Ekonomik ve Sosyal Konsey. Sorun: Yoksul Ülkelere Yapılan Maddi Dış Yardım ve Yatırımın Yetersizliği. Çağla Bektaş. Pozisyon: Başkan.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ekonomik ve Sosyal Konsey. Sorun: Yoksul Ülkelere Yapılan Maddi Dış Yardım ve Yatırımın Yetersizliği. Çağla Bektaş. Pozisyon: Başkan."

Transkript

1 Forum: Ekonomik ve Sosyal Konsey Sorun: Yoksul Ülkelere Yapılan Maddi Dış Yardım ve Yatırımın Yetersizliği Yazar: Çağla Bektaş Pozisyon: Başkan Giriş Dünya bazı bireylerin hiç olmadıkları kadar zenginleştikleri, diğerlerinin de bir bu kadar fakirleştiği bir dönem geçiriyor. Serbest piyasanın da etkisiyle bazı ülkeler ve kişiler zenginleşirken diğerlerinin de göreceli olarak yoksullaşmalarına neden oluyor. İnsanların tümünü ve çok derinden etkileyen yoksulluk insan hayatındaki yerini her zaman korumuş ama ne yazık ki çözülememiştir. Yoksulluk bu nedenle şahsi bireylere değil tüm insanlığa ait bir sorundur ve ancak tüm bu insanların işbirliğiyle çözülebilir. Soğuk Savaş sonrasında sosyal problemlere verdiği önemi artıran Birleşmiş Milletler yoksulluk hususunda da büyük çabalar sarf etmiş, çalışmalarını alt kollarından EKOSOK vasıtasıyla yürütmüştür. Bu anlamda Birleşmiş Milletler yoksul ülkelere yapılan yardımın ve yatırımın yetersiz olup olmadığını da mercek altına almıştır. (KURT, Fatma) Anahtar Kelimelerin Tanımları Mutlak Yoksulluk Mutlak yoksulluk, bireyin ve hane halkının geliri veya tüketim harcamalarını esas alan ve öngörülmüş bir gelir veya tüketim seviyesinin altında kalan bireyleri yoksul olarak nitelendiren bir tanımdır. Mutlak yoksulluk, hane halkı veya bireyin kendisinin yaşamını sürdürebilecek asgari refah düzeyini yakalayamaması durumudur. (TİRELİ, Münir) Göreceli Yoksulluk Göreli yoksulluk, bireylerin, toplumun ortalama refah düzeyinin belli bir oranının altında olması durumuna verilen genel addır. (TİRELİ, Münir) Makro Ekonomik İstikrar Makro ekonomik istikrar; maliye, para ve gelirler politikalarının piyasa ekonomisinin ve serbest ekonominin çalışmasını bozmadan sürdürülebilmesine verilen genel addır. (Makro Ekonomik İstikrar)

2 Genel Bakış İnsanlığın varoluşundan bu yana yaşadığı açlık ve bireylerin ortak ganimet mantalitesinden ayrılarak bireyselleştiği gün ortaya çıkmış olan yoksulluk küreselleşmenin de etkisiyle giderek artmaktadır. Yoksulluğun belli grup ve belli kesimlerde daha sert bir şekilde yaşanması sorunun küresel bir boyutta olmasının dışlayan değil aksine yaygınlaştıran bir niteliğe sahip olduğunu göstermiştir. Yenilikçi ve serbest piyasaya özendiren politikaların da olumsuz etkilediği bu en önemli insanlık sorunu ülkelerin hem kendi içinde hem de ülkelerin birbirleri arasında bölünmelere sebep olmuştur. Söz konusu sorunun sadece az gelişmiş değil gelişmekte olan ülkelerde de yaşanması, gelişmiş ülkelerin yardımlarının yetersiz kalmasına sebep olmuştur. Bu konunun bir gündem maddesi olmasıyla beraber Birleşmiş Milletler de konuya ilişkin yerini almıştır ve 1990 dan itibaren durumun iyileştirilmesi, açlık ve yoksulluğun azaltılması için çalışmaktadır. Birleşmiş Milletler bu konuda üzerinde Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu ile işbirliği içerisinde çalışırken, konu üzerine özellikle hassasiyet göstermesi açısından Ekonomik ve Sosyal Konsey ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı nı da bu konu üzerine yoğunlaştırmıştır. Bu çerçevede Birleşmiş Milletler alt kollarından olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programını devreye sokmuş, bu programın Bin Yıl Kalkınma Hedeflerinden ilkini açlık ve yoksulluğun elemine edilmesi olarak kararlaştırmıştır ve bu hedefi 2015 e kadar gerçekleştirmek üzerine konuşmuştur. Ne yazık ki verilere dayanılırsa bunun 2015 senesine kadar gerçekleştirilmesinin olanaksız olduğu ortadadır. (KURT, Fatma) Dış maddi yardım ve yatırım eksikliği yaşayan yoksul ülkeler birçoğu Afrika kıtasında birkaçı da Latin Amerika da bulunmaktadır. En fakir 10 Ülke

