2015 YILI YÜZEY ARAŞTIRMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2015 YILI YÜZEY ARAŞTIRMASI"

Transkript

1 YILI YÜZEY ARAŞTIRMASI Türk Tarih Kurumu ve Cumhuriyet Üniversitesi tarafından desteklenen "Sivas İli Ortaçağ Kültür Varlıkları Yüzey Araştırması nın 2015 yılı çalışmaları Hafik ilçesinde yürütülmüştür. Yapılan çalışmalarda Hafik ilçesine bağlı tüm köyler ve mezralar taranmış, tespit edilen kültür varlıkları belgelenmiştir. Hafik Sivas ilinin 39 km doğusunda, Kızılırmak havzasında yer almaktadır. İlçenin doğusunda Zara, kuzeybatısında Tokat, kuzeyinde Doğanşar, güneyinde Kangal ilçeleri bulunmaktadır (Harita 1). Harita 1. Sivas Haritası. Hafik, Sivas merkez kazaya bağlı bir karye iken 1873 yılında Koçhisar adı ile ilçe statüsüne getirilmiştir. İlçenin adı 1926 yılından itibaren Hafik olarak kullanılmaya başlanmıştır yılı verilerine göre ilçe nüfusu 2862 merkez, 6762 köy ve mezaralar olmak üzere toplam 9624 kişidir. İlçeye bağlı 81 köy bulunmaktadır (Harita 2) 1. 1 Hafik e bağlı köyler: Acıpınar, Adamlı, Akkaya, Aktaş, Alanyurt, Alibeyli, Aşçıoren, Aylıoğlu, Bahçecik, Bakımlı, Barcın, Bayramtepe, Bayıraltı, Benlikaya, Besinli, Beydili, Beykonağı, Beşpınar, Celalli, Çakmak, Çaltılı, Çatmapınar, Çınarlı, Çimenyenice, Çömlekli, Çukurbelen, Demirci, Derince, Değirmenboğazı, Değirmenseki, Dışkapı, Durulmuş, Dündar, Düzyayla, Düğer, Ekingölü, Emre, Esenli, Evci, Eymir, Gedikçayırı, Gölcük, Göydüm, Gülpınar, Güneli, Günyamaç, Hacıali, İnandık, Kabalı, Kamışköy, Karayaprak, Karlı, Kaytarmış, Keller, Kızılcaören, Koşutdere, Kurugöl, Küpecik, Madenköy, Mansurlu, Olukbaşı, Otmanalan, Oymadere, Örencik, Öreğil, Özen, Pirhüseyin, Pusat, Sofular, Süleymaniye, Şahinköy, Tavşanlı, Topçuyeniköy, Tuzhisar, Üzeyir, Yakaboyu, Yanlızağıl, Yalıncak, Yarhisar, Yeniköy.

2 Harita 1. Hafik Haritası. 2

3 3 I. HAFİK MERKEZ: 1. Hükümet Konağı (Kaymakamlık): Yapı, Hafik ilçe merkezinde, Tepe Mahallesi, 5. Sokak ta yer almaktadır. Dıştan yaklaşık kare planlı, iki katlı ve kiremit çatılı olan yapı beden duvarları dışında tamamen yenilenmiştir. Ana girişi kuzey cephe ekseninde yer alan yapının güneyinde ikinci bir kapısı bulunmaktadır. Sonradan yapıldığı anlaşılan merdivenlerle çıkılan ana giriş kapısı basık kemerli olup iki yanında oldukça dar tutulan yuvarlak kemerli birer pencere vardır. Beden duvarlarında çift katlı olarak düzenlenmiş dikdörtgen pencereler yer almaktadır. İki katlı olan yapıda kat ayrımı cepheleri dolaşan taş silme ile vurgulanmıştır. Yapının pencere söve ve kemerleri ile beden duvarlarının köşelerinde kesme taş, diğer kısımlarda ise moloz taş kullanılmış ve sıvanmıştır (Fotoğraf 1-3). Yapının inşa kitabesi yoktur. Hafik in 1873 yılında ilçe olması ve mimari özelliklerine göre yapı 19. yüzyılın sonları veya 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olmalıdır. Fotoğraf 1. Hükümet Konağı, kuzeybatıdan görünüm. Fotoğraf 2. Hükümet Konağı, güney cephe.

4 4 Fotoğraf 3. Hükümet Konağı, kuzey cephe, ana giriş kapısı. 2. Hafik Rüştiyesi (İmam Hatip Ortaokulu): Hafik ilçe merkezinde, Sivas caddesi üzerinde yer alan yapı doğu-batı doğrultusunda U şeklinde bir plana sahiptir (Çizim 1). Çizim 1. Hafik Rüştiyesi, plan. Yapının kuzey-güney ekseninde doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı bir hol yer almaktadır. Holün doğu ve batısında güneye doğru çıkıntı yapan kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlı birer bölüm yer alır. Yapıya girişler bu bölümlerin içe bakan duvarlarında eksenin kuzeyinde yer alan açıklıklardan sağlanır. Kapı açıklıklarından kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlı birer koridora geçilir. Koridorların dışa ve güneye bakan yüzlerinde bitişik olarak planlanmış üçer sınıf, kuzeye bakan yüzlerinde ise tuvalet olarak kullanılan mekânlar bulunmaktadır. Bu iki blok arasındaki bağlantıyı sağlayan ana hole geçiş de koridorlardan sağlanmaktadır. Hol kuzey ve güney, sınıflar ise dışa bakan yüzlerindeki duvarlara açılan sivri

5 5 kemerli pencerelerle aydınlanır. Yapının kapı ve pencere kemerleri ile beden duvarlarının köşelerinde kesme taş, diğer kısımlarda ise moloz taş kullanılmış ve sıvanmıştır. Tavan kirişleri alttan kaplama tekniğinde ve ahşaptır (Fotoğraf 4-9). Yapının inşa kitabesi yoktur. Hafik in 1873 yılında ilçe olması ve mimari özelliklerine göre Rüştiye 19. yüzyılın sonları veya 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olmalıdır. Fotoğraf 4. Hafik Rüştiyesi, güneybatıdan görünüm. Fotoğraf 5. Hafik Rüştiyesi, güneyden görünüm. Fotoğraf 6. Hafik Rüştiyesi, batı ve güney cephe.

6 6 Fotoğraf 7. Hafik Rüştiyesi, batı ve kuzey cephe. Fotoğraf 8. Hafik Rüştiyesi, koridor. Fotoğraf 9. Hafik Rüştiyesi, hol.

7 7 3. Osman Gazi Büstü: Hafik ilçe merkezinde yer aldığı bilinen Osman Gazi büstü, Türkiye de uygulanan ilk heykel çalışmasıdır. Yaklaşık 91cm boyunda ve 50cm enindeki büst yılları arasında Sivas Valisi Muammer Bey in direktifleriyle Hafik Kaymakamı Serezli Nebi Bey tarafından yaptırılmış ve ilçenin Zara çıkışında, bugünkü Cumhuriyet İlkokulu nun yaklaşık 300m yakınına dikilmiştir. Anıt bir sütun ile üzerine yerleştirilen büstten oluşmaktadır. Sütunun 8 ile 10m arasında bir yükseklikte olduğu sanılmaktadır. Anıt Sivas Valisi Nazmi Toker tarafından 1936 yılında yıktırılmıştır 2. Osman Gazi nin büstü önce Hafik Belediyesi deposuna kaldırılmış, 1943 yılında buradan alınarak müze olarak kullanılan Sivas Buruciye Medresesi ne getirilmiş ve koruma altına alınmıştır (Fotoğraf 10). Yıkılan sütunun başlık kısmı Hafik Hükümet Konağı önüne getirilerek üzerine bir Atatürk büstü yerleştirilmiştir. Sütunun bir parçası Çınarlı Köyü nde dikilen İsmet Paşa büstünde kullanılmış, diğer parçası ise müezzinlerin ezan okuması için Hafik Çarşı Camisi nin önüne yerleştirmiştir. Büst günümüzde Sivas Müzesi nde sergilenmektedir. Fotoğraf 10. Sivas Müzesi, Osman Gazi Büstü. 2 Kıvanç Osma, Cumhuriyet Dönemi Anıt Heykelleri, Ankara 2003, s. 22.

8 8 II. KÖYLER: 1. AKTAŞ KÖYÜ: 2.1. Köy Mezarlığı: Anonim Sanduka: Köy mezarlığının doğu kısmında yer alan sanduka tek parça taştan dikdörtgen prizma şeklinde bir gövde ile bunun üzerinde yer alan dışa çıkıntılı kapak taşından oluşur. Kapak taşının kısa kenarları yukarı doğru hafif kademeli olarak biçimlenmiştir. Baş ve ayak taşı yuvaları bu kısımlarda yer almaktadır. Sanduka gövdesi çizilerek kılıç, kama, tabanca, barutluk, kahve tabağı, kahve fincanı, cezve ve ibrik motifleri işlenmiştir. Gövdenin üst kısmında 5121 şeklinde ters olarak yazılan H. 1215/ M tarihi yer almaktadır (Çizim 2, Fotoğraf 11-13). Çizim 2. I. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimi. Fotoğraf Anonim sanduka, güney ve batı yüz.

9 9 Fotoğraf 13. Anonim sanduka, güney yüzdeki bezemeler. 1. ALÇIÖREN KÖYÜ: Osman Nuri Koçak Evi 3 : Köy merkezinde yer alan yapının doğusunda bir konut, batısında ise ahır yer almaktadır. Yaklaşık kare planlı yapıya güney cephede, eksenin doğusundaki açıklıktan girilir. Girişin iki yanında kare planlı birer oda vardır. Konutun batısında eksende bir ocak, iki yanında ise ambarlara yer verilmiştir. Çizim 3. Osman Nuri Koçak Evi, plan 3 Koordinatları: N / O ; N 39,753 70/ O

10 10 Evin orta kısmında kare bir plan oluşturacak şekilde dört daire planlı ahşap dikme yer almaktadır. Dikmeler doğu-batı yönünde dikdörtgen biçimli ve kademeli başlıklara sahiptir. Başlıklar üzerindeki doğu-batı ve kuzey-güney yönünde atılan kirişlerle tavan merkezdeki kare, yanlardakiler ise dikdörtgen planlı dokuz bölüme ayrılmıştır. Merkezdeki kare bölün kırlangıç kubbe, yanlardaki dikdörtgen birimler ise genişlikleri 10 ile 15cm arasında değişen işlenmemiş ağaç gövdeleri veya dallarından yapılmış ahşap tavanla örtülmüştür. Yapıda girişin iki yanındaki oda ve mutfak olarak kullanılan kısmın duvarlarında kalem işi ve alçı, duvarların bazı bölümlerinde ise baskı tekniğinde alçı bezeme bulunmaktadır. Girişin iki yanındaki odaların üzerinde oluşturulan katın korkulukları ile dikmelerin başlıklarında ise ahşap bezeme vardır (Çizim 3, Fotoğraf 14-23). Fotoğraf 14. Osman Nuri Koçak Evi, güney cephe ve giriş. Fotoğraf 15. Osman Nuri Koçak Evi, güney bölümün içten görünümü.

11 11 Fotoğraf 16. Osman Nuri Koçak Evi, giriş üzerindeki ikinci kat ve kırlangıç kubbe. Fotoğraf 17. Osman Nuri Koçak Evi, ahşap direk başlığı. Fotoğraf 18. Osman Nuri Koçak Evi, kırlangıç kubbe.

12 12 Fotoğraf 19. Osman Nuri Koçak Evi, ahşap tavan. Fotoğraf 20. Osman Nuri Koçak Evi, mutfak kısmı ve alçı bezeme. Fotoğraf 21. Osman Nuri Koçak Evi, mutfak kısmı, alçı bezeme detayı.

