Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU"

Transkript

1 Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

2 Proprioseptörlerin uyarılması yoluyla nöromusküler mekanizmanın geliştirilmesi veya hızlandırılmasıdır.

3 PNF in Ortaya Çıkışı ve Gelişimi PNF bir fizik tedavi yöntemi olarak hastaların rehabilitasyonu olarak ortaya çıktı ve geliştirildi. Günümüzde bazı PNF teknikleri esnekliği geliştiren yeni ve gelişmiş yöntemler olarak kullanılır.

4 PNF in Nöromusküler Temelleri PNF uygulamaları; fasilitasyon (nöron uyarılabilirliğini arttırma), inhibisyon, direnç, iletinin yayılması, ardışık kasılma ve refleksleri içeren birkaç önemli nörofizyolojik mekanizmaya dayanır. Örneğin motor nöronların uyarılma eşiğini düşüren veya yeni motor nöronların katılımını sağlayan her hangi bir uyarım kolaylaştırıcı PNF te kullanılır. Tersine, inhibe edici PNF te uyarılabilirlik azalır. Motor nöronların uyarılma eşiğini yükselterek aktif olarak kas fibrillerini uyaran motor nöron sayısını azaltan uyaranlar gönderilir.

5 PNF in Nöromusküler Temelleri İnhibisyon ile fasilitasyon zıt unsurlar olmalarına rağmen birbirlerinden ayrılamazlar: agonistin fasilitasyonunu geliştiren bir teknik aynı zamanda antogonistin inhibisyonunu (gevşemesini) arttırır. Fasilitasyon ve inhibisyon genellikle aktif kasılmalar ile oluşturulur. Agonist kasların kasılmasının ardından gevşemeleri antogonistlerin kasılması ile belli bir hareket düzeni oluşur.

6 PNF in Etkin Olabilmesi için Gerilme Refleksinin de Kullanılması Gerekir Miyotatik refleks ve ters miyotatik refleks konularında gördüğümüz gibi uzayan tendonda bulunan GTO uyarılır ve bunun yarattığı refleks ile gerimin (izometrik, konsantrik veya eksantrik) meydana geldiği kas gevşer. Uzatılmış konumda maksimal izometrik kasılma uygulanan bir kasta hem uzama hem de izometrik kasılma ile artan gerim GTO lardan daha şiddetli uyaranların çıkmasına ve bunun sonucunda da refleks bir gevşemeye yol açar. Bu gevşemenin diğer bir nedeni de izometrik kasılmanın kas uzaması sonucu uyarılan kas iğciklerinden gelen afferent impuls akışını azaltmasıdır. Böylece kasa refleks uyarı akışı kesildiğinden, kas daha kolay esnetilir.

7 Antogonist Kasların Gevşetilmesinde Diğer Bir Yöntem Agonistlerin İzometrik Kasılmasıdır Bu eylem resiprok inhibisyon refleksi yaratır: Agonist kasların motor nöronlarına uyarıcı uyaranlar giderken antogonsitlerin motor nöronlarına inhibe edici uyaranlar gider (örn: quadriceps kasılırken hamstring gevşer).

8 PNF in Avantaj ve Faydaları Pek çok araştırmacı PNF teknikleri ile esneklikte daha büyük artışlar saptamıştır. Diğer faydaları arasında, kuvvet artışı, kuvvet dengesi, eklem stabilitesi ve üstün bir kassal gevşeme sağlaması; dayanıklılığı ve dolaşım sistemini geliştirmesi, koordinasyonu arttırması bulunmaktadır. PNF sonrasında kişiler pasif hareketleri daha kolay uygulayabilirler. Örneğin esnetilmiş bri kasın agonistinin istemli kasılması, esnetilen kastaki rahatsızlığı azaltır. Esnetilmiş bir kasta izometrik kasılma oluşturulması sonucunda ise daha önce anlatıldığı gibi hem kontraktil elemanların hem de bağ dokuların oluşturduğu toplam gerimden dolayı, bu yüksek gerimi takip eden gavşeme de daha derin olur (kasılma ne kadar büyükse takip eden gevşeme o kadar derin olur).

9 PNF Tekniklerine Karşı Görüşler PNF tekniğinin dezavantajları da vardır. Örneğin; Bazı PNF yöntemleri rahatsızlık verici ve ağrılı olabilir. Yöntemlerin çoğunun uygulanabilmesi için kişilerin iyi motive edilmesi gerekir. PNF esnetme teknikleri kasta daha fazla gerim oluşturduğundan bazen statik stretching den daha tehlikelidirler. Bu sebeple sakatlanma riskini en aza indirmek için uygulamalar titizlikle kontrol edilmelidir.

10 PNF Tekniklerine Karşı Görüşler PNF tekniklerinin çoğu partner yardımıyla esnetme içerdiğinden, doğru yapılmazsa sakatlanmaya neden olabilirler. PNF teknikleri valsalva manevrasına neden olabileceğinden, hipertansif kişiler için risklidir. Esnetilmiş kasta izometrik kasılma, aynı kasta aksiyon potansiyellerinin istenmeyen şekilde sürmesine neden olarak kontraktil aktiviteyi arttırabilir. Bazı araştırma sonuçlarına göre, geleneksel görüşün aksine statik kasılmadan sonra kas etkin bir şekilde gevşemez, aksine uzatılmaya daha dirençli olur. Bu muhtemelen GTO ların inhibe edici etkisinin sadece bir anlık olmasından kaynaklanır (izometrik kasılma ise birkaç saniye sürdürülmektedir).