3 Avrupa yı sarsan ekonomik krizler ve ekonomik olarak daha gelişmiş ülkelerin harcamalarını kontrol altına almasıyla dış yardım alamayan ve üstünde yatırım yapılmayan bu yoksul ülkeler son zamanlarda her zamankinden de daha zor bir durumda kalmış, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak hale gelmişlerdir. Temel gereksinimlerini dahi gerçekleştiremeyen bu yoksul ve hatta yoksun kesimin kırsal kesimde yaygınlaştığı verilerce kanıtlandığından bu sorunu önlemekte dış yardım ve yatırımların kilit önem taşıdığı yeniden gözler önüne serilmiştir. İlgili Taraflar ve Görüşleri Ekonomik ve Sosyal Konsey (EKOSOK) Birleşmiş Milletler in ekonomik ve sosyal konularda yapılan çalışmalarıyla ilgilenen bir kolu olan Ekonomik ve Sosyal Konsey seçimle göreve gelen 54 üyeden oluşur. Konseyin genel amacı küresel boyutta uluslararası ekonomik ve sosyal sorunların tartışılması ve çözüme ulaştırılmasıdır. Ekonomik ve sosyal konularda alınan kararlarla söz konusu ülkelere tavsiyede bulunan EKOSOK; istatistik, nüfus, insan hakları, kadın statüsü, uyuşturucu maddeler, enerji, suçun önlenmesi ve ceza adaleti, insan yerleşimleri, sosyal kalkınma, sürdürülebilir kalkınma gibi başlıklar altındaki komiteler vasıtasıyla çalışmalarını yürütür. Binyıl Kalkınma Hedeflerinin ilki olan aşırı fakirlik ve açlığı yok etmek adına çalışmalarını hızla sürdüren EKOSOK bu hedefi gerçekleştirmek adına komisyonlar ve paneller açarak yapılacak yardım ve yatırımlarını kararlaştırmaya devam etmektedir. (EKOSOK) Dünya Bankası Dünya Bankası, nüfusunun önemli bir kısmı yoksulluk sınırının altında yaşayan ülkelere maddi ve teknik yardım, politik öneriler sağlayan kalkınma amaçlı bir kurumdur. Dünya Bankası yoksulluğun önüne geçilmesine yönelik olarak borç verme hedefini giderek öne çıkarmaktadır. Özellikle yoksullukla mücadele kapsamında beşeri kaynakların geliştirilmesi, kırsal bölgelerdeki temel altyapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi, sosyal sektörlere daha fazla kaynak sağlanması ve çevrenin korunması gibi alanlarda ihtiyacı olan ülkelere kaynak sağlayan bir yapıya sahiptir yılından itibaren sadece maddi yatırım yapmanın karlı olmadığına karar vererek insani yatırım yapma hedefine öncelik vermeye başlamıştır. (UZUN, Ayşe Meral)

4 Olayların Zaman Çizelgesi Olayın Açıklaması Olay Tarihi Temmuz 2011 Ağustos Mart 1995 Haziran EKOSOK un açlık ve yoksulluğu azaltma teması üzerine ilk senelik gözden geçirme toplantısı Yoksulluğu ve açlığı önlemek adına EKOSOK tarafından panel düzenlenmesi Yoksulluğu Azaltma Stratejisi Bildirileri Kopenhag Sosyal ve Toplumsal Kalkınma Zirvesi Cenevre Sosyal Kalkınma İzleme Zirvesi New York Bin Yıl Zirvesi değerlendirilmiştir. Antlaşmalar ve Olaylar 2007 senesinde EKOSOK ilk senelik gözden geçirme toplantısını açlık ve yoksulluğu azaltma teması üzerine yapmıştır. Ayrıca Binyıl Kalkınma Hedeflerinin ilki olan aşırı fakirlik ve açlığı yok etmek adına çalışmalarını hızla sürdüren EKOSOK bunu için 6 Temmuz 2011 de bir panel vasıtasıyla yeni kararlar almış ve bu maddeyi 2015 e kadar gerçekleştirmeyi hedeflemiştir. (EKOSOK) 2001 yılı Ağustos başlarında Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası 1999 da benimsenen yaklaşım üzerine yoksulluğun azaltılması için hazırladıkları stratejilerini içeren Yoksulluğu Azaltma Stratejisi Bildirileri (Poverty Reduction Strategy Paper/PRSP) adında kapsamlı bir bildiri yayınlamıştır. (UZUN, Ayşe Meral) Sorunu Çözmek İçin Atılmış Önceki Girişimlerin Değerlendirilmesi Geçmişte yapılan çalışmalar sürekli bir şekilde sonuçsuz kalmıştır. Bunun en temel sebebi olarak kararların bölgeden çok uzak bir yerden ve olayların dışından verilmesidir. Masada kararlaştırılan doğrular gerçekteki doğrularla uyum sağlayamamıştır. Bu da hedeflenen zamanlarda bu problemin çözülememesine neden olmuştur.

5 Çözüm Önerileri Bir problemi çözmek için yapılacak ilk şey bu probleme yol açan sebepleri bulup onları çözmektir. Sebepleri çözüldüğünde problem de kendiliğinden ortadan kalkmalıdır. Bu durumda maddi dış yardımların ve yatırım eksikliği yoksulluğa sebep olduğundan bu yardım ve yatırımlar artırılmalıdır. Ancak tüm bunlardan önce yoksulluğun asıl sebebi olan toplumdaki dengesiz zenginleşmeyi önlemek en kalıcı ve en etkili çözüm olacaktır. Kaynakça ARIN, T. (1994), Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankaı ve Birleşmiş Milletler in Kalkınma Stratejileri, Petrol- İş Yıllığı BAYERS, S. (2003), I was wrong. Free markets Trade policies hurt the poor, The Guardian. "Binyıl Kalkınma Hedefleri 2015'e Kadar 8 Hedef." Binyıl Kalkınma Hedefleri. N.p., n.d. Web. 04 Mar < CHOSSUDOVSKY, M. (1999), Yoksulluğun Küreselleşmesi IMF ve Dünya Bankası Reformlarının İçyüzü, (İstanbul: Çiviyazıları Yayınları), (Çeviren: Neflenur Domaniç). COHEN, D. (2000), Dünyanın Zenginliği, Ulusların Fakirliği, (İstanbul: İletişim Yayınları), (Çeviren: Dilek Hattaoğlu). "DÜNYANIN EN FAKİR 10 ÜLKESİ?" Dünyanın En Fakir 10 Ülkesi 26 Mart :33. N.p., n.d. Web. 04 Mar < en- fakir- 10- ulkesi h.htm>. "ECOSOC Held Special Session to End Poverty and Meet MDGs." ECOSOC Held Special Session to End Poverty and Meet MDGs. N.p., n.d. Web. 04 Mar < "[20 May 1998] ECOSOC/5759: Statement of Commitment for Action to Eradicate Poverty Adopted by ACC." [20 May 1998] ECOSOC/5759: Statement of Commitment for Action to Eradicate Poverty Adopted by ACC. N.p., n.d. Web. 04 Mar < KURT, Fatma. "Küresel Yoksullukla Mücadelede Birleşmiş Milletler in Rolü." N.p., n.d. Web. < "Makro Ekonomik İstikrar." TÜSİAD. N.p., n.d. Web. 05 Mar < konular/uretkenlik- temelli- buyume- - surdurulebilir- buyume/makro- ekonomik- istikrar/>. MONBIOT, G. ( ), Helping the Poorest to Get Poorer, The Guardian. ORUÇ, Y.M. (2001), Küresel Yoksulluk ve Birleşmiş Milletler, Toplum ve Bilim, 89, Yaz.

6 THE ECONOMIST, (1998), Dirt Poor: A Survey of Development and the Environment, 21 March. TİRELİ, Münir. "Küreselleşme Ve Yoksulluk: Birleşmiş Milletler (UNDP) Ve Dünya Bankası Göstergeleri IşığındaBirAnaliz."N.p.,n.d.Web. < esme_ve_yoksulluk_birlesmis_milletler_undp_ve_dunya_bankasi_gostergeleri_isiginda_bir_analiz _munir_tireli.pdf>. "UN Economic and Social Council; Resolutions; Decisions." UN News Center. UN, n.d. Web. 04 Mar < UZUN, Ayşe Meral. "YOKSULLUK OLGUSU Ve DÜNYA BANKASI." N.p., n.d. Web. < YILDIZ, O. (2002), BM nin Yoksulluğun Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Yaklalaşımı, Yoksullukla Mücadele Stra tejileri (Ed. C. Can Aktan), (Ankara: Hak- İş Konfederasyonu Yayını).

7 Araştırma Soruları Giriş Lütfen cevaplarınızı sizin için ayrılan boşluklara yazınız. Bu soruları ve cevaplarını ülkeniz ve sosyal politikaları hakkında olabildiğince bilgi edinmek için bir kılavuz gibi kullanın. Soruları cevaplamak için önceden var olan bilgilerinizi kullanabilir, arkadaşlarınızdan, öğretmenlerinizden, ve forum yöneticilerinden yardım alabilirsiniz. Ayrıca, daha fazla bilgi için interneti, kitapları, gazeteleri ve magazinleri kullanabilirsiniz. Tüm yerleri doldurmak ve tüm soruları cevaplamak zorunda olmadığınızı unutmayın. O yüzden gerekli bilgileri bulamazsanız endişelenmeyin. Tartışmalara katılmak için her şeyi tamamıyla bilmeniz gerekmiyor. Ancak, ne kadar iyi araştırırsanız, argümanlarda fikirlerinizin ikna edilmesinde o kadar etkili olursunuz. 1. Sizin ülkenizin bu konudaki görüşleri nelerdir? 2. Bu soruna çözüm olarak ülkeniz ne tür önemler alıyor?

8 3. Ekonomik büyümenin yoksullaşmaya etkisi nedir? 4. İnsana yatırım yapmak yoksulluğu azaltmada rol oynar mı? 5. Kaç tane ülke Binyıl Kalkınma Hedeflerini takip ediyor?

9 6. Dış maddi yardımlar ve yatırımlar yoksul bir ülkenin ekonomik dengesini nasıl ve ne yönde etkiler? 7. Yoksul ülkelere yapılan maddi destek ve yatırımlarda çevre ve katılımın etkisi nedir? 8. Yoksul ülkelerin Dünya Bankası na borçlarını kapatması mümkün müdür?

10 9. Yoksulluk ve serbest piyasa arasındaki ilişkiyi açıklayınız. 10. Dünya da serbest piyasa dışında bir ekonomik yapı süregelseydi ülkelerin ekonomik açıdan durumları farklı olur muydu? Neden? 11. Yoksul bir ülkeye yapılacak ekonomik yatırım mı yoksa insana yatırım mı daha yararlı bir yatırımdır?

11 12. Makro ekonomik istikrar anlayışının gelişmemiş ülkelerdeki yoksulluğa etkisini araştırınız. 13. Yapısal uyum programlarının yoksul ülkelere yapılan dış yardım ve yatırım açısından rolünü araştırınız.

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Yozlaşmanın Yoksulluğa Etkisi. Çağla Bektaş, Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan, Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Yozlaşmanın Yoksulluğa Etkisi. Çağla Bektaş, Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan, Başkan Vekili. Forum: Sorun: Yazar: Ekonomik ve Sosyal Konsey Yozlaşmanın Yoksulluğa Etkisi Çağla Bektaş, Ömer Sarıtaş Pozisyon: Başkan, Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Yozlaşma benliğini kaybetme asimile olmak

Detaylı

Araştırma Raporu. GK7 Sosyal ve Kültürel Komite. Yoğun Nüfus Artışı Kaynaklı Ortaya Çıkan Açlık ve Yoksulluk. Pozisyon: Başkan.

Araştırma Raporu. GK7 Sosyal ve Kültürel Komite. Yoğun Nüfus Artışı Kaynaklı Ortaya Çıkan Açlık ve Yoksulluk. Pozisyon: Başkan. Forum: Sorun: Yazar: GK7 Sosyal ve Kültürel Komite Yoğun Nüfus Artışı Kaynaklı Ortaya Çıkan Açlık ve Yoksulluk Deniz Kuter Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Bu seneki tartışma konularımızdan biri

Detaylı

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Dünya Çapında Yetersiz ve Azalan Su İle Gıda Kaynakları. Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Dünya Çapında Yetersiz ve Azalan Su İle Gıda Kaynakları. Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan Vekili. Forum: Sorun: Yazar: Ekonomik ve Sosyal Konsey Dünya Çapında Yetersiz ve Azalan Su İle Gıda Kaynakları Ömer Sarıtaş Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Su ve gıda kaynakları canlıların yaşamı

Detaylı

İsraf: Bir insanın gereksiz veya ölçüsüz harcamasına israf denir.

İsraf: Bir insanın gereksiz veya ölçüsüz harcamasına israf denir. Forum: Sorun: Yazar: GK7 Sosyal ve Kültürel Komite Gelişmiş Ülkelerde gerçekleşen gıda israfının açlık ve yoksulluğa etkisi Harun Kaneti Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Son zamanlarda gelişmiş

Detaylı

Araştırma Raporu. Sorun: Birleşmiş Milletler in Sıfır Açlık hedefi doğrultusunda ilerleme politikası oluşturması. Pozisyon: Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Sorun: Birleşmiş Milletler in Sıfır Açlık hedefi doğrultusunda ilerleme politikası oluşturması. Pozisyon: Başkan Vekili. Forum: Temasal Konsey Sorun: Birleşmiş Milletler in Sıfır Açlık hedefi doğrultusunda ilerleme politikası oluşturması Yazar: Kaan Uysal Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş MBMTR 2014 ün teması

Detaylı

Araştırma Raporu. GK4 İnsan Hakları Komitesi. Savaş bölgelerindeki gıda güvenliği ve yetersiz beslenme. Tolga Ferdi Çalışır. Pozisyon: Başkan.

Araştırma Raporu. GK4 İnsan Hakları Komitesi. Savaş bölgelerindeki gıda güvenliği ve yetersiz beslenme. Tolga Ferdi Çalışır. Pozisyon: Başkan. Forum: Sorun: Yazar: GK4 İnsan Hakları Komitesi Savaş bölgelerindeki gıda güvenliği ve yetersiz beslenme Tolga Ferdi Çalışır Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Dünya nın tamamında bir milyar insanın

Detaylı

Araştırma Raporu. Uluslararası İlişkiler Konseyi. Uluslararası ticaret ve ekonomik politikaların açlık ve yoksulluğa etkisi. Pozisyon: Konsey Başkanı

Araştırma Raporu. Uluslararası İlişkiler Konseyi. Uluslararası ticaret ve ekonomik politikaların açlık ve yoksulluğa etkisi. Pozisyon: Konsey Başkanı Forum: Sorun: Yazar: Uluslararası İlişkiler Konseyi Uluslararası ticaret ve ekonomik politikaların açlık ve yoksulluğa etkisi Deniz Hallik Pozisyon: Konsey Başkanı Araştırma Raporu Giriş Birleşmiş Milletlerin

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

Araştırma Raporu. Forum: İnsan Hakları Komitesi. Sorun: Tarım işçileri ve gıda imalatçılarının işgücünün istismar edilmesi. Yazar: Yağmur Ertuğrul

Araştırma Raporu. Forum: İnsan Hakları Komitesi. Sorun: Tarım işçileri ve gıda imalatçılarının işgücünün istismar edilmesi. Yazar: Yağmur Ertuğrul Forum: İnsan Hakları Komitesi Sorun: Tarım işçileri ve gıda imalatçılarının işgücünün istismar edilmesi Yazar: Yağmur Ertuğrul Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Konferansımızın bu yılki teması

Detaylı

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002.

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI NIN GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK VE YOKSULLUK SORUNUNA YAKLAŞIMI (SEKİZİNCİ

Detaylı

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu DÜNYA EKONOMİSİ Teknoloji, nüfus ve fikir hareketlerini içeren itici güce birinci derecede itici güç denir. Global işbirliği ağıgünümüzde küreselleşmişyeni ekonomik yapının belirleyicisidir. ASEAN ekonomik

Detaylı

Araştırma Raporu. GK5 Sağlık Komitesi. Sorun: Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları. Genel Bakış

Araştırma Raporu. GK5 Sağlık Komitesi. Sorun: Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları. Genel Bakış Forum: Sorun: Yazar: GK5 Sağlık Komitesi Yoksul Ülkelerde Salgın Hastalıklardan Kaynaklanan Çocuk Ölümleri Sevim Özkan Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Yoksul ülkeler yiyecek, içecek, barınma

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR Atila Uras BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı 1 Sürdürülebilir Kalkınma Sürdürülebilir Kalkınma, günümüzün ihtiyaçlarının

Detaylı

Araştırma Raporu. Güvenlik Konseyi. Somali deki iç savaşın sağlığa ve açlığa etkisi. Pozisyon: Başkan. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları

Araştırma Raporu. Güvenlik Konseyi. Somali deki iç savaşın sağlığa ve açlığa etkisi. Pozisyon: Başkan. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları Forum: Sorun: Yazar: Güvenlik Konseyi Somali deki iç savaşın sağlığa ve açlığa etkisi Sani Eskinazi Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Yıllardır düzenli olmayan bir ülke olan Somali, günümüzde iç

Detaylı

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler Tolga YAKAR UNDP Turkey Billion people 10 World 8 6 4 2 Africa Asia Europe Latin America and Caribbean Northern America 2050 yılında dünya nüfusunun

Detaylı

Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Sorun: Sürdürülebilir kalkınma için Afrika daki gençlerin eğitimsel açıdan desteklenmesi. Pozisyon: Başkan Vekili

Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Sorun: Sürdürülebilir kalkınma için Afrika daki gençlerin eğitimsel açıdan desteklenmesi. Pozisyon: Başkan Vekili Forum: Gençlik Konseyi Sorun: Sürdürülebilir kalkınma için Afrika daki gençlerin eğitimsel açıdan desteklenmesi. Yazar: Cem Ekin Sunal Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Eğitim, Afrika da gerek

Detaylı

«KUŞAK VE YOL» VİZYONU

«KUŞAK VE YOL» VİZYONU «KUŞAK VE YOL» VİZYONU MİLLİDEN KÜRESELE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA Yüksel Görmez Kıdemli Ekonomist: 2013-2014 Pekin Ekonomi Müşaviri TEPAV Çin Büyükelçiliği Kuşak ve Yol Perspektifinde Türkiye- Çin Ekonomik

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

İkinci Öğretim. Küreselleşme ve Yoksulluk

İkinci Öğretim. Küreselleşme ve Yoksulluk İkinci Öğretim Küreselleşme ve Yoksulluk Küreselleşme, özellikle 1980 li yılların sonları ve 1990 lı yılların başlarından itibaren dünyada yaygın olarak kullanılan çok boyutlu bir kavramdır. Küreselleşmenin

Detaylı

Araştırma Raporu. GK1 Eğitim Komitesi. Yoksulluk kaynaklı eğitime erişim problemleri. Pozisyon: Başkan. Giriş

Araştırma Raporu. GK1 Eğitim Komitesi. Yoksulluk kaynaklı eğitime erişim problemleri. Pozisyon: Başkan. Giriş Forum: Sorun: Yazar: GK1 Eğitim Komitesi Yoksulluk kaynaklı eğitime erişim problemleri Efe Aydoğ Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Günümüz dünyasında güncel ve etkili kalabilmenin birinci koşulu

Detaylı

Araştırma Raporu. GK3 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komitesi. Verimsiz Tarım Faaliyetlerinin Açlığa Etkisi. Pozisyon: Başkan. Giriş

Araştırma Raporu. GK3 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komitesi. Verimsiz Tarım Faaliyetlerinin Açlığa Etkisi. Pozisyon: Başkan. Giriş Forum: Sorun: Yazar: GK3 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komitesi Verimsiz Tarım Faaliyetlerinin Açlığa Etkisi Lal Ayral Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Günümüz dünyasında 870 milyondan fazla insan,

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011 KAYNAKLAR 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr

Ekonomik Rapor 2011 KAYNAKLAR 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr Ekonomik Rapor 2011 KAYNAKLAR 67. genel kurul 389 390 1-2007, T.C. Kalkınma Bakanlığı, Gelir Dağılımı ve Yoksullukla Mücadele, Özel İhtisas Komisyonu Raporu, www.dpt.gov.tr/docobjects/download/3087/oik691.pdf,

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYA BANKASI PROJELERİ DAİRESİ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYA BANKASI PROJELERİ DAİRESİ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYA BANKASI PROJELERİ DAİRESİ DÜNYA BANKASI GRUBU İLE İLİŞKİLER Dünya Bankası Grubu Hakkında Genel Bilgi Dünya Bankası 1944 yılında II. Dünya Savaşı sonrasında

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Kalkınma ve Sürdürülebilir Kalkınma Kalkınmanın amacı; ekonomik büyüme olmayıp, temel olarak insan yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.

Detaylı

Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar

Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TÜRKİYE EKONOMİSİ DERS NOTLARI 1 1999 17 Ağustos 1999 depremi Marmara bölgesinde Üretim,

Detaylı

Mali de politik istikrarsızlık sonucu yaşanan kıtlık

Mali de politik istikrarsızlık sonucu yaşanan kıtlık Forum: Sorun: Yazar: Güvenlik Konseyi Mali de politik istikrarsızlık sonucu yaşanan kıtlık Meryem Çekem, Sani Eskinazi Pozisyon: Başkan Vekili, Başkan Araştırma Raporu Giriş Yıllardır düzenli olmayan bir

Detaylı

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ 13 1.1.Türkiye Ekonomisine Tarihsel Bakış Açısı ve Nedenleri 14 1.2.Tarım Devriminden Sanayi Devrimine

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

Üç boyut üzerinden hesaplanmaktadır:

Üç boyut üzerinden hesaplanmaktadır: 1 Ülkelerin gelişme aşamalarında aldıkları yol, İnsani gelişme endeksleri tarafından açıklanır. İnsani gelişme endeksleri 1990 yılından itibaren UNDP tarafından hazırlanmaya başlanmıştır. Üç boyut üzerinden

Detaylı

BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2014 II. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2014 II. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2014 II. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 1 İ Ç İ N D E K İ L E R I. GENEL BİLGİLER 1. Şubenin Gelişimi Hakkında Özet Bilgi 2. Şubenin Sermaye ve Ortaklık Yapısı 3.

Detaylı

2010 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI

2010 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI 2010 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI 17 EKİM 2009 MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI www.maliye.gov.tr 2009 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ YIL SONU GERÇEKLEŞME TAHMİNİ 2009 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ YIL

Detaylı

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FĐNANSAL EĞĐTĐM VE FĐNANSAL FARKINDALIK: ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Durmuş YILMAZ Başkan Mart 2011 Đstanbul Sayın Bakanım, Saygıdeğer Katılımcılar, Değerli Konuklar

Detaylı

Ekonomi II. 24.Ekonomik Büyüme ve Ekonomik Kalkınma. Doç.Dr.Tufan BAL

Ekonomi II. 24.Ekonomik Büyüme ve Ekonomik Kalkınma. Doç.Dr.Tufan BAL Ekonomi II 24.Ekonomik Büyüme ve Ekonomik Kalkınma Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 24.Ekonomik Büyüme ve Kalkınma

Detaylı

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE 21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE ÜLKELERİN MAKRO DENGELERİNDE İSTİKRARSIZLIK VE ÇÖZÜMSÜZLÜK (BÜTÇE VE CARİ İŞLEMLER AÇIĞI) İSTİKRARSIZ BÜYÜME VE DALGALANMA

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2018 Hazırlayan: Yağmur Özcan Uluslararası

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

GIDA GÜVENLİĞİ VE YENİ TARIM POLİTİKASINA İLİŞKİN ÖNERİLER

GIDA GÜVENLİĞİ VE YENİ TARIM POLİTİKASINA İLİŞKİN ÖNERİLER GIDA GÜVENLİĞİ VE YENİ TARIM POLİTİKASINA İLİŞKİN ÖNERİLER 30 10 2013 topraksuenerji-ulusal güvenlik denince çoğu zaman zihnimizde sınırda nöbet tutan askerler, fırlatılmaya hazır füzeler, savaş uçakları

Detaylı

ÜLKEMİZDE KADIN SAĞLIĞI KADINLA İLGİLİ YAPILAN ULUSLAR ARASI TOPLANTILAR

ÜLKEMİZDE KADIN SAĞLIĞI KADINLA İLGİLİ YAPILAN ULUSLAR ARASI TOPLANTILAR ÜLKEMİZDE KADIN SAĞLIĞI KADINLA İLGİLİ YAPILAN ULUSLAR ARASI TOPLANTILAR DERSİN İÇERİĞİ: Kadınla İlgili Yapılan Uluslararası Toplantılar I. Dünya Kadın Konferansı II. Dünya Kadın Konferansı III. Dünya

Detaylı

2012 YILI OCAK-EYLÜL DÖNEMİ BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ 2012 YIL SONU BÜTÇE TAHMİNLERİ 2013 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI

2012 YILI OCAK-EYLÜL DÖNEMİ BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ 2012 YIL SONU BÜTÇE TAHMİNLERİ 2013 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 212 YILI OCAK-EYLÜL DÖNEMİ BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ 212 YIL SONU BÜTÇE TAHMİNLERİ 213 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI 16 EKİM 212 MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI www.maliye.gov.tr EKONOMİK GÖRÜNÜM Küresel

Detaylı

Toplam Erkek Kadin 20 35.9. Ermenistan Azerbaycan Gürcistan Kazakistan Kırgızistan Moldova Cumhuriyeti. Rusya Federasyonu

Toplam Erkek Kadin 20 35.9. Ermenistan Azerbaycan Gürcistan Kazakistan Kırgızistan Moldova Cumhuriyeti. Rusya Federasyonu Doğu Avrupa, Orta Asya ve Türkiye de İnsana Yakışır İstihdamın Geliştirilmesi Alena Nesporova Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktör Yardımcısı Uluslararası Çalışma Ofisi, Cenevre Sunumun yapısı Kriz öncesi

Detaylı

Araştırma Raporu. Eğitim yetersizliğinin işsizlik ve ekonomik duruma etkisi. Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş

Araştırma Raporu. Eğitim yetersizliğinin işsizlik ve ekonomik duruma etkisi. Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş Forum: Sorun: Yazar: GK2 Eğitim Komitesi Eğitim yetersizliğinin işsizlik ve ekonomik duruma etkisi Larissa Uyar Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Eğitim, toplumsal yaşamın biçimlenmesine etki

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

Yoksulluk Sınırı Nasıl Hesaplanır?

Yoksulluk Sınırı Nasıl Hesaplanır? B i r l i k t e Ö ğ r e n e l i m Yoksulluk Sınırı Nasıl Hesaplanır? Mahmut S. YARDIM 1 Yoksulluğun çok boyutlu bir olgu olması, tanımlanmasında ve ölçülmesinde farklı yaklaşımların kullanılmasına yol

Detaylı

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : İspanya Krallığı Nüfus : 48.146.136 Dil :İspanyolca (resmi dil), Katalanca, Portekizce. Din :%96 Katolik Yüzölçümü

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) KURULUŞ RAPORLARI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) Kuruluş adı Birleşmiş Milletler (BM) Kuruluş Tarihi 1945 Merkezi New York (ABD) Üye ülke sayısı 192 Genel Sekreter Ban Ki-mun Genel Bilgiler Dünya barışı ve sosyal

Detaylı

SEÇİLMİŞ EKONOMİK GÖSTERGELERLE G20 ÜLKELERİ

SEÇİLMİŞ EKONOMİK GÖSTERGELERLE G20 ÜLKELERİ SEÇİLMİŞ EKONOMİK GÖSTERGELERLE G20 ÜLKELERİ Gizem ERİM Araştırma Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü Eylül, 2017 1 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3

Detaylı

TÜİK in YOKSULLUK ANALİZLERİ ÜZERİNE

TÜİK in YOKSULLUK ANALİZLERİ ÜZERİNE Yıl: 24 Sayı:87 Nisan 2010 9 Güncel TÜİK in YOKSULLUK ANALİZLERİ ÜZERİNE Sıddık Ensari TÜİK periyodik olarak 2002 yılından beri düzenli bir şekilde yaptığı Hanehalkı Bütçe Anketleri sonuçlarını esas alan

Detaylı

BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2015 II. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2015 II. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2015 II. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 1 İ Ç İ N D E K İ L E R I. GENEL BİLGİLER 1. Şubenin Gelişimi Hakkında Özet Bilgi 2. Şubenin Sermaye ve Ortaklık Yapısı 3.

Detaylı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI. Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI. Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI 1948 yılında yayımlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi,

Detaylı

Forum: GK5 Sağlık Komitesi. Sorun: Gıda yetersizliğinden kaynaklanan hastalıklar ve ölümler. Yazar: Leyla Fıratlı. Pozisyon: Başkan.

Forum: GK5 Sağlık Komitesi. Sorun: Gıda yetersizliğinden kaynaklanan hastalıklar ve ölümler. Yazar: Leyla Fıratlı. Pozisyon: Başkan. Forum: GK5 Sağlık Komitesi Sorun: Gıda yetersizliğinden kaynaklanan hastalıklar ve ölümler Yazar: Leyla Fıratlı Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Dünya, 7 milyar insanı besleyecek kadar besin üretmektedir.

Detaylı

Uluslar arası Tarımsal İlişkilerin Küresel Boyutu

Uluslar arası Tarımsal İlişkilerin Küresel Boyutu Uluslar arası Tarımsal İlişkilerin Küresel Boyutu Tarımsall Alanda Uluslarası Kuruluşlar Üretim ve Beslenme FAO WFP Tarımsal kalkınma FAO,UNDP IFAD Dünya Bankası Grubu IMF Ticaretin geliştirilmesine hizmet

Detaylı

TÜRKİYE TARIMI, GELİŞMELER ve GENÇ TARIMCILAR

TÜRKİYE TARIMI, GELİŞMELER ve GENÇ TARIMCILAR «GENÇ TARIMCILAR GELECEĞE HAZIRLANIYOR» GÜNÜMÜZ TARIMINDA GERÇEKLER, HEDEFLER VE FIRSATLAR PANELİ TÜRKİYE TARIMI, GELİŞMELER ve GENÇ TARIMCILAR Prof.Dr. Cengiz SAYIN Akdeniz Üniversitesi / Ziraat Fakültesi

Detaylı

G-20 AVUSTRALYA DÖNEM BAŞKANLIĞI 4.KALKINMA ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI 3-5 Eylül 2014

G-20 AVUSTRALYA DÖNEM BAŞKANLIĞI 4.KALKINMA ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI 3-5 Eylül 2014 G-20 AVUSTRALYA DÖNEM BAŞKANLIĞI 4.KALKINMA ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI 3-5 Eylül 2014 Deniz BERBER AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı 26 Kasım 2014 G-20 Nedir? Kuruluşu

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ 1970 yılında Roma Kulübü, insanlığın ikilemi adlı projesinde dünya bağlamında Nüfus artışı, Gıda üretimi, Endüstrileşme Doğal kaynakların tüketilmesi

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ 21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ Seher ÖZER ÜTÜK Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) ve Uluslararası Sayıştaylar Birliği

Detaylı

G-20 TÜRKİYE 2015 ÇALIŞTAYI

G-20 TÜRKİYE 2015 ÇALIŞTAYI VİZYON BELGESİ (TASLAK) G-20 TÜRKİYE 2015 ÇALIŞTAYI Küresel Güvenlik ve Refah için Güç ve Adalet İnşası (03-05 Aralık 2015, İstanbul) G-20, küresel hasılanın yaklaşık %90'ını, ticaretin %80'ini, nüfusun

Detaylı

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI 1. Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (1969) Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (The Vienna Convention on the Law of Treaties, 1969 (VCLT)), uluslararası hukuk araçlarının

Detaylı

ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U)

ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U)

Detaylı

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığığ Ülke ve Kamu Kurumları Düzeyinde Strateji Yönetimi Anıl YILMAZ Stratejik t Planlama l Dairesi i Bşk. ODTÜVT Yönetim ve Mühendislik Günleri 2 Mart 2008 Gündem Ülkesel

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

F. Gülçin Özkan York Üniversitesi

F. Gülçin Özkan York Üniversitesi Finansal Đstikrar ve Makroekonomik Etkileşim F. Gülçin Özkan York Üniversitesi 1 Finansal kriz tanımı üzerinde hemfikir olunan bir tanım bulunmamakla birlikte, reel sektör etkisinin derecesi önemli bir

Detaylı

Başarılı Mesleki Beceri ve İstihdam Politikaları

Başarılı Mesleki Beceri ve İstihdam Politikaları Başarılı Mesleki Beceri ve İstihdam Politikaları Gösterge 2004 2008 2012 Nüfus (Bin Kişi) 66.379 69.724 73.604 15+ Nüfus (Bin Kişi) 47.544 50.772 54.724 Genç Nüfus (15-24 yaş) (Bin Kişi) 11.840 11.490

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

IMF, Birleşmiş Milletlerin uzmanlaşmış kurumlarından biri olsa da, kendi tüzüğü, yönetim yapısı ve mali kaynağı vardır.

IMF, Birleşmiş Milletlerin uzmanlaşmış kurumlarından biri olsa da, kendi tüzüğü, yönetim yapısı ve mali kaynağı vardır. IMF ye Genel Bakış Biz kimiz? Uluslararası Para Fonu (IMF) parasal konularda küresel işbirliğini arttırmak, mali istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdamı ve sürdürülebilir

Detaylı

Courses Offered in the MSc Program

Courses Offered in the MSc Program Courses Offered in the MSc Program Compulsory Courses Course Code Course Title Dersin Adı PUBF 501 Public Expenditure in Theory and Practice Teori ve Uygulamada Kamu Harcamaları PUBF 502 Public Revenue

Detaylı

Courses Offered in the MsC Program

Courses Offered in the MsC Program Courses Offered in the MsC Program Compulsory Courses Course Code Course Title Dersin Adı PUBF 501 Public Expenditure in Theory and Practice Teori ve Uygulamada Kamu Harcamaları PUBF 502 Public Revenue

Detaylı

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik Görünümü IMF düzenli olarak hazırladığı Küresel Ekonomi Görünümü

Detaylı

DAHA İTİBARLI BİR MESLEK İÇİN GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ ETİK STANDARTLARI

DAHA İTİBARLI BİR MESLEK İÇİN GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ ETİK STANDARTLARI DAHA İTİBARLI BİR MESLEK İÇİN GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ ETİK STANDARTLARI GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ: Türkiye nin uluslararası ticaretindeki en etkin bileşen Dolaylı temsil suretiyle gümrük müşavirleri tarafından yapılan

Detaylı

Araştırma Raporu. Genel Kurul- 1.Komite. Sorun: Erozyon, çölleşme, ormansızlaşma ve su kıtlığının açlık, yoksulluk ve gelir dağılımına etkisi

Araştırma Raporu. Genel Kurul- 1.Komite. Sorun: Erozyon, çölleşme, ormansızlaşma ve su kıtlığının açlık, yoksulluk ve gelir dağılımına etkisi Forum: Genel Kurul- 1.Komite Sorun: Erozyon, çölleşme, ormansızlaşma ve su kıtlığının açlık, yoksulluk ve gelir dağılımına etkisi Yazar: Sefa Özmeral Pozisyon: Oturum Başkanı Araştırma Raporu Giriş Dünya

Detaylı

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ! İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!! IŞIL KURNAZ" GAZİ ÜNİVERSİTESİ UNDP 2014 İNSANİ GELİŞME RAPORU# TÜRKİYE TANITIM

Detaylı

Avrupa Birliği Lizbon Hedefleri ne UlaĢabiliyor mu?

Avrupa Birliği Lizbon Hedefleri ne UlaĢabiliyor mu? Avrupa Birliği Lizbon Hedefleri ne UlaĢabiliyor mu? Yrd. Doç. Dr. Elif UÇKAN DAĞDEMĠR Anadolu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi 1. GĠRĠġ Avrupa Birliği (AB)

Detaylı

18 Ocak 2002 de STK olarak kuruldu. 19 Ocak 2006 tarih ve 2006-9982 no lu Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü kazandı.

18 Ocak 2002 de STK olarak kuruldu. 19 Ocak 2006 tarih ve 2006-9982 no lu Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü kazandı. YETİM RAPORU 18 Ocak 2002 de STK olarak kuruldu. 19 Ocak 2006 tarih ve 2006-9982 no lu Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü kazandı. Bakanlar Kurulu nun 6 Şubat 2007 tarihli

Detaylı

BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2013 I. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2013 I. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2013 I. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU İ Ç İ N D E K İ L E R I. GENEL BİLGİLER 1. Şubenin Gelişimi Hakkında Özet Bilgi 2. Şubenin Sermaye ve Ortaklık Yapısı 3. Müdürler

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI

T.C. MALİYE BAKANLIĞI T.C. MALİYE BAKANLIĞI 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM TASARISI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 18 EKİM GÜNDEM MAKROEKONOMİK GELİŞMELER 2008 YILI MAKROEKONOMİK HEDEFLERİ 2008 YILI HEDEF VE BÜYÜKLÜKLERİ MEMUR MAAŞLARI

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜ (FAO) KIRSAL KALKINMA VE YEREL KOORDiNASYON

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜ (FAO) KIRSAL KALKINMA VE YEREL KOORDiNASYON BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜ (FAO) KIRSAL KALKINMA VE YEREL KOORDiNASYON Dr. AYŞEGÜL AKIN 14 ARALIK 2012 ANKARA FAO - Gıda ve Tarım Örgütü 1 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO),

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ...

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... 1 A. Kayıt Dışı Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 B. Kayıt Dışı Ekonominin Nedenleri... 4 C. Kayıt Dışı Ekonominin Büyüklüğü...

Detaylı

Sosyal ve İnsani Bilimler Sektörü

Sosyal ve İnsani Bilimler Sektörü Sosyal ve İnsani Bilimler Sektörü Sosyal Değişim ve Dönüşümlerin Yönetimi (MOST) Programı Prof. Dr. Halil İbrahim Yalın Komite Başkanı: Prof. Dr. Halil İbrahim YALIN Komite Üyeleri (2010-2014) Başkan Vekili

Detaylı

ONBĠRĠNCĠ BÖLÜM BÜYÜME, KALKINMA VE YOKSULLUKLA MÜCADELE

ONBĠRĠNCĠ BÖLÜM BÜYÜME, KALKINMA VE YOKSULLUKLA MÜCADELE ONBĠRĠNCĠ BÖLÜM BÜYÜME, KALKINMA VE YOKSULLUKLA MÜCADELE Bu ünite tamamlandığında; Büyümenin kaynaklarının neler olduğunu belirtebileceğiz Büyüme teorilerini açıklayabileceğiz Hızlı büyüme için nelerin

Detaylı

Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi

Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi 13 Şubat 2013 Ethem Cem ÖZKAN BİL 588 1 Akış Soybis Projesi Hakkında Bütünleşik Projesi Hakkında Proje Bilgileri Proje Amacı Projenin Hedefleri

Detaylı

Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Yoksulluk Kaynaklı Çocuk Asker Sorunu. Doğuş MORDENİZ ve Cem Ekin SUNAL. Pozisyon: Başkan ve Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Yoksulluk Kaynaklı Çocuk Asker Sorunu. Doğuş MORDENİZ ve Cem Ekin SUNAL. Pozisyon: Başkan ve Başkan Vekili. Forum: Sorun: Yazar: Gençlik Konseyi Yoksulluk Kaynaklı Çocuk Asker Sorunu Doğuş MORDENİZ ve Cem Ekin SUNAL Pozisyon: Başkan ve Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım

Detaylı

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) :

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak

Detaylı

E K O N O M İ Yılı İnsani Kalkınma Raporu Yayımlandı. Ahmet KARAYİĞİT

E K O N O M İ Yılı İnsani Kalkınma Raporu Yayımlandı. Ahmet KARAYİĞİT 2005 Yılı İnsani Kalkınma Raporu Yayımlandı Ahmet KARAYİĞİT Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(BMKP), dünyadaki gelişmeleri takip ederek her yıl düzenli olarak İnsani Kalkınma Raporu yayımlıyor. 2004-2005

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Tarımın Geleceği. Nisan 2011

Dünyada ve Türkiye de Tarımın Geleceği. Nisan 2011 Dünyada ve Türkiye de Tarımın Geleceği Nisan 2011 Sayın Bakanım (Tarım Bakanı ordaysa), Değerli katılımcılar, Hanımefendiler, beyefendiler, Hepinizi saygıyla selamlıyor, bu önemli etkinlik vesilesiyle

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

AB Ülkelerinin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Aday Ülkeler

AB Ülkelerinin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Aday Ülkeler AB inin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Sayfa No Nüfus (Bin Kişi) 1 Nüfus Artış Hızı (%) 2 Cari Fiyatlarla GSYİH (Milyar $) 3 Kişi Başına GSYİH ($) 4 Satınalma Gücü Paritesine Göre Kişi Başına GSYİH

Detaylı

Türkiye nin esas gündemi orta gelir tuzağından çıkmak olmalıdır

Türkiye nin esas gündemi orta gelir tuzağından çıkmak olmalıdır tepav Economic Policy Research Foundation of Turkey Türkiye nin esas gündemi orta gelir tuzağından çıkmak olmalıdır Ankara 26 Haziran 212 28, kişi başı gelirin ABD ye oranı (doğal log) Türkiye nin esas

Detaylı

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013 Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program 22 Kasım 201 Büyüme Tahminleri (%) 4, 4,1 Küresel Büyüme Tahminleri (%) 4,1,2,0 ABD Büyüme Tahminleri (%) 2,,,,,,1,6,6 2,8 2,6 2,4 2,2

Detaylı

TÜRKİYE MEKSİKA DIŞ TİCARET RAPORU

TÜRKİYE MEKSİKA DIŞ TİCARET RAPORU TÜRKİYE MEKSİKA DIŞ TİCARET RAPORU TEKSTİL, DERİ, HALI AR GE ŞUBESİ KASIM 2018 İÇİNDEKİLER MEKSİKA ÜLKE KÜNYESİ... 2 Meksika nın Dış Ticaret Politikası:... 2 MEKSİKA NIN DIŞ TİCARETİ... 3 Meksika nın En

Detaylı

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak BİZ KİMİZ? Dağ Ortaklığı bir Birleşmiş Milletler gönüllü ittifakı olup, üyelerini ortak hedef doğrultusunda bir araya getirir.

Detaylı

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI 10-11 HAZİRAN 2009 ANKARA VERİMLİLİĞİ & YENİLENEBİLİR SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ PROJENİN GENEL HEDEFİ

Detaylı