Aspir Yağı ile Kilo Vermenin Tam Zamanı!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Aspir Yağı ile Kilo Vermenin Tam Zamanı!"

Transkript

1

2 Vita-season

3 Aspir Yağı ile Kilo Vermenin Tam Zamanı! Zade Vital Soğuk Pres Aspir Yağı, dahilen kullanımda vücuttaki yağ dengesini düzenleyerek kilo vermeye, haricen kullanımda ise selülit tedavisine yardımcı olabiliyor. Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ulvi Zeybek; esansiyel doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içeren aspir yağının, hipolipidemik yani yağ seviyesini azaltıcı etkisi olabileceğini belirtiyor. İçeriğindeki CLA (Conjugated Linoleic Acid / Konjuge Linoleik Asit) ile vücutta yağ depolanmasını azaltmaya yardımcı olduğu için günümüzde diyet ve egzersiz programlarına aspir yağının eklenebileceğini anlatan Prof. Dr. Ulvi Zeybek; Aspir Yağı; dahilen kullanımda metabolizmayı hızlandırarak, yağ / kas dengesini düzenlemeye ve bu özelliklerinden dolayı kilo vermeye, ayrıca haricen kullanımda ise selülit tedavisine yardımcı olabilir diyor. Zade Vital Aspir Yağı yumuşak kapsülü yetişkinler günde 2-4 kapsüle kadar kullanabiliyor. Haricen kullanımında ise aspir yağı ince bir tabaka halinde selülitli bölgeye uygulanabiliyor ve ardından dairesel hareketlerle cilde masaj yapılabiliyor.

4

5 Vita-pharmacy

6 Eczanede 2015 Trendleri 2015 yılında eczanelerin gelişiminde katkısı olabilecek 5 trend şu şekilde özetlenebilir: 1. Doğal ürünler daha ön planda olacak Her geçen gün daha fazla doğal ürün eczanelerde yerini alıyor yılında daha fazla doğal vitamin, sağlık destek ürünü ve güzellik ürünü ile eczanedeki ürünleri çeşitlendirebilirsiniz yılında IRI Pazar Araştırma Şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 15 i gelecek 12 ay içinde daha fazla doğal ürün kullanacaklarını ifade etmektedirler. Eğer eczanede bu trende ayak uydurursanız siz de daha fazla kazanabilirsiniz. 2. İlaç kullanımında danışmanlık artacak Hastaların hekim yanında geçirdikleri zamanın az olması ve reçetesiz ilaç kullanımlarının artmasıyla birlikte gerek reçeteli gerekse reçetesiz ilaçların kullanılması konusunda bilgilendirme ve ilaca uyum konularında danışmanlık eczanenin yükselen trendlerinden. 3. Kategori yönetiminin önemi fazlalaşacak Eczanelerde artık kategori yönetimi dönemi. Hem eczane alanının daha etkin yönetilmesi hem de danışana daha etkin hizmet verilmesi anlamında çok önemli trendleri içerisinde gelişecek kategoriler var, örneğin ayak sağlığı, ağız diş sağlığı. Her eczane kendi danışan profiline göre kategorilerini belirleyebilir. 4. Veri toplama daha değerli hale gelecek Danışanları tanımak için veri toplama çok değerli bir yöntem. Danışan sadakati sağlamak ve takip edebilmek için farklı yöntemlerle veriler toplanması 2015 in trendlerinden. 5. Hasta takibi eczaneyi farklılaştıracak Diyabet, hipertansiyon ve osteoporoz gibi kronik hastalıklar özellikle hastaların ilaca uyumunun ve yaşam stili değişikliklerinin takip edilmesini gerektiriyor. Bu yüzden eczane için çok önemli fonksiyonlardan bir tanesi. Diğer taraftan da yine eczanede hasta takibi açısından önemli durumlar kilo kontrolü, sigara bırakma ve gebelik. Bu gibi durumlarda hastaların yakından takip edilmesi hasta sadakatini güçlendiren bir etmen. Beril Koparal Ayanoğlu, MSc, MBA Kaynak:

7

8 Vita-news

9 Zade Vital den «Fark Yaratacak Çalışmalar» Zade Vital, Cosmeceuticals Patlatılabilen Yumuşak Kapsül Serisi Pazarda Zade Vital Sarı Kantaron Yağı, Çörek Otu Yağı, Nar Çekirdeği Yağı, Üzüm Çekirdeği Yağı, Susam Yağı, Defne Tohumu Yağı, Hindistan Cevizi Yağı, Kayısı Çekirdeği Yağı, Badem Yağı ve Natürel Sızma Zeytinyağı ürünlerini patlatılabilen yumuşak kapsül formunda da eczanelere sundu. 25 kapsüllük cam şişelerden oluşan Cosmeceuticals Serisi günün her anı kolay bir şekilde kullanım fırsatı sunuyor. Zade Vital Vitalog Toplantıları Vitalog Toplantılarımız kapsamında 5 Haziran tarihinde Trabzon daki eczacılarımız ile buluştuk Genel Müdürümüz Beril Koparal Ayanoğlu nun Eczanede Çapraz Satış konulu sunumuyla gerçekleştirilen eğitim toplantısı yoğun ilgi gördü. 6 Haziran tarihinde Karabük teki eczacılarımız ile buluştuk Toplantıda emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. TOPLANTILARI

10

11 Vita-fito

12 Aspir (Carthamus tinctorius) Bitkisi Carthamus tinctorius L., ülkemizde halk arasında aspir, boyacı aspiri, kır safranı veya yalancı safran, İngilizce de ise safflower adıyla bilinen Asteraceae familyasından bir bitkidir. C. tinctorius, boyu 1 metreye kadar uzayabilen, beyaz, sarı, turuncu veya kırmızı tonlarında çiçek açan, anavatanı Arabistan olmasına rağmen, Türkiye Florası nda da doğal olarak yetişmektedir (İlkdoğan, 2012). Aspir bitkisinin, aslında Güney Asya kökenli olduğu, ilk olarak Güney Asya nın yanı sıra, Ortadoğu da ve Akdeniz ülkelerinde ekildiği bilinmekte ve tüm dünyaya buradan yayılmış olabileceği de kabul edilmektedir (Babaoğlu, 2006). Hatta, milattan önce ekildiği bilinen ve yaklaşık 3500 yıl önce Mısır da ekilmesi nedeniyle, bu bitkinin buradan yayıldığı da bir başka teoridir. Safran çiçeği ile benzerliğinden dolayı, morfolojik olarak karıştırılabilmekte, tağşiş edilmekte ve bu sebeple yalancı safran olarak da adlandırılmaktadır. Tek yıllık ve dikenli/dikensiz formlara sahip bir bitki olup, tohumlarında yüksek oranda (%35-40) sabit yağ taşıması nedeniyle, yağlı tohum bitkisi olarak kabul edilmektedir. Dikenli formları, dikensiz formuna göre daha yüksek yağ verimine sahip olan aspir yağının, yemeklik yağ veya biyodizel olarak kullanımı da mevcuttur. (İlkdoğan, 2012) (Resim 1). Fotoğraf 1: C. tinctorius un dikenli (solda) ve dikensiz (sağda) formu Devamı için lütfen tıklayınız.

