BEDEN DİLİ TANIMI. İnsanlar konuşma yoluyla gerçek duygularını, düşüncelerini gizleyebilirler ama beden diliyle gizleyemezler.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BEDEN DİLİ TANIMI. İnsanlar konuşma yoluyla gerçek duygularını, düşüncelerini gizleyebilirler ama beden diliyle gizleyemezler."

Transkript

1 BEDEN DİLİ TANIMI İnsanlar konuşma yoluyla gerçek duygularını, düşüncelerini gizleyebilirler ama beden diliyle gizleyemezler. Beden

2 Mentality of Turkish

3 Beden dili söz ve ses kullanmadan bedenimizle iletişime geçiş şeklidir. Emerson diyor ki; Anlamak için kelimelere gerek yoktur. Çoğu zaman ihmal ettiğimiz bedenimiz üzerinde bilgelik kazandığımız zaman, sözsüz olarak da zengin iletişim kurabiliriz.

4 Beden dilinin bir kısmı bilinçli, bir kısmı bilinçaltı seviyede gerçekleşir. Havaya kalkmış ve sıkılmış bir yumruk tehdit ifadesidir ve bilinçli olarak yapılır. Bunun gibi saati işaret etmek, söz istemek için el kaldırmak da bilinçli yapılan hareketledir.

5 Bir şey ilgi uyandırdığında göz bebeklerinin büyümesi, gerilim içindeyken omuzların kalkması, güvensizlik sebebiyle ağza veya burna dokunmak, bir şey ilgi çektiğinde başın yana doğru eğilmesi bilinçsiz olarak yapılan hareketlerdir.

6 Bilindiği gibi, kişiler arasındaki görüş farklılıklarının sebebi, bilginin farklı algılanışı, farklı yorumlanışı ve farklı kullanılışıdır. Beden dili, bu ayrılıkları en aza indirmenin yollarından biridir. Tabi ki beden dili kültürlere göre de farklılık gösterebilir. Mesela, kafayı iki yana sallayarak yaptığımız Hayır hareketi, Bulgaristan da Evet olarak algılanır.

7 Yalan söyleyen kişinin alnı terler, göz bebeği küçülür veya büyür, yüz kasları kıpırdar. Vücut hareketleri kişinin yalanını ele verir. Yalan söylediklerinde kişiyi ele verecek yegâne delil vücut hareketleridir. İnsan yalan anında el hareketlerini kontrol edebiliyorlar ama göz bebeklerinin büyümesi veya küçülmesi, yanakların kızarması gibi hareketleri kontrol edememektedirler.

8 Mimiklerin, jestlerin ve diğer vücut hareketlerinin en etkili kullanımlarını bize sunan kişiler politikacılar, sanatçılar ve stan up gösterisi yapanlardır. Politikacıların bu konuda ne kadar iyi oldukları hepimizce malumdur.

9 EŞLEŞTİRME Beden dilinizi ve ses tonunuzu karşınızdaki insanla eşleştirirseniz, o insan bilinçaltında kendi dünyasına gitmek için dürüst bir girişimde bulunduğunuzu anlayacaktır. Bu durumda kişi kendini rahat hissedecektir.

10 Bir kimseyle fikir ayrılığına düşerseniz, beden hareketlerinizi ve sesinizi ona benzer kılın. Bu durum ona saygı duyduğunuzu ve onu anlamak istediğinizi ifade edecektir.

11 UYUM SAĞLAMA VE BEDEN DİLİ Uyum sağlamak, bilinç dışı düzeyde sorumluluk taşıma sürecidir. Bunun yöntemi de kelimelere, göz hareketlerine ve beden diline dikkat etmek ve ipuçlarını değerlendirmektir. Dostane ilişki kurduğumuz zaman öteki kişinin iç dünyasına giriş oluruz.

12 Dostane ilişki kurabilenler şu tür davranışlar sergilerler; 1. Davranışlarını birbirlerine uydururlar. Bunun için beden dillerini ve temsil sistemlerini karşılarındakine uydururlar.

13 2.Uyumu bozacakları zaman, davranışlarını ve bedensel duruşlarını farklılaştırırlar.

14 3.Ayak uydurur ve rehberlik ederler. Ayak uydurmak insanların duygusal hallerine saygı göstermektir. Başkalarının duygularına ayak uydurabilirsek o insanlara rehberlik edebiliriz.

15 Karşımızdaki kişi hoşça vakit geçirerek eğleniyorsa biz de onun eğlencesine katılarak veya endişeli görünüyorsa endişesini anladığımızı göstererek ona ayak uydurabiliriz.

16 Karşımızdaki insanlarla 6 alanda eşleşme yaparak aramızdaki diyalogu ve ilişkiyi geliştirebiliriz. 1.Fizyoloji: Bedenin duruşuyla birbirine benzeme. 2.Ses eşleştirmesi: Sesli mi, sessiz mi, hızlı mı yavaş mı, duygulu mu duygusuz mu konuşma.

17 3.Dil ve düşünce eşleştirme: Görsel, işitsel ve duygusal / dokunsal yollarla düşünmek. Bu soruna yeni bir açıdan bakalım ve onu yeni perspektife oturtmaya çalışalım. (Görsel), Söylediğini işittim(işitsel), Her şey kolayca kayıp gidiyor(dokunsal) gibi.

18 4.İnanç ve değerleri eşleştirme: Kökleri derinlere inen değerlerin insanlar için önemi büyüktür. Adalet, dürüstlük, nezaket gibi

19 5.Deneyimleri eşleştirmek: Deneyimlerim benzer oluşu ilişki kurmaya yardım edebilir. Bugünkü seminerden en iyi şekilde yararlanalım. Buna katılmak için bir günümüzü ayırdık. gibi. 6.Nefes alıp vermeyi eşleştirme: Nefes alıp vermeyle ruh halinin kontrolü sağlanabilir.

20 Eşleştirme bir insanın fizyolojisini aynen tekrar etmektir.

21 Kızgın bir arkadaşınızı yatıştırmak için önce onun davranışlarına ayak uydururuz. Sonra yavaş yavaş kendi davranışlarımızı ortaya koyarız. O sinirli ve kızgın olduğu zaman genellikle yavaş ve sessiz konuşma eğilimindedirler. O zaman biz de onlara ayak uydururuz. Yani biz de yavaş ve sakin konuşuruz. Daha sonra konuşma tempomuzu ve sesimizi yavaş yavaş yükselterek onu daha sakin bir duruma yönlendirebiliriz.

22 İletişimde benzerlik ilkesi birçok bakımdan 1.İyimser bir insan, kötümser insandan geçerlidir. çok, başka bir iyimser insanla iyi geçinme eğilimindedir. 2.Ayrıntıya önem veren kişiler, geniş çerçeveli bir yaklaşım sergilemeye eğilimli bir insanla ilişki kurmada güçlük çekebilir.

23 3.Endişeli, tedirgin olmayı alışkanlık haline getirmiş insanlar birbirleriyle iyi geçinmek eğilimlidirler. 4.Hayal gücü yüksek biri sıkıcı duygulara sahip biriyle anlaşamayacaktır.

