sonu işaretini silmek gibidir. Yani belgede herhangi bir karakteri silmek için kullanılann Delete veya Baskspace tuşları kullanılır Metni sola, sağa, ortaya veya ikii kenara hizalamak. Temel paragraf biçimlendirme görevlerinden biri Word belgesindeki paragrafları hizalamaktır. Bir paragrafın satırları, sayfanın hangi tarafındaki kenar boşluğuna hizalanıyorsa, paragrafın hizalama düzeninee o ad verilir. Örneğin varsayılan olarak paragraflar sol kenarr boşluğuna hizalı olduğuu için Sola Hizalanmıştır denir. Dolayısıyla sağ tarafı hizasız, yani sığabilen son tam kelimenin bittiği yerden yazının aşağı satıra nmesine imkân verecek şeklinde bırakılır.

15 Hizalamayı yeni boş belgeye açtığımızda metin girmeden yaparsak bütün metin boyunca aynı hizalamaa işlemi yapılmış olur. Metni yazdıktan sonra hizalama işlemi yapacaksakk tek bir paragraf için ekleme noktasının o paragrafta olması yeterlidir. Ancak hizalama işlemi birden fazla paragraf için yapılacaksa, hizalama yapılmak istenen paragrafların seçili olması gerekmektedir.. Aşağıdaki resimde dört hizalama biçiminin metin üzerindeki görünüşü görülmektedir. Hizalamaa işlemleri üç değişik yol ile yapılabilir: Giriş sekmesi Paragraf komut grubunda yer alan düğmelerden ve klavye kısayoluu ile hizalamaa yapmak istediğimiz paragraf veya paragrafları seçerek istediğimiz hizalama işlemi yaparız. Bunun için aşağıda kısayol düğmelerini veya klavye kısayollarını kullanırız.

16 Biçim Araç Çubuğu Klavye Kısayolu İşlevi Düğmesi Bilgileri sağ tarafı düzensiz olacak şekilde Sola Hizala Ctrl+L sayfa ya da belirlenen bir alanın sol s kenar boşluğuna hizalar. Ortala Ctrl+R Her satırın orta o noktasını sayfa ya da alanın yatay merkezine hizalar. Bilgileri sol tarafı düzensiz olacak şekilde Sağa Hizala Ctrl+G sayfa ya da belirlenen bir alanın sağ kenar boşluğuna hizalar. Yasla Ctrl+D Metni sayfa ya da alanın sağ ve sol s kenar boşlukları aynı düzeyde olacak şekildee hizalar. Paragraf hizalama ve biçimlendirme ile ilgili işlemleri tek yerden yapmanın yoluu Biçim menüsündeki Paragraf iletişim kutusudur. Paragraf iletişim kutusunu açmak için Paragraf P Komut Grubunun sağ alt köşesinde bulunan İletişim Kutusu Başlatıcısına tıklamamız gerekir.

17 İletişim kutusunda bulunan Hizalama sekmesinde bulunan açılır oka tıklayarak istediğimiz hizalamayı yapabilir ve önizlemeden metnin nasıl görüleceğine bakabiliriz Satırbaşının içeriden girintili başlamasını ayarlamak. Word belgesini biçimlendirirken çeşitli nedenlerden dolayı, bazı paragrafların ilk, diğer satırların veya bütün satırlarını girintili olarak yazmak gerekebilir. Başka bir kaynaktan aldığınız, ya da sayfa tasarımınızın gerektirdiği başka bir sebeple, bu işlemi yapmak için kullandığımız iki yol vardır. Paragraf iletişim kutusu, araç çubuğu düğmeleri ve klavye kısayolları ile paragraf hizalama işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilsek de cetvel yardımı ile görerek çalışmayı sevenlerin tercihi olabilir. Ancak bunun nasıl yapıldığını görmeden önce cetvel öğelerini yakından tanımakta yarar vardır. Yatay cetvelin başında sekme işaretçisi bulunur, hemen onun sağında sol kenar boşluğunu gösteren koyu mavi boşluk ve girinti ve hizalama için kullandığımız İlk Satır Girintisi, Asılı Girinti ve Sol Girinti işaretçileri bulunmaktadır. Yatay cetvelde, Word belgemizde paragrafın ilk satır girintisini ayarlamak için İlk Satır Girintisi işaretçisini kullanırız. Metnin ilk satırının başlamasını istediğiniz yere konumlandırmak için İlk Satır Girintisini istediğimiz kadar sürükleyin ve bırakın. Birinci satır dışında kalan satırların girintisini ayarlamak için asılı girinti işaretçisini girintinin başlamasını istediğiniz noktaya sürükleyin.

18 Girintiyi hem birinci satıra hem de onun dışındaki satırlara uygulamak istiyorsak Sol girinti işaretçisini tutup sürüklememiz lazım. Bu durumda metnimiz şöyle görünecektir Tüm paragrafın sağ girintisini değiştirmek için değiştirmek istediğiniz paragrafı seçerek yatay cetvelde, Sağ Girinti işaretçisini metnin başlamasını istediğiniz yere konumlandırmak için sürükleyin. Word belgesinde şimdiye kadar gördüğümüz gibi bir işlemi gerçekleştirmenin birden fazla yolu vardır. Benzer şekilde paragraf girintilerini ayarlamak için kullanabileceğimiz yollardan ikisi olan araç çubuğu düğmeleri ve klavye kısayolları şunlardır:

19 Biçim Araç Çubuğu Düğmesi Klavye Kısayolu İşlevi Girintiyi Artır Ctrl+M Paragrafın girintisini bir sekme durağı artırır. Varsayılan ayar olarak, sekme durakları 1,25 cm aralıkta yerleştirilmiştir. Girintiyi Azalt Ctrl+ÜstKrkt+M Paragrafın girintisini bir sekme durağı azaltır. Varsayılan ayar olarak, sekme durakları 1,25 cm aralıkta yerleştirilmiştir. Paragrafın girintilerini Biçim menüsünden açılan Paragraf iletişim kutusunda bulunan Girinti sekmesindeki üç değeri belirleyerek ayarlayabilirsiniz. Bu sekmede Sol kutusu, paragrafın tümünün sol kenar boşluğunun bittiği noktadan itibaren kaç santimetre içerden olacağını, Sağ kutusu, paragrafın tümünün sağ kenar boşluğunun bittiği noktadan itibaren kaç santimetre içerden olacağını belirlemekte kullanılır. Yine Girinti sekmesindeki Özel kutusu, paragrafınızın birinci satırının girintili olup olmayacağını veya birinci satır başlaması gereken yerden başlarken, paragrafın diğer satırlarının birinci satıra göre girintili olup olmayacağını belirlemeye yarar. Aşağıdaki resimde Paragraf iletişim kutusunda Özel kutudan asılı girinti değerini 1,25 cm olarak ayarlandığımızda bu işlemin metni nasıl etkileyeceği önizleme kısmında görülmektedir. Benzer şekilde ilk satır için de buradan değer girilebilir Paragraf içerisindeki satırları tek veya çift aralıklı yapmak. Tipografik kurallara göre, bir satır yazı ile altındaki satırın arasındaki boşluğun ölçüsünü (satır aralığı dediğimiz boşluğu) satırlardaki harflerin büyüklükleri tayin eder. Bir yazının rahatça okunabilmesi için, harflerin birbirine dokunmaması gerekir. Dolayısıyla, matbaacılıkta, 6 punto boyundaki bir harfin, 8 puntoluk bir satıra yerleştirilmesi esastır. Aynı şekilde 8 puntoluk harfler 12 punto, 10 puntoluk harf 14 punto, 12 puntoluk harf 16 punto, 14 puntoluk harf de 18 puntoluk satıra oturmalıdır.