13 Aspir bitkisinin, Eskişehir, Burdur, Isparta gibi illerimizde yüksek oranda ekimi yapılmaktadır. Tohumlarındaki zengin esansiyel yağ asitleri içeriği ve sağlığı koruyucu etkileri nedeniyle aspir yağı son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Aspir yağı iki çeşit olup; birisinde linoleik (Omega-6) asit oranı, diğerinde ise oleik (Omega-9) asit oranı yüksektir (Johnson & Jimmerson, 2003). C. tinctorius un gen merkezlerinden birisi olarak kabul edilen ülkemizde (Gilbert, 2008) üç aspir çeşidi bulunmaktadır. Bunlar Yenice, Dinçer ve Remzibey çeşitleri olarak bilinmekte olup, Yenice ve Dinçer çeşitleri dikensiz, Remzibey çeşiti ise dikenli tiptedir (Babaoğlu, 2007, Akınerdem & Öztürk, 2008). Aspir (Carthamus tinctorius) yağının fitokimyasal içeriği Carthamus tinctorius tohum yağının esansiyel yağ asitleri, özellikle linoleik asit (LA) (cis-9, cis-12-oktadekadienoik asit) açısından zengin olduğunu gösteren pek çok çalışma mevcuttur. Birçok gıdada sınırlı miktarlarda bulunmakla birlikte, CLA insan vücudunda sentezlenememektedir (Fritsche et al.,1999). Aspir yağı, konjuge linoleik asit (conjugated linoleic acid, CLA) açısından en zengin bitkisel kaynaklardan biri olup, hatta en zengini olarak da nitelendirilebilir. CLA, bir omega-6 esansiyel yağ asidi olan LA in konjuge çift bağlarla geometrik ve pozisyonel izomerlerini kapsayan önemli bir yağ asididir (Kurban & Mehmetoğlu, 2006) (Şekil 1). O HO CLA isomer cis-9, trans-11 (c9t11) O HO CLA isomer trans-10, cis-12 (t10c12) Şekil 1: CLA nın cis ve trans izomerleri Aspir (Carthamus tinctorius) yağının farmakolojik etkileri Konjuge Linoleik Asit (CLA) nın Sağlığa Faydalı Etkileri: 1. Vücut yağ miktarını azaltır. 2. Diabetes Mellitus (DM) ta artmış insülin direncini azaltır. 3. İmmüniteyi güçlendirir. 4. İnflamasyonu azaltıcı etkisi vardır. 5. Kan lipidlerini düşürücü etkisi vardır. 6. Antiaterosklerotik etki gösterir. 7. Metabolik hızı artırıcı etkisi vardır. 8. Kemik oluşumu ve kas kitlesini artırıcı etkisi vardır. (Kurban & Mehmetoğlu, 2006)

14 Referanslar Vita-Fito 1. İlkdoğan, U., Türkiye de Aspir Üretimi İçin Gerekli Koşullar ve Oluşturulacak Politikalar. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE), TEPGE Yayın no:205 (ISBN: ). 2. Babaoğlu, M Dünya da ve Türkiye de Aspir Bitkisinin Tarihi, Kullanım Alanları ve Önemi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 3. Johnson, B.J., Jimmerson, J Safflower. Briefing No:58. Agricultural marketing policy center. Montana State University, Montana, USA. 4. Babaoğlu, M Aspir ve tarımı. Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, Edirne. 5. Akınerdem, F., Öztürk, Ö Safflower and biodiesel quality in Turkey. 7. International Safflower Conference. Australian Oilseeds Federation. Wagga Wagga, Australia. 6. Fritsche, J., Richkert, R.H., Steinhart, H., Yurawecz, M.P., Mossaba, M.M., Sehat, N., Roach, J.A.G., Kramer, J.K.G., Ku, Y Conjugated linoleic acid (CLA) isomers. Fett Lipids 101, Kurban, S., Mehmetoğlu, İ Konjuge linoleik asit metabolizması ve fizyolojik etkileri. Türk Klinik Biyokimya Dergisi 4, Blankson, H., Stakkestad, J.A., Fagertun, H., Thom, E., Wadstein, J., Gudmundsen, O Conjugated linoleic acid reduces body fat mass in overweight andobese humans. Journal of Nutrition 130, Kamphuis, M.M., Lejeune, M.P., Saris, W.H., Westerterp-Plantenga, M.S. 2003a. Effect of conjugated linoleic acid supplementation after weight loss on appetite and food intake in overweight subjects. European Journal of Clinical Nutrition57, Pinkoski, C., Chilibeck, P.D., Candow, D.G., Esliger, D., Ewaschuk, J.B., Facci, M., Farthing, J.P., Zello, G.A The effects of conjugated linoleic acid supplementation during resistance training. Medical Sciences, Sports and Exercise 38, Gaullier, J.M., Halse, J., Høivik, H.O., Høye, K., Syvertsen, C., Nurminiemi, M., Hassfeld, C., Einerhand, A., O Shea, M., Gudmundsen, O Six months supplementation with conjugated linoleic acid induces regional-specific fat mass decreases in overweight and obese. British Journal of Nutrition 97, Chen, S.C., Lin, Y.H., Huang, H.P., Hsu, W.L., Houng, J.Y., Huang, C.K Effect of conjugated linoleic acid supplementation on weight loss and body fat composition in a Chinese population. Nutrition 28, Carvalho, R.F., Uehara, S.K., Rosa, G Microencapsulated conjugated linoleic acid associated with hypocaloric diet reduces body fat in sedentary women with metabolic syndrome. Vascular Health Risk Management 8,

15

16 Vita-socio

17 Etkinlikler Anadolu Ateşi 17 Temmuz - 13 Ağustos/İzmir, İstanbul, Antalya, Muğla Anadolu Ateşi nin temel konsepti medeniyetler buluşmasıdır. Doğu ile batı kültürlerinin buluşmasını hedefleyen, evrensel barış mesajları veren bir dans portresidir. Halk danslarını bale, modern dans ve dansın diğer disiplinleri ile sentezleyerek dünyaya modern standartlarda bir gösteriyi, bir kültürel şöleni sunmaktadır. Kaynağını Anadolu nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi hemen hemen her yöreden derlenmiş 3000 halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün bir projedir. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedeflemektedir. Dünyaca ünlü Dans Grubu Anadolu Ateşi düzenli olarak her yıl Nisan- Kasım arası yaz döneminde kendi gösteri mekanı Antalya Aspendos Arena da haftada 2 gün sahne almakta ve Ülkemize gelen turistlere kültürel zenginliğimizi gerçekleştirdikleri gösterilerle sunmaktadır. Anadolu Ateşi ilgili dünya basınında haberlerin sayısı 10 bini geçmiştir. Grup, 250 kişilik dansçı kadrosuyla aynı anda dünyanın farklı 3 yerinde gösteri yapabilmektedir. Mustafa Erdoğan Genel Sanat Yönetmeni

