Çocuklarla birlikte yaşamak, onları yetiştirmek ve terbiye etmek her zaman kuvvet

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çocuklarla birlikte yaşamak, onları yetiştirmek ve terbiye etmek her zaman kuvvet"

Transkript

1

2 Hepimiz çocuklarımızla iyi anlaşmak isteriz. Çocuklarla birlikte yaşamak, onları yetiştirmek ve terbiye etmek her zaman kuvvet ve zaman ister ve bazen de sıkıcı olur. Tabii ki her şey yolunda giderse çok da zevkli olur. Çocuklarımızın nasıl olacakları, nasıl gelişecekleri ve hayatta kendi yollarını nasıl çizecekleri yolunda hepimizin farklı farklı düşünceleri vardır. Ama düşüncelerimiz ne olursa olsun, kesin olan birşey de; çocuğunuzun hislerini rencide eden bir terbiye şekli, yani dayağa başvuran bir terbiye şekli ile amacınıza asla ulaşamayacağınızdır. Dayak sıkıntılı zamanlarda ortaya çıkan bir sabırsızlığın sonucudur. Eğer dayağa başvurursanız, çocuklarınızla iyi geçinmenin yolunu kendiniz tıkamış olursunuz.

3 Çocuğunuzu cezalandırarak, mesela arkadaşlarıyla oynamasını veya dışarıya çıkmasını yasaklayarak, odadan kovarak, utandırarak veya hakir görerek terbiyeli olmasını sağlayamazsınız. Onun terbiyeli olmasını ancak çocuğunuzla birlikte sağlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuzla olan ilişkinizde sadece ceza yoluyla birşeyler elde edebileceğinizi düşünüyorsanız, çok geç kaldınız demektir. Çocuklarınıza ceza vermekle, gelecekte nasıl daha iyi davranmaları gerektiğini öğretemezsiniz. Ceza vererek onlara sadece yanlış bir şey yaptıklarını gösterirsiniz ama bu yanlışı nasıl düzelteceklerini göstermemiş olursunuz. Ceza vererek sadece çocuklarınızı öfkeli ve dikkafalı olmalarını sağlamış olursunuz. Ceza vererek, mesela küçük bir tokat atarak veya odasına kapatarak öncelikle bir yaramazlığa engel olsanız bile, bu şekilde çocuklarınıza nasıl doğru davranılacağını göstermiş olmazsınız. Sadece kendi öfkenizi tatmin etmiş olursunız. Çocuk aniden ürktüğü için önce birşey düşünemez. Çocuk sadece yediği tokadı hatırlar ama tokadı niçin yediğini hatırlayamaz. Siz ondan sonra çocuğa istediğiniz kadar neden tokat yediğini her defasında anlatsanızda, en son niçin tokat yediğini sorduğunuzda, ya bilmiyorum veya Annem bana kızmıştı diyecektir. Edepsizlik eden ufak bir çocuğa veya arsızlık eden dört yaşında bir çocuğa dayak atarsanız, bu ateşi su yerine benzinle söndürmeye çalışmak olur. Çocuklar en çok annebabalarmı taklit ederek öğrenirler. Sizin davranışlarınızı taklit ederler. Yani eğer siz çocuğunuza o vurduğu için vurur veya o ısırdığı için siz de onu ısırırsanız, çocuğun vurmamayı veya ısırmamayı bu yoldan öğrenmesi oldukça uzak bir ihtimaldir.

4 Mükafat, övgü ve kucağa alarak çok daha fazla başarı elde edilir. Çünkü takdir görme herkes için teşvik edicidir. Çocuğum böyle tamamen şımarık olmaz mı? Çocuğunuza tokat atmaktan, onu cezalandırmaktan vazgeçmeniz demek ona terbiye vermekten vazgeçmeniz demek değildir. Çocuklar gerçekten anne babaları kendilerine karşı saygı ve sevgiyle davrandıkları için şımarmazlar. Yada onları sevindirdiğiniz, ilgi gösterdiğiniz, küçük hediyeler verdiğiniz, veya arada bir öğleden sonrayı onlarla beraber birşeyler yaparak geçirdiğiniz için de şımarmazlar. Çocuğunuzu şımartıp şımartmamak konusunda önemli olan çocuğa ne verildiği değil, verilen şeyin neden verildiğidir. Eğer bir çocuk mızmızlık ederek veya edepsizlikle her defasında sizden birşeyler almayı başarıyorsa, o çocuk şımarma yolunda emin adımlarla ilerliyor demektir. Ama eğer siz,,hayır" dediğiniz zaman çocuğunuz ne kadar edepsizlik ederse etsin, sözünüzden dönmezseniz, çocuğu istediğiniz kadar şımartabilirsiniz ve çocuk edepsiz, şımarık olmaz. Çocuğunuz üç yaşlarındayken olumlu terbiye yollarını uygulamaya başlayabilirsiniz. Çocuk ancak bu yaştayken sizin ondan ne istediğinizi anlayabilir. Bu yaştayken sizin sözünüzü dinleyip,,uslu" olmaya veya dinlemeyip,,yaramaz" olmaya karar verebilir. Beş yaşlarında bir çocuk sadece sizin ondan ne istediğinizi değil, hangi sebepten dolayı istediğinizi anlayacak kadar gelişmiştir. Böylece beş yaşlarındaki bir çocuğa her seferinde en ufak şeyleri izah etmek zorunda kalmazsınız: tembih ettiğiniz şeyleri siz yokken de yapar. Birkaç sene sonra sizin tembihlediğiniz şeyler çocuğun kendi kendini kontrol etmesine yol açacaktır. Bundan sonra artık çocuğa devamlı tembih etmek gereksizdir, bu aşamada kendi kendini kontrol etmesini,,,vicdanına" göre hareket etmesini pekiştirmek yeterlidir. Çocuklar sizinle birlikte gözlem yaptıkları, sizinle konuşup sohbet ettikleri zaman da birşeyler öğrenirler. Kendi değer yargılarını sizi örnek alarak geliştirirler. Bunu yaparken de sadece onlara karşı davranışlarınıza göre değil, aynı zamanda başkalarına karşı olan davranışlarınıza göre de değer yargısı geliştirirler. Çocuğunuzun davranışları, sizin sözlerinizden ziyade davranışlarınıza bağlıdır. Siz çocuğunuza ne kadar kıymetli ve eşsiz bir insan muamelesi yaparsanız, o da o kadar güzel davranışlar edinecektir.

5 Çocuğunuza mümkün olduğu kadar çok zaman ayırın. Çocuğunuzla oynamak, kendisini dinlemek ve bazı şeyleri izah etmek elbette zaman alır. Televizyonu açıvermek veya poposuna bir tane vuruvermek veya eline bir şeker tutuşturuvermek hem daha kolay hem daha çabuktur. Ama çocuğunuza ayıracağınız zaman onun için gerçekten çok önemlidir. Size nasıl davranılmasını istiyorsanız siz de çocuğunuza öyle davranın. Çocuklara karşı sık sık nezaketle davranılırsa, saygı gösterilirse ve onlarla beraber birşeyler yapılırsa onlar da sık sık nezaket, saygı ve uyum gösterirler. Eğer siz kızınıza tökezlediği için bağırırsanız, o da örneğin saçını tararken saçları çekiştiği için bağıracaktır. Eğer sizin oğlunuzu dinlemeye hiç vaktiniz yoksa, kendisini sizi dinlemeye ikna etmeniz zor olur. Eğer çocuklarınız misafirlere nazik olmak zorundaysalar o zaman sizin de onları arkadaşlarının yanında hiç bir zaman eleştirmeye veya gülünç duruma düşürmeye hakkınız yoktur. Devamlı anne-babaya saygıdan dem vurarak çocuğunuzun size saygı duymasını sağlayamazsınız. O size zaten saygı duyuyordur. Küçük çocuklar anne-babalarının mükemmel olduğunu düşnürler. Onun için bir kere haksız çıktınız diye utanmanıza gerek yoktur. Böyle birşey olduğunda çocuğunuzun sizden nasıl özür dilemesini arzu ediyorsaniz, siz de ondan öyle özür dileyin. Çocuğunuz size cevabını bilmediğiniz veya veremeyeceğiniz birşey sorduysa ziyani yok (çocuğunuzun sizin herşeyi bildiğinizi zannetmesini istemezsiniz herhalde). Böyle bir durum ortaya çıktığında sorunun cevabını birlikte arayın.

6 İsteklerinizi daima izah edin (çok tehlikeli durumlar hariç). Çocuğunuz size,,niye?" diye sorduğunda ona,,çünkü ben öyle istiyorum" diye cevap verirseniz ona hiç birşey öğretmiş olmazsınız. İsteklerinizi olumlu bir şekilde dile getirin. Çocuklar boş durmaktan nefret ederler, birşeyler yapmayı severler.,,lütfen onu yerine koy" sözü,,lütfen onu yerinde bırak" sözünden daha etkilidir. Yasaklamayı sık sık kullanmayın çünkü o zaman sizi dinlememeye başlarlar. Bir yasak en iyi güncel bir kural olarak tesirli olur. Mesela,,Yanında yetişkin biri yokken hiçbir zaman sokakta karşıdan karşıya geçme" gibi. Eğer mutlaka ceza vermeniz gerekiyorsa o zaman hemen ve uygun ceza verin. Mesela:,,Cumartesi günü sana harçlık yok çünkü bugün yaramazlık ettin" sözü çocuğunuzun davranışını düzeltmez. Çünkü önce paranın yaramazlıkla ilgisi yoktur. Sonra yapılan yaramazlık Cumartesi' ye kadar çoktan unutulacaktır. Ama mesela çocuğunuz bisikletini kaldırımda süreceğine dair size söz verdiği halde yola inmişse, o zaman o günün sonuna kadar bisiklete binmesini yasaklayabilirsiniz. Bunu yaparken de daha tesirli olmasi için ona mesela şöyle bir izahatta bulunabilirsiniz:,,eğer sen kendi güvenliğini düşünmüyorsan bunu benim düşünmem lazım çünkü sana karşı sorumluluk duyuyorum." Hata bulmak için uğraşmayın. Bu durumda devamlı söylenir durursunuz. Hepimiz gibi çocukların da morallerinin bozuk olduğu günler vardır. Yapmaları gerekeni değil yapmak istediklerini yaparlar. Ufak tefek şeyleri görmemezlikten gelmeye karar verin. Herşeye söylenip tepki gösterirseniz çocuğunuzla yüzgöz olursunuz.

7 B E B E K L E R : En iyi yol tedbir almaktır. Bebekler heryeri karıştırırlar. Herşeyi incelemek zorundadırlar çünkü ancak böyle öğrenebilirler. Bebeklerin sık sık ellerine vurulur. Çünkü kırılabilecek veya onlar için tehlikeli olabilecek şeyleri ellerler. Bir bebeğe bazı şeyleri ellememeyi hiç bir şekilde öğretemezsiniz. Yasaklamayı anlayamaz ve yasaklanan şeyleri hatırlamaz. En iyisi, ellemesini istemediğiniz şeyleri onun uzanamayacağı yerlere kaldırın, o zaman mesele ortadan kalkar. Tehlikeye karşı önlem alın - evinizi bebek için güvenli hale getirin. Merdiven önündeki her korkuluk, güvenli hale getirilmiş her elektrik prizi, çocuklara karşı güvenli hale getirilmiş her dolap kapısı, bebeğiniz için eksilen bir tehlike, sizin için de eksilen bir endişe demektir. Zararı engelleyin: Eşyaların yerini değiştirin. Mesela, masanın üzerine porselen biblo yerine tahtadan bir biblo koyarsanız, veya rafın altında duran kıymetli kaset ve plaklarınızı üst rafta duran eski mecmuaların yerine koyarsanız, bebeğinizin kıymetli şeylere zarar vermesini engellersiniz ve aynı zamanda onun

8 eğer bebeğinizin eli tehlikeli bir şeye uzanıyorsa, elini tutun ve,,hayır" diyin. Bu eline veya poposuna vurmaktan daha çabuk ve etkilidir. Eğer bebeğiniz kırılacak bir şeyi eline aldıysa, ona vurmayın ve elindekini çekiştirmeyin; ona sadece başka birşey gösterip dikkatini başka yöne çekin, elindekini bırakacaktır. Eğer bebeğiniz bacaklarınıza sarılıp mızmızlanarak ilginizi çekmeye çalışıyorsa ona vurarak veya onu iterek durumu daha da beter yaparsınız. Ona eğilip beş dakika ilgi gösterin - böylece bir süre için mızmızlanmasını engellersiniz. Yalnız başınızayken sabrınızın taşmak üzere olduğunu fark ederseniz ve yanınızda size bir mola vermenizi sağlayacak kimse yoksa, bebeğinizi emin bir yere götürün. Mesela yatağına yatırın - siz tekrar sakinleşene kadar orada kalsın, isterse ona alaka göstermediğiniz için ağlasın - böyle ağlaması sizin onun canını yakmanızdan her zaman daha iyidir.

9 KÜÇÜK ÇOCUKLAR: En iyi yol yön vermektir. Aklına koyduğunu yapmaya çalışmak ve inatlaşmak bebeğinizin bebeklikten çıkmaya başladığına işarettir. Bunlar onun kontrolden çıktığına işaret etmezler. Küçük çocuklar çoğu zaman onlara söyleneni yapmadıkları için tokat yerler. Veya istediklerini yapamadıkları için huysuzluk ederler. Ama unutmayın, çocuğunuz ancak 3 yaşından sonra kendini karşısındakinin yerine koyup, bile bile yaramaz" veya,,uslu" olabilir. Onun için ceza yoluyla da birşey öğrenmezler. Ceza ile ancak hem onun hem de sizin huzurunuz kaçar. Yapacağınız şey çocuğunuza makul davranabilmeyi öğretmektir - o makul davranışın ne olduğunu ancak böyle öğrenebilir. En kolayı, sizin kendi yetişkin aklınızı kullanarak onun size uymasını sağlamaktır. Yoksa yetişkin kuvvetinizi kullanarak onun size baş eğmesini sağlamak değil. Çocuğunuza doğru olanı yapmayı öğretin. Çocuğunuza kendiliğinden ve isteyerek doğru olanı yapmayı öğretin. Eğer hemen yatmaya gitmesini emrederseniz büyük bir ihtimalle buna karşı çıkacaktır. Ama eğer ona,,hadi yatmaya gidelim, orda sana uyuman için bir masal anlatırım" derseniz daha iyi bir yol seçmiş olursunuz ve böylece çocuğunuzun sizin istediğiniz şekilde davranmasını sağlamış olursunuz.

10 Çocuğunuza daha az yaramazlık yapması için yardımcı olun. Siz yetişkinsiniz bunu unutmayın. Çocuğunuza ceza vermek yerine mantığınızı kullanın ve onun dikkatini başka yere çekin. Veya kuvvetinizi ve cüssenizi gerginlikleri yumuşatmak için kullanın. Eğer çocuğunuz hala sizi kızdıracak şeyler yapmaya devam ediyorsa ona nasıl başka şeyler yapabileceğini gösterin. Mesela banyo küvetinden çıkmak veya oyun yerinden ayrılmak istemiyorsa, inat ediyorsa ona bağırmayın. Çünkü bağırdıkça sizin öfkeniz artacak ve belki de ona el kaldıracaksınız. Onun yerine çocuğunuzla konuşun, ona rica edin, tekrar tekrar söyleyin - tekrar söyleyin - ve hala inat ediyorsa onu kucaklayıp kaldırın ve götürün. Kazanamayacağınız kavgalardan kaçının. Siz de bilirsiniz, bu kavgalar çok ve çeşitleri vardır: yemekle ilgili kavgalar, tuvaletle ilgili olanlar, oyuncakları toplamakla ilgili olanlar vesaire. Bu durumlar ne kadar bağırıp çağırsanızda, ne kadar küfretsenizde, tehditler savursanızda, hatta tokat atsanız bile, kendisinin hiç bir zaman mamasını yemesini veya çişini yapmasını, veya sizi anlamasını sağlayamaz. Sadece hem kendinizi hemde çocuğunuzu gittikçe daha mutsuz etmiş olur. Onun için çocuğunuza sizinle inatlaş ması için firsat tanımayın. Mesela, mamasını veya yemeğini yemiyorsa şunu deneyebilirsiniz:,,doydun mu? Doydunsa sofradan kalk o zaman..." Veya çişini yapmak istemiyorsa,,çişin yok mu? Peki. Belki biraz sonra gelir..." Oyuncakları toplamıyorsa: «Bakalım oyuncakları sen de benim kadar çabuk toplayabilecek misin?" Çocuğunuz öfke krizine tutulduğu zaman siz de öfkelenip onun seviyesine inmeyin. Eğer öfke krizine mani olamadıysanız, kriz geçene kadar beklemekten başka yapacak şey yoktur. Böyle zamanlarda çocuğunuz,,mantığın güzel sesini" dinlemeyecektir. Eğer siz de laf dinlemiyor diye öfkelenir ve ona vurursanız herşeyi daha kötü edersiniz. Siz evdeyken çocuğunuzu rahat bırakın. Kendinizi başka şeylerle meşgul edin. Kendi kendinize şarkı mırıldanın böylece kavga çıkmasını önlersiniz, dahası, onun gibi bağırma isteğinizi bastırırsınız. Dışardaysanız ve etraftan geçenler sizi ayıplıyorlarsa (ki bu insanlar bütün küçük çocukların bazan inatçılık ettiklerini unutmuşlardır) o zaman çocuğunuzu daha az kalabalık olan bir yere götürün (mesela otopark veya tuvalet gibi.) Bağırması bitip, ağlaması kesilince onu kucağınıza alın ve konuya tekrar baştan başlayın.,,hayır" demeden önce iyi düşünün ama bir kere hayır dediyseniz sözünüzden dönmeyin. Tartışmadan kaçınmak ve sabırlı olmak iyidir ama bir kere,,hayır" demişseniz bunda mutlaka ısrar edin. Öyle ki, çocuğunuz ne yaparsa yapsın bunu değiştiremeyeceğini anlasın. Sizden bir tokat yiyeceği için değil, bir kere,,hayır" dendi mi bunun gerçekten,,hayır" demek olduğu için. Tabii bunu inatçılık olarak anlamamak şartıyla.

11 Cüssenizi ve kuvvetinizi çocuğunuzu korumak ve onu terbiye etmek için kullanın, onun canını yakmak için değil. Onu tehlikeden uzaklaştırmak için kaldırıp kucağınıza alın, mesela gelmek istemiyorsa gerekirse kucağınızda taşıyın veya bir köpeğin kuyruğunu çekiştirmekte inat ediyorsa durdurmak için onu sıkıca tutun. Zıtlaşmış bir tartışmayı odayı terk ederek engelliyebilirsiniz - böylece tartışacak kimse kalmayacağı için kavga bitecektir. Eğer çocuğunuz hiç bir şekilde sizi dinlemiyorsa ve sizin de sabrınız taşmış, ona vurmak için elinizi kaldırmışsanız: o zaman çocuğunuza değil, elinizi masaya veya kendi bacağınıza vurun. Çıkacak ses çocuğunuzun dikkatini çekecektir ve böylece sizi dinleyecektir. Ona vurursanız sizi dinlemek yerine, canı yandığı için ağlayacaktır.

12 OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLAR: Göstermek ve konuşmak yolunu seçin. Eğer çocuğunuzun daha sık,,cici" çocuk olmaya karar vermesini istiyorsanız, o zaman onun,,cici çocuk" olmakla,,yaramaz çocuk" olmak arasındaki farkı anla masına yardımcı olun. Ayrıca,,cici çocuk" olmanın onun için daha eğlenceli olmasını sağlayın. Çocuğunuzu en çok sizin ona sevgiyle ilgi göstermeniz mutlu eder: kızgınlıkla ilgi gösterseniz bile bu ona hiç ilgi göstermemekten daha iyidir.

13 Arada sırada öfkenizi tahrik edeceğini ve sersemlik edeceğini hesaba katın. Arsızca sözler ve kontrolsüz hareketler arasıra olacaktır, bu gayet normaldir. Çocuk Çocuğunuz,,yaramazlık" yaptığı zaman değil,,,uslu" olduğu zaman ilgi gösterin. Eğer çocuğunuz uslu olduğu zaman ona fazla ilgi göstermez ama yaramazlık ve mızmızlık ettiği zaman ilgilenirseniz ulaşmak istediğiniz amacın tam tersini elde edersiniz. Çünkü böylece çocuğunuz mızmızlıkla ilgi çekeceğini öğrenir. (Dikkat edin, markette kasaya gelindiğinde çok mızmızlanan, çocuklara şeker alınır.) bu yaşlarda kelime ve tavırlarla deneme yapmaktadır. Başka çocukları taklit etmektedir. Oğlunuz mesela bir küfür kelimesinin niçin sizi öfkelendirdiğini ama başka bir normal kelimenin niçin öfkelendirmediğini anlayamaz. Ona sebebini anlatın ama sükûnetinizi bozmayın. Sizi şaşırtmak onun hoşuna gider. Mesela kızınız hızla büyümekte olan kol ve bacaklarının uzunluğunu gerçekten kestiremez. Onun için yeterince hareket etmesini sağlayın - mesela yatağının üzerine asacağınız bir oyuncak yardımcı olabilir. Ama yine de kırılabilecek kıymetli şeyleri onun erişemeyeceği yerlere koyun. Sadece uslu durma uğruna usluluk beklemeyin. Çocuğunuza önemli değer yargılarını öğretin. Ama eğer çocuğunuz uslu duruyorsa, sizin buna sevinmenizi arzu eder. Siz ne kadar çabuk sevinirseniz o da o kadar sık uslu olmayı deneyecektir. Mesela doğru sözlülük, gerçeği sevmek ve hakkaniyetli davranmak her gün görülen davranışlar olmalıdır. Bunları çocuğunuza durumları misal gösterererek açıklayıp anlatın. Mesela çocuğunuzun size hastalık numarası yaptığından şüpheleniyorsanız ona doğru söylemesini, çünkü eğer gerçekten hastaysa ona yardım etmek istediğinizi söyleyin. Veya oyun grubunda herkes bir kitabı alıp eve getirse orada hiç kitap kalmayacağını anlatın. Salıncağa herkes önce kendi binmek ister, ama en hakkaniyetlisi bu işi karşılıklı sıraya koymakla sağlamaktır. Bu gibi misallerle çocuğunuza önemli değer yargılarını öğretebilirsiniz.