11 PNF TEKNİKLERİ Konsantrik, eksantrik ve izometrik kasılmaların kombinasyonları şeklindedirler.

12 PNF TEKNİKLERİ Repeated Contractions (RC) Rhytmic Initiation (RI) Slow Reversal (SR) Slow Reversal-Hold Rhytmic Stabilization (RS) Contract-Relax (CR) Hold-Relax (HR) Slow Reversal-Hold Relax (SRHR) Agonistic Reversal (AR)

13 Repeated Contractions (RC) Yorgunluk oluşana kadar tekrarlanan kasılmalar içerir. En basit RC tekniğinde sadece konsantrik ve eksantrik kasılmalar uygulanır. Daha ileri RC tekniklerinde uygulama partnerin oluşturduğu direnci konsantrik olarak itme ile başlar, Aktif hareketin zayıfladığı noktada kişiden ekstremiteyi ters yöne doğru çekmesi istenir ve ters tarafta konsantrik kasılmaya izin verecek bir direnç oluşturulur. Çekme zayıflamaya başladığında izometrik kasılma oluşturulur ve kişiden bunu sürdürmesi istenir. Kuvvet ve kassal dayanıklılığı geliştirir ve MSS yoluyla gelen impulsların iletimini kolaylaştırır.

14 Repeated Contractions (RC) 1- Antagonistin konsantrik kasılması 2- Agonistin konsantrik kasılşması 3- Agonistin İzometrik kasılması

15 Rhytmic Initiation (RI) İstemli gevşeme, pasif hareket ve agonist kaslarının hareket paterninin önemli kısımlarında tekrarlanan konsantrik kasılmalar içerir. Bu teknikte pasif, aktif-yardımlı, aktif ve dirençli egzersizler progresif olarak uygulanır. RI hareket başlatma yeteneğini geliştirmek için kullanılır.

16 Rhytmic Initiation (RI) 1- Antagonistin pasif olarak esnetilmesi 2- Agonistin aktif-yardımlı kasılması 3- Agonistin aktif kasılması 4- Agonistin aktif-dirençli kasılması

17 Slow Reversal (SR) Antagonistin konsantrik kasılmasını takiben agonist konsantrik olarak kasılır. Bu teknik agonist kasların etkisini arttırmak, antagonist kasların normal fonksiyonunu kolaylaştırabilir ve antagonistik kasların kuvvetini arttırabilir. Direnç mümkün olduğunca fazla aktif hareket genişliği sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.

18 Slow Reversal (SR) 1- Antagonistin konsantrik kasılması 2- Agonistin konsantrik kasılması

19 Slow-Reversal-Hold (SRH): Antagonistin konsantrik kasılmasını takiben yine antagonistin izometrik kasılması ve sonrasında agonistin konsantrik kasılmasını takiben yine agonistin izometrik kasılması şeklinde uygulanır. Zayıf antagonist kas sistemi üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olduğundan daha kuvvetli bir hareket paterni uygulanabilir.

20 Slow-Reversal-Hold (SRH): 1- Antagonistin konsantrik kasılması 2- Antagonistin izometrik kasılması 3- Agonistin konsantrik kasılması 4- Agonistin izometrik kasılması

21 Rhytmic Stabilization (RS): Agonistlerin izometrik kasılması ardından antagonistler izometrik olarak kasılır. Tüm hareket boyunca kasılma kuvveti giderek arttırılır. Sabit bir pozisyonu koruma ve gevşeme yeteneğini arttırır. Lokal dolaşımı geliştirir.

22 Rhytmic Stabilization (RS): 1- Antagonistin izometrik kasılması 2- Antagonistin izometrik kasılması

23 Contract - Relax (CR): Partnerin oluşturduğu dirence karşı maksimal konsantrik kasılmanın ardından kaslar tamamen gevşetilir. Daha sonra partner pasif olarak eklemin ROM sınırlarına gelindiğini hissedene kadar mümkün olduğunca iter. Daha sonra işlem tekrar edilir. CR ROM geliştirmek için kullanılır. Bazılarına göre CR uygulamasında sakatlanma riski, kasta giderek artan artan gerimden dolayı, daha fazladır.

24 Contract - Relax (CR): 1- Antagonistin konsantrik kasılması, 2- Gevşeme, 3- Antagonistin pasif stretching i.

25 Hold - Relax (HR): Eklemin bir tarafındaki kas gerginliği nedeniyle ROM azaldığında etkin olan bir izometrik tekniktir. Antagonist izometrik kasılmanın ardından gevşetilir. Daha sonra ekstremite aktif olarak minimal dirence karşı oluşan yeni ROM sınırına kadar getirilir.

26 Hold - Relax (HR): 1- Antagonistin izometrik kasılması, 2- Gevşeme, 3- Minimal dirence karşı agonistin konsantrik kasılması.

27 Slow Reversal Hold - Relax (SRHR): Antagonistler konsantrik kasılmasının ardından izometrik olarak kasılır. Bunu kısa süren istemli bir gevşeme takip eder. Daha sonra agonist kaslar konsantrik olarak kasılır. SRHR antagonist kasların normal antagonistik özelliklerini geliştirir ve kuvvetini geliştirir.

28 Slow Reversal Hold - Relax (SRHR): 1- Antagonistin konsantrik kasılması, 2- Antagonistin izometrik kasılması, 3- Gevşeme, 4- Agonistin konsantrik kasılması, 5- Gevşeme.

