PASİF ve YARI AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN TİTREŞİM YALITIM PERFORMANSININ İNCELENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PASİF ve YARI AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN TİTREŞİM YALITIM PERFORMANSININ İNCELENMESİ"

Transkript

1 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye PASİF ve YARI AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN TİTREŞİM YALITIM PERFORMANSININ İNCELENMESİ Meut ŞENGİRGİN, Uludağ Üniveritei MühendilikMiarlık Fakültei, Bura,Türkiye İbrahi YÜKSEL, Uludağ Üniveritei MühendilikMiarlık Fakültei, Bura,Türkiye Elif ERZAN, Uludağ Üniveritei MühendilikMiarlık Fakültei, Bura,Türkiye Gürel ŞEFKAT,Uludağ Üniveritei MühendilikMiarlık Fakültei, Bura,Türkiye Mahut Nedi ŞİREN,Türk Otoobil Fabrikaları A.Ş. Bura, Türkiye ÖZET Paif ve yarı aktif üpaniyon itelerinin çeyrek taşıt odeli üzerinden hareket denkleleri çıkartılış ve MATLABSIMULINK prograı yolu ile çözüleri elde ediliştir. Değişik yol uyarıları onucunda taşıtın eyir eniyeti ve konfor duruu araştırılıştır. Paif ve yarı aktif üpaniyon itelerinin titreşi yalıtı perforanı karşılaştıralı olarak unuluştur. ABSTRACT Motion equation of paive and eiactive upenion yte on a quarter vehicle odel are derived and their olution are obtained by uing MATLABSIMULINK progra. Road afety and cofort condition are invetigated for different road paraeter. Vibration iolation perforan of paive and eiactive upenion yte are introduced coparatively.. GİRİŞ Seyir halindeki taşıtlar, ea olarak yol pürüzlülüğünden gelen uyarılarla titreşi yaparlar. Ayrıca taşıt hareket halindeyken yol pürüzlülüğünden başka, dönen eleanların dengeizliği ve tekerlek çevreinin düzgünüzlüğünden de titreşi uyarıları gelir ve bu uyarılar yükek frekanlarda öneli boyutlara ulaşırlar. Bugüne kadar yapılan çalışalar, yoldan gelen uyarıların doğurduğu titreşileri 0 5 Hz araında inceleenin yeterli olduğunu ortaya koyuştur. Bu uyarılar, tekerlekler aracılığıyla aka, yay ve önü eleanları üzerinden gövdeye geçerler. Süpaniyon itei, titreşilerin doğurduğu gövdedeki gerileleri, iveleri, tekerlek yükü alınılarını ve ürücü rahatızlığını iniize etelidir. Süpaniyon iteleri konuunda yapılan çalışalarda odellee genellikle çeyrek taşıt odel üzerine kuruluştur. Bu çeyrek odel üzerine yapılan bir çalışada [] yarı aktif üpaniyon itei uygulanış, paif çalışa ile kyhook ve relatif yarı aktif kontrol tratejilerini birbirleri ile karşılaştırıştır. Ayrıca, yarı aktif üpaniyon itelerinde kullanılan duru gözlecileri üzerine kapalı bir incelee yapılıştır. Bir başka çalışada [], çeyrek taşıt odeli referan alınarak önüü ayarlanabilir daperin ve yay katayıı ayarlanabilir pnöatik üpaniyon yayının kullanıldığı yarı aktif üpaniyon iteleri inceleniştir. Yarı taşıt odeli üzerinde deneyel çalışaların gerçekleştirildiği bir çalışada [3] yarı aktif üpaniyon itelerini dinaik tekerlek yükü açıından irdeleiştir. Hidrolik, pnöatik ve anyetik aktif üpaniyonların taşıtlara uygulanaına ait örnekler verilen çalışalar yapılıştır [4]. Aktif üpaniyon itelerine lineer kontrol tekniklerinin uygulanaı üzerine çalışalar yapılıştır [5,6]. Yapılan bir çalışada [7] taşıt titreşilerini, yol pürüzlülüğünün tanılanaı ve üpaniyon itelerinin iyileştirilei üzerine çalışalar gerçekleştiriliştir.

2 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye. PASİF ve YARI AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN MATEMATİK MODELLERİ Taşıtlarda oluşan titreşileri inceleek için öncelikle itein bir odelinin kurulaı gerekir. Bu, incelenecek büyüklüklere göre bait iki veya üç kütleli bir odel olabileceği gibi, taşıtın boyuna veya enine ekenine göre ietrik kabul edilei duruuna bağlı olarak iki aklı tek izli veya tek aklı iki izli bir odel de olabilir. Taşıt titreşilerinde itei karakteritik değerlerinin yaklaşık olarak bulunaının itendiği durularda iki veya üç kütleli bir odel de yeterli olabilir... Çeyrek Taşıt Modeli Bu odelde bir tekerleğe düşen taşıt gövdei kütlei ile göteriliştir. k taşıt yay veya akaın yaylana katayıını, b(t) ie aortiörün önü katayıını belirtir. Tekerlek ie yaylana özelliğinden dolayı ideal bir yay olarak kabul ediliş ve k yay abitiyle tanılanıştır. Yay uzaaları teorik bakıdan onuz büyüklükte kabul ediliştir. Tekerlek ve bağlı bulunduğu akın topla kütlei ie kütleine indirgeniştir. Tekerleğin önü katayıı çok düşük olduğu için bu analizde ihal ediliştir. Tekerleğin yol ile ürekli tea halinde olduğu ve yol ile tekerlek araında noktaal bir teaın bulunduğu ie diğer bir kabuldür. Hareket denklelerinin çıkarılabilei için kabul edilen çeyrek taşıt odeli Şekil de veriliştir... Hareket Denkleleri Bu bölüde fizikel odeli kurulan iki erbetlik dereceli çeyrek taşıt odelinin hareket denkleleri bulunacaktır. Hareket denkleleri ıraıyla; Newton un. yaaının ekanik itelere uygulanaı ve ite grafiği etotları kullanılarak ayrı ayrı elde edilecektir. Çeşitli etotlarla elde edilen hareket denkleleri duru uzayı biçiinde tekrar düzenlenerek MATLAB Siulink bilgiayar progralarıyla çözülecektir Newton un. Kanunu'nun Uygulanaı Bu etotla itede bulunan kütlelerin Şekil 'de verilen erbet cii diyagraları çizilir. Hareketin olduğu dikey yönde Newton un. Kanunu yazılıra kütleine etki eden topla kuvvetler bu kütlenin iveleneine ebep olur. F = &&z () && z b(t)z& b(t)z & k z k z = 0 () kütleine etki eden topla kuvvetler de bu kütlenin iveleneine ebep olur. F = && z (3) z && b(t) z& b(t) z& kz (k k ) z = kh (4) Görüldüğü gibi, itein dinaik davranışı iki tane ikinci ertebe diferaniyel denklele tanılanır. Bu denklelerden z ve z yok edilerek denkle ayıı bire indirilire, elde edilecek denkle tek değişken cininden ve dördüncü ertebeden bir diferaniyel denkle olur. Yani ite dördüncü ertebedir.

3 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye Hareket Denklelerinin Duru Uzayı Göterii Diferaniyel denkle (DD) çözü teknikleri teelde birinci dereceden bir türev ifadeinin integralini ala işleine dayanır. Yükek dereceden DD ler ie ardışık integrayon işleleri yolu ile çözülür. Bu nedenle ayıal heaplaalarda kullanılacak yükek dereceden DD lerin birinci dereceden DD takılarına dönüştürülei gerekir. Yükek dereceden DD ler ie değişkenlerin değişii yolu ile birinci dereceden DD takılarına dönüştürülür. İkinci dereceden iki adet DD den oluşan hareket denkleiizi aşağıdaki değişken değişii ile duru uzayı forunda tekrar düzenleyebiliriz. Duru değişkenleri; şeklinde eçilir. = & = & (4) z = z 3 = z 4 z Duru değişkenlerinin türevleri ie; olur. & = & & & & && & = & (5) z = z 3 = z 4 z Çeyrek taşıt odeli için hareket denkleinin duru uzayı göterii (6) ile elde edilir. & & & & k = k 0 0 k (k k ) 0 b b 0 b b k 0 h (6).3. Yarı Aktif Kontrol Stratejileri Yarı aktif üpaniyon itelerinin en belirgin özelliği itede önü derecei itenildiğinde değiştirilebilinen bir önülee eleanının (aortiörün) bulunaıdır. Ayarlanabilir önülee eleanlarının önü katayıının hangi aaca yönelik olarak değiştirildiği bu bölüde ele alınacaktır. Yol uyarıları ve bundan kaynaklanan taşıt titreşilerinin üreklilik arzetei ayarlı aortiörler için ürekli bir kontrolü zorunlu kılaktadır. Seyir eniyetinden ödün vereden eyir konforunu arttırayı hedefleyen önü değişi tekniklerine yarı aktif kontrol tratejileri denilektedir. Rölatif Kontrol Taşıt gövdeine etki eden topla kuvvetler gövdenin iveleneine neden olaktadır. &&z = Fk F b Bu denklede, taşıt gövdeinde etkin olan kuvvetlerin önülee kuvveti (F b ) ve yay kuvveti (F k ) olduğu görülür F = k k ( z z ) (8) F = b ( b z & z & ) (9) İyi bir titreşi izolayonu ağlaak için taşıt gövdeine gelen üpaniyon kuvvetinin iniize edilei gerektiği düşünülebilir. (7)

