KEMERKÖY ve YENĠKÖY TERMĠK SANTRALLERĠNĠN RADYASYON ve KONVANSĠYONEL KĠRLETĠCĠ KAYNAKLI SAĞLIK RĠSKLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KEMERKÖY ve YENĠKÖY TERMĠK SANTRALLERĠNĠN RADYASYON ve KONVANSĠYONEL KĠRLETĠCĠ KAYNAKLI SAĞLIK RĠSKLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ"

Transkript

1 KEMERKÖY ve YENĠKÖY TERMĠK SANTRALLERĠNĠN RADYASYON ve KONVANSĠYONEL KĠRLETĠCĠ KAYNAKLI SAĞLIK RĠSKLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Tayfun BÜKE 1 Aylin Çiğdem KÖNE 2 1 Muğla Üniversitesi, Fizik Bölümü, Muğla, tbuke@mu.edu.tr 2 Muğla Üniversitesi, İktisat Bölümü, Muğla, ckone@mu.edu.tr Bu çalışmanın amacı, Muğla bölgesinde bulunan Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine ait konvansiyonel ve radyoaktif kirleticilerden kaynaklanan sağlık etkilerinin ve bu etkilerin parasal değerlerinin araştırılmasıdır. Çalışmada etki geçiş yöntemi kullanılmıştır. Hesaplarda konvansiyonel birincil kirleticilerden partikül madde, azot oksitler ve sülfür dioksit debilerinin aynı anda bir nokta kaynaktan çevreye yayılmasında, AIRPACTS programı kullanılmış; ikincil konvansiyonel kirletici debileri, azot ve sülfat aerosolleri de ayrıca göz önüne alınmıştır. Radyoizotop ( 226 Ra, 232 Th, 40 K ve 238 U) aktivitelerinin çevreye yayınımında ise CAP88-PC bilgisayar kodu kullanılmıştır. Belirtilen kirletici konsantrasyonlarının lokal ve bölgesel ölçekte hesaplanmasında, 16 rüzgâr yönünde bulunan nüfus yoğunlukları ile iklim koşulları dikkate alınmıştır. Radyasyon kaynaklı sağlık etkilerinin belirlenmesinde, Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu tarafından belirtilen sağlık risk katsayıları; konvansiyonel kaynaklı sağlık etkilerinin belirlenmesinde, Avrupa Birliği Enerji Dışsallıkları Projesi nde belirtilen doz etki katsayıları kullanılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin sağlık etkilerinin toplam parasal değerleri sırasıyla sabit fiyatlarla yıllık $3,601,000 ve $1,553,000 dır. Bu maliyetlerin, Yeniköy termik santrali için %63 ü, Kemerköy termik santrali için ise %48 i ikincil konvansiyonel kirleticilerden kaynaklanmakta olup her iki santral içinde radyasyon kaynaklı maliyetlerin, konvansiyonel kaynaklı maliyetlerin yanında ihmal edilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir.

2 1.GĠRĠġ Linyit ile çalışan termik santraller elektrik üretimi ile ekonomiye önemli katkılar sağlarken, santrallerden çevreye yayılan konvansiyonel kirletici ve radyasyon debilerine bağlı olarak çevresel sorunlara da sebep olabilmektedirler [1]. Enerji üretimi ve tüketimi sonucu oluşan kirlilik ya da atıkların yol açtığı kirlilik üreticilerin maliyetlerinde ya da tüketicilerin ödedikleri piyasa fiyatlarında görünmez; bir diğer ifadeyle kirlilik piyasa fiyatlarına yansımaz. Ancak, kirliliğin ortaya çıkardığı etkiler özellikle üretim birimine yakın bölgelerde yaşayan insanların yaşamını önemli ölçüde etkiler. Bu tip olumsuz dışsal etkilerin (negatif dışsallıkların) herhangi bir tazminat ödenmeden yükletilmesi nedeniyle bireylerin refahlarında kayıplar (örneğin sağlığın olumsuz etkilenmesi, hastalık ve ölüm oranlarında artışlar v.b.) meydana gelir. Günümüzde, çevre bilinci yüksek toplumlarda, termik santrallerde üretilen elektrik enerjisinin maliyet hesaplamalarında negatif dışsallıkların hesaba katılması konusunda toplumsal baskılar giderek önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, dışsal maliyetleri ortaya koymak için ölçümlerle belirlenen çevresel etkilerin parasallaştırması görece yeni, ancak önemli bir çalışma alanını oluşturmaktadır [2, 3]. Yeniköy (2x210 MW) ve Kemerköy (3x210 MW) termik santralleri, Türkiye linyit rezervlerinin önemli bir kısmına sahip Muğla da bulunan üç termik santralden iki tanesidir ve bu linyit kömürlerinde 226 Ra, 232 Th, 40 K ve 238 U radyoizotopların doğal olarak bulunduğu değişik yöntemleri kullanan ölçümlerle ortaya konmuştur 4 6. Termik santrallerde yüksek sıcaklıklarda yakılan linyit kömürünün bileşimindeki uranyum ve diğer radyoizotoplar zenginleşmiş olarak küle geçer. Ağır küllerin bir bölümü tam yanmamış organik maddeler ile birlikte dip külü olarak ocak tabanına düşerken, hafif küller sıcak gazlarla birlikte bacaya taşınır ve uçucu külü oluşturur. Termik santrallerin elektro-filtrelerinin verimine bağlı olarak bir miktar uçucu kül ile birlikte radyoizotoplar [7]; konvansiyonel kirletici tutucu sistemlerin verimlerine bağlı olarak ise belirli miktarlarda partikül madde (PM 10 ), azot oksitler (NO x ) ve sülfür dioksit (SO 2 ) gibi konvansiyonel kirleticiler atmosfere yayılır [8]. Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde partikül tutucu ve baca gazı arıtma kontrol sistemleri mevcut iken NO x önleyici kontrol sistemleri bulunmamaktadır. Santrallere ve kullandıkları linyite ait özellikler Tablo 1 deki gibidir [8 11]. Tablo 1: Santral ve linyit özellikleri Özellik Yeniköy Kemerköy Santral yaşı Yıllık yakıt tüketimi (milyon ton) Linyit ısıl değeri (kcal/kg) 1,750 1,750 Linyit sülfür oranı (%) Linyit kül oranı (%) Linyit nem oranı (%) Santral kullanma faktörü (%) Baca yüksekliği (m) Bacanın çıkış iç çapı (m) Toz emisyonu baca çıkış hızı (m/s) Çıkıştaki gaz sıcaklığı (K) Santral enerji üretimi (GWh)

3 Bu çalışmada, araştırma konusu olan Yeniköy ve Kemerköy linyit santrallerine ait konvansiyonel ve radyoaktif kirleticilerden kaynaklanan sağlık etkileri ve sağlık etkilerinin parasal değerleri etki geçiş yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Konvansiyonel birincil kirleticilerden, PM 10, NO x ve SO 2 debilerinin aynı anda bir nokta kaynaktan çevreye yayılmasında, Uluslararası Atom Enerjisi tarafından geliştirilen AIRPACTS programı [12]; radyoizotop ( 226 Ra, 232 Th, 40 K ve 238 U) aktivitelerinin çevreye yayınımına ilişkin hesaplamalarda CAP88-PC bilgisayar kodu [13] kullanılmıştır. Söz konusu programlar ile santral çevrelerindeki kirletici konsantrasyonları lokal ve bölgesel ölçekte hesaplanmış, bu konsantrasyonların sağlık riskleri belirlenmiş ve parasallaştırılmıştır. Hesaplarda ikincil konvansiyonel kirletici debileri azot ve sülfat aerosolleri de göz önüne alınmıştır. 2. RADYASYON KAYNAKLI SAĞLIK RĠSKLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ CAP88-PC bilgisayar kodu Gaussion dağılım modelini kullanarak, maksimum altı kaynaktan yayınlanan radyoizotopların atmosferdeki dağılımlarını inceler. Programda duman yükselmesi için momentum, yüzdürme kuvvetleri ve sabit seçenekleri bulunmakta olup maksimum altı kaynağa kadar noktasal veya alansal tip kaynak seçenek olarak kullanılmaktadır. Herhangi bir ortamdaki radyoizotop konsantrasyonları ve bu konsantrasyonların bölge halkı üzerinde neden olabileceği radyasyon dozlarının hesaplanmasında 80 km yarıçaplı bir dairesel bölge için, 16 rüzgâr yönünde, yerel hava koşulları, bölgenin coğrafi durumu ve yerleşim birimlerinin nüfus yoğunlukları göz önüne alınmaktadır. Ölçümlerden kaynaklanan hata payını en aza indirmek amacıyla literatürde verilen [4 6] ölçülmüş maksimum 226 Ra, 232 Th, 40 K ve 238 U radyoizotop aktivite ortalamalarının santral bacalarından çevreye yayılması sonucu her bir santral çevresinde 80 km yarıçap içerisinde 16 rüzgâr yönünde ve her rüzgâr yönü için tanımlanmış 20 bölgede yaşayan topluluğun maruz kaldığı etkin kolektif radyasyon dozu hesaplanmıştır. Hesaplar her santral ve çevresi için ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Santraldan çevreye yayılan yıllık i. radyoizotop aktivitesi [ Q i :Bq/yıl]; aşağıdaki gibi hesaplanır. Q i ma L (1) i Denklem (1) de, m A i L : toz emisyon debisi (kg/yıl) : uçucu kül örneklerinde ölçülen i. radyoizotop aktivitesi (Bq/kg) : santral kullanma faktörü (%) dür. Hesaplar sırasında, çalışma bölgesinde 16 rüzgâr yönünde saatlik adımlarla yıllarını kapsayan meteorolojik verilerin ortalaması programda giriş verisi olarak kullanılmıştır [14]. Tablo 2 de verilen giriş verileri kullanılarak [4 6,14 16] santral çevresinde hesaplanan kolektif etkin doz değerleri Tablo 3 te verilmiştir.

