YB 1 YB 650 YB 70 YB : 6 YB : 2 YB : 1 YB

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "800 799 YB 1 YB 650 YB 70 YB : 6 YB : 2 YB : 1 YB"

Transkript

1 ALWIN TOFFLER: 50,000 yıl: İnsanlığın Dünya yüzünde varoluşunu gösterir belgeler 62 yıl: Bir ortalama Yaşam Birimi (YB) olarak kabul edilirse, 50,000 yıl 800 Yaşam Birimi İlk 799 YB içindeki bilimsel ve teknik gelişmeler, buluşlar, keşifler; Son 1 YB içindeki bilimsel ve teknik gelişmeler, buluşlar, keşiflere eşittir. İnsanlık 650 YB boyunca mağaralarda yaşamış, son 70 YB boyunca yazıyı kullanır hale gelmiştir. Basım Makineleri Elektrik Motoru Bilgisayarlar : Son 6 YB : Son 2 YB : Son 1 YB

2 Bilgi 5000 yıl 30 yıl Zaman

3 DATA (BİLGİ - VERİ) : Gerçeği yansıtan, bilgiye (information) dönüştürülebilir yalın ifadeler (Bir ısı değeri, günlük borsa endeksi v.b). INFORMATION (BİLGİ) : Öğrenilmek istenen bir şeyin yanıtını oluşturmaya, sunuma ve tartışmaya elverişli bir biçimde organize edilmiş veri (tablolar, grafikler, raporlar, açıklamalar, v.b) KNOWLEDGE (BİLGİ) : İnsanların birtakım kararlar almada, bir şeyleri üretmede veya yapmada kullanabilecekleri derecede iyi organize edilmiş ve özümsenmiş bilgi. Bu bağlamda bilgi alınıp satılamaz, bir bireyden diğerine doğrudan aktarılamaz, eğitim, araştırma, gözlem, deneyim gibi yöntemlerle bizzat birey tarafından oluşturulur ve o bireyin beyninde bulunur. ANAHTAR SÖZCÜK : ÖĞRENME Yeni bilgi (information) edinme ve bunu evvelce edinilmiş deneyim ve bilgilerimiz ile tümleştirerek bilgimizi (knowledge) arttırıp geliştirme süreci

4 DURAĞAN KONUMDAKİ BİLGİ BİLİŞİM İLETİLEBİLİRLİK ERİŞİLEBİLİRLİK PAYLAŞILABİLİRLİK

5 DEĞİŞEN EVREN Evren in oluşumu, insanoğlunun öteden beri en çok merak ettiği, gerçek yanıtı bulmada da, en çok çaresiz kaldığı konulardan biri olmuştur. Yapılan tartışmalar, aydınlanma öncesi dönemlerde pek çok aydının başını yemiş, ya da onları zindan duvarlarından başka hiçbir yeri aydınlatamaz durumlara düşürmüştür. Evrenin oluşumu ve şu andaki devinimi ile ilgili hiçbir hipotez, bir grup bilim adamının 1998 yılında yaptıkları açıklama kadar çarpıcı olmamıştı.

6 8 yıl süre ile, Hubble uzay teleskopu kullanılarak yapılan gözlemler sonucunda anlaşıldı ki: Evren deki genişleme giderek yavaşlamıyor, tam aksine, giderek hızlanıyordu. Bu durumda, Evren deki gök cisimlerinin big-bang denilen büyük patlama ile oluştuğu tezi geçerli olamazdı.

7 Genişleyen Uzay (Expanding Universe) teorisi aslında Edwin Hubble a ( ) aitti. Buna göre galaksiler birbirlerinden giderek artan bir hızla uzaklaşmakta idiler ve uzaklaşma hızındaki bu artış, galaksiler arasındaki uzaklıkla orantılı idi. uzaklaşma hızı uzaklık V L = H Hubble Katsayısı ARTAN UZAKLIK ARTAN HIZ IŞIK HIZI???

8 Yılda 2.3 cm/sn hız artışı 13 milyar yıl ışık hızı Koskoca galaksiler, aralarındaki uzaklaşma hızı ışık hızına ulaşınca aniden fren yapacak değiller ya! Galaksilerin birbirinden uzaklaşma hızı, bir an gelecek, ışık hızını geçecek. Bu durumda, galaksilerden birinin ışığı, öteki galaksiye hiçbir zaman ulaşamayacak. Ve bu iki galaksiden birinden, diğeri hiçbir zaman gözlemlenemeyecek.

9 Hız ile uzaklık orantılı olduğuna göre, galaksilerin birbirinden uzaklaşma hızının hangi uzaklıkta ışık hızını geçeceği hesaplanabilir. Hubble Çapı : 14 milyar ışık yılı! Evren in herhangi bir noktasından, 14 milyar ışık yılı çapındaki bir küreyi gözlemlemek olanaklı! Gözlemden başka bir seçeneği bulunmayan bizler için, Evren in yaşı 14 milyar ışık yılı. Hep de öyle kalacak... Oysa Evren, içi madde ve enerjiyle dolu bir sonsuzluk. Bu sonsuzlukta, belirli bir dengeli devingenlik içinde, madde enerjiye, enerji de maddeye dönüşüp durmakta...

10 Hubble Çapı

11 Hubble Çapı

12 DEĞİŞEN DÜNYA En yakın yıldızdan 4.29 ışık yılı, en yakın galaksiden 0.17 milyon ışık yılı uzaklıktaki Dünya mızda neler olup bitti? Radyoaktif elementler içeren belirli cisimlerin atom yapılarındaki değişimler, çok duyarlı birer zaman ölçeği oluşturur (radyometrik zamanlama)

13 OLUŞUM Güneş Sistemi ve Dünya nın oluşumu Tek hücreli yaşam Çok hücreli yaşam Yer Kabuğunun oluşumu (Cambrian) Dinazorların yok oluşu Primatların (maymunsu tür) ortaya çıkışı İlk insan türü (hominid) KAÇ YIL ÖNCE 4.55 milyar 3.8 milyar 800 milyon 550 milyon 65 milyon 40 milyon 4 milyon Günümüz insanı (homo sapien) 200 bin Tarım 10 bin Bilgi Çağı 10?

14 BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ İlkel Oluşum Tarım Devrimi Sanayi Devrimi Son Gelişmeler İletişim Devrimi

15 İLETİŞİM DEVRİMİ (3. DALGA) YENİ BİLİMSEL MESLEKLER * Elektronik Mühendisliği * Bilgisayar Mühendisliği * Nüklear Mühendislik * Petrol Mühendisliği * Uçak, Gemi vb Mühendislikler * Biyomedikal Mühendisliği * Genetik Mühendisliği * Çevre Mühendisliği

16 İNSAN VE TEKNOLOJİ

17 İNSAN ı biliyoruz, ya da bildiğimizi sanıyoruz. Hadi onu bir yana bırakalım da, gelin önce TEKNOLOJİ yi tanımlamaya çalışalım

18 Hemen her fırsatta kullandığımız teknoloji sözcüğü, sanat ya da beceri anlamına gelen Yunanca "Techne" ve bilim ya da çalışma anlamına gelen "Logia" sözcüğünün birleşmesinden türetilmiştir

19 Webster: "the practical application of knowledge especially in a particular area" and "a capability given by the practical application of knowledge". (Bilginin, özellikle belirli bir alandaki pratik uygulaması veya bilginin pratik uygulaması ile sağlanan bir yetenek)

20 Teknoloji, en geniş anlamıyla, fiziksel ve zihinsel efor harcanarak, bir değere erişmek amacıyla ortaya konan materyal ya da işlevdir. Bu bağlamda, teknoloji sorunlarımızı çözmede kullanılabilecek araç gereçlerle ilintilidir.

21 Bu araç gereçler, bir kazma sapı ya da tahta kaşık kadar basit, bir uzay istasyonu, bir partikül hızlandırıcısı kadar karmaşık olabilir. Öte yandan, teknoloji çıktıları ille de materyal olmak zorunda da değildir. Bir yazılım (Windows-10) ya da iş yapma yöntemleri de teknoloji tanımının içindedir.

22 Buna göre, teknoloji sözcüğü, birtakım teknikler, beceriler, süreçler, yöntemler, araçlar ve ham maddeyi kapsar ve sorunların çözümü, ihtiyaçların karşılanmasında bunların nasıl kullanılacağı konusunda insanlığın geldiği bilgi düzeyini ifade eder.

23 Teknoloji, yeni kültürler oluşturan ve mevcut kültürleri yeniden biçimlendiren bir aktivite olarak da görülmelidir. Teknoloji, toplumları ve toplumsal çevreleri muhtelif biçimlerde etkiler.

24 En önemli etkileme biçimlerinden biri ekonomi aracılığı ile olanıdır. Günümüzün küresel (Global) ekonomisi de dahil olmak üzere, teknoloji, toplumların daha ileri, daha gelişkin ekonomiler oluşturmalarını sağlamıştır.

25 Günümüzün ileri teknolojileri, çoklu ortam (mulimedia), mobil telefon ve internet, iletişimin önündeki engelleri daha da alçalttı. Böylece insanlar küresel ölçekte çok daha özgürce ve kolayca iletişim kurar oldular.

26 Pek çok teknolojinin istenmeyen, zararlı yan ürünleri de olmuştur. Hava kirliliği, ozon tabakası sorunları bunların örnekleridir. Öte yandan teknoloji her zaman barışçı amaçlara da hizmet etmemektedir. En öldürücü silah sistemleri, ileri teknolojilerin ürünüdür.

27 Yaratıcılık insanın en temel özelliklerinden biridir. İnsanın kendi doğasından beslenen bu yaratma isteği mühendislik mesleğinin ve bunun sonucu olarak teknolojideki gelişmelerin temel nedenidir.

28 İngilizce deki Engineer (mühendis) sözcüğü latince "İngeniatorem" kelimesinden türemiştir ve icat etmede ya da günümüze uyarlarsak, teknoloji tasarımında yaratıcılığı olan kişi anlamına gelir. Mühendis sözcüğü ise eski Osmanlıca da (Arapça dan) Geometri bilen anlamına gelir ve hendese (geometri) sözcüğünden türetilmiştir.

29 Hamurabi (M.Ö 2000) yasalarında belirtilen inşaat yapım kuralları, belgelenen en eski mühendislik kuralları sayılmaktadır. Arşimed (M.Ö 287) birleşik makaraları, hidrolik vidaları, büyüteci bulması ve kaldıraç yasalarının uygulandığı savaş makinalarının icadı modern mühendisliğin ilk adımları sayılabilir. Bulduğu kaldıraç yasaları fen bilimlerindeki gelişmenin de başlangıcı sayılmaktadır.

30 Mısırlılar ve Yunanlıların buluş yetenekleri bilinmekle birlikte teknolojik olarak ilk uygulayıcılar Romalılardır. Romalılar mühendislikte gösterdikleri başarıların yanında standart ölçütlerin geliştirilmesine ve örgütlenmeye büyük önem vermişlerdir. Bilim ve tekniğin birleştirilmesi olarak belirtilen bu çalışmalar mühendisliğin temeli sayılmaktadır.

31 Günümüze en uygun modern ve popüler mühendisliğin babası olarak Leanardo da Vinci kabul edilmektedir. ( ).

32 Sanayileşme sürecindeki Avrupada teknolojinin gelişimi vazgeçilmez hale gelince insanların şehirlerde yaşamaya başlamaları sonucu yeni çalışma koşulları ortaya çıkmıştır. Bu yeni toplumsal yapılanma sürecinde ilk başlarda yeni gelişmelere karşı tepki de büyük olmuştur.

33 Buna ilk örnek 19.yy başlarında çıkan luddite isyanıdır. İsyanın adı çalışma koşullarından memnun olmadığı için bir çorap tezgahını parçalayan Ned Lud adlı işçiden geldiği sanılmaktadır. (Luddite, günümüz İngilizcesinde makine düşmanı anlamına gelmektedir.)

34 Bu isyancıların başlattıkları eylemde giydikleri saboları (Takunyaya benzer terlik) çıkrıkların dişlileri arasına sokmaları sonucu tezgahlar zarar görerek üretim durmuştur. Günümüzde benzer olaylar için kullandığımız "sabotaj" kelimesinin kökeni bu olaydır.

35 Batıda sanayi devriminin 19.yy dan itibaren James WATT tarafından gerçekleştirilen buharlı lokomotifin icadıyla başlamış olduğu varsayılır.

36 1876 da Alexander Graham BELL'in bir deney sırasında üzerine dökülen asitin temizlenmesi için yeni icad ettiği telefonun öbür ucundaki yardımcısını Bay Watson buraya gelin, çabuk olun" sözüyle çağırması iletişim teknolojisinin kesin başlangıç tarihidir.

37 Bu gün ulaşılan teknolojinin temeli bilimdir. Bu iki kavram tarihsel süreçte ilk kez ilişkiye girdiklerinde bilim teknolojinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Önce buluş gerçekleşmiş, sonra neden ve sonuç irdelenerek prensipler oturtulmuştur.

38 Günümüzde ise bilim ve mühendislik teknolojiye öncülük etmektedir. Örneğin elektronların yarı iletkenler içindeki davranış biçimlerini önce bilim inceleyerek birtakım bulgular ortaya koymuş, sonra mühendisler bu bulgulardan hareketle ve zaman içinde, transistörleri, cep telefonlarını, bilgisayarları tasarlamışlardır.

39 Teknoloji kavramı bilimin uygulamaya geçirilmesi olarak da tanımlanmaktadır. Matematik ise bilim ve teknolojinin kuramsal dilidir ve evrensel nitelikteki bu dili en yoğun kullananlar mühendislerdir.

40 Tasarımdan ürüne geçişte ustalık kavramı önem kazanmaya başlamıştır. Geçmişte usta kişiler tarafından yapılan ve sınırlı kalan üretimler günümüzde makineler, ekipler, sistemler tarafından yapılmaktadır.

41 Önceleri üretim sürecinde deneyimli işçiler ya da ustalar tarafından denetlenen işçilik ve kalite, zamanla teknolojinin denetimine girmiştir.

42 Kullandığımız her ihtiyaç maddesi neredeyse bir teknoloji harikasıdır. Bir dizi araştırma geliştirme sonucu yaratılan bu ürünlerin nasıl bir süreçten geçtiği kullanıcısını pek ilgilendirmez.

43 Hangi prensiplerin uygulandığı, nasıl bir matematik modele dayandırıldığı hatta nasıl üretildiği kimsenin umurunda değildir. Önemli olan sonuçtur. Başka bir deyişle üründe aranan işlevsellik, estetik, fiyat, çevresellik ve en önemlisi kalitedir.

44 Günümüze ulaşan tarihsel süreç, sanayileşmenin ve kapitalizmin bir alt devresi olarak, küreselleşme adıyla kavramlaştırılmaktadır.

45 ŞİMDİ GELELİM KONUMUZUN SPEKÜLASYON BOYUTUNA

46 Modern teknolojiye karşı çağımız düşünürlerinin sezgisel olarak belirgin bir korkuları var. Teknoloji, baskı uygulamalarının en etkin aracı gibi algılanıyor: Bu ister savaş aygıtı olarak şiddet yoluyla olsun, ister de kitle iletişimi ve propaganda bağlamında semboller ve imgeler yoluyla olsun, bir baskı aracı olarak değerlendiriliyor.

47 Walter Benjamin bir yazısında şöyle der: Uygarlığa ait bir belge yoktur ki, aynı zamanda barbarlığa ait de olmasın Hobbes'un da homo homini lupus est yani insan insanın kurdudur, sözünü unutmamak gerek.