24 5.Hızlı konuşanlar veya yavaş konuşanlar, benzer tipte insanlarla iyi anlaşabilirler. 6.Eylemci insanlar, hayalcilerle genellikle anlaşamazlar.

25 b)sıcak bir ilişki kurmanın üç güçlü yolu Karşımızdaki insan davranışlarını bizim kendimizi sunma biçimimize göre ayarlar.

26 1.Denk beden duruşu ve denk hareketler: Birbiriyle iyi anlaşan insanlar iletişim içinde oldukları zaman beden duruşlarıyla birbirlerine benzemem eğilimindedirler. Bu insanlar, benzer jest ve mimikleri kullanırlar. Tamamen aynı şekilde oturur, sırtlarını benzer şekilde arkaya yaslarlar, kollarını, bacaklarını karşısındaki kişiye uydurmaya çalışırlar. Beden dilinin iletişimin %55 ini oluşturduğunu unutmamalıyız.

27 2.Sesin eşleştirilmesi: Öncelikle konuşma hızı denkleştirilmelidir. Sesin yüksek veya alçak oluşu, hızlı veya yavaş oluşu, kelimelerin birbirinden uzak veya yakın oluşu, berrak mı yoksa kısık mı olduğu, ses tonlarının hangi duyguları taşıdığı, anlatım biçimi, etkileyiciliği konuşmanın önemli parçalarındandır. İletişimin %38 i nasıl söylediğimize bağlıdır.

28 3.Denk anahtar kelimeler: Karşımızdaki hangi kelime ve ifadeleri kullanıyorsa biz de aynı ifadeleri kullanmalıyız. Ortalama bir iletişimde kelimelerin önemi %7 dir.

29 Uyum sağlamak için taklitten uzak durmalıyız. Taklit verimli sonuçlar doğurmaz. Karşımızdaki kişinin duruş, davranış ve konuşmalarının benzerini sergilememiz yeterlidir. Bu yetenek zamanla gelişir.

30 Mevlana diyor ki; Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar iyi anlaşır.

31 BEDEN DİLİYLE YALAN SÖYLENEBİLİR Mİ? Beden diliyle yalan söylemenin zor oluşunun sebebi bilinçaltının otomatik ve sözel yalanımızdan bağımsız hareket etmesidir. Bilinçaltı bizi beden dilimizle ele verir. Yalan söylemeye çalışmanın en kestirme yolu, yalan söylerken bedeni gözden uzak tutmaktır.

32 Beden hareketlerini isteyerek bastıran yalancıları, yüz kası seğirmeleri, göz bebeklerinin büyümesi veya küçülmesi, alın terlemesi, yanakların kızarması, göz kırpma sayısında artış ve yalan söylendiğini ele veren sayısız mimik hareketleri ele verecektir. Bu hareketleri ağır çekim bir kamerada tespit etmek mümkündür.

33 Bedenimiz sürekli konuşur. Dilimizle yalan söyleyebiliriz fakat bedenimizle yalan söyleme gibi bir lüksümüz yoktur. Çünkü beden duygu dünyasına ve bilinçaltına sürekli bağlıdır.

34 BAŞIN DURUŞU VE HAREKETLERİ Başın küçük hareketi bile insanlar arasındaki ilişkiyi büyük oranda etkilemektedir. Baş ile kendini küçük görme, nezaket, hassasiyet, sıcaklık ve soğukluk gibi mesajlar verebilir. Güçlü insanların başı diktir. Birbirine düşman veya hasım olan kişilerin başları farklı yönlere doğrudur. Birbirleriyle konuşan kişilerde dinleyici genel olarak başını sallar.

35 Başın, burundan geçen yatay eksen üzerinden yukarı doğru hareketi, karşı çıkmayı ve üstünlük duygularını yansıtır. Yatay eksen üzerinden aşağı bakan baş hareketi, çekingen kabullenici bir duygu durumunu anlatır. Baş sallamak mutlaka karşımızdakini tasdik ediyoruz anlamına gelmez. Konu ile ilgili olduğumuzu ve dinleme arzusunda olduğumuzu gösterir.

36 Başın iki ekseni vardır. Bunlardan biri iki kulak hizasından başı kesen yatay eksen, diğeri başın üzerinden çene altını kesen dikey eksen. Kulaklardan geçen eksene benlik çizgisi, çenelerden geçen eksene başkaları çizgisi denir.

37 1.Eğer baş belik çizgisi üzerinden yukarı doğru döndürülmüşse üstünlüğe işaret eder. Bu davranışı gösterenlere halk arasında burnu havada denir. Eğer baş aynı eksen üzerinde öne eğilirse bu da uysallık demektir. Bu davranışı sergileyen insanlara başı önde efendi insan denir.

38 2.Baş, başkaları çizgisi üzerinde birine dönükse anlaşma belirtiyordur. Eğer baş, bakmakta olduğu kişiden başka yöne dönükse bu bir anlaşmazlığın göstergesidir.

39 Başın hareketleri ile başkalarını cesaretlendirici, destekleyici ve reddedici mesajlar verebiliriz. Bizim kültürümüzde başın sağa sola sallanması hayır anlamına gelir.yukarı aşağı sallanması ise evet anlamına gelir. Bir kimseyle konuşurken başımızı hafifçe yukarı kaldırmamız, konuşan kişide büyük rahatsızlık yaratır.

40 Mona Lisa nın gülümsemesindeki sır, başının duruşunda saklıdır. Eğer başı yana, baktığı yöne doğru eğerseniz, bakışları aşağılayıcı ve kışkırtıcıdır; gülümsemesi de yok olur.

41 YÜZÜN HAREKETLERİ Güçlü iletişim kurmak için yüzümüzü yerine göre kullanmasını bilmeliyiz. Asık bir yüzle herhangi bir şey satabilir miyiz? Doktorumuz bizi ifadesiz bir yüzle, donuk bakışlarla karşılasa ne hissederiz?

42 Etkileyici bir yüz, rahatlamış bir yüz ifadesi ile olur. Bunun farkına varmalıyız. Farkında olmak değişimin anahtarıdır.

43 Yüzümüzü etkileyici kılmak için gülümsemek ve gözlerimizi, yüz ifadelerimizle uyumlu hale getirmeliyiz.

44 Mutlu insanların yüzleri güleç, ağız uçları kalkık ve geriye çekilmiş, dişleri görünecek derecede açık ve başları dik konumdadır.

45 Yüz ifadesinin okunması kolay, ama kontrol edilmesi zordur. Yüz, ifadelerinde alnın, kaşların, göz kapaklarının, gözlerin, burnun, dudakların, çenenin ve tenin rolü vardır.

46 İnsanların düşünceleri yüzünden okunur. Başkalarının düşüncelerini yüzünden okuyabildiğimiz zaman, onunla daha net, daha açık ve daha başarılı iletişim kurabiliriz.

47 Göz hareketleri, bazı bilgilere ulaşmamız için ipuçları olarak tanımlanır.

48 Korku anında beden gerilir, terler ve donuklaşır. Ayrıca savunma, saldırı veya teslimiyet durumuna geçer.

49 Üzüntü halinde alt dudak ve çene aşağıya doğru kasılır. Göz bebekleri küçülür ve kaşlar gerilir.

50 Mutluluk halinde gözler canlanır ve açıklığı azalır. Dudaklar yukarıya doğru yarım ay yapar.

51 Tiksinme halinde burun kasılır ve böylece içeri kötü kokunun girmesi engellenir.

52 Her akşam yatmadan önce kendimize olumlu telkinlerde bulunmalıyız. Gülümseyerek yatağa girdiğimiz zaman, bilinçaltımız da bize gece boyunca olumlu mesajlar verecektir.

53 BAŞI KAŞIMA Konuşma esnasında başını kaşıyan kimse, makul ve mantıklı cevap verebilmek için biraz zamana ihtiyacı olduğu sinyalini vermektedir. Bu sinyali veren kimsenin söylediklerinden şüphe etmek gerekir. Kendisi sözlü olarak Şunu kesinlikle ifade edeyim ki ibaresini yerleştirirse de, başını kaşıdığı müddetçe inandırıcı olmaz.

54 GÖZ HAREKETLERİ Sayıları e varan mimikleri %100 oranında doğru okumak mümkün değildir. Gözler kalbin aynasıdır. Bir kimsenin sadece gözlerine bakarak onun birçok duygusunu anlayabiliriz. Yapılan araştırmalara göre yüz; mutluluk, korku, öfke, hayret, üzüntü ve tiksinti olmak üzere 6 temel duygu ifadesini aktarmaktadır.

55 Yüz kasları duygusal bir ifadeyi anlatma bakımından üç gruba ayrılır. 1.Alın kasları, 2.Göz kapakları ve çevresi kasları, 3.Ağız bölgesi, dudaklar ve çene kasları,

56 Gözler bilinçaltını yani ruhu ya da kişiliği ortaya vuran en önemli organdır. İnsanın düşünce şeklini gözlerinden anlayabiliriz. Yüz ifadesinin en derin anlamı göz çevresinde bulunan kas grupları vermektedir. Gözleri parlamak, gözlerine dik dik bakmak, gözün ferinin kaçması, öldürecek gibi bakmak, gözleri yalan söylemek gibi ifadeler gözlerle iletişim kurulduğunu ortaya koymaktadır.

57 YÜZLE İLGİLİ SÖZSÜZ DAVRANIŞ İDDİASIZ İDDİALI SALDIRGAN Az göz teması Açık doğrudan temas Ters, dik bakışlar Yalvaran, çekingen bakışlar Kendinden emin, ilgili bakışlar Kayıtsız, sert bakışlar Gergin yüz kasları(korku) Rahat, içten Gergin yüz kasları(öfke)

58 GÖZ TEMASI Göz temasından kaçınmak yalanın ve aldatmanın klasik göstergesidir. Yalan söyleyen kişi karşısındaki kişi ile göz teması kurmamak için elinden geleni yapar. Bilinçaltında gözüne bakıldığında yalanının anlaşılacağını düşünür. Bakışlarını kaçırır.

59 Normal konuşmalarda, karşımızdakiyle her seferinde beşer saniye göz teması kurmalıyız. Ayrıca birisiyle normal ilişki kurmak için beraber olunan veya konuşulan zamanın yaklaşık 2/3 ünde göz göze gelmeliyiz. Bu göz göze gelmek karşımızdaki insanın bizden hoşlanmasını sağlar. Toplam zamanın 1/3 ünden fazla bakışlarını kaçıran kişi utangaç ve çekingendir. Bu insanlara genellikle güven duymayız.

60 İnsanlar iki sebepten göz teması kurmaktan kaçınır; 1.Göz teması kurmaktan kaçtıkları kişilerin yanında kendilerini yetersiz, güçsüz ve aşağı hissetmeleri. 2.Kendilerini suçlu görmeleri. Karşı tarafın bilmesini istemediği bir şey yapması ve göz teması kurarsa anlaşılacağından korkması.

61 DUDAKLARI SIKMAK Duygu ve düşüncelerini sözlerle ifade etmek istemeyen kişiler dudaklarını sıkarlar. İç gerginliklerini sözle ifade etmek istemedikleri zaman bu yola başvururlar. Dudakları sıkmak iç gerginliğin ve sinirliliğin işaretidir.

62 Bir kimsenin sigara dumanını üfleme şekline bakarak ruh hali hakkında bilgi edinebiliriz. Sınav sonuçlarını açıklamasını bekleyen bir öğrenci, hastane koridorunda bebek bekleyen bir baba, sigara dumanını aşağıya üfler. Bu kişilerin heyecanlı, sert ve keskin bakışları vardır. Genellikle negatif duygular taşırlar.

63 Üflemenin hızı ise duygu yoğunluğunu gösterir. Aşağı yavaş üfleyen daha az gergindir. Sert üfleyen ise daha gergin ve sinirlidir. Olumlu duygular içinde olan kimseler ise genellikle sigara dumanını yukarı doğru üfler.

64 EL KOL HAREKETLERİ Tarih boyunca açık avuç, dürüstlük ve teslimiyeti temsil etmiştir. Yeminlerde el kalbin üzerine konulur. Günlük konuşmalarda insanlar ya avuçlarını yukarı kaldırarak ya da avuç aşağıya dönük olarak tutulur.

65 Bunun anlamı sana karşı dürüst olacağımdır. Yalan söyleyen çocuk ellerini arkasına saklar, eve geç kalan delikanlı ailesine açıklama yaparken ellerini ceplerine koyar, arkasına saklar

66 El kol hareketleri bizim için anlamlı olan bir şeyle ilgili gerçek duygularımızı ifade etmemize, önemli olan bir şeyle bağlantı kurmamıza yardımcı olabilirler.

67 Ağzını eliyle kapatan kişi bilinçaltı düzeyde yalanlarını kapatmaya çalışıyordur. Bu kişi bir taraftan ağzını kapatırken diğer taraftan da elini yumruk haline getirir ve başparmağını yanağına bastırır.

68 Konuşan kişi kendisi konuşurken ağzını kapatıyorsa yalan söylediği anlamına gelir. Eğer karşısındaki konuşuyorken bu hareketi yapıyorsa karşısındakinin yalan söylediğini düşünüyordur. Sunumlarda dinleyici ağzını kapatıyorsa konuşmacı zor duruma düşmüş olur.

69 Başparmağın birini göstermesi alay ve saygısızlık anlamına gelir. Başparmak yukarıda konumu Onlar mı hepsi birbirine benzer anlamına gelir.

70 Ellerin bedenden uzaklaşması ya da yakınlaşması kişinin özgüveni hakkında bilgi verir. Duygusal yönden açık insanlar kollarını bedenlerinden açarak hareket ederler.

71 Avuç içlerinin yukarıya doğru olması dürüstlük işaretidir.

72 Elin yumruk olarak kullanılması kışkırtıcılığı ve saldırganlığı ifade eder.

73 Avuç içinin yukarı bakarak havayı güçlü şekilde kavrama, bir konuda kararlığa işarettir.

74 Avuç işi aşağı bakan kimse başkalarına karşı açık değildir. Kolları kavuşturmak, durumdan ve duyduğumuz şeylerden rahatsız olduğumuzu gösterir. Kolları kavuşturmakla bacak bacak üstüne atmak kişinin iç dünyası hakkında çok fazla ipucu verir. Bu hareket kavuşturulmuş kollar kadar olumsuz duyguları yansıtmaz.

75 Üst üste atılmış bacakların veya kavuşturulmuş kolların düzeltilip çözülmesi kişinin rahatladığını ve kendisini konuşmaya verdiğini gösterir.

76 Ayaklarımız başımızdan uzak olduğu için konuşmaya daldığımızda onları unuturuz. Bu bakımdan yüz ifademiz neyi sinyal verirse versin, ayaklarımızın bilinçsiz hareketleri gerçek ruh halimizi ortaya koyar.

77 Kolları kavuşturmak için geçerli olan özellikler ayaklar için de geçerlidir. Bir sandalyede oturan kimse sandalyenin kollarına ve kendi dizlerine sıkı sıkıya sarılıyorsa olumsuz duygularını ve endişelerini gizlemeye çalışıyordur.

78 Yalan söyleyen veya gerçeği saklayan kişi ellerini ve kollarını daha az kullanır. Bazen ellerini sımsıkı kapatır, bazen de ellerini cebine koyar.avuçların açık durması dürüstlüğün ifadesidir.

79 ÖZGÜVEN DÜŞÜKLÜĞÜ VE EL HAREKETLERİ Ellerin önde birleşmesi, başın öne eğilmesi vücudun küçülmesi ve omuzların düşmesi özgüven düşüklüğünü gösterir. Başkalarından bir şey isteyenler genel olarak bu tür duruş ve davranış içinde olurlar. Ellerin arkada birleşmesi ise kendine olan güveni gösterir.

80 Bir el ile diğer bileğinizi tutmanız genel bir olumsuzluk içinde olduğumuzu gösterir. El bileği ne kadar çok yukardan tutuluyorsa hoşnutsuzluk o derece artıyor demektir.

81 Başparmağın yukarı kaldırılması her şeyin yolunda olduğu anlamına gelir. Başparmak yukarı kaldırıldığında insan oyunun içinde faal ve olumludur. Kaldırılan başparmak yüze yaslandığında insan liderlik konumunu ifade eder. Kişi kendini kötü hissettiğinde başparmağını yukarı kaldırmaz.

82 PARMAK İŞARETLERİ Kişi Ben demek için işaret parmağı ile gökleri gösterir. Müdahale etmeye cesaret edemeyen, otoritesini göstermekten çekinen ve otoriteden hoşlanmayan kimse işart parmağını kaldırmayı cesaret edemez.

83 Yüzük parmağını kaşıyan Mesafeli tavrın kendimi rahatsız hissetmeme sebep oluyor. Mesajını verir.

84

85 Yeteneğimiz olabilir ama birini ikna edemediğimiz müddetçe bu yeteneğin karşılığını alamayız. İnsanlar elde ettikleri sonuçlara göre ödül alırlar. Başkalarının yeteneklerimizin farkına varmasını sağlamak bizim elimizdedir.

86 Genellikle erkekler her ortamda kendi reklamlarını yapmaya çalışırlar. Çoğu erkek başkalarından daha yüksekte durmanın ve kalabalıkta göze çarpmanın yollarını ararlar. Buna karşılık kadınlar böyle değildir. Kadınlar siyasi ve sosyal eşitliğe daha çok değer verirler. Onlar farklılıkları fazla önemsemezler.

87 O halde piyasada en önemli ürüne sahip olmanız yeterli değildir. Önemli olan insanların bu yeteneğin farkında olmalarıdır. En iyi ürüne ve hizmete sahip olduğunuzu insanların bilmesini sağlamalısınız.

88 John C. Mawvel e göre, bir insanın diğer insanlara karşı davranış biçimi, o insanın hayata bakış biçimini yansıtıyor.

89 John D. Rockefeler de durumu şöyle dile getiriyor; «İnsanlarla iyi ilişki kurma yeteneğine diğer bütün yeteneklerden fazla ücret öderim.»

90 Kendi göstermek ve göze çarpmak konusunda kadınların yaklaşımı ile erkeklerin yaklaşımı farklıdır.

91 Kendini Göstermede Kadınlarla Erkeklerin Yaklaşımı Kadınların Yaklaşımı Erkeklerin Yaklaşımı İtibarı paylaşırlar. Başarıları üstlenir ve sonuçlara odaklanır. Harika bir iş çıkardıklarını söylerler. Bu işten gurur duyduklarını söylerler. Yaklaşımlarını değiştirdiklerini söylerler. Yeni bir yaklaşım uygulamaya koydum. derler. Bunu yapmanın daha iyi bir yolunu bulduk. derler. Yeni yaklaşım getirdim ve şimdi çok daha iyi sonuç alıyorum. derler. Kadınlar çok çalışırlarsa, başkaları tarafından fark edileceklerini sanırlar. Erkekler şeref payı almak için aktif olarak faaliyete geçerler. Kadınlar içsel dünyada neler Erkekler çoğu zaman dış dünyada olduğunu bilerek göze çarpmaya neler olduğunu bilerek göze çalışırlar. çarpmaya çalışırlar.

92 Tablodaki bu bilgilerin ışığında, olumlu bir şekilde göze çarpmak için şu hususlara dikkat etmekte fayda vardır: 1. Yüz ifadesi canlı olmalı: Dostça bakmak, tebessüm etmek ve gülmek çok önemlidir.

93 2. İnsanlarla mümkün olduğunca göz teması kurulmalıdır.

94 3. Konuşan kişiye anlaşıldığını hissettirmek için, baş aşağı yukarı hareket ettirilmeli ve genellikle baş dik tutulmalıdır.

95 4. Çok aşırıya kaçmadan jestler kullanılmalı, eller cepte tutulmamalı, ellerle ağız kapatılmamalı ve kollar kavuşturulmamalıdır.

96 5. Ayakta ve otururken olan dik olmalıyız. 6. İnsanları rahatsız etmeden bedensel temas kurmak olumlu intiba bırakır.

97 7. Çok uzun ve hızlı konuşulmalıdır. 8. Giyim ortama uygun olmalıdır. 9.Konuşurken diyaframdan nefes alınmalıdır.

REHBERLİK VE İLETİŞİM 8

REHBERLİK VE İLETİŞİM 8 REHBERLİK VE İLETİŞİM 8 Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com İletişim Süreci KAYNAK Kodlama MESAJ Kod Açma ALICI KANAL Geri Besleme KANAL Sözsüz İletişim Beden dilimiz jestler, mimikler,

Detaylı

BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ:

BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ: BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ: Başarılı bir konuşmanın olmasında beden dilini kullanmanın da önemi büyüktür. Beden dilini kullanmada şunlara dikkat etmeliyiz. 1. Jest ve Mimikler: Beden dilinin kullanılması,

Detaylı

LET M ve BEDEN D L N N LET MDEK YER

LET M ve BEDEN D L N N LET MDEK YER LET M ve BEDEN D L N N LET MDEK YER Haz rlayan: Kutluhan Kemalo lu Ac badem Sa l k Grubu Organizasyonel Geli im Uzman Haz rlanma Tarihi: 10.03.2011 İletişim Nedir? İletişim; Düşünce, duygu ve bilgilerin

Detaylı

Etkili İletişim. Uzman Klinik Psikolog, Evlilik ve Aile Terapisti. Zeynep SET

Etkili İletişim. Uzman Klinik Psikolog, Evlilik ve Aile Terapisti. Zeynep SET Etkili İletişim Uzman Klinik Psikolog, Evlilik ve Aile Terapisti Zeynep SET Bana doğru bir ses çıkarman, benimle iletişim kurduğun anlamına gelmez. David Gordon İletişim Becerileri İletişim Nedir? İletişim

Detaylı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ Eğitim içeriği Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği Eğitim ve Sınav Komisyonu

Detaylı

Ailede Etkili İletişim = Sağlıklı bir Ruh Sağlığı

Ailede Etkili İletişim = Sağlıklı bir Ruh Sağlığı Ailede Etkili İletişim = Sağlıklı bir Ruh Sağlığı Bu ayki bültenimizi oluştururken Ailede Etkili İletişim ile çok geniş, popüler ve bir o kadar da önemli bir konuya değinmek istedik. İletişimin sözlük

Detaylı

MESAJIN ULAŞMASI SÖZ SES BEDEN DİLİ %93

MESAJIN ULAŞMASI SÖZ SES BEDEN DİLİ %93 MESAJIN ULAŞMASI SÖZ %7 SES %93 BEDEN DİLİ BEDEN DİLİNDE İLETİŞİM Sözsüz mesajlar, jestler, göz ve baş hareketleri, beden duruşu, yüz ifadeleri, mesafe, temas gibi BEDEN DİLİ ÖGELERİYLE ifade edilir. Bu

Detaylı

Doç. Dr. Ertuğrul YAMAN (eyaman@gazi.edu.tr)

Doç. Dr. Ertuğrul YAMAN (eyaman@gazi.edu.tr) Doç. Dr. Ertuğrul YAMAN (eyaman@gazi.edu.tr) Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. MEVLANA Herkesin üç kişiliği vardır; Sahip olduğu, Sahip olduğunu sandığı. Alphonse Karr "Ne söylediğinizden çok,

Detaylı

İLETİŞİMDE BEDEN DİLİ

İLETİŞİMDE BEDEN DİLİ İLETİŞİMDE BEDEN DİLİ MESAJA ULAŞMA KANALLARI SÖZ (doğru sözcükler) % 7-10 SES (tonlama, telaffuz, vurgu) % 30-38 BEDEN DİLİ 0 (mimikler, vücudun duruşu, bakışlar vs) % 55-60 BEDEN DİLİ (SÖZSÜZ İLETİŞİM)

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ

STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ 1- SHAVASANA CESET DURUŞU : Sırt üstü yere uzanın. Kollarınızı ve bacaklarınızı yana doğru açın ve avuç içlerinizi gökyüzüne çevirin. Tüm bedeni gevşetin ve

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Ana - babaların çocukla olan iletişimi; çocuğun gelişmesini belirlemede etkilidir. Davranış ve karakteri etkiler. Vicdan

Detaylı

Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı Amaç Sözlü ve sözsüz iletişim teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak 2 Hedefler Katılımcılar bu dersin sonunda; Sözlü ve sözsüz iletişim tekniklerinin

Detaylı

KAYGIYLA BAŞEDEBİLME VE GEVŞEME TEKNİKLERİ

KAYGIYLA BAŞEDEBİLME VE GEVŞEME TEKNİKLERİ KAYGIYLA BAŞEDEBİLME VE GEVŞEME TEKNİKLERİ Olumsuz düşünen kişi, çiğ bir yumurtayı bütün halde kabuğuyla yutmuş bir adama benzer. Yumurtanın kırılacağı korkusuyla hareket edemez, civciv çıkacağı korkusuyla

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

yalan radarı OĞUZ BENLİOĞLU

yalan radarı OĞUZ BENLİOĞLU yalan radarı OĞUZ BENLİOĞLU BEŞ ADIMDA YALANI VE YALANCIYI YAKALAMAK Mona Yayınları, 2017. ISBN: 978-605-9709-73-6 Tanıtım yazısı kitaptan kısa alıntılar içermektedir; daha ayrıntılı bilgi için kitabın

Detaylı

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT)

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) 02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş ljelinek@uke.de HOŞGELDİNİZ Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) D-MCT: Uzay Pozisyonu Günün Konusu Davranış Hafıza Depresyon Denken Duyguların

Detaylı

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 İşyeri Egzersizleri EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 Ellerinizi önünüzde avuç içleri birbirine temas eder şekilde birleştiriniz. Ellerinizi avuç içleri yapışık olarak, hafif bir gerilme hissedene kadar aşağı

Detaylı

Sözsüz İletişim Bedenin İnce Dili

Sözsüz İletişim Bedenin İnce Dili Sözsüz İletişim Bedenin İnce Dili Amaç İş, özel ve sosyal yaşamımızda daha iyi ilişkiler kurabilmek ve sürdürebilmek için sözsüz iletişim uygulanabilir edinmek. hakkında bilgiler Çünkü Sevmenin yolu anlamaktan

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler SINAV KAYGISI Kaygı, stresli bir durum karşısında hepimizin yaşadığı uyarılmışlık halidir. Ancak kaygının belli bir miktarda yaşanmasının olumlu işlevleri de vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatta bizi

Detaylı

R RADAR RADYO RAHAT RAKET RAKI

R RADAR RADYO RAHAT RAKET RAKI R RADAR RADYO Sağ el göğüs hizasında, işaret parmağı açık orta parmak kıvrık ve işaret parmağı üzerinde öbür parmaklar kapalıdır. Ardından sol elin işaret parmağı sağ orta parmağın ucuna konur. Sağ el

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi

İLETİŞİM BECERİLERİ. İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi İLETİŞİM BECERİLERİ İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi İletişim Becerileri İletişim Nedir? İletişim Süreci İletişim Çeşitleri İletişim Teknikleri İletişim ve Algı İletişim ve Etkin Dinleme En uzak mesafe

Detaylı

Bilgilendirme Rehberi

Bilgilendirme Rehberi Bilgilendirme Rehberi Ankara 2015 Bilgilendirme Rehberi Sevgili mesi, rehberlik hizmetleri siz lilerle desteklen- gibi birden fazla Sizlerin akademik olarak kadar psikolojik olarak da kendinizi hissetmeniz,

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ Adı, soyadı... : Sınıfı... : Tarih :.../.../2015 YÖNERGE: Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa " doğru " anlamına gelen D harfinin altına

Detaylı

Bu testi yapın, kendinizi tanıyın!

Bu testi yapın, kendinizi tanıyın! Kendini Tanıma Testi Bu testi yapın, kendinizi tanıyın! İnsanlar sizin hakkınızda sandığınızdan farklı izlenimlere sahip olabilir. Gerçekten nasıl algılandığınızı siz de bilmek istemez misiniz? Bu teste

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Kendini tanımak Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine

Detaylı

İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır.

İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır. CrystalAcademy İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır. BEDEN DİLİNDE İLETİŞİM Sözsüz mesajlar,

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta X

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta X Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta X Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Blog: muratok.wordpress.com BİR KONUYU SUNARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN KURALLAR; Arkadaşımızla Konuşur gibi sunmalıyız.

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ EYLÜL 1-2 (16-27-EYLÜL 2013) DOĞA VE EVREN İSTİKAL MARŞI-İKİNDİLER Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği İLKÖĞRETİM SI 1. Okuma kurallarını uygulama:1.5 Okuma yöntem ve tekniklerini kullanır.2. Okuduğu metni

Detaylı

OKULLARDA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MÜLAKAT GÖRÜŞME

OKULLARDA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MÜLAKAT GÖRÜŞME OKULLARDA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MÜLAKAT GÖRÜŞME Öğrenci tanıma tekniklerinin en yaygın olanlarından biridir. Görüşme, ya problemli kişi ile ya da onun bir yakını ile, bu konuda deneyimi olan bir yetişkinin

Detaylı

Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma Kuralları

Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma Kuralları Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma Kuralları ÇALIŞMA KAĞIDI - 1 Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına, yanlış olanların başına ise çiziniz. İlk cümle size yardımcı olmak için örnekte gösterilmiştir.

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ŞİİRLER 10 Kasım geldi işte Üzgünüz biz milletçe Atatürk! ü anarız O bizim kalbimizde 10 Kasım geldi işte Koşarız Anıtkabir e Atatürk ü anarız

Detaylı

CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİM

CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZEL MAVİ DÜŞLER ANAOKULU 2015-2016 EĞİTİM YILI CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİM Bilgi Bülteni Sayı:7 Toplum olarak sağlıklı nesiller yetiştirmek; bedensel, ruhsal, zihinsel, sosyal ve cinsel yönden kendisi ve

Detaylı

Konuşmacının sahip olduğu istekten, canlılıktan ve içtenlikten etkilenirler.

Konuşmacının sahip olduğu istekten, canlılıktan ve içtenlikten etkilenirler. ETKİLİ SUNUŞ İÇİN BEDEN DİLİ Sadece güzel bir konuşma ile başarılı bir konuşmacı olunmaz. İyi bir konuşma olmaksızın da etkili bir konuşmacı olunabilir. Bazı konuşmacılar hazırlık için çok zaman harcamalarına

Detaylı

İletişimin Bileşenleri

İletişimin Bileşenleri Düşünce, bilgi ve duyguların; sözcük, yazı ve resim gibi semboller kullanarak anlaşılır hale getirilmesi, paylaşılması ve etkileşim sağlanmasıdır. İletişim Sürecinde; Dönüt (feedback) sağlanamıyorsa iletişim

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Woyzeck: Öğleyin güneş tepeye çıkıp da dünya ateşe düşmüş gibi yanmaya başlayınca, işte o zaman korkunç bir ses bir şeyler diyor bana.

Woyzeck: Öğleyin güneş tepeye çıkıp da dünya ateşe düşmüş gibi yanmaya başlayınca, işte o zaman korkunç bir ses bir şeyler diyor bana. Konu: "Woyzeck ve "Matmazel Julie Adlı Eserlerde Kullanılan İmge ve Simgelerin Eserlerin Tezlerine Katkısı Adı-Soyadı: Halil İbrahim Yüksel No: 149 Sınıfı: 11-D WOYZECK VE MATMAZEL JULIE DE İMGE VE SİMGE

Detaylı

AKRAN BASKISI. Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen

AKRAN BASKISI. Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen AKRAN BASKISI Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen AKRAN BASKISI NEDİR? Bireyin içinde bulunduğu yaş gruplarının etkinliklerinde bir şeyi yapmak için arkadaşları tarafından zorlanması veya cesaretlendirilmesidir.

Detaylı

İLETİŞİM - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

İLETİŞİM - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM İLETİŞİM - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Sözsüz İletişim Sözlü olmayan (sözsüz) iletişim, bireyin gerçek duygu ve düşüncelerine ilişkin mesajlar veren bazı mimik ve jestlerden

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ

İLETİŞİM BECERİLERİ. DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ İLETİŞİM BECERİLERİ DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ İşİTMEK VE DİNLEMEK İki ya da daha fazla kişi arasındaki iletişimin gerçek bir diyalog olabilmesinin bir koşulu: söz hakkının tanınması diğer koşulu: konuşanın

Detaylı

AİLE İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM

AİLE İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM AİLE İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM "ÇOCUĞUNUZLA KONUŞUYOR MUSUNUZ? "TABİ ÇOCUĞUMLA KONUŞUYORUM. " ACABA BU KONUŞMANIN NE KADARINDA; EMİR VERMEK, AHLAK DERSİ VERMEK, TEHDİT ETMEK, SORGULAMAK, ELEŞTİRMEK, AD TAKMAK,

Detaylı

E ECZANE EDEBİYAT EDİRNE EFENDİ EĞİLMEK

E ECZANE EDEBİYAT EDİRNE EFENDİ EĞİLMEK E ECZANE EDEBİYAT Her iki el göğüs hizasındadır. Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmakları kapalıdır. Sol elin serçe ve başparmağı kapalı öbür parmaklar açıktır. Sağ el, sol elin açık parmaklarının

Detaylı

NİÇİN İLETİŞİM KURARIZ?

NİÇİN İLETİŞİM KURARIZ? İletişim, duygu, düşünce veya bilgilerin söz, yazı, hareket ve görüntü aracılığıyla başkalarına aktarılmasıdır. Doğduğumuz andan itibaren çevremizle iletişim içerisine gireriz. Duygu ve düşüncelerimizi

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DOÇ.DR. ZEHRA ALTINAY SINIF YONETIMI Bu derste, Sınıf ortamı ve grup etkileşimi Grup türleri Grup ve lider Liderlik türleri Grup içi etkileşimin hedefleri

Detaylı

İ İBADET İCRA İÇEL İÇİN İÇİNE ATMAK

İ İBADET İCRA İÇEL İÇİN İÇİNE ATMAK İ İBADET İCRA Her iki el göğüs hizasındadır. Sol elin işaret parmağı açık, sağ el sol işaret parmağının üzerinde sağ elin başparmağı, işaret parmağı ve orta parmağı birbirine sürtülür (şıklatılır). Sağ

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

Solunum Alıştırmaları Alıştırma 1

Solunum Alıştırmaları Alıştırma 1 Solunum Alıştırmaları Alıştırma 1 Diyaframdan doğru soluma için aşağıda belirtilen hususlara dikkat ederek alışkanlık edinene kadar 2 hafta boyunca her gün bu çalışmayı gerçekleştiriniz. Başarılı olabilmeniz

Detaylı

ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM

ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM Sağlıklı iletişim, çocuğun ruhsal gelişimi açısından büyük önem taşır.

Detaylı

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak Öfkenin Gerçek Nedeni Ne? ÖFKE kıskançlık, üzüntü, merak,

Detaylı

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ * Koyu renkle yazılmış kazanımlar; ulusal sınavlarda (SBS...gibi) sınav sorusu olarak çıkabilen konulardır; diğer kazanımlarımız temel ana dili becerilerini geliştirmeye

Detaylı

KAVRAMLAR TUTUMLAR BECERİLER

KAVRAMLAR TUTUMLAR BECERİLER SAYI: 1 ANASINIFI I. PYP SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA: Kim Olduğumuz SÜRE: 22.09.2014-31.10.2014 ANA FİKİR: Fiziksel özelliklerimi ve ilgi alanlarımı bilmek kendimi tanımamı sağlar.

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ Çocuğun davranışlarının kabul edilebilir bir düzeyde olması, yapıcı ve uyumlu bir birey olarak yetişmesi anne, baba, çocuk iletişimine bağlıdır. Eğer sağlıklı bir iletişim kurulabiliyorsa,

Detaylı

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur.

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur. 33 Ders 4 Günah Bir dostunuzun size, içi güzel şeylerle dolu ve bütün bu güzelliklerin tadını çıkarmanız için bir saray verdiğini düşünelim. Buradaki her şey sizindir. Dostunuzun sizden istediği tek şey,

Detaylı

BEDEN DİLİ. Beden dili; yüz ifadesi, el ve ayak hareketlerinizle anlatmak istediğiniz konuyu destekleyen veya yalanlayan hareketler bütünüdür.

BEDEN DİLİ. Beden dili; yüz ifadesi, el ve ayak hareketlerinizle anlatmak istediğiniz konuyu destekleyen veya yalanlayan hareketler bütünüdür. BEDEN DİLİ Beden dili; yüz ifadesi, el ve ayak hareketlerinizle anlatmak istediğiniz konuyu destekleyen veya yalanlayan hareketler bütünüdür. Beden dili insanlık tarihi açısından en eski iletişim aracımızdır.

Detaylı

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler Yaralanmaları Önleyici Egzersizler 11 EGZERSİZ HAZIRLAYAN: Dr. Ali KIZILET 1- KÖPRÜ 2 - YAN KÖPRÜ Başlama pozisyonu: Baş, omuzlar, sırt ve kalça düz bir çizgi halinde yere paralel bir konumdadır. Kolların

Detaylı

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen İki öğenin birbiri ile kurduğu bağlantıya veya etkileşime ilişki denir. Eğer bu tek taraflı ise ilgi olarak tanımlanır.

Detaylı

DUYGULAR 3 DÜZEYDE INCELENEBILIR: Öznel yaşantı. Duygusal davranış. Fizyolojik olaylar

DUYGULAR 3 DÜZEYDE INCELENEBILIR: Öznel yaşantı. Duygusal davranış. Fizyolojik olaylar emotions DUYGULAR DUYGULAR OLMASAYDı? DUYGULAR 3 DÜZEYDE INCELENEBILIR: Öznel yaşantı Duygusal davranış Fizyolojik olaylar DUYGU KURAMLARı James-Lange Kuramı Önce fizyolojik değişiklikler sonra duygu Bir

Detaylı

EĞİTİM SEVGİYLE BAŞLAR...

EĞİTİM SEVGİYLE BAŞLAR... EĞİTİM SEVGİYLE BAŞLAR... Bütün insanlığı sevgiyle kucaklayabilecek hoşgörüye sahip, geleceğin dünyasına şekil verecek, çalışkan, ufku geniş, sahip olduğu değerleri paylaşabilen, huzurun ve güvenin teminatı

Detaylı

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN MUHAMMED PAMUK DİĞER DÖKÜMANLARIMIZI REHBERLİK İÇİN YAPILMIŞ YAZILIMLARIMIZI GÖRMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA BEKLERİZ. LİNK: https://www.facebook.com/groups/teknorehbe

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Yazar Ad 125 Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Beş ergin insandan dördü bel ağrısı yaşamaktadır. İşyerinizde, dışarda veya evde yaptığınız işler, hareketler belinizi ağrıtabilir. Bulaşık yıkama, evi süpürme,

Detaylı

Serkan KAMBER. Trabzon Tevfik Serdar Anadolu Lisesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Öğretmeni

Serkan KAMBER. Trabzon Tevfik Serdar Anadolu Lisesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Öğretmeni Serkan KAMBER Trabzon Tevfik Serdar Anadolu Lisesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Öğretmeni Tam isabet Fena değil Daha çok çalışmalısın İnsanlar sizi ve düşüncelerinizi iletişim kurabilme yeteneğinize göre

Detaylı

MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun MAYIS AYLIK PLAN. 11 Eylül 2013. eğiten kitap

MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun MAYIS AYLIK PLAN. 11 Eylül 2013. eğiten kitap 5 MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun AYLIK PLAN eğiten kitap 11 Eylül 2013 i MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI...OKULU AYLIK EĞİTİM PLANI Tarih :... Yaş Grubu :... Öğretmen Adı :... AYLAR KAZANIM VE GÖSTERGELER

Detaylı

Danışman Olarak Hemşire

Danışman Olarak Hemşire ÜNİTE 6 Danışman Olarak Hemşire Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Danışmanın ne olduğunu, Danışmanın yararlarını, Danışmanın kimlere yapılabileceğini? Danışmanın tekniklerini, öğrenmiş olacaksınız.

Detaylı

- - ögretmen ögrenme modeli raporu

- - ögretmen ögrenme modeli raporu - - ögretmen ögrenme modeli raporu - - ögretmen ögrenme modeli raporu Osmanağa Mah Halitağa Cad Nal Sok No:13 Kadıköy/İSTANBUL Tel: 0216 550 77 00 info@e-kariyercomtr - wwwe-kariyercomtr rapor hakkında

Detaylı

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.Sınıf Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık 5.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul YANLIŞ BİLGİSAYAR KULLANIMINDA OLUŞABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI Bilgisayarla

Detaylı

ENGELLİLERLE DOĞRU İLETİŞİM

ENGELLİLERLE DOĞRU İLETİŞİM ENGELLİLERLE DOĞRU İLETİŞİM Doğuştan veya sonradan engelli olmuş bireyler, kronik hastalıklar nedeni ile hareket kısıtlılığı yaşayanlar, görme, işitme ve yürüme güçlüğü çeken yaşlılar, hamileler ve çocuklu

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

Bir gün insan virgülü kaybetti. O zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı. Cümleleri basitleşince düşünceleri de basitleşti. Bir başka gün ise ünlem işaretini kaybetti. Alçak

Detaylı

AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI

AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI Aile nedir? Toplum içindeki en küçük sosyal kurumdur. Çekirdek aile Ana, baba ve çocuklardan oluşur. Geniş aile ise çeşitli akrabalardan oluşur. Aile kurumunun

Detaylı

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav?

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Uzm Psk. Nuray ÖZBEN AVŞAR ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Çocuklar hızla büyüyor, çocukluk dönemini bitirip ilk erişkinlik olan ergenlik dönemine adımlarını atıyorlar. Ergenlik çağında fiziksel

Detaylı

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler.

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler. Gelişim Analizi Küçük Kaşifler Tehlikeli olan durumları söyler. 107 Yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat eder. Giysi ayrıntılarını başarıyla açar ve kapar Ali ALIÇ Temizlik malzemelerini amacına uygun

Detaylı

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN C CADI CAHİL Sağ el sağ omuz hizasında, işaret parmağı ve başparmak açık öbür parmaklar kapalıdır (C el). El öne doğru hareket ettirilerek C harfi işaret edilir. Sağ el karnın üst hizasında ve sol el göğüs

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

PROJENİN BAŞINDAKİ VE ŞUANDAKİ SİMULTANE UYGULAMALAR, BAKIM UYGULAMALRI VE SOSYAL İLİŞKİLER YÖNETİMİ

PROJENİN BAŞINDAKİ VE ŞUANDAKİ SİMULTANE UYGULAMALAR, BAKIM UYGULAMALRI VE SOSYAL İLİŞKİLER YÖNETİMİ PROJENİN BAŞINDAKİ VE ŞUANDAKİ SİMULTANE UYGULAMALAR, BAKIM UYGULAMALRI VE SOSYAL İLİŞKİLER YÖNETİMİ 1. Kestirmeler haricinde 0-2 yaş arasında ki çocuklar uyumak için kendi yataklarını kullanıyorlar. Kurum

Detaylı

Otistik Çocuklarla Yapılan Terapilerde Olmazsa Olmazlar

Otistik Çocuklarla Yapılan Terapilerde Olmazsa Olmazlar Otistik Çocuklarla Yapılan Terapilerde Olmazsa Olmazlar Sevgili okurlar, facebook paylaşım sitesinde kendi çocuğu otizmli olan bir annenin sayfasında yayımladığı bir yazı idi. Yazıyı o zaman okuduğumda

Detaylı

Özel 4 Mevsim Çocuk Kreş ve Gündüz Bakımevi Çocuk Gelişim Formu

Özel 4 Mevsim Çocuk Kreş ve Gündüz Bakımevi Çocuk Gelişim Formu Gelişim Kendinden 20-30 cm uzaklıktaki parlak renkli nesneye bakar. Kendisiyle konuşan kişiye bakar. Kendiliğinden gülümser. Başını ve boynunu kısa süreli kontrol etmeye çabalar. Elleri yumruk hâlindedir.

Detaylı

ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ

ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ Erken çocukluk dönemi fiziksel, duygusal, zihinsel, davranışsal ve iletişimsel temel becerilerin ve

Detaylı

3. Genelde kendimi başarısız bir kişi olarak görme eğilimindeyim. 4. Ben de diğer insanların birçoğunun yapabildiği kadar bir şeyler yapabilirim.

3. Genelde kendimi başarısız bir kişi olarak görme eğilimindeyim. 4. Ben de diğer insanların birçoğunun yapabildiği kadar bir şeyler yapabilirim. ROSENBERG BENLİK SAYGISI ÖLÇEĞİ Aşağıdaki cümleleri okuyarak sizin için uygun olan şıkkı işaretleyiniz 1. Kendimi en az diğer insanlar kadar değerli buluyorum. 2. Bazı olumlu özelliklerim olduğunu düşünüyorum.

Detaylı

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İçerik Sınıf ve sınıf yönetimi kavramları Sınıf yönetiminin boyutları Düzeni oluşturma

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE:

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE: SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE:Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse, cevap kağıdındaki doğru anlamına gelen ( D ) harfinin üstüne X işareti, her zaman veya genellikle geçerli

Detaylı

Vücudumuz ne diyor? Doç. Dr. Bahar Baştuğ

Vücudumuz ne diyor? Doç. Dr. Bahar Baştuğ Vücudumuz ne diyor? Doç. Dr. Bahar Baştuğ 1 Unutulmamalıdır ki İle?şim kişiye değil, kişiyle yapılan bir etkinlik olduğu için, bizim niye?miz değil, alıcıda uyanan izlenim önem taşır. İnsan diliyle çok

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA Hızlı Yürüme ve Hafif Tempolu Koşu EGZERSİZ SÜRELERİ (dk) TEKRARLAR Adım Koşma(dak.) Yürüme dak. Koşma Yürüme Toplam Süre dk 1 1 1 12 12 24 2 2 1 8 8

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Dikkat, * *Dikkati konu üzerinde toplamadan çalışmayı sürdürmek boşuna zaman kaybıdır. Çünkü dikkat olmadan

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ ADI SOYADI : SINIFI : CİNSİYET : UYGULAMA TARİHİ : Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa " doğru " anlamına gelen D harfinin altına X işareti;

Detaylı

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz. 1. Aleti monte etmeden ve kullanmadan önce bu el kitabının iyice okunması

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 2. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 2. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI B İ R E Y V E T O P L U M EYLÜL EYLÜL 19-23 EYLÜL (1. Hafta) 1. TEMA 26-30 EYLÜL (2. Hafta) GÖRSEL GÖRSEL Dinleme kurallarını uygulama: 1 Dinlediğini anlama: 1, 3, Konuşma kurallarını uygulama: 1, 2, 3,

Detaylı

FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ

FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ Uz.Ody. Çağıl Sarıdoğan Gazi Ün.Tıp Fak. KBB AD Odyoloji BD Gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamak zordur Ancak Çocuk ve özellikle işitme engelli çocuk için durum çok

Detaylı

İletişim, hem güçlerimizin farkında olmak, hem de zayıflıklarımızın üstesinden gelmek demektir.

İletişim, hem güçlerimizin farkında olmak, hem de zayıflıklarımızın üstesinden gelmek demektir. Abraham Lincoln, senin yaşındayken dedi babası çocuğuna, Okula gidebilmek için her gün 10 mil yürüyordu. Gerçekten mi? dedi çocuk ve ekledi: Tamam, fakat o senin yaşındayken de başkan oldu baba! İletişim,

Detaylı

Ö nemli Güvenlik Bilgileri

Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ö NEMLİ BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE LÜTFEN BU KILAVUZU İYİCE OKUYUNUZ! Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.bu kılavuzu iyice okuyunuz ve her zaman yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı Dr.V.Aydan İZGİ İşyerinde iletişim İşyerinde eğitim İletişim Nedir? Bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma sürecidir.

Detaylı

AĐLE ĐÇĐ ETKĐLĐ ĐLETĐŞĐM

AĐLE ĐÇĐ ETKĐLĐ ĐLETĐŞĐM AĐLE ĐÇĐ ETKĐLĐ ĐLETĐŞĐM "Đnsanlar konuşa konuşa anlaşırlar." atasözü kişiler arası iletişimin önemini vurgulamaktadır. Đletişimin niteliği ve niceliği, geliştirdiğimiz çeşitli sosyal becerilere ve dinleme

Detaylı