4 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye Kuvvet Kuvvet Sert kadee Sert kadee Çalışa bölgei Yuuşak kadee Yuuşak kadee Hız Hız a)kıi b)sürekli Şekil 3. Anahtarlaa kuvvethız diyagraı &&z = Fk F b = iniu (0) Taşıt gövdeinin titreşilerinde bazı durularda önü kuvveti (F b ) ve yay kuvveti (F ) aynı yönlerde, bazı durulara da farklı yönlerdedirler. Eğer bu iki kuvvetin yönü k aynı ie önü kuvveti düşük değere çekilerek taşıt gövdeine etki eden topla kuvvette bir azala ağlanır. Yönlerinin farklı olaı halinde ie, önü kuvveti uygun değerine ayarlanarak yay kuvvetini dengeleei ağlanır. Yarı aktif üpaniyon iteiizde ideal paif (yaylana katayıı abit) bir yay kullanıldığı için k değerini kontrol edileeektedir. Relatif hızla (z& z& ), relatif yer değiştirenin (z z) yönlerine göre topla üpaniyon kuvvetini azaltak için b katayıı üzerinde değişiklik yapabiliriz. Kıı Anahtarlaalı Rölatif Kontrol Bu kontrol tratejiinde ayarlı aortiörün önü değeri önceden belirleniş iki değer üzerinde değiştirilebilektedir. Yani aortiör bazı anlarda ert bazı anlarda ie yuuşak olak üzere adece iki önü dereceine ahiptir. (Şekil 3a) (&z z & ). (z z) > 0 olduğu zaan, önü kuvveti (Fb) ve yay kuvveti (F k ) aynı yönde deektir ve önülee katayıı b düşük bir değere (bküçük) getirilerek topla üpaniyon kuvveti azaltılır. (&z z & ). (z z) < 0 olduğu zaan ie, önü kuvveti (Fb) ve yay kuvveti (F k ) zıt yönde deektir ve önülee katayıı b yükek bir değere (bbüyük) getirilerek topla üpaniyon kuvveti azaltılaya çalışılır. Kıı anahtarlaa ile önü katayıının değişiini aşağıdaki forülle göterebiliriz. b b(t) = b küç ük büyük (z z ).(z& z & ) > 0 (z z ).(z& z & ) < 0 () Sürekli Anahtarlaalı Relatif Kontrol Rölatif kontrol tratejii ile taşıt gövdei iveinin iniize edilei aaçlanaktadır. Kıi anahtarlaa ile ayarlı daperin alacağı iki değer bu aacı kıen

5 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye ağlayabilektedir. Sürekli anahtarlaada teel prenip önü kuvvetini (F b ) yay kuvvetine (F ) ( zıt yönde ieler) eşit şiddette tutularak topla üpaniyon kuvvetinin k dolayııyla taşıt gövde iveinin ıfır olaını ağlaaktır. Sürekli anahtarlaalı relatif kontrol tratejiinde bir veya birkaç önü değeri değil aortiörün b küçük ve b büyük önü değerleri de dahil olak üzere bu iki değer araında itenen tü önü değerleri alınabilektedir. Belirleniş önü değeri oranal çalışabilen bir ervo valf yardııyla ağlanabilir. Sürekli anahtarlaa ile belirli liitleri olan bir önü alanı tanılanış olur. Bu duru Şekil 3b kuvvet hız diyagraı üzerinde göteriliştir. (z& z & ). (z z) > 0 olduğu zaan, (Fb) ve (F k ) aynı yöndedir ve önülee katayıı b düşük bir değere (bküçük) getirilerek topla üpaniyon kuvveti azaltılır. Sürekli anahtarlaalı relatif kontrol için b küçük değeri ıfır veya ıfıra çok yakın bir değer alınalıdır. (z& z & ). (z z) < 0 olduğu zaan ie, (Fb) ve (F k ) zıt yönde deektir ve önülee katayıı Fb = F k değerini ağlayan b değerine ayarlanır. Eğer itenen önü katayıı bbüyük değerini geçiyora b = b büyük alınarak gerekiz yere çok yükek önü derecelerine çıkılaı engellenir. Sürekli anahtarlaa ile (F k ) kuvvetine ter yönde ve aynı şiddete (Fb) kuvveti oluşaını ağlayan önü değeri bulunaya çalışılaktadır. Böylece taşıt gövde iveini ıfır yapan önü katayıı aortiör üzerinden ağlanış olur. && z = 0 yapan önü katayıının naıl bulunacağı aşağıda göteriliştir. k ( z z ) b(t)( z& z& ) = 0 () k(z z) b(t) = (z& z & ) (3) Yukarıda anlatılanların ışığında ürekli anahtarlaalı relatif kontrol tratejii, (4) nolu forülle özetlenebilir. bküç ük b(t) = k(z z)/(z & z) & bbüyük k(z z)/(z& z)<0 & 0 k (z z )/(z& z & ) k(z z)/(z& z)>0 & b büyük (4).4 Paif Süpaniyon Siteinin Siulink Çözüleri Newton un. kanununun uygulanaıyla elde edilen hareket denkleleri üzerinde iulink çözü odeli oluşturulacaktır. () ve (4) nolu denklelerde ive değerleri yalnız bırakılarak oluşturulan iulink çözü odeli Şekil 4 te göteriliştir. Çözü için gerekli ite abitleri Tablo de veriliştir. Tablo. Çeyrek Araç Modeli İçin Site Değerleri :Taşıt gövdeinin kütlei 350 kg : Ak ve tekerlek kütlei 80 kg k : Süpaniyon yay katayıı k : Tekerleğin yay katayıı N/ N/

6 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye (7) nolu denkle ile Duru uzayı şeklinde elde edilen hareket denkleleri üzerinde iulink çözü odeli oluşturulacaktır. Oluşturulan iulink çözü odeli Şekil 5 te göteriliştir. /350 / Z" Z' Z İntegral İntegral 700 b k Product /80 / Z" Z' Z İntegral k İntegral3 h Yol Uyarıı Şekil 4. Paif üpaniyon Siulink blok diyagraı (Newton un. Kanunu) [8] 35000/ /350 k/ d3 b/ İntegral 3 İntegral 700/80 b/ 35000/80 k/ 35000/ /350 k/ d4 b/ İntegral 4 İntegral3 h Yol Uyarıı 70000/80 k/ 700/80 b/ ( )/80 (kk)/ Şekil 5. Paif üpaniyon Siulink blok diyagraı (Duru Uzayı ) [8]

7 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye.5 Yarı Aktif Süpaniyon Siteinin Siulink Çözüleri Yarı aktif itein Siulink çözüü paif ite için kurulan odelin üzerine önü katayıının eçiinin belirleyen anahtarın ilavei ile olaktadır. Sönü katayıının anahtarlanaı Siulink blok kütüphaneinden eçilen witch blok şeaı ile olaktadır. K Çarpı K / k/ d3 Çarpı k/ / İntegral K / 3 Çarpı / İntegral k/ K / K K b in Çarpı4 000 b ax Anahtar b h K d4 / İntegral 4 / İntegal3 Yol Uyarıı k/ Çarpı3 K K / (kk)/ Şekil 6. Yarıaktif üpaniyon Siulink blok diyagraı (Newton un. Kanunu) [8].6. Paif ve Yarı Aktif Süpaniyon Sitelerinin Zaan Alan Cevapları /350 / Z" İntegral 500 b in Z' k İntegral Z Anahtar Çarpı Çarpı 000 b ax /80 / Z" İntegral Z' İntegral3 Z k h Yol Uyarıı Şekil 7. Yarıaktif üpaniyon Siulink blok diyagraı (Duru Uzayı ) [8]

8 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye Hareket denkleleri ve Siulink çözü odelleri çıkarılan çeyrek taşıt odelinin paif ve yarı aktif çalışa duruunda çeyrek taşıt iteinin zaan alan cevapları incelenecektir. Zaan alan çözülerinde itein bir yol uyarıına karşı hangi hızda tepki verdiği belirlenir. Her ne kadar, taşıt titreşileri için uyarı ratlantıal (rando) bir yapıya ahipe de itein tet edilebilei aacı ile kullanılak üzere bazı tandart uyarı fonkiyonları tanılanır. Bunlar; yol üzerinde ani tüek veya çukurları teil eden baaak yol uyarıı, inuoidal bir yol profili için haronik (inuoidal) yol uyarıı ve birkaç inü fonkiyonun toplaı ile oluştuğu kabul edilen yol profilini tanılayan periyodik yol uyarıları olarak ayılabilir. Baaak Yol Uyarı Cevabı Siulink blok diyagraları kullanılarak baaak yol paif ve yarı aktif üpaniyon itelerinin titreşi cevapları Şekil 8'de veriliştir. Yolun baaak uyarı genliği 0.05 olarak alınıştır. Şekil 8'de görüldüğü gibi yarı aktif üpaniyon, paif üpaniyon iteine göre, taşıt gövdeinin akiu titreşi genliğini ve gövde iveini azaltıcı, dinaik tekerlek yükü alınılarının şiddetini ve üpaniyon (aortiör) ıkışa trokunu ie arttırıcı etki göteriştir. Şekil 8. Baaak yol uyarına paif ve yarı aktif üpaniyonun cevabı ( ) Paif üpaniyon, ( ) Yarı aktif üpaniyon Haronik (Sinu) Yol Uyarı Cevabı Haronik yol uyarıı olarak frekanı Hz, genligi 0.05 olan inü yol fonkiyonu eçiliştir. Bu özellikteki bir yol profilinde yarı aktif üpaniyon iteinin kullanılaı ile paif üpaniyon iteine göre taşıt gövdeinin titreşi genliği ve gövde ivei değerlerinde azala ağlanış, dinaik tekerlek yükü değerinin akiuunda öneli bir değişikliğe ebep olaış ve üpaniyon trokunda ie birinci aniyeden onra bir iktar azala görülüştür.