14 eğer keyfiniz yerindeyse, çocuğunuz şımarık veya sinir bozucu bir davranışta bulunursa bunu şakayla sona erdirebilirsiniz. Mesela başka bir işle meşgulseniz sinir bozucu davranışlara aldırmamak daha kolay olur. Mesela, radyo dinlemeyi veya bir arkadaşınıza telefon etmeyi deneyin. Ama eğer gerçekten herşey kontrolden çıkmışsa, tekrar düzen vermek için ellerinizi alkış yapıyormuş gibi birbirine vurarak çocuğunuzun durmasını sağlayınız.,,durmazsan tokadı patlatırım" deyip bağırmak yerine, Durmazsan sana bağıracağım!" deyip ondan sonra bağırmak daha verimlidir.

15 OKUL ÇOCUKLARI: Onlara iyi örnekler gösterin, karşılıklı saygıyı öğretin ve onlarla bol bol konuşun! Birkaç sene sonra çocuğunuzu idare eden kendi vicdanı olacaktır. Şimdiden sizin koyduğunuz kuralları kendi başına uygulamasına yardım edin.... Çocuğunuzun zekasını küçümsemeyin... Karşılıklı konuşma zevkini de küçümsemeyin: beş-altı yaşındaki çocuğunuz niçin başka çocukların gece geç vakte kadar televiziyon seyretmelerine izin verildiğini veya niçin onlara yatmadan önce masal anlatılmadığını öğrenmek ister. Yedi yaşındaki çocuğunuz okul ve ailenin değişik beklentileriyle başa çıkmayı öğrenmek zorundadır. Dokuz yaşındaki çocuğunuz belki de uzun zamandır, okulda onu itip kakan büyük çocuklara ne yapması gerektiği konusunda sizinle konuşmak için fırsat kollamaktadır. Veya okuldaki çocuklar arasında kurulan çeteler konusunda ne düşündüğünüzü bilmek ister. Ancak karşılıklı konuşmakla tecrübelerinizi ve düşüncelerinizi ona iletebilirsiniz. Duygularınızı açıkça gösterin. Çocuğunuz öfkeli, sinirli veya üzgün olduğunuzu her zaman farkeder. Yalnız bunun sebebini her zaman bilemez ve genellikle de bundan kendini sorumlu tutar. Eğer öfke, sinir veya üzüntünüzün sebebi çocuğunuz ise, ona ne yaptığını açıkça söyleyin. Böylece bir dahaki sefere aynı davranışı göstermemeyi öğrenir. Eğer sebep çocuğunuz değilse, ona bunu da söyleyin. Böylece size yardım etme şansı olur veya en azından siz kendinizi daha iyi hissedene kadar ayak altından çekilir.... Çocuğunuzun hislerini gösterebilmesi için ortam yaratın... Herkesin sıkıntılı olduğu zamanlar vardır. Eğer çocuğunuz sıkıntılı görünüyorsa ve sebebini sizinle konuşmak istemiyorsa, dırdır edip sabrını taşınmayın. Bütün kardeşler arasında zaman zaman kavga çıkar. Eğer siz hemen müdahele ederseniz kavga belki geçici olarak bitmiş olur ama bu barış pek uzun sürmez. Ayrıca yanlışlıkla kabahati olmayan çocuğu azarlamış olabilirsiniz. Çocuklarınız aralarında kavga ettikleri zaman çözümü de yine kendilerinin bulmalarını sağlayın. Bu konuda onların özgüvenini güçlendirin.

16 Çocuğunuza öfkelendiğiniz zaman bunu içinize atmayın. Ona ne hata yaptığını ve hatasını nasıl düzeltebileceğini anlatın. Çocuğunuz dinlemek ve konuşmak istemiyorsa, ona bağırmak veya vurmakla boşa çaba harcamayın. Onun dikkatini çekmek için onunla aynı göz hizasına gelin, canını acıtmadan kollarından sıkıca tutun, gözlerinin içine bakarak tekrar onunla konuşun. Çocuğunuzla konuşamayacak kadar öfkelendiyseniz, başka bir yere gidin ve beş dakika sakinleşmeye çalışın. Mesela açık havaya çıkın veya bir mecmuaya bakın.,,hadi baştan bir kere daha konuşalım" diyebilecek kadar siniriniz yatışmadan da geri dönmeyin.

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08 Söz Dinlemeyen Çocuklara Nasıl Yardımcı Olunmalıdır? Çocuklarda zaman zaman anne-babalarının sözünü dinlememe kendi bildiklerini okuma davranışları görülebiliyor. Bu söz dinlememe durumu ile anne-babalar

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

KARDEŞ KISKANÇLIĞI KARDEŞ KISKANÇLIĞININ NEDENLERİ

KARDEŞ KISKANÇLIĞI KARDEŞ KISKANÇLIĞININ NEDENLERİ KARDEŞ KISKANÇLIĞI Kıskançlık, sevilen birinin başkası ile paylaşılmasına katlanamamaktır. kıskançlığın içgüdüsel yani doğuştan getirdiğimiz genlerimize şifrelenmiş olduğu ileri sürülmektedir. Yaşamın

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? Okulda unutulan çantalar, evde unutulan kitaplar ve ödevler... Bu çocuklar biraz sorumluluk sahibi olmayı ne zaman öğrenecekler? diye sorarız zaman

Detaylı

SORUMLULUK Değerli Velilerimiz, Sorumluluk Nedir? Sorumluluk Sahibi Bireyler;

SORUMLULUK Değerli Velilerimiz, Sorumluluk Nedir? Sorumluluk Sahibi Bireyler; SORUMLULUK "Bir meselenin tartışmasına katılan kimse düşündüğünü, kanaatini açık söylemeli, yaptıklarını da kendi namına yapmalı, yaptığının sorumluluğunu da kendi üzerine almalıdır". M.K.ATATÜRK Değerli

Detaylı

ÇOCUKLARA SINIR KOYMAK

ÇOCUKLARA SINIR KOYMAK ÇOCUKLARA SINIR KOYMAK 1 Her çocuğun sınırlara ihtiyacı vardır. Bu sınırlar çocuklarımızın özgürlüklerini sınırlamaktan çok özgürlük alanlarını belirlemekte ve başkalarının alanlarına saygı göstermelerini

Detaylı

ÇOCUKLARA SINIR KOYMA

ÇOCUKLARA SINIR KOYMA Bu ayki rehberlik bülteni konumuz Çocuklara Sınır Koyma hakkındadır. Sizlere bu konuda çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğiniz ile ilgili önerilerimiz olacaktır. ÇOCUKLARA SINIR KOYMA Yanlış davranışları

Detaylı

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz.