4 Tablo 2: CAP88-PC kodunda kullanılan giriģ verileri Santral Verisi Yeniköy Kemerköy Yıllık ortalama yağış miktarı (cm/yıl) Yıllık ortalama sıcaklık ( o C) Yıllık ortalama rüzgar hızı(m/s) Bulut karışım yüksekliği (m) Kirletici Emisyonları PM 10 (kg/saat) NO x (kg/saat) SO 2 (kg/saat) Maksimum ölçülmüş radyoizotop aktiviteleri 226 Ra (Bq/kg) 232 Th (Bq/kg) 40 K (Bq/kg) 238 U (Bq/kg) Kişi başına yıllık et tüketimi, (kg/yıl) Kişi başına sebze tüketimi (kg/yıl) Kişi başına yıllık tahıl tüketimi (kg/yıl) Kişi başına yıllık süt tüketimi (L/yıl) Tablo 3: Kolektif doz değerleri (kiģi.sv/yıl) Santral adı Kolektif doz Yeniköy 3.15x10-4 Kemerköy 3.77x10-4 Tablo 3 te verilen kolektif etkin doz değerleri, Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu [17] tarafından yayınlanan risk katsayıları kullanılarak 80 km yarıçapındaki her çalışma bölgesindeki yıllık ölümcül kanser, tedavi edilebilir kanser ve kalıtımsal etki vakaları her bir santral için hesaplanmış ve sonuçlar Tablo 4 te gösterilmiştir. Tablo 4: Türüne göre sağlık vakaları (olay/yıl) Sağlık Etkisi Yeniköy Kemerköy Ölümcül kanser 1.58x x10-5 Tedavi edilebilir kanser 3.15x x10-6 Kalıtımsal etki 4.10x x10-6 Sağlık birim etki maliyetleri çeşitli ülkelerde istatistiksel ömrün parasal değeri esas alınarak ölçülmekte ve bu değerin belirlenmesinde kişilerin ölüm riskinin azaltılması için ödeme istekleri ölçülmeye çalışılmaktadır. Ödeme isteğinin belirlenmesinde farklı yöntemler bulunmakla birlikte koşullu değerleme yöntemi son çalışmalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık etkilerinin parasallaştırılması aşamasında NUKPACTS modelinde [18] yer alan ve Denklem 2 de gösterilen ifade kullanılmıştır. Denklem 2 sağlık etkilerinin birim maliyetleri bilinmeyen ülkeler için söz konusu maliyetlerin sağlık etkilerinin birim maliyetleri bilinen ülkeler üzerinden hesaplanmasını sağlamaktadır.

5 D Y PPPGNP E Y DX (2) PPPGNP X Denklem (2) de, D Y D X PPPGNP Y PPPGNP X E : birim etki maliyeti bilinmeyen ülke : birim etki maliyeti bilinen ülke : birim etki maliyeti bilinmeyen ülkeye ait gayri safi milli hasıla (Satın Alma Gücü Paritesine göre) : birim etki maliyeti bilinen ülkeye ait gayri safi milli hasıla (Satın Alma Gücü Paritesine göre) : PPPGNP göre kayıpların esneklik katsayısı Bu çalışmada NUKPACTS bilgisayar programında Kanada için 2000 yılı US$ bazında verilen sağlık etkisi birim maliyetleri kullanılarak Denklem (2) den Türkiye için ölümcül kanser, tedavi edilebilir kanser ve kalıtımsal etki vakalarına ait birim maliyetler hesaplanmış; sonuçlar Tablo 5 te verilmiştir. Tablo 5 teki maliyetler kullanılarak santral bölgelerinde hesaplanan radyoaktif kirliliğin her sağlık etkisi için toplam maliyetleri Tablo 6 da yer almaktadır. Tablo 5: Radyoaktif kirliliğin birim etki maliyetleri (US $2000/kiĢi) Sağlık Etkisi Kanada Türkiye Ölümcül kanserin istatistiki 1.73x x10 5 parasal değeri Ölümcül kanserin yaşam 7.73x x10 5 kaybının parasal değeri Tedavi edilebilir kanser 5.77x x10 5 Kalıtımsal etkiler 1.73x x10 5 Tablo 6: Santrallerin radyoaktivite kaynaklı sağlık maliyetleri (US $2000/yıl) Sağlık Etkisi Yeniköy Kemerköy Ölümcül kanserin istatistiki parasal değeri Ölümcül kanserin yaşam kaybının parasal değeri Tedavi edilebilir kanser Kalıtımsal etkiler KONVANSĠYONEL KĠRLETĠCĠ KAYNAKLI SAĞLIK RĠSKLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ AIRPACTS programı, fosil yakıtlı termik santrallerden, atmosferik dağılım ile havaya ve sulara bulaşmış olan konvansiyonel kirleticilerin insan sağlığı, tarımsal ürünler ve binalar üzerindeki etkilerini etki geçiş yöntemi [19-21] ile fiziksel ve ekonomik olarak hesaplayan bir bilgisayar programıdır. Program Simple Uniform World Model (SUWM), Robust Uniform World Model (RUWM) ve QUick Estimation of Respiratory health Impacts (QUERI), olmak üzere üç farklı modelden

6 oluşmaktadır. Bu modeller içerisinde en gelişmişi olan QUERI modeli lokal bazda hücre üzerinden hesap yapabilmektedir [12, 22 ]. SUWM modelinde etki geçiş yaklaşımı çerçevesinde I sağlık etkisi aşağıdaki denklemden hesaplanır. I ( r) F ( r, C( Q)) da (3) alan er Denklem (3) te, (r ) : r noktasındaki etki altındaki nüfus yoğunluğu F er Q C A : doz etki katsayısı : kirletici debisi : r noktasında Q kirletici debisine bağlı hesaplanmış kirletici konsantrasyonu : etki alanı Değişken parametrelerin sabit olduğu kabul edilirse Denklem (3) aşağıdaki biçimi alır: I f ERQ (4) k Denklem (4) te, Q : kirletici debisi f ER : doz etki katsayısı : üniform etki altındaki nüfus yoğunluğu (1000 km) K : atmosferde yayılan kirleticinin tükenme hızı SUWM modeli etki altındaki bölgeyi lokal olarak ele alamamakta ve ayrıntılı kaynak emisyon bilgilerini kapsamamaktadır. SUMW modeli kullanılarak geliştirilen QUERI modeli çalışma alanını lokal ve bölgesel olarak iki bölgede ele almakta ve lokal bölgeyi 5x5 km 2 lik hücrelere bölmektedir [12,22]. QUERI programında herhangi bir kirleticinin insan topluluğu üzerindeki doz etki katsayısı Denklem (5) ile hesaplanmaktadır [12, 22]. DEF = IRR x Incidence f POP (5) Denklem (5) te, DEF : doz etki katsayısı (olay/yıl.kişi. μg/m 3 ) IRR : risk yüzdesi (%/μg/m 3 ), Incidence : tekrar seviyesi (olay/yıl.kişi) f POP : etki altındaki nüfus oranı (%) QUERI programında, konvansiyonel kirleticilerin sağlık etkilerinin parasallaştırılmasında Denklem (2) kullanılmaktadır. Bu çalışmada, AIRPACTS programının en gelişmiş modeli olan QUERI modeli kullanılmıştır. Konvansiyonel birincil kirleticiler olarak her iki santral için ölçülmüş PM 10, NO x ve SO 2 kirleticileri