18 Kitap Türklerin Tarihi Orta Asya nın Bozkırlarından Avrupa nın Kapılarına Yazar: İlber Ortaylı Yayınevi: Timaş Yayınları Türklerin Tarihi, göçebe bir kavimken Ortadoğu nun güçlü uygarlıklarından birini tesis eden Türklerin günümüzde de çok konuşulan menşei tartışmalarıyla başlıyor. Akabinde Orta Asya dan Anadolu ya göç edip bölgeyi Türkleştirmeleri ve orada inşa ettikleri kültürün esasları Büyük bir mirasa, güçlü bir yapılanmaya ve tarihî bir zenginliğe sahip bir milletin, Türklerin adının nereden geldiği ve bu coğrafyaya ne zamandan beri Türkiye dendiği tartışmalarının tüm detayları Kazanılan önemli savaşlar ve geri çekilmelerle, dahası ızdıraplı toprak kayıplarıyla bugünkü halini alan Anadolu nun hikâyesi Türkiye nin Malazgirt Savaşı yla Bosna nın fethi arasındaki 400 yıl boyunca Avrupa açısından önemli bir ülke ve baş edilmesi gereken bir sorun olmasının gerekçeleri Dahası Oğuzlardan Kıpçaklara, Peçeneklerden Selçuklulara ve büyük bir imparatorluk olan Osmanlılara kadar uzanan ve sadece Türklerin değil; Rusların, Memlukluların, Karakoyunluların, Gaznelilerin, Safevilerin, Çinlilerin, Hintlerin ve Arapların tarihi Yani aynı coğrafyayı yüzyıllar boyunca paylaşan uygarlıklara hep etki etmiş ve Doğu ve Batı kültürlerini birbirine taşımakta önemli bir rol oynamış Türklerin dünya tarihindeki yeri mercek altına alınıyor. Orta Asya nın bozkırlarından Avrupa nın kapılarına, İlber Ortaylı nın satırları arasında dolaşmak isteyen her yaştan okurun zevkle okuyacağı bir başucu kitabı... (Tanıtım Bülteninden)

19 Sinema Terminatör: Genisys Yıl İnsanların direniş önderi John Connor, makineler imparatorluğu Skynet in ölümcül gücüne karşı savaşmaktadır. Joh Connor, sadık dostu Çavuş Kyle Reese i 1983 yılına geri gönderir ve katil bir robot tarafından takip edilmekte olan annesi Sarah Connor ı kurtarması için görevlendirir. Bu sayede insan ırkının geleceğini korumuş olacaktır. Ne var ki Kyle Reese 1980 lerin Los Angeles ına vardığında karşılaştığı şey bildiği anlamda bir geçmiş değildir. Olayların beklenmedik bir şekilde yön değiştirmesi, zaman çizgisinde kırılmaların yaşanmasına neden olur. Reese bu yabancı geçmişte beklenmedik müttefikleriyle, yeni düşmanlarına karşı geleceği yeniden başlatmak gibi zorlu bir görevi yürütecektir. 90 ları sallayan hikayesiyle Terminatör serisi bu sefer yeni bir üçleme olarak yeniden başlıyor. Serinin beşinci filminin senaristliğini ilk iki filme imza atan William Wisher üstlenirken yönetmen koltuğunda Alan Taylor bulunuyor.

20

21 Vita-us

22 Sağlık sektörünün tecrübeli ismi Beril Koparal Ayanoğlu Zade Vital in Yeni Genel Müdürü Oldu. 20 yıllık tecrübesi ve 15 yıldır devam eden eğitmenliğiyle i aşkın öğrenci yetiştiren, sağlık iletişimi alanında da uzun yıllar sektöre öncülük eden Beril Koparal Ayanoğlu, Zade Vital i dünyada ülkemizi gururlandıracak bir marka haline getirecek ekibin bir parçası olmaya geldiğini söyledi. İstanbul da düzenlenen toplantıda Zade Vital in sağlık alanında gerçekleştirdiği İLK ler konuşuldu. Ege Üniversitesi ARGEFAR Müdürü Prof. Dr. Ercüment Karasulu; geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin üniversite & sanayi işbirliği ile ilaçlaştığını belirtti. Etkin Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu nda yer alan, Capitol Eczanesi nden Ecz. Almıla Öztosun, Zade Vital in eczanedeki önemli bir boşluğu doldurduğunu söyledi. Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği nden Ecz. Ahmet Nezihi Pekcan, Zade Vital in başarısından duyduğu büyük gururu aktardı. Helvacızade Gıda İlaç Kimya San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil; Helvacızade nin 2014 yılı cirosunu 294 milyon TL, 2015 hedeflerini ise 420 milyon TL olarak açıkladı. Selçuk Ecza Deposu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sonay Gürgen; Her daim yanımızda olduklarını iletti. Dünyanın en büyük sanayi odaları arasında yer alan İstanbul Ticaret Odası nın Başkanı İbrahim Çağlar, sıkı bir Zade Vital kullanıcısı olduğunu söyleyerek, Beril Hanım a yeni görevinde başarılar diledi. Helvacızade Gıda İlaç Kimya San. Tic. A.Ş. CEO su Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil Zade Vital in kısa bir sürede i aşkın eczaneye ulaştığını vurguladı. Memorial Sağlık Grubu ndan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Acar; Türkiye de geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin bilimsel altyapısının oluşturulması gerektiğini ve Zade Vital in bunu başardığını belirtti.

23

24 Vita-expert

25 İbni Sina ( ) Haftası Ağustos Felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin çeşitli alanlarında seçkinleşmiş olan, İbn-i Sinâ ( ), matematik alanında matematiksel terimlerin tanımları; astronomi alanında ise duyarlı gözlemlerin yapılması konularıyla ilgilenmiştir. İbn-i Sinâ, mekanikle de ilgilenmiş ve bazı yönlerden Aristoteles in hareket anlayışını eleştirmiştir. Aristoteles, cismi hareket ettiren kuvvet ile cisim arasındaki temas ortadan kalktığında, cismin hareketini sürdürmesini sağlayan etmenin ortam, yani hava olduğunu söylüyor ve havaya, biri cisme direnme ve diğeri cismi taşıma olmak üzere birbiriyle bağdaşmayacak iki görev yüklüyordu. İbn-i Sinâ, bu çelişik durumu görmüş, yapmış olduğu gözlemler sırasında hava ile rüzgârın güçlerini karşılaştırmış ve Aristoteles in haklı olabilmesi için havanın şiddetinin rüzgârın şiddetinden daha fazla olması gerektiği sonucuna varmıştır. Oysa bir ağacın yakınından geçen bir ok, ağaca değmediği sürece, ağaçta ve yapraklarında en ufak bir kıpırdanma yaratmazken, rüzgâr, ağaçları sallamakta ve hatta kökünden kopartabilmektedir; öyleyse havanın şiddeti, cisimleri taşımaya yeterli değildir.