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz. Bozuk Paralar KISA FİLM Yaşar AKSU İLETİŞİM: (+90) 0533 499 0480 (+90) 0536 359 0793 (+90) 0212 244 3423 SAHNE 1. OKUL GENEL DIŞ/GÜN Okulun genel görüntüsünü görürüz. Belki dışarı çıkan birkaç öğrenci

Detaylı

Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme

Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme Đyi bir başarı için gerekli olanşartlar Çocuğunu desteklemek isteyen annebabalar için çeşitli tavsiyeler Elisabeth Grammel und Claudia Winklhofer Übersetzung: Abdullah

Detaylı

0 yaştan itibaren. Sıcak ve sakin bir ses ile konuşabilirsin ve şarkı söyleyebilirsin. "Bebek kelimeleri" yerine, gerçek kelimeleri kullanabilirsin

0 yaştan itibaren. Sıcak ve sakin bir ses ile konuşabilirsin ve şarkı söyleyebilirsin. Bebek kelimeleri yerine, gerçek kelimeleri kullanabilirsin 0 yaştan itibaren 1. Bebeğinle konuş Yeni doğmuş bir bebek dilini öğrenmeye başlar. Bu nedenle, bebeğiniz uyanıkken, onunla konuşmaya çokça özen gösterin. Bebeğinle konuşurken bunları yapabilirsin: Sıcak

Detaylı

AİLE & YETİŞTİRME KONULU SORU LİSTELERİ

AİLE & YETİŞTİRME KONULU SORU LİSTELERİ VG&O KISA 4-18 A.A. Vermulst, G. Kroes, R.E. De Meyer, K.G. Van Leeuwen & J.W. Veerman AİLE & YETİŞTİRME KONULU SORU LİSTELERİ KISALTILMIŞ VERSIYON 4 VE 18 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN VELILERINE YÖNELIKTIR GENCIN

Detaylı

ile yalnız kalma, içe kapanma, sürekli öfke duyma ve yoğun çatışmalar ile kendini gösterir.

ile yalnız kalma, içe kapanma, sürekli öfke duyma ve yoğun çatışmalar ile kendini gösterir. C Bir çocuğun kardeşini kıskanması doğal bir duygu olarak tanımlanabilir. Her birey özel olmak, ilk olmak, öncelikli olmak, tercih edilmek, beğenilmek isteyebilir. Karşıdaki kardeş olsa bile bu duyguların

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Biraz düşünelim... Alışverişe gittiniz; her zaman akıllı ve anlayışlı olan oğlunuz istediği oyuncağı alamayacağınızı söylediğinizde

Detaylı

Kardeş Kıskançlığı Nedir?

Kardeş Kıskançlığı Nedir? 1 Kardeş Kıskançlığı Nedir? Kardeş kıskançlığının önlenebilmesi için, hamilelik döneminden başlanarak, çocukları kardeş olgusuna hazırlamak gerekir. Doğduğu günden itibaren ilgi odağı haline gelen ilk

Detaylı

Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni. «Okula Uyum»

Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni. «Okula Uyum» Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni «Okula Uyum» Hayatımızda yeni bir sayfa daha açılıyor. Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Çocuklar, okula

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir?

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? 1. SINIF OKULA YARDIMCI VE SINAVLARA HAZIRLIK A TEMASI: OKUL HEYECANIM TEST-1 1. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? A) Okula gitmemiz

Detaylı

2 YAŞ ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

2 YAŞ ÇOCUK PSİKOLOJİSİ Bebeklikten çocukluğa geçiş dönemidir. Artık yürümeye ve konuşmaya başlamış olan çocuk, pasif ve bağımlı olmaktan kurtulmak ister. Herşeyi araştırmaya, ellemeye başladığında kısıtlamalarla karşılaşır.

Detaylı

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ 8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİNİ BİLMEK NE

Detaylı

1-Çocuğa yeterli harçlık verilmemesi:çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmaması

1-Çocuğa yeterli harçlık verilmemesi:çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmaması ÇALMA Çalma, kendine açıkça ait olmayan bir eşyayı izinsiz olarak alıp ona sahip olmasıdır.başlangıçda davranış bozukluğu ölçütlerini ele almıştık. Çocuğun dönem özelliklerini iyi bilmemiz gerekir. Ör;

Detaylı

Amt für Volksschule. Anaokulu ve ilkokul. temel ilkeleri

Amt für Volksschule. Anaokulu ve ilkokul. temel ilkeleri Amt für Volksschule Anaokulu ve ilkokul çocuklarının annebabaları için eğitimin temel ilkeleri Anne-baba çocuğu ile olumlu bir ilişki geliştirir M yakınlık ve sevgi göstermek Bedensel ilişki ve temasla

Detaylı

ÖFKE KONTROLÜ. Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi

ÖFKE KONTROLÜ. Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi ÖFKE KONTROLÜ Aşağıdaki kendini değerlendirme soruları bilimsel bir araç olarak tasarlanmış değildir. Amaç; çeşitli durumlardaki davranışlarınıza

Detaylı

Seyahat Genel. Genel - Olmazsa olmazlar. Genel - Muhabbet. Yardım isteme. Birinin İngilizce konuşup konuşmadığını sormak

Seyahat Genel. Genel - Olmazsa olmazlar. Genel - Muhabbet. Yardım isteme. Birinin İngilizce konuşup konuşmadığını sormak - Olmazsa olmazlar Bana yardımcı olurmusunuz, lütfen? Yardım isteme İngilizce konuşuyor musunuz? Birinin İngilizce konuşup konuşmadığını sormak _[dil]_ konuşuyor musunuz? Birinin belli bir dili konuşup

Detaylı

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA 1. TIRNAK YEME Tırnak yeme, her yaşta ve her iki cinste de görülebilen, zaman içinde

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR HAYATIMIZDA YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde çocuk

Detaylı

Dikkat Artırma Teknikleri. Her Problemin Bir Çözümü Vardır

Dikkat Artırma Teknikleri. Her Problemin Bir Çözümü Vardır Dikkat Artırma Teknikleri Her Problemin Bir Çözümü Vardır Çocukta dikkat problemi özellikle eğitim hayatının başlamasıyla belirgin hale gelir. Okul öncesi dönemde de her şeyden çabuk sıkılan ve bıkan bu

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

Cadı böyle diyerek süpürgesine bindi. Daha yüz metre uçmadan. paldır küldür yere düştü. Ağaçtaki kargalar Gak gak diye güldüler.

Cadı böyle diyerek süpürgesine bindi. Daha yüz metre uçmadan. paldır küldür yere düştü. Ağaçtaki kargalar Gak gak diye güldüler. MASAL CADISI Masal Cadı sının canı sıkılıyordu. Ormandaki kulübesinde tek başına otururdu. Yıllardır insan yüzü görmemişti. Bu gidişle bütün yeteneklerim kaybolacak, diye düşünüyordu. Süpürgemle uçabileceğimi

Detaylı

AİLE & YETİŞTİRME KONULU SORU LİSTELERİ

AİLE & YETİŞTİRME KONULU SORU LİSTELERİ VG&O 0-3 A.A. Vermulst, G. Kroes, R.E. De Meyer & J.W. Veerman AİLE & YETİŞTİRME KONULU SORU LİSTELERİ 0 İLA 3 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARIN ANNE-BABALARINA YÖNELİKTİR GENCIN ADI: TEDAVI ŞEKLI: DOLDURMA TARIHI:

Detaylı

de hazır değilken yatağıma gelirdi. O sabah çarşafların öyle uyandırmıştı; onları suratıma atarak. Kız kardeşim makas kullanmayı yeni öğrendi ve bunu

de hazır değilken yatağıma gelirdi. O sabah çarşafların öyle uyandırmıştı; onları suratıma atarak. Kız kardeşim makas kullanmayı yeni öğrendi ve bunu İgi ve ben Benim adım Flo ve benim küçük bir kız kardeşim var. Küçük kız kardeşim daha da küçükken ismini değiştirdi. Bir sabah kalktı ve artık kendi ismini kullanmıyordu. Bu çok kafa karıştırıcıydı. Yatağımda

Detaylı

Bu testi yapın, kendinizi tanıyın!

Bu testi yapın, kendinizi tanıyın! Kendini Tanıma Testi Bu testi yapın, kendinizi tanıyın! İnsanlar sizin hakkınızda sandığınızdan farklı izlenimlere sahip olabilir. Gerçekten nasıl algılandığınızı siz de bilmek istemez misiniz? Bu teste

Detaylı

Engin arkadaşına uğrar, eve gelir duşunu alır ve salona gelir. İkizler onu salonda beklemektedirler.