7 (Tablo 2) [16] ve ikincil kirleticiler olarak bunların sebep olduğu ve özellikle uzun mesafelere kadar ulaşabilen azot ve sülfat aerosolleri hesaba katılmıştır. Santrallerin konvansiyonel yıllık kirletici emisyonları, ölçülmüş saatlik konvansiyonel kirletici emisyon değerleri ve santral yıllık kullanma faktörlerinden (Tablo 1) hesaplanmıştır. Her bir santralin yıllık kullanma faktörleri ise 2002 ile 2009 yılları ortalamasıdır. Bu çalışmada, QUERI modelinin izin verdiği merkezde santral olmak üzere lokal olarak kenar uzunluğu 100 km lik bir kare içerisinde 25 km 2 lik kare alanlardan oluşan 400 hücrede çalışılmıştır. Her hücredeki nüfus dağılımında 2010 yılı değerleri kullanılmıştır [23]. Her çalışma bölgesi için meteorolojik verilerin programa okutulduğu meteorolojik veri dosyaları hazırlanmıştır. Meteorolojik veri dosyaları saatlik 16 rüzgâr yönünde, rüzgâr yönleri, rüzgâr hızları, ortalama sıcaklıklar ve atmosferik kararlılık sınıflarını içermektedir. Meteorolojik veri dosyaları, yılları ortalamalarından hareketle her santral bölgesi için Meteoroloji Genel Müdürlüğü nden sağlanmış olan meteoroloji verilerinin [14] işlenmesi sonucu hazırlanmıştır. PM 10, NO x, SO 2, azot ve sülfat aerosollerinin atmosferde yayılım tükenme hızları meteorolojik koşullara göre değişiklikler göstermektedir [24]. Bu nedenle Muğla bölgesine uygun meteorolojik şartlar için verilen değerler atmosferde yayılım tükenme hızları giriş verisi olarak kullanılmıştır. PM 10, NO x, SO 2, azot ve sülfat aerosolleri için atmosferde yayılım tükenme hızları sırasıyla (m/s), (m/s), (m/s), (m/s), (m/s) dir [24]. Kirleticilerin sağlık etkilerinin belirlenmesinde kullanılacak sağlık etkisine ait doz etki katsayılarının biliniyor olması gerekmektedir. Bu nedenle santral bölgelerine uygun doz etki katsayılarının belirli yaklaşımlar altında kullanılabileceği SO 2 için kısa dönem ölümler, solunum ile ilgili hastane girişleri sağlık etkisi olarak kullanılırken; PM 10, azot ve sülfat aerosolleri için ise uzun dönem ölümler ve solunum ile ilgili hastane girişleri sağlık etkisi olarak kullanılmıştır. Konvansiyonel kirleticilerden kaynaklanan her bir sağlık etkisi Denklem (4) te, Denklem (5) kullanılarak hesaplanmıştır. Denklem (5) teki IRR değeri için ExternE projesinde [3] verilen değerler kullanılırken, ilgili hastalığın santral bölgesinde oluşum oranının belirlenmesinde Muğla bölgesi için mevcut sağlık istatistiklerinden yararlanılmıştır [25]. Türkiye için sağlık birim etki maliyetleri AIRPACTS programında [12] Avrupa Birliği-15 ülkeleri için 2000 yılı US$ bazında verilen sağlık etkileri birim maliyetleri kullanılarak Denklem (2) den hesaplanmıştır. Sağlık etkilerine göre doz etki katsayıları ve birim maliyetleri Tablo 7 de verilmektedir [12, 25, 26]. Tablo 7: Konvansiyonel kirleticilere ait doz etki katsayıları ve birim maliyetler Kirletici Sağlık kategorisi DEF olay/(yıl.kiģi.µg/m 3 ) Birim maliyet (US $2000/vaka) PM x x ,854 1,926 SO 2 Kısa dönem ölümler 2.58x x ,828 1,926 Azot aerosolleri 1.40x x ,854 1,926 Sülfat aerosolleri 2.30x x ,854 1,926

8 Tablo 7 deki veriler kullanılarak her bir santral için hesaplanan konvansiyonel kirleticilere ait sağlık etkileri ve bu etkilerin maliyetleri sırasıyla Tablo 8 ve Tablo 9 dedir. Tablo 8: Konvansiyonel kirleticilerin sağlık etkileri (olay/yıl) Santral Kirletici Sağlık kategorisi Lokal Bölgesel Yeniköy PM 10 SO 2 Azot aerosolleri Sülfat aerosolleri Kısa dönem ölümler 7.63x x x x x x x x x x x x10-1 Kemerköy PM 10 SO 2 Azot aerosolleri Sülfat aerosolleri Kısa dönem ölümler 2.31x x x x x x x x x x x x10-1 Tablo 9: Konvansiyonel kirleticilerin sağlık etkilerinin maliyetleri (US $2000/yıl) Santral Kirletici Sağlık kategorisi Lokal Bölgesel Yeniköy PM 10 SO 2 Azot aerosolleri Sülfat aerosolleri Kısa dönem ölümler 3.27x x x x x x x x x x x x10 3 Kemerköy PM 10 SO 2 Azot aerosolleri Sülfat aerosolleri Kısa dönem ölümler 9.92x x x x x x x x x x x x RADYOAKTĠF VE KONVANSĠYONEL KĠRLĠLĠĞĠN SAĞLIK AÇISINDAN KARġILAġTIRILMASI Bu çalışmada Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri etki alanları için CAP88- PC ve AIRPACTS programları kullanarak hesaplanan radyasyon ve konvansiyonel kirletici kaynaklı sağlık etkileri ve sağlık etkilerinin parasal değerleri kirletici türlerine göre Şekil 1 ve Şekil 2 de karşılaştırılmaktadır.

9 Sağlık maliyeti (US $2000/yıl) Sağlık etkisi (olay/yıl) Yeniköy Kemerköy Azot a. Sülfat a. SO2 PM10 Toplam radyasyon ġekil 1: Kirletici türüne göre santrallerin sağlık etkileri 4.E+06 3.E+06 2.E+06 1.E+06 0.E+00 Yeniköy Kemerköy Azot a. Sülfat a. SO2 PM10 Toplam Radyasyon ġekil 2: Kirletici türüne göre santrallerinin sağlık etkilerinin parasal değerleri Şekil 1 ve Şekil 2 den görüleceği gibi Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin toplam sağlık etkisi sırasıyla 85 kişi/yıl ve 36 kişi/yıl; bu sağlık etkilerinin parasal değerleri ise 3,601,000 US$2000/yıl ve 1,553,000 US$2000/yıl olarak belirlenmiştir. Santraller için hesaplanan sağlık değerleri ve bu değerlerin parasal değerleri kirletici bazında karşılaştırıldığında, ikincil kirleticiler olan sülfat ve azot aerosollerinin payının diğer kirletici kaynaklara göre oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Yeniköy termik santrali için sülfat bileşenlerinin (SO 2 ve sülfat aerosolleri) toplam sağlık etkileri içerisindeki oranı %63, azot aerosollerinin toplam sağlık etkisi içerisindeki oranı %37 ve PM 10 nun toplam sağlık etkisi içerisindeki oranı ise %0.11 olarak hesaplanmıştır. Aynı sağlık etki oranları Kemerköy termik santrali için sırasıyla

10 %48, %52 ve %0.42 olarak hesaplanmıştır. Öte yandan santrallerin radyasyon ( 226 Ra, 232 Th, 40 K ve 238 U) kaynaklı sağlık etkileri, konvansiyonel kaynaklı sağlık etkileri yanında ihmal edilebilir düzeydedir. 5. SONUÇ Etki geçiş yönteminin enerji üretim ve tüketimi, ulaştırma sektörü, çevrenin korunması gibi değişik alanlarda çeşitli uygulamaları mevcuttur. Yöntemde doz etki katsayısı ve parasallaştırmada kullanılan maliyetlerdeki belirsizlikler yapılan çalışmalar ile gün geçtikçe azalmakta ve bu yöntemi kullanan çalışmalar karar vericilere oldukça geniş bir veri tabanı sağlamaktadır. Bu çalışma Türkiye de linyit santrallerinden elektrik üretimi sonucu ortaya çıkan radyoaktif ve konvansiyonel kirleticilerin dışsal maliyetlerinin etki geçiş yöntemi ile hesaplanmasına ilişkin ilk örneklerden olup, bu tür dışsallık hesaplarında sağlık dışındaki diğer etkilerin de göz önüne alınması konusunda yol gösterici niteliktedir. Çalışmanın sonucuna göre termik santrallerde radyasyon kaynaklı sağlık etkisi, konvansiyonel kirleticilere göre ihmal edilebilir düzeydedir. Ayrıca santraller, konvansiyonel kirleticiler açısından birbirleriyle karşılaştırıldığında, konvansiyonel kirletici etkilerinin santrallerden yayılan konvansiyonel kirletici debisi ile yakından ilgili olduğu söylenebilir. Çalışmanın diğer bir önemli sonucuna göre ise sağlık kaynaklı negatif dışsallıkların büyüklüğü, santrallerde mevcut baca gazı arıtma ve partikül tutucu filtreler gibi emisyon giderici teknolojilerin verimine ve santrallerin kurulu bulunduğu bölgenin nüfus yoğunluğuna bağlıdır. Bu nedenle gelecekte kurulacak güç santrallerinde tüm emisyonlar için giderici teknolojilerin bulunması yanında, santrallerin düşük nüfus yoğunluklu bölgelerde inşa edilmesi sağlık kaynaklı dışsal etkileri azaltacaktır. Son olarak, negatif dışsallıkların parasal değerlerinin enerji ve çevre politikalarına dahil edilmesi, mevcut güç santrallerinin baca gazı arıtma gibi emisyon önleyici sistemlerinin yüksek verimde çalışması için gerekli önlemlerin alınmasını ve emisyon önleyici teknolojiye sahip olmayan santrallerde söz konusu sistemlerin kurulmasını teşvik edecektir. KAYNAKLAR [1] Martin, J.E. Lee, C., Principles of radiological health and safety. Wiley- Interscience, [2] Markandya, A., Hatou, P., Bellü, L.G., Cistulli, V., Environmental economics for sustainable growth: A handbook for practitioners, Edward Elgar Publishing Cheltenham, [3] External costs: research results on socio-environmental damages due to electricity and transport. Eurepean Commission, Directorate-General for Research and Development, Report No. EUR 20198, Brussels, [4] Akyüz, T., Akyüz, S., Varinlioğlu; A., Köse; A., Eric; J., Davies, D., FT-IR, EDXRF and gamma-isotopic analyses of ashes from coal fired power plants of Turkey. Spectroscopy Letters 29,

11 [5] Ayçık, G. A., Ercan, A., Off-line determination of ash content directly in coal samples via-spectrometry. Applied Spectroscopy Reviews 33, [6] Yatağan Termik Santralı Uçucu Kül Örneklerinde Radyoaktivite Ölçümleri, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ankara, 1994 [7] Zeevaert, T., Sweeck L., Vanmarcke, H., The Radiological Impact from Airborne Routine Discharges of a Modern Coal Fired Power Plant. J. of Environmental Radioactivity 85/3, [8] Temiz Kömür Teknolojileri. Dünya Enerji Konseyi-Türk Milli Komitesi, Ankara, [9] Yıllık Rapor, Elektrik Üretim Anonim Şirketi, Ankara, [10] Yeniköy Termik Santralı Brifing Raporu,, Muğla, [11] Kemerköy Termik Santralı Brifing Raporu, Muğla, [12] Spadaro, J.V., Airpacts impacts methodology (Version 1.0). Vienna: International Atomic Energy Agency, [13] Parks, B. Chaki, S.P.E., CAP88-PC Version 2.0 Updated User s Guide, Report No: EPA 402-R , Las Vegas, [14] Muğla bölgesi yıllık meteoroloji verileri Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ankara, [15] Muğla ili ekonomik ve ticari durum raporu. Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Muğla, [16] Türkiye linyit santrallerinin teknik özellikleri ve ölçülmüş konvansiyonel kirletici emisyonları, Elektrik Üretim Anonim Şirketi, Ankara: [17] Annals of the ICRP: 1990 recommendations of the international commission on radiological protection. Report No. 60, International Commission on Radiological Protection, Pergamon Press, Oxford, [18] Review of NukPacts: An environmental assessment package. International Atomic Energy Agency, Vienna, [19] Streimikiene, D. Roos, I. Rekis, J., External cost of electricity generation in Baltic States. Renewable and Sustainable Energy Reviews 13, [20] Hainoun, A. Almoustafa, A. Seif Aldin, M., Estimating the health damage costs of Syrian electricity generation system using impact pathway approach. Energy 35, [21] Sakulniyomporn, S. Kubaha, K. Chullabodhi C., External costs of fossil electricity generation: Health-based assessment in Thailand. Renewable and Sustainable Energy Reviews 15,

12 [22] Spadaro, J.V. Airpacts manual (Version 1.0). Vienna: International Atomic Energy Agency, [23] Nüfus istatistikleri, (Veri Alınma Tarihi: 15 Mayıs 2011) [24] Spadaro, J. V. AIRPACTS input data: pollutant inventory. Vienna: International Atomic Energy Agency, [25] Muğla ili sağlık istatistikleri. T.C. Sağlık Bakanlığı, Ankara, [26] Dünya kalkınma göstergeleri, (Veri Alınma Tarihi: 10 Mayıs 2011)

YATAĞAN TERMĐK SANTRALI ÇEVRESĐNDEKĐ RADYASYON ve SO 2 KAYNAKLI RĐSKLERĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

YATAĞAN TERMĐK SANTRALI ÇEVRESĐNDEKĐ RADYASYON ve SO 2 KAYNAKLI RĐSKLERĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ YATAĞAN TERMĐK SANTRALI ÇEVRESĐNDEKĐ RADYASYON ve SO 2 KAYNAKLI RĐSKLERĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ Tayfun BÜKE 1 Aylin Çiğdem KÖNE 2 1 Muğla Üniversitesi, Fizik Bölümü, 48000-Muğla, tbuke@mu.edu.tr 2 Muğla Üniversitesi,

Detaylı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı 2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı A) İşletmenin Sınıfı (1- İşletmenin faaliyetinin Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Madde 4 kapsamında yeri,) B) Faaliyetinin Anlatımı

Detaylı

ESKİŞEHİR KENT MERKEZİ YANMA KAYNAKLI EMİSYON ENVANTERİ ÇALIŞMASI

ESKİŞEHİR KENT MERKEZİ YANMA KAYNAKLI EMİSYON ENVANTERİ ÇALIŞMASI ESKİŞEHİR KENT MERKEZİ YANMA KAYNAKLI EMİSYON ENVANTERİ ÇALIŞMASI Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü MATRA Eskişehir ve İskenderun da Temiz Hava için Elele

Detaylı

TERMİK SANTRALLERDEKİ ATIK ENERJİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ: ÇAN ONSEKİZ MART TERMİK SANTRALİ. Celal KAMACI. Dr. Zeki KARACA.

TERMİK SANTRALLERDEKİ ATIK ENERJİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ: ÇAN ONSEKİZ MART TERMİK SANTRALİ. Celal KAMACI. Dr. Zeki KARACA. 111 Dergisi 3 TERMİK SANTRALLERDEKİ ATIK ENERJİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ: ÇAN ONSEKİZ MART TERMİK SANTRALİ Celal KAMACI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çan Meslek Yüksekokulu celal@comu.edu.tr Dr. Zeki

Detaylı

Türkiye de radon ölçümleri Radon measurements in Turkey

Türkiye de radon ölçümleri Radon measurements in Turkey Bu makale, 2008. Uluslararası Katılımlı Tıbbi Jeoloji Sempozyumu Kitabı (Editör: Dr. Eşref Atabey), ISBN: 978-975-7946-33-5, Sayfa: 69-72 yayımlanmıştır. Türkiye de radon ölçümleri Radon measurements in

Detaylı

HAVA KALİTESİ YÖNETİMİ

HAVA KALİTESİ YÖNETİMİ HAVA KALİTESİ YÖNETİMİ Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Prof.Dr. Tolga ELBİR Dr.Öğr.Üyesi Yetkin DUMANOĞLU CEV-3616 Hava Kirliliği ve Kontrolu Hava Kalitesi Yönetimi Bir bölgede hava kalitesi seviyelerinin iyileştirilmesi

Detaylı

Avrupa da)var)olan)kömürlü)termik)santrallerin)etkileri))

Avrupa da)var)olan)kömürlü)termik)santrallerin)etkileri)) ! KurulmasıönerilenGerzeEnerjiSantrali nin etkilerive Avrupa davarolankömürlütermiksantrallerinetkileri Gerze dekömürlütermiksantralkurulmasıplanlananalan! Gerze Enerji Santraliʼnin sağlık üzerine etkileri,

Detaylı

Ders Notları.

Ders Notları. Ders Notları http://www.tolgaelbir.com/model.html Prof.Dr. Tolga ELBİR Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Tınaztepe Yerleşkesi, 35160 Buca/İzmir E-mail : tolga.elbir@deu.edu.tr EPA ISCST3

Detaylı

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ Başvuru Sürecinin S Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU Çevre MühendisiM ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE

Detaylı

SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ

SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ İsken Sugözü Termik Santrali Adana Türkiye de 200 binin üzerinde iģletme, 70 bin dolayında üretim/sanayi iģletmesi bulunmaktadır. Bunlar arasında; Enerji tesisleri

Detaylı

Prof.Dr. Tolga ELBİR. Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Tınaztepe Yerleşkesi, 35160 Buca/İzmir. E-mail : tolga.elbir@deu.edu.

Prof.Dr. Tolga ELBİR. Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Tınaztepe Yerleşkesi, 35160 Buca/İzmir. E-mail : tolga.elbir@deu.edu. Prof.Dr. Tolga ELBİR Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Tınaztepe Yerleşkesi, 35160 Buca/İzmir E-mail : tolga.elbir@deu.edu.tr Kirletici Kaynak (Pollutant Source) Hava kirliliğine neden

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Yanma Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr ÇEV 3016 Hava

Detaylı

İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Giriş Sanayi devriminin gerçekleşmesi ile birlikte; üretimde enerji talebi artmış, sermaye sınıfı

Detaylı

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR 1) Kullanılmış lastikler 2) I ve II nci kategori atık yağlar 3) Boya çamurları 4) Solventler 5) Plastik atıklar 6) Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN MEVCUT HAVA KALİTESİNE ETKİSİNİN İNCELENDİĞİ HAVA KALİTESİ DAĞILIM MODELLEMESİ RAPORU (Çanakkale, Biga-Lapseki Bölgesi)

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN MEVCUT HAVA KALİTESİNE ETKİSİNİN İNCELENDİĞİ HAVA KALİTESİ DAĞILIM MODELLEMESİ RAPORU (Çanakkale, Biga-Lapseki Bölgesi) TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN MEVCUT HAVA KALİTESİNE ETKİSİNİN İNCELENDİĞİ HAVA KALİTESİ DAĞILIM MODELLEMESİ RAPORU (Çanakkale, Biga-Lapseki Bölgesi) MART / 2017 I İÇİNDEKİLER

Detaylı

KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI

KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI HAVA Etrafımızı saran gaz karışımıdır ( Atmosfer). Kuru Temiz hava içerisinde yaklaģık olarak ; - %78 Azot - %21 Oksijen - %0,03 Karbondioksit

Detaylı

Hava Kirleticilerin Atmosferde Dağılımı ve Hava Kalitesi Modellemesi P R O F. D R. A B D U R R A H M A N B A Y R A M

Hava Kirleticilerin Atmosferde Dağılımı ve Hava Kalitesi Modellemesi P R O F. D R. A B D U R R A H M A N B A Y R A M Hava Kirleticilerin Atmosferde Dağılımı ve Hava Kalitesi Modellemesi P R O F. D R. A B D U R R A H M A N B A Y R A M Temel Kavramlar Emisyon Dış Hava Kalitesi Hava Kalitesi Dağılım Modellemesi Emisyon

Detaylı

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

EMİSYON ÖN İZNİ VE EMİSYON İZNİ ALMAYA ESAS TEŞKİL EDECEK DÖKÜMANLARLA İLGİLİ YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Genel İlkeler

EMİSYON ÖN İZNİ VE EMİSYON İZNİ ALMAYA ESAS TEŞKİL EDECEK DÖKÜMANLARLA İLGİLİ YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Genel İlkeler EMİSYON ÖN İZNİ VE EMİSYON İZNİ ALMAYA ESAS TEŞKİL EDECEK DÖKÜMANLARLA İLGİLİ YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Genel İlkeler Madde 1- Bu yönergenin amacı, 07.10.2004 tarih ve 25606 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

Emisyon Envanteri ve Modelleme. İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik

Emisyon Envanteri ve Modelleme. İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik Emisyon Envanteri ve Modelleme İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik İçerik Emisyon Envanteri Emisyon Kaynaklarına Göre Bilgiler Emisyon Faktörleri ve Hesaplamalar Modelleme Emisyon Envanteri

Detaylı

Afşin-Elbistan Termik Santralleri Elektrik Üretiminden Çok İklimi Değiştiriyor

Afşin-Elbistan Termik Santralleri Elektrik Üretiminden Çok İklimi Değiştiriyor Afşin-Elbistan Termik Santralleri Elektrik Üretiminden Çok İklimi Değiştiriyor Kasım 2015 Hazırlayan Önder Algedik 2 İçindekiler Özet... 3 Afşin Elbistan Linyit Rezervi... 4 Elektrik Üretimi... 5 Afşin

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ

ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Prof. Dr. Ferruh Ertürk Doç. Dr. Atilla Akkoyunlu Çevre Yük. Müh. Kamil B. Varınca 31 Mart 2006 İstanbul İçindekiler İÇİNDEKİLER...İ ÇİZELGELER LİSTESİ...İİİ ŞEKİLLER

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası

tmmob makina mühendisleri odası tmmob makina mühendisleri odası YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI SEMPOZYUMU VE SERGİSİ BİLDİRİLER KİTABI Editör: Yrd. Doç. Dr. Şükrü SU MMO Yayın No: E / 2001 / 275 EKİM 2001 - KAYSERİ tmmob makina mühendisleri

Detaylı

TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Şube Müdürü Büyük Yakma Tesisleri Taslak Yönetmeliği 24 Şubat

Detaylı

Kentsel Hava Kirliliği Riski için Enverziyon Tahmini

Kentsel Hava Kirliliği Riski için Enverziyon Tahmini DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA ve BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ARAŞTIRMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Kentsel Hava Kirliliği Riski için Enverziyon i 2008-2009 Kış Dönemi (Ekim, Kasım, Aralık,

Detaylı

I.6. METEOROLOJİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

I.6. METEOROLOJİ VE HAVA KİRLİLİĞİ I.6. METEOROLOJİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Meteorolojik şartlar, hava kirliliğinin sadece can sıkıcı bir durum veya insan sağlığı için ciddi bir tehdit olduğunu belirler. Fotokimyasal dumanın negatif etkileri

Detaylı

HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE BİLGİ YÖNETİMİ: PERFORMANS GÖSTERGELERİ YAKLAŞIMI

HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE BİLGİ YÖNETİMİ: PERFORMANS GÖSTERGELERİ YAKLAŞIMI HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE BİLGİ YÖNETİMİ: PERFORMANS GÖSTERGELERİ YAKLAŞIMI A. Teoman SANALAN, Kerime SARIOĞLU ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Envanteri ve Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığı

Detaylı

TEMİZ & YENİLENEBİLİR ENERJİ

TEMİZ & YENİLENEBİLİR ENERJİ TEMİZ & YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYEL & STRATEJİLERİ ENERJİ de YATIRIMLAR 2010 30. Aralık. 2009, ANKARA - GAZİ ÜNNİVERSİTESİ Dr. Atillâ AKALIN Tablo.20 - Dünyada Planlanan RÜZGAR ENERJİSİ Gelişmesi Wind

Detaylı

Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları

Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları URS-EIA-REP-203876 Giriş Bu Ek'te, Proje'nin İnşaat ve İşletim

Detaylı

Türkiye nin Endüstriyel Emisyonlar Direktifine Uyumu: Enerji Sektörü Üzerindeki Muhtemel Maliyetler

Türkiye nin Endüstriyel Emisyonlar Direktifine Uyumu: Enerji Sektörü Üzerindeki Muhtemel Maliyetler tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye nin Endüstriyel Emisyonlar Direktifine Uyumu: Enerji Sektörü Üzerindeki Muhtemel Maliyetler Ankara, 24 Mart 2015 Çerçeve Temel endişe: İklim değişikliği

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi Çağdaş, Öncü, Yenilikçi

Yıldız Teknik Üniversitesi Çağdaş, Öncü, Yenilikçi Hava Kirliliği Ölçüm Yöntemleri Emisyon Ölçümleri (Kaynakta) İmisyon Ölçümleri Sabit kaynaklar (Yakma tesisi, fabrika, termik santral bacaları) Hareketli kaynaklar (Motorlu araçlar) Ortam havasında yapılır

Detaylı

ADAPAZARI İLÇESİNDEKİ ENDÜSTRİYEL KAYNAKLI EMİSYONLARIN ENVANTERLENMESİ

ADAPAZARI İLÇESİNDEKİ ENDÜSTRİYEL KAYNAKLI EMİSYONLARIN ENVANTERLENMESİ ADAPAZARI İLÇESİNDEKİ ENDÜSTRİYEL KAYNAKLI EMİSYONLARIN ENVANTERLENMESİ HAZIRLAYAN BĠLAL SONSUZ G0701.12005 A.FURKAN KARGIOĞLU G0701.12015 M.MURAD ORUÇ G0701.12031 MELĠKE KARAFAZLIOĞLU G0701120.34 ERCAN

Detaylı

TÜRKiYE DE BİR ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN HAVA KALİTESİ MODELLEME ÇALIŞMASI

TÜRKiYE DE BİR ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN HAVA KALİTESİ MODELLEME ÇALIŞMASI TÜRKiYE DE BİR ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN HAVA KALİTESİ MODELLEME ÇALIŞMASI Barış R.CANPOLAT*, Aysel T.ATIMTAY*, Ismet MUNLAFALIOĞLU**, Ersan KALAFATOĞLU*** *ODTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü, 06531 Ankara **T.Ç.M.B.

Detaylı

İÇERİK. Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç

İÇERİK. Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç SAKARYA 2011 İÇERİK Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç Yanma prosesinin incelenmesi ve temel yanma ürünleri Sıkıştırmalı

Detaylı

Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği

Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr

Detaylı

ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM-TÜKETİM DURUMU

ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM-TÜKETİM DURUMU ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM- DURUMU Yusuf BAYRAK TEİAŞ APK Dairesi Başkanlığı Türkiye elektrik sistemi tümleşik bir sistemdir. Bölgelerin veya illerin coğrafi sınırları ile elektrik sistemi işletme bölgelerinin

Detaylı

Dünya Birincil Enerji Tüketimi Kaynaklar Bazında (%), 2015

Dünya Birincil Enerji Tüketimi Kaynaklar Bazında (%), 2015 Dünya Birincil Enerji Tüketimi Kaynaklar Bazında (%), 2015 Nükleer %4,4 Hidroelektrik 6,8 % Yenilenebilir %2,8 Petrol %32,9 Dünya Birincil Enerji Tüketimi: 13.147 Milyon TEP Kömür %29,2 Doğal Gaz %23,9

Detaylı

Abs tract: Key Words: Onur ERDEM Barbaros BATUR Z. Düriye BİLGE Galip TEMİR

Abs tract: Key Words: Onur ERDEM Barbaros BATUR Z. Düriye BİLGE Galip TEMİR 3galip temir:sablon 20.08.2015 11:11 Page 22 Onur ERDEM Barbaros BATUR Z. Düriye BİLGE Galip TEMİR Bozcaada da Kurulacak Olan Bir Rüzgâr Enerjisi Santralinin Ekonomik Analizi Abs tract: In this study the

Detaylı

İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI

İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI Mustafa Orçun ÖZTÜRK mustafaozturk@kosbi.org.tr ÖZET Günümüzde fosil yakıtlarının sonunun gelecek olması maliyetlerinin fazla olması ve

Detaylı

ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ

ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Hava Kirliliği Laboratuvarı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 31 Ekim 1 Kasım 2014 İzmir Mimarlık Merkezi 1 Aliağa ve

Detaylı

EMİSYON ENVANTERİ NASIL HAZIRLANIR

EMİSYON ENVANTERİ NASIL HAZIRLANIR EMİSYON ENVANTERİ NASIL HAZIRLANIR Dr. Ali CAN 17.07.2009 1 EMISYON ENVANTERI Bir ülkenin emisyon envanteri 2 bileşenden oluşmaktadır. 17.07.2009 2 EMISYON ENVANTERI Ulusal Emisyon Envanter Raporu Metodolojiler

Detaylı

GENEL BAKIŞ. Petrol ve Doğal Gaz Üretimi 2004 Senaryosu. Fosil Yakıt Rezervleri: Ekonomik olarak Kullanılabilir Kaynaklar Bilinen Tüm Kaynaklar

GENEL BAKIŞ. Petrol ve Doğal Gaz Üretimi 2004 Senaryosu. Fosil Yakıt Rezervleri: Ekonomik olarak Kullanılabilir Kaynaklar Bilinen Tüm Kaynaklar BÖLÜM M 5 NÜKLEER KİMYA ÖZET Genel Bakış Radyoaktivite Çeşitleri Radyoaktivite Nasıl Ölçülür Çekirdek Kararlılığı Radyoaktif Bozunma Hızı Radyasyon Yağmurundan Nasıl Korunulur? Nükleer Füzyon Nükleer Fizyon

Detaylı

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 26. Toplantısı Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkanı Enerji İhtiyacımız Katlanarak Artıyor Enerji ihtiyacımız ABD, Çin ve Hindistan

Detaylı

Durağan Yakıt Yanmasından Kaynaklanan Hava Emisyonları. Eşleştirme Türkiye, Ankara, Eylül 2011

Durağan Yakıt Yanmasından Kaynaklanan Hava Emisyonları. Eşleştirme Türkiye, Ankara, Eylül 2011 Durağan Yakıt Yanmasından Kaynaklanan Hava Emisyonları Eşleştirme Türkiye, Ankara, Eylül 2011 1 İçerik Yöntem Enerji İstatistikleri EMEP/EEA Rehberi Örnek Hesaplama 2 Önemli Kategoriler Önemli kategoriler,

Detaylı

Türkiye nin Enerji Geleceği İklim bileşenini arıyoruz

Türkiye nin Enerji Geleceği İklim bileşenini arıyoruz EWEA-TWEA Policy Workshop Türkiye nin Enerji Geleceği İklim bileşenini arıyoruz Mustafa Özgür Berke, WWF-Türkiye 27.03.2013, Ankara 27-Mar-13 / 1 Photo: Michel Roggo / WWF-Canon KISACA WWF +100 5 kıtada,

Detaylı

Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri

Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri Environment International Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri Hoş Geldiniz 23 Temmuz 2010 Wim van Doorn TEMĠZ HAVA NEDĠR? Temiz hava bileşimi Azot Oksijen Su buharı Diğer kirleticiler Karbon dioksit Organik

Detaylı

Kaç istasyon olması gerektiğinin, Bu istasyonların nerelerde kurulması gerektiğinin, İzlemede kullanılacak metotların

Kaç istasyon olması gerektiğinin, Bu istasyonların nerelerde kurulması gerektiğinin, İzlemede kullanılacak metotların Kaç istasyon olması gerektiğinin, Bu istasyonların nerelerde kurulması gerektiğinin, İzlemede kullanılacak metotların Ölçülecek parametrelerin Belirlenmesi demektir. Pahalı en az sayıda istasyon Ölçülecek

Detaylı

HAVA EMİSYONU ÖLÇÜM ÖZET RAPORU

HAVA EMİSYONU ÖLÇÜM ÖZET RAPORU Bu bölüme emisyon ölçümlerini gerçekleştiren laboratuarın ad, adres, telefon gibi iletişim bilgileri yazılmalıdır. Uygun görülen bölüme Yeterlilik Belge No ve varsa Akreditasyon bilgileri girilmelidir.

Detaylı

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ 1 / 56 EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE Türkiye, çimento üretiminde dünyada 5. Avrupada

Detaylı

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON 27 MAYIS 2015 - İZMİR Yavuz Aydın Başkan TÜRKOTED KÜRESEL ENERJİ PİYASALARINDA GELİŞMELER VE BEKLENTİLER 2 02.06.2015 The future

Detaylı

Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler

Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35160 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks:

Detaylı

Kazdağları/Edremit Ormanlık Alanlarında 137 Cs Kaynaklı Gama Doz Hızı Tahmini

Kazdağları/Edremit Ormanlık Alanlarında 137 Cs Kaynaklı Gama Doz Hızı Tahmini Kazdağları/Edremit Ormanlık Alanlarında 137 Cs Kaynaklı Gama Doz Hızı Tahmini Rukiye Çakır 1 ve Özlem Karadeniz 2 1 Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Medikal Fizik Anabilim Dalı, İzmir;

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU Temmuz 2014 OZON NEDİR Ozon (O 3 ) üç tane oksijen atomunun birleşmesi ile oluşmaktadır. Ozon, atmosferde

Detaylı

Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler

Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks:

Detaylı

KİRLİLİK YÜKÜ HESAPLAMALARI

KİRLİLİK YÜKÜ HESAPLAMALARI KİRLİLİK YÜKÜ HESAPLAMALARI Dr. Alpaslan EKDAL İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü ekdala@itu.edu.tr Kıyı Suları, Yer altı Suları ve Yüzeysel Suların Kalitesinin Belirlenmesi ve Yönetimi Hizmet İçi Eğitim Programı

Detaylı

Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği

Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr

Detaylı

ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR

ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR Burak DEVECİ Genel Müdür, Jeoloji Müh. T. +90 312 442 8939 M. +90 532 151 2276 burak.deveci@bcagroup.com.tr Ön İnceleme Örnekleme

Detaylı

İklim Deg is iklig ine Direnc li Enerji Üretimi Climate Resilient Thermal Power Generation

İklim Deg is iklig ine Direnc li Enerji Üretimi Climate Resilient Thermal Power Generation Afşin Elbistan İklim Deg is iklig ine Direnc li Enerji Üretimi Climate Resilient Thermal Power Generation M.Kemal Demirkol, GTE Carbon 28 Nisan 2015 Ankara SUNUM İklim - Enerji Su İlis kisi Proje Hakkında

Detaylı

PROJE AŞAMALARI. Kaynak Envanterinin Oluşturulması. Emisyon Yükü Hesaplamaları

PROJE AŞAMALARI. Kaynak Envanterinin Oluşturulması. Emisyon Yükü Hesaplamaları PROJENİN AMACI Bölgesel Temiz Hava Merkezlerinden olan Ankara merkez olmak üzere; Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Yozgat ve Zonguldak illerinde

Detaylı

ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu. Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00

ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu. Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00 ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00 ÇÖP GAZI İLE KOJENERASYON ve ATIKSU ÇAMURUNUN GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 3 Mayıs 2018 Levent HACIOĞLU Elektronik Mühendisi

Detaylı

İklim ve İklim değişikliğinin belirtileri, IPCC Senaryoları ve değerlendirmeler. Bölgesel İklim Modeli ve Projeksiyonlar

İklim ve İklim değişikliğinin belirtileri, IPCC Senaryoları ve değerlendirmeler. Bölgesel İklim Modeli ve Projeksiyonlar 1/36 İklim ve İklim değişikliğinin belirtileri, Dünya da ve Türkiye de gözlemler IPCC Senaryoları ve değerlendirmeler Bölgesel İklim Modeli ve Projeksiyonlar Uluslararası Kuruluşlar, Aktiviteler için Sektörler

Detaylı

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM HAVA KİRLİLİĞİ KONTROL MEKANİZMASI Ulusal, Bölgesel Yerel Çalışma

Detaylı

1. GİRİŞ 2. KULLANILAN ÖLÇÜM CİHAZLARI VE METOT

1. GİRİŞ 2. KULLANILAN ÖLÇÜM CİHAZLARI VE METOT İÇİNDEKİLER T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 1. GİRİŞ 2. KULLANILAN ÖLÇÜM CİHAZLARI VE METOT 2.1. Gaz Analiz Cihazı 2.2. Ölçüm ve Hazırlık Aşaması ÇETİK ISI SANAYİ YE AİT KATI YAKIT

Detaylı

Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi

Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi Sayfa 1 TÜRKTAY 19-20 Ekim 2016 Ankara Yakma Tesisi Dizayn Parametreleri Yakma Kapasite si 35.000 ton/yıl Isıl Değer Enerji kurulu güç 86 Gj/saat 5,2

Detaylı

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen ix xiii xv xvii xix xxi 1. Çevre Kimyasına Giriş 3 1.1. Çevre Kimyasına Genel Bakış ve Önemi

Detaylı

BURSA İLİ 2016 YILI HAVA KALİTESİ. Dr. Efsun DİNDAR Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü

BURSA İLİ 2016 YILI HAVA KALİTESİ. Dr. Efsun DİNDAR Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü BURSA İLİ 2016 YILI HAVA KALİTESİ Dr. Efsun DİNDAR Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü HAVA KİRLİLİĞİ NEDİR? ISINMA ULAŞIM SANAYİ DOĞAL SEBEPLER Hava kirleticileri Kirletici

Detaylı

Prof.Dr. Mustafa ODABAŞI

Prof.Dr. Mustafa ODABAŞI Prof.Dr. Mustafa ODABAŞI Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Tınaztepe Yerleşkesi, 35160 Buca/İzmir E-mail : mustafa.odabasi@deu.edu.tr Ders İçeriği Temel Element Döngüleri Karbon Döngüsü

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu (Periyot: 11-17 Eylül 2017) Prof. Dr. Yücel TAŞDEMİR 1 Özet Nilüfer Belediyesi nin BEBKA destekli projesi kapsamında Nilüfer

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Enerjisi Üretimi Kaynaklı Sera Gazı Emisyonunda Beklenen Değişimler ve Karbon Vergisi Uygulaması

Türkiye nin Elektrik Enerjisi Üretimi Kaynaklı Sera Gazı Emisyonunda Beklenen Değişimler ve Karbon Vergisi Uygulaması Türkiye nin Elektrik Enerjisi Üretimi Kaynaklı Sera Gazı Emisyonunda Beklenen Değişimler ve Karbon Vergisi Uygulaması Mustafa ÖZCAN a, Semra ÖZTÜRK b a Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik

Detaylı

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu (Periyot: 13-19 Kasım 2017) Prof. Dr. Yücel TAŞDEMİR 1 Özet Nilüfer Belediyesi nin BEBKA destekli projesi kapsamında Nilüfer

Detaylı

FOSİL YAKITLARIN YANMASI

FOSİL YAKITLARIN YANMASI Kömür, sıvı yakıtlar ve doğal gazın yakılması sırasında açığa çıkan bazı gazların zehirleyici etkileri ve çevre için zararları vardır. Kükürtdioksit (SO 2 ) ve (NO x ) ler bu zararlı gazların miktar ve

Detaylı

HAVA KALİTESİ YÖNETİMİ A. TEOMAN SANALAN

HAVA KALİTESİ YÖNETİMİ A. TEOMAN SANALAN HAVA KALİTESİ YÖNETİMİ A. TEOMAN SANALAN Çevre Mühendisi AB Uzmanı Endüstriyel Kirlilik Kontrolü Uzmanı AB Komisyonu IPPC Uzmanlar Grubu (IEG) ve Endüstriyel Emisyonlar Uzmanlar Grubu (IEEG) Üyesi AÇA

Detaylı

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu (Periyot: 27 Şubat 05 Mart 2017) Prof. Dr. Yücel TAŞDEMİR 1 Özet Nilüfer Belediyesi nin BEBKA destekli projesi kapsamında

Detaylı

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

TMMOB Maden Mühendisleri Odası TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARI İÇERİSİNDE KÖMÜRÜN K ÖNEMİ TMMOB Maden Mühendisleri Odası ENERJİNİN ÖNEMİ Sanayinin temel girdilerinden olan enerji, ulusların kalkınmalarında ve refaha ulaşmalarında büyük

Detaylı

KÖMÜR YAKITLI TERMİK SANTRAL ETKİ ALANINDA PM10 VE ÇÖKEN TOZLARIN TESİS KURULUM ÖNCESİ VE SONRASI DAĞILIMI

KÖMÜR YAKITLI TERMİK SANTRAL ETKİ ALANINDA PM10 VE ÇÖKEN TOZLARIN TESİS KURULUM ÖNCESİ VE SONRASI DAĞILIMI KÖMÜR YAKITLI TERMİK SANTRAL ETKİ ALANINDA PM10 VE ÇÖKEN TOZLARIN TESİS KURULUM ÖNCESİ VE SONRASI DAĞILIMI Özgen ERCAN 1( ), Faruk DİNÇER 1, Deniz SARI 1, Özcan CEYLAN 1 1 TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim

Detaylı

KÖMÜR MADENCİLİĞİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Hazırlayan: Serkan YUMUŞAK

KÖMÜR MADENCİLİĞİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Hazırlayan: Serkan YUMUŞAK KÖMÜR MADENCİLİĞİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hazırlayan: Serkan YUMUŞAK Kömür Madenciliğinin Çevresel Etkileri Kömür, organik maddelerin milyonlarca yıl boyunca basınç ve ısıya

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

NÜKLEER VE YENİLENEBİLİR GÜÇ SANTRALLERİNİN AHP YÖNTEMİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

NÜKLEER VE YENİLENEBİLİR GÜÇ SANTRALLERİNİN AHP YÖNTEMİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ X. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi, 6-9 Ekim 2009,367-375 ^ 00078 Y Kara NÜKLEER VE YENİLENEBİLİR GÜÇ SANTRALLERİNİN AHP YÖNTEMİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Yağmur Kara 1 *,

Detaylı

Hava Kirleticilerin Kontrolu: Toz Kontrol Sistemleri Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM

Hava Kirleticilerin Kontrolu: Toz Kontrol Sistemleri Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Hava Kirleticilerin Kontrolu: Toz Kontrol Sistemleri Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Partikül maddeler Tane iriliği 0,001-500

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ. Cihan DÜNDAR. Tel: Faks :

RÜZGAR ENERJİSİ. Cihan DÜNDAR. Tel: Faks : RÜZGAR ENERJİSİ Cihan DÜNDAR Tel: 312 302 26 88 Faks : 312 361 20 40 e-mail :cdundar@meteor.gov.tr Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü A r a ş t ı r m a Ş u b e M ü d ü r l ü ğ ü Enerji Kullanımının

Detaylı

TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ

TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE POLİARAOMATİK HİDROKARBON (PAH) VE AĞIR METAL SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ Faruk DİNÇER, Özgen ERCAN, Özcan CEYLAN

Detaylı

Marmara Bölgesinde Çevresel Kirlilik Sorunu

Marmara Bölgesinde Çevresel Kirlilik Sorunu Marmara Bölgesinde Çevresel Kirlilik Sorunu Prof.Dr. Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı kpala@uludag.edu.tr @KAYIHANPALA Çevresel göstergeler Hava ve iklim (hava

Detaylı

Türkiye Elektrik Arz Eğrisinin Modellenmesi

Türkiye Elektrik Arz Eğrisinin Modellenmesi Türkiye Elektrik Arz Eğrisinin Modellenmesi Barış Sanlı, Mehmet Güler Giriş Enerji sektörüne yatırımcı ilgisi arttıkça, bu yatırımların ekonomik yatırımlar olup olmayacağı konusundaki sorular da artmaktadır.

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar İklim ŞAHİN 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İzleme Sınırları Faaliyet Emisyon Kaynağı Toplam Tahmini Emisyon Tesis Kategorisi İzleme

Detaylı

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ Atıktan enerji elde edilmesi, atıkların fazla oksijen varlığında yüksek sıcaklıkta yakılması prosesidir. Yanma ürünleri, ısı enerjisi, inert gaz ve kül şeklinde sayılabilir.

Detaylı

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu (Periyot: 27 Mart 02 Nisan 2017) Prof. Dr. Yücel TAŞDEMİR 1 Özet Nilüfer Belediyesi nin BEBKA destekli projesi kapsamında

Detaylı

TERMĐK SANTRALLARIN ÇEVRE SORUNU

TERMĐK SANTRALLARIN ÇEVRE SORUNU TERMĐK SANTRALLARIN ÇEVRE SORUNU Metin YÜCEL 1949 yılında Đstanbul Yıldız Yüksek Teknik okulu (Bugünkü YILDIZ TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ) Makine Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Etibank Ergami Bakır'da ve

Detaylı

ÇEV 3616: Hava Kirliliği ve Kontrolu: Giriş, hava kirletici kaynaklar Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM

ÇEV 3616: Hava Kirliliği ve Kontrolu: Giriş, hava kirletici kaynaklar Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇEV 3616: Hava Kirliliği ve Kontrolu: Giriş, hava kirletici kaynaklar Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Hava Kirliliği ve

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Üretim aşamaları - Ham madde depolama ve hazırlama - Yakıt depolama ve hazırlama

Detaylı

GAZİANTEP İLİ HAVA KİRLİLİĞİ DEĞERLENDİRME RAPORU

GAZİANTEP İLİ HAVA KİRLİLİĞİ DEĞERLENDİRME RAPORU GAZİANTEP İLİ HAVA KİRLİLİĞİ DEĞERLENDİRME RAPORU Hava kirliliği, atmosfere bırakılan toz, gaz, duman, koku, su buharı gibi kirleticilerin havanın doğal bileşimini bozarak canlılara zarar verecek yapıya

Detaylı

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışma da 2000-2010 yıllarındaki yıllık, aylık, saatlik veriler kullanılarak kirleticilerin mevsimsel değişimi incelenmiş, sıcaklık, rüzgar hızı, nisbi

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Güray Doğan

Yrd. Doç. Dr. Güray Doğan 17.02.2017 Yrd. Doç. Dr. Güray Doğan Bugün: Hava kirliliği ölçekleri Yerel Kentsel Bölgesel Kıtasal Küresel Hava Kirliliği Ölçekleri Neden ölçeksel tanımlarız? Boyutları bilmek çözüm için para ve zaman

Detaylı

BATI ANADOLU TERMİK SANTRALLERİ ÇEVRESİNDE RADYOAKTİF VE AĞIR METAL KİRLİLİĞİNİN BİYOMONİTÖRLERLE SAPTANMASI

BATI ANADOLU TERMİK SANTRALLERİ ÇEVRESİNDE RADYOAKTİF VE AĞIR METAL KİRLİLİĞİNİN BİYOMONİTÖRLERLE SAPTANMASI EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (DOKTORA TEZİ) BATI ANADOLU TERMİK SANTRALLERİ ÇEVRESİNDE RADYOAKTİF VE AĞIR METAL KİRLİLİĞİNİN BİYOMONİTÖRLERLE SAPTANMASI Filiz GÜR Nükleer Bilimler Anabilim

Detaylı

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu (Periyot: 25-31 Temmuz 2016) Prof. Dr. Yücel TAŞDEMİR 1 Özet Nilüfer Belediyesi nin BEBKA destekli projesi kapsamında Nilüfer

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA 2018 Yenilenebilir Enerji Kaynakları SUNU İÇERİĞİ 1-DÜNYADA ENERJİ KAYNAK KULLANIMI 2-TÜRKİYEDE ENERJİ KAYNAK

Detaylı

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu (Periyot: 09-15 Ocak 2017) Prof. Dr. Yücel TAŞDEMİR 1 Özet Nilüfer Belediyesi nin BEBKA destekli projesi kapsamında Nilüfer

Detaylı

KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Ana Kampüste Rüzgar Enerji Potansiyeli AraĢtırması ve Değerlendirmesi

KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Ana Kampüste Rüzgar Enerji Potansiyeli AraĢtırması ve Değerlendirmesi KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 15(2),2012 11 KSU. Journal of Engineering Sciences, 15(2),2012 KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Ana Kampüste Rüzgar Enerji Potansiyeli AraĢtırması ve Değerlendirmesi

Detaylı

ÇOKLU DOĞRUSAL ANALİZ YÖNTEMİYLE UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN ATMOSFERDEKİ KONSANTRASYONLARINA ETKİ EDEN METEOROLOJİK FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ

ÇOKLU DOĞRUSAL ANALİZ YÖNTEMİYLE UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN ATMOSFERDEKİ KONSANTRASYONLARINA ETKİ EDEN METEOROLOJİK FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ ÇOKLU DOĞRUSAL ANALİZ YÖNTEMİYLE UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN ATMOSFERDEKİ KONSANTRASYONLARINA ETKİ EDEN METEOROLOJİK FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Sema Yurdakul, Mihriban Civan, Gürdal Tuncel Eylül, 2015 1. Giriş

Detaylı

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu (Periyot: 06-12 Haziran 2016) Prof. Dr. Yücel TAŞDEMİR 1 Özet Nilüfer Belediyesi nin BEBKA destekli projesi kapsamında Nilüfer

Detaylı