9 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye Şekil 9. Haronik (inü) yol uyarına paif ve yarı aktif üpaniyonun cevabı ( ) Paif üpaniyon, ( ) Yarı aktif üpaniyon Periyodik Yol Uyarı Cevabı Haronik yol uyarıında tek bir inü yol profili eçiliştir. Periyodik yol girdii için üt üte bindiriliş üç inü fonkiyonunun toplaı alınıştır. Periyodik yol uyarıı için frekan ve genlikler eçilirken, yükek frekanlı haronik yol uyarılarının genliklerinin düşük olaına dikkat ediliştir. Periyodik yol uyarıını oluşturan haronik fonkiyonların frekan ve genlik değerleri Tablo 'de veriliştir. Şekil 0. Periyodik yol uyarına paif ve yarı aktif üpaniyonun cevabı ( ) Paif üpaniyon, ( ) Yarı aktif üpaniyon Periyodik yol uyarıında diğer iki yol uyarıında elde edilen onuçlara benzer onuçlar elde ediliştir. Periyodik yol uyarıında yarı aktif üpaniyon iteinin kullanılaı ile paif üpaniyona göre taşıt gövdeinin titreşi genliği ve gövde iveinin akiularında azala ağlanış, dinaik tekerlek yükü ve üpaniyon trokunda belirgin bir değişi görüleiştir.

10 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye Tablo. Haronik fonkiyonların frekan ve genlik değerleri Frekan (Hz) Genlik () SONUÇ Elektronik ve otoatik kontrol tekniklerindeki gelişeler paif üpaniyon iteleri olarak adlandırılan abit katayılı yay ve önüleyiciden oluşan itelerin yerine yarı aktif üpaniyon iteleri olarak adlandırılan yay ve önülee katayıı kontrol altında tutulan itelere geçişi hızlandırıştır. Seyir konforunda iyileşe ağlanırken ürüş eniyetini azaltayan üpaniyon davranışı yarı aktif üpaniyon itelerinin en öneli avantajıdır. Yapılan teorik heaplaalardan görülüyor ki, çeyrek taşıt odeli üzerine kuruluş yarı aktif üpaniyon itei, baaak, inü haroniği ve periyodik fonkiyon şeklindeki yol uyarılarında, akiu titreşi genliğini (z ) ve taşıt gövdei iveini azaltıcı etki göteriştir. Bununla birlikte dinaik tekerlek yükü alınılarında az iktarda arta gözleniş ie de bu duru yeni kontrol tratejileri kullanılarak bertaraf edilebilir. KAYNAKLAR. VENHOVENS, P. J. ve A. R. VLUGT. (99), "SeiActive Supenion For Autootive Application", TU Deltf Faculty of Mechanical Engineering and Marine Technology Departent of Tranport Technology Vehicle Reearch Laboratory, 7, The Netherland.8. YOUN, I. ve A. HAC. (995), "SeiActive Supenion With Adaptive Capability", Journal of Sound and Vibration, 80, 3, HENDRİCK, K. ve K. YI. (993), "Dynaic Tire Force by Seiactive Supenion", Journal of Dynaic Syte, Meaureent, and Control, 5, NOGAI, M. (993), "Recent Reearche on Active Supenion for Ground Vehicle", JSME International Journal, 36,, RAY, L. R. (99), "Robut LinearOptial Control Law for Active Supenion Syte", Tranaction of the ASME, 4, ULSOY, A.G. ve D. HROVAT. (994), "Stability Robutne of LQ and LQG Active Supenion". Journal of Dynaic Syte, Meaureent, and Control, 6, GÜNEY, A. (986), "Tekerlek Aılış Sitelerinin Taşıt Titreşilerine Etkii", Doktora Tezi, I. T. Ü. Fen Bilileri Entitüü 8. ŞİREN, M.N., (996), "Yarı aktif üpaniyon iteinin taarıı ve analizi", Yükek Lian Tezi. U. Ü. Fen Bilileri Entitüü, BURSA

5. MODEL DENEYLERİ İLE GEMİ DİRENCİNİ BELİRLEME YÖNTEMLERİ

5. MODEL DENEYLERİ İLE GEMİ DİRENCİNİ BELİRLEME YÖNTEMLERİ 5. MODEL DENEYLEİ İLE GEMİ DİENİNİ BELİLEME YÖNTEMLEİ Gei projeinin değişik erelerinde iteatik odel deneylerine dayalı yaklaşık yöntelerle gei topla direnci e dolayııyla gei ana akine gücü belirlenektedir.

Detaylı

2. BENZERLİK ve MODEL TEORİSİ, BOYUT ANALİZİNİN DENİZ ARAÇLARININ DİRENCİNE UYGULANIŞI

2. BENZERLİK ve MODEL TEORİSİ, BOYUT ANALİZİNİN DENİZ ARAÇLARININ DİRENCİNE UYGULANIŞI . BENZEİK e MODE TEOİSİ, BOYUT ANAİZİNİN DENİZ AAÇAININ DİENCİNE UYGUANIŞI.1 Benzerlik e Model Teorii Benzerlik e odel teorii ile farklı büyüklükteki ciilerin ekanik bir olay karşıındaki daranışlarının

Detaylı

Frekans Analiz Yöntemleri I Bode Eğrileri

Frekans Analiz Yöntemleri I Bode Eğrileri Frekan Analiz Yöntemleri I Bode Eğrileri Prof.Dr. Galip Canever 1 Frekan cevabı analizi 1930 ve 1940 lı yıllarda Nyquit ve Bode tarafından geliştirilmiştir ve 1948 de Evan tarafından geliştirilen kök yer

Detaylı

Ders #9. Otomatik Kontrol. Kararlılık (Stability) Prof.Dr.Galip Cansever. 26 February 2007 Otomatik Kontrol. Prof.Dr.

Ders #9. Otomatik Kontrol. Kararlılık (Stability) Prof.Dr.Galip Cansever. 26 February 2007 Otomatik Kontrol. Prof.Dr. Der #9 Otomatik Kontrol Kararlılık (Stability) 1 Kararlılık, geçici rejim cevabı ve ürekli hal hataı gibi kontrol taarımcıının üç temel unurundan en önemli olanıdır. Lineer zamanla değişmeyen itemlerin

Detaylı

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (1) m kg s. m kg s. m kg. e) kgm. 3) Bir atlet 10 m/s ortalama hızla koşuyor. Hızını kilometre/saat cinsinden ifade ediniz.

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (1) m kg s. m kg s. m kg. e) kgm. 3) Bir atlet 10 m/s ortalama hızla koşuyor. Hızını kilometre/saat cinsinden ifade ediniz. FİZİK 19 ÖRNEK SORULAR (1) 1) SI biri iteinde kuvvetin birii nedir? c) e) ) SI biri iteinde enerjinin birii nedir? c) e) 3) Bir atlet 1 / ortalaa hızla koşuyor Hızını kiloetre/aat cininden ifade ediniz

Detaylı

GPS Ölçüleriyle Farklı Modeller Kullanarak Yoğuşabilir Su Buharı Miktarının Hesaplanması

GPS Ölçüleriyle Farklı Modeller Kullanarak Yoğuşabilir Su Buharı Miktarının Hesaplanması MMOB Harita ve Kadatro Mühendileri Odaı, 14. ürkiye Harita Biliel ve eknik Kurultayı, 14-17 Mayı 013, Ankara. GPS Ölçüleriyle Farklı Modeller Kullanarak Yoğuşabilir Su Buharı Miktarının Heaplanaı İlke

Detaylı

PASİF ve YARI AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNDE SİSTEM PARAMETRELERİNİN ETKİLERİ

PASİF ve YARI AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNDE SİSTEM PARAMETRELERİNİN ETKİLERİ PASİF ve YARI AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNDE SİSTEM PARAMETRELERİNİN ETKİLERİ Gürsel ŞEFKAT İbrahim YÜKSEL Mesut ŞENGİRGİN Uludağ Üniversitesi MühendislikMimarlık Fakültesi 6059 Görükle Bursa Mahmut Nedim

Detaylı

ÖRNEKLEME VE NİCEMLEME

ÖRNEKLEME VE NİCEMLEME ÖNEKLEME VE NİCEMLEME Eliizde ürekli bir işaret yada onun graiği olduğunu, bu işareti teleonla arkadaşııza tari edip onun da aynı işareti üreteini/çizeini ağlaak itediğiizi varayalı. Örneğin böyle bir

Detaylı

KENDİNDEN TETİKLEMELİ İNDÜKSİYON ISITICI TASARIMI VE DENEYSEL UYGULAMASI

KENDİNDEN TETİKLEMELİ İNDÜKSİYON ISITICI TASARIMI VE DENEYSEL UYGULAMASI Gazi Üniv. Müh. Mi. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt 6, No 4, 77-776, 0 Vol 6, No 4, 77-776, 0 KENDİNDEN TETİKEMEİ İNDÜKSİYON ISITICI TASARIMI VE DENEYSE UYGUAMASI Güngör BA, Seli ÖNCÜ* ve

Detaylı

d K d6 m Karışımın özkütlesini bulalım. (1) 6m kütleli sıvının özkütlesini bulalım.

d K d6 m Karışımın özkütlesini bulalım. (1) 6m kütleli sıvının özkütlesini bulalım. 1.. Karışıın özkütleini bulalı. d K 6 v v v d 9 3v (1) 6 kütleli ıvının özkütleini bulalı. O noktaına göre oent alırak şekildeki T niceliğinin büyüklüğünü bulabiliriz. 7P. = P.1 + T.4 Bu ifade yardııyla

Detaylı

ESM406- Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü. 2. SİSTEMLERİN MATEMATİKSEL MODELLENMESİ Laplace Dönüşümü

ESM406- Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü. 2. SİSTEMLERİN MATEMATİKSEL MODELLENMESİ Laplace Dönüşümü ESM406- Elektrik Enerji Sitemlerinin Kontrolü. SİSTEMLERİN MATEMATİKSEL MODELLENMESİ Laplace Dönüşümü.. Hedefler Bu bölümün hedefleri:. Komplek değişkenlerin tanıtılmaı.. Laplace Tranformayonun tanıtılmaı..

Detaylı

ÇİFT ETKİLİ LiBr-H 2 O AKIŞKANLI ABSORPSİYONLU SOĞUTMA SİSTEMİNDE TERMODİNAMİKSEL BÜYÜKLÜKLERİN SİSTEM PERFORMANSINA ETKİLERİ

ÇİFT ETKİLİ LiBr-H 2 O AKIŞKANLI ABSORPSİYONLU SOĞUTMA SİSTEMİNDE TERMODİNAMİKSEL BÜYÜKLÜKLERİN SİSTEM PERFORMANSINA ETKİLERİ Çift Etkili LiBr-H 2 O Akışkanlı Aborpiyonlu Soğuta Siteinde Terodinaikel Büyüklüklerin Site Perforanına Etkileri HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ OCAK 20 CİLT SAYI (9-26) ÇİFT ETKİLİ LiBr-H 2 O

Detaylı

Aktif süspansiyon sistemli çeyrek araç modelinin gözlemleyiciyle optimal kontrolü

Aktif süspansiyon sistemli çeyrek araç modelinin gözlemleyiciyle optimal kontrolü SAÜ. Fen Bil. Der. 17. Cilt,. Sayı, s. 181-187, 13 SAU J. Sci. Vol 17, No, p. 181-187, 13 Aktif süspansiyon sisteli çeyrek araç odelinin gözleleyiciyle optial kontrolü Ayhan Özdeir 1*, Dinçer Maden 1*

Detaylı

Otomatik Kontrol. Fiziksel Sistemlerin Modellenmesi. Prof.Dr.Galip Cansever. Elektriksel Sistemeler Mekaniksel Sistemler. Ders #4

Otomatik Kontrol. Fiziksel Sistemlerin Modellenmesi. Prof.Dr.Galip Cansever. Elektriksel Sistemeler Mekaniksel Sistemler. Ders #4 Der #4 Otomatik Kontrol Fizikel Sitemlerin Modellenmei Elektrikel Sitemeler Mekanikel Sitemler 6 February 007 Otomatik Kontrol Kontrol itemlerinin analizinde ve taarımında en önemli noktalardan bir tanei

Detaylı

DALGACIK PAKET TABANLI HARMONİK ANALİZİ WAVELET PACKET BASED HARMONIC ANALYSIS

DALGACIK PAKET TABANLI HARMONİK ANALİZİ WAVELET PACKET BASED HARMONIC ANALYSIS 5. Ululararaı İleri eknolojiler Sepozyuu (IAS 9), 3-5 Mayı 9, Karabük, ürkiye DALGACIK PAKE ABALI HARMOİK AALİZİ WAVELE PACKE BASED HARMOIC AALYSIS Fahri VAASEVER a, *, Yılaz UYAROĞLU a, Ayhan ÖZDEMİR

Detaylı

ANALOG SERVO MOTOR DEVRESİ TASARIMI VE SİMULASYONU

ANALOG SERVO MOTOR DEVRESİ TASARIMI VE SİMULASYONU ANALOG SEVO MOTO DEVESİ TASAIMI VE SİMULASYONU Caner BEYONT, Çağata ÇAI, İlker ALTAY İtanbul Teknik Üniveritei Makina Fakültei, Makina Mühendiliği Bölüü, İSTANBUL cbekont@ahoo.co, cagatacakir@gail.co,

Detaylı

3. DİNAMİK. bağıntısı ile hesaplanır. Birimi m/s ile ifade edilir.

3. DİNAMİK. bağıntısı ile hesaplanır. Birimi m/s ile ifade edilir. 3. DİNAMİK Dinamik konuu Kinematik ve Kinetik alt başlıklarında incelenecektir. Kinematik, hareket halindeki bir itemin konum (poziyon), hız ve ivmeini, bunların oluşmaını ağlayan kuvvet ya da moment etkiini

Detaylı

Prof. Dr. Metin GÖKAŞAN

Prof. Dr. Metin GÖKAŞAN İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNDE HATA TESPİTİ VE ANALİZİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Elk. Müh. Nadiye Gülkan TÜRKDOĞRU 544 Tein Entitüye Verildiği Tarih : 5 Nian

Detaylı

Fizik 101: Ders 12 Ajanda. Problemler İş & Enerji Potansiyel Enerji, Kuvvet, Denge Güç

Fizik 101: Ders 12 Ajanda. Problemler İş & Enerji Potansiyel Enerji, Kuvvet, Denge Güç Fizik 101: Ders 1 Ajanda Probleler İş & Enerji Potansiyel Enerji, Kuvvet, Denge Güç Proble: Yaylı Sapan Yay sabiti k olan iki yaydan bir sapan yapılıştır. Her iki yayın başlangıç uzunluğu x 0. Kütlesi

Detaylı

Kontrol Sistemleri. Kontrolcüler. Yrd. Doç. Dr. Aytaç GÖREN

Kontrol Sistemleri. Kontrolcüler. Yrd. Doç. Dr. Aytaç GÖREN ontrol Sitemleri ontrolcüler Doğrual Sitemlerin Sınıflandırılmaı: Birinci Mertebeden Gecikmeli BMG Sitemler: x a T 1 x a t x e t Son değer teoremi : x x x adr adr adr lim xa 0 lim 0 T 1 t T t 2T t 3T t

Detaylı

DOKTORA TEZİ Y. Müh. İbrahim GİRGİN. Anabilim Dalı : MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ. Programı : ENERJİ

DOKTORA TEZİ Y. Müh. İbrahim GİRGİN. Anabilim Dalı : MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ. Programı : ENERJİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TERMOAKUSTİK SOĞUTUCU ANALİZİ DOKTORA TEZİ Y. Müh. İbrahi GİRGİN Anabili Dalı : MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ Prograı : ENERJİ KASIM 007 İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Otomatik Kontrol. Blok Diyagramlar ve İşaret Akış Diyagramları. Prof.Dr.Galip Cansever. Ders #3. 26 February 2007 Otomatik Kontrol

Otomatik Kontrol. Blok Diyagramlar ve İşaret Akış Diyagramları. Prof.Dr.Galip Cansever. Ders #3. 26 February 2007 Otomatik Kontrol Der # Otomatik Kontrol Blok Diyagramlar ve İşaret Akış Diyagramları ProfDralip Canever 6 February 007 Otomatik Kontrol ProfDralip Canever Karmaşık itemler bir çok alt itemin bir araya gelmeiyle oluşmuştur

Detaylı

BETONARME TAŞIYICI SİSTEMLERDE KAPASİTE TASARIMI

BETONARME TAŞIYICI SİSTEMLERDE KAPASİTE TASARIMI etonare taşııı itelerde kapaite taarıı ETONRE TŞIYICI SİSTELERDE KPSİTE TSRII Zekai Celep Prof.Dr. İtanbul Teknik Üniveritei İnşaat Fakültei elep@itu.edu.tr http://www.in.itu.edu.tr/zelep/z.ht İnşaat ühendileri

Detaylı

ESM 406 Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü 4. TRANSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME

ESM 406 Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü 4. TRANSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME . TRNSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYRM İNDİREME. Hedefler Bu bölümün amacı;. Tranfer fonkiyonu ile blok diyagramları araındaki ilişki incelemek,. Fizikel itemlerin blok diyagramlarını elde etmek, 3. Blok diyagramlarının

Detaylı

MİL&GÖBEK BAĞLANTILARI SIKI GEÇMELER

MİL&GÖBEK BAĞLANTILARI SIKI GEÇMELER MİL&GÖBEK BAĞLANTILARI SIKI GEÇMELER MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU Sıkı Geçeler / 40 Başka bir elean kullanıına erek kaladan il-flanş bağlantısı yapaya olanak veren bir uyulaadır.

Detaylı

BİR BUHARLI GÜÇ SANTRALİNİN ENERJİ ve EKSERJİ ANALİZİ. Reşat Selbaş b. Isparta

BİR BUHARLI GÜÇ SANTRALİNİN ENERJİ ve EKSERJİ ANALİZİ. Reşat Selbaş b. Isparta Selçuk Üniveritei ISSN 1/6178 Journal of Technical-Online Volue 1, Nuber:1-11 Cilt 1, Sayı:1-11 BİR BUHARLI GÜÇ SANTRALİNİN ENERJİ ve ESERJİ ANALİZİ Hili Yazıcı a,, Reşat Selbaş b a Paukkale Üniveritei,

Detaylı

DİNAMİK DEVRELERİN FREKANS DOMENİNDE İNCELENMESİ, FREKANS KARAKTERİSTİKLERİ VE BODE DİYAGRAMLARI

DİNAMİK DEVRELERİN FREKANS DOMENİNDE İNCELENMESİ, FREKANS KARAKTERİSTİKLERİ VE BODE DİYAGRAMLARI DENEY NO: 9 DİNAMİK DEVRELERİN FREKANS DOMENİNDE İNCELENMESİ, FREKANS KARAKTERİSTİKLERİ VE BODE DİYAGRAMLARI Deneyin Amacı: Lineer-zamanla değişmeyen -kapılı devrelerin Genlik-Frekan ve Faz-Frekan karakteritiklerinin

Detaylı

Kök Yer Eğrileri. Doç.Dr. Haluk Görgün. Kontrol Sistemleri Tasarımı. Doç.Dr. Haluk Görgün

Kök Yer Eğrileri. Doç.Dr. Haluk Görgün. Kontrol Sistemleri Tasarımı. Doç.Dr. Haluk Görgün Kök Yer Eğrileri Bir kontrol taarımcıı itemin kararlı olup olmadığını ve kararlılık dereceini bilmek, diferaniyel denklem çözmeden bir analiz ile item performaını tahmin etmek iter. Geribelemeli kontrol

Detaylı

MANYETİK OLARAK STABİLİZE EDİLMİŞ AKIŞKAN YATAKLARDA KÜTLE AKTARIM KATSAYILARININ İNCELENMESİ

MANYETİK OLARAK STABİLİZE EDİLMİŞ AKIŞKAN YATAKLARDA KÜTLE AKTARIM KATSAYILARININ İNCELENMESİ MANYETİK OLAAK STABİLİZE EDİLMİŞ AKIŞKAN YATAKLADA KÜTLE AKTAIM KATSAYILAININ İNCELENMESİ Metn ŞENGÜL, Ahet. ÖZDUAL* Şeker Enttüü Etegut/ANKAA; *H.Ü. Kya Mühendlğ Bölüü Beytepe/ANKAA ÖZET Bu çalışanın

Detaylı

MEKANİK SİSTEMLERİN KAPALI KONTROLÜNÜN RUNGE-KUTTA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ

MEKANİK SİSTEMLERİN KAPALI KONTROLÜNÜN RUNGE-KUTTA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ . ULUSAL MAKİNA TEORİSİ SEMPOZYUMU Gazi Üniversitesi, Mühendislik-Miarlık Fakültesi, 4-6 Eylül MEKANİK SİSTEMLERİN KAPALI KONTROLÜNÜN RUNGE-KUTTA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ Hira Karagülle Dokuz Eylül Üniversitesi,

Detaylı

H09 Doğrusal kontrol sistemlerinin kararlılık analizi. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

H09 Doğrusal kontrol sistemlerinin kararlılık analizi. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören H09 Doğrual kontrol itemlerinin kararlılık analizi MAK 306 - Der Kapamı H01 İçerik ve Otomatik kontrol kavramı H0 Otomatik kontrol kavramı ve devreler H03 Kontrol devrelerinde geri belemenin önemi H04

Detaylı

12.7 Örnekler PROBLEMLER

12.7 Örnekler PROBLEMLER 2. 2.2 2.3 2.4 Giriş Bir Kuvvetin ve Bir Momentin İşi Virtüel İş İlkei Genelleştirilmiş Koordinatlar Örnekler Potaniyel Enerji 2.5 Sürtünmeli Makinalar ve Mekanik Verim 2.6 Denge 2.7 Örnekler PROBLEMLER

Detaylı

TAM KLİMA TESİSATI DENEYİ

TAM KLİMA TESİSATI DENEYİ TAM KLİMA TESİSATI DENEYİ. AMAÇ Klia sistelerini sınıflandırarak, tipik bir klia tesisatında kullanılan eleanların incelenesi, yaz ve kış kliasına etki eden paraetrelerin deneysel ve teorik olarak gözlenesidir.

Detaylı

2011-2012 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Karayolu Dersi (0423412) Grup 4 Uygulama-I -Çözümler

2011-2012 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Karayolu Dersi (0423412) Grup 4 Uygulama-I -Çözümler 011-01 Öğreti Yılı Bahar Yarıyılı Karayolu Der (04341) Grup 4 Uygulaa-I -Çözüler Soru 1 (MSY-3+4)- Topla kütle 1,5 ton olan bir otoobil 80 k/a hızla %6,5 eğili bir yol keinde eyrederken yarıçapı 350 olan

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ-MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 MK371 ISI TRANSFERİ (2+2) DERSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ-MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 MK371 ISI TRANSFERİ (2+2) DERSİ EGE ÜNİVERSİESİ-MÜHENDİSİK FAKÜESİ-MAKİNA MÜHENDİSİĞİ BÖÜMÜ 1 MK371 ISI RANSFERİ (+) DERSİ-ÖZE BİGİER: (8.6) EGE ÜNİVERSİESİ-MÜHENDİSİK FAKÜESİ MAKİNA MÜHENDİSİĞİ BÖÜMÜ MK371 ISI RANSFERİ (+) DERSİ.BÖÜM

Detaylı

ÇOKLU ALT SİSTEMLERİN SADELEŞTİRİLMESİ

ÇOKLU ALT SİSTEMLERİN SADELEŞTİRİLMESİ 73 BÖLÜM 5 ÇOKLU ALT SİSTEMLERİN SADELEŞTİRİLMESİ 5. Blok Diyagramları Blok diyagramları genellikle frekan domenindeki analizlerde kullanılır. Şekil 5. de çoklu alt-itemlerde kullanılan blok diyagramları

Detaylı

İŞ-GÜÇ-ENERJİ 1.İŞ 2.GÜÇ 3.ENERJİ. www.unkapani.com.tr. = (ortalama güç) P = F.V (Anlık Güç)

İŞ-GÜÇ-ENERJİ 1.İŞ 2.GÜÇ 3.ENERJİ. www.unkapani.com.tr. = (ortalama güç) P = F.V (Anlık Güç) İŞ-GÜÇ-ENERJİ Herangi bir cise kuvvet uyguladığıızda cisi kuvvet doğrultusunda yol alıyorsa kuvvet iş yapıştır denir. Yapılan işin değeri kuvvet ile kuvvet doğrultusunda alınan yolun çarpıına eşittir.

Detaylı

Magnetic Materials. 3. Ders: Paramanyetizma. Numan Akdoğan.

Magnetic Materials. 3. Ders: Paramanyetizma. Numan Akdoğan. Magnetic Materials 3. Ders: Paraanyetiza Nuan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Institute of Technology Departent of Physics Nanoagnetis and Spintronic Research Center (NASAM) Farklı sıcaklıklarda ve birçok

Detaylı

ELECO '2012 Elektrik - Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu, 29 Kasım - 01 Aralık 2012, Bursa

ELECO '2012 Elektrik - Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu, 29 Kasım - 01 Aralık 2012, Bursa ELECO ' Elektrik - Elektronik ve Bilgiayar Mühendiliği Sempozyumu, 9 Kaım - Aralık, Bura Zaman Gecikmeli Yük Frekan Kontrol Siteminin ekaiu Yöntemi Kullanılarak Kararlılık Analizi Stability Analyi of Time-Delayed

Detaylı

u ( )z, ) başlangıç durumdaki yerdeğiştirme vektörünün radyal ve eksenel doğrultuda bileşenlerini, λ k

u ( )z, ) başlangıç durumdaki yerdeğiştirme vektörünün radyal ve eksenel doğrultuda bileşenlerini, λ k SÜREKSİZ TEMAS KOŞULLARININ ÖNGERİLMELİ İKİ KATLI İÇİ BOŞ SİLİNDİRLERDE EKSENEL SİMETRİK BOYUNA DALGA YAYILIMINA ETKİSİ(DIŞ SİLİNDİR İÇ SİLİNDİRE ORANLA DAHA RİJİT) (*) Surkay AKBAROV, (**) Cengiz İPEK

Detaylı

Kontrol Sistemleri Tasarımı. Kontrolcü Tasarımı Tanımlar ve İsterler

Kontrol Sistemleri Tasarımı. Kontrolcü Tasarımı Tanımlar ve İsterler ontrol Sitemleri Taarımı ontrolcü Taarımı Tanımlar ve İterler Prof. Dr. Bülent E. Platin ontrolcü Taarımı İterleri Birincil iterler: ararlılık alıcı rejim hataı Dinamik davranış İterlerin işlevel boyutu:

Detaylı

Kök Yer Eğrileri ile Tasarım

Kök Yer Eğrileri ile Tasarım Kök Yer Eğrileri ile Taarım Prof.Dr. Galip Canever Kök Yer Eğriinden Kazanç ın Belirlenmei Kök yer eğrii K nın pozitif değerleri için denkleminin muhtemel köklerini göteren eğridir. KG ( ) Taarımın amacı

Detaylı

ESKİŞEHİR DE KAR YÜKÜNDEN HASAR GÖREN UZAY KAFES SİSTEMLER

ESKİŞEHİR DE KAR YÜKÜNDEN HASAR GÖREN UZAY KAFES SİSTEMLER 4. OTURUM ESKİŞEHİR DE KAR YÜKÜNDEN HASAR GÖREN UZAY KAFES SİSTEMLER Mizan DOĞAN, Eşref ÜNLÜOĞLU, Hasan GÖNEN Eskişehir Osangazi Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölüü, Eskişehir Uygulaa alanı giderek

Detaylı

Ders #10. Otomatik Kontrol. Sürekli Hal Hataları. Prof.Dr.Galip Cansever. 26 February 2007 Otomatik Kontrol. Prof.Dr.

Ders #10. Otomatik Kontrol. Sürekli Hal Hataları. Prof.Dr.Galip Cansever. 26 February 2007 Otomatik Kontrol. Prof.Dr. Der #0 Otomatik ontrol Sürekli Hal Hataları Prof.Dr.alip Canever Prof.Dr.alip Canever Denetim Sitemlerinin analiz ve taarımında üç kritere odaklanılır:. eçici Rejim Cevabı. ararlılık 3. Sürekli Hal ararlı

Detaylı

Fizik 101: Ders 16. Konu: Katı cismin dönmesi

Fizik 101: Ders 16. Konu: Katı cismin dönmesi Fizik 0: Ders 6 Konu: Katı cisin dönesi Döne kineatiği Bir boyutlu kineatik ile benzeşi Dönen sistein kinetik enerjisi Eylesizlik oenti Ayrık parçacıklar Sürekli katı cisiler Paralel eksen teorei Rotasyon

Detaylı

KAYMA MOD DENETLEYİCİ KULLANILARAK AKTİF GÜÇ FAKTÖRÜ DÜZELTİMİ

KAYMA MOD DENETLEYİCİ KULLANILARAK AKTİF GÜÇ FAKTÖRÜ DÜZELTİMİ P A M U K K A E Ü N İ E R İ T E İ M Ü H E N D İ İ K F A K Ü T E İ P A M U K K A E U N I E R I T Y E N G I N E E R I N G F A U T Y M Ü H E N D İ İ K B İ İ M E R İ D E R G İ İ J O U R N A O F E N G I N E

Detaylı

4.DENEY . EYLEMSİZLİK MOMENTİ

4.DENEY . EYLEMSİZLİK MOMENTİ 4.DENEY. EYLEMSİZLİK MOMENTİ Aaç: Sabit bir eksen etrafında dönen katı cisilerin eylesizlik oentlerini ölçek. Araç ve Gereçler: Kronoetre (zaan ölçer), kupas, cetvel, disk, alka, leva, kütleler. Bilgi

Detaylı

Şekil 5: Doğru akım motoru modeli

Şekil 5: Doğru akım motoru modeli 3. SĐSTEMĐN MODELLENMESĐ Sisein odellenesi esnasında sisee asaak gerili girişleri uygulanış ve sisein hız cevaına ilişkin grafikler paralel por yazılıı ile çizdiriliş ve incelenişir. Moorun eylesiziğini

Detaylı

MOSFET BSIM3V3 EŞİK GERİLİMİ VE MOBİLİTE PARAMETRELERİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE ÇIKARTILMASI

MOSFET BSIM3V3 EŞİK GERİLİMİ VE MOBİLİTE PARAMETRELERİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE ÇIKARTILMASI MOSFET BSIM3V3 EŞİK GERİLİMİ VE MOBİLİTE PARAMETRELERİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE ÇIKARTILMASI M.Emin BAŞAK 1 Ayten KUNTMAN Hakan KUNTMAN 3 1, İtanbul Üniveritei,Mühendilik Fakültei, Elektrik&Elektronik

Detaylı

Soru No Puan Program Çıktısı 1,3,10 1,3,10 1,3,10

Soru No Puan Program Çıktısı 1,3,10 1,3,10 1,3,10 OREN000 Final Sınavı 0.06.206 0:30 Süre: 00 dakika Öğrenci Nuarası İza Progra Adı ve Soyadı SORU. Bir silindir içerisinde 27 0 C sıcaklıkta kg hava 5 bar sabit basınçta 0.2 litre haciden 0.8 litre hace

Detaylı

Cilt: 7 Sayı: 4 s. 307-314, 2004 Vol: 7 No: 4 pp. 307-314, 2004

Cilt: 7 Sayı: 4 s. 307-314, 2004 Vol: 7 No: 4 pp. 307-314, 2004 Politeknik Dergisi Journal of Polytechnic Cilt: 7 Sayı: 4 s. 37-314, 4 Vol: 7 No: 4 pp. 37-314, 4 Kardan Kaplinlerindeki Eksenel Kayar Mafsaldaki Sürtüne Kuvvetinin Şasi ve Güç Aktara Sistelerinde Oluşturduğu

Detaylı

Taşıtın hareket etmesi, üretilen tahrik kuvvetinin zemine

Taşıtın hareket etmesi, üretilen tahrik kuvvetinin zemine MAKALE TİCARİ KARAYOLU TAŞITLARINDA KULLANILAN YAVAŞLATICI (RETARDER) FRENLERİN ARACIN TAHRİK SİSTEMİNE DİNAMİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ Zafer Güler * BMC San. ve Tic. A.Ş. Pınarbaşı, İzir zafer-guler@hotail.co

Detaylı

Havacılık ve uzay yapılarında esneklik, hafiflik ve dayanıklılık

Havacılık ve uzay yapılarında esneklik, hafiflik ve dayanıklılık MAALE Ce Onat, Melin Şahin PZT EYLEYİCİ VE ALILAYICI İÇEREN ESNE BİR ONSOL İRİŞ İÇİN ROBUST ONTROLCÜ TASARIMI VE SİMÜLASYONU Ce Onat * Doç Dr, İnönü Üniveritei, Mühendilik Fakültei, Makina Mühendiliği

Detaylı

PEM Tipi Yakıt Hücresi Sisteminde Kullanılan Kompresör Modelinin Adaptif Denetleyici ile Kontrolü

PEM Tipi Yakıt Hücresi Sisteminde Kullanılan Kompresör Modelinin Adaptif Denetleyici ile Kontrolü PEM ipi Yakıt Hüresi Sisteinde Kullanılan Kopresör Modelinin Adaptif Denetleyii ile Kontrolü Yavuz Eren, Levent Uun, Haluk Görgün, İbrahi Beklan Küçükdeiral, Galip Cansever Elektrik Mühendisliği Bölüü

Detaylı

Kontrol Sistemleri Tasarımı

Kontrol Sistemleri Tasarımı Kontrol Sitemleri Taarımı Kök Yer Eğrii ile Kontrolcü Taarımı Prof. Dr. Bülent E. Platin Kontrol Sitemlerinde Taarım İterleri Zaman Yanıtı Özellik Kararlılık Kalıcı Rejim Yanıtı Geçici rejim Yanıtı Kapalı

Detaylı

GABOR ENTROPİ YÖNTEMİ İLE KISA SÜRELİ BEYİN SİNYALLERİNİN ANALİZİ ÜZERİNE YENİ BİR YAKLAŞIM.

GABOR ENTROPİ YÖNTEMİ İLE KISA SÜRELİ BEYİN SİNYALLERİNİN ANALİZİ ÜZERİNE YENİ BİR YAKLAŞIM. Özet GABOR ENTROPİ YÖNTEMİ İLE KISA SÜRELİ BEYİN SİNYALLERİNİN ANALİZİ ÜZERİNE YENİ BİR YAKLAŞIM Hasan ÖZTÜRK *, Gülden KÖKTÜRK ** * Dokuz Eylül Üniversitesi, Makina Müh. Böl., Bornova, 35100 İzir hasan.ozturk@deu.edu.tr

Detaylı

Boşlukta Dalga Fonksiyonlarının Normalleştirilmesi

Boşlukta Dalga Fonksiyonlarının Normalleştirilmesi Boşlukta Dalga Fonksiyonlarının Noralleştirilesi Konu tesilinde oentu özduruları, u p (x) ile belirlenir ve ile verilir. Ancak, boşlukta noralleştirilecek bir olasılık yoğunluğu gibi yorulanaaz zira (

Detaylı

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ DİNMİK MDDESEL NOKTLRIN DİNMİĞİ DİNMİK MDDESEL NOKTLRIN DİNMİĞİ İÇİNDEKİLER. GİRİŞ - Konu, Hız ve İve - Newton Kanunları. MDDESEL NOKTLRIN KİNEMTİĞİ - Doğrusal Hareket - Düzlede Eğrisel

Detaylı

Leica Lino L360, L2P5, L2+, L2G+, L2, P5, P3

Leica Lino L360, L2P5, L2+, L2G+, L2, P5, P3 Leica Lino L360, L25, L2+, L2G+, L2, 5, 3 Kullana Kılavuzu ürü 757665i Türkçe Leica Lino ürününü satın aldığınız için sizi kutlarız. niyet taliatları, kullana kılavuzundan sonraki bölüde açıklanaktadır.

Detaylı

Şekil 1. Bir oda ısıtma sisteminin basitleştirilmiş blok diyagram gösterimi. 1. Kontrol Sistemlerindeki Blok Diyagramlarının Temel Elemanları:

Şekil 1. Bir oda ısıtma sisteminin basitleştirilmiş blok diyagram gösterimi. 1. Kontrol Sistemlerindeki Blok Diyagramlarının Temel Elemanları: Blok yaraları: araşık teler, rok alt ten rrne uyun şeklde ağlanaından oluşur. Blok dyaraları, her r alt te araındak karşılıklı ağlantıyı öterek n kullanılır. Blok dyaralarında her r alt ten fonkyonu ve

Detaylı

Şekil E1.1 bir rölenin manyetik devresini temsil etmektedir. Sarım sayısı N=500, ortalama nüve uzunluğu l 36cm

Şekil E1.1 bir rölenin manyetik devresini temsil etmektedir. Sarım sayısı N=500, ortalama nüve uzunluğu l 36cm Örnek 1.1 (P.C. SEN) Şekil E1.1 bir rölenin anyetik devresini tesil etektedir. Sarı sayısı N=500, ortalaa nüve uzunluğu l 36 ve hava aralığının her birisi 1.5 olarak veriliştir. Rölenin kontağı çekebilesi

Detaylı

5. SANTRİFÜJ POMPALARDA TEORİK ESASLAR

5. SANTRİFÜJ POMPALARDA TEORİK ESASLAR 5. SANTRİFÜJ POMPALARDA TEORİK ESASLAR 5.1. ız Üçenleri Suyun çark içindeki hareketine etki eden çeşitli hız bileşenleri, hız vektörleri halinde österilerek incelenir. ız vektörlerinin oluşturduğu diyara

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu n 8 Eylül Deneme Sınavı (Prof.Dr.Ventilav Dimitrov) Konu: Karmaşık ekanik Soruları Soru. Yarıçapı R olan iki homojen küre yatay pürüzüz bir çubuğa şekildeki gibi geçirilmiştir. Kütlei m olan hareketiz

Detaylı

Bölüm 7 - Kök- Yer Eğrisi Teknikleri

Bölüm 7 - Kök- Yer Eğrisi Teknikleri Bölüm 7 - Kök- Yer Eğrii Teknikleri Kök yer eğrii tekniği kararlı ve geçici hal cevabı analizinde kullanılmaktadır. Bu grafikel teknik kontrol iteminin performan niteliklerini tanımlamamıza yardımcı olur.

Detaylı

dir. Periyodik bir sinyalin örneklenmesi sırasında, periyot başına alınmak istenen ölçüm sayısı N

dir. Periyodik bir sinyalin örneklenmesi sırasında, periyot başına alınmak istenen ölçüm sayısı N DENEY 7: ÖRNEKLEME, AYRIK SİNYALLERİN SPEKTRUMLARI VE ÖRTÜŞME OLAYI. Deneyin Amacı Bu deneyde, ürekli inyallerin zaman ve rekan uzaylarında örneklenmei, ayrık inyallerin ektrumlarının elde edilmei ve örtüşme

Detaylı

UYGULAMALAR ÇIKIŞ OLSAYDI!!

UYGULAMALAR ÇIKIŞ OLSAYDI!! UYGULAMALAR ( Duruş Görüş Uzunuğu, Fren Eniyet Meaei, Stopping Sight Ditance ) PROBLEM: 90 k/a' ik hıza uygun, % 3 eğii bir yo üzerinde tairat (onarı) ebebiye işaret ( uyarı) evhaı konuacaktır. Bu evha

Detaylı

Uydu Kentlerin Tasarımı için Bir Karar Destek Sistemi ve Bilişim Sistemi Modeli Önerisi

Uydu Kentlerin Tasarımı için Bir Karar Destek Sistemi ve Bilişim Sistemi Modeli Önerisi Akademik Bilişim 0 - XII. Akademik Bilişim Konferanı Bildirileri 0-2 Şubat 200 Muğla Üniveritei Uydu Kentlerin Taarımı için Bir Karar Detek Sitemi ve Bilişim Sitemi Modeli Önerii TC Beykent Üniveritei

Detaylı

NEWTON UN HAREKET KANUNLARI

NEWTON UN HAREKET KANUNLARI NEWTON UN HAREET ANUNARI. I. aza anında eniyet keeri olayan yolcunun ön cadan fırlaası. II. Hızlanan bir araç içindeki kolilerin devrilesi. III. Masa üzerinde duran vazonun asa örtüsü hızla çekildiğinde

Detaylı

BİR ISIL SİSTEMİN MODELLENMESİ VE SIEMENS SIMATIC S7 200 PLC İLE KONTROLÜ

BİR ISIL SİSTEMİN MODELLENMESİ VE SIEMENS SIMATIC S7 200 PLC İLE KONTROLÜ BİR ISIL SİSTEMİN MODELLENMESİ VE SIEMENS SIMATIC S7 200 PLC İLE KONTROLÜ Tanel YÜCELEN 1 Özgür KAYMAKÇI 2 Salman KURTULAN 3. 1,2,3 Elektrik Mühendiliği Bölümü Elektrik-Elektronik Fakültei İtanbul Teknik

Detaylı

TOPRAKLAMA AĞLARININ ÜÇ BOYUTLU TASARIMI

TOPRAKLAMA AĞLARININ ÜÇ BOYUTLU TASARIMI TOPRAKLAMA AĞLARININ ÜÇ BOYUTLU TASARIMI Fikri Barış UZUNLAR bari.uzunlar@tr.chneider-electric.com Özcan KALENDERLİ ozcan@elk.itu.edu.tr İtanbul Teknik Üniveritei, Elektrik-Elektronik Fakültei Elektrik

Detaylı

Fatih Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü EEM 316 Haberleşme I DENEY 4 GENLİK (AM) DEMODÜLASYONU

Fatih Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü EEM 316 Haberleşme I DENEY 4 GENLİK (AM) DEMODÜLASYONU Fatih Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüü EEM 316 Haberleşe I DENEY 4 GENLİK (AM) DEMODÜLASYONU 4.1 Aaçlar 1. Genlik odülasyonunun genel prensiplerinin anlaşılası.. Diyot Algılayıı ile

Detaylı

GÜVENİLİR OLMAYAN SİSTEMLER İÇİN ARALIK ÇİZELGELEMESİ PROBLEMİ

GÜVENİLİR OLMAYAN SİSTEMLER İÇİN ARALIK ÇİZELGELEMESİ PROBLEMİ İtanbul Ticaret Üniveritei Fen Bilimleri Dergii Yıl: 6 Sayı:12 Güz 2007/2. 67-79 GÜVENİLİR OLMAYAN SİSTEMLER İÇİN ARALIK ÇİZELGELEMESİ PROBLEMİ Deniz TÜRSEL ELİİYİ, Selma GÜRLER ÖZET Bu çalışmada, her

Detaylı

2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ 2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Topraktaki Üç Faz S : Katı W: Sıvı Su A: hava hava Zemin taneleri Faz Diyagramı V t V v +V (V a +V )+V M t M +M 1 Hacim Oranları (1)Boşluk oranı (Voidratio),e,(ondalık

Detaylı

= + ise bu durumda sinüzoidal frekansı. genlikli ve. biçimindeki bir taşıyıcı sinyalin fazının modüle edildiği düşünülsün.

= + ise bu durumda sinüzoidal frekansı. genlikli ve. biçimindeki bir taşıyıcı sinyalin fazının modüle edildiği düşünülsün. 4.2. çı Modülasyonu Yüse reanslı bir işaret ile bilgi taşıa, işaretin genliğinin, reansının veya azının bir esaj işareti ile odüle edilesi ile gerçeleştirilebilir. Bu üç arlı odülasyon yöntei sırasıyla,

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 6. Konu ENERJİ VE HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 6. Konu ENERJİ VE HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF KONU NLTIMLI. ÜNİTE: KUVVET VE HREKET 6. Konu ENERJİ VE HREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 6. Enerji ve Hareket. Ünite 6. Konu (Enerji ve Hareket) K v 0 0 5 nın Çözüleri L M yatay Cisin K noktasında

Detaylı

YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR

YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR YAĞLAMA TĐPLERĐ YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR Yağlamanın beş farklı şekli tanımlanabilir. 1) Hidrodinamik ) Hidrotatik 3) Elatohidrodinamik 4) Sınır 5) Katı-film VĐSKOZĐTE τ F du = = A µ dy du U = dy h τ

Detaylı

EKSANTRİK YÜK ALTINDA ÖNGERİLMELİ BETON KOLONLARIN ANALİZİ

EKSANTRİK YÜK ALTINDA ÖNGERİLMELİ BETON KOLONLARIN ANALİZİ ISSN 1019-1011 Ç.Ü.MÜH.MİM.FK.DERGİSİ CİLT.25 SYI.1-2 Haziran/ralık June/Deceber 2010 Ç.Ü.J.FC.ENG.RCH. VOL.25 NO.1-2 EKSNTRİK YÜK LTIND ÖNGERİLMELİ BETON KOLONLRIN NLİZİ Serkan TOKGÖZ M.Ü., İnşaat Mühendisliği

Detaylı

Yıkım Robotu. Yıkım İşlerinde ajınız!

Yıkım Robotu. Yıkım İşlerinde ajınız! Yıkı Robotu Yıkı İşlerinde ajınız! ROBOT 185 Öncü Özellikler Teleskopik kol (bo) 46c ekstra uzunluk sunar ve zorlu uygulaalarda daha fazla uyu sağlar Polikarbon silindirleri koruak için özel kapaklar Sağla

Detaylı

H03 Kontrol devrelerinde geri beslemenin önemi. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

H03 Kontrol devrelerinde geri beslemenin önemi. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören H03 ontrol devrelerinde geri belemenin önemi Yrd. Doç. Dr. Aytaç ören MA 3026 - Der apamı H0 İçerik ve Otomatik kontrol kavramı H02 Otomatik kontrol kavramı ve devreler H03 ontrol devrelerinde geri belemenin

Detaylı

DENEY 1 Laplace Dönüşümü

DENEY 1 Laplace Dönüşümü DENEY 1 Laplace Dönüşümü DENEYİN AMACI 1. Laplace dönüşümü uygulamaını anlamak.. Simulink yardımıyla Laplace dönüşüm çiftlerinin benzetimini yapmak. 3. ACS-1000 Analog Kontrol Sitemini kullanarak, Laplace

Detaylı

Devreler II Ders Notları

Devreler II Ders Notları Devreler II Der Noları 3-4 LAPLACE DÖNÜŞÜMÜNÜN DURUM DENKLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILMAI Doğrual zamanla değişmeyen bir devrenin analizi için oluşan durum denklemi abi kaayılı doğrual diferaniyel denklem

Detaylı

1.Seviye ITAP 09 Aralık_2011 Sınavı Dinamik III

1.Seviye ITAP 09 Aralık_2011 Sınavı Dinamik III .Seviye ITAP 9 Aralık_ Sınavı Dinamik III.Kütlei m=.kg olan bir taş, yükekliği h=5m olan bir kaleden yatay yönde v =5m/ hızı ile atılıyor. Cimin kinetik ve potaniyel enerjiini zamanın fonkiyonu olarak

Detaylı

ÇĐFT SARKAÇ SĐSTEMĐNĐN KAYAN KĐPLĐ KONTROLÜ

ÇĐFT SARKAÇ SĐSTEMĐNĐN KAYAN KĐPLĐ KONTROLÜ ÇĐFT SARKAÇ SĐSTEMĐNĐN KAYAN KĐPLĐ KONTROLÜ Yuuf ALTUN Metin DEMĐRTAŞ 2 Elektrik Elektronik Mühendiliği Bölümü Mühendilik Mimarlık Fakültei Balıkeir Üniveritei, 45, Cağış, Balıkeir e-pota: altuny@balikeir.edu.tr

Detaylı

GRID INDUCTANCE IN SUBSTATION GROUNDING GRID DESIGN BASED ON GENETIC ALGORITHMS

GRID INDUCTANCE IN SUBSTATION GROUNDING GRID DESIGN BASED ON GENETIC ALGORITHMS 5. Ululararaı İleri Teknolojiler Sempozyumu (IATS 9), 3-5 Mayı 29, Karabük, Türkiye GENETİK ALGORİTMALARA DAYALI İLETİM MERKEZİ TOPRAKLAMA AĞI TASARIMINDA AĞ İNDÜKTANSI GRID INDUCTANCE IN SUBSTATION GROUNDING

Detaylı

MEKANİK TİTREŞİMLER. Örnek olarak aşağıdaki iki serbestlik dereceli öteleme sistemini ele alalım. ( ) ( ) 1

MEKANİK TİTREŞİMLER. Örnek olarak aşağıdaki iki serbestlik dereceli öteleme sistemini ele alalım. ( ) ( ) 1 MEKANİK TİTREŞİMLER ÇOK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLER: Gerçe uygulaalarda birço ühendili iei birden fazla erbeli dereei içeretedir. Ço erbeli dereeli ielerin titreşi analizlerinde diferaniyel denle taıları

Detaylı

BÖLÜM HAVALANDIRMA KANALLARININ TASARIMI AMAÇ

BÖLÜM HAVALANDIRMA KANALLARININ TASARIMI AMAÇ BÖLÜM HAVALANDIRMA KANALLARININ TASARIMI AMAÇ Havalandıra kanallarını tasarlayabile ve fan seçiine esas olacak basınç kaybı ve debi değerlerini esaplayabile.. HAVALANDIRMA KANALLARININ TASARIMI.1. Standart

Detaylı

Anakütleden rassal olarak seçilen örneklemlerden hesaplanan değerlerdir.

Anakütleden rassal olarak seçilen örneklemlerden hesaplanan değerlerdir. İSTATİSTİKTE VERİ GM-0 MÜH. ÇALIŞ. İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER Hafta sonu hava yağışlı olacak ı? Bu yıl hangi takı şapiyon olacak? Gelecek yıl döviz kuru ne olur? Bu yıl ülkeizin kişi başına illi geliri ne

Detaylı

KANATÇIKLI ROTORLARDA TİTREŞİM ANALİZİ. Raşit KIRIŞIK DOKTORA TEZİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EYLÜL 2010 ANKARA

KANATÇIKLI ROTORLARDA TİTREŞİM ANALİZİ. Raşit KIRIŞIK DOKTORA TEZİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EYLÜL 2010 ANKARA KANATÇIKLI ROTORLARDA TİTREŞİM ANALİZİ Raşit KIRIŞIK DOKTORA TEZİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EYLÜL 010 ANKARA iv KANATÇIKLI ROTORLARDA TİTREŞİM ANALİZİ (Doktora Tezi)

Detaylı

ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş. 4. I. Hipotez oluşturulması. 5. I. Hava sıcaklığının termometre ile ölçülmesi

ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş. 4. I. Hipotez oluşturulması. 5. I. Hava sıcaklığının termometre ile ölçülmesi ÜNİTE 1: İZİK BİLİMİNE GİRİŞ izik Biliine Giriş UYGULAMA TESTİ 1 AS 1. Aşağıda verilenlerden hangisi fizik biliinin atoun olekül yapısını inceleyen alt alanıdır? A) Nükleer fizik B) Optik C) Ato fiziği

Detaylı

OTOMOBİLLER İÇİN NEURO-FUZZY KONTROLLÜ TORK DAĞILIMLI DÖRT TEKERLEKTEN TAHRİK VE ÇEKİŞ KONTROL SİSTEMİ. Kutluk Bilge ARIKAN ve Y.

OTOMOBİLLER İÇİN NEURO-FUZZY KONTROLLÜ TORK DAĞILIMLI DÖRT TEKERLEKTEN TAHRİK VE ÇEKİŞ KONTROL SİSTEMİ. Kutluk Bilge ARIKAN ve Y. . ULUSAL MAKİNE EORİSİ SEMPOZYUMU Selçuk Üniveitei, Konya, Eylül OOMOBİLLER İÇİN NEUROFUZZY KONROLLÜ ORK DAĞILIMLI DÖR EKERLEKEN AHRİK VE ÇEKİŞ KONROL SİSEMİ Kutluk Bilge ARIKAN ve Y. Sai ÜNLÜSOY Makina

Detaylı

BÖLÜM IV SİNÜZOİDAL KARARLI-DURUM (STEADY-STATE) ANALİZİ

BÖLÜM IV SİNÜZOİDAL KARARLI-DURUM (STEADY-STATE) ANALİZİ BÖLÜM IV SİNÜZOİDAL KARARLI-DURUM (STEADY-STATE) ANALİZİ Bağılı veya bağısız bir sinüzoidal kaynak, zaana bağlı olarak sinüzoidal şekilde değişen bir gerili üretir. Bu tip kaynaklara ait gerili ifadesi

Detaylı

İş, Enerji ve Güç Test Çözümleri. Test 1 Çözümleri 4. F = 20 N

İş, Enerji ve Güç Test Çözümleri. Test 1 Çözümleri 4. F = 20 N 3 İş, nerji e Güç Test Çözüleri Test Çözüleri. = 30 N s = 5 4. = 0 N = kg 37 = 5 /s kuetinin yaptığı iş, cisi üzerinde kinetik enerji olarak depolanır. ani kuetinin yaptığı iş, cisin kinetik enerjisine

Detaylı

Deney-1 Analog Filtreler

Deney-1 Analog Filtreler Đleişim Siemleri ab. Noları Arş.Gör.Koray GÜRKAN kgurkan@ianbul.edu.r Deney- Analog Filreler Đleişim iemlerinde, örneğin FM bandında 00 MHz de yayın yapacak olan bir radyo vericiinde modülayon onraı oraya

Detaylı

BİLYALI RULMAN HASARLARININ TİTREŞİM ANALİZİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ

BİLYALI RULMAN HASARLARININ TİTREŞİM ANALİZİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ Gazi Üniv. Müh. Mi. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt, No, 54-55, 6 Vol, No, 54-55, 6 BİLYALI RULMAN HASARLARININ TİTREŞİM ANALİZİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ Hakan ARSLAN, Eran ASLAN ve Nizai AKTÜRK*

Detaylı

SONLU ELEMANLAR TEKNİĞİYLE ELDE EDİLEN AKILLI KİRİŞ

SONLU ELEMANLAR TEKNİĞİYLE ELDE EDİLEN AKILLI KİRİŞ SONLU ELEMANLAR EKNİĞİYLE ELDE EDİLEN AKILLI KİRİŞ MODELİNİN HASSASİYEİNİN İYİLEŞİRİLMESİ arkan Çalışkan 1 Volkan Nalbantoğlu 2 Deet Ülker 1 Yavuz Yaan 1 tarkan@ae.etu.edu.tr vnalbant@geo.aselsan.co dulker@ae.etu.edu.tr

Detaylı

DİELEKTRİK ÖZELLİKLER

DİELEKTRİK ÖZELLİKLER 0700 ENEJİ HATLAINDA ÇAPAZLAMA! zun meafeli enerji taşıma hatlarında iletkenler belirli meafelerde (L/) çarazlanarak direğe monte edilirler! Çarazlama yaılmadığı durumlarda: Fazların reaktan ve kaaiteleri

Detaylı

T.C. NĠĞDE ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ ELEKTRĠK-ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI

T.C. NĠĞDE ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ ELEKTRĠK-ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LĠSANS TEZĠ H. YILDIZ, 0 NĠĞDE ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ T.C. NĠĞDE ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ ELEKTRĠK-ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI HABERLEġME GECĠKMELERĠNĠN YÜK FREKANS

Detaylı

Yatay bir düzlemde açılan bir yuvada düşey durumda bulunan bir çubuk bilinmeyen bir açısal hızı ile döndürülmeye başlıyor.

Yatay bir düzlemde açılan bir yuvada düşey durumda bulunan bir çubuk bilinmeyen bir açısal hızı ile döndürülmeye başlıyor. ŞUBAT KAMPI SINAVI99. Yatay bir düzlede açılan bir yuvada düşey duruda bulunan bir çubuk bilineyen bir açısal hızı ile döndürüleye başlıyor. k Çubukla beraber çubuğun alt ucunda bulunan yay sabiti k ve

Detaylı

PI KONTROLÖR TASARIMI ÖDEVİ

PI KONTROLÖR TASARIMI ÖDEVİ PI ONTROLÖR TASARIMI ÖDEVİ ONTROLÖR İLE TASARIM ontrolör Taarım riterleri Taarım riterleri genellile itemine yapmaı geretiğini belirtme ve naıl yaptığını değerlendirme için ullanılır. Bu riterler her bir

Detaylı