26 Kalp Dostu Esansiyel Yağ Asitleri Keten tohumu, nar çekirdeği ve üzüm çekirdeği yağı içerisindeki esansiyel yağ asitleri ile kalp sağlığınızı korumada en büyük destekçileriniz arasında yer almaktadır. Keten tohumu yağı, içerdiği bitkisel Omega 3 yağ asidine bağlı olarak damar sertliğini önlemeye, kan lipid seviyelerini ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olarak kullanılabilmektedir. Nar çekirdeği yağında ise, sadece nar çekirdeğine özel punisik asit (Omega 5) bulunuyor. Punisik asit oldukça güçlü antioksidan özelliğe sahip. Bunun yanında bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olabilmektedir. Üzüm çekirdeği yağı ise kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyesini azaltmada, iyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyesini artırmada yardımcı olabilmektedir. Ayrıca kan basıncını düzenlemeye ve dolayısıyla kalp-damar sağlığının korunmasına destek olabilmektedir. Devamı için lütfen tıklayınız.

27 Keten tohumu, nar çekirdeği ve üzüm çekirdeği yağı içerisindeki esansiyel yağ asitleri ile kalp sağlığınızı korumada en büyük destekçileriniz arasında yer almaktadır. Kalp-damar hastalıkları, tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve aşırı stres, kalp hastalıklarını tetikleyen faktörlerin başında geliyor. Soğuk Pres yöntemi ile elde edilmiş yağlar; bileşimlerinde yüksek oranda bulunan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, yağda çözünen değerli vitaminler ve güçlü antioksidan bileşikler ile kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olurlar. Ayrıca esansiyel yağ asitleri, damarlarda tıkanmalara yol açabilecek maddelerin birikimini engellemeye yardımcıdırlar. Günümüzde tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığı için önemli oldukları yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Keten tohumu yağı, içerdiği bitkisel Omega 3 yağ asidine bağlı olarak damar sertliğini önlemeye, kan lipid seviyelerini ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olarak kullanılabilmektedir. Nar çekirdeği yağında ise, sadece nar çekirdeğine özel punisik asit (Omega 5) bulunuyor. Punisik asit oldukça güçlü antioksidan özelliğe sahip. Bunun yanında nar çekirdeği yağı bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olabilmektedir. Üzüm çekirdeği yağı ise kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyesini azaltmada, iyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyesini artırmada yardımcı olabilmektedir. Ayrıca kan basıncını düzenlemeye ve dolayısıyla kalp-damar sağlığının korunmasına destek olabilmektedir. Keten tohumu, üzüm çekirdeği ve nar çekirdeği yağlarının kalp-damar sağlığı üzerindeki önemini vurgulayan Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR Yönetim Kurulu Üyesi ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Zeybek; Keten tohumu yağı, içerdiği bitkisel Omega 3 yağ asidinin (ALA) damar sertliğini önleyici özellikleri ile kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olabilmektedir. Ayrıca keten tohumu yağının, kalsiyum emilimini de artırdığı saptanmıştır. Nar çekirdeği yağında bulunan punisik asit (Omega 5 ) ise bağışıklık sistemini uyararak vücut direncini artırmaya destek olabilmektedir. Antioksidanlar, bizi birçok kronik ve dejeneratif hastalıklardan koruyan en güçlü silahlardır. dedi. Prof. Dr. Ulvi Zeybek, üzüm çekirdeği yağına da değinerek; yapısında doğal olarak bulunan E vitamininin yağa geçen fenolik bileşiklerin güçlü antioksidan etkileri sayesinde kötü kolesterol olarak bilinen LDL yi azaltmaya, iyi kolesterol olarak bilinen HDL yi artırmaya yardımcı olabileceğini belirtti. Türkiye nin ilk besin destekleri markası Zade Vital tarafından; keten tohumları, nar ve üzüm çekirdekleri herhangi bir ısıl işlem ve kimyasal madde uygulanmadan soğuk pres yöntemiyle yağa dönüştürülüyor. Bu sayede tohumdaki tüm etkin maddeler, besin öğeleri, vitamin ve mineraller doğrudan yağa geçebilmektedir. Ege Üniversitesi ARGEFAR işbirliği ile bugün 8 yıla ulaşan AR&GE çalışması sonucunda geliştirilen Zade Vital ; meyve ve tohumlardan Soğuk Pres ile elde edilmiş ve farklı kullanımlara yönelik 7 ayrı formda sunulan toplam 200 ün üzerinde ürün içeriyor. Zade Vital Soğuk Pres keten tohumu, nar çekirdeği ve üzüm çekirdeği yağlarının kullanımı da son derece kolay. Sıvı formu besin desteği olarak günde 1-2 tatlı kaşığı içilebilir. Yumuşak kapsül olarak da üretilen Zade Vital Soğuk Pres Keten Tohumu, Üzüm Çekirdeği ve Nar Çekirdeği yağı, 6 yaş üstü kapsül yutabilen çocuklarda günde 1-2 kapsül, yetişkinlerde ise günde 2-4 kapsüle kadar kullanılabiliyor. Zade Vital tarafından piyasaya sunulan Zade Vital Soğuk Pres Keten Tohumu, Üzüm Çekirdeği ve Nar Çekirdeği Yağı Türkiye nin dört bir yanında sadece eczanelerde yer almaktadır. Zade Vital ürünleri, toplumun ilk müracaat ettiği danışma noktası eczanelerde, eczacılarımız tarafından, doktor ve eczacı danışmanlığında güvenle sunulmaktadır.

Conjugated Linoleic Acid

Conjugated Linoleic Acid Conjugated Linoleic Acid Conjugated Linoleic Acid (CLA) GENEL BAKIŞ Konjuge linoleik l ik asit bir omega-6 esansiyel yağğ asidi olan linoleik asit (LA) in 28 geometrik ve pozisyonel izomerlerini kapsar.

