GELECE N GLOBAL MUHASEBEC LER PROJES N BAfiARIYLA TAMAMLADIK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GELECE N GLOBAL MUHASEBEC LER PROJES N BAfiARIYLA TAMAMLADIK"

Transkript

1 mali ÇÖZÜM 19 GELECE N GLOBAL MUHASEBEC LER PROJES N BAfiARIYLA TAMAMLADIK Yahya ARIKAN* Muhasebe mesle inde araflt ran, bilgi üreten, de iflimi yöneten ve öncü kurum olmay kendine hedef edinen SMMMO olarak üyelerimizi, ülkemizde ve uluslararas düzeyde sayg n bir konuma getirmek amac yla Sürekli Profesyonel Geliflim Projeleri yürütmekteyiz. Bu projeler, SMMMO bünyesindeki Kurullar m z n ve Komitelerimizin gönüllülük esas na dayanan çok de erli katk lar yla gerçeklefltirilmektedir. SMMMO Avrupa Birli i Fonlar Komitesi taraf ndan Türkiye deki muhasebe mesle inin global muhasebe mesle i standartlar na ulaflmas ve meslek mensuplar m za sürekli profesyonel geliflim sa lanmas amac yla Gelece in Global Muhasebecileri Projesi haz rlanm flt r. Bu projemiz Avrupa Birli i (AB) Hayat Boyu Ö renme Program çerçevesinde kabul edilmifl ve Leonardo Da Vinci Mesleki E itim Program ndan hibe fon almaya hak kazanm flt r. SMMMO Gelece in Global Muhasebecileri Projesi nin hedefleri flunlard r; a- SMMMO üyesi stajyer veya meslek mensuplar n n uluslararas standartlarda hizmet verebilmeleri için mesleki bilgilerini gelifltirmek. b- AB'ndeki meslektafllar ile aralar ndaki iletiflimin ve uyumun art r lmas için mesleki e itim almalar n sa lamak. c- Proje kapsam ndaki mesleki e itimlerini Avrupa içindeki baflka bir ülkede tamamlamak. Söz konusu proje baflvuru duyurusu, ilk kez 2007 y l Eylül ay nda SMMMO web sitemizde yay mlanm flt r. Projeye kat lmak için baflvuran meslek men- * TÜRMOB Genel Baflkan Yard mc s - SMMMO Baflkan

2 20 mali ÇÖZÜM suplar m z 2007 y l Ekim ay nda ngilizce dil yeterlilik s nav na tabi tutulmufltur. ngilizce dil yeterlilik s nav ndan en az 60 ve üzerinde puan alan 53 baflar l meslek mensubumuzla toplant yap larak proje ile ilgili bilgilendirme yap lm fl ve beklentiler paylafl lm flt r. Bu toplant lar sonucunda, Gelece in Global Muhasebecileri Projesi kat l mc - lar n n edinecekleri yurtd fl deneyimlerini ve bilgilerini, di er meslek mensuplar ile SMMMO web sitesinde, Mali Çözüm Dergisi nde, SMMMO E itmenlerle E itim Modeli esas al narak çeflitli seminerler ve e itimler ile paylaflmalar kararlaflt r lm flt r. Proje koflullar n kabul etti ini taahhüt eden kat l mc lara Nisan 2008 tarihleri aras nda SMMMO da, TESMER stanbul fiubesi e itmenleri taraf ndan Seçilmifl Türkiye Finansal Raporlama Standartlar (TFRS) e itimi verilmifltir. Türkiye deki bu e itimin devam olarak, proje kriterlerine göre seçilen ve afla- da isimleri verilen 15 meslek mensubumuz 25 May s Haziran 2008 tarihleri aras nda AB'deki uygulamalar gözlemlemeleri ve ilgili konularda mesleki bilgilerinin geliflmesi amac yla talya ya gönderilmifltir. SIRA NO SOYADI ADI* MESLEK ÜNVANI ÜN VERS TES AKADEM K DURUMU 1 ARSLAN, Fatih SMMM Y ld z Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans 2 BALABAN, Hasan SMMM Marmara Üniversitesi Doktora Program na 3 BAfiARAN, Zeynep Deniz Stajyer stanbul Ticaret Üniversitesi Yüksek Lisans Prog. 4 CEYHAN, Murat SMMM Marmara Üniversitesi Doktora 5 EfiMEKAYA, Nuray Stajyer Marmara Üniversitesi Lisans 6 EV N, Edip Mert SMMM Yeditepe Üniversitesi Yüksek Lisans 7 KENAR, Turgut SMMM stanbul Ticaret Üniversitesi Yüksek Lisans 8 KÖKSAL, Ümit Stajyer Marmara Üniversitesi Yüksek Lisans 9 ÖNER, Hasan SMMM Y ld z Teknik Üniversitesi Lisans 10 ÖZTÜRK, Gökhan SMMM stanbul Ticaret Üniversitesi Yüksek Lisans 11 SÖNMEZ, H. Bahad r Stajyer Ortado u Teknik Üniversitesi Lisans 12 TAPKAN, Fatih SMMM Marmara Üniversitesi Doktora Program na 13 TERZ, Serkan SMMM Marmara Üniversitesi Doktora Program na 14 VARAN KORKUT, SMMM Desales University Yüksek Lisans Rasime 15 YÜCEL, Ayça SMMM Yeditepe Üniversitesi Yüksek Lisans *Soyad s ras yla listelenmifltir.

3 mali ÇÖZÜM 21 Proje, merkezi talya n n baflkenti Roma da bulunan ve ülkemizin de üyesi oldu u Akdeniz Ülkeleri Muhasebeciler Federasyonu (FCM-Fédération des Experts Comptables Méditerranéens) ve talya Mali Müflavirler Birli i (CNDCEC- Consiglio Nazionale Dei Dottori Commercialisti E Degli Esperti Contabili), ile iflbirli i yap larak gerçeklefltirilmifltir. Roma da organize edilen e itimlerde kat l mc lara afla daki konularda e itimler verilmifltir: talya daki Muhasebe Sistemi Uygulamalar, talya Ticaret Kanunu ve Finansal Raporlama Sistemi, Uluslar aras Finansal Raporlama Standartlar n n talya ve AB Uygulamalar, Uluslar aras Denetim Standartlar, talya da Muhasebe Denetimi ve Denetimci Olma Koflullar, Elektronik mza, Marka ve Patent Uygulamalar, talya Vergi Sistemi Uygulamalar. Roma daki e itimler afla da isimleri yer alan konular nda uzman kifliler taraf ndan ngilizce olarak verilmifltir: ADI SOYADI Noemi DI SEGNI Franco FRANCHI Paola FUMIANI Ernesto GATTO Giuseppe IZZI Matteo POZZOLI Masum TURKER Maria Teresa VENUTA UNVANI CNDCEC Uluslar aras liflkiler Bölümü Baflkan CNDCEC Denetim ve Standartlar Komitesi Dan flman Roma Ticaret Odas Dan flman CNDCEC'nin FEE Üyesi (Dolayl Vergiler) Ernst & Young talya Orta CNDCEC Araflt rma Enstitüsü Ö retim Görevlisi FCM Yönetim Kurulu Üyesi FCM Genel Sekreteri Proje kapsam nda, Roma daki e itimlere kat lan 15 meslek mensubumuz edindikleri yurtd fl deneyimlerini ve bilgilerini, di er meslek mensuplar m z ile çeflitli seminerler ve e itimlerle paylaflacaklard r. Ayr ca, bu meslek mensuplar - m z n projenin kapsad e itim faaliyetlerinden edinmifl olduklar bilgi ve kazan mlar aktarmak üzere haz rlayacaklar ngilizce ve Türkçe raporlar bir kitap haline getirilerek di er meslek mensuplar m z n bilgilerine sunulacakt r.

4 22 mali ÇÖZÜM SMMMO Gelece in Global Muhasebecileri Projesi kapan fl toplant - s nda, talya Mali Müflavirler Birli i (CNDCEC), kat l mc lar taraf ndan haz rlanacak olan kitab n talyanca çevirisini de yaparak kendi web sitelerinde yay mlayarak talyan Mali Müflavirler ile paylaflacaklar n bildirmifltir. Bu flekilde proje sonuçlar n n uluslar aras düzeyde daha genifl kitlelerle paylafl lmas sa lanacakt r. Projenin haz rlanmas nda ve yürütülmesinde eme i geçen öncelikle Proje Koordinatörü Filiz BÜLBÜL olmak üzere SMMMO Avrupa Birli i Fonlar Komitesi üyeleri; H d r ÖZDEN, Filiz KUMAN, Fethiye DEM RSÖZ, H. Berna POYRAZ, Sevil ÜSTÜN- DA, Nuray ÖZEV, Gözde ERTAfi, Mustafa ERTAfi, Hülya ÇEV K, hsan ÇELEB, Kemal GÜL, Ayfer fieko ve R fat KUTLU ya projenin yürütülmesinde ve e itimlerin organize edilmesinde görüflleri ve de erli katk lar ndan dolay TÜRMOB Eski Baflkan Yard mc s Masum TÜRKER e, Prof. Dr. Cemal B fi e, Y. Doç. Dr. Volkan DEM R e, SMMMO Baflkan Yard mc s Turgay KANARYA ya SMMMO Oda Sekreteri M. hsan YALÇIN a, SMMMO Oda Sayman Kaz m MERMER e SMMMO Yönetim Kurulu Üyesi Tayyar GÜLER e, SMMMO Eski Baflkan Yard mc s Hüseyin FIRAT a, TESMER Baflkan Yard mc s Erol DEM REL e de erli katk lar ndan dolay çok teflekkür ederiz. SMMMO olarak, dünyadaki di er meslek kurulufllar ndan, Akdeniz Ülkeleri Muhasebeciler Federasyonu (FCM) ve talya Mali Müflavirler Birli i (CNDCEC) ile Gelece in Global Muhasebecileri Projesi ni bir iflbirli- i çerçevesinde baflarm fl oldu umuzu sizlerle paylaflmaktan onur duymaktay z. Bu projeyle bafllam fl oldu umuz iflbirliklerimiz sayesinde, üyelerimizi ülkemizde oldu u gibi uluslararas düzeyde de sayg n bir konuma getirmek amac yla yeni uluslar aras projeler ve iflbirlikleri üretmeye devam edece iz.

5 HAKEML YAZILAR HAKEML YAZILAR REFEREED PAPERS REFEREED PAPERS

6 24