13 13 Fotoğraf Osman Nuri Koçak Evi, alçı bezeme Seten Taşı 4 : Metin Koçak Evi nin yakınında yer alan seten kırık vaziyettedir. Setenin alt taşı 310cm çapında, 60cm yüksekliğinde ve 17cm kalınlığındadır. Taşın ortasında satenin dikey taşının döndürülmesini sağlayan yaklaşık 20cm çapında mekanizma bulunmaktadır. Dikey taş yaklaşık 106cm çapında ve 29cm kalınlığındadır (Fotoğraf 24-25). Fotoğraf Seten taşı. 3. BAYIRALTI KÖYÜ: 3.1. Koçbaba Türbesi 5 : Köyün yakınındaki bir tepenin eteğinde halkın Koçbaba Türbesi olarak adlandırdığı kaya içerisinden çıkan bir su kaynağı bulunmaktadır. Su kaynağının önü tuğla ile örülerek kapatılmıştır. Kaynağın yakınında bulunan bir ağacın üzeri çaput bağlanmakta olup, alan bir adak yerine dönüştürülmüştür (Fotoğraf 26). 4 Koordinatları: N / O Koordinatları: N / O

14 14 Fotoğraf 26. Koçbaba Türbesi, genel görünüm. 4. BENLİKAYA KÖYÜ: 4.1. Köy Mezarlığı 6 : Köy mezarlığında bir kısmı sanduka, diğerleri toprak veya çerçeveli mezar tipinde olmak üzere çok sayıda mezar ile kırk halde baş ve ayak taşları tespit edilmiştir. 1. Sandukalar: I. Anonim Sanduka Mezarın kaidesi tahrip olmuş, 139x92x45cm ölçülerindeki dikdörtgen prizma şeklindeki sandukası da devrilmiştir. Sandukanın kapak taşı kayıptır. Sandukanın güney yüzünde dikdörtgen bir pano oluşturularak içine kahve tepsisi, kahve fincanı, cezve, kahve soğutucusu, kirkit, kama, kılıç, leğen, ibrik, makas, fişeklik, elinde mızrak tutan süvari ve kuş figürleri ile yıldız gibi geometrik motifler işlenmiştir. Taşın devrilmiş olması nedeniyle diğer yüzde bezeme olup olmadığı anlaşılamamıştır (Çizim 4, Fotoğraf 27-29). Çizim 4. I. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri. 6 Koordinatları: N /O ; N / O ; N / O ; N / O ; N / O

15 15 Fotoğraf 27. I. Anonim sanduka, güneyden görünüm. Fotoğraf 28. I. Anonim sanduka, güneyden görünüm. Fotoğraf 29. I. Anonim sanduka, güney yüz.

16 16 II. Anonim Sanduka: İki sıra kademeli bir kaide üzerine oturan dikdörtgen prizma şeklindeki sanduka16x59x52cm ölçülerindedir. Sandukanın üst yüzü kapak taşı şekilde işlenerek baş ve ayak taşı yuvaları bu kısma açılmıştır. Taş üzerinde bezeme yoktur (Çizim 5, Fotoğraf 30). Çizim 5. II. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri. Fotoğraf 30. II. Anonim sanduka, güney ve doğu yüz. III. Anonim Sanduka: İki sıra kademeli bir kaide üzerine oturan dikdörtgen prizma şeklindeki sanduka 168x80x61cm ölçülerindedir. Kapağı kaybolmuş olan sandukanın güney ve batı yüzlerinde bezeme vardır. Güney yüzdeki bezemelerden sadece kahve tepsisi ve ibrik ile bazı geometrik kompozisyonlar seçilebilmektedir. Batı yüzde ise daire içerisinde yerleştirilen altı yapraklı bir çiçek motifi bulunmaktadır (Çizim 6, Fotoğraf 31-32).

17 17 Çizim 6. III. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri. Fotoğraf 31. III. Anonim sanduka, güney yüz. Fotoğraf 32. III. Anonim sanduka, batı yüz.

18 18 IV. Anonim Sanduka: Düzgün olmayan dikdörtgen planlı sanduka yaklaşık 154cm uzunluğunda olup batı kenarı 50, doğu kenarı ise 37 cm eninedir. Tek parça taştan yapılan sanduka iki parça halinde kırılmıştır. Baş ve ayak taşları kayıptır (Çizim 7, Fotoğraf 33). Çizim 7. IV. Anonim sanduka, plan. Fotoğraf 33. IV. Anonim sanduka, güneyden görünüm. V. Anonim Sanduka: Dikdörtgen prizma şeklindeki sanduka 167x49x55cm ölçülerindedir. Sandukanın doğu ve batı kenarlarında baş ve ayak taşı yuvaları açılmış, araların ise dikdörtgen planlı iki parça halinde yağmur suyu oyukları yerleştirilmiştir. Sandukanın baş ve ayak taşları yoktur. Ancak batıdaki yağmur oyuğunda bir baş taşı bulunmaktadır. Üzerinde tarih ve isim bulunmayan baş taşının bu sandukaya ait olup olmadığı belirlenememiştir (Çizim 8, Fotoğraf 34). Çizim 8. V. Anonim sanduka, plan.

19 19 Fotoğraf 34. IV. Anonim sanduka, güneyden görünüm. VI. Anonim Sanduka: Basamak şeklinde üç sıra kaide üzerine oturan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 120x62x54cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan sanduka gövdesi üzerinde dışa çıkıntı oluşturacak şekilde işlenmiş 37cm yüksekliğinde kapak taşı bulunur. Kapak taşının doğu ve batı kısımları yukarı doğru çıkıntı oluşturacak şekilde yapılmış ve bu kısımlara baş ve ayak taşı yuvaları açılmıştır. Sandukanın doğu yüzünde kahve tepsisi, kahve fincanı, ibrik, fişeklik gibi motifler işlenmiştir. Sandukanın doğu yüzünde geometrik bir bezeme olmakla birlikte tam olarak seçilememektedir (Çizim 9, Fotoğraf 35). Çizim 9. VI. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri.

20 20 Fotoğraf 35. VI. Anonim sanduka, güneyden görünüm. VII. Anonim Sanduka: Basamak şeklinde üç sıra kaide üzerine oturan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 12062x54cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan sandukanın gövdesi üzerinde dışa çıkıntı oluşturacak şekilde işlenmiş 46cm yüksekliğinde kapak taşı vardır. Kapak taşının doğu ve batı kısımları yukarı doğru çıkıntı oluşturacak şekilde yapılmış ve bu kısımlara baş ve ayak taşı yuvaları açılmıştır. Sanduka üzerinde bazı bezemelerin olduğu anlaşılmakla birlikte tam olarak tespit edilememiştir (Çizim 10, Fotoğraf 36). Çizim 10. VII. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri.

21 21 Fotoğraf 36. VII. Anonim sanduka güneyden görünüm. VIII. Anonim Sanduka: Basamak şeklinde iki sıra kaide üzerine oturan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 159x86x57cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan sandukanın dışa çıkıntı oluşturacak şekilde olduğu anlaşılan kapak taşı sandukanın yanına düşmüş vaziyettedir. Sandukanın Güney yüzde kahve tepsisi, kavurma tavası gibi günlük kullanım eşyalarının olduğu anlaşılmakla birlikte motifler tam olarak seçilememektedir. Batı yüzde ise bir daire içerisinde yayların kesişmesiyle oluşan altı kollu çiçek motifi yer almaktadır (Çizim 11, Fotoğraf 37-38). Çizim 11. VIII. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri.

22 22 Fotoğraf 37. VII. Anonim sanduka güneybatıdan görünüm. Fotoğraf 38. VIII. Anonim sanduka, güney yüz. IX. Anonim Sanduka: Basamak şeklinde üç sıra kaide üzerine oturan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 130x60x52cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan sandukanın gövdesi üzerinde dışa çıkıntı oluşturacak şekilde işlenmiş 43cm yüksekliğinde kapak taşı vardır. Kapak taşının doğu ve batı kısımları ile orta bölümü yukarı doğru çıkıntı oluşturacak şekilde yapılmış, doğu ve batı köşedeki çıkıntılar üzerine baş ve ayak taşı yuvaları açılmıştır (Çizim 12, Fotoğraf 39).

23 23 Çizim 12. IX. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri. Fotoğraf 39. IX. Anonim sanduka, güneybatıdan görünüm. 2. Baş ve Ayak Taşları: Mezarlıkta çok sayıda baş ve ayak taşı tespit edilmektedir. Bazıları kitabeli olan bu taşların hangi mezarlara ait olduğu belirlenememiştir.

24 24 I. Anonim Baş Taşı: Taşın başlığı kırıktır. 60cm yüksekliğinde ve 17cm kalınlığındaki taşın gövdesi altta 20, üste ise 23cm enindedir. Taşın gövdesinde üç satır yazı olmakla birlikte yazının tamamı okunamamıştır. İlk satırda H 1205/ M tarihi yer almaktadır (Fotoğraf 40). Fotoğraf 40. I. Anonim baş taşı. II. Anonim Baş Taşı: Taşın başlığı ve alt kısmı kırıktır. 45cm yüksekliğinde ve 13cm kalınlığındaki taşın gövdesi altta 15, üste ise 21cm enindedir. Gövde üzerinde yazı olmakla birlikte tamamı okunamamıştır. İlk satırdaki tarih kitabesinin ilk üç rakamı H. 132 olarak okunmaktadır. Son rakam tahrip olmuştur. Bu rakamlardan yaşın 1900 lü yılların başına ait olduğu anlaşılmaktadır (Fotoğraf 41). Fotoğraf 41. II. Anonim baş taşı.

25 25 III. Anonim Baş Taşı: 52cm yüksekliğinde ve 11cm kalınlığındaki taşın başlığı kırıktır. Gövde altta 18, üste ise 223 cm enindedir. Gövdenin üst kısmında H. 1291/ M tarihi yer almaktadır (Fotoğraf 42). Fotoğraf 42. III. Anonim baş taşı. IV. Anonim Baş Taşı: Gövdesinin üst kısmı kırık olan 18cm kalınlığındaki taşın günümüze ulaşan bölümü 44 cm uzunluğundadır. Taşın eni altta 19, üstte ise 22 cm dir. Taşın üzerinde bir kitabe olmakla birlikte tam olarak okunamamaktadır. Tarihin H /M olması muhtemeldir (Fotoğraf 43). Fotoğraf 43. IV. Anonim baş taşı.

26 26 V. Anonim Baş Taşı: 81cm uzunluğunda ve 20cm genişliğindeki taşın kalpak şeklinde başlığı vardır. Taşın gövdesi üzerinde iç içe iki daire içerisine yerleştirilmiş altı kollu yıldız motifi bulunmaktadır (Fotoğraf 44). Fotoğraf 44. V. Anonim baş taşı. VI. Anonim Baş/Ayak Taşı: Taşın başlık veya tepelik olabilecek üst kısmı kırıktır. 64cm uzunluğundaki taşın eni altta 21, üstte 24cm dir. Gövdede spiral şeklinde kıvrımlar oluşturarak uzayan kıvrım dal ve yapraklardan oluşan bir bezeme vardır. Bezemeli olması nedeniyle kadın mezar taşı olduğu değerlendirilmektedir (Fotoğraf 45). Fotoğraf 45. VI. Anonim baş taşı.

27 27 5. BEYDİLİ KÖYÜ: 5.1. Köy Mezarlığı 7 : Köy mezarlığında doğal kayaçlardan elde edilen taşların kabaca işlenmesiyle üretilmiş çok sayıda farklı tip ve formda mezar taşı vardır. Mezarların çoğunluğu toprak mezarlardır. Baş taşlarının ölçüleri 80 ile 100cm, ayak taşlarının ölçüleri ise 80 ile 90cm arasında değişmektedir. Baş taşları balbal tarzında kabaca biçimlendirilmiştir. Ayak taşlarında ise taşın bir tarafı yarım kemer formu, diğer tarafı ise testere dişi şeklindedir. Bu örneklerden birinde göğüsleri işlenerek mezarın bir kadına ait olduğu belirtilmiştir (Fotoğraf 46-49). Fotoğraf 46. I. Anonim mezar. Fotoğraf 47. II. ve III. Anonim mezar. 7 Koordinatları: N / O ; N / O

28 28 Fotoğraf II. Anonim mezarın baş ve ayak taşı Taş Anıt 8 : Köyün yakınlarındaki kayalık alanda peri bacası şeklinde doğal bir kaya Taş Anıt olarak adlandırılmakta ve halk tarafından ziyaret edilmektedir (Fotoğraf 50-51). Fotoğraf Taş Anıt. 6. ÇINARLI KÖYÜ: 6.1. Çınarlı Köyü Camisi 9 : Köy merkezinde yer alan yapı son yıllarda yapılan onarım ve eklemelerle orijinal özelliklerini kısman kaybetmiştir. Yapılan onarımlarda yapının beden duvarlarının elden geçirilerek cam mozaikle kaplanmış, doğusuna bir ek bölüm ile minare ilave edilmiştir. 8 Koordinatları: N / O Koordinatları: N / O ; N / O ; N / O

29 29 Dikdörtgen planlı yapıya kuzey duvarın batısındaki kapı açıklığı ile girilmektedir. Harim iki sıra halinde kare planlı üçer dikme ile mihrap duvarına dikey üç sahna ayrılmıştır. Orta sahın diğerlerinden daha geniş tutulmuş ve güney duvarı eksenine yarım yuvarlak mihrap nişi açılmıştır. Harimin kuzeyinde kadınlar mahfeli vardır. Mahfile çıkışlar giriş kapısının batısındaki merdivenlerle sağlanmaktadır. Yapı kirişleri üstten kaplama tekniğinde ahşap tavanla örtülüdür (Çizim 13, Fotoğraf 52-55). Yapının inşa kitabesi yoktur. Malzeme ve teknik özelliklerinden yapının 19. yüzyılın sonları veya 20. yüzyılın başlarında inşa edildiği anlaşılmaktadır. Çizim 13. Çınarlı Köyü Camisi, plan. Fotoğraf 52. Çınarlı Köyü Camisi, kuzeybatı kısım.

30 30 Fotoğraf 53. Çınarlı Köyü Camisi, harim güney kısım. Fotoğraf 54. Çınarlı Köyü Camisi, harim kuzey kısım. Fotoğraf 55. Çınarlı Köyü Camisi dikme başlığı ve tavan.

31 Çınarlı Köyü Mezarlığı 10 : Köy mezarlığında bir kısmı 19. yüzyılın sonlarına, bir kısmı ise 20 yüzyıla ait çok sayıda çerçeveli veya toprak mezar yer almaktadır. Çevresi yoğun bitkilerle kaplı olması nedeniyle çok sayıda mezar incelenememiştir. I. Anonim Mezar: Toprak mezarın yuvarlak kemer tepelikli baş taşı 96cm boyunda, 40cm eninde ve 21cm kalınlığındadır. Gövde üzerinde sekiz satır sülüs yazı istiflenmiş ve alt satırda H. 1328/ M tarihi verilmiştir. 82cm boyunda, 18cm kalınlığındaki üçgen tepelikli ayak taşı ise ortalama 37cm enindedir (Fotoğraf 56-57). Hüve l-baki... ruhiçun El-Fatiha Sene 1328 Fotoğraf Anonim mezar ve baş taşı 10 Koordinatları: N / O ; N / O

32 32 İsmail Ağa nın Mezarı: Çerçeveli mezarın külah şeklinde başlıklı baş taşı 80cm boyunda, eni altta 20, üstte 35cm ve kalınlığı 11 cm dir. Gövde üzerinde beş satır sülüs yazı istiflenmiş ve alt satırda H. 1308/ M tarihi verilmiştir. Ortalama eni 26cm olan ayak taşı 43cm boyunda ve 11cm kalınlığında olup tepelik kısmı kırıktır (Çizim 14, Fotoğraf 58-59). Şibab oğlu İsmail Ağa Ruhiçun El-Fatiha Sene 1308 Çizim 14. İsmail Ağa nın mezarı ile baş taşının çizimi Fotoğraf İsmail Ağa nın mezarı ve baş taşı.

33 33 Mehmed in Mezarı: Çerçeveli mezarın 40cm boyunda, 12cm kalınlığında ve ortalama 25cm genişliğindeki baş taşının üst kısmı kırıktır. Gövde üzerinde üç satırı günümüze gelen sülüs yazı bulunmaktadır. Son satırda H.1298/ M tarihi verilmiştir. Ayak taşı 37cm yüksekliğinde, ortalama 29cm eninde ve 15cm kalınlığında olup tepeliği kırılmıştır (Çizim 15, Fotoğraf 60-61). Mehmed Ruhiçun Sene 1298 Çizim 15. Mehmed in mezarının planı ile baş ve ayak taşının çizimi.. Fotoğraf Mehmed in mezarı ve baş taşı.

34 34 II. Anonim Baş Taşı: Mezarı belli olmayan baş taşının alt ve üst kısımları kırıktır. Gövde üzerinde beş satır sülüs yazı yer almaktadır. Ah Mine l-mevt Cennet mekân Firdevs Enbiya seyyid. Fotoğraf 62. Anonim baş taşı. 7. DEMİRCİ KÖYÜ: 7.1. Köy Mezarlığı 11 : Köy mezarlığında biri muhtemelen 19 yüzyılın sonları veya 20 yüzyılın başlarına, diğer ikisi ise 1970 li yıllara ait üç sanduka tespit edilmiştir. İlk sandukanın baş ve ayak taşları mevcut olmakla birlikte üzerinde yazı yoktur. Bezemeler seçilememektedir. Diğer iki sanduka yeni olmakla birlikte eski geleneği devam ettirmesi ve birinin üzerinde bölgede fazla 11 Koordinatları: N /O ; N /O

35 35 görülmeyen bir koyun figürünün bulunması dikkat çekicidir. Mezarın sahibi olan Besile Yılmaz ın sürü sahibi olduğu ve hayvancılıkla uğraştığı sanılmaktadır (Çizim 16, Fotoğraf 63-66). Çizim 16. Anonim sandukanı plan ve cephe çizimleri. Fotoğraf Demirci Köyü, anonim sanduka

36 36 Fotoğraf Demirci Köyü, Anonim ve Besile Yılmaz a ait sanduka. 8. DÜĞER KÖYÜ: 8.1. Köy Mezarlığı 12 : Mezarlıkta kayaçlardan elde edilen taşlardan üretilen toprak mezarlar tespit edilmiştir. Bu örneklerin baş ve ayak taşları mezarın kısa kenarlarını oluşturmaktadır. Baş taşları dikdörtgen gövdeli olup, gövde üzerinde bir boyun ve yuvarlak şekilde biçimlenen baş kısımları vardır. Ayak taşlarının ise üçgen şeklinde incelerek sivri tepelikle sona ermektedir. Mezarların 20. yüzyılın ilk yarısı içerisine ait oldukları düşünülmektedir (Fotoğraf 67-68). Fotoğraf Demirci Köyü, balbal tipinde mezarlar. 12 Koordinatları: N / O ; N / O ; N / O

37 Seten Taşı 13 : 360m çapındaki saten taşı 50cm yüksekliğinde ve 12cm kalınlığındadır. Değirmen taşı ise 113cm çapında ve 33cm kalınlığındadır. Setenin döndürme mekanizması kırıktır. Fotoğraf 69. Seten taşı. 8. DÜZYAYLA KÖYÜ: 8.1. Düzyayla Kilisesi 14 : Köy merkezinde yer alan kilisenin duvar ve örtüsünde yıkık ve dökülmeler olsa da iyi durumdadır. Yapı dıştan yaklaşık dikdörtgen planlı olup, apsisi dışa doğru yarım yuvarlak bir çıkıntı oluşturur. Yapıya batı duvarı ekseninde yer alan kapı açıklığından girilir. Kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlı naos apsis hizasında ve kuzey-güney eksenin batısına yerleştirilen iki serbest destek ve bunlara oturan kemerlerle üç nefe ayrılmıştır. Yapı örtü seviyesinde haç planlıdır. Doğudaki yarım yuvarlak apsisin iki yanında doğu kısımları apsislerle sonuçlanan yan odalar yer alır. Yan odalar iki katlı olup odalara çıkışlar apsisin kuzey ve batı duvarlarına yerleştirilen merdivenlerle sağlanmaktadır. Moloz taştan dolgu duvar tekniğinde inşa edilen yapının bazı payeleri ile lento, söve ve bazı duvar taşları üzerine haç motifleri işlenmiştir. Yapı içerisinde devrilmiş vaziyette bir haçkar mevcuttur (Çizim 17, Fotoğraf 70-76). Kilisede çok sayıda yazıt yer almaktadır. Bunlardan batı cephedeki giriş kapsının kuzey sövesi üzerindeki kitabede H. 1175/ M tarihi bulunmaktadır. Ancak bu 13 Koordinatları: N / O Koordinatları: N / O ; N / O ; N / O ; N / O

38 38 kitabe bir mezar kitabesidir. Dolayısıyla yapının daha geç bir tarihte, muhtemelen 19. yüzyılda inşa edilmiş olması uygun gözükmektedir. Çizim 17. Düzyayla Kilisesi, plan. Fotoğraf 70. Düzyayla Kilisesi, batı cephe. Fotoğraf 71. Düzyayla Kilisesi, güney ve doğu cephe.

39 39 Fotoğraf 72. Düzyayla Kilisesi, apsis. Fotoğraf 73. Düzyayla Kilisesi, nason batı kısmı.

40 40 Fotoğraf Düzyayla Kilisesi, yan neflerin batısındaki tonozlar Fotoğraf 76. Düzyayla Kilisesi, paye Seten Taşları: I. Seten Taşı 15 : Günümüzde halen kullanılan ünik örneklerden biri olan seten taşı 237cm çapında, ortalama 23cm kalınlığında ve 67cm yüksekliğindedir. Setenin ortasındaki mile bağlı olan değirmen taşı ise 128cm çapında ve 39cm kalınlığındadır. Seten mile bağlı olarak hareket eden ve değirmen taşının döndüren uzun bir kolla hareket etmektedir. Bu kola bağlı olarak iki 15 Koordinatları: N / O ; N /

41 41 yana doğru uzatılan demir profillere bağlı olarak buğdayın ters yüz edilerek karıştırılması sağlayan karıştırıcı levhalar yer almaktadır (Çizim 18, Fotoğraf 77-79). Setenin değirmen taşı üzerinde H 1181/ M tarihi yer almaktadır. Üzerinde tarih olması nedeniyle önemli bir örnektir. Çizim 18. I. Seten taşı, plan. Fotoğraf 77. I. Seten taşı.

42 42 Fotoğraf 78. I. Seten taşı. Fotoğraf 79. I. Seten taşı, döndürme mekanizması. II. Seten Taşı 16 : Seten 212cm çapında, 17cm kalınlığında ve 58cm yüksekliğindedir. Setenin dışarısına çıkarılmış olan değirmen taşı ise 134cm çapında ve 35cm kalınlığındadır (Çizim 19, Fotoğraf 80). 16 Koordinatları: N / O ; N / O

43 43 Çizim 19. II. Seten taşı, plan. Fotoğraf 80. II. Sten taşı, genel görünüm Devşirme Malzeme 17 : Köy mezarlığının duvarında olasılıkla kiliseden getirilen haç motifli bir taş tespit edilmiştir. Taş 68cm boyunda ve yaklaşık 50cm enindedir (Fotoğraf 81) Fotoğraf 81. Devşirme parça. 17 Koordinatları: N / O ; N /

44 Konut 18 : Köydeki kilisenin yakınlarında köyün eski sakinleri olan Ermenilerden kalma bir ev tespit edilmişse de kilitli olması nedeniyle içerisine girilememiştir. Tavan ve duvarlarında bezeme olduğu belirtilen tek katlı ev moloz taştan dolgu duvar tekniğinde yapılarak üzeri sıvanmıştır (Fotoğraf 82-83). Fotoğraf 82. Konut, güney ve doğu cephe. Fotoğraf 83. Konut, güney cephe. 18 Koordinatları: N / ; N / O ; N / O ; N / O

45 45 9. EVCİ KÖYÜ 9.1. Evci Köyü Mezarlığı 19 : I. Anonim Sanduka: Bir kaide üzerinde yer alan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 114x55x71cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan sandukanın gövdesi üzerinde kemer formunda ve dışa çıkıntı oluşturacak şekilde işlenmiş 45 cm yüksekliğinde kapak taşı bulunmaktadır. Taşın güney yüzünde kazınarak yapılmış fincanlarıyla birlikte bir kahve tepsisi ile biri ters yazılmış H. 1257/ M tarihli iki kitabe yer almaktadır. Taşın batı yüzünde olasılıkla mezar sahibinin adının yer aldığı ikinci bir kitabe bulunmakla birlikte yosun tutmuş olması nedeniyle okunamamıştır. Kitabenin altında H 1255/ M tarihi bulunmaktadır. Bu kitabenin mevtanın ölüm tarihi, diğer kitabenin ise sandukanın mezar üzerine konulduğu tarih olması mümkündür (Çizim 20, Fotoğraf 84-87). Çizim 20. I. Anonim Sanduka, plan ve cephe çizimleri. 19 Koordinatları: N / O ; N / O ; / O

46 46 Fotoğraf I. Anonim sanduka, batı ve güney yüz. Fotoğraf I. Anonim sanduka, güney yüz ve ayrıntısı. II. Anonim Sanduka: Bir kaide üzerinde yer alan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 115x56X59cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan sandukanın gövdesi üzerinde dışa çıkıntı oluşturacak şekilde işlenmiş 38cm yüksekliğinde kapak taşı vardır. Kapak taşının baş kısmını oluşturan batı kısmı yüksek tutulmuş ve giderek alçalarak doğu kısımla birleşmiştir. Taşın güney yüzünde cezve, kahve fincanı, kahve kavurma tavası, kahve soğutma tablası ve bir sini ve üzerinden geometrik bir form oluşturacak şekilde dağıtılmış tabak ve kaşıklardan oluşan bir bezeme görülmektedir (Çizim 21, Fotoğraf 88-89).

47 47 Çizim 21. II. Anonim Sanduka, plan ve cephe çizimleri. Fotoğraf II. Anonim sanduka, batı ve güney yüz.

48 GÖKDİN KÖYÜ: Gökdin Kilisesi 20 : Köy merkezinde yer alan yapı günümüzde iki şahsın ortak mülkü olması nedeniyle bir duvarla ikiye bölünmüştür. Kilise doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı olup üç neflidir. Doğuda üç apsisli bir düzenleme görülür. Günümüzde samanlık olarak kullanılan ve oldukça tahrip olmuş olan yapının beden duvarları üzerine çok sayıda haç motifinin işlendiği görülmektedir (Fotoğraf 90-93). Fotoğraf 90. Gökdin Kilisesi, güneybatıdan görünüm. Fotoğraf Gökdin Kilisesi, haç motifleri Seten Taşı 21 : Setenin alt taşı 218cm çapında, 15cm genişliğinde ve52 cm yüksekliğinde, değirmen taşı ise 90cm çapında ve 36 cm kalınlığındadır. Setenin döndürme mekanizması yoktur (Fotoğraf 94-95). 20 Koordinatları: N / O ; N / Koordinatları: N / O

49 49 Fotoğraf 94. Seten taşı Fotoğraf 95. Seten taşı. 11. GÜLPINAR KÖYÜ: Kaya Yerleşimi 22 : Köy yakınlarındaki kayalıkta iki katlı bir kaya yerleşimi yer almaktadır. Yerleşimi tek bir mekândan oluşan alt katı kuzey-güney yönünde, 790x320m ölçülerinde yaklaşık dikdörtgen planlıdır. Mekânın güneyinde yaklaşık 130cm derinliğinde düzgün olmayan yarım daire planlı bir niş, doğusunda ise 60cm genişliğinde bir seki yer almaktadır. Mekânın ortalama yüksekliği ise 217cm dir. 22 Koordinatları: N / = ; N /

50 50 İkinci kata, dıştan alt katın batısındaki merdivenlerle çıkılmaktadır. Üst kat doğu-batı yönünde 560x180m ölçülerinde yaklaşık dikdörtgen planlıdır. Mekânın doğusunda 170m, güneyinde ise biri doğu köşede 580m diğeri ise kuzey köşede yine yaklaşık 580m genişliğinde iki niş ile genişletilmiştir. Mağaraların bir derenin kenarında yer alması ve korunaklı olması nedeniyle Demir Çağı (MÖ.1200/ ) yerleşimi olabileceği düşünülmektedir (Fotoğraf ). Fotoğraf 96. Kaya yerleşimi, alt kat girişi. Fotoğraf 97. Kaya yerleşimi, alt kat.

51 51 Fotoğraf 98. Kaya yerleşimi, üst kat girişi. Fotoğraf Kaya yerleşimi, üst kat. 12. GÜNYAMAÇ KÖYÜ: Günyamaç Camisi 23 : Köy merkezinde yer alan yapı dikdörtgen planlıdır. Yapıya girişler kuzey duvarı eksenindeki kapı açıklığından sağlanmaktadır. Harim iki sıra halinde yerleştirilen dört serbest destekle mihrap duvarına dikey üç sahna bölünmüştür. Orta sahın yan sahınlara göre daha 23 Koordinatları: N / O

52 52 geniştir. Güney duvarı eksenine harime çıkıntılı mihrap ve iki yanında birer pencere bulunmaktadır. Yapının doğu ve batı duvarlarında biri yaklaşık eksende diğeri ise eksenin güneyinde yer alan ikişer pencere vardır. Harimin kuzeyinde giriş kapısının doğusundaki merdivenlerle çıkılan mahfil katı bulunmaktadır. Yapı moloz taşla dolgu duvar tekniğinde inşa edilmiş ve kirişleri üstten kaplama tekniğinde ahşap tavanla örtülmüştür. Yapıdaki tek bezeme unsuru dikme başlıklarındaki kademelenmelerdir (Çizim 22, Fotoğraf ). Yapının üzerinde inşa tarihini veren bir kitabe bulunmamaktadır. Ancak Osmanlı Arşivi nde yer alan bir belgeye göre yapı 1895 yılında 8000 kuruş harcanarak onartılmıştır. Belgeye göre köyün eski adı Pirebürd dür. Dolayısıyla yapı 1895 yılından daha önce inşa edilmiş olmalıdır. Elimizdeki verilere göre yapının inşasından sonra ilk olarak kuzeybatı köşeye kare kaideli ve silindirik gövdeli bir minare eklenmiştir. Son yıllarda yapılan onarımlarda ise beden duvarları elden geçirilmiş, giriş kapısının önüne bir giriş mekânı, minareye bitişik olarak bir depo eklenmiş ve çevre duvarı yapılarak bugünkü halini almıştır. Çizim 22. Günyamaç Camisi, plan.

53 53 Fotoğraf 101. Günyamaç Camisi, kuzeybatıdan görünüm. Fotoğraf 102. Günyamaç Camisi, harimim güney kısmı.

54 54 Fotoğraf 103. Günyamaç Camisi, harimin kuzeyi. Fotoğraf 104. Günyamaç Camisi, tavan. Fotoğraf 105. Günyamaç Camisi, dikme başlığı.

55 55 Fotoğraf 106. Günyamaç Camisi, eski bir fotoğrafı Günyamaç Kilisesi 24 : Köy caminin 100m doğusunda yer alan kilise dıştan dikdörtgen planlıdır. Yapıya giriş güney duvarda eksenin batısındaki açıklıktan sağlanmaktadır. Naos iki sıra kare kesitli ahşap dikme ile ortası daha geniş olan üç nefe ayrılmıştır. Doğuda eksende yarım yuvarlak apsis, iki yanında ise kare planlı köşe odaları yer almaktadır (Çizim 23). Çizim 23. Günyamaç Kilisesi, plan. 24 Koordinatları: N / O ; N / O

56 56 Naos ahşap kirişleri üstten kaplama tekniğinde tavan, apsis yarım kubbe, köşe odaları ise beşik tonozla örtülmüştür. Yapı moloz taşla dolgu duvar tekniğinde inşa edilmiştir (Fotoğraf ). Yapının mimari özellikleri, özellikle tavan düzenlemesi, 19. yüzyılın sonları veya 20. yüzyılın başlarında inşa edildiğini göstermektedir Fotoğraf 107. Günyamaç Kilisesi, güneybatıdan görünüm. Fotoğraf 108. Günyamaç Kilisesi, güney cephe.

57 57 Fotoğraf 109. Günyamaç Kilisesi, apsis ve köşe odaları. Fotoğraf 110. Günyamaç Kilisesi, naosun batı kısmı. 13. İNANDIK KÖYÜ: Durmuş Ayaztaş Evi 25 : Köy merkezinde yer alan evin kuzeybatısındaki oda mimsekili olarak düzenlenmiştir. Doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı odaya batı duvarı eksenindeki açıklıktan girilmektedir. Doğu duvarın 143cm batısında ve eşit aralıklarla yerleştirilen üç kare kaideli, yuvarlak gövdeli dikme yer almaktadır. Bu dikmelerden güneydekilerin içe bakan yüzleri hizasında 25 Koordinatları: N / O ; N /

58 58 odanın doğusunu U şeklinde çeviren sekiler oluşturulmuştur. Oda dikmelerin taşıdığı kirişleri üstten kaplama tekniğinde ahşap tavanla örtülüdür (Çizim 24, Fotoğraf ). Yapıyı taşıyan sütunlardan birinin başlığı üzerinde yer alan kitabeye göre yapı H. 1291/ M yıllarında inşa ettirilmiştir. Çizim 24. Durmuş Ayaztaş Evi, plan. Fotoğraf 111. Durmuş Ayaztaş Evi, mimsekili oda, doğu kısım.

59 59 Fotoğraf 112. İnandık Köyü, Durmuş Ayaztaş Evi, mimsekili oda, batı kısım. Fotoğraf 113. Durmuş Ayaztaş Evi, kitabe İNKÖY: Hakkı Erdoğan Evi 26 : Köy merkezinde yer alan evin güneybatısındaki oda mimsekili olarak düzenlenmiştir. Doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı odaya eve girişlerin sağlandığı holden geçilen doğu duvarı eksenindeki kapı açıklığı ile girilmektedir. Odanın güneyinde, güney duvar boyunca uzanan 135cm genişliğinde bir seki yer almaktadır. Sekinin kuzey kenarı boyunca eşit aralıklarla yerleştirilmiş kare kaideli, yuvarlak gövdeli üç dikme yer almaktadır. Bu dikmelerden doğudakinin hizasında kuzey-güney yönünde eşit aralıklarla yerleştirilmiş iki dikme daha vardır. Bu dikmelerin kuzeye ve içe bakan yüzleri hizasından başlayan 105 cm genişliğinde birer seki bulunmaktadır. Sekileri de oluşturan dikmelerin taşıdığı tavan, kirişleri alttan kaplama tekniğinde yapılmıştır. Odanın ocağında alçı, tavanında ise ahşap bezeme yer almaktadır (Çizim 25, Fotoğraf ). 26 Koordinatları: N / O

60 60 Ocakta davlumbazın iki yanına simetrik olarak yerleştirilen kıvrım dalların uçlarında yaprak veya altı dilimli çiçek motifleri vardır. Davlumbazın üst kısmında ise iki gülbezek yer almaktadır. Tavanın ortasında daire biçimli bir göbek bulunmaktadır. Göbeğin içi bir merkezden dışa doğru açılı olarak yerleştirilen düz veya ters ve düz C şeklinde kıvrımları olan çıtalarla bölümlenmiştir. Aralarına baklavalar yerleştirilen çıtaların uçlarına ters V harfi şekline çıtalar eklenerek yıldız motifi oluşturulmuştur. Tavanın göbek dışındaki bölümleri simetrik olarak düzenlenmiştir. Bu kısımlarda belirli aralıklar uzununa yerleştirilen çıtalar, yine belirli aralıklarla ve çapraz olarak yerleştirilen çıtalarla kesişerek baklava motifleri oluşturmuştur (Fotoğraf ). Tavanı taşıyan dikmelerden birinin üzerinde H 1322/ M tarihi yer almaktadır. Bu tarih büyük bir olasılıkla evin inşa tarihidir. Çizim 25. Hakkı Erdoğan Evi, plan Fotoğraf 114. Hakkı Erdoğan Evi, giriş.

61 61 Fotoğraf 115. Hakkı Erdoğan Evi, mimsekili oda, doğudan bakış. Fotoğraf 116. Hakkı Erdoğan Evi, mimsekili oda, ocak. Fotoğraf 117. Hakkı Erdoğan Evi, mimsekili oda, tavan.

62 62 Fotoğraf 118. Hakkı Erdoğan Evi, mimsekili oda, tavan göbeği Karşı Mezarlığı 27 : Hati Hatun un Sandukası: Bir kaide üzerinde yer alan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 113x47x64cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan sandukanın gövdesi üzerinde dışa çıkıntı oluşturacak şekilde işlenmiş 32cm yüksekliğinde kapak taşı bulunmaktadır. Gövdenin güney yüzünde kıvrımdal ve yaprak, doğu yüzünde ise altı yapraklı çiçek ve altıgenlerden oluşan bezemeler vardır. Sandukanın baş taşı 52cm yükseklikte olup yuvarlak biçimli bir başlığı vardır. Baş taşının gövdesinde altı satır sülüs yazı olup alt satırda H 1216/ M tarihi bulunmaktadır. Sandukanın ayak taşı 19cm boyunda olup üst kısmı kırıktır (Çizim 26, Fotoğraf ). Mustafa Bey Zadenin kerime si Hatı Hatun un vefa tı Bayram Ağa nın zevcesi Koordinatları: N / O ; N / O

63 63 Çizim 26. Hati Hatun un sandukası, plan ve cephe çizimleri. Çizim Hati Hatun un sandukası ve baş taşı. I. Anonim Sanduka: Bir kaide üzerinde yer alan sanduka yandan dikdörtgen, önden ise yukarı doğru incelen sivri kemer formundadır. Gövde üzerindeki testere dişi motifi ile sınırlanmış bir pano içine ibrik, kahve tepsisi ve fincanları ile cezve motifi işlenmiştir (Fotoğraf ).

64 64 Fotoğraf I. Anonim sanduka, batı ve güney yüz. II. Anonim Sanduka: Bir kaide üzerinde yer alan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 135x53x60cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan gövde üzerinde dışa çıkıntı oluşturacak şekilde işlenmiş 38cm yüksekliğinde kapak taşı bulunmaktadır. Gövdenin güney yüzünde kama, kın, fişeklik ve tam olarak tanımlanamayan bir motif yer almaktadır. Sandukanın baş taşı 58 cm yükseklikte olup yuvarlak biçimli bir başlığı vardır. Baş taşının gövdesinde sekiz satır sülüs yazı olup alt satırda H 1290/ M tarihi bulunmaktadır. (Çizim 27, Fotoğraf ). yir Efendi nin vefa t eyledi oğlu Du rdur... usta

65 65 Çizim 27. II. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri. Fotoğraf II. Anonim sanduka ve baş taşı.

66 66 Fotoğraf 125. II. Anonim sanduka, güney yüz. III. Anonim Sanduka: Bir kaide üzerinde yer alan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 96x38x55cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan gövde üzerinde dışa çıkıntı oluşturacak şekilde işlenmiş 31cm yüksekliğinde kapak taşı bulunmaktadır. Gövdenin güney yüzünün orta bölümde içerisinde dilimli çiçek motifi bulunan bir madalyon, madalyonun çevresinde ise kıvrımdal ve yapraklardan oluşan bitkisel bir bezeme yer almaktadır. Sandukanın kuzey yüzünde ise çatılmış durumda bir tüfek ile bir kılıç motifi görülmektedir (Çizim 28, Fotoğraf ). Çizim 28. III. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri.

67 67 Fotoğraf III. Anonim sanduka, batı ve güney yüz. Fotoğraf 128. III. Anonim sanduka, kuzey yüz. 15. KABALI/KAYALI KÖYÜ: Halil Demir Evi 28 : Köy merkezinde yer alan iki katlı evin üst katında mimsekili bir oda bulunmaktadır. Odaya evin kuzey duvarının doğusuna bitişik merdivenlerle çıkılan bir sahanlıktan girilir. Oda 28 Koordinatları:

68 68 iki bölümlüdür. Kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlı ilk bölüm giriş niteliğinde olup doğu duvarı ekseninde bir pencere açıklığı, güney duvarı ekseninde ise ocak nişi vardır. Mimsekili odaya giriş bu bölümünün batı duvarındaki kapı açıklığından sağlanır. Doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı oda kuzey duvarda, eksenin iki yanında yer alan pencerelerle aydınlanır. Kuzeydoğu köşeye suluk, güneydoğu köşede ise bir yüklük yerleştirilmiştir. Oda duvarından 145cm batıda tavanı taşıyan ve sekileri oluşturan kare kesitli dikmeler yer alır. Dikmeler kuzey güney yönünde üç adet olup eşit aralıklarla yerleştirilmişlerdir. Kuzeyden üçüncü dikme hizasında doğu-batı doğrultusunda ve eşit aralıklarla yerleştirilmiş iki dikme daha bulunmaktadır. Dikmelerin arası kapatılarak doğubatı yönünde dikdörtgen biçimli sekiler oluşturulmuştur. Batı duvarda sekilerin önüne gelen kısımda birer dolap nişi, orta bölümde ise ocak nişi yer almaktadır (Çizim 29. Fotoğraf ). Odanın ocak nişi ile tavanı bezelidir. Ocak nişi davlumbazı alçıdan yapılarak üzeri ve iki yanı kıvrım dallar, iri yaprak motifleri ve çiçek motifleriyle bezenmiştir. Tavanda çıtaların birbirini kesişmesiyle oluşturulan baklavalarla bezenmiş, orta kısma ise içerisinde altı kollu çiçek motifi bulunan bir göbek yerleştirilmiştir (Fotoğraf ). Odada tarih veren bir kitabe tespit edilememiştir. Ancak benzer örnekler ile özellikle alçı ve tavan süslemeleri odanın 19. yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyılın başlarında inşa edildiğini göstermektedir. Çizim 29. Halil Demir Evi, mimsekili oda, plan.

69 69 Fotoğraf 129. Halil Demir Evi, kuzey cephe. Fotoğraf 130. Halil Demir Evi, mimsekili oda, doğu kısım. Fotoğraf 131. Halil Demir Evi, mimsekili oda, batı kısım.

70 70 Fotoğraf 132. Halil Demir Evi, mimsekili oda, ocak davlumbazı. Fotoğraf 133. Halil Demir Evi, mimsekili oda, tavan Kabalı Köyü Mezarlığı 29 : I. Anonim Sanduka: Bir kaide üzerinde yer alan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 112x 58x74cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan gövdesi üzerinde dışa çıkıntı oluşturacak şekilde işlenmiş 30cm yüksekliğinde kapak taşı vardır. Sandukanın yaklaşık 30cm yüksekliğindeki baş taşının üst kısmı kırıktır (Çizim 30, Fotoğraf 134). 29 Koordinatları: N / O ; N / =

71 71 Çizim 30. I. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri. Fotoğraf 134. I. Anonim sanduka, güneybatıdan bakış. II. Anonim Sanduka: Bir kaide üzerinde yer alan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 120x 60x69cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan gövde üzerinde dışa çıkıntı oluşturacak

72 72 şekilde işlenmiş 38cm yüksekliğinde kapak taşı bulunmaktadır. Sandukanın güney yüzünde kahve tepsisi ve fincanlarının işlendiği bir bezeme vardır (Çizim 31, Fotoğraf 135). Çizim 31. I. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri. Fotoğraf 135. I. Anonim sanduka, güneybatıdan bakış.

73 KARLI KÖYÜ: Yusuf Pınarı 30 : Köy merkezine yakın bir konumda, halk arasında Yusuf Pınarı olarak adlandırılan ve yeni yapıldığı anlaşılan bir çeşme üzerinde üst kısmı dilimli kemer formunda, yaklaşık 67x109cm ölçülerinde bir kitabe vardır. Tam olarak okunamayan kitabede H. 1310/ M tarihi verilmiştir (Fotoğraf 136). oğlu Sene 1310 Fotoğraf 136. Yusuf Pınarı adı verilen çeşme üzerindeki kitabe Karlı Köyü Çeşme Kitabesi 31 : Köy merkezindeki yeni yapılmış olan bir çeşmenin yanında yer almaktadır. Yaklaşık 68x71cm ölçülerindeki kitabenin üst kısmı yuvarlak kemere benzer bir şekilde olup iki yanında daire biçimli formlar vardır. Kitabenin üst kısmında daire içine alınmış bir çarkıfelek motifi, bu motifin altındaki kare pano içinde ise dört tam olarak okunamayan satır halinde sülüs yazı yer almaktadır. Yazının alt satırında H. 1277/ M tarihi verilmiştir (Fotoğraf 137). 30 Koordinatları: N / O Koordinatları: N / O

74 74 Sene 1277 Fotoğraf 137. Çeşme kitabesi Yerlikaya 32 : Köy merkezinde halk tarafından Yerlikaya olarak adlandırılan bir kaya kutsal kabul edilmekte ve üzerindeki bir oyukta mum yakılarak dilek dilenmektedir (Fotoğraf 138). Fotoğraf 138. Yerlikaya. 32 Koordinatları: N / O

75 Seten Taşı 33 : Köy merkezinde yer alan setenin alt taşı 182cm çapında, 16cm kalınlığında ve 60cm yüksekliğinde, değirmen taşı ise 108cm çapında ve 33cm genişliğindedir. Taşın döndürme mekanizması sağlam durumdadır (Çizim 32, Fotoğraf 139). Çizim 32. Seten taşı, plan. Fotoğraf 139. Seten taşı. 33 Koordinatları: N / O

76 Mezarlıklar: Aydın Dede Mezarlığı 34 : Aydın Dede Mezarlığı adı verilen mezarlıkta bir kısmı toprak, bir kısmı ise çerçeveli mezar türünde çok sayıda mezar yer almaktadır. Doğal kayaçlardan elde edilen taş levhalardan yapılan mezar taşlarının çok az işlenerek balbal formu verildiği görülmektedir. Köy halkı mezarlığın 19. yüzyılın sonlarından itibaren kullanılmaya başlandığını ifade etmektedirler. Mezar taşları köy halkı tarafından ziyaret edilerek yazma, kurdele veya bez bağlanmaktadır (Fotoğraf ). Fotoğraf 140. Çerçeveli mezarlar. Fotoğraf Baş taşları. 34 Koordinatları: N / N ; N ;

77 77 Aşağı Mezarlık 35 : Mezarlıkta bir kısmı toprak, bir kısmı ise çerçeveli mezar türünde çok sayıda mezar yer almaktadır. Doğal kayaçlardan elde edilen taş levhalardan üretilen mezar taşları çok az işlenerek balbal formunda yapılmıştır. Mezarlıktaki bir taş üzerinde H M tarihi tespit edilmiştir. Bu kitabe mezarlığın 19. yüzyıl başlarından itibaren kullanılmış olduğunu göstermektedir (Fotoğraf ). Fotoğraf 144. Çerçeveli mezarlar. Fotoğraf tarihli mezar taşı. 35 Koordinatları: N / N ; N / O

78 KAYTARMIŞ KÖYÜ: Kaya Mezarı: Köyün yakınındaki tepelik alanda günümüze kısmen tahrip olmuş olan bir kaya mezarı tespit edilmiştir. Yaklaşık kare planlı mezarın içerisinde 178x75cm boyutlarında bir mezar çukuru yer almaktadır. Mezarın Roma dönemine ait olduğu değerlendirilmektedir (Fotoğraf ). Fotoğraf 146. Kaya mezarı, genel görünüm. Fotoğraf 147. Kaya mezarı, mezar nişi.

79 KOŞUTDERE KÖYÜ: Cami Kitabesi 36 : Köy camisinin hariminde, güney duvarının batısında eski camiye ait olduğu söylenen bir kitabe yer almaktadır. Üst kısmı kemer şeklinde dışa çıkıntılı olan kitabe yaklaşık 37x29cm ölçülerindedir. Beş satır halinde sülüs yazı yazılı olan kitabenin alt satırında H. 1173/ M tarihi verilmiştir (Fotoğraf 148). Muhammed Ebubekir Ömer Osman ve Ali Sahibü'l-Hayrat Camii Şerif Seyyid Molla Mustafa ibn Muhammed Sene fi. Fotoğraf 148. Cami kitabesi Duran Çataltaş Evi 37 : Köy merkezinde yer alan mimsekili oda dıştan doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı ve iki bölümlüdür. Odanın batısında doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı bir giriş mekânı yer 36 Koordinatları: N / O ; N / O ; N / O Koordinatları: N / O ; N / O ; N / O

80 80 almaktadır. Giriş mekânına güney beden duvarının batısına bitişik olarak yapılan merdivenlerle çıkılan bir sahanlıktan geçilmektedir. Giriş mekânının doğusunda, yaklaşık eksendeki kapı ile mimsekili odaya girilir. Mimsekili oda doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı olup, güney duvardaki üç mazgal pencere ile aydınlanmaktadır. Mekânın doğu duvarı eksenin ocak nişi vardır. Girişin yaklaşık 146cm doğusundaki tavanı taşıyan ve sekileri oluşturan kare kesitli dikmeler yer alır. Dikmekler kuzey-güney yönünde olup iki adettir ve eşit aralıklarla yerleştirilmişlerdir. Dikmelerin içe bakan yüzleri hizasında 390cm uzunluğunda Ters U şeklinde sekiler oluşturulmuştur (Çizim 33, Fotoğraf ). Çizim 33. Duran Çataltaş Evi, plan. Fotoğraf 149. Duran Çataltaş Evi, mimsekili oda, doğu kısım.

81 81 Fotoğraf 150. Duran Çataltaş Evi, mimsekili oda, batı kısım Köy Mezarlığı 38 : Köyün mezarlığında sağlam halde günümüze ulaşan bir mezar taşı tespit edilmiştir. Yaklaşık 100cm boyunda ve 39cm enindeki mezar taşının sarık şeklinde başlığı vardır. Taşın gövdesinde dört satır sülüs kitabe yer almaktadır. Alt satırda H. 1210/ M tarihi bulunmaktadır. Yıpranması nedeniyle kitabe okunamamıştır. Mezarlıkta başka taşların da olduğu köy camisinin duvarına yerleştirilen başlıklardan anlaşılmaktadır (Fotoğraf 151). Fotoğraf 151. Anonim baş taşı. 38 Koordinatları: N / O

82 KURUGÖL KÖYÜ: Seten Taşı 39 : Köy merkezinde yer alan setenin alt taşı 200cm çapında, 25cm kalınlığında ve 65cm yüksekliğinde, değirmen taşı ise 120cm çapında ve 36cm genişliğindedir. Taşın döndürme mekanizması sağlam durumdadır (Çizim 34, Fotoğraf 152). Çizim 34. Seten taşı, plan. Fotoğraf 152. Seten taşı. 19. OTMANALAN KÖYÜ: Kaya Mezarı 40 : Köyün güneydoğusundaki kayalık alanda çok sayıda kaya mezarı tespit edilmiştir. Mezar kayalık alanın üst seviyesinde olması nedeniyle içine girilememiştir (Fotoğraf ). 39 Koordinatları: N / O Koordinatları: N / O

83 83 Fotoğraf 153. Kaya mezarının bulunduğu kayalık Fotoğraf 154. Kaya mezarı, giriş. 20. PİR HÜSEYİN KÖYÜ Yukarı Mezarlık 41 : I. Anonim Sanduka: İki kademeli bir kaide üzerinde yer alan dikdörtgen prizma biçimli sandukanın gövdesi 165x65x69cm ölçülerindedir. Tek parça taştan yapılan gövde üzerinde dışa çıkıntı oluşturacak şekilde işlenmiş 47cm yüksekliğinde kapak taşı bulunmaktadır. Sandukanın dört yüzü de bezemelidir. Güney yüzünde bir ağaç ile bu ağaca sarılı asma dalları ve üzüm salkımları bulunmaktadır. Doğu yüzde bir kahve kavurma tavası resmedilmiştir. Kuzey yüzde bir süvari figürü ile tüfek, ibrik, fişeklik ve top motifleri ile tam olarak seçilemeyen geometrik bezemeler yer almaktadır. Batı yüzde ise bir ibrik ve tepsi ile bunların üzerinde iri yaprak motifleri görülmektedir (Çizim 35, Fotoğraf ). 41 Koordinatları: N / O

84 84 Çizim 35. Anonim sanduka, plan ve cephe çizimleri. Fotoğraf 155. Anonim sanduka, güneybatıdan görünüm.

85 85 Fotoğraf 156. Anonim sanduka, güney yüz. Fotoğraf 157. Anonim sanduka, doğu yüz. Fotoğraf 158. Anonim sanduka, kuzey yüz.

86 86 Fotoğraf 159. Anonim sanduka, batı yüz Kaya Mezarlığı 42 : Köyün kuzeybatısındaki kayalık alanda kaya mezarları tespit edilmiştir. Kaya mezarları doğu-batı yönünde uzanan kayalığın güney yüzünde belirli aralıklarla sıralı olarak yer almaktadır. Mezarlardan bazıları tahrip olmuştur. Ancak günümüze ulaşan örneklerden kareye yakın bir plana sahip oldukları anlaşılmaktadır. Mezarların girişleri kayalığın yönü dikkate alınarak güneye açılmıştır. Giriş kapıları dikdörtgen biçimli olup fazla büyük değildir. Kapıdan geçildikten sonra uzununa bir sahanlık yer almakta, sahanlığın iki yanında ve girişin karşısında yaklaşık eş boyutlu ve dikdörtgen biçimli mezar nişleri bulunmaktadır. Mezarların Roma dönemine ait olduğu değerlendirilmektedir (Çizim 36, Fotoğraf ). Çizim 36. Kaya Mezarlığı, plan. 42 Koordinatları: N / O ; N / O

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi Eski Mağara Camisi'ne Yeni Mağara Camisi'nin batı duvarının yanından gidilerek ulaşılmaktadır. Tamamen terk edilmiş olan yapının içinin ve cephesi her geçen gün daha fazla tahrip olduğu görülmektedir.

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE Mir (Cencekir) Kalesi:...9 Geramon Kilisesi...40 Halmun (Elamun) Kilisesi...4 Beyaz Köprü...46 Köprü...47 AVRUPA KONSEYİ DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ

Detaylı

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez)

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) CAMÝÝ VE MESCÝTLER Ekleyen kapadokya Pazartesi, 12 Mayýs 2008 Son Güncelleme Pazar, 24 Aðustos 2008 Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) Nevþehir il merkezinde bulunan Damat Ýbrahim

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI N.Cansen KIUÇÇOTE Rest.Uzm.Y.Mimar ayın Konuklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eski Eser Onarım çalışmaları içerisinde Edime İlinde oldukça kapsamlı restorasyonlara

Detaylı

İZMİR, TİRE, YAVUKLUOĞLU (YOĞURTLUOĞLU) KÜLLİYESİ

İZMİR, TİRE, YAVUKLUOĞLU (YOĞURTLUOĞLU) KÜLLİYESİ İZMİR, TİRE, YAVUKLUOĞLU (YOĞURTLUOĞLU) KÜLLİYESİ Nadir TOPKARAOGLU-A.Yakup KESlCl TjTjİİj ülliye, Tire llçesi'nin batı ucunda, Turan Mahallesi, Beyler Deresi mevkiinde yeralmaktadır.^- ^ i Külliye; cami,

Detaylı

Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi Adresi İnceleme Tarihi Fotoğrafl ar ve çizimler Kat adedi Bahçede bulunan elemanlar Tanımı

Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi Adresi İnceleme Tarihi Fotoğrafl ar ve çizimler Kat adedi Bahçede bulunan elemanlar Tanımı Dr. Doğan DEMİRCİ Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi: Sarıtepelerin Evi olarak bilinmektedir. 19. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilmektedir. Adresi: Emre Mahallesi, 3805.

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 GÜÇLÜKONAK

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 GÜÇLÜKONAK T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 990 GÜÇLÜKONAK Finik Kalesi...67 Finik İç Kalesi...69 Faki Teyran Camii...7 Finik Zaviyesi...76 Dağyeli Hanı...78 Türbe (Kubbe-i Berzerçio)...80 Pavan Köprüsü...8 Belkıs (Nebi Süleyman)

Detaylı

Evlerin sokağa açılan kapıları düz atkılı ya da kemerli dikdörtgendir. Tek kanatlıdır ve ahşap ya da demirdendir.

Evlerin sokağa açılan kapıları düz atkılı ya da kemerli dikdörtgendir. Tek kanatlıdır ve ahşap ya da demirdendir. Konutlarda genellikle beyaz kesme taş, yer yer de bağdadi tekniğinde ahşap kullanılmıştır. Yerli dile 'Sacak' (Köşk) denen çıkmalar ahşap ya da taş konsollara oturan ahşap hatıllarla desteklenir. Orhan

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇESİNDE TÜRK-İSLAM DÖNEMİNE AİT İSLAMİ ANIT ÖRNEKLERİ (1839 1923)

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇESİNDE TÜRK-İSLAM DÖNEMİNE AİT İSLAMİ ANIT ÖRNEKLERİ (1839 1923) NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇESİNDE TÜRK-İSLAM DÖNEMİNE AİT İSLAMİ ANIT ÖRNEKLERİ (1839 1923) ISLAMIC MONUMENT SAMPLES THAT BELONGED TO TURKISH-ISLAM PERIOD IN NEVŞEHİR-DERİNKUYU COUNTY (1839 1923) Serap ERÇİN

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALIADA 46 ADA 10 PARSEL SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ TESCİLLİ YAPI RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALI ADA AHŞAP ESKİ ESER RESTORASYON RAPORU İLİ : İstanbul İLÇESİ : Adalar MAHALLESİ : Kınalı Ada CADDESİ

Detaylı

Kisleçukuru Manastırı: Antalya da Bilinmeyen Bir Bizans Manastırı. Dr. Ayça Tiryaki 24 Mart 2010. Dr. Ayça Tiryaki

Kisleçukuru Manastırı: Antalya da Bilinmeyen Bir Bizans Manastırı. Dr. Ayça Tiryaki 24 Mart 2010. Dr. Ayça Tiryaki Kisleçukuru Manastırı: Antalya da Bilinmeyen Bir Bizans Manastırı Dr. Ayça Tiryaki 24 Mart 2010 http://www.obarsiv.com/e_voyvoda_0910.html Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi'nde yapılan konuşma

Detaylı

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları BAYKAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 75 3.3. BAYKAN İLÇESİ 3.3.1. VEYSEL KARANÎ TÜRBESİ Baykan ilçesine bağlı Ziyâret beldesindeki Veysel Karanî Câmii ve Türbesi nin ne zaman ve kimler tarafında

Detaylı

Adres: Atatürk Mah. 75.Yıl Kültür Merkezi ERZİNCAN Tlf: 0446 214 80 21 ERZİNCAN KEMALİYE OCAK KÖYÜ ÖZEL MÜZESİ

Adres: Atatürk Mah. 75.Yıl Kültür Merkezi ERZİNCAN Tlf: 0446 214 80 21 ERZİNCAN KEMALİYE OCAK KÖYÜ ÖZEL MÜZESİ ERZİNCAN MÜZESİ 75.Yıl Kültür Merkezi kompleksi içerisinde Müze bölümleri de yer almaktadır. Açık hava müzesi, teşhir salonu, depolar ve idari odaların fiziki inşaatı tamamlanmış olup, hizmete hazır durumdadır.

Detaylı

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ)

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Oniki Havariler Kilisesi olarak da bilinen Kümbet Camii, Kars Kalesi nin güneye bakan yamacında bulunmaktadır. Üzerinde yapım tarihini veren

Detaylı

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA]

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA] Orta Asya'daki ağaç direkli ahşap camilerin Anadolu'daki örnekleri Selçuklu'nun ahşap ustalıkları ile 13.yy dan günümüze ulaşmıştır. Ayakta kalan örnekleri Afyon ve Sivrihisar Ulu Camileri, Ankara Arslanhane

Detaylı

ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ

ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ 1-YAPININ YERİ VE TANIMI Proje konusu yapı grubu, İstanbul İli, Fatih İlçesi, Sinanağa

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 SİLOPİ

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 SİLOPİ T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 990 SİLOPİ Yeşiltepe Höyüğü... Nuh Nebi Camii ve Medresesi... Şerif Camii...6 Görümlü Camii...7 Mart Şumuni Kilisesi...9 Dedeler Köyü Kilisesi...0 Han Kalıntısı... Tellioğlu Kasrı...

Detaylı

DASKYLEİON 2011 KAZI SEZONU ÇALIŞMALARI

DASKYLEİON 2011 KAZI SEZONU ÇALIŞMALARI DASKYLEİON 2011 KAZI SEZONU ÇALIŞMALARI Daskyleion da 2011 sezonu kazıları Hisartepe Höyüğü nün doğu yamacında, yerleşimin ana girişinin aşağısında, Hellenistik Dönem yolunun iki yakasında; Akropolis te

Detaylı

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ 34 ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ Şer iyye Sicilleri Arşivi XIX. yüzyılda inşa edilmiştir. Altındaki Bizans yapısının temellerine göre planı şekillenmiştir. İki katlı binanın ilk katında

Detaylı

BİLDİRİLER I (SALON-A/B)

BİLDİRİLER I (SALON-A/B) GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GİRESUN DA DİNÎ VE KÜLTÜREL HAYAT SEMPOZYUMU-I (25-27 Ekim 2013) BİLDİRİLER I (SALON-A/B) EDİTÖR MEHMET FATSA GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ KÜLTÜR SERİSİ-2 Eyüp NEFES * GİRESUN DA DOLMA GÖZLÜ

Detaylı

HOŞAP KALESİ KAZISI

HOŞAP KALESİ KAZISI HOŞAP KALESİ KAZISI - 2011 Giriş Van İli, Gürpınar İlçesi, Hoşap Kalesi ndeki 2011 yılı kazı çalışmaları, Başkanlığımda 16 kişilik bir ekip tarafından Bakanlık Temsilcisi Erzurum Müzesi nden Arkeolog Çetin

Detaylı

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU Prof. Dr. Kadir PEKTAŞ* Muğla İli, Milas İlçesi, Beçin Kalesi nde 20.05.2013 tarihinde başlatılan kazı çalışmaları 24.12.2013 tarihinde tamamlanmıştır. Kazı

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Kasım İNCE. Çaykara/Trabzon

Yard. Doç. Dr. Kasım İNCE. Çaykara/Trabzon 2- Yard. Doç. Dr. Kasım İNCE Kabataş Köyü Merkez Camii/ Çaykara/Trabzon KABATAŞ KÖYÜ MERKEZ CAMİİ/CAYKARA-TRABZON Kabataş Köyü, Çaykara'nın kuzeydoğusunda ve buraya 7 km. mesafededir. Arazinin hafredilmesiyle

Detaylı

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL :

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL : AHMET AFİF PAŞA YALISI 1 230 ADA 21 PARSEL EK-1 Ahmet Afif Paşa Yalısı, Boğaziçi İstinye Koyu nun yakınında, Köybaşı Caddesine 25 m, Boğaz a 40 m cepheli 2.248,28 m² yüzölçümlü arsa üzerinde 1910 yılında

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

SİVAS TAKİ TARİHİ ESERLERDE MERMER KULLANIMI USE OF MARBLE AT HISTORIC ARTIFACTS IN SİVAS. Selma ŞİMŞEK 1, Hülya KAYNAR 2

SİVAS TAKİ TARİHİ ESERLERDE MERMER KULLANIMI USE OF MARBLE AT HISTORIC ARTIFACTS IN SİVAS. Selma ŞİMŞEK 1, Hülya KAYNAR 2 ISSN 1308-2698 1 SİVAS TAKİ TARİHİ ESERLERDE MERMER KULLANIMI USE OF MARBLE AT HISTORIC ARTIFACTS IN SİVAS Selma ŞİMŞEK 1, Hülya KAYNAR 2 ÖZET Sivas, tarihinin çeşitli dönemlerinde birçok devlete başkentlik

Detaylı

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER» Genel Bilgi» Ulu Camii» Gülabibey Camii» Sulu Camii» Haliliye Camii» Eski Hükümet Konağı ve Gazipaşa İlkokulu» Yeraltı Hamamı» Abdalağa Hamamı» Hanlar» Serap Çeşmesi...»

Detaylı

Bâlî Paþa Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul

Bâlî Paþa Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul 191 Camii minaresi Camii, Ýstanbul un Fatih ilçesinde, Hýrka-i Þerif civarýnda, Hüsrev Paþa Türbesi yakýnýnda, caddesi, Hoca Efendi sokaðýnda bulunmaktadýr. Bu camiin bânîsi, Sultan Ýkinci Bayezid in veziri

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kayseri K ültür V arlıklarını K orum a Bölge K urulu KARAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kayseri K ültür V arlıklarını K orum a Bölge K urulu KARAR T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kayseri K ültür V arlıklarını K orum a Bölge K urulu KARAR Toplantı no ve tarih : 97-16.01.2015 Toplantı Yeri Karar no ve tarih : 1377-16.01.2015 KAYSERİ Kayseri ili, Özvatan

Detaylı

RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU

RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU Resuloğlu yerleşimi ve mezarlık alanı Çorum / Uğurludağ sınırları içinde, Resuloğlu (Kaleboynu) Köyü nün kuş uçumu 900 m kuzeybatısındadır. Yerleşim

Detaylı

AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI

AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI AYASULUK (SELÇUK) KALESİ Ayasuluk Tepesi nin en yüksek yerine inşa edilmiş olan iç kale Selçuk İlçesi nin başına konulmuş bir taç gibidir. Görülen kale

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER TARİHİ YAPININ FOTOĞRAFI Foto no: F01 BÖLGEYE AİT TARİHİ PERVİTİTCH HARİTASI TESCİLLİ YAPI

Detaylı

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 471 - Analysis of Historic Buildings dersi kapsamında Düzce nin Konuralp Belediyesi ne 8-14 Ekim 2012 tarihleri

Detaylı

ULU CAMİ BATTALGAZİ - MALATYA

ULU CAMİ BATTALGAZİ - MALATYA ULU CAMİ BATTALGAZİ - MALATYA Ulu Cami / Malatya - Battalgazi YAPIM TARİHİ: İlk yapı muhtemelen I. Alaaddin Keykubat döneminde (1224 civarı ) yapılmıştır. Daha sonraları

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI SASANİLER (226-651) Sasaniler daha sonra Emevi ve Abbasi Devletlerinin hüküm sürdüğü bölgenin doğudaki (çoğunlukla Irak) bölümüne hükmetmiştir.

Detaylı

ERUH İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

ERUH İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları ERUH İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 115 3.4. ERUH İLÇESİ 3.4.1. EMİR NASREDDİN KÜLLİYESİ Eruh a bağlı Kavaközü Köyü nde, vadi içindedir. Külliyeyi oluşturan yapıların hiç birisinin üzerinde kim tarafından

Detaylı

SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ

SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ (AHEİROPİİTOS KİLİSESİ) Ahiropiitos Kilisesi, Egnatia Caddesinin kuzeyinde Ayasofya Sokağında bulunuyor. M.S. 451 yılında Halkidona da Selanik

Detaylı

SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ

SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ (İSHAK PAŞA CAMİSİ) Selanik Alaca İmaret Camisi Alaca İmaret Camisi Selanik şehir merkezinin kuzey bölümünde bulunmaktadır. Aziz Dimitris

Detaylı

YEŞİLYURT KÖYÜ CAMİİ HAZİRESİNDEKİ MEZAR TAŞLARI Yusuf ACIOĞLU

YEŞİLYURT KÖYÜ CAMİİ HAZİRESİNDEKİ MEZAR TAŞLARI Yusuf ACIOĞLU Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XVII/2 Ekim / October 2008, 1-23 YEŞİLYURT KÖYÜ CAMİİ HAZİRESİNDEKİ MEZAR TAŞLARI Yusuf ACIOĞLU ÖZET Çanakkale ili Ayvacık ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü Camii Haziresinde,

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ MEZARLIKLAR

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ MEZARLIKLAR 840 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ MEZARLIKLAR MEZARLIKLAR 841 ALİYENLER MEZARLIĞI Karatay İlçesi, Yanık Camii Esiri Mehmet Sokakta yer almaktadır. 06.01.1989-370 Mezarlığa

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE ZfWT Vol. 6, No. 2 (2014) Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE Funda NALDAN Özet: Bu çalışmada, Akçakoca evlerindeki

Detaylı

OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI

OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI KADER REYHAN 1, BAŞAK İPEKOĞLU 2 ÖZET Osmanlı dönemi mimarisinde malzeme kullanımının; yapının işlevi, büyüklüğü ve inşa edildiği yerleşim yerinin

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ KÜHAM BİNASI BAKIM ONARIM İŞİ İNŞAAT MAHAL LİSTESİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ KÜHAM BİNASI BAKIM ONARIM İŞİ İNŞAAT MAHAL LİSTESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ KÜHAM BİNASI BAKIM ONARIM İŞİ İNŞAAT MAHAL LİSTESİ AĞUSTOS 2011 1 KÜHAM İDARİ BİNA İdari binada tüm pencerelerde açılır kanatlara sineklik takılacaktır. Zemin katta koridor

Detaylı

TİLLO İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

TİLLO İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları TİLLO İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 43 3.2. TİLLO İLÇESİ 3.2.1. İBRAHİM HAKKI (İSMAİL FAKİRULLAH) TÜRBESİ Tillo merkezde İsmail Fakirullah mezarlığının içerisindedir. Üzerinde kim tarafından ve ne

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT

6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT 6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Bozkırlının nazarında sabit olan şeyin faydası yoktur. O, her an harekete hazır olmalı, kolayca yer değiş-tirebilmelidir. Bu yüzden eski Türkler

Detaylı

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ Hamza Bey Camisi Hamza Bey Camisi diğer adıyla Alkazar, Alkazar ismini ünlü sinema salonundan almaktadır. Hamza Bey Camisi 20. yüzyılda

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ 2017 1. Genel Hükümler 1.1.Kapsam Bu rehber Kocaeli 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerine ilave

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR 432 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR DÜKKÂNLAR ANITLAR 433 DÜKKÂN (Sephavan Mh. Dülgerler Sk. No:34) D ükkân, Dülgerler Sokakta, Kapı Camiinin güneyinde yer alır.

Detaylı

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ SELANİK AYASOFYA CAMİSİ BAKİ SARI SAKAL SELANİK AYASOFYA CAMİSİ Aya Sofya (Azize Sofya) tapınağı Selanik in merkezinde, Ayasofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktadadır. Kutsal İsa ya, Tanrının gerçek

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR T.. KÜLTÜR VE TURİZM AKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI ÖLGE KURULU KARAR TOPLANTI TARİHİ VE NO : 30.01.20172 35.002/1 KARAR TARİHİ VE NO : 30.01.2011789 T ^ ' İZMİR İzmir İli, ııca İlçesi'nde

Detaylı

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler 95 Sur içi Camisi Tek Kitapta! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., İstanbul un tarihsel ve mimari açıdan en zengin bölgesi Sur içini inci gibi süsleyen

Detaylı

HOMERA IÇ MEKAN KOLEKSIYONU

HOMERA IÇ MEKAN KOLEKSIYONU HOMERA IÇ MEKAN KOLEKSIYONU BASICLINE BASICLINE MINIMAL SALON YATAK ODALARI MUTFAK AÇIK MEŞE AÇIK MEŞE DOLAP TAKIMI ÜST DOLAP ALT DOLAP TEZGAH VE TEZGAH ÜSTÜ DENİZ KABUĞU MUM IŞIĞI ISLAK KUM DENİZ KABUĞU

Detaylı

Van Gölü'nün güneydoğusunda

Van Gölü'nün güneydoğusunda Van Gölü'nün güneydoğusunda yüksek dağlarla çevrili bir plato üzerinde aynı adı taşıyan suyun kenarında kurulmuş olan Hoşap, Van'ın Gürpınar ilçesinin nahiye merkezlerinden biri durumundadır. Van-Hakkâri

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations www.libridergi.org Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations Volume II (2016) S. KILIÇ, Antalya da Tek Kubbeli Cami ve Mescitler (Osmanlı Dönemi). Antalya

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı

Serlevha düz çerçeve içine alýnmýþtýr. Yazýlar serbest olarak yazýlmýþtýr. Tanýmý : Son Durumu : Dibi ve tepesi kýrýk yere yatýktýr.

Serlevha düz çerçeve içine alýnmýþtýr. Yazýlar serbest olarak yazýlmýþtýr. Tanýmý : Son Durumu : Dibi ve tepesi kýrýk yere yatýktýr. 249 105 Mezar Taþý 27.11.2006 Brod Yukarý Mezarlýk 82 cm 27 cm 4 cm Taþ Yontma ve Kabartma Ömer oðlu Yunus H. 1262/ M. 1846 el-merhûm / Yunus / bin Ömer / rûhî çûn / el-fâtiha / sene 1262 Serlevha düz

Detaylı

ASSOS KAZISI 2015 YILI SONUÇ RAPORU. 2015 yılı çalışmaları kapsamında aşağıda listelenen alanlarda kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir (Resim 1).

ASSOS KAZISI 2015 YILI SONUÇ RAPORU. 2015 yılı çalışmaları kapsamında aşağıda listelenen alanlarda kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir (Resim 1). ASSOS KAZISI 2015 YILI SONUÇ RAPORU Çanakkale ili Ayvacık ilçesine bağlı Behram Köy'de bulunan Assos antik kentindeki 2015 yılı kazı çalışmaları 6 Temmuz'da başlamış ve 31 Ekim'de tamamlanmıştır. Kazı

Detaylı

AKINCILAR VE GÖLÖVA YÜZEY ARAŞTIRMASI

AKINCILAR VE GÖLÖVA YÜZEY ARAŞTIRMASI AKINCILAR VE GÖLÖVA YÜZEY ARAŞTIRMASI Dr. Turgay YAZAR-Dr. Ebru BİLGET FATAHA İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 1.1. KAPSAM VE YÖNTEM 1. 2. BÖLGE TARİHÇESİ 2. ARŞTIRMA ALANI 2.1. AKINCILAR 2.1.1. İLÇE MERKEZİ: 2.1.2.

Detaylı

OTS 2735: Sami Kosat evinin kuzeybatı köşesinden 29 metre kadar kuzeyde aynı şahsa ait tarla içinde ağaç kazık çakılarak nokta yenilendi.

OTS 2735: Sami Kosat evinin kuzeybatı köşesinden 29 metre kadar kuzeyde aynı şahsa ait tarla içinde ağaç kazık çakılarak nokta yenilendi. APLİKASYON TUTANAĞI Antalya Orman Kadastro Komisyonları Koordinatörlüğü'nün 11/02/2011 tarih ve B.18.1.0GM.1.05.00.09-255.01(07.19.06)-(07.19.42)-111 sayılı yazıları ekinde alman Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nün

Detaylı

SAMSUN/BAFRA İLÇESİ NDE ÇANTI TEKNİĞİNDE İNŞA EDİLMİŞ BİR GRUP AHŞAP CAMİİ

SAMSUN/BAFRA İLÇESİ NDE ÇANTI TEKNİĞİNDE İNŞA EDİLMİŞ BİR GRUP AHŞAP CAMİİ SAMSUN/BAFRA İLÇESİ NDE ÇANTI TEKNİĞİNDE İNŞA EDİLMİŞ BİR GRUP AHŞAP CAMİİ Eyüp NEFES * Recep GÜN ** Ahmet ÇAKIR *** Öz Anadolu nun en eski ahşap camilerinden biri olarak kabul edilen Çarşamba Göğceli

Detaylı

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI 1- Aziz Philippus Kilisesi ait mermerlerin üzerindeki restorasyon uygulamaları. Aziz Philippus Kilisesi nin mermer levhalarının

Detaylı

BURSA-ORHANGAZİ YAKINLARINDA BİR YAPI KALINTISI; ORTAKÖY HAMAMI

BURSA-ORHANGAZİ YAKINLARINDA BİR YAPI KALINTISI; ORTAKÖY HAMAMI BURSA-ORHANGAZİ YAKINLARINDA BİR YAPI KALINTISI; ORTAKÖY HAMAMI The Remains of a Building; Ortakoy Bath, in Bursa-Orhangazi District A. Mehmet AVUNDUK I n this article, the building remains in the Marmara

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-2 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter YIĞMA BİNA

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

KOCAELİ GEBZE - ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ

KOCAELİ GEBZE - ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ Kocaeli Gebze ilçesinde bulunan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış en büyük külliyelerden birisidir. Yapı topluluğu cami, medrese, imaret, kütüphane, dergah, kervansaray,

Detaylı

ALİ PASA KÜTÜPHAIIESİ

ALİ PASA KÜTÜPHAIIESİ Şehit Ali Paşa Kütüphanesinde (giriş, sol taraf) üst nişlerden biri. - One of the upper niches (entrance, left side) in the Şehit Ali Pasha Library. ALİ PASA KÜTÜPHAIIESİ İstanbul'un fethinden sonra dini

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı Selçuklu Dönemi (1071-1308) Oğuzların devamı olan XI. yüzyılın yarısında kurulan, merkezi Konya olan Selçuklular

Detaylı

ŞANLIURFA İLİ MERKEZ İLÇESİ NEOLİTİK ÇAĞ VE ÖNCESİ 2015 YILI YÜZEY ARAŞTIRMASI RAPORU

ŞANLIURFA İLİ MERKEZ İLÇESİ NEOLİTİK ÇAĞ VE ÖNCESİ 2015 YILI YÜZEY ARAŞTIRMASI RAPORU ŞANLIURFA İLİ MERKEZ İLÇESİ NEOLİTİK ÇAĞ VE ÖNCESİ 2015 YILI YÜZEY ARAŞTIRMASI RAPORU Şanlıurfa İli, Merkez İlçesi, Neolitik Çağ ve Öncesi adlı yüzey araştırması projesi, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ve

Detaylı

Seyitgazi Külliyesi, 13. yüzyılın başında

Seyitgazi Külliyesi, 13. yüzyılın başında SEYİTGAZİ KÜLLİYESİ Doç. Dr. Canan PARLA Anadolu Üniversitesi Ed. Fak. Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Seyitgazi Külliyesi, 13. yüzyılın başında Seyitgazi İlçesi, Üçler Tepesi nin güneydoğu yamacındaki

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL 868 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL OTEL 869 AUGUSTOS OTELİ K onya İstasyon binasının karşısında bulunan yapı Bağdat demir yolu ile birlikte inşa edilmiştir. Oteli

Detaylı

BİRECİK ULU CAMİİ NİN MİMARİ OLARAK İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ *

BİRECİK ULU CAMİİ NİN MİMARİ OLARAK İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ * 189 BİRECİK ULU CAMİİ NİN MİMARİ OLARAK İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ * Yrd. Doç. Dr. Mustafa GÜLER ** Öz Birecik Ulu Camii, Urfa ilinin Birecik ilçesinde bulunmaktadır. Özgün durumunda (sahil yolu

Detaylı

HAZRO ULU CAMİİ * ÖZET

HAZRO ULU CAMİİ * ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 1157-1182, ANKARA-TURKEY HAZRO ULU CAMİİ * İrfan YILDIZ ** ÖZET Bu makale kapsamında Hazro ilçe merkezinde

Detaylı

**Yard. Doç. Dr. Şahabettin ÖZTÜRK ***Yard. Doç. Dr. Bülent Nuri KILAVUZ ****Mimar Ülkü CAN KARAKUŞ SİİRT ULU CAMİ MİNARESİ'

**Yard. Doç. Dr. Şahabettin ÖZTÜRK ***Yard. Doç. Dr. Bülent Nuri KILAVUZ ****Mimar Ülkü CAN KARAKUŞ SİİRT ULU CAMİ MİNARESİ' 385 **Yard. Doç. Dr. Şahabettin ÖZTÜRK ***Yard. Doç. Dr. Bülent Nuri KILAVUZ ****Mimar Ülkü CAN KARAKUŞ SİİRT ULU CAMİ MİNARESİ' GIRIŞ C ami, Siirt şehir merkezinde, Ulu Cami Mahallesi'nde yer almaktadır.

Detaylı

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı.

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı. KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I 300-1500), Ankara 200 ı. Savaş YILDIRIM. Son yıllardaki Anadolu Türk Mimarisine yönelik araştırmalara bakıldığında

Detaylı

2013 YILI TRİPOLİS ANTİK KENTİ KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI

2013 YILI TRİPOLİS ANTİK KENTİ KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI 1 2013 YILI TRİPOLİS ANTİK KENTİ KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI Tripolis Antik Kenti, Denizli nin Buldan İlçesi ne bağlı Yenicekent kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Büyük Menderes (Maiandros)

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

www.biliminsaat.com MUTLULUK DOLU

www.biliminsaat.com MUTLULUK DOLU 3 MUTLULUK DOLU Bilim Kent Meşe Evleri aileniz ve sevdiklerinizle birlikte güvenli ve mutlu, hayattan soyutlanmadan huzur içerisinde sürdürebileceğiniz bir yaşamın kapılarını aralıyor. 5 HUZURLU Bilim

Detaylı

Cilt-III. Doç. Dr. Yıldıray ÖZBEK Yrd. Doç. Dr. Celil ARSLAN

Cilt-III. Doç. Dr. Yıldıray ÖZBEK Yrd. Doç. Dr. Celil ARSLAN Cilt-III Doç. Dr. Yıldıray ÖZBEK Yrd. Doç. Dr. Celil ARSLAN Kayseri 2008 Takım No: 978-975-8046-66-9 ISBN:978-975-8046-69-0 Grafik Tasarım ve Baskı: Aydoğdu Ofset Matbaacılık ve Ambalaj Sanayi Tic. Ltd.

Detaylı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı Birecik ilçesi Şanlıurfa Merkez ilçesine 80 km uzaklıkta olup, yüzölçümü 852 km2 dir. İlçe merkez belediye ile birlikte 3 belediye ve bunlara bağlı 70 köy ve 75 mezradan

Detaylı

Tarihi Evlerin Restorasyon ve İmar Projesi Projenin Önemi: Projenin amacı: Projenin Uygulanması: Projenin Maliyeti:

Tarihi Evlerin Restorasyon ve İmar Projesi Projenin Önemi: Projenin amacı: Projenin Uygulanması: Projenin Maliyeti: Tarihi Evlerin Restorasyon ve İmar Projesi Kutsal Mescid in kutlu komşularının evlerini restore ederek onlara karşı vefa borcumuzu öderken Aksa dan Müslümanları uzaklaştırıp Yahudilere yer açmaya çalışan

Detaylı

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU 24-26 NİSAN 2006 ALANYA T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No : 3082

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. SICAK SU KAYNAĞI İL SİVAS İLÇE ŞARKIŞLA MAH.-KÖY VE MEVKİİ Alaman Köyü GENEL TANIM: Alaman Köyü ile Kale Köyü arasında, Alaman Köyü ne 300 m. uzaklıktadır.

Detaylı

3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI)

3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI) 3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI) İstanbul da Bâb-ı Hümâyun ile Ayasofya arasında XVIII. yüzyıla ait büyük meydan çeşmesi ve sebil. Osmanlı dönemi Türk sanatının çeşme mimarisinde meydana

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 1 632-1258 HALİFELER DÖNEMİ (632-661) Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, her biri İslam ın yayılması için çalışmıştır. Hz. Muhammed in 632 deki vefatından sonra Arap

Detaylı

Zeyrek Camii Restorasyonu Zeynep Ahunbay 11 Ekim 2006 http://www.obarsiv.com/e_voyvoda_0607.html

Zeyrek Camii Restorasyonu Zeynep Ahunbay 11 Ekim 2006 http://www.obarsiv.com/e_voyvoda_0607.html Zeyrek Camii Restorasyonu Zeynep Ahunbay 11 Ekim 2006 http://www.obarsiv.com/e_voyvoda_0607.html Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi'nde yapılan konuşma metni, araştırmacıların kişisel kullanımları

Detaylı

AYVALIK TA BİR KİLİSE RESTORASYONU

AYVALIK TA BİR KİLİSE RESTORASYONU AYVALIK TA BİR KİLİSE RESTORASYONU Özet: Araştırma konusu olan Faneromeni Kilisesi; Ege Bölgesi nde, Balıkesir ili,ayvalık İlçesi tarihi dokusu içinde yer almaktadır. Yapı; içinde varolduğu söylenen kutsal

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

AKSARAY Aksaray ın Tarihçesi "Şehr-i Süleha"

AKSARAY Aksaray ın Tarihçesi Şehr-i Süleha AKSARAY Aksaray ın Tarihçesi Kültür ve Medeniyetler beşiği Anadolu daki en eski yerleşim yerlerinden birisi de Aksaray dır. İlimiz coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle tarih boyunca misyon yüklenen

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks KIBRIS TAKİ KONAK HAMAMLARI MANSION BATHS OF CYPRUS

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks KIBRIS TAKİ KONAK HAMAMLARI MANSION BATHS OF CYPRUS KIBRIS TAKİ KONAK HAMAMLARI MANSION BATHS OF CYPRUS Enes KAVALÇALAN Özet: Beden temizliği, insanlık tarihinin başlangıcından beri en temel ihtiyaçlardan biridir. İnsanoğlu başlangıçta yıkanma ihtiyacını

Detaylı