Engin arkadaşına uğrar, eve gelir duşunu alır ve salona gelir. İkizler onu salonda beklemektedirler. ENGİN VE İKİZLER ALIŞ VERİŞTE Hastane... Dr. Gamze Hanım'ın odası, biraz önce bir ameliyattan çıkmıştır. Elini lavaboda yıkayarak koltuğuna oturur... bu arada telefon çalar... Gamze Hanım telefon açar.

Detaylı

ÇOCUKLA İLETİŞİM ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ

ÇOCUKLA İLETİŞİM ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ Çocukla iyi bir iletişim kurabilmek Anne babalar için önemli bir beceridir. Çocukları ile etkili bir iletişim ve pozitif bir ilişki kurabilen anne babalar anne baba olmaktan

Detaylı

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur.

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur. SAYIN VELİ; Okul olarak amacımız, ruhsal, duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden sağlıklı, kendine güvenen, sorumluluk sahibi, milli ve manevi değerlere sahip başarılı bireyler yetiştirmektir. Bu

Detaylı

SINIRLARIMIZ SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI?

SINIRLARIMIZ SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI? SINIRLARIMIZ EKİM 2016-İLKOKUL SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI? Yumuşak sınırlar karmaşık mesajlar iletir, sert sınırlar kural ve beklentilerimizle ilgili net sinyaller gönderir. Günümüzde ebeveynlerin

Detaylı

AYLIK BÜLTENLER SERİSİ Eylül, 2012. Sayı : 1 KONU : 3. SINIF ÇOCUKLARININ ÖZELLİKLERİ

AYLIK BÜLTENLER SERİSİ Eylül, 2012. Sayı : 1 KONU : 3. SINIF ÇOCUKLARININ ÖZELLİKLERİ AYLIK BÜLTENLER SERİSİ Eylül, 2012 Sayı : 1 KONU : 3. SINIF ÇOCUKLARININ ÖZELLİKLERİ 3. sınıf bir geçiş dönemidir. Çocuklar hızlı bir şekilde ilerleme kaydederler. İlkokul döneminin ortasına yaklaşılır,

Detaylı

Anne ve kız arasında en çok yaşanan iletişim sorunları nelerdir?

Anne ve kız arasında en çok yaşanan iletişim sorunları nelerdir? Anneler Çocuklarına En Çok Niçin Kızıyor? Acıbadem Sağlık Grubu Bağdat Caddesi Tıp Merkezi psikologlarından Ayşegül Topçu Aydın ve International Hospital psikologlarından Ferahim Yeşilyurt, anneler ve

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

SABIR SABIR Sabır; Hikâye;

SABIR  SABIR Sabır; Hikâye; SABIR SABIR Sevgili Anne ve Babalar, Aralık ayı içerisinde okulumuzda SABIR değeri işlenecektir. Sabır; acı, yoksulluk, haksızlık vb. üzücü durumlar karşısında ses çıkarmadan onların geçmesini bekleme

Detaylı

ISBN : 978-605-65564-3-2

ISBN : 978-605-65564-3-2 ISBN : 978-605-65564-3-2 1 Baba, Bal Arısı Gibi Olmak İstemiyorum ISBN : 978-605-65564-3-2 Ali Korkmaz samsun1964@hotmail.com Redaksiyon : Pelin GENÇ Dizgi/Baskı Kardeşler Ofset Matbaacılık Muzaffer Ceylandağ

Detaylı

TİLKİ İLE AYI Bir varmış bir yokmuş, Allah ın günü çokmuş. Zamanın birinde bir tilki ile bir ayı yaşarmış. Bir gün bunlar ormanda karşılaşmışlar ve ar

TİLKİ İLE AYI Bir varmış bir yokmuş, Allah ın günü çokmuş. Zamanın birinde bir tilki ile bir ayı yaşarmış. Bir gün bunlar ormanda karşılaşmışlar ve ar Bir varmış bir yokmuş, Allah ın günü çokmuş. Zamanın birinde bir tilki ile bir ayı yaşarmış. Bir gün bunlar ormanda karşılaşmışlar ve arkadaş olmuşlar. Birlikte gezip birlikte dolaşmaya başlamışlar. Yine

Detaylı

14 12 Bu ifadenin ne zaman kaba olduğu ne zaman gerekli olduğu konusunda onunla konuşabilirsiniz. Annebaba yanındayken ona nazikçe teklif edilen bir şeyi istemediğini Hayır diye bağırarak ifade etmek doğru

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçerken biyolojik, psikolojik ve sosyal yönden geliştiği bireyselleştiği, toplumsallaştığı

Detaylı

Çocuklar için Emniyet ve Sağlık Sunumu

Çocuklar için Emniyet ve Sağlık Sunumu Çocuklar için Emniyet ve Sağlık Sunumu Hoş geldiniz Aralık 2011 Çocuğuma Güvenli Olmasını Nasıl Öğretirim? Çocuğunuz ile sakin ve emin bir sesle konuşun. Korkutarak öğretmek yerine güven vererek öğretmeyi

Detaylı

REHBERLİK BİRİMİ ÇOCUKLARDA PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ

REHBERLİK BİRİMİ ÇOCUKLARDA PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ REHBERLİK BİRİMİ ÇOCUKLARDA PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ Anne babalar olarak hepimiz çocuklarımızın sorunsuz ve mutlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak isteriz. Üzülmemeleri ve mutsuz olmamaları için elimizden

Detaylı

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler 1 Güncel konular ve sosyal ilişkiler 2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar 3 Eşitlik ve ayrımcılığa karşı mücadele 4 Sağlık, ve özellikle cinsel sağlık ve uyuşturucuyu

Detaylı

Sevgili kızım, sevgili oğlum, Benim yaşlandığımı düşündüğün gün sabırlı ol ve lütfen beni anlamaya çalış. Yemek yerken üstümü kirletirsem üzerimi değiştirecek gücüm yoksa lütfen sabırlı ol. Benim sana

Detaylı

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN 12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-İROL AŞARAN : Efendim : İyiyim sağol sen nasılsın : Çalışıyorum işte yaramaz birşey yok : Kim yazmış bunu : Kim yazmış bunu Milliyet te : Yani sen sen birşey yollamış mıydın

Detaylı

ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ

ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ Erken çocukluk dönemi fiziksel, duygusal, zihinsel, davranışsal ve iletişimsel temel becerilerin ve

Detaylı

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış;

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış; Yemek Temel, Almanya'dan gelen arkadaşı Dursun'u lokantaya götürür. Garsona: - Baa bi kuru fasulye, pilav, üstüne de et! der. Dursun: - Baa da aynısından... Ama üstüne etme!.. Ölçüm Bir asker herkesin

Detaylı

Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları,

Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları, Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları, Hep beraber başladığımız yolculuğun iki haftasını geride bırakmış bulunuyoruz. Zamanın Mavi Pupa içinde bizim için daha ayrıcalıklı aktığını

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 14 Aralık 2012 Sayın Velimiz, İkinci rehberlik postamızda sizlerle Davranış ve Değerler Eğitimi Programımız kapsamında

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI İZMİT RAHMİ SEYMEN YERLEŞKESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KARDEŞ KISKANÇLIĞI VELİ BÜLTENİ Değerli Velimiz; Kardeş kıskançlığı hakkında siz velilerimize yönelik önerileri

Detaylı

UYGULAMA 1 1. Aşama Şimdi bir öykü okuyacağım, bakalım bu öykü neler anlatıyor?

UYGULAMA 1 1. Aşama Şimdi bir öykü okuyacağım, bakalım bu öykü neler anlatıyor? ALAY ETME Amaç : Başkalarına saygı duymayı öğrenme.alay etme ile baş edebilme becerisini kazandırma Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Uygulama 1 için:yazı tahtası, kağıt, kalem, Uygulama 2 : Kuklalar,oyuncak

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı

Yabancı Dil Ööğreniminde Güçlü Hafıza Teknikleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Yabancı Dil Ööğreniminde Güçlü Hafıza Teknikleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Yabancı dil öğreniminde kelime ve anlamını ezberleme oldukça önemli bir yere sahiptir. En sık kelime ezberleme yöntemi ise tekrardır. Yani sık sık kelimenin ve anlamının tekrar edilmesidir. Bu kelimelerin

Detaylı

ARALIK AYI VELİ BÜLTENİ 2013

ARALIK AYI VELİ BÜLTENİ 2013 ÇOCUKLARA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETMEK Aslında çocuklarımız okulumuz da yapılan Hayır Demek Ne Demek? ve Nelere Hayır Demeliyiz? konulu seminerimizde bilgi sahibi oldular. Evde siz ebeveynlerde çocukları bu konuda

Detaylı

GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ 19.12.2012 Ben de bilim insanı olmak istiyorum çünkü pes etmem! (7. Sınıf Aklımda bilim insanlarının da hep doğruyu tam olarak bilemeyecekleri kaldı. Bilim insanlarının

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö 0-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ KÜÇÜK ADIMLAR ANAOKULU Mehmet Gökay İÇEL. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4 22 Mart 2013 Sayın Velimiz, Dördüncü rehberlik postamızda sizlerle, Davranış ve Değerler Eğitimi Programı kapsamında

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ I- Açıklama Sizi tam olarak tanımladığına inandığınız her cümlenin yanına 1 yazın. Eğer ifade size uygun değilse, boş bırakın. Sonra her bölümdeki sayıları toplayın. Bölüm 1 Nesneleri

Detaylı

Koç Üniversitesi nde ders verme tecrübelerim BURAK ÖZBAĞCI 2013

Koç Üniversitesi nde ders verme tecrübelerim BURAK ÖZBAĞCI 2013 Koç Üniversitesi nde ders verme tecrübelerim BURAK ÖZBAĞCI 2013 2002 yılından beri Koç Üniversitesi nde lisans ve lisansüstü toplam 16 farklı dersi, 35 farklı şubede anlattım. 8-10 kişilik küçük sınıflara

Detaylı

ÖZEL İZMİR SEV İLKÖĞRETİM OKULU

ÖZEL İZMİR SEV İLKÖĞRETİM OKULU ÖZEL İZMİR SEV İLKÖĞRETİM OKULU OKULUN SONU ve YAZ TATİLİ Çocuklarımızla keyifle geçirdiğimiz bir eğitim-öğretim yılının sonuna geliyoruz. Birlikte yoğun ve eğlenceli bir yıl geçirdik ve geride güzel anılar

Detaylı

CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİM

CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZEL MAVİ DÜŞLER ANAOKULU 2015-2016 EĞİTİM YILI CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİM Bilgi Bülteni Sayı:7 Toplum olarak sağlıklı nesiller yetiştirmek; bedensel, ruhsal, zihinsel, sosyal ve cinsel yönden kendisi ve

Detaylı

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri :١ mı, mi? baba ( ) uzaklaştım uzaklaştırmak uzaklaştırmak evin kapıları babam yetişiyorum eğitim görüyorum ecdadım, atam saygı otur! seviyorum seni seviyorum

Detaylı

- Öğrenciler İçin - Aileler İçin - Test ve Anketler - Rehberlik Planları - Rehberlik Hikayeleri - Rehberlik Panoları - Rehberlik Sunuları

- Öğrenciler İçin - Aileler İçin - Test ve Anketler - Rehberlik Planları - Rehberlik Hikayeleri - Rehberlik Panoları - Rehberlik Sunuları - Öğrenciler İçin - Aileler İçin - Test ve Anketler - Rehberlik Planları - Rehberlik Hikayeleri - Rehberlik Panoları - Rehberlik Sunuları DİSİPLİN KURALLARI REHBERİ Disiplin denince pek çok kişinin aklına

Detaylı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı AÇIKLAMALAR 1. Soruların cevaplarını kitapçıkla birlikte verilecek optik forma işaretleyiniz. 2. Cevaplarınızı koyu siyah ve yumuşak bir kurşun kalemle

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:1

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:1 1 Sevgili Velilerimiz; İstanbul Üniversitesi Vakfı Adıgüzel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi olarak bu postamızda çocuğunuzun okula, ders çalışmaya ve çevresine alışmasında

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

Yeryüzünde Çocuklar. Sınıfa girmeden önce çocuk fotoğraflarını yerküre üzerinde farklı yerlere yerleştiriniz.

Yeryüzünde Çocuklar. Sınıfa girmeden önce çocuk fotoğraflarını yerküre üzerinde farklı yerlere yerleştiriniz. UYGULAMA REHBERI Yeryüzünde Çocuklar Okul Öncesi ve İlkokul 1. Sınıf Malzemeler Yerküre, çocuk fotoğrafları Zihinsel Hazırlık Sınıfa girmeden önce çocuk fotoğraflarını yerküre üzerinde farklı yerlere yerleştiriniz.

Detaylı

KASIM AYINDA NELER YAPTIK?

KASIM AYINDA NELER YAPTIK? KASIM AYINDA NELER YAPTIK? Değerli Velilerimiz; Kasım ayı projemiz Su ile keyifle geçen bir ayı daha geride bıraktık. 4 hafta süren proje çalışmalarımızda sınıfımız su hakkında çok detaylı bilgiler edindiler.

Detaylı

ÇOCUKLARIMIZA SINIR KOYMAK

ÇOCUKLARIMIZA SINIR KOYMAK ÇOCUKLARIMIZA SINIR KOYMAK Her anne baba çocuğunu en iyi şekilde yetiştirmek ister. Çocuğunun mutlu, başarılı, iyi bir kişiliğe sahip bir birey olarak toplumda yer almasını arzu eder. Eğitim ailede başlar.

Detaylı

sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz.

sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz. Sözlü iletişimde kullanılan ancak sorun çözmeye yardımcı olmayan etkisiz iletişim yollarını sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz. Sözlü iletişimde kullanılan ancak sorun

Detaylı

İnatçı Çocuk ve Baş Etme 2013 / 2014 SAYI: 6. Haftanın Bazı Başlıkları. Cumhuriyet in 90. Yılını Coşkuyla Kutladık

İnatçı Çocuk ve Baş Etme 2013 / 2014 SAYI: 6. Haftanın Bazı Başlıkları. Cumhuriyet in 90. Yılını Coşkuyla Kutladık 2013 / 2014 SAYI: 6 Cumhuriyet in 90. Yılını Coşkuyla Kutladık Haftanın Bazı Başlıkları İnatçı Çocuk ve Baş Etme Yolları Cumhuriyet in 90. Yılını Coşkuyla Kutladık Cumhuriyet Sergimiz 2. Sınıflar Mudanya

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUNDA UYKU SORUNLARI VE ÖNERİLER

OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUNDA UYKU SORUNLARI VE ÖNERİLER OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUNDA UYKU SORUNLARI VE ÖNERİLER Uykuyla ilgili sorunlar sadece bebeklik döneminde yaşanmaz.okul öncesi dönemde ki çocuklarda çeşitli uyku sorunu yaşarlar.uykuya dalmada güçlük,gece terörleri

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM ve SÜRECİ İletişim Nedir? İletişim, yaşamımızın sesi soluğu olmakla birlikte, kendimizi özgürce ve bütünüyle ifade etme sanatıdır. İletişim hem iş, hem de özel hayatımızda

Detaylı

Hayatta ya da ev işlerinde daha iyi organize olmak için, profesyonellerin önerdiği bu 20 yolu deneyebilirsiniz.

Hayatta ya da ev işlerinde daha iyi organize olmak için, profesyonellerin önerdiği bu 20 yolu deneyebilirsiniz. Organize Olmanın 20 Kolay Yolu Hayatta ya da ev işlerinde daha iyi organize olmak için, profesyonellerin önerdiği bu 20 yolu deneyebilirsiniz. 1. Depolama alanları açın Evinizde rahatça hareket edebilmeniz

Detaylı

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ www.armtr.org Yazan: Billur Demiroğulları Çizen: Yasemin Erdem Kontrol: Özlem Küçükfırat Bilgi (Çocuk Gelişim Uzmanı) Bu hikaye kitabının her türlü yayın hakkı Anorektal

Detaylı

OYUNLARLA EBEVEYİNLİK

OYUNLARLA EBEVEYİNLİK OYUNLARLA EBEVEYİNLİK Oyun, çocuğun zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimini hızlandıran en önemli faaliyetlerden bir tanesidir. Oyun hem eğlenceli hem de eğitseldir. Çocuk, oyun aracılığıyla duygularını

Detaylı

Fit für die Schule. Fit für die Schule Was kleine Kinder von ihren Entern brauchen

Fit für die Schule. Fit für die Schule Was kleine Kinder von ihren Entern brauchen Fit für die Schule Was kleine Kinder von ihren Entern brauchen Fit für die Schule Erziehungsberatung Erziehungsdirektion des Kanton Bern Sulgeneckstrasse 70 3005 Bern Telefon 031 633 85 11 www.erz.be.ch/fi

Detaylı

T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü BÜLTEN. Ayın Konusu

T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü BÜLTEN. Ayın Konusu T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü NİSAN Ayın Konusu FARKLILIKLARLA YAŞAMAK İÇİNDEKİLER 1. FARKLILIKLARA SAYGI DUYMA 2. EMPATĠ

Detaylı

ÇAYLAK. Çevresinde güzel bahçeleri olan bir villaydı.

ÇAYLAK. Çevresinde güzel bahçeleri olan bir villaydı. ÇAYLAK Çevresinde güzel bahçeleri olan bir villaydı. Alt katta genel tıbbi muayene ve müdahaleleri yapılıyordu. Bekleme salonu ve küçük bir de laboratuar vardı. Orta katta diş kliniği ve ikinci bir muayene

Detaylı

Öğrenci velileriyle ne zaman kardeş kıskançlığı ya da kardeş kavgaları konusunda bir görüşme yapsam iki şey hayalimde canlanır.

Öğrenci velileriyle ne zaman kardeş kıskançlığı ya da kardeş kavgaları konusunda bir görüşme yapsam iki şey hayalimde canlanır. Öğrenci velileriyle ne zaman kardeş kıskançlığı ya da kardeş kavgaları konusunda bir görüşme yapsam iki şey hayalimde canlanır. Birincisi; çocuklarımın beni çileden çıkardıkları günün ardından birinin

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ -2 EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ 2 SUNUM İÇERİĞİÇ Evlilikte İletişim

Detaylı

Eskiden Amcam Başkötü ye ait olan Bizim Eski Yer,

Eskiden Amcam Başkötü ye ait olan Bizim Eski Yer, Eskiden Amcam Başkötü ye ait olan Bizim Eski Yer, DEŞŞET ORMANI, YARATIKKÖY Anneciğim ve Babacığım, Mektubunuzda sevgili bebeğinizin nasıl olduğunu sormuşsunuz, hımm? Ben gayet iyiyim, sormadığınız için

Detaylı

Hayalindeki Kadını Kendine Aşık Etmenin 6 Adımı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Hayalindeki Kadını Kendine Aşık Etmenin 6 Adımı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim on günlerde mevsimsel geçiş döneminin verdiği miskinlikle aklıma yazılabilecek bir yazı gelmiyordu. Bugün kardio antrenmanımı yaparken,aklıma sevgili olmamak için yapman gerekenler adlı yazım geldi. Bende

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI Okul öncesi dönem genel anlamda tüm gelişim alanları açısından temellerin atıldığı

Detaylı

Minik Dostum Oyun Arkadaşım

Minik Dostum Oyun Arkadaşım Minik Dostum Oyun Arkadaşım Köpeklerle Güvenli İletişim Orijinal Çalışma ve Tüm Haklar: American Veterinary Medical Association 1931 North Meacham Road, Suite 100 Schaumburg, Illinois 60173-4360 Phone:

Detaylı

PROJENİN BAŞINDAKİ VE ŞUANDAKİ SİMULTANE UYGULAMALAR, BAKIM UYGULAMALRI VE SOSYAL İLİŞKİLER YÖNETİMİ

PROJENİN BAŞINDAKİ VE ŞUANDAKİ SİMULTANE UYGULAMALAR, BAKIM UYGULAMALRI VE SOSYAL İLİŞKİLER YÖNETİMİ PROJENİN BAŞINDAKİ VE ŞUANDAKİ SİMULTANE UYGULAMALAR, BAKIM UYGULAMALRI VE SOSYAL İLİŞKİLER YÖNETİMİ 1. Kestirmeler haricinde 0-2 yaş arasında ki çocuklar uyumak için kendi yataklarını kullanıyorlar. Kurum

Detaylı

AİLE PİRAMİDİ = EVLİLİK 2

AİLE PİRAMİDİ = EVLİLİK 2 5- İletişim ve Karşılıklı Anlayışa Önem Verin: Yalnızca konuşmak yerine iletişim kurmayı öğrenin. Kaçmak veya vazgeçmek yerine iletişim kurmak için çaba gösterin. Sırlarınızı paylaşın. Karınız anneniz

Detaylı

ÇOCUĞUMLA NASIL İLETİŞİM KURMALIYIM? Gelincik Anaokulu Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Servisi Mayıs 2017 Belkıs BARLAS

ÇOCUĞUMLA NASIL İLETİŞİM KURMALIYIM? Gelincik Anaokulu Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Servisi Mayıs 2017 Belkıs BARLAS ÇOCUĞUMLA NASIL İLETİŞİM KURMALIYIM? Gelincik Anaokulu Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Servisi Mayıs 2017 Belkıs BARLAS İnsanlar, mutlu bir yaşam, mutlu bir aile gerçekleştirme çabası içindedir. 2 DIANNE

Detaylı

KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR

KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR Korku, yaşamın olağan ve doğal bir parçası, kızgınlık, sevinç ya da üzüntü gibi bir duygudur. Korku insanların görünen ve görünmeyen tehlikeler karşısında gösterdikleri

Detaylı

Okul Çağı Çocuğunda Sevgi Yetersizliği Çalma Davranışına mı Neden Oluyor? Pazartesi, 02 Eylül 2013 06:14

Okul Çağı Çocuğunda Sevgi Yetersizliği Çalma Davranışına mı Neden Oluyor? Pazartesi, 02 Eylül 2013 06:14 Hiçbir ihtiyacı olmadığı halde sürekli arkadaşlarının kalem ve silgilerini çalan çocukla yaptığım görüşmede, çocuğun anlattıkları hem çok ilginç hem de Kleptomani Hastalığına çok iyi bir örnektir. Çocuk

Detaylı

Bölüm 1 : Eski Sevgiliniz Sizi Neden Terk Etti?

Bölüm 1 : Eski Sevgiliniz Sizi Neden Terk Etti? www.eskisevgiliyigerikazanmak.net Sayfa 1 Bölüm 1 : Eski Sevgiliniz Sizi Neden Terk Etti? Terk edilen insanların bir çoğunda eski sevgilileri tarafından terk edilişlerine karşı bahaneler bulmak ve savunmaya

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı