Sahada çalışan sağlık personellerinin uzuv yaralanmalarına yapmış olduğu müdahalenin doğruluğu hastanın yaşam kalitesini değiştirmekte ve hastane

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sahada çalışan sağlık personellerinin uzuv yaralanmalarına yapmış olduğu müdahalenin doğruluğu hastanın yaşam kalitesini değiştirmekte ve hastane"

Transkript

1 Doç. Dr. Onur POLAT

2 Bu Ünitede; - atel uygulamaları, - atel çeşitleri, - atel ile stabilizasyonun nasıl sağlanacağı, - hangi durumlarda atel uygulanacağı, - atellemedeki esas amacın ne olduğu, - atel uygulanacak uzvun muayenesinde nelere dikkat edileceği, - kaç kişi ile atel uygulanacağı, - bu tür vakaların transportunda nelere dikkat edileceği hakkında bilgiler verilecektir.

3 Sahada çalışan sağlık personellerinin uzuv yaralanmalarına yapmış olduğu müdahalenin doğruluğu hastanın yaşam kalitesini değiştirmekte ve hastane acil servisinde çalışan personelin iş yükünü azaltmaktadır.

4 Ateller Yaralı ekstremitenin korunması için kullanılan bükülebilen, esneyebilen veya katı materyallerden oluşur. Eğer yaralı kişinin hayati tehlike içeren acil bir durumu yok ise bütün kırık, çıkık ve burkulmalarda hastayı hareket ettirmeden önce yaralının ağrısını azaltmak ve çıkabilecek zararları önlemek amacıyla atel uygulanır. Böylece yaralının transportu güvenli bir şekilde sağlanır.

5 Kasların, spinal kordun, periferik sinirlerin, damarların kırık kemik uçları tarafından daha fazla zarar görmesinin engellenmesi, Kapalı kırıkların açık kırık haline dönüşümünün engellenmesi, Damarlara kemik uçlarının basısı sonrasında oluşabilecek kan akımının azalmasının engellenmesi, Yaralı alandaki aşırı kanamanın önlenmesi,

6 Hareketle artacak olan ağrı şiddetinin azaltılması, Yaralı omurga sonrasında oluşabilecek paralizilerin engellenmesi, Şok oluşmasının engellenmesi, Yağ emboli riskinin azaltılması, Transportun kolaylaştırılması sağlanır.

7 Ateller hareketi önlemeye yönelik basit tıbbi ürünlerdir. Bundan dolayı elinizde hazır atelleriniz yoksa dahi ortamdaki materyallerden oluşturulabilir. Bu bir tahta parçası, sert bir karton, kat kat oluşturulmuş gazete, battaniye, başörtüsü, hatta yaralının kendi sağlam uzuvları da kullanılabilir. Bütün kırık, çıkıklarda damar ve sinirsel yapılarda hasar olup olmadığı kontrol edilir.

8 Bunun içinde 5P prensibinin mutlaka değerlendirilmesi istenir. Ağrı Solukluk Uyuşukluk Nabız Felç Pain Pallor Paresthesia Pulses Paralysia

9 Atel Uygulamasında Genel Prensipler Yaralı alandaki elbiselerin kesilerek bölgenin görünür hale getirilerek yaralı alanda deformite, duyarlılık, şişme, sıyrık, yırtılma, delinme, kanama gibi belirtiler değerlendirilir. Yaralı alanın distalinde nabız, his kaybı, hareket kaybı değerlendirilir. Açık yara var ise atel uygulamadan önce alan steril bir örtüyle kapatılır. Hayati tehlike olmadığı müddetçe yaralı uzuv atellemeden önce hareket ettirilmez. Şüpheli kemik gövdesi kırıklarında kemiğin alt ve üst eklemlerini içerecek şekilde stabilize edilir.

10 Atel Uygulamasında Genel Prensipler Atelleme yapılırken yaralı alan en az şekilde hareket ettirilerek elle desteklenerek stabilizasyon sağlanır. Kemik gövdesinde ciddi deformite var ise elle kibarca uzuv ekseni boyunca traksiyon (germe) yapılarak atellenir. Özellikle yaralı ekstremitenin distalinde nabız alınamaması ve siyanoz gözlenmesi durumunda bu oldukça önemlidir. Eğer hizalama sırasında dirençle karşılaşılırsa uzuv deforme pozisyonda atellenir. Bütün şüpheli omurga yaralanmalarında baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde sırt tahtasına yaralı sabitlenir.

11 ATEL ÇEŞİTLERİ RİJİT (SERT) ATELLER Bu tip ateller çeşitli firmalarca değişik şekillerde üretilmiştir. Hepsinin temel amacı yaralı bölgenin ön, arka, yan bölgelerine (uygun yön neresi ise) yerleştirilerek bölgenin hareketliliğini en aza indirgemektir. Bunlar metal, plastik, kartondan vs. yapılmış atellerdir.

12 Sert ateller uygulanırken şu basamaklar izlenir: Ekipmanlar hazırlanırken kibarca yaralı bölge desteklenir, gerekli ise düz pozisyona getirilir ve atel uygulaması bitinceye kadar destek sürdürülür. Sert atel yaralı alanın altına ya da uzuv hattına yerleştirilir. Atel ile uzuv arasına yumuşak pedler yerleştirip dengeli basınç ve temas uygulandığından emin olunur, ayrıca kemik çıkıntıları olup olmadığına bakılır ve bağlama yapılarak güvenli atelleme yapılır. Son olarak distal dolaşım ve nörolojik muayenesi yapılır.

13 Bu uygulamalar sırasında ciddi çıkıklar ya da ciddi kemik gövde kırıkları ile karşılandığında traksiyon sırasında direnç ve şiddetli ağrı ile karşılaşıldığında yaralı alan olduğu gibi tutulup yumuşak rulo bandaj ile sabitlenerek taşınır, aksi takdirde düzeltmeye çalışmak daha fazla zarara neden olabilecektir.

14 ATEL ÇEŞİTLERİ ŞEKİLLENEBİLEN ATELLER (SAM) En yaygın kullanılan atellerdir. Bu ateller şekillendirilebilen şişirilebilen ya da havası alınıp vakum haline getirilebilen fermuarlı, fermuarsız ve vakum tipli atellerdir.

15 Şişirilebilen atellerde uygulama şu şekildedir: Yaralı bölge desteklenerek kibarca traksiyon uygulanır. Yardımcı kişi havası boşaltılmış ateli yaralı alanın çevresine sarar. Fermuar kapatılarak atel ağız ya da bir pompa ile bölgeye basınç uygulanıncaya kadar şişirilir. Avuç içine rulo bandaj verilerek tutması istenir. Nabız, motor, duyu muayenesi yapılıp transportu sağlanır.

16 Fermuarsız şişme ateller kullanılıyorsa, Uygulayıcı önce kendi koluna ateli geçirir ve yardımcısı üst eklemden desteklerken kendisi de ayak ya da elden kavrar. Hafif traksiyon uygularken ateli kolundan kaydırarak yaralı bölgeye ilerletir. Alt ve üst eklemlerin içine alındığından emin olunduktan sonra atel şişirilir. Hava basıncı kontrol edildikten sonra nabız, duyu ve motor muayene yapılır.

17 VAKUM ATEL ATEL ÇEŞİTLERİ Şekil alabilen ve sık uygulanan atellerdendir. Özellikle pelvis yaralanmalarında ilk tercih edilen atellerdendir. Vakum atel uygularken, Yaralı alanın stabilizasyonu desteklenir; gerekiyorsa traksiyon uygularken yardımcı kişi ateli uygular. Yaralı bölge kibarca vakum atele yerleştirilir ve kemerleri bağlanır. Emici valften hava pompa aracılığı ile dışarı çekilir ve atel uzvun şeklini alarak sert bir yapıya döner, sonrasında valf kapatılır. Distal dolaşım ve sinir muayenesi yapılarak sevk edilir

18 ATEL ÇEŞİTLERİ TRAKSİYON (GERME) ATELLER Germe atelleri öncelikli olarak femur gövde kırıklarında ciddi ağrı, şişlik ve deformitelerde uygulanır. Eğer yaralıda açık diz, ayak bileği, ayak ve bacağın alt kısmının yaralanmaları varsa kullanılmaması gerekir. Bu gün için piyasada kullanılan HARE, SAGER ve KENDRİCK tipi ateller bulunmaktadır. Bu atellerin her birinin kendine özgü üstün özellikleri vardır. Hare tipi traksiyon ateli üst ekstremite yaralanmalarında kullanışlı değildir. Çünkü koltuk altı bölgesi germe kuvvetlerini tolere edemez.

19 Traksiyon atelleri şu durumlarda kullanılmazlar; Üst uzuv yaralanmalarında, Dizi içeren yaralanmalarda, Kalça ve pelvis yaralanmalarında, Kısmi ya da tam kopmuş uzuv varsa, Alt bacak, ayak ve ayak bileği yaralanmalarında.

20 Traksiyon (GERME ATEL) uygulamasının genel prensipleri: Uygulama bir vücut uzvunun belli bir yöne doğru çekme işlevidir. Gövde kırıklı kemik yapısının atellenmesi için en etkili yoldur. Aşırı germe yaralı uzva daha çok zarar verebilir. Bu yüzden uygulamanın çok doğru yapılması gerekir. Bütün kemiksel yapıların aynı hizaya gelmesi için uğraşmamak gerekir bu sadece sahada doktor sorumluluğunda yapılır.

21 Bundan dolayı hedefiniz : Stabil kemik yapıların aşırı hareketini önlemek, Hizalanan uzvun yeterli derecede atellenmesini sağlamak, Oluşabilecek sinir damar hasarını en aza indirmektir.

22 Traksiyon için uygulanacak kuvvet vücut ağırlığının %10 unu geçmemelidir ve yön uzvun uzun ekseni boyunca yapılmalıdır. Yaralı uzvun ( el veya ayak olabilir) en uç kısmından sıkıca kavranarak uzuv hattı boyunca çekmeye başlanır ve yaralanmamış uzuvla aynı hizaya gelinceye ve de atel uygulaması tamamıyla uygulanıncaya kadar bırakılmaz.

23 İkinci kişi uygulama boyunca yaralı alanın alt kısmından sürekli uzvu desteklemelidir. Hastada çok fazla ağrı ve dirençle karşılaşılır ise uygulama durdurularak o pozisyonda atele alınır.

24 Hare Tipi Atel Uygulama Basamakları Yaralının pantolonu kesilerek başka yaralanmaları var mı kontrol edilir. Yaralı alanın altında dolaşım, güç kaybı ve his kaybı olup olmadığı değerlendirilir, Duyu ve motor muayene

25 Hare Tipi Atel Uygulama Basamakları Atel yaralı olmayan uzvun yanına konularak atelin boyu ayarlanır normal uzuvdan 30 cm. fazla uzatılır. Kemerler (4 adet) açılır ve uyluk, diz üstü, diz altı ve ayak bileğinin üstü olacak şekilde pozisyon verilir, Sağlam uzuvda atel uzunluğu ölçümü

26 Hare Tipi Atel Uygulama Basamakları Yardımcı eliyle yaralı eklemi destekleyip stabilize ederken diğer kişi ayak bileği ve ayağa uygun kemeri bağlar, Uzvun desteklenmesi

27 Hare Tipi Atel Uygulama Basamakları Uzuv desteklenirken ateli uygulayan kişi kibarca fazla bir kuvvet uygulamadan eski pozisyonuna getirmeye çalışır. Fakat mutlaka anatomik pozisyona getirmek için uğraşılmamalıdır, Nötral pozisyona getirilmesi

28 Hare Tipi Atel Uygulama Basamakları Bu şekilde atel hastanın kalçasının altına gelecek şekilde yerleştirilir Kasık bölgesine yumuşak bir ped (yastık) yerleştirilerek uyluk kemeri bağlanır

29 Hare Tipi Atel Uygulama Basamakları Traksiyon devam ederken 2. kişi diğer kemerleri uygun yerlere bağlar.eğer uygun germe yapılmış ise hasta rahatlayacaktır Üst ve alt bağlantı kemerlerinin güvenliği kontrol edilerek yaralı bölgenin altındaki nabız, motor ve duyu muayenesi yapılır

30 Hare Tipi Atel Uygulama Basamakları Hasta bu haliyle sırt tahtasına yerleştirilir. Atelin hareketsiz kalması ve oynamaması için sırt tahtasına flaster, kemer vs. ile sabitlenerek transportu sağlanır. Yaralı uzvun sırt tahtasına sabitlenmesi

31 Sager Tipi Atel Uygulama Basamakları Bu atelin çok hafif olması, çok az yer kaplaması, germe gücünün ölçülebilir olması ve tek kişiyle taşınabilmesi avantajları vardır. Yaralanmaların hepsinde olduğu gibi gerekli güvenlik önlemleri alıp yaralının aciliyetini değerlendirdikten sonra hayati bir sıkıntı yok ise; yaralı alanın dolaşım, motor ve duyu muayenesi yapılır. Duyu ve motor muayene

32 Sager Tipi Atel Uygulama Basamakları Topuk hattından itibaren atel boyutu ayarlanır Atel uygulamadan önce uyluk kemeri uzvun iç kısmından ayarlanır

33 Sager Tipi Atel Uygulama Basamakları Uyluk bölgesinin kemeri bağlanır Ayak bileği kemeri bilek kemiği çıkıntısının üstünden olacak şekilde bağlanır

34 Sager Tipi Atel Uygulama Basamakları Ayak topuğuna doğru traksiyon kablosu çekilir. Uygulanacak kuvvet yaralının ağırlığının %10 u kadardır Motor ve duyu muayenesi yapılarak transportu sağlanır

35 Uygun olmayan atel uygulamalarının tehlikeleri Sinir, doku ve kan damarlarına bası oluşabilir. Atel uygulamak için ısrarcı olmak yaşamı tehlikeye sokarak transportu geciktirebilir. Uç kısımların kanlanmasında azalmalar olabilir. Yaralı alan daha da genişleyebilir. Eklem ya da kemiklere aşırı güç uygulanması kas, sinir, damarsal yapılarda ölümcül sorunlar yaratabilir

36 Transport Yaralının uzvu yeterli şekilde atellenince yaralı transporta hazırdır. Sırt tahtası ya da sedye ile transportu sağlanır. Transport sağlanırken kesinlikle aşırı hızdan kaçınılır. Transport süresince yaralı uzuv aralıklarla nabız, motor ve duyu yönüyle muayene edilir.

37 Transport Yaralı alanın altında nabız alınamayan vakalar ise eğer hastaneye ulaşım zamanı birkaç dakikalık süre ise yaralıya vereceği zarar ya hiç yoktur ya da çok azdır. Fakat bir saatten fazla bir sürede acil servise ulaşılacaksa bu tür vakaların helikopterle taşınması gerekir. Distal dolaşımın bozulduğu vakalar için mutlaka medikal merkeze haber verilerek uygun girişim için hazır olmaları sağlanmalıdır.

38 ÜST BÖLGE KAS İSKELET YARALANMALARI Köprücük kemiği ve kürek kemiği yaralanmaları; Köprücük kemiği yaralanmaları sık karşılaşılabilen yaralanmalar içerisindedir. Özellikle çocuklarda kol üzerine düşmeler, göğüs yaralanmaları. Vücudun ön tarafından dikey olarak kola uygulanan darbeler bu kırıkları yapabilir. Kürek kemiği deri altı kemik olduğundan kırık lokalizasyonu, noktasal ağrı ve hassasiyet belirgindir.

39 Köprücük kemiği hattı boyunca ana damar, sinir, toplardamarlar geçtiğinden hassas bölgedir. Eğer yaralının hayati tehlikesi yok ise yaralı oturur pozisyonda 8 (sekiz) bandaj uygulanarak taşınır. Kürek kemiği kırıklarının oluşabilmesi için ön arka doğrultuda çok yüksek oranda güç gerekir. Dolayısıyla sahada bu tür güce maruz kalınması sonucu hayatı tehdit eden solunum, dolaşım, bilinç vs. yönünden bulgular olacağından ancak yaralının hayati tehlikeleri kontrol altına alındıktan sonra müdahale edilecek kırıklardır

40 Saha şartlarında atel uygulaması ile ilgili karşımıza genelde köprücük kemiğinin kürek kemiğine bağlandığı eklemde ayrılma ya da çıkıklarla karşılaşılır. Futbol, hokey oyuncularının çarpışma, omuz üstüne düşmeleri sonucunda meydana gelmektedir. Ağrı ve duyarlılık ortak şikâyettir. Bu tip kırıklarda stabilizasyon askı ve sargı şeklinde yapılır. Asmaktaki amaç yaralı alanın yerçekimine karşı koyma kuvvetini artırarak taşıdığı yükü azaltmaktır.

41 Bunun için üçgen bandaj veya bu tip bir atelle ön kol ve dirsek desteklenerek yaralının boynundan geçirilerek asılır. Tamamıyla stabilizasyon gerekli ise sargı bezi ile kol yaralının göğüs duvarına çepeçevre sarılarak sabitlenir. Dolaşım, duyu ve güç muayenesi yapılarak transportu sağlanır.

42 Omuz çıkıkları; Omuz çıkıkları son derece ağrılı olgulardır dolayısıyla yaralının stabilizasyonu sağlanırken dirençle karşılaşılabilir. Bazı hastalarda koltukaltı sinirine ya da damarlara bası yaparak uyuşukluklara sebep olabilir. Hasta hangi pozisyonda rahat ediyorsa o şekilde atelleme yapılır. Kol ve gövde arası havlu, yastıkçıklar gibi yumuşak eşyalarla doldurulup ağrı azaltılır.

43 Daha sonra dirsek 90 derecelik açıyla gövdeye doğru getirilir. Bu haliyle ön kol ve bilek ağırlığı azaltılarak vücuda sabitlenir daha sonra omuz bölgesi kuşak halinde çepeçevre vücuda sabitlenir. Çıkığı yerine oturtmaya çalışmak gibi bir hareket yapılmaz aksi takdirde damar, sinir, ligament yaralanmasına sebep olunabilir. Çıkığı yerine oturtmak medikal gözetim altında olması gerekmektedir.

44 Kol kemiği kırıkları; Kol kemiği kırıkları üst bölgenin, orta hattın ya da uç kısımların kırığı şeklinde karşımıza çıkar. Üst bölge daha çok yaşlı insanlarda düşmeye bağlı oluşurken, orta hat kırıkları gençlerde ve daha çok şiddete maruz kalınma sonucu ortaya çıkmaktadır.

45 Atele almadan önce kemik yapıları uzvun hattı boyunca bir el ile kırık alanı desteklenerek diğer el ile kemiğin her iki distal çıkıntıları (lateral ve medial condiller) dirseğe doğru kibarca çekilerek düzeltilir. Ön kol, atelleme öncesinde sargı veya askı ile sabitlenir. Kırık alan göğüs duvarı atel olarak kullanılarak göğse sabitlenir ve sargı ile hareketsiz hale getirilir. Üst kol bölge kırıklarında rotator cuff etkilenebileceğinden kolun medial hareketi engellenir.

46 Orta şaft kırıklarında radial sinir etkilenerek parmak ve bilek bölgesinde uyuşma izlenebilir. Uç kırıklarda ulnar ve median sinir etkilenebilir. Bu durumda hiçbir düzeltme girişiminde bulunmaz o haliyle stabilize edilerek taşınır. Bu işlemler yapılırken hastanın ağrısının artması ya da traksiyona direnç göstermesi durumunda işlem bırakılarak öylece atele alınır ve yumuşak atellerle desteklenir. Bu kırıklarda kolun ön kısmında kompartman sendromu gelişebilir.

47 Dirsek yaralanmaları; Bu bölgenin yaralanmalarında kırık ve çıkığı ayırmak görüntüleme olmadan oldukça zordur. Bölge damar ve sinir yönüyle oldukça zengindir dolayısıyla uygun bir merkeze götürülene kadar özellikle aşırı maniplasyonlardan kaçınmak gerekir.

48 Humerus uç kırıkları; Genellikle zorlu rotasyonlara bağlı olarak oluşan genellikle çocuklarda görülen kırıklardır. Kırık bölgesinin yakınında damar ve sinirler bulunduğundan bu yapılar etkilenebilir ve ciddi yaralanmalar oluşur.

49 Dirsek çıkıkları; Bu bölge çıkıkları genelde sporcularda, yeni yürümeye başlayan çocukların kollarından tutup kaldırmak, çekmek sonucunda oluşabilmektedir. Dirsek çıkması kolun hareketlerinde şiddetli ağrı oluşturmaktadır. Dolayısıyla hareket ettirmek mümkün değildir. Kırıklarında şişmenin yanı sıra morluk ve yırtılmalar izlenebilir.

50 Dirsek yaralanmalarında tedavi; Bütün dirsek yaralanmaları çok ciddi sonuçlar yaratabilir bu yüzden yönetimi çok dikkatli yapılmalıdır. Daima distal duyu ve nabız muayenesi belli aralıklarla yapılarak transportu sağlanmalıdır. Eğer hastanın nabzı dolgun ve his kusuru yok ise bulunduğu pozisyonu koruyarak el bileğini destekleyerek kolun her iki tarafına yastıklı tahta ateller uygulanması ve yumuşak rulo bandajlar sabitlemek için yeterli olur. Fakat atelin omuz ekleminden el bilek eklemine kadar uzunluğundan emin olunmalıdır. Bu tür yaralanmalar için en uygun ateller SAM tipi atellerdir. Bu ateller uzuv yapısına uygun şekil verilebilen türden olmaları dolayısıyla kolay uygulanabilmektedirler.

51 Soğuk, soluk el, zayıf ya da olmayan nabız durumunda damarsal hasar düşünülür, hemen doktor tarafından ileri bakımının yapılması gerekecektir. Bu durumda eğer hastaneye uzaklığınız dakika ise bulunan pozisyonda destekleyerek hemen transportu sağlanır, aksi takdirde eldeki dolaşımı düzenlemeye çalışmak gereklidir. Yani uzuvda nabız alınamıyorsa kibarca kemiğin uzun ekseni boyunca deformiteyi azaltıcı elle traksiyon uygulanır. Bu manevra dolaşımı düzeltebilir, aşırı maniplasyonları kesinlikle denemeyiniz bu hastaya daha çok zarar verecektir. Eğer bir kez deneme sonrasında nabız yok ise hastanın en rahat ettiği pozisyonda atelleyerek transportu sağlanmalıdır; Eğer nabız oluştuysa uzun bir traksiyon ateline alınır ve sürekli dolaşım kontrolü yapılarak hasta taşınır.

52 Ön kol kırıkları; Bu bölgede iki kemik bulunmaktadır (radius, ulna). Bütün yaş gruplarında özelliklede çocuk ve yaşlılardaki en sık kırıklardır. Genellikle ikisi birden kırılırlar, bu durumda görüntü uzamış el görüntüsünü alırken izole radius kırıklarında el bileği çatal sırtını andıran bir şekle dönüşür ki özel olarak COLLES kırığı ismi verilir. Bu kırıklar el bileği ve dirsek eklemini içine alacak şekilde atele alınarak transportu sağlanır.

53 Colles kırığı atellemesi

54 El bileği ve el yaralanmaları; Bu bölge kemik sayısı, bağlar, damar yapılarının geçiş hatları, sinir hatları açısından oldukça zengin ve dar alanlarda işlev yapmakta olduklarından son derece hassas bir örtüye sahiptir dolayısıyla en basit incinmelerin dahi bir doktor tarafından değerlendirilmesi ve tedavisi gerekir.

55 El ve el bileği yaralanması atellemesi

56 Pelvis kırıkları; Pelvis oldukça kuvvetli kaslarla korunan bir bölgedir. Bu nedenle bölgenin kırıkları genellikle yüksek kuvvetlere maruz kalınması sonrasında ortaya çıkar. En sık motorlu taşıt kazaları, yüksekten düşmeler ve indirekt kuvvetlerin diz ve bacak kemiği üzerinden pelvise yansımaları sonucu oluşabilir. Bazen de yaşlı insanlarda kemik yapısının güçsüzlüğüne bağlı olarak basit düşmeler de pelvis kırıklarına neden olabilir.

57 Bu kırıkların en önemli özelliği hayatı tehdit edici boyutlara hemen gelebilmesidir. Büyük damarların yaralanması her zaman göz önünde bulundurulur çünkü boşluk alana çok fazla kanama yaparak hastayı bir anda şoka sokabilir, ayrıca mesane, uretra yapılarının yırtılmalarına neden olabilir. Bu nedenle hemen müdahale ve transportu gereken kırıklardandır. Sahada çalışan personelin bütün travma vakalarında hastaya yaklaşırken bacakların pozisyonunu izlemesi istenir. Bacaklarda kısalık, uzunluk, içe veya dışa dönme gibi deformiteler pelvis kırığını akla getirmelidir.

58 Muayene ederken; Yan sıkıştırma dediğimiz pelvis kemiğinin yan çıkıntılarından (crista iliaca) her iki elin ayası ile bir el sabit destek olacak şekilde diğer el ayası ile içe doğru kibarca bastırılmalıdır Elin parmakları ile iç yüzeyinden aşağı doğru kibarca basınç uygulanmalıdır Bir elin ayası ile pelvis alt ekleminin (symphis pubis) palpasyonu yapılmalıdır.

59 Pelvis kırığı muayenesi

60 Kalça çıkıkları; Bacak kemiğinin pelvis kemiğine oturduğu kafa kısmının çıkması olarak tarif edilir. Bu bölgede, özellikle trafik kazalarında dize gelen darbenin indirekt yansıması sonucu çıkık meydana gelebilir. En sık görülen şekli posterior çıkıklardır. Bu çıkıklar, bacak kemiğinin başının hemen arkasında bulunan siyatik sinirin basısına neden olabileceğinden kişinin bütün alt ekstremitesinde uyuşukluk, güç kaybı izlenebilir; vakaların bir kısmında düşük ayak deformitesi gelişir. Oldukça ağrılıdır ve hareket ettirilmeye direnç çok fazladır. Kesinlikle, çıkık yerine oturtulmaya çalışılmaz. Bulunduğu pozisyonda tespit edilip yastıklarla desteklenerek ve hastanın uzvu sırt tahtasına sabitlenerek transportu sağlanır.

61 Uyluk (Femur) kemiği kırıkları; Bu kırıklar uyluk kemiğinin üst bölgesinde meydana geldiğinde genelde kalça kırığı olarak adlandırılır. Aslında oluşan kırık uyluk kemiği boyun kırıklarıdır. Genellikle yaşlılarda özellikle kemik erimesi olan kadınlarda basit düşmelere bağlı ortaya çıkabilmektedir. Gençlerde şiddetli bir fiziksel travma sonucu ortaya çıkar çünkü kas kitlesi ve gücü açısından son derece kuvvetli bir yapıya sahip bölgedir. Yer değiştirmiş boyun kırıklarında karakteristik olarak yaralı uzuv sağlam uzva göre daha kısa ve dışa dönük gözlenir.

62 Eğer yer değiştirmemiş boyun kırığı varsa bu deformite izlenmez hasta tipik olarak yürüyemez ve uzvunu hareket ettiremez, çünkü aşırı bir ağrı ve kasılma vardır. Hastanın yaşı ve yaralanmanın ciddiyeti uygulayacağımız atelin şeklini belirtir. Gençlerde traksiyon ateli uygulanırken; yaşlılarda traksiyon ateli gerekmez stabilize edilip yastık ve battaniyelerle desteklenerek kişi sırt tahtasına yatırılır, yaralı uzuv tahtaya sabitlenerek transportu sağlanır. Bu tür kırıklar hayatı tehdit edebilen durumda ise atelleme için zaman harcanmaz, bir an evvel uygun merkeze monitör eşliğinde, oksijen desteği ve sık sık vital bulgular değerlendirilerek transportu sağlanır.

63 Uyluk kemiği cisim (şaft) kırıklarında ciddi deformite meydana gelir. Kemik uçları sinir ve damarlarda ciddi yaralanmalar yapabilirler. Bundan dolayı periyodik olarak damar ve sinir yapılarını değerlendirmek gereklidir. Kapalı kırıklar, cc kan kaybına neden olurken; açık kırıklar, çok daha fazla sıvı kaybına neden olacağından, mutlaka yara bölgesinin üstündeki elbiselerin kesilerek alanın gözlenmesi gerekir. Aksi takdirde hipovolemik şok gelişebilecektir. Açık yara üstü steril bir örtüyle kapatıldıktan ve kanama kontrolü yapıldıktan sonra dolaşım değerlendirilir. Soğuk, soluk, nabızsızlık varsa uzvun uzun ekseni boyunca traksiyon uygulanarak dolaşımın düzeltilmesi sağlanır.

64 Diz kırıkları; Diz bölgesi uyluk kemiğinin alt ucu, bacak kemiğinin üst ucu ile diz kapağından (patella) oluşmaktadır. Hassasiyet, şişlik, yer değiştirme kırık olabileceğini düşündürür. Bu durumda eğer distal bölgede yeterli dolaşım var, belirgin deformite yok ise, diz düz bir şekilde atele alınarak taşınır. Eğer yeterli dolaşım ve belirgin deformite var ise, bulunduğu konum korunarak atele alınır. Yaralı alanın altında nabız ve motor muayenesi yapılır.

65 Bacak kemikleri kırığı; Bacak kemikleri Tibia (kaval kemiği) ve Fibula (kamış kemiği) adı verilen yan yana iki kemikten oluşmaktadır. Kaval kemiği diz ve ayak bileği ile beraber vücudun ağırlığının taşınmasından sorumlu bir yapıdır. Bu yapının kırıkları genellikle beraber olmaktadır, genellikle dönme ve bükülme gibi ciddi deformiteye neden olmaktadır. Deri altına çok yakın olması nedeniyle de yaygın olarak açık kırıklara neden olmaktadır.

66 İzole tibia kırıklarında traksiyon atellerine gerek yoktur. Uzun rijit bacak atelleri ayaktan, uyluğa kadar uzatılarak uygulanır. Elinizde vakum atelleri varsa uygulama ve uzvun güvenliği açısından tercih edilirler (Şekil 6-A, B). Ciddi deformiteler var ise kibarca uygulanan basit uzunlamasına traksiyon sonrasında atele alınır. Fakat amaç kırık yapıları anatomik pozisyonuna tamamıyla getirmeye çalışmak olmamalıdır. Eğer pozisyon düzeltilemiyorsa o haliyle atele alınarak medikal kontrol sağlanarak güvenli transportu sağlanır.

67 Bacak kırığı atellemesi

68 Ayak bileği yaralanmaları; Her yaş grubunda görülebilen basit burkulmalardan, çok ciddi kırıklara kadar gidebilir. En sık görülen ciddi yaralanmalar bilek üzerine bükme tarzında uygulanan kuvvetler sonrasında oluşmaktadır. Bu tür vakalarda kırık ve çıkıklar beraberdir. Yapılacak tedavi diğer yapılarda olduğu gibi; yani önce açık yara var ise üstünü kapat, distal damar ve sinirsel muayeneni yap, büyük deformite var ise topuğa doğru kibarca traksiyon uygula sonrasında rijit, havalı ya da vakum ateli dize gelecek kadar uzatarak sabitlemeyi yaparak transportunu sağlamak şeklindedir.

69 Ayak yaralanmaları; Ayak kemiği yaralanmaları ve kırıkları en sık düz bir pozisyonda topuk üzerine düşmeler sonrasında oluşmakta, topuk kemiği, tarak kemikleri hatta lumbar omurlarda kırıklara yol açabileceğinden, sadece ayağa odaklanmamak, mutlaka hastanın omurgasında hassasiyet ve şişlik olup olmadığını da değerlendirerek transportunu sırt tahtasıyla yapmak gerekir. Yastık atel, hava atelleri ya da rijit yastıklı atellerle ayak bileği ve topuğu içine alacak, parmaklar açıkta kalacak şekilde, zeminden 15 cm yükseklikte desteklenerek taşınmasına özen gösterilmelidir.

70 Boyun ateli; Baş boyun kısmını ilgilendiren bütün çarpma, düşme, darp gibi olaylar aksi ispat edilene kadar boyun travması kabul edilirler. Hayatı ve yaşamın geri kalan zamanının konforunu belirlemesi açısından da oldukça önemlidir. Bu sebeple boyun ateli dediğimiz boyunlukların uygulaması oldukça önemlidir.

71 Boyunluk takılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır; Boyunluk iki kişiyle takılır. Boyun nötral pozisyona getirilerek takılır. Eğer nötral pozisyona getirirken direnç veya ağrıyla karşılaşılırsa o haliyle bırakılıp boyun bütün yönleriyle desteklenerek transportu sağlanır. Uygun boyunluk seçilir, takmadan önce ayarlanır. Boyunluk, stabilize eden kişinin komutları doğrultusunda takılır. Acele edilmez.

72 NOT: Atel uygulaması boyun ve pelvis ateli haricinde hiçbir zaman öncelikli girişim değildir. Olay yeri ve ekibin güvenliğinden emin olunduktan; yaralının bilinç, hava yolu, solunum, dolaşım bulguları değerlendirildikten sonra her hangi bir hayati tehlikesi bulunmuyor ise işlem olay yerinde gerçekleştirilir. Aksi halde olay yerinde zaman geçirilip yaralının hayatı tehlikeye atılmış olur.

73 İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

ÜRLERİ KIRIKLAR 177. Kırıklarda ilkyardım

ÜRLERİ KIRIKLAR 177. Kırıklarda ilkyardım KIRIKLAR 177 ÜRLERİ iuii oozulmasına kırık denir. Kırılmış olan kemiğin ucu deriyi delip dışarı çıkmışsa açık kırıktan söz edilir. Kırık olan kemik deri içinde kalıyorsa kapalı kırık söz konusudur. Kırık

Detaylı

ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM

ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM Doç. Dr. Ufuk Talu İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD Ortopedik Acil =? 1. Gerçek acil: Hemen tedavi edilmezse kalıcı sorun bırakan 2. İlk yardım sonrasında

Detaylı

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TEMİZ Acıbadem Atakent Üniversitesi Hastanesi Acil servis sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 01/09/2015

Detaylı

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ: Hastanın mevcut anatomik pozisyonunu koruyarak günlük yaşam aktivitelerini sağlamak ve olası komplikasyonları önlemeye yönelik standart bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM: Bu protokol,

Detaylı

TRAVMATOLOJİK ACİLLER

TRAVMATOLOJİK ACİLLER 1 TRAVMATOLOJİK ACİLLER Herhangi bir enerjiye maruziyet sonrasında vücudumuzda oluşan yaralanmalar travma olarak adlandırılabilir. İnsan vücudunun yoğun enerjiye ve bunun hasarına karşı direnci son derece

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Pelvis, lokomotor sistemin en fazla yük taşıyan bölümüdür. İçindeki majör damar, sinir ve organ yapıları nedeniyle pelvis travmaları kalıcı sakatlık

Detaylı

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır.

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMALAR KANAMA Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMANIN CĠDDĠYETĠNĠ BELĠRLEYEN DURUMLAR Kanamanın ciddiyetini belirleyen durumlar

Detaylı

Giriş. Anatomi. Anterior kompartman BACAK YARALANMALARI. Tibia. Fibula

Giriş. Anatomi. Anterior kompartman BACAK YARALANMALARI. Tibia. Fibula BACAK YARALANMALARI Gülçin BACAKOĞLU Giriş Alt bacak yaralanmaları daha sık görülür Tibia en sık kırılan kemiktir Beraberinde önemli yumuşak doku yaralanmaları oluşabilir Değerlendirmede hikaye ve FM önemlidir

Detaylı

YARALANMALARDA İLKYARDIM

YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Deri bütünlüğünün bozulması neticesinde yaralanma oluşur. Kanamalar görülebilir Çarpma, vurma, düşme, kesme vb. durumlarda deri bütünlüğü bozulduğu gibi deri altı dokular da yaralanabilir.

Detaylı

Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi

Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi TEMPUR-MED Ürününün Sağladıkları Optimum basınç azaltımı Yüksek konfor Yüksek hijyen Kullanım kolaylığı Geniş uygulama alanı Minimum

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR DOÇ. DR. MEHMET KARAKOÇ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR AD. Diyarbakır 30.10.2013 1 YARDIMCI CİHAZLAR Mobilitenin sağlanması rehabilitasyonun en önemli hedeflerinden

Detaylı

ÜNİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLK YARDIM İLK YARDIM VE ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Doç. Dr. Nadiye ÖZER

ÜNİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLK YARDIM İLK YARDIM VE ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Doç. Dr. Nadiye ÖZER HEDEFLER İÇİNDEKİLER KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLK YARDIM Giriş Kırıklar ve İlk Yardım Çıkık ve İlk yardım Burkulma ve İlk Yardım Kırık Çıkık ve Burkulmada Tespit Yöntemleri İLK YARDIM VE ACİL SAĞLIK

Detaylı

ÜNİTE-10. Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım

ÜNİTE-10. Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım 1 ÜNİTE-10 Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım KONU BAŞLIKLARI 2 Giriş Kırıklar ve İlk Yardım Çıkık ve İlk yardım Burkulma ve İlk Yardım Kırık Çıkık ve Burkulmada Tespit Yöntemleri GİRİŞ 3 Ülkemizde

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

Kanama Ve Şokta İlk Yardım

Kanama Ve Şokta İlk Yardım Kanama Ve Şokta İlk Yardım Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM

KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM AMAÇ Kanama ve şokta ilk yardım konusunda bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Kanamanın tanımını ve çeşitlerini söyleyebilme, Dış kanamanın tanımını ve çeşitlerini

Detaylı

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri İster amatör olarak spor yapın, isterseniz profesyonel sporcu olun, başınıza en sık gelen olaylardan biridir sakatlanmak. Yazan: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLKYARDIM DENEME SINAVI 7 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralının bulunduğu ortamda ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

KOMPARTMAN SENDROMU. Patofizyoloji. KS Nedenleri. Ödem

KOMPARTMAN SENDROMU. Patofizyoloji. KS Nedenleri. Ödem KOMPARTMAN SENDROMU 10.08.2010 Dr.Günay YILDIZ Kompartman Sendromu (KS),damar ve sinir içeren kapalı boşluklarda doku basıncının, perfüzyonu engelleyecek kadar artması sonucu ortaya çıkan hipoksiyle birlikte

Detaylı

KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN

KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

KANAMALARDA İLKYARDIM

KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMALARDA LKYARDIM Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması ile kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: 1- Kanamanın hızına

Detaylı

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yara Nedir? Bir travma sonucu deri ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Yumuşak doku injurisi Kas, tendon ve bağ yaralanmalarını kapsar. Strain: Kas ve tendonların aşırı yüklenmesi veya

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Açık yara varsa önce yaranın üzeri kapatılır B) Atele alınır C) Atele

Detaylı

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 Vertebral Kolon 33 omur 23 intervertebral disk 31 çift periferik sinir VERTEBRA KIRIKLARI 3 OMURGANIN EĞRİLİKLERİ Servikal bölgede

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

4-KANAMALARDA İLKYARDIM

4-KANAMALARDA İLKYARDIM 4-KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi 16+16+16+16+ 16+16=96. Ders Kredisi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi 16+16+16+16+ 16+16=96. Ders Kredisi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

Pelvis Anatomisi ve Pelvis Kırıkları

Pelvis Anatomisi ve Pelvis Kırıkları Pelvis Anatomisi ve Pelvis Kırıkları Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Pelvis Vücut ağırlığını, omurgadan alt ekstremitelere aktaran ana bağlantıdır. Pelvisi iki os

Detaylı

KANAMALAR VE ŞOK İLKYARDIM

KANAMALAR VE ŞOK İLKYARDIM KANAMALAR VE ŞOK İLKYARDIM Kanama nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 1) Trafik kazası geçiren bir yaralıda burun ve kulaktan kan veya açık renkli bir sıvı gelmesi bize neyi düşündürmelidir? a) Kafatası ve omurga yaralanması

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır.

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. Doç. Dr. Onur POLAT Travma Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. 2 Altın Saat Ölümlerin yaklaşık %30 u ilk birkaç saat içinde

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ İLAÇ UYGULAMA TALİMATI

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ İLAÇ UYGULAMA TALİMATI T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ İLAÇ UYGULAMA TALİMATI KODU: KLN.TL.12 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ: Bu

Detaylı

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA TRAVMA EKSTREMİTE TRAVMALARINDA ACİL YARDIM TRAVMA DERS NOTU 07 ÖĞT.GÖR. SELAHATTİN TUNCER 2018 i İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i 1.

Detaylı

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Travma; ani olarak dıştan mekanik bir etki sonucu meydana gelen, sağlığı tehdit eden, fiziksel ve ruhsal hasarlara yol açan bir olaydır.

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır.

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır. Tüm hareketleri yönlendirecek sorumlu bir kişi, lider olmalı ve bu kişi hareket komutlarını vermelidir. Bu kişi ağırlığın en fazla olduğu ve en fazla dikkat edilmesi gereken bölge olan baş ve boyun kısmını

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR. Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli

PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR. Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli PERİFERİK ARTER HASTALARINA YAKLAŞIM NASIL OLMALIDIR? A) ANAMNEZ (ÖYKÜ,

Detaylı

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM SUNUSU HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM Herhangi bir kaza yada tehlike durumunda, sağlık görevlileri gelinceye kadar durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla yapılan ilaçsız ilk müdahaleye

Detaylı

VİTAL BULGULAR. Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji

VİTAL BULGULAR. Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji VİTAL BULGULAR Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji Cilt : Isı, renk, görünüm Solunum : Hızı ve sayısı Nabız : Hızı ve şekli Kan basıncı : Vücut Isısı Hastanın ateşine bakma şeklinde ifade edilir Ateş vücut

Detaylı

Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle

Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle Doç. Dr. Onur POLAT Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle gelişirken, spor yaralanmalarında hem dış

Detaylı

İLK YARDIM TEKNİKLERİ ve EKİPMANLARI. Dr. Ayşe AYKAÇ

İLK YARDIM TEKNİKLERİ ve EKİPMANLARI. Dr. Ayşe AYKAÇ İLK YARDIM TEKNİKLERİ ve EKİPMANLARI Dr. Ayşe AYKAÇ Sunum İçeriği İlk Yardım için esas olan teknik ve uygulamalar Kazazede nasıl hareket ettirilir? İlk yardım çantasında bulunması gereken ekipman ve materyalin

Detaylı

İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU. Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi

İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU. Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi İÇERİK 1- Hastanın doğru pozisyonlanması 2- Transfer teknikleri 3- Pozisyonlama ve

Detaylı

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları Doç. Dr. Onur POLAT Genel Bilgiler Dünyada Ölümler 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları 2 Mortalite - Morbidite %50'si ilk bir kaç dakikada... ciddi damar,

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü ÇALIŞMA SORULARI 8 1. Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulamalarından değildir? A) Hasta serin ve havadar bir yere alınır B) Üzeri örtülür C) Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar

Detaylı

Anatomi. Ayak Bileği Çevresi Deformitelerinde Tedavi Alternatifleri. Anatomi. Anatomi. Ardayak dizilim grafisi (Saltzman grafisi) Uzun aksiyel grafi

Anatomi. Ayak Bileği Çevresi Deformitelerinde Tedavi Alternatifleri. Anatomi. Anatomi. Ardayak dizilim grafisi (Saltzman grafisi) Uzun aksiyel grafi Ayak Bileği Çevresi Deformitelerinde Tedavi Alternatifleri Dr. Önder Kılıçoğlu İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AD Tibia ve talus eklem yüzleri paralel Medial ve lateral

Detaylı

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI Doç. Dr. Nuri Aydın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı nuri.aydin@istanbul.edu.tr YARALANMA TravmaRk Ani fiziksel

Detaylı

F Function. A Arterial Pulse. C Capillary Refill. T Temperature (Skin) S - Sensation. Hastane öncesi kullanılan sabitleme.

F Function. A Arterial Pulse. C Capillary Refill. T Temperature (Skin) S - Sensation. Hastane öncesi kullanılan sabitleme. Hastane öncesi kullanılan sabitleme yöntemleri Acil serviste kullanılan sabitleme yöntemleri Dr. M. Nuri BOZDEMİR Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği 1 2 Kırıklar Burkulmalar Eklem enfeksiyonları

Detaylı

Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanama Nedir?

Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanama Nedir? Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın hızı, Vücutta kanın aktığı

Detaylı

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir?

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 9 1. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü 2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde

Detaylı

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı; ciddi yaşamsal tehlikesi olan hastanın zaman geçirmeden değerlendirilmesini ve müdahalesini sağlamak için hastanın ilk değerlendirmesini yaparak hasta akışını sürdürmek, birim

Detaylı

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde Artroskopi nedir? Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde çeşitli tedavileri uyguladıkları bir cerrahi prosedürdür. Artroskopi sözcüğü latince arthro (eklem)

Detaylı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı DİZ MUAYENESİ Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Spor yaralanması nasıl değerlendirilmelidir? Hedefe odaklanmış ayrıntılı bir yaralanma öyküsü Hedefe

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ Lokomotor sistem muayenesi İnspeksiyon, Palpasyon, Eklem hareket açıklığı (EHA), Nörolojik muayene (kas testi, refleks muayene, duyu muayenesi), Özel testler, Fonksiyonel

Detaylı

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 TOTBİD 25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 Titanic Kongre Merkezi Belek / Antalya PROGRAM ANAHATLARI 27 Ekim 2015, Salı Saat Salon 1 Alt dal KULLANILAN RENK VE SEMBOL

Detaylı

Çekim gücünüze güvenin.

Çekim gücünüze güvenin. Çekim gücünüze güvenin. Rosidal YENİ TCS Basit iki bileşenli sistem Safe-Loc sistemi sayesinde kullanımı çok daha kolay. Rosidal TCS iki bileşen, son derece kolay 1 2 Bir bakışta avantajları Rosidal TCS

Detaylı

Bilinci kapalı olan kişiye ilk yardım

Bilinci kapalı olan kişiye ilk yardım Hasta yada yaralı kişiye, hastalanması veya yaralanmasından hemen sonra doktor gelinceye kadar hayatını kurtarmak için zamanında ve yerinde yapılan yardıma denir. Önemi : Yaşamı boyunca insan ilk yardımı

Detaylı

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci ÇALIŞMA SORULARI 2 1) Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ileortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybına ne denir? A) Şok B) Düşme C)

Detaylı

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır.

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Ayrıca olağan ve olağan dışı durumlarda hasta ve yaralıların kayıtlarının

Detaylı

Metakarp Kırıkları ve Tedavileri

Metakarp Kırıkları ve Tedavileri Metakarp Kırıkları ve Tedavileri Dr. Zekeriya TOSUN Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rek. ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı & El Cerrahisi Bilim Dalı PROF. DR. RIDVAN EGE TEMEL EL CERRAHİSİ KURSLARI-9

Detaylı

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ MENİSKÜS ZEDELENMELERİ Diz eklemi uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında kusursuz bir uyum içinde çalışır. Bu uyumun sağlanmasında, diz içerisinde yer alan menisküs denilen yarım ay şeklindeki

Detaylı

VİTAL BULGULAR. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

VİTAL BULGULAR. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı VİTAL BULGULAR Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Vital? vital Lat. Canlı, hayati, yaşamsal, yaşamla ilgili. Kalp tepe atımı O2 Satürasyonu Kan basıncı Solunum

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI İnsanın soluk alıp vermesine solunum denir. Solunum, solunum sistemi organları ile sağlanır. Solunum sistemi burun yutak, soluk borusu, akciğer ve gırtlaktan meydana

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım uygulamalarından biridir? A) Burun su ile yıkanır B) Burun pensi ile çıkarılır C) Burun duvarına bası yapılarak

Detaylı

Sunum planı. Omuz ve humerus yaralanmaları. Omuz anatomisi. Omuz anatomisi. Sternoklavikular eklem çıkıkları. Omuz anatomisi

Sunum planı. Omuz ve humerus yaralanmaları. Omuz anatomisi. Omuz anatomisi. Sternoklavikular eklem çıkıkları. Omuz anatomisi Sunum planı Omuz ve humerus yaralanmaları 01.06.2010 Dr. Mehmet Demirbağ Omuz anatomisi Omuz kompleksi ve humerus yaralanmaları Sternoklavikular dislokasyonlar Klavikula Skapula Akromioklavikular eklem

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

Kurtarma ve Tahliye Eğitimi

Kurtarma ve Tahliye Eğitimi Kurtarma ve Tahliye Eğitimi 1 Hasta Yaralı Taşıma Teknikleri 2 Hasta/yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir? Hasta/yaralı taşınmasında ilkyardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama

Detaylı

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir.

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. 1 BOĞULMALAR A- SUDA BOĞULMALAR Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. Su ile temasta olan kişi havaya göre çok daha fazla ve hızlı olarak ısı kaybeder.

Detaylı

HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ

HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ Hasta/yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir? Hasta/yaralı taşınmasında ilkyardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama ve yaralanmalara engel olmak

Detaylı

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana Yazar Ad 111 Prof. Dr. Selçuk BÖLÜKBAŞI Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana gelir. Kas-iskelet sistemi vücudun destek

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI Yrd. Doç.Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Böl. Bşk Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Beynin normal

Detaylı

PELVİK TRAVMA. Dr. Oğuz Urgan Dr. Nurseli Bayram

PELVİK TRAVMA. Dr. Oğuz Urgan Dr. Nurseli Bayram PELVİK TRAVMA Dr. Oğuz Urgan Dr. Nurseli Bayram tüm iskelet yaralanmalarının %3 ü mortalite % 5-16 Pelvik Halka ve Bağları ANAMNEZ Mekanizma Gebelik-SAT Ağrının yeri İlaç öyküsü Son idrar-gaita çıkış zamanı

Detaylı

Hasta Ve Yaralı Taşıma Teknikleri

Hasta Ve Yaralı Taşıma Teknikleri Hasta Ve Yaralı Taşıma Teknikleri Yaralı Taşınmasında Genel Kurallar Nelerdir? Yaralı taşınmasında ilk yardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama ve yaralanmalara engel olmak için aşağıdaki

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir?

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 4. SINIF 1. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 3. Soru 2: Uzunlukları ve şekilleri farklı kemiklerin bir araya gelmesi ile

Detaylı

HASTALARIN GÜVENLİ TRANSFERİ TALİMATI

HASTALARIN GÜVENLİ TRANSFERİ TALİMATI 1.AMAÇ: Hastane içerisindeki bir birimden başka bir birime veya hastane dışında bir sağlık kuruluşuna transferi gereken hastanın transferi sırasında dikkat edilecek hususları belirlemek, bakımın sürekliliğini,

Detaylı