HİDROLİK - PNÖMATİK. BÖLÜM 3 HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI (YAĞ DEPOSU, BORU, HORTUM ve POMPALAR) Öğr. Gör. Dr. Ömer ERKAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HİDROLİK - PNÖMATİK. BÖLÜM 3 HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI (YAĞ DEPOSU, BORU, HORTUM ve POMPALAR) Öğr. Gör. Dr. Ömer ERKAN"

Transkript

1 HİDROLİK - PNÖMATİK BÖLÜM 3 HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI (YAĞ DEPOSU, BORU, HORTUM ve POMPALAR) Öğr. Gör. Dr. Ömer ERKAN

2 2 HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI 1 Basit bir hidrolik devrenin elemanları. l. Yakıt deposu 2. Hidrolik pompa 3. Basınç hattı borusu 4.Dönüş hattı borusu 5.Yön kontrol valfı 6.Akış kontrol valfı 7.Basınç kontrol valfı 8. Hidrolik silindir 9. Dönüş hattı filtresi 10. Emiş hattı filtresi 11. İş parçası

3 3 YAĞ DEPOSU Yak deposu veya yak haznesi, hidrolik sistemde kullanılan akışkanın içinde depo edildiği, çelik saçtan veya dökümden yapılan, akışkanın içinde toplandığı bir elemandır

4 4 Yağ Deposu Hakkında; Hidrolik yağ deposu iyi bir yapıya ve konstrüksiyona sahip olursa, hidrolik sistemin fonksiyonlarını daha rahat yapmasına ve sistemin ekonomik performansına büyük katkılan olur. Çalışma sırasında hidrolik sistemin giriş enerjisinin % 20'si ısıya dönüşmektedir. Bu ısı enerjisi, yağın ısınmasına ve diğer hidrolik elemanların ısınmasına yol açar. Isınan yağın viskozitesi düşer -yağ incelir- ve sistemden yağ sızıntıları başlar. Bunlar istenmeyen durumlardır. Yağ deposu uygun kapasitede olduğunda meydana gelen ısının kolayca dış ortama atılmasını sağlar ve yağı soğutur. Yağ deposu hacminin %15'i boş bırakılır ve depo tamamen yağla doldurulmaz. Yağ deposu genellikle yerden yüksekte, altından hava sirkülasyonu olacak şekilde yapılırlar.

5 5 Yağ Deposunun Görevleri 1. Yağın içine karışan maddeleri yağdan ayrıştırmak. 2. Yağın dinlenmesini sağlamak 3. Yağın üzerindeki ısıyı dış ortama transfer etmek. 4. Sistemdeki yağın belirli bir yerde toplanmasını sağlamak. 5. Yağın içine karışmış olan havanın yağdan ayrışmasını sağlamak.

6 Yağ Deposunun Kısımları 6

7 7 Yağ Deposu İmalatında Dikkat Edilecek Hususlar 1.Deponun içinde emiş bölgesi ile dönüş bölgesini birbirinden ayıran bir perde bulunmalıdır. 2.Depo tamamen yağ doldurulmamalı üst kısımda depo hacminin % kadarı boş bırakılmalıdır. 3. Deponun içine açık hava basıncının etki edebilmesi için bir havalandırma yeri bulunmalıdır. Havadaki toz ve yabancı maddelerin yağa karışmaması için bir hava filtresi olmalıdır. 4. Yağ deposunun içine konan yağın miktarı pompanın debisinin 3 ile 5 katı kadar olmalıdır. 5. Deponun dış kısmında içerdeki yağ sıcaklığını gösteren bir termometre bulunmalıdır. 6. Emiş filtresi min. yağ seviyesinin altında olmalıdır. Aksi halde pompa hava emer ve sistemde kavitasyon olayı meydana gelir. Akışkanın içindeki hava zerrecikleri hidrolik elemanlara büyük darbe ile çarpması sonucu hidrolik sistemde titreşim, sarsıntı, aşınma, ısınmaya yol açar. 7. Emiş ve dönüş boruları 45 eğik kesilmelidir. 8. Depoya dışarıdan su ve yabancı madde girmemesi için deponun ağzı kapalı olmalıdır. 9. Depo çelik saçtan yapılmalı, alt kısmı da yerden yüksekte olmalıdır. Böylece her tarafından hava ile temas etmeli ve bünyesindeki ısıya kolayca dışarı atabilmelidir. 10. Depoda min ve max. yağ seviye göstergesi olmalıdır. 11. Emiş borusu, uygun çapta, mümkün olduğu kadar kısa ve düz olmalıdır. 12. Deponun iç kısmına biriken ve dibe çöken yabancı maddelerin emiş bölgesinden uzaklaştırılması için deponun tabanı eğimli olmalıdır.

8 Emiş filtresinin üstü ile minimum yağ seviyesi arasındaki mesafe yaklaşık 50 mm olmalıdır. 8

9 Akışkan içindeki havanın dışarı atılabilmesi için deponun üst kısmında yeterli boşluk olmalıdır. 9

10 Emiş ve dönüş odası birbirinden ayrılmalı ve boru uçları açılı olarak kesilmelidir. 10

11 Köpüklerin emiş odasına geçmemesi için köpük tutucular kullanılır. 11

12 12 Havalandırma kapağı ve doldurma süzgeci Depo bir canlı gibi nefes alır verir. Havalandırma kapağı bir süzgeç ile birlikte kullanılır.

13 13

14 14 Kavrama (kaplin) Elektrik motorundan gelen hareketin pompa miline iletilmesini sağlar. Açısal kaçıklıklara izin verecek kavramalar kullanılmalıdır.

15 15 Havalandırma kapağı Ve doldurma süzgeci Kavrama (kaplin) Seviye ve sıcaklık göstergesi

16 16 Kavrama Elektrik motorundan aldığı hareketi pompa miline iletir.

17 17 BORU ve HORTUMLAR Hidrolik sistemde akışkanın taşınması için dikişsiz temiz çelik borularla hortumlar kullanılır. Çelik borular sabit noktalara akışkanı iletmede kullanılırken, silindirin hareketli olması halinde veya diğer hareketli elemanlara akışkanı iletirken hidrolik hortumlar kullanılır. Hortumlar sentetik lastik ve dayanıklılığı arttırmak için bez veya çelik tel katmanlarından meydana gelir.

