Commissioning Hizmete Alma Doğrulaması Fonksiyon Test Kontrol

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Commissioning Hizmete Alma Doğrulaması Fonksiyon Test Kontrol"

Transkript

1 MTMD Test Ayar ve Dengeleme Çalıştayı Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi

2 Nedir? 2 Projenin teslimini iyileştiren kalite odaklı bir süreçtir. İşletmenin bütün sistemleri ve kuruluşları ile birlikte, tesis sahibinin gereksinimlerini yerine getirecek şekilde planlandığını, tasarlandığını, kurulduğunu, denendiğini, işletildiğini ve bakımının yapıldığını teyit eder ve belgelendirir. Bütün bir binayı kapsayabileceği gibi, aktif veya pasif bir sistem, bir bölüm ya da bir işletme için yapılabilir.

3 Ne Değildir? Fiili olarak yüklenici konumunda değildir Standart prosedürel dökümanlarla ilgilenmez Olası istenmeyen durumlarda tavsiye verir ve mülk sahibini bilgilendirir. 3 Müteahhitlik işleri yapmaz.

4 Uygulayıcı, Mülk Sahibi ve Tasarımcı için Önemi Bina sahibinin gereksinimleri ve istekleri tam ve doğru tanımlanmamış olabilir İş, kötü ve eksik yapılmış olabilir Tasarım Üretim/Uygulama İşletme/Bakım 4 Projeyi gerçekleştiren disiplinler /gruplar arasında kötü bir iletişim olabilir.

5 Aşamaları Dört esas bölüm söz konusudur; Tasarım öncesi Tasarım aşaması Üretim/Uygulama aşaması Kullanım ve işletme 5

6 Aşamaları Ayrıca, projenin icrası sırasında; Gruplar arası iletişim Belgelendirme Doğrulama işlevlerinin tam olarak yapılmasını sağlar. 6

7 - Önemi Büyük bir projede birçok disipline ait sayısız gruplar çalışır (mimar, inşaat mühendisi, makina mühendisi, elektrik mühendisi, teknisyenler, işçiler, vb.). Çoğu zaman bu grupların işleri çakışır veya birlikte koordineli çalışmaları gerekir. 7

8 - Önemi YATIRIMCI TEKNİK GRUBU+MÜŞAVİRLER TASARIM GRUBU UYGULAMA GRUBU TEKNİK KADRO TEKNİK DANIŞMANLAR MİMARİ BİNA OTOMASYON SİSTEMİ MİMAR MİMARİ MEKANİK İNŞAİ İŞLER/İNCE İŞLER/SIHHİ TESİSAT MAKİNA MÜH. MEKANİK ELEKTRİK ALT YAPI/ÇEVRE ELEKTRİK MÜH. ELEKTRİK ALT YAPI KLİMA/SOĞUTMA/ISITMA/YANGIN İNŞAAT ELEKTRİK TESİSATI TASARIM GRUBU UYGULAMA GRUBU YATIRIMCI TEKNİK GRUBU+MÜŞAVİRLER

9 - Önemi 9 ancak, iletişim eksikliğinden arada boşluklar oluşur, kimin sorumluluğunda olduğu tam belirli olmayan işler çıkar.

10 - Önemi Küçük ve önemsiz gibi görünen bu boşluklar projenin kalitesini ve başarıyla tamamlanmasını olumsuz etkiler, hatta engeller. HAD FTK bu açığı kapatır, bu işlev ne yazık ki başka hiçbir otorite tarafından tam olarak yerine getirilemez. 10

11 - Başarılı 11 Benchmarking Belge arşivi Açık ve net tanımlanmış beklentiler Açık ve net tanımlanmış sorumluluklar Tam ve sürekli iletişim HAD FTK ekibi tarafından doğrulama ve takip Tesis sahibinin kabul etmesi Tesis sahibinin tam desteği Sözleşmelere bağlı kalınması Amacın açık ve gerekçeleriyle tanımlı olması

12 TANIMLAR

13 Basis of Design (BOD): İki kısımdan oluşur. Tasarım kriterleri ve tasarım yapılırken izlenen yol. Bu belgelerde kavramlar, mülk sahibinin isteklerini (OPR), (URS) yerine getirmek için kullanılan hesaplar, kararlar, cihaz seçimleri ve ilgili standart, mevzuat ve referanslar yer alır. (Cx-NC): fonksiyon test kontrol Building Systems (BSC): NEBB tarafından önerilen fonksiyon test kontrol programı. Authority (CA): HAD FTK otoritesi, süreci uygulayan ve HAD FTK grubunu yöneten NEBB sertifikalı BSC profesyonel. Genelde grubu temsil eder.

14 Plan: İşin kapsamını, sorumlulukları, süreçleri, zamanlamayı ve gerekli belgeleri gösterir. Process: Kalite odaklı, projenin bitirilmesini hızlandıran bir süreçtir. İşletme ve ilgili sistemlerinin, bileşenlerinin mülk sahibinin istekleri ile uyumlu, planlandığını, tasarlandığını, uygulandığını, test edildiğini ve bu doğrultuda işletilebileceğini, bakımının yapılabileceğini doğrulayan ve belgeleyen bir süreçtir. Report: Süreç sonuçlarını gösteren nihai rapordur. Yönetici özeti, HAD FTK planı, programı, yazışmaları, kontrol listelerini ve test formlarını içerir. Owner's Project Requirements (OPR): Binanın nasıl kullanılacağını, mülk sahibinin beklentilerini ve proje şartlarını açıklayan yazılı bir belgedir. Projenin hedefini, ölçülebilir performans kriterlerini, maliyet analizini (bütçe), karşılaştırmaları, başarı kriterlerini ve destekleyici bilgileri içerir.

15 Contract Documents (CD): Sözleşme belgeleri; tasarım ve yapım sözleşmesi, parasal bedel ve prosedürleri içerir. Ayrıca, çizimleri, spesifikasyonları, projede yapılan değişiklikleri ve ekleri içerir. Design Criteria: Tasarım gereksinimlerini ve kaynakları belirler. Proje sonunda mülk sahibinin isteklerinin yerine getirildiğini göstermede kullanılır. Pre-Functional Test (PFT): Ön test ve denetimlerdir. Sistemin ve bileşenlerinin kurulum ve devreye alma testlerini içerir. Functional Performance Test (FPT): Sistemin ve bileşenlerinin fonksiyonlarını doğru yaptıklarını denetleyen testlerdir. Ön testlerin tamamlanmış olması gerekir. Procedure: Bir görevin tamamlanması için gereken bir dizi işlem ve operasyonun sıralamasını ve nasıl yapılacağını tanımlar. Tekrarlanabilir ve tanımlı sonuçların elde edilmesini sağlar.

16 NEBB Certified BSC Firm: National Environmental Balancing Bureau tarafından sertifika verilmiş, kuruluşun bütün şartlarını yerine getiren şirket. Şirkette yönetici konumunda en az bir NEBB sertifikalı eleman bulunmalıdır. NEBB Certified BSC Report: Projenin sonuç raporudur. Test sonuçlarını, yayınlanan talimatları, gözlemleri ve HAD FTK sürecini etkileyen diğer hususları içerir. NEBB sertifikası, HAD FTK sürecinin, NEBB Procedural Standards for Whole Building Systems of New Construction kurallarına göre yerine getirildiğini teyit eder. NEBB Certified BSC Professional: NEBB tarafından yapılan sınavları geçerek sertifika almış, yönetici konumunda, sertifikası yenilenebilecek şartlara sahip tam zamanlı eleman.

17 Shall: Projenin NEBB sertifikası alabilmesi için mutlaka yapılması gerekir anlamındadır. Yapılan iş standartlara ve prosedürlere uymalıdır ve sapma kabul edilemez. Not: Eğer bir şekilde gereksinimlerden biri yerine getirilemezse, raporda mutlaka belirtilmelidir ve nedeni açıklanmalıdır. Should: Minimum NEBB kriterleri için gerekli olmasa da yüksek kaliteli bir HAD FTK süreci için tercih edilen ve tavsiye edilen anlamını taşır. May: Minimum NEBB kriterleri için gerekli olmasa da HAD FTK sürecini hızlandıracak veya verimini artıracak hususlar olarak anlaşılır.

18 Schematic Design (SD): Projenin mühendislik gereksinimlerinin kavramsal görünümüdür. Yük hesapları, sistem seçimi ve akış diyagramları bu aşamada geliştirilir. (tasarım çalışmalarının yaklaşık %35 i) Site Observation Reports (SO): HAD FTK Otoritesi tarafından sahada yapılan denetlemeler ve gözlemler ile ilgili raporlar. Gözlemler, uygulamayla ilgili analiz veya düzeltme gerektirecek hususların erken teşhisi için düşünülmüştür. Testing, Adjusting, and Balancing (TAB): HVAC ve çevre sistemlerine uygulanan, hava ve su sistemlerinin debilerini belirleyen sistematik süreç. NEBB Procedural Standards for the Testing, Adjusting and Balancing of Environmental Systems.

19 KALİTE KONTROL ve UYUMLULUK

20 NEBB çeşitli disiplinlere ait çalışmalar için standartlar, prosedürler ve spesifikasyonlar hazırlar ve günceller. Testing-Adjusting-Balancing (TAB) Hava ve Su Sistemleri Sound (S) Measurement Vibration (V) Measurement Cleanroom Performance Testing (CPT) Building Systems (BSC) Fume Hood Performance Testing (FHT) Retro- (RCx-EB) ŞİRKETLERİN SERTİFİKALNDIRILMASI NEBB, kendi koyduğu yüksek standartlara sahip, prosedürlerini uygulayabilecek firmaları sertifikalandırır. NEBB sertifikalı firmalar, sorumluluk içeren bir performans geçmişine, ölçü aletlerine ve NEBB sertifikalı tam zamanlı bir elemana sahip olmalıdırlar.

21 PROFESYONELLERİN SERTİFİKALANDIRILMASI NEBB ayın zamanda ilgili disiplinlerde yapılan çalışmaların performans ve denetimi için profesyonel yeterlilikler hazırlar. NEBB sertifikalı profesyonellerin iş deneyimleri, teknik yeterlilikleri, cihazlar hakkında bilgileri olmalı, bunları kullanabildiklerini gösterebilmeli ve yazılı sınavları geçmelidirler. SERTİFİKALARIN YENİLENMESİ Firma iki yılda bir sertifikasını yenilemelidir. Bu süreçte firma, NEBB sertifikalı profesyonelinin hala çalıştığını ve yeterliliğini devam ettirdiğini göstermeli, cihazlarının kalibrasyonlarının güncel tutulduğunu belgelendirmelidir. Ayrıca, firmanın NEBB sertifikalı elemanlarının teknik bilgilerini geliştirmeleri için meslek içi eğitimlere devem ederek başarılı olmaları beklenmektedir.

22 BİNA SİSTEMLERİ İLE UYUMLULUK Yapılan işin kapsamı, sertifikalı firma ve mülk sahibi arasında yapılan sözleşmeye uygun olmalıdır. Sözleşmedeki her faaliyet HAD FTK otoritesi tarafından doğrulanmalı ve sonuç raporunda yer almalıdır. Bu raporda sistem testleri, ölçümler, veri ve bilgilerin tam ve eksiksiz kaydı bulunmalıdır. BSC PROFESYONELİNİN GÖREVİ HAD FTK işinin kalitesini kontrol etmek NEBB sertifikalı profesyonelin sorumluluğundadır. NEBB sertifikalı firma, sertifikalı elemanı aracılığı ile sözleşme gereği mülk sahibi ile anlaşılmış bulunan yükümlülüklerini yerine getirir.

23 BSC PROSEDÜRLERİNİN UYGULANMASI NEBB sertifikalı profesyonelin firmayı temsil yetkisi bulunmalı ve projeden sorumlu olmalıdır (SHALL). Örnek olarak, işçilik kararları, değişiklik yapılması durumunda pazarlık yetkisi, sözleşmenin yorumlanması ve iş planlarında değişiklik yapılması gibi hususlar sayılabilir. CİHAZ KULLANIMI ve BAKIMI NEBB sertifikalı profesyonel saha çalışmaları sırasında kullanılan aletler hakkında bilgili olmalı ve doğru kullanılmaları ve bakımları konularında yeterli olmalıdır (SHALL). Ölçümlerin, değişebilen saha şartlarında doğru yapılıyor olması çok önemlidir. Elemanın bu yeterliliği göstermesi beklenir. KOORDİNASYON ve DENETLEME NEBB sertifikalı profesyonel, HAD FTK takımını/teknisyenlerini yönlendirmek ve yönetmekten sorumludur (SHALL).

24 PROJEDE İLETİŞİMİN DÜZENLENMESİ NEBB sertifikalı profesyonel, NEBB standartlarında ve sözleşme kapsamında yer alan HAD FTK işleri ile ilgili iletişimin yapılmasından sorumludur. HAD FTK Planı Yayınların kayıt geçmişi HAD FTK Zaman programları Gözlem raporları Başlangıç toplantıları (kick off) HAD FTK toplantıları PFT kontrol föyleri FPT kontrol föyleri HAD FTK yazıları Kayıtlarla ilgili yardım HAD FTK raporu Sistem Kullanım Kitapçığı

25 İŞİN TAMAMLANMASI NEBB sertifikalı profesyonel, HAD FTK sürecinin ne zaman bittiğine ve raporun ne zaman teslim edilmesi gerektiğine karar verir. Genellikle işin bitmesi için: Sözleşme belgeleri, kurulan sistemler, bileşenler doğru olarak hizmete alınmış, doğrulanmış ve mülk sahibinin istekleri (OPR) doğrultusunda tasarlanmış, kurulmuş ve çalışmaktadır veya Sistemlerin kabul edilebilir bir performansla çalışması için her türlü mantıklı çalışma yapılmıştır. Sonuç raporu sunulmadan önce NEBB sertifikalı profesyonel, HAD FTK işlerinin eksiklerini ve yapılması gereken ilave çalışmaları ve önlemleri sorumlu proje personeline bildirmiştir. Kayıtlarda bulunan ve çözülmemiş bütün konular raporda ve yönetici özetinde yer almalıdır (SHALL).

26 PROJE SONIÇ RAPORUNUN VERİLMESİ Raporda sistem ölçümleri ve bilgileri ile ilgili doğru veriler eksiksiz olarak bulunmalıdır. Ayrıca raporu inceleyenlere test prosedürleri, sistem çalışması, sonuçların yorumlanmasında yardımcı olacak notlar ve açıklamalar yer almalıdır. Raporun sertifika sayfasında, NEBB sertifikalı profesyonelin mührü bulunmalıdır (SHALL). Mührün, işlerin bizzat eleman tarafından incelendiği ve kabul edildiğini göstermesi bakımından imzalanması gerekir. OPR ile uyumlu olarak gerçekleşmemiş hususlar mülk sahibi tarafından onaylanmalıdır (SHALL). Bu tip hususlar hala çözülememiş ise sonuç raporu ancak gerekli çabanın en az 3 defa yapılmış olması ve yazılı olarak belgelendirilmiş olması durumunda yayınlanabilir.

27 SORUMLULUK

28 MÜLK SAHİBİNİN SORUMLULUKLARI NEBB sertifikalı firmayı görevlendirmek, hatta HAD FTK çalışmalarının mümkün en erken bir aşamasında bu işi yapmak (tercihan tasarım öncesinde). Mülk sahibinin isteklerini belirlemek (OPR) Kayıtlarda yer alan ihtilaflı hususları karara bağlamak Sözleşme şartlarının yerine getirilmesini yada hataların düzeltilmesini sağlamak üzere son yetkisini kullanmak. Mülk sahibinin isteklerini (OPR) sağlamasa bile tasarımda veya uygulamada meydana gelen değişiklikleri onaylamak. Projenin ne zaman bittiği veya Mülk sahibinin isteklerinin (OPR) sağlandığına karar vermek 18 Mayıs Have 2014 final authority Prof. to Dr. accept Hasan Heperkan the final report

29 TASRIMCININ SORUMLULUKLARI Mülk sahibinin isteklerini (OPR) doğrudan karşılayan Basis of Design (BOD) belgesini hazırlamak Basis of Design kriterlerini bir Şartnameye dönüştürerek mülk sahibi isteklerini yansıtan tasarım amacını oluşturmak Tasarım geliştirme ve Şartname belgelerini HAD FTK grubuna vererek değerlendirilmesini sağlamak ve yorumlarını almak HAD FTK grubuyla uyum içerisinde çalışarak projenin fonksiyon, işletme, bakım yeteneğini artırmak HAD FTK otoritesiyle uyumlu çalışarak şartnamede belirtilen HAD FTK seviyesini tutturmak

30 İnşaat grubunun, prosedürlerle uyumlu belgeleri vermesini temin etmek HAD FTK grubuna, teknik sistem tedarikçilerinin veya montörlerin her tür teknik desteği sahada vermesini temin etmek ve gereken donanım ve yazılıma erişimlerini sağlamak. Donanım, yazılım ve teknik destek HAD FTK grubuna, mülk sahibine, ölçmeden sorumlu taşerona veya NEBB sertifikalı firmaya herhangi bir maliyet yansıtmadan sağlanmalıdır. HAD FTK peryodik toplantılarına katılmak HAD FTK grubunun işletme çalışmaları ile ilgili eğitimlerine katılmak

31 YÜKLENİCİNİN SORUMLULUKLARI Ana yüklenici, taşeronları ve tedarikçileri aşağıda sıralanan hususları sağlamalıdır: Şartnamede yapılan değişikliklerin, bilgilendirme yazışmalarının, toplantı tutanaklarının ve inşaat sırasında şartnameye yapılan ilaveleri HAD FTK kapsamındaki bileşenlerle ilgili tasarım grubu tarafından onaylanan teklifler HAD FTK otoritesi tarafından verilen programları proje programlarıyla birleştirmek. Program diğer disiplinlerle koordine edilmeli ve HAD FTK grubuna inşaat aşamasında düşen işleri başarıyla tamamlamaları için yeterli süre Programlarda yapılan değişikliklerin NEBB sertifikalı firmaya bildirilmesi

32 Bina ve sistemlerinin sözleşmeye uygun olarak kurulması ve işletilmesinin sağlanması Devreye alma işlerini üreticilerin talimatlarına uygun olarak tamamlamak, bütün bina sistemlerinin ve bileşenlerinin doğru kurulduğunu ve çalıştığını temin ederek fonksiyon testlerine hazırlamak Sistem testlerinin ve dengelenmesinin sözleşme şartlarına uygun olarak yapılmasını sağlamak ve süreci yönetmek Devreye alma, dengeleme, HAD FTK ve işletme için gereken üretici veya kurucu firma tarafından verilen her türlü bilgi, belge, yazılım ve donanımı işleri yapan ekibe ücretsiz temin etmek.

33 FTK ŞİRKETİNİN SORUMLULUKLARI NEBB prosedür ve standartlarını uygulamak HAD FTK sürecinin yönetilmesi için tasarımcı ve uygulayıcı gruplarla yapılan toplantıları yönetmek Plan, spesifikasyon ve sunumları inceleyerek mülk sahibi istekleriyle uyumluluğu veya mevcut aksaklıkları belirlemek. Sistemlerin işletilme, bakım, HAD FTK, test, ayar ve dengeleme için uygunluğunu ve endüstride kabul edilen uygulamalara uyumunu kontrol etmek. HAD FTK süreci sırasında tespit edilen tasarım ve uygulama farklılıklarını gösteren tutanakları hazırlamak

34 HAD FTK toplantılarına katılmak ve koordineli çalışmaya yardımcı olmak Şantiye yöneticisine HAD FTK programının hazırlanmasında yardımcı olmak Uygulayıcı tarafından yapılması gereken devreye alma ve kurulum doğrulama işlerinde, Pre-Functional Tests (PFT) konusunda uygulayıcıya yardımcı olmak. Pre-Functional testler, işin kapsamında bulunan bütün ekipmanın ve sistemlerin kurulum, kontrol ve devreye alınmasını içerir (SHALL). İşin kapsamında bulunan bütün sistemlerin performanslarının doğrulanması için şantiye otoritesi tarafından yapılması gereken functional performance tests (FPT) lerin geliştirilmesini sağlamak.

35 Bütün sistem ve ekipman testlerinin mülk sahibi tarafından kabul edilmesi için tavsiyede bulunmak Mülk sahibi eğitimlerinde kullanılacak işletme ve bakım kitapçıklarını ve "As Built" belgeleri incelemek. Mülk sahibi eğitimlerinin içeriğini ve daha sonra kullanılacak belgeleri koordine etmek Mülk sahibine sonuç raporunu sunmak İşin kapsamında bulunan garanti aşaması HAD FTK çalışmalarını koordine etmek ve programlamak

36 CİHAZLAR ve KALİBRASYON

37 ÖLÇÜM CİHAZLARININ KALİBRASYON ve SERTİFİKALARI 37 Ölçümlerde kullanılan cihazla ve ekipmanın uluslar arası geçerliliğe sahip kuruluşlarca kalibrasyonun yapılıp, sertifikalandırılmış olması gereklidir. Kalibrasyon sertifikaları, üzerlerinde belirtildiği üzere belirli bir süre için geçerli olup; bu süre sonunda sertifikalar yenilenmelidir. Dolayısı ile cihazların belirli periyotlarda kalibrasyonlarının yapılması zorunludur. Kalibrasyon sertifikalarının ve kalibrasyon verilerinin saklanması, testleri yapılan cihazların geriye dönük izlenebilirlikleri açısından önem arz eder.

38 NEBB sertifikalı bir firma projeye HAD FTK prosedürlerini uygularken birçok cihaz kullanacaktır. Cihazların, tablo 4-1 (IP or SI) de yer alan şartları sağladığını kontrol etmek firmanın görevidir. Bir NEBB projesinde kullanılacak cihazlar iyi durumda olmalı ve üreticisinin talimatlarına uygun kullanılmalıdır. NEBB, NEBB sertifikalı firmanın cihazların sahibi olmasını ister (SHALL). Table 4-1 (US or SI) sertifikalı bir firmanın sahip olması gereken minimum cihazları göstermektedir. Firma ayrıca cihazların bakımını yapmalı ve tabloda belirtilen sürelerde kalibre ettirmelidir. Bütün cihazların kalibrasyonları tabloda belirtilen ile uyumlu olmalıdır, TABLE 4-1 (US or SI). Bu şart, firma cihazlara tek tek veya çok fonksiyonlu cihaz olarak sahip olsa da geçerlidir.

39 TABLE 4-1 NEBB REQUIRED INSTRUMENTS (S I. UNITS) Function Minimum Range Accuracy Resolution Calibration Interval BSC CERTIFICATION AND HVAC QUALIFICATION SHALL Instruments Requirements for HVAC Section 7 Digital Camera 24 mm 72 mm 3 x Zoom 3.1 Mega Pixels Note 1 Temperature Measurement Air Contact Immersion -40 to 115 C -40 to 115 C -40 to 115 C ± 1% of reading ± 1% of reading ± 1% of reading 0.1 C 0.1 C 0.1 C 12 Months True RMS Electrical Measurement Volts AC Amperes 0 to 600 VAC 0 to 100 Amps ± 2% of reading ± 2% of reading 1.0 Volt 0.1 Ampere 12 Months Air Pressure Measurement 0 to 2500 Pascals ± 2% of reading 2.5 Pa < 250 Pa 25 Pa ; 250 Pa 12 Months Air Velocity Measurement (Not for Pitot tube traverses) 0.25 to 12.5 m/s ± 5% of reading 0.1 m/s 12 Months Humidity Measurement 10 to 90% RH 2% RH 1% 12 Months Hydronic Pressure Measurement -760 mm hg. to 400 kpa 0 to 700 kpa 0 to 1400 kpa ± 2% of reading ±2/o of reading ±2% of reading 3.3 kpa 6.7 kpa 16.7 kpa 12 Months Hydronic Differential Pressure Measurement 0 to 25 kpa 0 to 300 kpa ± 2% of reading ± 2% of reading 250 Pa 3.0 kpa 12 Months

40 MEASURED ÖLÇÜM CİHAZLARININ KALİBRASYON ve SERTİFİKALARI VELOCITY ( m / s ) 3,5 3 2,5 2 1,5 Seri 1 Doğrusal (Seri 1) 1 0, ,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 DWYER 40

41 İLGİLİ PROSEDÜRLER

42 of HVAC Systems of Building Envelope Systems of Electrical Systems of Special Electrical Systems of Plumbing Systems of Fire Protection Systems

43 SÜREÇLER

44 Tasarım Öncesi 44 Başarılı bir projenin belki de en kritik çalışmasıdır. Tesis sahibinin bu zamanda HAD FTK otoritesini ve ekibini seçmesi ve görevlendirmesi gerekir. Otoritenin proje grupları ve tedarikçilerle herhangi bir bağı olmayan, mutlaka bağımsız, tercihan proje konusunda deneyimli bir kişi veya ekip olması çok önemlidir. HAD FTK otoritesi gerekirse uzmanlardan da yararlanır. Projenin hazırlanmasında, planlanmasında ve programında bire bir yer alır.

45 Tasarım Öncesi Tesis sahibinin istek ve gereksinimi; Başarılı bir proje için minimum karakteristikleri Sadece miktar değil, kaliteyi Ölçülebilir ve doğrulanabilir kriterleri içermelidir ve projenin en kritik belgesidir. Proje ona göre değerlendirilecektir. 45

46 Tasarım Öncesi 46

47 Tasarım Aşaması Bu aşamada HAD FTK ekibi daha sonra doğrulama ve değerlendirme için gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Tasarım sırasında değerlendirilmesi gereken bir konu da söz konusu tasarımın tesis sahibinin isteklerini gerçekten karşılayabileceğinin teyididir. Yetersiz bir bütçenin istekleri tam karşılamadığı daha bu aşamada irdelenmelidir. 47

48 Tasarım Aşaması HAD FTK otoritesi hiçbir zaman yeniden tasarım ve hesap yapmaz. Sadece tavsiyelerde ve uyarılarda bulunabilir. Yükleniciye verilen projeler genellikle sadece neyin yapılacağını ve hangi ekipmanın seçildiğini içerir, seçimlerin nasıl yapıldığını, neden o sistemin seçildiğini ve projenin genel mantığını tam olarak yansıtmaz. 48

49 Tasarım Aşaması Bu bilgi, yüklenicinin önereceği bir değişikliğin karşılaşılacak problemlerin çözümünde çok önemli değerlendirilmesinde veya işletme sırasında olabilir. Proje programına ve zamanlamasına HAD FTK işlerinin de gerçekçi olarak integre edilmesi bu aşamada yapılır. 49 HAD FTK zaman ve ayrıntılı, ince planlama isteyen bir süreçtir.

50 Üretim - Uygulama Birçok projede HAD FTK işleri bu aşamada başlatılır. Bu yanlış bir yaklaşımdır, çünkü bazı düzeltmeler için çok geç kalınmış olabilir. Yoğun çalışma ile bu gecikme kapatılabilir, ancak birçok husus da göz ardı edilmiş olabilir. 50

51 Üretim - Uygulama HAD FTK açısından en uzun ve yoğun çalışma gerektiren aşamadır. Belirli aralıklarla işlerin kontrolu gerekir. Örnek seçimi ve kontrolu yöntemiyle çalışılır. Gruplar arası iletişimin sağlanması ve işlerin takibi için belirli aralıklarla gruplar arası toplantıların organizasyonu gerekir. 51 Her aşamada belgelendirme ve oluşturulan listelerin takibi çok önemlidir.

52 Üretim - Uygulama Burada ince bir konu vardır. Yüklenici, HAD FTK ekibi nasıl olsa kontrol ediyor diyerek kalite-kontrolu hafife alabilir, bu bir projenin akibetindeki en hassas ve mutlaka önlenmesi gereken bir konudur. Bakım prosedürlerinin tespiti ve personel eğitimleri de bu aşamada planlanan hususlardır. 52

53 Üretim - Uygulama 53

54 Üretim - Uygulama 54

55 Kullanım - İşletme Bu aşama, projenin başarıyla bitirildiğinin ve işletme sahibinin isteklerinin teyit edildiği kısımdır. Uzun bir süreç olabilir, mevsimsel ölçmeler gerekebilir. Garanti şartlarının yerine getirildiğinin doğrulanması da burada yapılır. 55

56 Kullanım - İşletme Her projenin sonunda öğrenilen derslerin ve kazanılan deneyimin tartışıldığı toplantıların yapılması ileride gerçekleştirilecek projeler açısından çok yararlı olacaktır. Projenin sonunda işletme sahibine yapılan işleri açıklayan ayrıntılı bir rapor, dosyalar ekinde sunulur. 56

57 Kullanım - İşletme 57

58 RAPORLAMA

59 NEBB BSC Raporunda aşağıdaki bilgiler bulunmalıdır. Rapor kapak sayfası (SHALL) Rapor sertifika sayfası (SHALL) İçindekiler sayfası (SHALL) Yönetici özeti (SHALL) Proje OPR (SHOULD) HAD - FTK Planı (SHALL) Tutanaklar (SHALL) Doldurulmuş Pre Functional Test Formları ve Kontrol Listeleri (SHALL) Doldurulmuş Functional Performance Test Formları ve Kontrol Listeleri (SHALL) Gözlem raporları (SHALL) Eğitim kayıtları (SHOULD) HAD - FTK iletişimleri (SHALL) Test cihazları bilgi sayfası (SHALL)

60

61 Kaynaklar 61

62 Kaynaklar

63 NEBB Standartları Procedural Standards for Building Enclosure Testing Procedural Standards for Certified Testing of Cleanrooms Procedural Standards for Fume Hoods Performance Testing Procedural Standards for Measurement of Sound and Vibration Procedural Standards for Retro- of Existing Buildings Procedural Standards for Testing, Adjusting and Balancing of Environmental Systems Procedural Standards for Whole Building Systems Technical

64

65

66 İlgili Kuruluşlar 66 AABC Group ASHRAE The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers BCxA Building Association IEEE Institute of Electronic & Electric Engineers ISPE International Society for Pharmaceutical Engineering NEBB National Environmental Balancing Bureau SMACNA-TABB Sheet Metal and Air Conditioning Contractors' National Association / Testing Adjusting and Balancing Bureau AEE Association of Energy Engineers

67 İlgili Kuruluşlar NATIONAL ENVIRONMENTAL BALANCING BUREAU ASSOCIATED AIR BALANCE COUNCIL TESTING, ADJUSTING, & BALANCIING BUREAU National Balance Council -

68 MEKANİK TESİSATIN İŞLETMEYE ALINMASI, AYARLANMASI VE DOĞRULAMA ÇALIŞMALARININ YAPILMASI Mekanik tesisatlarda, montajın tamamlanmasını müteakip, tesisin devreye alınmasını Müteahhit yapar. Devreye alınan tesisin, geçici kabul öncesinde, testi, ayarları ve dengeleme işleri (kısaca TAD) Müteahhit tarafından yapılır. TAD için gerekli ölçü cihazları ve ekip Müteahhit tarafından temin sevk ve idare olunur. Müteahhit TAD işlemini belgelendirerek, tesisatı geçici kabul öncesi Fonksiyon Test Kontrol (kısaca FTK) işlemine hazır hale getirir. FTK işlemi öncelikle bu hususta ihtisas sahibi ve tarafsız bir Firma tarafından yapılmalıdır. FTK işlemini yapacak Firma tamamen bağımsız ve taraflar ile hiçbir menfaat ilişkisi içinde olmamalıdır. FTK firmalarının daha önce yaptıkları benzer işler ile ilgili referansa sahip olmaları gerekmektedir. FTK işlemini yapacak olan Firma, işin başlangıcında İşveren tarafından proje müellifinin şartnamesine uygun olarak görevlendirilmelidir. İşverenin proje müellifini seçmesinden hemen sonra daha proje safhasında FTK işlerinin başlatılması gereklidir. Ancak en geç projenin tamamlanıp işverenin proje müdürlüğüne tesliminden ve mekanik müteahhidin işe başlamasından önce FTK 'nın projeyi kontrol edip gerekli ölçme yerlerini ve ayar ve dengelemesinin yapılabilirliğini kontrol etmesi gerekmektedir. 68

Abs tract: Key Words: Serdar Burak ORAL Durdali TİTİZ

Abs tract: Key Words: Serdar Burak ORAL Durdali TİTİZ Serdar Burak Oral:Sablon 25.08.2011 17:03 Page 52 Serdar Burak ORAL Durdali TİTİZ Test, Ayar ve Balans (TAB) Alanında ISKAV Çalışmaları Abs tract: Testing, Adjusting and Balancing (TAB) process is a component

Detaylı

TAD TEST AYAR ve DENGELEME NEDİR?

TAD TEST AYAR ve DENGELEME NEDİR? TAD TEST AYAR ve DENGELEME NEDİR? TAD, bir projenin teslimini iyileştiren kalite odaklı bir süreçtir. İşletmenin, tesis sahibinin gereksinimlerini yerine getirecek şekilde tasarlandığı, kurulduğu, test

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ Rev.00 03-2002 1 GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında, bir laboratuvarın yaptığı deney

Detaylı

KALİTE EL KİTABI. Laboratuvar faaliyetlerinde yenilikleri takip etmeyi, bilgileri güncellemeyi, kontrol yöntemlerini işletmeyi,

KALİTE EL KİTABI. Laboratuvar faaliyetlerinde yenilikleri takip etmeyi, bilgileri güncellemeyi, kontrol yöntemlerini işletmeyi, Sayfa No 1/10 2.1. Yükümlülük Beyanı AVRASYA TTM Laboratuarı yürütme yetkisine sahip yönetimi, yaptığı işte ve ürettiği analiz sonuçlarının raporlanmasında tamamen bağımsızdır. Bu kapsamda Avrasya TTM

Detaylı

Sektörden. konuşmasını yapan MTMD Başkanı Mürşit Çelikkol, MTMD nin hedeflerini ve süregelen çalışmalarını özetledi.

Sektörden. konuşmasını yapan MTMD Başkanı Mürşit Çelikkol, MTMD nin hedeflerini ve süregelen çalışmalarını özetledi. 9sektorden 2:Sablon 12.08.2014 10:31 Page 76 MTMD, 7. ÇALIŞTAY 17-19 Mayıs 2014 Balçova-İzmir Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği nin 7. Çalıştayı nın konusu olan TAD -Test, Ayar ve Dengeleme- Süreç

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ Bu broşür 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri ile uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak

Detaylı

Bina Yaşam Döngüsü. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Bina Yaşam Döngüsü Giriş. Bina Yaşam Döngüsü Tanımlar. İçerik Neler öğreneceksiniz?

Bina Yaşam Döngüsü. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Bina Yaşam Döngüsü Giriş. Bina Yaşam Döngüsü Tanımlar. İçerik Neler öğreneceksiniz? İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projelerinin Yönetimine Giriş Dersi Bina Yaşam Döngüsü İçerik Neler öğreneceksiniz? Bina Yaşam Döngüsü Giriş Bina

Detaylı

EKLER. EK 12UY0106-5/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi

EKLER. EK 12UY0106-5/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi EKLER EK 12UY0106-5/A1-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının tamamlanması tavsiye edilir.

Detaylı

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEN, EDEBİYAT, FEN - EDEBİYAT, DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTELERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEDEK FEN, EDEBİYAT, FEN-EDEBİYAT,

Detaylı

ISKAV kimdir? ISKAV - Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, 30.12.1997 tarihinde kurulmuştur.

ISKAV kimdir? ISKAV - Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, 30.12.1997 tarihinde kurulmuştur. 1 ISKAV kimdir? ISKAV - Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, 30.12.1997 tarihinde kurulmuştur. Vakfın amacını Türkiye ısıtma, soğutma, klima sektörünü geliştirmek, Avrupa Birliği ne uyumunu

Detaylı

11.DERS Yazılım Testi

11.DERS Yazılım Testi 11.DERS Yazılım Testi 1 Yazılım Testi Bir programda hata bulma amacıyla icra edilen bir süreçtir. İyi bir test koşulu henüz ortaya çıkarılmamış bir hatayı tespit eden test koşuludur. Yazılım testinin önemi

Detaylı

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Risklerin Erken Saptanması ve Yönetimi Komitesi Görev ve. Çalışma Esasları

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Risklerin Erken Saptanması ve Yönetimi Komitesi Görev ve. Çalışma Esasları Risklerin Erken Saptanması ve Yönetimi Komitesi Görev ve 1 TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. 1. AMAÇ 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 378. maddesi ve Sermaye Piyasası Kurulu nun ilgili düzenlemelerine uygun

Detaylı

İSKİD HAVA KANALI KOMİSYONU OVAL KANAL (GALVANİZ) ŞARTNAMESİ ÖRNEĞİ

İSKİD HAVA KANALI KOMİSYONU OVAL KANAL (GALVANİZ) ŞARTNAMESİ ÖRNEĞİ İSKİD HAVA KANALI KOMİSYONU OVAL KANAL (GALVANİZ) ŞARTNAMESİ ÖRNEĞİ 1. Genel Tanım ve Standartlar Bu şartname, Soğutma, Isıtma ve Havalandırma tesisatlarında kullanılan, galvanizli sacdan imal edilen,

Detaylı

: 50/ 1989 GENEL ORTAÖĞRETİM DAİRESİ (KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI) YASASI

: 50/ 1989 GENEL ORTAÖĞRETİM DAİRESİ (KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI) YASASI R-G : 74 6 Temmuz, 1989 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisinin 26 Haziran, 1989 tarihli birleşiminde kabul olunan Genel Ortaöğretim Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası, Anayasanın

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyada en çok kullanılan yönetim sistemi standardı ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır.

Detaylı

PARDUS GÖÇ UZMANI VE FİRMA BELGELENDİRMELERİ. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEST VE BELGELENDİRME DAİRESİ BAŞKANI Mariye Umay AKKAYA

PARDUS GÖÇ UZMANI VE FİRMA BELGELENDİRMELERİ. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEST VE BELGELENDİRME DAİRESİ BAŞKANI Mariye Umay AKKAYA PARDUS GÖÇ UZMANI VE FİRMA BELGELENDİRMELERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEST VE BELGELENDİRME DAİRESİ BAŞKANI Mariye Umay AKKAYA GÜNDEM PARDUS GÖÇ UZMANI VE FİRMA BELGELENDİRMESİ Yapılan Çalışmalar Pardus Göç

Detaylı

Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci

Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci TANIM Validasyon ; Geçerli olma durumu, geçerlilik anlamına gelir. Kullanılan yöntemin doğru ve kesin olarak sürekli bir şekilde bekleneni gerçekleştirdiğinin

Detaylı

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPI İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPI İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPI İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1. Amaç ve kapsam Bu yönerge, İzmir Büyükşehir

Detaylı

Oturum Başkanı: Sarven ÇİLİNGİROĞLU

Oturum Başkanı: Sarven ÇİLİNGİROĞLU Oturum Başkanı: Sarven ÇİLİNGİROĞLU Mustafa Bilge Hasan Heperkan Ülkemizde yapılan HVAC tasarımlarında SFP tasarımları SFP 5 sınırları içinde kalmaktadır. 2000 / 1250 = 1,6 ; 3000 / 2000 = 1,5 Pm= V(m3/s)*Pt(Pa)/ηf*ηm

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ, BELGE TANIMLARI

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ, BELGE TANIMLARI Akreditasyon: (Accreditation) TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ, BELGE TANIMLARI Bir eğitim kuruluşunun akademik standartlarının dış bir merci, birlik veya sınav organı veya

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ Aşama Bir Tetkik 1. Aşama Bir Tetkik İçin Genel Hazırlık Dokümantasyonunun tedarik edilmesi, Tüm mekanlara ve kayıtlara erişim (bilgi güvenliğinin bağımsız incelemelerine ilişkin raporlar ve iç denetim

Detaylı

T.C. KÖRFEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM

T.C. KÖRFEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM DOKÜMAN NO:SGM.ÇY.01 TARİH: 04.05.2011 SAYFA NO: 1 REVİZYON NO: 00 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı, Strateji Geliştirme Müdürlüğünün kuruluş, görev,

Detaylı

EKLER. EK 12UY0106-4/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi

EKLER. EK 12UY0106-4/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-4/A1-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

MEDİKAL KALİBRASYON ÖLÇÜMLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

MEDİKAL KALİBRASYON ÖLÇÜMLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR İstanbul Üniversitesi Biyomedikal ve Klinik Mühendisliği Koordinatörlüğü MEDİKAL KALİBRASYON ÖLÇÜMLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Yrd.Doç.Dr. Manâ Sezdi Koordinatör Yardımcısı Medikal kalibrasyon ölçümünü

Detaylı

YZM 2108 Yazılım Mimarisi ve Tasarımı

YZM 2108 Yazılım Mimarisi ve Tasarımı YZM 2108 Yazılım Mimarisi ve Tasarımı Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 1 Yazılım Tasarımına Giriş Bu bölümde;

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ İMO İstanbul Şubesi-İSİG Paneli-28 Mart 2015 İNŞAATLARDA ÇAĞDAŞ PROJE YÖNETİM YAKLAŞIMINDA İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ Mert UZUN İnşaat Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı 1 İMO İstanbul Şubesi-İSİG

Detaylı

NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Kabul Tarihi: 26.03.2014 Yürürlük Tarihi: 26.03.2014 Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu Denetim Komitesi YÖNETMELİĞİ Hazırlayan: Kurumsal Yönetim

Detaylı

Motosiklet Servis Belgelendirme Standardı CZTURK 10013

Motosiklet Servis Belgelendirme Standardı CZTURK 10013 Centro Zaragoza Motosiklet Tamiri Genel Kriterleri kapsamında sınıflandırma ve uzmanlık alanlarına göre belirlenecek servislerin CZTURK Motosiklet Servis Standardıdır. Yayınlama tarihi : Ocak 2013 İstanbul,

Detaylı

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005 SAYFA 2/8 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu teknik şartname, UGETAM ürün belgelendirme sistemine belgelendirme için başvuru yapan tedarikçilerin üretmiş oldukları gaz regülatörlerinin karşılaması gereken şartları TS

Detaylı

Slayt 1. Slayt 2. İçerik ISO 9000 KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ UYGULAMASI KAPSAMINDA KURULUŞ İÇİ TETKİKÇİ EĞİTİMİ

Slayt 1. Slayt 2. İçerik ISO 9000 KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ UYGULAMASI KAPSAMINDA KURULUŞ İÇİ TETKİKÇİ EĞİTİMİ Slayt 1 Slayt 2 İçerik ISO 9000 KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ UYGULAMASI KAPSAMINDA KURULUŞ İÇİ TETKİKÇİ EĞİTİMİ 1 Slayt 3 KALİTE TETKİKİ KALİTE İLE İLGİLİ FAALİYETLERİN VE SONUÇLARIN, PLANLANAN DÜZENLEMELERE

Detaylı

ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-4 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 4

ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-4 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 4 ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-4 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 4 REVİZYON NO:00 MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU Ankara, 2012 12UY0105-4 Makine Montajcısı ÖNSÖZ Makine Montajcısı (Seviye 4) Ulusal Yeterliliği 5544 sayılı

Detaylı

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür, 2 aşamalı

Detaylı

Proje İzleme: Neden gerekli?

Proje İzleme: Neden gerekli? Proje İzleme: Neden gerekli? Mantıksal Çerçeve Matrisinde İzleme Göstergeleri Raporlama Araçlar Müdahale Mantığı / Projenin Kapsamı MANTIKSAL ÇERÇEVE Objektif Şekilde Doğrulanabilir Başarı Göstergeleri

Detaylı

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 2013 I. GENEL HÜKÜMLER İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI Bu, iç denetim faaliyetinden faydalanan taraflara,

Detaylı

İZMİR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK DERGİSİ (IZMIR JOURNAL OF HEALTH) YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar

İZMİR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK DERGİSİ (IZMIR JOURNAL OF HEALTH) YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar İZMİR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK DERGİSİ (IZMIR JOURNAL OF HEALTH) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1- (a) Bu yönergenin amacı, İzmir Üniversitesi Sağlık Dergisi (Izmir

Detaylı

1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ

1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ 1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ E-Posta: ibrahim@uzmanakreditasyon.com Web: http: // www.uzmanakreditasyon.com Konusunda

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı Çorum Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğünün görev yetki ve sorumlulukları ile teşkilat yapısını ve işleyişini düzenlemektir.

Detaylı

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Genel kabul görmüş denetim standartlarında; Çalışma Alanı ve Raporlama Standartlarını

Detaylı

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ TASARIMIN SENTEZLENMESİ II

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ TASARIMIN SENTEZLENMESİ II SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ TASARIMIN SENTEZLENMESİ II ÖMER ERTEKİN, PSCONSULTECH 1 TASARIM NEDİR? Tasarım, bir ürüne ait gereksinimlerin, o ürünün tarifine dönüştürülmesi sırasında ortaya çıkan teknik bilgilerin

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV TANIM FORMU

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV TANIM FORMU Birimi Alt Birim Sınıfı Kadro Ünvanı Uzmanlık Alanı Adı Soyadı Bağlı Olduğu Ünvan Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Yapım İşleri Denetleme Şube Müdürlüğü Teknik Hizmetler Mühendis İnşaat Mühendisi

Detaylı

SAĞLIK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ MÜDÜRLÜĞÜ Müdür Görevin Bağlı Bulunduğu Rektör Yardımcısı, Rektör Yrd.Doç.Dr.Eyüp ALTINÖZ 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanununda verilen görevleri yapmak. Yüksekokul kurullarına başkanlık eder ve kurul kararlarının

Detaylı

17.1 : AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, UYGULAMA USUL VE ESASLARI, İLKELER VE TANIMLAR

17.1 : AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, UYGULAMA USUL VE ESASLARI, İLKELER VE TANIMLAR BÖLÜM 17 : YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ 17.1 : AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, UYGULAMA USUL VE ESASLARI, İLKELER VE TANIMLAR Amaç Madde 1:Bu yönergenin amacı ; Muratpaşa Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğünün organizasyon

Detaylı

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI KUYU TAMAMLAMA HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI KUYU TAMAMLAMA HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı Ortaklığımız tarafından yurt içinde ve yurt dışında açılan ve/veya açılacak olan

Detaylı

11UY0034-4 DOĞAL GAZ POLİETİLEN BORU KAYNAKÇISI (SEVİYE 4) SINAV ŞARTNAMESİ

11UY0034-4 DOĞAL GAZ POLİETİLEN BORU KAYNAKÇISI (SEVİYE 4) SINAV ŞARTNAMESİ 1.0. AMAÇ Bu şartname, 11UY0034-4 Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 4 adayının belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel şartları, yeterlilik alanını, sınav koşullarını,

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ AMAÇ: Madde 1: Bu yönergenin amacı; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu nda öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim süreleri içerisinde kazandıkları

Detaylı

SATIN ALMA HİZMET ALIMLARI PERSONEL GÖREV VE SORUMLULUKLARI

SATIN ALMA HİZMET ALIMLARI PERSONEL GÖREV VE SORUMLULUKLARI SATIN ALMA HİZMET ALIMLARI PERSONEL GÖREV VE SORUMLULUKLARI Nitelikler: İlgili mevzuat, yönetmelik, yönerge ve esasları bilmek ve bunlara uygun amirlerin talimatlar doğrultusunda işlemler yapmak, Gerekli

Detaylı

Adı Soyadı : TIBBİ CİHAZ DAİMİ ÖZEL İHTİSAS Tel : KOMİSYONU

Adı Soyadı : TIBBİ CİHAZ DAİMİ ÖZEL İHTİSAS Tel : KOMİSYONU T.C. İletişim kurulacak yetkili personel bilgileri SAĞLIK BAKANLIĞI Adı Soyadı : TIBBİ CİHAZ DAİMİ ÖZEL İHTİSAS Tel : KOMİSYONU Fax : TIBBİ CİHAZ BAŞVURU FORMU e-posta : A) TALEP EDİLEN CİHAZI KULLANACAK

Detaylı

EK-3.9 İDARİ İSLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

EK-3.9 İDARİ İSLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI EK-3.9 İDARİ İSLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü; Genel Müdür Yardımcılığı (Bağlı) İŞİN KISA TANIMI: Tarımsal

Detaylı

BAĞIMSIZ PROJE DENETİMİNİN ESASLARI ve HESAP RAPORU HAZIRLANMASI

BAĞIMSIZ PROJE DENETİMİNİN ESASLARI ve HESAP RAPORU HAZIRLANMASI BAĞIMSIZ PROJE DENETİMİNİN ESASLARI ve HESAP RAPORU HAZIRLANMASI Bülent Akbas 1, Bilge Doran 2, Bilge Siyahi 1 1 Prof., Deprem ve Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Gebze Teknik Üniversitesi, Gebze Kocaeli

Detaylı

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ PR 1 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 1 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

ÇAĞRI ESASLI TEMATİK PROGRAM PROJE BAŞVURU FORMU

ÇAĞRI ESASLI TEMATİK PROGRAM PROJE BAŞVURU FORMU HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE Çağrı Esaslı Tematik Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğumuz projenin e herhangi bir yükümlülük getirmeyeceği ve tarafımıza herhangi bir talep hakkı doğurmayacağını,

Detaylı

KURUL KARARLARI. Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1

KURUL KARARLARI. Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1 KURUL KARARLARI Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1 Kamu idarelerinde yürütülmekte olan iç denetim faaliyetlerinin kalitesinin arttırılması

Detaylı

Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü

Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü EK MSC.215(82), MSC.288(87) ve MSC.289(87) Sayılı Deniz Emniyeti Komitesi Kararlarında İdarenin Takdirine, Düzenlemesine veya Onayına Bırakılmış Teknik Konular MSC.215(82) sayılı Karar, 500 gros ton ve

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ STRATEJĐ GELĐŞTĐRME KURULUNUN KURULUŞ VE ĐŞLEYĐŞĐ HAKKINDAKĐ YÖNERGE. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Genel Hükümler

ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ STRATEJĐ GELĐŞTĐRME KURULUNUN KURULUŞ VE ĐŞLEYĐŞĐ HAKKINDAKĐ YÖNERGE. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Genel Hükümler ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ STRATEJĐ GELĐŞTĐRME KURULUNUN KURULUŞ VE ĐŞLEYĐŞĐ HAKKINDAKĐ YÖNERGE Amaç BĐRĐNCĐ BÖLÜM Genel Hükümler MADDE 1 Bu yönerge, Üniversitenin misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

Yapým Yönetiminde Temel Kavramlar

Yapým Yönetiminde Temel Kavramlar YAPI ÜRETİMİNDE GÜZ yarıyılı SÜRE YÖNETİMİ Yapým Yönetiminde Temel Kavramlar Prof.Dr. Alaattin KANOĞLU Ý.T.Ü. Mimarlýk Fakültesi Proje ve Yapım Yönetimi Birimi Kavramlar Proje: Bir defaya özgü olmak üzere

Detaylı

ISO-BGYS-PL-02 Bilgi Güvenliği Politikası

ISO-BGYS-PL-02 Bilgi Güvenliği Politikası ISO-BGYS-PL-02 Bilgi Güvenliği Politikası İlk Yayın Tarihi : 08.10.2015 *Tüm şirket çalışanlarının görebileceği, şirket dışı kişilerin görmemesi gereken dokümanlar bu sınıfta yer alır. ISO-BGYS-PL-02 08.10.2015

Detaylı

İŞ GELİŞTİRME PROSEDÜRÜ

İŞ GELİŞTİRME PROSEDÜRÜ 1 AMAÇ Bu prosedürün amacı ICS tarafından yürütülen pazarlama, iş geliştirme, teklif ve sözleşme yönetimi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için uygun ve tutarlı bir yöntem oluşturmaktır. 2 KAPSAM Bu

Detaylı

SAĞLIK, GÜVENLİK VE ÇEVRE YÖNETMELİĞİ

SAĞLIK, GÜVENLİK VE ÇEVRE YÖNETMELİĞİ SAYFA : 1 of 10 HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Yönetim Sistemleri Koordinatörü Yönetim Sistemleri Koordinatörü Genel Müdür PALMET-Y-SGC-01 R.4 Saglik Güvenlik ve Cevre Yonetmeligi 17-05-2017.docmeligi

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMİ GAZETE Sayı: 96 EK I 24 Eylül, 1993

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMİ GAZETE Sayı: 96 EK I 24 Eylül, 1993 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMİ GAZETE Sayı: 96 EK I 24 Eylül, 1993 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisinin 16 Eylül, 1993 tarihli birleşiminde kabul olunan "Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU LEFKOŞA 2014 28 İÇİNDEKİLER 1.Genel Kurallar... 1.1. Genel Yazım Kuralları... 1.2. Etik Kurallar... 2.Tez Önerisi Hazırlama

Detaylı

T.C. MALKARA BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. MALKARA BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. MALKARA BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. MALKARA BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ VE KAPSAM:

Detaylı

TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ. 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır.

TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ. 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır. TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ Revizyon tarihi: 08.02.2019 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır. 2. Yapılacak İşin Tanımı: Ekli keşif

Detaylı

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 A. İÇİNDEKİLER Bölüm KONU SAYFA NO REFERANS STANDART MADDESİ TS EN ISO IEC 17020:2012 A. İÇİNDEKİLER 1 B. ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM 2 7.6 1. AMAÇ 2 2. KAPSAM 2 3. SORUMLULUK 2 3.1

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAŞAR ÜNİVERSİTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bitirme Projeleri İçindekiler Bitirme Projesi... 2 Başarı için tavsiyeler... 2 Danışman seçimi... 2 Danışmanlarınızla yapacağınız toplantı saatleri... 2 Birinci

Detaylı

BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi

BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi Problem çözme yönteminin en önemli özelliği, adım adım analiz ve sentez içermesidir. Burada her yeni adımda bir öncekinden daha somut olarak nitelden

Detaylı

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-ÇSGB İSGGM, Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK, Üniversite Hastaneleri Temsilcileri, Meslek Hastalıkları Hastanesi-MHH,

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 22.06.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28331 KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir.

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. BÖLÜM 1 1.1 PROJE NEDİR? WEB PROJESİ YÖNETİMİ Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. 1.2 PROJELERİN ORTAK UNSURLARI NELERDİR? Başlama

Detaylı

ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-3 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 3

ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-3 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 3 ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-3 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 3 REVİZYON NO:00 MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU Ankara, 2012 12UY0105-3 Makine Montajcısı ÖNSÖZ Makine Montajcısı (Seviye 3) Ulusal Yeterliliği 5544 sayılı

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONELİN ÜNVAN TÜZÜĞÜ

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONELİN ÜNVAN TÜZÜĞÜ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONELİN ÜNVAN TÜZÜĞÜ KUZEY KIBRIS EĞİTİM VAKFI VE DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KURULUŞ YASASI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu 18/1986 Sayılı Kuzey Kıbrıs

Detaylı

T.C ÇAYIROVA BELEDİYESİ HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C ÇAYIROVA BELEDİYESİ HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C ÇAYIROVA BELEDİYESİ HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ORGANİZASYON ŞEMASI BELEDİYE BAŞKANI BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI HUKUK İŞLERİ MÜDÜRÜ AVUKAT BÜRO ELEMANI

Detaylı

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ Hazırlayan Strateji Geliştirme Müdürü Kontrol Başkanlık Hukuk Danışmanı Onay Belediye Başkanı Yürürlük Tarihi 01.02.2010 Sayfa 1 / 9 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kartal Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü

Detaylı

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri İSG Yönetim Sistemi Prensipleri Taahhüt ve politika Planlama Uygulama ve Çalıştırma Kontrol ve Düzeltici Faaliyet Yönetimin Gözden Geçirmesi ISO 18001 Awareness Training Ders 4 İSG ve OHSAS 18001 1 4.1

Detaylı

Metroloji ve Kalibrasyon Nedir? Ne İçin Gereklidir? Metroloji ve Kalibrasyonun, yaşamımızdaki önemini ve gerekliliğini vurgulamak için aşağıdaki

Metroloji ve Kalibrasyon Nedir? Ne İçin Gereklidir? Metroloji ve Kalibrasyonun, yaşamımızdaki önemini ve gerekliliğini vurgulamak için aşağıdaki Metroloji ve Kalibrasyon Nedir? Ne İçin Gereklidir? Metroloji ve Kalibrasyonun, yaşamımızdaki önemini ve gerekliliğini vurgulamak için aşağıdaki soruları cevaplamamız bu konuda bakış açımızın gelişmesini

Detaylı

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Saliha TURHAN Kalite 13, 6. Kontrol, Metroloji, Test Ekipmanları ve Endüstriyel Yazılım Fuarı İstanbul, 16/11/2013 İçerik Sonuçların raporlanması

Detaylı

BÖLÜM 1 GENEL. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1. Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1. A.

BÖLÜM 1 GENEL. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1. Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1. A. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1 BÖLÜM 1 GENEL Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1 A. Kapsam 1. Bu kurallar, basınçlı kapların ve ısı değiştiricilerinin tip testlerinin

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesinde

Detaylı

İMİM 300 STAJ 2 MESLEKİ UYGULAMA - ŞANTİYE

İMİM 300 STAJ 2 MESLEKİ UYGULAMA - ŞANTİYE FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ DEFTERİ İMİM 300 STAJ 2 MESLEKİ UYGULAMA - ŞANTİYE ÖĞRENCİNİN Adı - Soyadı :..............................

Detaylı

KAN MERKEZİ PERSONELİNİN Görev ve Sorumlulukları

KAN MERKEZİ PERSONELİNİN Görev ve Sorumlulukları KAN MERKEZİ PERSONELİNİN Görev ve Sorumlulukları MELTEM EREN T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI - MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ KAN MERKEZİ Bölge Kan Merkezleri Hizmet Birimi Sorumlusu Görev

Detaylı

KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU

KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU KORUFLORYA, Aydınlı, Metal Yapı, Arke ve Vizyonlife ortaklığının TOKİ işbirliğiyle hayata geçirdiği bir projedir.

Detaylı

TS EN 1555-3 PE EKLEME PARÇALARI BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-02

TS EN 1555-3 PE EKLEME PARÇALARI BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-02 SAYFA 2/11 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu teknik şartname, UGETAM ürün belgelendirme sistemine belgelendirme için başvuru yapan tedarikçilerin PE ekleme parçalarının karşılaması gereken şartları CEN/TS 1555-7 Plastics

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK Program Değerlendiricileri erlendiricileri Eğitim E Çalıştayı 23-24 Mayıs s 2015,, Ankara Sunum İçeriği Değerlendiricilerin

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN TANIM Bina, karayolu, demiryolu, metro, köprü, tünel, rıhtım, baraj, sulama, pis su arıtması gibi yapıları tekniğe uygun ve ekonomik olarak tasarlayan, yaptıran ve yapım çalışmalarının yürütülmesini denetleyen

Detaylı

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ VE İŞ SÜREKLİLİĞİ - 1 Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının Gizliliği Tamlığı (Bütünlüğü) Erişebilirliği (Kullanılabilirliği) Üzerine

Detaylı

aselsan Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi İç Denetçi

aselsan Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi İç Denetçi Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi aselsan ASELSAN'ın İç Denetim Bölümü'nde görevlendirilmek üzere aşağıdaki niteliklere sahip adaylara ihtiyaç bulunmaktadır. Üniversitelerin Bilgisayar

Detaylı

Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler

Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler Dr. Hamide Z Şenyuva 16 17 Ekim 2007, Bursa İçerik Giriş- Analitik Kalite Güvence neden önemli? Formal Kalite Güvence Sistemleri Metot validasyonu İç Kalite

Detaylı

T.C ALANYA BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİK

T.C ALANYA BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİK T.C ALANYA BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİK 1 ALANYA BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar, Temel

Detaylı

Kuruluşundan bu yana gelişimini sürdürmüş olan DM EFE GROUP, müşteri

Kuruluşundan bu yana gelişimini sürdürmüş olan DM EFE GROUP, müşteri 10.. yıl TARİHÇEMİZ Şirketimiz, 2007 yılında Özel Güvenlik Hizmetleri vermek amacı ile Efe Güvenlik Hizmetleri Tic. LTD.ŞTİ. ünvanıyla kurulmuş olup, gelişen ve değişen hizmet sektöründe, müşteri talepleri

Detaylı

BELGELENDİRME PROGRAMI

BELGELENDİRME PROGRAMI 1.0 BELGELENDİRME KAPSAMI Bu program, (16UY0253-2) İnşaat İşçisi - Seviye 2 adaylarının belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel şartları, yeterlilik alanını, sınav koşullarını,

Detaylı

Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma

Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma STANDARD LME-12:001904 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 RF EMF Prosedürü... 4 4 Eğitim... 5 5 Kişisel Koruyucu Ekipman... 5

Detaylı

TAD TEST AYAR ve DENGELEME NEDİR?

TAD TEST AYAR ve DENGELEME NEDİR? TAD TEST AYAR ve DENGELEME NEDİR? TAD, bir projenin teslimini iyileştiren kalite odaklı bir süreçtir. İşletmenin, tesis sahibinin gereksinimlerini yerine getirecek şekilde tasarlandığı, kurulduğu, test

Detaylı

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ VE İŞ SÜREKLİLİĞİ - 1 Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının Gizliliği Tamlığı (Bütünlüğü) Erişebilirliği (Kullanılabilirliği) Üzerine

Detaylı

İŞ SÜREKLİLİĞİNDE KATMA DEĞERLİ DENETİM YAKLAŞIMI UYGULAMA ÇALIŞMASI İstanbul, ÖZGÜVEN SAYMAZ

İŞ SÜREKLİLİĞİNDE KATMA DEĞERLİ DENETİM YAKLAŞIMI UYGULAMA ÇALIŞMASI İstanbul, ÖZGÜVEN SAYMAZ İŞ SÜREKLİLİĞİNDE KATMA DEĞERLİ DENETİM YAKLAŞIMI UYGULAMA ÇALIŞMASI İstanbul, 24.05.2017 ÖZGÜVEN SAYMAZ Özgüven SAYMAZ İş Sürekliği Yönetim Sistemi ve ISO 22301 İSYS Denetim Kılavuzu Kitaplarının yazarı

Detaylı

MEDİKAL CİHAZLAR İÇİN KLİNİK VERİ DEĞERLENDİRME

MEDİKAL CİHAZLAR İÇİN KLİNİK VERİ DEĞERLENDİRME MEDİKAL CİHAZLAR İÇİN KLİNİK VERİ DEĞERLENDİRME 04.05.2016 AdviQual KLİNİK VERİ DEĞELENDİRMESİNİ NEDEN YAPIYORUZ? Cihazın Temel Gerekliliklere uygunluğunu göstermenin bir metodu Klinik Veri Değerlendirme

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler Hamide Z Şenyuva 8 9 Ekim 2008, İzmir İçerik Giriş- Analitik Kalite Güvence neden önemli? Formal Kalite Güvence Sistemleri Metot validasyonu İç Kalite Kontrol

Detaylı

(11UY0011-3)- AHŞAP KALIPÇISI SINAV ŞARTNAMESİ

(11UY0011-3)- AHŞAP KALIPÇISI SINAV ŞARTNAMESİ 1.0. AMAÇ Bu şartname, (11UY0011-3) Ahşap Kalıpçı seviye 3 adayının belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel şartları, yeterlilik alanını, sınav koşullarını, kabul şartlarını

Detaylı

Yapı ve İnşaat İşleri Yönetimi

Yapı ve İnşaat İşleri Yönetimi STANDARD LME-12:001901 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Tanımlar... 3 3 Gereksinimler... 4 3.1 Genel... 4 3.2 Sorumluluklar... 4 3.3 OHS Güvenlik Planı... 4 3.4 Yapı Başlangıç Aşaması... 6 3.5 Saha

Detaylı

ŞİKÂYET ve İTİRAZ REHBERİ

ŞİKÂYET ve İTİRAZ REHBERİ Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ Bu rehberin amacı; personel belgelendirme faaliyetleri, değerlendirme ve karar süreçleri ile ilgili konularda KAPSAM BELGELENDİRME Kuruluşuna şikâyet ve itirazların nasıl yapılacağına

Detaylı

SASA POLYESTER SANAYİ A.Ş. YÖNETİM KURULU KOMİTELERİ İÇ TÜZÜKLERİ DENETİMDEN SORUMLU KOMİTE

SASA POLYESTER SANAYİ A.Ş. YÖNETİM KURULU KOMİTELERİ İÇ TÜZÜKLERİ DENETİMDEN SORUMLU KOMİTE SASA POLYESTER SANAYİ A.Ş. YÖNETİM KURULU KOMİTELERİ İÇ TÜZÜKLERİ DENETİMDEN SORUMLU KOMİTE NO DNT 2016/2 REVİZE NO REV 1 YÜRÜRLÜK TARİHİ 01.06.2011 REVİZYON TARİHİ 31.01.2017 1. GEÇERLİLİK TEYİDİ Faaliyetlerini

Detaylı