48 İnsan iyi olma potansiyeline sahip tehlikeli (kötü) bir varlıktır; burada birincil olan iyi olmak değil, tehlikeli (kötü) olmaktır. Adorno, 1953 de, Amerika da sürgünde iken yazdığı Minima Moralia da, Yanlış bir hayat doğru yaşanmaz der.

49 Teknoloji bir kurumsal birikimdir. Hem de çok iyi organize olmuş bir kurumsal birikim.

50 Teknoloji, hücrelerden organlara geçiş gibi, çoğalarak, üreyerek, yeni yapılarda buluşarak gelişir. Önceki teknolojiler, sonrakilere basamak olur.

51 INTEL İşlemcilerinin Transistör sayılarındaki artış Model Transistör sayısı Yıl DX DX Pentium Pentium Pro Pentiım Pentium Pentium D Core Core i

52 Birey, gün olur ülkelere, kıtalara, belki de Dünyaya hükmedebilir. Ama teknolojiye hükmedemez. Teknoloji hiçbir zaman bireysel egonun tatmin alanı olamayacaktır.

53 Teknolojiye torpil işlemez, rüşvet verilmez, teknolojide sen-ben kavgası yaşanmaz, teknolojide her zaman iyi olan kazanır.

54 Teknoloji birey işi değil, ekip işidir. Üstelik çok iyi organize olmuş ekipler, geçmiş birikimlerden de yararlanarak teknoloji üretebilirler.

55 Binlerce uzman bir araya gelip bir Windows-10 üretebilirken, bir avuç hukuk dehası bir araya gelip ne iyi bir anayasa yazabiliyor, ne de mevcut yasaların ne demek istediği konusunda anlaşabiliyor.

56 Nedenini mi soruyorsunuz? Yanıt çok basit: Hukuk teknolojiyi dokusuna katamamış durumda, hukuk teknolojiye çok uzak...

57 Hangi ideoloji, hangi toplumsal kesim, hangi siyasi parti iktidarı kazanırsa kazansın, her koşulda zafer teknolojinin olacaktır. Tüm rejimlerin teknolojiye gereksinimi vardır.

58 Kudüs, Aralık 1998 Shimon Biton cep telefonunu Ağlama Duvarı na dayayarak, Fransa daki yakınının duaya katılmasını sağlıyor. Fotoğraf: Menahem Kahana, Agence France-Presse

59 Ergenekon davası olarak tarihe geçecek olan hukuk faciasının kazançlı çıkacağı şimdiden kesinleşen bir tek tarafı vardır, o da ortam dinlemeleri, telefon dinlemeleri, ıslak imza kopyalayıcıları ile teknolojidir.

60 Teknolojideki ilerleme, bireysel gelişimi de, toplumsal (sosyal) gelişimi de, katlayarak sollamıştır.

61 Sosyal Düzen Teknoloji Makası Gelişim Teknolojideki gelişim Toplumsal, sosyal gelişim? Zaman

62 Bir zamanlar teknoloji bireyin ve toplumun gereksinimlerine yanıt veremezken, günümüzde toplumsal kurumlar, sosyal yapılanmalar teknolojinin gereksinimlerine yanıt veremez duruma düşmüştür.

63 Sosyal-siyasal yapılar ile teknoloji arasındaki makas çok fazla açılmıştır. Bu durumda söz konusu yapıların içine teknolojiyi katmak kaçınılmaz olacaktır. Buna göre yeni sosyal-kültürel-siyasal yapılar oluşacaktır.

64

65

66 Söz konusu açığı en aza indirgeyebilen kültürler ve toplumlar, gelecekte Dünyanın efendisi olacaktır. Esasen bu durum bir ölçüye kadar gerçekleşmiştir de...

67 Teknoloji insan ömrünü uzattıkça, parça sorunu ortaya çıkmaktadır. Eklemler iflas etmekte, organlar yıpranmakta, Alzheimer vakaları hızla artmaktadır. Büyük bir ivme ile gelişen materyal bilimi ve nanoteknolojiler, bu organların ve giderek insanın yeniden üretimini sağlayacaktır.

68 Belki de kimyasal reaksiyonların hızlandırılışı gibi, evrimsel süreçlerin de hızlandırılması sağlanacaktır.

69 İnsanın hatasız bir ideal tasarım olduğu söylenemez. Örneğin kadınlardaki kemik erimesi, erkeklerdeki prostat sertleşmesi, ille de öyle olması gereken tasarım seçenekleri değildir.

70 Çift böbrekli insanın, tek pankreaslı, tek karaciğerli olması bir gereklilik değildir. Biz bu olguları, Allahın Hikmeti diyerek de açıklayamayız.

71 Teknoloji gelecekte bu tasarım hatalarını gideren yeni ürünler geliştirebilecektir...

72 İnsan beyninin esrarının çözülmesi yakındır. Bunu biz olmasak da, torunlarımız görebilir. İnsan beyni okunabilir olduğunda pek çok şey değişecektir.

73 Bir defa hukuk yeni baştan işlevsellik kazanacak ve yeniden şekillenecektir. İnsanlar sorgulanmayacak, bir proba bağlanarak beyinleri okunacaktır.

74 Avukatların, savcıların, hatta hakimlerin işi bitecek, onların yerini sistemler alacak, hukuğun işleyişi değişecektir.

75 Eğitim de yeni baştan biçimlenecektir. İnsanların beynine bilgi, beceri dosyaları, tıpkı bilgisayar dosyaları gibi indirilebilecek, bir iş gezisi için örneğin İspanya ya gidecek biri, örneğin 15 günlük geçerliliği olan İspanyolca nın beynine kurulumunu yaptırabilecektir.

76 Tüm bunlar olurken, tıpkı günümüzdeki internet hukuğunun eksikliğinden doğan kaos gibi yeni bir kaos doğacak, yeni bir cyber hukuk gerekecektir.

77 Geleceğin Geleceğini Hesap Edemeyenler... *Tunç Şanad Bütün Dünya / Bizbize Radyonun geleceği yok. Lord Kevin / İsviçreli fizik adamı Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey icat edildi. Charles H. Duell / Amerikan Patent Dairesi Başkanı 1899 Denizaltıların savaşta ne işe yarayabileceğini anlayamadım. En fazla mürettebatın boğularak ölmesine neden olabilir. H. G. Wells / Yazar 1901 Atlar her zaman kullanılacaktır. Otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir. Henry Ford un kredi isteği üzerine otomotiv sektörünün geleceği konusunda araştırma yapan bir banka müdürü 1903

78 Geleceğin Geleceğini Hesap Edemeyenler... Uçaklar hoş oyuncaklar. Ama askeri bir değeri yok. Mareşal Ferdinand Foch / Birinci Dünya Savaşında Fransız Orduları Başkomutanı 1911 Bilgisayarlar gelecekte 1,5 ton ağırlığında olacaklar. Papular Mechanics dergisi 1949 *Tunç Şanad Bütün Dünya / Bizbize Artistlerin konuşmalarını kim duymak ister ki? Harry M. Warner / Film endüstrisi yöneticisi. O sıralarda yeni icat edilen sesli film hakkında 1927 Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemezler. Daryik F. Zanuck / Twenty Century Fox film şirketinin başkanı 1944

79 Geleceğin Geleceğini Hesap Edemeyenler... Seslerini beğenmedim, ayrıca gitar topluluklarının modası geçti. Decca Record Plak firmasının bir yöneticisi. Beatles hakkında 1962 İnsanların büyük çoğunluğu için tütün tüketimi çok sağlıklı bir şeydir. Doktor Ian G. McDonald, Operatör 1963 *Tunç Şanad Bütün Dünya / Bizbize İnsanların evlerinde bilgisayar bulundurmaları için herhangi bir neden göremiyorum. Kenneth Olsen, Digital Equipment Corp. un (bir bilgisayar firması başkanı 1977)

80 MERKEZDEKİ BİLGİYE ERİŞİM Bilgi Kaynağı - 1 Bilgi Kaynağı - 2 Bilgi Kaynağı - n Bilgi Bankası Kütüphane Kullanıcı - 1 Kullanıcı - 2 Kullanıcı - m

81 İNTERNET TEKİ BİLGİYE ERİŞİM Bilgi Kaynağı Web Sunucu-1 Bilgi Kaynağı Web Sunucu-2 Bilgi Kaynağı Web Sunucu-n Kullanıcı-1 Kullanıcı-m Kullanıcı-2 İnternet Omurgası

82 MERKEZDEKİ BİLGİYE ERİŞİM Bilgi Depoları - Bilgi Bankaları Bilgi İşlem Merkezleri Kaynağından Alınamaz Uzaktan Erişilemez Genellikle Paylaşılamaz Güçlü Olmayan Arama Olanakları

83 İNTERNET TEKİ BİLGİYE ERİŞİM Web Sunucuları Kaynağından Alınır Uzaktan Erişilir Paylaşıma Açıktır Güçlü Arama Motorları

84 BİLGİ DEVRİMİ Nİ OLANAKLI KILAN 4 ÖGE: KAPASİTE ARTIŞI SAYISALLAŞMA HER NOKTADA BULUNUR OLMA (UBIQUITY) YAKINSAMA (CONVERGENCE)

85 SAYISALLAŞMA 1,5 1 0,5 0-0,5-1 -1,5 1,5 1 0,5 0-0,5-1 -1,5

86 SAYISALLAŞMA 1,5 1 0,5 0-0,5-1 -1,5 1,5 1 0,5 0-0,5-1 -1,5

87

88 BİLİŞİM İLETİŞİM

89 BİLİŞİM İLETİŞİM

90 BİLİŞİM/İLETİŞİM

91 İLETİŞİM ENDÜSTRİSİ Telefon, kablo TV, uydu, mobil şebekeler, yayıncılık Multimedya şebeke ekipmanı On-line multimedya BİLİŞİM ENDÜSTRİSİ Bilgisayar, yazılım, arabağlantı İnteraktif multimedya Off-line multimedya ENFORMASYON/ İÇERİK ENDÜSTRİSİ Veri tabanları, enformasyon servisleri, film, müzik, fotoğraf

92 Tüm Trafik Tiplerini Taşıyan ATM Şebekesi PABX ATM Şebekesi Veri Ses PABX Ses Veri Veri Video Ses ATM Şebekesi Veri Video Video Şebeke veri, ses, video verilerini sabit uzunluklu hücrelerle taşır Uç cihazlar, bu verileri kaynaktaki kalıbına geri çevirir

93 Çoklu servis özelliği Ses Fax Internet WWW Video Intranet E-ticaret Evden alışveriş Telebanka

94 Araç Gereçlerde Yakınsama Günlük yaşamımızda pek çok araç gereç taşır ve kullanırız. Bu araç gereçlerin çoğu gelecekte tek bir üründe işlevsellik bulacak

95 YAKINSAMA PEK ÇOK ÇİZGİDE TOPLUCA YAŞANAN BİR OLGUDUR 1. İçeriklerde 2. Teknolojilerde 3. Sektörlerde 4. Servislerde 5. Şebekelerde 6. Gereçlerde 7. Pazar Yapısı ve Sunum biçimlerinde 8. Üretici-Operatör-Kullanıcı üçgeninde 9. Mevzuatta

96 Internet :Teknoloji Yakınsama Noktası Bilgi Teknolojisi Transport Telekom Yakınsama (convergence) Cephesi Geleneksel Medya Kablo / Dağıtım Donanım Yazılım Bilgisayar Yazılım INTERNET Tüketici Elektroniği Eğlence Medya İçerik On-Line Bilgi Yayıncılık Yakınsama (Convergence), bir zamanlar ayrı ayrı olan geniş bir endüstri grubunun hızla birleşip kaynaşmasını ifade eder.

97 Avrupa Omurgası - İletilen Trafik % 90% Ses Diğer Veri European Telecom Newsletter, Oct 1998

98 Avrupa Omurgası - İletilen Trafik 16% % 36% Ses Diğer Veri Internet European Telecom Newsletter, Oct 1998

99 Avrupa Omurgası - İletilen Trafik % 27% 62% Ses Diğer Veri Internet European Telecom Newsletter, Oct 1998

100 Hacim Devre (Ses) IP (Veri) IP (Veri/Ses/Video) Zaman

101 E-Herşey E-Bankacılık E-İş E-Ticaret Mesaj Alışverişi

102 Global Erişim - Global Pazar Kudüs, Aralık 1998 Shimon Biton cep telefonunu Ağlama Duvarı na dayayarak, Fransa daki yakınının duaya katılmasını sağlıyor. Fotoğraf: Menahem Kahana, Agence France-Presse

103 Teknoloji Güdümlü İş Geliştirme Süreci Kaynak: Gartner Group

104 AMAÇ GÜDÜMLÜ TEKNOLOJİ PAZAR GÜDÜMLÜ TEKNOLOJİ

105 BÜYÜYEN PAZAR İLERLEYEN TEKNOLOJİ

106 TEKNOLOJİ HERŞEY DEĞİLDİR!

107 Değişen Dünyamızdaki Sürücüler Teknoloji Müşteriler Endüstri Küresel İletişim Endüstrisi bir yandan ekonomik ve kültürel devrimin kalbi konumuna gelirken, diğer yandan da bizzat kendisi keskin bir transformasyon süreci yaşamaktadır Regülasyon Rekabet

108 Artan Değişkenlik Dün Gelecek = f(geçmiş; p i =1) Gelecek, geçmişin doğrusal bir uzantısıdır... Geçmiş Gelecek, geçmişin öngörülemeyen bir uzantısıdır... Bugün Gelecek = f(geçmiş; p i <1) Geçmiş

109 Küçülen Pazarlama Süreci Yeni Pazarlama Süreci Zaman perspektifi küçük tutlarak, modelin gerçekleri içermesi sağlanabilir... Eski Pazarlama Süreci Belirsizlikdeki aşırılık, geleceğin model içinde yer almasını engellemektedir... Müşteri beklentilerinin zaman içindeki değişimi

110 Sürüp giden Yaratıcılık Yeni Pazarlama Süreci Gelişen Yaşam Süreci Müşteri beklentilerinin zaman içindeki değişimi Küçültülen model penceresi ve sürüp giden yenilemeler, uygulamanın toplam ömrünü uzatır...

111 Pazardaki Sürücü Güçler Bilgi Uyumluluk Taşınabilirlik e-iş e-ticaret İletişim Mobil İşgücü Verimlilik

112 KÜRESEL PAZARIN İTİCİ GÜCÜ: BİLGİ Tarih boyunca insan; Bilgiye gereksinim duydu Bilgi edinmek istedi Ancak sunulan ile yetindi, seçici olamadı Oysa çağdaş insan, aradığı bilgiye; Her gereksinim duyduğu an İçinde bulunduğu her konumdan Erişebilmek ve seçici olmak istiyor...

113 Sayısallaşma İnternet buraya Hareketlilik Sayısallaşma, Mobil Bilgi Toplumu nun ve uygulama zenginliğinin yolunu açarken, internet bunlara her yerden erişebilirlik ve hareketlilik yeteneği sağladı

114 TASARIMDA YARATICILIK

115 TASARIMDA YARATICILIK

116 UYGULAMA AÇIĞI Miktar Gerekli Uygulamalar Geliştirilen Uygulamalar? Zaman

117 Her uygulamanın, o uygulamaya uygun donanımla desteklenmesi gerekir

118

119

120

121

122

123

124

125

126 Toplumsal Gelişim Bireysel Gelişim

127

128

129

130 Bu baş döndürücü dönüşümler ve gelişimler sürecinde, düşünülebilecek en büyük teknolojik anarşiyle yaşamayı öğrenmemiz ve Farklılıklar İçinde Bütünselliği yakalayabilmemiz gerekmektedir. (Unity In Diversity)

YB 1 YB 650 YB 70 YB : 6 YB : 2 YB : 1 YB

YB 1 YB 650 YB 70 YB : 6 YB : 2 YB : 1 YB ALWIN TOFFLER: 50,000 yıl: İnsanlığın Dünya yüzünde varoluşunu gösterir belgeler 62 yıl: Bir ortalama Yaşam Birimi (YB) olarak kabul edilirse, 50,000 yıl 800 Yaşam Birimi İlk 799 YB içindeki bilimsel ve

Detaylı

BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ

BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ MAK 110 Makine Mühendisliğine Giriş BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Levent ÇOLAK BİLGİ Ve BİLİM İnsan ve çevresi Anlama / Açıklama / Yorumlama Yaşamı rahat ve güvenilir kılma Sorulara Cevap

Detaylı

Personal Balanced Scorecard

Personal Balanced Scorecard Başarıya Giden Yolda Sistematik Bir Yaklaşım Personal Balanced Scorecard K. Mert DEMİRCİ CFO Ne vaat etmiyorum!!! "Atlar her zaman kullanılacaktır.otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir." Henry Ford'un

Detaylı

Öncelikle tehlike ve risk sözcüklerinden ne anladığımızı belirlememiz gerekir. Tehlike: zarara neden olabilecek her şeydir. (kimyasal, elektrik, vs.

Öncelikle tehlike ve risk sözcüklerinden ne anladığımızı belirlememiz gerekir. Tehlike: zarara neden olabilecek her şeydir. (kimyasal, elektrik, vs. RİSK ANALİZİ Öncelikle tehlike ve risk sözcüklerinden ne anladığımızı belirlememiz gerekir. Tehlike: zarara neden olabilecek her şeydir. (kimyasal, elektrik, vs.) Risk: Birinin belirlenen tehlikede zarar

Detaylı

Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler

Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojisi) Erişilebilirliği Axel Leblois, G3ict

Detaylı

GRAFİK VE FOTOĞRAF A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

GRAFİK VE FOTOĞRAF A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ GRAFİK VE FOTOĞRAF A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Günümüzde her alanda yaşanan bilimsel, teknolojik, kültürel ve ekonomik gelişmeler bütün sektörleri etkilemekte ve bu durum doğal olarak mesleki eğitimi

Detaylı

TELEKOMÜNİKASYON MÜHENDİSİ

TELEKOMÜNİKASYON MÜHENDİSİ TANIM Haberleşme sektöründe, bir noktadan birçok noktaya veya noktadan noktaya ağlar üzerinden, bilginin iletilmesi, işlenmesi depolanması ve kullanılması için gerekli olan sistemlerin analizini, tasarımını

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Öğretim Teknolojisinin Kavramsal Çerçevesi Dr. Erinç Erçağ Kaynak: Editör: Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu - Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Eğitim Doğumdan

Detaylı

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen 1 2 Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen yerden, istenildiği anda ulaşabilmeyi sağlamaktadır.

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1)

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1) T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1) Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi 1 İÇİNDEKİLER Şekiller Listesi... 3 Kısaltmalar Listesi... 3 YÖNETİCİ ÖZETİ... 4 1.SEKTÖRÜN

Detaylı

1.Kameranın Toplumsal Tarihi. 2.Film ve Video Kameraları. 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması. 4.Objektif. 5.Kamera Kulanım Özellikleri. 6.

1.Kameranın Toplumsal Tarihi. 2.Film ve Video Kameraları. 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması. 4.Objektif. 5.Kamera Kulanım Özellikleri. 6. 1.Kameranın Toplumsal Tarihi 2.Film ve Video Kameraları 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması 4.Objektif 5.Kamera Kulanım Özellikleri 6.Aydınlatma 1 7.Ses 8.Kurgu 0888 228 22 22 WWW.22KASİMYAYİNLARİ.COM

Detaylı

Toplumlar için bilginin önemi

Toplumlar için bilginin önemi Toplumlar için bilginin önemi İnsanlık tarihi günümüze kadar şu toplumsal aşamalardan geçmiştir: İlkel toplum Doğa, avlanma Tarım toplumu MÖ.800-1750 ler Toprak, basit iş bölümü Sanayi toplumu Makinalaşma

Detaylı

İşletme Bilgi Yönetimi. Doç. Dr. Serkan ADA

İşletme Bilgi Yönetimi. Doç. Dr. Serkan ADA İşletme Bilgi Yönetimi Doç. Dr. Serkan ADA Bilgi Toplanmış, organize edilmiş, yorumlanmış ve belli bir yöntemle etkin karar vermeyi gerçekleştirmek amacıyla ilgili birime sevkedilmiş, belirli bir amaç

Detaylı

Sanayi Devriminin Toplumsal Etkileri

Sanayi Devriminin Toplumsal Etkileri Sanayi Devriminin Toplumsal Etkileri Bilgi toplumunda aktif nüfus içinde tarım ve sanayinin payı azalmakta, hizmetler sektörünün payı artmakta ve bilgili, nitelikli insana gereksinim duyulmaktadır. 16.12.2015

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması Mühendislik Etiği Birim Sistemleri Doğru ve

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI EĞİTİM FAKÜLTESİ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi ABD Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ABD Eğitim Programları ve Öğretimi ABD Eğitim Bilimleri Eğitim Yönetimi ABD Eğitimin Felsefesi, Sosyal

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI EĞİTİM Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi ABD Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ABD Eğitim Programları ve Öğretimi ABD Eğitim Bilimleri Eğitim Yönetimi

Detaylı

Yazılım Ekonomisi ve Özgür Yazılım. Bora Güngören 26 Ağustos 2006

Yazılım Ekonomisi ve Özgür Yazılım. Bora Güngören 26 Ağustos 2006 Yazılım Ekonomisi ve Özgür Yazılım Bora Güngören 26 Ağustos 2006 Seminer Programı Yazılım Nedir? Yenir mi? Yazılımın Ekonomideki Yeri Nedir? Özgür Olmayan Yazılım Ekonomisi Nasıl İşler? Özgür Yazılım Nasıl

Detaylı

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır)

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet ve WWW İnternet Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı, (Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet teki web site sayısının yüksek bir hızla artması ve beraberinde

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKAN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKAN VE ZAMAN 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ BULUNDUĞUMUZ MEKAN VE ZAMAN (28 Ekim 2013-13 Aralık 2013) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında 28 Ekim 2013-13 Aralık 2013 tarihleri arasında işlediğimiz

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU. MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA I. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER timurosmangezer@plato.edu.

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU. MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA I. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER timurosmangezer@plato.edu. T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA I. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER timurosmangezer@plato.edu.tr İÇERİK Medya Nedir? Yeni Medya Nedir? MEDYA NEDİR? MEDYA Medya" araç,

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) FOTOĞRAF VE GRAFİK ALANI ANKARA 2007 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ -17 FOTOĞRAF VE GRAFİK Bu faaliyet sonucunda

Detaylı

Bölüm I Bilişim Teknolojilerine (BT) Giriş

Bölüm I Bilişim Teknolojilerine (BT) Giriş Bölüm I Bilişim Teknolojilerine (BT) Giriş Son elli yılda bilim, teknoloji, ulaşım, haberleşme, iletişim, lojistik ve özellikle de Bilişim Teknolojilerindeki (BT) gelişmeler; 1. Yaşanan evde, 2. Çocukların

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 31

ÖĞRENME FAALİYETİ 31 ÖĞRENME FAALİYETİ 31 GÖRSEL İŞİTSEL TEKNİKLER VE MEDYA ALANI (RADYO, TELEVİZYON VE SİNEMA) AMAÇ Bu faaliyet sonucunda görsel - işitsel teknikler ve medya yapımcılığı alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz.

Detaylı

DR. RAMAZAN DEMİR TÜRK TELEKOM 9 MART 2010 CONRAD HOTEL

DR. RAMAZAN DEMİR TÜRK TELEKOM 9 MART 2010 CONRAD HOTEL DR. RAMAZAN DEMİR TÜRK TELEKOM 9 MART 2010 CONRAD HOTEL Yeni bir dünyaya doğru 1 Milyar İnternet kullanıcısı 2 Milyar Web sayfası 2.6 Milyar Cep telefonu 3 Milyar Web araması 500 Milyar Gigabayte dijital

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

Bulut Bilişimin Hayatımızdaki Yeri İnternet Haftası Etkinlikleri 17 Nisan 2014. Yard.Doç.Dr.Tuncay Ercan tuncay.ercan@yasar.edu.tr

Bulut Bilişimin Hayatımızdaki Yeri İnternet Haftası Etkinlikleri 17 Nisan 2014. Yard.Doç.Dr.Tuncay Ercan tuncay.ercan@yasar.edu.tr Bulut Bilişimin Hayatımızdaki Yeri İnternet Haftası Etkinlikleri 17 Nisan 2014 Yard.Doç.Dr.Tuncay Ercan tuncay.ercan@yasar.edu.tr SaaS Gündem Kullanım alanları IaaS PaaS Sanallaştırma Hizmet Şekilleri

Detaylı

Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar

Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama - Tanımlar Tanım sayısının çokluğu Anlayış farklılıkları Tanımları yapanların özellikleri Dar ve geniş anlamda yapılan

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MATBAA ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -26 AMAÇ MATBAA Bu faaliyetteki verilecek bilgiler sonucunda

Detaylı

TEKNOLOJİ KULLANIMI. Teknoloji ile Değişen Çalışma Hayatı

TEKNOLOJİ KULLANIMI. Teknoloji ile Değişen Çalışma Hayatı TEKNOLOJİ KULLANIMI Birinci Bölüm : Teknoloji ile Değişen Çalışma Hayatı Hazırlayan ÖĞR. GÖR. Hamza CORUT İŞLEYİŞ AŞAMALARI Birinci Aşama: İçerik Sunumu İkinci Aşama: İçeriğin Anlatımı Üçüncü Aşama: Gelecek

Detaylı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı 2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı sağlayan cihazların daha iyi, hızlı ve ucuz modellerle

Detaylı

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İçerik Sınıf ve sınıf yönetimi kavramları Sınıf yönetiminin boyutları Düzeni oluşturma

Detaylı

T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ. Kontrol Sistemleri

T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ. Kontrol Sistemleri T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kontrol Sistemleri Ödev-1 Ödevin Konusu Otomatik Kontrol Sistemlerinin Tarihi Gelişimi Dersi Veren

Detaylı

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Günümüzde, finans, tıp, sanat, güvenlik, enerji gibi bir çok sektör, bilgisayar mühendisliğindeki gelişimlerden

Detaylı

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI Program: Uçak Teknolojisi (Mekanik Dalı) MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ Teori Uygulama I. Teori Uygulama 1306300 Fizik-II Z 2 1 1 2 2 1507602 İngilizce-II Z 8 6 2 7 7 II. 1868901 Havacılık İngilizcesi-I Z

Detaylı

1. Yenilikçi Akıllı ve Haberleşen Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi Projesi Tanıtımı

1. Yenilikçi Akıllı ve Haberleşen Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi Projesi Tanıtımı Bu Sayıda: Yenilikçi Akıllı ve Haberleşen Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi Projesi Tanıtımı Fikri Haklar Bilgi Günü IoT üzerinde Strateji Toplantısı ve Destekler Temmuz-Ağustos Aktiviteleri

Detaylı

ÖSYS REHBERLİK KİTABI

ÖSYS REHBERLİK KİTABI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖSYS REHBERLİK KİTABI 1 1.)YGS Nedir? YGS yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır ve LYS puanının

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI, KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI, KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY EKİM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI OLAYLAR KİMLERİ NASIL ETKİLİYOR OLAYLAR KİMLERİ NASIL ETKİLİYOR OLGU VE GÖRÜŞÜ AYIRT EDİYORUM OLGU VE GÖRÜŞÜ AYIRT EDİYORUM ÇÖZÜM BULUYORUZ ÇÖZÜM BULUYORUZ 07-08 EĞİTİM

Detaylı

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ Konusu İstanbul da Yazılım, Bilgisayar ve Video Oyunları Sektörü Durum Analizi ve Sektörün Geleceği Gerekçesi 2014-2023 İstanbul Bölge Planı nın ekonomik gelişme ekseni küresel

Detaylı

TIP SÜRELİ YAYINCILIĞINDA BİR ELEKTRONİK DERGİ : KBB-Forum (www.kbb-forum.net)

TIP SÜRELİ YAYINCILIĞINDA BİR ELEKTRONİK DERGİ : KBB-Forum (www.kbb-forum.net) TIP SÜRELİ YAYINCILIĞINDA BİR ELEKTRONİK DERGİ : KBB-Forum (www.kbb-forum.net) Doç. Dr. İrfan YORULMAZ < yorulmaz@dialup.ankara.edu.tr > Doç. Dr. Orhan YILMAZ < orhan@kbb-bbc.org > KBB-Forum Editörleri

Detaylı

Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar

Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgiye gereksinim daha da artmaktadır. Bilginin toplanıp derlenerek anlamlı bir duruma getirilmesi

Detaylı

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur.

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. 1- Buluşlar ve teknolojik gelişmeler insanların yaşamlarını değiştirir, kolaylaştırır. Fakat ihtiyaçlarımızı karşılamak için yapılan bu buluşlar ve teknolojik gelişmelerin olumlu etkilerinin yanında olumsuz

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

Sporda Yetenek Seçimi ve Yönlendirme

Sporda Yetenek Seçimi ve Yönlendirme Sporda Yetenek Seçimi ve Yönlendirme Yetenek seçimi; İş dünyasında, Eğitimde, Teknolojide, Sanatta, Sporda ve daha birçok alanda ilgi duyulan ve yatırım yapılan bir alandır. Toplumda yetenekli bir gencin

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2 Sayın Veli, Bu mektubumuzda, 2015-2016 Eğitim - Öğretim yılı MEV Koleji Özel Güzelbahçe İlkokulu,3. Sınıflar sınıf öğretmenleri zümresi

Detaylı

Yatırım Ortamı Değerlendirme Raporu: Türkiye nin ikinci nesil reform gündeminin tasarımı

Yatırım Ortamı Değerlendirme Raporu: Türkiye nin ikinci nesil reform gündeminin tasarımı tepav Yatırım Ortamı Değerlendirme Çalışması Slide 1 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Yatırım Ortamı Değerlendirme Raporu: Türkiye nin ikinci nesil reform gündeminin tasarımı Güven Sak İstanbul,

Detaylı

Sütlüce YERLEŞKESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ. Halkla İlİşkİler Bölümü Görsel İletİşİm Tasarımı Bölümü Medya ve İletİşİm Sİstemlerİ Bölümü Reklamcılık Bölümü

Sütlüce YERLEŞKESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ. Halkla İlİşkİler Bölümü Görsel İletİşİm Tasarımı Bölümü Medya ve İletİşİm Sİstemlerİ Bölümü Reklamcılık Bölümü Sütlüce YERLEŞKESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ Halkla İlİşkİler Bölümü Görsel İletİşİm Tasarımı Bölümü Medya ve İletİşİm Sİstemlerİ Bölümü Reklamcılık Bölümü Bilginin sürekli bir gelişme içinde bulunduğu ve bilgi

Detaylı

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2014/1)

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2014/1) T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2014/1) Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi 1 İÇİNDEKİLER Şekiller Listesi... 3 Kısaltmalar Listesi... 3 YÖNETİCİ ÖZETİ... 4 1.SEKTÖRÜN

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Yrd. Doç. Dr. FATİH ÇINAR TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim teknolojisi

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Yrd. Doç. Dr. FATİH ÇINAR TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim teknolojisi TEMEL KAVRAMLAR Eğitim Öğrenme Öğretme Ortam Teknoloji Araç - gereç Öğretim materyali Eğitim teknolojisi Öğretim teknolojisi İletişim EĞİTİM: Davranışçı yaklaşıma göre eğitim, bireyin davranışında kendi

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak

Detaylı

Tunç Tanışık. 19 Mart 14 Nisan 2016

Tunç Tanışık. 19 Mart 14 Nisan 2016 Tunç Tanışık 19 Mart 14 Nisan 2016 Tunç Tanışık Ankara, Mart 2016 Fotoğraflar Sanatçı arşivinden Grafik Tasarım Hüseyin Ayışıt Baskı Desen Ofset A.Ş. Birlik Mah. 448. Cad. 476. Sok. No: 2 Tel: 0312 496

Detaylı

4.Sınıf. Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi

4.Sınıf. Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi 4.Sınıf 7. Yarıyıl (Güz Dönemi) Yönetim ve Mevzuat (AKTS 4) 3 saat Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti nin

Detaylı

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine Türkçe Özet Doğayı araştırmamız çevremizde gördüklerimizle başlar. Onların yapı taşlarını merak ederiz ve biyoloji ile kimyada olduğu gibi mümkün olduğunca küçük ölçeklere inmeye çalışırız. Ancak bu araştırmanın

Detaylı

Düzce Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Düzce Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Düzce Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler - EBA - Lokman ALEMDAR Bilişim Teknolojileri Alanı e-mail: lokman_alemdar@yahoo.com 1 Konu Başlıkları Teknoloji

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN 2. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (31 Ekim - 16 Aralık 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

1.Bireyden Kitleye. 2.Habere İlk Adım: Gazete. 3.Her Yerdeki Ses: Radyo. 4.Düş mü, Gerçek mi?: Sinema. 5.Evdeki Dünya Televizyon

1.Bireyden Kitleye. 2.Habere İlk Adım: Gazete. 3.Her Yerdeki Ses: Radyo. 4.Düş mü, Gerçek mi?: Sinema. 5.Evdeki Dünya Televizyon 1.Bireyden Kitleye 2.Habere İlk Adım: Gazete 3.Her Yerdeki Ses: Radyo 4.Düş mü, Gerçek mi?: Sinema 5.Evdeki Dünya Televizyon 1 6.Becerikli F@reyle Uzaklara: İnternet 7.Markalar ve İmajlar: Reklam ve Halkla

Detaylı

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletmeciliğin Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletme Çevresi Çevre; genel anlamıyla

Detaylı

HAVACILIKTA YER HİZMETLERİ YÖNETİMİ PROGRAMI

HAVACILIKTA YER HİZMETLERİ YÖNETİMİ PROGRAMI HAVACILIKTA YER HİZMETLERİ YÖNETİMİ PROGRAMI seçmeli ders bulunmamaktadır. HYHY 104 HYHY 106 HYHY 108 RTV 140 HYHY 110 HYHY 114 Yolcu Hizmetleri I Yer Hizmetleri ve RAMP Havaalanı Donanımları ve Hizmetleri

Detaylı

İŞ YERİNDE GELİŞİM. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma

İŞ YERİNDE GELİŞİM. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İŞ YERİNDE GELİŞİM Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İş gücünüz, müşterileriniz, ortaklarınız ve tedarikçileriniz, farklı konumlara dağılmış durumda ve hareketli. Akıllı telefonlar ve

Detaylı

KALKINMANIN YOLU EĞİTİMDEN GEÇER

KALKINMANIN YOLU EĞİTİMDEN GEÇER KALKINMANIN YOLU EĞİTİMDEN GEÇER Melisa KORKMAZ Giriş Türkiye, 2023 te küresel güç olma yolunda kararlı adımlarla ilerliyor. Bilişim teknolojilerinin ucuzlaması ve yaygınlaşması bilgi akışını hızlandırması

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi 1 2 Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi toplumu ve e- devlet hedeflerinin gerçekleştirilmesi

Detaylı

TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI

TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1. İnsanların gereksinimlerine (ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması veya üretilmesi için, gerekli olan

Detaylı

KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ

KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ Necmi Gürsakal 1 I. GİRİŞ Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa daki 250 Büyük Firma Araştırması nın 2000 yılı sonuçlarını yayınladı. 1997 yılından başlayarak 2000 yılına kadar

Detaylı

Kauçuk ve Kauçuk Metal Bileşiminde Aradığınız Partner

Kauçuk ve Kauçuk Metal Bileşiminde Aradığınız Partner Kauçuk ve Kauçuk Metal Bileşiminde Aradığınız Partner ISKA Kauçuk Metal Plastik San. Ve Tic. A.Ş Fabrikamız Akdeniz kıyısındaki Hatay ın İskenderun ilçesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. ISKA Kauçuk

Detaylı

KULAKLIĞIN TARİHÇESİ ADA KÖRÜKÇÜ 0510110041

KULAKLIĞIN TARİHÇESİ ADA KÖRÜKÇÜ 0510110041 KULAKLIĞIN TARİHÇESİ ADA KÖRÜKÇÜ 0510110041 KULAKLIK NEDİR? Kulaklık, 2 küçük hoparlörün kullanıcının kulağına yakın yerde durmasını sağlayan bir çevre birimidir. Genellikle kullanım amaçları, kullanan

Detaylı

Mekânsal Vatandaşlık (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli

Mekânsal Vatandaşlık (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli eğitimi ile öğrencilerin sahip olmaları beklenen temel bilgi, beceri ve tutumları göstermek üzere bir model geliştirilmiştir. Yeterlilik Modeli olarak adlandırılan

Detaylı

1. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

1. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 1. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları 1. Bilgisayara Giriş Bilgisayar Nedir? Bilgisayar ile Neler Yapabiliriz? Yeni Bilgisayar

Detaylı

FATİH PROJESİ OKUL TEKNOLOJİ PLANI

FATİH PROJESİ OKUL TEKNOLOJİ PLANI OKUL TEKNOLOJİ PLANI 1-Liderlik ve Vizyon 2-Öğrenme ve Öğretme 3-Üretkenlik ve Üstlenilen Görevler 4-Destek Yönetim ve İşlemler 5-Değerlendirme 6-Sosyal Yasal ve Etik Konular Kısa Vade Orta Vade Uzun Vade

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim- 15 Aralık 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her altı

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN 2. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim - 15 Aralık 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE ATANMA PUANLARI - SENATO ONAYLANAN - 09.09.2015

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE ATANMA PUANLARI - SENATO ONAYLANAN - 09.09.2015 113082 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 75.39 222.98 459.98 74.57 186.19 370.69 113628 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ ENSTİTÜSÜ * 56.55 167.24 406.2 55.93 139.65 278.02 113627 BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ * 75.39 222.98

Detaylı

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar Bu kitabın sahibi:... Tüm zamanların insanları, bütün dünyada, her zaman içinde yaşadıkları ve barındıkları bir yaşam alanına, bir eve ihtiyaç duymuşlardır. Öncelikle, mimari,

Detaylı

ÜRÜN BROŞÜRÜ 7.10.7 SF. Atölye Ortamı Koordinat Ölçüm Cihazı

ÜRÜN BROŞÜRÜ 7.10.7 SF. Atölye Ortamı Koordinat Ölçüm Cihazı ÜRÜN BROŞÜRÜ 7.10.7 SF Atölye Ortamı Koordinat Ölçüm Cihazı Hexagon Metrology 7.10.7 SF Üretim Noktasında Kaliteye Bakış Hexagon Metrology 7.10.7 SF, kalite kontrolü için başka hiçbir CMM in zorlu atölye

Detaylı

TEMEL MEKANİK 12. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

TEMEL MEKANİK 12. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü TEMEL MEKANİK 12 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Ders Kitapları: Mühendisler İçin Vektör Mekaniği, Statik, Yazarlar:

Detaylı

KUŞCU GRUP. Alan Ağı Alt Yapı Çözümlerimiz KUŞCU GRUP. Bilişim Hizmetleri ŞTİ. İstanbul Ofis: Aydıntepe Mah.Dr.Sadık Ahmet Cad.Evren Sk.

KUŞCU GRUP. Alan Ağı Alt Yapı Çözümlerimiz KUŞCU GRUP. Bilişim Hizmetleri ŞTİ. İstanbul Ofis: Aydıntepe Mah.Dr.Sadık Ahmet Cad.Evren Sk. KUŞCU GRUP Alan Ağı Alt Yapı Çözümlerimiz KUŞCU GRUP Bilişim Hizmetleri ŞTİ. İstanbul Ofis: Aydıntepe Mah.Dr.Sadık Ahmet Cad.Evren Sk.No:3/1 TUZLA Tel: 0216 494 63 50 Fax:0216 494 63 51 Kayseri Ofis: Kayabaşı

Detaylı

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri Gelişmiş Öğrenci ve Öğretmen Sınıf Yönetim Yazılımı GELIŞMIŞ ÖĞRENCI VE ÖĞRETMEN ETKILEŞIMI

Detaylı

Acer-European Schoolnet Tablet Bilgisayar Pilot Uygulaması Öğretmenler için ön değerlendirme anketi

Acer-European Schoolnet Tablet Bilgisayar Pilot Uygulaması Öğretmenler için ön değerlendirme anketi Acer-European Schoolnet Tablet Bilgisayar Pilot Uygulaması Öğretmenler için ön değerlendirme anketi Dikkat: BT den bahsettiğimizde, Bilgi ve İletişim Teknolojilerini ve cihazlarını (masaüstü ve dizüstü

Detaylı

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur.

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur. Fabrika Sistemi Üretimde işbölümünün ortaya çıkması sonucunda, üretim parçalara ayrılmış, üretim sürecinin farklı aşamalarında farklı zanaatkarların (işçilerin) yer almaları, üretimde aletlerin yerine

Detaylı

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 2 Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği Doç. Dr. Serkan ADA İş Süreçleri - 1 İş süreçleri, bir ürün yada hizmet üretmek için gerekli olan faaliyetlerin bir derlemesidir. İşletme performansı

Detaylı

DENETİMDE YAZILIM ARAÇLARININ KULLANILMASI KONULU EUROSAI SEMİNERİ

DENETİMDE YAZILIM ARAÇLARININ KULLANILMASI KONULU EUROSAI SEMİNERİ Giriş DENETİMDE YAZILIM ARAÇLARININ KULLANILMASI KONULU EUROSAI SEMİNERİ Necip POLAT * Denetim Yönetim Sistemi uzun yıllardan beri Sayıştayların gündeminde olmuş, bu konudaki arayışları karşılayacak çözümler

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ NE HOŞGELDİNİZ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ NE HOŞGELDİNİZ NE HOŞGELDİNİZ Sevgili Öğrencilerimiz; 2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesi nin dünyaya açılan penceresi sloganıyla kısa sürede büyük gelişim sağlayan Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi,

Detaylı

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI TİCARET DOKTORA PROGRAMI Uluslararası Ticaret Doktora Programı, ülkemizde bu alanda doktora düzeyindeki eğitim-öğretim açığını kapatmak üzere açılmış olup, 2014-2015

Detaylı

Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu. Powered by MyBilet

Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu. Powered by MyBilet Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu Powered by MyBilet Online yayın nedir? MyStreamTurkey teknolojisi ile, firmanız tarafından uygun bulunulan görsel içerik ile, ekibimiz tarafından firmanızın veya

Detaylı

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları PA 101 Kamu Yönetimine Giriş (3,0,0,3,5) Kamu yönetimine ilişkin kavramsal altyapı, yönetim alanında geliştirilmiş teori ve uygulamaların analiz edilmesi, yönetim biliminin

Detaylı

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir.

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Değerli Anne ve Babalar, Anne-baba olarak ders seçimi aşamasında etkimiz ne kadar olmalı?, Çocuğumun ilgi ve yeteneklerini nasıl belirlerim?, Çocuğuma uygun meslek grupları nelerdir?, ve Ders seçimi sürecinde

Detaylı

Bilgi Toplumunda İnsan Nitelikleri, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgisayarın Eğitimde Kullanımı BDO Kuramsal Temelleri

Bilgi Toplumunda İnsan Nitelikleri, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgisayarın Eğitimde Kullanımı BDO Kuramsal Temelleri Bilgisayar 2 1. HAFTA Bilişim Teknolojilerinin Sosyal Yapı Üzerindeki Etkileri ve Eğitimdeki Yeri Bilgi Toplumunda İnsan Nitelikleri, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgisayarın Eğitimde Kullanımı BDO Kuramsal Temelleri

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (19 Ekim - 04 Aralık 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar I Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x)

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKUZEM) DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA YÖNETİCİLİĞİ SERTİFİKA PROGRAMI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKUZEM) DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA YÖNETİCİLİĞİ SERTİFİKA PROGRAMI DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA YÖNETİCİLİĞİ SERTİFİKA PROGRAMI 1. MODÜL: STRATEJİK İLETİŞİM YÖNETİMİ PAZARLAMA İLETİŞİMİ PROF. DR. MUSTAFA GÜLMEZ 1. İletişim Kavramı ve İletişim Süreci 2. Pazarlama

Detaylı

BÖLÜM-11 BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ ÇALIŞMALARI 44.DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU 2014-2016

BÖLÜM-11 BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ ÇALIŞMALARI 44.DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU 2014-2016 BÖLÜM-11 BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ ÇALIŞMALARI 44.DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU 2014-2016 Odamızda kullanılan bilgisayar teknolojileri günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek düzeydedir. Tüm üyelik hizmetleri mevcut bilgisayarlar

Detaylı

TÜRK TELEKOM GRUBU 2012 YILSONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI

TÜRK TELEKOM GRUBU 2012 YILSONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI TÜRK TELEKOM GRUBU 2012 YILSONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI Basın Bülteni 6 Şubat 2013 Güçlü Büyüme ve Karlılık 2012 de Devam Etti Türkiye nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri grubu Türk Telekom,

Detaylı

Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli

Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli Üniversitelerde Enformasyon Okuryazarlığı Becerilerinin Kazandırılmasında Kütüphane ve Bilgi Merkezlerinin Rolü: Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Enformasyon Okuryazarlığı Programları Güssün Güneş

Detaylı

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri İLTB 601 İletişim Çalışmalarında Anahtar Kavramlar Derste iletişim çalışmalarına

Detaylı

Taşınabilir Teknolojiler

Taşınabilir Teknolojiler Taşınabilir Teknolojiler Nelerdir? Akıllı cep telefonları Dizüstü bilgisayarlar Tablet PC ler Giyilebilir teknolojiler Akıllı cep telefonları Fotoğraf makinesi, video kamera, sesli ve görüntülü ortam oynatıcılar,

Detaylı

Fuel Automation Systems

Fuel Automation Systems Fuel Automation Systems Akaryakıt Otomasyon Sistemleri Akaryakıt Otomasyon Sistemleri Back Office Yönetim Sistemleri 444 8 129 / www.turksist.com.tr HAKKIMIZDA about us TURKSİST sektöre yeni giriş yapmış

Detaylı

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER?

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? Engin AKSOY Vodafone Kurumsal İşbirimi İcra Kurulu Üyesi Nüfus artışı Sanayileşme Şehirleşme Teknolojik ilerlemeler Artan enerji ihtiyacı Azalan doğal kaynaklar 2 Insert Confidentiality

Detaylı

BLOG NEDİR? WEB GÜNLÜĞÜ

BLOG NEDİR? WEB GÜNLÜĞÜ BLOG NEDİR? WEB GÜNLÜĞÜ Blog Nedir? Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayın Özellikleri Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi

Detaylı