EBSTEİN ANOMALİSİ (E.A) TANIM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EBSTEİN ANOMALİSİ (E.A) TANIM"

Transkript

1 EBSTEİN ANOMALİSİ (E.A) TANIM E.A; triküspid kapağın septal ve posterior leafletlerinin birlikte ya da ayrı ayrı, sağ ventrikül apeksi yönünde deplase ve değişik miktarlarda deforme olması sonucu ortaya çıkan konjenital bir anomalidir. Anterior leaflet annulusta olması gereken yerde lokalize olmasına karşın genişlemiştir ve yelken şeklindedir. Anomalinin ciddiyeti değişkendir. Hafif formlarında triküspid kapağın görünümü normale yakındır. En ağır formu ise yenidoğanda görülen formudur. DOĞAL ÖYKÜ Görülme sıklığı 1/ dir. Konjenital kalp hastalıklarının % ini oluşturur. Her iki seks arasında görülme sıklığı eşittir. Ailesel geçiş tartışmalıdır. Turner (Bonnevie-Ulrich), Marfan ve Down sendromlularda nadir de olsa birliktelik gösterebilir. Gebeliğinin erken dönemlerinde lityum bikarbonat kullanan annelerin bebeklerinde görülme sıklığı artmıştır. Etkilenmiş olan hastaların hayat beklentisi ciddi şekilde sınırlıdır, nadiren hastalar ileri yaşlara ulaşabilirler. Ölüm nedenlerinin en başında konjestif kalp yetmezliği, hipoksi ve aritmiler gelmektedir. Serebral apse, paradoks emboli ve bakteryel endokardit de diğer ölüm nedenlerinden birkaçıdır. Semptomların ciddiyet oranı ile hastaların teşhis sırasındaki yaşları arasında önemli ve tersine bir korelasyon vardır. Hastaların 1/3-1/2 si 2 yaşına gelmeden ölür. İntrauterin tespit edilen hastaların 1 yaşına gelme oranı ise sadece %15 tir. TARİHÇE 1866; Wilhelm Ebstein anomalinin bilimsel tanımını yaptı. Nefes darlığı, morarma ve çarpıntı şikayetleri olan ve kalp yetmezliği nedeniyle ölen bir erişkin hastanın otopsisinden elde ettiği bulguları tarifledi. 1900; Mc Callum İngilizce ilk bildirimi sundu. 1927; Arnstein, E.A terimini ilk kez kullanarak sunum yaptı. 1937; Yater ve Shapiro da E.A terimini kullanarak 16 otopsi vakası sundular ve bu hastalığın tanısının hasta yaşarken konulmasının imkansız göründüğünü bildirdiler. 1950; Başarısız da olsa ilk Blalock Taussig (BT) şant denendi. 1951; Van Lingen ve Soloff ile ark. kardiyak kateterizasyon ve anjiyografi ile hastalar hayattayken E.A teşhisini koydular. 1955; Lev ve ark. E.A olan bir hastada Wolf Parkinson White Send. (WPW) birlikteliğini gösterdiler. 1959; Gasul ve ark. tarafından ilk başarılı Glenn şant operasyonu uygulandı. 1962; Barnard ve Schirire tarafından ilk prostetik valv replasmanı uygulandı.

2 1964; Hunter ve Lillehei nin kullandığı konsepti modifiye ederek Hardy ve ark. ilk başarılı valvuloplastiyi gerçekleştirdiler. PATOLOJİK ANATOMİ Carpentier ve ark. tarafından anatomik karakteristik özellikler 5 madde içinde ele alınmıştır. I) Triküspid valvin septal ve posterior leafletleri sağ ventrikülün apeksine doğru deplase olmuşlardır. Ayrıca bu leafletler kalınlaşmış, kısalmış ve ventrikül duvarına iyice yapışmışlardır. II) Anterior leaflet triküspid valv anulusunun uygun yerinde bağlanmış olmasına rağmen normalden geniştir ve sağ ventrikül duvarına mulipl korda bağlantıları vardır. Leafletlerinin bu durumuna bağlı olarak triküspid kapak malforme olmuştur ve genellikle yetmezlik, bazen stenoz ve nadiren de imperforasyon gösterebilir. III) Sağ ventrikülün gerçek annulus seviyesi ile septal ve posterior leafletlerinin bağlandığı seviyedeki yalancı annulus arasındaki segmenti ince ve displastik olup atrialize olarak tanımlanır. IV) Atrialize segmentin altında kalan sağ ventrikül segmenti boyut olarak küçülmüştür, inlet septumundan yoksundur, küçük bir trabeküler komponenti olan bu segment fonksiyonel, ventrikülarize olarak adlandırılır. V) İnfundibulum, anterior leafletin geniş dokusu ve anterior leafletin infundibuluma olan kordal bağlantıları ile obstrükte edilmiştir. Triküspid valvindeki yetmezliğe bağlı oluşan ciddi regürjitasyon ve belirgin sağ ventrikül outflow trakt obstrüksiyonu (RVOTO) nedeniyle sağ atrium ciddi bir şekilde genişlemiştir. SINIFLANDIRMA Carpentier ve ark. E.A ni 4 gruba ayırmışlardır. TİP A: Gerçek sağ ventrikül volümü yeterlidir. TİP B: Sağ ventrikülün atrialize komponenti oldukça geniştir fakat anterior leaflet serbesttir. TİP C: Anterior leafletin hareket kabiliyeti ciddi olarak kısıtlıdır ve RVOT ta belirgin obstrüksiyona neden olur. TİP D: Küçük bir infundibuler komponent dışında sağ ventrikül total olarak atrialize olmuştur. Sağ ventrikül ile infundibulum arasındaki tek iletişim anteroseptal komissür ya da ant. leafletteki kleft veya perforasyon sayesinde sağlanmaktadır. MORFOLOJİ TRİKÜSPİD VALV Septal leaflet daima, posterior leaflet neredeyse daima etkilenirken anterior leaflet çok nadir olarak etkilenir. Posterior leaflet boyut olarak kısa olmaktan daha çok elonge olmuştur. Bunun sebebi anteroposterior komissürün olmayışıdır.

3 Leafletlerin distal bağlantıları değişken olmakla birlikte genellikle anormaldir. Deplase ve displastik olan septal ve posterior leafletler multipl ve kısa kordalar aracılığıyla yine multipl ve kısa papiller kaslara bağlanırlar. Anterior leaflet ise multipl ve kısa kordalarıyla genellikle sık bir şekilde septuma, bazen de ventrikül duvarına bağlanır. Bazen de leafletin kenarı direkt olarak anterior papiller adeleye, moderatör banda veya septal bandın arkasına bağlanır. Tüm leafletlerin serbest kenarları birbirine yapışık olursa triküspid kapak atretik bir görünüm alır. Yapışıklık parsiyel olursa geniş anterior leaflet değişik boyutlarda stenoza neden olur. Anterior kapağın hareket kısıtlılığı ve sabitliği de stenoza katkıda bulunur. Stenoz E.A nde nadiren görülür. EA de genellikle triküspid valv yetmezliği söz konusudur. Bu yetmezliğe leafletlerin morfolojik anomalilerinin yanı sıra sağ ventrikül ile anulusun belirgin dilatasyonu da katkıda bulunur. SAĞ VENTRİKÜL Triküspid valvin sağ ventrikül yönünde deplase olması sonucu sağ ventrikül ikiye ayrılır. Proksimal kısım posterior ve septal leafletlerin ciddi olarak deplase olduğu vakaların yaklaşık ¼ ünde atrialize olmuştur. Ventrikül duvarının bu kısmı dilatedir. Nadiren, ventrikül duvarı anevrizmatik bir görünüm alacak kadar incelir ve geniş olarak fibröz bir doku ile donanır ve endokard dokusu ciddi şekilde yumuşar. Sağ ventrikülün atrialize kısmı, duvarı iyice inceldiğinde paradoks şekilde çalışır. Atrial sistol sırasında kanın bir kısmı atrialize sağ ventriküle pompalanır. Bu kısım kanı alabilmek için genişler. Ventrikül sistolü sırasında ise sağ ventriküldeki kan sağ atriuma tekrar geri pompalanır. Bu duruma ping-pong belirtisi adı verilir. Distal kısım (fonksiyonel=ventrikülarize) sağ ventrikülün deplase olan valvin distalini oluşturur. Bu kısım da belirgin şekilde dilatedir. Dilate olmuş fonksiyonel ventrikül genellikle normalden daha incedir ve normalde olması gereken kas fibrillerinden daha azına sahiptir. Anderson ve Lie bu hastalıkta sağ ventrikülün myokard hücrelerinde konjenital bir defekt oluştuğunu ve sağ ventrikülün her iki kısmında oluşan dilatasyonun hemodinamik olaylardan daha çok bu gelişim anomalisine bağlı olduğunu savunmuşlardır. Bu durumun en ileri safhasında sağ ventrikül serbest duvarı kağıt kadar incelmiştir. Bu duruma UHL anomalisi adı verilir. Fonksiyonel sağ ventrikülde 3 kısım bulunur. I) İnfundibulum(conal) II) Trabeküler apeks III) Anterolateral boşluk (geniş anterior kasp altındaki ventriküler kısım)

4 SAĞ ATRİUM İlerlemiş vakalarda sağ atrium ciddi olarak dilatedir. Genellikle interatrial bir geçiş vardır. Çoğunlukla patent foramen ovale (PFO) olmak üzere herhangibir tipte atrial septal defekt (ASD) görülebilir. ATRİOVENTRİKÜLER (AV) İLETİM SİSTEMİ Normal lokalizasyonundadır. AV noddan başlayıp membranöz septumu penetre ederek sağ ve sol dallara ayrılır. Sağ dal displastik ve deplase olmuş septal leafletin yanında seyreder. Membranöz septumun yakınında annulusun sol tarafına gelir. Septumun sağından apekse doğru aşağıya iner. Burada AV nod ve sağ dal kalınlaşmış endokardium tarafından komprese edilebilir. Muhtemel sağ dal bloğunun nedeni bu durum olabilir. SOL VENTRİKÜL ve AKCİĞERLER Mitral valv prolapsusu görülebilir. Mitral valv kalınlaşmış olabilir. Anormal sol ventrikül kontraksiyonu görülebilir. Fetal ve neonatal distress ya da ölümle sonuçlanan E.A nde her iki akciğerin de hipoplastik olduğu görülür ancak diğer formlarında akciğerler normaldir. Akciğerlerdeki hipoplazi ağır triküspid ragürjitasyonuna bağlı oluşan ağır kardiyomegali sonucu meydana gelir. EŞLİK EDEN ANOMALİLER ASD %42-60 Patent duktus arteriosus (PDA), yenidoğanda görülen ciddi E.A nde survival duktal açıklığa bağlıdır. RVOTO I) Anatomik II) Fonksiyonel Pulmoner atrezi 1/3 E.A de WPW Tip B %5-10 Ventriküler septal defekt (VSD), büyük damar transpozisyonu (TGA), fallot tetralojisi (TOF), Aort koarktasyonu, Mitral anomaliler WOLF PARKİNSON WHİTE SENDROMU 30 yaş altı erkeklerde sık görülür. Kent demeti varlığı nedeniyle oluşur. EKG de kısa PR aralığı, geniş QRS ve δ dalgası(+). δ dalgasının yönüne göre 2 ye ayrılır. TİP A; V1-V2 de δ dalgası(+) defleksiyonlu TİP B; V1-V2 de δ dalgası(-) defleksiyonludur ve Kent demeti sağ ventrikül serbest duvar ya da septumda lokalizedir.

5 EŞLİK EDEN NON-KARDİAK ANOMALİLER Düşük kulak Mikrognati Yarık damak, yarık dudak Sol böbrek yokluğu İnmemiş testis Bilateral inguinal herni PATOFİZYOLOJİ Geniş bir spektrumda değişkenlik gösteren anatomik varyasyonlara sahip olan bu anomalide patofizyoloji ve eşlik eden semptomlar da ciddiyet açısından değişkenlik gösterir. İn utero ekokardiyografi ile teşhis edilen Ebstein anomalili hastalar çok yüksek oranda ölüm riski taşırlar. Sadece %15 inin yaşam beklentisi vardır. Doğumla birlikte semptomatik olan yenidoğanlarda kalp masif bir şekilde büyümüş olup her iki akciğer hipoplaziktir. İnefektif sağ ventrikülden akciğere doğru herhangibir akım yoktur, buna bağlı olarak fizyolojik pulmoner atrezi oluşmuştur ve bu semptomatik yenidoğanların yaşamlarını sürdürebilmesi için duktus arteriozuslarının açık kalması gerekmektedir. Tüm sistemik venöz kan ASD ya da PFO ile sağ atriumdan sola geçmektedir. Sol ventrikül outputunun bu yenidoğanlarda ileri derecede azalmış olmasına bağlı olarak bu çocuklar hem ciddi şekilde siyanotik hem de metabolik asidotiktir. Geniş sağ atriumunun kapasitesinin çok yüksek olması ve inefektif sağ ventrikülle arasındaki ping-pong etkisi nedeniyle sol ventrikülün efektif olarak perfüzyonu engellenmektedir. E.A nde semptomların şiddeti; 1) Triküspid valv yetersizliğinin ciddiyetine, 2) ASD olup olmamasına, (sağ-sol şant, paradoks emboli ve serebral abseye neden olur.) 3) Sağ ventrikül fonksiyon bozukluklarına, 4) WPW gibi aksesuar iletim yollarının olup olmamasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Erken neonatal evrede doğumdan sonra hala yüksek seyreden pulmoner arterioler rezistans nedeniyle triküspid yetmezlik ciddi şekilde kendini gösterir ve erken dönemde konjestif kalp yetmezliği semptomları ortaya çıkar. Triküspid kapağındaki yetersizliğe bağlı olarak artan sağ atrial basınç sonucu ASD-PFO aracılığıyla atrial seviyede sağ-sol şant oluşur ve bu infantlar ciddi şekilde siyanoza girerler. Bu infantlar bu kritik zamanı atlatabilirlerse pulmoner arterioller, fetal moddan involusyona uğradıklarında pulmoner rezistans düşer ve semptomlar ile siyanozun seviyesi de azalır. İnfant dönem sonrası görülen E.A nde; - yorgunluk - egzersiz dispnesi - siyanoz başlıca semptomlarken; - paroksismal atrial aritmi -ventriküler ekstrasistol (VES) gibi aritmilerle birlikte görülen periferal ödem ve çarpıntı da görülen diğer semptomlardır.

6 1979 da 67 hastanın dahil olduğu 12 yıllık bir takibi içeren bir çalışmada hastaların %39 unun ClassI-II de kaldığı, %61 inin ClassIII-IV e ilerlediği ve %21 inin ise öldüğü tespit edilmiştir. 12 yıllık takip sonunda ölen hastaları tamamının; - ClassIII-IV - Kardiotorasik oran (KTO) > Siyanotik ve SaO2< %90 -E.A teşhisinin infant döneminde olduğu belirlenmiş de yapılan bir çalışmada ise Ebstein anomalili yenidoğanlarda görülen ölümde belirleyici etkenler ve oranları; - KTO>0.85 ise %100 fatal, - Ekokardiyografik skor=ra+ atr. RV >1.5:1 ise %100 fatal, frv+la+lv - EKO skor>1.1:1 ve siyanoz(+) ise %100 fatal, -Ciddi triküspid regürjitasyon(+) ise genelde fatal, -EKO skor>1.1:1 ise %45 fatal olarak belirlenmiştir. (RA= sağ atrium, RV= sağ ventrikül, LA= sol atrium, LV= sol ventrikül) KLİNİK SEMPTOMLAR Hayatın ilk haftalarında da semptomlar ortaya çıkabilir. Bunlar; - siyanozla birliktelik gösteren nefes darlığı, - ciddi kardiyomegali - konjestif kalp yetmezliğidir. E.A nde birçok çocukta bu dönemde dikkat çekici semptomlar oluşmaz. Hayatlarının ilerleyen dönemlerinde semptomatik olan çocukların sadece egzersiz toleransları normale göre azalmıştır. Konjestif kalp yetmezliği agreve etmedikçe bu hastalarda sadece hafif dispne ve yorgunluk şikayetleri mevcuttur. Siyanoz, Ebstein anomalili hastaların yarısından çoğunda görülen ve 1/3 ünde ciddi olan, doğumla birlikte ortaya çıkabilen ancak daha çok infant dönemde ve erken çocukluk evresinde rastlanan bir bulgudur. Değişik tip aritmilere bağlı görülen çarpıntılar da E.A nde sık görülen bir bulgudur. - supraventriküler taşikardi - WPW Eşlik eden belirgin anomaliler varsa çarpıntı ile ilgili şikayetler daha ciddi boyutta olabilmektedir. Malar flush, 1/3 Ebstein li hastada görülen, mitral yüz e benzeyen siyanotik; polisitemi veya kardiak output ile ilgisi olmayan bir semptom olarak karşımıza çıkmaktadır.

7 TANI FİZİK MUAYENE Göğsün sol ön kısmı belirgin kardiyomegali nedeniyle çıkıntılıdır. Sol sternal kenarda triküspid kapaktan kaynaklanan sistolik bir trill duyulabilir. Juguler venöz basınç genelde belirgin değildir. Karaciğer geniş bir alanda palpe edilebilir ancak pulsatil değildir. Oskültasyonda rastlanan en belirgin bulgu S 1 in, geniş anterior triküspid leafletinin kapanmasındaki gecikme nedeniyle çiftleşmesidir. Triküspid kapağın kapanmasındaki gecikme sağ dal bloğundan ziyade mekanik nedenlere bağlıdır. Geniş anterior leaflete bağlı olarak diastolde bir açılma sesi de duyulabilir. Atrial S 4 ve kalp yetmezliği olduğu takdirde S 3 de duyulabilir. S 2 nin pulmoner komponenti sağ dal bloğuna bağlı olarak gecikmiş ve yumuşak vasıflı olabilir veya PAP düşüklüğüne bağlı olarak işitilemeyebilir. Triküspid valv yetmezliğine bağlı olarak hastaların 1/3 ünde sol sternal kenarda pansistolik murmur duyulabilir. Malforme olmuş triküspid orifisinden geçen kan akımına bağlı oluşan diastolik mumur de duyulabilir. RÖNTGEN Röntgenografik olarak E.A nde kalp silüeti normal ile hastalığın tipik görüntüsü arasında değişkenlik gösterir. Tipik şekli perikardiyal effüzyondaki gibi globuler, yuvarlak bir kalp ile dar bir pedikül şeklidir. Bu görünüm sağ atriumun genişlemesi ve RVOT un yer değiştirmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Pulmoner vaskülarite ya normaldir ya da azalmıştır. ELEKTROKARDİYOGRAFİ (EKG) Sağ dal bloğu ve sağ aks deviasyonu, V1-V4 de düşük amplitüdlü R dalgaları ile sağ atrial hipertrofi bulguları E.A nin karakteristik EKG bulgularıdır. P dalgasının yüksekliği ile SaO 2 arasında (-) bir korelasyon vardır. P dalgaları ne kadar yüksek ve uzunsa yaşam beklentisi o kadar kısadır. E.A nde sağ ventrikül hipertrofisi pek görülmez. Sol ventrikül hipertrofi bulguları da yoktur. V 1 -V 4 de (-) T dalgaları vardır. E.A olan hastaların %5-10 unda WPW TipB görülür. Siyanotik olup preeksitasyon gözlenen hastalarda E.A akla gelir. Paroksismal ve rekürrent supraventriküler aritmi Ebstein anomalili hastaların ½ sinden fazlasında görülebilir. Paroksismal atrial taşikardi (PAT), atrial fibrilasyon (AF), nodal ritm ve 1 AV blok da görülebilir.

8 EKOKARDİYOGRAFİ (EKO) M mod EKO anormal sonuç verir. Triküspid valvin mitral valve göre daha geç kapandığı ve triküspid kapağın yer değiştirdiği tespit edilir. İki boyutlu EKO E.A nin anatomik değerlendirmesinde tanımlayıcıdır. - Sağ atrium ve triküspid annulusun boyutları - Atrialize olmuş sağ ventrikül boyutu - Anterior leafletin fiksasyonu - Pulmoner stenozun (PS) ciddiyeti a) fizyolojik b) anatomik(distorsiyon-hipoplazi) EKO ile değerlendirilir. Doppler EKO ile; -ASD nin varlığı ve şantın yönü - Triküspid kapakta görülen regürjitasyonun derecesi değerlendirilir. KARDİYAK KATETERİZASYON VE SİNEANJİYOGRAFİ Kateterizasyonun asıl tanı yöntemi olduğu dönemler de kalp ileri derecede irritabl olduğundan, kateter tarafından indüklenmiş aritmi görülme insidansı oldukça yüksekti. Bir çalışmada 505 Ebstein anomalili hastanın 363 üne kateter uygulanmış ve 100 hastada paroksismal aritmi (%28) görülürken 13 prosedür(%3.6) de fatal sonuçlanmıştır. Triküspid kapağın anormal distal lokalizasyonu nedeniyle kalp kateterizasyonunda sağ ventrikülün bir kısmının sağ atrium gibi görev yapması diagnostik bir bulgudur. Triküspid yetmezliği ya da stenozuna bağlı olarak mean pulmoner arteryel basınç (PAP) yükselmiştir. Sağ ventrikülün bir kısmının atrialize olduğu intrakaviter EKG ile saptanabilir. Sağ atrial dalga formu atrialize sağ ventrikülde de tespit edilince triküspid valvin deplase olduğu anlaşılır. E.A nde genellikle sağ ventrikül sistolik P normaldir. Konjestif kalp yetmezliği (KKY) varsa ve sağ atrial basınç (RAP) yüksekse sağ ventrikül end diastolik basınç (RV EDP) da yükselir. İnteratrial bölgede sağ-sol (R-L) şant mevcuttur ve SaO2 düşüklüğü ve Qp azalması gözlenir. Sol-sağ (L-R) şant mevcutsa Qp artar ve KKY oluşur. Yenidoğanda - masif triküspid yetmezliği - sağ ventrikül kontraksiyon azalması - PDA lı ya da PDA sız, artmış neonatal pulmoner vasküler rezistans nedeniyle fonksiyonel RVOTO gelişebilir. Yüksek kalitedeki bir sineanjiografi ile bu durum gerçek pulmoner atreziden ayırt edilebilir.

9 Sağ kalpte birbirinden iki çentik ile ayrılan 3 lob(+) Sağ atrium, atrialize sağ ventrikül ve fonksiyone sağ ventrikülden ibarettir. Proksimal çentik-annulus, distal çentik- deplase triküspid kapak orjinini oluşturur. Sağ koroner arter (RCA) triküspid valv annulusunun yerini tayinde yardımcı olduğundan opasifiye RCA ile triküspid valvin anormal orjini arasındaki fark atrialize segmentin boyutunu gösterir ve bu tipik bir bulgudur. YENİDOĞAN da MEDİKAL YAKLAŞIM Ebstein anomalili bir yenidoğanda görülen semptomlar siyanoz ve KKY dir. Pulmoner vasküler rezistansı (PVR) düşürmek ve duktal açıklığın devamını sağlamak, PVR nin spontan düşmesine veya hastanın cerrahi girişim için hazırlanmasına kadar geçen sürede mutlaka yapılması gereken işlemlerdir. Hiperventilasyon Metabolik alkalozis Oksijen NO PGE1 Dopamin Dobutamin Milrinon Amrinon Medikasyon ile semptomlar gerilerse tedavi yavaşça kesilir. Devam ederse cerrahi endikasyon doğar. CERRAHİ ENDİKASYONLAR Ciddi triküspid valv yetmezliği Ciddi siyanoz ve polisitemi Class III-IV kalp yetmezliği Kardiyomegali Aritmi Cerrahi için en uygun prosedürün seçimi malformasyonun ciddiyet derecesine ve semptomların ortaya çıkış zamanına bağlıdır. Önemli triküspid valv yetmezliği, orta-ciddi derecede siyanoz veya konjestif kalp yetmezliği durumunda valv onarımı (eğer mümkün olmazsa valv replasmanı) ve ASD nin kapatılması gerekir. Ayrıca semptomların ciddiyetine bakılmadan KTO 0.60 veya daha yüksek olduğunda kardiyomegali ile ani ölüm arasında önemli bir korelasyon bulunduğundan operasyon endikasyonu mevcuttur. Hastaların classiv te ve ciddi derecede hipoksik olması veya hastanın 15 yaşından küçük olması da bu prosedürün uygulanması için bir kontrendikasyon oluşturmamaktadır. L-R atrial şant olduğunda Qp/Qs>2 olursa kalp yetmezliği veya triküspid yetmezliği semptomlarının olup olmamasına bakılmadan ASD nin kapatılması gerekir.

10 Hayatı tehdit eden aritmilere neden olan WPW sendromu ile birliktelik gösteren Ebstein anomalili hastalarda valv onarımı ve ASD nin kapatılması ile birlikte aksesuar iletim yolları da giderilmeli ya da ablasyon uygulanmalıdır. Belirgin PS i, pulmoner atrezisi olan ya da pulmoner kapakları olmayan hastalarda tek ya da biventriküler onarım sonrası sonuçlar fatal seyrettiği için bu hastalarda en uygun seçenek KALP-AKCİĞER TRANSPLANTASYONU olacaktır. CERRAHİ TEKNİKLER PALYATİF GİRİŞİMLER: BT ŞANT: E.A nde sağ kalpte triküspid kapaktaki stenoz veya imperforasyon ile pulmoner bölgedeki valvuler ya da subvalvuler stenoza bağlı obstrüksiyon nedeniyle kan akımının devamı engellenmekte olan infantlarda sistemik-pulmoner dolaşım arasında şant uygulaması hayat kurtarıcı olabilir. Obstrüksiyon nedeniyle uygulanmamış sistemikpulmoner şantlar hastaya herhangibir fayda sağlamaz ve fatal sonuçlanır. GLENN ŞANT: Vena cava superior (v.c.s) ile sağ pulmoner arter arasına şant konulması ile oksijenasyon daha fizyolojik sınırlara ulaşabilmektedir. Bu sayede, oksijenlenemeyen venöz kanın ½-1/3 ü sağ kalbe uğramadan direkt pulmoner sisteme aktarılır. E.A nde uygulanan kaval şantlar sınırlı olarak faydalı olabilmektedir. Bir çalışmada opere edilen 36 vakanın 17 si yaşamış ve 14 ü ise fayda görmüştür. TEK VENTRİKÜL ONARIMI Yenidoğanlarda medikal yaklaşımla tedavi edilemeyen hastalarda tüm düzeltme için yapılan girişimlerde alınan kötü sonuçlar nedeniyle alternatif bir metod olarak tek ventrikül fizyolojisi düşünülmüştür. Buna göre bu yöntemle sağ atrium ile sağ ventrikül arasındaki bağlantı tamamen ortadan kaldırılarak sağ ventrikülün fonksiyon bozukluğu, regürjitasyon ve obstrüksiyon gibi ciddi problemleri hafifletilmiştir. Median sternotomi Anterior perikardiektomi, glutaraldehit Bikaval kanulasyon, hipotermik kardiyopulmoner by-pass (CPB), soğuk potasyum (K + ) kardiopleji Oblik sağ atriotomi Atrial septektomi ile septum primumun tamamı eksize edilir. R-L şant oluşturulur. Triküspid kapak orifisi perikardial patch ile tamamen kapatılır. Patch gerçek triküspid annulusun üzerine koroner sinusun superior kısmına gelecek şekilde suture edilir. Sağ atrial redüksiyon uygulanır. Atriotomi kapatılır. Pulmoner kan akımının sağlanması için Starnes de asendan aorta ile ana pulmoner arter (APA) arasına 4 mm lik Gore-tex greft ile santral şant, alternatif olarak ise innominate arter ya da sağ subklavyen arter ile sağ pulmoner arter arasına mm lik Gore-tex greft konur.

11 TEK VENTRİKÜL ONARIM SONRASI BAKIM ve KOMPLİKASYONLAR Tek ventrikül onarımı uygulanmış Ebstein anomalili yenidoğanın en sık karşılaşacağı problem düşük debili kalp yetmezliği dir. Triküspid orifisin, koroner sinus ve thabesian venlerinin sağ ventriküle drene olacak şekilde perikard ile tamamen kapatılması nedeniyle sağ ventrikülde distansiyon oluşmaması amacıyla (+) inotrop destek olarak dopamin-dobutamin başlanması gerekmektedir. Pre-op dönemdeki konjestif kalp yetmezliği tablosu nedeniyle azalmış sol ventrikül fonksiyonunu desteklemek amacıyla da (+) inotrop destek gerekir. Sağ ventrikül distansiyonu; hiperventilasyon, PGE1 infüzyonu ve NO inhalasyonu aracılığıyla PVR nin düşürülmesiyle önlenmeye çalışılır. PVR nin düşmesi sistemik-pulmoner şantın çalışmasına da katkı sağlar. Midazolam ile sedasyon, devamlı fentanyl infüzyonu ile analjezi ve nöromüsküler paralizi ile birlikte tüm bu uğraşlar post-op ilk 24 saatte devam etmelidir. PVR operasyon sırasında takılan transventriküler pulmoner arter kateter ile takip edilir. İleri derecede ventrikül disfonksiyonu oluşması durumunda ise sternum, oluşan myokard ödemi nedeniyle kalbe kompresyon oluşturmaması için ve diastolik fonksiyonun desteklenebilmesi amacıyla kapatılmaz ve silastik patch ile kaplanır. Açık bırakılan sternum sayesinde akciğerlerin daha düşük basınçlarla ventile edilebilmesi mümkündür. Bu sayede PVR düşük kalır. (+) inotropların dozu azaltıldığında ve SaO2 80 civarında sabitlendiğinde 3-4 gün içerisinde sternum kapatılabilir. Tek ventrikül onarım sonrası rutin olarak 24 saatin sonunda ya da sternum kapatıldıktan sonra hastanın uyanmasına izin verilir. Pulmoner arter basıncı yakından takip edilerek (+) inotrop ve pulmoner vazodilatatörlerin dozları azaltılır. Digoksin ve furosemid tek ventrikül fizyolojisinde mutlaka verilmelidir. Şantın açık kalmasını sağlamak için de post-op dönemde belirgin drenaj olmadığından emin olunduktan sonra aspirin başlanmalıdır. 6 ay-1 yıl içinde superior kavapulmoner şant (bidirectional Glenn) 2-3 yaş arasında da komplet kavapulmoner şant (Fontan prosedürü) uygulanmalıdır. Ventrikül fonksiyonu zayıf olan ve total kavapulmoner şant uygulama endikasyonları sağlanamamış hastalarda KALP TRANSPLANTASYONU gerekecektir. 1 ½ VENTRİKÜLER ONARIM Adolesans ve ileri yaşta, bulguları ilerlemiş Ebstein anomalili hastalarda biventriküler onarımın mümkün olmadığı ya da riskin çok yüksek olarak ön görüldüğü vakalarda tercih edilebilecek umut veren cerrahi bir tekniktir. SEMPTOMLAR İleri derecede dilate sağ atrium 4 triküspid regürjitasyonu Bidirectional ASD

12 Siyanoz Aritmi Sol-sağ ventrikül fonksiyon bzk. EF=%58 SF=%25 TEKNİK ASD kapatılması Triküspid kapak onarımı ile birlikte atrialize sağ ventrikül plikasyonu Bidirectional Glenn SONUÇLAR ASD kapatılınca siyanoz ortadan kalkar. Valv onarımı ve plikasyon ile regürjitasyon ve kalp yetmezliği azalır. Atrialize sağ ventrikülün plikasyonu ile sağ-sol ventrikül fonksiyonu artış gösterir. Sistemik ve pulmoner dolaşım birbirinden tamamen bağımsız haldedir. Sol ventrikül sistemik dolaşımı desteklerken, Bidirectional Glenn v.c.s, hipoplastik, nonfonksiyone sağ ventrikül de v.c.i deki kanı getirerek pulmoner dolaşımı destekler. BİVENTRİKÜLER ONARIM Median sternotomi Standard aortik ve bikaval kanulasyon, total CPB, soğuk K kardioplejisi, 25 C Oblik sağ lateral atriotomi ASD aracılığı ile sump sol atriuma yerleştirilir.(asd yoksa superior pulmoner ven ile) CPB ye geçildikten sonra sağ ventrikülün atrialize kısmının boyutları ve paradoks olarak çalışıp çalışmadığı değerlendirilir. Triküspid yetmezliğinin varlığı ve derecesi parmakla atriotomiden değerlendirilmeye çalışılır ancak E.A nde çok ciddi yetmezlik olsa bile jet akım hissedilmez, gross türbülans hissedilebilir. Atrial septum ve triküspid kapağın anatomik durumu dikkatlice tetkik edilmelidir. Triküspid kapağın anterior leafleti ayrı bir önemle incelenir. E.A nde triküspid kapağın tamiri anterior leafletin konumuna bağlıdır. Nadir de olsa bazen anterior leaflet de sağ ventriküle deplase olur. Böyle bir durumda tamir mümkün olmayabilir. Valv replasmanı endikasyonu doğar. Ayrıca anterior leafletin aşırı derecede kalınlaşması ve serbest kenarının sağ ventrikül endokardına sıkıca yapışık olması durumunda da kapak tamiri mümkün olmaz. Yenidoğan dönemi sonrasında daha büyük çocuklarda triküspid kapağın tamiri ve ASD nin kapatılması tercih edilmesi gereken cerrahi girişimdir. Triküspid kapağın tamirinde Danielson ve ark. nın uyguladığı prosedür en çok test edilmiş olan ve tavsiye edilen yöntemdir. Bu onarım yönteminde sağ ventrikülün atrialize olan kısmı plike edilir, triküspid kapak orifisi daraltılır ve sonuç olarak ya tam ya da tama yakın kompetant bir valv oluşturulur.

13 Alternatif olarak Carpentier onarım yöntemine de başvurulabilir. Bu yöntem de atrialize ventrikülün ve triküspid annulusunun plikasyonunu içerir ancak longitudinalsirkumferensiyal yönde plikasyon uygulanır. Bu onarım sonunda sağ ventrikülün şekli ve boyutu Danielson metoduna göre daha normal bir konuma gelir. Quaegebeur ve ark. da Carpentier metodunu savunur ancak triküspid annuloplasti ringini uygulamaz. CARPENTİER TEKNİĞİ ¾ anterior leaflet ile posterior leafletin yapışık kısımları leaflet üzerinde bir miktar kas dokusu bırakılarak annulustan ayrılır. Leafletlerin mobilizasyonu, ventrikül duvarına yapışmalarına neden olup hareketlerini kısıtlayan fibröz bandların kesilmesi ve sağ ventrikül apeksine doğru olan papiller kas bağlantılarının diseksiyonu sayesinde sağlanır. Kordalar arasındaki boşluklar oblitere olmuşsa fenestrasyonlar oluşturulur. Sağ ventrikül plikasyonu septal ve posterior leaflet kalıntıları arasına konan basit suturler ile longitudinal olarak gerçekleştirilir. Triküspid annulus ve sağ atrium plike edilir. Anterior ve posterior leafletler tüm orifis alanını kaplayabilmek amacıyla triküspid annulusuna, saat yönünde rotate edilerek suture edilir. Orifisin remodelizasyonu sağlamak, valvin kompetansını artırmak ve onarımı güçlendirmek amacıyla annulusa triküpitoplasti ringi yerleştirilir. ASD kapatılır. Carpentier, çocuklarda ringin konulmayabileceğini bildirmiştir. Quaegebeur ve ark. da benzer bir onarım yöntemi uygulamışlardır. Annüloplasti ringi kullanmadan ve papiller kasları transekte etmeden anteroposterior leafletlerin mobilizasyonunu, sadece bu leafletlerin ventrikül duvarına bağlanmasına neden olan bağlantıları serbestleyerek sağlamışlardır. DANİELSON TEKNİĞİ Ventriküler pre-eksitasyon sendromlu hastalarda ritm bozukluğuna neden olan aksesuar iletim yollarını belirlemek amacıyla elektrofizyolojik haritalama ASD ya da PFO nun kapatılması Atrialize sağ ventrikülün plikasyonu Mümkünse triküspid kapak onarımı, değilse replasmanı PS giderilmesi veya aksesuar iletim yollarının kesilmesi gibi eşlik eden lezyonların tamiri Sağ atrial duvar redüksiyonu ile kardiyomegalinin giderilmesi ve aritmi ve tromboemboli insidansının düşürülmesi Bu onarım tekniği genellikle genişlemiş olan anterior leaflet kullanılarak monokasplı bir valv oluşturmak amacıyla uygulanır. Ventriküler plikasyon suturleri PDA ve RCA nın belirgin dallarına zarar vermeden konmalıdır. Genellikle RCA AV groove içerisinde seyretmez ancak sağ ventrikülün atrialize kısmının lateralinde olabilir.

14 Tüm ventriküler plikasyon suturleri geçildiğinde ve bağlandığında sağ ventrikülün anterior ve posterior yüzleri major koroner arterlere zarar verilmediğin- den emin olabilmek için mutlaka kontrol edilmelidir. Prosedürün en kritik kısmı posterior annuloplasti aşamasıdır. Plejit destekli posterior annuloplasti suturleri ile annulus daraltılmış olur ve rekonstrükte edilmiş kapak kompetansı tam olarak gerçekleştiril- meye çalışılır. Rekonstrüksiyon tamamlandıktan sonra pulmoner artere geçici olarak klemp konur ve sağ ventriküle yerleştirilen bir kateter ile salin solüsyonu verilerek triküspid kapağın kompetansı değerlendirilir. E.A nde triküspid kapağın tamiri anterior leafletin yeterliliğine bağlı olduğundan anterior leafletteki belirgin anomaliler sonuçları etkiler. Anterior leafletin serbest kenarının sağ ventrikül endokardına bağlanmış olması ve papiller kas veya kordalarının olmaması durumunda onarım kontrendikedir. Kısa korda ya da kısa papiller kas varsa fakat doku yapısı normalse onarım kontrendikasyonu yoktur. Venöz dekanulasyon sonrası çarpan kalpte triküspid valvin kompetansı parmakla palpe edilerek ya da transözefagiyal ekokardiyografi (TEE) ile değerlendirilir. Hem sağ atriuma hem de sağ ventriküle birer adet pace teli konur. VALV REPLASMANI Çok geniş atrialize ventrikülü olanlarda Anterior leafletin ventrikül duvarına yapışık olduğu ve korda ile papiller kasların bulunmadığı hastalarda Anterior leafletin sağ ventrikül apeksine doğru deplase olduğu durumlarda rekonstrüksiyon yapılamaz ve native kapak eksize edilerek prostetik kapak replase edilir. Sutur hattı, AV nodun zedelenmemesi amacıyla koroner sinusun atrial tarafına konur. Triküspid valv replasmanında; normal kalplerdeki uygulamalarla karşılaştırıldığında, E.A nde mekanik prostetik kapak fonksiyon bozukluğu ve trombotik komplikasyonların görülme insidansı daha düşüktür. Prostetik kapak replasmanı çocuklarda büyüme ve gelişmenin devam etmesi nedeniyle reoperasyon insidansı yüksek olduğu için tercih edilmez. DOKU KAPAKLARI Mekanik kapaklarda olduğu gibi tromboembolik komplikasyon riski taşımazlar ancak özellikle infant ve çocuklarda sınırlı bir yaşam beklentileri vardır. Porcine heterogreft kapaklarla ilgili bir çalışmada 5 yıllık ömürlerinin %58.5 olduğu tespit edilmiştir. POST-OP KOMPLİKASYONLAR Düşük debili kalp yetmezliği AV tam blok WPW veya supraventriküler aritmi ve bunlara bağlı ani ölüm

15 DANİELSON SONUÇLAR Nisan 1972 ile Mayıs 1995 arasında 288 Ebstein anomalili hasta opere edildi. 189 hasta analiz edilebildi. KTO idi. SaO 2 %65-98 idi. Triküspid valv replasmanı (TVR) yapılan 69 hastanın 50 sine porcine heterogreft, 19 una mekanik prostetik kapak replase edildi. Daha önceden Glenn şant konmuş olan 2 hastanın atrialize sağ ventrikülleri plike edildi, replasman uygulanmadan triküspid kapakları rezeke edildi. Son aşama olarak modifiye Fontan prosedürü uygulandı. Diğer 8 hastanın ise triküspid kapak yetmezlikleri önemsizdi ve sadece eşlik eden anomaliler giderildi. ERKEN ÖLÜM NEDENLERİ Kardiyomegali+Ventriküler fibrilasyon Düşük debili kalp yetmezliği 5 4 Post-op hemoraji 1 Solunum arresti 1 Koagülopati 1 GEÇ ÖLÜM NEDENLERİ Aritmiye Bağlı Ani Ölüm 4 Konjestif Kalp Yetmezliği 3 Otomobil Kazası (Yolcu) 1 Batın Absesi 1 Bilinmeyen 1

16 Ventriküler aritmiye bağlı görülen ani ve geç ölümlerin sayısının dikkat çekici olması nedeniyle post-op dönemde hastalara ilk 48 saat içinde iv. lidokain verilmeye başlandı. Daha sonra eğer hastada kardiyomegali ve ventriküler aritmi öyküsü gibi risk faktörleri varsa önce doyurucu dozdan iv sonra oral prokainamid verilerek taburcu olduktan sonra ilk 3 ay mutlaka hastanın kullanması sağlandı. Risk faktörleri ortadan kalkınca stoplandı. Valv onarımı yapılmış 110 hastanın 4 ü reopere edildi. Valv replasmanı yapıldı. Mekanik prostetik kapak ile valv replasmanı yapılan 19 hastadan 2 si reopere edildi. Porcine bioprotez ile valv replasmanı yapılan 50 hastanın ise 1 i stenoz nedeniyle reopere edildi. Post-op 1. yılda yapılan takiplerde hastaların %92.9 unun class I-II NYHA olduğu belirlendi. 9 bayan hasta gebe kaldı ve 12 adet başarılı gebelik süreci sonunda 12 canlı doğum gerçekleşti. Pre-op dönemde paroksismal supraventriküler taşikardi, AF ve atrial flutter öyküsü olan hastaların %33 ünde taşikardi şikayetleri devam etti. CARPENTİER SONUÇLAR Ağustos 2000 de Chauvaud tarafından sunulan bir çalışmada 1-65 yaş arasında 142 hasta opere edilmiş. 138 hasta Carpentier tekniği ile opere edilirken 4 hastaya valv replasmanı uygulanmış. %48 siyanoz(+) %64 eşlik eden anomali(+) Tip A-%6; Tip B-%35; Tip C-%51; Tip D-%8 Carpentier tekniği ile opere edilen 138 hastanın 94 üne prostetik ring kondu, 30 hastaya ise sağ ventrikül kontraksiyonu ileri derecede bozuk olduğu ve/veya triküspid valv onarımı çok zor olduğu ve/veya AF si olduğu için Glenn şant uygulandı. Erken ölüm oranı %10 olarak belirlendi. En önemli neden post-op dönemde görülen sağ ventriküler yetmezlikti. Erken post-op dönemde yapılan kontrollerde %94 hasta NYHA classi-ii idi. %88 inde triküspid yetmezliği ya hiç yoktu ya da önemsizdi. 3 yıldan sonra hastaların %9 unda reoperasyon(+) 10 yılın sonunda ise reoperasyon ihtiyacı olmayan hasta oranı %87 idi. %81 sinüs ritmi(+) 8 hastaya pacemaker implantasyonu yapıldı. Bunların 5 i post-op AV blok, 3 ü ise preop iletim bozuklukları nedeniyle implante edildi. Tip D opere edilen 11 hastanın 2 sine reoperasyon, 3 üne ise valv replasmanı uygulandı. Bu çalışma ile triküspid valvuloplasti ile birlikte uygulanan longitudinal sağ ventriküler plikasyonun valv replasmanına üstün olduğu, Tip D nin konservatif cerrahiye uygun olmadığı ve prosedüre eklenen kavapulmoner anastomozun sağ ventrikül fonksiyonunu koruyarak yüksek riskli hastalarda operasyon mortalitesini azalttığı gözlenmektedir.

17 REFERANSLAR 1) Corno AF, Chassot PG, Payot M, Sekarski N, Tozzi P, Segesser LKv. Ebstein s anomaly. One and a half ventricular repair. Swiss med wkly 2002; 132: ) Knott-Craig CJ, Overholt ED, Ward KE, Ringewald JM, Baker SS, Razook JD. Repair of Ebstein s anomaly in the symptomatic neonate: An evolution of technique with 7-year follow-up. Ann Thorac Surg 2002; 73: ) Chauvaud S. Ebstein s malformation. Surgical treatment and results. Thorac Cardiovasc Surg 2000 Aug; 48(4): ) Starnes VA, Pitlick PT, Bernstein D, Griffin ML, Choy M, Shumway NE. Ebstein s anomaly appearing in the neonate. A new surgical approach. J Thorac Cardiovasc Surg 1991 Jun; 101(6): ) CTSN residents archives. Ebstein s anomaly. 6) Glenn WWL, Danielson GK. Chapter 89; ) Kirklin JW, Barratt-Boyes BG: Cardiac Surgery,1993, Second Edition, Volume 2; ) Kaiser LR, Kron IL, Spray TL: Mastery of Cardiothoracic Surgery, 1998; ) Castaneda AR, Jonas RA, Mayer JE, Hanley FL: Cardiac Surgery of the Neonate and Infant, 1994; ) Chang AC, Hanley FL, Wernovsky G, Wessel DL: Pediatric Cardiac Intensive Care, 1998; ) Ahmet Gökalp Özgen, Kalp Cerrahisi, 1999; ) A. Yüksel Bozer: Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi, 1985;

EBSTEİN ANOMALİSİ. Uzm. Dr. İhsan Alur

EBSTEİN ANOMALİSİ. Uzm. Dr. İhsan Alur EBSTEİN ANOMALİSİ Uzm. Dr. İhsan Alur 1866 da W. Ebstein tarafından tanımlandı. 1964 te Lillehei tarafından ilk başarılı valvuloplasti ameliyatı yapıldı. Triküspit kapağın septal ve posterior lifletlerinin

Detaylı

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK EÜTF Pediatrik KARDİYOLOJİ BD 2016 KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI Toplumda görülme oranı 1000 Canlı doğumda 8-12, Yaklaşık %1 Fetal EKOKARDİOGRAFİ endikasyonları

Detaylı

Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları FALLOT TETRALOJİSİ

Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları FALLOT TETRALOJİSİ Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları 1 FALLOT TETRALOJİSİ Etiene-louis Arthur Fallot tarafından 1888 tarihinde tarif edilen bu konjenital kalp hastalığı dört ana patolojiden oluşmaktadır. 1- VSD 2- Pulmoner

Detaylı

TRİKUSPİT KAPAK CERRAHİSİ. Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL

TRİKUSPİT KAPAK CERRAHİSİ. Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL TRİKUSPİT KAPAK CERRAHİSİ Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL Kazanılmış triküspit kapak hastalığı organik veya fonksiyoneldir. Organik hastalık hemen hemen tamamen romatizmal hastalık veya endokarditin sonucudur.

Detaylı

VENTRIKÜLER SEPTAL DEFEKT. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

VENTRIKÜLER SEPTAL DEFEKT. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. VENTRIKÜLER SEPTAL DEFEKT Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. KONJENİTAL KALP HASTALIK TİPLERİ Soldan sağa şantlı olanlar (asiyanotik) Sağdan sola şantlı

Detaylı

FALLOT TERALOJİSİ. Yard. Doç. Dr. Aşkın Ender TOPAL

FALLOT TERALOJİSİ. Yard. Doç. Dr. Aşkın Ender TOPAL FALLOT TERALOJİSİ Yard. Doç. Dr. Aşkın Ender TOPAL Siyanotik konjenital kalp hastalıkları içinde en yaygın olanıdır. Konjenital kalp hastalıklarının %7.3 ünü oluşturur. Etyolojide kesin bir neden bilinmemekle

Detaylı

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT KAPAK HASTALIKLARI Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT STENOZU Valvular Subvalvular Supravalvular VALVULAR STENOZ Romatizmal AS Akut romatizmal

Detaylı

MİTRAL DARLIĞI. Yrd. Doç. Dr. Sinan DEMİRTAŞ

MİTRAL DARLIĞI. Yrd. Doç. Dr. Sinan DEMİRTAŞ MİTRAL DARLIĞI Yrd. Doç. Dr. Sinan DEMİRTAŞ Mitral darlığı Kaç yaprakçık var? Anterior Posterior Anüler çevresi 10 cm Kapak alanı 5-6 cm2 NORMAL MİTRAL KAPAK ANATOMİ Mitral anülüs fibröz ve müsküler dokunun

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

FALLOT TETRALOJİSİ (TOF)

FALLOT TETRALOJİSİ (TOF) FALLOT TETRALOJİSİ (TOF) Siyanotik konjenital kalp hastalıkları içinde en yaygın olanıdır. Konjenital kalp hastalıklarının %7.3 ünü oluşturur. Etyolojide kesin bir neden bilinmemekle birlikte gebeliğin

Detaylı

PULMONER BANDİNG OPERASYONUNUN ERKEN VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI, NİHAİ OPERASYON AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

PULMONER BANDİNG OPERASYONUNUN ERKEN VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI, NİHAİ OPERASYON AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ PULMONER BANDİNG OPERASYONUNUN ERKEN VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI, NİHAİ OPERASYON AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ersin Erek, Yusuf K. Yalçınbaş, Yasemin Mamur, Kazım Öztarhan*, Ayşe Çolakoğlu, Ayşe Sarıoğlu,

Detaylı

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT)

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Dr. Sabri Demircan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD September 20, 2014 Kardiyoloji Semineri 2009 1 Kalp Yetersizliğinin Ciddiyeti Ölüm Nedenleri

Detaylı

UZMANLAR İÇİN AKTİVİTE KARNESİ KİŞİSEL BİLGİLER Ünvanı, adı ve soyadı Doğum yeri ve tarihi Medeni durumu Bildiği yabancı dil / diller ve derecesi Yazışma adresi ŀ Telefon Elektronik posta adresi EĞİTİMİ

Detaylı

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 Trakea Rüptürü Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 1 Klinik Öykü Ş.Ş., 75 yaş, erkek, Asenden Aort Anevrizması

Detaylı

ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI

ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI 2011-2012 ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI Tarih Saat Yer KonuĢmacı Konu BaĢlığı 07.09.2011 08:00-14.09.2011 08:00-21.09.2011 08:00-28.09.2011 08:00-05.10.2011 08:00-12.10.2011

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

Patent Duktus Arteriyozus

Patent Duktus Arteriyozus Patent Duktus Arteriyozus Dr. Mustafa SAÇAR Duktus arteriyozus v Ana pulmoner arter inen aort v Media tabakasında spirel yerleşimli düz kas hücreleri yoğun v İntima tabakası aorta göre kalın v Doğumla

Detaylı

Aort Kapak Darlığı Dr.Mustafa SAÇAR Tarihçe

Aort Kapak Darlığı Dr.Mustafa SAÇAR Tarihçe Aort Kapak Darlığı Dr.Mustafa SAÇAR 17.03.2008 Tarihçe v 1914: Tuffier Dijital yolla aort kapak dilatasyonu v 1952: Bailey LV den dilatör ile yaklaşım v 1954: Gibbon KALP AKCİĞER MAKİNASI Aortik valvotomi

Detaylı

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK TORAKAL EPİDURAL ANESTEZİ VE FEMORAL BLOK YÖNTEMİ A.DOSTBİL*, H.BAŞEL**, Ö.TEKİN***, M.ÇELİK*, A.AHISKALIOĞLU*, AF.ERDEM* *ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu

Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu İSKEMİK FONKSİYONEL MİTRAL YETERSİZLİĞİ Mitral kapağa girişim için sınırı nasıl çizelim? Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu İskemik Mitral Yetersizliği (İMY) Kordal gerilme

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI Konjenital kalp hastalıkları; Kardiyovasküler sistemde doğumda veya daha sonra tanımlanabilen, doğustan

Detaylı

Kalp ve Damar Gelişim Anomalileri. Prof Dr. Murat AKKUŞ

Kalp ve Damar Gelişim Anomalileri. Prof Dr. Murat AKKUŞ Kalp ve Damar Gelişim Anomalileri Prof Dr. Murat AKKUŞ Kalp ve büyük damar anomalileri Her 1.000 doğumdan 6 8 i CHD (Congenital Heart Disease) Tek gen / kromozomal defektler (%8) Teratojenler (rubella

Detaylı

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. ACİL TIPTA EKO Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Kardiak Ultrasonografi Hangi durumlarda? Cihaz ve problar Yönler ve normal görüntüler Çeşitli patolojiler Hangi durumda EKO

Detaylı

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER SPOR HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER DOÇ.DR.ERDEM KAŞIKCIOĞLU 1 35 yaşın altındaki sporcularda ani ölüm nedenleri 2% 1% 2% 4% 2% 2% 35% 3% 3% 3% 4% 5% 24% 10% Hipertrofik

Detaylı

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları BR.HLİ.085 içerisinde kanın bulunduğu dört odacık vardır. Bunlardan ikisi sağ, ikisi ise sol kalp yarımında bulunur. Kalbe gelen kan önce sağ atriuma gelir ve kalbin sağ kulakcığı ve sağ karıncığı arasında

Detaylı

MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI

MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI DOÇ.DR.CEMŞİT KARAKURT İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PEDİYATRİK KARDİYOLOJİ BİLİM DALI Üfürüm: Kalp ve damarsal yapılardaki yapısal veya hemodinamik

Detaylı

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) 1.) 2.)Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar 3.) 4.) Slayt No: 24 4 Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar Doğum Sonu Dönemde

Detaylı

TRUNCUS ARTERIOSUS TANIM TARİHÇE

TRUNCUS ARTERIOSUS TANIM TARİHÇE 1 TRUNCUS ARTERIOSUS TANIM Trunkus arteriosus (TA) tüm konjenital kalp defektleri arasında %3 ün altında görülür. Her iki ventrikülün tabanından köken alan tek bir arteriyel çıkış, beraberinde semilunar

Detaylı

ÇOCUK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ

ÇOCUK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK), uzmanlık eğitiminde kullanılmak üzere çekirdek müfredat ve standartları belirlemek için Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) çerçevesinde

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI (SOLDAN SAĞA GEÇİŞLİ)

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI (SOLDAN SAĞA GEÇİŞLİ) DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI (SOLDAN SAĞA GEÇİŞLİ) Dr. Ercan Tutar Doğuştan Kalp Hastalıkları DKH sıklığı 0.8 /100 canlı doğum Soldan sağa geçişli DKH en sık Ventriküler septal defekt (VSD) Atriyal septal

Detaylı

Kardiyak Cerrahi Uygulanan Ellis-van Creveld Sendromlu Bir Olgu

Kardiyak Cerrahi Uygulanan Ellis-van Creveld Sendromlu Bir Olgu Kardiyak Cerrahi Uygulanan Ellis-van Creveld Sendromlu Bir Olgu Dr.Hacer Ülger Giriş Ellis-van Creveld sendromu: Mezo-ekdotermal sendrom/displazi Multipl organ tutulumu Otozomal resesif Nadir (1/60000?)

Detaylı

ASD, AVSD, VSD. Doç. Dr. Halil Aslan Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği

ASD, AVSD, VSD. Doç. Dr. Halil Aslan Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği ASD, AVSD, VSD Doç. Dr. Halil Aslan Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği Embriyoloji Atrial Septum Defekti: Anatomi Sağ ve sol atriumlar arası komünikasyonlar İnsidans: 1/1500 canlı doğum Tüm

Detaylı

DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARINA YAKLAŞIM. Doç. Dr MEKİ BİLİCİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PEDİATRİK KARDİYOLOJİ

DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARINA YAKLAŞIM. Doç. Dr MEKİ BİLİCİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PEDİATRİK KARDİYOLOJİ DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARINA YAKLAŞIM Doç. Dr MEKİ BİLİCİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PEDİATRİK KARDİYOLOJİ SİYANOTİK DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI Bu hastalıklarda siyanozun nedeni sağ- sol şanttır.

Detaylı

İÇERİK. Giriş Kapak Anatomisi Kapak Fizyolojisi Kapak Hastalıkları Kapak Darlıkları Kapak Yetmezlikleri Bulgular Teşhis Tedavi Hemşirelik Bakımları

İÇERİK. Giriş Kapak Anatomisi Kapak Fizyolojisi Kapak Hastalıkları Kapak Darlıkları Kapak Yetmezlikleri Bulgular Teşhis Tedavi Hemşirelik Bakımları İÇERİK Giriş Kapak Anatomisi Kapak Fizyolojisi Kapak Hastalıkları Kapak Darlıkları Kapak Yetmezlikleri Bulgular Teşhis Tedavi Hemşirelik Bakımları GİRİŞ Endüstrileşmiş ülkelerde kalp kapak hastalığı (KKPH),koroner

Detaylı

Transözefagial Ekokardiyografi. M Serdar Küçükoğlu İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü

Transözefagial Ekokardiyografi. M Serdar Küçükoğlu İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Transözefagial Ekokardiyografi M Serdar Küçükoğlu İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Endikasyonlar -I Nondiagnostik TTE Doğal kapakların değerlendirilmesi Protez kapakların değerlendirilmesi İnfektif

Detaylı

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr.

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr. Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Recep Demirbağ Düzenleme, Gözden Geçirme - Uz.Dr.Rida Berilğen - Uz.Dr.Barış Düzel

Detaylı

Aort Anevrizmaları. Dr. Nevzat Erdil

Aort Anevrizmaları. Dr. Nevzat Erdil Aort Anevrizmaları Dr. Nevzat Erdil Asendan aort anevrizması (%45) Arcus aorta anevrizması (%10) Desendan aort anevrizması (%55) Torakoabdominal aort anevrizması (%10) Asendan aort anevrizması Tanım:

Detaylı

Doğumsal kalp hastalığı ve PAH. Dr. Gülten TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Doğumsal kalp hastalığı ve PAH. Dr. Gülten TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Doğumsal kalp hastalığı ve PAH Dr. Gülten TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı 39 y kadın hasta Nefes darlığı, morarma ile başvurdu. 22 y iken (17 sene önce 1998) gebeliğin 3.

Detaylı

Antiaritmik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Antiaritmik ilaç preparatları

Antiaritmik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer  Antiaritmik ilaç preparatları Antiaritmik ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antiaritmik ilaç preparatları 2 2 1 3 3 Aritmiler ve temel bilgiler I Aritmi (disritmi), normal sinüs ritminden herhangi bir sapma ve kalp atımlarındaki

Detaylı

Kliniğimizde, bir yıllık yenidoğan puls oksimetre tarama testi deneyimimiz ve doğumsal kalp hastalığı sıklığı

Kliniğimizde, bir yıllık yenidoğan puls oksimetre tarama testi deneyimimiz ve doğumsal kalp hastalığı sıklığı Kliniğimizde, bir yıllık yenidoğan puls oksimetre tarama testi deneyimimiz ve doğumsal kalp hastalığı sıklığı Kamil Şahin, Murat Elevli, Canan Yolcu, H. Nilgün Selçuk Duru Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi,

Detaylı

ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI

ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI Dr. Sadık Açıkel Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA. Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji

KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA. Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji Doğumsal kalp hastalığının sıklığı % 0.9 Ciddi anomali % 0.3 Her yıl 1.2 milyon kalp hastası bebek dünyaya gelmekte

Detaylı

SİYANOZ. Doğal ışıkta en iyi görülür Siyanozun en iyi görüldüğü yerler; Tırnak dipleri Dudaklar Dil Müköz membranlar Konjuktiva

SİYANOZ. Doğal ışıkta en iyi görülür Siyanozun en iyi görüldüğü yerler; Tırnak dipleri Dudaklar Dil Müköz membranlar Konjuktiva SİYANOZ Siyanoz deri ve Müköz membranların mavi-mor renk değişikliği göstermesidir Siyanoz bir hastalık değildir!! Siyanoz bir fizik bulgudur Siyanoza yol açan birçok neden vardır SİYANOZ Doğal ışıkta

Detaylı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI UZMANLIK EĞİTİM (İHTİSAS) DERSLERİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM

Detaylı

Dolaşım Sistemi Dicle Aras

Dolaşım Sistemi Dicle Aras Dolaşım Sistemi Dicle Aras Kalbin temel anatomisi, dolaşım sistemleri, kalbin uyarlaması, kardiyak döngü, debi, kalp atım hacmi ve hızı 3.9.2015 1 Kalbin Temel Anatomisi Kalp sağ ve sol olmak üzere ikiye

Detaylı

Olgu sunumu. Dr. Gülten AYDOĞDU TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Olgu sunumu. Dr. Gülten AYDOĞDU TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Olgu sunumu Dr. Gülten AYDOĞDU TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ventriküler septal defekt İlk tanımlanma 1879 yılında En sık gözlenen doğumsal kalp anomalisi Embriyolojik

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

Asendan AORT ANEVRİZMASI

Asendan AORT ANEVRİZMASI Asendan AORT ANEVRİZMASI Aort anevrizması, aortanın normal çapından geniş bir çapa ulaşarak genişlemesidir. Aorta nın bütün bölümlerinde anevrizma gelişebilir. Genişlemiş olan bölümün patlayarak hayatı

Detaylı

NEONATOLOJİDE YENİLİKLER. Doç. Dr. Esra Arun ÖZER Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği

NEONATOLOJİDE YENİLİKLER. Doç. Dr. Esra Arun ÖZER Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği NEONATOLOJİDE YENİLİKLER Doç. Dr. Esra Arun ÖZER Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Preterm bebeklerde NEK in önlenmesinde probiyotikler Meta-analiz Probiyotiklerin etkileri GIS in

Detaylı

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp yetmezliği Ventrikülün dolumunu veya kanı pompalamasını önleyen yapısal veya işlevsel herhangi bir kalp bozukluğu nedeniyle oluşan karmaşık

Detaylı

KALP SESLERĠ VE ÜFÜRÜMLERĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ. Prof. Dr. Aygün DĠNDAR

KALP SESLERĠ VE ÜFÜRÜMLERĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ. Prof. Dr. Aygün DĠNDAR KALP SESLERĠ VE ÜFÜRÜMLERĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Prof. Dr. Aygün DĠNDAR Oskültasyon Ġyi bir steteskop kullanılmalı Sessiz ortamda yapılmalı Çocuk olabildiğince sakin olmalı Tüm odaklar (mitral, triküspid,

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ Doç. Dr. Turan SET E-mail : turanset@yahoo.com Hiçbir şey basit anlatılamayacak kadar karmaşık değildir Albert Einstein AMAÇ Birinci basamakta EKG değerlendirmede

Detaylı

Erişkinlerde Konjenital İntrakardiyak Defekt Onarımlarının Erken ve Orta Dönem Sonuçları

Erişkinlerde Konjenital İntrakardiyak Defekt Onarımlarının Erken ve Orta Dönem Sonuçları Van Tıp Dergisi: 12 (1):1-6, 2005 Erişkinlerde İntrakardiyak Defekt Onarımı Erişkinlerde Konjenital İntrakardiyak Defekt Onarımlarının Erken ve Orta Dönem Sonuçları Veysel Kutay, Hasan Ekim, Cevat Yakut

Detaylı

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARINA TANISAL YAKLAŞIM

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARINA TANISAL YAKLAŞIM DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARINA TANISAL YAKLAŞIM Prof. Dr. Erdal YILMAZ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Doğuştan kalp hastalıkları (DKH) sıklığı bin canlı doğumda 5-10 MVP, PDA

Detaylı

ASİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI 1 - VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT (VSD)

ASİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI 1 - VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT (VSD) ASİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI 1 - VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT (VSD) En sık görülen konjenital kalp hastalığıdır. Perimembranöz tip en sık görülen tip olup (%80) membranöz septumda ve/veya etrafında

Detaylı

YENĠDOĞAN DÖNEMĠNDE KARDĠYOLOJĠK ACĠLLER. DR. BIRGÜL VARAN BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ

YENĠDOĞAN DÖNEMĠNDE KARDĠYOLOJĠK ACĠLLER. DR. BIRGÜL VARAN BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ YENĠDOĞAN DÖNEMĠNDE KARDĠYOLOJĠK ACĠLLER DR. BIRGÜL VARAN BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ Yenidoğan Döneminde Kardiyolojik Aciller 1. Yenidoğan döneminde bulgu veren konjenital kalp hastalıkları 2. Yenidoğan döneminde

Detaylı

Dr. İlyas ATAR Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Nisan, 2015

Dr. İlyas ATAR Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Nisan, 2015 Dr. İlyas ATAR Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Nisan, 2015 İlk işlem başarı oranı Sol aksesuar yollar % 97 Sağ aksesuar yollar % 88 Septal aksesuar yollar % 89 Nüks oranları

Detaylı

Pacemaker Tipi Elektrodun Yeri Pulse Jeneratörünün Yeri. Eşanlamı

Pacemaker Tipi Elektrodun Yeri Pulse Jeneratörünün Yeri. Eşanlamı Đçerik Senkop ve kardiyak pacing Dr.Mustafa Keşaplı Antalya EAH Acil Tıp Kliniği Mayıs 2011 Tanım Sınıflama Kardiak senkop Pace endikasyonları Pacing 2 Tavsiye sınıfları Kanıt düzeyleri 3 4 senkop Tanım

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? Dr. Serkan Topaloğlu 3. Atriyal Fibrilasayon Zirvesi 2014 Hız ve Ritm Kontrolü Hastanın tercihi Semptomatik durum (EHRA skoru) AF nin süresi

Detaylı

Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Aritmini başlamasını veya devamını sağlayan lokalize kardiyak dokunun tahrip edilmesi Odak İleti yolları Anatomik substrat Direk

Detaylı

KARDİYAK ARİTMİLER. Uzm. Dr. İhsan ALUR

KARDİYAK ARİTMİLER. Uzm. Dr. İhsan ALUR KARDİYAK ARİTMİLER Uzm. Dr. İhsan ALUR TANIM: Kelime anlamı ritmin olmamasıdır, ancak sinüs ritminden sapma anlamında kullanılmaktadır. Normal veya anormal uyarı oluşumu,anormal uyarı iletimi veya her

Detaylı

Pulmoner Venöz Dönüş Anomalilerinin Tanısı

Pulmoner Venöz Dönüş Anomalilerinin Tanısı Pulmoner Venöz Dönüş Anomalilerinin Tanısı Dr. İbrahim Kalelioğlu İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilimdalı Pulmoner Venöz Dönüşler Embriyoloji Sinüs

Detaylı

Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği. Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD.

Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği. Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD. Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD. Tanım Sıklık ve önem Fizyopatoloji Klinik tablolar Önlem ve Tedavi Kalp yetersizliği: Yapısal veya fonksiyonel bozukluk

Detaylı

TIBBİ TERMİNOLOJİ 2. KARDİYOVASKÜLER SİSTEM Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN PERİHAN Ş. TEKİN 1

TIBBİ TERMİNOLOJİ 2. KARDİYOVASKÜLER SİSTEM Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN PERİHAN Ş. TEKİN 1 TIBBİ TERMİNOLOJİ 2 KARDİYOVASKÜLER SİSTEM Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN PERİHAN Ş. TEKİN 1 1. ANATOMİK TERİMLER 1. KALP VE KAN DOLAŞIMI Kalp, orta mediastinumda akciğerlerin ortasında, diyafragma

Detaylı

GENİŞLETİLMİŞ FETAL KALP İNCELEMESİ. Prof. Dr. Lütfü Önderoğlu Acıbadem Ankara Hastanesi

GENİŞLETİLMİŞ FETAL KALP İNCELEMESİ. Prof. Dr. Lütfü Önderoğlu Acıbadem Ankara Hastanesi GENİŞLETİLMİŞ FETAL KALP İNCELEMESİ Prof. Dr. Lütfü Önderoğlu Acıbadem Ankara Hastanesi KURS Temel ve genişletilmiş fetal kalp incelemesi konuşmaları çakışacaktır. Üstelik artık her bilgiye erişilmektedir

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Aralık 2016 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Aralık 2016 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Aralık 2016 Perşembe Ar. Gör. Dr. Kenan Doğan Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Okan Tuğral Yard.

Detaylı

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde Sunum Planı İnvaziv Girişimler Santral Venöz Kateter Uygulamaları Kardiyak Pacemaker Arteriyel Kanülasyon SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar iv yol Uzun süreli iv yol ihtiyacı Hemodinamik monitorizasyon

Detaylı

PDF created with pdffactory Pro trial version

PDF created with pdffactory Pro trial version BİLİFLET MİTRAL KAPAK PROLAPSUSUNA BAĞLI MİTRAL KAPAK YETERSİZLİĞİNİN CERRAHİ OLARAK DÜZELTİLMESİNDE YENİ BİR YÖNTEM: MİTRAL AĞ APARATI (İnvitro çalışma) E.Erek, K.Pekkan*, Y.K.Yalçınbaş, E.Salihoğlu,

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ Doç. Dr. Turan SET Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Trabzon E-mail: turanset@gmail.com Hiçbir şey basit anlatılamayacak

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK 1) Holter monitörizasyon - Hastaların kalp ritimlerinin 24 saat boyunca gözlemlenmesidir. - Kardiyak aritmik olayların ve semptomların görüntülenmesiyle esas

Detaylı

Mitral Yetmezliği. Mitral aparatus; Mitral leaflet ler Korda tendinialar Papiler kaslar Mitral annulus LV LA

Mitral Yetmezliği. Mitral aparatus; Mitral leaflet ler Korda tendinialar Papiler kaslar Mitral annulus LV LA Mitral Yetmezliği Mitral aparatus; Mitral leaflet ler Korda tendinialar Papiler kaslar Mitral annulus LV LA Akut Mitral Yetersizliğinin Nedenleri Mitral Annulus Patolojileri İnfektif endokardit (abse

Detaylı

YRD.DOÇ.DR. AHMET ÇALIŞKAN DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP DAMAR CERRAHİ KLİNİĞİ

YRD.DOÇ.DR. AHMET ÇALIŞKAN DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP DAMAR CERRAHİ KLİNİĞİ YRD.DOÇ.DR. AHMET ÇALIŞKAN DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP DAMAR CERRAHİ KLİNİĞİ TANIM En sık görülen siyanotik konj. Kalp hastalığı Patolojik anatomi 4 bileşenden oluşur; _Geniş malalignement VSD

Detaylı

Periferik arter hastalıklarının tanısını ve yaklaşım stratejilerini öğrenecek.

Periferik arter hastalıklarının tanısını ve yaklaşım stratejilerini öğrenecek. Dönem IV Kalp Damar Cerrahisi Stajı Konu: Periferik Arter Hastalıkları Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri Periferik Arter Hastalıklarının neler olduğunu öğrenecekler. Periferik arter hastalıklığı

Detaylı

ZOR AKSESUAR YOLLARIN ABLASYONU

ZOR AKSESUAR YOLLARIN ABLASYONU ZOR AKSESUAR YOLLARIN ABLASYONU Epikardiyal Yerleşimli Aksesuar Yollar Dr. Sabri Demircan İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ablasyon Tedavisi Başarı Oranları Aritmi Tipi Başarı oranı

Detaylı

Surgical RF Ablation of the Atria for Chronic Atrial Fibrillation Kronik Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Atriyumların Cerrahi RF Ablasyonu

Surgical RF Ablation of the Atria for Chronic Atrial Fibrillation Kronik Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Atriyumların Cerrahi RF Ablasyonu Surgical RF Ablation of the Atria for Chronic Atrial Fibrillation Kronik Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Atriyumların Cerrahi RF Ablasyonu Kıvanç Metin, Murat Çelik, Ömür Özmen, Öztekin Oto Ege Sağlık

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL

BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 31 Mayıs 2014 Antalya Kalbin elektriksel anatomisi Bradiaritmilerin patofizyolojisi

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. KardiyolojiBilim Dalı Olgu Sunumu 13 Ekim 2016 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. KardiyolojiBilim Dalı Olgu Sunumu 13 Ekim 2016 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı KardiyolojiBilim Dalı Olgu Sunumu 13 Ekim 2016 Perşembe Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Okan Tuğral ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

Detaylı

ASEMPTOMATİK PREEKSİTASYON VARLIĞINDA NE YAPALIM? Prof. Dr. Tevfik KARAGÖZ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

ASEMPTOMATİK PREEKSİTASYON VARLIĞINDA NE YAPALIM? Prof. Dr. Tevfik KARAGÖZ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ASEMPTOMATİK PREEKSİTASYON VARLIĞINDA NE YAPALIM? Prof. Dr. Tevfik KARAGÖZ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Asemptomatik WPW İzole ventriküler preeksitasyon: Anormal EKG paterni, Semptomsuzluk, ECGpedia.org WPW

Detaylı

DÖNEM IV DERS PROGRAMI

DÖNEM IV DERS PROGRAMI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE):

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE): Pulmoner Emboli Profilaksisi Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD m Pulmoneremboli(PE): Bir pulmonerartere kan pıhtısının yerleşmesi Distaldeki akciğer parankimine kan sağlanaması Giriş Tipik

Detaylı

cularis sinistra, valva mitralis) sistol sırasında kapatır. Ostium aortae; aorta nın sol ventrikülden çıktığı yerde bulunan açıklıktır.

cularis sinistra, valva mitralis) sistol sırasında kapatır. Ostium aortae; aorta nın sol ventrikülden çıktığı yerde bulunan açıklıktır. Kalp; toraks (göğüs) boşluğunda orta mediastinumda, akciğerler arasında lokalize, çizgili kas yapısında ancak istemsiz olarak çalışan bir organdır. Genel olarak kişinin yumruğu kadardır. Kalbin 1/3 ü orta

Detaylı

Ritim Bozuklukları. EKG Ritim Bozuklukları. DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir

Ritim Bozuklukları. EKG Ritim Bozuklukları. DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir Bozuklukları DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir ARİTMİ; kalbin elektriksel aktivitesinin olmamasıdır Disritmi nedenleri; Miyokardiyal hasar, OSS bozukluğu, KMP ler, hipoksi,

Detaylı

DOĞUMSAL KALP HASTALIĞI OLAN YENİDOĞANLARDA ERKEN DÖNEM PROGNOZ

DOĞUMSAL KALP HASTALIĞI OLAN YENİDOĞANLARDA ERKEN DÖNEM PROGNOZ DOĞUMSAL KALP HASTALIĞI OLAN YENİDOĞANLARDA ERKEN DÖNEM PROGNOZ Müşerref KASAP, Özge ALTUN KÖROĞLU, Fırat ERGİN, Demet Terek, Mehmet YALAZ, Reşit Ertürk LEVENT, Yüksel ATAY, Nilgün KÜLTÜRSAY Ege Üniversitesi

Detaylı

Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. Endotel zedelenmesi ATEROSKLEROZ Monositlerin intimaya göçü Lipid yüklü makrofajlar Sitokinler İntimaya kas h. göçü

Detaylı

Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Hikaye

Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Hikaye Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Kardiyak aritmiler birçok farklı belirti ile kendini gösterebilir: Çarpıntı Göğüs ağrısı Nefes darlığı Baş dönmesi Göz kararması Konfüzyon Senkop Kollaps (Kardiyak arest) Bir aritminin

Detaylı

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini Dönem IV Kardiyoloji Stajı Konu: Atrial fibrilasyonlu hastaya yaklaşım Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri atrial fibrilasyonu tanımlayabilecek, hastaya yaklaşımdaki temel prensipleri belirtebileceklerdir.

Detaylı

VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU. Dr.Serdar Onat

VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU. Dr.Serdar Onat VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU Dr.Serdar Onat VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU Vena Cava Superiorda kan akımının tıkanıklığa uğraması sonucu gelişen klinik tablodur. Acil olarak tanısal değerlendirme ve tedaviyi

Detaylı

SENKOP İLE PREZENTE OLABİLECEK ÖLÜMCÜL DURUMLAR

SENKOP İLE PREZENTE OLABİLECEK ÖLÜMCÜL DURUMLAR SENKOP İLE PREZENTE OLABİLECEK ÖLÜMCÜL DURUMLAR Bilinç Kaybının Sebepleri Senkop Dışı Sebepler Bilinç kaybıyla giden hastalıklar Hipoglisemi Hipoksi Metabolik hastalıklar Migren Epilepsi TİA Bilinç kaybını

Detaylı

Konjenital Kalp Cerrahisinde Periferik Venöz Basınç Santral Venöz Basınca Alterna=f Olabilir Mi?

Konjenital Kalp Cerrahisinde Periferik Venöz Basınç Santral Venöz Basınca Alterna=f Olabilir Mi? Konjenital Kalp Cerrahisinde Periferik Venöz Basınç Santral Venöz Basınca Alterna=f Olabilir Mi? Onur IŞIK 1, Cengiz SAHUTOĞLU 2, Zeliha Korkmaz DİŞLİ 3, İsmail AYTAÇ 1, Olcay Murat Dişli 4, Ali KUTSAL

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği) DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği) DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği)

DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği) DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği) DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği) Kalp yetmezliği, kalbe gelen kanı, kalbin tekrar dokulara ihtiyacı olduğu miktarda iletememesi durumudur. Kalp yetmezliği, akut kalp yetmezliği (sol kalp yetmezliği) ve kronik kalp yetmezliği (sağ kalp

Detaylı

Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA

Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA ERCIYES ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDİYOLOJİ Anabilim Dalı I. GENEL BĠLGĠLER Dersin Adı MED 402 KARDİYOLOJİ STAJI Yerel Kredi:2 Yıl ve Dönemi 4. sınıf & 7. ya da 8. sömestr AKTS Kredi:3 Öğretim Üyeleri

Detaylı

Vaka II. Vaka I. Vaka III. Vaka IV

Vaka II. Vaka I. Vaka III. Vaka IV Göğüs Ağrısına Yaklașım A.Ü. Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Dr. Murat BERBEROĞLU 03.07.2012 Sunu Planı Vakalar Giriș ve Epidemiyoloji Patofizyoloji Tanısal Yaklașım -öykü - risk faktörleri -fizik muayene -test

Detaylı

Jatene Prosedürü Sonrası Neoaortik Kök Genişlemesinin Cerrahi Tedavisi

Jatene Prosedürü Sonrası Neoaortik Kök Genişlemesinin Cerrahi Tedavisi Jatene Prosedürü Sonrası Neoaortik Kök Genişlemesinin Cerrahi Tedavisi A Surgical Treatment Of Neoaortic Root Dilatation After Jatene Procedure Kalp ve Damar Cerahisi Başvuru: 17.07.2018 Kabul: 13.09.2018

Detaylı

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler Bradiaritmiler Bradisritmiler Dr. Ali Vefa SAYRAÇ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 20/10/2009 Sinüs bradikardisi Birinci derece AV blok (20msn den uzun PR) İkinci derece AV blok

Detaylı

Erişkin Pulmoner Hipertansiyonun Nadir Bir Sebebi Olarak İzole Pulmoner Venöz Dönüş Anomalisi

Erişkin Pulmoner Hipertansiyonun Nadir Bir Sebebi Olarak İzole Pulmoner Venöz Dönüş Anomalisi Erişkin Pulmoner Hipertansiyonun Nadir Bir Sebebi Olarak İzole Pulmoner Venöz Dönüş Anomalisi Müge Bilge 1, Remzi Sarıkaya 2, Züleyha Kaya 3, Cafer Panç 2, Ahmet Kaya Bilge 2, Gülfer Okumuş 3 1 İstanbul

Detaylı

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? Prof.Dr. Batuhan Özay İstanbul MedicineHospital, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kapak hastalıkları hastalığın başvuru anındaki ciddiyeti ve hasta profiline

Detaylı

EKG Ritim Bozuklukları

EKG Ritim Bozuklukları EKG Ritim Bozuklukları 1 Ritim Bozuklukları DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir ARİTMİ; kalbin elektriksel aktivitesinin olmamasıdır Disritmi nedenleri; Miyokardiyal hasar,

Detaylı