EĞİTİM YILI KASIM AYI KELEBEKLER SINIFI BÜLTENİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2012-2013 EĞİTİM YILI KASIM AYI KELEBEKLER SINIFI BÜLTENİ"

Transkript

1 EĞİTİM YILI KASIM AYI KELEBEKLER SINIFI BÜLTENİ TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLERİ Öğrendiğimiz tekerlemelerle keyifli dakikalar geçirirken,okuduğumuz şiirlerle, dil gelişimimizi de desteklemeye kelimeleri doğru telaffuz etmeye çalıştık. Bu ay Kızılay,10 kasım, haberleşme ve iletişim, görgü kuralları konuları hakkında çocuklarımızla sohbet edip bu konularla ilgili etkinliklerde bulunduk. PARMAK OYUNU DEPREM OLUYOR ATATÜRK Atatürk doğdu Deprem oluyor, deprem oluyor. Büyüdü asker oldu Her şey sallanıyor. Vatanı korudu, Korkmayın, korkmayın! Birçok devrim yaptı Hemen bir masanın altına saklanın Ülkemizi dünyaya tanıttı Deprem bitti, geçmiş olsun. Evlerimiz sağlam olsun TEKERLEMELER ATATÜRK Atatürk yoktu,düşman çoktu Atatürk geldi düşmanı yendi Bu güzel yurdu TELEFON Yo yo yo, küçük bir radyo yon yon yon,bizim televizyon fon fon fon,çalıyor telefon Bizlere verdi ŞİİR : -TELEVİZYON- Düğmesine basarız Haberleri alırız Televizyon bizim canımız Ara sıra çizgi film seyretmekte Bizim hakkımız - 10 KASIM'DA BEN- 10 Kasım da ben, Üzgünüm neden. Çünkü bizden ayrıldı Atatürk üm Kalbimiz kırık, gönlümüz buruk

2 TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLERİ Erken yaşta masal dinlemeye başlayan çocukların dil becerileri daha hızlı gelişir, daha çok sayıda kelime öğrenirler ve bu kelimeleri kullanırlar. Ayrıca dikkatleri ve hafızaları da gelişir. Masal dinleyen çocuklar kitap okuma alışkanlığını da kolay kazanırlar. Çocuklarımıza masallar anlattık ve onlarında kendi masallarını anlatmalarını istedik.

3 SANAT ETKİNLİKLERİ Sanat etkinliğimiz de bu ay Kızılay haftasında hemşire kepi ve doktor kolluğu yaptık. 10 Kasım Atatürk ü anma haftasında kağıt tabakları değişik artık materyaller ile süsleyerek Atatürk Çerçeveleri yaptık. Haberleşme konusunda kesme yapıştırma tekniğini kullanarak kendi telefonlarınızı oluşturduk.

4 FEN VE DOĞA dedene FASULYE VE NOHUT EKTİK Minicik bir tohumun bir bitki haline dönüşmesini izlemek çocukların çok keyif aldığı bir olay,bu ay öğrencilerimizle fasulye ve nohut çimlendirdik. Pamukların arasına dikkatlice yerleştirdikleri taneleri her gün sulayarak gelişimlerine birebir tanıklık ettiler. Bu etkinlikle çocuklarımız çevreye,doğaya ve kendilerine ait olan sorumluluklarını daha iyi anlamış oldular.

5 dedene FEN VE DOĞA Kirli-Temiz kavram çalışmamız için çoraplarımızı biraz kirlettik. Nasıl mı? Ayakkabılarımızdan birini çıkartarak temiz çorabımızla bir süre dolaştık. Sonra ayakkabının içindeki çorap ile karşılaştırarak aralarındaki farkı gözlemledik.

6 OKUMA YAZMA ETKİNLİKLERİ Okuma yazma etkinliklerimizde çocuklarımızla 3 rakamını tanıma çalışmaları yaptık. Çizgi çalışmalarında kesik çizgilerle şekil tamamlama ve eşleştirme çalışmalarını yaparak el kaslarının ve algılarının gelişmesine destek olduk.

7 OYUN ETKİNLİĞİ Çocuğun doğal dürtülerinden biri olan oyun, kendiliğinden şekillenen, onun öğrenmesini, yaratıcılığını geliştirmesini ve enerjisini boşaltabilmesine yarayan keyifli bir etkinliktir. Farklı özellikteki nesnelerle oynarken kavramları, sayıları ve buna benzer pek çok bilişsel yeteneğini de geliştirme imkanı bulur. Sizlerin nasıl bir işi varsa ve her sabah gidip büyük bir ciddiyetle çalışıyorsanız, çocuklarımızın işinin de OYUN olduğunu asla unutmayınız.

8 GEZİLERİMİZ İtfaiye gezimiz de çocuklar sordukları sorularla itfaiye memurunu şaşırttılar. İtfaiye arabasına binmek ve itfaiye memurlarının kıyafetlerini giyerek gözlem yapmak, çocuklar için keyifli bir deneyim oldu.

9 GEZİLERİMİZ Haberleşme konusunda ailemize mektup hazırlarken çok heyecanlandık. Sonra mektuplarımızı zarfların içine yerleştirerek postahanenin yolunu tuttuk. Bizi güler yüzle karşılayan postane görevlisine mektuplarımızı teslim ettik. Şimdi heyecanla mektuplarımızın evimize gelmesini bekliyoruz.

10 İNGİLİZCE What s the weather like today? (vats dı vedır layk tudey) Sunny: Güneşli (sany) Rainy : Yağmurlu (reyni) Windy : Rüzgarlı (vindy) Partly Cloudy : Parçalı bulutlu (partli klody) Cloudy : Bulutlu (klody) Snowy : Karlı (snovy)

11 İNGİLİZCE SONG : Walking walking, Walking walking, Hop hop hop, Hop hop hop, (volking volking) (volking volking) (Hop hop hop) (Hop hop hop) Running running running, (raning raning raning) Running running running, (raning raning raning) Now lets stop, (nav lets stap) Up and down (ap end davn )

12 MÜZİK ETKİNLİĞİ Telefonun delikleri içinden Ufak tefek parmakları yüzünden Bir bilseniz başımıza ne geldi Küçük kardeşimin yüzünden Babam evde yokken Telefon eder Bütün şehri arar Rahatsız eder Sayıları bilmez Küçük yumurcak Bilmeyiz ne zaman akıllanacak Bir bir sıfırdan(110) itfaye geldiii Bir iki birden(121) tamirci geldiii Bir beş beşden(155) polisler geldi Kızdılar babama alıp gittiler

13 BEDEN EĞİTİMİ ETKİNLİĞİ Yumuşak zeminlerde kendi ekseninde serbest olarak yuvarlanma. Beşik hareketlerini yapma. Tespih böceği gibi toparlanma. Hacıyatmaz taklidi yapma Eğik zeminde yardımlı,serbest olarak öne yuvarlanarak takla atma. Düz zeminde önce yardımlı sonra yardımsız olarak öne yuvarlanarak takla atma.

14 DRAMA DERSİ ETKİNLİĞİ Dünyanın en güzel dili, çocuklarla çocuk olmanın dilidir.masalcı amca masal anlatırken doğaçlamaların ve yeni rollerin peşine düşer, hayal dünyasından sınıf ortamına uzanan mink ve jestler çocukları bir anlamda sınıf sahnesine taşır. Drama da ki gizemli yolculuk tatlı bir oyunculukla masalcı amca nazarında yıldızlarla not bulur. Defterimdeki yıldızlar umarım günün birinde perde öncesi perde sonra velilere keza seyircilere unutulmaz bir selam olur.

15 GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİĞİ Geometrik şekil olan daireden yola çıkarak sizce hangi hayvanlardan daire oluşturulur? sorusuyla başladığımız bu çalışmadan salyangoz ve fili seçerek dersimize başladık. çocukların verdiği cevaplardan ; kaplumbağa, uğur böceği,balık gibi soru-cevap yöntemiyle dersi işledik. Böylelikle içinde matematiğinde yer aldığı çalışmamızı yaratıcılığımızı kullanarak tasarladık. Ayrıca bu ay kendi yüzümüzün resmini çizmeye çalışırken çok eğlenceli resimler oluşturduk.

16 REHBERLİK ÇOCUĞUN İLK YILLARI VE TUVALET EĞİTİMİ Doğumdan sonraki birinci yılda bebeğin ilk cinsel duyguları, yıkanma ve altının değiştirilmesi ile ortaya çıkar. Bebek bezinin genital bölgedeki baskı ve hareketi bebeğin hoşlandığı haz verici duyumsamalardır ( Yavuzer, 1998;124). Bu dönemde çocuk idrar torbası ya da bağırsaktan gelen uyarı ve duyarlılığı, zevk verici hoş bir duygu olarak kabul eder (Wechselberg ve Puyn, 1999;52). Tuvalet eğitimi sırasında annenin aldığı birtakım tedbirlerin de çocuğun cinsel hayatı üzerinde olumsuz etkiler yaptığı görülmektedir. Kimi çocuklar büyük ve küçük abdestlerini zamanında haber vermedikleri, henüz bu alışkanlığı kazanamadıkları için sık sık bez ya da iç çamaşırı kirletirler. Kimi anneler daha az bez ya da iç kıyafet yıkamak için çocuklarını çıplak gezdirirler. Bu durumda çocuklardan bir kısmı cinsel organlarıyla oynamaya başlarlar. Çocuğunu, az çamaşır yıkamak amacıyla çıplak gezdiren anneler çocuklarına kötü bir fırsat hazırlamış olurlar, cinsel organı açıkta olan çocuk böylece onunla oynamaya başlar. Bu oynama sırasında özel bir zevk duyan çocuk, yalnız ve boş kaldıkça bunu tekrarlamayı bir alışkanlık durumuna getirebilir. Yine tuvalet eğitimiyle ilgili olarak birçok annenin başvurduğu bir başka tedbir de şudur: Çocukları oturaklı bir iskemleye çıplak oturtup çocuğun küçük ya da büyük abdestini buraya yapması istenir. Kimi çocukların çıplak olarak genellikle metal olan lazımlık üzerinde uzunca bir süre oturmaktan özel bir haz duydukları uzmanlarca saptanmıştır. Hatta bu uzmanlara göre, zamanla bir alışkanlık şekline gelen bu durum, çocuğun ilerideki cinsel hayatında bir takım anormalliklerin doğmasına bile neden olabilmektedir (Çaplı, 1993;191). Tuvalet eğitiminin, anne ve çocuk arasında uyumlu ilişkilerle sürdürüldüğü durumlarda özerk bir insan olarak, özgürce seçim yapabilme, bağımsızlığını sürdürebilme, suçluluk duymaksızın girişimde bulunabilme yeteneklerini kazanır (Gençtan,1995;37). Tuvalet eğitimi verilirken, annenin çocuğa karşı sabırlı olması, onunla arkadaşlık etmesi, çocuğun kendine olan güvenini artırması, çocuğa onu sevdiğini belli etmesi ve aceleci davranmaması davranışın daha çabuk kazanılmasını sağlayacaktır (Wechselberg ve Puyn, 1999;253).