TUBİTAK-BİDEP LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE 2 (Çalıştay 2012) BİYOLOJİ GRUP KILÇIK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TUBİTAK-BİDEP LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE 2 (Çalıştay 2012) BİYOLOJİ GRUP KILÇIK"

Transkript

1 TUBİTAK-BİDEP LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE 2 (Çalıştay 2012) BİYOLOJİ GRUP KILÇIK PROJE ADI LEVREĞİN İÇ DÜNYASININ MÜZELER ÜZERİNDE ETKİSİ

2 PROJE DANIŞMANLARI Prof.Dr.Ali ÇELİK Doç. Dr. Cüneyt AKI

3 PROJE EKİBİ ASU KARASU NİHAL AVCIL

4 ÖZET MEB Biyoloji Ders müfredatı programında hedeflenen biyoloji okuryazarı bireyler yetiştirmeye yöneliktir. Dokunma, hissetme, keşfetme ve eğlenme temelli yeni eğitim-öğretim yöntemlerini kullanarak okullarda öğrenci müzeleri oluşturulmalıdır. Öğrenci tüm müze çalışmalarının merkezinde yer almalı, bilgiyi kendileri oluşturmalıdır.

5 MATERYAL VE YÖNTEM

6 3 adet Levrek (Dicentrarchus labrax L.,1758) türünün 2 tanesi önce etleri ile iskeletlerinin ayrılması amacı ile etin yumuşama durumuna göre; büyük 20 dk, küçük olan ise 10 dakika süre ile bir kapta kaynatılmıştır.

7 İskelet yapısına zarar vermeden eti bistüri ve pens yardımı ile ayırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Ayırma işlemine omurga ve kaburgaya zarar vermemek için yanal çizgiden başlanmıştır.

8 Haşlanmış olan balık üzerinde et ayırma işlemi sırasında, et kuruyarak kemiğe yapışmıştır. Kuruyan bölgelere sıcak su ile müdahale edilmiştir.

9 Bu işlem sırasında kopan kemikler bölgelerine göre tasnif edilerek petri kapları içinde toplanmıştır. Kaburga,yüzgeç ve kafatası kemikleri

10 Ayıklama işleminden sonra elde edilen total iskelet ve kemik parçalarının beyazlaşması amacı ile çamaşır suyu içinde 3 saat süre ile bekletildi.

11 Akan su altında çamaşır suyundan arındırılan total omurga iskeleti ve ayrılan parçalar yıkandıktan sonra kurumak üzere bir gece bekletildi.

12

13 Kopan kemik parçaları Karşılaştırmalı Anatomi Laboratuvar Kılavuzunda yer alan balık iskeleti şekli kullanılarak yapıştırıcı ile sabitlendi.

14

15 Osteolojik çalışmalar ile sınıflandırmanın temelini oluşturan morfolojik ve anatomik incelemeler yapabilirler.

16 ÖNERİLER Kuru iskelet çıkarma yöntemi ile küçük omurgalı canlılar üzerinde osteolojik çalışmalar yapılabilir. Sınıflandırmanın temelini oluşturan morfolojik ve anatomik incelemeler yapabilir. Omurgasız hayvanlardan elde edilen örnekler fiksasyon yöntemi yada ıslak iskelet yöntemi kullanarak uzun süre saklanabilir. Öğrencinin bire bir katıldığı ve yönettiği laboratuar çalışmaları düzenlenebilir. Elde edilecek ürünler ile her okulda öğrenci zooloji müzeleri oluşturularak, ürünlerin sergilenmesi sağlanabilir.

17 KAYNAKÇA Akhan S., Tanrıkulu T.T,Balta F.,Serezli R Levrek (Dicentrarchus labrax L.1758) lerde Oksitetrasiklin Kullanımının Nötrofillerin Fagositik Aktivitesine Etkisinin İncelenmesi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Rize Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü- Rize Çoban D.,Suzer C.,Kamacı H.O, Ertan N., Saka Ş., Fırat K Kültür Koşullarında Levrek (Dicentrarchus labrax L., 1758) Larvalarında Ağız Bölgesinin Osteolojik Gelişimi Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü, 35100, Bornova, İzmir, Türkiye Gerçek F Türk Müzeciliği, s.195, Ankara. Greenhill E.H., Müze ve Galeri Eğitimi, çev.ed. Evren M.Ö., Kapçı E.G. Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları-4 Gül Ç Türkiye Laudakia stellio (L.1758)(Sauria:Agamidae) Populasyonları Üzerinde Morfolojik,Osteolojik,Hematolojik ve Ekolojik Araştırmalar.ÇOMÜ Fen Bil.Enst. Dr.Tezi,182syf.-Çanakkale

18 KAYNAKÇA Karadeniz C Dünyada Çocuk Müzeleri ile Bilim, Teknoloji ve Keşif Merkezlerinin İncelenmesi ve Türkiye İçin Bir Çocuk Müzesi Modeli Oluşturulması. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi, Müze Eğitimi Anabilim Dalı- Ankara Koumoundouros, G., P. Divanach ve M. Kentouri Development of the skull in Dentex dentex (Osteichthyes: Sparidae). Marine Biology, 136: Sıkı, M.,Tosunoğlu, M Biyomüzeoloji, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı- İzmir Sözen, M., Matur, F. ve Çolak F Genel Zooloji Laboratuvar Kılavuzu, Karaelmas Üniversitesi Fen-edb Fak.-Zonguldak. T.C. M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Orta Öğretim Biyoloji Dersi Öğretim Programı, Tebliğler Dergisi, sayı 133, Milli Eğitim Basımevi, 2011-Ankara Özeti, N.,Atatür, M Karşılaştırmalı Anatomi Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi Matbaası-İzmir

19 TEŞEKKÜR EDERİZ