20 Matbaacılıkta, satır aralığının nasıl ölçüleceğine ilişkin değişik kurallar vardır. Word, kullanıcıya hem daktilo tarzı, "tek aralık," "bir buçuk aralık" ve "çift aralık" diye adlandırdığı standart satır aralığı tayin imkânı veriyor; hem de bunu matbaa usulü (masaüstü yayıncılık programları gibi) punto olarak belirtmenizi sağlıyor. Satır aralığı belirlemek için, mevcut bir paragrafı seçin ve Giriş sekmesinde bulunan Satır ve Paragraf Aralığı komutundan veya Paragraf komut grubunda bulunan iletişim başlatıcı komutunu tıklayarak açılacak iletişim penceresinde, Girintiler ve Aralıklar sekmesinden Aralık A alt sekmesinde Satır aralığı olarak gösterilen ölçünün yanındaki seçme okunu tıklarsanız, verebileceğiniz sabit satır ölçülerinin

21 yanı sıra En az, Tam ve Birden çok ç şeklinde üç ayrı ayar yöntemi daha olduğunuu göreceksiniz. Bu üç ayarlanabilir ölçü yönteminden birini seçtiğinizde, bu kutunun hemen sağındaki miktar belirtme kutusunda arzu ettiğiniz punto miktarını yazabilirsiniz. Genellikle bitirme b tezi yazım kılavuzlarında satır aralığı 1,5 satır olarak istenmektedir. Bu yöntemlerden "Enn Az" ile satırın asgari aralığını belirleyebilirsiniz. Bir satırda, birbirinden farklı ölçülerde harfler olursa, Word satır aralığını bu ölçüye bakarak, verdiğiniz miktarın altına indirmez. Tam yöntemi ile satır aralığının içindeki harflerin boyuna göre değişmesini önleyebilirsiniz. Bu yöntemle artistik sayfa tasarımı yapmak mümkündür. Çoklu ölçü yönteminde ise Word, bir paragrafın satırları arasındaa farklı ölçüler uygulayabilir. Bu yöntem de artistik tasarım için gerekli olabilir Paragraf üstündeki veya altındaki boşluğu ayarlamak. Paragrafta satırlara arasındaki mesafeyi ayarlayabildiğimiz gibi, paragraflarr arasındaki aralıkta ayarlanabilmektedir. Paragraflarr arasındaki aralığı belirlemek için, satır aralığında olduğu gibi Giriş sekmesinde bulunann Satır ve Paragraf Aralığıı komutundan veya Paragraf komut grubunda bulunan iletişim başlatıcı komutunu tıklayarak

22 paragrafın üstündeki veya altındaki boşluğu istediğiniz değeri ayarlayabilirsiniz. Tez yazım kılavuzunda aralığın Önce 6 nk ve Sonra 9 nk olması istenmektedir Sekme yerlerini yerleştirme, silme ve sekmeyi kullanmak. Sekmeler, daktilonun revaçta dönemden kalma belgedee dikey hizalama aracıdır. Günümüzde Word tablo, sütun ve grafik özelliklerini kullanarakk hizama imkânının arttırmış olsa da sekmeler hala metin hizalamada çok önemli rol oynamaktadır. Sekme ile tek tek kelimeleri veya paragrafları hizalamak için kullanılır. Word 2010, yedi ayrı tür sekme durağı imkânı veriyor. Biçim Araç Çubuğu Düğmesi İşlevi Sol Sekme Metin sekme durağının sağına doğru kayar. soldan olur. Hizalama Orta Sekme Metin sekme durağınınn orta noktasını referans alarak iki yana eşit kayar. Sağ Sekme Metin sekme durağının soluna doğru kayar. sağdan olur. Hizalama Ondalık Çubuk Sekme İlk Satır Girintisi Sayıların hizalanması için kullanılır. Sayının tam kısmı sağ sekmede olduğu gibi sola kayar, ondalık kısmı ise sol sekmede olduğu gibi sağ kayar. Dikey bir satır oluşturur. Bu düzenleme metnin yatay satırları boyunca uzanan dikey satırlar çizme olanağı sunar. İlk satır girinti özelliğini etkinleştirir. Yatay kaydırma çubuğu üzerinde herhangi bir noktaya tıklayarak İlk Satır Girintisi ayarlayabiliriz.

23 Asılı Girinti Asılı girinti özelliğini etkinleştirir. Yatay kaydırma çubuğu üzerinde herhangi bir noktaya tıklayarak Asılı Girintiyi ayarlayabiliriz. Varsayılan olarak görüntülenmeden cetvelde her 1,25 cm de bir sekme bulunmaktadır. Ekleme noktası Word belgesinin herhangi bir yerindeyken Tab tuşuna basarsak ekleme noktası bir sonraki ekleme noktasına atlar. Yani ekleme noktası bir önceki konumundan 1,25 cm ötelenmiş olur. Ekleme noktasını tekrar eski yerine getirmek için Backspace tuşuna basmamız gerekir. Sekme yöntemiyle hizalama, iki bölümden oluşan bir işlemdir: Önce Word'e, sekme duraklarını (noktalarını) belirlememiz gerekir. Bunun için fare ile sekme noktasını bulunmasını istediğimiz noktada yatay cetvele tıklamamız gerekir sonra klavyede sekme (Tab) tuşuna basarak metnin içine sekme komutları koymanız gerekir: Word'ün sekmeleri, kendisini izleyen kelimenin sola, ortaya, sağa veya içindeki ondalık işaretine hizalanmasını sağlar. Ondalık sekmesi bulunan bir satırda sekmeye bastığınız noktadaki sayıda ondalık işareti yoksa veya rakam yerine harf bulunuyorsa, Word, rakamı da, kelimeyi de tam sayı gibi, sekme noktasının soluna hizalar. Dikey çubuk işaretini elde etmek için klavyede sekme tuşuna basmak (veya başka bir işlem yapmak) gerekmez. Cetvelde sekme durağı koyar gibi, çubuk sekmeyi seçin ve fare işaretçisini cetvelde istediğiniz yere tıklayın. Word, bundan sonraki bütün satırlarda işaretli yere (yazının üstüne bile gelse)

24 satır aralığı ölçüsünde bir dikey çizgi koyacaktır. Bu imkân, daha çok Sekme ile bölünmüş listelerde kullanışlı olabilir. Sekme duraklarını, cetvelden koyabileceğiniz gibi, Biçim menüsünden Sekmeler öğesini seçerek, açılacak Sekmeler iletişim kutundan da koyabilirsiniz: Bu kutuyu, cetvelin alt kenarını veya bir sekme durağını iki kere tıklayarak da açabilirsiniz. Sekmeler iletişim kutusundan sekme durak yerlerini değer girerek ayarlayabiliriz. Herhangi bir değer girip Ayarla düğmesine basarak sekme durağı koyabiliriz. Ayrıca daha önce bahsetmiş olduğumuz 1,25 cm varsayılan sekme durakları için yeni bir değer girebiliriz. Benzer şeklide iletişim kutusunda yer alan Hizalama sekmesinden de sekmenin nasıl hizalı olacağını belirleyebiliriz. Diğer bir sekme olan Öncüden Sekme durağından önceki karakterle sonraki karakter arasını nokta, tireli veya düz çizgi öncüsü ile doldurma imkânı vardır:

25 Bu örnekte, her üç dolgu karakterinin de uygulandığını görüyoruz. Bir paragrafın sekmee duraklarını cetveldeki durakları Fare işaretçisiyle tutarak, cetvelin dışına çekmek suretiylee kaldırabileceğiniz gibi, Sekmeler iletişim kutusundan Temizle T veya Tümünü Temizle düğmesini tıklayarakk da yok edebilirsiniz Bir düzeyli listelerde madde imlerinin uygulanması veya kaldırılması. Listeler hayatımızın her bölümünde yer almaktadır Alışveriş listesi, geziye katılacakların listesini oluştururken veya futbol takımı kurarken listeleri kullanırız. Listeler belge içinde çok kullanışlı öğelerdir. Word 2010 bize bu konuda birçok değişik liste biçimi sunmaktadır. Numaralandırılmış listeler ve madde işaretli listelerr kullanılabilir. Sıralı bilgileriniz varsa, mutlaka numaralandırılmış liste kullanılmalıdır. Bilgilerin sırası önemli değilse, madde işaretli liste daha iyi olabilir. Listeler tek veya çok düzeyli olabilir: Tek düzeyli (veya tek katmanlı), listedeki tüm öğelerin aynı hiyerarşii ve girinti düzeyinde olduğu anlamına gelir; çok düzeyli ise, liste içinde liste bulunduğu anlamınaa gelir. Resimde aralarındaki farkı görebilirsiniz. Word de liste oluşturmanın birden çok yolu vardır. Listeleri yazarken klavye ve kısayol düğmelerinden oluşturabilir, var olan metni listeye dönüştürebilirsiniz. Word de liste oluştururken en yaygın kullanılan yöntem listeyi yazarken otomatik olarak oluşturmaktır. Madde işaretli bir liste gerekiyorsa, yıldız işareti (*) yazıp ardından bir boşluk bırakmanız yeterli olur. Yıldız işareti bir madde işaretine dönüşürr ve liste başlatılır. Listenizin ilk öğesini yazmayı tamamladığınızda ENTER tuşuna basın; bir sonraki satırda yeni bir madde işareti

26 görüntülenecektir. Numaralandırılmış listeleri otomatik olarak oluşturmak için, bir yazıp ardından nokta koyun (1.). Bir diğer yolda listeyi yazmaya başlamadan şeritte bulunan Madde İşaretleri ve Numaralandırma düğmelerine tıklamaktır. Düğmelere tıkladığımızda listeyi oluşturmayı başlatmış olursunuz. Liste maddelerinin sonunda ENTER tuşuna basarak bir sonraki maddeye geçmiş olursunuz. Belgemize Madde İşaretleri ve Numaralandırma Eklemenin en kısa ve basit yolu ekleme noktasını eklemek istediğimiz paragrafa konumlandırmak veya ilgili paragraf veya paragrafları seçerek Giriş sekmesi Şeridindeki İşlem Düğme Numaralandırma Madde İşaretleri Çok Düzeyli Liste düğmelerine tıklamaktır. Bu düğmelere tıkladığımızda Varsayılan Numaralandırma veya Madde İşareti öğesi metne eklenir. Yani renk ve karakter belirleme yoktur. Belge içerisinde daha önceki sayfalarda başlatmış olduğunuz listeye yeni öğe ekleyerek devam ettirebilirsiniz. Metne eklediğiniz yeni liste maddeleri, metne daha önce eklediğiniz listenin devamı olabilir. Bu durumda liste numaralandırmasının kaldığı yerden devam etmesi için yeni maddelerin liste özelliğini Numaralandırma Devam Et şeklinde seçmelisiniz. Eğer yeni maddeler, listenin devamı değil ise Yeniden başlat seçmelisiniz.

27 Listenizin son öğesini de girdikten sonra listeyi durdurmamız gerekir. Liste oluşturmayı durdurmanın en kolay yolu ENTER tuşuna iki kez basmaktır. Listenin sonunda ENTER tuşuna her basışınızda yeni bir madde işareti veya numara elde edersiniz, ancak ENTER tuşuna bir kez daha basarsanız son madde işareti veya numara kaybolur ve yeni satırda yeni bir paragrafa başlayabilirsiniz. Biraz farklı bir şey gerekiyorsa, örneğin listenin ortasındaysanız ve madde işaretinizin altına, üstünde yer alan metinle aynı girinti düzeyinde olan bir metin yazmak istiyorsanız GERİ AL tuşunu kullanın. Bu, madde işaretini kaldırır ancak metin girintisini olduğu gibi korur. Yeni metnin üstündeki metinle değil madde işaretinin kendisiyle hizalanmasını istiyorsanız, GERİ tuşuna yeniden basın. Son olarak, liste girintisinden tümüyle çıkmak için, GERİ tuşuna bir kez daha basın Bütünleşik standart seçenekler içerisinden madde imi veya numaralandırmasını değiştirmek. Varsayılanların dışında Numaralandırma veya Madde İşareti öğesi metne eklemek için Madde İşaretleri düğmesinin yanındaki oku tıklayarak Madde İşareti Kitaplığı'nı açmamız gerekir. Kitaplıktan beğendiğimiz madde işaretini seçebiliriz. Kitaplıkta bulunan tasarımlardan hiç birini beğenmezseniz iletişim kutusunun alt kısmındaki Yeni Madde İşareti Tanımla'yı tıklatarak kendi tasarımınızı oluşturabilirsiniz. Tasarımını yapabileceğiniz iki tür madde işareti vardır: simge ve resim. Simge madde işaretleri yazı tiplerindeki karakterleri kullanır; örneğin, gibi karakterleriyle Webdings ve Wingdings madde işareti simgeleri olarak sık kullanılan yazı tipleridir. Bir yazı tipinin simgelerini kullanabilmeniz için, bu yazı tipinin bilgisayarınızda bulunması gerekir. Bu nedenle, aynı yazı tiplerinin yüklü olmayabileceği başka kullanıcılara göndermek istediğiniz belgelerde çok alışılmadık simgeler kullanmayın. Resim madde işaretleri, bildiğiniz basit, küçük resimlerdir. Resim madde işaretleri için Microsoft Office Online'da çok sayıda tasarım bulunur ve kendi küçük resminizle yepyeni bir madde işareti de oluşturabilirsiniz.

28 Yalnızca madde işaretlerinin ne kadar küçükk olduğunu aklınızda bulundurun ve karmaşık birr görüntü kullanmayı denemeyin. Bir de yerleşik Numaralandırmaa Kitaplığı vardır ve bunu da Maddee İşareti Kitaplığıyla aynıı biçimde kullanabilirsiniz. Kendi numaralandırma veya simge madde işareti stilinizi s oluşturmak için renk gibi yazı tipi özelliklerini değiştirebilirsiniz. Yeni bir tasarımı tasarım eklediğinizde, bu Madde İşareti veya Numaralandı ırma kitaplığında gösterilir ve bu sağ tıklatıp Kaldır'ı tıklatarak kaldırmadığınız sürece kitaplıkta kalır Paragraflara üst ve alt kenar çizgileri, çerçeve çizgisi ve gölge eklemek. Kenarlıklar ve Gölgelendirme düzenlemeleri yazının ve grafik nesnelerinin kenarlıklarının düzenlenmesini ve içerisinin doldurulmasını kapsar. Kenarlıklar, metinin belli bir kısmı için yapılan çerçevedir. Değişik kalınlıklardaki çizgiler seçilerek ve istenilen taraflarından (kenarlarından) metin çerçeve içine alınır. Bu işlem için Giriş sekmesi Paragraf komut grubundaki Kenarlıklar ve Gölgelendirme penceresi kullanılır. komutu ve açılır menüsü ve Kenarlık ve Gölgelendirmee iletişim

29 Ekleme noktasını kenarlık eklemek istediğimiz metin yerleştirerek veya metni ya da öğeyi seçerek araç çubuğundaki Kenarlıklar açılır okuna tıkladığımızda açılan kenarlık seçeneklerinden birini seçerek seçili olan metin veya öğeye kenarlık eklemiş oluruz. Mesela seçmiş olduğunuz bölümün dışını çevreleyen basit bir kenarlık eklemek için Dış Kenarlık düğmesine tıklamamız yeterli olacaktır. Kenarlıklar açılır okuna tıkladığımızda açılan düğmelerin işlevleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

30 Adı Tüm Kenarlıklar Kenarlık Yok Dış Kenarlık Düğme Tanımı Öğeyi bir kenarlıkla çevreler, her öğe arasında yatay ve dikey çizgiler ekler. Kenarlık gösterilmez veya var olanı gizler. Öğeyi bir kenarlık ile çevreler. İç Kenarlık Üst Kenarlık Alt Kenarlık Sağ Kenarlık Sol Kenarlık İç Yatay Kenarlık Dış çerçeve hariç herr öğe arasında yatay çizgiler ekler. Öğeye üst kenarlık ekler. Öğeye alt kenarlık ekler. Öğeye sağ kenarlık ekler. Öğeye sol kenarlık ekler. Seçili metnin iç satırları arasına çizgi ekler. ve dikey Yatay Çizgi İç Dikey Kenarlık Azalan Köşegen Artan Köşegen Fare işaretçisinin konumunda hücre boyunca çizgi ekler. Seçili metnin ortasından geçen dikey bir çizgi ekler. yatay bir Seçili tablo ya da metinn bölgesinde aşağı doğru köşegen bir kenarlıkk çizer. Seçili tablo ya da metin m bölgesinde yukarı doğru köşegen bir kenarlık çizer. Basit kenarlıklar istediğimizi karşılayamıyorsaa daha etkili bir kenarlık eklemek içinn Kutusunu kullanırız. Bu iletişim kutusunu açmak için Biçim menüsünden Kenarlık ve Gölgelendirme öğesini seçeriz. Açılan iletişim kutusundan

31 kenarlıklar ile ilgili pek çok özelliği kullanabilirsiniz. Word 2010 kenarlıklar ile ilgili beş farklı ayar sunmaktadır. Ancak stil, renk ve genişliğini farklı kullanarak sınırsız sayıda kenarlık oluşturabilirsiniz. Bu ayarlar: Yok: gövde metinlerde varsayılan kenarlık türüdür ve metin veya öğede herhangi bir kenarlık bulunmaz. Kutu: metin veya öğede çevreleyen basit bir çizgi şeklinde kenarlık ekler. Gölge: metin veya öğe bir kutuyla çevrilir ve kutunun sağ alt köşesinde gölge vardır. 3 Boyut: metin veya öğeyi etrafında dışarı doğru çıkmış bir resim çerçevesi gibi bir kenarlık ekler. Özel: Yalnızca görüntülemek istediğiniz çizgi parçalarını seçerek sizin istediğiniz görünüşü oluşturmanızı sağlar. İletişim kutusunda bulunan Kenarlıklar sekmesinde bulunan stil kutusundan 25 farklı çizgi stili bulunmaktadır. Kutuda bulunan kaydırma çubuğunu aşağı veya yukarı kaydırarak bu çizgi stillerinden herhangi birini seçebilirsiniz. Çizgi stilini belirledikten sonra isterseniz Renk kutusundan bir renk seçebilirsiniz. Renk kutusunun bulunan açılır oka tıklayarak oradan var olan bir rengi veya diğer çizgi renkleri düğmesine tıklayarak istediğimiz rengi seçebilirsiniz.

32 Renk kutusunun altında bulunan genişlik kutusundan çizginin kaç nokta geniş olacağını belirleyebilirsiniz. Bunun için rengi belirlediğimiz gibi kutunun açılır okuna tıklayarak açılan kutudan çizgi genişliğini seçebilirsiniz. Yapmış olduğumuz bu değişikliklerin nasıl görüneceğini Kenarlık sekmesinin sağ tarafında yer alan Önizleme penceresinden görebilirsiniz. Bunun yanında önizleme penceresinin etrafında bulunan düğmeler ile kısmi kenarlık oluşturabilirsiniz. Yukarıda bulunan Araç çubuğundaki düğmeleri gösteren tabloda kısmi kenarlık uygulanmıştır. Bu tabloda sadece yatay kenarlıklar seçilidir. Kenarlıklar sekmesinde bulunan Seçenekler düğmesine tıkladığımızda açılan pencereden kenarlıkların metinden ne kadar uzaklıkta olacağını belirleyebilirsiniz. Yatay çizgi düğmesinden metinlerinize yatay çizgiler ekleyebilirsiniz. Bunun için yatay çizgi düğmesine tıkladığınızda açılan pencereden belgemizde oluşturmak istediğimiz düzenleme stiline uygun çizgiyi seçebilirsiniz. Word belgesi ile çalışırken bazen bazı kelimeleri veya metnin belli bir yerinin daha fazla dikkat çekmesini isteyebilirsiniz. Veya kendimiz belge oluştururken yazmış olduğumuz metin tam olarak istediğiniz gibi olmadığına yani eksik kaldığına karar verir ve daha sonra bunu tamamlamak üzere buraya bir gölgelendirme ekleyebilirsiniz. Bu işlem için Kenarlıklar ve Gölgelendirme iletişim kutusunda bulunan son sekme Gölgelendirme sekmesi vasıtasıyla yapılır.

33 Gölgelendirme yapmak istediğiniz metin veya paragraf seçiliyken bu sekmeden Dolgu rengini seçtikten sonra Tamam düğmesine tıklayarak bu işlemi yapabilirsiniz. Fakat gölgelendirmenin biraz daha dikkate çekici ve daha güzel görünümlü olmasını istiyorsanız Dolgu rengine Desen ekleyebilirsiniz. Bunun için Stil kutusunda açılır oka tıklayarak önce Stili ve daha sonra da Renk kutusundan da Stilin rengini belirleyebilirsiniz. Yapmış olduğumuz bu düzenlemelerin metin üzerindeki etkisini Önizlemeden görebilirsiniz Belge Biçimlendirme Şimdiye kadar yaptığımız düzenlemeler metin veya paragraf bazındaydı. Hâlbuki belge hazırlarken belgenin kendisiyle ilgili de biçimlendirmeler yapılmaktadır. Örneğin çalışacağımız kâğıdın büyüklüğü, belgenin yönü, kenar boşlukları ve sayfa numarası gibi belgenin tümünü ilgilendiren biçimlendirmeler de yapmamız gerekmektedir Belge yönünü (yatay/dikey) veya kağıt büyüklüğünü değiştirmek. Word belgelerinde sayfa yapısıyla ilgili düzenlemeler Sayfa Düzeni sayfasından gerçekleştirilmektedir. Burada bulunan Sayfa Yapısı komut grubu bu düzenlemelerle ilgili komutları barındırmaktadır.

34 Hazırladığımız belgenin yönlendirmesini düzenlemek için Yönlendirme komutundan Dikey veya Yatay olarak ayarlayabiliriz. Benzer şekilde kâğıdımız boyutu varsayılan kağıt boyutu olan A4 ten farklı bir kağıt boyutu ayarlayacaksakk Boyut açılır menüsünden

35 ayarlayabiliriz. Eğer istediğimiz kağıt boyutuu açılır menüde yoksa Tüm Sayfa Boyutları komutundan veya Sayfa Yapısı komut grubunda bulunan iletişim başlatıcıdan Sayfa Yapısıı iletişim penceresini açarız.

36 Açılan iletişim penceresinde Kâğıt sekmesi Kâğıt boyutundan açılır menüden istediğimiz kâğıt boyutunu seçeriz veya açılır menüde bulunan Özel Boyutu seçerek altında bulunan Genişlik ve Yükseklik değerlerinii elle girebiliriz Tüm belgenin üst, alt, sağ ve sol boşluklarını değiştirmek. Bir paragrafın bütün satırlarınınn kağıdın kenarından itibaren ne kadar içerdenn olacağını belirleyen ölçüye kenar boşluğu (marj) adı verilir. Word'ün varsayılan olarak verdiği kenar boşluğuu ölçüsü, sayfanın dört tarafında da 2,5 cm'dir. Bunu Sayfa Düzeni sekmesindeki Kenar Boşlukları kısayol düğmesinden görebiliriz.

37 Açılan menüde varsayılan olarak beş tane hazır kenar boşluğu olduğu görülmektedir (Normal, Dar, Orta, Geniş ve Yansıtmalı). Kenar boşluklarını ayarlarken bunlardann faydalanabileceğimiz gibi, eğer tez yazım kılavuzunda olduğu gibi isteniyorsa veya istiyorsak bunların dışında da kenar boşluklarını ayarlayabiliriz. Bunun için Sayfa Düzeni sekmesindeki Sayfa Yapısı komut k grubunda bulanan iletişim başlatıcı veya Özel Kenar Boşlukları komutuna tıklayarakk açılacak Sayfa Yapısı iletişim penceresinden ayarlamaa yapabilirsiniz. Yapacağınız düzenlemenin belgede nasıl görüneceğin aynı pencerede bulunan Önzilemeden görebilirsiniz.

38 Bu boşluk dosyalanacak veya ciltlenecek olan belgelerde değişiktir. Kâğıdınn sadece birr yüzüne yazılıyorsa sol kenar boşluğu 3,5 (veya 4) cm; yazı kâğıdın iki yüzüne de basılıyorsa, sayfa numarası tek olan (yani sağdaki) sayfaların sol kenar boşluğu, sayfa numarası çift olan (yani soldaki) sayfaların s sağ kenar boşluğu 3,5 (veya 4) cm'e çıkartılmalıdır. Uygulamalarda kullandığımız Tez yazım kılavuzundaki ölçülerse sol kenar boşluğu 4 cm, sağ kenar boşluğu 2 cm, üst ve alt kenar boşlukları 3 cm olarak istenmektedir Belgeye sayfa sonu işareti eklemek. Belgeye veri girerken bazen başlıklar veya yeni bölümler sayfanın sonuna denkk gelebilir. Bunun için genellikle kullanıcılar Enter tuşuna basarak aşağı kaydırma yöntemini kullanmaktadırlar. Ancak bu yöntem o noktadann önce yeni veri eklediğinizde veya sildiğinizde etkisiz kalmakta ve yeniden düzenleme gerektirmektedir. Bunun için yeni veri eklemeden veya silmeden etkilenmeyecek bir yol olan sayfa sonu işareti kullanılması daha uygun olacaktır. Bununn için Ekle sekmesinde bulunan Sayfalar komut grubundaki Sayfaa Sonu komutu

39 veya Sayfa Düzeni sekmesindeki Sayfa Yapısı komut grubunda bulunan Kesmeler açılır menüsündeki Sayfa komutu kullanılır. Bu komutlara tıkladığımızda yazdırılamayann karakterlerden olan sayfa sonu işareti eklemiş oluruz. Sayfa sonu işaretini kaldırmak istediğimizdee paragraf işareti veya satır s sonu işaretinde olduğu gibi Delete ve Baskspace tuşu kullanılır Belgenin başlık veya dipnot metnini değiştirmek. Word belgelerinde yazma alanınn dışında sayfanın üstünde ve altında başlık ve dipnot eklemek için alanlar bulunmaktadır. Üst ve altt kenar boşluklarında bulunan bu alanlara başlık veya dipnot eklemek için Ekle sekmesindeki Üstbilgi ve Altbilgi komut grubundaki komutlar veya sayfa üst/alt boşluğuna çift tıklama yöntemi kullanılır. Belgeye bulunan başlık eklemek veya mevcut başlığı değiştirmek istediğimizde Üstbilgi açılır menüsünde

40 hazır şablonlardan faydalanabilir veya Üstbilgiyi Düzenle komutunu kullanırız. Bunlardan birini gerçekleştirdiğimizdee Word belgesindeki yazma alanı pasifleşerek saydamlaşır vee Üst ve Alt bilgi alanı aktif olur. Şeritte de Üstbilgi ve Altbilgi Araçları bağlamsal sekmesi görünür. Bu sekmeden başlık ve dipnotlarla ilgili düzenlemeleri yapabiliriz. Başlık ve dipnotu düzenlemenin bir diğer yolu sayfanın üst kısmına veya alt kısmına fare işaretçisiyle çift tıklamaktır. t

41 Başlık ve dipnotlarda tarih, sayfaa numarası, alan bilgisi eklenmesi. Word hazırlanan belgelerde en yaygın kullanılan araçlardan biri de sayfalara sayfaa numarası verilmesi. Sayfa numaraları belgenin Üst ve Alt bilgi alanına eklendiği için Üstbilgi ve Altbilgi Araçları bağlamsal sekmesinde sayfa numarası eklemek için kullanabileceğimiz bir komut bulunmaktadır. Belgeye sayfa numarası verme işlemini en baştan ayarlayarak sayfalar arttıkça otomatik olarak sayfa numarası verme işlemi yaptırabiliriz. Üstbilgi ve Altbilgi Araçları bağlamsal sekmesinde olduğu gibi Eklee sekmesindee Üstbilgi ve Altbilgi komut grubunda Sayfaa Numarası açılır menüsüü bulunmaktadır. Bu menüyü açtığımızda sayfa numarasının sayfa içinde konumunu belirlemek için birçok seçeneğin bulunduğu alt menüler vardır. Bunun yanında koyulmuş olan sayfa numaralarını kaldırmak için menünün en altında bir komut bulunmaktadır. Benzer şekilde eğer ihtiyaç duyulursa belgeye tarih ve saat eklememizi sağlayacak Tarih ve Saat komutu da bulunur.

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 6.HAFTA Kelime İşlemci (Biçimlendirme) Öğr. Gör. Mustafa YILMAZ

Detaylı

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında kağıt boyutu, kenar boşlukları ile ilgili

Detaylı

Word 2007 - Otomatik Düzelt

Word 2007 - Otomatik Düzelt Word 2007 - Otomatik Düzelt Otomatik düzelt penceresinin anlatılması OTOMATİK DÜZELT PENCERESİ OTOMATİK DÜZELT Otomatik Düzelt penceresine iki yoldan ulaşabiliriz. 1. Microsoft Office Düğmesi > Word Seçenekleri

Detaylı

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ Seçili metni yada şekli keser (CTRL+X) Seçili metni yada şekli kopyalar (CTRL+C) Kopyalanmış bilgilerin yapıştırılmasını Özel yapıştır komutu kullanılırsa

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ

TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ Bölüm 4 BÖLÜM 4 MICROSOFT WORD 2010 Doç. Dr. Mehmet ERTAŞ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü mehmetertas@erciyes.edu.tr 1 1. BAŞLANĞIÇ WORD, Microsoft firması tarafından geliştirilmiş Office

Detaylı

OfficeExcelProgramıAnlatımı

OfficeExcelProgramıAnlatımı OfficeExcelProgramıAnlatımı Panoyu Kullanmak Microsoft Office programlarında kopyalama ve taşıma işlemi yapılırken kopyalanan veya kesilen metin, resim vb. kısımlar panoda saklanır. 24 adet kopyalama veya

Detaylı

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI Ms Word bir kelime işlemci programıdır. İçinde bulunan detaylı metin biçimlendirme seçenekleri, ayrıntılı tablo, şekil ve grafik oluşturma başarıları nedeniyle, kendi türünde

Detaylı

12) H 2 O 100m 3 (alt/üst simge) gibi metin ayarlarını nereden yapabiliriz? a-) Giriş Pano b-) Giriş Yazıtipi c-) Giriş Paragraf d-) Giriiş Stiller

12) H 2 O 100m 3 (alt/üst simge) gibi metin ayarlarını nereden yapabiliriz? a-) Giriş Pano b-) Giriş Yazıtipi c-) Giriş Paragraf d-) Giriiş Stiller TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI-2 1) Microsoft Word uygulamasını başlatmanın yolu Başlat Donatılar Microsoft Office Microsoft Word2010 Başlat Microsoft Office Microsoft Word2010 Başlat Programlar

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 5 ÖĞRENME FAALİYETİ 5 5. TABLO İŞLEMLERİ

ÖĞRENME FAALİYETİ 5 ÖĞRENME FAALİYETİ 5 5. TABLO İŞLEMLERİ ÖĞRENME FAALİYETİ 5 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 5 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlanan belgeye uygun tablo oluşturacak, tablo biçimlendirme işlemlerini hatasız yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA 5.1. Tablo

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI

MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI BAŞLARKEN Sunu ile ilgili konuşurken karşımıza 3 kavram çıkmaktadır. Bu kavramlar; SLAYT: Seyirciye göstermek için hazırlanan her sayfaya verilen isimdir. Her slayt

Detaylı

Kelime işlemci programını çalıştırmak için Başlat menüsündeki Tüm Programlar bölümünden tıklamak gerekir.

Kelime işlemci programını çalıştırmak için Başlat menüsündeki Tüm Programlar bölümünden tıklamak gerekir. KELİME İŞLEMCİLER Bilgisayarlarda mektup, rapor, ödev, günlük, makale kısaca her tür metni oluşturmamıza yardımcı olan yazılımlara kelime işlemciler adı verilir. Kelime işlemciler, metni oluşturmanın yanı

Detaylı

Microsoft Word 2010 Uygulama 1

Microsoft Word 2010 Uygulama 1 Microsoft Word 2010 Uygulama 1 1. Bulunduğunuz bilgisayarın Belgelerim klasörü altında adına kendi numaranızı verdiğiniz bir klasör oluşturun. Uygulamaya başlamadan önce Elektronik Destek Sisteminde bulunan

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu -2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Sayfa Görünümünün Değiştirilmesi: Belgenin normal, anahat, taslak, tam okuma sayfası ve web görünümlerinde gösterilmesini

Detaylı

Office 2007 Otomatik Düzelt Seçenekleri

Office 2007 Otomatik Düzelt Seçenekleri Sırasıyla öncelikle; Microsoft Office Düğmesi, Word, Yazım Denetleme, Otomatik Düzeltme ne gireriz. Otomatik Düzelt penceresine girdiğimizde karşımıza aşağıdaki pencere gelecektir. 1.)Otomatik Düzeltme

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile;

Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile; Microsoft Office Word 2010 Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile; Her türlü rapor, dilekçe gibi işleminizi rahatça yapabilirsiniz. Fiyat ve ürün tabloları oluşturabilirsiniz.

Detaylı

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word)

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word) Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word) Konular Word Nedir? Word ile Neler Yapılabilir? Eğitim TV - egitimtv.biz - facebook.com/egitimtv 2 Microsoft Office Nedir? Eğitim TV

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ RESİM EKLEME RESİM EKLEME Kelime işlemci programı, hazırlamış olduğumuz belgenin istenilen yerine resim ekleme özelliğine

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR METİNLERLE ÇALIŞMAK Yazı Yazmak: Word de yazı yazarken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar: 1.Satır sonlarında

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular.

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular. POWERPOINT PROGRAMI GİRİŞ MENÜSÜ Kaydet: Açık olan belgeyi kaydeder. En son yapılan işlemi geri alır. En son yapılan işlemi yineler. Slaytların genel tasarımını değiştirir. Seçili olan kısmı keser. Seçili

Detaylı

MİCROSOFT WORD Giriş. Kelime İşlemci. Dikey Metin Seçme. Girintiler. Seçim işlemi

MİCROSOFT WORD Giriş. Kelime İşlemci. Dikey Metin Seçme. Girintiler. Seçim işlemi MİCROSOFT WORD Giriş Bilgisayarlar insan yaşamına girmeden önce yazı, mektup, kitap, makale gibi dokümanlar, daktilo ve benzeri yazım araçları kullanarak hazırlanırdı. Artık günümüzde bilgisayarların yoğun

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

Bö lü m 6: Kelime İ şlemciler

Bö lü m 6: Kelime İ şlemciler Bö lü m 6: Kelime İ şlemciler Könü 3: Tablö ve Resim Ekleme ve Dü zeltme Hazırlayan: Serdar Engin Koç Bü könü bittiğinde; Belgeye resim, küçük resim, şekil ve SmartArt ekleme Metin kutusu ekleme ve biçimlendirme

Detaylı

MICROSOFT WORD 2007 KELİME İŞLEMCİ. Umut Yalçın - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - Kelime İşlemci 1

MICROSOFT WORD 2007 KELİME İŞLEMCİ. Umut Yalçın - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - Kelime İşlemci 1 MICROSOFT WORD 2007 KELİME İŞLEMCİ Umut Yalçın - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - Kelime İşlemci 1 A) BELGE İŞLEMLERİ Umut Yalçın - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - Kelime İşlemci 2 1. Arayüz ve Görünüm

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı

Word programını kullanırken kullanılan ve bilgisayarı kullanma da hemen her yerde de kullanılabilen bazı kısayollar aşağıdaki gibidir.

Word programını kullanırken kullanılan ve bilgisayarı kullanma da hemen her yerde de kullanılabilen bazı kısayollar aşağıdaki gibidir. Başlarken: Bu belgede Microsoft şirketi tarafından üretilen Office program grubu içerisindeki Kelime İşlemci Programı Microsoft Word ve Microsoft Excel programlarıyla ilgili bilgiler vereceğiz. Bizim bu

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 9.HAFTA Ms Word (Nesneler (Tablo, Resim. Görüntü, Grafik) ve Yazdırma) Öğr.Gör.

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Word Programı Penceresinde Bulunan Elemanların Tanıtımı Menüler,, İçerik ve Uygulamaları Dosya, Düzen ve Görünüm Menülerinin İçerikleri

Detaylı

1 MICROSOF T OFFICE 2010 A GİRİŞ

1 MICROSOF T OFFICE 2010 A GİRİŞ İÇİNDEKİLER V İÇİNDEKİLER 1 MICROSOFT OFFICE 2010 A GİRİŞ 1 Microsoft Office 2010 ile Gelen Yenilikler 1 Metin Efektleri 2 Akıllı Kopyala - Yapıştır Fonksiyonu 2 Fikirlerimizi Daha Görsel Olarak İfade

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR

MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR 1.Microsoft Word uygulamasını başlatmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Başlat Tüm Programlar - Microsoft Office B) Başlat Ayarla r- Microsoft Office C) Başlat Tüm Programlar

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 11 MICROSOFT POWER POINT - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Boş sunu

Detaylı

1. ARAYÜZ. 1.1. Çalışma Alanı

1. ARAYÜZ. 1.1. Çalışma Alanı 1. ARAYÜZ Arayüz, Türk Dil Kurumu nun Büyük Türkçe Sözlüğü ne göre; bilgisayar yazılımlarının kullanıcı tarafından çalıştırılmasını sağlayan, çeşitli resimlerin, grafiklerin, yazıların yer aldığı ön sayfa

Detaylı

SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI

SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

WORD KULLANIMI

WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE q OFFICE DÜĞMESİ q HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU q MENÜLER q ŞEKİL, RESİM EKLEME q TABLO EKLEME q ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

"Her zaman düzeltme öner" seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin "Öneriler" bölümünde düzeltme önerir.

Her zaman düzeltme öner seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin Öneriler bölümünde düzeltme önerir. ARAÇLAR: Yazım ve Dilbilgisi (F7): Yazılan belgede bulunan yazım hatalarını bulmak için kullanılır. Microsoft'un hazırladığı Office programı ile birlikte bilgisayara yüklenen sözlük (custom.dic) kullanılanarak

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WORD 2010 İÇERİK 1. 2. 3. 4. 5. Genel bilgiler Wrd ile neler yapabilirsiniz? Wrd penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Belgeler ile ilgili işlemler 6. Yeni bir belge luşturmak Varlan bir

Detaylı

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI 1) Aşağıdaki birimlerden hangisi ile bilgisayara veri girişi yapılabilir? A) Monitör C) Klavye B) Yazıcı D) Çizici 8) Aşağıdakilerden hangisi onay tuşudur? A) Enter

Detaylı

MS Publisher Kullanım Hatırlatmaları

MS Publisher Kullanım Hatırlatmaları MS Publisher Kullanım Hatırlatmaları Publisher bültenler, broşürler, Web siteleri, kartvizitler, kartpostallar, tebrik kartları, ortam etiketleri ve daha fazlasıyla ilgili tasarımlar içerir. Yayına başlamak

Detaylı

3. BELGE DENETİMİ. Bu bölümde belge denetimi için gerekli olan yazım, dil bilgisi ve dil ayarlarını öğreneceğiz.

3. BELGE DENETİMİ. Bu bölümde belge denetimi için gerekli olan yazım, dil bilgisi ve dil ayarlarını öğreneceğiz. 3. BELGE DENETİMİ Bu bölümde belge denetimi için gerekli olan yazım, dil bilgisi ve dil ayarlarını öğreneceğiz. 3.1. Dil Ayarları Open office dünyanın her yerinde kullanılan bir ofis türüdür. İşletim sistemin

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 1 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU :

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : ALAN : ORTAK MODÜL : DOKÜMAN HAZIRLAMA SÜRE : 40 /32 ÖN KOŞUL : Ön koşulu yoktur. AÇIKLAMA : Bu modül bilgisayar ve donanımlarının sağlandığı ortamda uygulamalı olarak işlenmelidir.

Detaylı

2. Belgeye Metin Ekleme

2. Belgeye Metin Ekleme METİN İŞLEMLERİ Flashta 2 çeşit metin vardır:1)tlf metni 2)Klasik metin 1)TLF Metni : CS5 ile başlayan metin türü. TLF metni FLA dosyanızın yayınlama ayarlarında ActionScript 3.0 ve Flash Player 10 veya

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

WORD 2010 PROGRAMI 1-miseR 2-miseR Pencere Durum Düğmeleri: Başlık Çubuğu:

WORD 2010 PROGRAMI 1-miseR 2-miseR Pencere Durum Düğmeleri: Başlık Çubuğu: Resim-2 Resim-1 WORD 2010 PROGRAMI Word programı metin oluşturma programıdır. Bu metin oluşturma işleminin yanında resim, şekil, tablo, grafik, wordart gibi birçok nesne ekleyerek çeşitli belgeler ortaya

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK 1. BELGE İŞLEMLERİ... 1 1.1. Arayüz ve Görünüm Ayarları... 1 1.1.1. Genel Görünüm... 1 1.1.2. Belge Görünümleri... 2 1.1.3. Yakınlaştırma...

Detaylı

Excel 2007 Çalışma Soruları

Excel 2007 Çalışma Soruları Excel 2007 Çalışma Soruları 1) Çalışma sayfasının sekme rengi hangisi ile değiştirilir? a) Ekranın altında yer alan sayfa adı sekmesi çift tıklanarak b) Sayfa adı sekmesi üzerinde farenin sağ tuşu-sekme

Detaylı

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER MICROSOFT EXCEL - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel Bilgiler Excel penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Temel Kavramlar Çalışma kitabı ile ilgili işlemler Çalışma sayfası

Detaylı

Bo lu m 7: Hesap Tabloları

Bo lu m 7: Hesap Tabloları Bo lu m 7: Hesap Tabloları Konu 1: Dosya, Tablo ve Grafik Oluşturma Hazırlayan: S.Engin Koç Bu konu bittiğinde; Dosya oluşturma ve tabloya şekil verme Tabloya sütun, satır ekleme ve hücreleri biçimlendirme

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar)

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) İnternete Bağlanma: İnternette, için tarayıcı adı verilen programlar ile gezinti yapılır. Pek çok tarayıcı program vardır. İnternet

Detaylı

Metin İşlemleri, Semboller

Metin İşlemleri, Semboller Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu Metin İşlemleri, Semboller NBP108 - GRAFİK ANİMASYON il Öğr.Gör. Salih ERDURUCAN 1 / 13 3. METİN İŞLEMLERİ 3.1. Metin Aracı Animasyon yazılımı yazı yazmak

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

Tablo Özellikleri Penceresi

Tablo Özellikleri Penceresi Tablo Özellikleri penceresine ulaşabilmek için öncelikle bir tablo oluşturmamız gerekmektedir.ekle menüsünde yer alan Tablo seçeneğine tıklıyoruz ve tablomuzu oluşturuyoruz. Tablomuzu oluşturduktan sonra

Detaylı

Microsoft Word 2010 Soruları

Microsoft Word 2010 Soruları Microsoft Word 2010 Soruları 1) Microsoft Word uygulamasını başlatmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? Başlat Donatılar Microsoft Office Microsoft Word2010 Başlat Microsoft Office Microsoft Word2010

Detaylı

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ(27s)... 1 BÖLÜM 2 BİÇİMLENDİRME(18s)... 1 BÖLÜM 3 BELGE DENETİMİ(5s)... 1 BÖLÜM 4 SAYFA YAPISI(16s)... 1 BÖLÜM 5 TABLO İŞLEMLERİ(10s)...

Detaylı

NOT: BU BELGEYİ OKUMADAN LÜTFEN YAZILIMI YÜKLEMEYE ÇALIŞMAYIN.

NOT: BU BELGEYİ OKUMADAN LÜTFEN YAZILIMI YÜKLEMEYE ÇALIŞMAYIN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE programını yükleme Sayfa 8: INSITE programını kaldırma NOT: BU BELGEYİ OKUMADAN LÜTFEN YAZILIMI YÜKLEMEYE ÇALIŞMAYIN. AÇABİLİR. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM HATALI

Detaylı

OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ

OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ Çalışma Kitapları Oluşturmak OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ Var olan verilerinizin hiçbiriyle ilişkili olmayan verileri toplamak ve depolamak istediğinizde, yeni bir çalışma kitabı oluşturmanız gerekir.

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Publisher 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu En sevdiğiniz komutları

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 5. 6. HAFTA KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI (MİCROSOFT WORD)

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 5. 6. HAFTA KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI (MİCROSOFT WORD) BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 5. 6. HAFTA KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI (MİCROSOFT WORD) Kelime İşlemi Programı Nedir? Kelime işlemci terimi, 1970 ve 1980'li yıllarda popüler olan elektronik yazı makinelerine denilmektedir.

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MİCROSOFT OFFİCE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI (CEVAPLAR belgenin sonundadır) 1. Microsoft Word programını çalıştırmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? a) Başlat Programlar Microsoft Office b) Başlat

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE WORD SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE WORD SORULARI MİCROSOFT OFFİCE WORD SORULARI 1. Microsoft Word programını çalıştırmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? a) Başlat Programlar Microsoft Office b) Başlat - Ayarlar c) Başlat - Programlar - Donatılar d)

Detaylı

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1 BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1. Aşağıdakilerden hangisi Word Programının tanımıdır? A) Hesap Programıdır. B) Tablo Grafik Programıdır. C) Kelime İşlem Programıdır. D)

Detaylı

PAKET PROGRAMLAR DERSİ

PAKET PROGRAMLAR DERSİ PAKET PROGRAMLAR DERSİ Dersin Modülleri Kelime İşlemci Programı Elektronik Tablolama Programı Sunu Hazırlama Programı Internet ve e-posta Yönetimi Kazandırılan Yeterlikler Kelime işlem programını kullanmak

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı

EDL103 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

EDL103 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ 3. HAFTA EDL103 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu OFFİCE PROGRAMLARI WORD 2010 GÖRÜNÜM WORD İLE

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 4. SAYFA YAPISI

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 4. SAYFA YAPISI ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda hazırlamıģ olduğunuz belgenin özelliğine göre sayfa yapısı ve yazdırma ayarlarını hatasız yapabileceksiniz. ARAġTIRMA

Detaylı

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ MİCROSOFT WORD 2007 ÇALIŞMALARI

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ MİCROSOFT WORD 2007 ÇALIŞMALARI 1 2 3 Microsoft Office Word Belgesinde çalışmamızı tamamladıktan sonra simgesine tıkladığımızda açılan menüde dosyamızı kaydedebiliriz veya yazıcıdan çıktısını alabiliriz. Çalışmamızda değişiklik yapmak

Detaylı

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazdır Menüsü Yazdır menüsü resimli anlatım. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazıcıdan çıktı almadan önce, çıktısını aldığımız belgenin son bir kontrolünü yapmak için baskı önizleme yapmak bir alışkanlık

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

Yine benzer şekilde hücreler içine yazılan yazıların renklerini değiştirebiliriz. Bunun için tüm satırı veya sütunu yine fareyle seçmek durumundayız.

Yine benzer şekilde hücreler içine yazılan yazıların renklerini değiştirebiliriz. Bunun için tüm satırı veya sütunu yine fareyle seçmek durumundayız. 2. EKLE SEKMESĐ TABLO EKLEMEK: Sayfamıza tablo eklemek için, TABLO butonuna bastıktan sonra açılan pencereden kaç sütün ve kaç satırlık bir tablo oluşturacağımızı belirliyoruz. Fareyi sürüklemek, tablonun

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 İÇERİK Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu oluşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varolan bir sunuyu açmak

Detaylı

BİÇİMLENDİRME. Bu bölümde yazdığınız metin üzerinde her türlü şekillendirme yapmayı öğreneceksiniz.

BİÇİMLENDİRME. Bu bölümde yazdığınız metin üzerinde her türlü şekillendirme yapmayı öğreneceksiniz. Word-Biçimlendirme BİÇİMLENDİRME Bu bölümde yazdığınız metin üzerinde her türlü şekillendirme yapmayı öğreneceksiniz. Metin Biçimlendirme Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

6. NESNE İŞLEMLERİ 6.1. Resim Ekleme Ekle Çizimler Resim Küçük Resim : Ekle Resim Ekle : Ekle Çizimler 6.2. Şekil Ekleme Ekle Çizimler şekiller

6. NESNE İŞLEMLERİ 6.1. Resim Ekleme Ekle Çizimler Resim Küçük Resim : Ekle Resim Ekle : Ekle Çizimler 6.2. Şekil Ekleme Ekle Çizimler şekiller 6. NESNE İŞLEMLERİ Bu bölümde nesnelerin nasıl eklendiğini ve nasıl biçimlendirildiğini öğreneceğiz. 6.1. Resim Ekleme Kelime işlemci programı, hazırlamış olduğumuz belgenin istenilen yerine resim ekleme

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım 5.SINIF 2.DÖNEM 2.SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1) Bilgisayarlarda bilgileri depolamak için hangi donanım birimi kullanılır? A) Ram B) Ana kart C) CD-rom D) Sabit disk 2) Bilgisayarlarda işlenen bilgileri Ekrana

Detaylı