18 18 BORU ve HORTUMLAR Boruların birbirlerine eklenmeleri için özel olarak hazırlanmış birleştirme elemanları ve yüksükler kullanılır. Birleşme sırasında sızdırmazlığı sağlamak gerekir. Kullanılan çelik borular kaliteli, dikişsiz çelik çekme borulardır. DIN 239'c uygun olarak imal edilen boruların paslanmasını önlemek için fosfatlama işlemi yapılır.

19 19 BORU ve HORTUMLAR Çalışma sırasında yüksek basınçtaki akışkan boruların içinden geçeceği için boruların titreşimini önlemek için belirli aralıklarla borular kelepçelerle desteklenmelidir.

20 Yüksek basınç gerektirmeyen hidrolik ve pnömatik sistemlerde vidalı ya da kelepçeli hortum bağlantıları kullanılır. Bu bağlantı yöntemlerinde temel amaç, hortumun kelepçe üzerine bastırılarak sıkılmasıdır. Somun Kelepçe Vidalı bağlantı Kelepçeli bağlantı

21 Vidalı, kelepçeli ve çabuk bağlantı elemanları Çabuk bağlantı elemanı

22 Bağlantı elemanlarının sökülüp takılmasında meydana gelen zaman kaybını önlemek için çabuk bağlantı elemanları kullanılır. Hidrolik veya pnömatik Pnömatik Adım I Hortum rakora itilir Adım II Bağlantı sağlanır Adım III Hortumu sökmek için Halka ileri itilir.

23 Günümüzde pnömatik sistemlerde kullanılan bağlantıların tamamına yakını bu şekildedir. Önümüzdeki yıllarda hidrolikteki kullanımı da yaygınlaşacaktır.

24 Hidrolikte çalışan sisteme müdahale edilmemelidir. Önce çalışma durdurulmalı daha sonra müdahale edilmelidir. Boru ve hortumlarda oluşan sızıntılar, vücudumuzla temas ettiğinde yaralanmalara yol açar.

25 25 BORU BAĞLANTISINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Ani kesit daralması ya da kesit artışından kaçınılmalıdır. Keskin dönüşler önlenmelidir. Aşırı uzun ve gereksiz uzunluktaki borular engellenmelidir. Borular belirli aralıklarla kelepçeler yardımıyla desteklenmelidir. Emiş borusu kısa olmalıdır. Destekler 300 bar basınç için 3 metrede bir, 200bar basınç için 2 metrede bir olacak şekilde yapılmalıdır Hareketli ortamlarda boru yerine hortum kullanılmalıdır. Bağlantı yapılırken ısıl genleşmeler dikkate alınmalıdır. Boru çapları maksimum debi ve basınca göre seçilmelidir. Boru iç yüzeyleri çok düzgün olmalıdır. Bağlantılar sağlam ve sızdırmaz olmalıdır. Borunun en içteki katmanı kullanılan akışkana dayanıklı olmalıdır.

26 Hortum Bağlantı Şekilleri 26

27 27

28 28 BORU ÇAPININ HESAPLANMASI Hidrolik devrede kullanılacak boruların çaplarını hesaplarken çalışma basıncı,akış hızı ve pompanın debisi dikkate alınır.bu değerler biliniyorsa boruların iç çapı aşağıdaki basit bir formülle bulunabilir: Burada boru çapı doğrudan milimetre olarak çıkar.formül tir.akış hızı basınca bağlı olarak aşağıdaki değerlerde alınabilir: Emiş hattında... 1 m/s Basınç hattında 10 bar'a kadar 3 m/s bar'a kadar 4 m/s bar'a kadar 5 m/s bar'a kadar 5,5 m/s bar'a kadar 4,5 m/s bar'a kadar 6 m/s Dönüş hattında ise 2 m/s alınabilir.

29 29 Örnek problem: Bir hidrolik sistemde pompanın debisi 40 litre/dakikadır.çalışma sırasında akış hızının basınç hattında 6 m/s, emiş hattında 1 m/s, dönüş hattında 2 m/s olması gerekiyor. Bunun için gerekli boru çaplaını ayrı ayrı bulunuz. Çözüm: Verilenler : Q= 40 lit/dak, Vb = 6 m/s, Vc= 1 m/s

30 30 POMPALAR Mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren devre elemanıdır. Pompalar dönme hareketini genelde bir elektrik motorundan alır.

31 31 POMPALAR Mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren devre elemanıdır. Seyyar sistemlerde ise benzinli veya dizel motorlar kullanılır (iş makineleri gibi).

32 32 POMPALARIN ÖZELLİKLERİ Akışkan pompa çıkışında bir engelle karşılaşmıyorsa basınç 0 dır. Tüm pompalar artan hacim ve azalan hacim prensibine göre çalışır. Pompanın emiş kısmında oluşan negatif basınç (vakum) emme işlemini gerçekleştirir. Elektrik motorunun dönüş yönü pompalar üzerinde bulunan bir ok işareti ile belirtilir. Pompaların tamamına yakını hiçbir önlem almadan hidrolik motor olarak kullanılabilir.

33 33 Dıştan dişli İçten dişli İçten eksantrik dişli Eksenel pistonlu Eğik gövdeli Eğik plakalı Radyal pistonlu

34 DIŞTAN DİŞLİ POMPA 34

35 35 DIŞTAN DİŞLİ POMPA Dıştan çalışan iki dişli çarkın dönmesi ile çalışır. Dişlilerden birisi elektrik motorundan aldığı hareketle döner. Diğer dişli serbest olarak döner. Sabit debili ve tek yönlü pompalardır. Dişli pompanın debisi, dişli çarkların diş boşluğuna bağlıdır.

36 36 DIŞTAN DİŞLİ POMPA Dişlilerin dönüşü sırasında dişlerin ayrılma bölgesinde artan hacim (boşluk hacmi artar) oluşur. Oluşan vakum sonucu pompa içine akışkan emilir. Dişlerin birleşme noktasında azalan hacim oluşur ve akışkan pompa içine itilir. Endüstriyel sistemlerde en fazla kullanılan pompa türüdür.

37 37 DIŞTAN DİŞLİ POMPA ÇIKIS Dişli pompalar tek yönlü ve sabit debili pompalardır. Elektrik motorunun dönüş yönü pompa üzerinde bulunan bir ok ile belirtilir. GIRIS

38 38 Dıştan Dişli Pompa Basınç: 250 bar Sabit debi Geniş hız aralığı Gürültülü Kirliliğe karşı az duyarlılık Hafif Ucuz

39 39 İÇTEN DİŞLİ (GEROTOR) POMPALAR Eksenleri birbirine göre kaçık, iç içe çalışan iki dişliden oluşur. Dişlilerin diş sayıları arasında 1 fark vardır. Hareketi, elektrik motorundan içteki dişli alır. Dönüş sırasında bir bölgede artan hacim, diğer bölgede ise azalan hacim oluşur. Emiş ve çıkış delikleri, dişlilerin üzerine kapatılan flanş üzerinde bulunur. Emiş deliği Çıkış deliği Bu tür pompalar, genelde iş makinelerinde yağ pompası olarak kullanılır.

40 40 İçten Dişli Pompalar Basınç: 250 bar Sabit debi Geniş hız aralığı Sessiz Kirliliğe karşı az duyarlılık Hafif Küçük

41 41 İÇTEN EKSANTRİK DİŞLİ POMPA Çıkış deliği Emiş deliği Eksenleri kaçık, iç içe çalışan iki dişliden oluşur. İki dişliyi birbirinden ayıran ay şeklindeki parça sabittir. Diğer dişli pompalara göre debisi ve verimi daha yüksektir. Giriş ve çıkış delikleri fasulye tanesi şeklindedir ve flanş üzerinde bulunur. Tek yönlü pompalardır.

42 42

43 43 İÇTEN EKSANTRİK DİŞLİ POMPA Bu tür pompalar diğer dişli pompalara göre daha sessiz çalışır ve her geçen gün kullanım alanı artmaktadır.

44 44 PALETLİ POMPALAR Gövde deliği Palet (kanat) Rotor ile gövde eksenleri kaçık konumdadır. Rotor dönmeye başladığında kanallar içine yerleştirilen paletler, gövdeye doğru savrulur. Giri ş Roto r Çıkı ş Bazı pompa türlerinde ilk hareket sırasında paletlerin gövdeye doğru itilebilmesi için paletlerin arka tarafına yay konulur. Gövde ile rotor arasındaki eksen kaçıklığı azaltıldığında debi azalır. Eksen kaçıklığı sıfırlandığında, debi 0 olur (değişken kapasiteli). Rotor ters yönde döndürülecek olursa, giriş ve çıkış yer değiştirir (çift yönlü pompa).

45 45 PALETLİ POMPALAR Giri ş Çıkı ş Paletler Paletli pompaların debileri yüksektir. 200 bar civarına kadar olan basınçlı yerlerde kullanılır. Paletler gövdeye göre daha yumuşak malzemelerden yapılır ve aşınma durumunda değiştirilir.

46 46 PALETLİ POMPALAR Paletli pompalar; amonyak, LPG, solvent, alkol, mazot vb. sıvıların yanı sıra düşük viskoziteli akışkanların pompalanmasında kullanılabilir. Kısa süreli kuru (yağsız) çalıştırılabilir. Yüksek basınçlarda kullanmaya uygun değildir. Paletli pompaların iyi bir emiş karakteristiği vardır, bu nedenle pnömatik sistemlerde vakum elde etmek amacıyla vakum pompası olarak kullanıldığını görürüz.

47 47 PALETLİ POMPALAR PALETLİ POMPANIN ÇALIŞMA PRENSİBİ

48 48 Paletli Pompa Basınç: 280 bar Sabit debi Sessiz Hafif İyi bakım imkanı

49 49 PİSTONLU POMPALAR 1. Eksenel pistonlu pompalar a. Eğik plakalı b. Eğik gövdeli 2. Radyal pistonlu pompalar Eksenel pistonlu pompada, pistonlar dönme mili eksenine paraleldir. Radyal pistonlu pompalarda pistonlar dönme mili eksenine dik olarak yerleştirilmiştir.

50 50 PİSTONLU POMPALAR Pistonlar silindir bloğu üzerine yerleştirilmiştir. Pistonları bir arada tutan ve silindir içine girip çıkmasına yardımcı olan bir tutucu plaka bulunur.

51 51 PİSTONLU POMPALAR Tutucu plaka eğik plaka adı verilen başka bir plakaya temas etmektedir. Pompa mili silindir bloğunu, pistonları ve tutucu plakayı döndürür. Tutucu plaka dönerken eğik plaka sabittir. Eğik plakadaki açıya bağlı olarak pistonlar ileri geri hareket ederek pompalama işlemini gerçekleştirir.

52 52 PİSTONLU POMPALAR Tutucu plaka eğik plaka adı verilen başka bir plakaya temas etmektedir. Pompa mili silindir bloğunu, pistonları ve tutucu plakayı döndürür. Tutucu plaka dönerken eğik plaka sabittir. Eğik plakadaki açıya bağlı olarak pistonlar ileri geri hareket ederek pompalama işlemini gerçekleştirir. Pompa mili Eğik plaka Sızıntı hattı BASM A EMME MODÜL MODÜL MODÜL Giriş-çıkış plakası (dönmez)

53 53 PİSTONLU POMPALAR Piston I. 180 derecelik hareketinde emme, II. 180 derecelik hareketinde basma işlemini gerçekleştirir. Açı arttıkça debi artar, açı azaldıkça debi azalır. Açı sıfırlanırsa debi sıfır olur. Açı ters yöne verildiğinde giriş ve çıkış değişir. Sızıntı hattı BASM A EMME Pompa mili MODÜL MODÜL Giriş-çıkış plakası (dönmez)

54 PİSTONLU POMPALAR 54

55 PİSTONLU POMPALAR 55

56 56 PİSTONLU POMPALAR Pompa milinin hareketi sonucu eğik plaka sabit kalırken silindir bloğu dairesel olarak döner. Eğik plakanın açısına bağlı olarak pistonlar ileri-geri hareket eder. Eğik plakanın açısı bir kontrol kontrol pistonu yardımıyla değiştirilebilir.

57 57 PİSTONLU POMPALAR Silindir bloğu dönüş sırasında giriş çıkış plakasına sürtünerek döner. Giriş çıkış plakası sabittir ve pompanın giriş çıkış deliklerine bağlanır. Pistonlar dönüş sırasında giriş kanalına geldiğinde emme işlemi başlar ve silindir deliği içine akışkan emilir. Pistonlar çıkış kanalına geldiğinde silindir içindeki akışkan çıkışa itilir. Giriş Çıkış Akışkan giriş çıkış plakası

58 58 PİSTONLU POMPALAR Eğik gövdeli pistonlu pompalarda eğik plaka yerine gövdeye açı verilmiştir. Pompa milinden gelen dairesel hareketle birlikte, gövdedeki açıya bağlı olarak pistonlar ileri geri hareket eder.

59 59 PİSTONLU POMPALAR Gövdeye verilen açı arttığında pompanın çıkış debisi artar. Açı azaldığında debi azalır. Açı ters yönde verilirse pompanın giriş ve çıkışı yer değiştirir. Maksimum aç ı ve ma ksimum kurs Normal açı ve norm al kurs Kurs ve açı yok a A a B C

60 PİSTONLU POMPALAR 60

61 61 PİSTONLU POMPALAR Eğik gövdeli pistonlu pompalar sabit debili veya değişken debili olarak yapılabilir. Sabit debili Değişken debili

62 62 PİSTONLU POMPALAR Radyal pistonlu pompalarda pistonların üzerinde bulunduğu silindir bloğunun ekseni ile gövde ekseni arasında kaçıklık vardır. Radyal pistonlu pompalar a. Döner pistonlu radyal pompalar b. Sabit pistonlu radyal pompalar olmak üzere ikiye ayrılır. Döner pistonlu olanlarda silindir bloğu ve pistonlar döner. Sabit pistonlu olanlarda silindir bloğu ve pistonların yerine kam mili döner.

63 63 PİSTONLU POMPALAR Döner pistonlu radyal pompalar MODÜL

64 64 PİSTONLU POMPALAR Döner pistonlu radyal pompalar Silindir 1 ve silindir 2 rulmana basmaktadır. Silindir 2 nin piston alanı büyük olduğu için rulman başlangıçta sağa doğru itilir. Pompa maksimum debi ile çalışmaya başlar. Çıkış tarafında basınç artınca silindir 1 in pistonu rulmanı merkeze doğru iter. Eksen kaçıklığı azaldıkça debi azalır. Eksenler çakıştığında debi sıfır olur.

65 Döner Pistonlu Radyal Pompa 65

66 66 PİSTONLU POMPALAR Sabit pistonlu radyal pompalar

67 67 PİSTONLU POMPALAR Sabit pistonlu radyal pompalar Pistonlar gövde üzerine yerleştirilir. Gövde ekseni ile kam mili ekseni arasında kaçıklık vardır. Kam milinin dönüşü ile pistonlar ileri geri hareket eder ve giriş çıkış işlemi gerçekleşir.

68 68 PİSTONLU POMPALAR Pistonlu el pompaları Düşük debi ve basınç ihtiyacının olduğu basit düzeneklerde kullanılır

69 69 PİSTONLU POMPALAR Pistonlu el pompaları çift etkili olarak yapılabilir. Pompa kolu hem ileri hem de geri geldiğinde akışkan pompalar

70 70 POMPA SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 1. Gerekli debi miktarı 2. Çalışma basıncı 3. Pompanın fiyatı 4. Pompanın bakım onarım kolaylığı 5. Pompanın dönüş hızı 6. Pompanın verimi 7. Pompa fiyatları 8. Ses ve gürültü seviyesi 9. Dönüş yönü 10. Montaj kolaylığı 11. Yedek parça bulma kolaylığı

71 71 POMPALARIN DEVREYE ALINMASI Pompayı çalıştırmadan önce devrede bulunan tüm elemanların iç parçalarını kullanılacak yağ ile yağlamamız gerekir. Pompanın giriş ve çıkış deliklerinin açık olmasına dikkat edilmelidir. Pompa gövdesi kullanılacak hidrolik akışkan ile doldurulmalıdır. Pompanın çıkış deliğinden akışkan konulamazsa, sızıntı(boşaltma) deliğinden konulmalıdır. Emniyet valfleri ve diğer basınç kontrol valfleri minimum değere ayarlanmalıdır. İlk devreye alma sırasında pompalar kural olarak boşta çalışacak şekilde ayarlanmalıdır. Elektrik motoru çalıştığı anda sistemi akışkan ile doldurmaya başlar. Basınç hattına bağlı olan bir manometre doldurma işlemi bitinceye kadar basıncı sıfıra yakın gösterir. Daha sonra pompanın sesi değişir. Pompa daha sessiz çalışmaya başlar.

72 72 POMPALARIN DEVREYE ALINMASI Borular içindeki hava, devrenin en üst kısmında bulunan elemanlarda toplanır. Havayı alabilmek için bu elemana ait bağlantı gevşetilir. Akışkan içinde hava varsa önce köpüklü yağ gelmeye başlar. Sürekli temiz ve köpüksüz akışkan gelmeye başladığında hava alınmış demektir. Son olarak bağlantı tekrar sıkılır. Depo içinde köpüklenme olmadığından emin olunmalıdır. Bu pompanın emişte hava yaptığı anlamına gelebilir. Devre elemanlarının akışkanla doldurulması ve hava alma işlemi bittikten sonra, depodaki akışkan seviyesi kontrol edilmelidir. Eksiklik varsa tamamlanmalıdır. Devrenin daha rahat çalışmasını sağlamak için pompanın çıkış tarafına bir hava alma valfi konulmalıdır. Hidrolik devre çalıştırılmadan önce devre elemanları normal ayarlarına getirilmelidir. Bu işlem her zamanki çalışma sıcaklığında yapılmalıdır.

73 DİŞLİ POMPALARDA BİR DİŞ BOŞLUĞUNA DOLAN YAĞ MİKTARI HESABI 73

74 DİŞLİ POMPALARDA BİR DİŞ BOŞLUĞUNA DOLAN YAĞ MİKTARI HESABI 74

75 DİŞLİ POMPALARDA BİR DİŞ BOŞLUĞUNA DOLAN YAĞ MİKTARI HESABI 75

76 POMPALARDA DEBİ HESABI 76

77 POMPALARDA DEBİ HESABI 77

78 POMPAYI ÇALIŞTIRACAK ELEKTRİK MOTORUNUN GÜÇ HESABI 78

79 79 Örnek Problem Bir hidrolik devrede çalışma basıncı 140 bar, pompanın debisi 25lt/dak ve pompanın toplam verimi 0,85 tir. Bu pompayı çalıştırmak için gerekli olan elektrik motor gücünü Kw ve BG olarak hesaplayınız.

80 Karşılaştırma 80

81 81 BÖLÜM 3 SONU BÖLÜM 4 HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI (SİLİNDİR ve VALFLER)

82 82

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER Enerji Kaynakları Hidroliğin Tanımı Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı, akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilebildiği

Detaylı

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı temel ilkelerden hareket ederek, hidrolik sistemlerde kullanılan elemanların çalışma ilkeleri ve hidrolik devre kavramlarının

Detaylı

Hidrolik Paletli Pompa

Hidrolik Paletli Pompa Hidrolik Paletli Pompa 05532862889 bilgi@ahidrolikdunyasi.com http://www.ahidrolikdunyasi.com Hidrolik paletli pompalar tanımı Hidrolik paletli çalışma prensibi Hidrolik paletli kapasite çizelgesi Hidrolik

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 2. BÖLÜM AKSESUARLAR Aksesuar kelimesi, hidrolik devreyi tamamlayıcı elemanları içerir. 2.1 BORULAR VE HORTUMLAR Borular, hidrolik akışkanı taşıyan araçlardır. Dikişsiz çekme borular, pastan korunmak için

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5 Buhar Kazanları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5 Bazı temel bilgiler: Su, 1 atm lik basınç altında 100 C de buharlaşır ve hacmi büyük ölçüde artar. Meydana geldiği su ile dengede olan buhara doymuş buhar

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL ROTA TEKNİK A.Ş. Basit bir hidrolik devre tasarımı Yandaki resimde basınç yükü karşılayacak seviyeye kadar yükselebilir. Silindir haraket yön kontrolü (yön valfi)

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 4 Pnömatik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular Pnömatiğin Tanımı Ve Özellikleri Pnömatik İş Elemanlarının

Detaylı

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ Perşembe Perşembe Ders Kodu Dersin Adı Z/S Te Uy. Krd. D.S. AKTS ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER S 3 1 4 4 4 1 2 2.2. Hidrolik Pompalar Hidrolik pompalar,

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr.

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr. T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Aydın DURMUŞ EYLÜL 2011 SAMSUN SANTRĠFÜJ POMPA DENEYĠ 1. GĠRĠġ Pompa,

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ -1- Pompa Sistemleri Akışkanları transfer etmek, tesisat direncini karşılayabilmek ve Farklı seviyelerde yükseklik farkını karşılayabilmek için kullanılırlar. Genel olarak

Detaylı

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY Hidrolik-Pnömatik Basınçlandırılmış akışkanın, mekanik özelliklerini, davranışlarını, kuvvet iletiminde kullanılmasını, akışkanın hareket ve kontrolünü inceleyen bilime hidrolik ya da pnömatik denir. Hidrolikte

Detaylı

DEN 322. Boru Donanımları ve Pompalar

DEN 322. Boru Donanımları ve Pompalar DEN 322 Boru Donanımları ve Pompalar Boru Donanımları Gemi makina dairesinde her an büyük miktarda akışkanlar hareket halindedir. Çeşitli sistemler birçok makinanın soğutma, ısıtma, temizleme ve yağlama

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

Ayrılabilir Gövdeli Pompalar

Ayrılabilir Gövdeli Pompalar Ayrılabilir Gövdeli Pompalar Ayrılabilir Gövdeli Pompalar VDI 2035 e uygun ısıtma suyu, sıcak ve soğuk kullanma suyu, soğutma/kondens suyu, su/glikol karışımları ile kullanıma uygun, sızdırmazlığı standart

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ VAV değişken debi damperi tek kanalda yüksek hızlarda değişken debi veya değişken akış oranlı uygulamalar için dizayn edilmiş olup hem üfleme hem de emiş için kullanılabilir.

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan alınır ve

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Genel Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan

Detaylı

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU 2018-2019 GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU Su alma kulesinin dip kısmında çıkılacak olan iletim borusuyla Q max 1,31 m 3 /sn olan su, kıyıdaki pompa istasyonuna getirilecektir.

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü. MM 401 Makina Mühendisliği Deneyler - I. Hidrolik Servo Mekanizmalar Deneyi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü. MM 401 Makina Mühendisliği Deneyler - I. Hidrolik Servo Mekanizmalar Deneyi Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü MM 401 Makina Mühendisliği Deneyler - I İçindekiler Hidrolik Servo Mekanizmalar Deneyi 1 DENEYİN AMACI... 1 2 HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ

Detaylı

Şekil 4.1. Döner, santrifüj ve alternatif hareketli pompaların basınç ve verdilerinin değişimi (Karassik vd. 1985)

Şekil 4.1. Döner, santrifüj ve alternatif hareketli pompaların basınç ve verdilerinin değişimi (Karassik vd. 1985) 4. POMPALAR 4.1. Giriş Pompalar imalat şekilleri ve çalışma prensiplerine göre genel olarak pozitif (hacimsel-volumetrik-yer değiştirmeli) pompalar ve roto dinamik (santrifüj) pompalar olarak ayrılırlar.

Detaylı

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR.

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. KSB DÜNYASINA D HOŞGELD GELDİNİZ SANTRİFÜJ J POMPALAR Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. POMPA KESİT T RESMİ POMPA ANA PARÇALARI

Detaylı

Pompa tarafından iletilen akışkanın birim ağırlığı başına verilen enerji (kg.m /kg), birim olarak uzunluk birimi (m) ile belirtilebilir.

Pompa tarafından iletilen akışkanın birim ağırlığı başına verilen enerji (kg.m /kg), birim olarak uzunluk birimi (m) ile belirtilebilir. 2.3.1. Pompalar Öteki sanayi kesimlerinde olduğu gibi, gıda sanayinde de çeşitli işlem aşamalarında, akışkanların iletiminde pompalar kullanılır. Örneğin; işlemlerde gerekli su, buhar, elde edilen sıvı

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ

MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU Makineler 2 / 30 Makineler: Enerjiyi bir formdan başka bir forma dönüştüren, Enerjiyi bir yerden başka bir yere ileten,

Detaylı

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız Aksiyal fanlar Üretimin açıklanması Değişik rotor türleri için, çıkış konumu, gövde geometrisi, gövde sacı kalınlığı, ve malzesi yönünden geniş bir seçme olanağı bulunmaktadır. Aşağıdaki açıklamalar standart

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI!

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma suyu doldurma koşulları Soğutma suyu doldurma koşulları Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Soğutma suyu ciltte

Detaylı

Pompalar tipleri ve Elemanları

Pompalar tipleri ve Elemanları Pompalar tipleri ve Elemanları Basma Santrifüj Pompalar İmpeller (çark): Akışkanın kinetik enerjisini artırır. Salyangoz : Akışkanın hızını yavaşlatarak kinetik Enerjiyi basınç enerjisine çevirir. Tek

Detaylı

SANTRİFÜJ POMPALARDA RASTLANAN KARAKTERİSTİK ARIZALAR

SANTRİFÜJ POMPALARDA RASTLANAN KARAKTERİSTİK ARIZALAR SANTRİFÜJ POMPALARDA RASTLANAN KARAKTERİSTİK ARIZALAR POMPA HİÇ SU BASMAMAKTA: 1. POMPAYI DEVREYE ALMADAN ÖNCE SU İLE TAMAMEN DOLDURULMALIDIR. BU İŞLEM YAPILMAMIŞTIR VEYA BASINÇLI SU İLE DOLDURLDUĞU İÇİN

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: Fomüller ve birimler Fomüller ve birimler Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması

Soğutma suyu doldurulması Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma sisteminde değişiklikler yapılırken soğutma sisteminin boşaltılması, yeniden doldurulması ve basınç testinin

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ NUMARA : AD-SOYAD : TARİH : İMZA : 2 POMPALAR Pompalar sıvıların enerjisini

Detaylı

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP 32 250 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 24255 normunda (TS EN 733 standardında) salyangoz gövde, DIN 2533 normuna (TS EN 1092-2 ve TS EN 1092-1)

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM 4 Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır 1 Kademesiz devir mekanizmaları Devir sayılarının kademesiz olarak ayarlanmasıyla;..,..,..,,.

Detaylı

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR.

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Pnömatik Nedir? BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Tüm Endüstriyel tesisler herhangi bir tip akışkan ihtiva eden bir güç sistemi kullanır. Bu sistemde

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş: Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun için en önemli önkoşul, ilgili tüketim

Detaylı

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19 010 SİSTEMİ 1 VOLUMETRİK DAĞITICILAR US ve USM Serisi volumetrik yağlama blokları endirek yağlama için tasarlanmıştır. Pompa basıncının düşmesinden sonra yağlama bloklarına gönderilen yağ yaylar vasıtasıyla

Detaylı

POMPALAR, FANLAR VE KOMPRESÖRLER

POMPALAR, FANLAR VE KOMPRESÖRLER ÜNİTE-8 POMPALAR, FANLAR VE KOMPRESÖRLER ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK KONU BAŞLIKLARI Giriş Pompalar Fanlar Kompresörler Bakım ve Onarım GİRİŞ Bu ünitede; pompalar, fanlar ve kompresörler hakkında genel kavramlar

Detaylı

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ.

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. VİDANJÖR 2013 A. GENEL BİLGİLER Vidanjörler araç üzerine montajı yapılan ve fosseptik ya da çamurlu sıvıları vakum ile emerek tank içerisinde toplayan

Detaylı

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ Pompa; suya basınç sağlayan veya suyu aşağıdan yukarıya terfi ettiren (yükselten) makinedir. Terfi merkezi; atık suların, çamurun ve arıtılmış suların bir bölgeden

Detaylı

SCP SCP A TS EN ISO 2858 NORM POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. Mil Sızdırmazlığı

SCP SCP A TS EN ISO 2858 NORM POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. Mil Sızdırmazlığı TS EN ISO 25 NORM POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya az kirli, düşük veya orta viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı Debi Basma Yüksekliği

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 1/40 Sıra Motor 2/40 V- Motor 3/40 Ferrari V12 65 o motoru 375 kw (7000 devir/dakikada) D/H 86/75 mm 5474 cc 4/40 Boksör Motor 5/40 Yıldız Tip Motor 6/40 Karşı

Detaylı

SNT EN 733 NORM POMPALAR

SNT EN 733 NORM POMPALAR EN 733 NORM POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı Debi Basma Yüksekliği Hız Çalışma

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

HİDROLİK EĞİTİM SETİ TEMEL DONANIMLAR

HİDROLİK EĞİTİM SETİ TEMEL DONANIMLAR HİDROLİK EĞİTİM SETİ TEMEL DONANIMLAR www.ogenmakina.com Ogen-2010 1.HİDROLİK EĞİTİM SETİ EKİPMANLARI eğitim seti, eğitim masası, sunum seti, hidrolik güç ünitesi ve kontrol ünitesi üzere dört ana kısımdan

Detaylı

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP 32 250 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 24255 normunda (TS EN 733 standardında) salyangoz gövde, DIN 2533 normuna (TS EN 092-2 ve TS EN 092-)

Detaylı

PV Serisi Paletli Pompalar

PV Serisi Paletli Pompalar PV Serisi Paletli Pompalar w w w. p e t r o l a n d. c o m. t r Petroland Pompa San. ve Tic. Ltd. Şti. Alemdağ Cad. Güven San. Sitesi R Blok No: 7-8 Ümraniye - İstanbul / TÜRKİYE Tel: (0.) 5 00 Faks: (0.)

Detaylı

HİDROLİK GÜÇ ÜNİTESİ Hidrolik hortum

HİDROLİK GÜÇ ÜNİTESİ Hidrolik hortum - 1 -- 10. 10.1 Genel lar uçlarında rekorlar bulunan basınca dayanıklı elastik özel hortumlardır. Elastik kısım üç parçadan oluşur: α. İç hortum. Sızdırmazlığı sağlayan kısımdır ve içinden geçen sıvıya

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

Pompalar: Temel Kavramlar

Pompalar: Temel Kavramlar Pompalar: Temel Kavramlar Sunum Akışı 1. Genel Tanımlar 2. Tesisat ve Sistem 3. Tasarım 4. Çok Pompalı Sistemler 5. Problemler Tarihçe Santrifüj pompanın esas mucidi Fransız fizikçi DENIS PAPIN (1647-1714).

Detaylı

Silindir Taban Kalınlığı Hesabı: . kabul edildi. Taban et kalınlığı ise şöyle hesaplanır. alındı Alt Tesir İçin Hesaplama. St için.

Silindir Taban Kalınlığı Hesabı: . kabul edildi. Taban et kalınlığı ise şöyle hesaplanır. alındı Alt Tesir İçin Hesaplama. St için. 6.1.10. Silindir Taban Kalınlığı Hesabı: d a 84mm S S (1.6,...,5) AK 3daN / mm 35 St için. P 315Bar. R 0,8.d a r 0,15.d a R 0,8.84 r 0,15. 84 R 7mm r 36mm. kabul edildi. Taban et kalınlığı ise şöyle hesaplanır.

Detaylı

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1 SORU 1) Şekildeki sistemde içteki mil dönmektedir. İki silindir arasında yağ filmi vardır. Sistemde sızdırmazlık sağlanarak yağ kaçağı önlenmiştir. Verilen değerlere göre sürtünme yolu ile harcanan sürtünme

Detaylı

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K.

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K. Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, 1999. 3. Dağsöz, A. K., Isı Değiştiricileri, 1985. 4. Kakaç, S.,andLiu, H., Selection,RatingandThermal

Detaylı

PC / PC-VM PC -VM AB ATIK SU / PROSES POMPALARI. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri.

PC / PC-VM PC -VM AB ATIK SU / PROSES POMPALARI. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. ATIK SU / PROSES POMPALARI Basılabilen Sıvılar Endüstriyel ve evsel ham atık sular, katı ve lifli parçalar içeren sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı DN 40...DN mm Arkadan sökülebilir tasarım sayesinde,

Detaylı

PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ

PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ Duvar Tipi Yer Tipi Sessiz çalışma (25 db) sınıf 5 D 95 n C KASKAD İLE 2640kW a KADAR GÜÇ Merkezi sistem için üretilmiş olan akte.mix serisi kazanlar binaların

Detaylı

TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ

TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ HİDROLİK NEDİR Hidrolik kelimesi Su anlamına gelen Hydro ile Boru anlamına gelen Aulos terimlerinden meydana

Detaylı

Hidrolik pompalar ile ilgili temel kavramlar

Hidrolik pompalar ile ilgili temel kavramlar HDROLK POMPALAR Hidrolik pompalar ile ilgili temel kavramlar akıkanının sisteme / kullanıcılara iletilmesini salar. Mekanik enerjiyi hıza DEB ye dönütürler Pompalar basınç oluturmazlar Sistemde kullanılacak

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP 40 200 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 2533 ve TS EN 1092-2 ve TS EN 1092-1 normlarına uygun flanşlar, IEC, VDE normlarına

Detaylı

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN VİSKOZİTE ÖLÇÜMÜ Viskozite, bir sıvının iç sürtünmesi olarak tanımlanır. Viskoziteyi etkileyen en önemli faktör sıcaklıktır. Sıcaklık arttıkça sıvıların viskoziteleri azalır.

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

POMPALAR FLYGT SUMAK FLYGT POMPA

POMPALAR FLYGT SUMAK FLYGT POMPA POMPALAR FLYGT FLYGT POMPA Flygt Experior, son teknoloji hidrolik kısmı, üstün verimlilikteki motorlar ve akıllı kontrollerden oluşan üç ana işlevin avantajlarını içerir. Flygt Experior, kurulumu ve çalıştırılması

Detaylı

Hidrolik Devre Elemanları. Hidrolik Silindirler

Hidrolik Devre Elemanları. Hidrolik Silindirler Hidrolik Devre Elemanları Hidrolik Silindirler Hidrolik Silindirlerin Tanımı Hidrolik enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren ve doğrusal hareket elde etmek amacıyla kullanılan devre elemanlarına silindir

Detaylı

Die Maschine.

Die Maschine. Die Maschine HAKKIMIZDA FARYA BAUMASCHİNEN FABRİK GMBH firması 20 yıllık Almanya tecrübesi ile inşaat, yapı ve inşaat makineleri sektörlerinde kaliteli ve güvenli bir hizmet vermektedir. İnşaat makineleri

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY BÖLÜM 8

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY BÖLÜM 8 HİDROLİK-PNÖMATİK BÖLÜM 8 HİDROLİK DEVRELER Bir hidrolik devre şeması, HİDROLİK DEVRE nin nasıl oluştuğunu gösterir.devrenin her bir elamanı simgelerle gösterilir ve birbirine bağlanır.boru bağlantıları

Detaylı

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgi 2. Çalışma Prensibi 3. Sistem Bileşenleri 4. Montaj 5. Resimlerle Kolektör Montajı 6. Teknik Detaylar 7. Teknik Bilgi 8. Bakım 9. Tesisat Şeması Genel

Detaylı

REDÜKTOR & DİŞLİ İMALATI. Ürün Kataloğu

REDÜKTOR & DİŞLİ İMALATI. Ürün Kataloğu REDÜKTOR & DİŞLİ İMALATI Ürün Kataloğu Hakkımızda 2007 yılında kurulan PARS MAKSAN, 2009 yılına kadar talaşlı imalat, alüminyum döküm, model yapımı alanlarında faaliyet göstermiştir. 2009 yılında üretim

Detaylı

5.BÖLÜM. Valf Konumları

5.BÖLÜM. Valf Konumları HİDROLİK-PNÖMATİK 5.BÖLÜM ENDÜSTRİYEL HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI VALFLER 5.1 YÖN DENETİM VALFLERİ VALF: İçinde akan sıvıyı yeniden yönlendirme, serbest bırakma, durdurma gibi işlevleri, dışarıdan mekanik,

Detaylı

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba KANAL TİPİ KLİMA SANTRALI TLPU-P Teba 1 KANAL TİPİ KLİMA SANTRALLARI Kanal tipi klima santralları, orta büyüklükteki alanların ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyacını karşılar. Yüksekliklerinin az olması

Detaylı

Blowerlar ve Difüzörler SIVI TRANSFER ÜRÜNLERİ

Blowerlar ve Difüzörler SIVI TRANSFER ÜRÜNLERİ Blowerlar ve Difüzörler SIVI TRANSFER ÜRÜNLERİ Blowerlar, emisyona uğrayan ortamdaki havanın yüksek debide veya düşük basınç da transferini sağlayan, motordan aldığı kuvvet ile fanı döndüren tesisat ekipmanlarıdır.

Detaylı

Sulama makineleri. Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır.

Sulama makineleri. Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır. . 1 Sulama makineleri Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır. Sınıflandırma: Basınçlı sulama makine ve araçları, aşağıdaki

Detaylı

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır:

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır: 2.2.2. Vantilatörler Vantilatörlerin görevi, belirli bir basınç farkı yaratarak istenilen debide havayı iletmektir. Vantilatörlerde işletme karakteristiklerini; toplam basınç (Pt), debi (Q) ve güç gereksinimi

Detaylı

Sõcak su sirkülasyon pompalarõ Standart Program

Sõcak su sirkülasyon pompalarõ Standart Program Tip Kitapçõğõ./- G HPK Sõcak su sirkülasyon pompalarõ Standart Program Kullanõm Alanlarõ Standart dizayn HPK pompalarõ, sõcak su veya kõzgõn õsõ transfer yağlarõnõn boru veya tank sistemleri ile transferinin

Detaylı

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP 0 200 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 2533 ve TS EN 092-2 ve TS EN 092- normlarına uygun flanşlar, IEC, VDE normlarına uygun

Detaylı

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner HİDROLİK SİSTEMLER 12. HİDROLİK DEVRELER ve TASARIMI 12.1. Giriş Hidrolik sistemi meydana getiren elemanların standart sembolleri kullanılarak

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SERİ-PARALEL BAĞLI POMPA DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN

Detaylı

SİSTEM PROJELENDİRME

SİSTEM PROJELENDİRME SİSTEM PROJELENDİRME Mekaniğin (Pnömatik sistem Tasarımı ) temellerini öğreneceksiniz. PNÖMATİK SİSTEM TASARIMI Herhangi bir sistem tasarımı üç aşamada gerçekleştirilir. Bu aşamalar Senaryo çalışması Tasarım

Detaylı

HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUBU. İklimlendirme Sistemleri.

HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUBU. İklimlendirme Sistemleri. MC HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUBU İNŞAAT VE YAI SEKTÖRÜ, TURİZM SEKTÖRÜ, EĞİTİM KURUMLARI, FABRİKALAR, HASTANELER, ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, İDARİ BİNALAR, SOSYAL TESİSLER. İklimlendirme Sistemleri MC MC

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI SERİLERİ ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE MONTAJ İŞLETME ve BAKIM KILAVUZUNU www.venco.com.tr ADRESİNDEN İNDİREREK OKUYUN ve SERVİS ELEMANININ KOLAYLIKLA

Detaylı

Woerner Yetkili Türkiye Distribütörü MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMLERİ

Woerner Yetkili Türkiye Distribütörü MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMLERİ Woerner Yetkili Türkiye Distribütörü MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMLERİ POMPALAR Merkezi otomatik yağlama sistemi, makinenin çalışmaya, başlamasından itibaren ilk yağlamayı yaparak devreye girer ve belirlediginiz

Detaylı

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT KOMPRESÖRÜN YENİ ÜRÜNÜ Our New Product PET Comperssor YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILABİLİR

Detaylı

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU GİRİŞ ÜNMAK ÜGS/ÜSG tip kazanlar, silindirik gövde ve yanma hazneli, sıvı ve/veya gaz yakıtlı çelik kazanlardır. Standart işletme sıcaklığı

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

CAM KALDIRMA VE TAŞIMA ALETLERİ

CAM KALDIRMA VE TAŞIMA ALETLERİ CAM KALDIRMA VE TAŞIMA ALETLERİ HASAL Vakumlu taşıyıcıları Basit ve güçlü tasarımları ile en yüksek güvenliği sağlarlar. Bir yüzeye yapışabilmek için, Vantuzlar vakum gücünü (negatif atmosferik) kullanırlar.

Detaylı

Oturmalı vanalar (PN 16) VRG 2 2 yollu vana, dıştan dişli VRG 3 3 yollu vana, dıştan dişli

Oturmalı vanalar (PN 16) VRG 2 2 yollu vana, dıştan dişli VRG 3 3 yollu vana, dıştan dişli Teknik föy Oturmalı vanalar (PN 16) VRG 2 2 yollu vana, dıştan dişli VRG 3 3 yollu vana, dıştan dişli Açıklama Diğer aktüatörlerle kombinasyon seçeneklerini Aksesuarlar bölümünden görebilirsiniz. VRG 2

Detaylı

PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER

PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER Progresiv bir sistem çalışmaya başladığı zaman blok içerisinde bulunan pistonlar sırayla hareket etmeye başlar ve birbirlerini sırayla tahrik

Detaylı

VDS Onaylı Yangın Pompaları

VDS Onaylı Yangın Pompaları VDS Onaylı Yangın Pompaları Cobra V VDS Onaylı Pompa Özellikleri Önden emişli, üstten basmalı, arkadan çekip çıkartılabilen, yatay salyangoz gövdeli santrifüj tip pompalardır. Özel dizaynı sayesinde pompa

Detaylı