GETINGE HS66 LTSF STERİLİZATÖR SERİSİ DÜŞÜK SICAKLIKTA BUHAR VE FORMALDEHİD KULLANILARAK DÜŞÜK SICAKLIKTA STERİLİZASYON

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GETINGE HS66 LTSF STERİLİZATÖR SERİSİ DÜŞÜK SICAKLIKTA BUHAR VE FORMALDEHİD KULLANILARAK DÜŞÜK SICAKLIKTA STERİLİZASYON"

Transkript

1 GETINGE HS66 LTSF STERİLİZATÖR SERİSİ DÜŞÜK SICAKLIKTA BUHAR VE FORMALDEHİD KULLANILARAK DÜŞÜK SICAKLIKTA STERİLİZASYON

2 STERİLİZE AJANI OLARAK FORMALDEHİD Tüm sterilizasyon prosesleri tehlikeli seviyede kalıntıların bulunmadığı onaylı steril ürün ile sonuçlanmalıdır. Prosesin kullanımının kolay olması ve fiziksel olarak incelemesinin yapılabilmesi, proses süresinin kısa olması, normal paketleme elemanlarının çalışmasının ve kontrol etmesinin mümkün olması ve yine önemli olarak pahalı olmaması gereklidir. Buna ek olarak, prosesin normal paketleme materyali ile paketlemeye olanak vermesi ve ek yüksek maliyetlere yol açacak özel paketleme materyali gerektirmemesi gereklidir. Düşük sıcaklık buhar formaldehid sterilizasyonu bu gereklilikleri karşılamaktadır. Formaldehid kelimesi Latin formikası, ant den gelmektedir. Formaldehid (moleküler formül HCHO) 1859 da keşfedilmiştir ve aldehid grubuna dahil olan doğal, organik bir bileşimdir. Aldehidlerin en basiti olarak, germisid etkisi sayesinde iyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan dezenfektandır. Formaldehid mikroorganizmalar üzerinde geniş spektrumlu etkisi bulunduğundan, Getinge LTSF sterilizasyon prosesinde 30 yıldan fazla süredir kullanılmaktadır. Bu proses, geleneksel buhar sterilizatörlerindeki yüksek sıcaklıklar ile (normalde 121 veya 134 C) hasar görebilecek, özellikle de plastik ve içi boş aletler (örneğin katı ve esnek endoskoplar vb.) ısıya duyarlı malzemeler için yapılmıştır. Getinge LTSF sterilizatörlerle proses için uygun olan tipik ekipmanlar şunları içerir: Pek çok türde endoskop (hem sert hem de esnek) Artroskoplar, sitoskoplar, laparoskoplar, bronkoskoplar, koloskoplar, gastroskoplar,duodenoskoplar, koledoskoplar, laringoskoplar, nefroskoplar, vb. İleri göz ameliyatlarında tüm ısıya duyarlı aletler (ör. kryo-aletler) Plastik materyallerin çoğu (şırıngalar, rulolar, boru sistemi, diatermi kablolar vb. )

3 LTSF Prosesi - kullanımı kolay, güvenilir ve kontrol edilebilir sterilizasyon prosesi Getinge Düşük Sıcaklık Buhar Formaldehid prosesi, sterilan yaratmak için düşük sıcaklıkta doymuş buhar ve formaldehid karışımı kullanarak, alt atmosferik basınçta çalışan sinerjetik bir sterilizasyon prosesidir. Yaklaşık olarak %100 bağıl nemdeki buhar, havanın yokluğunda reaktif formaldehid ile birlikte hareket eder. Fizik kuralları sterilanın hem gaz hem de sıvı hallerde dağılımını güvence altına almaktadır. Getinge LTSF sterilizasyon prosesi, tüm maddelerin yüzeylerinin çukurlarda bile formaldehid ile temas halinde olmasını sağlar ve böylelikle istenen biosidal ve sporisidal koşullara tabi tutulur. LTSF prosesi ayrıca, mikrobik inaktivasyona dahil olan proses koşullarının tekrarlanabilirliğini güvence altına alır. Son olarak, formaldehid kalıntılarının ve emisyonlarının tehlikeli sınırlardan uzak olduğunu garantiler. Anında kullanım Formaldehidi, örneğin etilen okside kıyasla sterilan olarak kullanmanın genel avantajı sterilize edilen maddelerdeki emilen kalıntıların hızla ortadan kaybolmasıdır. Bunun sonucu olarak, modern LTSF sterilizasyona tabi tutulan maddeler saklanmadan ve havalandırılmadan doğrudan kullanılabilir. EN düşük sıcaklıkta sterilizasyon formaldehid standardı ve EN doğrulama standardı. Doğrulanmış ve onaylanmış sterilizasyon prosesi Avrupada, biyolojik test ve belirli ölçüde fiziksel test şu anda LTSF proses etkinliğini doğrulamak için kullanılmaktadır. Formaldehid gibi kimyasal inaktivasyona en fazla dirençli olan biyolojik indikatörler ve sonuç olarak LTSF sterilizasyonuna en büyük zorluğu yaratan, Bacillus Stearo-thermophilus sporları. Ek olarak, nem miktarı yeterli olmayınca inaktive edilmesi zor olan Bacillus Subtilis in sporları ilave test için kullanılabilir. İndikatör sistemlerine ve doğrulamada kullanılmalarına ilişkin tavsiyeler, Dünya Standardı EN ISO te verilmiştir. GETINGE LTSF prosesi EN e göre geliştirilmiş ve test edilmiştir ve ürün ve prosesin yeterliliğini niteleyen teknik dosyanın bir parçası olarak belgelenmiştir. Standart paketleme materyali = pahalı olmayan proses LTSF sterilizasyonuna tabi tutulan medikal aletlerin torba veya plastik/kağıt kompozit torbalarla paketlenmesi tercih edilmelidir. Avrupa standardı EN te anlatıldığı üzere normal buhar sterilizasyonunda kullanılan standart paketleme malzemelerinin aynısı LTSF prosesinde de kullanılabilir. Bunun anlamı paketleme için ilave maliyet bulunmadığıdır.

4 GETINGE HS66 LTSF STERİLİZATÖR Getinge HS66 LTSF serisi (6610 ve 6613 modelleri), düşük sıcaklıkta buhar ve formaldehidden oluşan benzersiz proses kombinasyonunu (LTSF), bunun yanı sıra esneklik, kurulumda daha az yer kullanımı ve gelişmiş kontrol sağlayan C de buhar sterilizasyonunu içerir. Modern Getinge LTSF proses teknolojisi mikrobisid etkinliği için gerekli olan kimyasal ve fiziksel koşulların tam olarak yaratılmasına olanak sağlar. Sıcaklık, basınç, sterilan konsantrasyonu, nem ve hava bulunmayışı gibi mikrobik etki için her biri ayrı öneme sahip fiziksel veya kimyasal koşullar kesin şekilde tanımlanmakta ve kontrol edilmektedir. Buharın termodinamik özellikleri, ulaşılması zor alanlarda bile hem doğru sıcaklığın elde edilmesini hem de sterilanın yaygın şekilde nüfuz etmesini sağlar. Eşsiz, güvenli, Getinge Pacs kontrol sistemi gerekli tekrarlanabilirlik ve güvenilirlik düzeyini sağlar. Getinge HS66 sterilizatörü hakkında daha fazla bilgi almak için, lütfen Getinge HS66 sterilizatör kitapçığını isteyin. Formaldehidin mikrop yapılarını yok etme kapasitesi önceden ayarlanmış basınç ve nem düzeylerinde doymuş buharla güçlendirilmektedir. Getinge HS66 LTSF sterilizatörünün ön tarafta formalin için enjeksiyon şişe tutucusu bulunmaktadır. Şişenin içindekiler kullanımdan önce kolaylıkla gözlemlenebilir. Boş şişe kullanıldığında alarm aktive edilir.

5 DOĞAL OLARAK BİYOÇÖZÜNÜR Formaldehid saf haliyle suda kolayca çözülebilen bir gazdır. Çözeltiye formalin adı verilir. Formaldehid atılmadan önce suda seyreltilmesi gerekli olan güçlü bir sterilandır. Kullanılan proses suyunun büyük bir kısmı, vakum pompası veya buhar yoğuşması için kullanılan soğutma suyundan gelmektedir. Getinge sterilizatörlerinde, atılımda formaldehidin seyreltme oranı normal olarak 1:300,000 dir (~%0,003). Formaldehid doğal olarak yaşayan çoğu canlıda bulunmaktadır ve ekolojimizin hayati bir parçasıdır. İnsanlarda, vücudun kendi ürettiği formaldehid metabolizma için zaruridir. Endüstriyel olarak, formaldehid metanol, hava ve suyla katalizör üzerinde reaksiyona sokularak üretilir. Formaldehid temel kimyasal yapıtaşlardan biri olduğundan, çok sayıda ticari uygulaması bulunmaktadır. Global üretim mevcut olarak 35 milyon tondan fazladır. Yüksek konsantrasyonlarda, formaldehid toksiktir (mikrobisidal etkisi çok güçlüdür) ancak keskin kokusu tehlikeli sınırların altındaki konsantrasyonlarda yerleşik uyarı sinyali verir. Formaldehid doğal olarak ve hızlı biyoçözünür bir kimyasal maddedir ve böylelikle sterilizatör ile ilişkili atılım düzeylerinde çevresel olarak tehlike yaratmaz. Atmosferde, formaldehid fotokimyasal reaksiyonlarla bozunur ve yarı ömrü birkaç saattir. Bu açıdan, doğada zenginleştirme olmadığından diğer pekçok kimyasaldan farklıdır.

6 1814 TR Göteborgstryckeriet Teknik ve yapısal değişiklikler yapma hakkını saklı tutarız. ENFEKSİYON KONTROLÜ İÇİN EKSİKSİZ ÇÖZÜMLER Getinge, sağlık bakımı ve yaşam bilimi sektörlerinde etkili temizleme, dezenfeksiyon ve sterilizasyon için çözümler üreten, alanında dünya lideri bir sağlayıcıdır. Müşterilerimizin daha düşük maliyetle daha iyi bakım hizmeti sunmalarına yardımcı olmak için çaba gösteriyoruz. Bunu, baştan sona düşünülmüş ve özelleştirilmiş çözümler sunarak yapıyoruz. Bu, mimari planlamadan ve eğitimden izlenebilirlik ve desteğe kadar uzanan yolda eksiksiz çözümlerimiz, uzun süreli bağlılığımız ve global varlığımızla müşterilerimizin yanında olduğumuz anlamına gelmektedir. Getinge Her zaman yanınızda. Getinge Sağlık Ürünleriİth İhr. Tic. Ve San. Ltd. Şti. Sahrayıcedid Mah. Halk sok. No:27 Golden Plaza A Blk Kat:6 D: Kozyatağı İstanbul Tel: Fax: GETINGE GROUP sağlık ve yaşam bilimlerinde kalitenin geliştirilmesine ve maliyet tasarrufuna katkıda bulunan ürün ve sistemlerin lider global sağlayıcısıdır. ArjoHuntleigh, GETINGE ve MAQUET adında üç marka altında çalışmaktayız. ArjoHuntleigh hasta hareketliliği ve yara tedavisi çözümlerine odaklanmaktadır. GETINGE, sağlık alanında enfeksiyon kontrolü için ve yaşam bilimlerinde ise kontaminasyonun önlenmesi için çözümler sağlamaktadır. MAQUET cerrahi müdahaleler ve yoğun bakım için çözümler, terapiler ve ürünler üzerinde uzmanlaşmıştır.