Cam Fiber... 85% Epoksi Resin... 15% Frezler... Karbon-Çelik Silikon Stoper... Silikon Paslanmaz Çelik Tel... 0,2mm Radyografi kılavuzu...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Cam Fiber... 85% Epoksi Resin... 15% Frezler... Karbon-Çelik Silikon Stoper... Silikon Paslanmaz Çelik Tel... 0,2mm Radyografi kılavuzu..."

Transkript

1 Angelus Reforpost için Kullanım Talimatları REFORPOST CAM FİBER X-Ray Giriş Diş hekimliğinde endodontik tedavisi yapılmış dişlerde postlar kullanılmaktadır. Gelecekte oluşturulan restorasyonun desteklenmesi sağlanabilir, bir post kalan dental yapının kırılmasının önlenmesi ve sıkıştırma basıncının en aza indirilmesi, kırığın dağılmasının engellenmesini destekler. Bunun yanı sıra temel olarak postlar sert dental dokularla karşılaştırıldığında mekanik bir davranış sağlar. Bu özellik üzerinde çalışılarak Reforpost Cam Fiber X-Ray gibi metal içermeyen postlar yapılmıştır. Mekanik özellikleri, özellikle elastisite modülü dentin özelliklerine çok yakındır. Öngörülen teknik talimatlara uygun kullanıldığında Reforpost Fiber Glass X-Ray dişin yapısının tamamlanması için rasyonel ve güvenlidir. Tanım Reforpost Cam Fiber X-Ray epoksi resin içerisine gömülmüş cam fiber postlardan oluşmuş bir sistemdir ve kronların desteklenmesi ve sağlamlaştırılmasında ara-yapıdır. Composition Cam Fiber % Epoksi Resin % Frezler Karbon-Çelik Silikon Stoper Silikon Paslanmaz Çelik Tel ,2mm Radyografi kılavuzu plastik Güvenlik Önlemleri 1. Doğru kullanım için sağlam kalan koronal dentinin en az 2mm yüksekliği olmalıdır. 2. Reforpost Cam Fiber X-Ray Geniş kapsamlı rehabilitasyon vakaları için ve kronik diş gıcırdatma veya sıkma gibi para fonksiyonel alışkanlıkları olduğu teşhis edilen vakalar için kullanılmaz. 3. Reforpost Cam Fiber X-Ray yalnızca yüksek devirde frez veya disk (elmas veya karbon) ile kesilir. Kesme işlemi sırasında Reforpost nemli tutulmalı ve döndürülmelidir. Makasla veya pense ile kesilmez. İçerik Tam Kit: 30 adet post içerir. - Ref adet post 01 ölçüsünde (1,1mm), 10 adet post 0.2ölçüsünde (1,3mm), 10 adet post 03 ölçüsünde (1,5mm) 03 Largo drill: ölçüsü 03 (1,1mm), ölçüsü 04 (1,3mm), ölçüsü 05 (1,5mm) 15 silikon stoper 01 radyografik ölçüm için cetvel Mini-kit - 15 posts - Ref post ölçüsü 01 (1,1mm) 05 post ölçüsü 02 (1,3mm) 05 post ölçüsü 03 (1,5mm)

2 Refill: Ref. 7212: 05 posts size 01 (1,1mm) Ref. 7222: 05 posts size 02 (1,3mm) Ref. 7232: 05 posts size 03 (1,5mm) Technik data: ISO Standardı Sıkıştırma Direnci 856,9 MPa Avantajları 1. Estetik: Işık geçişine izin verir, tüm porselen restorasyonlar (kron, laminate veneer, onlay) ile birleştiğinde süper estetik sonuçlar sağlanır. 2. Uygulanabilirlik: 3 farklı ölçüde kullanılır, dar, orta ve geniş kanallarda kullanılabilir. 3. Yüksek tutuculuk: a. Mekanik tutuculuk: Reforpost Cam Fiber X-Ray in konik ve silindirik uç ile anatomik yapısı ile tutuculuk özelliği yüksektir. b. Kimyasal Tutuculuk: Reforpost Cam Fiber X-Ray epoksi resinden yapılmıştır ki buda resin simanların bağlanmasını sağlar. 4. Diş yapısı korunur: Reforpost Cam Fiber X-Ray ile adheziv simantasyon tekniği arasındaki ilişki en az şekilde dental yapın kaybının olmasını sağlar. Konik uç da apikal bölge için daha iyi adaptasyon sağlar. 5. Daha az kanal delinme riski: Reforpost Cam Fiber X-Ray in silindirik yapısı ve konik uç özelliği kök boyunca çiğneme baskısını eşit olarak dağıtır. 6. Elastisite modülü ile beraber dentine yakın-, düşük kanal kırılma olasılığı garantilenmektedir. 7. Satandardize edilmiş teknik: Kit içerisinde bir adet cetvel, silikon stoperler ve post ölçülerine karşılık gelen driller bulunur. Bunlar kanal preparasyonunu yapar ve Reforpost Cam Fiber X- Ray in basit, kolay ve hızlı bir prosedürle simantasyonunu sağlar. 8. Çıkarılması Kolay: eğer kanala yeniden girilmesi gerekirse, Reforpost Cam Fiber X-Ray kalay çıkarılmaya uygun yapıdadır elmas frez ile kesilebilir ve uzunlamasına fiberlerdir ki tümü doğru şekilde frezlenir. Dikkat: Herhangi bir postu yerleştirmeden önce endodontik tedavinin dikkatli değerlendirilmesi önerilir. 9. Korozyon oluşmaz: Reforpost Cam Fiber X-Ray zamanla paslanmaz; hasta ağzında metal tadı oluşturmaz. 10. Zaman tasarrufu ve düşük maliyet: Reforpost Cam Fiber X-Ray ile bir post tek bir adımda yerleştirilir, laboratuar masrafı elenir ve zaman kazanılır. 11. Radyoopasite: Reforpost Cam Fiber X-Ray yapısında özel radyoopak bileşenler içerir, gerçekten iyi bir radyopak özelliktedir.

3 Kullanım Tekniği A. Postun yerleştirilmesi için Kök Kanal Preparasyonu 1. Dişten alınan radyografik görüntü ve cetvel kullanılarak önerilen post ölçüsü seçilir. 2. Kanal dolgusu ısıtılmış bir el aleti ile belirlenen derinliğe uygun olarak çıkarılıp temizlenir. 3. Kullanılacak post ölçüsüne uygun Largo drill ile kanala girilir. 4. Her bir post için bir lorgo drill bulunur; a. Post ölçüsü 01 - Largo drill 3 b. Post ölçüsü 02 - Largo drill 4 c. Post ölçüsü 03 - Largo drill 5 5. Kanal apeksinden yardımcı kanallar çıkabilir, bakteriyel kontaminasyonu önlemek için 3-5mm tamamen çıkarılmış olmalıdır. 6. Isıtılmış bir el aleti ile gutta- percha nın çıkarılması gerekir; kanal aletleri gutta-percha nın çıkarılması için uygun olabilir. 7. Preparasyon kontrolü için radyografik görüntü: endodontik hatalar için gutta-percha nın fazla çıkarılması yol gösterici olabilir. B. Simantasyon için Reforpost Cam Fiber Hazırlığı 1. Reforpost Cam Fiber X-Ray kanal içerisinde kontrol edilir ve kesilecek yeri kurşun kalem veya tükenmez kalem ile işaretlenir; oklüsyon çizginden en az 2mm aşağıda olmalıdır. 2. Reforpost Cam Fiber X-Ray ağız dışında yüksek devirde elmas frez veya disk ile (elmaskarbon) kesilmelidir. Kesme sırasında post nemli ve rotasyon halinde olmalıdır. 3. *Makas veya pens ile kesilmez çünkü post mekanik özelliklerini kaybeder. 4. Reforpost Cam Fiber X-Ray alkol ile temizlenir ve Angelus silan uygulanır dakika kava ile kurutulur ve hafif hava uygulanır. 6. Adeziv uygulanır. C. Simantasyon Tekniği 1. Çalışılan bölge izole edilir ve dentin kalıntıları kök kanalından 17% EDTA ile çıkarılır. 2. Su ile yıkanır. 3. Hava ve paper pointler ile kurutulur % fosforik asit ile 15 saniye asitleme işlemi yapılır. 5. Su ile yıkanır ve hava ve paper pointler ile kurutulur. (dentin tamamen kurutulmaz) 6. Primer ve adeziv uygulanır. Önemli: Tek adımlı adeziv tekniği kullanılmaz.

4 7. Hava ve paper pointler ile kurutulur. 8. Angelus Cement Post karıştırılır ( kimyasal yolla sertleşen resin siman) ve lentilo ile kanala gönderilir. 9. Reforpost Cam fiber kanala yerleştirilir, eğer dual-cure siman kullanıldı ise ışıkla sertleştirme prosedürü uygulanır ve 10 dakika beklenir. ÖNEMLİ 6, 7, 8 ve 9. basamaklarda siman uygulamasında üretici firmanın önerdiği kullanım talimatlarına uyulması tavsiye edilir. Cam iyonemer siman da kullanılabilir. Aynı şekilde üreticinin kullanım talimatları takip edilir. D. Alt yapının oluşturulması 1. Hibrid komposit resin veya özel kompozit resin alt yapı için uygulanır. 2. Kor prepasyonu yapılır. Angelus Reforcore ( kron yapımı için cam fiber kor) da kullanılabilir. REFERANSLAR 1) CONCEIÇÃO, E. N.; CONCEIÇÃO, A.A.B. Pinos intra-radiculares de fibra de vidro, carbono e cerâmicos. In ESTÉTICA. 20º Congresso Internacional de Odontologia de São Paulo. São Paulo: Artes médicas, p ) DURET, P.B.; REYNAUD, M.; DURET F.; Un nouveau concept de reconstitution corono-radiculaire: Le Composipost (1). Le Chirugien Dentiste de France n.540, p nov ) DURET, P.B.; REYNAUD, M.; DURET F.; Un nouveau concept de reconstitution corono-radiculaire: Le Composipost (2). Le Chirugien Dentiste de France n.542, p dez ) FREILICH M.A.; MEIERS J.C.; DUNCAN J.P.; GOUDERG A.J. Fiber reinforced composite in clinical dentistry. Chicago: Quintessence; p. 5) GOMES J.C.; CAVINA A.D.; GOMES, O.M.M.; PERETI NETO, J.; ROMANINI, J.C. Uso dos pinos intraradiculares adesivos não metálicos Revista ACBO Academia Brasileira de Odontologia. 6) PHILLIPS, R.W. Materiais Dentários de Skinner 7 ed. Rio de Janeiro: Editora Interamericana, p.

5 Indústria de Produtos Odontológicos Ltda Rua Goiás, CEP: Londrina - PR - Brazil Customer Service: Phone/Fax: csd@angelus.ind.br REFORPOST CAM FİBER X-Ray Cam fiber post sistem EU Representative: Marco A. Canonico e Silva eurepresentative@angelus.ind.br Freguesia Figueira - Lugar do Souto, Entre Rios Portugal Uyarı: Bu ürü yalnızca kullanım talimatları doğrultusunda kullanılmalıdır. Firma kullanım talimatları dışında hatalı kullanımdan kaynaklı başarısız çalışmalarda hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir. TEK KULLANIMLIK ÜRÜN Kuru ve iyi havalandırılmış ortamda saklanır. Işıktan korunur. ANVISA: Teknik sorunlar için: Dra. Sônia M. Alcântara, DDS