YÖNETİM GÖREVİ : Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YÖNETİM GÖREVİ : Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı"

Transkript

1 Prof. Dr. MUSTAFA YAŞAR TÜLBEK / Dahili: YÖNETİM GÖREVİ : Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı İÇ HAST. UZM. TEZİ : Tip ll Diyabetik Hastalarda Sulfonilüre Grubu Antidiyabetiklerin Karaciğer Fonksiyonları Üzerine Etkisi NEFROLOJİ YANDAL UZM. TEZİ : Kronik Hemodiyaliz Hastalarında Cinsel Fonksiyonların Bromokriptin ve Çinko Metobolizması ile İlişkisinin Araştırılması DOÇENTLİK TEZİ : Kronik Hemodiyaliz Hastalarında Prostasiklin (PI2) vetromboksan-a2(txa2) Dengesi (1985) VERDİĞİ DERSLERE, ARAŞTIRMA ALANINA İLİŞKİN BİLGİYLE BİRLİKTE ARAŞTIRMA ALANINA ÖZGÜN YAKLAŞIMI : Verdiği dersler ve araştırma alanı Nefroloji Bilim Dalı ve Hipertansiyon konuları kapsamındadır. YAYINLARI : ULUSAL YAYINLAR Tülbek MY, Tanboğa H : Kronik böbrek yetersizliğinde prolaktin-çinko düzeyleri. GATA Bülteni. 1983; 25: Tanboğa H, Kölan N, Tülbek MY, Yılmaz A : Renal transplantasyon olgularımız, ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirme. GATA Bülteni. 1984; 26: Tülbek MY, Tanboğa H, Güngen Y, Küçükali T : Tekrarlayan ataklarla seyreden erişkin tipi bir hemolitik üremik sendrom olgusu. GATA Bülteni. 26: , Tülbek MY, Tanboğa H : Kronik hemodiyalizde bromocriptin ve çinko tedavisi. Ankara Tıp Bülteni. 1985; 7: Başer Y, Ekinci E, Memişoğlu HR, Tülbek Y, Kalelioğlu C : Plevral effüzyonlu iki sistemik lupus eritematozus olgusu. Tüberküloz ve Toraks. 33: , Vural A, Tanboğa H, Tülbek Y, Yılmaz A : Kronik böbrek yetersizliğinde hemodiyaliz tedavisi sonuçları. GATA Bülteni. 1991; 33: Altınok Z, Tülbek MY, Gültepe M, Özcan A : Rekombinan human eritropoietin uygulanan 15 anemili kronik hemodiyaliz olgusunda gözlenen etkiler. GATA Bülteni. 1991; 33:

2 Yenicesu M, Vural A, Tanboğa H, Tülbek Y, Kubilay G : Hindistan kaynaklı onyedi renal transplant olgusunun erken evre sonuçları. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi. 1993; 1: Mete Z, Göçmen İ, Tülbek Y, Karademir F : Sekonder amiloidoz. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 1993; 4: Tülbek MY : GATA Hastanelerinde yılları arasında yapılan 1400 perkutan böbrek biyopsisi girişiminin değerlendirilmesi. GATA Bülteni. 1994; 36: Vural A, Tanboğa H, Tülbek MY, Yenicesu M : 114 renal transplantasyon tedavisinin sonuçları. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi. 1994; 3: Yenen OŞ, Keskin K, Çavuşlu Ş, Koçak N, Tülbek MY : Transplante böbrek ile bulaşmış bir Plasmodium vivax sıtması. İnfeksiyon Dergisi. 1994; 8(3-4): Evrenkaya TR, Tülbek MY, Özcan A, Uçmaklı E : Kronik hemodiyaliz hastalarında amiloidoz sıklığı ve beta-2-mikroglobulin ile ilişkisi. GATA Bülteni 1994 ; 36: Kandemir EG, Evrenkaya TR, Cebeci BS, Özcan A, Tülbek MY : Kronik hemodiyaliz hastalarında lipid anormalliği ve kardiyak disfonksiyon üzerine L-karnitin in etkisi. GATA Bülteni 1995 ; 37: Özbek H, Evrenkaya TR, Kızılkaya E, Özcan A, Tülbek MY : Basit böbrek kistli hastalarda böbrek fonksiyonları, hipertansiyon yaygınlığı ve hematolojik değerlerin araştırılması. GATA Bülteni 1995 ; 37: Evrenkaya TR, Gürbüz AK, Günay A, Danacı M, Tülbek MY, Meriç L : Skleroderma nın eşlik ettiği dermatomiyozit te normotansif renal kriz. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 1996 ; 2: Öztürk A, Evrenkaya TR, Sezer M, Cebeci BS, Üskent N, Tülbek MY, Özcan A : Kardiyak hemolitik anemi ile birlikte akut böbrek yetmezliği : olgu sunusu. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 1996 ; 3: Evrenkaya TR, Öztürk A, Başak M, Karagöz B, Tülbek MY : İntranazal eroin kullanımı ve uzun süre immobilizasyon sonucu gelişmiş bir rabdomyolizis olgusu. GATA Bülteni 1997 ; 39: Evrenkaya TR, Başekim Ç, Tülbek MY : Kronik hemodiyaliz tedavisi uygulananlarda intravasküler sıvı hacmi ve kuru ağırlığın noninvazif yöntemlerle belirlenmesi. Gülhane Tıp Dergisi 1998 ; 40: Döğerlioğlu ÖA, Evrenkaya TR, Tülbek MY : Başlangıç bulgusu perikardit olan bir sistemik lupus eritematozus olgusunda IvIg kullanımı. Göztepe Tıp Dergisi 1998 ;13: Kurtoğlu S, Evrenkaya R, Önde E,Çiçek Y, Tülbek Y : Hiponatremi ile seyreden multiple endokrin neoplazi tip-i olgusu. PTT Hastanesi Tıp Dergisi 1998 ; 20(3): Başak M, Evrenkaya R, Coşansel S, Çankır Z, Güney Y, Kurtoğlu S, Yıldırım Ş, Keskin Ö, Tülbek Y : Berger hastalığı ve akut EBV hepatiti ile birlikte bir Whipple hastalığı olgusu. Gülhane Tıp Dergisi 1998 ; 40: Evrenkaya TR, Atasoyu M, Tülbek MY : İskemik akut böbrek yetmezliği oluşturulmuş ratlarda dopamin ve diltiazemin böbrek işlevleri üzerine etkisi. Gülhane Tıp Dergisi 1999 ; 41:

3 23. Evrenkaya TR, Atasoyu E, Kandemir EG, Tülbek MY : Esansiyel aminoasit uygulamasının kronik hemodiyaliz hastalarının hücresel ve humoral bağışıklığı üzerindeki etkileri. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 1999 ; 1: Kurtoğlu S, Çiçek Y, Evrenkaya R, Ersöz HÖ, Tor H, Tülbek Y : Rilmenidin in seçici antihipertansif etkinliği. Bursa Tıp Bilimleri Dergisi 1999 ; 3: Cöngevel M, Evrenkaya TR, Ebrinç S, Atasoyu EM, Çetin M, Tülbek MY: Kronik hemodiyaliz hastalarında intihar düşüncesi ve depresyonu etkileyen faktörler. Gülhane Tıp Dergisi 1999 ; 41(4): Demirtürk L, Özel AM, Karagöz B, Gültepe M, Evrenkaya R, Yazgan Y, Gürbüz AK, Tülbek Y : Kronik hemodiyaliz hastalarında oral çinko replasmanının hepatit B immünizasyonu üzerine etkisi. Endoskopi Dergisi 1999 ; 10(4) : Evrenkaya TR, Atasoyu E, Kandemir EG, Tülbek MY : Erişkin tipi kresentik Henoch Schönlein nefritinde plazmaferez ve immünosupresif tedavi. İstanbul Tıp Dergisi 1999; 1: Kurtoğlu S, Evrenkaya R, Başak M, Çiçek Y, Tülbek Y : Hipoksik ansefalopatide BOS ve serumda CK düzeyi ile iskemi derecesi ve nörolojik prognozun tayini. Göztepe Tıp Dergisi 1999 ;14: Evrenkaya TR, Atasoyu E, Kandemir EG, Öztürk A, Tülbek MY : Nefrotik sendrom ile seyreden kronik lenfositik lösemi. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 1999;2: Kurtoğlu S, Evrenkaya R, Çiçek Y, Tülbek Y : Panhipopituitarizm ile seyreden multiple endokrin neoplazi tip-i olgusu. Klinik Bilimler & Doktor Dergisi 1999;5: Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY : Enkaz altında 135 saat : Gölcük depreminden bir travmatik rabdomyoliz olgusu. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2000;1: Evrenkaya TR, Bilgi O, Atasoyu EM, Gültepe M, Tülbek MY : Ratlarda sisplatin nefrotoksisitesi üzerine verapamil ve balık yağının etkileri. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2000;1: Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Kandemir EG, Tülbek MY: Nefrotik sendrom ile birarada olan invazif malign timoma. Göztepe Tıp Dergisi 2000; 15: Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY: Standart tedavilere dirençli membranoproliferatif glomerulonefritte mycophenolate mofetil tedavisi. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2000;2: Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Kandemir EG, Tülbek MY: Nefrotik sendrom ile birarada olan invazif malign timoma. Göztepe Tıp Dergisi 2000; 15: Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY: Standart tedavilere dirençli membranoproliferatif glomerulonefritte mycophenolate mofetil tedavisi. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2000 ; 2:

4 37. Keskin Ö, Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Serotonin reseptör blokeri ketanserin in iskemik akut böbrek yetmezliğindeki rolü. Gülhane Tıp Dergisi 2001; 43 (1) Atasoyu EM, Ünver S, Cingözbay Y, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Genç normotansif ve hipertansif bireylerde ayaktan kan basıncı izlemi sonuçları. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2001 ;10 (2): Atasoyu EM, Ünver S, Narin Y, Pekkafalı Z, Yıldırım Ş, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Yetersiz paratiroidektomi sonucu gelişen brown tümörlerin eşlik ettiği bir üremik kemik hastalığı olgusu. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2001 ;10 (3): Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY : Enkaz altında 135 saat : Gölcük depreminden bir travmatik rabdomyoliz olgusu. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2000;1: Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY: Standart tedavilere dirençli membranoproliferatif glomerulonefritte mycophenolate mofetil tedavisi. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2000 ; 2: Evrenkaya TR, Cingözbay BY, Altıntaş S, Atasoyu EM, Ünver S, Yiğiner Ö, Avşar K, Pekkafalı Z, Tülbek MY: Ultrafiltrasyonun digital benzeri immünreaktif madde (DLIS), atrial natriüretik peptid (ANP) ve ekokardiyografik parametreler üzerindeki etkisi. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2002 ;11 (1): Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Ünver S, Gültepe M, Narin Y, Tülbek MY: Hemodiyaliz yeterliliği ile komorbid faktörler arasındaki ilişki. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2002 ;11 (1): Evrenkaya TR, Altıntaş S, Cingözbay BY, Atasoyu EM, Ünver S, Avşar K, Yiğiner Ö, Tülbek MY: Digital benzeri immün reaktif madde (DLIS) kuru ağırlığın belirlenmesinde yeni bir ufuk mu? Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2002 ;11 (3): Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Subjektif global değerlendirme hemodiyaliz hastalarında beslenme durumunu değerlendirmede güvenilir bir ölçüt değildir. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2003 ;12 (3): Ünver S, Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Hemodiyalizde kan akım hızını arttırmak eritropoietin gereksinimini azaltıyor mu? Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2003 ;12 (3): Ünver S, Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Tülbek MY, Ardıç N, Özyurt M : Geçici hemodiyaliz kateterlerine ait enfeksiyöz komplikasyonların analizi: prospektif bir çalışma. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2003 ;12 (3): Ünver S, Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Tülbek MY: İki ucu keskin bıçak: hemodiyaliz kateterleri. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 2003 ;12 (4): Atasoyu E.M., Evrenkaya T.R., Ünver S., Başekim Ç., Tülbek M.Y., Genç Hipertansif Hastalarda Multipl Renal Arter Varlığı ile Hipertansiyon İlişkisi, Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi, 13(3), (2004). 50. Tülbek MY: Esansiyel hipertansiyon. Hipokrat Dergisi 2004; 13: Tülbek MY: Renal hipertansiyon. Hipokrat Dergisi 2004; 13: Atasoyu E.M., Ünver S., Evrenkaya T.R., Başekim Ç., Solmazgül E., Tülbek M.Y., ANCA (+) Retroperitoneal Fibrozis Olgusu: Ender Bir Böbrek Yetmezliği Nedeni, Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi, 13(4), (2005).

5 53. Ünver S., Atasoyu E.M., Evrenkaya T.R., Ardıç N., Özyurt M., Öncül O., Tülbek M.Y., Kateterle İlişkili Bakteriyemide Vücut Florasının Önemi, İnfeksiyon Dergisi (Turkish journal of Infection), 19(1), (2005). 54. Tülbek MY: Hipertansiyon ve hipertansiyon tedavisinin tarihçesi, antihipertansif tedavinin esasları. Hipokrat Dergisi 2005; 14: ULUSAL SÖZLÜ BİLDİRİLER Önem Y, Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Önde ME, Avşar K, Tülbek MY : Diabetik ratlarda glomerül disfonksiyonunun D-alfa-tokoferol ve omega-3 ile önlenmesi. 17nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 HAZİRAN,2000, İstanbul. (Sözlü Sunu) Evrenkaya TR, Altıntaş S, Atasoyu EM, Cingözbay BY, Ünver S, Avşar K, Tülbek MY : Ultrafiltrasyon yapılan hipervolemik hemodiyaliz hastalarında digital benzeri immünreaktif madde ve atrial natriüretik peptid düzeylerindeki değişim. 18nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 EYLÜL,2001, Kapadokya. (Sözlü Sunu) ULUSAL POSTER BİLDİRİLERİ Tülbek MY : Carotid body paraganglioması ile birlikte saptanan bir amiloidozis olgusu. 7nci Ulusal Böbrek Hastalıkları ve Transplantasyon Kongresi Kasım, 1990, Kuşadası. 2. Tülbek MY : Primer hipoparatiroidi zemininde gelişen rabdomyolizis ve akut böbrek yetersizliği olgusu. 7nci Ulusal Böbrek Hastalıkları ve Transplantasyon Kongresi Kasım, 1990, Kuşadası Tülbek MY, Yergök YZ, Gültepe M, Uçmaklı E : Over kanseri ile birlikte görülen bir akut böbrek yetersizliği olgusu. 8nci Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi Haziran, 1991, İstanbul. 4. Altınok Z, Tülbek MY, Gültepe M, Özcan A : Rekombinan human eritropoietin uygulanan 15 anemili kronik hemodiyaliz olgusunda gözlenen etkiler. 8nci Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi Haziran, 1991, İstanbul Vural A, Tanboğa H, Tülbek MY, Yenicesu M, Kölan N, Alpaslan F : 114 renal transplantasyon tedavisinin sonuçları. 9ncu Ulusal Böbrek Hastalıkları ve Transplantasyon Kongresi. 1-4 Ekim, 1992, Ürgüp. 6. Yenicesu M, Vural A, Tanboğa H, Tülbek Y : Hindistan da renal transplantasyon yapılmış onbir olgunun erken evre sonuçları. 9ncu Ulusal Böbrek Hastalıkları ve Transplantasyon Kongresi. 1-4 Ekim, 1992, Ürgüp.

6 7. Kocabeyoğlu Ö, Koşan E, Tülbek Y, Danacı M, Yılmaz M : Çeşitli gruplarda hepatit C virusu (HCV) enfeksiyonu sıklığı. 25nci Türk Mikrobiyoloji Kongresi Eylül, 1992, Bursa Kocabeyoğlu Ö, Koşan E, Kanmaz M, Tülbek MY, Erden D, Özperçin İ : İmipenem ve diğer bazı antibiyotiklerin idrardan izole edilen Enterococcus Faecalis suşlarına etkinliği. 9ncu Türk Antibiyotik ve Kemoterapi Kongresi Haziran, 1994, Ürgüp Evrenkaya TR, Tülbek MY : Son dönem böbrek hastalığında böbrek işlevlerinde düzelme, iki olgu nedeniyle. 12nci Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 3-7 Ekim,1995, Bolu. 10. Özbek H, Evrenkaya TR, Kızılkaya E, Özcan A, Tülbek MY : Basit böbrek kistli hastalarda böbrek fonksiyonları, hipertansiyon yaygınlığı ve hematolojik değerlerin araştırılması. 12nci Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 3-7 Ekim,1995, Bolu. 11. Evrenkaya TR, Gül S, Günay A, Gürbüz AK, Danacı M, Tülbek MY : Sklerodermanın eşlik ettiği dermatomyozitte normotansif renal kriz : bir olgu nedeniyle. 12nci Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 3-7 Ekim,1995, Bolu. 12. Kandemir EG, Evrenkaya TR, Cebeci BS, Özcan A, Tülbek MY : Kronik hemodiyaliz hastalarında lipid anormalliği ve kardiyak disfonksiyon üzerine L-karnitin in etkisi. 12nci Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 3-7 Ekim,1995, Bolu Başekim Ç, Evrenkaya R, Kızılkaya E, Tülbek Y, Karslı F : Kronik hemodiyaliz hastalarında intravasküler sıvı hacminin radyolojik olarak değerlendirilmesi. 15nci Ulusal Radyoloji Kongresi Ekim 1996, Nevşehir. 14. Evrenkaya TR, Başekim CÇ, Cebeci BS, Tülbek MY : Hemodiyaliz hastalarında volüm durumunun interdiyalitik ağırlık artışı ve hipertansiyon ile ilişkisi : kuru ağırlık fenomeni. 13ncü Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi Ekim, 1996, İstanbul. 15. Karagöz B, Evrenkaya TR, Tülbek MY : Eroin kullanımı ve uzun süre immobilizasyona bağlı rabdomyolizis gelişimi :olgu sunusu. 13ncü Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi Ekim, 1996, İstanbul. 16. Keskin Ö, Evrenkaya TR, Uçmaklı E, Başak M, Öztürk A, Tülbek MY : Postpartum hemolitik üremik sendrom: olgu sunusu. 13ncü Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi Ekim, 1996, İstanbul Evrenkaya TR, Tülbek MY, Öztürk A, Başak M, Üskent N : Yaşamı tehdit eden durumlarda intravenöz immünglobulin tedavisinin klinik yararları. 14ncü Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi KASIM, 1997, Antalya. 18. Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Tülbek MY : Ratlarda geliştirilen iskemik akut böbrek yetmezliğinde dopamin ve diltiazemin böbrek fonksiyonları üzerine etkisi. 14ncü Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi KASIM, 1997, Antalya Kurtoğlu S, Evrenkaya TR, Ersöz HÖ, Atasoyu EM, Çiçek Y, Danacı M, Tülbek MY : Kalsiyum antagonistlerinin sempatik sistem üzerine etkileri (s:175). 16ncı Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi KASIM, 1999, İzmir. 20. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Kurtoğlu S, Tülbek MY : Normotansif bireylerde ambulatuvar kan basıncı monitorizasyonu (AKBM) ile saptanan beyaz önlük etkisi (s:207). 16ncı Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi KASIM, 1999, İzmir.

7 21. Kurtoğlu S, Evrenkaya TR, Ersöz HÖ, Atasoyu EM, Danacı M, Tülbek MY : Esansiyel hipertansiyon patogenezinde rol oynayan faktörlerin incelenmesi (s:242). 16ncı Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi KASIM, 1999, İzmir. 22. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Kurtoğlu S, Tülbek MY : Ambulatuvar kan basıncı monitorizasyonunda beyaz önlük etkisi (s:208). 16ncı Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi KASIM, 1999, İzmir. 23. Kurtoğlu S, Evrenkaya TR, Çiçek Y, Atasoyu EM, Ersöz HÖ, Tor H, Tülbek MY : Rilmenidin in seçici antihipertansif etkinliği (s:243). 16ncı Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi KASIM, 1999, İzmir. 24. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY : Hemodiyaliz yeterliliğinde MORS kavramı (s:231). 16ncı Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi KASIM, 1999, İzmir. 25. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY : Son dönem böbrek yetmezliğinde serum albumin düzeyinin önemi(s:269). 16ncı Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi KASIM, 1999, İzmir. 26. Kurtoğlu S, Evrenkaya TR, Ersöz HÖ, Atasoyu EM, Çiçek Y, Tor H, Tülbek MY : İnsülin direncine etki eden faktörlerin non-diabetik normotansif ve hipertansif bireylerde araştırılması. 16ncı Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi KASIM, 1999, İzmir Evrenkaya TR, Bilgi O, Atasoyu EM, Avşar K, Tülbek MY : Ratlardaki sisplatin nefrotoksisitesine yüksek doz verapamil ve balık yağının etkileri. 17nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 HAZİRAN,2000, İstanbul. 28. Evrenkaya TR, Narin Y, Atasoyu EM, Yıldırım Ş, Pekkafalı Z, Şilit E, Karslı F, Tülbek MY: Üremik bir hastada paratiroid adenomuna bağlı gelişen klavikular brown tümörler. 17nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 HAZİRAN,2000, İstanbul. 29. Evrenkaya TR, Cingözbay BY, Atasoyu EM, Narin Y, Pekkafalı Z, Şilit E,Tülbek MY : Aort koarktasyonuna eşlik eden atnalı böbrek. 17nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 HAZİRAN,2000, İstanbul. 30. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Pekkafalı Z, Şilit E, Tülbek MY : Kronik pankreatite eşlik eden sekonder amiloidoz olgusu. 17nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 HAZİRAN,2000, İstanbul Atasoyu EM, Ünver S, Şilit E, Saraçoğlu M, Evrenkaya TR, Tülbek MY : Tedavi edilmemiş siringomyeliye bağlı gelişen kronik böbrek yetmezliği. 18nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 EYLÜL,2001, Kapadokya. 32. Atasoyu EM, Öncül O, Ünver S, Beyaz Ş, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Sürekli ayaktan periton diyalizi hastalarında Staphylococcus aureus taşıyıcılığı. 18nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 EYLÜL,2001, Kapadokya. 33. Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Ayaktan kan basıncı izleminde dipper veya nondipper özelliğin nabız basıncı ile ilişkisi. 18nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 EYLÜL,2001, Kapadokya. 34. Atasoyu EM, Ünver S, Altıntaş S, Evrenkaya TR, Tülbek MY:Beslenme durumunun belirlenmesinde subjektif global değerlendirmenin objektif parametrelerle ilişkisi. 18nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 EYLÜL,2001, Kapadokya.

8 35. Atasoyu EM, Ünver S, Çakır O, Pekkafalı Z, Saraçoğlu M, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Gilles de la Tourette sendromu olan nefrotik sendromlu bir olguda intravenöz midazolam sedasyonuyla böbrek biyopsisi.18nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 EYLÜL,2001, Kapadokya. 36. Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Özgün A, Yıldırım Ş, Altunay H, Tülbek MY: Kabakulak enfeksiyonunun neden olduğu bir akut böbrek yetmezliği olgusu. 18nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 EYLÜL,2001, Kapadokya. 37. Evrenkaya TR, Altıntaş S, Cingözbay BY, Atasoyu EM, Ünver S, Avşar K, Tülbek MY : Digital benzeri immünreaktif madde bir kuru ağırlık parametresi olabilir mi? 18nci Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi. 5-9 EYLÜL,2001, Kapadokya YILI 38. Özdağ E, Karaca D, Erdil F, Yılmaz Y, Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Hipertansiyon hastalarına epidemiyolojik bir yaklaşım. 12nci Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi Eylül,2002, Belek-Antalya. 39. Ünver S, Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Acar V, Uluutku H, Tülbek MY : İsofluran ile genel anestezi, geçici santral diabetes insipidus sebebi olabilir mi? 19ncu Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2002, Belek-Antalya. 40. Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Tülbek MY : Değişik nedenlerle hemodiyaliz uygulanan zehirlenme olguları. 19ncu Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2002, Belek-Antalya. 41. Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Tülbek MY : Periton diyalizi ile ilişkili peritonit olgularına bir bakış. 19ncu Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2002, Belek-Antalya. 42. Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Başekim Ç, Cingözbay B, Tülbek MY : Hipertansiyon oluşumunda renal arter anomalilerinin rolü var mıdır? 19ncu Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2002, Belek-Antalya. 43. Ünver S, Atasoyu E, Evrenkaya TR, Pekkafalı Z, Tülbek MY : Hemodiyalizde kan akım hızını arttırmak eritropoietin gereksinimini azaltıyor mu? 19ncu Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2002, Belek-Antalya. 44. Ünver S, Atasoyu E, Evrenkaya TR, Ardıç N, Özyurt M, Tülbek MY : Geçici hemodiyaliz kateterlerine ait komplikasyonların analizi. 19ncu Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2002, Belek-Antalya Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Avşar K, Tülbek MY : Hemodiyaliz hastalarında demir durumunun belirlenmesinde eritrosit çinko protoporfirin düzeylerinin rolü. 5nci Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi Mayıs, 2003, Antalya. ***** 46. Ünver S, Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Ardıç N, Özyurt M, Tülbek MY: Kateterle ilişkili bakteriyemide vücut florasının önemi. 20nci Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2003, Belek-Antalya.

9 47. Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Etilen vinil alkol ile polisülfon diyalizerlerin etkinliklerinin karşılaştırılması. 20nci Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2003, Belek-Antalya. 48. Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Özcan Ö, Gültepe M, Tülbek MY: Hemodiyaliz hastalarında kan aluminyum ve kurşun düzeylerini belirleyen faktörler. 20nci Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2003, Belek-Antalya. 49. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Ünver S, Erenoğlu C, Tülbek MY: Ender gözlenen bir SAPD komplikasyonu: peritonela sklerozis. 20nci Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2003, Belek-Antalya. 50. Ünver S, Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Pekkafalı Z, Başekim Z, Baloğlu H, Narin Y, Tülbek MY: Böbrek yetmezliğine neden olmuş ANCA (+), steroide duyarlı bir retroperitoneal fibrozis olgusu. 20nci Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi EYLÜL,2003, Belek-Antalya. ULUSLARARASI YAYINLAR Vural A, Tanboğa H, Tülbek Y, Yenicesu M, Kölan N, Alpaslan F : Results of 114 renal transplants: abstract. Nephrology Dialysis Transplantation. 1994; 9: Yenicesu M, Vural A, Tanboğa H, Tülbek Y : Early clinic results of 17 cases of renal transplantation performed in India: abstract. Nephrology Dialysis Transplantation. 1994; 9: Yenen OŞ, Keskin K, Çavuşlu Ş, Koçak N, Tülbek MY : A case of Plasmodium vivax infection transmitted by renal allograft. Nephrology Dialysis Transplantation. 1995; 9: Evrenkaya TR, Başak M, Coşansel S, Çankır Z, Güney Y, Kurtoğlu S, Yıldırım Ş, Tülbek Y, Danacı M : A case of Whipple s disease associated with acute Ebstein Barr virus hepatitis and Berger s disease. Nephrology Dialysis Transplantation 1999 ; 14: Sever MS, Erek E, Vanholder R, Akoglu E, Yavuz M, Ergin H, Tekce M, Korular D,Tulbek MY, Keven K, van Vlem B, Lameire N. The Marmara earthquake: epidemiological analysis of the victims with nephrological problems. Kidney Int Sep;60(3): Sever MS, Erek E, Vanholder R, Yurugen B, Kantarci G, Yavuz M, Ergin H, Bozfakioglu S, Dalmak S, Tulbek MY, Kiper H, Lameire N. Renal replacement therapies in the aftermath of the catastrophic Marmara earthquake. Kidney Int Dec;62(6):

10 7. Atasoyu EM, Unver S, Evrenkaya TR, Tulbek MY: Which one is more effective: Ethylene vinyl alcohol (EVAL) or polysulphone dialyzer? BANTAO Journal:1(2): (6th Bantao Congress October, 6-9, 2003, Varna, Bulgaria - Seçilmiş eser ) Atasoyu, E.M., S. Ünver, T.R. Evrenkaya ve M.Y. Tülbek, Which Are More Effective: Ethylene Vinyl Alcohol or Polysulfone Dialysers?, Dialysis Transplant., 33(8), , (2004). 9. Evrenkaya, T.R., E.M. Atasoyu, S. Ünver, Ç. Başekim, H. Baloğlu ve M.Y. Tülbek, Corticosteroid and Tamoxifen Theraphy in Sclerosing Encapsulating Peritonitis in a Patient on Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis, Nephrol. Dial. Transplant., 19, 2423, (2004). 10. Evrenkaya, T.R., E.M. Atasoyu, S. Ünver ve M.Y. Tülbek, Tamoxifen-Induced Androgenetic Alopecia in a Dialysis Patient with Sclerosing Encapsulating Peritonitis (SEP), Indian J. Nephrol., 14(1), 1-2, ( 2004). 11. Atasoyu, E.M., T.R. Evrenkaya, S. Ünver ve M.Y. Tülbek, Subjective Global Assessment Does Not Correlate with Laboratory Parameters in Hemodialysis Patients, Dialysis Transplant., (Baskıda). ULUSLARARASI SÖZLÜ BİLDİRİLER Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Tülbek MY : Effects of dopamin and diltiazem on renal function in ischemic acute renal failure in rat. 34th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 21-24,1997, Geneva, Switzerland. (Sözlü Sunu) Kurtoğlu S, Evrenkaya R, Atasoyu EM, Önde E, Ersöz HÖ, Tülbek MY : Assessment of the relation between sodium sensitivity and insulin resistance in normo and hypertensive nondiabetic individuals. 36th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 5-8, 1999, Madrid, Spain. (Sözlü Sunu) 3. Cöngevel M, Evrenkaya TR, Ebrinç S, Atasoyu EM, Tülbek MY, Çetin M : Influencing factors of depression and suicidal ideation in chronic hemodialysis patients. 36th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 5-8,1999, Madrid, Spain. (Sözlü Sunu) Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY: Results of ambulatory blood pressure monitoring on young healthy individuals. 5th Congress of Balkan Military Medical Commitee. September, 25-28,2000, Ankara,Turkey. (Sözlü Sunu) Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Ünver S, Cingözbay BY, Rodop O, Kuşkucu M, Kaplan H, Tülbek MY : Nephrologic registry of victims of Marmara earthquake admitted to GATA Haydarpaşa Training Hospital. The 1st World Congress of Emergency & Military Contingency Medicine. June, 3-8,2002, Kemer-Antalya, Turkey. (Sözlü Sunu)

11 6. Ünver S, Atasoyu EM, Evrenkaya TR, Tülbek MY, Küçükardalı Y, Pekkafalı Z, Saraçoğlu M : Acute tubular necrosis and brainstem injury in a patient with potassium chlorate intoxication. The 1st World Congress of Emergency & Military Contingency Medicine. June, 3-8,2002, Kemer-Antalya, Turkey. (Sözlü Sunu) ULUSLARARASI POSTER BİLDİRİLERİ Tülbek MY : Evaluation of the results of 1291 percutaneous renal biopsy procedures in GMMA hospitals between th Internationale Congress of Military Medicine, September, 1993, İstanbul, Turkey. 2. Tülbek MY : Results of the chronic hemodialysis therapy in GMMA Haydarpaşa Training Hospital between 1987 and th International Congress of Military Medicine, September 1993, İstanbul, Turkey. 3. Kocabeyoğlu Ö, Tülbek MY, Koşan E, Yenen OŞ : Prevalence of hepatitis C virus infection in dialysis patients. FEMS Symposium- The Hepatitis C Virus and Its Infection. June 29-July , Istanbul, Turkey Evrenkaya TR, Abacılar F, Tülbek MY : Clinical status in relation to renal morphology : a retrospective clinicopathologic study of nephropathies of soldiers at the time of kidney biopsy. 1st Congress of Balkan Military Medical Commitee, May 6-8, 1996, İstanbul, Turkey. 5. Evrenkaya TR, Sezer M, Tülbek MY : Effects of dopamine and furosemide on prognosis in acute renal failure. 1st Congress of Balkan Military Medical Commitee, May 6-8, 1996, İstanbul, Turkey. 6. Evrenkaya TR, Akgün M, Öztürk A, Tülbek MY : The effects of intravenous essential aminoacid administration on the immune system of chronic hemodialysis patients. 33rd Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. June 18-21,1996, Amsterdam, The Netherlands. 7. Evrenkaya TR, Sezer M, Tülbek MY : Annual data of the patients with acute renal failure : an epidemiologic survey. 33rd Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. June 18-21,1996, Amsterdam, The Netherlands Evrenkaya TR, Başekim CÇ, Cebeci BS, Tülbek MY : The volume status, interdialytic weight gain and blood pressure in hemodialysis patients : estimation of dry weight. 34th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 21-24,1997, Geneva, Switzerland. 9. Evrenkaya TR, Tülbek MY, Başak M, Üskent N : Clinical benefits of intravenous immunoglobulin therapy in life-threatening conditions. 34th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 21-24,1997, Geneva, Switzerland Evrenkaya TR, Tülbek MY : Intravenous immunoglobulin therapy in specific conditions. 3rd Congress of Balkan Military Medical Commitee, May 10-13, 1998, Athens, Greece.

12 11. Evrenkaya TR, Tülbek MY : Effects of calcium channel blockers on renal function in acute renal failure. 3rd Congress of Balkan Military Medical Commitee, May 10-13, 1998, Athens, Greece Kurtoğlu S, Evrenkaya TR, Ersöz HÖ, Önde E, Atasoyu EM, Tülbek MY : The effect of insulin resistance on diurnal blood pressure variation in healthy subjects. 36th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 5-8,1999, Madrid, Spain. 13. Keskin Ö, Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY : Effects of ketanserin on renal function in ischemic acute renal failure in rat.. 36th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 5-8,1999, Madrid, Spain. 14. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Başekim CÇ, Tülbek MY : A variation of Bilginturan syndrome: epilepsy, brachydactyly, hypertension and vasculitis. 36th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 5-8,1999, Madrid, Spain Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Küçükardalı Y, Avşar K, Tülbek MY: A case of acute renal failure due to rhabdomyolysis caused by strenuous exercise. 5th Congress of Balkan Military Medical Commitee. September, 25-28,2000, Ankara,Turkey. 16. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Avşar K, Yıldırım Ş, Tülbek MY: Therapy on rapidly progressive glomerulonephritides: 3 cases presentation. 5th Congress of Balkan Military Medical Commitee. September, 25-28,2000, Ankara,Turkey. 17. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY: The relationship between urea kinetic modelling and the co-morbid factors in assessing the adequacy of peritoneal and hemodialysis. 37th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 17-20,2000, Nice, France. 18. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Önem Y, Önde ME, Avşar K, Tülbek MY: The effects of d- alpha-tocopherol and fish oil on glomerular functions in diabetic rats. 37th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 17-20,2000, Nice, France. 19. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Tülbek MY: White coat effect detected using ambulatory blood pressure monitoring: Brutus Effect. 37th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 17-20,2000, Nice, France. 20. Evrenkaya TR, Bilgi O, Atasoyu EM, Avşar K, Tülbek MY: The effects of high dose verapamil and fish oil on cisplatin-induced nephropathy in rat. 37th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 17-20,2000, Nice, France Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Ünver S, Cingözbay BY, Rodop O, Tülbek MY : Six days under the rubble: A case with crush syndrome in Marmara earthquake. 38th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. June, 24-27,2001, Vienna, Austria. 22. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Ünver S, Cingözbay BY, Rodop O, Kuşkucu M, Kaplan H, Tülbek MY : Analysis of 29 patients with crush syndrome who needed dialysis in Marmara earthquake: treatment and prognosis. 38th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. June, 24-27,2001, Vienna, Austria. 23. Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Tülbek MY : CAPD experience of a military hospital. 9th Congress of the International Society for Peritoneal Dialysis. June,26-29,2001, Montréal, Canada.

13 24. Atasoyu EM, Öncül O, Ünver S, Evrenkaya TR, Tülbek MY : The carriage status of staphylococcus aureus in CAPD patients. 9th Congress of the International Society for Peritoneal Dialysis. June,26-29,2001, Montréal, Canada Keskin O, Atasoyu EM, Ünver S, Küçükardalı Y, Pekkafalı Z, Evrenkaya R, Tülbek MY : The causes and outcome of acute renal failure in young soldiers. The 1st World Congress of Emergency & Military Contingency Medicine. June, 3-8, 2002, Kemer-Antalya, Turkey. 26. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Cingözbay BY, Ünver S, Cebeci BS, Avşar K, Tülbek MY : The relationship between left ventricular mass index (LVMI) and digoxin-like immunoreactive substance (DLIS) in patients on hemodialysis. 39th Congress of The 3. European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. July, 14-17, 2002, Copenhagen, Denmark Atasoyu EM, Unver S, Evrenkaya TR, Tulbek MY: Subjective global assessment: a sufficient nutritioınal index in patients on hemodialysis? World Congress of Nephrology. June, 8-12, 2003, Berlin, Germany. 28. Atasoyu EM, Unver S, Evrenkaya TR, Tulbek MY: The renal arteriographic data of young soldiers who were suspected to have renovascular hypertension. 8th Balkan Military Medical Committee September 21-24, 2003, Cluj Napoca-Romania. 29. Atasoyu EM, Unver S, Evrenkaya TR, Tulbek MY: The diagnostic value of erythrocyte zinc protoporphyrin in determining the iron status of patients on hemodialysis. 8th Balkan Military Medical Committee September 21-24, 2003, Cluj Napoca-Romania. 30. Atasoyu EM, Unver S, Evrenkaya TR, Ozcan O, Gultepe M, Tulbek MY: The factors detremining the blood levels of aluminium and lead in patients of hemodialysis. 6th Bantao Congress October, 6-9, 2003, Varna, Bulgaria. 31. Atasoyu EM, Unver S, Evrenkaya TR, Tulbek MY: Which one is more effective: Ethylene vinyl alcohol (EVAL) or polysulphone dialyzer? 6th Bantao Congress October, 6-9, 2003, Varna, Bulgaria. 32. Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Ozel AM, Unver S, Ozyurt M, Tulbek MY: Tuberculous peritonitis in two patients on CAPD. 6th Bantao Congress October, 6-9, 2003, Varna, Bulgaria Atasoyu EM, Ünver S, Ulusoy E, Özmen N, Evrenkaya TR, Tülbek MY: Relationship between total body water and left ventricular end-systolic volume in patients on hemodialysis. XLI Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. May, 15-18, 2004, Lisbon, Portugal. 34. Atasoyu EM, Ünver S, Evrenkaya TR, Başekim Ç, Baloğlu H, Tülbek MY: A case of c- ANCA positive retroperitoneal fibrosis: An usual cause of renal failure. XLI Congress of The

14 European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. May, 15-18, 2004, Lisbon, Portugal. KİTAP BÖLÜMÜ Tülbek MY, Evrenkaya TR : Diyaliz ve tüberküloz. Karakullukçu F (Ed). Türk Nefroloji Derneği İstanbul Şubesi Hemodiyaliz Hekimleri Eğitim Programı, Pazar Toplantıları (II). İstanbul, 2002: Tülbek MY: White Coat Hypertension-Masked Hypertension. Akgün Basımevi, Adana, 2005, ÇALIŞTIĞI KURUMLAR : : GATA DA Stajyer doktor (Tbp. Tğm) : Erzurum, Kandilli de 6. Zırhlı tugayda kıta doktoru olarak : GATA 2. İç Hst. kliniğinde asistan : GATA Nefroloji kliniği, uzman-yan dal asistanı : GATA Nefroloji kliniği baş asistan, yardımcı doçent Nisan Ekim 1985: GATA Nefroloji kliniğinde doçent Ekim Ağustos 2004: GATA Haydarpaşa Eğitim Hast. de Nefroloji- Hipertansiyon servisi şefi (Doçent-Profesör) olarak. ÖDÜLLER : 1. Kurtoğlu S, Evrenkaya R, Atasoyu EM, Önde E, Ersöz HÖ, Tülbek MY : Assessment of the relation between sodium sensitivity and insulin resistance in normo and hypertensive non-diabetic individuals. 36th Congress of The European Renal Association, European Dialysis and Transplant Association. September, 5-8, 1999, Madrid, Spain ERA-EDTA Congress Grants Ödülü. 1. Önem Y, Evrenkaya TR, Atasoyu EM, Önde ME, Avşar K, Tülbek MY : Diyabetik ratlarda glomerül disfonksiyonunun D-alfa-tokoferol ve Omega-3 ile önlenmesi, 17. Ulusal Nefroloji-Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi, 5-9 Haziran 2000, İstanbul, Türk Böbrek Vakfı Büyük Ödülü. 1. Evrenkaya TR, Altıntaş S, Atasoyu EM, Cingözbay BY, Ünver S, Avşar K, Tülbek MY: Ultrafiltrasyon Yapılan Hipervolemik Hemodiyaliz Hastalarında Dijital Benzeri İmmünreaktif Madde ve Atrial Natriüretik Peptid Düzeylerindeki Değişim. 18nci Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi, 5-9 Eylül 2001, Kapadokya, Fresenius Medikal Araştırma Poster Ödülü. ÜYESİ OLDUĞU KURULUŞLAR :

15 1. Türk Tabipler Birliği 2. Türk Nefroloji Derneği 3. European Renal Association - European Dialysis Transplant Association (ERA- EDTA) 4. International Society of Nephrology 5. International Society of Uremic Toxicity E-Posta Adresiİ : yasartulbek@hotmail.com Kurum Tel No : /Dahili: 1159

ÇOCUKLARDA DİYALİZ. Prof. Dr. Mesiha Ekim. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı

ÇOCUKLARDA DİYALİZ. Prof. Dr. Mesiha Ekim. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı ÇOCUKLARDA DİYALİZ Prof. Dr. Mesiha Ekim Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi 19-23 Mayıs 2010 Antalya 2008 yılında ilk defa RRT

Detaylı

KONU 24A HEPATİT C. Tekin AKPOLAT, Cengiz UTAŞ

KONU 24A HEPATİT C. Tekin AKPOLAT, Cengiz UTAŞ 165 KONU 24A HEPATİT C Tekin AKPOLAT, Cengiz UTAŞ Hepatit C virusu (HCV) hemodiyaliz hastalarında kronik karaciğer hastalığının en sık nedenidir. Hepatit C virus infeksiyonu, ülkemizde hemodiyaliz ünitelerinin

Detaylı

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal.

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal. 1. HAFTA Volüm dengesi bozuklukları Böbrek hastalıklarında tanısal yöntemler Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal Diabetes mellitus komplikasyonları Sevim Güllü Artritlere

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Görev Kurum/Kuruluş Yıl Araştırma Görevlisi. Erzincan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu

ÖZGEÇMİŞ. Görev Kurum/Kuruluş Yıl Araştırma Görevlisi. Erzincan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Rabia SAĞLAM 2. Doğum Tarihi : 17. 10. 1984 3. Unvanı : Dr. Öğr. Üyesi 4. Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hemşirelik Atatürk Üniversitesi 2003-2007 Toplum

Detaylı

TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ FAALİYETLERİ ÖZETİ 24 Aralık 2005 TND 1970 yılında İstanbul da kurulmuş olup, halen çoğunluğu nefrolog olan 325 aktif üyesi vardır. I - T N D B İ L İ M S E L K O N G R E V E T O

Detaylı

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal 1. HAFTA Volüm dengesi bozuklukları Böbrek hastalıklarında tanısal yöntemler Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal Diabetes mellitus komplikasyonları Sevim Güllü Artritlere

Detaylı

GERİATRİK HEMODİYALİZ HASTALARINDA KOMORBİDİTE VE PERFORMANS SKORLAMALARININ PROGNOSTİK ÖNEMİ; TEK MERKEZ DENEYİMİ

GERİATRİK HEMODİYALİZ HASTALARINDA KOMORBİDİTE VE PERFORMANS SKORLAMALARININ PROGNOSTİK ÖNEMİ; TEK MERKEZ DENEYİMİ GERİATRİK HEMODİYALİZ HASTALARINDA KOMORBİDİTE VE PERFORMANS SKORLAMALARININ PROGNOSTİK ÖNEMİ; TEK MERKEZ DENEYİMİ Murat Tuğcu, Umut Kasapoğlu, Çağlar Ruhi, Başak Boynueğri, Özgür Can, Aysun Yakut, Gülizar

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yabancı Dil: İngilizce. Uluslararası dergilerde yayınlanan makaleler

ÖZGEÇMİŞ. Yabancı Dil: İngilizce. Uluslararası dergilerde yayınlanan makaleler ÖZGEÇMİŞ Adı : Derya Soyadı: : Özcanlı Atik Doğum Yeri : ADANA-Kozan Doğum Tarihi : 01.03.1981 Medeni Hali : Evli Tel: 0534 970 1568 E-posta: deryaatik@osmaniye.edu.tr EĞİTİM DURUMU: Mezun Olduğu Üniversite:

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Lisans Tıp Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 1997-2003

ÖZGEÇMİŞ. Lisans Tıp Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 1997-2003 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Esin ÇEVİK Doğum Tarihi: 16/10/1979 Unvanı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. ...(Pejman Golabi)...Göğüs Hastalıkları Uzmanı. : Acıbadem Maslak hastanesi, Büyükdere Caddesi No:40 Maslak Sarıyer İstanbul

ÖZGEÇMİŞ. ...(Pejman Golabi)...Göğüs Hastalıkları Uzmanı. : Acıbadem Maslak hastanesi, Büyükdere Caddesi No:40 Maslak Sarıyer İstanbul ÖZGEÇMİŞ...(Pejman Golabi)......Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doğum Tarihi : 05.05.1974 Doğum Yeri İş Adresi : Tahran-İran : Acıbadem Maslak hastanesi, Büyükdere Caddesi No:40 Maslak Sarıyer İstanbul Telefon:

Detaylı

TÜRKİYE de BÖBREK TRANSPLANTASYONUNDA GÜNCEL DURUM

TÜRKİYE de BÖBREK TRANSPLANTASYONUNDA GÜNCEL DURUM TÜRKİYE de BÖBREK TRANSPLANTASYONUNDA GÜNCEL DURUM Dr. Aydın TÜRKMEN İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 17.04.15 Antalya TİGED Kongresi Yıllara Göre Yapılan Nakil Sayıları 2015 65 ruhsatlı merkez

Detaylı

Hipertansiyon yönetiminde yapılan hatalar Nurol Arık

Hipertansiyon yönetiminde yapılan hatalar Nurol Arık Hipertansiyon yönetiminde yapılan hatalar Nurol Arık HD Hemodiyalizde Hipertansiyon yönetiminde Tartışmalı noktalar Nurol Arık 1.Hangi kan basıncı değerleri hastayı temsil eder yada riski belirler? 2.Kan

Detaylı

CRUSH SENDROMU VE MARMARA DEPREMİ NİN ÖĞRETTİKLERİ

CRUSH SENDROMU VE MARMARA DEPREMİ NİN ÖĞRETTİKLERİ 372 KONU 56 CRUSH SENDROMU VE MARMARA DEPREMİ NİN ÖĞRETTİKLERİ Mehmet Şükrü SEVER Crush kelime anlamı olarak ezilme, sıkışma veya travmaya uğrama demektir. Crush hasarı sadece travmayı anlattığı halde,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm / Program Üniversite Yıl. Görev Ünvanı Görev Yeri Yıl. VKV Amerikan Hastanesi Eylül 1998 - Şubat, 2000

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm / Program Üniversite Yıl. Görev Ünvanı Görev Yeri Yıl. VKV Amerikan Hastanesi Eylül 1998 - Şubat, 2000 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Ülkü ÖZDEMİR 2. Doğum Yeri ve Tarihi : Giresun 18.11.1976 3. Unvanı : Öğretim Görevlisi 4. Öğrenim Durumu : Derece Bölüm / Program Üniversite Yıl Y. Lisans Sağlık Bilimleri Enstitüsü,

Detaylı

Türk Nefroloji Derneği. Merkezlerden Gelen Bilgilerin Analizi. Dönem 2003

Türk Nefroloji Derneği. Merkezlerden Gelen Bilgilerin Analizi. Dönem 2003 Türk Nefroloji Derneği Merkezlerden Gelen Bilgilerin Analizi Dönem 2003 13 Ağustos 2004 Omega CRO tarafından hazırlanmıştır. 1 İÇİNDEKİLER TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ İÇİNDEKİLER...2 KAYIT SİSTEMİNE FORM GÖNDEREN

Detaylı

ÇOCUKLARDA KRONİK BÖBREK HASTALIĞI Küçük yaş grubunda doğumda başlayabilen Kronik böbrek yetersizliği Son evre böbrek yetmezliği gelişimine neden olan

ÇOCUKLARDA KRONİK BÖBREK HASTALIĞI Küçük yaş grubunda doğumda başlayabilen Kronik böbrek yetersizliği Son evre böbrek yetmezliği gelişimine neden olan Türkiye Çocuklarda Kronik Böbrek Hastalığı Prevalansı Araştırması Chronic REnal Disease InChildren CREDIC Dr. Fatoş Yalçınkaya Çocuk Nefroloji Derneği ve Türk Nefroloji Derneği ortak projesi TÜBİTAK tarafından

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK NEFROLOJİ 9.ULUSAL ÇOCUK NEFROLOJİ KONGRESİ KASIM, 2016

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK NEFROLOJİ 9.ULUSAL ÇOCUK NEFROLOJİ KONGRESİ KASIM, 2016 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK NEFROLOJİ 9.ULUSAL ÇOCUK NEFROLOJİ KONGRESİ KASIM, 2016 PEDİATRİK RENAL TRANSPLANT HASTALARINDA POLYOMAVİRUS BK ENFEKSİYONU Begüm Avcı 1, Esra Baskın 1, Kaan Gülleroğlu 1,Özlem

Detaylı

DİYALİZ HASTALARINDA ENFEKSİYON. Dr. Alpay Azap Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

DİYALİZ HASTALARINDA ENFEKSİYON. Dr. Alpay Azap Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD DİYALİZ HASTALARINDA ENFEKSİYON ve BAĞIŞIKLAMA Dr. Alpay Azap Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Neden önemli? Mortalite Maliyet Yaşam kalitesi KBY hastalarında

Detaylı

Periton diyalizinde RRF korunması ve volüm-kan basıncı kontrolü dengesi. Ali İhsan Günal Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği

Periton diyalizinde RRF korunması ve volüm-kan basıncı kontrolü dengesi. Ali İhsan Günal Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği Periton diyalizinde RRF korunması ve volüm-kan basıncı kontrolü dengesi Ali İhsan Günal Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği ? REZİDÜEL RENAL FONKSİYON HİPERVOLEMİ PAHASINA DEVAM EDEN

Detaylı

HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİNDE HASTA SEÇİM KRİTERLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ DR. GÜLTEKİN GENÇTOY

HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİNDE HASTA SEÇİM KRİTERLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ DR. GÜLTEKİN GENÇTOY HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİNDE HASTA SEÇİM KRİTERLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ DR. GÜLTEKİN GENÇTOY BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ALANYA HASTANESİ Kronik böbrek hastalığı dünya çapında bir halk sağlığı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Mikrobiyoloji GATA Tıp Fakültesi 1998

ÖZGEÇMİŞ. Mikrobiyoloji GATA Tıp Fakültesi 1998 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Özcan ERDOĞAN 2. Doğum Tarihi : 18. 11. 1969 3. Unvanı : Öğretim Üyesi -Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hemşirelik GATA Hemşirelik Yüksekokulu

Detaylı

Hemodiyalizde hipertansiyon tedavisi Nurol Arık

Hemodiyalizde hipertansiyon tedavisi Nurol Arık Hemodiyalizde hipertansiyon tedavisi Nurol Arık SUNUM/özet ..hemodiyalizde hipertansiyon sıklıkla bir volüm hipertansiyonudur ..volüm sorununun giderilmesi sorunu önemli ölçüde çözer. klasik in-center

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Dr. Ant Uzay İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı. Telefon: GSM: 0536 512 30 22, İş: 0216 571 42 26 Fax:

ÖZGEÇMİŞ. Dr. Ant Uzay İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı. Telefon: GSM: 0536 512 30 22, İş: 0216 571 42 26 Fax: ÖZGEÇMİŞ Dr. Ant Uzay İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doğum Tarihi : 04.01.1975 Doğum Yeri İş Adresi : Razgırat, Bulgaristan : Acıbadem Kozyatağı hastanesi- Kadıköy, İstanbul Telefon: GSM: 0536 512

Detaylı

TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ 2011 YILI TÜRK BÖBREK KAYIT SİSTEMİ RAPORU DR. NURHAN SEYAHİ

TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ 2011 YILI TÜRK BÖBREK KAYIT SİSTEMİ RAPORU DR. NURHAN SEYAHİ TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ 2011 YILI TÜRK BÖBREK KAYIT SİSTEMİ RAPORU DR. NURHAN SEYAHİ TND BÖBREK KAYIT KURULU ADINA Yıllara göre yanıt oranı 100 94,1 96,2 94,4 97,7 93,2 96,6 99,4 99,4 99,5 90 80 70 77,5

Detaylı

Hemodiyaliz mi? Dr. Mehmet Özkahya Ege Üniversitesi Nefroloji B.D

Hemodiyaliz mi? Dr. Mehmet Özkahya Ege Üniversitesi Nefroloji B.D Hemodiyaliz mi? Dr. Mehmet Özkahya Ege Üniversitesi Nefroloji B.D Dünyada yaşanan nedir? ABD de hastaların % 6 sı PD Dünyada hastaların % 11 i PD Dünyada yüksek PD oranları gelişmekte olan ülkelerde United

Detaylı

SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER

SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER Siren SEZER, Şebnem KARAKAN, Nurhan ÖZDEMİR ACAR. Başkent Üniversitesi Nefroloji Bilim

Detaylı

Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği

Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği M E T I N S A R I K A Y A, F U N D A S A R I, J I N I G Ü N E Ş, M U S T A F A E R E N, A H M E T E D I P K O R K M A

Detaylı

Birincil IgA Nefropatisinde C4d Varlığının ve Yoğunluğunun Böbrek Hasarlanma Derecesi ve Sağkalımı ile Birlikteliği

Birincil IgA Nefropatisinde C4d Varlığının ve Yoğunluğunun Böbrek Hasarlanma Derecesi ve Sağkalımı ile Birlikteliği Birincil IgA Nefropatisinde C4d Varlığının ve Yoğunluğunun Böbrek Hasarlanma Derecesi ve Sağkalımı ile Birlikteliği 32. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi Dr. Cihan Heybeli

Detaylı

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler:

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler: ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : ADEM SEZEN Doğum Tarihi : 20 Kasım 1971 Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Karadeniz Teknik Üniversitesi Yükseklisans Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi Beykent Üniversitesi

Detaylı

TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ 2012 YILI TÜRK BÖBREK KAYIT SİSTEMİ RAPORU PROF. DR. NURHAN SEYAHİ

TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ 2012 YILI TÜRK BÖBREK KAYIT SİSTEMİ RAPORU PROF. DR. NURHAN SEYAHİ TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ 212 YILI TÜRK BÖBREK KAYIT SİSTEMİ RAPORU PROF. DR. NURHAN SEYAHİ TND BÖBREK KAYIT KURULU ADINA Yıllara Göre Yanıt Oranı 1 94,1 96,2 94,4 97,7 93,2 96,6 99,4 99,4 99,5 9 8 7 77,5

Detaylı

5.Akademik Unvanlar : Yardımcı Doçent : Sağlık Yüksek Okulu Hitit Üniversitesi 2007-2009 Hemşirelik Yüksekokulu Ufuk Üniversitesi 2009-2010

5.Akademik Unvanlar : Yardımcı Doçent : Sağlık Yüksek Okulu Hitit Üniversitesi 2007-2009 Hemşirelik Yüksekokulu Ufuk Üniversitesi 2009-2010 ÖZGEÇMİŞ 1.Adı Soyadı : Bahire ULUS 2.Doğum Tarihi : 13/03/1962 3.Unvanı : Öğretim Görevlisi Dr. 4.Öğrenim Durumu: Yüksek Lisans (Doktora) Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hemşirelik Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım

Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım Doç. Dr. Sedat YANTURALI Dokuz Eylul Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı İzmir sedat.yanturali@deu.edu.tr 1 Sunu Planı Hipertansiyona genel bakış

Detaylı

Özgün Araştırma/Original Investigation. Nurhan Seyahi. Kenan Ateş 2 Sinan Trabulus 1. doi: /tndt

Özgün Araştırma/Original Investigation. Nurhan Seyahi. Kenan Ateş 2 Sinan Trabulus 1. doi: /tndt doi: 10.5262/tndt.2015.1001.02 Özgün Araştırma/Original Investigation Türkiye de Renal Replasman Tedavilerinin Güncel Durumu: Türk Nefroloji Derneği Kayıt Sistemi 2014 Yılı Özet Raporu Current Status of

Detaylı

Başlık: Yanık Olgularında Enfeksiyon Gelişim Nedenleri ve Enfeksiyonların Önlenmesi Üzerine Yapılan Çalışmalar

Başlık: Yanık Olgularında Enfeksiyon Gelişim Nedenleri ve Enfeksiyonların Önlenmesi Üzerine Yapılan Çalışmalar Başlık: Yanık Olgularında Enfeksiyon Gelişim Nedenleri ve Enfeksiyonların Önlenmesi Üzerine Yapılan Çalışmalar Amaç : Bu derlemenin amacı, yanıklı olguların tedavisi surecinde gelişen enfeksiyonların tanımı,

Detaylı

Bir ARB Olarak Olmesartan. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Bir ARB Olarak Olmesartan. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Bir ARB Olarak Olmesartan Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı PatenT (Prevalence, awareness, treatment and control of hypertension

Detaylı

Diyabetik Nefropati Tanı ve Tedavide Güncelleme. Dr. Gültekin Süleymanlar Dr. Alper Sönmez

Diyabetik Nefropati Tanı ve Tedavide Güncelleme. Dr. Gültekin Süleymanlar Dr. Alper Sönmez Diyabetik Nefropati Tanı ve Tedavide Güncelleme Dr. Gültekin Süleymanlar Dr. Alper Sönmez Diyabetik Nefropati Tanısında Güncelleme Dr. Alper Sönmez GATA Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Kurum adı Görev Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Kurum adı Görev Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Özcan ERDOĞAN 2. Unvanı: Öğretim Üyesi -Yardımcı Doçent 3. Üniversite/ Fakülte/ Bölüm: Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü 4. Bölümü: Mikrobiyoloji

Detaylı

Dünyanın En Önemli Sağlık Sorunu: Kronik Hastalıklar. Dr. H. Erdal Akalın, FACP, FIDSA, FEFIM (h)

Dünyanın En Önemli Sağlık Sorunu: Kronik Hastalıklar. Dr. H. Erdal Akalın, FACP, FIDSA, FEFIM (h) Dünyanın En Önemli Sağlık Sorunu: Kronik Hastalıklar Dr. H. Erdal Akalın, FACP, FIDSA, FEFIM (h) Sağlık Sisteminde Karışıklığa Yol Açabilecek Gelişmeler Bekleniyor Sağlık harcamalarında kısıtlama (dünya

Detaylı

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerinde hemodiyalize giren hastaların ölüm oranlarının karşılaştırılması: Bir gözlemsel kohort çalışması

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerinde hemodiyalize giren hastaların ölüm oranlarının karşılaştırılması: Bir gözlemsel kohort çalışması Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerinde hemodiyalize giren hastaların ölüm oranlarının karşılaştırılması: Bir gözlemsel kohort çalışması Gülay Aşcı, Daniele Marcelli, Aygül Çeltik, Aileen Grassmann,

Detaylı

Böbrek transplantasyonu hastalarının retrospektif analizi Retrospective analysis of kidney transplanted patients

Böbrek transplantasyonu hastalarının retrospektif analizi Retrospective analysis of kidney transplanted patients Dicle Tıp Dergisi, 2009 Cilt: 36, Sayı: 2, (75-79) ARAŞTIRMA YAZISI / ORIGINAL ARTICLE Böbrek transplantasyonu hastalarının retrospektif analizi Retrospective analysis of kidney transplanted patients Tamer

Detaylı

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİ İĞİ

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİ İĞİ KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİ Dr. Mürvet M YILMAZ ŞİŞLİ ETFAL HASTANESİ NEFROLOJİ KLİNİĞİ İĞİ Kronik Böbrek Yetmezliği KBY, glomerüler ler filtrasyon değerinde erinde azalmanın

Detaylı

hükümet tabibi olarak görev yaptıktan sonra, 1988 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi nde başladığım

hükümet tabibi olarak görev yaptıktan sonra, 1988 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi nde başladığım 1961 yılında Malatya da doğdum. İlk-orta ve lise öğrenimimi Malatya da tamamladım.1978 yılında girdiğim Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1984 yılında bitirdim. 1984-1987 yılları arasında Çanakkale ve

Detaylı

TRANSPLANTASYONA HAZIRLIK

TRANSPLANTASYONA HAZIRLIK TRANSPLANTASYONA HAZIRLIK Dr. Aydın TÜRKMEN Ġstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 01.04.2011 Antalya TND Kış Okulu Yüzde Ġstanbul Tıp Fakültesi Transplantasyon Serisi* Hasta Sağkalım Süreleri 120

Detaylı

DİYALİZ: GENEL BİLGİLER

DİYALİZ: GENEL BİLGİLER 15 KONU 2 DİYALİZ: GENEL BİLGİLER Tekin AKPOLAT, Cengiz UTAŞ Diyaliz tedavisi hemodiyaliz ve periton diyalizi olmak üzere iki şekilde uygulanır. Bu bölümde diyaliz tedavisinin tanım ve tarihçesi, fizyolojik

Detaylı

TND Ulusal Kayıt Bilgilerine Göre. USRDS, DOPPS Verileri ile Karşılaştırılması. Prof Dr Gültekin Süleymanlar TND Başkanı

TND Ulusal Kayıt Bilgilerine Göre. USRDS, DOPPS Verileri ile Karşılaştırılması. Prof Dr Gültekin Süleymanlar TND Başkanı TND Ulusal Kayıt Bilgilerine Göre Diyaliz Kalite Göstergeleri ve USRDS, DOPPS Verileri ile Karşılaştırılması Prof Dr Gültekin Süleymanlar TND Başkanı DOPPS The Dialysis Outcomes and Practice Patterns Study

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ 1. KİŞİSEL BİLGİLERİ Adı Soyadı : Bahar (VARDAR) İNKAYA Doğum Yeri ve Tarihi : Salihli/MANİSA, 16.03.1980 Ünvanı : Öğretim Görevlisi Adres : Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık

Detaylı

Diyaliz Hastalarında Hipertansiyonun Ultrafiltrasyon ile Tedavisi Prof. Dr. Fehmi Akçiçek

Diyaliz Hastalarında Hipertansiyonun Ultrafiltrasyon ile Tedavisi Prof. Dr. Fehmi Akçiçek Diyaliz Hastalarında Hipertansiyonun Ultrafiltrasyon ile Tedavisi Prof. Dr. Fehmi Akçiçek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Bornova 35100, Izmir ÖLÜM /100 DİYALİZ HASTA YILI MI Kardiyak Diger KV KKY Sepsis

Detaylı

Diyaliz Hastalarında Antihipertansif İlaç Seçimi ve Pratik Öneriler

Diyaliz Hastalarında Antihipertansif İlaç Seçimi ve Pratik Öneriler Diyaliz Hastalarında Antihipertansif İlaç Seçimi ve Pratik Öneriler Doç. Dr. Sabahat Alışır Ecder Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı KDIGO önerilerine

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi GATA 1989 Y. Lisans Tıp Fakültesi GATA 1989 Doktora Fizyoloji Hacettepe Üniversitesi 1997

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi GATA 1989 Y. Lisans Tıp Fakültesi GATA 1989 Doktora Fizyoloji Hacettepe Üniversitesi 1997 1. Adı Soyadı: Ahmet TOMUR 2. Doğum Tarihi: 1967 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi GATA 1989 Y. Lisans Tıp Fakültesi GATA 1989 Doktora

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

Türkiye'de yaşayan 345 Suriyeli Göçmenin Hemodiyaliz Deneyimi: Türk Hemodiyaliz Hastaları ile Karşılaştırılmalı Veri Tabanı Çalışması

Türkiye'de yaşayan 345 Suriyeli Göçmenin Hemodiyaliz Deneyimi: Türk Hemodiyaliz Hastaları ile Karşılaştırılmalı Veri Tabanı Çalışması Türkiye'de yaşayan 345 Suriyeli Göçmenin Hemodiyaliz Deneyimi: Türk Hemodiyaliz Hastaları ile Karşılaştırılmalı Veri Tabanı Çalışması Meltem Gürsu 1, Mustafa Arıcı 2, Kenan Ateş 3, Rümeyza Kazancıoğlu

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Sevil KUŞKU KIYAK 2. Doğum Tarihi: 28/10/1980 3. Unvanı: Acil Tıp Uzmanı 4. Öğrenim Durumu:

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Sevil KUŞKU KIYAK 2. Doğum Tarihi: 28/10/1980 3. Unvanı: Acil Tıp Uzmanı 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Sevil KUŞKU KIYAK 2. Doğum Tarihi: 28/10/1980 3. Unvanı: Acil Tıp Uzmanı 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi Yeditepe Üniversitesi 2000 2006 Y. Lisans

Detaylı

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ Emre Tutal 1, Bahar Gürlek Demirci 1, Siren Sezer 1, Saliha Uyanık 2, Özlem Özdemir 3, Turan Çolak

Detaylı

Akut ve Kronik Böbrek Yetmezliğinde Mortalite Nedenleri

Akut ve Kronik Böbrek Yetmezliğinde Mortalite Nedenleri Klinik Araştırma www.firattipdergisi.com Akut ve Kronik Böbrek Yetmezliğinde Mortalite Nedenleri Ferdi Seyyid TAŞ 1, Kuddusi CENGİZ 2, Emre ERDEM a2, Ahmet KARATAŞ 2, Coşkun KAYA 2 1 Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

Özgün Araştırma/Original Investigation. Nurhan Seyahi. Kenan Ateş 2. doi: /tndt

Özgün Araştırma/Original Investigation. Nurhan Seyahi. Kenan Ateş 2. doi: /tndt doi: 10.5262/tndt.2016.1002.02 Özgün Araştırma/Original Investigation Türkiye de Renal Replasman Tedavilerinin Güncel Durumu: Türk Nefroloji Derneği Kayıt Sistemi 2014 Yılı Özet Raporu Current Status of

Detaylı

Derleme/Review. Gültekin Süleymanlar 1. Nurhan Seyahİ. Mehmet Rıza Altıparmak 2 Kamil Serdengeçtİ 2. doi: /tndt

Derleme/Review. Gültekin Süleymanlar 1. Nurhan Seyahİ. Mehmet Rıza Altıparmak 2 Kamil Serdengeçtİ 2. doi: /tndt doi: 10.5262/tndt.2011.1001.01 Derleme/Review Türkiye de Renal Replasman Tedavilerinin Güncel Durumu: Current Status of Renal Replacement Therapy in Turkey: A Summary of Turkish Society of Nephrology 2009

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi

HEMODİYALİZ HASTASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi HEMODİYALİZ HASTASININ TRANSPLANTASYON AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ DrSevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli klibirimii i Türkiye 2011 yılı Ulusal Hemodiyaliz, Transplantasyon ve Nefroloji

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN 08.15-09.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 09.15-10.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 10.15-11.00 Kardiyovasküler sistem semiyolojisi M.YEKSAN 11.15-12.00

Detaylı

SÜT ÇOCUKLARINDA UZUN SÜRELİ PERİTON DİYALİZİNİN SONUÇLARI

SÜT ÇOCUKLARINDA UZUN SÜRELİ PERİTON DİYALİZİNİN SONUÇLARI SÜT ÇOCUKLARINDA UZUN SÜRELİ PERİTON DİYALİZİNİN SONUÇLARI Gülseren PEHLİVAN, Nur CANPOLAT, Şennur ERKUT, Ayşe KESER, Salim ÇALIŞKAN, Lale SEVER İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

BÖBREK NAKLİ SONRASI HİPERÜRİSEMİ GELİŞİMİ İLE İLİŞKİLİ RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Dr. Şahin EYÜPOĞLU

BÖBREK NAKLİ SONRASI HİPERÜRİSEMİ GELİŞİMİ İLE İLİŞKİLİ RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Dr. Şahin EYÜPOĞLU BÖBREK NAKLİ SONRASI HİPERÜRİSEMİ GELİŞİMİ İLE İLİŞKİLİ RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI Dr. Şahin EYÜPOĞLU Giriş Hiperürisemi, böbrek nakli sonrası yaygın olarak karşılaşılan bir komplikasyondur. Hiperürisemi

Detaylı

TRANSPLANTASYONA GİDECEK DİYALİZ HASTASI- Diyaliz Hekiminin Görev ve Sorumlulukları. Dr. Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Birimi

TRANSPLANTASYONA GİDECEK DİYALİZ HASTASI- Diyaliz Hekiminin Görev ve Sorumlulukları. Dr. Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Birimi TRANSPLANTASYONA GİDECEK DİYALİZ HASTASI- Diyaliz Hekiminin Görev ve Sorumlulukları Dr. Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Birimi DİYALİZ VE TRANSPLANTASYONDA ÖLÜM ORANLARI SDBY Tedavisinde

Detaylı

OBEZ VE OBEZ OLMAYAN HİPERTANSİF ÇOCUKLAR VE ADÖLESANLARDA ABPM PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

OBEZ VE OBEZ OLMAYAN HİPERTANSİF ÇOCUKLAR VE ADÖLESANLARDA ABPM PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI OBEZ VE OBEZ OLMAYAN HİPERTANSİF ÇOCUKLAR VE ADÖLESANLARDA ABPM PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Belde Kasap Demir, Eren Soyaltın, Caner Alparslan, Ender Can, Fatma Mutlubaş, Demet Alaygut, Önder Yavaşcan

Detaylı

PERİTON DİYALİZİ NEDEN ÖNEMLİDİR? Hemş.Nalan ÖNCÜ Balıkesir Atatürk Şehir Hast. P.D ÜNİTESİ

PERİTON DİYALİZİ NEDEN ÖNEMLİDİR? Hemş.Nalan ÖNCÜ Balıkesir Atatürk Şehir Hast. P.D ÜNİTESİ PERİTON DİYALİZİ NEDEN ÖNEMLİDİR? Hemş.Nalan ÖNCÜ Balıkesir Atatürk Şehir Hast. P.D ÜNİTESİ Kronik böbrek hastalığı Böbrek işinde ilerleyici azalma GFR ve/veya albüminüri En ileri evresi SDBY dir TÜRKİYE

Detaylı

ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ

ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ ÇOCUK NEFROLOJİ UZMANLIK ÖĞRENCİ KARNESİ 2 KİMLİK BİLGİLERİ Adı, Soyadı:..... Doğum Yeri ve Tarihi:.... TUS (Çocuk Sağlığı ve Hast) Puanı :... Çocuk Sağlığı ve Hastlıkları t Uzmanlık

Detaylı

TRANSPLANTASYON- KRONİK REJEKSİYON. Dr Sevgi Şahin Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Nefroloji B.D.

TRANSPLANTASYON- KRONİK REJEKSİYON. Dr Sevgi Şahin Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Nefroloji B.D. TRANSPLANTASYON- KRONİK REJEKSİYON Dr Sevgi Şahin Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Nefroloji B.D. KRONİK REJEKSİYON SÜRECİ Diyalize dönüş Rejekte transplantlı diyaliz hastalarında morbidite

Detaylı

Türkiye de Renal Replasman Tedavilerinin Güncel Durumu: Türk. Nefroloji Derneği Kayıt Sistemi 2009 Yılı Özet Raporu

Türkiye de Renal Replasman Tedavilerinin Güncel Durumu: Türk. Nefroloji Derneği Kayıt Sistemi 2009 Yılı Özet Raporu Türkiye de Renal Replasman Tedavilerinin Güncel Durumu: Türk Nefroloji Derneği Kayıt Sistemi 2009 Yılı Özet Raporu Gültekin Süleymanlar 1, Nurhan Seyahi 2, Mehmet Rıza Altıparmak 2, Kamil Serdengeçti 2

Detaylı

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ LALE AKKAYA Periton Diyaliz Hemşiresi CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ 25. ULUSAL BÖBREK HASTALIKLARI DİYALİZ VE TRANSPLANTASYON HEMŞİRELİĞİ

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI. 2.GÜN 08.15-09.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK

İÇ HASTALIKLARI. 2.GÜN 08.15-09.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 1.GÜN 08.15-09.00 Genel muayene semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Genel muayene semiyolojisi N.Y. SELÇUK 2.GÜN 08.15-09.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Üriner sistem semiyolojisi

Detaylı

HEMODİYALİZDE ULTRAFİLTRASYON VE OPTİMİZASYONU. Nurol Arık

HEMODİYALİZDE ULTRAFİLTRASYON VE OPTİMİZASYONU. Nurol Arık HEMODİYALİZDE ULTRAFİLTRASYON VE OPTİMİZASYONU Nurol Arık Diyaliz yeterliliği = üre kinetikleri HEMODİYALİZ HASTASINDA VOLÜM YÖNETİMİ DİYALİZAT SODYUMUNUN DÜZENLENMESİ ULTRAFİLTRASYON TUZ KISITLAMASI VOLÜM

Detaylı

4. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Üniversitesi Psikiyatri Hemşireliği Anabilim

4. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Üniversitesi Psikiyatri Hemşireliği Anabilim ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Gül (Oban) Dikeç 2. Doğum Tarihi : 08.02.1986 3. Akademik Unvanı : Yardımcı Doçent Doktor 4. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Hemşirelik Yüksek Okulu Koç Üniversitesi

Detaylı

Dr. Mehmet Özkahya E.Ü.T.F Nefroloji B.D

Dr. Mehmet Özkahya E.Ü.T.F Nefroloji B.D Dr. Mehmet Özkahya E.Ü.T.F Nefroloji B.D HD sırasında yaşanan hipotansiyon daha dikkat çekicidir, Beklenti, yapılan UF nedeniyle KB düşüşü olduğundan, sanki inanılmaz!! HD sırasında oluşacak KB aratışı

Detaylı

HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI NA GİRİŞ KOŞULLARI : Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık veya Hemşirelik Yüksekokulları, Hemşirelik, Sağlık Memurluğu ve Ebelik Programları mezunu

Detaylı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği HEPATİT VEYA KARACİĞER TRANSPLANTASYONU SONRASI APLASTİK ANEMİ: KLİNİK ÖZELLİKLER VE TEDAVİ SONUÇLARI Özlem Tüfekçi 1, Hamiyet Hekimci Özdemir 2, Barış Malbora 3, Namık Yaşar Özbek 4, Neşe Yaralı 4, Arzu

Detaylı

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER HASTALIK GELİŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER HASTALIK GELİŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER HASTALIK GELİŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Erol Demir¹, Sevgi Saçlı¹,Ümmü Korkmaz², Ozan Yeğit², Yaşar Çalışkan¹, Halil Yazıcı¹, Aydın Türkmen¹, Mehmet Şükrü

Detaylı

ASKERLİK YAPMAYA ENGEL NEFROLOJİK BOZUKLUKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

ASKERLİK YAPMAYA ENGEL NEFROLOJİK BOZUKLUKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi/Office Journal of the Turkish Nephrology, Association 1999;1:14-18 ASKERLİK YAPMAYA ENGEL NEFROLOJİK BOZUKLUKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ THE EVALUATION OF

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI. Dahili Nörolojik semiyoloji ve endokrinolojik hastaya yaklaşım-tiroid muayenesi

İÇ HASTALIKLARI. Dahili Nörolojik semiyoloji ve endokrinolojik hastaya yaklaşım-tiroid muayenesi 1.GÜN 2.GÜN 4.GÜN 5.GÜN 6.GÜN 7.GÜN 8.GÜN Lökomotor sistem semiyolojisi Lökomotor sistem semiyolojisi Üriner sistem semiyolojisi Üriner sistem semiyolojisi Solunum sistemi semiyolojisi Solunum sistemi

Detaylı

Diyaliz Hastalarında Yaşam Kalitesi Belirleme Ve İyileştirme Stratejisi

Diyaliz Hastalarında Yaşam Kalitesi Belirleme Ve İyileştirme Stratejisi Diyaliz Hastalarında Yaşam Kalitesi Belirleme Ve İyileştirme Stratejisi Dr. Kübra Kaynar Öğrenim Hedefleri Yaşam kalitesini tanımlar Sağlık ilişkili yaşam kalitesi açıklar Diyaliz ilişkili yaşam kalitesinin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Doktora Tez Başlığı: Hemşirelerin verimliliğe ilişkin tutumları ve bir ölçek geliştirme çalışması

ÖZGEÇMİŞ. Doktora Tez Başlığı: Hemşirelerin verimliliğe ilişkin tutumları ve bir ölçek geliştirme çalışması ÖZGEÇMİŞ 1. Adı-Soyadı: NİLGÜN GÖKTEPE 2. Doğum Tarihi: 30.03.1977 3. Unvanı: Öğretim Görevlisi 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hemşirelik İstanbul Üniversitesi 1998 Yüksek

Detaylı

Dünyada ve Türkiyede Hepatit B ve Hepatit C Epidemiyolojisi. Dr Meral Sönmezoğlu Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Dünyada ve Türkiyede Hepatit B ve Hepatit C Epidemiyolojisi. Dr Meral Sönmezoğlu Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Dünyada ve Türkiyede Hepatit B ve Hepatit C Epidemiyolojisi Dr Meral Sönmezoğlu Yeditepe Üniversitesi Hastanesi EKMUD İstanbul Günleri 1 Mart 2016 Kronik hepatit B ve C Kronik hepatit B ve C dünyada önemli

Detaylı

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Halil Yazıcı 1, Abdullah Özkök 1, Yaşar Çalışkan 1, Ayşegül Telci 2, Alaattin Yıldız 1 ¹İstanbul

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. I- Kişisel Bilgiler. II-Yabancı Dil. III-Eğitim: Doğum yeri ve tarihi : Ankara, 7 Şubat 1961. : Medical Park Bahçelievler Hastanesi

ÖZGEÇMİŞ. I- Kişisel Bilgiler. II-Yabancı Dil. III-Eğitim: Doğum yeri ve tarihi : Ankara, 7 Şubat 1961. : Medical Park Bahçelievler Hastanesi ÖZGEÇMİŞ I- Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Gülgün Dilek Arman Doğum yeri ve tarihi : Ankara, 7 Şubat 1961 Medeni hali Görevi : Evli, bir çocuklu : Medical Park Bahçelievler Hastanesi Klinik Bakteriyoloji

Detaylı

İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları. Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı

İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları. Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Glukoz Dengesi ve SDBH GFH 20 ml/dk nın altına indiğinde glukoz kontrolünde düzensizlikler baş göstermektedir.

Detaylı

PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ

PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ Sami Uzun 1, Serhat Karadag 1, Meltem Gursu 1, Metin Yegen 2, İdris Kurtulus 3, Zeki Aydin 4, Ahmet

Detaylı

PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA KORONER AKIM REZERVİ VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIK İLİŞKİSİ

PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA KORONER AKIM REZERVİ VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIK İLİŞKİSİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA KORONER AKIM REZERVİ VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIK İLİŞKİSİ Yaşar Çalışkan 1, Halil Yazıcı 1, Tülin Akagün 1, Nadir Alpay 1, Hüseyin Oflaz 2, Tevfik Ecder 1, Semra Bozfakıoglu

Detaylı

Diyaliz tedavisinde ilk seçenek: Periton diyalizi. Neslihan SEYREK, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD

Diyaliz tedavisinde ilk seçenek: Periton diyalizi. Neslihan SEYREK, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD Diyaliz tedavisinde ilk seçenek: Periton diyalizi Neslihan SEYREK, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD KBY PREVALANSI Dünyada SDBY Prevalans ve Prevalans İnsidansı İnsidans USRDS 2009 Önümüzdeki

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Kandida Enfeksiyonları ve Mortaliteyi Etkileyen Risk Faktörleri

Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Kandida Enfeksiyonları ve Mortaliteyi Etkileyen Risk Faktörleri Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Kandida Enfeksiyonları ve Mortaliteyi Etkileyen Risk Faktörleri Emel AZAK, Esra Ulukaya, Ayşe WILLKE Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik

Detaylı

Dr. Aslıhan DEMİREL. Doğum Tarihi : 05 / 07 / 1976 Doğum Yeri : Bursa

Dr. Aslıhan DEMİREL. Doğum Tarihi : 05 / 07 / 1976 Doğum Yeri : Bursa Dr. Aslıhan DEMİREL Adres : Günal Sok. Gülevler Sitesi 8/18 Acıbadem/İSTANBUL Kişisel bilgi Medeni durum : Evli Milliyet : T.C Doğum Tarihi : 05 / 07 / 1976 Doğum Yeri : Bursa Eğitim 2002-2007 İ.Ü. Cerrahpaşa

Detaylı

Böbrek Nakli Yapılan Çocuklarda Bağışıklanma Durumunun ve Aşı Yanıtlarının Değerlendirilmesi

Böbrek Nakli Yapılan Çocuklarda Bağışıklanma Durumunun ve Aşı Yanıtlarının Değerlendirilmesi Böbrek Nakli Yapılan Çocuklarda Bağışıklanma Durumunun ve Aşı Yanıtlarının Değerlendirilmesi Elif Çomak 1 Çağla Serpil Doğan 2 Arife Uslu Gökçeoğlu 3 Sevtap Velipaşaoğlu 4, Mustafa Koyun 5 Sema Akman 5

Detaylı

VAKALAR ĠLE RENAL OSTEODĠSTROFĠ PRATĠĞĠ. Dr Siren Sezer

VAKALAR ĠLE RENAL OSTEODĠSTROFĠ PRATĠĞĠ. Dr Siren Sezer VAKALAR ĠLE RENAL OSTEODĠSTROFĠ PRATĠĞĠ Dr Siren Sezer 0 Renal Osteodistrofi tedavisi Fosfor bağlayıcılar VDRA Kalsimimetikler 1 CaR keşfi Pankreas: hücreleri Tiroid C hücreleri: Kalsitonin Jukxtaglomerüler

Detaylı

AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ

AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ Böbrek Yetmezliği; ABY; Acute Renal Failure; ARF; Böbrek fonksiyonlarının aniden durmasıdır. Böbrekler vücudumuzdaki atık maddeleri kandan süzerek atan ve sıvı dengesini sağlayan

Detaylı

İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ UZMANLIK ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İÇ HASTALIKLARI KLİNİK ROTASYON HEDEFLERİ 1. İç Hastalıkları Kliniği

İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ UZMANLIK ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İÇ HASTALIKLARI KLİNİK ROTASYON HEDEFLERİ 1. İç Hastalıkları Kliniği İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ UZMANLIK ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İÇ HASTALIKLARI KLİNİK ROTASYON HEDEFLERİ 1. İç Hastalıkları Kliniği rotasyonu süresince İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik

Detaylı

RUTİN KONTROLLERDE HEMŞİRENİN ROLÜ. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ Ferda Demirkale /KIBRIS

RUTİN KONTROLLERDE HEMŞİRENİN ROLÜ. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ Ferda Demirkale /KIBRIS RUTİN KONTROLLERDE HEMŞİRENİN ROLÜ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ Ferda Demirkale 16.05.2015/KIBRIS YÖNETMELİKTE GEÇEN PERİTON DİYALİZ HEMŞİRESİ; Periton Diyaliz Hemşiresi

Detaylı

Periton Diyalizinin DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI. Dr. Semra Bozfakıoğlu

Periton Diyalizinin DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI. Dr. Semra Bozfakıoğlu Periton Diyalizinin DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI Dr. Semra Bozfakıoğlu PD nin Tarihçesi 1923 Ganter (Univ. of Wurzburg) 1924 ABD ve Almanya İntermittent PD 1976 Popovich ve ark. İlk CAPD deneyimleri 1978 Oreopoulos

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm / Program Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm / Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Oğuz Moldibi 2. Doğum Tarihi : 10.11.1960 3. Unvanı : Yardımcı Doçent Doktor 4. Öğrenim Durumu : Derece Bölüm / Program Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ Dr. Lale Sever Intradiyalitik Komplikasyonlar Sık Kalıcı morbidite Mortalite Hemodiyaliz Komplike bir işlem! Venöz basınç monitörü Hava detektörü

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. RAHŞAN ÇAM

Yrd.Doç.Dr. RAHŞAN ÇAM Yrd.Doç.Dr. RAHŞAN ÇAM Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik 1994-1998 Lisans İstanbul Üniversitesi Bölümü

Detaylı

Kronik Hepatit B li Hastalarda Oral Antiviral Tedavilerin Değerlendirilmesi

Kronik Hepatit B li Hastalarda Oral Antiviral Tedavilerin Değerlendirilmesi Kronik Hepatit B li Hastalarda Oral Antiviral Tedavilerin Değerlendirilmesi Özer Yıldırım D¹, Mıstık R², Kazak E², Ağca H³, Heper Y², Yılmaz E², Akalın H² 1 Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Enfeksiyon

Detaylı

Derece Alan Üniversite Lisans Tıp Fakültesi Ankara Üniversitesi Y.Lisans İç Hastalıkları Ankara Üniversitesi Doktora Nefroloji Ankara Üniversitesi

Derece Alan Üniversite Lisans Tıp Fakültesi Ankara Üniversitesi Y.Lisans İç Hastalıkları Ankara Üniversitesi Doktora Nefroloji Ankara Üniversitesi * ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Ayla SAN 2. Doğum Tarihi: 10.04.1943 3. Unvanı: Prof. Dr. / İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Lisans Tıp Fakültesi Ankara Üniversitesi

Detaylı

YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ?

YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ? YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ? Prof. Dr. Tekin AKPOLAT İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Uzmanı Liv Hospital-İSTANBUL 20 Ekim 2017 Plan Genel bilgiler Tarihçe Yaşa göre hedef kan

Detaylı