Detaylı

Daha zinde bir yaşam için

Daha zinde bir yaşam için Daha zinde bir yaşam için Zinde bir yaşam... Soğuk Sıkım Nedir? (Cold Press) Bitkilerden, meyvelerden ya da tohumlardan Soğuk Sıkım yöntemiyle elde edilen yağlarda, herhangi bir ısıl ya da kimyasal işlem

Detaylı

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Yasemen YANAR Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Tarih boyunca medeniyetler

Detaylı

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünlerin Farmasötik Forma Dönüşümü ve Farmasötik Kalitede Üretim Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil Zade Vital Genel Müdürü

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünlerin Farmasötik Forma Dönüşümü ve Farmasötik Kalitede Üretim Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil Zade Vital Genel Müdürü Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünlerin Farmasötik Forma Dönüşümü ve Farmasötik Kalitede Üretim Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil Zade Vital Genel Müdürü Helvacızade Gıda İlaç Kimya San. Tic. A.Ş., Yönetim Kurulu

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hipertansiyon HT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Dilber Deryol Nacar

Detaylı

Türkiye nin ilk besin destekleri markası olarak, 127 yıllık deneyimimizle, sizlere en iyisini sunmaktan gurur duyuyoruz.

Türkiye nin ilk besin destekleri markası olarak, 127 yıllık deneyimimizle, sizlere en iyisini sunmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye nin ilk besin destekleri markası olarak, 127 yıllık deneyimimizle, sizlere en iyisini sunmaktan gurur duyuyoruz. Alanında dünyanın en zengin serisi Sıvı ve yumuşak kapsül seçenekleri İnovasyon

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır. Alfalino Omega 3 nedir? Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir. Temel Omega-3

Detaylı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU HİPERLİPİDEMİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri

Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri Kanola, kolza bitkisinden geliştirilen ve şifalı özellik gösteren yağa verilen isimdi. Daha sonra, kolza bitkisinin istenmeyen özelliklerini elemeye yönelik bazı bitki

Detaylı

Sadece şirket içi kullanım içindir. ZADE VITAL den Haberler

Sadece şirket içi kullanım içindir. ZADE VITAL den Haberler ZADE VITAL den Haberler Premium Omega 3 Balık Yağı Şuruplarımızı KKTC de Tanıttık. 8-9 tarihlerinde Lefkoşa da balık yağı şuruplarımızı doktorlarımız, eczacılarımız ve Kıbrıs basınımız ile buluşturduk.

Detaylı

Güçlü bir kas sistemi, beyin ve kalp için kuruyemiş tüketin!

Güçlü bir kas sistemi, beyin ve kalp için kuruyemiş tüketin! Güçlü bir kas sistemi, beyin ve kalp için kuruyemiş tüketin! Her anlamda güçlü olmak ne kadar önemli aslında. Güçlü bir kas sistemi, güçlü bir beyin, güçlü bir kalp, güçlü saçlar, kendini iyi hissetmek

Detaylı

Lipidler. Lipidlerin sınıflandırılması. Yağ asitleri

Lipidler. Lipidlerin sınıflandırılması. Yağ asitleri Lipidler Suda çözünmeyen ve organik çözücülerde iyi çözünen bileşiklere verilen genel isimdir Çoğunlukla hidrokarbon yapısındadırlar Canlılarda depo maddesi olarak yaygın bulunurlar Metabolize edilmeleriyle

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR ANTİOKSİDANLAR Aktif oksijen türevleri (ROS) normal metabolizma sırasında vücudumuzun ürettiği yan ürünlerdir. Ancak bazı dış kaynaklardan da serbest

Detaylı

KONJUGE LİNOLEİK ASİT: OBEZİTEDE ETKİLERİ Conjugated Linoleic Acid: Effects on Obesity. Neriman İNANÇ 1

KONJUGE LİNOLEİK ASİT: OBEZİTEDE ETKİLERİ Conjugated Linoleic Acid: Effects on Obesity. Neriman İNANÇ 1 DERLEME (Review Article) İnanç N KONJUGE LİNOLEİK ASİT: OBEZİTEDE ETKİLERİ Conjugated Linoleic Acid: Effects on Obesity Neriman İNANÇ 1 Özet : Obezite büyük bir oranda genetik bir hastalık olmakla birlikte,

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 FINDIK

Detaylı

Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır.

Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır. NAR (Punica granatum, Pomegranate) Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır. Nar Çekirdek yağı;

Detaylı

Çeşitli tohumların yağ bileşimi. USDA Nutrient Database. Tekli doymamış. Çoklu. Kanola Keten Mısır Fındık Zeytin Ayçiçeği Susam Soya Ceviz

Çeşitli tohumların yağ bileşimi. USDA Nutrient Database. Tekli doymamış. Çoklu. Kanola Keten Mısır Fındık Zeytin Ayçiçeği Susam Soya Ceviz LİPİTLER Hayvan ve bitki dokularının eter, benzin, kloroform gibi yağ çözücülerinde eriyen bölümlerine ham lipit denir. Organizmanın başlıca besin kaynağını oluştururlar, enerji verme ve depolama yönünden

Detaylı

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Yazar Ad 61 Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Ülkemizde kalp damar hastalıkları erişkinlerde en önemli ölüm ve hastalık nedeni olup kanser veya trafik kazalarına bağlı ölümlerden daha sık görülmektedir. Halkımızda

Detaylı

Tablo 4- Türkiye`de Yıllara Göre Turunçgil Üretimi (Bin ton)

Tablo 4- Türkiye`de Yıllara Göre Turunçgil Üretimi (Bin ton) NARENCİYE DOSYASI Kökeni Güneydoğu Asya olan turunçgillerin, çağdaş anlamda üretimi 19. yüzyılda ABD`de başlamış ve hızla yayılmıştır. Turunçgil yetiştiriciliği dünyada 40 derece kuzey enlemi ile 40 derece

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI

TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI Zeytinin adı TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI İbrahim MİNARECİ Genel Müdür 1 ZEYTİN Zeytin bir Akdeniz bitkisi olup, dünyaya Anadolu dan yayılmıştır. 2 DÜNYA VE ÜLKEMİZDE

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

PROGRAM 24 MAYIS 2015 PAZAR. KIRMIZI SALON Oturum Başkanı - Prof. Dr. Akgül YEŞİLADA

PROGRAM 24 MAYIS 2015 PAZAR. KIRMIZI SALON Oturum Başkanı - Prof. Dr. Akgül YEŞİLADA 14:00-14:30 Oturum Başkanı - Prof. Dr. Akgül YEŞİLADA Eczacıların Halk Sağlığındaki Rolü Dr. Kari L. FRANSON Colorado Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı, Klinik Eczacılık Sınır Tanımayan

Detaylı

Türkiye nin ilk besin destekleri markası olarak 2012 yılında sektöre giren Zade Vital, farmasötik ürünler geliştiren ve üreten küresel bir ilaç

Türkiye nin ilk besin destekleri markası olarak 2012 yılında sektöre giren Zade Vital, farmasötik ürünler geliştiren ve üreten küresel bir ilaç Türkiye nin ilk besin destekleri markası olarak 2012 yılında sektöre giren Zade Vital, farmasötik ürünler geliştiren ve üreten küresel bir ilaç şirketi olma vizyonu ile çalışmalarına devam etmektedir.

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytinyağı

Detaylı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı Fiziksel Aktivite ve Sağlık Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı 1 Fiziksel İnaktivite Nedir? Haftanın en az 5 günü 30 dakika ve üzerinde orta şiddetli veya haftanın en az 3 günü 20 dakika

Detaylı

BESLENME. Doç. Dr. Ferda Gürsel

BESLENME. Doç. Dr. Ferda Gürsel BESLENME Doç. Dr. Ferda Gürsel Genel Beslenme Kavramları Beslenmenin etkisi Sağlık Görünüş Davranış Ruh hali Diyette Besinlerin önemi Büyüme ve gelişme Enerji sağlar Metabolizmayı düzenler Sağlık ve Temel

Detaylı

MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ

MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENAPOZDA VE YAŞLILIKTA BESLENME 1 MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENOPOZDA GÖRÜLEN SORUNLAR MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENME İLKELERİ YAŞLILIKTA BESLENME YAŞLILIKTA BESLENME İLKELERİ 2 3 YAŞAM BEBEKLİK ÇOCUKLUK

Detaylı

Konjuge linoleik asit (KLA),

Konjuge linoleik asit (KLA), Omega-6 yağ asitleri cilt sağlığını koruduğu, esnek ve pürüzsüz cilt oluşumu sağlar, böylece derinin yaralanmalardan ve enfeksiyonlardan korunması, vücut sıcaklığı ve su kaybının düzenlenmesi sağlanır,

Detaylı

SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ

SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ Uzm. Dr. Lütfi AKGÜN Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü İnsanlara; mevcut sağlık durumları başta olmak üzere sosyoekonomik durumları ve istekleri göz önünde

Detaylı

www.havrano.com 0 212 210 4595-0 505 147 1919 NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI Havran ın Edremit Körfezi ne bakan yamaçlarından, özenle toplanan zeytinlerden eşsiz ve enfes Havrano natürel sızma zeytinyağı üretildi.

Detaylı

D DOĞAL ÜRÜNLERİN ECZANEDEKİ YERİ DR.ECZ.CANAN ERİŞ

D DOĞAL ÜRÜNLERİN ECZANEDEKİ YERİ DR.ECZ.CANAN ERİŞ D DOĞAL ÜRÜNLERİN ECZANEDEKİ YERİ DR.ECZ.CANAN ERİŞ eczacıların doğal sağlık ürünü rolleri ve sorumlulukları konusunda bir araştırma Kanada da eczane ve paydaş liderlerin (eczacılar,alternatif tedavi

Detaylı

Tip 2 Diyabetlilerde Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltma: Eğitimin Etkinliği

Tip 2 Diyabetlilerde Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltma: Eğitimin Etkinliği Tip 2 Diyabetlilerde Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltma: Eğitimin Etkinliği Ayfer Bayındır Şeyda Özcan İlhan Satman Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Koç Üniversitesi Hemşirelik

Detaylı

Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi. Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi. Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi KALP KRİZİ Kalp krizi (miyokard

Detaylı

MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ

MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Müşterilerine, 1997 yılından bu yana Tekbaş A.Ş. bünyesinde TEKBAŞ UN markasıyla hizmet vermekte olan şirketimiz, kısa zamanda çalışma sahasında üncü konuma gelmeyi başarmıştır. Bugün Türkiye nin her tarafında

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde UZM. ECZ. HARUN KIZILAY GENEL SEKRETER TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ 3. Uluslararası İlaç Kullanımını Geliştirme Konferansı,i 14-18 18 Kasım 2011, Antalya Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların

Detaylı

Diş Hekimliği Sempozyumu

Diş Hekimliği Sempozyumu Diş Hekimliği Sempozyumu Diş Hekimliği Fakült esi İlk Sempozyumuna İmza At t ı Mustafa Kemal Üniversitesi ve Hatay Diş Hekimliği Odası işbirliğiyle Atatürk Konferans Salonu nda Mustafa Kemal Üniversitesi

Detaylı

FENOLİK MADDELER (Resveratrol)

FENOLİK MADDELER (Resveratrol) FENOLİK MADDELER (Resveratrol) Fenolik madde nedir? Fenolik bileşikler ve daha yaygın olarak kullanılan ismi ile polifenoller benzen halkası içeren maddelerdir. Fenollerin en basit bileşikleri bir adet

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2011/01 FINDIK BÜLTENİ 02.02.2011 1- FINDIK ALIMLARI: A)2006/10865 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisine fındık alım görevi verilmiştir.

Detaylı

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ Distilex tesislerinde; bitki ve meyve özütleri uygun yöntem ve ileri teknoloji ile elde edilerek gıda, ilaç, kozmetik, kimya, insan sağlığında gıda takviye ürünleri, hayvan

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Ultra saflıkta Omega 3 ihtiva eden balık yağı İsviçre DSM firmasından tedarik edilmiştir. 698 mg 330 mg 252 mg

Ultra saflıkta Omega 3 ihtiva eden balık yağı İsviçre DSM firmasından tedarik edilmiştir. 698 mg 330 mg 252 mg ALFALİNO 30 YUMUŞAK KAPSÜL EDİS PHARMA İLAÇ FİRMA ÜRÜN BİLGİSİ İÇİNDEKİLER Ultra saflıkta Omega 3 ihtiva eden balık yağı İsviçre DSM firmasından tedarik edilmiştir. Etken Maddeler( 2 Yumuşak kapsülde)

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Kolza

Detaylı

Diyet yoluyla Menakinon alımı, daha az Koroner Kalp Hastalığı riski ile ilişkili: Rotterdam Çalışma

Diyet yoluyla Menakinon alımı, daha az Koroner Kalp Hastalığı riski ile ilişkili: Rotterdam Çalışma Diyet yoluyla Menakinon alımı, daha az Koroner Kalp Hastalığı riski ile ilişkili: Rotterdam Çalışma Johanna M. Geleijnse,* Cees Vermeer,** Diederick E. Grobbee, Leon J. Schurgers,** Marjo H. J. Knapen,**

Detaylı

I. Balkan Stevia Konferansı

I. Balkan Stevia Konferansı I. Balkan Stevia Konferansı 1 st Balkan Conference of Stevia 14-16 Şubat 2014 YUNANİSTAN-Volos Dr. Ahu ÇINAR 26.03.2014 Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı Stevia ile İlgili

Detaylı

MARGARİN. İnsan tüketimine uygun. bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan,

MARGARİN. İnsan tüketimine uygun. bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, MARGARİN NEDİR? MARGARİN İnsan tüketimine uygun bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, temel olarak yağ içinde su emülsiyonu tipinde, süt ve/veya süt ürünleri

Detaylı

(Değişik: RG-22/1/ )

(Değişik: RG-22/1/ ) (Değişik: RG-22/1/2006-26057) (MÜLGA: RG-29/1/2004-25361) 1 Ek-7 1 29/1/2004 tarihli Tebliğ ile Ek-7 yürürlükten kaldırılmış ve diğer ekler buna göre teselsül ettirilmiştir. (Ek: RG-22/1/2006-26057) Yağ

Detaylı

Sağlıklı ve Uzun Yaşamak için

Sağlıklı ve Uzun Yaşamak için Sağlıklı ve Uzun Yaşamak için Merhaba İnsan Genom Projesi Tüm çağların en özel günü ifadesi ile 26 Haziran 2000 tarihinde ABD Başkanı Bill Clinton tarafından dünyaya ilan edildi. Aradan geçen 18 yıl içinde

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Sevinç AYDIN

Yrd.Doç.Dr. Sevinç AYDIN ÖZGEÇMİŞ Yrd.Doç.Dr. Sevinç AYDIN Giresun Üniversitesi Espiye Meslek Yüksekokulu sevincaydin2380@gmail.com Doğum Tarihi ve Yeri İletişim Yabancı Diller : 1980 ELAZIĞ : Giresun Üniversitesi Espiye Meslek

Detaylı

Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar. Eczacılar İçin El Kitabı

Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar. Eczacılar İçin El Kitabı Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar Eczacılar İçin El Kitabı 1 TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ Willy Brandt Sokak No: 9 06690 Çankaya/ANKARA Tel : 0312 409 81 00 Fax : 0312 409 81 32

Detaylı

Bilişim Zirvesi Dijital Sağlık Ekonomisi Platformu. Big Data ve 6K Tıbbı. Dr. Serdar Savaş 8 Kasım 2017

Bilişim Zirvesi Dijital Sağlık Ekonomisi Platformu. Big Data ve 6K Tıbbı. Dr. Serdar Savaş 8 Kasım 2017 Bilişim Zirvesi Dijital Sağlık Ekonomisi Platformu Big Data ve 6K Tıbbı Dr. Serdar Savaş 8 Kasım 2017 Epidemiyolojik ve Demografik Geçiş Epidemiyolojik ve Demografik Geçiş Fertilite Mortalite Birinci Epidemiyolojik

Detaylı

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ Dr. Dyt. Cemile İdiz Ne yemeliyim? DİYABET Tatlı meyve yeme!! Limon şekeri düşürür

Detaylı

İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME

İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME Besinlerle alınan enerjinin başlıca kaynağı olan besin öğeleri proteinler, karbonhidratlar ve yağlardır. Enerji gereksinimi ne olursa olsun, günlük alınan

Detaylı

1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU :

1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU : 1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Beslenme ve Diyetetik Hacettepe Üniversitesi 1993 Y.Lisans Beslenme ve

Detaylı

FONKSİYONEL GIDALAR. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı 29.08.

FONKSİYONEL GIDALAR. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı 29.08. FONKSİYONEL GIDALAR Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı 29.08.2013 1 İÇERİK I. Eğitim kurumu II. Ziyaret edilen resmi kurumlar III. Fonksiyonel

Detaylı

MS TE BESLENME VE EGZERSİZ. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu

MS TE BESLENME VE EGZERSİZ. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu MS TE BESLENME VE EGZERSİZ Dr. Özlem Taşkapılıoğlu «Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun.» MS te beslenme hakkında mitler-gerçekler «Daha fazla fiziksel aktivite ve egzersiz, daha az oturma süresi!»

Detaylı

Çoklu doymamış yağ asitleri

Çoklu doymamış yağ asitleri Karotenoitler Flavonoitler Mineraller Çoklu doymamış yağ asitleri Nutrasötikler Vitaminler Bitkiler Probiyotik Prebiyotik Sağlıklı bir diyetin % 30 u yağlardan oluşmalıdır. Esansiyel yağlar ve doymamış

Detaylı

14 OCAK 2014 Oda Başkanımız Ecz. Ersun ÖZKAN ve Ecz. Serdar ÜNSAL, Danıştay ı ziyaret etti. Danıştay da bulunan dava dosyası hakkında bilgi alındı.

14 OCAK 2014 Oda Başkanımız Ecz. Ersun ÖZKAN ve Ecz. Serdar ÜNSAL, Danıştay ı ziyaret etti. Danıştay da bulunan dava dosyası hakkında bilgi alındı. 06 OCAK 2014 2008 Yılı ve sonrası Adana İli Merkez İlçelerine ait Yeşil Kart Reçete kontrollerinin Eczacı Odamızda yapılması ile ilgili işlemlerin bir eczacı tarafından devlet kurumlarına şikâyet etmesi

Detaylı

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti Prospektüs ; berrak sarı renkli çözelti olup her ml'si 500.000 IU Vitamin A, 75.000 IU Vitamin D 3 ve 50 mg Vitamin E içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ uygun farmasötik şekli, içerdiği A, D 3 ve E vitamin

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

Çalışma Ortamında Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi

Çalışma Ortamında Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Çalışma Ortamında Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü 10 Ekim 2014 nbilir@hacettepe.edu.tr Sunum Planı Sağlık Hizmetlerinin Gelişmesi

Detaylı

Astım hastalığının görülme sıklığında, özellikle Batı toplumlarında daha fazla olmak üzere, tüm

Astım hastalığının görülme sıklığında, özellikle Batı toplumlarında daha fazla olmak üzere, tüm Bölüm 24 Astım ve Beslenme Dr. Alpaslan TANOĞLU ve Dr. Mustafa DİNÇ Astım hastalığının görülme sıklığında, özellikle Batı toplumlarında daha fazla olmak üzere, tüm dünya yüzeyinde, son 50 yılda büyük bir

Detaylı

İLAÇLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İLAÇLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 9.Hafta ( 10-14 / 11 / 2014 ) 1.)İLAÇLARIN FARMASÖTİK ŞEKİLLERİ Slayt No : 11 İLAÇLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER 2 İLAÇ : Hastalıkların; DOZ : Hastaya bir defada verilen

Detaylı

Tebliğ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

Tebliğ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Tebliğ TÜRK GIDA KODEKSĠ BĠTKĠ ADI ĠLE ANILAN YAĞLAR TEBLĠĞĠ (Tebliğ No: 2011/Taslak) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, bu Tebliğ kapsamında yer alan bitki adı

Detaylı

Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım

Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Sık Görülen Kardiyolojik Sorunlarda Güncelleme Sempozyum Dizisi No: 40 Haziran 2004; s. 69-74 Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım Prof. Dr. Hakan

Detaylı

NIRLINE. NIRLINE ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır!

NIRLINE. NIRLINE ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır! ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır! KONU Yağ Asidi Profillerinin Hayvan Beslemedeki Önemi ve Analizleri İLGİ ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini,

Detaylı

FAZLA SU HÜCRELERİ ŞİŞİRİYOR

FAZLA SU HÜCRELERİ ŞİŞİRİYOR FAZLA SU HÜCRELERİ ŞİŞİRİYOR Yeni yapılan çalışmalar birçok insanın egzersiz sırasında veya sonrasında çok fazla su tükettiğini ortaya koyuyor. Clinical Journal of Sport Medicine de yayımlanan çalışma,

Detaylı

NE YİYORSAN OSUN! Düzenleyen: SILVIA ALPARONE

NE YİYORSAN OSUN! Düzenleyen: SILVIA ALPARONE NE YİYORSAN OSUN! Düzenleyen: SILVIA ALPARONE Bu, BCFN tarafından geliştirilen, gıda tercihlerimizin öneminin anlaşılmasına yardımcı olan ve sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı için her gün kullanılması

Detaylı

ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir.

ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir. ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir. Metabolik Sendrom Araştırma Grubu Prof.Dr. Ömer Kozan Dokuz Eylül Üniv. Tıp Fak. Kardiyoloji ABD, İzmir

Detaylı

GÖREV YERLERİ(Tarih/Unvan/Kurum) 1996-2000 Araştırma Görevlisi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi

GÖREV YERLERİ(Tarih/Unvan/Kurum) 1996-2000 Araştırma Görevlisi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Unvan Arzu KÖSE Doktor Telefon 222-32403-00 E-mail Doğum Tarihi - Yeri arzu.kose @gthb.gov.tr Ankara-1972 EĞİTİM BİLGİLERİ Yüksek Lisans Akademik Birim/ Mezuniyet Yılı Lisans

Detaylı

Beslenme ve Sağlık Beyanları

Beslenme ve Sağlık Beyanları Beslenme ve Sağlık Beyanları PROF. DR. SİBEL KARAKAYA E.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BESLENME BİLİM DALI 12-14 KASIM 2014 Resmi Gazete Tarihi: 29.12.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28157

Detaylı

YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI. Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ

YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI. Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ Dünyada 13.5 milyon koroner kalp hastası var. Yılda 1.5 milyon insan kalp krizi geçiriyor.

Detaylı

Tıp Tarihine Yaklaşım

Tıp Tarihine Yaklaşım Tıp Tarihine Yaklaşım Avcılık-Toplayıcılık Aşaması Mezopotamya Uygarlıklarında Tıp Eski Mısır Tıbbı Çin Tıbbı Eski Hint Tıbbı Yunan Tıbbı Modern Dönem (Batı) Tıbbı Avcılık-Toplayıcılık Aşaması Bütün gün

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Diyabette Beslenme. Diyabet

Diyabette Beslenme. Diyabet Diyabette Beslenme Diyabet BR.HLİ.044 Diyabet Hastası Nasıl Beslenmeli? Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet, düzenli beslenme programı gerektirir. Düzenli ve bilinçli bir beslenme

Detaylı

formeo Dyt. Elvan Odabaşı

formeo Dyt. Elvan Odabaşı formeo Dyt. Elvan Odabaşı Yıl 2011 Elvan danışanlarından hangi soruları alıyor!!! Tatlandırıcı Tuz Şeker Organik gıda Tavuk Sokak sütü Köy yumurtası Hormonlar Antibiyotik Tarım ilaçları GDO Buğdayın kromozom

Detaylı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı 3. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 23-27 Mart 2016, Muğla Uz. Ecz. Metin Deniz KARAKOÇ Denizli Devlet Hastanesi Hasta

Detaylı

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0

Detaylı

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Ağacın kökü toprak İnsanın kökü EKMEK tir. 2 BİR AYDA 7-12 KG. VERMEK

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...4 GİRİŞ...5 BÖLÜM 1: YAŞ

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...4 GİRİŞ...5 BÖLÜM 1: YAŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...4 GİRİŞ...5 BÖLÜM 1: YAŞ ve CİLT...9 Yaşlanma Süreci...10 Kırışıklıklar... 11 Cildin Başlıca Düşmanları...12 Kozmetik Çözümler...14 Ameliyat...14 Cilt Tipleri...16 Cilt Tipinizi Belirlemek...17

Detaylı

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Aziz TEKİN GİRİŞ Yağ ve yağ çözücülerde çözünen bileşiklerin genel adı lipid dir. Büyük oranlarda yağ asitlerinden oluşmuşlardır. Bu kapsama; trigliseritler, yağ asitleri,

Detaylı

Besin Gidaların Yararı ve Zararı

Besin Gidaların Yararı ve Zararı Besin Gidaların Yararı ve Zararı Yiyip içtiklerinizin sağlığınızı nasıl etkilediğini, ömrünüzü uzatıp uzatmadığını ya da sizi yavaş yavaş öldürüp öldürmediğini merak ediyormusunuz. Yiyeceklerin eksi ve

Detaylı

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR YENİ IRKIN YUMURTALARINDA AMAÇ, EKONOMİK, SAĞLIKLI VE FAYDALI OLMALI Bodrumlu bir girişimci Dünyanın en çok yumurtlayan tavuk cinsini üretmek istediğini

Detaylı

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ Hazırlayan Handan KAVAKOĞLU (ATB AR-GE, Gıda Yüksek Mühendisi) Yasemin OKUR (ATB AR-GE,

Detaylı

Kronik böbrek hastalığı adeta bir salgın halini almıģ olan önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Kronik böbrek hastalığı adeta bir salgın halini almıģ olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kronik böbrek hastalığı adeta bir salgın halini almıģ olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Basit ve ucuz bazı testlerle erken saptandığında önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olmasına karģın,

Detaylı

HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ

HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu çeşitli yağ tipleri kolesterol, trigliserid, LDL-kolestroldür.

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

OTC UZMANLIĞI EĞİTİM PLANI VE İÇERİKLERİ

OTC UZMANLIĞI EĞİTİM PLANI VE İÇERİKLERİ EĞİTİME GİRİŞ OTC UZMANLIĞI EĞİTİM PLANI VE İÇERİKLERİ BÖLÜM 1 OTC (OVER THE CONTER) NEDİR, TANIMI VE SEKTÖRÜMÜZÜN GELİŞİMİ ECZANELERDEKİ TEHDİTLER & FIRSATLAR ECZANELERİN GELİŞİMİ VE ECZANE TEKNİSYENLİĞİNİN

Detaylı

Zeytinyağı; zeytin meyvesinin mekanik yollarla işlenmesiyle elde edilen, bitkisel yağlar içerisinde fiziksel yöntemlerle doğal olarak üretilip

Zeytinyağı; zeytin meyvesinin mekanik yollarla işlenmesiyle elde edilen, bitkisel yağlar içerisinde fiziksel yöntemlerle doğal olarak üretilip ZEYTİNYAĞI Zeytinyağı; zeytin meyvesinin mekanik yollarla işlenmesiyle elde edilen, bitkisel yağlar içerisinde fiziksel yöntemlerle doğal olarak üretilip tüketilebilen tek yağdır. ZEYTİNDEN ZEYTİN YAĞI

Detaylı