29 Agonistic Reversal (AR): Bu teknikte hareket tolere edilebilen düzeye kadar ROM boyunca konsantrik olarak hareket ettirilir. Konsantrik hareket sınırına gelindiğinde yavaş ve kontrollu bir şekilde ard arda eksantrik, konsantrik ve tekrar eksantrik kasılmalar aynı kasta birkaç kez uygulanır. AR bir hareket paterninde hem konsantrik hem de eksantrik kasılmaları geliştirmek için kullanılır.

30 Agonistic Reversal (AR): 1- Agonistin konsantrik kasılması, 2- Agonistin eksantrik kasılması, 3- Gevşeme, 4- Agonistin eksantrik kasılması.

31 MANİPULASYON TEKNİĞİ Manipulasyon ROM gelişimini arttıran en tartışmalı tekniktir. Masaj gibi o da antik çağlardan beri vardır. Genellikle omurga ile ilgili olmasına rağmen diğer eklemlere de uygulanabilir. Dorland ın Tıbbi Sözlüğü manipulasyonu elle yapılan becerikli veya usta sağaltım. Fizik tedavi de bir eklemin kendi hareker sınırlarının ötesine güçlü bir şekilde pasif olarak hareket ettirilmesi olarak tanımlar.

32 MANİPULASYON TEKNİĞİ Manipulasyon, fizyo-terapistler, ortopedistler ve cerrahlar tarafından uygulanır. Manipulatif tedavi bir uzman tarafından dikkatle uygulanmalıdır. Uygulamasıyla ilgili ihtilaflara rağmen, bu tekniği benimseyen tıp doktorlarının ve fizyoterapistlerin sayısı artmaktadır. Bazı manipulasyon şekilleri nonspesifik, bilim dışı ve şarlatanca olmakla suçlanmaktadır.

33 MANİPULASYON TEKNİĞİ Manipulasyon şu yollarla ROM u geliştirebilir: Kısalmış kas, bağ doku, tendon, adezyonlar ve nedbe dokularını esneterek, Yapısal bozukları düzelterek, Sinirsel iletiyi geliştirerek, Gevşemeyi kolaylaştırıp, ağrıyı azaltarak.

34 MANİPULASYON TEKNİĞİ Manipulasyon mobilizasyon veya dinamik itme kullanılarak gerçekleştirilebilir: Birincisinde kişi istemli bir direnç göstererek yavaş veya ritmik manipulasyon uygulamasını kontrol eder. Bunun avantajı ağrı olduğunda kişinin hareketi durdurabilmesi veya terapisti uyarabilmesidir. İkincisi ise şiddetli veya kuvvetli olmayan, hassas ve kontrollü ani bir manevra veya itme içerir.

35 MANİPULASYON TEKNİĞİ Manipulasyon eklem elemanlarını sınırlı ROM ın ötesine taşıyan pasif hareketler içerir. Aktif Pasif Manipulasyon İtme (Zorlama Noktası) Başarılı bir manevra için gerekli olmasa bile, genellikle bir çatırtı duyulur. Her olgu kendisine uygun bir manevra gerektirir.

36 TRAKSİYON TEKNİĞİ Yumuşak dokuları esnetmek ve eklem yüzeylerinin veya kemik parçalarını (kırıklarını) ayırmak için çekme gücü kullanılarak uygulanan bir tekniktir. Temel amaçları; kırığı azaltmak ve oynamaz hale getirmek (immobilize etmek), mevcut deformiteleri düzeltmek, sakatlanmış ekstremiteyi normal uzunluk ve konumlarına getirmek, kas spazmını gidermek ve ağrıyı azaltmak tır. Bu amaçla sıklıkla halatlar, makara sistemleri ve ağırlıklar kullanılır. Oluşturulan kuvvet sürekli ve uzun süreli (20-40 saat), sürekli ve kısa süreli (20-60 dakika) veya kesintili olabilir.

37 TRAKSİYON TEKNİĞİ Genellikle, ısı, masaj, immobilizasyon ve/veya egzersizle bir arada kullanılır. Sadece deneyimli hekimler veya terapistler tarafından uygulanmalıdır. Traksiyon tekniğindeki yeniliklerden birisi garavitonic lerin veya diğer bir deyişle inversiyon (ters-baş aşağı çevirme) ayakkabılarının kullanımıdır. Bu teknikte kişi baş aşağı şekilde asılarak yer çekimi kuvvetinden yararlanılır. Yerçekimi omurga disklerinin sıkışıklığını azaltır ve sırt kaslarını esnetir.vertebralar arası aralıkları arttırarak bel sendromunu azaltabilir.

38 TRAKSİYON TEKNİĞİ Bununla beraber, bazı araştırmacılar inversiyon egzersizlerinin aslında zararlı olabileceğini ifade etmişlerdir. Örneğin Klatz ve ark. (1983) inversiyon uygulanan sağlıklı üniversite öğrencilerinde tansiyonun 157/93 e yükseldiğini saptamışlardır. Ploucher (1982) intrakraniyal dolaşımın için bir risk oluşturabileceği ve göz damarlarını yırtılabileceği uyarısında bulunmuştur. Ancak bu tekniğin savunucuları kan basıncının herhangi bir egzersiz tipinde arttığı gerçeğini dile getirirler. Glakomlu, hipertansiyonlu, zayıf damarlı, spinal dengesizliği olanlarda veya antikoagulan veya aspirin tedavisi altında olanlarda gravitoniklerin zararlı olabileceği de iddia edilmektedir.

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir ESNEKLİK 1 ESNEKLİK Hareketleri büyük bir genlikte uygulama yetisi Hareketlilik olarak da bilinmektedir Bir sporcunun becerileri büyük açılarda ve kolay olarak gerçekleştirmesinde önde gelen temel gerekliliktir

Detaylı

ESNEKLİK VE ANTRENMANI-I

ESNEKLİK VE ANTRENMANI-I VOLEYBOLDA ESNEKLİK VE ANTRENMANI-I PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU selda.yucel@marmara.edu.tr Esneklik eklem ve eklemleri saran kasların hareket genişliğidir

Detaylı

Stretching Türleri. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

Stretching Türleri. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Stretching Türleri Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU İki ana kategoride incelenebilir; balistik ve statik stretching. Geleneksel Sınıflamalar Balistik stretching de genellikle hızlı ve ritmik esnetme hareketleri

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

ESNEKLĐK (HAREKETLĐLĐK)

ESNEKLĐK (HAREKETLĐLĐK) KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU GENEL ANTRENMAN BĐLGĐSĐ ESNEKLĐK (HAREKETLĐLĐK) Yrd. Doç. Dr. Murat BİLGE MOTOR BECERĐLER ĐÇERĐK HALTER TAKIM SPORLARI SPRİNT MARATON 3 Tanımlar

Detaylı

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA KOORDİNASYON, ESNEKLİK VE KUVVET ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ TANER ATİK ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik dönemi, biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişmenin

Detaylı

PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF)

PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF) PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF) TEMEL PRENSİPLER Proprioseptörlerin uyarılması ile nöromüsküler mekanizmanın cevaplarını kolaylaştırmak Amaç: el temasları, görsel ve sözel uyarılar yoluyla

Detaylı

Kassal Kasılma Tipleri

Kassal Kasılma Tipleri Kassal Kasılma Tipleri İzometrik Kasılma Kassal gerim istirahate göre artar, Kasın boyu hafifçe kısalır, Bu kısalma tendonun gerimini arttırır, Ancak, kassal kısalma sonunda eklemde oluşması gereken hareket

Detaylı

Ders Sorumlusu Çınar Yazıcı

Ders Sorumlusu Çınar Yazıcı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi SBA 301 ANTRENMAN BİLİMİ Ders Sorumlusu Çınar Yazıcı ESNEKLİK Esneklik fiziksel uygunluğun önemli bir unsuru olmakla birlikte sıklıkla gözardı edilmektedir.

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr Bu Bölümde: Sinirsel refleksler: Tipleri ve yolları Otonom refleks yolları ve işlevleri İskelet

Detaylı

KAS Klinik Önem. Doç.Dr.Vatan KAVAK

KAS Klinik Önem. Doç.Dr.Vatan KAVAK KAS Klinik Önem Doç.Dr.Vatan KAVAK Hareket sisteminin temelini kaslar oluşturur. İnsan vücudunda 650 civarında kas bulunur. Kasların toplam ağırlığı bireyden bireye değişmekle birlikte, tüm vücut ağırlığının

Detaylı

Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon - Teknikler

Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon - Teknikler Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon - Teknikler PNF tekniklerinin amacı kas gruplarına yönelik kolaylaştırma, inhibisyon, güçlendirme, ve gevşeme yoluyla fonksiyonel hareketi iyileştirmektir. Bu teknikler

Detaylı

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Progresif yüklenme Performans gelişimi için daha önce adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:2 Şubat/February 2016 www.norofzt.org VİBRASYON UYGULAMALARININ FİZYOTERAPİDE KULLANIMI Vibrasyon, salınım şeklindeki hareketlerle karakterize

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler; kemik

Detaylı

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Yumuşak doku injurisi Kas, tendon ve bağ yaralanmalarını kapsar. Strain: Kas ve tendonların aşırı yüklenmesi veya

Detaylı

İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas

İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas Kas Fizyolojisi İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas Vücudun yaklaşık,%40 ı çizgili kas, %10 u düz kas kastan oluşmaktadır. Kas hücreleri kasılma (kontraksiyon) yeteneğine

Detaylı

Kuvvetlendirme Egzersizleri. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör.

Kuvvetlendirme Egzersizleri. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Kuvvetlendirme Egzersizleri Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Kuvvetlendirme Egzersizleri Kuvvet arttırma yöntemleri kasa yük bindirme prensibine dayanır. Overload prensibi: Aşırı yüklenme

Detaylı

PROF. DR. ERDAL ZORBA

PROF. DR. ERDAL ZORBA PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler, kemik mineral yoğunluğundaki artış, beden suyundaki değişimler,

Detaylı

KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK

KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK Kuvvet Fizyolojik yaklaşım: Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 Kuvvet Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini

Detaylı

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ DONUK OMUZ - FROZEN SHOULDERADEZİV KAPSÜLİT Adeziv kapsulit omuz ekleminde, eklem kapsülünün kronik iltihabi bir durumu olup eklem kapsülünde kalınlaşma, sertleşme ve

Detaylı

Osteoporoz Rehabilitasyonu

Osteoporoz Rehabilitasyonu Osteoporoz Rehabilitasyonu OSTEOPOROZ Kemik kitlesinde azalma, kemik mikroyapısında bozulma sonucu kemik kırılganlığının artması olarak tanımlanır. Kemik yaşayan, dengeli bir şekilde oluşan yıkım ve yapım

Detaylı

Üst Ekstremite Bantlama Teknikleri

Üst Ekstremite Bantlama Teknikleri Üst Ekstremite Bantlama Teknikleri K A N ı T A D A Y A L ı U Y G U L A M A L A R Marie G. Sayers, OTR/L, CHT Mary Loughlin, OTR/L, CHT Kristin A. Valdes, OTD, OT, CHT Ann K. Porretto-Loehrke, PT, DPT,

Detaylı

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri İster amatör olarak spor yapın, isterseniz profesyonel sporcu olun, başınıza en sık gelen olaylardan biridir sakatlanmak. Yazan: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

Pelvik taban kaslarının 4 önemli görevi vardır:

Pelvik taban kaslarının 4 önemli görevi vardır: PELVİK TABAN REHABİLİTASYONU İnsan vücudunun gövde kısmı ; Göğüs (Toraks),Karın (Abdomen) ve Leğen (Pelvis) olmak üzere 3ana bölümden oluşur.karnın alt kısmında kasıklar olarak da bilinen pelvis; leğen

Detaylı

GEDİK ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ. Konu: ESNEKLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GEDİK ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ. Konu: ESNEKLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GEDİK ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ Konu: ESNEKLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Ders Adı: Fiziksel Uygunluk Öğretim Görevlisi: KAMİL ÖZER Grup Üyesi Adları: Yağmur

Detaylı

Esneklik Gelişimi. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

Esneklik Gelişimi. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Esneklik Gelişimi Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Esneklik; mobilizasyon, hareket özgürlüğü veya teknik olarak Eklem Hareket Genişliği (Range of Motion: ROM) olarak tanımlanır. Esnekliğin Doğası ROM lineer

Detaylı

KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ

KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ KAS DOKUSU TİPLERİ İSKELET KASI İskelet Kasının Yapısı Kas Proteinleri Kas Kontraksiyonu KASILMA TİPLERİ KASIN ENERJİ METABOLİZMASI İskelet Kası Çizgili kastır. İstemli çalışır.

Detaylı

Hamstring yaralanmaları: Tanı ve Tedavi İlkeleri. Doç. Dr. Haluk H. Öztekin İZMİR

Hamstring yaralanmaları: Tanı ve Tedavi İlkeleri. Doç. Dr. Haluk H. Öztekin İZMİR Hamstring yaralanmaları: Tanı ve Tedavi İlkeleri Doç. Dr. Haluk H. Öztekin İZMİR Kas dokusu organizasyonu Kas fibrilleri Yavaş kasılan lifler: Tip I Aerobik. Dayanıklı. Hızlı kasılan lifler: Anerobik.

Detaylı

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi Fizyolojik Yaklaşım Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 3 Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini konumlarını ve harekelerini değiştiren

Detaylı

Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Egzersize Giriş ve Egzersiz Fizyolojisi

Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Egzersize Giriş ve Egzersiz Fizyolojisi Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Egzersize Giriş ve Egzersiz Fizyolojisi Hareket sisteminin temel yapı taşları iskelet ve kaslardır. Kaslar; çizgili kaslar ve düz kaslardan oluşur. Kalp

Detaylı

AĞRI İLE NASIL BAŞA ÇIKARIZ

AĞRI İLE NASIL BAŞA ÇIKARIZ AĞRI İLE NASIL BAŞA ÇIKARIZ Öğr. Gör. Müjgan ONARICI Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Çankırı 2013 Ağrı / Organizmayı koruyan bir duyu Duyu doku hasarının olduğu bölgede yanıt Ağrı Tarih

Detaylı

1.FİZYOTERAPİ ZİRVESİ SEMİNER GÜNLERİ

1.FİZYOTERAPİ ZİRVESİ SEMİNER GÜNLERİ 1.FİZYOTERAPİ ZİRVESİ SEMİNER GÜNLERİ DİRENÇLİ EGZERSİZ İLE VİBRASYON EGZERSİZİNİN ALT EKSTREMİTE KAS KUVVETİ ÜZERİNE ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI DANIŞMAN: PROF.ALİ CIMBIZ FZT.ESRA BAYRAMOĞLU 1.GİRİŞ VE

Detaylı

KALDIRAÇ. Kuvvet x Kuvvet kolu = Yük x Yük kolu

KALDIRAÇ. Kuvvet x Kuvvet kolu = Yük x Yük kolu KALDIRAÇ Destek noktası da denilen sabit bir nokta etrafında dönebilen sistemler. Destek: Kaldıracın etrafında döndüğü nokta. Kuvvet Kolu: kuvvetin destek noktasına olan uzaklığı Yük Kolu: yük ile destek

Detaylı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması)

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) Maksimum Koruma Fazı POSTOPERATİF 1-2. HAFTALAR: Amaç: 1. Ağrıyı azaltmak. 2.Hareket açıklığını artırmak (0º-90º).

Detaylı

Kas Uzunluğu - Kuvvet İlişkisi

Kas Uzunluğu - Kuvvet İlişkisi % Maksimal Gerim Kas Uzunluğu - Kuvvet İlişkisi Uzunluk Sarkomer boyu istirahat koşullarında 2 mm (mikron mikro metre) kadardır Kas Fibrili Uzunluğu ve Kuvvet Üretimi Sarkomerlerin boyu, dolayısıyla da

Detaylı

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR İÇİNDEKİLER TENS TERAPİ NEDİR... 1 TENSİN VÜCUDA UYGULANMASI, TENS İÇİN ELEKTRODLARIN YERLEŞTİRİLMESİ... 2 TENS TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR... 3 TENS

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ Kuvvet antrenman yöntemleri temelde iki grup altında toparlanabilir: (serbest

Detaylı

miha bodytec hepsi için tek çözüm

miha bodytec hepsi için tek çözüm miha bodytec hepsi için tek çözüm Bugüne Kadar Geliştirilen En Etkili Antrenman Teknolojisi! mihabodytecile tüm vücut EMS antrenmanı 10 farklı kas grubunu aynı anda aktive etmeyi sağlayan maksimum antrenman

Detaylı

T.C. EGE ÜNVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. EGE ÜNVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. EGE ÜNVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARKLI ESNEKLİK DÜZEYLERİNE SAHİP SPORCULARDA STATİK GERME SONRASI KASSAL GÜÇ DEĞİŞİM SÜRECİNİN ANALİZİ Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı Programı

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2016-2017 SBA/ANR 301-01 ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan, sinir-kas yeteneği

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ

ESNEKLİK GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2017-2018 ESNEKLİK GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ DÜZENLEYEN :Öğrt.Grv. ÇINAR YAZICI ÇEVİRİ : KÜBRA ÖZYURT EKLEM HAREKET YÖNLERİ EKLEM HAREKET YÖNLERİ Theoretical

Detaylı

Refleksler refleks ark

Refleksler refleks ark Refleksler Bir reflekse aracılık eden yollara refleks ark adı verilir. Bileşenleri: Uyaran, reseptör, afferent yol, entegrasyon merkezi, efferent yol, ve effektör. Uyaran: İç veya dış ortamda reseptör

Detaylı

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular 1 Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular Daha hızlı ve çabuk olmaya çalışmaktadır Daha yükseğe sıçramaya çalışmaktadır Daha süratli olmaya çalışmaktadır 2 Plimetrik ve sürat antrenmanlarına

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA DAYANIKLILIK NEDİR? Dayanıklılık; uzun süren yüklenmelerde organizmanın yorgunluğa karşı koyabilme yeteneğidir. Kısaca dayanıklılık

Detaylı

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır.

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvette, Yaş, Cinsiyet, Genetik özelliklerle birlikte

Detaylı

GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Gonartroz, diz ekleminde progresif olarak ortaya çıkan kıkırdak yıkımı, osteofit oluşumu ve subkondral skleroz ile karakterize noninflamatuvar, kronik, dejeneretif bir hastalıktır.

Detaylı

İnsanda Destek ve Hareket Sistemi

İnsanda Destek ve Hareket Sistemi İnsanda Destek ve Hareket Sistemi A. HAYVANLARDA DESTEK VE HAREKET Canlı vücuduna desteklik görevi yapan, vücudun çeşitli kısımlarını koruyan ve hareketi sağlayan sisteme destek ve hareket sistemi denir.

Detaylı

Modifiye Pilates BR.HLİ.053

Modifiye Pilates BR.HLİ.053 BR.HLİ.053 Nedir? klasik pilates eğitimi alan Avustralyalı fizyoterapistlerin yaptıkları çalışmalar ile pilatesi tedavi amacıyla kullanabilir hale getirilmesiyle oluşan bir egzersizdir. i geliştiren Joseph

Detaylı

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P)

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P) Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri Progresif Yüklenme Performans gelişimi için daha adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK Uzun süreli immobilizasyon sonucu: - Nitrojen ve protein dengesi bozulur. - İskelet kasının kitlesi, kasılma kuvveti ve etkinliği azalır. - İskelet kaslarında

Detaylı

Fitnes kursu. Spor anatomisi-2. YDÜ BESYO Prof. Dr. Şahin Ahmedov

Fitnes kursu. Spor anatomisi-2. YDÜ BESYO Prof. Dr. Şahin Ahmedov Fitnes kursu. Spor anatomisi-2 YDÜ BESYO Prof. Dr. Şahin Ahmedov shahmedov@yahoo.com İskelet sistemi - 206 kemik Eksen iskelet (sarı) 80 kemik Apendikular iskelet (mavi) 126 kemik Görevleri Koruma Harekete

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

Tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için, iç ve dış ortamdaki değişiklikleri fark edip bunlara karşı tepki göstermesi, aynı zamanda iç ortamını

Tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için, iç ve dış ortamdaki değişiklikleri fark edip bunlara karşı tepki göstermesi, aynı zamanda iç ortamını Tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için, iç ve dış ortamdaki değişiklikleri fark edip bunlara karşı tepki göstermesi, aynı zamanda iç ortamını da değişmeyecek şekilde tutmaları gerekmektedir. Ancak

Detaylı

SPORCULARDA TEMASSIZ ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: RİSK FAKTÖRLERİ ve ÖNLEME STRATEJİLERİ

SPORCULARDA TEMASSIZ ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: RİSK FAKTÖRLERİ ve ÖNLEME STRATEJİLERİ SPORCULARDA TEMASSIZ ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: RİSK FAKTÖRLERİ ve ÖNLEME STRATEJİLERİ Dr. Tahsin Beyzadeoğlu Yeditepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Ön Çapraz Bağ

Detaylı

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri DONUK OMUZ Omzunuzda geçmeyen bir ağrı ve sertlik hissediyormusunuz? Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa, donuk omuz sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz

Detaylı

FUTBOLDA KOORDİNASYON- ESNEKLİK ATİLLA YÜCE

FUTBOLDA KOORDİNASYON- ESNEKLİK ATİLLA YÜCE FUTBOLDA KOORDİNASYON- ESNEKLİK ATİLLA YÜCE KOORDİNASYON Genel anlamda koordinasyon(eşgüdüm) bir hareketin oluşumu boyunca merkezi sinir sistemi ile iskelet kasları arasındaki işbirliği olarak tanımlanabilir.

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS NEDİR? Omurga, omur adı

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ 1 TEMEL FONKSIYONLAR Vücut içi koşulların kontrol edilmesi İstemli hareketlerin kontrolü Omurilik reflekslerinin programlanması Hafıza ve öğrenme için gerekli olan deneyimlerin

Detaylı

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ İnsan iskeleti ;Baş-Gövde-Üyeler olmak üzere 3 bölümde incelenir. Baş: kafatası ve yüz iskeleti Gövde: Omurga, göğüs kemiği, kaburgalar, omuz ve kalça kemeri Üyeler: Kollar, bacaklar

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU selda.yucel@marmara.edu.tr Mümkün olan en kısa zamanda maksimal kuvvete ulaşmak için

Detaylı

Antagonistik Kas Aktivitesi ve Çeviklik Performansının Farklı Çeviklik Testleri için İncelenmesi

Antagonistik Kas Aktivitesi ve Çeviklik Performansının Farklı Çeviklik Testleri için İncelenmesi Antagonistik Kas Aktivitesi ve Çeviklik Performansının Farklı Çeviklik Testleri için İncelenmesi Bedrettin BULGURU, Pınar ARPINAR AVŞAR Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Ankara Çeviklik;

Detaylı

SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ

SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ Uzm. Dr. Lütfi AKGÜN Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü İnsanlara; mevcut sağlık durumları başta olmak üzere sosyoekonomik durumları ve istekleri göz önünde

Detaylı

Visuo-Motor Egzersiz ve Rehabilitasyon Cihazı

Visuo-Motor Egzersiz ve Rehabilitasyon Cihazı Visuo-Motor Egzersiz ve Rehabilitasyon Cihazı (Visuo-Motor Training Device) 2014 Proje Yarışması 2. lik Ödülü www.cogniboard.net CogniBoard Nedir? CogniBoard, görsel, gross motor ve nörokognitif görevlere

Detaylı

!10 saniye ile 2 dakika arasında süren şiddetli eforlarda enerjinin büyük bölümü bu sistemden karşılanır.

!10 saniye ile 2 dakika arasında süren şiddetli eforlarda enerjinin büyük bölümü bu sistemden karşılanır. EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. Dr. Rüştü Güner Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı AKTARILACAK KONULAR Egzersizde Enerji Metabolizması Egzersizde Kassal Uyumlar Egzersiz Sonrası

Detaylı

AAM de ikinci düzey tedavi

AAM de ikinci düzey tedavi Hasta Bilgilendirme Formu Türkçe 35 AAM de ikinci düzey tedavi Altı çizili terimler sözlükte listelenmiştir. Bazen reçete edilen ilaçlar semptomlarınızı gidermez. Bu vakalarda diğer tedavi opsiyonları

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

207 Kinezyoloji I. Kinezyolojide Temel Kavramlar - 2. yrd.doç.dr.emin ulaş erdem

207 Kinezyoloji I. Kinezyolojide Temel Kavramlar - 2. yrd.doç.dr.emin ulaş erdem 207 Kinezyoloji I Kinezyolojide Temel Kavramlar - 2 yrd.doç.dr.emin ulaş erdem İNTERNAL VE EKSTERNAL KUVVETLER Musküloskeletal sistemde hareket ve stabilizasyona etki eden kuvvet prensipleri ikiye ayrılır

Detaylı

SİNİR R S İSTEMİ EGZE Z RS R İZ

SİNİR R S İSTEMİ EGZE Z RS R İZ SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ Sinir sistemi; hareket etme, konuşma ve vücudumuzdaki milyonlarca hücrenin koordineli bir şekilde çalışmasını sağlayan iç haberleşme yoludur. Bu nedenle, sinir sistemi hemostasizin

Detaylı

Aynı zamanda «güç bölgesi» ya da «güç evi» (powerhouse) olarak da tanımlanmaktadır.

Aynı zamanda «güç bölgesi» ya da «güç evi» (powerhouse) olarak da tanımlanmaktadır. 1 Core nedir? Aynı zamanda «güç bölgesi» ya da «güç evi» (powerhouse) olarak da tanımlanmaktadır. Vücudun ağırlık merkezinin olduğu ve en önemlisi de tüm hareketlerin başladığı bölge olarak bilinmektedir.

Detaylı

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Hastalığın en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir. HİPOKRAT Bu sunumun amacı; bel ağrısından korunmak için doğru oturuş, doğru çalışma ve

Detaylı

2- Bütün Kasın Kasılması

2- Bütün Kasın Kasılması 2- Bütün Kasın Kasılması Madde 1. Giriş Bir kas içinde gelişebilen kas gerilme düzeyinde geniş bir değişme vardır. Madde 2. Amaçlar Tek bir kas kasılmasının bileşen parçalarını incelemek. Kas gerilmesi

Detaylı

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması :

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması : KAS SİSTEMİ İskelet sistemindeki kemiklerin üzerini örten, iç organların yapısına katılarak vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan kasların oluşturduğu sisteme kas sistemi denir. a) Kasların

Detaylı

KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kasların regenerasyon yeteneği yok denecek kadar azdır. Hasar gören kas dokusunun yerini bağ dokusu doldurur.

KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kasların regenerasyon yeteneği yok denecek kadar azdır. Hasar gören kas dokusunun yerini bağ dokusu doldurur. KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER Canlılığın belirtisi olarak kabul edilen hareket canlıların sabit yer veya cisimlere göre yer ve durumunu değiştirmesidir. İnsanlarda hareket bir sistemin işlevidir. Bu işlevi

Detaylı

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları:

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Çocukta tüm yaşam için fiziksel aktivite alışkanlığını kazandırmak Temel hareketleri geliştirmek Küçük ve büyük kasların motor

Detaylı

lamlığı, rler; ligamentler(bağlar lar) ve kaslar

lamlığı, rler; ligamentler(bağlar lar) ve kaslar Eklemin Stabilitesi, Sağlaml lamlığı, Eklem Hareketlerini Kısıtlayan Faktörler rler; Bir eklemin stabilitesi 3 önemli faktöre bağlıdır; Eklem Yüzeyi, ligamentler(bağlar lar) ve kaslar Eklem Yüzeyi: Eklem

Detaylı

ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki, özel uğraşı ve eğitsel

ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki, özel uğraşı ve eğitsel REHABİLİTASYONA GİRİŞ Prof.Dr.Sibel Çubukçu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

Refleks, organizmanın ani bir uyarana karşı oluşturduğu istemsiz, bilinç dışı en hızlı otomatik yanıtlardır. Spinal refleksler; beyinin işe

Refleks, organizmanın ani bir uyarana karşı oluşturduğu istemsiz, bilinç dışı en hızlı otomatik yanıtlardır. Spinal refleksler; beyinin işe Refleks, organizmanın ani bir uyarana karşı oluşturduğu istemsiz, bilinç dışı en hızlı otomatik yanıtlardır. Spinal refleksler; beyinin işe karışmadığı omuriliğin doğrudan kendisinin cevap oluşturduğu

Detaylı

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER MOTOR BECERĐLER HALTER TAKIM SPORLARI SPRİNT MARATON YRD DOÇ DR MURAT BİLGE KÜ BESYO Beceri kısa süre içerisinde zor hareketleri öğrenebilme ve değişik durumlarda amaca uygun çabuk bir şekilde tepki gösterebilme,

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 Vertebral Kolon 33 omur 23 intervertebral disk 31 çift periferik sinir VERTEBRA KIRIKLARI 3 OMURGANIN EĞRİLİKLERİ Servikal bölgede

Detaylı

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Aktivite Gebelikte oluşan değişiklikler ile başetmenin en kolay

Detaylı

16.10.2015. Outline (İzlence) Fitness. Vücut geliştirme (Body Building)

16.10.2015. Outline (İzlence) Fitness. Vücut geliştirme (Body Building) Doç.Dr. M.Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi Malatya/2015 Fitness Fit -ness Vücut geliştirme (Body Building) 1. Hafta Kas, Kas Çeşitleri, Kasların Yapısı 8. Hafta Orta Düzey İçin Fitness ve Beslenme 9. Hafta

Detaylı

Multipl Skleroz da semptomatik tedavi

Multipl Skleroz da semptomatik tedavi Multipl Skleroz da semptomatik tedavi Spastisite ve tremorun tedavisi Dr. Muammer KORKMAZ Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği 1 Multipl skleroz (MS) santral sinir

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

Propriyosepsiyon ve Reflekslere giriş

Propriyosepsiyon ve Reflekslere giriş Propriyosepsiyon ve Reflekslere giriş Propriyosepsiyon Görsel bilgi olmaksızın gövde ve ekstremitelerin durumu ve hareketleri hakkında bilgi sahibi olma Ekstremitelerin durumsal (statik) pozisyon duyusu

Detaylı

Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar

Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar Doç. Dr. Bülent ELBASAN Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Rehabilitasyon Bölümü FİZYOTERAPİ REHABİLİTASYON Amaç: Duruş, hareket

Detaylı

FUTBOL ve KONDİSYON Entegre Edilmiş Antrenman Modelleri. Salih PINAR

FUTBOL ve KONDİSYON Entegre Edilmiş Antrenman Modelleri. Salih PINAR FUTBOL ve KONDİSYON Entegre Edilmiş Antrenman Modelleri Salih PINAR TANIM Futbol, toplu veya topsuz alanda çeşitli yoğunluklarda çoklu anatomik planlarda yapılan süratli hareketlerden oluşur ve yüksek

Detaylı

İÇERİK Hareket Eğitimi Nedir? Niçin Hareket Eğitimi? Hareket Eğitiminin Faydaları Hareket Eğitiminin Amacı Temel Hareketler -Lokomotor Hareketler

İÇERİK Hareket Eğitimi Nedir? Niçin Hareket Eğitimi? Hareket Eğitiminin Faydaları Hareket Eğitiminin Amacı Temel Hareketler -Lokomotor Hareketler 2013 İÇERİK Hareket Eğitimi Nedir? Niçin Hareket Eğitimi? Hareket Eğitiminin Faydaları Hareket Eğitiminin Amacı Temel Hareketler -Lokomotor Hareketler -Lokomotor Olmayan Hareketler -Manipulatif Hareketler

Detaylı

Kassal kuvvet, kassal dayanıklılık ve esneklik bileşenlerinden oluşur Kassal kuvvet ve esneklik artan yaşla birlikte ve hareketsizlikle düşüş

Kassal kuvvet, kassal dayanıklılık ve esneklik bileşenlerinden oluşur Kassal kuvvet ve esneklik artan yaşla birlikte ve hareketsizlikle düşüş Kassal kuvvet, kassal dayanıklılık ve esneklik bileşenlerinden oluşur Kassal kuvvet ve esneklik artan yaşla birlikte ve hareketsizlikle düşüş göstermektedir Postürü geliştirir Bel problemlerini engeller

Detaylı

Sürat ve Antrenman Yöntemleri

Sürat ve Antrenman Yöntemleri Sürat ve Antrenman Yöntemleri SBA302 ANTRENMAN BİLİMİ II Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı