tstamul TİCARETODASI TAYINNO: SORULARLA DIŞ TİCARET MEVZUATI REHBERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "tstamul TİCARETODASI TAYINNO: 1997-17 SORULARLA DIŞ TİCARET MEVZUATI REHBERİ"

Transkript

1

2 tstamul TİCARETODASI TAYINNO: SORULARLA DIŞ TİCARET MEVZUATI REHBERİ tstmbut, 1997

3

4 ÖNSÖZ Türkiye ile Avmpa Birliği arasında bir Gümrük Birliği'ne gidilmesi, 1963 yılmda yapılan Ankara Anlaşması'na ek Katma Protokol Anlaşması'nın bir kısmında yer alan hükümlere göre, tarihinden itibaren gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak, Oda'mız geçtiğimiz yıl ülkemizin dış ticaret mevzuatında meydana gelen değişiklikleri "Gümrük Birliği ve Dış Ticaret Mevzuatı" isimh yayında derlemiştir yılında da ithalat rejiminin yayınlanmasına bağlı olarak, dış ticaret rejimimizdeki gerçekleşen değişiklikler elinizdeki bu yayında toplanmıştır yılında üyelerimize çok faydah olan bu yayının bu yılda ilgililere yararlı olmasını dilerim. Prof Dr. ismail ÖZASLAN Genel Sekreter

5

6 SORU 1 : Türkiye - AB Gümrük BirliğVni düzenleyen 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Karanının içeriği nedir? CEVAF: 6 Mart 1995 tarih ve 1/95 sayılı Türkiye - AB Ortaklık Konseyi Kararı (Gümrük Birliği Kararı), koşulları Katma Protokolle belirlenmiş bulunan Geçiş Dönemi'ni sona erdirmekte. Gümrük Birliği'nin henüz tamamlanmamış unsurları ile bu birliğin tamamlanmasından sonra işlerliğini sağlamaya yönelik tedbirleri ve takvimi içermektedir, Sözkonusu metin; Malların serbest dolaşımı ve ticaret politikası, ^ Gümrük vergilerinin, miktar kısıtlamalarının ve eş etkili vergi ve tedbirlerin kaldıniması, '=> OGT ve tercihli tarife politikası, ^ İşlenmiş tarım ürünleri, Tarımsal ürünler, Gümrüklere ilişkin hükümler, Mevzuatın yakınlaştırılması (fikri, sınai ve ticari mülkiyetin korunması, rekabet, devlet yardımları, kamu ihaleleri, vergilendirme), Yerleşme hakkı ve hizmetler, Kurumsal hükümler, ^ ^ Türkiye - AB Gümrük Birliği Komitesi, Danışma ve karar prosedürleri, Uyuşmazlıkların çözümü, Korunma tedbirleri, Genel ve son hükümler ile eklerden oluşmaktadır.

7 Ortaklık Konseyi'nin 6 Mart 1995 tarihli Toplantısı'nda 1/95 sayıh Gümrük Birliği Kararı'nın yanısıra; Taraflar arasındaki ilişkilerin Ortaklık Anlaşması'nm öngörmediği alanlarda da güçlendirilmesini amaçlayan bir Tavsiye Karar'ı, Türkiye'nin üçüncü ülkelere karşı, 1 Ocak 2001 tarihine kadar Ortak Gümrük Tarifesi'nin üzerinde vergi uygulayacağı hassas ürünleri içeren 2/95 sayılı Karar, Türk ekonomisinin Gümrük Birliği'ne bağlı olarak geçireceği değişiklikler esnasında ihtiyaç duyacağı mali yardım ve işbirliğinin çerçevesini belirleyen Topluluk Deklarasyonu, kabul edilmiştir. SORU 2 : Türkive - AB Gümrük Birliği hatmi ürünleri kapsamaktadır? Gümrük Birliği, esas itibariyle sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Ancak, hassas maddeler olarak nitelendirilen bazı sanayi ürünlerinin üçüncü ülkelerden ithalatında Topluluk tarafından uygulanan OGT (Ortak Gümrük Tarifesi) hadlerine uyum kademeli olarak tarihi itibariyle gerçekleştirilecektir. Diğer tarafl:an. Topluluğun 3448/93 sayılı Konsey Yönetmeliği ekinde listelenen İşlenmiş Tarım Ürünleri de Gümrük Birliği kapsamında yer almaktadır. Sözkonusu ürünlerin ithalatında. Topluluk Sistemi ile uyumlu olarak oluşturulan yeni mevzuat çerçevesinde. Toplu Konut Fonu (diğer bir ifadeyle tarım payı) bütün ülkeler kaynaklı ürünler için uygulanırken. Gümrük Vergisi Oranı (diğer bir ifadeyle sanayi payı) sadece üçüncü ülkeler menşeli ürünlerde uygulanmaktadır.

8 Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu Anlaşması'na dahil ürünlerde ise, AB ile Türkiye arasında bir Serbest Ticaret Alanı oluşturulmasını öngören Anlaşma 25 Temmuz 1996 tarihinde Brüksel'de imzalanmıştır. Bu Anlaşmaya göre, AB ve Türkiye, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kapsamındaki demirçelik ve kömür ürünlerinde, gümrük vergilerini karşılıklı kaldıracaklar. Ancak, Türkiye, hassas ürün olarak belirlediği 142 demir-çelik ürününde, AB'ye uygulanan gümrük vergilerini 3 yıl içerisinde, tedricen sıfırlayacaktır. (% 50, % 25, % 25) Türkiye'nin üçüncü ülkelere, AB'nin uyguladığı Ortak Gümrük Tarifesini (OGT) uygulama zorunluluğu bulunmuyor. Tarım ürünlerinin serbest dolaşımının sağlanması ise, ancak, Türkiye'nin, Topluluğun Ortak Tarım politikasına uyumu ertesinde mümkün olabilecektir. SORU 3 : Ortak Gümrük Tarifesi (0(İT) nedir? OGT, AB'nin üçüncü ülkelere uyguladığı gümrük tarifesidir. Topluluğu kuran Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg uygulamakta oldukları gümrük vergilerinin aritmetik ortalaması üzerinden 1 Temmuz 1968 tarihinde Ortak Gümrük Tarifesi'ni oluşturmuşlardır. OGT, her yıl. Armonize Sistem Nomenklatürüne dayanan Kombine Nomenklatür bazında, bir Konsey Yönetmeliği ekinde yayınlanmakta ve AB üyesi ülkelerin, tarifeleri tek başına değiştirmesi imkanı bulunmamaktadır. Gümrük vergisi oranları Otonom ve Konvansiyonel olmak üzere iki sütuna bölünmüştür. Otonom gümrük vergileri kanuni vergileri göstermektedir. Konvansiyonel gümrük vergileri ise, GATT'a konsolide edilmiş olan tavizli vergilerdir ve "en ayrıcahklı ülke" statüsünü haiz ülkelerden yapılan ithalata uygulanır. Genel olarak konvansiyonel vergiler otonom vergilerden daha düşüktür. Ancak, vergilerin kısmen veya tamamen askıya alınması gerektiğinde, bu işlenı otonom vergiler üzerinden yapılmaktadır. Zira, Konvansiyonel vergiler değiştirilebilir vergiler değildir.

9 SORU 4: OGT uyumu nedir? mraf..^ OGT uyumu, Katma Protokol'ün imzalandığı tarihte (23 Kasım 1970) yürürlükte olan (fiilen uygulanmakta olan) Türk Gümrük Vergileri (TGV) ile uyumun yapıldığı tarihteki OGT hadleri arasındaki farkın Katma Protokol takvimi çerçevesinde yüzdesel olarak azaltılması anlamına gelmektedir. SORU 5 : Hassas Ürün nedir? Türkiye - AB Gümrük Birliği'nden sonra Türkiye'nin üçüncü ülkeler kaynaklı ithalatında. Topluluğun Ortak Gümrük Tarifesi (OGT) hadleri üzerinde gümrük vergisi uyguladığı sanayi ürünleri, hassas ürünler olarak nitelendirilmektedir. Gümrük Birliği'nin temel şartlarından biri olan Birliği oluşturan tarafların diğer (üçüncü) ülkelerden ithalatlarında ortak bir gümrük tarifesi uygulamaları hususu, Türkiye - AB Gümrük Birliği'nde, bazı istisnai sanayi malları itibariyle, 5 yıl süreyle ertelenmiş bulunmaktadır. Bu süre içerisinde Türkiye, Gümrük Birliği'nin fiilen yürürlüğe girdiği tarihi itibariyle Topluluğun OGT hadleri üzerinde vergi uygulayabilecektir. Sözkonusu uygulama bir takvim çerçevesinde gerçekleştirilecek olup, 1.1,2001 tarihinde OGT oranlarına tam uyum sağlanmış olacakür.

10 SORU 6 : Hassas Ürünlerde Türkiye^nin OGThadlerinin uvgulavahilmeşinin dayanağı nedir? üzerinde vergi Gümrük Birliği'nden sonra Türkiye'nin, Topluluğun OGT hadleri üzerinde vergi uygulayabilme yetkisi, Katma Protokoldün 19/2 maddesinden kaynaklanmaktadır. Bu madde hükmü çerçevesinde Türkiye, 1967 yılı toplam ithalatının değer olarak % 5'ini aşmayan bir kısım maddeler için, Türkiye - AB Ortaklık Konseyi'nde danışmalarda bulunduktan sonra. Gümrük Birliği ertesinde de üçüncü ülkeler menşeli maddelerin ithalatında OGT hadleri üstünde vergi uygulayabilecektir. Ayrıca, bu durum 6 Mart 1995 tarih ve 1/95 sayılı Türkiye - AB Ortaklık Konseyi Kararı'nın 15'nci maddesi ile teyid edilerek, Türkiye'nin üçüncü ülkelere uyguladığı ve OGT hadlerinden daha yüksek olan gümrük tarifelerini 1 Ocak 2001 tarihine kadar muhafaza edebileceği kararlaştırılmıştır. SORU 7 : alınmıştır? Hassas Ürünlerin teshitinde hangi kriterler dikkate CEVAP : Hassas ürünlerin tespitinde; Sözkonusu sektördeki tevsi, modernizasyon ve teknoloji yenileme yatırımlarının durumu, Koruma oranlarındaki hızlı bir düşüş sonucunda rekabet gücünü olumsuz etkileme olasılığı, Yurt içi üretimin emek yoğun olması ve ölçek ekonomilerine ulaşılamamış olması, İthalatın özellikle üçüncü ülkeler kaynaklı olması ve ithalat artışının rekabet edebilirliğini olumsuz yönde etkilemesi, Ek bir koruma ile potansiyel rekabet gücüne kavuşacak sektörler, dikkate alınmıştır.

11 SORU 8 : Hansi ürünler Hassas Ürün olarak nitelendirilmiştir? Deri ve köseleden, plastik madde yapraklarmdan, dokumaya elverişli maddelerden ve kartondan yapılmış sandık, çanta bavul ve kılıflar, çimento ve gübre torbaları, ayakkabı ve ayakkabı aksamı, porselen ve seramikten bazı sofi-a ve mutfak eşyası, bazı traktör, midibüs, minibüs, binek otomobilleri, motosikletler, mobilyalar, kamyonlar çelik halatlar, bisikletler bu kapsamdadır. Hassas ürünlerin Listesi ve bu ürünlerin üçüncü ülkelerden yapılacak ithalatında tarihinden itibaren uygulanacak olan gümrük vergisi oranları 30 Aralık 1996 tarihh sayıh Resmi Gazete'de yayımlanan 96/8613 sayıh Kararname Ekinde belirtilmiştir. SORU 9 : Gümrük Birliği Kararı çerçevesinde, ithalat mevzuatında vaınlan başlıca derişiklikler nelerdir? tarihinden itibaren Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'ne girildikten sonra. Topluluk menşeli sanayi ürünleri ithalatında, bazı demir-çelik ürünleri haricinde, gümrük vergileri tamamen kaldırılmış; üçüncü ülkeler menşeli sanayi ürünleri ithalatında, Topluluğun Ortak Gümrük Tarifesi'nde yer alan oranların aynen uygulanmasına gidilmiş; sanayi ürünleri ithalatında Toplu Konut Fonu tüm olarak kaldırılmıştır. Diğer taraftan, 6 Mart 1995 tarihli ve 2/95 sayıh Türkiye / AB Ortaklık Konseyi Kararı ile, Türkiye, Gümrük Biriiği ile beraber, Karar'a ekli listede yer alan, üçüncü ülkeler menşeli sanayi ürünlerine (hassas sanayi ürünlerine) ortak gümrük tarifesi hadleri üstünde (Karar'a ekli listede belirtilen tarifeleri) uygulayabilecek ve bu tarifeler, düzenli indirimlerie, 5 yıllık dönem sonucu (200rde) O.G.T. düzeyine çekilecektir.

12 7997 İthalat Rejimi Kararı'mn getirdiği değifjiklikler 1997 yılı için yeni bir İthalat Rejimi Kararı yayımlanmamıştır. Yürürlükteki (1996 yılı) İthalat Rejimi Kararı'na ek bir "Kararname" çıkartılması ile yetinilmıştir. Bu "Ek Karar" 96/9193 sayıh Kararname olup, 23 Mart 1997 tarihli mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yürürlük tarihh olarak yayımlanmıştır, İthalat Yönetmeliği yenilenmemiş, sadece 9. ve 14. maddeleri değiştirilmiş ve aynen devam etmesi öngörülmüştür. İthalat Yönetmehi'nin eki 96/rden 96/19'a kadar olan Tebliğler, 97 numarasını almak ve içerikleri aynı kalmak suretiyle yenilenmiştir; sadece 97/2 sayıh Tebhğ'de, 96/2 sayıh Tebliğ'de İthalat Belgelerinin kaldırılması konu edilirken, bu kerre, harp silahlarının ithaline yetkili kılınan kuruluşlar belirtilmiştir. "Ek Karar" ile getirilen değişiklikleri, İthalat Rejimi Kararına ekli Eşya Listeleri'nde yer alan eşyadan bir kısmının gümrük vergilerinin değiştirilmiş olması teşkil etmektedir. SORU 11 : 1997 İthalat Rejiminde hassas ürünler ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmış mıdır? 2/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı'na göre 5 yıllık sürede OGT düzeyine çekilecek olan ve anılan karara ekli listede belirtilmiş Hassas Ürünler için ilk % lo'luk indirim yapılmıştır.

13 SORU 12 : A.TR, EUR.1 ve Tek idari Belgesi'nin kullanım alanları nelerdir? CEVAF: Türkiye ile AB arasındaki ticarette, malların karşılıklı olarak tanınan tavizlerden yararlanmaları A.TR.l ve A.TR. 3 Dolaşım Belgelerinin düzenlenmesine bağlıdır. Gümrük Birliği ile birlikte, bu belgeler, ATR Belgesi adı altında kullanılmaya devam edilecektir. EUR.l Belgesi, serbest ticaret anlaşmaları kapsamında taraf ülkeler menşeli ürünlerin tavizlerden yararlanmalarını sağlayan bir belgedir. Türkiye'nin EFTA ülkeleri ile akdettiği Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde kullanılmaktadır. Ayrıca, Avrupa Kömür ve Çelik topluluğu ürünlerinde, Türkiye ile Topluluk arasında 25 Temmuz 1996 tarihinde imzalanmış olan Serbest Ticaret Anlaşması kapsamı ürünlerin ticaretinde de EUR.l belgesi düzenlenmektedir. Benzer şekilde, Türkiye, Topluluğun üçüncü ülkelerle yaptığı tercihh anlaşmaları üstlendikçe, akdettiği serbest ticaret anlaşmaları kapsamında bu belge tanzim edilecektir. Tek İdari Belge (SAD), Avrupa Birliği ülkelerinin kendi aralarındaki ticarette ve EFTA ülkeleri ile yaptığı ticari işlemlerde, gümrük birliğine ilişkin olarak kullandığı bir belgedir. Gümrük Birliği'ne girmiş olmasına rağmen Türkiye tarafından böyle bir belgenin kullanılması konusunda henüz bir anlaşmaya varılmamıştır. Ülkemizde, giriş, çıkış, aktarma ve benzeri beyannameler yerine, sadece Gümrük Beyannamesi, tek idari belge olarak kullanılmaya başlanmıştır.

14 SORU 13 : Kimler ithalat vapahilir? İthalat Belgesi uygulamasına son verilmiştir. Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca vergi numarası verilen her gerçek ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ortaklıkları ithalat işlemlerini yürütebilir. SORU 14 : İthalat yapmak isteyen kimilerin müracaat makamı yeni re/imle nereye olacaktır? Yeni ithalat mevzuatina göre ithal işlemleri gümrük idarelerinde başlar ve sonuçlandırılır. Kambiyo mevzuatı hükümleri saklı kalmak kaydıyla ithalat yapmak isteyen kişiler,' ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde almaları gereken belgelerle birlikte doğrudan gümrük idarelerine başvururlar. SORU 15 : ithalatta herhanm hır kısıtlama var mıdır? CEVAF: Türkiye'nin 1980 yılından bu yana yürüttüğü, dış ticarette liberalizasyon ve dünya pazarları ile bütünleşme politikasına uygun olarak, kamu ahlakı, kamu düzeni veya kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki sağlığının korunması veya sınai ve ticari mülkiyetin korunması amaçlarıyla ilgih mevzuat hükümleri çerçevesinde alınan önlemlerin kapsamı dışındaki malların ithali tamamen serbesttir.

15 SORU 16 : Gümrük Birliği dönemimle ithalat esnasında istenecek heheler nelerdir? Gümrük Birliği'ne geçişle birlikte, bundan önceki karar hükümleri çerçevesinde ithalat yapmak isteyen kişilerin almaları gereken ithalat belgesi uygulamasına son verilmiş; ithalatta kullanılan belgelerin basitleştirilmesi gerekçesiyle daha önceki ithalat yönetmeliklerinde yer alan ve bankalarca düzenlenen "İthal Müsaadeleri" yürürlükten kaldırılmıştır. Sadece, ilgili vergi dairesinden tek vergi numarası alınacaktır. Ayrıca, bir malın ithali için gerekli olan uygunluk veya kontrol belgesinin malın özelliğine göre çeşith mercilerden alınması gerekiyorsa, bu belgelerle birlikte gümrüklere müracaat edilip malın ithali gerçekleştirilir. SORU 17: ithalattan harç alınmasına devam edilmekte midir? CEVAF: İthalat Yönetmeliğinde yapılan düzenlemeler sonucunda, ithalat belgelerinin kaldırılmış olması nedeniyle, 492 sayıh Harçlar Kanunu'na ekh 8 sayıh Tarife'de belirtilen, ithalatla ilgih belge harçlarının tahsil edilme sebebi ve gereği kalmamıştır. Ancak, aynı tarifede, ithali taleb edilen eşyanın kıymetinin binde 1,2'si oranındaki ithalat harcının ahnmasma, gümrük idarelerine yapılacak olan ithal talepleri gereği, devam olunmaktadır.

16 SORU 18 : ithal müsaadesi düzenlenmesi uygulaması ve ithalatçıların yükümlülükleri nelerdir? Bankalarca "ithal müsaadesi" düzenlenmesi uygulaması yeni İthalat Rejimi Kararı ile kaldırılmıştır. İthalatçılar, bankalara sadece mal bedelinin ödenmesi ve TPKK hakkındaki mevzuata göre bankalarca takibinin yapılması gereken ithalat hesaplarının kapatılması için müracaat edeceklerdir. SORU 19 : ithalat talep harcı nereve vatırılacaktır? 13 Arahk 1996 tarihh sayıh Resmi Gazete'de yayımlanan. Harçlar Kanunu ile ilgili 30 Seri Numaralı Genel Tebliğe göre, gümrük idarelerine yapılan ithal taleplerine ilişkin olarak, her talep için kıymet yekûnu üzerinden binde 1,2 nispetinde tahsili gereken ithal talep harçları, ilgili vergi dairesinin yanısıra, istenildiği takdirde işlemin yapıldığı yer gümrük saymanlığına da makbuz mukabili ödenebilecektir. SORU 20 : ithalatçı ve ihracatçı Belgesi uygulaması yürürlükte midir? İthalat ve ihracat yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişi tacirlerin Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan almak zorunda olduğu İthalatçı Belgesi , İhracatçı belgesi Uygulaması ise, tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni uygulamada, İthalatçı ve İhracatçı Belgesi, dış ticaret işlemlerinde aranmayacak, dış ticaret işlemleri "Gümrük Beyannamesi" ve "Tek Vergi Numarası" çerçevesinde yürütülecektir.

17 SORU 21 : Vergi numarası olmayan kamu kurulu>iları ithalat ve ihracat faaliyetlerinde buhmahilmek için nasıl hiryol izleyeceklerdir? ithalat ve ihracat faaliyetlerinin "Gümrük Beyannamesi" ve "Tek Vergi Numarası" çerçevesinde yürütüleceğinden, Genel ve Katma Bütçeye dahil olan ve vergi mükellefiyeti olmadığı için vergi numarasına sahip olmayan kamu kuruluşlarının ithalat ya da ihracat faaliyetlerinde bulunmak istemeleri halinde, öncelikle vergi numarası almak için, yetkiulerinin imzalarını taşıyan bir yazı ile, merkezlerinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine başvurmaları gerekmektedir. Maliye Bakanlığınca, 10.L1996 tarih ve sayıh Resmi Gazete'de yayımlanan 247 sıra numarah Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre. Kurumlar Vergisi mevzuuna girmeyen tüzel kişiler de bu şekilde, işlem yapacaklardır. SORU 22 : Geçici kabul yoluyla yurda giren maddelerin kesin ilişkin başvurular nereye yapılır? ithaline ithalat Yönetmeliği'nin KESİN İTHAL başlıkh 9.maddesi, 21 Aralık 1996 tarihli sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "Madde 9 - Mali mükellefiyetleri teminata bağlanmak suretiyle geçici olarak yurda giren mallardan (ATA Karnesi kapsamında gelenler dahil); Kesin ithalinin talep edildiği tarihte yeni ve kullanılmamış malların bedelleri ödenmek suretiyle kesin ithali (kısıtlayıcı hükümler saklı kalmak kaydıyla), gümrük idarelerince sonuçlandırılır. Bunun dışındaki tüm kesin ithal başvuruları, biri asıl iki nüsha proforma fatura, maddelerin yurda girişi sırasında düzenlenen geçici gümrük beyannamesi ve Harçlar Kanunu uyarınca gerekli harcın yatırıldığını gösteren makbuzun aslı ile birlikte Dış Ticaret Müsteşarlığı'na yapılır. Bu Müsteşarlık uygun gördüğü talepleri, başvuru sahibine ve ilgili gümrük idaresine bildirir."

18 SORU 23 : Kamu teşebbüslerine veya diğer teşebbüslere verilen özel ve inhisari yetkiler ile, ticari nitelikli devlet tekellerine tanınan ithal imtiyazları devam etmekte midir? mraj^: Kamu teşebbüslerine veya diğer teşebbüslere verilen özel ve inhisari yetkiler ile ticari nitehkli devlet tekellerinin Topluluk mevzuatı ile uyumlu hale getirilmesini teminen; Kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması ile ilgili hükümler hariç olmak üzere, gümrük vergisi ve Toplu Konut Fonu'ndan muafiyet ve istisna tanınan ithalata, Türk müteahhitlik firmalarınca yapılacak, bir kısım iş makinaları ithalatında, kesin ithal sırasında alınan gümrük vergisi ve Toplu Konut Fonu miktarının sadece % 30'unun tahsiline, İzmir Enternasyonel Fuarı'nda perakende satışına izin verilen malların ödenmesi gereken gümrük vergileri ve Toplu Konut Fonu'nun, mevcut vergiler ve Fon'un % 50'si olarak tespit edilmesine ilişkin hükümlerin uygulanmasına son verilmiştir. SORU 24 : İthalat Rejimi Eki listelerin kapsamı nedir? ithalat Rejimi Kararı'na ekli listelerin sayısı dokuza çıkarılmıştır. I sayıh hstede, tarım ürünleri için öngörülen Gümrük Vergisi ve Toplu Konut Fonu oranları, II sayılı listede, sanayi ürünlerine uygulanacak Gümrük Vergisi oranları, (O.G.T.) III, IV, V sayılı listelerde, işlenmiş tarım ürünlerinden tahsili öngörülen Gümrük Vergisi oranları ile tarım payına tekabül eden Toplu Konut Fonu miktarları gösterilmiştir.

19 Topluluğun OGT hadleri altında Gümrük Vergisi uyguladığımız ürünlere ait listeler VI ve VII sayılı liste olarak belirlenmiştir. II sayılı Liste'nin "Diğer Ülkeler için Gümrük Vergisi" sütununda gümrük vergisi bulunan maddelerin, aynı zamanda VIII sayılı Liste kapsamında yer alması durumunda, bu maddelerin ithalatında VIII sayılı listede belirtilen gümrük vergisi oranları uygulanır. IX sayılı liste "Balık ve Balık Ürünleri" ile ilgili gümrük vergilerini ve bu eşyadan alınacak fonu belirlemektedir. III, IV ve V sayıh Listeler kapsamı işlenmiş tarım ürünlerinde. Topluluk mevzuatına uyumlu yeni mevzuat, tüm unsurları ile yürürlüğe girmiş. Toplulukta '^Meursing Table'' olarak adlandırılan, Türkiye'de "Bileşim Tablosu" olarak belirlenen Tablo (İthalat Rejimi Kararı'nın 1 sayıh eki) uygulamaya konularak, işlenmiş tarım ürünleri ithalatında, muhteviyatlarında bulunan süt, hububat ve şeker miktarları ile orantılı olarak, İthalat Rejimi Kararı'nın 2 sayılı ekinde belirtilen "tarım payı" tahsilatı uygulaması başlatılmıştır. SORU 25 : İthalat bedellerinin ödeme şekilleri itibariyle nasıl bir değişiklik olmuştur? İthalat bedelleri uluslararası kurallar ile bankacılık teamüllerine, alıcı ve satıcı arasındaki sözleşmeye banka ve özel fmans kurumlarının kendi kaynaklarından veya döviz tevdiat hesaplarından, ya da yeni bir değişiklikle mal veya hizmet ihracı bedelinden mahsup (TAKAS) edilmek suretiyle Türk Parası veya döviz olarak ödenir.

20 SORU 26 : Dış Ticaret Rejimi ile birlikte ödeme şekillerine yenilikler nelerdir? getirilen CEVAF: ^Akreditifli Ödeme: Bankalar, ithalatçıdan aldıkları akreditif müracaatını 5 iş günü içinde yerine getirmek mecburiyetindedir. Bu süre içinde alınan talimat doğrultusunda, uluslararası kurallar ve bankacılık teamüllerine uygun şekilde akreditifi kuşat edeceklerdir. Akreditif açılması talebi üzerine mal bedelleri nakden veya hesaben tahsil edildiği takdirde, henüz akreditif açılmamış olsa dahi döviz satışı yapılarak DSB düzenlenecektir. (D.S.B. : Döviz Satım Belgesi) Satışı yapılan bu dövizler, ancak akreditif konusu ithalat bedellerinin ödenmesinde kullanılacakür. Bir başka ifadeyle, banka ile ithalatçının anlaşması halinde, akreditif konusu ithalat bedelleri için akreditif açılması veya muhabir hesaplarının borçlandırılmış olması beklenmeksizin döviz satışı yapılabilecektir. Böylece akreditifin açılışıyla, ödemenin gerçekleşmesi arasında doğan kur farkı problemi ortadan kalkmış bulunmaktadır. İthalatçılar, bu ödeme şeklinde, muhabir hesaplarının borçlanmasını, yani kuvertürün lehdara ödenmesini takip eden 180 gün içinde (vesaikin ihracatçı tarafından bankaya teslim tarihi olarak da nitelenebilir) transferi yapan bankaya gümrükçe tasdikli GB ile faturayı ibraz ederek hesap kapatma talebinde bulunacaklardır. (G.B. : Gümrük Beyannamesi) Ödemesi fiili ithalden sonra yapılan vadeli akreditifli işlemlerde hesap, GB ve faturaya istinaden ödemeyi takip eden 180 gün içinde kapatılacaktır. Mal bedeli banka kaynaklarından karşılanan akreditifin iptal edilmesi halinde, serbest kurlardan döviz alım belgesi düzenlenmek suretiyle Türk Lirası ithalatçıya ödenecek, döviz ile yapılacak ödemelerde, döviz satışından sonra meydana gelecek kur değişikliği nedeniyle ilgililerden bir fark istenmeyecektir.

21 Vesaik mukabili ödeme: Bu şekle göre yapılacak ithalatta, sevk belgelerine istinaden yapılacak müracaat üzerine, bankalarca mal bedelinin tahsil edildiği gün TPTB veya D SB düzenlenerek transfer yapılacak, ithalatçıya ithal bedeli olarak döviz veya TL üzerinden düzenlenmiş çek verilmeyecektir. (TPTB : Türk Parası Transfer Belgesi) Mal mukabili ödeme: Bu ödeme şeklinde bankalarca ithalat hesabının takibi ve kapatılması zorunluluğu olmamakla birlikte, firmalarca mal bedelinin transferi için bankalara müracaat edilmesi halinde, bedelin tahsil edildiği gün TPTB veya D SB düzenlenerek transfer yapılacaktır. SORU 27: Kabul kredili ve peşin ödemeye şetirilen sistem nedir? Akreditifli, vesaik veya mal mukabili olmak üzere yapılabilecek kabul kredili ödeme şeklinde düzenlenecek poliçelerin vadeleri kabul tarihinden başlamak üzere herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın serbestçe belirlenir. Pohçe bedellerinin vadelerinde bankalarca transferini müteakip 180 gün içinde ithalat hesabının kapaülması gerekmektedir. Yine kabul kredili işlemlerde yurt dışındaki alacaklısının talebi veya kabulü halinde, poliçenin tabi olduğu esaslar dahilinde bononun da kabul edilmesi mümkün bulunmaktadır. Peşin ödemeye ilişkin transfer talepleri de, müracaatı izleyen 5 iş günü içinde bankalarca sonuçlandırılacak ve TPTB veya D SB düzenlenecek, ithalatçılar ödemeyi müteakip 180 gün içinde GB ve faturaya istinaden hesap kapatma talebinde bulunacaklardır.

22 İ7«Muamele hangi ülkelerle, hangi şartlarla Bağlı muamele, Gümrük Birliği'ne üye ülkeler dışında, üçüncü ülkelerle yapılacak dış ticaret faaliyetlerinde kullanılabilecektir. Bu yolla ithal edilecek mal, hizmet ve teknoloji bedelinin mal, hizmet ve teknoloji ihracı ile karşılandığı, ithal veya ihraç fazlalığının döviz olarak tediye veya tahsil edildiği bu ödeme şeklinde uyulacak esaslar aşağıda açıklanmıştır. İhracatçı firmanın üyesi olduğu veya bulunduğu bölgedeki İhracatçı Birliği'nin izin belgesi aranacaktır. Firma izin belgesi alırken bağlı muameleyi hangi banka aracılığı ile gerçekleştireceğini beyan edecek, İhracatçı Birliği de, verdiği izin belgesinin bir örneğini beyan edilen bankaya gönderecektir. Hesapların izlenmesi ve işlemlerin takibi bakımından ithalat ve ihracat işlemleri aynı banka tarafindan yürütülecektir. İthalat ve ihracat İhracatçı Birlikleri tarafından verilen izin belgesindeki süre içinde gerçekleştirilecektir. İhracatçı Birlikleri'nce verilen süreyi takip eden 90 gün içinde ithalat ve ihracat hesabının kapatılması için aracılık eden bankaya müracaat edilecektir. Birliklerce verilen izin belgelerinde ithalat ve ihracat bedelleri, Türk Lirası olarak gösterilmişse DAB ve TPTB, ithalatın önce yapılması halinde, mukabil ihracatm fiilen gerçekleştirildiği tarih itibariyle, ihracatın önce yapılması halinde mukabil ithalatın fiilen gerçekleştiği tarih itibariyle Türk parası üzerinden düzenlenecektir.

23 Döviz olarak gösterilmiş ise, mukabil ihracat veya ithalatm fiilen gerçekleştirildiği tarih itibariyle serbestçe belirlenen alış kurundan TL'ye çevrilerek Türk Lirası üzerinden DAB ve TPTB düzenlenecektir. Belgeler üzerine takas veya bağlı muameleye göre düzenlendiği şerhi verilecek, fiili ihraç ve ithal tarihleri yazılacaktır. İthalat ve ihracat hesaplarının İhracatçı Biriikleri'nce verilecek izin belgesindeki süreyi takip eden 90 gün içinde kapatılması için başvurulmaması veya bu süre içinde ithalat ve ihracatın gerçekleştirilmediğinin tesbiti halinde, 10 iş günü içinde bankalarca ilgili kambiyo müdürlüğüne ihbar yapılacaktır. Bu arada yine bankalarca, hesabı kapatilan veya kambiyo merciine ihbar edilen işlemler hakkında izin belgesini veren İhracatçı Birliği de 10 iş günü içinde haberdar edilecektir. Bu ödeme şeklinde gerek ithalatta gerek ihracatta düzenlenecek GB üzerine firmalarca bu işlemlere aracılık eden banka şubesinin ismi ile ödeme şeklinin "Takas" olduğu kaydedilecektir. İhracat bedelinin verilen süreler içinde (ek süreler dahil) mal ile karşılanmayıp kısmen veya tamamen döviz veya Türk Lirası olarak tahsilinin öngörüldüğü durumlarda döviz olarak tahsil edilen kısım ilgililere serbest kurdan ödenecektir. Döviz alışının bu süreden sonra (ek süreler dahil) yapılması halinde ise ihracat bedelinin alışı serbest kur üzerinden yapılmakla birlikte, alışın yapıldığı tarih ile bağh muamele için verilen süre (ek süre dahil) sonundaki Merkez Bankası alış kurları arasında lehte oluşan fark ilgiliye ödenmeyecek, DFIF'e aktarılmak üzere bankalarca 10 iş günü içinde Merkez Bankası'na devredilecektir.

24 İthalat bedellerinin mal ihracı suretiyle ödenmeyip kısmen veya tamamen döviz veya Türk Lirası olarak ödenmesi halinde genel esaslar uygulanacaktır. İhraç veya ithal bedellerinin kısmen veya tamamen hizmet veya teknoloji transferi ile ödenmesinin öngörüldüğü durumda, ithalatçı veya ihracatçının düzenlediği faturadaki tutarlar esas alınacaktır. SORU 29 : İthalat hesapları haniii şartlarda kapanmış sayılacaktır? Bedellerin ödenmesine ilişkin kayıtlar (DSB, TPTB, DTH'dan transferle, mahsuben ödemelerde düzenlenen DAB ve DSB) ile malın fiilen ithal edildiğine ihşkin GB ve faturanın bir araya gelmesi halinde TPKK hakkındaki mevzuata göre ithalat hesabı kapatılmış sayılır; başkaca bir belge ibrazı istenmez. Ödenen mal bedeh, fiilen ithal edilen mahn GB veya faturadan tesbit edilecek değerinden ,-ABD Doları veya eşiti döviz ya da TL tutarından daha fazla ise bankalarca hesap kapatılmayacak ve ilgili kambiyo müdürlüğüne ihbar edilecektir. Malın değerinin ödenen tutardan fazla olması halinde ihbar yapılmaksızın hesap kapatılacaktır. İhracatçının satış sözleşmesine göre ibraz etmekle zorunlu olduğu fatura, konşimento, taşıma belgeleri, sigorta poliçesi, menşei şehadetnamesi, ekspertiz raporu gibi ticari belgeler, bankalar ile alıcı ve saücı arasındaki özel hukuk ilişkisi ile ilgili olup TPKK hakkındaki mevzuata tabi bulunmamaktadır.

25 SORU 30 : LL1997 tarihi itibariyle kullanılmış makine ithaline herhangi bir yenilik getirildi mi? tarihi itibariyle kullanılmış makina ithalatı, 1996 İthalat Rejimi Kararı'nda olduğu gibi düzenlenmiştir. Buna göre; 97/9 sayılı İthalat Tebliği'ne ekli listede, gümrük tarife istatistik pozisyonları ve isimleri belirtilen maddelerin (genel olarak makinalann) fiili ithal tarihinde 5 yaşından eski olmamak üzere kullanılmış olarak ithal edilebilmeleri mümkün kılınmıştır. İthalat Rejimi Kararı'nın 13.maddesi ile, yukarıda işaret edilen 97/9 sayılı İthalat Tebliği'ne ekli listede yer alan maddelerin fiili ithal tarihi itibariyle 6 yaşından 10 yaşına kadar (10 yaş dahil) olanlarının ithalatına da, ödenecek mali mükellefiyetlere ilave olarak ayrıca CİF bedelinin % 50'si oranında Toplu Konut Fonu tahsil edilmesi suretiyle. Gümrük İdareleri'nce izin verileceği öngörülmüştür. SORU 31 : Bazı Şahsi Eşyanın Bedelsiz İthali kapsamında hangi mallar ithal edilebilir?.rj:f^ip..r.^^^^.^.^.^^^^^^^^^^^^^ : Bu kapsamda, otomobiller ile şoför dahil 10 kişiden az insan taşıyan araçlar (bu araçlarla birlikte getirilen hafif römork veya karavan tipi ikamet veya kamp yapmaya mahsus römork ve yarı römorklar dahil), motosiklet, özel uçak ve yat ithal edilebihr.

26 SORU 32 : Özel ulaşım araçlarımn belli bir süre hak sahiplerinin adlarına kayıtlı olması gerekmekte midir? Özel ulaşım araçlarının, ikametgahın naklinden önce Türkiye'ye son giriş tarihinden en az 6 ay öncesinden beri talep sahipleri adına kayıt edilmiş ve kullanılıyor olması gerekmektedir. Anılan araçların talep sahibi tarafından kullanıldığı, en az 6 ayhk sigorta belgesi ile kanıtlanacaktır. SORU 33 : Bedelsiz ithalat kapsamında ithal edilen araçlarda yaş sınırlaması var mı, bu ithal şeklinde gümrük vergi ve resimleri ödenir mi? CEVÂP: İthal edilecek araçlarda model yılı ve yaş kısıtlaması yoktur. Bu kapsamda Avrupa Birliği'nden ithal edilecek mallarda Gümrük Vergi oranları sıfırlanmış. Toplu Konut Fonu kaldırılmıştır. Üçüncü ülkelerden ithal edilecek araçlarda ise. Ortak Gümrük Tarifesi nisbetinde vergi ödenmesi gerekmektedir. Ancak motosikletler ve binek otomobilleri, ülkemiz yönünden hassas ürün kabul edildiği için, bunlar, OGT'nin üstünde olan bir oranda gümrük vergisine tabi tutulurlar. Ayrıca, bu araçlardan yürürlükteki oranlarda Katma Değer Vergisi tahsil edilir; ilave olarak, binek otomobillerinden Ek Taşıt Alım Vergisi de alınır.

27 SORU 34 : Kimler bedelsiz ithalat vapahilir? CMVAP: Türkiye'de bir takvim yılmda 6 aydan fazla kalmamaları kaydıyla, yurt dışında en az yirmi dört ay ikamet ettikten sonra ikametgahlarını Türkiye'ye nakledenler. Yurt dışındaki milli veya milletlerarası kadrolara atanmış olup, bu görevlerinden dönen kamu görevlileri, Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle ikametgahlarını Türkiye'ye nakleden kişiler, Evlilik nedeniyle ikametgahlarını Türkiye'ye nakleden kişiler, bu hükümlerden yararlanırlar. SORU 35 : Bu yolla, mesleki alet ve makine ithal etmek mümkün müdür? Bu ithalat için nereve müracaat edilmesi i^erekir? CEVAF: Yurt dışında iki yıl ikamet edenler ile milli veya milletlerarası kadrolara atanan kişiler, kendilerinden iki ay önce alü ay sonraki süreler içerisinde gelen el ile kullanılmak için imal edilmiş veya özellikle elle taşımayı kolaylaştırıcı tertibatla donatılmış alet ve cihazların ithalini ilgili Gümrük îdaresi'nden yapabilirler. SORU 36: Taşıt araçları ithalatı kaç vılda hir yapılır? CEVAF: Bedelsiz taşıt araçları ithalatı, karı-koca ve 18 yaşından küçük çocuklardan oluşan bir aile ünitesine, ikametin naklinde ve bu izinlerin tanzim tarihinden itibaren 5 yılda bir verilir.

28 SORU 37 : Yurt içinde, hir yıl vadeyle en az Alman Markı yatırmak suretiyle döviz hesabı açtıranlar, kullanılmış binek otomobili ve kullanılmış makine ithal edebilirler mi? Edebilirlerse şartları nedir? Gerek yurt dışında oturma izni olanlar, gerekse yurt içinde oturan gerçek ve tüzel kişiler, tarihine kadar T.C. Ziraat Bankası'na, en az Alman Markı yatırmaları suretiyle "Özel İthalat Döviz Hesabı" açtırabilirler. Açılacak sözü geçen hesaba dayanılarak, mali mükellefiyetlerin yerine getirilmesi ve tarihinden başlamak üzere, Tacir olmayan gerçek kişilerce, değeri ilgilinin hesabında bulunan tutar ile sınırlı olmak kaydıyla, bir partide, 97/9 sayılı İthalat Tebliği'ne ekli listede yer alan kullanılmış makineleri, Tacir olan veya olmayan gerçek veya tüzel kişilerce, fiili ithal tarihi itibariyle 4 yaşına kadar (4 yaş dahil) binek otomobili (Hesaptaki her bir Alman Markı için bir adet otomobil). Hesap dönemi içinde ithal edilebihr. Açılacak bir hesap, hem makina, hem binek otomobiu ithau için kullanılamaz. Her iki haktan da yararlanılmak istenilmesi halinde, yetkih banka şubesinde ayrı ayrı hesap açürilması gerekir. Açılacak sözkonusu Döviz Hesabına istinaden yapılacak ithal başvuruları. Özel İthalat Döviz Hesabı Cüzdanı ile biriikte ilgili gümrük idaresine hesap sahibi tarafindan bizzat yapılır ve bu idarece incelenerek sonuçlandırılır.

29 SORU 38 : Gümrük Birliği'nden sonra kullanılmış otomobil ithalatında belli bir koruma var mıdır? CWAF: Kullanılmış otomobil ithalatı Avrupa Birligi'nden de olsa şimdilik Müsteşarlığın iznine tabidir. Ancak bedelsiz ithalat hükümleri bunun dışındadır. Bedelsiz ithalat mevzuatı çerçevesinde kullanılmış otomobilin Türkiye'ye ithali mümkündür. SORU 39 : İthal edilmeyen mallara ilişkin mal bedelleri nasıl bir işleme tabi tutulur? Banka kaynaklarından ödenmiş bulunan bedellerin, hesap kapatma süresinin bitiminden itibaren en geç 90 gün içinde yurda getirilerek bankalara satılması zorunludur. İthal bedelleri banka kaynağından ödenmiş olmayıp da; İhraç bedellerinin serbest kullanıma bırakılan en çok % 30'luk tutarlarından veya, Fatura veya istihkak raporları ile tevsik edilmek suretiyle hizmet ihracı bedelleri ile açılan DTH'dan ödenmiş olması halinde, bu zorunluluk aranmaz. SORU 40 : DTH'dan ithalat bedeli ödemesi ne şekilde olur? Bu hesaptan yapılacak transferlerde döviz satım belgesi düzenlenmemekte, ithalatın yapılmaması halinde geri getirilen dövizler ithalatçının talebine göre sözkonusu hesaplara iade edilmekte, taahhüt hesabı kapatılması mecburiyeti bulunmamaktadır.

30 SORU 41: Dış ticarete ilişkin faiz transferleri ne şekilde yapılacaktır? CEVÂP: Kabul kredili, vadeli akreditifli ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılacak ithalatta, mal bedeli ile bıriikte veya Görünmeyen İşlemlere İlişkin Hükümler çerçevesinde faiz transferi yapılacaktır. SORU 42 : ithalat bedelleri döviz kredilerinden karşılanabilir mi? İthalat bedelleri. Sermaye Hareketleri Genelgesinde belirtilen esaslar dahilinde sağlanan kredilerden de karşılanmak suretiyle ödenebilir. Bu tür ithalatta ithalat hesapları, yurt dışındaki mali kuruluşlarca veya Türkiye'deki aracı bankaca ihracatçıya ödemenin yapıldığını tevsik eden belgeler ile ithalatın yapıldığını gösterir. GB ve fatura ibrazı hahnde, döviz satım belgesi aranmaksızın kapatılacaktır. SORU 43 : ithalat bedeli, ihracatçının Türkiye'deki DTH'na veya TL mevduat hesabına yatırılarak ödenmesi mümkün mü? CEVAP t İthal edilen malların bedellerini teşkil eden tutarlar, yurt dışındaki ihracatçının veya bankasının talimatı üzerine, Türkiye'de bu ihracatçı adına açılan döviz tevdiat veya Türk Lirası mevduat hesabına kaydedilmek suretiyle ödenebilecektir.

31 SORU 44 : Esnaf ve sanatkarlar ile yatırımları teşvik tedbirlerinden istifade etmeyen iş ortaklıkları ihracat ve ithalat yapabilecek midir?.oifj. ^ Önceki uygulamada, tacir olmadıkları için ithalat ve ihracat yapamayan esnaf ve sanatkarlar ile, yatırımları teşvik tedbirlerinden istifade etmeyen iş ortaklıkları da bu uygulama ile ithalat ve ihracat faaliyetinde bulunabileceklerdir. SORU 45 : Kimler ihracatçıdır? tarihinden itibaren yürürlüğe giren ihracat Yönetmeliği'nin 4üncü madesinin (d) fıkrasında, ihracatçı, "ihraç edeceği mala göre ilgih ihracatçı birliğine üye olan, gerçek usulde vergiye tabi (tek vergi numarası sahibi) gerçek ve tüzel kişi tacirler. Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı olup üretim faaliyetiyle iştigal eden esnaf ve sanatkarlar ile joint-venture ve konsorsiyumları ifade eder" şeklinde tanımlanmıştır. SORU 46 : İhracatta kota ve tarife kontenjanı dağıtımı hangi usullere we yapılacaktır? :_ ihracatta kota ve tarife kontenjanı dağıtımı da, ithalata ilişkin mevzuata benzer şekilde; a) geleneksel ticaret akışı, b) başvuru sırasına göre eşit oranda kota tahsisi, c) talep edilen miktar ve/veya değerlerle orantilı tahsis, d) Müsteşarlıkça ürün yapısı ve ekonomik miktarları dikkate alınarak belirleme, yöntemlerinden bir veya birkaçı temel alınarak yapılacaktır. Kota dağıtimında uyulacak esaslar, tahsis için başvuru esasları yine Yönetmelik ile düzenlenecektir.

32 SORU 47 : Yeni ihracat Rejimi'ne göre gerçek ve tüzel kişi tacirlerin veya (Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıth olup, üretim faaliyetiyle iştigal eden) esnaf ve sanatkarların "İhracat Belgesi" almaları gerekli midir? CEVAP i İhracatçı Belgesi 15 Ocak 1996 tarihi itibariyle kaldırılmıştır. İhracat ticaretine başlayacak kişilerin öncelikle ve sadece ilgili İhracatçı Birliği'ne üye olmaları yeterii bulunmaktadır. SORU 48 : ihracatta herhangi bir kısıtlama veya yasaklama hangi kurum yetkilidir? getirmeye 95/7623 sayılı İhracat rejimi Kararı'mn 3'üncü maddesi, AB mevzuatına paralel olarak, gerekli hallerde bir malın ihracatına kısıtlama veya yasaklama getirmeye Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakanlığı yetkili kılmıştır. SORU 49 : Yeni İhracat Yönetmeliği'ne göre ülkemizden yapılacak ihracatta kaç türlü yöntem vardır? CEVAP ı Önceki uygulamaya paralel olarak üç türiü ihracat şekli vardır. Bunlar; Özellik Arz Etmeyen İhracat, Kayda Bağlı İhracat ve Özelliği Olan ihracat şeklindedir.

33 SORU 50 : Bütün ihracat şekillerinde ihracatçılar öncelikle hangi mercie müracaat edeceklerdir CEVAP t Hemen her ihracat şeklinde ve özellikle "Özellik Arz Etmeyen İhracat" ile "Kayda Bağlı İhracat" şekillerinde ıhracatçılann ilgili İhracatçı Birliği'ne müracaat etmeleri gerekmektedir. SORU 51: İhracı vaşak ve ön izne hash mallar nelerdir? 19 Eylül 1996 tarihli sayıh Resmi Gazete'de yayımlanan (İhracat 96/31) sayılı Tebliğ eki iki ayrı listede, ihracı yasak malların isimleri ve yasal dayanakları, ihracı ön izne bağlı malların isimleri ve izin veren kurumlar belirtilmiştir. SORU 52 : İhracat Rejimi Kararı'na göre ihracat esnasında istenecek belgeler nelerdir? Gümrük Birliği'ne geçişle birlikte, daha önceki karar hükümleri çerçevesinde ihracat yapmak isteyen kişilerin almaları gereken "ihracat belgesi" uygulamasına son verilmiştir; evvelce ihracatçılar tarafından doldurulması öngörülen "Serbest İhracat Beyannameleri" kaldırılmıştır. İhracat faaliyetleri "Gümrük Beyannamesi" ve "Tek Vergi Numarası" çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

34 SORU 53 : İthalat Bedellerinin Mal ve Hizmet İhracı Bedelleri ile mahsuben ödenmesine ve Özel Takas'a getirilen değişiklikler nelerdir? CEFAR: Mahsuben Ödeme İthalat bedellerinin kısmen veya tamamen mal veya hizmet ihracı bedeli dövizlerle mahsuben ödenmesi aşağıda açıklanan esas ve usuller çerçevesinde mümkündür. İhracat bedellerinin fıih ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde muhabir hesaplarına alacak verilmiş olması ve mahsup talebinin de bu süre içinde yapılmış bulunması gerekir. Hizmet ihracı bedellerinin tahsili zorunlu olmadığından, bu bedeller için mahsup talebi herhangi bir süre ile sınırh değildir. Mal ve hizmet ihracı bedellerinin mahsuben ödenmede kullanılacak kısmının alışının yapılmamış (TL'ye çevrilmemiş) olması şarttır. Mahsuben ödemede kullanılabilecek azamı döviz tutarı, ihracat bedeli dövizlerin alışı sebebiyle Merkez Bankası'na zorunlu döviz devrinden sonra kalan tutardır. İhracat bedeli dövizlerin fıih ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde tahsil edilerek DTH'ye alınması halinde, bu dövizler 180 günün sonuna kadar mahsuben ödemede kullanılabilir. İhracat bedelinin mahsuben ödemede kullanılabilecek tutarının ithalat bedelini karşılamaması durumunda, bakiye ithalat bedeli genel esaslar dahilinde ödenir. Mahsup işleminde, aynı kur üzerinden döviz alım ve saüm belgesi veya Türk Parası Transfer Belgesi (TPTB) düzenlenir. Özel Takas Mal ve/veya hizmet ihraç ve ithalinde karşılıklı tarafların aynı gerçek veya tüzel kişiler olması halinde, bunların bedelleri herhangi bir para hareketi söz konusu olmaksızın kısmen veya tamamen birbiri ile takas (mahsup) edilebilir. Bankalar, takasa (mahsuba) tabi tutulan bedeller için aynı kurdan Döviz Alım Belgesi (DAB) ve Döviz Satış Belgesi (DSB veya TPTB) düzenlerler.

35 SORU 54 : Dış ] Ticaret Sermaye.Şirketi statüsü kazanmak için ne j^ereklidir? 6 Ocak 1996 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan (İhracat 96/4) sayıh Tebliğ'de Dış Ticaret Sermaye Şirketi statüsü verilmesi şartları belirtilmiştir. Buna göre: Firmanın bir anonim şirketi olması. Ödenmiş sermayesinin en az 20 milyar TL olması. Bir önceki takvim yıhnda : 100 milyon ABD Dolarlık ihracat yapmış olması, 75 milyar ABD Dolarlık ihracat yapılmış olması halinde, bunun en az % 50'sinin aynı mal grubunu teşkil etmesi, aynı mal grubunu kapsamak şartıyla 50 milyon ABD Doladık ihracat yapılmış olması. Her yılın Mart ayında başvurulması, öngörülmüştür. Bu duruma aşağıdaki kolaylık getirilmiştir. Bir firmanın dönem başını (Mart ayını) beklemeden yapacağı talep hahnde, başvuru tarihinden itibaren geriye doğru 12 aylık süre içerisinde, yukarıdaki ihracat miktar şartlarını yerine getirmiş olması, bu statüyü alması için yeterli kabul edilmiştir. SORU 55 Yeni İhracat Rejimi KOBİ'lere ne gibi yenilikler setirmiştir? CMVAP: Yeni İhracat Rejimi ile öncelikle esnaf ve sanatkarlarm başka deyişle, KOBİ'lerin kısaca küçük sanayicinin ve vergi numarası olan herkesin ihracat yapabilmelerine imkan tanınmaktadır.

36 SORU 56 : Dahilde işleme RejimVnin temel esasları nelerdir? Eski ihracatı teşvik mevzuatı çerçevesinde ihraç edilen mamullerin üretiminde kullanılacak ithal maddeleri için sağlanan gümrük muafiyeti bu defa üçüncü ülkeler için uygulanacakür. Dahilde İşleme Rejimi : İthalatta şartlı muafiyet sistemi, eşdeğer eşya kullanımı ve ithalat esnasında alınan vergilerin geri ödenmesi sisteminden oluşmaktadır. İthalatta şarth muafiyet sistemi, firmalara Dahilde İşleme İzin Belgeleri kapsamında ihraç edecekleri mamullerin üretimi için gerekli olan girdileri teminatlı olarak ithal etme imkanı sağlamaktadır. Bu rejim, eşdeğer eşya kullanımı ile de serbest dolaşımdaki hammadde kulanılarak elde edilecek nihai ürünün 3üncü ülkelere ihracatını takiben her türlü vergiden muaf olarak ve teminat alınmaksızın ithalat imkanı sağlamaktadır. Geri Ödeme Sistemi'nde ise, İthalat Rejimi çerçevesinde her türlü vergisi ödenerek serbest dolaşıma giren malların kullanılması ile üretilen mamullerin Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında 3'üncü ülkelere ihracı halinde ithalat esnasında tahsil edilen bu vergiler geri ödenmektedir. SORU 57: Dahilde işleme Rejimi tedbirlerinden nasıl yararlanılır? tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 96/1 sayıh Dahilde İşleme Rejimi Tebliği'ne istinaden Dahilde İşleme İzin Belgesi alınarak yararlanılır.

37 SORU 58 : Dahilde İşleme hin Belgesi süresi ne kadardır? Tekrar süre uzatımı vapılahilir mi? CEVAP^ Dahilde İşleme İzin Belgesi süreleri proje konusu malm özelliğine göre 12 ayı geçmemek üzere Müsteşarlıkça belirlenir. Dahilde İşleme İzin Belgelerine, belgede taahhüt edilen ihracatın % 50'sinin gerçekleştirilmesi halinde belgede belirtilen orijinal sürenin 1/4'ü kadar ek süre verilir. Gemi inşaa, komple fabrika, tesis v.b. için düzenlenen Dahilde İşleme İzin Belgelerine ise imalat seyrine göre ek süre verilebilir. Bu süreden yararlanmak isteyen firmalar, ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteriiklerine müracaat ederler. Ayrıca, mevzuatta belirtilen mücbir sebepler dikkate alınarak ek süre verilebilir. SORU 59 : Dahilde İşleme hin Beljjelerinde değişiklik yapılabilir mi? Belgede belirtilen ihraç ve ithal eşyasının adı, cinsi, miktarı ve değeri ile ilgili değişiklikler Müsteşarlık, bunun dışındaki değişiklikler ilgih İhracatçı Biriikleri'nce yapılır. SORU 60 : İhracatı Teşvik Belgeleri kapsamında yapılan döviz tahsis ve ihracat taahhütleri revize edilebilir mi? İhracat taahhüdlerinin arttınmma ilişkin revize talepleri değerlendirmeye alınmaz. Ancak belgede öngörülen ihracat taahhüdünü karşılayan ve ilgili mevzuatta belirtilen ithal girdi oranını aşmamak kaydı ile döviz tahsisi arttırılabilir.

38 SORU 61 : Dahilde işleme kin Belgeleri kapsamında kısmi teminat iadesi vapılahilir mi? ihracatı Teşvik Belgelerinde olduğu gibi, Dahilde İşleme İzin Belgeleri kapsamında da yapılan ithalat sırasında alınan teminatların azami % 90'ına kadar olan kısmı ihracatın gerçekleşme oranına göre ilgili Gümrük Başmüdürlüğü'nce iade edilir. Kısmi teminat iadesi, belgenin geçerlilik süresi içerisinde yapılır. SORU 62 : Dahilde işleme İzin Belgeleri kapatma müracaatları mercilere ve ne zaman vaınlacaktır? hangi Kapatma müracaatı ek süreler dahil olmak üzere ihracat süresi bitiminden itibaren en geç üç ay içerisinde ilgili İhracatçı Birlikleri'ne yapılır. SORU 63 : Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında öngörülen ihracat taahhüdünün yerine getirilmemesi durumunda ne gibi işlem yapılacaktır 7 CEVÂP t Üçüncü ülkelerden ithal edilen ancak ihracı gerçekleşmeyen maddelere ait ithalat esnasında tahsil edilmeyen her türlü vergi 6183 sayıh Kanun'a göre tahsil edilir. SORU 64 : Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yapılacak ithalattan teminat alınacak mıdır? Dahilde İşleme İzin Belgeleri kapsamında yapılacak ithalat teminata tabidir. Teminat, ithalatta alınması gereken her türlü vergi tutarı kadardır.

39 SORU 65 : İhracatı Teşvik Belgesi ve Dahilde işleme hin Belgeleri kapsamında üçüncü ülkelerden ithal edilen hammadde, yardımcı madde, ambalaj malzemelerinin kullanımı sonucu üretilen malların Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı mümkün müdür? İhracat ürünlerinin üretiminde kullanılan üçüncü ülke menşeli girdiler için OGT oranında fark giderici verginin ihracat esnasında ödenmesi kaydıyla bu malların Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı mümkündür. SORU 66 : İhracatı Teşvik Belgesi ve Dahilde İşleme İzin Belgelerinin Avrupa Birliği'nden vapılacak ithalatta sağlayacağı bir varar var mıdır? Serbest dolaşıma konu mallar, AB ülkelerinden herhangi bir vergi ödemeden ithal edileceğinden sözkonusu belgelerin bu amaçla kullanılmaları gereksizdir. Ancak bu ülkelerden Türkiye'ye ithali vergiye tabi olan tarımsal ürünler ve AKÇT v.b. ürünlerin ihraç kaydıyla ithalinde belgeler muafiyet sağlayacaktır. SORU 67 : AB'den ithal edilen ve ihraç ürünlerinde kullanılarak yapılan ihracatta telafi edici vergi alınacak mıdır? AB'ye AB'den ithal edilen girdilerin kullanımıyla gerçekleştirilen ihracatta telafi edici vergi sözkonusu değildir. SORU 68 : İhracatı Teşvik Belgeleri kapsamında makina ve teçhizat ithali yavılabilir mi? Sözkonusu belgeler kendi mevzuat hükümlerine tabi olduğundan önceki belgelerde öngörülen makina ve teçhizat ithalatı belgelerin süreleri içinde yapılabilir.

40 SORU 69 : Dahilde işleme izin Belgeleri kapsamında makina teçhizat ithali vapılahilir mi? Dahilde İşleme İzin Belgeleri kapsammda makina ve teçhizat yapılamayacaktır. ithali SORU 70 : Dahilde İşleme İzin Belgesi'ne istinaden ithal edilecek maddelerin bozuk, hasarh veya evsafına uygun bulunmaması halinde ne 9İbi bir işlem vanılır? Bu şekilde bulunan malların mahrecine iadesine, gümrük mevzuatı çerçevesinde ilgili gümrük idarelerince müsaade edilir. SORU 71 : Enerji teşviki mgulaması ne şekilde olacaktır? İhracatta enerji teşviki AB ve GATT kurallarına aykırı uygulamadan kaldırılmıştır. olduğundan SORU 72 : Türkiye'deki serbest bölgelerin Dahilde İşleme Rejimi açısından durumları nedir? Serbest bölgeler üçüncü ülke konumundadır. İthalat ve ihracatta üçüncü ülke statüsü uygulanacaktır ve menşei kuralları geçerli olacaktır. Ancak, belge kapsamında serbest bölgeye ihraç edilen ürünlerin AB'ne gönderilmesi hahnde yine üçüncü ülke menşeli ithal girdileri için telafi edici vergi alınacaktır. Bu ürünler Türkiye'ye getirilirse, ihracat yapılmamış muamelesi göreceklerdir.

41 SORU 73 : Hariçte işleme Rejimi'nin temel esasları nelerdir? Serbest dolaşımdaki eşyanın, işlenmek üzere Türkiye gümrük bölgesinden geçici olarak üçüncü ülkelere gönderilmesi ve bu faaliyetler sonucunda elde edilen ürünlere tam veya kısmi muafiyet uygulanmak suretiyle tekrar serbest dolaşıma girmesidir. SORU 74 : Hariçte İşleme İzni Belgesi için hangi mercilere edilmesi gerekir? müracaat 1. Hammadde, yardımcı madde ve ambalaj malzemelerinin daha ileri bir düzeyde işlem görmek üzere üçüncü ülkelere gönderilmesi için Dış Ticaret Müsteşarlığı'na müracaat edilmesi ve Hariçte İşleme İzin Belgesi alınması gerekir. 2 Maden cevheri ve konsantrelerinin izabe edilmesi ve işlenmesi amacıyla üçüncü ülkelere gönderilmek istenmesi halinde, Maden İhracatçı Birliklerine, i. Tamirat amaçlı, garanti hükümleri uyarınca veya bir imalat hatası nedeniyle, Türkiye Gümrük Bölgesi dışına gönderilen eşya yerine ithal edilecek ürünler için Gümrük Müsteşarhğı'na müracaat edilmesi gerekir. SORU 75 : Hariçte işleme izin Belgesi'nin sağladığı yarar nedir? Hariçte İşleme İzin Belgesi kapsamında işlenmek üzere üçüncü ülkelere gönderilen malların bilahare Türkiye'ye ithali sırasında alınması gereken vergilerin, bu ürünlerin üretimi için yurt dışına gönderilen eşyanın aynı tarihte ithal edilmesi halinde uygulanacak gümrük vergilerine tekabül eden kısmına muafiyet uygulanmasını sağlar.

42 SORU 76 : Türkiye, Ortak Ticaret Politikası araçlarına uyum kapsamında AB'nin hangi mevzuatına uymak zorundadır? Ortak Ticaret Politikası, malların serbest dolaşımı ilkesinin herhangi bir nedenle bozulmasını ve olabilecek trafik sapmalarının önlenmesini amaçlamakta ve ortak kuralların uygulanmasını sağlamak üzere birçok mevzuatın kabul edimesini gerektirmektedir. Bu alanda uyum sağlanması gereken mevzuat ve yapılması gerekenler 1/95 sayılı Ortakhk Konseyi Kararı'nın 12'nci maddesinde sıralanmış bulunmaktadır. Bunlar kısaca; İthalatta ortak kurallarla ilgili mevzuat; Bazı üçüncü ülkeler kaynaklı ithalatta ortak kurallarla ilgili mevzuat, Miktar kısıtlamalarının idaresi ve dağıtımındaki kurallarla ilgili mevzuat, Dampingli ve sübvansiyonlu ithalata karşı korunmayla ilgili mevzuat, Yeni Ticaret Politikası Aracı ile ilgili mevzuat, İhracatta ortak kurallarla ilgili mevzuat, Resmi destekli ihracat kredileriyle ilgili mevzuat, Tekstil ve konfeksiyon için dışarda işleme rejimine ilişkin mevzuat, Tekstil ve konfeksiyon ithalatında ortak kurallara ilişkin mevzuat, Otonom düzenlemelerle gerçekleştirilen tekstil ürünleri ithalatına ilişkin mevzuat, olarak sıralanabihr. Bu mevzuatın büyük bir kısmı ile ilgili uyum çahşmaları tamamlanmış ve yayımlanmış bulunmaktadır.

ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ

ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü B.02.1. HZN.0.09.01.01 SAYI:2009-GNL-1 TARĐH:23.07.2009 1.ĐHRACAT ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ Đhracat bedellerinin tahsili 1.1.Đhracat bedelleri, Türk

Detaylı

Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları

Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları Dr. Dilek Seymen dilek.seymen seymen@deu.edu.tr Dr. Dilek Seymen İthalat Mevzuatı İthalat Rejimi Kararı (-31 Aralık 1995 tarih ve 22510 Mükerrer Sayılı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATA AİT ESASLAR

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATA AİT ESASLAR T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATA AİT ESASLAR İÇİNDEKİLER İhracatı Düzenleyen Mevzuat Dar Anlamda Geniş Anlamda İhracatçı Kimdir? İhracat Nedir? İhracat İşlemleri İhracatta Kullanılan

Detaylı

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 SİRKÜLER SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 KONU : Özel Tüketim Vergisi 34 Seri Nolu Genel Tebliğ yayımlandı. 19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri

Detaylı

DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJ İMLERİ I. BÖLÜM 1

DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJ İMLERİ I. BÖLÜM 1 DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJİMLERİ I. BÖLÜM 1 DAHİLDE İŞLEME REJİMİ KARARI... 3 Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2005/1)... 25 Dahilde İşleme Rejimine İlişkin İşlemlerin Bilgisayar Veri İşleme

Detaylı

Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik

Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik yapılması konulu 2006/10866 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayınlanmıştır Karar Sayısı : 2006/10866 Ekli Dahilde İşleme

Detaylı

HARİÇTE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİ (İHRACAT: 2007/5) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar. Amaç. Kapsam. Tanımlar

HARİÇTE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİ (İHRACAT: 2007/5) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar. Amaç. Kapsam. Tanımlar HARİÇTE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİ (İHRACAT: 2007/5) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğ 15/3/2007 Kapsam MADDE 2 - (1) Bu Tebliğ, serbest do Tanımlar MADDE 3

Detaylı

99/13812 sayılı Kararnameyi değiştiren 2009/15686 sayılı BKK da yer alan düzenleme aşağıdaki gibidir.

99/13812 sayılı Kararnameyi değiştiren 2009/15686 sayılı BKK da yer alan düzenleme aşağıdaki gibidir. 30.12.2009/177 99/13812 SAYILI İHRACAT, İHRACAT SAYILAN SATIŞ VE TESLİMLER İLE DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET VE FAALİYETLERDE VERGİ, RESİM VE HARÇ İSTİSNASI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 99/13812

Detaylı

/ 77 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

/ 77 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 10.04.2006 / 77 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 1567 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanunun (TPKK) 1 nci maddesinin verdiği yetkiye istinaden

Detaylı

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ 1 KAPATMA MÜRACAATI Firmaların, Dahilde işleme izin belgesi

Detaylı

/ 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR

/ 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR 21.06.2006 / 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR Ülkemizde ihracat işlemleri 22/12/1995 tarihli ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan (İhracat Rejimi Kararına ve bu Karara

Detaylı

Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları. Dr.Dilek Seymen dilek.seymen

Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları. Dr.Dilek Seymen dilek.seymen Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları Dr.Dilek Seymen dilek.seymen seymen@deu.edu.tr İhracatı Düzenleyen Mevzuat-1 Kanun Kararname Yönetmelik Tebliğ Uygulama Esasları Dış Ticaret Müsteşarlığının

Detaylı

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HAKKINDA GENELGE (2005/2) TELAFİ EDİCİ VERGİ UYGULAMASI

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HAKKINDA GENELGE (2005/2) TELAFİ EDİCİ VERGİ UYGULAMASI ifade eder. DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HAKKINDA GENELGE (2005/2) 1- Bu Genelge de geçen kısaltmalardan; TELAFİ EDİCİ VERGİ UYGULAMASI - AKÇT: Avrupa Kömür Çelik Topluluğu nu, - AT: Avrupa Topluluğu nu, - DİİB:

Detaylı

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN İhraç veya ithal edilen eşyanın taşınması esnasında meydana gelebilecek risklerin sigortalanmasına ilişkin esasları içerir. Teslim şekilleri çerçevesinde hangi tarafın sigorta

Detaylı

ALTI AY SÜRE İLE İHRACAT BEDELLERİNİN 180 GÜN İÇERİSİNDE TÜRKİYE YE GETİRİLME VE %80 NİN BANKAYA BOZDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

ALTI AY SÜRE İLE İHRACAT BEDELLERİNİN 180 GÜN İÇERİSİNDE TÜRKİYE YE GETİRİLME VE %80 NİN BANKAYA BOZDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ 04.09.2018/150-1 ALTI AY SÜRE İLE İHRACAT BEDELLERİNİN 180 GÜN İÇERİSİNDE TÜRKİYE YE GETİRİLME VE %80 NİN BANKAYA BOZDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında

Detaylı

1) Uygulama Ne Zaman Yürürlüğe Girecek ve Ne Kadar Sürecektir?

1) Uygulama Ne Zaman Yürürlüğe Girecek ve Ne Kadar Sürecektir? e SİRKÜ NO: 2018-34 KONU: İhracat Bedellerinin Türkiye ye Getirilmesi Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ, 04.09.2018 tarih ve 30525 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Telafi Edici Vergi (TEV) 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 10/09/2014 Sayı: 2014/63 Ref : 6/63

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 10/09/2014 Sayı: 2014/63 Ref : 6/63 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 10/09/2014 Sayı: 2014/63 Ref : 6/63 Konu: İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDEME ŞEKİLLERİNE GÖRE KAYNAK KULLANIMINI DESTEKLEME FONU (KKDF ) A. Vadeli İthalat İşlemlerinde KKDF Türkiye ye ihraç

Detaylı

Sayı : 2018/237 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N

Sayı : 2018/237 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N Sayı : 2018/237 6 Tarih : 09.11.2018 Ö Z E L B Ü L T E N İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ve DAB a Bağlanması Zorunluluğu ile İlgili İhracat Genelgesi 1 İ Ç İ N D E K İ L E R 1. İhracat Bedellerinin

Detaylı

TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI

TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI Ömer AYDEMİR 19 * ÖZ Genel anlamda ifade etmek gerekirse, bir ürünün başka bir ülkeden satın alınıp, kendi ülkemizin gümrük sahasına sokmadan

Detaylı

GEÇİCİ İTHALAT REJİMİ

GEÇİCİ İTHALAT REJİMİ GEÇİCİ İTHALAT REJİMİ MEVZUAT: 4458 sayılı Gümrük Kanunu (5911 ile değişik) 128 ila 134 üncü maddeleri. 21.10.2004 tarihli ve 2004/7905 sayılı BKK eki Geçici İthalat Sözleşmesi 07.10.2009 tarihli 2009/15481

Detaylı

KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Bilgehan ÖZKAN 15 * 1. KKDF NİN HUKUKİ ALTYAPISI VE İTHALAT BOYUTU Bilindiği

Detaylı

TEBLİĞ. SERBEST MUHASEBECĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK KANUNU GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO: 43)

TEBLİĞ. SERBEST MUHASEBECĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK KANUNU GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO: 43) 15 Haziran 2010 SALI Resmî Gazete Sayı 27612 Maliye Bakanlığından TEBLİĞ SERBEST MUHASEBECĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK KANUNU GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO 43) 213 sayılı Vergi Usul Kanununun

Detaylı

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ SERBEST BIRAKILDI ANCAK TAHSİLİ VEYA KAPATILMASI BELLİ ESASLARA BAĞLI

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ SERBEST BIRAKILDI ANCAK TAHSİLİ VEYA KAPATILMASI BELLİ ESASLARA BAĞLI İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ SERBEST BIRAKILDI ANCAK TAHSİLİ VEYA KAPATILMASI BELLİ ESASLARA BAĞLI I.GİRİŞ Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ve bu karara ilişkin Tebliğ ler,

Detaylı

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN 2008-32/34 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN 2008-32/34 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI 12.08.2009/119 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN 2008-32/34 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin 2008-32/34

Detaylı

TÜRK PARASI KIYMETĐNĐ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR KARARDA DEĞĐŞĐKLĐKLER YAPILDI

TÜRK PARASI KIYMETĐNĐ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR KARARDA DEĞĐŞĐKLĐKLER YAPILDI 11.02.2008/41 TÜRK PARASI KIYMETĐNĐ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR KARARDA DEĞĐŞĐKLĐKLER YAPILDI ÖZET : 1567 sayılı Yasaya Đstinaden Çıkarılan Türk Parası Kıymetini Koruma

Detaylı

Tebliğ. Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi Seri No: 2

Tebliğ. Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi Seri No: 2 Gümrük Müsteşarlığından: Tebliğ Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi Seri No: 2 Amaç ve Kapsam Madde 1 Bu tebliğ, işlenmiş tarım ürünlerinin tahlili ve vergilendirilmesi ile bu ürünlerin

Detaylı

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLME MECBURİYETİ KALDIRILMIŞTIR

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLME MECBURİYETİ KALDIRILMIŞTIR Denet Sirküler Denet Yayıncılık A.Ş. Tel : 0212 275 96 90/274 77 06 Avni Dilligil Sokak No:6 Faks : 0212-272 62 16/272 33 23 34394 Mecidiyeköy-İSTANBUL E-mail: bdo.denet@bdodenet.com.tr Web : www.bdodenet.com.tr

Detaylı

Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı.

Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı. Sayı:2018/80 Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı. 4 Eylül 2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmi Gazete de Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında

Detaylı

İHRACAT MUHASEBESİ UYGULAMALARI

İHRACAT MUHASEBESİ UYGULAMALARI İHRACAT MUHASEBESİ UYGULAMALARI PEŞİN İHRACAT İŞLEMLERİ İhracat Bedelinin Fiili İhracattan Önce Tahsil Edildiği Bir İhracat Şeklidir. Mal Bedelinin Ödenmesi Genelde Banka Kanalıyla İhracatçı Firmanın Hesabına

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/68

Mali Bülten No: 2015/68 ` Mali Bülten No: 2015/68 Vergi/ 14 Temmuz 2015 ÖTV Kanunu (IV) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği Taslağı Hazırlandı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 08.07.2015

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ SERMAYESİ : YTL 25.000 İDARE MERKEZİ : ANKARA

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ SERMAYESİ : YTL 25.000 İDARE MERKEZİ : ANKARA TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ SERMAYESİ : YTL 25.000 İDARE MERKEZİ : ANKARA İDARE MERKEZİ Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz : ANKARA, 22 Nisan 2005 B.02.2.TCM.0.09.00.04/ GENELGE

Detaylı

SİRKÜLER ( 2018/65 ) 1) Türkiye de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedelleri,

SİRKÜLER ( 2018/65 ) 1) Türkiye de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedelleri, İstanbul, 04.09.2018 SİRKÜLER ( 2018/65 ) Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Zorunluluğu 04.09.2018 tarih 30525 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı

Detaylı

ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1

ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1 ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1 Cahit YERCİ 2 ÖZ Gümrük Kanunu (GK) nın öngördüğü sekiz gümrük rejiminden beşi şartlı muafiyet rejimi (düzenlemesi)

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11. Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11. Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11 Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ A. Genel Bilgi 21/01/2014 tarihli ve 28889 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2 Seri Numaralı (Tahsilat

Detaylı

T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920. 18 Mayıs 1983 ÇARŞAMBA. Tebliğler

T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920. 18 Mayıs 1983 ÇARŞAMBA. Tebliğler T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920 Yönetim ve Yazı İşleri İçin Başbakanlık Neşriyat Daire Başkanlığına başvurulur 18 Mayıs 1983 ÇARŞAMBA Sayı: 18051 Mükerrer j J YÜRÜTME

Detaylı

DUYURU: /21

DUYURU: /21 DUYURU: 12.03.2019/21 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE BANKALARA SATILMASI ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN DÜZENLEMENİN UYGULAMA SÜRESİ 6 AY UZATILMIŞTIR Bilindiği üzere, 04.09.2018 tarihli Resmi Gazete

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2018/66 14/Mayıs/2018 İçindekiler: * Taşıtlarla ilgili ÖTV tebliğinde değişiklik yapıldı. TAŞITLARLA İLGİLİ ÖTV TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI: Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekindeki II sayılı

Detaylı

ilişkin Tebliğ 1 Ekim 2014 tarih ve 29136 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmak suretiyle

ilişkin Tebliğ 1 Ekim 2014 tarih ve 29136 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmak suretiyle 30.09..2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/121 KONU: Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2014/5) Ekonomi

Detaylı

YOLCU BERABERİNDE EŞYA İHRACINDA KDV VE MUHASEBE UYGULAMALARI

YOLCU BERABERİNDE EŞYA İHRACINDA KDV VE MUHASEBE UYGULAMALARI YOLCU BERABERİNDE EŞYA İHRACINDA KDV VE MUHASEBE UYGULAMALARI Cansın DEĞİRMENCİOĞLU* 24* Öz Katma Değer Vergisi Kanununda bazı mal ve hizmet teslimleri bu vergiden istisna edilmiştir. Bu istisnalar farklı

Detaylı

ALFA GENELGE 2018/32. Konu : İhracat Bedellerinin Yurda Getirilme Zorunluluğu Yeniden Getirildi.

ALFA GENELGE 2018/32. Konu : İhracat Bedellerinin Yurda Getirilme Zorunluluğu Yeniden Getirildi. alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.266 Kat. 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 İstanbul, 04.09.2018 ALFA GENELGE 2018/32 Konu : İhracat Bedellerinin

Detaylı

(14/07/2006 tarih ve 26228 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

(14/07/2006 tarih ve 26228 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kültür Yatırım ve Girişimlerine Gelir Vergisi Stopajı, Sigorta Primi İşveren Payı ve Su Bedeli İndirimi İle Enerji Desteği Uygulamasına Dair Yönetmelik Amaç (14/07/2006 tarih ve 26228 sayılı Resmi Gazete)

Detaylı

Bu niteliğe sahip antrepoların yukarıda belirtilen izin yazısını alabilmeleri için ayrıca;

Bu niteliğe sahip antrepoların yukarıda belirtilen izin yazısını alabilmeleri için ayrıca; Başlık 104 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (Taslağı) Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi Kapsam A. TÜRKİYE DE İKAMET ETMEYENLERE DÖVİZ KARŞILIĞI YAPILAN TESLİMLERDE İHRACAT İSTİSNASI UYGULANMASI

Detaylı

SİRKÜLER 2018/75. İhracat işlemlerine ilişkin bedeller aşağıdaki ödeme şekillerinden birine göre yurda getirilebilecektir;

SİRKÜLER 2018/75. İhracat işlemlerine ilişkin bedeller aşağıdaki ödeme şekillerinden birine göre yurda getirilebilecektir; SİRKÜLER 2018/75 04.09.2018 KONU : Altı Ay Süre ile İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Türkiye ye Getirilmesi ve %80 inin Bankaya Bozdurulması Zorunluluğu Getirilmiştir. 4 Eylül 2018 tarihli ve 30525

Detaylı

Konu: İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi (İTUS)ilişkin açıklamalar bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

Konu: İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi (İTUS)ilişkin açıklamalar bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır. ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com No: 2014/56

Detaylı

12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Tarih : 08.05.2017 Sayı : 2017-34 Konu : 12 Seri Nolu KDV Genel Tebliği İle Getirilen Düzenlemeler 12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 05.05.2017 tarihli ve

Detaylı

T.C. GÜMRÜKVETİCARETBAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü 21.06.2016/16841000 DAĞITIMYERLERİNE

T.C. GÜMRÜKVETİCARETBAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü 21.06.2016/16841000 DAĞITIMYERLERİNE T.C. GÜMRÜKVETİCARETBAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı : 85593407-63087 Konu : İthalat Bedellerinin Transferi 21.06.2016/16841000 DAĞITIMYERLERİNE İthalat bedellerinin yurtdışına gönderilmeksizin

Detaylı

Serbest bölgelere yapılan ihracat işlemleri /48 sayılı Tebliğ hükümleri kapsamındadır.

Serbest bölgelere yapılan ihracat işlemleri /48 sayılı Tebliğ hükümleri kapsamındadır. Mali Bülten Vergi 2018/80 İhracat Genelgesi'nin Vergisel ve Finansal Boyutu 08.11.2018 Özet: 06.11.2018 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan İhracat Genelgesi ise, ihracat

Detaylı

9 Şubat 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26429

9 Şubat 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26429 9 Şubat 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26429 Hazine Müsteşarlığından: TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2007-32/33) Amaç MADDE 1 (1) Türk Parası Kıymetini

Detaylı

/ TL nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı,

/ TL nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, 28.12.2017/160-1 MALUL VE ENGELLİLERE MOTOR SİLİNDİR HACMİNE BAKILMAKSIZIN, HESAPLANMASI GEREKEN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ VE DİĞER HER TÜRLÜ VERGİLER DÂHİL BEDELİ 200.000 TL NİN ALTINDA OLAN TAŞITLARDA ÖTV

Detaylı

VUK SĐRKÜLERĐ. Đkametgâhlarını işyeri adresi olarak gösteren hekimlerin durumu

VUK SĐRKÜLERĐ. Đkametgâhlarını işyeri adresi olarak gösteren hekimlerin durumu 18.02.2009/56 HEKĐMLERĐN POS CĐHAZI KULLANIMI VE ECZANELERĐN MUAYENE KATILIM PAYINA ĐLĐŞKĐN VUK SĐRKÜLERĐ ÖZET 40 sıra No lu VERGĐ USUL KANUNU SĐRKÜLERĐnde, sağlık kuruluşlarında çalışan hekimler (diş

Detaylı

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır.

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır. SİRKÜLER 2017/34: Yabancılara Konut Ve İşyeri Satışında Katma Değer Vergisi İstisnasının Uygulanmasına İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı KDV Genel Tebliği Yayımlandı 6824 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi

Detaylı

DUYURU: /45 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE TÜRK LİRASINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ZORUNLULUĞU

DUYURU: /45 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE TÜRK LİRASINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ZORUNLULUĞU DUYURU: 12.09.2018/45 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE TÜRK LİRASINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ZORUNLULUĞU Bilindiği üzere, ihracat bedellerinin tasarrufuna yönelik olarak kambiyo mevzuatında en son 02.02.2008

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT ZORUNLULUĞU BAŞLIK İHRACAT BEDELLERİNİN TÜRKİYE YE GETİRİLME. Sayı 2018/93

BAKIŞ MEVZUAT ZORUNLULUĞU BAŞLIK İHRACAT BEDELLERİNİN TÜRKİYE YE GETİRİLME. Sayı 2018/93 BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK İHRACAT BEDELLERİNİN TÜRKİYE YE GETİRİLME Sayı 2018/93 ZORUNLULUĞU ÖZET 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında)

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 88 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 88 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 88 İST, 05.09.2018 ÖZET: 4 Eylül 2018 tarih ve 30525 sayılı Resmi Gazete de Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ

Detaylı

Sayı : 2017/21 Tarih : Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında

Sayı : 2017/21 Tarih : Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında SİRKÜLER Sayı : 2017/21 Tarih : 16.05.2017 Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında 26.4.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI İHRACAT GENELGESİ. Duyuru No: 2018/102 İstanbul

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI İHRACAT GENELGESİ. Duyuru No: 2018/102 İstanbul TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI İHRACAT GENELGESİ Duyuru No: 2018/102 İstanbul 08.11.2018 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası internet sitesinde, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN 2009/1 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN 2009/1 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 21.06.2010 / 75-1 YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN 2009/1 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Yatırımlarda Devlet Yardımları

Detaylı

Sirküler 2018/10 06 Eylül 2018

Sirküler 2018/10 06 Eylül 2018 Sirküler 2018/10 06 Eylül 2018 Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ile İlgili Düzenleme İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA

Detaylı

ONEL GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.

ONEL GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. 4 Eylül 2018 SALI Resmî Gazete Sayı : 30525 TEBLİĞ Hazine ve Maliye Bakanlığından: TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ (İHRACAT BEDELLERİ HAKKINDA) (TEBLİĞ NO: 2018-32/48)

Detaylı

TEBLİĞ İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ BAZI TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

TEBLİĞ İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ BAZI TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ BAZI TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 29/12/2014 tarihli

Detaylı

SİRKÜLER ( ) Konu: Altı Ay Süre İle İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Türkiye ye Getirilerek %80 inin Bankaya Bozdurulması Zorunluluğu.

SİRKÜLER ( ) Konu: Altı Ay Süre İle İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Türkiye ye Getirilerek %80 inin Bankaya Bozdurulması Zorunluluğu. 06.09.2018 SİRKÜLER (2018 71) Konu: Altı Ay Süre İle İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Türkiye ye Getirilerek %80 inin Bankaya Bozdurulması Zorunluluğu. Hazine ve Maliye Bakanlığından; Türk Parası

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32. Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32. Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32 Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK 1. Giriş Gümrük Yönetmeliği nin 22 nci maddesi kapsamında, basitleştirilmiş

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 03.06.2014 Sayı: 2014/117 Ref: 4/117

SİRKÜLER İstanbul, 03.06.2014 Sayı: 2014/117 Ref: 4/117 SİRKÜLER İstanbul, 03.06.2014 Sayı: 2014/117 Ref: 4/117 Konu: YENİ KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE KDV KANUNU GEÇİCİ 17. MADDESİNE GÖRE DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ KAPSAMINDA TESLİMLERDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI

Detaylı

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2012/9)

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2012/9) 30 Aralık 2011 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28158 (3. Mükerrer) TEBLİĞ Ekonomi ndan: CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2012/9) Amaç ve kapsam

Detaylı

25 SERİ NO'LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

25 SERİ NO'LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 25 SERİ NO'LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 28438 Resmi Gazete Tarihi 11/10/2012 Kapsam 8/10/2012 tarihli ve 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1 1, 2 ve 3 üncü maddelerinde,

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, İhracat Rejimi Kararı çerçevesinde, ihracatın ülke ekonomisi

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, İhracat Rejimi Kararı çerçevesinde, ihracatın ülke ekonomisi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, İhracat Rejimi Kararı çerçevesinde, ihracatın ülke ekonomisi yararına düzenlenmesini, desteklenmesini ve artırılmasını

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 020 Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. KAPSAM : 12 Seri No lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

DUYURU: /59 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNE İLİŞKİN İHRACAT GENELGESİ

DUYURU: /59 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNE İLİŞKİN İHRACAT GENELGESİ DUYURU: 13.11.2018/59 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNE İLİŞKİN İHRACAT GENELGESİ 06.11.2018 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nın (TCMB) resmi internet sitesinde (www.tcmb.gov.tr) yayımlanan

Detaylı

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE

Detaylı

DEĞERLİ KULANICILARIMIZIN DİKKATİNE

DEĞERLİ KULANICILARIMIZIN DİKKATİNE DEĞERLİ KULANICILARIMIZIN DİKKATİNE Gümrük Yönetmeliği Değişikliği ile Gümrükler Genel Müdürlüğünün Basın duyurusu ve ekte 40216608/157.01 sayılı, Antrepolarda Teminat İşlemleri ile ilgili yazısına istinaden

Detaylı

SİRKÜLER 2018/77. İhracat Bedellerinin Yurda Getirilerek Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı.

SİRKÜLER 2018/77. İhracat Bedellerinin Yurda Getirilerek Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı. SİRKÜLER 2018/77 06/09/2018 İhracat Bedellerinin Yurda Getirilerek Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı. 04.09.2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmi Gazete de Türk Parası Kıymetini Koruma

Detaylı

DEN GEÇERLİ> İhracat bedellerinin yurda getirilmesi süresi 6 aydan 1 yıla uzatıldı. >>> a kadar geçerli oldu.

DEN GEÇERLİ> İhracat bedellerinin yurda getirilmesi süresi 6 aydan 1 yıla uzatıldı. >>> a kadar geçerli oldu. BILGILENDIRME NOTU www.ak-denetim.com 04.09.2018 DEN GEÇERLİ> İhracat bedellerinin yurda getirilmesi süresi 6 aydan 1 yıla uzatıldı. >>>04.09.2019 a kadar geçerli oldu. Dikkat edilmesi gerekenler, 1. Düzenleme

Detaylı

11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ

11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ 11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ 11.1- EŞYANIN ÖNGÖRÜLEN SÜRE DAHİLİNDE SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ KAPSAMINDA NİHAİ KULLANIMINA İLİŞKİN

Detaylı

Sarfiyat Tablosu ve İhraç edilen mamulün üretimi ile ilgili Kapasite Raporu) taahhüt kapatma müracaatında sunmasına gerek bulunmamaktadır.

Sarfiyat Tablosu ve İhraç edilen mamulün üretimi ile ilgili Kapasite Raporu) taahhüt kapatma müracaatında sunmasına gerek bulunmamaktadır. İHRACAT 2005/9 SAYILI DAHİLDE İŞLEME REJİMİNE İLİŞKİN İŞLEMLERİN BİLGİSAYAR VERİ İŞLEME TEKNİĞİ YOLUYLA YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ ÇERÇEVESİNDEKİ TAAHHÜT KAPATMA VE KISMİ TEMİNAT İADESİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN

Detaylı

MADDE MADDE 3-...

MADDE MADDE 3-... 18.04.2014 tarihli 2014/6197 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler MADDE 1-17/1/2005 tarihli ve 2005/8391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Dahilde İşleme Rejimi Kararının 3 üncü maddesine

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5) Ekonomi Bakanlığından: Amaç GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5) MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan sağlığı

Detaylı

Dahilde İşleme Rejimi Kararına tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması

Dahilde İşleme Rejimi Kararına tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması Dahilde İşleme Rejimi Kararına 18.04.2014 tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması 18.04.2014 tarihli 2014/6197 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler MADDE 1-17/1/2005

Detaylı

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 27.11.2008 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Yayımlandı DUYURU NO:2008/125 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü 31 CCT 2014 19:24 FRCM TC ITKİB P.O1 05 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü 31 Ekilİ! Sayı : 31429883-105.01 TELEFAKS Konu Dahilde İşleme Rejimihk. 0000120007512 - TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ

Detaylı

DAHĠLDE ĠġLEME REJĠMĠ (DĠR) GÜMRÜK MÜSTEġARLIĞI

DAHĠLDE ĠġLEME REJĠMĠ (DĠR) GÜMRÜK MÜSTEġARLIĞI DAHĠLDE ĠġLEME REJĠMĠ (DĠR) GÜMRÜK MÜSTEġARLIĞI REJĠMĠN TANIMI Yeniden ihraç edilmek koşuluyla, serbest dolaşıma girmiş veya girmemiş eşyanın her türlü işleme faaliyetine tabi tutulmasına imkan sağlayan

Detaylı

TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9)

TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9) Amaç ve kapsam

Detaylı

8.000,00 YTL ÜZERİNDEKİ TAHSİLAT VE ÖDEMELERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU İLE CEZAİ YAPTIRIMLARI

8.000,00 YTL ÜZERİNDEKİ TAHSİLAT VE ÖDEMELERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU İLE CEZAİ YAPTIRIMLARI 8.000,00 YTL ÜZERİNDEKİ TAHSİLAT VE ÖDEMELERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU İLE CEZAİ YAPTIRIMLARI I-GİRİŞ: 04.07.2003 tarihinde Vergi Usul Kanunu 320 sıra numaralı genel tebliği ile yeni bir düzenlemeye gitmişti.

Detaylı

TEBLİĞ. ÖTV tevkifatı uygulaması ihtiyari bir uygulama olmayıp, imalatçılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur.

TEBLİĞ. ÖTV tevkifatı uygulaması ihtiyari bir uygulama olmayıp, imalatçılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. 19 Nisan 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28977 TEBLİĞ M aliye Bakanlığından: ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 34) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 4 üncü maddesinin 2 numaralı

Detaylı

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk.

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 67854564-1741-51 30/01/2015 Konu : Bedelsiz

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/29. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/29. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

I-2001/1 SAYILI TEBLĐĞĐN 3 ÜNCÜ MADDESĐ DEĞĐŞTĐRĐLMĐŞTĐR

I-2001/1 SAYILI TEBLĐĞĐN 3 ÜNCÜ MADDESĐ DEĞĐŞTĐRĐLMĐŞTĐR 14.04.2008/72 ĐHRACAT, ĐHRACAT SAYILAN SATIŞ VE TESLĐMLER ĐLE DÖVĐZ KAZANDIRICI HĐZMET VE FAALĐYETLERDE VERGĐ, RESĐM VE HARÇ ĐSTĐSNASI HAKKINDA TEBLĐĞDE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILDI ÖZET : Đhracat, Đhracat Sayılan

Detaylı

3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (I) sayılı listedeki malların ithalinde

3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (I) sayılı listedeki malların ithalinde 3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV ye karşılık olmak üzere alınan teminatın çözümü

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 46 İST, 20.06.2014 KDV BEYANNAMESİ ÖNCESİ BAZI HATIRLATMALAR

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 46 İST, 20.06.2014 KDV BEYANNAMESİ ÖNCESİ BAZI HATIRLATMALAR SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 46 İST, 20.06.2014 ÖZET: KDV beyannamesi öncesi bazı hatırlatmalar. KDV BEYANNAMESİ ÖNCESİ BAZI HATIRLATMALAR Bilindiği üzere, 1 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama

Detaylı

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VE MUHASEBESİ EGEMEN ÇITAK

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VE MUHASEBESİ EGEMEN ÇITAK DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VE MUHASEBESİ EGEMEN ÇITAK Dış Ticaret İşlemleri ve Muhasebesi İthalat İşlemleri ve Muhasebe Uygulamaları 1. İthalatın tanımı ve ithalatçı olma şartları, 2. Hariçte işleme rejimi,

Detaylı

Sayı : Konu : KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 19 Seri No.lu Tebliğ

Sayı : Konu : KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 19 Seri No.lu Tebliğ Tarih : 10.07.2018 Sayı : 2018-68 Konu : KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 19 Seri No.lu Tebliğ 7103 ve 7104 sayılı Bazı Vergi Kanunlarının Değiştirilmesi Hakkında Kanun la 3065

Detaylı

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı 8.2.2017 Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı Gaziosmanpaşa Bulvarı No: 9/206 Çankaya Konak İzmir T (0232) 4836222 F (0232) 4831618

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL (ETANDİOL) İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (21.10.2014 T. 29152 R.G.

Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL (ETANDİOL) İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (21.10.2014 T. 29152 R.G. Ekonomi Bakanlığından ETİLEN GLİKOL (ETANDİOL) İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (21.10.2014 T. 29152 R.G.) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 5/12/2013 tarihli ve 2013/5724

Detaylı

MALÎ SEKTÖRE OLAN BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

MALÎ SEKTÖRE OLAN BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN 8275 MALÎ SEKTÖRE OLAN BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4743 Kabul Tarihi : 30/1/2002 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 31/1/2002

Detaylı

TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10)

TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4)

TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4) Amaç

Detaylı

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE BOZDURULMASI HUSUSUNDA GETİRİLEN GEÇİCİ / ZORUNLULUK

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE BOZDURULMASI HUSUSUNDA GETİRİLEN GEÇİCİ / ZORUNLULUK İSTANBUL YMM ODASI 11 EKİM 2018 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE BOZDURULMASI HUSUSUNDA GETİRİLEN GEÇİCİ / ZORUNLULUK TALHA APAK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ÖZET: 8 Şubat 2008 tarihinden beri süregelen

Detaylı

TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14)

TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı